Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εφαρμογή στα αεροδρόμια τα μέτρα για SARS
  • [02] Τροποποιήσεις σχεδίου Ανάν από κυπριακή κυβέρνηση
  • [03] Η ΚΑΠ στο συντονιστικό της ΝΔ
  • [04] Νέες εναέριες παραβιάσεις της Τουρκίας
  • [05] Πρόγραμμα για παιδιά: ''Ο δρόμος και εγώ''
  • [06] Έκκληση για εξάλειψη διαφθοράς σε διπλώματα οδήγησης
  • [07] AEKA: Πρόταση Κεντροαριστερής Συμπαράταξης
  • [08] Στους δρόμους και πάλι οι εργάτριες της Palco
  • [09] Μείζον θέμα για την Ε.Ε το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό
  • [10] Σύνοδος Κορυφής της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου
  • [11] Συνέδριο για την ποιότητα εργασίας στην Ε.Ε.
  • [12] Στις Βρυξέλλες η δημόσια συζήτηση Πρόντι- ντ' Εστέν
  • [13] Συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία ο Σημίτης
  • [14] Εκθεση ευρωβουλευτή για ένταξη Τουρκίας
  • [15] Ενταση μεταξύ Κουφοντίνα και Ευαγγελάτου
  • [16] Σάββα και Χριστόδουλο ''δείχνει'' μάρτυρας
  • [17] Κανένα ψυχοφάρμακο στο Σάββα Ξηρό
  • [18] Η Αλ-Καΐντα πίσω από την επίθεση στο Ριάντ;
  • [19] Επίσκεψη Πάουελ στη Σόφια στα μέσα Μαΐου
  • [20] Τραυματισμός στρατιωτών της ISAF στο Αφγανιστάν
  • [21] Ενοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Μαρίκε Ντε Κλερκ
  • [22] Καταγγελία για διώξεις Ιρανών στο Ιράκ
  • [23] Ομαδικός τάφος κοντά στη Βασόρα
  • [24] Πέντε οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής
  • [25] Την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η ΔΕΘ
  • [26] Συναντήσεις ΓΣΕΕ με υπουργούς Εργασίας-Οικονομίας
  • [27] Ιντερ-Μίλαν πράξη δεύτερη
  • [28] Πέθανε ο Νόελ Ρέντινγκ, μπασίστας στο συγκρότημα του Χέντριξ
  • [29] Από Σύνδρομο Λατρείας Διασημοτήτων πάσχουν οι Βρετανοί

    [01] Σε εφαρμογή στα αεροδρόμια τα μέτρα για SARS

    13/5/2003 7:49:00 μμ

    Εντείνονται τα μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Ατυπης πνευμονίας. Από τις 18 Μαρτίου του 2003, το υπουργείο Μεταφορών έχει στείλει προς όλα τα αεροδρόμια σαφείς έγγραφες οδηγίες για τις μεθόδους πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων. Με νεότερο έγγραφο της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διευκρινίζει ότι τα μέτρα ισχύουν για τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων και Κω. Η εφαρμογή των αυξημένων μέτρων αποφασίστηκε μετά την έξαρση των περιστατικών που παρατηρούνται στο διεθνές περιβάλλον.

    Τρεις οι κατηγορίες των ελληνικών αεροδρομίων

    Τα αεροδρόμια της χώρας χωρίζονται πλέον σε τρεις κατηγορίες καθώς επίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται.

    Κριτήριο για το διαχωρισμό των αεροδρομίων, είναι το μέγεθος αεροπορικής τους κίνησης καθώς επίσης και ο αριθμός των πτήσεων που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες εξυπηρετούν.

    Στην Α' κατηγορία περιλαμβάνονται τα διεθνή αεροδρόμια Αθηνών

    "Ελ. Βενιζέλος", Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" και Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης". Στη Β' κατηγορία τα αεροδρόμια Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων και Κω. Στην Γ' κατηγορία περιλαμβάνονται όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, χωρίζονται στις εξής ενότητες:

    α. Πρόληψη, όπου περιγράφονται οι απαιτούμενες ενέργειες προληπτικού χαρακτήρα στους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

    β. Κρούσμα σε αεροσκάφος, όπου δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση εμφάνισης κρούσματος σε αεροσκάφος εν πτήσει.

    γ. Κρούσμα μετά την άφιξη σε αεροδρόμιο. Εδώ περιγράφονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση εμφάνισης συμπτωμάτων του ιού σε αφιχθέντα επιβάτη μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο.

    Στον τομέα της πρόληψης περιλαμβάνονται οι ενέργειες:

    Διανομή επείγουσας ιατρικής προειδοποίησης στους επιβάτες και ανάρτησή της σε εμφανή σημεία. Διαρκής συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών για συντονισμό ενεργειών. Προμήθεια γαντιών και μασκών, τα οποία θα πρέπει να φορούν όσοι πρόκειται να έλθουν σε επικοινωνία με ύποπτο κρούσμα. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου εν πτήσει από τους επιβάτες εφόσον προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου. Προληπτική απολύμανση των χώρων υγιεινής του αεροδρομίου καθώς και περιοχών ή επαγγελματικών χώρων εργασίας.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα σε αεροσκάφος, τότε σύμφωνα με το σήμα της ΥΠΑ υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

    α) Από την ιατρική εξέταση να προκύψει θετική διάγνωση για ύποπτο κρούσμα επιβάτη.

    Το αεροσκάφος οδηγείται σε απομακρυσμένη από τα άλλα αεροσκάφη θέση και κρατούνται τα πλήρη στοιχεία των επιβατών που κάθονταν στην ίδια σειρά με τον νοσούντα επιβάτη καθώς και των επιβατών και των δυο προηγούμενων και επόμενων σειρών, όπως και του πληρώματος

    β) Να προκύψει ότι το κατ' αρχήν ύποπτο κρούσμα επιβάτη δεν παρουσιάζει ακόμη πλήρη συμπτώματα της νόσου.

    Κρατούνται τα πλήρη στοιχεία του μη βεβαιωμένου ως κρούσματος επιβάτη σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Αρχές, οι οποίες δίδουν και τις κατάλληλες οδηγίες.

    [02] Τροποποιήσεις σχεδίου Ανάν από κυπριακή κυβέρνηση

    13/5/2003 4:06:00 μμ

    Οι τροποποιήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες εισηγείται στο σχέδιο Ανάν είναι οι ίδιες που είχαν κατατεθεί και γραπτώς στο Γ.Γ του ΟΗΕ, κατά την παρουσία του στην Κύπρο, στις 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, οι τροποποιήσεις στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης. Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι η διεξαγωγή συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας

    Την ίδια ώρα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ύστερα από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, καθώς και στη συνάντησή του με Ευρωπαίους εκδότες στην Αθήνα είναι σαφείς και υποδηλώνουν τη στενή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής που πρέπει να επιλυθεί εντός του διεθνούς δικαίου και κάλεσε την Τουρκία να εκφράσει τη βούλησή της για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι πυκνώνουν οι επαφές ανάμεσα σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα και σημείωσε τις αναφορές Ταλάτ για το απαράδεκτο της επίδειξης διαβατηρίων κατά τη διέλευση Ελληνοκυπρίων προς βορρά. Παράλληλα, χαιρέτισε τις όποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση καλύτερης συνεργασίας, όπως και τη λειτουργία του δικοινοτικού σταθμού στο χωριό Ποταμιά, που χαρακτήρισε ''μια σημαντική συμβολή στην κοινή προσπάθεια τερματισμού της κατοχής.''

    Εξάλλου, κατηγόρησε τους Ντεντκάς -Γκιουλ για μονότονη αδιαλλαξία και διαστρέβλωση των πολιτικών και νομικών δεδομένων από την παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο. Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις τους, ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί σε διεθνείς οργανισμούς είναι πως ουδέποτε υπήρξε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Χρυσοστομίδης: Το σχέδιο Ανάν γνωρίζουν όσοι ασχολούνται λεπτομερώς

    Αναφερόμενος στην εξαγγελία Μπερλουσκόνι για παρέμβαση στο Κυπριακό επί Ιταλικής Προεδρίας, ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός αυτό αν και σημείωσε πως η θέση που υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτή που εκφράστηκε από τον Επίτροπο Φερχόιγκεν, πως η πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να προέλθει από τον ΟΗΕ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι, μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία δεν είχαν πλήρη γνώση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, αν δεν έχει ασχοληθεί λεπτομερώς με αυτό.

    Ο κ. Ιακώβου είχε δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν γνώριζαν το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν, καθώς δόθηκε μόνο μια περίληψη 15 περίπου σελίδων του σχεδίου Ανάν, ενώ μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, δεν γνώριζαν καν το περιεχόμενό του.

    Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" γράφει σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στην αναμενόμενη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στο νησί, καθώς και σε σχετική δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, που είπε ότι ευελπιστεί πως ο κ. Γουέστον δεν θα έλθει στο νησί για να ασκήσει πιέσεις, καθ' ότι, ''δεν υπάρχει λόγος στο παρόν στάδιο για άσκηση πιέσεων''.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος σχολίαζε τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. ''Σαφώς και είναι δυνατόν να αποσυρθούν τα στρατεύματα αν εξευρεθεί μόνιμη λύση στο νησί'', είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Πρωτόπαπας: ''Αδιόρθωτος ο Ντενκτάς''

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αποκάλεσε "αδιόρθωτο" τον Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το κάλεσμά του προς τους Ελληνοκύπριους να μην προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις περιουσίες τους, αλλά σε δικαστήριο που θα δημιουργήσει στα κατεχόμενα.

    Εγκαταλείψαμε την ελπίδα ότι ο κ. Ντενκτάς θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, είπε ο κ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι το μόνο που θέλει είναι η "σε πολλά εισαγωγικά εξουσία" και δεν τον ενδιαφέρει η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Εξάλλου, ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

    Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Κυπριακό, είπε ότι μένει να διευκρινιστεί εάν λαμβάνεται στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε (β' εξάμηνο 2003) και υπογράμμισε ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] Η ΚΑΠ στο συντονιστικό της ΝΔ

    13/5/2003 3:12:00 μμ

    Με αποκλειστικό αντικείμενο την αναθεωρημένη κοινή αγροτική πολιτική συνεδρίασαν την Τρίτη στη Ρηγίλλης οι συντονιστές της ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχουν εντάξει στις προτεραιότητες της προεδρίας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, καθώς, όπως είπε, ένας στους πέντε Έλληνες εξαρτά το εισόδημά του από τις γεωργικές καλλιέργειες. Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να προτάξει στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ τη συζήτηση για τα μεσογειακά προϊόντα, γιατί διαφορετικά όσο προχωρά η διαπραγμάτευση τόσο η συζήτηση για τα μεσογειακά προϊόντα θα γίνεται υπό δυσμενέστερους όρους.

    Περί άτυπης πνευμονίας

    Στην αρχή της συνεδρίασης ο συντονιστής της ΝΔ κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε για το SARS και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα. Ο κ. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ορθά το συγκεκριμένο ύποπτο κρούσμα χαρακτηρίστηκε απο τις ελληνικές αρχές σαν αυξημένου κινδύνου, αλλά πρόσθεσε ότι για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας.

    Η πλήρης επιβεβαίωση, είπε, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιες ημέρες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων από την επιστημονική κοινότητα και πρόσθεσε ''θέλω να ελπίζω ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που προβλέπονται απο την παγκόσμια οργάνωση υγείας".

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι οι βουλευτές της ΝΔ σε ακριτικές περιοχές θα επισκεφθούν τις υπηρεσίες υγιεινής των νομαρχιών, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και να ληφθούν προληπτικά μέτρα στα σύνορα της χώρας.

    [04] Νέες εναέριες παραβιάσεις της Τουρκίας

    13/5/2003 7:08:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια κατά ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και πλοίου του πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησε το μεσημέρι, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Η πρόκληση έγινε στο πλαίσιο ελληνικής αεροναυτικής άσκησης σε δεσμευμένη περιοχή με πραγματικά πυρά. Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν τα ελληνικά σε απόσταση 300 μέτρων και με μια πρωτοφανή ενέργεια ακολουθούσαν τα ελληνικά στις βυθίσεις στοχοποίησης του ελληνικού σκάφους. Σε κανονικές συνθήκες η προβλεπόμενη αντίδραση από το στοχοποιημένο σκάφος θα ήταν η κατάρριψη των επιτιθεμενων αεροσκαφών. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία από τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφεραν ότι πρώτη φορά φτάνει σε τέτοιο επίπεδο προκλητικότητας η τουρκική πολεμική αεροπορία.

    [05] Πρόγραμμα για παιδιά: ''Ο δρόμος και εγώ''

    13/5/2003 6:35:00 μμ

    Το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών που θα αρχίσει να διδάσκεται πιλοτικά στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν την Τρίτη η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Αθηναίων, Αρης Σταθάκης. Η κ. Μπακογιάννη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που είναι για τη χώρα μας η οδική ασφαλεια, καθώς κάθε χρόνο 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται και πολλές χιλιάδες τραυματίζονται, με επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

    Πιλοτική εφαρμογή από το επόμενο σχολικό έτος

    Με τη σκέψη πως τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό του προβλήματος, ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος από την επόμενη σχολική περίοδο εφόσον ολοκληρωθεί η προετοιμασία του.

    Πρόκειται για το πρόγραμμα "Ο δρόμος και εγώ" που έχει χρηματοδοτηθεί από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων και διδάσκεται σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Αθηναίων ήρθε σε επαφή με τη Renault και έλαβε δωρεάν όλο το πρόγραμμα για όλα τα σχολεία του Δήμου.

    Επίσης η εταιρεία προσφέρθηκε να καλέσει ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα οργανώσουν μαζί με το Δήμο τα πρώτα σεμινάρια για την εκπαίδευση των δασκάλων.

    Μετά από την αποστολή ερωτηματολογίου προς τους δασκάλους των σχολείων για να εξακριβωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων να διδάξουν το νέο αυτό μάθημα, ο Δήμος θα έχει μια εικόνα ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την όλη διαδικασία από την επόμενη σχολική χρονιά. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Β' Δημοτικού και θα συνεχιστούν έως και την Ε', ενώ θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την ΣΤ'.

    Το πρόγραμμα έχει πάρει την έγκριση του παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

    [06] Έκκληση για εξάλειψη διαφθοράς σε διπλώματα οδήγησης

    13/5/2003 4:35:00 μμ

    Έκκληση στις τοπικές κοινωνίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών να συμβάλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και χρόνια το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς, απηύθυνε ο υπουργός Χρίστος Βερελής, με αφορμή τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις Νομαρχίες κατά τη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης. Κάλεσε επίσης τις υπηρεσίες των νομαρχιών να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πάρουν δραστικά μέτρα άμεσης τιμωρίας και αντικατάστασης όσων υπαλλήλων τους είναι ακατάλληλοι, χωρίς να υπολογίζουν το τοπικό πολιτικό κόστος.

    Σε δήλωσή του ο κ. Βερελής αφού αναφέρεται στα μέτρα που έχει πάρει κατά καιρούς το υπουργείο του για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος χορήγησης αδειών, παραδέχεται ότι υπήρξαν παρατυπίες και ότι με εντολή του, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών έχει διενεργήσει εκατοντάδες ελέγχους.

    Σε 250 περιπτώσεις τα πορίσματα εστάλησαν στον εισαγγελέα για δικαστική διερεύνηση και οι υποθέσεις αυτές θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα για να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

    Σημειώνει ακόμη ότι για τη διαφανή εξέταση των υποψηφίων οδηγών έχει εγκατασταθεί σε πέντε Νομαρχίες της χώρας, (Αργολίδα, Δράμα, Ηλεία, Καρδίτσα, Μαγνησία), ειδικό σύστημα Η/Υ, μέσω του οποίου έχουν εξετασθεί στη θεωρία χιλιάδες νέοι οδηγοί. Το σύστημα αυτό, με έξοδα του υπουργείου, πρόκειται να επεκταθεί σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας, μέχρι τo τέλος του έτους.

    Επίσης με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε, προβλέπεται η επανεξέταση του 5% των νέων οδηγών από ειδικό σώμα Επιθεωρητών που θα λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας.

    Ο υπουργός υπογραμμίζει, τέλος, ότι στόχος της προσπάθειας του υπουργείου του είναι η δραστική μείωση του τραγικού φαινομένου της πρωτιάς της χώρας μας στα τροχαία ατυχήματα.

    [07] AEKA: Πρόταση Κεντροαριστερής Συμπαράταξης

    13/5/2003 1:54:00 μμ

    Πρόταση για τη συγκρότηση Κεντροαριστερής Συμπαράταξης για τις επόμενες εκλογές, απηύθυνε την Τρίτη η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ και τις αριστερές δυνάμεις, αλλά και τις ανένταχτες αριστερές κινήσεις, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Όπως είπε o Νίκος Μπίστης θα πρέπει ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος της χώρας, που έχει προαναγγείλει και ο Κώστας Σημίτης, να ξεκινήσει άμεσα με την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου για τον νέο εκλογικό νόμο. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚΑ, μετά από 3 χρόνια αυτόνομης παρουσίας στο πολιτικό φάσμα, προχωρά στο πρώτο της συνέδριο στις 24 Μαΐου, με κεντρικό σύνθημα "Για την αντεπίθεση της Κεντροαριστεράς".

    [08] Στους δρόμους και πάλι οι εργάτριες της Palco

    13/5/2003 4:23:00 μμ

    Πορεία διαμαρτυρίας στην αγορά των Πετραλώνων στην οδό Πειραιώς και στη Χαμοστέρνας πραγματοποίησαν οι υπό απόλυση εργαζόμενοι της εταιρίας ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΑΣ, το μεσημέρι της Τρίτης, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρίας στην Αθήνα και την απόλυσή τους. Οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους γυναίκες, ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξής τους, μιας και οι περισσότερες εργάζονται για πάνω από 25 χρόνια στη συγκεκριμένη εταιρία.

    [09] Μείζον θέμα για την Ε.Ε το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό

    13/5/2003 7:38:00 μμ

    Η αναμόρφωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνεπάγεται η γενική γήρανση του πληθυσμού. Αυτό τόνισαν τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, όσο και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου.

    Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της συνόδου κορυφής της Λισσαβόνας να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, η δυναμικότερη στον κόσμο.

    Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα αυτό θα αποτελεί στο εξής σταθερό σημείο ενασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σταθερή παράμετρο των τριετών οικονομικών προγραμμάτων.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ισπανού επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους.

    Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, συζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα σύγκλισης της Αυστρίας, το οποίο ο Ισπανός επίτροπος χαρακτήρισε ικανοποιητικό, αν και όπως δήλωσε είναι λιγότερο φιλόδοξο από τα προηγούμενα.

    Επιπλέον, το συμβούλιο έλαβε και μια απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων ορισμένων επαγγελματικών επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, ενώ παράλληλα συζήτησε και το θέμα των διαβουλεύσεων με την Ελβετία, ενόψει της διαφαινόμενης επίτευξης συμφωνίας επί της φορολογίας των καταθέσεων που έχουν οι κοινοτικοί πολίτες στο εξωτερικό.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίασης, εγκρίθηκαν και οι βασικοί προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ε.Ε.

    [10] Σύνοδος Κορυφής της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

    13/5/2003 7:47:00 μμ

    Τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, της ανάπτυξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς προέταξε στην εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου που πραγματοποιείται στο Μπάρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης. "Το οργανωμένο έγκλημα και η παράνομη είσοδος μεταναστών αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την ειρήνη και την σταθερότητα και ταυτόχρονα απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου", υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης. Στην Πρωτοβουλία, η οποία εκδηλώθηκε αρχικώς το 2000 στο Ζάγκρεμπ, συμμετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Σερβία -Μαυροβούνιο και η Κροατία και για το τρέχον έτος την προεδρία ασκεί η Ιταλία.

    Μαγκριώτης: Πρέπει να υπάρξει Πρωτόκολλο Συνεργασίας των χωρών

    "Η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της Πρωτοβουλίας σε αυτόν τον τομέα (λαθρομετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα) μπορεί να οδηγήσει σε εναρμόνιση των εθνικών μας νομοθεσιών και σε εφαρμογή αποτελεσματικότερων μέτρων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού", δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος στην Σύνοδο εκπροσωπεί τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου στην περιοχή της Μεσογείου, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των σχετικών πρωτοκόλλων από όλες τις πλευρές και κυρίως από την Τουρκία. Έκανε λόγο δε για την ανάγκη υπογραφής ενός τέτοιου πρωτοκόλλoυ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, το οποίο θα δεσμεύει ουσιαστικά την Αγκυρα.

    "Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται άλλωστε για την Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης, "η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των χωρών της Πρωτοβουλίας στον τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Οικονομίας και του Τουρισμού". Το Πρωτόκολλο αυτό καθορίζει ένα πλαίσιο υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης και συμπλήρωσε ότι "είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινών ενεργειών που θα ωφελήσουν αυτές τις Επιχειρήσεις και την Βιοτεχνία".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

    Ο κ. Μαγκριώτης, μιλώντας και εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καλωσόρισε την Σλοβενία στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης, τόνισε την προθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη αυτής της Πρωτοβουλίας.

    Την ανάγκη ενίσχυσης της προσέγγισης των Βαλκανίων προς την Ευρώπη "με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή", επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι έκανε λόγο για "κοινή ιταλο-ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης", τον Ιούνιο.

    [11] Συνέδριο για την ποιότητα εργασίας στην Ε.Ε.

    13/5/2003 3:06:00 μμ

    Γύρω από τη διατύπωση του Δημήτρη Ρέππα, ότι στις συνθήκες ένταξης των νέων χωρών στην ΕΕ απαιτείται ο συντονισμός των πολιτικών Ανάπτυξης- Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κινήθηκε ο προβληματισμός των 180 συνέδρων που συμμετείχαν στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης με θέμα ''Καλύτερη εργασία και ζωή - Προς μια Συνεκτική και Ανταγωνιστική Διευρυμένη Ευρώπη''. Το συνέδριο οργανώθηκε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας και ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Κοινή διαπίστωση όλων των εμπειρογνωμόνων ήταν ότι η ΕΕ οφείλει να στηριχθεί σε μια ανταγωνιστικότητα ποιότητας κι όχι ανταγωνιστικότητα χαμηλού κόστους εργασίας.

    Η ποιότητα των πολιτικών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (μια ορολογία που θα γίνει πολύ της ''μόδας'' στις συζητήσεις των σχετικών κύκλων) γίνεται κατανοητή ως μια ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας (που απαιτούν οι εργοδότες) και της ασφάλειας (που διεκδικούν οι εργαζόμενοι).

    Η ποιότητα αναζητείται ακόμα ως μέσον κοινωνικής ένταξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων -πχ μεταναστών, προσφύγων, ατόμων με αναπηρίες, μετακινουμένων επαγγελματικά κλπ.

    Η στροφή προς τις πολιτικές ποιότητας γίνεται αναγκαία, τονίστηκε, σε συνθήκες όπου αναδεικνύονται νέες μορφές εργασίας (τηλεεργασία, μερική και προσωρινή απασχόληση).

    Ως βασικά ''εργαλεία'' αναφέρθηκαν η έμφαση στη δια βίου κατάρτιση, στην ασφάλειας και την υγείας, στην εργασία, στη συμμετοχικότητα των εργαζομένων, στην καταπολέμηση του αποκλεισμού, στη διασύνδεση ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου κλπ. Η τάση αυτή θα αναδειχθεί στις συζητήσεις για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ).

    Η πλειοψηφία των συνέδρων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενδυνάμωσης των πολιτικών Κοινωνικού Διαλόγου που συνδέεται με την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, που, όπως υπογραμμίστηκε, θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Οι πολιτικές ποιότητας, αναδείχθηκαν λοιπόν, ως στόχος ισορροπίας μεταξύ ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής σταθερότητας, μέσα στις σημερινές πολύπλοκες και αντιφατικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

    [12] Στις Βρυξέλλες η δημόσια συζήτηση Πρόντι- ντ' Εστέν

    13/5/2003 2:17:00 μμ

    Αποδέχθηκε γραπτώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι την πρόσκληση του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν να συζητήσουν για το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών, επιλέγοντας η συζήτηση αυτή να γίνει στις Βρυξέλλες ενώπιον των μελών της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Σε επιστολή που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από την Επιτροπή, ο Πρόντι διαβεβαιώνει πως του είναι "αδύνατον να επιλέξει μια άλλη πόλη από τις Βρυξέλλες για μια τέτοια συζήτηση".

    Ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της Συνέλευσης, κάλεσε τον Πρόντι να συζητήσει δημόσια μαζί του τις αμφιλεγόμενες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της μελλοντικής διευρυμένης ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην επιλογή των Βρυξελλών, ο Πρόντι γράφει: "Διαθέτουμε ήδη μια συμβολική αγορά για μια δημοκρατική και αντιπροσωπευτική συζήτηση, είναι η ολομέλεια της Συνέλευσης της οποίας προεδρεύετε".

    [13] Συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία ο Σημίτης

    13/5/2003 12:48:00 μμ

    Tην Πορτογαλία και τη Μάλτα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται εν όψει της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να αποφασιστεί το αρχικό πλαίσιο που θα διέπει τη θεσμική λειτουργία της ΕΕ των 25.

    [14] Εκθεση ευρωβουλευτή για ένταξη Τουρκίας

    13/5/2003 4:32:00 μμ

    Θρησκεία και στρατός, είναι τα δύο μεγάλα κεφάλαια που θίγονται εκτενώς στο σχέδιο έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο κατέθεσε προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης Ολλανδός ευρωβουλευτής Αρίε Οστλάντερ. H έκθεση, που στην αρχική της εκδοχή καταδίκαζε ''τη βασική φιλοσοφία του τουρκικού κράτους, δηλαδή τον κεμαλισμό'' προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων τόσο από το τουρκικό λόμπι, όσο και από πολλούς ανεξάρτητους ευρωβουλευτές. Το σχέδιο έκθεσης του Αρίε Οστλάντερ όπως τροποποιήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ερχόμενη Σύνοδο του Ιουνίου.

    Υποχρέωση της Τουρκίας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Η έκθεση δέχτηκε συνολικά 283 τροπολογίες, οι οποίες ύστερα από συμβιβαστικές διαδικασίες συνοψίστηκαν σε 27 και που ψήφισε η Επιτροπή, με εξαίρεση μίας: Σε ότι αφορά το στρατό, αποφεύχθηκε η -πολύ σημαντική για τους Τούρκους- χρήση του όρου ''κεμαλισμός''.

    Εγινε αποδεκτό να καταργηθεί ''εν καιρώ'' το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, που είναι το βασικό όργανο του στρατού και ζητείται να τεθεί υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο ο στρατιωτικός προϋπολογισμός.

    Η Τουρκία καλείται επίσης ν' απαλλαγεί από το ισχύον Σύνταγμα του 1982 -που φέρει τη σφραγίδα των στρατιωτικών- και να συνοδεύσει τη μεταρρύθμιση του κράτους με την εκπόνηση νέου Συντάγματος, το οποίο θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές αξίες. Επίσης, προτείνει η έκθεση την απόσυρση των εκπροσώπων του στρατού από πολιτικούς οργανισμούς, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας και εκείνο των οπτικοακουστικών μέσων.

    Σε ότι αφορά τις ελευθερίες για τις θρησκευτικές πρακτικές, είναι η πρώτη φορά σε μία έκθεση που γίνεται ιδιαίτερα έντονη αναφορά στο θέμα. Κανείς έως τώρα εισηγητής δεν είχε ασχοληθεί τόσο εκτεταμένα με το θέμα της θρησκείας.

    Ο κ. Οστλάντερ πέτυχε να εγκριθεί, με το σχέδιο της έκθεσής του, η αναγνώριση της ελευθερίας στις θρησκείες των μειονοτήτων, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη ελαστικότητα από την κρατική μηχανή, για την πρακτική του Ισλαμισμού στην Τουρκία.

    Το θέμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ''δίκοπο μαχαίρι'', γι' αυτό και "πέρασαν" τροπολογία με την οποία επισημαίνουν στον κ. Ερντογάν ότι δεν θα πρέπει να "αγγίξει" αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της σύστασης του τουρκικού κράτους, που είναι ο κοσμικός του χαρακτήρας.

    Το θετικό στοιχείο για την Ελλάδα και την ορθοδοξία είναι ότι δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Για τους εδώ παρατηρητές η έκταση που δίνεται στη θρησκεία με την πρόταση Οστλάντερ οφείλεται σε δύο λόγους: Κατ' αρχάς στον ίδιο τον Αρίε Οστλάντερ, o oποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός ως φλογερός προτεστάντης καλβινιστής, και δεύτερον στο ότι η νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχουν έντονους δεσμούς με τον μουσουλμανισμό.

    Να σημειώσουμε ότι στο θέμα του ρόλου της θρησκείας δόθηκε ιδιαίτερη μάχη -από τη σοσιαλιστική ομάδα που εκπροσώπησε ο κ. Κατηφόρης- ειδικά στις εκφράσεις που καθορίζουν της πολιτικές αξίες της Ε.Ε.

    Ο Ολλανδός χριστιανοδημοκράτης Αρίε Οστλάντερ πέτυχε παρ' όλα αυτά να μην τροποποιηθεί το άρθρο 3 της έκθεσης του που καθορίζει ότι ''οι πολιτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πρωτίστως ως βάση τον ιουδαϊκό, χριστιανικό και ουμανιστικό πολιτισμό της Ευρώπης''.

    Οι σοσιαλιστές ζητούσαν την απάλειψη κάθε θρησκευτικής ''βάσης'' από τις πολιτικές αξίες της Ευρώπης.

    Για το θέμα της Κύπρου, ζητείται από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία να επιδείξουν την απαιτούμενη θέληση για ένα αποφασιστικό βήμα ικανό να δώσει μία λύση που θα είναι επωφελής και για τα δύο μέρη με βάση τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε Αρμένιους και Κούρδους, τονίζοντας την υποχρέωση της Τουρκίας για σεβασμό όλων των δικαιωμάτων που αφορούν τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναφορά γίνεται και στους πολιτικούς φυλακισμένους όπως η Λεϊλά Ζανά, για τους οποίους ζητείται δίκαιη δίκη ή απελευθέρωση.

    [15] Ενταση μεταξύ Κουφοντίνα και Ευαγγελάτου

    13/5/2003 3:39:00 μμ

    Με την εξέταση του μάρτυρα Στέφανου Γρίβα από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κατά τη διάρκεια ερώτησης που υπέβαλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ΕΛΤΑ Δημήτρης Ευαγγελάτος παρενέβη ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο συνήγορος εκνευρισμένος ανέφερε ότι αξιώνει να μην τον διακόπτει ο κατηγορούμενος και μιλώντας για το λειτούργημα των δικηγόρων επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αγωνίστηκαν, ενώ ρώτησε εάν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Κουφοντίνα διακινδύνευσε μια τρίχα της κεφαλής του για την πτώση της χούντας.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας χαρακτήρισε ''δικολάβο ειρηνοδικείου'' τον συνήγορο, ο οποίος παρατήρησε: ''Τι να περιμένει κανείς από έναν δολοφόνο;''.

    Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απείλησε τον Δημήτρη Κουφοντίνα με απομάκρυνση από την αίθουσα, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε αφού λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με υποθέσεις εκρήξεων, ενώ την Παρασκευή θα εξεταστεί η υπόθεση της Ριανκούρ.

    [16] Σάββα και Χριστόδουλο ''δείχνει'' μάρτυρας

    13/5/2003 2:51:00 μμ

    Στέφανος Γρίβας

    Το Σάββα και τον Χριστόδουλο Ξηρό αναγνώρισε ως δράστες της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω, το Δεκέμβριο του 1991, ο αστυνομικός κ. Στέφανος Γρίβας, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την Τρίτη. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως αυτοί είναι δύο από τους πέντε δράστες της ληστείας, κάτι που, όπως είπε, στηρίζει και στις ομολογίες κατηγορουμένων. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Μιχάλης Μαργαρίτης, επισήμανε στον μάρτυρα ότι το 1992 είχε αναγνωρίσει χωρίς καμία αμφιβολία στον ανακριτή ως δράστες τον Βασίλη Δαναλάτο και το Λευτέρη Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί και απηλλάγησαν για την υπόθεση αυτή. Ο κ. Γρίβας, μετά από επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε από την έδρα του δικαστηρίου, αναίρεσε τον ισχυρισμό του για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Θεολόγο Ψαραδέλη, τους οποίους με την έναρξη της κατάθεσής του είχε εντάξει στην ομάδα των δραστών.

    [17] Κανένα ψυχοφάρμακο στο Σάββα Ξηρό

    13/5/2003 12:55:00 μμ

    Κανένα ψυχοφάρμακο δεν έχει χορηγηθεί στο Σάββα Ξηρό κατά το διάστημα παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως κατέθεσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ομάδας ψυχιάτρων των φυλακών Γιώργος Δημόπουλος. Ο ψυχίατρος Θεοδόσης Χριστοδουλάκης, που επίσης εξέτασε τον κατηγορούμενο, υποστήριξε ότι διακατέχεται από έμμονες ιδέες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχωτικός. Από την πλευρά του, ο Ξηρός τόνισε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν τον εξέτασε ο κ. Δημόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού του ο γιατρός προσπαθούσε να του χορηγήσει ψυχοφάρμακα.

    Ο κατηγορούμενος εμφανίζει έντονη καχυποψία

    Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι ο Σάββας Ξηρός δεν έχει λάβει κατά το χρόνο κράτησής του ούτε απλό αγχολυτικό και ότι από την ψυχιατρική εξέταση κρίθηκε ότι δεν παρουσιάζει σύμπτωμα ψυχικής νόσου, ωστόσο παρακολουθείται από τους ψυχιάτρους των φυλακών.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ψυχίατρος Θεοδόσης Χριστοδουλάκης, που εξέτασε τον κατηγορούμενο, μετά από δικό του αίτημα, στις 5 Απριλίου. Ο γιατρός έκανε την εκτίμηση ότι ο κατηγορούμενος διακατέχεται από έμμονες ιδέες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχωτικός.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Ξηρός δεν χρειάζεται τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο Σάββας Ξηρός εμφανίζει έντονη καχυποψία και ενδεχομένως θα χρειαζόταν υποστηρικτικού τύπου ψυχοθεραπεία, καθώς αντιμετωπίζει ηθικό δίλημμα για την περίοδο των ομολογιών του στον Ευαγγελισμό.

    Ο οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Δημήτριος Συκάκης κατάθεσε ότι είναι πιθανό κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνει ο Ξηρός για τα μάτια του να είχαν παρενέργειες στη ψυχική υγεία του αλλά τόνισε ότι προοδευτικά η δοσολογία τους ελαττώνεται.

    ''Ήταν βαριά περίπτωση, εμείς είμαστε οφθαλμίατροι, δεν είχαμε άλλη επιλογή και να είχαν παρενέργειες εμείς θα τα δίναμε'', δήλώσε χαρακτηριστικά ο κ. Συκάκης.

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του αστυνομικού Κωνσταντίνου Ξηντάρη, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 1991. Ο μάρτυρας είχε δεχθεί πυροβολισμούς από δράστη της ληστείας, που ήταν ντυμένος αστυνομικός, του οποίου όμως τα χαρακτηριστικά, όπως κατέθεσε, δεν πρόλαβε να δει.

    [18] Η Αλ-Καΐντα πίσω από την επίθεση στο Ριάντ;

    13/5/2003 7:37:00 μμ

    Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επτά Αμερικανών και εννέα άλλων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι ήταν οι βομβιστές, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 194 μεταξύ των οποίων οι 40 είναι Αμερικανοί. Μεταξύ των νεκρών είναι εφτά Σαουδάραβες, δύο Φιλιππινέζοι, δύο παιδιά από την Ιορδανία, ένας Λιβανέζος και ένας Ελβετός υπήκοος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών οι νεκροί από τις επιθέσεις μπορεί να ξεπερνούν τους 90. Την ευθύνη της επίθεσης, ανέλαβε η Αλ-Καΐντα με ηλεκτρονικό της μήνυμα στην σαουδαραβική εφημερίδα Al-Majallah, που εκδίδεται στο Λονδίνο.

    Πρώτη τρομοκρατική επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ

    Ερωτηθείς από την εφημερίδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επιθέσεις στο Ριάντ, ένα άτομο που παρουσιάστηκε ως στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ-Αμπλάτζ, αναφέρει ότι το δίκτυο ''σχεδίαζε από καιρό επιχειρήσεις στον Κόλπο, όπου έχει αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών''.

    Το πλήρες κείμενο του μηνύματος αυτού θα δημοσιευθεί την Παρασκευή.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ο Ρόχαν Γκουναράτρα, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα είναι πάντα απειλητικό και έτοιμο να δράσει. Οπως επισημαίνει ο Γκουναράτρα, οι επιθέσεις αυτές φέρνουν τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατικής οργάνωσης και δείχνουν ότι τα μέτρα των ΗΠΑ για την καταστροφή της δεν είναι αποτελεσματικά.

    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, για τον οποίο οι επικριτές του είχαν προειδοποίησει ότι μπορεί να προκαλέσει μίσος εναντίον των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή.

    Οι καμικάζι οδήγησαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα σε συγκρότημα που διαμένουν ξένοι στο Ριάντ σε συγχρονισμένες επιθέσεις που σαφώς είχαν στόχο αμερικανικά συμφέροντα.

    Το συγκρότημα κατοικιών, στο οποίο διείσδυσαν οι βομβιστές λίγο πριν από τα μεσάνυκτα αφού πυροβόλησαν τους φρουρούς, υπέστη μεγάλες καταστροφές, συγκεκριμένα κατέρρευσαν ολόκληρες προσόψεις.

    Στο τόπο της επίθεσης ο Κόλιν Πάουελ

    "Οι αποτρόπαιες ενέργειες διαπράχθηκαν από δειλούς που το μοναδικό πιστεύω τους είναι το μίσος, οι ΗΠΑ θα εντοπίσουν τους δολοφόνους και αυτοί θα μάθουν την ετυμηγορία της αμερικανικής δικαιοσύνης...ο χαμός Αμερικανών και άλλων πολιτών σήμερα στη Σαουδική Αραβία μας θυμίζει ότι συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας", τόνισε σε ομιλία στην Ινδιανάπολη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

    Εναν από τους τόπους των επιθέσεων επισκέφθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ λίγο μετά την προγραμματισμένη άφιξή του στο Ριάντ, στο πλαίσιο επαφών του με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για να εξηγήσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    "Ήταν μια καλά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση με τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της Αλ-Καΐντα" τόνισε από τον τόπο της επίθεσης ο Κόλιν Πάουελ, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν χτύπημα κατά του πολιτισμένου κόσμου.

    Την περασμένη εβδομάδα οι διωκτικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων στη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσαν για τη σύλληψη 19 υπόπτων τρομοκρατών.

    "Οι τρεις εκρήξεις ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στο βασίλειο" και συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ και αποτελεί τμήμα της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Νάγιεφ μπεν Αμπντελ Αζίζ στην εφημερίδα Οκάζ.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Την επίθεση καταδίκασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία.

    Οι χθεσινές ''προκλητικές'' επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία δείχνουν σαφώς ''την αναγκαιότητα μιας διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας'', εκτίμησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    "Η διεθνής τρομοκρατία σαρώνει και θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να ενωθούμε με τις ΗΠΑ για να παταχθεί αυτό το κακό που είναι μια τραγική πραγματικότητα", ανέφερε ο κ. Μπερλουσκόνι.

    Οι τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στην Τσετσενία και την Σαουδική Αραβία φέρουν ''μια εντελώς ίδια υπογραφή", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    [19] Επίσκεψη Πάουελ στη Σόφια στα μέσα Μαΐου

    13/5/2003 7:10:00 μμ

    Τη Σόφια θα επισκεφθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την εγκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας. Παράλληλα, ο Κόλιν Πάουελ, κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Ευρώπης, θα έχει την ευκαιρία να ευχαριστήσει τη Βουλγαρία για τη βοήθειά της στην επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και να συγχαρεί τους Βούλγαρους για την πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ από την αμερικανική Γερουσία.

    Το θέμα της υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την εξαίρεση των Αμερικανών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, όπως επιμένει η Ουάσινγκτον, δεν αποτελεί ειδική αφορμή για την επίσκεψη Πάουελ, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια Τζέιμς Πάρντιου, ο οποίος εκτίμησε ότι οι δυο χώρες θα φτάσουν σε ικανοποιητική λύση του προβλήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Παρβάνοφ και ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότα εξέφρασαν πρόσφατα την πρόθεση της Βουλγαρίας να ακολουθήσει την κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίμαχο πρόβλημα του ΔΠΔ για την επίλυση του οποίου διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών.

    [20] Τραυματισμός στρατιωτών της ISAF στο Αφγανιστάν

    13/5/2003 3:48:00 μμ

    Δύο στρατιώτες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν τραυματίστηκαν από σφαίρες την Τρίτη, βόρεια της Καμπούλ, ανέφερε εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της ISAF, ταγματάρχης Σάρα Γουντ, οι στρατιώτες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μπιορν Γιόχανσεν, επιτετραμμένος της πρεσβείας της Νορβηγίας στην αφγανική πρωτεύουσα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο τραυματίες είναι Νορβηγοί που διέσχιζαν με αυτοκίνητο την πεδιάδα Σομάλι, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Οπως διευκρίνισε, ο ένας ''τραυματίστηκε σοβαρά'' και ο άλλος ελαφρότερα.

    Η ειρηνευτική δύναμη αριθμεί περί τους 4.700 άνδρες από 28 χώρες και την διοίκησή της ασκούν από κοινού η Γερμανία και η Ολλανδία.

    Η ISAF, που είναι επιφορτισμένη με την διαφύλαξη της ασφάλειας στην αφγανική πρωτεύουσα, ανέλαβε καθήκοντα απο τον Δεκέμβριο του 2001, όταν έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    [21] Ενοχος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Μαρίκε Ντε Κλερκ

    13/5/2003 5:35:00 μμ

    Ενοχος κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κέιπ Τάουν ο 23χρονος Λουγιάντα Μπονίσουα για τη δολοφονία της Μαρίκε Ντε Κλερκ πρώην συζύγου του τέως προέδρου της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Ο Μπονίσουα κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και την παραβίαση οικογενειακού ασύλου, αλλά απαλλάχθηκε για την κατηγορία του βιασμού. Η 64χρονη Μαρίκε Ντε Κλερκ χτυπήθηκε στην πλάτη με ένα μαχαίρι κουζίνας και μετά στραγγαλίστηκε, μέσα στο διαμέρισμά της στο Κέιπ Τάουν, τον Δεκέμβριο του 2001. Ο Μπονίσουα, που εργαζόταν στην ασφάλεια του συγκροτήματος διαμερισμάτων, είχε αρχικά δηλώσει αθώος, αλλά μετά ομολόγησε λέγοντας όμως πως το έγκλημα σχεδίασε ο δάσκαλος χορού του θύματος. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του την Πέμπτη.

    [22] Καταγγελία για διώξεις Ιρανών στο Ιράκ

    13/5/2003 5:07:00 μμ

    Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε την Τρίτη τους διωγμούς και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν εκατοντάδες ιρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί από τη δεκαετία του '80 στο νότιο Ιράκ. ''Η Υπάτη Αρμοστεία ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων στο Ιράκ, που δέχονται απειλές, εκδιώκονται από τα σπίτια τους και πέφτουν θύματα κλοπών, αρκετές φορές με την απειλή όπλου'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ρούπερτ Κόλβιλ, από τη Γενεύη.

    Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία περίπου χίλιοι άραβες ιρανοί, οι περισσότεροι σιίτες, έχουν εγκαταλείψει τις δύο περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

    Συνολικά στο Ιράκ βρίσκονται τουλάχιστον 23.000 ιρανοί πρόσφυγες, οι μισοί από αυτούς Κούρδοι.

    [23] Ομαδικός τάφος κοντά στη Βασόρα

    13/5/2003 5:01:00 μμ

    Ομαδικός τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στο Ιράκ, με περισσότερα από εκατό πτώματα βρέθηκε κοντά στη Βασόρα, μετέδωσε την Τρίτη το BBC. Από την Κυριακή έχουν βρεθεί τα λείψανα 126 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν δεμένα τα χέρια και καλυμμένα τα μάτια, διευκρίνισε το BBC. Τρία από τα λείψανα αναγνωρίστηκαν. Πρόκειται για σιίτες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν το 1999 επειδή υποστήριζαν τον δολοφονημένο πνευματικό ηγέτη τους Μoχάμεντ Σάντεκ αλ-Σαντρ. Τα λείψανα έχουν τοποθετηθεί σε τέμενος της Βασόρας για να μπορέσουν οι συγγενείς των θυμάτων να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

    [24] Πέντε οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής

    13/5/2003 4:06:00 μμ

    Σε πέντε άξονες θα κινηθεί η οικονομική πολιτική τους επόμενους μήνες μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, η οριστικοποίηση των αποφάσεων για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα αλλά και η προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων.

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες είναι οι ακόλουθες:

    1. Η δημιουργία του κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού για την εξοικονόμηση δαπανών στα υπουργεία και γενικά στο δημόσιο τομέα. Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει το νέο τρόπο αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών των υπουργείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία πέντε ελεγκτικών υπηρεσιών που θα ελέγχουν αντίστοιχα τις περιφέρειες, τις νομαρχίες, τους δήμους, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα υπουργεία.

    2. Η επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι τον Ιούνιο να διατεθεί στο Χρηματιστήριο ένα επιπλέον πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ μέχρι το φθινόπωρο προγραμματίζεται να διατεθεί και ένα πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, επίσης μέσω της Σοφοκλέους. Το ύψος των εσόδων που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από τα δυο αυτά πακέτα μετοχών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ.

    3. Οι οριστικοποιήσεις των αποφάσεων για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα που θα ισχύσει από 1.1.2004. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει στην αποσύνδεση των αυξήσεων μεταξύ των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, καθώς η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική. Πάντως, στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η διαφοροποίηση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να προωθείται η αξιοκρατία και στο πλαίσιο αυτό η καταβολή καλύτερων αμοιβών για τα διευθυντικά στελέχη.

    4. Η εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζουν ώστε να καταβληθούν από φέτος επιπλέον αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) καθώς και στους 410.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Στις ίδιες κατηγορίες συνταξιούχων θα καταβληθούν επιπλέον αυξήσεις τον Ιανουάριο του 2004.

    5. Η χρηματοδότηση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη λύση να αναλάβουν φορείς του Δημοσίου (ΔΕΚΟ) τη χρηματοδότηση έργων αλλά και ενδεχομένως την εκμετάλλευσή τους μετά τους Ολυμπιακούς.

    [25] Την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η ΔΕΘ

    13/5/2003 7:32:00 μμ

    Από 6 έως 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 68η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Helexpo. Η 68η ΔΕΘ θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 5000 τ.μ. φιλοξενώντας στους χώρους της εκατοντάδες εκθέτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ξένες κρατικές συμμετοχές και αντιπροσωπείες. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και ένα ειδικό αφιέρωμα στην εκπαίδευση, με τον τίτλο "Εκπαιδευτικοί ορίζοντες" Και στόχο την ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου της εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, με ομιλητή τον Charles Handy, έναν από τους κορυφαίους και πολυγραφότατους γκουρού του μάνατζμεντ, με θέμα "Το μέλλον των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης".

    [26] Συναντήσεις ΓΣΕΕ με υπουργούς Εργασίας-Οικονομίας

    13/5/2003 5:11:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη η ΓΣΕΕ για τα θέματα της αποβιομηχάνισης και της "μετανάστευσης", ή μεταβίβασης ελληνικών επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συζητήσουν το θέμα της "ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΑΣ", της "Παπαστράτος", αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ ο οποίος έκανε λόγο για διπλασιασμό των ποσοστών ανεργίας μετά το 2004. Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση ΣΕΒ αυθαίρετη χωρίς επιστημονική βάση και πολιτικά ύποπτη, ότι στοχεύει δηλαδή σε αντιπαροχές ως προς την μείωση των μισθών και την ευελιξία στην απασχόληση.

    Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου για ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας στο 18%, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, είναι επιστημονικά αβάσιμες, κοινωνικά απαράδεκτες και πολιτικά ύποπτες, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

    Στόχος του ΣΕΒ, τόνισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, είναι να εκμεταλλευτεί το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στην βιομηχανία Schiesser-Palco (ανακοίνωση κλεισίματος εργοστασίου στην Ελλάδα και απολύσεις εργαζομένων) προκειμένου να προωθήσει πάγιες ρυθμίσεις που υποστηρίζει σε βάρος των εργαζομένων και των εργασιακών όρων.

    "Σε κάθε περίπτωση", πρόσθεσε, "που οι εργοδοτικοί φορείς επιχειρούν μέσω της κοινωνικής ευαισθησίας για την ανεργία να αναδεικνύουν άλλες αξιώσεις, θα μας βρίσκουν αντίθετους, επικριτικούς και καταγγελτικούς".

    Ο κ.Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ΓΣΣΕ προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της βιομηχανίας Schiesser-Palco στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη την Πέμπτη προκειμένου να διαμορφωθεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο μακράς διαρκείας για την βιομηχανία, με ταυτόχρονη τεχνολογική της αναβάθμιση και εξασφάλιση της κερδοφορίας της προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της βιομηχανίας και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Ταυτόχρονα η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις από τη βιομηχανία Schiesser-Palco, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.

    Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα διαπραγματευτούμε τη μείωση μισθών, υπογράμμισε ο κ.Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας --ταυτόχρονα-- στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση 1,2% του πραγματικού μοναδιαίου κόστους εργασίας, έναντι αύξησης 0,4% στο σύνολο της ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στην ανακοινωθείσα διαδικασία εξαγοράς της Παπαστράτος από τη Philip Morris, ο κ.Πολυζωγόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που οφείλει να κάνει το κράτος.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των ωραρίων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Είμαστε έτοιμοι", είπε, "να συζητήσουμε και να κάνουμε συμφωνίες αποκλειστικά και μόνο για την περίοδο των αγώνων, χωρίς όμως να θίγεται η εργατική νομοθεσία και χωρίς να διακυβεύονται ζητήματα που άπτονται της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων".

    [27] Ιντερ-Μίλαν πράξη δεύτερη

    13/5/2003 4:52:00 μμ

    Για μια θέση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, Μίλαν και Ιντερ, θα "μονομαχήσουν" σήμερα το βράδυ (21:45) στο "Σαν Σίρο", στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι... διαφορές των δύο ομάδων έμειναν άλυτες, μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό εγγυάται ότι συστατικά στοιχεία της ρεβάνς στο ντέρμπι του Μιλάνου θα είναι η αγωνία και η αβεβαιότητα για τον τελικό νικητή.

    Η πλάστιγγα των πιθανοτήτων γέρνει ελαφρά προς την μεριά της Μίλαν, η οποία θα είναι η τυπικά φιλοξενούμενη στην σημερινή αναμέτρηση στο "Σαν Σίρο". Η αποτυχία της Ιντερ να σκοράρει στον πρώτο αγώνα σημαίνει ότι η ισοπαλία με γκολ θα δώσει την πρόκριση στην Μίλαν, χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

    Επίσης, πόντους στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι δίνουν και οι φετινές αναμετρήσεις με την Ιντερ, καθώς η Μίλαν δεν έχει δεχθεί γκολ, ενώ έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια των δύο ομάδων για το ιταλικό πρωτάθλημα με το ίδιο σκορ (1-0).

    Οι "νερατζούρι" θα στερηθούν των υπηρεσιών του Κριστιάν Βιέρι, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αλλά τα καλά νέα για τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ, είναι η επιστροφή των Κριστιάνο Τζανέτι (τιμωρημένος) και Στεφάν Νταλμά.

    Χθες ο Κούπερ εξέφρασε την πίστη του για πρόκριση της Ιντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. "Είμαι ακόμη πιο σίγουρος ότι θα περάσουμε, απ΄ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα. Είναι ένα ντέρμπι διάρκειας 180 λεπτών και έχουμε δει μόνο το πρώτο ημίχρονο, όμως νομίζω ότι μας αξίζει η πρόκριση" είπε ο Αργεντίνος τεχνικός που "βλέπει" τον τέταρτο τελικό της καριέρας του, μετά από δύο με τη Βαλένθια (Τσάμπιονς Λιγκ) και έναν με τη Μαγιόρκα (Κυπελλούχων). Σε κανέναν, όμως, δεν κατάφερε να φύγει με το μετάλλιο του νικητή.

    Ο Κάρλο Αντσελότι από την πλευρά του δήλωσε ότι ο επαναληπτικός ημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ θα είναι ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η Μίλαν θα ανταμειφθεί για την θετική προσέγγιση, με την οποία θα αντιμετωπίσει τον αγώνα.

    "Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αναμονής, θα προσεγγίσουμε τον αγώνα με τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο παιχνίδι και όλα τα άλλα ντέρμπι της εφετινής περιόδου. Στόχος μας είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ξανά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο προπονητής της Μίλαν, που δεν θα έχει στη διαθεσή του τον διεθνή βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Νέλσον Ντίντα που τραυματίστηκε στον Σαββατιάτικο αγώνα πρωταθλήματος της ομάδας του εναντίον της Μπρέσια.

    [28] Πέθανε ο Νόελ Ρέντινγκ, μπασίστας στο συγκρότημα του Χέντριξ

    13/5/2003 1:50:00 μμ

    Ρέντινγκ-Χέντριξ

    Έφυγε από τη ζωή ο Νόελ Ρέντινγκ, ο μπασίστας στο συγκρότημα του θρυλικού κιθαρίστα της ροκ Τζιμι Χέντριξ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μάνατζερ του, Ιαν Γκραντ. Τον θάνατο του Ρέντιγνκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1945 και πέθανε στις 11 Μαΐου 2003, επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της και η εταιρεία "Χέντριξ Εξπίριενς", που επιβλέπει τα δικαιώματα του κιθαρίστα. Ο Ρέντινγκ, μαζί με τον ντράμερ Μιτς Μίτσελ, συνόδευαν τον Χέντριξ στο πρωτόλειο άλμπουμ του ''Are You Experienced'' που κυκλοφόρησε το 1967, μία καθοριστική στιγμή για την ανάδειξη του μεγάλου μαύρου μουσικού ως τραγουδιστή, συνθέτη και κυρίως ως απαράμιλλου δεξιοτέχνη της κιθάρας.

    Με κλασσικά πλέον τραγούδια όπως τα ''Purple Haze'', ''Hey Joe'', ''The Wind Cries Mary'' και με έναν ήχο που συνδύαζε το σκληρό ροκ με τα μπλουζ και τη σόουλ, το άλμπουμ ήταν ένα από τα σημαντικότερα που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη τη σημαδιακή χρονιά για το μουσικό κίνημα της ροκ.

    Το τρίο ηχογράφησε και αρκετούς άλλους δίσκους μέχρι τη διάλυσή του, λίγο πριν τον πρόωρο θάνατο του Χεντριξ το 1970. Τα τελευταία χρόνια λέγεται πως ο Ρέντινγκ εξέφραζε παράπονα για τη δυσκολία να εισπράξει τα δικαιώματα για κάποιες από τις ηχογραφήσεις του.

    [29] Από Σύνδρομο Λατρείας Διασημοτήτων πάσχουν οι Βρετανοί

    13/5/2003 4:57:00 μμ

    Ενας στους τρεις Βρετανούς πάσχει από το Σύνδρομο Λατρείας Διασημοτήτων και μάλιστα στις προχωρημένες περιπτώσεις οι ασθενείς είναι πιθανόν να φτάσουν στα άκρα, δηλαδή ''να πουν ψέματα, να κλέψουν και άλλα χειρότερα'', αν τους το ζητήσει το αντικείμενο της λατρείας τους, επισημαίνεται σε έρευνα ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Λέστερ. Οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως το σύνδρομο αυτό δεν πλήττει μόνο τους εφήβους, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 700 Βρετανοί ηλικίας 18 ως 60 ετών.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών το σύνδρομο αυτό έχει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο εμμονής, οι άνθρωποι ακολουθούν τα ινδάλματά τους για να διασκεδάζουν και συζητούν γι' αυτά με τους φίλους τους.

    Αυτοί που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο έχουν πιο έντονα και προσωπικά συναισθήματα για τα είδωλά τους και πολύ συχνά πιστεύουν πως έχουν μαζί τους έναν ιδιαίτερο δεσμό.

    Τα πράγματα αλλάζουν στο τρίτο στάδιο εμμονής και όσοι βρίσκονται σε αυτό παρουσιάζουν κοινωνικοπαθολογική συμπεριφορά, που πλησιάζει τα όρια της κατάθλιψης και της υστερίας.

    Ανάμεσα στους διασημότερους Βρετανούς, όπως προέκυψε από την έρευνα είναι η Κάιλι Μινόγκ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Τόνι Μπλερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2003 - 17:04:43 UTC