Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαι δημοσιεύματα για διαφθορά στη Ν.Δ.
  • [02] ΕΛΑ: Νέα απολογία του Αγγελέτου Κανά
  • [03] Επικρίσεις ΣΥΝ για την αγροτική πολιτική
  • [04] Συλλαλητήριο σε Ηλιούπολη- Αργυρούπολη για υποσταθμό ΔΕΗ
  • [05] Αντιδράσεις από κατοίκους περιοχών υποψήφιες για ΧΥΤΑ
  • [06] Στο νοσοκομείο Παίδων η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [07] Προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ
  • [08] Περιοδεία Σημίτη σε επτά νέες ευρωπαϊκές χώρες
  • [09] Σημαντική επιτυχία ελληνικής προεδρίας στο δικαστικό τομέα
  • [10] Διεθνής Διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη
  • [11] Ευοίωνες οι προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
  • [12] Εγκαίνια Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αθήνας
  • [13] Προβληματισμός για τους κλεμμένους θησαυρούς του Ιράκ
  • [14] Παρανομίες στα διόδια της Αττικής Οδού διαπιστώνει η Κομισιόν
  • [15] Τζωρτζάτο και Ξηρό ''καίει'' η μαρτυρία της Ν. Βεργή
  • [16] Ο Κουφοντίνας ''καλύπτει'' την Σωτηροπούλου
  • [17] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής Οικονομικών του Λευκού Οίκου
  • [18] Αφγανιστάν: Η πρώτη διαδήλωση κατά Αμερικανών-Βρετανών
  • [19] Αλγερία: Αγνωστη παραμένει η τύχη των Ευρωπαίων ομήρων
  • [20] Ευνοϊκή δημοσκόπηση για τον Μπλερ, ''δώρο'' για τα γενέθλιά του
  • [21] Χόλμπρουκ: Η Ουάσινγκτον ''να τείνει το χέρι'' στο Βερολίνο
  • [22] Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ θέλει η Βουλγαρία
  • [23] Επίθεση σε ελληνική αποστολή
  • [24] Ανησυχεί η IAEA για κλοπή ραδιενεργών υλικών στο Ιράκ
  • [25] Φθάνει στο Ιράκ η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε.
  • [26] Νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων
  • [27] Αυξήσεις αναδρομικά από τον Ιούνιο
  • [28] Προς εξαγορά η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος
  • [29] Αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για μια θέση στον τελικό
  • [30] Συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για τον SARS
  • [31] Νιγηρία: Το χειρότερο μέρος για τις μέλλουσες μητέρες
  • [32] Μεγάλη κληρονομιά για τον... αδέσποτο Τίνκερ!
  • [33] Διαδρομή 3.800 χλμ με το καροτσάκι αγορών

    [01] Kαι δημοσιεύματα για διαφθορά στη Ν.Δ.

    6/5/2003 4:39:00 μμ

    Στις σχέσεις Πολιτικής και επιχειρηματιών κυρίως από το χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρεται το βιβλίο του ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" Γ. Κύρτσος με τίτλο "Μυστικός πόλεμος των εξουσιών". Εκτενή αποσπάσματα αναδημοσιεύουν σήμερα πολλές εφημερίδες. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα "Αυριανή" επανέρχεται στις κατηγορίες της για το Μιχ. Νεονάκη, σχετικά με τις επενδυτικές του δραστηριότητες στο Χ.Α.Α. Στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη παρέπεμψε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γ.γ. Τύπου Δημ. Γέρου. ''Η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη σκανδαλολογία, έχει προτεραιότητες και έργο να προωθήσει'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Κουρής κατά Νεονάκη ξανά

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" της Τρίτης αναφέρει ότι ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης κέρδισε στο Χρηματιστήριο 1,5 - 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο κ. Νεονάκης, με δήλωση του τη Δευτέρα αναφέρει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη και κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Αυριανή Γ. Κουρή για ψευδείς ισχυρισμούς και λάσπη. Αναφέρει ακόμα ότι συμμετείχε ως επενδυτής στο Χρηματιστήριο από το 1988 ενώ τον περασμένο Μάιο πούλησε το σύνολο των μετοχών με το οποίο συμμετείχε στην επενδυτική εταιρία ''Π'' και ''Κ''.

    Σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου προ ετών, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γ.γ. Τύπου Δ. Γέρου παρατήρησε ''πως κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν θολούρα και θέμα. Οσοι προσπαθούν να συντηρήσουν αυτό το κλίμα παίζουν εν ου παικτοίς. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει απόλυτα και επί της ουσίας''.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ερωτηθείς την Τρίτηξ αν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα από τα δημοσιεύματα της "Αυριανής" περί διαφθοράς στο ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ τον έλεγχο σε 77 εισηγμένες επιχειρήσεις και υπάρχει ήδη σχετικός προγραμματισμός.

    Τη Δευτέρα, εξάλλου, ασκήθηκε και νέα ποινική δίωξη τόσο κατά του κ. Κουρή, όσο και κατά του διευθυντή της Αυριανής Γιώργου Τσιρογιάννη, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, για δημοσίευμα που αφορούσε το σπίτι του στα Βριλήσσια.

    Καταγγελίες του Γ. Κύρτσου για διαφθορά στελεχών Ν.Δ.

    Ουδεμία αντίδραση υπάρχει από τη Ν.Δ.για το βιβλίο του πρώην διευθυντή του "Ελεύθερου Τύπου" Γιώργου Κύρτσου με τίτλο ''Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών'', με το οποίο κατηγορεί την ηγεσία του κόμματος για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί οδηγία προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να αγνοήσουν τις όποιες καταγγελίες και να μην υπάρξει δημόσια αντιπαράθεση, καθώς η Ρηγίλλης εκτιμά ότι γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού ''με τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί η εντύπωση ότι όλοι το ίδιο είναι''.

    Ο Γιώργος Κύρτσος στο βιβλίο του υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα εφημερίδων της Τρίτης, ότι η ηγεσία της ΝΔ αργά και σταθερά διολισθαίνει σε εξαρτήσεις οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων.

    Στις 372 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αναφορές για τις σχέσεις μεταξύ στελεχών της Ρηγίλλης και του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή τόσο με τον εκδότη της "Καθημερινής" Αριστείδη Αλαφούζο όσο και τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    Ο κ. Κύρτσος υποστηρίζει επίσης ότι η απομάκρυνσή του από τον "Ελεύθερο Τύπο" πριν από λίγους μήνες, έγκειται στη διαφωνία του με τη Ρηγίλλης για τις σχέσεις αυτές.

    Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας ισχυρίζεται ακόμα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος συγκεκριμένων συμφερόντων και πως έχει παραχωρήσει σε επιχειρηματίες μέρος της κομματικής του εξουσίας.

    Ο Κ. Κύρτσος περιγράφει περιστατικό για τον τρόπο με τον οποίο έμαθε την αντικατάσταση του Αρη Σπηλιωτόπουλου από το Θόδωρο Ρουσσόπουλο στη θέση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το πληροφορήθηκε από τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη αρκετές εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση, καθώς ήταν εν πλω με τη θαλαμηγό του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο αυτή η είδηση τον έκανε πιο αυστηρό στην κρίση του για τον κ. Καραμανλή, εκτιμώντας ότι μετά την εκλογική ήττα του 2000 ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα σύγκρουσης με το κατεστημένο των ΜΜΕ.

    Ο πρώην διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει και τους κ.κ. Βουλγαράκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Τζαννή Τζαννετάκη και Αγγελο Φιλιππίδη ότι έχουν σχέσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Ο δημοσιογράφος αναφέρει ακόμα ότι ''. . . ο Καραμανλής δεν είναι εξαγοράσιμος, είναι πολύ υπερήφανος για να μετατραπεί σε υπάλληλο συμφερόντων, παγιδεύεται όμως αρκετά εύκολα. Το επιτελείο του είναι γεμάτο από στελέχη που κάνουν εισηγήσεις για να εξυπηρετήσουν περισσότερο συμφέροντα ή να βλάψουν άλλα, παρά για να προωθήσουν τους στόχους της ΝΔ''.

    Επίσης ο κ. Κύρτσος υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί πρόταση από τον κ. Καραμανλή να είναι στη λίστα επικρατείας στις εκλογές και πως είχε δώσει αρνητική απάντηση.

    Αναφέρει ότι το βιβλίο του δεν είναι αποχαιρετισμός στο δημόσιο βίο, αλλά είναι ανακοίνωση της επιστροφής του, προαναγγέλλοντας παράλληλα την έκδοση εφημερίδας που θα διανέμεται δωρεάν.

    Ως προς το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γ.γ.Τύπου Δημ. Γέρου συνέστησε ''να μην προτρέχουμε'' και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό.

    Ουδέν σχόλιο περί σχηματισμού-Την Ανοιξη του 2004 οι εκλογές

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γ.γ. Τύπου Δημ. Γέρου αναφορικά με το ορόσημο του ''τέλους Ιουνίου'', που έθεσε ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα στους υπουργούς του ως προθεσμία για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους, είπε πως πρόκειται για το συγκεκριμένο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο κ.Σημίτης, στην αρχή του έτους, στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Γέρου απαντώντας ακόμη σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε, θυμίζοντας ότι επί του θέματος υπάρχει προνομία του Πρωθυπουργού, ενώ αναφορικά με τις εκλογές επανέλαβε πως αυτές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004.

    [02] ΕΛΑ: Νέα απολογία του Αγγελέτου Κανά

    6/5/2003 2:00:00 μμ

    Συμπληρωματική απολογία στον εφέτη-ανακριτή κ. Χαράλαμπο Μπίρμπο, που επισκέφτηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, έδωσε την Τρίτη ο Αγγελέτος Κανάς, που κατηγορείται για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Ο πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα 50 σελίδων, στο οποίο αρνήθηκε τις περίπου 50 νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για συγκεκριμένες ενέργειες του ΕΛΑ και της 1ης Μάη από το 1998 και μετά.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Στο απολογητικό του υπόμνημα ο πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία εναντίον του και αποδίδει την εμπλοκή του στις καταθέσεις της πρώην συζύγου του κ. Σοφίας Κυριακίδου και του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου κ. Γιάννη Βεντούρη.

    Σύμφωνα με τον πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου, η πρώτη τον κατηγορεί για λόγους εκδίκησης και ο δεύτερος γιατί εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κανά κ. Αλέξης Κούγιας πρόκειται να ζητήσει την κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κατηγορούμενου με την πρώην σύζυγό του και τον κ. Γιάννη Βεντούρη, ενώ αναμένεται να υποβάλει και αίτηση αποφυλάκισης.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη και ο εφέτης ανακριτής κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος ενώπιον του οποίου απολογήθηκε συμπληρωματικά και η Ειρήνη Αθανασάκη, μετά τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος της για συμμετοχή στις ενέργειες του ΕΛΑ και της 1ης Μάη μετά το 1988.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειρήνη Αθανασάκη αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε.

    [03] Επικρίσεις ΣΥΝ για την αγροτική πολιτική

    6/5/2003 2:35:00 μμ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1992 επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος για τη μόνιμη -όπως είπε- κρίση στον αγροτικό τομέα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΝ για τον αγροτικό τομέα ενόψει και της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στην Κέρκυρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την ανακατανομή πόρων από τους μεγάλους ιδιοκτήτες του Βορρά προς τους μικρομεσαίους αγρότες του ευρωπαϊκού Νότου, με την αναδιάρθρωση της κοινής αγροτικής παραγωγής και με τον αυστηρό έλεγχο των μεταλλαγμένων με αντίστοιχη στήριξη των βιολογικών προϊόντων.

    [04] Συλλαλητήριο σε Ηλιούπολη- Αργυρούπολη για υποσταθμό ΔΕΗ

    6/5/2003 1:30:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Διαδημοτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το πρωί κάτοικοι της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης, αντιδρώντας στη δημιουργία υποσταθμού της ΔΕΗ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το νέο κέντρο υψηλής τάσης απειλεί την υγεία τους και το περιβάλλον.

    [05] Αντιδράσεις από κατοίκους περιοχών υποψήφιες για ΧΥΤΑ

    6/5/2003 12:51:00 μμ

    Και οι τελευταίοι κάδοι απορριμμάτων αδειάζουν αυτές τις ημέρες από τα σκουπίδια που είχαν παραμείνει στους δρόμους λόγω της υπολειτουργίας της χωματερής των Ανω Λιοσίων. Από την πλευρά τους, όμως, οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές των περιοχών που είναι υποψήφιες να υποδεχθούν τους νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους όσο πλησιάζει η ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου από την υπουργό Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου.

    Μιλώντας για το θέμα αυτό στη ΝΕΤ 105,8, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο θα έχει περάσει από τη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

    "Η μελέτη του θέματος έχει ξεκινήσει από το 1979 και δεν είναι δυνατόν επί 25 χρόνια να το συζητάμε. Έχουν επισημανθεί οι χώροι και πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων", κατέληξε η υπουργός

    [06] Στο νοσοκομείο Παίδων η Ντόρα Μπακογιάννη

    6/5/2003 12:03:00 μμ

    Την ανάγκη για εξεύρεση μόνιμης στέγης για τα παιδιά που είναι φορείς του AIDS, επεσήμανε το πρωί η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε θάλαμο του νοσοκομείου Παίδων "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ", όπου νοσηλεύονται τρία παιδιά φορείς της ασθένειας και τα οποία έχουν χάσει τις μητέρες τους από τον ιό. Η δήμαρχος Αθηναίων είχε την ευκαιρία να μείνει αρκετή ώρα και να αστειευτεί με τα παιδιά. Η κ. Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων ανακηρύσσει την 7η Μαΐου, ημέρα για τα παιδιά φορείς του AIDS. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ευαισθησία και στην υπενθύμιση του κοινού απέναντι σε αυτή την κοινωνικά ευαίσθητη ομάδα των παιδιών.

    [07] Προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ

    6/5/2003 5:47:00 μμ

    Λήγει την προσεχή Παρασκευή 9 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις εποχικού προσωπικού στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη θα προσληφθούν συνολικά 437 άτομα και συγκεκριμένα 397 διανομείς και 40 οδηγοί με τετράμηνη σύμβαση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Οργανισμού λόγω της αυξημένης ταχυδρομικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και των καλοκαιρινών αδειών του μόνιμου προσωπικού των ΕΛΤΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων των ΕΛΤΑ, στην οδό Απελλού 1 στην Αθήνα. Πληροφορίες δίνονται επίσης στα τηλέφωνα 3353226,3353252 και 3353230.

    [08] Περιοδεία Σημίτη σε επτά νέες ευρωπαϊκές χώρες

    6/5/2003 7:47:00 μμ

    Η Ευρώπη των "25" είναι απαραίτητο να αναπτύξει κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας για να αντιμετωπίζει θέματα μείζονος διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κρίση στο Ιράκ, τόνισε ο Κώστας Σημίτης από το Ταλίν της Εσθονίας. Ηταν ο πρώτος σταθμός τού νέου γύρου επισκέψεων τού Πρωθυπουργού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου της Θεσσαλονίκης.

    Ζητήματα εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Ο Κώστας Σημίτης είχε συνομιλίες στις 13.00 ώρα Ελλάδαες με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Juhan Parts, τον οποίο και ενημέρωσε για ζητήματα εν όψει της Τακτικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στις 19 και 20 Ιουνίου.

    Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Στη είσοδο του Κυβερνητικού Μεγάρου (Stenbock House) τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο Εσθονός Πρωθυπουργός, ο οποίος, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, τον ξενάγησε στους χώρους συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και του έδειξε τη θέα στο λιμάνι του Ταλίν.

    Μετά το Ταλίν, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ρίγα, τη Βίλνιους, τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη, τη Μπρατισλάβα και την Πράγα και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο.

    [09] Σημαντική επιτυχία ελληνικής προεδρίας στο δικαστικό τομέα

    6/5/2003 5:14:00 μμ

    Το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους της E.Ε. να αρνηθεί την έκδοση ατόμου στις ΗΠΑ, εφόσον αυτή προσκρούει σε Συνταγματικές Αρχές, αναγνωρίζεται στη σχετική σύμβαση μεταξύ E.Ε. και ΗΠΑ που πέτυχε η ελληνική προεδρία μετά από διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Mετά την παρουσίαση ενός σύντομου ιστορικού των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτεύχθηκε και συνίσταται, μεταξύ άλλων, στα εξής:

    Στο προοίμιο και των δύο συμβάσεων υπάρχει ρητή αναφορά στην αρχή της δίκαιης δίκης, περιλαμβανόμενης της εκδίκασης από αμερόληπτο και τακτικό δικαστήριο προβλεπόμενο από το νόμο (η διατύπωση αυτή έχει σημασία για τον αποκλεισμό από το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων των ειδικών δικαστηρίων των Η.Π.Α.). Τίθεται ερμηνευτική δήλωση στη σύμβαση έκδοσης με την οποία διευκρινίζεται ότι η σύμβαση αυτή δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στη σύμβαση έκδοσης αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να αρνηθεί την έκδοση - ακόμη και για λόγο που δεν προβλέπεται ρητά στη διμερή σύμβαση - εφόσον αυτή προσκρούει στις συνταγματικές του αρχές. Αντίστοιχα, στη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνεργασίας, περιελήφθη διάταξη με την οποία παρέχεται δυνατότητα άρνησης -εν τη απουσία διμερούς σύμβασης - εφόσον η παροχή της ζητούμενης συνδρομής προσκρούει στη δημόσια τάξη, την κυριαρχία, την ασφάλεια ή τα ουσιώδη συμφέροντα του κράτους από το οποίο ζητείται η συνεργασία. Στο θέμα της δικαστικής συνεργασίας με διοικητικές αρχές έγινε αποδεκτός ο περιορισμός της συνεργασίας αυτής σε θέματα και υπηρεσίες που έχουν άμεση σύνδεση με ποινικές διώξεις Συμφωνήθηκε κείμενο με βάση το οποίο η χρήση των παρεχόμενων πληροφοριών μπορεί να γίνει μόνο σε σχέση με ποινικές διαδικασίες ή προς αποτροπή άμεσης και σοβαρής απειλής για την ασφάλεια ή εφόσον οι πληροφορίες γίνουν κοινώς γνωστές στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας για την οποία αρχικά χορηγήθηκαν. Οι διατάξεις αυτές προσομοιάζουν προς τις διατάξεις της Σύμβασης Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2000, με σκοπό να διασφαλίζονται πλήρως τα κράτη μέλη έναντι των Η.Π.Α. στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Προβλέφθηκε ότι κάθε μελλοντική διμερής σύμβαση μεταξύ Η.Π.Α. και κρατών μελών θα πρέπει να είναι συμβατή με τις συμβάσεις αυτές. Οι Η.Π.Α. αρχικά επιθυμούσαν, και η Δανική Προεδρία καταρχήν είχε δεχθεί οι μελλοντικές συμβάσεις να είναι συμβατές απλώς προς τους σκοπούς της σύμβασης

    [10] Διεθνής Διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη

    6/5/2003 4:02:00 μμ

    Διεθνή διάσκεψη με θέμα ''Αειφόρος ανάπτυξη και ειρήνη'' και με έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, συνδιοργάνωσαν σήμερα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η Ελληνική Προεδρία, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος γενικότερα είναι πολιτικά και συνδέονται με την ασφάλεια και την σταθερότητα σε διακρατικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε επίσης την ανάγκη να βρεθεί μια λύση που να μπορεί το περιβάλλον και οι κοινοί φυσικοί πόροι σε χώρες που συνορεύουν να αποτελέσουν αντικείμενα ήπιας πολιτικής προσέγγισης, με βάση την οποία να οικοδομηθούν ευρύτερες συνεργασίες εξομαλύνοντας τις όποιες εντάσεις, ενώ αναφέρθηκε επιπροσθέτως σε μια νέα μορφή διπλωματίας, την περιβαλλοντική ή ''Πράσινη Διπλωματία'', η οποία αναπτύσσεται και η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα περιβάλλοντος και για την εξομάλυνση της κρίσης σε μια περιοχή.

    ''Τα διάφορα προβλήματα έχουν πλέον παγκόσμια διάσταση και δεν μπορούν να λυθούν με μεμονωμένες πράξεις η ενέργειες'', τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι ''έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο προκλήσεις: Από τη μιά να πείσουμε τους έχοντες και τους ισχυρούς για το όφελος που θα έχουν οι κοινωνίες να επενδύσουν σε πολυμερή δράση και συνεργασία. Από την άλλη να συμφωνήσουμε στα χαρακτηριστικά αυτής της πολυμερούς δράσης και στο πώς την ερμηνεύουμε, καθώς τα πολυμερή φόρα πρέπει να είναι πλατφόρμες διαλόγου για πρακτικές λύσεις''.

    Η Ε.Ε., ανταποκρινόμενη στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας εγκαινίασε την Πρωτοβουλία για το Νερό ''Νερό για τη Ζωή'' και η Ελλάδα ηγείται του σκέλους που αφορά τη Μεσόγειο ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Με έναν ιδιαίτερα εμπνευσμένο λόγο, χαιρέτισε τις εργασίες της Διάσκεψης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος ανέφερε και 12 σημεία τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν έναν οδηγό σκέψης για την διευθέτηση των περιβαλλοντικών θεμάτων:

    * Τα ύδατα είναι δώρο Θεού για όλους τους ανθρώπους

    * Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ανάγκες των ερχόμενων γενεών

    * Να απαγορεύεται η ρύπανση των υδάτων

    * Να απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των κρατών

    * Αν οι υδάτινοι πόροι λιγοστεύουν, τα κράτη να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους

    * Η ύδρευση, η άρδευση, η βιομηχανική χρήση και η πλεύση να είναι η αξιολογική ιεράρχηση της διαχείρισης των υδάτων

    * Η ναυσιπλοϊα να είναι ελεύθερη

    * Τα ύδατα να φυλάσσονται απο τα παράκτια και τα παρόχθια κράτη

    * Αυτός που προκαλεί ζημιά στα ύδατα να υποχρεούται σε αποζημίωση

    * Να καθαρίζονται τα λύματα των εργοστασίων και των μεγάλων πόλεων

    * Η προστασία του περιβάλλοντος να καθιερωθεί στην εκπαίδευση

    * Οι όποιες νομικές διατάξεις για το περιβάλλον να είναι δεσμευτικές.

    ''Προχωρούμε μεθοδικά προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ το Νερό αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τα Βαλκάνια και την ΕΕ'', ανέφερε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και την ελάττωση της ρύπανσης, ενώ ανέφερε ότι στην πρόσφατη Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ διατυπώθηκε η δυσαρέσκειά τους καθώς στο σχέδιο για το Σύνταγμα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται η περιβαλλοντική πολιτική και προς τούτο θα υπάρξουν ενέργειες εκ μέρους τους.

    ''Το νερό είναι καταλύτης για την ειρήνη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ τα επόμενα 25 με 30 χρόνια θα έχουμε αύξηση της ζήτησής του'', τόνισε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιαν Τζόνσον. ''Την επόμενη τριακονταετία τα διασυνοριακά θα απασχολούν και θα χρειαστούν υψηλότερα ποσά επενδύσεων στους υδάτινους πόρους, ενώ μεγάλη πρόκληση αποτελεί η ανάπτυξη της Γεωργίας, με παράλληλη μείωση του νερού'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον.

    Κατά την διάρκεια της σημερινής πρωϊνής συνεδρίασης της Διάσκεψης μίλησαν, επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σερβίας και Μαυροβουνίου, κ. Μιχαήλοφ, ο πρόεδρος των Αραβικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κ. Αντλι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

    Τέλος, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης θα διαβιβαστούν συνάντηση της Μεσογειακής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ντουμπρόβνικ στις 14-16 Μαίου, στην Διάσκεψη του Κιέβου στις 21-23 Μαίου, καθώς επίσης, όπως ανέφερε εν προκειμένω ο κ. Βαρθολομαίος, και στο 5ο Διεθνές Οικολογικό Συνέδριο το οποίο θα συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στη Βαλτική.

    [11] Ευοίωνες οι προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

    6/5/2003 3:25:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης η άτυπη Σύνοδος για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό. Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και προεδρεύων της Συνόδου Ακης Τσοχατζόπουλος, βασική προτεραιότητα της προεδρίας είναι η προώθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού και η ανάδειξη της τουριστικής οικονομίας της Ευρώπης σε σχέση με άλλες πολιτικές ανάπτυξης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι η χρονιά που διανύουμε παρά την κρίση στον τουρισμό θα ακολουθήσει σταθερή πορεία και θα κλείσει θετικά, ενώ ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η τουριστική αγορά θα παρουσιάσει αύξηση 3%.

    Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε η κοινή βούληση των 25 κρατών-μελών της διευρυμένης ΕΕ για αναφορά της σημαντικής συμβολής του τουρισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη στη Νέα Συνθήκη της Ευρώπης το 2004.

    Οπως ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν το Μάϊο, για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (το νέο όργανο της ΕΕ με το οποίο εξασφαλίζεται ο συντονισμός στο επίπεδο της μικροοικονομίας), θέματα τουρισμού, με στόχο το Συμβούλιο να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση ανάδειξης του ευρωπαϊκού τουρισμού, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε επίσης την απόφαση των ''25'' για δημιουργία κοινής διαδικτυακής πύλης για την προβολή του τουρισμού σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και την απόφαση για την υιοθέτηση νέας μεθοδολογίας για τη μέτρηση της συμβολής του τουρισμού στην οικονομία και τον υπολογισμό της συνολικής τουριστικής ζήτησης (οι αφίξεις και το συνάλλαγμα δεν θα αποτελούν πλέον τα μοναδικά κριτήρια).

    [12] Εγκαίνια Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αθήνας

    6/5/2003 1:46:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Αθήνας ανοίγει επίσημα τις πόρτες του στους Ελληνες και τους Ευρωπαίους καταναλωτές την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (Ακαδημίας7). Τα εγκαίνια του ΕΚΚ Αθήνας θα πραγματοποιήσουν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή David Byrne και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σκοπός του η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Αθήνας είναι ο ελληνικός εθνικός κόμβος του Δικτύου των 15 ανάλογων Κέντρων που λειτουργούν σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα δικαιώματα τους στην Ε.Ε, καθώς και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τις συναλλαγές τους στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Αθήνας ειδικεύεται στην παροχή προς τους καταναλωτές πληροφόρησης και συμβουλών για τις αγορές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή. Σε περίπτωση ανάγκης θα υποστηρίξει τους καταναλωτές στην επίλυση των διασυνοριακών καταναλωτικών διαφορών που τυχόν θα αντιμετωπίσουν.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της Αθήνας αποτελεί μια νέα υπηρεσία, την ευθύνη υλοποίησης της οποίας έχει καναλάβει το ΙΝΚΑ.

    Η δραστηριότητα αυτή υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική πολιτεία.

    Οι εθνικοί φορείς που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή της Αθήνας ειναι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    [13] Προβληματισμός για τους κλεμμένους θησαυρούς του Ιράκ

    6/5/2003 7:43:00 μμ

    Τη βαθιά τους ανησυχία για την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων στο Ιράκ και το συντονισμό των προσπαθειών τους για την επιστροφή ανεκτίμητων αντικειμένων που έχουν κλαπεί, καθώς και την υποστήριξη όλων των σχετικών πρωτοβουλιών της Ουνέσκο, τόνισαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ που συνήλθαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου και Χρήστου Πρωτόπαπα αντιστοίχως. Το Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού έκανε ομόφωνα δεκτή πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας για τη διατύπωση σαφούς και έντονης δήλωσης για την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, που ''ανήκει σε όλον τον κόσμο''.

    Στη δήλωση που υπογραμμίζεται ότι ''βασική αρχή της ΕΕ σαν κοινότητας πολιτιστικών αξιών είναι ο σεβασμός και η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς'', τονίζεται η ανάγκη ''να προστατευθούν αποτελεσματικά τα πολιτιστικά αγαθά του Ιράκ και να επιστραφούν όσα παρανόμως αφαιρέθηκαν από τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες, προκειμένου να μην καταλήξουν στο εμπόριο ή ιδιωτικές συλλογές''. Aναφέρεται, δε ότι ''θα υποστηριχθεί ενεργά κάθε πρωτοβουλία της Ουνέσκο, καθώς και των κυβερνητικών ή μη κυβερνητικών οργανισμών που έχουν σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ ως μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς''.

    Ο κ. Βενιζέλος, που ζήτησε να εγγραφεί το θέμα αυτοτελώς στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, υπογράμμισε τη συνδρομή της Interpol και της Europol στην αναζήτηση των πολιτιστικών αγαθών του Ιράκ. Επίσης, έκανε μνεία στη σχετική επιστολή που είχε απευθύνει προς την Βρετανίδα ομόλογο του, με την οποία την καλούσε, τα βρετανικά στρατεύματα να προστατεύσουν τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες της χώρας που είναι αναντικατάστατης ιστορικής αξίας για όλον τον κόσμο.

    Παράταση του προγράμματος ''Πολιτισμός 2000''

    Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον ορισμό της Πάτρας από το Συμβούλιο ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2006.

    Με αφετηρία τον εορτασμό του 2003 ως Ευρωπαϊκού Ετους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης ψήφισμα για τις ''οριζόντιες πτυχές'' του πολιτισμού, δηλαδή την υποχρέωση της ΕΕ να λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική διάσταση όταν αναπτύσσει πρωτοβουλίες ή δράσεις σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός κλπ. Τοποθετήθηκε ακόμη ως προς τη θέση του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού τομέα στο μελλοντικό Σύνταγμα της ΕΕ, ζητώντας να παραμείνει αλώβητο το σχετικό άρθρο 151 της Συνθήκης. Για το θέμα αυτό οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στο άτυπο Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 24 και 25 Μαΐου.

    Στη συνεδρίαση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε επίσης διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παράταση του προγράμματος ''Πολιτισμός 2000'' έως το 2006, η οποία θα καλύπτει και τα νέα κράτη μέλη, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 69,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με άλλο ψήφισμα που έγινε αποδεκτό διασφαλίζεται η συνεργασία των 25 κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα των δημόσιων αρχείων.

    [14] Παρανομίες στα διόδια της Αττικής Οδού διαπιστώνει η Κομισιόν

    6/5/2003 7:13:00 μμ

    Παράνομη θεωρεί η ευρωπαϊκή επιτροπή την έλλειψη διαφοροποιημένης τιμής διοδίων στην Αττική Οδό της Αθήνας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα φορτηγά άνω των 12 τόνων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας για θέματα μεταφορών επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Έλληνα ευρωβουλευτή, στην απάντηση της η κα Παλάθιο αναφέρει ότι το ποσό των διοδίων υπολογίζεται βάσει της διανυόμενης απόστασης και της κατηγορίας του οχήματος. Είναι συνεπώς σαφές, συνεχίζει, ότι η επιβολή ενιαίου ποσού ανεξαρτήτως της διανυόμενης απόστασης, δημιουργεί θέμα από πλευράς κοινοτικής νομοθεσίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κα ντε Παλάθιο αναφέρει στην απάντηση της ότι η Οδηγία 1999/62/ΕΚ είναι η κοινοτική νομοθετική πράξη που διέπει την επιβολή φόρων, διοδίων και τελών χρήσης σε φορτηγά μικτού βάρους άνω των 12 τόνων, ενώ η επιβολή διοδίων σε οχήματα μικτού βάρους κάτω των 12 τόνων δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.

    Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι, όταν υπάρξει αυτό το σύστημα, θα συμπαρασύρει και την τιμολόγηση των ΙΧ αυτοκινήτων γιατί αλλιώς θα είναι δυσανάλογα υψηλά τα διόδια για τα ΙΧ και γιατί, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, τα διόδια κλιμακώνονται από συντελεστή 1,0 για τα ΙΧ επιβατικά έως 4,0 για τα τετραξονικά φορτηγά.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Αλαβάνος, οι αναλογίες αυτές είναι υποχρεωτικό από τη Σύμβαση να διατηρηθούν και για τις ενδιάμεσες διαδρομές, συνεπώς χρειάζεται να υπάρξει διαφοροποιημένο, ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση, σύστημα είσπραξης διοδίων και για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα.

    Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην απάντηση της η κα ντε Παλάθιο σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για περαιτέρω διευκρινίσεις.

    [15] Τζωρτζάτο και Ξηρό ''καίει'' η μαρτυρία της Ν. Βεργή

    6/5/2003 4:00:00 μμ

    Τους Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, αναγνώρισε η αστυνομικός Νίκη Βεργή, αυτόπτης μάρτυρας της εισβολής στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα τον Αύγουστο του 1988. Όπως είπε στην κατάθεση της, είναι απολύτως βέβαιη, ότι ο Σάββας Ξηρός ήταν αυτός που είχε εμφανιστεί ως αστυνομικός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος ήταν εκείνος που παρίστανε τον κρατούμενο. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι δράστες ήταν έξι και είχαν μεθοδεύσει την επιχείρηση προκειμένου να πάρουν τα όπλα από το αστυνομικό τμήμα. Υποστήριξε επίσης, ότι ο Σάββας Ξηρός την κλωτσούσε και την απειλούσε προκειμένου να του δώσει το κλειδί της αποθήκης όπου βρίσκονταν τα όπλα.

    O δεύτερος μάρτυρας δεν αναγνώρισε κανέναν δράστη

    Η κατάθεση της Νίκης Βεργή θα συνεχιστεί αύριο.

    Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και ο αστυνομικός κ. Εμμανουήλ Ζερβογιαννάκης ο οποίος ήταν σκοπός στην πύλη του Τμήματος εκείνη την ημέρα.

    Ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν από τους δράστες στο πρόσωπο των κατηγορουμένων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν αύριο, στο δικαστήριο και μάρτυρες που δεν είχαν καταθέσει όταν εξετάστηκαν οι υποθέσεις της κλοπής όπλων από το Συκούριο και της δολοφονίας Περατικού.

    [16] Ο Κουφοντίνας ''καλύπτει'' την Σωτηροπούλου

    6/5/2003 2:06:00 μμ

    Ως μέσον πίεσης για τον ίδιο χαρακτήρισε την παραπομπή της Αγγελικής Σωτηροπούλου στη δίκη για την 17Ν, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος λίγο πριν το διάλειμμα της διαδικασίας αξιολόγησε την κατάθεση της κ. Θεοδοσίας Μανιά, που χθες Δευτέρα υποστήριξε, ότι τους αναγνώρισε ως το ζευγάρι που είδε την προηγούμενη της δολοφονίας Σόντερς να παρατηρεί το σημείο της τρομοκρατικής ενέργειας.

    Ο Κουφοντίνας είπε ότι η κατάθεση της κ. Μανιά έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική τονίζοντας ότι η ''17 Νοέμβρη'' προετοίμαζε το χτύπημα κατά του Βρετανού Ταξιάρχου, επί τρεις μήνες. "Επί τρεις μήνες γινόταν μία προσεκτική μελέτη του χώρου και θα έπρεπε να περιμένουμε την προηγούμενη μέρα να πάει ο επιτελικός νους της οργάνωσης με τη γυναίκα του να ελέγξει το χώρο;", αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Νωρίτερα, ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου, στην τοποθέτησή του επί των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση Σόντερς, αναφέρθηκε στις προκηρύξεις της ''17 Νοέμβρη'': ''Σχετικά με τις προκηρύξεις δεν μπορώ να πω ότι είναι και τόσο σοβαροί οι άνθρωποι. Αυτές οι προκηρύξεις ήταν κυρίως κείμενα δυσφημιστικά κατά των νεκρών της φυσικής εξόντωσης ακολουθούσε η προσπάθεια ηθικής εξόντωσης... Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είναι θέμα αρμοδιότητας ψυχιάτρου''.

    [17] Παραιτήθηκε ο Διευθυντής Οικονομικών του Λευκού Οίκου

    6/5/2003 6:16:00 μμ

    Την παραίτηση του υπέβαλε, ο Διευθυντής Διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Όπως ανακοίνωσε ο Αρι Φλάισερ, ο Μιτς Ντάνιελς θα αποχωρήσει από τη θέση του εντός των επόμενων τριάντα ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Ντάνιελς, θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές για κυβερνήτης της Ιντιάνα.

    [18] Αφγανιστάν: Η πρώτη διαδήλωση κατά Αμερικανών-Βρετανών

    6/5/2003 6:55:00 μμ

    Περίπου 300 Αφγανοί φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιβρετανικά συνθήματα πραγματοποίησαν σήμερα στην Καμπούλ την πρώτη διαδήλωση κατά Αμερικανών και Βρετανών, αφότου οι δυνάμεις αυτές ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν, στο τέλος του 2001. Όπως μετέδωσε από το Πακιστάν το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP), η διαδήλωση έγινε κοντά στο κτίριο του υπουργείου Πληροφοριών χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και φοιτητών, εξέφρασαν παράπονα για την αυξανόμενη ανασφάλεια, τη βραδεία ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο και την καθυστέρηση καταβολής μισθών από την κυβέρνηση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προέδρου, Χαμίντ Καρζάϊ.

    ''Να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς''

    Ορισμένοι ζητούσαν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και έλεγαν ότι ήλθε η ώρα να πολεμήσουν οι Αφγανοί την ''αμερικανική εισβολή'', όπως είχαν κάνει στο παρελθόν με τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς.

    "Δεν θέλουμε τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Θέλουμε να κυβερνάει το Ισλάμ. Θέλουμε ασφάλεια. Αυτοί απέτυχαν να μας τα εξασφαλίσουν και θέλουμε να φύγουν'', φώναζε ένας από τους επικεφαλής της διαδήλωσης, φοιτητής του πανεπιστημίου της Καμπούλ, ενώ ένας άλλος διαδηλωτής φώναζε ''θάνατος στην Αμερική και στον Μπους''.

    Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Καμπούλ και στο παρελθόν τις οργάνωνε συνήθως η κυβέρνηση. Ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Μοχάμεντ Σιντίκ επέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Καρζάϊ και υποστήριξε ότι τοποθετήθηκε από τις ΗΠΑ και στελεχώθηκε από ''Αμερικανούς με παχυλούς μισθούς''. Πολλοί Αμερικανοί, αφγανικής καταγωγής, έχουν τοποθετηθεί σε υψηλές θέσεις στην αφγανική κυβέρνηση.

    Καναδοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    Την ίδια ώρα περίπου 1800 Καναδοί στρατιώτες ειδοποιήθηκαν επίσημα ότι θα μεταβούν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο προκειμένου να συμμετάσχουν στη διεθνή δύναμη της διατήρησης της τάξης στην περιοχή.

    Η ειδοποίηση ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Τζόν Μακόλουμ τρεις μήνες αφότου η Οττάβα δεσμεύθηκε να συμμετάσχει με περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή. Ο Μακόλουμ είπε επίσης ότι ο Καναδάς έχει επίσημα προσφερθεί να αναλάβει την ηγεσία της Διεθνούς Βοηθητικής Δύναμης για την Ασφάλεια επί ένα εξάμηνο αρχής γενομένης από τον επόμενο Φεβρουάριο.

    [19] Αλγερία: Αγνωστη παραμένει η τύχη των Ευρωπαίων ομήρων

    6/5/2003 5:12:00 μμ

    Τρεις Γερμανοί τουρίστες

    από του 31 που κρατούνται

    όμηροι

    ''Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις'' με τους πιθανούς απαγωγείς των Ευρωπαίων τουριστών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν εδώ και πολλές εβδομάδες δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Γιαζίντ Ζερχούνι. Οι τριάντα ένας Ευρωπαίοι τουρίστες-- 15 Γερμανοί, 10 Αυστριακοί, 4 Ελβετοί, ένας Σουηδός και ένας Ολλανδός-- που κρατούνται όμηροι από αγνώστους εξαφανίστηκαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο ενώ ταξίδευαν χωριστά στην έρημο Σαχάρα στην Αλγερία. Τη Δευτέρα δημοσιογράφος είχε μεταδώσει ότι το θέμα κοντεύει να διευθετηθεί και ότι οι τουρίστες πρόκειται να απελευθερωθούν σύντομα.

    ''Είναι μάλλον ζωντανοί''

    ''Δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα, όμως δεν γνωρίζουμε κάτι σίγουρο για να το πούμε. Ξέρω πως δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, δεν έχουμε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, όποιοι και αν είναι'', τόνισε όμως την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Αλγερίας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

    ''Οι τελευταίες ενδείξεις που έχουμε μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως είναι ακόμα ζωντανοί. Βρήκαμε ίχνη τους, όπως ρούχα που έχουν αφήσει'', πρόσθεσε ο ίδιος. ''Όμως σε ό,τι αφορά την κατάσταση, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια είναι η πραγματική κατάστασή τους. Ο αλγερινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εντοπίσουν τους τουρίστες'', κατέληξε ο αλγερινός υπουργούς.

    Οι αρχές της Αλγερίας ανακοίνωσαν για πρώτη φορά την Κυριακή ότι οι τουρίστες κρατούνται όμηροι και πως αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς, χωρίς όμως να αποκαλύψουν ποια είναι τα αιτήματά τους

    [20] Ευνοϊκή δημοσκόπηση για τον Μπλερ, ''δώρο'' για τα γενέθλιά του

    6/5/2003 3:23:00 μμ

    Η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 50 χρόνια του, έχει αυξηθεί και φτάνει το 5,75 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10, έξι χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Populus που δημοσιεύεται από την εφημερίδα ''Τάιμς'' του Λονδίνου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τσαρλς Κένεντι, ο δείκτης δημοτικότητας του οποίου φτάνει το 4,89 στα 10, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση. Ο καγκελάριος της Γερμανίας έστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μπλερ για τα γενέθλιά του, στο οποίο τον ευχαριστεί για την ''προσωπική συμβολή'' του στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σρέντερ: ''Αγαπητέ μου Τόνι...''

    Ο Κένεντι ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος που είχε πάρει θέση κατά του πολέμου στο Ιράκ και ο δείκτης δημοτικότητάς του ήταν 5,20 το Φεβρουάριο του 2003 και 5,06 το Μάρτιο. Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έχει δείκτη δημοτικότητας 4,33 στα δέκα, έναντι 4,03 το Μάρτιο και 4 το Φεβρουάριο.

    Ο δείκτης δημοτικότητας του Τόνι Μπλερ ήταν 5,17 το Μάρτιο και 5,02 το Φεβρουάριο του 2003, σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο.

    Ο Τόνι Μπλερ είχε τη μέρα των γενεθλίων του φορτωμένο πρόγραμμα. Το μεσημέρι επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία για τις δημόσιες υπηρεσίες στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο, όπου πρόκειται να συναντήσει τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Στο τηλεγράφημα του, που ξεκινά με την προσφώνηση ''Αγαπητέ μου Τόνι'', ο Σρέντερ ευχαριστεί το Βρετανό ομόλογό του για την ''προσωπική συμβολή (του) στη στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα επίσης στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

    ''Εκτιμώ πολύ τις τακτικές συναντήσεις μας και τις ανοικτές συζητήσεις που είχαμε με τις ευκαιρίες αυτές'', διευκρινίζει στο τηλεγράφημά του ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος είχε αντιταχθεί από την πρώτη στιγμή σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    [21] Χόλμπρουκ: Η Ουάσινγκτον ''να τείνει το χέρι'' στο Βερολίνο

    6/5/2003 1:40:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει ''να τείνουν το χέρι'' στη Γερμανία για την εξομάλυνση των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων, θεωρεί ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου. Οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2003 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε υιοθετήσει κατηγορηματικές θέσεις αποκλείοντας κάθε γερμανική συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, με ή χωρίς έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

    Προσέγγιση στη σύνοδο των ''G8''

    Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο έχει μεταβληθεί, αλλά ''δεν ζούμε σε δύο διαφορετικούς πλανήτες'', λέει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παραδεχόμενος ότι η σχέση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει σοβαρά διαταραχθεί.

    Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2002, έπειτα από τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές βουλευτικές εκλογές.

    Μία προσέγγιση θα επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των "8" στο Εβιάν της Γαλλίας στις αρχές Ιουνίου, προβλέπει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Η συνέντευξή του δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, στο περιθώριο συμποσίου για την Ουκρανία οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας Ντόναλντ Ράμσφελντ και Πέτερ Στρουκ. Η συνάντηση αυτή σήμανε την αρχή της εξομάλυνσης των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων παρά τη διάσταση απόψεων ως προς το Ιράκ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Μπους, Κοντολίζα Ράις.

    [22] Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ θέλει η Βουλγαρία

    6/5/2003 1:38:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η Βουλγαρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δήλωσε ο Bούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Σολομόν Πάσι. Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV, ο Πάσι δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία ''θα εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή''. Ο Πάσι αναμένεται να αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα όπου ο ίδιος και υπουργοί από επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που περιμένουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα συναντηθούν, την Πέμπτη, με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Η Βουλγαρία τάχθηκε απολύτως στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, θέτοντας στη διάθεση του αμερικανικού στρατού αεροπορική βάση στο έδαφός της και επιτρέποντας τη διέλευση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχιερήσεων κατά του Ιράκ.

    [23] Επίθεση σε ελληνική αποστολή

    6/5/2003 12:56:00 μμ

    Ασφαλείς στη Βαγδάτη βρίσκονται ο Έλληνας επιτετραμμένος στο Ιράκ και η ελληνική αποστολή, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, και δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους ενόπλους 90 χιλιόμετρα έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα. Την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι ένοπλοι πυροβόλησαν δύο φορές το τζιπ που μετέφερε τον έλληνα επιτετραμμένο Νίκο Γαριλίδη, προσπαθώντας να το ακινητοποιήσουν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τον Έλληνα επιτετραμμένο, και τρεις συνοδούς του - έναν Έλληνα και δύο Πορτογάλους - που ανήκουν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου", οι οποίοι μετέφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τέλος, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι τα κτήρια της Πρεσβείας της Ελλάδος και της πρεσβευτικής κατοικίας στη Βαγδάτη δεν υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    [24] Ανησυχεί η IAEA για κλοπή ραδιενεργών υλικών στο Ιράκ

    6/5/2003 7:10:00 μμ

    Την έντονη ανησυχία της, για πιθανή κλοπή ραδιενεργών υλικών από εγκαταστάσεις με πυρηνικά στο Ιράκ εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητώντας από τις κατοχικές δυνάμεις την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, το συντομότερο δυνατό. "Ανακατεύοντας πυρηνικά υλικά και συμβατικά εκρηκτικά, οι τρομοκράτες μπορούν να κατασκευάσουν βόμβες που θα μολύνουν μια μεγάλη περιοχή" δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μελίσα Φλέμινγκ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν κλαπεί τέτοια υλικά κατά τις πρόσφατες λεηλασίες. Το ενδεχόμενο αυτό, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    ''Σκοντάφτει'' στους Αμερικανούς η επιστροφή των επιθεωρητών

    Την επιθυμία της να επιστρέψουν οι επιθεωρητές της στο Ιράκ, εξέφρασε για ακόμα μία φορά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    "Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επιστρέψουν στο Ιράκ" δήλωσε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Μελίσα Φλέμινγκ για κλοπή ραδιενεργών υλικών εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας έχουν ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν φυσικό και εμπλουτισμένο ουράνιο.

    [25] Φθάνει στο Ιράκ η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε.

    6/5/2003 4:35:00 μμ

    Αναχώρησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέλσμπρεκ των Βρυξελλών, ένα C-130 της βελγικής στρατιωτικής αεροπορίας φορτωμένο με 19 τόνους νοσηλευτικού υλικού για το Ιράκ. Στην ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. περιλαμβάνονται χειρουργικά εργαλεία, εμβόλια και αναισθητικά. Η αποστολή επρόκειτο να αναχωρήσει την περασμένη Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένα, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη, δεν έδιναν άδεια εισόδου στη χώρα, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη πτήση ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να φθάσει στο Ιράκ το βράδυ της Τετάρτης.

    Μέχρι στιγμής από πλευράς Ε.Ε. έχουν ήδη διατεθεί 22,5 εκατομμύρια Ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ.

    Στις 22 Απριλίου η Ε.Ε. εκταμίευσε 10 εκατομμύρια ευρώ για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στο Ιράκ και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ανύπαρκτο το σύστημα υγείας σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

    Την ίδια ώρα, καταστροφική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας του μεταπολεμικού Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του αυστριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Ο Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αμάν της Ιορδανίας, δήλωσε ότι στα νοσοκομεία του Ιράκ, δεν υπάρχουν ούτε τα πιο στοιχειώδη νοσοκομειακά υλικά, όπως σύριγγες μιας χρήσης και είδη παροχής πρώτων βοηθειών.

    Μιλώντας, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι ο πόλεμος επιδείνωσε σε επικίνδυνο βαθμό, τις νοσηλευτικές συνθήκες στη χώρα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το σύστημα υγείας στη χώρα ήταν πολλά χρόνο πριν από τον πόλεμο απαράδεκτο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέικομπ Κελενμπέρτζερ κάλεσε τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ να ''αποκαταστήσουν την έννομη τάξη, να εξασφαλίσουν την ευημερία του πληθυσμού και να προστατεύσουν τις ζωτικές υποδομές'' της χώρας, όπως είναι τα νοσοκομεία.

    Στο μεταξύ, στο Αμάν, βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας Φερέρο-Βάλντνερ και της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ σε αναζήτηση τρόπων βοήθειας των παιδιών στο Ιράκ που τραυματίστηκαν στον πόλεμο.

    [26] Νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων

    6/5/2003 5:57:00 μμ

    Στις 20 Μαΐου θα εκδοθεί η δεύτερη σειρά των λαϊκών ομολόγων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης. Το επιτόκιο των ομολόγων θα παραμείνει στο 3,6%, στα επίπεδα της προηγούμενης έκδοσης, ενώ αναμένεται να αυξηθεί το όριο μέχρι του οποίου ο κάθε αποταμιευτής θα μπορεί να τοποθετηθεί στα ομόλογα αυτά. Στην προηγούμενη έκδοση των λαϊκών ομολόγων το όριο αυτό ήταν 10.000 ευρώ. Τώρα εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους αποταμιευτές να επενδύσουν μέχρι και 15.000 ευρώ ο καθένας.

    [27] Αυξήσεις αναδρομικά από τον Ιούνιο

    6/5/2003 4:29:00 μμ

    Με το μισθό και τη σύνταξη του Ιουνίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις για το 2003. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, την Τρίτη, τον ίδιο μήνα θα καταβληθεί και το αναδρομικό ποσό που αναλογεί από την αρχή του έτους. Οι καθαρές αυξήσεις στους μισθούς είναι 2,5% και στις συντάξεις 4%. Σχετική επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη εστάλη ήδη στο ΚΕΠΥΟ. Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η οικονομία θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά το ισχυρό χαρτί της χώρας μας. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε και ζήτησε εγρήγορση και ετοιμότητα για την ανάκτηση των απωλειών σε ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός.

    θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3,8%

    Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να αδρανήσουμε παρά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ζήτησε εγρήγορση και ετοιμότητα για την ανάκτηση των απωλειών σε ορισμένους τομείς όπως ο τουρισμός.

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρώτο τρίμηνο εφέτος θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης που ίσως υπερβαίνει το 3,8%, τον ετήσιο στόχο, ενώ θεωρεί ότι η οικονομία θα αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της χώρας.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι σε περίπου 15 μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας η εγκύκλιος για τη ρύθμιση εξαετίας 1993-98 από τις επιχειρήσεις Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τις οποίες προσδοκάται είσπραξη 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν αποκλείεται η παράταση της παλιάς ρύθμισης για τους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες.

    [28] Προς εξαγορά η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος

    6/5/2003 2:20:00 μμ

    Στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας Παπαστράτος για σήμερα Τρίτη, προχώρησε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, μετά την ανακοίνωση των βασικών μετόχων της εταιρίας, για την πρόταση εξαγοράς της εταιρίας Παπαστράτος, σε ποσοστό 75% από την Ολλανδική θυγατρική εταιρία Φίλιπ Μόρις. Η εξαγορά θα γίνει με ανώτερη τιμή πώλησης τα 18,5 ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της η Φίλιπ Μόρις αναμένεται να προβεί σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών. Όλες οι επιχειρηματικές συνεργασίες που προωθούν την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την εξυγίανση των ελλ. επιχειρήσεων είναι καλοδεχούμενες και θετικές, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης σχετικά με την πρόταση εξαγοράς.

    [29] Αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για μια θέση στον τελικό

    6/5/2003 1:38:00 μμ

    Μια θέση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας θα διεκδικήσουν την Τετάρτη στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, στη ρεβάνς των ημιτελικών της διοργάνωσης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης καλείται να υπερασπιστεί το προβάδισμα του 1-0 που πήρε στη Φιλαδέλφεια. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα αποφασισμένη για τη νίκη που θα της δώσει την πρόκριση στον τελικό. Εκεί βρίσκεται ήδη ο Αρης, που στα ημιτελικά απέκλεισε το Αιγάλεω.

    Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης, δεν θα έχει στη διάθεση του τον Κόφι Αμπονσά, που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και τον Νίκο Φρούσο, που φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν μετά την προσφυγή που κατέθεσε σε βάρος της ΠΑΕ.

    Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Λουκά Καραδήμου, η κατάσταση του οποίου θα ξεκαθαρίσει στην τελευταία προπόνηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Πάντως, οι πιθανότητες να βρίσκεται στην αποστολή είναι 50%-50%. Αντίθετα, επιστρέφει ο Γιώργος Κούτσης που εξέτισε την ποινή του.

    Για την ΑΕΚ, ο Μιλέν Πετκόφ συμμετείχε αρχικά στην αποστολή που επέλεξε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά μετά την χθεσινή προπόνηση, προτιμήθηκε να μην ταξιδεύσει στην Θεσσαλονίκη, καθώς δεν ήταν απόλυτα έτοιμος.

    Ετσι, ο Σέρβος τεχνικός επέλεξε 19 ποδοσφαιριστές που είναι οι: Γεωργάτος, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Ιβιτς, Κασάπης, Κατσουράνης, Καψής, Κρέικ, Κωνσταντινίδης, Κωστένογλου, Λάκης, Μαλαδένης, Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Ράιτ, Σεντένο, Τσάρτας και Χιώτης.

    Ο προπονητής της "Ένωσης" δεν άνοιξε τα πλάνα του για την 11άδα, αλλά σκέπτεται να διατηρήσει στο αρχικό σχήμα τον Γεωργέα και να επαναφέρει σε αυτό τον Μπορμπόκη.

    [30] Συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για τον SARS

    6/5/2003 7:54:00 μμ

    Τον τρόμο έχει σκορπίσει στη διεθνή κοινότητα η ραγδαία εξάπλωση του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Συνεδριάζουν από το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων, παρουσία της γεν. διευθύντριας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, η οποία προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για παγκόσμια ύφεση της νόσου, αφού στην Κίνα δεν παρατηρείται ακόμα κορύφωση της επιδημίας παρά τους 214 θανάτους. Οχτώ νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν στην Κίνα, τρεις στο Χονγκ Κονγκ, δύο στην Ταϊβάν, ένας στη Σιγκαπούρη. Στην Κολομβία, τη Μοζαμβίκη, τη Φινλανδία και τη Ρωσία διαπιστώθηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα.

    Ιατρικά τεστ για όλους τους ταξιδιώτες

    Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν κατά τη Σύνοδο αυτή για την υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις των ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου αυτής.

    ''Τα κράτη μέλη θα πρέπει ειδικά να εξασφαλίσουν. . . κατάλληλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης πληροφόρησης, και την υποβολή σε εξετάσεις στους διεθνείς ταξιδιώτες που διέρχονται ή φτάνουν από πληγείσες περιοχές'', δηλώνουν οι υπουργοί στο σχέδιο. Σύμφωνα με το κείμενο, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θα ''υπογραμμίσουν, επίσης, τις ωφέλειες από έναν αποτελεσματικό συντονισμό'', σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των μέτρων προστασίας από την άτυπη πνευμονία του κάθε κράτους μέλους.

    Ο φονικός ιός παραμονεύει παντού

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός πιθανόν να μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, ενώ μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για ώρες- ακόμα και για μέρες- σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

    Ο SARS έχει εξαπλωθεί σε 30 χώρες, προκαλώντας το θάνατο 448 ανθρώπων, ενώ έχει προσβάλει άλλα 6.300 άτομα. Συνολικά τα κρούσματα στην Κίνα έχουν φτάσει στα 4.409, ενώ 214 άνθρωποι πέθαναν.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών στα εργαστήρια της Κίνας και της Γερμανίας, ο ιός μεταδίδεται και δια της αφής. Ο φονικός ιός παραμονεύει παντού, καθώς μπορούμε να μολυνθούμε ακόμα κι αν ακουμπήσουμε ένα τραπέζι ή ένα πόμολο πόρτας που έπιασε ένας φορέας του ιού πριν από μέρες.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό.

    Οι καλύτεροι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βγάλουν εκτός μάχης τον ιό. Ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς αχρηστεύει μέρα με τη μέρα κάθε προσπάθεια.

    Ο δρόμος για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι μακρύς και οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν όχι μήνες, αλλά χρόνια για να πέσουν επιτέλους οι μάσκες.

    Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης εξέφρασε το φόβο του ότι η επιδημία αυτή, επειδή κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη, μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και την Ελλάδα. "Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν η αντιμετώπισή της να γίνει από τις 15 ή τις 25 χώρες, χωριστά. Χρειάζεται συντονισμός, χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Όποιος πιστεύει ότι καθένας μόνος του μπορεί να την αποκλείσει από τα σύνορά του, τότε έχει πολύ μεγάλο λάθος".

    Ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας ζητά ο Ιταλός υπουργός Υγείας Τζιρόλαμο Σίρκια. Διαφορετικά, όπως δήλωσε - αν δεν υιοθετηθούν δραστικά μέτρα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. η Ιταλία θα αναλάβει μόνη της.

    Στην Ελλάδα, οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Όπως ανακοινώθηκε ο θάνατος Φιλιππινέζου ναυτικού που υπηρετούσε σε φορτηγό πλοίο στη Σαλαμίνα δεν είχε σχέση με το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ανακοίνωσε ότι έληξε η καραντίνα στο πλοίο, καθώς η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο Φιλιππινέζος ναυτικός πέθανε από πνευμονική εμβολή. Εν τω μεταξύ, εισήχθη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ένα άτομο το οποίο παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα γρίπης.

    Τράπεζα δεδομένων για τους ασθενείς στην Κίνα

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας προκάλεσε οκτώ νέους θανάτους και 138 νέα κρούσματα στο Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Με τους νέους αυτούς θανάτους αυξήθηκε σε 216 ο αριθμός των νεκρών από τον ιό SARS στη χώρα αυτή, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 4.409. Οι τέσσερις από τους οχτώ νέους θανάτους σημειώθηκαν στο Πεκίνο όπου αναφέρθηκαν 70 νέα κρούσματα.

    Στην κινεζική πρωτεύουσα, οι δημοτικές Αρχές έδωσαν για πρώτη φορά την Τρίτη, στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η πνευμονία στην κινεζική πρωτεύουσα προσβάλλει ενήλικες 20-50 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.

    Οι 1.391 ασθενείς του SARS στο Πεκίνο, δηλαδή το 73,3% των 1.897 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανήκουν στις ηλικίες αυτές. Ένα 17,7%, δηλαδή 337 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Από την ασθένεια έχουν προσβληθεί 955 άνδρες και 942 γυναίκες.

    Επίσης σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές του Πεκίνου, 335 από τους ασθενείς εργάζονται στον ιατρικό τομέα, 229 είναι κρατικοί υπάλληλοι, 198 συνταξιούχοι και 136 είναι μαθητές και φοιτητές. Οι αρχές του Πεκίνου δεν έδωσαν στοιχεία για τους υπόλοιπους ασθενείς.

    Εξάλλου οι Αρχές της πρωτεύουσας δημιούργησαν μια τράπεζα δεδομένων για τους ασθενείς, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τον τόπο κατοικίας τους, για την εργασία τους, τις πρόσφατες μετακινήσεις τους και την ταυτότητα των ανθρώπων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή.

    Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας εξέφρασαν νέες ανησυχίες στο Πεκίνο για την ικανότητα των συστημάτων υγείας στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Κίνας να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού SARS.

    Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει ειδικούς σε όλες τις επαρχίες στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου και έχει δώσει σε εντολή σε αλλοδαπούς φοιτητές και μετανάστες εργάτες στο Πεκίνο να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έξι ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό της άτυπης πνευμονίας, ενώ άλλοι εννέα έχουν προσβληθεί. Με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των νεκρών από τον SARS μόνο στην περιοχή του Χονγκ Κονγκ ανέρχεται σε 193 και των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 1.646, ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Από τους προσβληθέντες έχουν αναρρώσει 28 άτομα και 958 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

    Η νόσος της άτυπης πνευμονίας εμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο και έκτοτε έχει μεταδοθεί σε ολόκληρο των κόσμο από τους ταξιδιώτες.

    Το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία- Πιθανά κρούσματα στη Ρωσία

    Ένας νεαρός Φινλανδός που επέστρεψε πρόσφατα από το Τορόντο θεωρείται το πρώτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στη Φινλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας.

    ''Πρόκειται πιθανότητα για SARS'', δήλωσε ο Ρέιγο Πέλτρονεν ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες που εργάζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Τούρκου στη νοτιοδυτική Φινλανδία. Ο ασθενής βρίσκεται στην απομόνωση από τις 30 Απριλίου και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Την ίδια ώρα περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι στη Ρωσία είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) ή άτυπη πνευμονία και οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Γενάντι Ονιτσένκο. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα.

    Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ ακύρωσε εγγραφές φοιτητών

    Εν τω μεταξύ, το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις εγγραφές πολλών εκατοντάδων φοιτητών από ασιατικές χώρες στα καλοκαιρινά μαθήματα, που αρχίζουν σε λίγες εβδομάδες, εξαιτίας της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας στην Ασία.

    Η απαγόρευση αφορά σπουδαστές από το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Κίνα, και τη Σιγκαπούρη, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Μπέρκλεϊ Ρόμπερτ Μπέρνταλ, σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με τους υγειονομικούς υπευθύνους του Μπέρκλεϊ και πως τα έξοδα εγγραφής των ασιατών φοιτητών θα τους επιστραφούν κανονικά.

    Ο υπεύθυνος του Πανεπιστημίου εξήγησε πως αυτό αποφασίστηκε επειδή το Μπέρκλεϊ δεν δύναται να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη 10ήμερη απομόνωση, ούτε να προσφέρει τις απαραίτητες ιατρικές φροντίδες στην περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία ένα κρούσμα του SARS.

    [31] Νιγηρία: Το χειρότερο μέρος για τις μέλλουσες μητέρες

    6/5/2003 2:55:00 μμ

    Η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να γεννήσει μια γυναίκα το παιδί της, ενώ η Νιγηρία και η Αιθιοπία συγκαταλέγονται στις χειρότερες, σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στον ετήσιο κατάλογό της για τις μητέρες, η οργάνωση συγκρίνει την ευζωία των μητέρων και των παιδιών τους σε 117 χώρες, ενώ σε 43 από αυτές επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση. Ο κατάλογος συγκρίνει τη θέση των μητέρων σε 19 ανεπτυγμένες και σε 98 αναπτυσσόμενες χώρες με βάση 10 παράγοντες σχετικά με την υγεία μητέρας και παιδιού, τη μόρφωση και το πολιτικό στάτους.

    Στην πρώτη θέση της παιδικής θνησιμότητας το Αφγανιστάν

    Η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Φινλανδία είναι αντίστοιχα οι πέντε καλύτερες χώρες στον κόσμο για τις μητέρες, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Αυστρία και η Βρετανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 11η θέση του καταλόγου.

    Η μελέτη ταξινομεί φτωχές χώρες όπως η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αιθιοπία και η Γουινέα-Μπισάου στο τέλος του καταλόγου μαζί με την Αγκόλα, το Τσαντ, το Μάλι, την Υεμένη, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. ''Μια στις επτά γυναίκες σε μέρη της Αφρικής θα πεθάνει κατά τον τοκετό ή στην εγκυμοσύνη σε σχέση με μία στις 6.000 στη Σουηδία'', αναφέρει η Μέρι Μπεθ Πάουερς, σύμβουλος υγείας σε θέματα γονιμότητας της οργάνωσης.

    ''Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να πεθαίνει ενώ προσπαθεί να γίνει μητέρα. Είτε βρίσκεται σε περιοχή με εμπόλεμη κατάσταση είτε σε χώρα όπου επικρατεί ειρήνη αλλά είναι φτωχή, πρέπει να έχει τη βασική φροντίδα'', είπε η Πάουερς.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και η πρόσβαση στις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση και την ευζωία του παιδιού.

    Στη Σουηδία, οι γυναίκες σε ποσοστό 99% είναι εγγράμματες, ενώ στο Νίγηρα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 8%. Στη Βρετανία όπου το 82% των γυναικών χρησιμοποιεί σύγχρονη μέθοδο στο έλεγχο της εγκυμοσύνης, μόνο μια στις 5.100 γυναίκες πεθαίνει στη γέννα και μόλις 6 στα 1.000 παιδιά δεν συμπληρώνουν το πρώτο έτος της ζωής τους.

    Στη Γουινέα, όπου το 4% των γυναικών χρησιμοποιεί σύγχρονη μέθοδο στον έλεγχο της εγκυμοσύνης, μια στις 7 γυναίκες πεθαίνει στον τοκετό και τουλάχιστον ένα στα 10 παιδιά δεν θα φτάσει στην ηλικία του ενός έτους.

    Όσον αφορά την ευζωία του παιδιού, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση. Εκεί 165 παιδιά στα 1.000 πεθαίνουν πριν από τα πρώτα γενέθλιά τους, ενώ το 71% των παιδιών δεν εγγράφεται στο σχολείο και το 87% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Στο Ιράκ, μια μητέρα διατρέχει 35 φορές περισσότερο τον κίνδυνο να δεί το παιδί της να πεθαίνει πριν καν αυτό γίνει ενός έτους σε σχέση με τη Σουηδία.

    Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά βιώνουν τουλάχιστον 40 ένοπλες συρράξεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία τους από τις χειρότερες θηριωδίες του πολέμου, βιασμοί και εξαναγκασμοί να εμπλακούν τα παιδιά στον πόλεμο.

    Πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της μητέρας σε καιρό πολέμου και η θεραπεία όσων, μεταξύ αυτών, έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο. Για παράδειγμα, γυναίκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς πρέπει να εφοδιάζονται συχνά με κάρτες για το συσσίτιο, οι οποίες αντίθετα παρέχονται στους άνδρες. Μερικές φορές οι γυναίκες εξαναγκάζονται στο σεξ για να πάρουν τρόφιμα, αναφέρει η οργάνωση.

    [32] Μεγάλη κληρονομιά για τον... αδέσποτο Τίνκερ!

    6/5/2003 1:58:00 μμ

    Ο Τίνκερ, ένας μαύρος αδέσποτος γάτος του Λονδίνου έγινε ξαφνικά ο κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, όταν η ηλικιωμένη κυρία που τον βρήκε στο δρόμο και τον αγάπησε, του άφησε στη διαθήκη της τη μονοκατοικία της στη βρετανική πρωτεύουσα και μεγάλο ποσό για να ζήσει άνετα. Η 89χρονη Μάργκαρετ Λέιν, χήρα και άτεκνη, του κληροδότησε το σπίτι της στο Χάροου του βόρειου Λονδίνου, αξίας 350.000 στερλινών και το ποσό 100.000 στερλινών, τη διαχείριση του οποίου ανέθεσε σε έμπιστούς της, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Τάιμς''.

    Η φιλόζωη ηλικιωμένη, ωστόσο, καθιστά σαφές στη διαθήκη της ο Τίνκερ, που έχει το δωμάτιό του στην κατοικία της εκλιπούσης και θα το έχει όσο ζει, δεν πρέπει να ξεστρατίσει και ν'αρχίσει ξανά την αδέσποτη ζωή. ''Εάν ο Τίνκερ εγκαταλείπει σε μόνιμη βάση τη στέγη του, οι διαχειριστές της διαθήκης πρέπει να τερματίσουν το καθήκον τους''.

    Μετά το θάνατο της Λέιν, ο κύριος κληρονόμος της, ο ηλικίας περίπου 8 ετών Τίνκερ, απέκτησε δύο συγκατοίκους, δύο άλλες γάτες που θα κάνουν παρεούλα, τις Λουσί και Στάρνταστ. Οταν ο Τίνκερ αποβιώσει, η περιουσία θα περιέλθει στους διαχειριστές της διαθήκης, που είναι και πρώην γείτονες της Λέιν.

    [33] Διαδρομή 3.800 χλμ με το καροτσάκι αγορών

    6/5/2003 7:20:00 μμ

    O μέσος βρετανός καταναλωτής διασχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του διαδρομή 3.800 χιλιομέτρων μέσα στο σούπερ μάρκετ, "σπρώχνοντας" το καροτσάκι των αγορών, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα. Η μέση ταχύτητα ενός τέτοιου καροτσιού κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε χιλιομέτρων την ώρα, ανάλογη δηλαδή με την κυκλοφορία στο κέντρο του Λονδίνο στις ώρες αιχμής.

    Καλύτεροι οδηγοί οι άντρες

    Οι άνδρες θεωρούν ότι είναι πολύ καλύτεροι οδηγοί των καροτσιών σε σχέση με τις γυναίκες: το 72% των ανδρών κρίνει ότι χειρίζεται άριστα το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ, έναντι μόλις του 60% των γυναικών, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που έγινε σε δείγμα 800 πελατών της πιο πάνω αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

    Ένας πελάτης στους πέντε επιθυμεί να καθιερωθούν ζώνες απαγορευμένης στάθμευσης των καροτσιών μέσα στα σούπερ μάρκετ, ενώ άλλοι ζητούν ''διαδρόμους μονής κατεύθυνσης'', προκειμένου τα καρότσια να κυκλοφορούν εύκολα και γρήγορα, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2003 - 16:55:09 UTC