Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [02] Οι υπ. Ενέργειας υιοθέτησαν οδηγία για προστασία περιβάλλοντος
  • [03] Υποσιτισμός και χολέρα πλήττουν τα παιδιά του Ιράκ
  • [04] Για μια ανταγωνιστική οικονομία. . .
  • [05] Πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό λόγω SARS
  • [06] Τέλη Μαΐου η απόφαση για την τιμή βάμβακος
  • [07] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λιάνη

    [01] Αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    14/5/2003 11:39:00 μμ

    Τις έντονες ανησυχίες τους για την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξέφρασαν την Τετάρτη οι βουλευτές όλων των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης Νότια της Λέσβου. Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης με διαβήματα προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων.

    Οι βουλευτές όλων έθεσαν θέμα επαναφοράς της γραμμής αναχαίτισης στο σημείο που ήταν παλαιότερα και ζήτησαν να ενισχυθούν οι ναυτικές περιπολίες στο Αιγαίο.

    Κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών έναντι της Αγκυρας άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι κ. Πάγκαλος, Καψής, Αρσένης και Παπαθεμελής.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας είναι ένα καλό μάθημα για όσους πίστευαν ότι με ευγένειες και επίδειξη καλών τρόπων θα άλλαζε η τουρκική πολιτική.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ζήτησε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

    Με επιστολή-υπόμνημα προς τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της Ευρώπης Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει την ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

    Παράλληλα, διαβήματα έγιναν από το ΓΕΕΘΑ προς το ΝΑΤΟ και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προς τον αρμόδιο Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων (ΑICAO).

    [02] Οι υπ. Ενέργειας υιοθέτησαν οδηγία για προστασία περιβάλλοντος

    14/5/2003 8:08:00 μμ

    Στην οδηγία για τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, που αποτελεί συστατικό της στρατηγικής της Ε.Ε για την προστασία του περιβάλλοντος, συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ενωσης, που συνήλθαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία για την ευτυχή έκβαση των εργασιών σ' αυτή την πολύπλοκη τεχνική πρόταση, της οποίας η επεξεργασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα

    Η οδηγία για τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ταυτόχρονης παραγωγής ενέργειας από διάφορους τύπους συμβατικών καυσίμων, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης σε μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα και συνεισφέρει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    Στο Συμβούλιο που συνήλθε για πρώτη φορά σε επίπεδο 25, με τη συμμετοχή και των υποψηφίων χωρών, γεγονός που χαιρέτησε ο προεδρεύων Ελληνας υπουργός, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα αναφορικά με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έθεσε η παγκόσμια σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ (Ιούλιος 2002).

    Οι υπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ε.Ε και τα κράτη- μέλη με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και δεκαπενταετίας. Οι απαντήσεις τους σε σχέση με τα κοινοτικά και εθνικά εργαλεία προώθησης των παλιών και νέων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησής της αποτελούν τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κιότο.

    Στο συμβούλιο υπήρξε επίσης πολιτικός διάλογος σχετικά με τις δύο προτεινόμενες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού σε πετρελαϊκά προϊόντα και φυσικό αέριο.

    Οι υπουργοί Ενέργειας υιοθέτησαν επίσης κείμενο συμπερασμάτων για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της Ε.Ε και συγκεκριμένα τον ενεργειακό διάλογο Ευρωπαϊκής Ενωσης -Ρωσίας.

    Τέλος υποστήριξαν τους στόχους της επικείμενης ευρωμεσογειακής ενεργειακής διάσκεψης της Αθήνας (20- 21 Μαΐου 2003) κατά την οποία θα υιοθετηθούν οι προτεραιότητες για την προσεχή τριετία, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο ευρωμεσογειακό ενεργειακό φόρουμ που έγινε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο ειδικότερα στους τομείς της ασφάλειας εφοδιασμού της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    [03] Υποσιτισμός και χολέρα πλήττουν τα παιδιά του Ιράκ

    14/5/2003 8:28:00 μμ

    Ο υποσιτισμός των παιδιών στο Ιράκ έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, πριν από δύο μήνες, κατήγγειλε σήμερα η UNICEF. Ο υποσιτισμός των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Βαγδάτη φτάνει τώρα σε ποσοστό 7,7% συγκριτικά με το μόλις 4% που ήταν πριν από έναν χρόνο. Εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στο Ιράκ, η UNICEF αναγκάστηκε να περιορίσει στην έρευνά της για τον υποσιτισμό στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ωστόσο όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ Κάρελ ντε Ρόι το πρόβλημα υποσιτισμού υπάρχει και σε άλλες πόλεις του Ιράκ. Στο μεταξύ, η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επιδημία χολέρας πλήττει την περιοχή της Βασόρας.

    Τις τελευταίες ημέρες τα μολυσμένα αποθέματα νερού προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας μεταξύ των παιδιών στο Ιράκ, καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπάρχουν στοιχεία για ξέσπασμα χολέρας στη Βασόρα. Στη Βαγδάτη η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης έχουν υποστεί ζημιές από πλιατσικολόγους, οι οποίοι έχουν κλέψει επίσης χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό του νερού. Η UNICEF διανέμει ημερησίως στο Ιράκ δύο εκατομμύρια λίτρα νερού, όμως για να μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

    [04] Για μια ανταγωνιστική οικονομία. . .

    14/5/2003 8:53:00 μμ

    Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης επισήμανε τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης για μια ανταγωνιστική οικονομία και απέρριψε τη λογική της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. "Βασικός μας στόχος είναι η επιτάχυνση και η εμβάθυνση της πολιτικής σύγκλισης καθώς και η εντονότερη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών" τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Συναίνεση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    ''Η μετά το 2004 εποχή θα είναι καλύτερη από τη σημερινή''

    ''Εντελώς λανθασμένες'' χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας (που διατυπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. ''Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει επενδυτική άπνοια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση'' επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ανεργία θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία και η μετά το 2004 εποχή θα είναι μια εποχή καλύτερη από τη σημερινή.

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις να ετοιμαστούν, μαζί με την κυβέρνηση, για ''ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός'' και αναφέρθηκε στην συμβολή του επιχειρηματικού τομέα στην επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ.

    "Καλούμε ξανά τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν δημιουργικά στην οικοδόμηση της οικονομικά ισχυρής και κοινωνικά ευαίσθητης Ελλάδος'' ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του και κάλεσε τους βιομηχάνους να κάνουν περισσότερες επενδύσεις με έμφαση στη δημιουργία υψηλού επιπέδου θέσεων απασχόλησης.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κώστας Σημίτης και στη διεύρυνση της Ε.Ε. ''Ανοίγονται νέοι επενδυτικοί ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και νέες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, καθώς και νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά εργασίας'', υπογράμμισε.

    Για το κλείσιμο της βιομηχανίας Palco

    Σε έμμεση αναφορά του στο θέμα που έχει προκύψει με την ανακοίνωση του κλεισίματος της βιομηχανίας Palco στην Ελλάδα, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης αυξημένης ροής ξένων επενδύσεων υψηλού τεχνολογικού περιεχόμενου, ''οι οποίες δεν θα έρθουν αναζητώντας φθηνά εργατικά χέρια όπως τις περασμένες δεκαετίες''. Οι ξένες επενδύσεις θα έρθουν αναζητώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και μεταφορές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, είπε ο κ. Σημίτης.

    Περί διαμάχης Κουρή-Αθανασούλη

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε έμμεσα και σε ένα ακόμη θέμα της επικαιρότητας, τη διαμάχη των επιχειρηματιών Κουρή-Αθανασούλη, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα του να καθορίσει αυτός την κυβερνητική ''ατζέντα''. ''Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης καθορίζονται από το τί επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Κυρίαρχη υποχρέωση της Ελλάδος αυτή την περίοδο είναι η Προεδρία της ΕΕ. Η προεδρία και η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων παράγουν αποτελέσματα που καθορίζουν την οικονομική προοπτική της χώρας, την ευμάρεια των πολιτών και όχι οι διαμάχες επιχειρηματιών, όπως εμφανίζονται στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα'', ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: ''Εχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της διαφθοράς''.

    Τρία σημεία-κλειδιά: Διαρθρωτικές αλλαγές, εμβάθυνση πολιτικής σύγκλισης, συνεργασία

    Προσκλητήριο για συνεργασία και ουσιαστικό διάλογο, ώστε να προχωρήσουν και όχι να ανακοπούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ''από την πνιγηρή ατμόσφαιρα των ημερών'', απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στις παραγωγικές τάξεις της χώρας, κατά την ομιλία του στην συνέλευση του ΣΕΒ.

    Θέτοντας ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επιτάχυνση και εμβάθυνση της πολιτικής σύγκλισης και την εντονότερη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (θέμα ''προσφιλές'' στον ΣΕΒ), ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ''δεν χρειάζεται καμία ωραιοποίηση, δεν ωφελεί όμως και η συστηματική αυτοϋποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, απλώς για να πλειοδοτούμε στο διαδεδομένο σπορ της καταστροφολογίας''.

    Σε μια γενικά ''μετριοπαθή'' ομιλία, με εμφανή τη διάθεση να μην οξυνθεί περαιτέρω το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης-βιομηχάνων μετά την πρόσφατη ''κόντρα'' για την ανεργία, ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχτηκε ότι η σαφής μακροοικονομική βελτίωση δεν ''περνάει'' στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών: Η ανάπτυξη είναι υψηλή αλλά η απασχόληση αυξάνεται πιο αργά, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά αλλά η ακρίβεια σε καθημερινά αγαθά παραμένει.

    Ανεργία

    Ειδικά για την ανεργία ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς εργασίας, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία πέφτει στην Ελλάδα, αλλά η απασχόληση αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι θα περίμενε κανείς με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4%. Για τα επιτόκια χορηγήσεων επεσήμανε πως πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ρίχνοντας το βάρος στις τράπεζες ότι πρέπει να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος τους.

    Βασικός στόχος, κατά τον υπουργό, είναι να διπλασιαστεί ο ρυθμός σύγκλισης, ώστε στα μέσα της επόμενης δεκαετίας το κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας να έχει φθάσει το μέσο εισόδημα της ΕΕ. Οπως είπε, για να γίνει αυτό, είναι κρίσιμο να υπάρξει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, άνοιγμα και απελευθέρωση των αγορών, καθώς και περισσότερη εξωστρέφεια της οικονομίας. Την ίδια στιγμή όμως, τόνισε, ''αυξάνουμε σταθερά τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού, χωρίς να ενδίδουμε ούτε σε ανεδαφικές διεκδικήσεις ούτε σε άγρα προεκλογικής συμπάθειας''. Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, το 2002 έφθασαν τα 3 δισ. ευρώ περίπου, τα υψηλότερα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ.

    Στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος αποκρατικοποιήσεων, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ''απογαλακτιστούν'' από τις κρατικές ενισχύσεις. ''Υπάρχουν ακόμα και σήμερα επιχειρήσεις'', είπε χαρακτηριστικά, ''που κάνουν επενδύσεις μόνο αν το ρίσκο που πρέπει να αναλάβουν, πρακτικά μηδενιστεί από τις επιδοτήσεις, τα κίνητρα και συχνά τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση''. Επίσης, υπενθύμισε πως οι επιχειρηματίες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τον πληθωρισμό, παραθέτοντας απόσπασμα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας κατά το 2001 και 2002 δεν ήταν τόσο το κόστος εργασίας υπεύθυνο για τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα όσο η αύξηση του ποσοστού κέρδους των εταιρειών.

    Επέκρινε ακόμα τις εταιρείες εκείνες που ''αδρανούν μπροστά στην ανάγκη προσαρμογών και, όταν το πρόβλημα κορυφωθεί, ξεφορτώνουν τους εργαζομένους στο δρόμο και μας κάνουν κηρύγματα για τα μεροκάματα της Κίνας'', σε μια έμμεση αναφορά στην πρόσφατη περίπτωση της Schiesser-Palco. Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε το πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων (''δεν εξάγουμε αρκετά προϊόντα αιχμής σε αναπτυσσόμενες αγορές'') και τόνισε ότι για τις εξαγωγές ο στόχος είναι η αύξηση τους σε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ από φέτος. Παραδέχτηκε επίσης ότι η χώρα δεν έχει προσελκύσει σημαντικό κύμα ξένων επενδύσεων ακόμα.

    Για το ωράριο των καταστημάτων, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του αλλά με συνεννόηση με τους εργαζομένους και χωρίς επιβάρυνση όσων ήδη εργάζονται.

    Τέλος, για το νέο αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο.

    Έκκληση για αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις

    Εκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της οικονομίας από τις τριβές του προεκλογικού αγώνα των επόμενων έντεκα μηνών, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στην απογευματινή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι το κράτος συνεχίζει να μην εμπνέει την αξιοπιστία που απαιτεί ο κάθε επενδυτής, προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματίες βιώνουν καθημερινά δυσάρεστες εμπειρίες.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός σύγχρονου κράτους, φιλικού στην επιχειρηματικότητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, ανασταλτικοί παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι η διαπλοκολογία, η έλλειψη διαφάνειας και η εξάπλωση της διαφθοράς.

    "Είναι καιρός για άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη, που πρέπει να κινηθούν πολύ πιο αποφασιστικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια που θα καταπολεμά τη διαφθορά και θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

    Όσον αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε πως αποτελεί ένα θέμα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, επί του οποίου όμως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποφεύγουν να τοποθετηθούν προεκλογικά, λόγω του πολιτικού κόστους.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέτυχαν να πείσουν την κοινωνία για τις θετικές προοπτικές που διανοίγουν κάποιες αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συστηματικά τον κατευνασμό των όποιων αντιστάσεων με αναβολές, ταλαντεύσεις και πρόσκαιρους συμβιβασμούς που δεν επιλύουν το πρόβλημα.

    Ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία που θα οδηγήσουν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία δείχνει αξιόλογες αντοχές σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, ωστόσο σημείωσε ότι η γραφειοκρατία, ο πληθωρισμός και η διαφθορά επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική μεταποίηση.

    Η επίτευξη πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με την ΕΕ προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, κατά τον ΣΕΒ, τη σημαντική αύξηση της εξαγωγικής επίδοσης της χώρας μας και τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να επιτευχθεί ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι πρέπει να προωθηθούν πολιτικές όπως:

    Η προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στις ανάγκες της παραγωγής με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Η περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα και η υπαγωγή του κατά το μάλλον ή ήττον στη λογική της αγοράς. Η συστηματική και συνεχής μείωση της τεράστιας γραφειοκρατίας. Η πάταξη της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης όσων παράγουν έργο. Η αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης.

    Ο Καραμανλής κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα

    Νωρίτερα, την Τετάρτη, επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι έχουν χαθεί 160 δισ από το Γ' ΚΠΣ, λόγω της ανικανότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ήδη η χώρα έχει χάσει 20 επιπλέον δισ λόγω Κτηματολογίου, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Χρηματιστηρίου έκανε λόγο για συγκάλυψη μεγάλης απάτης με κυβερνητικές εντολές, καθώς κυβερνητικές και παρακυβερνητικές παρέες, όπως είπε, έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά σε βάρος της οικονομίας των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Πρόσθεσε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, δεν επιτυγχάνεται σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ΕΕ ούτε σε μισό αιώνα και παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος εντός του 2003, από το στόχο του 100,2% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπς είπε ότι η κυβέρνηση μόνη της ζήτησε να μην γίνουν κάποια έργα που χρειάζονταν. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, τολμά, έκανε ελέγχους και δεν περίμενε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στους δικούς της ελέγχους, έκανε μόνη της τον απολογισμό και ανέλαβε την ευθύνη της περαιτέρω διαδικασίας.

    [05] Πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό λόγω SARS

    14/5/2003 8:19:00 μμ

    Τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα, υπογραμμίζει με ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα να αποφεύγει τις υπερβολικές αντιδράσεις επί του θέματος. Ο ΠΟΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παγκόσμια τουριστικά μεγέθη καθώς, όπως συνέβη εξάλλου και με την τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί, πλήττεται μία περιοχή, η περιφέρεια Ασίας Ειρηνικού, όπου είχε καταγραφεί πρόσφατα ισχυρή και διαρκής αύξηση του τουρισμού (8% το 2002). Τονίζει επίσης ότι η κατάσταση, επιδεινώνεται από τον τρόπο που καλύπτεται το θέμα της Ατυπης Πνευμονίας από τα MME, με αποτέλεσμα να πλήττονται και περιοχές όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα.

    [06] Τέλη Μαΐου η απόφαση για την τιμή βάμβακος

    14/5/2003 7:55:00 μμ

    Στις 28 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να καθοριστεί η τελική τιμή του βαμβακιού, περυσινής εσοδειάς, από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τα στοιχεία παραγωγής που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, η περυσινή παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα έφτασε τους 1.131.234 τόνους. Με βάση την ποσότητα αυτή, θα υπάρξει επιστροφή στους παραγωγούς (εκκαθάριση επιδότησης) 28,5 δρχ. το κιλό, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον προσεχή Ιούλιο.

    Μειωμένη η επιστροφή

    Ο κ. Αργύρης ανέφερε ότι 24.778 τόνοι βαμβακιού δεν πληρούν τους όρους του κανονισμού και κρίθηκαν μη επιλέξιμοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιδοτηθούν. Η ποσότητα αυτή θα πληρωθεί με την εμπορική αξία του προϊόντος που είναι γύρω στις 70 δρχ. το κιλό.

    Αν τελικά εγκριθούν από τις υπηρεσίες της Ενωσης τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, η φετινή τιμή του βαμβακιού θα είναι γύρω στις 275 δρχ. το κιλό, έναντι 255 δρχ. που ήταν πέρυσι, η μέση τιμή. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την περυσινή παραγωγή, υπήρξαν ποσότητες που πληρώθηκαν ως 290 δρχ. το κιλό και μικρότερες ποσότητες που πληρώθηκαν με 255-265 δρχ. το κιλό.

    Εκτιμάται ότι η επιστροφή των 28,5 περίπου δρχ. το κιλό, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι ανέμεναν η επιστροφή να ξεπεράσει τις 40 δρχ. το κιλό.

    Ανακάλυψη μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού

    Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπ. Γεωργίας ανακάλυψαν μεταλλαγμένους σπόρους βαμβακιού μετά από εντατικούς ελέγχους.

    Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας για τη φετινή σοδειά βαμβακιού, εξετάστηκαν 566 δείγματα σπορομερίδων βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων και βιομηχανικής ντομάτας. Βρέθηκαν τρεις μερίδες να περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

    Η μια σπορομερίδα επεστράφη στις ΗΠΑ από τις οποίες προερχόταν. Οι άλλες δύο, και αυτές αμερικάνικες, δεσμεύτηκαν και απαγορεύτηκε η εμπορία τους.

    Ο κ. Αργύρης δήλωσε ότι σε περίπτωση μη επανεξαγωγής τους θα καταστραφούν.

    [07] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λιάνη

    14/5/2003 7:52:00 μμ

    Θέματα που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το δήμο της Αθήνας συζήτησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Λιάνης. Μετά τη συνάντησή τους δεν έκαναν δηλώσεις, καθώς εκκρεμεί μια δεύτερη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα ανακοινώσουν κάποιες αποφάσεις κυρίως για ζητήματα αθλητικών εγκαταστάσεων στο δήμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2003 - 20:55:54 UTC