Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδεται η συμφωνία αρσης του εμπάργκο στη Β. Κύπρο
  • [02] Για Ε.Ε και Κυπριακό μίλησαν Σημίτης-Παπανδέου
  • [03] Ποινική δίωξη για καταχραστές του Δημοσίου
  • [04] Ο Απ. Κακλαμάνης στη συνάντηση της ''Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου''
  • [05] Στις 6 Ιουνίου η δικαστική απόφαση για τον Πάσσαρη
  • [06] Στον απόηχο της αντιπαράθεσης για την Παιδεία
  • [07] Προβλήματα στις πτήσεις την ερχόμενη Δευτέρα
  • [08] Εγκαίνια Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου
  • [09] Ημερίδα ΝΔ για Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [10] Αμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων ζητούν οι εργαζόμενοι
  • [11] Νέο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία Δεξαμενής
  • [12] Απονομή πτυχίων σε αξιωματικούς από τον Κ. Στεφανόπουλο
  • [13] Μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
  • [14] Αύξηση των αποζημιώσεων από τα θαλάσσια ατυχήματα
  • [15] ''Κανένα εμπάργκο στα τουρκοκυπριακά προϊόντα''
  • [16] Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες
  • [17] Επαναπροσδιορισμός των επιχειρηματικών κατηγοριών
  • [18] Leader: ''Γεύση ζωής από τα χωριά της Θεσσαλονίκης''
  • [19] Επίσκεψη Φίσλερ στην Αθήνα
  • [20] Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση
  • [21] Εκτεθειμένοι σε κινδύνους το 20% των εργαζομένων
  • [22] Νέα στρατηγικά όπλα ετοιμάζει η Ρωσία
  • [23] Στον Λίβανο ο Χαβιέρ Σολάνα
  • [24] Έτοιμη να δεχτεί αμερικανική βάση η Αλβανία
  • [25] Συνεργασία ΔΟΕ και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
  • [26] Πάουελ: Αμεση η άρση των κυρώσεων στο Ιράκ
  • [27] Γαλλία: Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για συνεργασία με ιρακινό καθεστώς
  • [28] Απαγόρευση ανάληψης αξιωμάτων από ανώτερα μέλη του Μπάαθ
  • [29] Ο Χουσεΐν μπορεί να κρύβεται για χρόνια
  • [30] ΙΚΑ: Προς ανακεφαλαίωση ενσήμων για επίσπευση συντάξεων
  • [31] Προς ''ναυάγιο'' η συμφωνία ENIC-Ippoventure για την ΑΕΚ
  • [32] Terza Natura: Μια φωτογραφική ερμηνεία της Εγνατίας Οδού
  • [33] Εκδηλώσεις από το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου
  • [34] Διεθνής Ημέρα Μουσείων με εκδηλώσεις στο Ιλίου Μέλαθρον
  • [35] Χρήστος Κάλφας: Το βλέμμα της Μεγάλης Αρκτου
  • [36] SARS: Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση
  • [37] Επιτυχής η άσκηση για SARS στον ''Ευαγγελισμό''
  • [38] Το τσάι ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα

    [01] Διαψεύδεται η συμφωνία αρσης του εμπάργκο στη Β. Κύπρο

    16/5/2003 6:23:00 μμ

    Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιωτης Μπεγλίτης την ''πληροφορία'' που δημοσιεύεται σε τμήμα του τουρκικού και τουρκοκυπριακού Τύπου, σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Παπανδρέου και Γκιούλ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την άρση του εμπάργκο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ''Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν την προσφιλή τους τακτική της κατασκευής πληροφοριών, της παραποίησης και της παραπληροφόρησης, σε μια προσπάθεια να φέρουν την πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα'' είπε χαρακτηριστικά. Μέτρα με στόχο τον τερματισμό του εμπάργκο στη Β. Κύπρο, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις αλλαγές στη Μεγαλόνησο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Προκλητικός και πάλι ο Ντενκτάς

    Στη δήλωσή του ο κ. Μπεγλίτης παραπέμπει και στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε και από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, επίτροπο Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    "Η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς οφείλουν να τη σεβαστούν, όπως οφείλουν να συμβάλουν στη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του γενικού γραμματέα του Οργανισμού κ. Κόφι 'Αναν'',τονίζει ο κ. Μπεγλίτης.

    Νωρίτερα, αμετακίνητος και προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ζητά να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να έχει ισότιμη κυριαρχία. Μάλιστα, κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο σε ρεαλιστικές, όπως είπε, προσεγγίσεις στο θέμα των τριών ελευθεριών, γιατί αν εφαρμοστούν, η Κύπρος θα οδηγηθεί στην προ του 1974 κατάσταση.

    Είπε ακόμη ότι αποδείχθηκε πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη και ότι με απόφαση του καθεστώτος του είναι που άνοιξαν οι πύλες για επαφή των πολιτών. Μέσω αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών, είπε, θα ησυχάσει ο κόσμος.

    Απάντηση Χρυσοστομίδη

    ''Οι θέσεις Ντενκτάς είναι προφάσεις εν αμαρτίαις'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα ''γνωρίζει την αρνητική, μονολιθική και φανατική θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που αποδείχθηκε περίτρανα στη Χάγη.''

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αισθάνεται τη διεθνή απομόνωση και την πίεση για τερματισμό της τουρκικής κατοχής για το λόγο αυτό κατηγορεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι δεν είναι ειλικρινής όταν δηλώνει τη βούλησή του για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [02] Για Ε.Ε και Κυπριακό μίλησαν Σημίτης-Παπανδέου

    16/5/2003 5:37:00 μμ

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστας Σημίτη, για περίπου τρεις ώρες, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μόλις ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα θέματα, που θα απασχολήσουν την Ε.Ε το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το μέλλον της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το θέμα της μετανάστευσης, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και άλλα θέματα όπως οι ευρωπαϊκές προοπτικές των βαλκανικών χωρών, μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Συνέπεια και συνοχή

    Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση, που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο έθεσε και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό διακρίνεται από συνέπεια και συνοχή και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες, δηλαδή σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για την εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, "πολλές φορές είχα την ευκαιρία να συζητώ με τον Πρωθυπουργό και για άλλα θέματα, για τα εσωτερικά. Δεν ήταν όμως αυτός ούτε ο στόχος, αλλά ούτε και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης με τον Πρωθυπουργό. Ασφαλώς και υπάρχει δικός μου προβληματισμός για τα θέματα της πολιτικής ζωής σε σχέση με τη λειτουργία γενικότερα και των κομμάτων και κάποια στοιχεία του πολιτικού συστήματος, όπως βεβαίως και για τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το σημαντικό έργο της και "ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η στιγμή, όταν γίνουν οι εκλογές τον επόμενο χρόνο, θα αξιολογήσει το έργο μας. Και είμαι σίγουρος ότι τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πολλά θετικά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση", τόνισε.

    [03] Ποινική δίωξη για καταχραστές του Δημοσίου

    16/5/2003 5:47:00 μμ

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου άσκησε ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Κωνσταντίνος Τσούβαλος για υπόθεση που αφορά την χρήση υλικών κατώτερης ποιότητας και προδιαγραφών σε έργα του ΟΣΕ. Τα έργα είχαν γίνει μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό του 1995 και συμπληρωματικές συμβάσεις του 1997 και αφορούσαν τα σκύρα για την επίστρωση στις σιδηροδρομικές γραμμές Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης.

    Δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" είχαν ασχοληθεί με το θέμα με αποτέλεσμα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής να στείλει επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλλάκη ζητώντας ενημέρωση και άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης.

    [04] Ο Απ. Κακλαμάνης στη συνάντηση της ''Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου''

    16/5/2003 4:09:00 μμ

    Η Ελλάδα καταδικάζει ''απερίφραστα κάθε μορφής τρομοκρατία ή άλλης μορφής βία'', δήλωσε από τη Ραβέννα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά την 3η Συνάντηση των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών της "Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου". Στη Συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν τα κοινοβούλια Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σλοβενίας, συζητείται ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    ''Ματαιοπονούμε όσο υπάρχει ανοχή της σήψης ή της διαφθοράς''

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης ''παράλληλα προβληματιζόμαστε για τις ρίζες ή τα αίτια που προκαλούν την παράλογη εξάπλωση ενός φαινομένου που δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών μας και την έννομη τάξη των πολιτών μας''.

    Σε παρέμβασή του ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που ''υπονομεύουν'' τη λειτουργία των θεσμών και την αποτελεσματικότητα των νόμων. Τέτοια φαινόμενα ''υπάρχουν και αναπτύσσονται ως Λερναία Ύδρα σε όλες τις χώρες μας'', είπε ο κ. Κακλαμάνης. Εξέφρασε μάλιστα το φόβο ότι ''ματαιοπονούμε όσο οι κοινωνικές και οι πολιτικές μας δυνάμεις, η διανόηση και οι επιχειρηματικός κόσμος σε κάθε χώρα συνεχίζουν να ανέχονται και σε κάποιο βαθμό ή επίπεδο, προσωπικό ή συλλογικό, να επωφελούνται από τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς''.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση της Ελλάδας στην καταπολέμηση του παράνομου λαθρεμπορίου, θέμα που όπως είπε έχει επανειλημμένα συζητηθεί και στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών συνεργασιών, όπως ο Ευρωμεσογειακή συνεργασία, η κοινοβουλευτική Συνέλευση του Ευξείνου Πόντου, η Διαδικασία Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης και η Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία.

    Εξάλλου, και στο περιθώριο της ''Πρωτοβουλίας" έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Κακλαμάνη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και του προέδρου του ιταλικού Κοινοβουλίου Πιερ Φερντινάντο Καζίνι κατά την οποία θα συζητηθεί ο ''κοινός προβληματισμός τους'' για τη συνεργασία των ευρωμεσογειακών κοινοβουλίων. Αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση του κ. Κακλαμάνη για τη μετατροπή της Διάσκεψης των ευρωμεσογειακών κοινοβουλίων σε Μόνιμη Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

    [05] Στις 6 Ιουνίου η δικαστική απόφαση για τον Πάσσαρη

    16/5/2003 3:12:00 μμ

    Ανοίγει, πιθανότατα, ο δρόμος για την έκδοση του Κώστα Πάσσαρη στην Ελλάδα. Αναβλήθηκε για τις 6 Ιουνίου η δίκη στη ρουμανική πρωτεύουσα του Έλληνα κακοποιού Κωνσταντίνου Πάσσαρη για τη διπλή δολοφονία σε ανταλλακτήριο συναλλαγματος στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να γίνει επανεξέταση από επιστημονικά εργαστήρια με τη μέθοδο DNA, στα ρούχα του φερόμενου ως δράστη των δυο φόνων Κωνσταντίνου Πάσσαρη, αφού από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ενοχή του. Ο Πάσσαρης, αν δεν καταδικαστεί για τη δολοφονία, αλλά για τα άλλα αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει, θα εκτίσει την ποινή του και κατόπιν θα εκδοθεί στη χώρα μας.

    [06] Στον απόηχο της αντιπαράθεσης για την Παιδεία

    16/5/2003 3:07:00 μμ

    Για "συνονθύλευμα θέσεων" και "άσκηση ψυχολογικής χειραγώγησης των μαθητών", λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για σειρά αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι, στόχος του προγράμματος, είναι η αναμόρφωση τού εκπαιδευτικού συστήματος. "Η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει επάξια την κυβερνητική πολιτική για την ολοσχερή συμμόρφωση της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της αγοράς" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει τις προτάσεις της ΝΔ αυταρχικές, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ, και τονίζει ότι χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία.

    Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις της ΝΔ για την παιδεία

    Δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της B' Λυκείου, μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, που παρουσίασε την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Εκεί, βρέθηκαν πρυτάνεις, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, αλλά και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

    Για κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με αιχμή τα Πανεπιστήμια, κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε το πρόγραμμα κουρελού.

    Σχετικά με τη συζήτηση για τα θέματα της παιδείας, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει ότι η κυβέρνηση με επί μέρους αλλαγές προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό κόστος του παραλογισμού, όπως αναφέρει, της λεγόμενης μεταρρύθμισης Αρσένη, μιας μεταρρύθμισης που δεν μεταρρυθμίζεται, ενώ η ΝΔ προσπαθεί με αντιφατικό τρόπο να απαντήσει σε αυτά τα προβλήματα.

    Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ προτείνει ο βασικός άξονας της παιδείας να είναι η δημιουργία πολιτών με βαθιά μόρφωση, χρειάζεται μια ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση που θα παρέχει το αγαθό της παιδείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αυτόνομη μορφωτική λειτουργία του ενιαίου λυκείου, δραστική μείωση των οικογενειακών δαπανών για την εκπαίδευση και ουσιαστική αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Την κατάργηση των πανελληνίων στη Β' Λυκείου προτείνει η ΝΔ

    Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει το πιο μεγάλο βάρος για χιλιάδες οικογένειες και ότι το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιο.

    Δεσμεύτηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση από 3,5% που είναι σήμερα θα φθάσουν σταδιακά το 5% του ΑΕΠ, ενώ δήλωσε η Παιδεία δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και ευκαιριακό χαρακτήρα στην εκπαιδευτική πολιτική.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, η υποχρεωτική εκπαίδευση επεκτείνεται στα 12 χρόνια και εντάσσεται σε αυτή και το Λύκειο, ενώ καταργούνται τα Τεχνικά Λύκεια και καθιερώνονται δύο τύποι Λυκείου το Γενικό και το Επαγγελματικό, όπου στο δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αρχίζει από τη Β' τάξη και συμπληρώνεται με μαθήματα Γενικής Παιδείας.

    Επίσης, καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β' Λυκείου, οι οποίες μετατρέπονται σε ενδοσχολικές, ενώ μειώνονται τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στην Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και το σύνολο των διδασκομένων μαθημάτων από δεκαπέντε σε δέκα.

    Στην προσχολική βαθμίδα, η Ν.Δ. προγραμματίζει την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων στο νηπιαγωγείο, ενώ σε ό,τι αφορά το Δημοτικό δίνει έμφαση στην αύξηση ολοήμερων σχολείων.

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι οι αλλοδαποί μαθητές, πριν φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία, θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ειδικά τμήματα ετήσιας διάρκειας.

    Για τα ΤΕΙ η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρηματοδότηση και επαρκή στήριξή τους για μια τετραετία και αξιολόγησή τους μετά τη λήξη αυτής της περιόδου και υπό προϋποθέσεις να τους δίνεται το δικαίωμα αυτοδύναμης οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών και δικαίωμα στην έρευνα.

    Παράλληλα, στα πανεπιστήμια επιχειρεί να διασφαλίσει τη διαρκή σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, την δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά δίκτυα κάνοντας πράξη την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια τους.

    Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, η Ν.Δ. υπόσχεται καλλίτερες συνθήκες εργασίες, ικανοποιητικές αποδοχές, υποχρεωτική επιμόρφωση και παιδαγωγική κατάρτιση.

    [07] Προβλήματα στις πτήσεις την ερχόμενη Δευτέρα

    16/5/2003 2:14:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν την προσεχή Δευτέρα 19 Μαΐου στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Ετσι, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μία μόνο πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μία πτήση ανά χώρα στο εξωτερικό. Μετ' εμποδίων θα διεξαχθούν οι πτήσεις και την ερχόμενη Πέμπτη καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    [08] Εγκαίνια Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου

    16/5/2003 11:52:00 πμ

    ''Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου θα είναι η καρδιά μιας νέας προοπτικής δημιουργίας περιφερειακών πόλων καινοτομίας...'' Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, εγκαινιάζοντας το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, στα Γιάννενα, κοντά στην πανεπιστημιούπολη, με εγκαταστάσεις 2.700 τ.μ σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων .

    Οι ιδιαιτερότητες του Ε.ΤΕ.Π.Η σε σύγκριση με άλλα παρόμοια στη χώρα μας εμφανίζει και μια σειρά από ιδιαιτερότητες, όπως βρίσκεται στην φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης, δεν δραστηριοποιείται μόνο σε τεχνολογικά προηγμένους τομείς, λειτουργεί δομές στήριξης, καθώς επίσης και Ινστιτούτα για τις επιχειρήσεις και όχι ερευνητικά.

    ''Με το Ε.ΤΕ.Π.Η , είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, εδώ στα Γιάννενα, αλλά και σε όλη την Ηπειρο γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία, στόχοι που είναι απαραίτητοι στη σημερινή εποχή συνδυασμένοι με την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε το νέο οικονόμικό και κοινωνικό αποτέλεσμα ανάπτυξης. "Είναι καθοριστική η σημασία της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας στη διαμόρφωση πλέον ανταγωνιστικότερης λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό τον στόχο τον διεκδικούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ελληνική προεδρία έχει διακριθεί γιατί ανέπτυξε σε μια σειρά από τομείς όπως στη βιομηχανία, στην αμυντική βιομηχανία, στην αεροδιαστημική, στις τηλεπικοινωνίες στην ενέργεια, πολιτκές που αναδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα ως στόχο εφικτό αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, τη γνώση, την εξειδίκευση, αλλά και το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιοχής", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ενδιαφερόμαστε αυτή η πολιτική, που και στην Ευρώπη, προχωρεί να βρει έκφραση στη χώρα μας, τόνισε. Γι' αυτό μας ενδιαφέρει η περιφερειακή έκφραση αυτού του είδους αναπτυξιακής προοπτικής'', τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [09] Ημερίδα ΝΔ για Τοπική Αυτοδιοίκηση

    16/5/2003 3:29:00 μμ

    Ανοιγμα προς το σύνολο των πολιτών όλων των κομματικών αποχρώσεων έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε ημερίδα το κόμματός του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η "κοινωνία είναι μία και ενιαία" και τα τοπικά προβλήματα δεν είναι "ούτε πράσινα ούτε γαλάζια ούτε κόκκινα". Εξήγγειλε τη δημιουργία παρατηρητηρίου απασχόλησης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους αυξημένων δυνατοτήτων. Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ για τη διαχείριση των κονδυλίων του 2ου και 3ου ΚΠΣ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κατασπαταλούν τεράστια ποσά στα γρανάζια της διαφθοράς, παραδίδουν τα πάντα σε μια χούφτα διαπλεκόμενους εργολάβους και εθνικούς προμηθευτές και εγκαταλείπουν δισεκατομμύρια στα αζήτητα της ΕΕ. Είναι υπόλογοι σε κάθε πολίτη στον οποίο θα φορτώσουν αυτά που αυτοί έχασαν".

    [10] Αμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων ζητούν οι εργαζόμενοι

    16/5/2003 3:16:00 μμ

    Την άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής ζητούν οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο εργατικό κέντρο Πολυγύρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου μεταλλωρύχων Ευριπίδη Ατζιαμή, από 1η Μαΐου η μισθοδοσία του προσωπικού είναι σε εκκρεμότητα, ενώ εδώ και πέντε μήνες οι εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα και παίρνουν μόνο το μισό του μισθού τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν την οικονομική ενίσχυση τους, καθώς και το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αποχώρησης μέρους των εργαζομένων από τα μεταλλεία. Τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επαναλάβουν τις συνεδριάσεις και, αν δεν έχουν δοθεί λύσεις μέχρι τότε, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις

    [11] Νέο παραδοσιακό καφενείο στη πλατεία Δεξαμενής

    16/5/2003 2:56:00 μμ

    Στο νέο παραδοσιακό καφενείο, που θα λειτουργήσει στην πλατεία Δεξαμενής θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους, μέσα στο καλοκαίρι οι Αθηναίες, οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην κατασκευή πέτρινου κτίσματος επιφάνειας περίπου 50 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα λειτουργήσει το παραδοσιακό καφενείο. Το πέτρινο κτίσμα θα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο και απόλυτα εναρμονισμένο με τον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου. Στον υπαίθριο χώρο του καφενείου σε επιφάνεια 30 τετραγωνικών μέτρων θα τοποθετηθεί πέργκολα.

    Το κόστος του έργου θα φτάσει περίπου στα 140.000 ευρώ και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Για όλες τις αποφάσεις του σχετικά με το θέμα ο δήμος Αθηναίων είχε ενημερώσει και συζητήσει με τους συλλόγους των κατοίκων της περιοχής.

    Το παλιό κτίσμα, που στέγαζε το καφενείο και δεν πληρούσε τους κανόνες υγιεινής κατεδαφίστηκε χθες, αφού είχε χαρακτηριστεί "αυθαίρετο" από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων.

    [12] Απονομή πτυχίων σε αξιωματικούς από τον Κ. Στεφανόπουλο

    16/5/2003 1:28:00 μμ

    Τα πτυχία σε 43 απόφοιτους της Σχολής Εθνικής Αμυνας εκ των οποίων οι οχτώ ήταν αλλοδαποί, μεταξύ αυτών και τρεις Κύπριοι αξιωματικοί απένειμε το μεσημέρι στο αίθριο του Πολεμικού Μουσείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Στην εκδήλωση παρίσταται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ομιλία του ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας Αντιστράτηγος Πρόδρομος Σπαχίδης, επισήμανε την πολύπλευρη εκπαίδευση των σπουδαστών.

    [13] Μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

    16/5/2003 5:25:00 μμ

    O πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,9% το Μάρτιο 2003 σε 3,3% τον Απρίλιο 2003 και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ε.Ε, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Τον Απρίλιο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία (4,6%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (3,7%) και η Ελλάδα (3,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (1%), την Αυστρία (1,2%) και τη Φινλανδία (1,3%). Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% το Μάρτιο σε 2,1% τον Απρίλιο. Πριν από ένα χρόνο ήταν 2,3%.

    Για τους "15" ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,3% σε 1,9%, ενώ πέρυσι ήταν 2,1%. Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη και αυξήθηκε στην Ιταλία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2002, σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Φινλανδία (από 2,6% σε 1,3%), στην Ολλανδία (από 4,2% σε 2,5%) και στη Γερμανία (από 1,5% σε 1%), ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 1,9% σε 3%), στην Ιταλία (από 2,5% σε 3%)και στην Πορτογαλία (από 3,5% σε 3,7%).

    Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,1%), το Βέλγιο (1,3%), την Αυστρία και τη Φινλανδία (από 1,7%). Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,7%), την Πορτογαλία (3,8%), την Ελλάδα και την Ισπανία (από 3,7%). Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 1,3% σε 0,7% στην Ελβετία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

    [14] Αύξηση των αποζημιώσεων από τα θαλάσσια ατυχήματα

    16/5/2003 5:24:00 μμ

    Τον πενταπλασιασμό των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις περιπτώσεις των θαλασσίων ατυχημάτων ανακοίνωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα Ντε Παλάθιο. Όπως είπε, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας συμφώνησε να αυξηθεί το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από 180 σε 950 εκ. δολάρια. Τη σμφωνία αυτή, που θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους, έχουν υπογράψει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και άλλα κράτη.

    Μέχρι σήμερα, υπήρχε ένα ειδικό ταμείο στο οποίο οι πετρελαϊκές εταιρίες ήταν υποχρεωμένες να συντηρούν ένα κεφάλαιο, 180 εκ. δολαρίων, έτσι ώστε σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος να είναι δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη θαλάσσια ρύπανση.

    Στο εξής οι αποζημιώσεις αυτές θα φθάνουν του ύψους των 950 εκ. δολαρίων και τα κεφάλαια αυτά θα αντλούνται από τις πετρελαϊκές εταιρίες, τις ναυτιλιακές εταιρίες που διακινούν πετρέλαιο, καθώς και από κράτη που επίσης διακινούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

    [15] ''Κανένα εμπάργκο στα τουρκοκυπριακά προϊόντα''

    16/5/2003 4:42:00 μμ

    Δεν υπάρχει κανένα "εμπάργκο" στις εξαγωγές τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόΐγκεν Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί τόνισε, ότι η Επιτροπή αρνείται τη συγκεκριμένη διατύπωση.Υπενθύμισε την απόφαση που έλαβε το 1994 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία τα πιστοποιητικά και οι σφραγίδες για εξαγωγές που εκδίδονται στα κατεχόμενα εδάφη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά εφόσον η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους.

    Δέσμη μέτρων από Ε.Ε για προσέγγιση

    Ο κ. Φιλορί αναφέρθηκε, τέλος, στη δέσμη μέτρων που θα λάβει η Ε.Ε στις 3 Ιουνίου με στόχο την περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και οι οποίες, όπως επεσήμανε, θα προβλέπουν ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ του βορείου τμήματος και της ΕΕ.

    [16] Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες

    16/5/2003 4:07:00 μμ

    Κοινή ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν το διάστημα 19-21 Μαΐου 2003, έντεκα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, μετά από πρόσκληση της Ευροβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη βελγική πρωτεύουσα, οι έντεκα δημοσιογράφοι θα έχουν συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κατηφόρη και Δημήτρη Τσάτσο, τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου, Ζακ Πόος, τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή, Οζάν Τσεϊχούν, καθώς και με τον επικεφαλής της αρμόδιας για την Κύπρο υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λέοπολντ Μάουρερ.

    Το πρωί της 20ης Μαΐου, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι θα έχουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Αϊνταν Ουάιτ και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρενάτε Σρέντερ.

    Τέλος, το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι θα παραστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία για τα 50 χρόνια της "Agence Europe" στην οποία θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, Γιώργος Κατηφόρης.

    [17] Επαναπροσδιορισμός των επιχειρηματικών κατηγοριών

    16/5/2003 3:07:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη νέα ορολογία, με βάση την οποία θα χαρακτηρίζονται στο εξής οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με βάση τα οικονομικά τους μεγέθη. Συγκεκριμένα, εκτός από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δημιουργείται στο εξής μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων οι "υπέρμικρες επιχειρήσεις" (micro enterprises), προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η επιχειρηματική πίστη, καθώς και για να επιτευχθεί σημαντική μείωση των σχετικών διοικητικών τελών και αναβάθμιση του επιπέδου της νομικής προστασίας. Η νέα αυτή επιχειρηματική κατηγορία αποτελεί το προϊόν μιας σειράς διαβουλεύσεων των υπηρεσιών της Επιτροπής με τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Στόχος η προαγωγή της επιχειρηματικής πίστης, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων

    Οι διαφοροποιήσεις της νέας αυτής κατηγορίας σε σχέση με τις προϋπάρχουσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εντοπίζονται κυρίως στο αποθεματικό, καθώς και στο επίπεδο των ισολογισμών, η δε δημιουργία της στοχεύει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που παρατηρούνται στον ευρωπαϊκό χώρο από το 1996 και εξής, καθώς και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, Έρκι Λιϊκάνεν, υπογράμμισε την σημασία των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, τονίζοντας πως αποτελούν το "κλειδί" του επιχειρηματικού και του νεωτεριστικού πνεύματος στην Ευρώπη και πως συνεπώς η προστασία τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

    "Ο επανακαθορισμός των επιχειρηματικών κατηγοριών αναμένεται να επιτρέψει την συστηματικότερη αξιολόγηση των αναγκών τους, καθώς και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των αναγκαίων πολιτικών για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές", δηλώνει ο κος Λιϊκάνεν, για να καταλήξει λέγοντας πως "η αναδιάρθρωση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματική πίστη και τα εργασιακά ζητήματα στο πλαίσιο μιας διευρυμένης Ευρώπης".

    Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν μια σειρά διατάξεων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των πλεονεκτημάτων από την ένταξη των επιχειρήσεων στους εθνικούς μηχανισμούς και από την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης αυτού του είδους των επιχειρήσεων. Ο εκσυγχρονισμός που επέρχεται με τον επανακαθορισμό των κατηγοριών θα έχει σαν αποτέλεσμα την προαγωγή της επιχειρηματικής πίστης, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της έρευνας στους τομείς των νέων προϊόντων, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.

    [18] Leader: ''Γεύση ζωής από τα χωριά της Θεσσαλονίκης''

    16/5/2003 2:53:00 μμ

    Σε 9.618.333 ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος του προγράμματος Leader στο Νομό Θεσσαλονίκης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Γεωργίας). Το πρόγραμμα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο "Γεύση ζωής από τα χωριά της Θεσσαλονίκης", μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δράσεις αγροτικού τουρισμού, ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, προγράμματα κατάρτισης, ενέργειες προώθησης και προβολής, ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου και, τέλος, δράσεις διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας. H καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η Παρασκευή 27 Ιουνίου.

    Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν για να επιδοτηθούν και οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν εντός του Ιουλίου, δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε κόστος τα 440.000 ευρώ η κάθε μία.

    Η επιδότηση καλύπτει το 50% της προτεινόμενης επένδυσης. Από το συνολικό κόστος του προγράμματος, η ίδια συμμετοχή ανέρχεται σε 3.218.333 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικού πόρους.

    H προκήρυξη του Προγράμματος καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της ΑΝΕΘ (www.aneth.gr ), ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλ. 2310/412050, 2310/801060-61-67.

    [19] Επίσκεψη Φίσλερ στην Αθήνα

    16/5/2003 2:53:00 μμ

    Ο Επίτροπος Φράντς Φίσλερ αρμόδιος για τη γεωργία και την αλιεία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Μαΐου. Σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου είναι να συμμετάσχει -με ομιλία του- στη Συνάντηση των Επιτροπών Γεωργίας των Κοινοβουλίων των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των υποψήφιων χωρών, που οργανώνεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο κτίριο της Βουλής. Ο κ. Φίσλερ κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή καθώς και τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ.

    [20] Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση

    16/5/2003 12:50:00 μμ

    Ξεκίνησαν το πρωί στη Ρόδο οι εργασίες του διήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση. Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης ως βασικό παράγοντα της εργασιακής πολιτικής μας. Τόσο για μας, είπε ο κ. Ρέππας, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο στόχος της πλήρους απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις είναι και παραμένει το μεγάλο μας στοίχημα.

    Όπως επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός, η καταπολέμηση της ανεργίας, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης θα μείνουν όροι κενού περιεχομένου, αν δεν ενεργοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και όλο το ανθρώπινο δυναμικό σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε, τέλος, στην ομιλία του, ότι το συνέδριο αυτό καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πολιτικής για την Απασχόληση, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών. Στο πλαίσιο αυτού του γενικού σκοπού, το Φόρουμ οφείλει να εξειδικεύσει τους στόχους και τις δράσεις σε επίπεδο περιφερειακό και τοπικό.

    [21] Εκτεθειμένοι σε κινδύνους το 20% των εργαζομένων

    16/5/2003 12:07:00 μμ

    Την πρώτη πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά των κινδύνων που συνδέονται με τις χημικές και άλλες βλαβερές ουσίες στους χώρους εργασίας, κήρυξε πριν από λίγες ημέρες στο Στρασβούργο, η ευρωπαία επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου, η κα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι το 20% των εργαζομένων στην ΕΕ -δηλαδή 32 εκατομμύρια άτομα- είναι εκτεθειμένα σε καρκινογόνες ουσίες στους χώρους εργασίας τους. Τα δύο τρίτα από τα 30.000 προϊόντα συχνής χρήσης στην Ένωση δεν έχουν υποστεί τα απαιτούμενα τεστ, ενώ μόνο το 12 % των επιχειρήσεων σέβονται τους κανονισμούς. Επίσης εκτιμάται ότι το 4% των καρκίνων προέρχονται από τους χώρους εργασίας.

    Στόχος η μείωση των κινδύνων

    Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής για την υγεία είναι σημαντικές.

    Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι το 4% των καρκίνων στην Ευρώπη προέρχονται από τους χώρους εργασίας και το 10% των εργαζομένων εμφανίζουν διάφορες μορφές εκζέματος.

    Τα δερματικά νοσήματα, εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου, υποχρεώνουν συχνά τα άτομα ν' αλλάξουν εργασία, όπως για παράδειγμα το 10% των κομμωτριών, που κοστίζουν στην ΕΕ 600 εκ. ευρώ.

    Στόχος της εκστρατείας αυτής, τόνισε η επίτροπος, είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση χημικών, βιολογικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας.

    Η εκστρατεία, θα καταλήξει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην ''Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία'' που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία εργαζομένων, συνδικάτων, επιχειρήσεων και εκπροσώπους της ασφάλειας και της υγείας.

    [22] Νέα στρατηγικά όπλα ετοιμάζει η Ρωσία

    16/5/2003 3:02:00 μμ

    Η χώρα του ετοιμάζει μία νέα γενιά οπλικών συστημάτων, τα οποία "περιλαμβάνονται στην κατηγορία των στρατηγικών όπλων", ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να προσδιορίσει το είδος τους. Τα οπλικά αυτά συστήματα "θα επιτρέψουν την εγγύηση της ασφάλειας σε μακροπρόθεσμη βάση" της Ρωσίας και των συμμάχων της, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, έπειτα από αναφορά του που επιβεβαίωσε τη διατήρηση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

    Εκσυγχρονισμός πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην μεταρρύθμιση του στρατού και τόνισε ότι "η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής" αποτελούν "σημαντικό στοιχείο" αυτής της μεταρρύθμισης.

    Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής για τη Ρωσία χρονιάς, ότι η στρατιωτική θητεία θα μειωθεί από δύο έτη που είναι σήμερα (τρία χρόνια στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό) στο ένα έτος από το 2008.

    Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση αυτή, κάθε στρατεύσιμος θα περνά εξάμηνη εκπαίδευση και στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει μεταξύ του να ολοκληρώσει μονοετή θητεία σε μονάδα ή να γίνει επαγγελματίας στρατιώτης. Στη δεύτερη περίπτωση και έπειτα από τριετές συμβόλαιο θα έχει δικαίωμα να ακολουθήσει ανώτατες σπουδές με έξοδα του ρωσικού κράτους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι μόνον οι επαγγελματίες στρατιώτες θα αναπτύσσονται στα "θερμά σημεία" και σε μέτωπα περιφερειακών συγκρούσεων.

    Τέλος, η διαδικασία δημιουργίας επαγγελματικών μονάδων ταχείας αντίδρασης στον στρατό ξηράς, αερομεταφερόμενων μονάδων και μονάδων πεζικού του πολεμικού ναυτικού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2007, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο πρόεδρος της Ρωσίας χαιρέτισε τις επιτυχίες του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

    "Η επιτυχία της (διεθνούς) συνεργασίας στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας με βάση το διεθνές δίκαιο" πρέπει να δώσει ώθηση "στην ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στον αγώνα" κατά της τρομοκρατίας, είπε. "Η κατάσταση στο Αφγανιστάν απέδειξε τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του συνασπισμού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αντιμετώπισαν κύμα διεθνούς τρομοκρατίας, σε μία αναφορά στη ρωσική επέμβαση στην Τσετσενία από την 1η Οκτωβρίου 1999 και η οποία χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα "αντιτρομοκρατική επιχείρηση".

    [23] Στον Λίβανο ο Χαβιέρ Σολάνα

    16/5/2003 2:15:00 μμ

    Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικών Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα έφθασε στον Λίβανο για συνομιλίες σχετικά με τον ''οδικό χάρτη'', το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο Σολάνα, που συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στην Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πρόκεται να συναντηθεί με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ραφίκ Χαρίρι και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ομπέιντ. Ο οδικός χάρτης, που εκπνονήθηκε απο την ΕΕ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη, στοχεύει στην δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Την Πέμπτη, ο Σολάνα είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό στη Δαμασκό.

    Παρά την γενική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο τον Μάιο του 2000, ο Λίβανος εξακολουθεί να ζητεί την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη διαφιλονικούμενη περιοχή Αγροκτήματα Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο.

    Το Ισραήλ αρνείται την επιστροφή των εδαφών, υποστηρίζοντας ότι η τύχη τους θα συζητηθεί στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Συρία, από την οποία κατέλαβε τα εδάφη αυτά κατά τον πόλεμο του 1967.

    [24] Έτοιμη να δεχτεί αμερικανική βάση η Αλβανία

    16/5/2003 6:17:00 μμ

    Παντελί Μάικο

    Θα εγκρίνει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στο έδαφος της η Αλβανία αν οι ΗΠΑ το ζητήσουν φέρεται να δήλωσε σήμερα Αλβανός υπουργός Αμυνας Παντελί Μάικο. "Η Αλβανία παραμένει ανοιχτή στο οποιοδήποτε αίτημα των ΗΠΑ για μια στρατιωτική βάση", δήλωσε ο Μάικο σε συνέντευξη, που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Αμερικής" και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σταθμού, στο τμήμα της αλβανικής γλώσσας, στο διαδίκτυο. "Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξουν οι ΗΠΑ με το δάκτυλο τους ένα χώρο και εκεί θα γίνει η βάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", πρόσθεσε. Η Αλβανία παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη προς τις ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου στο γειτονικό Κόσοβο.

    [25] Συνεργασία ΔΟΕ και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

    16/5/2003 4:31:00 μμ

    Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στην Μαδρίτη, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και ομόλογος του της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού, Χουαν Μανουέλ Σουάρεθ Ντελ Τόρο Ριβέρο. Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες, ο Βέλγος "αθάνατος" θα υπογράψει στην Γενεύη, ανάλογη συμφωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR), Γιάκομπ Κελενμπέργκερ. Οι δύο αυτές Οργανώσεις αποφάσισαν να συνεργασθούν με την ΔΟΕ, προκειμένου να προωθήσουν τις ανθρώπινες αξίες, οι οποίες διέπουν το έργο τους, όπως η ισότητα, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα και η ειρήνη.

    Παρούσες σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι συγκεκριμένες Οργανώσεις, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο ικανό, να ενισχύσει και να προστατεύσει αυτές τις αξίες. Επιπλέον, η ΔΟΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού, θα συνεργασθούν πιο εμπεριστατωμένα, στις περιοχές, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και διάφορες ασθένειες, ενώ η ΔΟΕ και η CICR θα ενώσουν τις δυνάμεις τους όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ένοπλες συγκρούσεις.

    [26] Πάουελ: Αμεση η άρση των κυρώσεων στο Ιράκ

    16/5/2003 5:14:00 μμ

    Μέσα στις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες αναμένεται να υιοθετηθεί το σχέδιο απόφασης, που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πάουελ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ. Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κατ' αρχήn συμφωνία για την άρση "το συντομότερο δυνατό" των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε ο Gερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά από συνομιλίες, που είχε με τον Κόλιν Πάουελ, νωρίτερα σήμερα. Ο Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος για θέση αυτή. Από την πλευρά του, ο Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης.

    [27] Γαλλία: Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για συνεργασία με ιρακινό καθεστώς

    16/5/2003 2:52:00 μμ

    Ζαν-Νταβίντ Λεβιτέ

    Σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς το αμερικανικό Κογκρέσο και την κυβέρνηση Μπους, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλε επίσημα ως ''απαράδεκτα'' και ψευδή τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι το Παρίσι συνεργάσθηκε με το καθεστώς του Ιράκ, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Λιμπερασιόν''. Η γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από την επιστολή του Γάλλου πρεσβευτή Ζαν-Νταβίντ Λεβιτέ στην οποία καταγγέλλει επίσημα την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημιστεί η Γαλλία, ως αντίποινα για τη διαφωνία της στον υπό των Ηνωμένων Πολιτειών πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Η φιλία, ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχτεί''

    ''Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην πράγματι προβληματική και απαράδεκτη φύση αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει στόχο να βλάψει την εικόνα της Γαλλίας και να παραπλανήσει τον κόσμο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν εκείνοι που διαδίδουν αυτή την πληροφόρηση δεν έχουν θέση στις σχέσεις μεταξύ φίλων και συμμάχων που μπορεί να διαφωνούν σε σημαντικά προβλήματα αλλά δεν συμμετέχουν στη δυσφήμιση και σε ψέματα. Η φιλία μας είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχτεί'', τονίζει ο Γάλλος διπλωμάτης στην επιστολή του.

    Το Παρίσι έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και με έντονο ύφος δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Γαλλία συνεργάστηκε με το ανατραπέν ιρακινό καθεστώς, μεταξύ των οποίων το πιο πρόσφατο είναι άρθρο της "Ουάσινγκτον Τάιμς" που γράφει ότι το Παρίσι εξέδωσε διαβατήρια τα οποία έδωσε σε Ιρακινούς αξιωματούχους που καταζητούνται από τις ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ διέψευσε την Πέμπτη ότι υπάρχει οργανωμένη εκστρατεία των αμερικανικών μέσων που έχει στόχο τη δυσφήμιση της Γαλλίας.

    [28] Απαγόρευση ανάληψης αξιωμάτων από ανώτερα μέλη του Μπάαθ

    16/5/2003 5:15:00 μμ

    Την ανάληψη αξιωμάτων στον δημόσιο τομέα σε όλα τα ανώτερα μέλη του κόμματος Μπάαθ του έκπτωτου προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει ο Αμερικανός νέος πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 15.000 με 30.000. Ο αριθμός των αξιωματούχων του κόμματος Μπάαθ, τους οποίους αφορά αυτό το σύστημα ελέγχου, υπολογίζεται σε 15.000 με 30.000. Εντούτοις, ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος, αφού ήδη μερικοί έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας δήλωσε ότι οι προσπάθειες από οπαδούς του Μπάαθ να αναδιοργανωθούν μπορεί να ευθύνονται για ''ορισμένα, αλλά όχι για όλα'' τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας που εμφανίζονται στη Βαγδάτη και άλλες ιρακινές πόλεις.

    ''Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο 'Απο-Μπααθισμός' θα δημιουργήσει αναγκαστικά μία ανεπάρκεια στο έργο της κυβέρνησης'', δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος. ''Κατανοούμε ότι αυτό είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να διασφαλίσουμε την εξάλειψη του 'Μπααθισμού' από την ιρακινή κοινωνία'', πρόσθεσε.

    Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις για την εσωτερική ασφάλεια θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ακόμα πιο αυστηρή διαδικασία ελέγχου, η οποία θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις, αλλά και καταθέσεις άλλων Ιρακινών, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [29] Ο Χουσεΐν μπορεί να κρύβεται για χρόνια

    16/5/2003 4:07:00 μμ

    Ο πρωήν Ιρακινός ηγέτης, όσο ήταν πρόεδρος του Ιράκ είχε θαυμάσια υγεία και διαθέτει την πείρα και το μυαλό για να παραμείνει κρυμμένος για χρόνια, δήλωσαν σήμερα οι πιο έμπιστοι γιατροί του, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι γιατροί αυτοί τόνισαν στο Ρόιτερ πως ο Σαντάμ, που γεννήθηκε το 1937, θα ζήσει ακόμα πολλά χρόνια και πρόσθεσαν πως δεν είναι ο χαρακτήρας εκείνος που θα αυτοκτονούσε, ακόμα και αν γνωρίζει πως θα συλληφθεί. ''Δεν έχω δει εδώ και λίγο καιρό τον Σαντάμ, αλλά γνωρίζω πως έχει τις αντοχές να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο καταφύγιο. Ποτέ δεν χρειάστηκε την ιατρική μου φροντίδα για κάτι σημαντικό'', επισήμανε ένας από τους γιατρούς που εγκατέλειψε το Ιράκ πριν την έναρξη του πολέμου και επέστρεψε πρόσφατα.

    ''Κολυμπούσε και ασχολιόταν με την πάλη για να κρατιέται σε φόρμα'', πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας το πόσο άρεσε στον Ιρακινό πρώην πρόεδρο να επιδεικνύει τη σωματική του δύναμη. Πριν από λίγα χρόνια η κρατική τηλεόραση της χώρας τον είχε δείξει να κολυμπάει στον Τίγρη.

    ''Εμπιστευόταν πολύ λίγους γιατρούς, αν και συμβουλευόταν πολλούς. Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν πολύ προσεκτικοί. Χρειαζόμασταν τετραπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο για να κάνουμε μια μικρή επέμβαση σε εκείνον ή σε κάποιο μέλος της οικογένειάς του'', συμπλήρωσε.

    Ένας άλλος Ιρακινός γιατρός υπογράμμισε πως ο Σαντάμ διαθέτει το μυαλό και την πείρα να μείνει κρυμμένος και να αποφύγει τις αμερικανικές δυνάμεις που τον καταδιώκουν. ''Ο Σαντάμ είναι έξυπνος, πως αλλιώς θα κυβερνούσε επί 35 χρόνια;'', είπε ο ίδιος γιατρός και κατέληξε: ''Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν ποτέ ξαναεμφανιζόταν''.

    [30] ΙΚΑ: Προς ανακεφαλαίωση ενσήμων για επίσπευση συντάξεων

    16/5/2003 12:20:00 μμ

    Εντός του Ιουνίου περισσότεροι από 200.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ άνω των 58 ετών, που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα κληθούν από τα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ για ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους. Στόχος είναι ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για την έκδοση σύνταξης. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, στο περιθώριο του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ.

    [31] Προς ''ναυάγιο'' η συμφωνία ENIC-Ippoventure για την ΑΕΚ

    16/5/2003 11:45:00 πμ

    Περιπλέκεται και πάλι η κατάσταση στην ΑΕΚ, καθώς φαίνεται ότι ναυαγεί η συμφωνία της ENIC με την Ippoventure για μεταβίβαση των μετοχών της δεύτερης στην αγγλική εταιρεία. Η πλευρά του Μάκη Ψωμιάδη ενημέρωσε τον προσωρινό πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γρανίτσα για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ καταλογίζει στην ENIC ευθύνες για εμπαιγμό. Πάντα σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ippoventure, η αγγλική εταιρεία δεν κάλυψε τις οικονομικές απαιτήσεις του Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίες μάλιστα, αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    Παράλληλα, ο πρώην "ισχυρός άνδρας" της Ενωσης φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από την επιλογή της ENIC να δώσει στον Πέτρο Στάθη το γενικό κουμάντο στην ΠΑΕ, μεταβιβάζοντας σε αυτόν σημαντικό μερίδιο των μετοχών της, ώστε να την εκπροσωπήσει ως φυσικό πρόσωπο, όπως απαιτεί ο νέος αθλητικός νόμος.

    Οι δικηγόροι του Μάκη Ψωμιάδη είπαν στον κ. Γρανίτσα ότι, αν εμφανιστεί κάποιος υποψήφιος αγοραστής της ΠΑΕ, θα πρέπει να απευθυνθεί απευθείας σε αυτούς.

    Από την αντίπερα όχθη, η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι η ENIC περίμενε μέχρι και το βράδυ ττης Πέμπτης, την οριστική απάντηση της Ippoventure στην πρότασή της. Ολα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν διακόψει τις "γέφυρες" επικοινωνίας, με αποτέλεσμα το ποδοσφαιρικό τμήμα να βρίσκεται... στον αέρα.

    Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών από τους παίκτες, στους οποίους οφείλονται μισθοί και δόσεις συμβολαίων πολλών μηνών, ενώ άγνωστη προς το παρόν είναι και η στάση που θα κρατήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Ο Γιάννης Γρανίτσας, όταν ενημερώθηκε για την αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου, δεν πρόκειται να αναβληθεί εκ νέου. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποιο θετικό βήμα, πιθανότατα η ερασιτεχνική με την υποστήριξη κάποιων μικρομετόχων θα σχηματίσει διοίκηση και θα προσπαθήσει να... συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

    Τέλος, με κανονικό ρυθμό προχωρούν τα έργα κατεδάφισης του σταδίου "Νίκος Γκούμας", ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, η ερασιτεχνική ΑΕΚ θα προχωρήσει στη σύσταση μιας θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει το έργο της ανακατασκευής του γηπέδου.

    [32] Terza Natura: Μια φωτογραφική ερμηνεία της Εγνατίας Οδού

    16/5/2003 2:25:00 μμ

    Η καινούρια δουλειά του καλλιτέχνη Γιώργη Γερόλυμπου "Terza Natura" (η Τρίτη Φύση) παρουσιάζεται στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) από την Τετάρτη 14 Μαΐου και μέχρι τις 11 Ιουνίου. Στα φωτογραφικά έργα του, εστιάζει το φακό του στο δομημένο χώρο. Παρουσιάζει την αλλαγή του τοπίου, τα διακριτά σύνορα και τις γραμμές έντασης ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη επέμβαση με την αφορμή της κατασκευής της Εγνατίας Οδού. Ερμηνεύει εικαστικά τα ενδιάμεσα τοπία εργοταξίων και αστικών ή ημι-αστικών περιοχών καταγράφοντας τη δυναμική της ημιτελούς μορφής τους.

    Οι φωτογραφίες του συνιστούν αθέατες όψεις αυτής της Terza Natura, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης και της περιορισμένης πρόσβασης των χώρων αυτών, αλλά γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται είναι διαφορετικός: ένα υποστύλωμα γέφυρας μετατρέπεται σε μνημειώδες γλυπτό, ένα γεω-ύφασμα σε αφαιρετικό πίνακα, ένα πρανές σε έργο Land Art.

    Παρότι ο Γερόλυμπος χρησιμοποιεί ένα σαφές εικονογραφικό λεξικό, η αισθητική της φόρμας, η εναλλαγή της κλίμακας και της απόστασης, η έμφαση στη λεπτομέρεια χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν πρωτίστως την ανθρώπινη υπόσταση των τοπίων αυτών εν τη πλήρη απουσία οποιασδήποτε ανάλογης μορφής.

    Έχοντας ως πρώτη ύλη τη σκληρή και άγρια εικόνα της ανθρώπινης επέμβασης, ο Γερόλυμπος κατασκευάζει νοητικά τοπία, επιχειρώντας μέσα από αυτά να αρθρώσει τη δική του άποψη για τη θεωρία της ανθρώπινης υπόστασης.

    [33] Εκδηλώσεις από το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου

    16/5/2003 1:47:00 μμ

    Ο φωτογραφικός περίπλους στα Βαλκάνια του Γιουγκοσλαβικής καταγωγής φωτογράφου Κ. Σλούμπαν, μια οπτικοακουστική παρουσίαση με θέμα την φωτογραφική τριλογία "το πνεύμα της Θρησκείας, της Οικογένειας και της Παγκοσμιοποίησης" στο μεγάλο Φεστιβάλ της Αρλ και επισκέψεις σε φωτογραφικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη είναι ανάμεσα στις εκδηλώσεις του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, που θα παρουσιαστούν από τον Μάιο και έως τον Σεπτέμβριο, στη Σκόπελο και στη Θεσσαλονίκη.

    Το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου ιδρύθηκε τον Μάιο του 1995 στα πλαίσια του προγράμματος Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και οφείλει πολλά στον καλλιτεχνικό του διευθυντή Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

    Την Παρασκευή 16 Μαΐου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σκοπέλου παρουσιάζει στη συμπρωτεύουσα τις τρεις ενότητες φωτογραφιών του Κ. Σλούμπαν, καρπό δεκαετούς δουλειάς του στη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και την Βαλτική. Με το συγκεκριμένο φωτογράφο, ο οποίος έχει στήσει πολλά εργαστήρια φωτογραφίας σε φυλακές ανηλίκων στην Ανατολική Ευρώπη, το Κέντρο Σκοπέλου σχεδιάζει να συνεργαστεί για να ιδρυθούν τέτοια εργαστήρια σε ελληνικές φυλακές ανηλίκων, πιθανότατα στον Βόλο.

    Από τις 28 έως 31 του μηνός, στα πλαίσια των επισκέψεων που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε ατελιέ καλλιτεχνών στην Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Σκοπέλου ανοίγει τις πόρτες έξι φωτογράφων.

    Στο φετινό πρόγραμμα κεντρική εκδήλωση είναι στις 12 Ιουλίου η έκθεση φωτογραφίας στην Σκόπελο, "Το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης".

    Επίσης στην Σκόπελο θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της Δράμας 2002.

    [34] Διεθνής Ημέρα Μουσείων με εκδηλώσεις στο Ιλίου Μέλαθρον

    16/5/2003 12:05:00 μμ

    Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, στις 18 Μαΐου, Κυριακή και το Νομισματικό Μουσείο Ιλίου Μέλαθρον, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, το Σάββατο 17 Μαΐου συμμετέχοντας στον εορτασμό των ελληνικών Μουσείων με την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων. Την ημέρα εκείνη, αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί και φύλακες θα υποδέχονται τους επισκέπτες στο Ιλίου Μέλαθρον προκειμένου να τους ξεναγήσουν και να τους ενημερώσουν, εστιάζοντας στην ιστορία (πρώτη κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν) και τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

    Και παράλληλες δραστηριότητες

    Eκτός από τις ξεναγήσεις, οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στον κήπο του ιστορικού κτιρίου θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες θέματα που σχετίζονται με το Iλίου Mέλαθρον (συντήρηση τοιχογραφιών), το γνωστικό αντικείμενο του Mουσείου (κατασκευή νομισμάτων, τα πρώτα νομίσματα στα νησιά του Aιγαίου, "θησαυροί" νομισμάτων, συναλλαγές χωρίς νομίσματα), καθώς και με κάποιες από τις λειτουργίες του (συντήρηση νομισμάτων).

    Την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι της μονάδας καλλιτεχνικών εργασιών του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδας θα κόβουν αναμνηστικό νόμισμα, αναβιώνοντας έτσι τον τρόπο παραγωγής νομισμάτων που καθιερώθηκε στους αρχαίους χρόνους και επιβίωσε μέχρι τον 18ο αιώνα στην Δυτική Ευρώπη.

    Οι δραστηριότητες θα αρχίσουν στις δέκα και μισή το πρωί του Σαββάτου και θα επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα μέχρι τις 14.00.

    [35] Χρήστος Κάλφας: Το βλέμμα της Μεγάλης Αρκτου

    16/5/2003 12:03:00 μμ

    Έκθεση με ζωγραφικά έργα του Χρήστου Κάλφα φιλοξενεί η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή). Ο καλλιτέχνης είναι Ελληνας της διασποράς. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι, με σημαντική παρουσίαση του έργου στο Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα από το έργο του ο Χρήστος Κάλφας έχει αναπτύξει μια προσωπική μυθολογία. Χρησιμοποιώντας μια μεταφυσική αφήγηση, ενορχηστρώνει τις σκέψεις του γύρω από την ύπαρξη του ανθρώπου και τον πολιτισμό του, διατηρώντας παράλληλα έναν ισχυρό δεσμό με την πραγματικότητα. Η τρίτη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο "Το βλέμμα της Μεγάλης Αρκτου" αναφέρεται στις σχέσεις του Ανθρώπου με το Φυσικό Περιβάλλον. Με τη ζωγραφική του, μοιράζεται με το κοινό τους προβληματισμούς του γύρω από την έλλειψη επικοινωνίας και το αντιστάθμισμα αυτής μέσα από τις σχέσεις τους με το ζωικό κόσμο και τη φύση.

    [36] SARS: Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση

    16/5/2003 3:23:00 μμ

    Ύφεση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, όχι όμως και στην Ταϊβάν, όπου παρατηρείται έξαρση. Στην Κίνα, προχωρούν σε συλλήψεις και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τη θανατική ποινή, όταν κάποιος παραβιάσει την καραντίνα. "Πολύ μεγάλη αλλαγή" στον αγώνα κατά του SARS έχει σημειωθεί στη Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα ο Π.Ο.Υ τονίζοντας, πως η χώρα θα θεωρηθεί ελεύθερη από τον ιό μέχρι το Σάββατο αν οι εξετάσεις στην οποία υποβλήθηκαν ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού ενός ψυχιατρείου αποδειχθούν αρνητικές. Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στη Βρετανία. Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στις Κάννες, όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η Ιρλανδία, ζήτησε από τις χώρες της Ασίας να μην στείλουν αθλητές στους Special Olympics, που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Ιουνίου.

    Κίνα: Θανατική ποινή για όσους απειλούν τη δημόσια υγεία

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, συνιστά ψυχραιμία, συμμόρφωση με τα μέτρα του Π.Ο.Υ, αλλά και προσοχή ώστε να μη δημιουργηθούν στους Αγώνες του 2004 διακρίσεις σε βάρος αθλητών προερχόμενων από την Ασία.

    "Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ερμηνεία του νόμου περί μεταδοτικών ασθενειών, σύμφωνα με την οποία όποιος αντιταχθεί σε μέτρο καραντίνας και διαδώσει εκούσια το SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, άτυπη πνευμονία) θα μπορεί να τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή ή με ισόβια κάθειρξη, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ποινή φυλάκισης από 7-10 ετών έως και ισόβια κάθειρξη προβλέπεται για εκείνους, που αρνούνται να περάσουν από ιατρική εξέταση, να κάνουν θεραπεία ή για τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές που κρίνονται υπεύθυνοι για την εξάπλωση της ασθένειας.

    Ο πρώτος κρατούμενος, που εμπίπτει στο σχετικό νόμο είναι ένας γιατρός από την πόλη Λιν Χε του βορρά, ο οποίος κατηγορείται πως έγινε αιτία, σπάζοντας την καραντίνα, να μολυνθούν 100 και πλέον συμπολίτες του.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε αμέσως την ανησυχία του για αυτή την αυστηρότητα, που υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Κίνα καταδικάζει σε θανατική ποινή και εκτελεί περισσότερους ανθρώπους από όσους όλες οι άλλες χώρες του κόσμου μαζί.

    Σε έξαρση ο ιός στην Ταϊβάν

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν, Τούι Σιίνγκ-τζερ, λόγω των διαστάσεων που έχει προσλάβει στη χώρα η επιδημία του ιού SARS, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Γιου Σίι-κουν. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μετά τον εντοπισμό εστιών μόλυνσης σε δυο νοσοκομεία.

    Την ίδια ώρα, άλλος ένας θάνατος καταγράφηκε στην Ταϊβάν, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 10 νέα κρούσματα. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ο θάνατος εννέα ατόμων και η εμφάνιση 18 νέων κρουσμάτων. Το άτομο που πέθανε ήταν ένας 28χρονος νοσοκόμος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Τσανγκ Γκουνγκ στην κοινότητα Καοσιούνγκ, νότια Ταϊβάν. Πολλά κρούσματα της SARS έχουν εμφανιστεί στο νοσοκομείο Χόπινγκ της Ταϊπέι, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Υγείας.

    Από τα 238 κρούσματα της νόσου, τα 113 συνδέονται με το νοσοκομείο Χόπινγκ και άλλα 20 με το νοσηλευτικό ίδρυμα Τζεν Τσι. Από τότε που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, στα μέσα Μαρτίου, 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 274 έχουν νοσήσει από τον ιό SARS στην Ταϊβάν.

    Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα από άτυπη πνευμονία, ενώ εντοπίσθηκαν 39 νέα κρούσματα του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στη χώρα, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Ένας από τους θανάτους σημειώθηκε στο Πεκίνο, όπου εντοπίσθηκαν και τα 28 από τα 39 νέα κρούσματα. Στη χώρα, έχουν πεθάνει συνολικά 275 άνθρωποι και έχουν εντοπισθεί 5.191 κρούσματα.

    Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον ιό SARS. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων μέσα σε μια ημέρα στην περιοχή, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει στο ενδεχόμενο άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει η ΠΟΥ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στο Χονγκ Κονγκ ανέρχεται τώρα στα 238 και των κρουσμάτων στα 1.706. Την Πέμπτη, αναφέρθηκαν άλλοι επτά θάνατοι και πέντε κρούσματα.

    Τριάντα ασθενείς και 13 μέλη του ιατρικού προσωπικού του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης βρίσκονται στην απομόνωση επειδή παρουσίασαν πυρετό, αλλά οι αρχικές εξετάσεις έδειξαν ότι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από ένα είδος ιού της γρίπης και όχι από τον ιό του SARS.

    "Αν δεν είναι SARS τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι δεν υπάρχει πια επιδημία στη Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Δρ Στέφεν Λάμπερτ αξιωματούχος του Π.Ο.Υ, αλλά πρόσθεσε πως η οργάνωση, θέλει να περάσει το όριο των είκοσι ημερών χωρίς κανένα κρούσμα στην περιοχή. Τις τελευταίες 15 ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στην Σιγκαπούρη.

    Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ για να διαγραφεί μια χώρα από τον κατάλογο των κρατών, που πλήττονται από την ασθένεια θα πρέπει να έχουν περάσει είκοσι ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα. Σήμερα στον κατάλογο αυτό παραμένουν η Κίνα, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

    Το πρώτο της κρούσμα, επιβεβαίωσε και η Βρετανία, τόνισε ωστόσο ότι ο ασθενής έχει πλέον αναρρώσει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    Ανακούφιση επικρατεί στον Καναδά, καθώς η χώρα δεν ανήκει πλέον στις χώρες υψηλού κινδύνου.

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ, ο απολογισμός κρουσμάτων και θανάτων SARS διαρκώς μεγαλώνει.

    Στο μεταξύ, Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τροποποίηση φαρμάκου που στο παρελθόν κρίθηκε αποτυχημένο για το κοινό κρυολόγημα θα νικήσει το SARS.

    Υποδείξεις σχετικά με την αιμοδοσία και το SARS, έκανε για πρώτη φορά η ΠΟΥ.

    [37] Επιτυχής η άσκηση για SARS στον ''Ευαγγελισμό''

    16/5/2003 4:26:00 μμ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" η άσκηση ετοιμότητας του νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος άτυπης πνευμονίας. Ο "ασθενής" παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην περιοχή των Ιλισίων και στις 12.25 βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο. Οδηγήθηκε από την είσοδο της οδού Μαρασλή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και σε πέντε λεπτά είχε ήδη εισαχθεί σε απομονωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης στον δέκατο όροφο. Αρνητικό ήταν στο μεταξύ, το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων για το φονικό ιό της άτυπης πνευμονίας, στους οποίους υποβλήθηκε η 23χρονη αεροσυνοδός από τη Νότια Αφρική, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

    Σε τρεις εβδομάδες τα τελικά αποτελέσματα

    Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό μειώνει μεν, δεν αποκλείει δε 100% το ενδεχόμενο να πρόκειται για πιθανό κρούσμα, κάτι το οποίο θα διευκρινιστεί σε τρεις εβδομάδες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις.

    Στο μεταξύ, καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού 80χρονος ομογενής από την Αυστραλία, ο οποίος είχε εισαχθεί ως ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμνίας.

    Οι μέχρι τώρα εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτε το ύποπτο και όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λεμεσού Σταύρος Σταύρου δεν δικαιολογείται πανικός. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν και άλλες εξετάσεις και για να υπάρξει πλήρης επιβεβαίωση θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα είκοσι ημερών.

    Ενημερώθηκε ο Σημίτης για τα μέτρα

    Στο μεταξύ, για το θέμα των μέτρων, που έχουν ληφθεί κατά της νόσου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Υγείας.

    Μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες έλαβαν έγκαιρα όλα τα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι υπηρεσίες του υπουργείου έκαναν ό,τι ήταν εφικτό για την έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση του "ύποπτου" κρούσματος, ενώ ενημέρωσε, όπως όφειλε, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    [38] Το τσάι ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα

    16/5/2003 2:30:00 μμ

    Η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει στον οργανισμό μεγαλύτερες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει διάφορες μολύνσεις. Όπως ανακοίνωσαν ειδικοί επιστήμονες, ένα συστατικό που περιέχει το τσάι βοηθά στην απώθηση των βακτηρίων, των ιών και των μυκητών που προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση '' Proceedings of the National Academy of Sciences''.

    Πέντε φλιτζάνια εναντίον λοιμώξεων

    Πειράματα απέδειξαν ότι τα αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος αυτών που καταναλώνουν τσάι αντέδρασαν πέντε φορές πιο γρήγορα στα μικρόβια απο τα αιμοσφαίρια αυτών που καταναλώνουν καφέ. Στη μελέτη καταγράφηκε η παρουσία αιθυλαμίνης, η οποία παράγεται όταν το συστατικό του τσαγιού L- θιανίνη διασπασθεί στο ήπαρ.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η αιθυλαμίνη, που περιέχεται στα φύλλα του πράσινου και του μαύρου τσαγιού, εξοντώνει και άλλα παθογόνα μικρόβια, όπως τα παρασιτικά, ιούς και πιθανότατα και όγκους.

    Ο δόκτωρ Τζακ Μπουκόφσκι, ερευνητής της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και του Γυναικολογικού νοσοκομείου Μπράιαν της Βοστώνης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πέντε φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα τονώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ το τσάι δεν αποτελεί μαγική θεραπεία υπάρχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωση του, ειδικότερα στα ηλικιωμένα άτομα.

    ''Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολλή σημαντική μελέτη. Καταγράφηκαν πολλά και σημαντικά οφέλη από τη χρήση του τσαγιού'', δήλωσε η Πένι Κρις Εθερτον, ειδική διατροφολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2003 - 16:54:34 UTC