Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νόμιμη η απεργία στο ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας
  • [02] Μυστηριώδης θάνατος 25χρονου σε αστυνομικό τμήμα
  • [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για θέματα αγροτικής γης
  • [04] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για βιβλίο Γ. Κύρτσου
  • [05] Ζητήματα εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [06] Για νέα ηγεσία στην Αλ Κάιντα κάνει λόγο σαουδαραβική εφημερίδα
  • [07] Βασκικά κόμματα στον αμερικανικό κατάλογο της τρομοκρατίας
  • [08] Συνάντηση Πάουελ - Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ
  • [09] Η Ουάσιγκτον επιπλήττει την Αγκυρα για τη στάση της
  • [10] Κινητό εργαστήριο βιολογικών όπλων εντόπισαν οι ΗΠΑ
  • [11] Κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού
  • [12] Αλλαγές στο τρόπο φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων
  • [13] Ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου
  • [14] UNICEF: ''Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους''
  • [15] ''Ηλεκτρονική μύτη'' εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα
  • [16] Λιγότερα τα τροχαία το φετινό Πάσχα

    [01] Νόμιμη η απεργία στο ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας

    7/5/2003 9:00:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Απερρίφθη για δεύτερη φορά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν.Π.Ι.Δ.) να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η 5ήμερη απεργιακή κινητοποίηση, που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), που ξεκίνησε την Δευτέρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν από κοινού τα Δ.Σ των δύο Ενώσεων. Ζητούν "ακόμη μια φορά από τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποδεχθεί το δίκαιο αίτημά μας για εφαρμογή των συμβάσεων που έχουν υπογράψει εδώ και δέκα μήνες η ΕΣΗΕΑ και η ΕΤΕΡ με την ΕΙΙΡΑ αντιστοίχως για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς και οι οποίες έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές για όλους και καταβολή των αναδρομικών, που προκύπτουν απ΄ τις δυο συμβάσεις". Οι δύο Ενώσεις ζητούν από την διεύθυνση του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος να καταλάβει "ότι οι νόμοι και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους" και παράλληλα εκφράζουν τη λύπη τους για "τη συμπεριφορά της διεύθυνσης του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος".

    [02] Μυστηριώδης θάνατος 25χρονου σε αστυνομικό τμήμα

    7/5/2003 8:39:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένορκη διοικητική εξέταση διατάχθηκε από τον Αττικάρχη Υποστράτηγο Γιώργο Αγγελάκο για τον μυστηριώδη θάνατο 25χρονου στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Θύμα είναι ο Αριστείδης Νεοφώτιστος, ο οποίος μαζί με το φίλο του Χρήστο Μαυρογιώργο, είχαν έρθει από την Χαλκίδα προκειμένου να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Μαυρογιώργος. Οι γονείς του παιδιού εκφράζουν υπόνοιες, ότι μπορεί το παιδί τους να κακοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ από την πλευρά της Αστυνομίας και τις μαρτυρίες του φίλου του, με τον οποίο είχαν προσαχθεί μαζί για εξακρίβωση στοιχείων προκύπτει ότι ο 25χρονος έπαθε ξαφνική κρίση και άρχισε να κτυπάει το κεφάλι του στη βρύση του νιπτήρα της τουαλέτας.

    Συγκεκριμένα οι δύο νέοι χθες το βράδυ βρισκόταν έξω από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταπολέμησης Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), τους θεώρησαν ύποπτους και τους πλησίασαν για έλεγχο.

    Ο Μαυρογιώργος δεν είχε ταυτότητα ή άλλα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του και έτσι οι αστυνομικοί του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα. Το ίδιο έπραξε και ο φίλος του Αριστείδης Νεοφώτιστος, που πήγε με δική του πρωτοβουλία στο Αστυνομικό Τμήμα για να συμπαρασταθεί στο φίλο του.

    Ενώ οι δύο νεαροί βρίσκονταν έξω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ο νεαρός Νεοφώτιστος έπαθε ξαφνική κρίση και άρχισε να κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο και στη συνέχεια πήγε στην τουαλέτα και κτυπούσε το κεφάλι του πάνω στη βρύση του νιπτήρα. Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Μαυρογιώργος, τον ακολούθησε και προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Ο Νεοφώτιστος όμως έδειχνε να χάνει τις αισθήσεις του και όπως είπε στο φίλο του αισθάνθηκε ότι του ανέβηκε υπερβολικά η πίεση και του ζήτησε να του ρίξει μια γροθιά στη μύτη για να τρέξει αίμα και να πέσει η πίεση.

    Όπως ισχυρίζεται ο Μαυρογιώργος το έκανε, αλλά ο φίλος του δεν συνήλθε και τότε οι αστυνομικοί φοβήθηκαν για την κατάσταση της υγείας του, τον έβαλαν σε ένα περιπολικό και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" στη Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου ο άτυχος νέος δεν είχε σφυγμούς και είχε πεθάνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί όμως ισχυρίζονται ότι ο Νεοφώτιστος έφθασε ζωντανός στο νοσοκομείο.

    Τέλος, από την πλευρά του δικηγόρου της οικογένειας του Νεοφώτιστου ειπώθηκε ότι η αστυνομία πρέπει να κρύβει τα αληθινά γεγονότα και τούτο γιατί ανώτατοι αξιωματικοί θέλησαν να κλείσουν την υπόθεση και να γίνει σήμερα η κηδεία του νέου με έξοδα της αστυνομίας.

    Υπήρξε όμως αντίδραση της οικογένειας και έτσι αύριο το πρωί θα γίνει νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του Αριστείδη Νεοφώτιστου. Ως τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας θα παραβρεθούν στην νεκροτομή οι ιατροδικαστές Νόνας και Γιαμαρέλος. Σύμφωνα με διαπιστώσεις των γιατρών του Νοσοκομείου "Αγία Όλγα" ο άτυχος νέος είχε σπασμένη τη μύτη, αιμάτωμα στη γλώσσα και εκδορές στα πλευρά.

    [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για θέματα αγροτικής γης

    7/5/2003 8:32:00 μμ

    Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τη διευθέτηση θεμάτων αγροτικής γης. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται η παραχώρηση οικοπέδων σε ενδιαφερόμενους, τα οποία βρίσκονται σε μικρές κοινότητες/δήμους στις περιφέρειες Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και σε ορεινές κοινότητες των Γρεβενών, Τρικάλων και Καβάλας. Οι κληρούχοι θα χρεώνονται σε ευρώ μόνο με το 1/3 της αξίας της έκτασης. Εξάλλου, μέσω του νέου σχεδίου νόμου επιλύονται θέματα αποκατάστασης των κτηνοτρόφων και της διαδοχής του κτηνοτροφικού κλήρου.

    Ακολουθούν δύο νέα νομοσχέδια για δασική γη και κατοικίδια

    Ο εισηγητής της ΝΔ Αλ. Κοντός (Ξάνθης), παρότι ψήφισε το νομοσχέδιο, επέκρινε την κυβέρνηση για νομοθέτηση με αποσπασματικό τρόπο και για έλλειψη διατάξεων που έχουν ανάγκη οι αγρότες, όπως οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις.

    Για μικρορυθμίσεις που αφορούν καταπάτηση της δημόσιας γης και νομιμοποίηση των καταπατητών με προεκλογικούς σκοπούς, έκανε λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, ενώ η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Ασ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη είπε ότι το νομοσχέδιο προεκτείνει τις ρυθμίσεις αλλαγής χρήσεων γης και νομιμοποίησης των αυθαίρετων και καταπατητών και σε αγροτικές και σε δασικές εκτάσεις.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς είπε ότι με το νομοσχέδιο τακτοποιούνται θέματα που ταλαιπωρούσαν τον Έλληνα αγρότη επί δεκαετίες, ενώ προανήγγειλε τη συζήτηση δύο ακόμα νομοσχεδίων του υπουργείου του, το επόμενο διάστημα στη Βουλή, το ένα για τη δασική γη και το άλλο για τα κατοικίδια ζώα.

    [04] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για βιβλίο Γ. Κύρτσου

    7/5/2003 8:16:00 μμ

    Για το θέμα των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων της "Αυριανής" εναντίον κυβερνητικών στελεχών αλλά και όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος, για τις σχέσεις επαγγελματικών συμφερόντων με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας."Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα - το οποίο δεν αφορά βεβαίως την κυβέρνηση - να βγαίνει η κυβέρνηση και να τοποθετείται" είπε χαρακτηριστικά και πρόθεσε "για τα δημοσιεύματα αυτά πιστεύω πως υπάρχουν οι θιγόμενοι, οι οποίοι πρέπει οι ίδιοι να τοποθετηθούν και να μας ενημερώσουν". Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας, ενίσχυσης και θωράκισης των θεσμών αλλά και των μέτρων διαφάνειας και ελέγχου.

    [05] Ζητήματα εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    6/5/2003 10:12:00 μμ

    Τα αποτελέσματα της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, η ανάπτυξη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Ταλίν την Τρίτη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης με τον Εσθονό ομόλογο του Γιούχαν Πάρτς.

    Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, θέματα σχετικά με την ανάπτυξη μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής για τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και το ζήτημα της κοινής πολιτικής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας που άρχισε να συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης '' θα μας απασχολήσουν και άλλα θέματα όπως εκείνα της διεθνούς πολιτικής σε συνδυασμό με τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα του Ιράκ, το Μεσανατολικό και η εφαρμογή του οδικού χάρτη (road map), αν έχουν δηλαδή γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή''.

    Ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου--είπε ο κ. Σημίτης -- προσβλέπω στην εποικοδομητική συμβολή όλων των χωρών - μελών για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, οι οποίες, αφ' ενός μεν θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αποτελεσματική, αφ ετέρου δε θα δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη σύγχρονη εποχή.

    Ο κ. Σημίτης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της μόνιμης προεδρίας στην ΕΕ τονίζοντας ότι η '' Προεδρία δεν εκφέρει άποψη επί αντιτιθεμένων απόψεων στους κόλπους της Συνέλευσης''. Υπογράμμισε όμως ότι η θέση της Ελλάδος στο θέμα αυτό είναι ότι το παρόν σύστημα δεν βοηθά στη συνέχιση των αποφάσεων, καθότι συντελούνται πολλές αλλαγές από τη μια Προεδρία στην άλλη. ''Θα ήταν, επομένως, καλύτερο να έχουμε ένα σύστημα, με βάση το οποίο η Προεδρία θα είχε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, όπως μια Προεδρία ετήσια και να ισχύσει ένα σύστημα της εκ περιτροπής ανά έτος Προεδρίας''.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία των "τεσσάρων" (Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) για κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να έχουμε μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέχρι τώρα αποφασίσει να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική που να της επιτρέπει να αντιμετωπίζει θέματα μείζονος διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα την κρίση στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού. Υπάρχει, λοιπόν, ένα χάσμα και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί. Ελπίζω πως αυτό το χάσμα θα μπορέσει να καλυφθεί με κοινή απόφαση από όλες τις χώρες-μέλη. Και όπως έχουμε διαπιστώσει, υπάρχουν ορισμένες χώρες που πιστεύουν πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τη δική μας αμυντική πολιτική στην Ευρώπη και προς τούτο να αναπτύξουμε ίδια μέσα για την άσκησή της. Αυτό, επομένως, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη. Εμείς --η Ελλάδα-- πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια αυτονομία σε θέματα άμυνας, αλλά από την άλλη μεριά θα πρέπει, επίσης, να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ΗΠΑ'', είπε ο κ. Σημίτης

    Μετά το Ταλίν και τη Ρίγα ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βίλνιους, τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη, τη Μπρατισλάβα και την Πράγα και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο.

    [06] Για νέα ηγεσία στην Αλ Κάιντα κάνει λόγο σαουδαραβική εφημερίδα

    7/5/2003 11:35:00 μμ

    Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ανακοινώνει ότι απέκτησε νέα διοίκηση και ετοιμάζεται να εξαπολύσει πλήγμα στις ΗΠΑ, του ιδίου εύρους με εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, γράφει το εβδομαδιαίο σαουδαραβικό έντυπο Αλ Ματζάλα που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Το έντυπο αναφέρει ότι έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από το νέο υπεύθυνο Τύπου της Αλ Κάιντα, τον Θάμπετ Μπεν Κάις, στο οποίο αυτός δηλώνει ότι το δίκτυο ''απομάκρυνε την ηγετική ομάδα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001''. ''Νέες αποστολές ανατέθηκαν στη νέα (ηγετική) ομάδα, η οποία προστατεύται καλά τον ευατό της από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών'', προστίθεται στο μήνυμά του, όπου υπογραμμίζεται: ''Ενα πλήγμα κατά της Αμερικής είναι αναπόφευκτο...ένα σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για να εξαπολυθεί πλήγμα του εύρους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ''.

    Απειλές και κατά του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι

    Οσον αφορά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, ο Μπεν Κάις δηλώνει:

    ''Βεβαιότατα το προξενείο στο Καράτσι είναι αμερικανικό συμφέρον και ένα κρησφύγετο για τα μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Πακιστάν, όμως δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα έναν επείγοντα στόχο. Το να πληγεί δεν είναι προτεραιότητα για την Αλ Κάιντα''.

    Ο ίδιος δηλώνει επίσης ότι δίνει μικρή σημασία στις πληροφορίες του Τύπου, που έγραψε τους τελευταίους μήνες για μια ενδεχόμενη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    ''Διατηρούμε την ψυχραιμία μας απέναντι σε τέτοιες πληροφορίες, ή σε άλλες που μιλούν για την ανακάλυψη από τους Αμερικανούς νέων σχεδίων της Αλ Κάιντα ή για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών'' του δικτύου, αναφέρεται στο μήνυμά του.

    ''Η οργάνωση Αλ Κάιντα δεν αφήνει να την επηρεάσει ο θάνατος ή η σύλληψη ενός εκ των μελών της...επειδή έχει πάντα σχέδια αντικατάστασης'', καταλήγει ο Μπεν Κάις.

    [07] Βασκικά κόμματα στον αμερικανικό κατάλογο της τρομοκρατίας

    7/5/2003 10:47:00 μμ

    Τρία βασκικά εθνικιστικά κόμματα -τα Ερι Μπατασούνα, Μπατασούνα, και Εουσκάλ Εριταρόκ- πρόσθεσαν οι ΗΠΑ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόκειται για τον κατάλογο που έχει συνταχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνοντας τις οργανώσεις των οποίων οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση. Σε μια γραπτή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι αυτά τα τρία κόμματα είναι οργανώσεις βιτρίνας της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που έχει οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Ισπανία. Η ΕΤΑ περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το κείμενο αυτό έχει υπογραφεί στις 30 Απριλίου, την παραμονή της αναχώρησης του κ. Πάουελ για το ταξίδι του στην Ισπανία.

    [08] Συνάντηση Πάουελ - Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ

    7/5/2003 10:17:00 μμ

    Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, θα έχει στις 11.00 ώρα Ελλάδος, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Επί τάπητος θα βρεθούν θέματα, όπως ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, οι εξελίξεις γύρω από το Μεσανατολικό ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί και το Κυπριακό. "Είναι πιθανή η υποβολή ενός σχεδίου απόφασης από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο τέλος της εβδομάδας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρέντ Εκχαρτ, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος του Κόφι Ανάν είναι η επίτευξη μίας ομόφωνης απόφασης βάσει των αρχών του ΟΗΕ.

    Διορισμός ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για το Ιράκ;

    Αναφερόμενος στην προοπτική διορισμού ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο Εκχαρντ δήλωσε ότι αρχικά ο Γ. Γραμματέας προσβλέπει στον προσδιορισμό των καθηκόντων που θα αντιστοιχούν σε μία τέτοια θέση αλλά και σε μία απόφαση που θα εκφράζει ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης στους κόλπους του Οργανισμού.

    Ούτως ή άλλως, υπογράμμισε, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας

    [09] Η Ουάσιγκτον επιπλήττει την Αγκυρα για τη στάση της

    7/5/2003 7:31:00 μμ

    Πυρά δέχτηκε η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον για λάθος στάση στον πόλεμο του Ιράκ. Οι ΗΠΑ, δια στόματος του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, δηλώνουν ότι δεν βρήκαν την υποστήριξη που ανέμεναν από το τουρκικό επιτελείο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ, που εκ των πραγμάτων χάνει πλέον τη σημασία της. Ο τουρκικός στρατός, είπε ο Π. Γούλφοβιτς, "δεν έπαιξε τον ηγετικό ρόλο που αναμενόταν και απέφυγε να ξεκαθαρίσει ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας σε αυτό τον πόλεμο βρίσκονταν προς την ίδια κατεύθυνση με αυτά των ΗΠΑ". Η Τουρκία πρέπει να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος υπολογισμούς και πρέπει από εδώ και πέρα να σταθεί δίπλα στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η Aγκυρα έναντι του Ιράν και της Συρίας.

    Οι εκτιμήσεις του Πολ Γούλφοβιτς δεν αιφνιδίασαν, όπως σχολιάζει η εφημερίδα "Χουριέτ". "Λέει δυνατά αυτά που ψιθυρίζονταν πίσω από κλειστές πόρτες στο Πεντάγωνο".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, βρίσκει ωστόσο "ειλικρινείς" και "ρεαλιστικές" τις εκτιμήσεις του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας και θεωρεί ότι δημιουργούν "προοπτικές για το μέλλον".

    Ο Πολ Γούλφοβιτς έδωσε θετικά μηνύματα βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας, είπε ο κ. Γκιουλ, σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου στις προαναφερθείσες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού στο CNN-TURK.

    [10] Κινητό εργαστήριο βιολογικών όπλων εντόπισαν οι ΗΠΑ

    7/5/2003 9:58:00 μμ

    Ρυμουλκούμενο όχημα, το οποίο χρησιμοποιούσε η ανατραπείσα κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν ως κινητό εργαστήριο βιολογικών όπλων, εντόπισαν οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στίβεν Καμπόουν, υφυπουργού Αμυνας αρμοδίου για θέματα πληροφοριών.

    [11] Κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού

    7/5/2003 7:54:00 μμ

    Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από τη διασύνδεση τους αποτέλεσε ένα από τα βασικά αντικείμενα της τέταρτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό την προεδρία του Ακη Τσοχατζόπουλου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προωθηθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία φορέα μάρκετινγκ και διαφήμισης που θα ασχολείται με τον εν λόγω τομέα και ήδη ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και στο οποίο θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    Σύντομα η σύσταση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής

    Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι αφενός η δυνατότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά και αφετέρου η δυνατότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος να ενσωματώνει ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων στην εισερχόμενη αλλοδαπή ζήτηση.

    Τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα είναι παράλληλες βασικές λειτουργίες της οικονομικής πορείας και ανάπτυξης της χώρας, σημείωσε ο Yπουργός και πρόσθεσε: ''Μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της η άφιξη 12 - 14 εκ. τουριστών, με ποιο τρόπο παρεμβαίνει στην βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας (πρωτογενή, δευτερογενή), με ποιο τρόπο παρεμβαίνει στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες''.

    Σε αυτή την κατεύθυνση θα προωθηθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Το βασικό, όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι "η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας και του τουρισμού". Επίσης θα προωθηθεί η δημιουργία "δορυφόρων" λογαριασμών του ελληνικού τουρισμού.

    Η υποστήριξη της συνεργασίας τουρισμού και βιομηχανίας θα γίνει και μέσα από την έναρξη της λειτουργίας, στο επόμενο τετράμηνο, της ανακοινωθείσας από τον Πρωθυπουργό, Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία βρίσκεται σε φάση προχωρημένης σύστασης και συγκρότησης, έτσι ώστε αυτή η συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο τουρισμού και βιομηχανίας να υποστηριχθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και να έχει αποτελέσματα άμεσα, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [12] Αλλαγές στο τρόπο φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων

    7/5/2003 9:12:00 μμ

    Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των επιχειρήσεων για έλεγχο από την εφορία, καθώς και η επιβολή των ποινών σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για την άρση των αμφισβητήσεων και των αντιδικιών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φορολογούμενων για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του φορολογικού συστήματος προκειμένου να υπάρξει αύξηση της εθελούσιας συμμόρφωσης των φορολογούμενων και να μη συσσωρεύονται οι φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια. Το νέο σύστημα ελέγχων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο.

    Οι νέες βασικές αρχές του συστήματος φορολογικών ελέγχων θα είναι:

    1. ο αντικειμενικός τρόπος επιλογής του δείγματος των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται από την εφορία. Ειδικότερα θα κατηγοριοποιηθούν οι παραβάσεις για κάθε μία από τις οποίες θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μόρια. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο μορίων τότε θα υποβάλλεται σε τακτικό φορολογικό έλεγχο από την εφορία. Παράλληλα θα καταργηθούν τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

    2. Ανάλογα με τις παραβάσεις που θα προκύπτουν από τον φορολογικό έλεγχο θα καθορίζεται και το ύψος του επιπλέον φόρου που θα καλείται να πληρώσει η επιχείρηση. Ο φόρος αυτός θα προστίθεται στο φόρο εισοδήματος που υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδά τους.

    Παράλληλα στη σύσκεψη της επιτροπής διαβούλευσης εξετάστηκε και το πρόβλημα της μεγάλης φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται με το παραεμπόριο. Αποφασίστηκε να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλες τις διόδους της χώρας αλλά και στην αγορά στους προμηθευτές όσων επιδίδονται στο παραεμπόριο.

    [13] Ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου

    7/5/2003 10:24:00 μμ

    Το εισιτήριο της πρόκρισης για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στις 17 Μαϊου, πήρε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, με τέρμα του Οκκά στο 88ο λεπτό, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ΑΕΚ στην Τούμπα και χάρη και στη νίκη της 1-0 στον πρώτο αγώνα, πήρε την πρόκριση για τον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει τον Αρη στο γήπεδο της Τούμπας. Η ΑΕΚ είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ στο 8ο λεπτό με τον Μαλαδένη.

    [14] UNICEF: ''Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους''

    7/5/2003 11:40:00 μμ

    Η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των νηπιαγωγείων και της Ε' τάξης Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών με τίτλο: ''Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους''. Το θέμα του προγράμματος είναι: ''Να σας γνωρίσω τους φίλους μου τα παιδιά του κόσμου'' που οι μαθητές του νηπιαγωγείου καλούνται να μας τους γνωρίσουν μέσα από τη δημιουργία μιας αφίσας και οι μαθητές της Ε' τάξης δημοτικού μέσα από ένα 24σέλιδο βιβλίο.

    Τα έργα των παιδιών που θα πρέπει να είναι ομαδικές εργασίες και όχι ατομικές θα πρέπει να σταλούν στη UNICEF (Ξενίας 1, 11527 Αθήνα) μέχρι την Παρασκευή 30 Μαϊου 2003.

    Εάν υπάρχουν περισσότερες από μια τάξεις για το νηπιαγωγείο ή την Ε' τάξη Δημοτικού τότε η κάθε τάξη θα ετοιμάσει το δικό της έργο.

    Ολα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής ενώ αυτά που θα ξεχωρίσουν θα λάβουν έπαινο. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

    [15] ''Ηλεκτρονική μύτη'' εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα

    7/5/2003 11:41:00 μμ

    Ιταλοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια "ηλεκτρονική μύτη" (e-nose), που μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα ανιχνεύοντας συγκεκριμένα συστατικά στην αναπνοή των ασθενών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης πιστεύουν πως η συσκευή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα απλό τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας, η οποία σκοτώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

    Ελπιδοφόρες οι πρώτες δοκιμές

    ''Ο Καράντο Ντι Νατάλε, ο ηλεκτρονικός που ανέπτυξε την ηλεκτρονική μύτη, λέει πως οι γιατροί μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιούν μια υπερευαίσθητη εκδοχή της συσκευής για να ελέγχουν καπνιστές και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα στο πλαίσιο των τακτικών τσεκ-απ'', γράφει σήμερα το περιοδικό ''New Scientist''.

    Μια ηλεκτρονική μύτη με οκτώ αισθητήρες από κρυστάλλους χαλαζία εντόπισε ορθά και γρήγορα τους 35 ασθενείς με μεγάλους όγκους στους πνεύμονες σε δοκιμή που έγινε σε 60 ανθρώπους στο νοσοκομείο Φοριανίνι της Ρώμης.

    Ορισμένες ασθένειες παράγουν συγκεκριμένα συστατικά που προδίδουν την παρουσία τους και τα οποία εκπνέουν οι ασθενείς.

    Ο Ντι Νατάλε και η ομάδα του δήλωσαν ότι πρέπει τώρα να βελτιώσουν την ευαισθησία της μύτης για να μπορεί να μυρίζει τον καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια. Μολονότι θα είναι λιγότερο ακριβής από τη βρογχοσκόπηση, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το τεστ της αναπνοής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ευκολότερα.

    [16] Λιγότερα τα τροχαία το φετινό Πάσχα

    7/5/2003 9:00:00 μμ

    Αξιοσημείωτη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε το φετινό Πάσχα, παρόλο που η έξοδος των εκδρομέων, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ελληνική αστυνομία. Σε σχέση με πέρσι, καταγράφηκε από τις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η έξοδος 124,287 περισσότερων οχημάτων, ενώ μειώθηκε αισθητά και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

    Λιγότερα τα θύματα της φετινής πασχαλιάτικης εξόδου

    Κατά το χρονικό διάστημα από 19-4-2003 έως 4-5-2003 (Σάββατο του Λαζάρου έως Κυριακή του Θωμά) σημειώθηκαν σε σχέση με το 2002, τα παρακάτω τροχαία:

    Πενήντα πέντε θανατηφόρα τροχαία (68 το 2002)

    μείωση 19,1% Εβδομήντα έξι σοβαρά (96 το 2002)

    μείωση 20,8% Τετρακόσια ενενήντα έξι ελαφρά ( 574 το 2002 )

    μείωση 13,6%

    Σε αυτά, οι παθόντες είναι:

    Εξήντα πέντε νεκροί έναντι 80 το 2002

    μείωση 18,8% Ενενήντα οκτώ βαριά τραυματίες έναντι 121 το 2002

    μείωση 19% Επτακόσιοι εξήντα δυο ελαφρά τραυματίες έναντι 889 το 2002

    μείωση 14,3%

    Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν

    Ειδικότερα τα θανατηφόρα ατυχήματα, συνέβησαν:

    Τρεις στο Εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης με 5 νεκρούς Δυο στο Εθνικό δίκτυο Αθηνών- Πατρών με 4 νεκρούς Δέκα οκτώ στο λοιπό Εθνικό οδικό δίκτυο με 18 νεκρούς Οκτώ στο λοιπό οδικό δίκτυο με 10 νεκρούς Δέκα επτά σε κατοικημένες περιοχές της Αττικής με 21 νεκρούς Επτά στις υπόλοιπες κατοικημένες περιοχές της χώρας με 7 νεκρούς

    Τα μέτρα της Τροχαίας έφεραν καρπούς

    Στη μείωση των τροχαίων συνέβαλε σημαντικά η αυξημένη δραστηριότητα των Υπηρεσιών Τροχαίας, τόσο σε προληπτικό επίπεδο (ενισχυμένη αστυνόμευση επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου) όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο (βεβαίωση επικινδύνων παραβάσεων).

    Ενδεικτικά για τον έλεγχο της μέθης:

    Συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα 2.707 συνεργεία ελέγχου έναντι 1.940 την αντίστοιχη περίοδο του 2002 Ελέγχθησαν 63.415 οδηγοί έναντι 50.962 την αντίστοιχη περίοδο του 2002 Βεβαιώθηκαν 2.111 παραβάσεις έναντι 2.245 την αντίστοιχη περίοδο του 2002


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2003 - 20:57:37 UTC