Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη βουλευτών στα Ολυμπιακά έργα
  • [02] Χριστοδουλάκης: Το ισχυρό ευρώ ωφελεί την ευρωζώνη
  • [03] Κατάθεση για τη δολοφονία Περατικού
  • [04] Μπαράζ εκρήξεων με δέκα νεκρούς στο Ριάντ
  • [05] Διαβουλεύσεις ενόψει συνάντησης Σαρόν- Αμπάς
  • [06] ΗΠΑ: Δίκη για υποστήριξη στην Αλ Κάιντα
  • [07] Πάουελ: Να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  • [08] N. Kορέα: Δρόμος χωρίς διέξοδο η ανάπτυξη πυρηνικών
  • [09] Γαλλία: Απεργία για το συνταξιοδοτικό
  • [10] Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τσετσενία
  • [11] Ιράν: Όχι στην αναθέρμανση των σχέσεων με ΗΠΑ
  • [12] Ύποπτο κρούσμα SARS στην Ελλάδα
  • [13] Αυξάνονται οι νεκροί από τo SARS στην Κίνα
  • [14] Εκτοξεύεται απόψε ο ''Ελλάς Σατ''

    [01] Επίσκεψη βουλευτών στα Ολυμπιακά έργα

    13/5/2003 10:35:00 πμ

    Τους Ολυμπιακούς χώρους θα επισκεφτούν την Τρίτη τα μέλη της Μορφωτικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των έργων. Η Επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιάννη Διαμαντίδη θα έχει ως πρώτο σταθμό της τα γραφεία της "Αθήνα 2004", ενώ στη συνέχεια θα περιηγηθεί στο Ολυμπιακό χωριό, στο σπίτι άρσης βαρών στη Νίκαια. Τέλος, θα περάσει και από τον χώρο των έργων στο Φάληρο.

    [02] Χριστοδουλάκης: Το ισχυρό ευρώ ωφελεί την ευρωζώνη

    13/5/2003 10:34:00 πμ

    Ένα ισχυρό και σταθερό ευρώ είναι σε όφελος τόσο της ευρωζώνης, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε ο προεδρεύων υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας μετά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι το ισχυρό ευρώ συνέβαλε στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και την τόνωση της ζήτησης. Ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός και ο αρμόδιος επίτροπος Πέντρο Σόλμπες τόνισαν ότι μετά την υποχώρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Συζήτηση για τη θεσμοθέτηση του Eurogroup

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον μακροοικονομικό διάλογο που είχε η τρόικα της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους για την απασχόληση, την κοινωνική συναίνεση και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Στο πλαίσιο της Συνέλευσης για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ, οι δώδεκα συζήτησαν ακόμη, χωρίς να καταλήξουν, τη θεσμοθέτηση της ευρωομάδας με ρητή αναγνώριση σ' ένα πρωτόκολλο στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό σύνταγμα, καθώς και το ενδεχόμενο θητείας με μεγαλύτερη διάρκεια από το εξάμηνο για τον προεδρεύοντα της ευρωζώνης.

    Τέλος, όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η ευρωομάδα εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Αυστρίας και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος από τη Γερμανία και την Πορτογαλία, δίνοντας έμφαση στην επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του διαλόγου για την διαδικασία εκσυγχρονισμού.

    [03] Κατάθεση για τη δολοφονία Περατικού

    13/5/2003 10:29:00 πμ

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Καπράνου για την υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, άρχισε την Τρίτη η δίκη των φερόμενων μελών της "17Ν", ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία, αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κωστή Περατικού σχετικά με την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Στο μεταξύ, οι ψυχίατροι, Θεοδόσιος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δημόπουλος, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα στη δίκη, προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες του Σάββα Ξηρού για χρήση ψυχοφαρμάκων, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Ο κατηγορούμενος έχει προτείνει τον ψυχίατρο κ. Χριστοδουλάκη, ενώ στο δικαστήριο θα καταθέσει και ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού κ. Δημόπουλος.

    [04] Μπαράζ εκρήξεων με δέκα νεκρούς στο Ριάντ

    13/5/2003 10:46:00 πμ

    Τουλάχιστον τους δέκα φτάνουν οι νεκροί από τις τρεις εκρήξεις, που συγκλόνισαν το Ριάντ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Σαουδική Αραβία Ρόμπερτ Τζόρνταν. "Υπάρχουν αρχικές αναφορές, ότι ο αριθμός των Αμερικανών, που νοσηλεύονται να ξεπερνά τους 40, ενώ μεγάλος αριθμός τραυματιών άλλων εθνικοτήτων βρίσκεται επίσης στο νοσοκομείο. Είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των τραυματιών, που υποκύπτουν στα τραύματά τους ν΄αυξηθεί", τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60. Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από ισάριθμα κτιριακά συγκροτήματα, όπου διαμένουν Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί υπήκοοι, όπως δήλωσε πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, που φτάνουν από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Στόχος Αμερικανοί και δυτικοί υπήκοοι

    Μεταξύ των νεκρών είναι ένας δυτικός υπήκοος, του οποίου η εθνικότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ένας Λιβανέζος κι ένας Σαουδάραβας. Οι δύο τελευταίοι βρήκαν τον θάνατο στην έκρηξη στο συγκρότημα κατοικιών Αλ Χάμρα, στα ανατολικά του Ριάντ, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αμερικανούς.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ένοπλοι άνδρες έφθασαν με ένα αυτοκίνητο και πυροβόλησαν τους φρουρούς του συμπλέγματος, πριν εισβάλλουν σε αυτό και ανατινάξουν το όχημά τους.

    Αλλες πηγές αναφέρουν πως η πιο ισχυρή έκρηξη πραγματοποιήθηκε στο σύμπλεγμα κατοικιών Αλ Νάντχα, έδρα μίας εταιρείας προμηθειών της Εθνοφρουράς, η οποία απασχολεί ξένους ειδικούς. Στο συγκρότημα αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν κατοικούσε κανένας Αμερικανός υπήκοος.

    Στον τόπο των επιθέσεων έσπευσαν άμεσα σωστικά συνεργεία, καθώς όπως έγινε γνωστό υπήρξε μεγάλος αριθμός τραυματιών.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ριάντ, Ρόμπερτ Τζόρνταν τόνισε την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως πάνω από 40 Αμερικανοί πολίτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι μετά τις επιθέσεις.

    ''Έχουμε περίπου 40 Αμερικανούς να νοσηλεύονται σε αυτό το στάδιο'', τόνισε ο πρεσβευτής, που επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, καθώς υπάρχει ικανός αριθμός από υπηκόους άλλης εθνικότητας που έχουν τραυματιστεί και πιθανώς σκοτωθεί.

    Επίσκεψη Πάουελ στη Σαουδική Αραβία

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή και αναμένεται στο Ριάντ από το Αμάν της Ιορδανίας όπου έφτασε τη Δευτέρα προερχόμενος από το Κάιρο.

    Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε θρασύδειλα υποκείμενα τους δράστες της τριπλής επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι η αυτή φέρει τα διακριτικά της Αλ Κάιντα, γεγονός που αποτελεί ένα κίνητρο για να διπλασιαστεί η προσπάθεια για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν αλλαγή του προγράμματός του μετά τα χθεσινά γεγονότα.

    Στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα επέρριψε την ευθύνη για τις τρεις εκρήξεις εναντίον αμερικανικών και δυτικών στόχων στη Σαουδική Αραβία, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Νάγιεφ μπεν Αμπντελ Αζίζ.

    "Οι τρεις εκρήξεις ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στο βασίλειο" και συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ και αποτελεί τμήμα της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός στην εφημερίδα Οκάζ.

    Την περασμένη εβδομάδα οι διωκτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων στη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσαν για τη σύλληψη 19 υπόπτων τρομοκρατών.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών πρίγκιπας Νάγιεφ υποστήριξε ότι η αποκάλυψη του τρομοκρατικού δικτύου δεν σχετίζεται με την επικείμενη επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με μία άλλη εφημερίδα, την αλ Ουατάν, ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε να αναβαθμιστεί το καθεστώς επιφυλακής σε όλη τη χώρα.

    [05] Διαβουλεύσεις ενόψει συνάντησης Σαρόν- Αμπάς

    13/5/2003 11:52:00 πμ

    Το βράδυ του Σαββάτου (17 Μαΐου) θα συναντηθούν για πρώτη φορά ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμουντ Αμπάς, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο. Η συνάντηση έπεται των επαφών που είχε με τους δύο άντρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ ακολούθως ο Αριέλ Σαρόν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην "Τζερούσαλεμ Ποστ", πάντως, ο Σαρόν δηλώνει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη δεν αποτελούν "θέμα στον ορίζοντα". Με το Γιάσερ Αραφάτ συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, για διαδοχικές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά και με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, πέντε έποικοι και έξι ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από παλαιστινιακά πυρά στη Γάζα.

    Παπανδρέου: Νέα ευκαιρία για την ειρήνη

    Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα αποτυχία για την ειρήνη, σήμερα που έχουμε αυτή τη νέα ευκαιρία, την κυβέρνηση του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αμπού Μάζεν και τον οδικό χάρτη, τόνισε από το Ισραήλ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα παίξει έναν ακόμα πιό σημαντικό ρόλο. "Το μέλλον συνίσταται σε ένα ασφαλές Ισραήλ και ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Ο Αμπού Μάζεν πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του να πολεμήσει την τρομοκρατία και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του.

    "Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και η προσεχής συνάντηση των κ.κ. Σαρόν-Μάζεν, ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσει καλύτερη ατμόσφαιρα και προσωπικές επαφές που ίσως μας επιτρέψουν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αν το θέλουν και οι άλλοι θα προχωρήσουμε", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Ο Έλληνας υπουργός αντιμετώπισε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις Ισραηλινών δημοσιογράφων για την απόφασή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής και ιστορικό ηγέτη του Παλαιστινιακού κινήματος Γιάσερ Αραφάτ. "Υποστηρίζουμε τον Αμπού Μάζεν και τον οδικό χάρτη -αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σε όλες τις επαφές, υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις", απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

    Παλαιστινιακά πυρά κατά οικισμού εποίκων

    Πέντε έποικοι και έξι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί της Τρίτης από εκρήξεις βλημάτων όλμων που εξαπέλυσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι στη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ. Στόχος της επίθεσης ήταν ο οικισμός εποίκων Γκους Κατίφ, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε την κατοικία ενός στελέχους της Χαμάς που είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο κοντά στη Καλκίλια. Οι στρατιώτες κατεδάφισαν ακόμη τρία υπό ανέγερση σπίτια στην Ναμπλούς, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού,οι στρατιώτες κατέστρεψαν ένα κτιριακό συγκρότημα στην Ναμπλούς που χρησιμοποιείτο ως "αποθήκη εκρηκτικών και βομβών". Στην ίδια περιοχή οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν στη διάρκεια της νύχτας έξι καταζητούμενους Παλαιστινίους, μεταξύ τω οποίων και μία γυναίκα.

    [06] ΗΠΑ: Δίκη για υποστήριξη στην Αλ Κάιντα

    13/5/2003 9:51:00 πμ

    Ένοχος για τις κατηγορίες σχετικά με τη βοήθεια που φέρεται να προσέφερε στο τρομοκρατικό δικτύου της Αλ Κάιντα, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ένας Αμερικανός υεμενικής καταγωγής, από τη Λακαουάνα της Νέας Υόρκης. Ο 25χρονος Γιασέιν Τάχερ ήταν το πέμπτο μέλος των επονομαζόμενων "6" της Λακαουάνα, που δηλώνει ένοχος κατόπιν συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει ελαφρύτερη ποινή. Η ακροαματική διαδικασία συγκεντρώνει την προσοχή του κοινού, καθώς θεωρείται ως μία πρώτη δοκιμή για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπους μεθοδεύει τις διώξεις κατά των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση

    Ο Τάχερ, από την πόλη Λακαουάνα της Νέας Υόρκης, κοντά στο Μπάφαλο, δήλωσε ένοχος ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου για την κατηγορία της παροχής υλικής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα, αλλά και για τη συμμετοχή του σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, στο οποίο εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων.

    Όπως συνέβη και με τέσσερις άλλους κατηγορουμένους, ο Τάχερ παραδέχθηκε την ενοχή του στα πλαίσια συμφωνίας, που περιλαμβάνει τη ρήτρα της συνεργασίας με την κυβέρνηση στις έρευνες για την Αλ Κάιντα.

    Με τη ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζει ποινή 10ετούς κάθειρξης (αντί 25ετούς σε κανονικές συνθήκες), ή πρόστιμο 250.000 δολαρίων, ή και τα δύο.

    Η ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής του δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

    Ο παρατηρητής της δίκης τόνισε ότι η σχετική συμφωνία αποτελεί την κεντρική στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης στις δίκες κατά της τρομοκρατίας.

    [07] Πάουελ: Να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη Ισραηλινών-Παλαιστινίων

    13/5/2003 9:40:00 πμ

    Την ανάγκη οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από την αιγυπτιακή τηλεόραση. ''Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών'', δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ότι έχει σημασία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ''να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους''. Ο Πάουελ είχε τη Δευτέρα συνομιλίες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ πριν μεταβεί στην Ιορδανία, όπου έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα.

    Γρήγορη εφαρμογή του οδικού χάρτη ζητά το Αμάν

    Όπως δήλωσε πηγή των ανακτόρων στο Αμάν, ο Ιορδανός μονάρχης, κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, τόνισε ότι είναι πια καιρός να εφαρμοσθεί ο λεγόμενος ''οδικός χάρτης'' για τον ειρηνικό διακανονισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Μαρουάν Μουάσερ δήλωσε εξάλλου στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του Αμερικανού ομολόγου του στο Αμάν, ότι η χώρα του θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθεί γρήγορα ο ''οδικός χάρτης''.

    Όπως είπε, η Ιορδανία ''θα υπογραμμίσει στον Κόλιν Πάουελ την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μεταβληθεί η καταστροφική και επικίνδυνη κατάσταση του παλαιστινιακού λαού''.

    Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ τόνισε ειδικότερα ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερώσει το Ισραήλ τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει την ανέγερση του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, να σταματήσει τις πολιτικές δολοφονίες και τις κατεδαφίσεις των σπιτιών των Παλαιστινίων και τέλος να θέσει τέρμα στον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών.

    [08] N. Kορέα: Δρόμος χωρίς διέξοδο η ανάπτυξη πυρηνικών

    13/5/2003 9:32:00 πμ

    Ρο Μου Χιούν

    Προειδοποίηση προς τη Β. Κορέα απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν, τονίζοντας πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αποτελεί "έναν δρόμο χωρίς διέξοδο", ο οποίος απειλεί την σταθερότητα σε όλη τη βορειοανατολική Ασία. "Η Β. Κορέα έχει μία εναλλακτική λύση: είτε να βαδίσει σε έναν δρόμο χωρίς διέξοδο, είτε να ανοιχθεί", τόνισε ο Ρο, μιλώντας σε εκδήλωση της νοτιοκορεατικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Ο Ρο που σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους, κάλεσε το σταλινικού τύπου καθεστώς της βορείου γείτονός του να απαρνηθεί τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    Σοβαρή απειλή το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ

    "Όταν η Β. Κορέα πάρει αυτήν την οδό, η Κορεατική Δημοκρατία και η διεθνής κοινότητα θα της παράσχουν την αναγκαία υποστήριξη και συνεργασία", τόνισε.

    "Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ συνιστά μία σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία και στην κορεατική χερσόνησο", τόνισε ο Ρo, που μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί επικριτικά στα σχέδια της Βορείου Κορέας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

    [09] Γαλλία: Απεργία για το συνταξιοδοτικό

    13/5/2003 11:52:00 πμ

    Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν για σήμερα τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Εξαιτίας της απεργίας, οι σταθμοί των τρένων και του μετρό παραμένουν κλειστοί, τα λεωφορεία τράβηξαν χειρόφρενο και τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επίσης ακυρώθηκε το 80% των πτήσεων αεροσκαφών στα γαλλικά αεροδρόμια.

    Σε περισσότερες από 100 πόλεις σ' ολόκληρη τη Γαλλία έχουν προγραμματισθεί διαδηλώσεις. Η σημερινή απεργία είναι η πιο σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των παραδοσιακά ισχυρών και ελεγχόμενων από την αριστερά εργατικών συνδικάτων και της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

    Ο Ραφαρέν και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Φρανσουά Φιγιόν, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συζητήσουν ορισμένα σημεία των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά προειδοποιούν ότι οι αλλαγές θα υλοποιηθούν.

    [10] Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τσετσενία

    13/5/2003 11:46:00 πμ

    Σε 52 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην πόλη Ζναμένσκογιε της Βόρειας Τσετσενίας. Οι ρωσικές Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της Τσετσενίας, Αχμαντ Καντίροφ δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ Τας ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νεκροί ήταν πολίτες, εκ των οποίων 22 γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών, 86 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 57 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η κυβέρνηση της Τσετσενίας κήρυξε τριήμερο πένθος στην περιοχή για την επίθεση.

    Ανεξέλικτη η κατάσταση

    Ο γενικός αντιεισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν καταγράψει ορισμένους υπόπτους και έχουν εξαπολύσει επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο δείχνει ότι η κατάσταση στην Τσετσενία δεν ελέγχεται ούτε από τον στρατό ούτε από τις φιλορωσικές Αρχές.

    Η εφημερίδα Ναζαβισίμαγια Γκαζέτα γράφει ότι το δημοψήφισμα που οργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο απλώς επιδείνωσε την κατάσταση.

    "Η κατάσταση στην Τσετσενία επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς: Καθημερινά εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες δίδεται απάντηση με νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, μετά έχουμε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμη πιο βίαιες", τονίζει χαρακτηριστικά η Ναζαβισίμαγια Γκαζέτα.

    [11] Ιράν: Όχι στην αναθέρμανση των σχέσεων με ΗΠΑ

    13/5/2003 11:37:00 πμ

    Αλί Χαμενεΐ

    Απέρριψε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το ενδεχόμενο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε "με παράδοση στον εχθρό", όπως αναφέρει σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο IRNA κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Αυτές τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι μιλούν για την αναγκαιότητα να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και να έλθουμε σε διάλογο", πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

    ''Παράδοση στον εχθρό''

    "Αραγε αυτή η παράδοση στον εχθρό είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί;", αναρωτήθηκε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του ενώπιον των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Σαχίντ Μπεχεστί στην Τεχεράνη.

    Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιστολή που υπογραφόταν από 153 μεταρρυθμιστές βουλευτές, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, με την οποία τάσσονταν υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου η χώρα τους να μην υποστεί την ίδια μοίρα με το Ιράκ.

    [12] Ύποπτο κρούσμα SARS στην Ελλάδα

    13/5/2003 12:10:00 μμ

    Το πρώτο ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν, από το βράδυ της Δευτέρας, οι υγειονομικές αρχές της χώρας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Πρόκειται για μια 22χρονη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδό της αεροπορικής εταιρίας Emirates, η οποία έφτασε στη χώρα μας ως πλήρωμα, από το Ντουμπάϊ, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Μαΐου και διέμενε στο ξενοδοχείο "Λήδρα Μάρριοτ". Σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροπλάνο επέβαιναν 110 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Έλληνες καθώς και 15μελές πλήρωμα. Η λίστα των επιβαινόντων έχει παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Μάρκετινγκ του "Λήδρα Μάρριοτ" Βίκυ Σαργιαννίδη η ασθενής ενημέρωσε το στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας τη ρεσεψιόν ότι είναι αδιάθετη και εμφανίζει υψηλό πυρετό. Στο μεταξύ ενημερώνονται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της να αποφύγουν τις περιττές κοινωνικές επαφές το επόμενο 10ημερο, που είναι κρίσιμο για την εκδήλωση της νόσου.

    Αμεση η κινητοποίηση των γιατρών

    Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου λαμβάνοντας υπόψη τους το γεγονός, πως είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Χογνκ Κονγκ, περιοχή που θεωρείται εστία της επιδημίας του SARS, ειδοποίησαν τους γιατρούς στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, το οποίο εφημέρευε. Το δωμάτιο της αεροσυνοδού έχει σφραγιστεί.

    Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τη γυναίκα από το ξενοδοχείο και τη μετέφερε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου και εξετάστηκε από τους εφημερεύοντες της παθολογικής κλινικής, οι οποίοι είχαν εφοδιαστεί με προστατευτικές μάσκες.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επιχείρησαν να απομακρύνουν από το ιατρείο, που γινόταν ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, όλους τους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και τους συγγενείς τους, οι οποίοι ανήσυχοι αναρωτιόντουσαν γιατί ξαφνικά νοσηλευτές και γιατροί φόρεσαν μάσκες.

    Ο πρώτος απεικονιστικός έλεγχος, δηλαδή η ακτινογραφία, δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Όμως, το σύνολο της κλινικής εικόνας, που εμφάνιζε η γυναίκα, πυρετός και ενοχλήματα από το αναπνευστικό, οδήγησαν τους θεράποντες ιατρούς στην άποψη πως το περιστατικό είναι ύποπτο με δεδομένο και το επιδημιολογικό ιστορικό του, δηλαδή το γεγονός ότι η νεαρή αεροσυνοδός είχε περάσει πρόσφατα από περιοχή, η οποία θεωρείται εστία της επιδημίας του SARS.

    Επειδή το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού δε διαθέτει προς το παρόν ειδικούς θαλάμους για να νοσηλεύσει ένα τέτοιο περιστατικό, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της με ασθενοφόρο και όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον Ερυθρό στο Σισμανόγλειο. Η νεαρή γυναίκα, που μεταφέρθηκε εκεί μετά τα μεσάνυχτα, νοσηλεύθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αμέσως το εξειδικευμένο προσωπικό για τέτοιες περιπτώσεις, με επικεφαλής τη διευθύντρια του τμήματος, λοιμοξιολόγο Ε. Γιαμαρέλου, προχώρησαν σε πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξουν μέχρι αργά το απόγευμα οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το αν η γυναίκα, που θεωρήθηκε ύποπτη για το SARS, έχει πράγματι προσβληθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας.

    Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες εξετάσεις και να έχουμε τα αποτελέσματα. Ακόμα όμως και αν τα τεστ είναι αρνητικά θα επαναληφθούν καθώς τα οριστικά αποτελέσματα θα είναι σίγουρα μόνο με΄τα από 20-22 μέρες.

    Στο μεταξύ ενημερώνονται όσοι έχουν έρθει σε επαφή με την ασθενή προκειμένου να αποφύγουν τις περιττές κοινωνικές συναναστροφές το επόμενο 10ήμερο.

    Το ξενοδοχείο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής έκτακτα μέτρα, όπως δήλωσε στην Ertonline, η κ. Σαργιαννίδη, προσθέτοντας ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν πανικό τόσο στους πελάτες όσο και στο προσωπικό του ξενοδοχείου.

    Η κ. Σαργιαννίδη επισήμανε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κρούσμα άτυπης πνευμονίας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα της υποδείξουν οι αρμόδιες Αρχές.

    Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο πλήρωμα της πτήσης με την οποία ήρθε στη χώρα μας η νεαρή αεροσυνοδός κατέλυσε στο ίδιο ξενοδοχείο και αναχώρησε μερικές ώρες πριν η κοπέλα αναζητήσει γιατρό.

    Δηλώσεις Στεφανή

    Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για το Στρασβούργο, όπου συζητείται το θέμα της άτυπης πνευμονίας, εξήγησε με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, πως πρόκειται για πιθανό κρούσμα και όχι επιβεβαιωμένο προς το παρόν. Επιπλέον, εξήγησε ότι η αεροσυνοδός είχε ελαφρύ επιδημιολογικό ιστορικό και ως όφειλαν οι γιατροί, δεδομένου ότι εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού, έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές, οι οποίες, από την πλευρά τους, ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ύποπτο αυτό κρούσμα.

    Ο κ. Στεφανής τόνισε, για δεύτερη φορά στη δήλωσή του, πως πρόκειται για ύποπτο κρούσμα και εξέφρασε την ευχή να εξελιχθούν όλα ομαλά. Τόνισε, μάλιστα, ότι ήταν αρκετά ικανοποιητική η ανιχνευσιμότητα του περιστατικού, δηλαδή το γεγονός πως ενημερώθηκε άμεσα το νοσοκομείο και χαρακτήρισε θετικές τις μετέπειτα ενέργειες, που είχαν σα στόχο να αποκλειστεί η διασπορά του ιού, εφόσον βέβαια ο ιος αυτός έχει πράγματι μολύνει την αεροσυνοδό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει πλήρη διαφάνεια στην ενημέρωση και εξήγησε πως θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.

    Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει άμεση ενημέρωση, ανεξάρτητα από το εάν αυτό το ύποπτο κρούσμα πρόκειται για άτυπη πνευμονία ή όχι. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο αντιμετωπίζει μια τέτοια περίπτωση από τις δεκάδες οι οποίες έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο μήνα με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τη σοβαρότητά της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από όσους συνταξίδευαν με τη νεαρή γυναίκα, που εμφάνισε τα ύποτα συμπτώματα, να σπεύσουν προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

    Στο μεταξύ, σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι καταγγέλλουν έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι δραματικές ανεπάρκειες στα νοσοκομεία, η χώρα θα βρεθεί αθωράκιστη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

    [13] Αυξάνονται οι νεκροί από τo SARS στην Κίνα

    13/5/2003 12:17:00 μμ

    Επτά άνθρωποι πέθαναν και έξι μολύνθηκαν από τον SARS το τελευταίο 24ωρο στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ ανέρχεται τώρα στους 225 ενώ τα κρούσματα έφθασαν τα 1.689. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει για το Χονγκ Κονγκ όταν τα κρούσματα καθημερινά και για τουλάχιστον τρεις συνεχείς ημέρες δεν θα ξεπερνούν τα πέντε. Εξάλλου και η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι άλλοι έξι άνθρωποι πιθανολογείται, πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας, ενώ εντοπίσθηκαν και 13 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Έτσι ο ανήλθε στους 220 ο αριθμός των ανθρώπων, που έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 30, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο επίσημα οι νεκροί από το σύνδρομο SARS είναι 25, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία σε πέντε από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνεται και γι αυτό εκφράζουν την ελπίδα ότι το σύνδρομο SARS θα τεθεί υπό έλεγχο σε τέσσερις-πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα, από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχουν πεθάνει 567 άτομα, ενώ έχουν προσβληθεί περισσότερα από 7.300. Στην Κίνα οι νεκροί έφτασαν τους 252, ενώ στο Χονγκ Κονγκ τους 225.

    [14] Εκτοξεύεται απόψε ο ''Ελλάς Σατ''

    13/5/2003 10:50:00 πμ

    Τα μεσάνυχτα αναμένεται να εκτοξευθεί ο ελληνικός δορυφόρος "Ελλάς Σατ" όπως ενημέρωσε τον ΟΤΕ η αμερικάνικη εταιρία, που έχει αναλάβει τη διαδικασία εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ. Οι λόγοι που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση του δορυφόρου, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, σε συνδυασμό με μη ικανοποιητικές μετεωρολογικές συνθήκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2003 - 9:55:03 UTC