Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Για μια ισχυρή Ευρώπη
  • [02] Προκαλεί ο Ντεκτάς
  • [03] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς
  • [04] Εικοσιτετράωρη απεργία στο χώρο της υγείας
  • [05] Νέο ατύχημα λεωφορείου με νταλίκα χωρίς θύματα
  • [06] Ναι των Λιθουανών στην ένταξη
  • [07] Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα
  • [08] Με τη ληστεία στο ''Μαρινόπουλο'' συνεχίζεται η δίκη
  • [09] Τρομοκρατική επίθεση στη Τσετσενία
  • [10] Αψιμαχίες στη Ράφα εν μέσω επαφών Πάουελ
  • [11] Αφγανιστάν: Δύο νεκροί από έκρηξη νάρκης
  • [12] Αρχισε η δίκη για την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί
  • [13] Ο Βουγιάνοβιτς πρόεδρος του Μαυροβουνίου
  • [14] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
  • [15] Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • [16] Μέτρα για οικονομική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων
  • [17] Κανένα σημάδι ανάσχεσης του SARS λέει η Π.Ο.Υ
  • [18] Την Τρίτη η εκτόξευση του Hellas-Sat

    [01] Σημίτης: Για μια ισχυρή Ευρώπη

    12/5/2003 11:45:00 πμ

    Η ισχυρή Ελλάδα είναι συναρτημένη με την ισχυρή Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ στην Παλιά Βουλή με θέμα το "Eλλάδα-ΕΕ και το Mέλλον της Ευρώπης". Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι το δίλημμα σήμερα δεν είναι στην επιλογή ανάμεσα στο εθνικό κράτος και στην ενοποιημένη Ευρώπη αλλά ανάμεσα σε μια αδύναμη Ευρώπη των 25 και στην ισχυρή Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σημειώνοντας το ομοσπονδιακό μοντέλο, που πρέπει να κυριαρχήσει στην ΕΕ και όσον αφορά στα ζητήματα της κοινής Εξωτερικής πολιτικής και της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ότι αποτελούν τους κύριους συντελεστές για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ένωσης.

    "Σήμερα στην ΕΕ καλούμαστε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και να δώσουμε απάντηση στο μεγάλο ερώτημα πως προχωρούμε στη ενοποιητική διαδικασία. Αυτό είναι το κύριο θέμα συζήτησης και προβληματισμού σε όλη την Ευρώπη. Αντίθετα κάποιοι στη χώρα μας ασχολούνται με την διαδοχολογία και τα δευτερεύοντα θέματα", τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι προβλήματα όπως η ανεργία, η λαθρομετανάστευση, οι επιδημίες, το οργανωμένο έγκλημα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την δυναμική ευρωπαϊκή συνεργασία.

    [02] Προκαλεί ο Ντεκτάς

    12/5/2003 11:26:00 πμ

    Συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, καθώς σε συνέντευξη του στο τουρκικό "CNN" μίλησε και πάλι για δύο Εθνη, ενώ επέκρινε έντονα τη στάση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Σε άλλη συνέντευξή του σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι στην Αττάλεια ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι μια λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να εξευρεθεί μέσα από τα μέτρα που πήρε το καθεστώς του, ζητώντας νέο σχέδιο για λύση του Κυπριακού καθώς όπως υποστήριξε το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

    Πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών

    Επίθεση εναντίον του σχεδίου Ανάν εξαπέλυσε και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία και την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, καθώς και στις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Ο Ερογλου ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει καμιά συμφωνία που θα οδηγεί στη διάλυση του ψευδοκράτους.

    Εν τω μεταξύ, τρόπους επαναφοράς του σχεδίου Ανάν αναζητούν οι ξένοι μεσολαβητές, αλλά ο Γενικός Γραμματέας τηρεί αποστάσεις, αναθέτοντας μάλιστα άλλα καθήκοντα στον Αλβαρο ντε Σότο, άσχετα με το Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον, ο οποίος εντός των ημερών αναμένεται στην Κύπρο, διεμήνυσε πως η Τουρκία έχει το κλειδί για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο για πολλές γενιές, ώστε να επανενωθεί το νησί και όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους να έχουν διαβατήρια και τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, τονίζοντας όμως ότι η κυπριακή πλευρά "δεν δέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει", αλλά "ως βάση διαπραγματεύσεων".

    Οι πρωτοβουλίες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, θα αναληφθούν σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργού Εξωτερικών και Διπλωματικής Υπηρεσίας, με στόχο να εξηγηθούν όσα έγιναν τελευταία, οι τροποποιήσεις που ζητεί η πλευρά μας επί του σχεδίου Ανάν και οι πρόνοιες του σχεδίου που επιβάλλεται να διαφοροποιηθούν λόγω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι θα προηγηθούν οι επαφές με ηγέτες χωρών της ευρωπαϊκής Ενωσης και θα ακολουθήσουν οι επαφές με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ετοιμα τα πρώτα διαβατήρια των Τουρκοκυπρίων

    Εν τω μεταξύ, το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έρχεται να ενισχύσει καιο η απόφαση των κυπριακών αρχών να εκδώσουν εντός των ημερών τα πρώτα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους, που υπέβαλαν αιτήσεις μετά το άνοιγμα του κατοχικού γκέτο στις 23 Απριλίου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι είχαν εκδοθεί προηγουμένως αρκετά διαβατήρια σε Τουρκοκυπρίους, αλλά μετά τις 23 Απριλίου οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μια κίνηση που εικάζεται ότι αποβλέπει στην αποτροπή της υποβολής μαζικών προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι θα προβεί σε όλες τις διευθετήσεις, για να μπορέσουν όσοι Ελληνοκύπριοι το επιθυμούν να καταχωρήσουν αγωγές στα λεγόμενα δικαστήρια του ψευδοκράτους για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, ενώ κατηγόρησε τον Κόφι Ανάν και τον Αλβαρο Ντε Σότο για άνιση μεταχείριση των δύο πλευρών, αφού, όπως υποστήριξε, βάση του σχεδίου ισχύουν μόνο οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων και όχι των Τουρκοκυπρίων.

    [03] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς

    12/5/2003 8:08:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή για την ολυμπιακή προετοιμασία. Αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των έργων στο Ελληνικό και στο ΟΑΚΑ. Επίσης, θα εξεταστεί το πρόγραμμα πώλησης εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Υπενθυμίζεται ότι η κράτηση των εισιτηρίων θα αρχίσει να γίνεται από σήμερα έως και τις 12 Ιουνίου του 2003 μέσω της Alpha Bank ή της ιστοσελίδας της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [04] Εικοσιτετράωρη απεργία στο χώρο της υγείας

    12/5/2003 8:24:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα Δευτέρα Δημόσια Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και θεραπευτήρια, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

    [05] Νέο ατύχημα λεωφορείου με νταλίκα χωρίς θύματα

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/5/2003 8:14:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και 11 πολύ ελαφρά σε σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ Κέρκυρας με νταλίκα στις 3.30 τα ξημερώματα έξω από τα Γιάννενα. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ο οδηγός ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι περισσότεροι από αυτούς που μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο Φιλιατών μετά τις πρώτες βοήθειες αποχώρησαν. Στο λεωφορείο επέβαιναν 18 άτομα.

    [06] Ναι των Λιθουανών στην ένταξη

    12/5/2003 9:35:00 πμ

    Ενα "νέο στάδιο στην ιστορία" της Λιθουανίας χαρακτήρισε χθες, Κυριακή, το βράδυ το "ναι" των Λιθουανών στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο πρόεδρος της χώρας Ρολάντας Πάκσας. "Γεια σας Ευρωπαίοι!", δήλωσε πανηγυρικά ο Πάκσας εξερχόμενος από το γραφείο του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του Σαββατοκύριακου που δείχνουν ένα ισχυρό "ναι" των Λιθουανών στην ένταξή τους στην ΕΕ. Επικαλούμενη τα πιο τελευταία προσωρινά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το 90.97% των Λιθουανών ψήφισαν "ναι" στην ένταξη στην ΕΕ, έναντι ποσοστού 9,03% που ψήφισε "όχι". "Θέλω να σας ευχαριστήσω για την επιτυχία σας σε αυτό το τεστ ωριμότητας", πρόσθεσε ο πρόεδρος Πάκσας, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι "η Λιθουανία μπαίνει τώρα σ' ένα νέο στάδιο της ιστορίας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    [07] Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα

    12/5/2003 10:32:00 πμ

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία στο Σαν Ρέμο της Κέρκυρας, όπου ξεκινά σήμερα η άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας. Η ''Green Peace'' με έναν ισχυρό προβολέα πρόβαλλε το σύνθημα "Ποιότητα-ΟΧΙ Μεταλλαγμένα" στον τοίχο του νέου ενετικού φρουρίου της πόλης. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση εξέφρασε την αντίρρησή της επισημαίνοντας ότι "ο δρόμος για την ποιοτική γεωργία δεν χωράει τα μεταλλαγμένα". Διαδηλώσεις ωστόσο προγραμματίζουν για το απόγευμα αγροτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες αντιδρούν σε ενδεχόμενη πρόταση για αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

    [08] Με τη ληστεία στο ''Μαρινόπουλο'' συνεχίζεται η δίκη

    12/5/2003 11:37:00 πμ

    Με τις καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση της ληστείας στο σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Τους αδελφούς Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό αναγνώρισε με βεβαιότητα ως δύο από τους τρεις δράστες της ληστείας, στις 27 Δεκεμβρίου 1987, ο Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής στο σούπερ μάρκετ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δύο άτομα, ντυμένα αστυνομικοί, τον είχαν σταματήσει, ενώ οδηγούσε, προσποιούμενοι ότι θέλουν να κάνουν έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, με τη χρήση βίας τον οδήγησαν στο σούπερ μάρκετ, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό και αφού τους είπε τον αριθμό του χρηματοκιβωτίου πήραν τα χρήματα. Αμέσως μετά, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, τον ακινητοποίησαν, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο βαρέλι από τυρί φέτα και τον άφησαν με δεμένα τα χέρια. Ο κ. Νικολακόπουλος κατέθεσε πως, όταν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το βαρέλι, ειδοποίησε τους υπαλλήλους συνεργείου καθαρισμού ότι έγινε ληστεία.

    ''Ιδιαίτερα ειδεχθής εγκληματική δράση''

    Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου, αναφερόμενος στο περιστατικό με το βαρέλι, υποστήριξε πως ''η συμπεριφορά των δραστών δεν συνιστά μόνο ιδιαίτερα σκληρότητα, αλλά αγγίζει τα όρια της ιδιαίτερα ειδεχθούς εγκληματικής δράσης''. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων επεσήμαναν στο δικαστήριο ότι, προανακριτικά, ο μάρτυρας είχε υποστηρίξει πως δεν είχε συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά των δραστών.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, σχολιάζοντας τις καταθέσεις των μαρτύρων την περασμένη εβδομάδα για τη ληστεία των ΕΛΤΑ Βύρωνα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα γεγονότα λένε πως στη συγκεκριμένη ενέργεια ο ένας δράστης ήταν ο Βασίλης Ξηρός και ο άλλος ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός ζήτησε και πήρε το λόγο, υποστηρίζοντας, πως οι καταθέσεις των μαρτύρων διαψεύδουν το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, αλλά και τις αμφισβητούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί, ομολογίες τους.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, με αφορμή σχετική αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννη Ραχιώτη, σε πρόσφατο επικριτικό δημοσίευμα της "Μοντ Ντιπλοματίκ", με τίτλο: ''Η εκδίκηση των Ελλήνων δικαστών στη δίκη της 17Ν", είπε, μεταξύ άλλων: "Όποιος θέλει να έρθει εδώ να τα πει και να τον ρωτάω και εγώ... Εδώ δεν είναι η δίκη του Ντρέιφους, όπως νομίζουν οι Γάλλοι... Δε μπορεί να με θεωρήσει κανένας εργαλείο εκδίκησης, εγώ είμαι όργανο απονομής δικαιοσύνης".

    Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μαργαρίτης είχε ζητήσει πριν λίγες ημέρες να λάβει γνώση του επίμαχου δημοσιεύματος.

    [09] Τρομοκρατική επίθεση στη Τσετσενία

    12/5/2003 11:47:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκρηξης που έγινε στο κτίριο όπου στεγάζονται η έδρα της περιφερειακής διοίκησης και της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στην πόλη Ζναμένσκογια, βόρεια του Γκρόζνι, όπως δήλωσε ο Αχμάντ Ζαβγκάγεφ, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η έκρηξη έγινε στις 10.00 το πρωί (ώρα Μόσχας), όταν -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έπεσε με ταχύτητα πάνω στο κτίριο. Από την ισχυρότατη έκρηξη το κτίριο καταστράφηκε και όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημόσιας Ασφάλειας στην Τσετσενική Δημοκρατία, Ρούντνικ Ντουντάγεφ, "υπάρχουν πολλά θύματα".

    [10] Αψιμαχίες στη Ράφα εν μέσω επαφών Πάουελ

    12/5/2003 9:38:00 πμ

    Δύο στελέχη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλης ομάδας που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού σήμερα τα ξημερώματα στη Ράφα. Επίσης τραυματίστηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ενώ δύο κατοικίες κατεδαφίσθηκαν από εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός λίγο αργότερα για λόγους ασφάλειας ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα νεαρό Παλαιστίνιο. Το μέτρο αυτό πλήττει κυρίως 15,000 παλαιστινίους εργαζομένους, που είχαν λάβει την Κυριακή άδεια για να επιστρέψουν στο Ισραήλ για να εργασθούν. Οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν σήμερα.

    Πιθανή η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς την Παρασκευή

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετοιμασίες για την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομολόγό του Μαχμούντ Αμπάς που μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσα σε αυτή την εβδομάδα που άρχισε πιθανότατα την Παρασκευή, λίγο πριν από την επίσκεψη του Σαρόν στην Ουάσινγκτον. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    Ηδη προχθές Σάββατο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με θέματα ασφαλείας. Η συνάντηση διεξήχθη σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ άρχιζε την επίσκεψή του στην περιοχή με στόχο την προώθηση της υλοποίησης του ''οδικού χάρτη'', του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου που αποσκοπεί σε μια σταδιακή ρύθμιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως το 2005.

    Οι πρώτες επαφές του Κόλιν Πάουελ πάντως , με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αλλά και με αξιωματούχους της κυβέρνησης είχαν αποτέλεσμα καθώς μετά τις συναντήσεις ανακοινώθηκε η απόφαση για μερική άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης, καθώς και της απελευθέρωσης δεκάδων παλαιστινίων κρατουμένων.

    Ήδη, χθες Κυριακή απελευθερώθηκαν 63 κρατούμενοι και άλλοι 120 θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα. Το Ισραήλ, πάντως, εξέφρασε επιφυλάξεις για 15 σημεία του "οδικού χάρτη".

    Σύνεση και αφοπλισμό εξτρεμιστών ζήτησε από τους Παλαιστίνιους

    Από την άλλη πλευρά ο Πάουελ ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς, από τους Παλαιστίνιους να κινηθούν γρήγορα για τον αφοπλισμό των μαχητικών ομάδων, που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών. ''Χωρίς μία τέτοια δράση και οι καλύτερες προσπάθειές μας θα αποτύχουν", είπε.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι το θέμα του δικαιώματος επιστροφής των παλαιστίνιων προσφύγων -ένα ζήτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση- είναι "ένα από τα πιο δύσκολα θέματα", όμως ευχήθηκε ότι "δεν θ' αποτελέσει εμπόδιο" στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την "άμεση" εφαρμογή του "οδικού χάρτη" και ζήτησε από το Ισραήλ να πάρει μέτρα για να διευκολύνει τη διαβίωση των Παλαιστινίων.

    Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, ζήτησε από το Ισραήλ να υιοθετήσει τον "οδικό χάρτη" και να μην τον εφαρμόσει με επιλεκτικό τρόπο. Ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε επίσης τον "πλήρη" τερματισμό των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων κρατουμένων.

    [11] Αφγανιστάν: Δύο νεκροί από έκρηξη νάρκης

    12/5/2003 11:27:00 πμ

    Δύο Αφγανοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη, κοντά στην πόλη Ναντιρσάχ Κοτ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η έκρηξη της νάρκης έγινε περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Χοστ και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η νάρκη είχε τοποθετηθεί πρόσφατα, ή είχε μείνει στην περιοχή από την εποχή του πολέμου των Αφγανών εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, στη δεκαετία του 1980. Αξιωματούχοι στην πόλη Χοστ ανέφεραν ότι οι Αρχές εντόπισαν και εξουδετέρωσαν δύο ακόμη ισχυρές βόμβες κοντά στο Τελωνείο της πόλης.

    [12] Αρχισε η δίκη για την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί

    12/5/2003 9:44:00 πμ

    Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στο Μπαλί, η πρώτη από τις δίκες για την αιματηρή επίθεση στο τουριστικό αυτό θέρετρο, που στοίχισε τη ζωή σε 202 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένους τουρίστες, τον Οκτώβριο του 2002. Ο πρώτος κατηγορούμενος που θα καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου στο Ντενπασάρ, την κύρια πόλη της νήσου, είναι ο Αμρόζι, ένας 40-χρονος μηχανικός, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιθανότητα να καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών.

    Πάνω από 3.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη δίκη του Αμρόζι, που επονομάζεται "ο γελαστός τρομοκράτης", και ο οποίος μετά τη σύλληψή του είχε δηλώσει πως ήθελε "να σκοτώσει όσους περισσότερους Αμερικανούς μπορούσε".

    Ο Αμρόζι κατηγορείται πως είχε αγοράσει έναν τόννο χημικά προϊόντα, που φέρεται πως χρησίμευσαν για την κατασκευή των εκρηκτικών, όπως και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση της 12ης Οκτωβρίου 2002, που αποδίδεται στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, ενός δικτύου που δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Ασία, και φέρεται να διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    [13] Ο Βουγιάνοβιτς πρόεδρος του Μαυροβουνίου

    12/5/2003 9:22:00 πμ

    Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, κέρδισε με ποσοστό περίπου 65% τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Επίβλεψης των Εκλογών (CEMI). Ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Φιλελεύθερης Συμμαχίας Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς έλαβε περίπου το 30% των ψήφων, ενώ ο ανεξάρτητος Ντράγκαν Χαϊντούκοβις, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, έλαβε ποσοστό 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEMI. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται ν' ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, από την εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου.

    Στόχος η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ

    Πάντα σύμφωνα με το CEMI, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν 48%. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Σρέντιαν Νταρμάνοβιτς, η κινητοποίηση του εκλογικού σώματος ήταν ''ελαφρά κατώτερη'' από αυτή στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο, οι οποίες ακυρώθηκαν εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής. Αυτό ήταν κατώτερο του 50% που αξίωνε τότε ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη συνέχεια τροποποιήθηκε.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ.

    "Ολες οι ενέργειες που οδηγούν το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση... όπως και ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ, το πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων είναι οι προτεραιότητες για τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου", δήλωσε ο Βουγιάνοβιτς λίγο μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

    [14] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

    12/5/2003 8:33:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο και τη μείζονα περιφέρειά της, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ατόμων, εκ των οποίων ένα παιδί, όπως ανακοινώθηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία του πυροσβεστικού σώματος. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται σε βάθος 60 χλμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας της Σίμπα, σε απόσταση 50 χλμ από το Τόκιο. Ενας μετασεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά αργότερα, όμως η αρμόδια υπηρεσία των πυροσβεστών δεν καταμέτρησε την έντασή του.

    [15] Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

    12/5/2003 11:07:00 πμ

    Πρόγραμμα αυξήσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αφορά τους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ερχόμενο φθινόπωρο, με ορίζοντα μέχρι και το 2005. Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν συνδέεται με προεκλογικές παροχές, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. Σε ότι αφορά την μερική απασχόληση στο Δημόσιο ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας σημείωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να ενισχυθούν ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και η διάρκεια των συμβάσεων δεν θα υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

    [16] Μέτρα για οικονομική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων

    12/5/2003 9:46:00 πμ

    Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων κοινωνικών ομάδων με χαμηλό εισόδημα, που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το φθινόπωρο, καθώς και προσλήψεις στο δημόσιο με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν συνδέεται με προεκλογικές παροχές, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. Σε ότι αφορά την μερική απασχόληση στο Δημόσιο ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας σημείωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να ενισχυθούν ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και η διάρκεια των συμβάσεων δεν θα υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

    [17] Κανένα σημάδι ανάσχεσης του SARS λέει η Π.Ο.Υ

    12/5/2003 11:56:00 πμ

    Δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει μείωση των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με 31 χώρες του κόσμου, όπου εκδηλώθηκαν 7.368 κρούσματα και υπήρξαν 545 θάνατοι. Η επιδημία προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ενώ καταγράφηκαν 75 νέα κρούσματα του ιού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Διακόσιοι πενήντα δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει συνολικά στην Κίνα, ενώ 5.013 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το υπουργείο. Εννέα από τους 12 θανάτους σημειώθηκαν στο Πεκίνο, όπου εντοπίσθηκαν τα 48 από τα 75 νέα κρούσματα.

    Κάμερα εντοπισμού της θερμοκρασίας και στη Ν.Ζηλανδία

    Στο μεταξύ, και η Νέα Ζηλανδία θα δοκιμάσει μία κάμερα υπέρυθρων ακτίνων για τον έλεγχο των επιβατών των αεροπορικών εταιριών λόγω της εξαπλούμενης επιδημίας της άτυπης πνευμονίας αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά χώρα μετά τη Σιγκαπούρη και το Χόνγκ Κόνγκ, που λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο. Η κάμερα θα εντοπίζει κάθε άτομο με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών Κελσίου, το οποίο θα οδηγείται αμέσως για εξετάσεις από το νοσοκομειακό προσωπικό, που θα σταθμεύει στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

    Η άτυπη πνευμονία εξακολουθεί να θερίζει και στην Ταϊβάν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι έξι άνθρωποι απεβίωσαν εξαιτίας της νόσου. Εντοπίσθηκαν επίσης 23 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην Ταϊπέι.

    Στη Νότια Κορεα 80χρονος Αμερικανός, φιλιππινέζικης καταγωγής, ετέθη σε απομόνωση, καθώς παρουσίαζε συμπτώματα του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Σεούλ, έπειτα από διαμονή του για δύο εβδομάδες στις Φιλιππίνες. Τα πρώτα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας εμφανίστηκαν στην Φινλανδία και το Μακάο.

    [18] Την Τρίτη η εκτόξευση του Hellas-Sat

    12/5/2003 9:51:00 πμ

    Αύριο ξημερώματα Τρίτης αντί για σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο, εκτοξεύεται στο διάστημα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο πρώτος Ελληνικός δορυφόρος, που θα καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Ελλάδος και της Κύπρου για τα επόμενα 15 χρόνια. O δορυφόρος θα πάρει τη θέση του στις 39 μοίρες ανατολικά σε περίπου μια εβδομάδα. Ο Hellas-Sat εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

    Κάθε αναμεταδότης έχει εύρος ζώνης 36MHz και δίνει τη δυνατότητα παροχής μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση. Παράλληλα, επιτρέπει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της τηλε-εκπαίδευσης και της τηλε-εργασίας, αναβαθμίζει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα και συμβάλλει στην ποιοτική και απρόσκοπτη αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Hellas Sat είναι από τους πλέον σύγχρονους δορυφόρους που υπάρχουν και διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής-Κεντρικής Ασίας.

    Για ένα σημαντικό βήμα που κάνουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος μας ανοίγει τους ορίζοντες του διαστήματος, μας εντάσσει στις χώρες με παρουσία στο διάστημα, συμβάλει σημαντικά στην αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων στον κόσμο και θα αποτελέσει και κύριο κανάλι για τη ραδιοτηλεοπτική επικοινωνία του ελληνισμού της Διασποράς με την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Υπενθυμίζεται ότι την ιδιοκτησία και εμπορική αξιοποίηση του δορυφόρου έχουν οι Hellas Sat Consortium Ltd. και η Hellas-Sat S.A. με κύριο μέτοχο τον ΟΤΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 May 2003 - 9:29:11 UTC