Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Ώρα δουλειάς και όχι εσωστρέφειας''
  • [02] ΕΣΗΕΑ εναντίον νομοσχεδίου για τα γραφεία Τύπου
  • [03] Κριτήρια ένταξης γυναικών στην Αστυνομία
  • [04] Ψηφοφορία για ανάδειξη δύο νέων Μητροπολιτών
  • [05] Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε.
  • [06] Αρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ευρώπης- Αφρικής
  • [07] Πλήρης αποτυχία της επίσκεψης Πάουελ στο Βερολίνο
  • [08] Και δεύτερη θητεία θα διεκδικήσει ο Μπους
  • [09] Πτώση πολεμικού αεροσκάφους στη Βουλγαρία
  • [10] Υποψήφιο το Λονδίνο για Ολυμπιακούς 2012
  • [11] Ο Λίβανος αποδέχεται τον οδικό χάρτη λέει ο Σολάνα
  • [12] Παραπέμπεται σε δίκη ο Αλέν Ζιπέ
  • [13] Να συνεργαστούν για το Ιράκ επιθυμούν ΗΠΑ- Ρωσία
  • [14] Στο Ιράκ η Γενική Διευθύντρια της UNICEF
  • [15] ''Πτώχευσαν'' τα Υβόννη Stores
  • [16] Ικανοποίηση Ε.Ε. από απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
  • [17] Διαζύγιο Ολυμπιακού με Γιαννακόπουλο
  • [18] Ικανοποίηση ΔΟΕ για την ελληνική πρόοδο

    [01] Σημίτης: ''Ώρα δουλειάς και όχι εσωστρέφειας''

    16/5/2003 10:41:00 μμ

    Συνεχίζει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος ο πρωθυπουργός εν όψει των πρωτοβουλιών που-- όπως έχει ανακοινώσει-- θα αναλάβει μετά την ολοκλήρωση της προεδρίας. Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την λειτουργία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στις 27 Μαΐου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα εσωτερικά ζητήματα, καθώς και στη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών. Μιλώντας την Παρασκευή με συνεργάτες του τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι "τώρα είναι και συζητήσεων περί μεγάλων αλλαγών".

    Για Ε.Ε και Κυπριακό μίλησαν Σημίτης-Παπανδέου

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το σημαντικό έργο της και θα κριθεί θετικά ως στις εκλογές τον επόμενο χρόνο.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το μέλλον της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το θέμα της μετανάστευσης, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και άλλα θέματα όπως οι ευρωπαϊκές προοπτικές των βαλκανικών χωρών, μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση, που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο έθεσε και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό διακρίνεται από συνέπεια και συνοχή και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες, δηλαδή σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για την εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, "πολλές φορές είχα την ευκαιρία να συζητώ με τον Πρωθυπουργό και για άλλα θέματα, για τα εσωτερικά. Δεν ήταν όμως αυτός ούτε ο στόχος, αλλά ούτε και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης με τον Πρωθυπουργό. Ασφαλώς και υπάρχει δικός μου προβληματισμός για τα θέματα της πολιτικής ζωής σε σχέση με τη λειτουργία γενικότερα και των κομμάτων και κάποια στοιχεία του πολιτικού συστήματος, όπως βεβαίως και για τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης".

    [02] ΕΣΗΕΑ εναντίον νομοσχεδίου για τα γραφεία Τύπου

    16/5/2003 11:13:00 μμ

    Την αντίθεση του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την οργάνωση των γραφείων Τύπου του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας στάσεις εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο υπουργείο Τύπου την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη

    [03] Κριτήρια ένταξης γυναικών στην Αστυνομία

    16/5/2003 10:24:00 μμ

    Ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σχετικά με την εισαγωγή των γυναικών στις Σχολές της Αστυνομίας, οργάνωσε την Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν η αλλαγή του ελάχιστου ορίου αναστήματος από 1,65 που ήταν μέχρι τώρα σε 1,70 για τις γυναίκες, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις από τις υποψήφιες στις αθλητικές δοκιμασίες που είναι πλέον ίδιες και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

    Κάποιοι από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν τις αλλαγές σαν έμμεση διάκριση των γυναικών και αποκλεισμό τους λόγω φύλου και κάποιοι άλλοι ότι αποτελούν πραγματική ισότητα.

    Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην προετοιμασία πολλών κοριτσιών που έχουν ήδη ξοδέψει χρήματα για να πετύχουν σε ένα επιπλέον μάθημα που προβλέπεται για να εισαχθούν στις σχολές της αστυνομίας και τώρα είναι αργά για να αλλάξουν τα μηχανογραφικά τους, ώστε να δηλώσουν άλλη σχολή προτίμησης.

    [04] Ψηφοφορία για ανάδειξη δύο νέων Μητροπολιτών

    16/5/2003 10:15:00 μμ

    O νέος Μητροπολίτης Σερρών

    Θεολόγος

    Δύο νέους μητροπολίτες εξέλεξαν την Παρασκευή οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε έκτακτη συνεδρίασή τους. Συγκεκριμένα, εξελέγη νέος μητροπολίτης Σερρών, ο μέχρι τώρα αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και επίσκοπος Σαλώνων Θεολόγος, με 63 ψήφους. Βρέθηκαν επτά λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα. Στη μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου, νέος ιεράρχης εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Τσολιάκος με 70 ψήφους. Βρέθηκαν τρία λευκά. Η χειροτονία του ψηφισμένου μητροπολίτη Ζιχνών θα γίνει αύριο το πρωί στη Μητρόπολη.

    [05] Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε.

    16/5/2003 8:07:00 μμ

    Η σχέση χρήσης των Ι.Χ αυτοκινήτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς απασχολεί τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται εν πλω στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στο Συμβούλιο το κόστος που αποδίδεται στην κυκλοφοριακή συμφόρηση φτάνει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αποτελεί το 1% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 30 χρόνια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ΙΧ στην Ε.Ε. και σήμερα κυκλοφορούν 175 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

    Οι προτάσεις της ελληνικής προεδρίας

    Στην εισήγηση της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνονται σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των Αστικών Μαζικών Μεταφορών (ΑΜΜ), με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

    Κάποιες από αυτές είναι και ριζοσπαστικές για τα ελληνικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα, η επιβολή φόρου στα ΙΧ για τη χρήση της οδικής υποδομής (ισχύει ήδη στην Βρετανία με τη μορφή αστικού διοδίου).

    Το μέτρο αυτό, όπως είπε, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν αφορά την Ελλάδα.

    Παράλληλα, προτείνεται να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το ΙΧ εντός των αστικών κέντρων.

    Κοινή θέση είναι η προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, τη χρηματοδότηση των υποδομών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερη διακίνηση των επιβατών.

    Η Ελληνική Προεδρία προτάσσει επίσης τη συνέχιση της επενδυτικής προσπάθειας για την επέκταση και δημιουργία νέων δικτύων, αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας των Μέσων, βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης του κοινού, ανάπτυξη συστημάτων πληροφόρησης των πολιτών.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της χρήσης των ΑΜΜ η ελληνική προεδρία προτείνει την επέκταση των λεωφορειολωρίδων, εκχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα των αστικών μέσων συγκοινωνιών, προώθηση αστικών και προαστιακών συστημάτων μαζικών μεταφορών και ανάπτυξη δικτύου για τη διευκόλυνση των μετεπιβιβάσεων.

    Επίσης, δίνεται έμφαση στην βελτίωση των στοιχείων άνεσης και προσπελασιμότητας των χρηστών στα ΑΜΜ, στην εξασφάλιση της προσωπικής τους ασφάλειας, αλλά και στη διαρκή αξιολόγηση των συστημάτων μέσα από θεσμοθετημένα όργανα.

    [06] Αρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ευρώπης- Αφρικής

    16/5/2003 7:59:00 μμ

    Η Ευρώπη αισθάνεται και πιστεύει ότι έχει άρρηκτους δεσμούς με το νοτιότερο γείτονά της, την Αφρική. Οι άρρηκτοι δεσμοί δεν συνίστανται μόνο στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, αλλά υπάρχουν και συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που ωθούν τους Ευρωπαίους να ενισχύουν την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Τα παραπάνω τόνισε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή χαιρετισμό που απηύθυνε, ανοίγοντας τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που οργάνωσε η ελληνική προεδρία με θέμα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής.

    Συζήτηση με σκοπό τη σύνταξη Λευκής Βίβλου

    Όπως είναι γνωστό, η ελληνική προεδρία επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση στο διάλογο μεταξύ ΕΕ - Αφρικής και για το σκοπό αυτό οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή περίπου 15 προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ελλάδα, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου.

    Στόχος της συζήτησης της στρογγυλής τράπεζας είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλλει στις προσπάθειες της Αφρικής να προσεγγίσει τους στόχους NEPAD (Νέα εταιρική σχέση για την ανάπτυξη της Αφρικής).

    Η δημιουργία της Αφρικανικής Ένωσης και η πρωτοβουλία NEPAD αποτελούν συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεράσει η Αφρική μεγάλα και ποικίλα προβλήματα και να πραγματώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει.

    Οι συζητήσεις της στρογγυλής τράπεζας θα συμβάλουν στο να συνταχθεί μια λευκή Βίβλος, η οποία θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς:

    - πρόληψη, αποφυγή συγκρούσεων και αποκατάσταση

    - η χρηστή διακυβέρνηση και

    - μείωση της φτώχειας.

    Η λευκή αυτή Βίβλος θα διανεμηθεί μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επίσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αφρικανικής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του μελλοντικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ''Θέλουμε αμοιβαία, επωφελή συνεργασία''

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, παρά τις καλές προθέσεις, το επίπεδο επιβίωσης των Αφρικανών έπεσε κατά 20%, ενώ παράλληλα μειώθηκε και το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εμπόριο.

    Ταυτόχρονα, είπε, δύο εκατομμύρια Αφρικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό του AIDS και 200 εκατομμύρια υφίστανται τις συνέπειες της αύξησης του εξωτερικού χρέους, της πτώσης του συστήματος υγείας, της μείωσης της βοήθειας, ενώ μόνο το 1% των παγκόσμιων επενδύσεων κατευθύνεται στην Αφρική. "Επομένως", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, "η φτώχεια, η έλλειψη περίθαλψης, οι επιδημίες και οι διαμάχες αποτελούν όπλα μαζικής καταστροφής στην Αφρική, αν θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο".

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται έντονα για την ενίσχυση της αφρικανικής ηπείρου, και σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν ιστορικούς δεσμούς με την ήπειρο αυτή, "από την οποία χωριζόμαστε με τα ύδατα της Μεσογείου και επιθυμούμε μια στενή και αποτελεσματική σχέση Ευρώπης - Αφρικής και ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε μία αμοιβαία, επωφελή συνεργασία".

    "Η ελληνική κυβέρνηση", είπε ο υπουργός, "θα διατηρήσει την κατεύθυνση αυτή ως προτεραιότητα και οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει άλλους τομείς και διεθνείς κρίσεις να μας αποσπάσουν από αυτή τη δέσμευση και να παραμελήσουμε το ενδιαφέρον μας για την Αφρική". "Θα έλεγα", συνέχισε ο υπουργός, "ότι το να παραμελήσει κανείς την Αφρική είναι τόσο πολιτικά όσο και ηθικά μη αποδεκτό".

    Αναφερόμενος στη NEPAD και στην Αφρικανική Ένωση, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σημαντικά στάδια, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και υπογράμμισε ότι θα πρέπει "να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές τάσεις (τόσο τις πρόσφατες, όσο και τις παλαιότερες) σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική ενίσχυση". "Θα πρέπει", είπε, "να δούμε ποιες είναι οι αιτίες της διαμάχης και της τρομοκρατίας, να δούμε σε σχέση με τα προηγούμενα το σκάνδαλο των πωλήσεων όπλων και φυσικά το πρόβλημα της διαφθοράς". "Θα πρέπει η Ευρώπη να αποφύγει την περιθωριοποίηση μιας ηπείρου, η οποία είναι πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κουλτούρα και σε φυσικούς πόρους, μια ήπειρος όπου η γυναίκα είναι πιθανότατα ο πιο ακριβός της θησαυρός".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε ευχαριστίες προς την καθηγήτρια κ. Λούκα Κατσέλη για τη συμβολή της στη διαμόρφωση του κειμένου συζήτησης, το οποίο θα διαμορφώσει τη σχετική λευκή Βίβλο και υπογράμμισε ότι το έτος 2000 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των αφρικανικών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Κάιρο, δεσμεύτηκαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής προς μία συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η λευκή Βίβλος, η οποία θα συνταχθεί με βάση τις συζητήσεις της στρογγυλής τράπεζας (οι συζητήσεις δεν είναι ανοικτές για τα ΜΜΕ) αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του μελλοντικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Πλήρης αποτυχία της επίσκεψης Πάουελ στο Βερολίνο

    Πηγή: ΑΠΕ 16/5/2003 7:39:00 μμ

    Οι "μεγάλες προσδοκίες" για μία ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης στις αμερικανογερμανικές σχέσεις αποδείχτηκαν φρούδες, η πυρετώδης παρασκηνιακή διπλωματική προετοιμασία και οι εκατέρωθεν λεκτικές "προκαταβολές" καλής θελήσεως αποδείχθηκαν τελικά μικρής σημασίας, και η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Βερολίνο κατέληξε σε αποτυχία, όχι μόνον επί της ουσίας, αλλά και αναφορικά με τη "βέβαιη" ατμοσφαιρική βελτίωση του πολιτικού κλίματος: το "λιώσιμο των πάγων" διακόπηκε πριν καλά-καλά αρχίσουν οι συνομιλίες του Πάουελ με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, ενώ, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, προστέθηκε ένα ακόμη "κρατούμενο" στα ήδη υπάρχοντα, που επιβαρύνει περισσότερο τις "κατεστραμμένες", όπως θεωρείται από όλες τις πλευρές, προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Αμερικανού Προέδρου Μπους.

    Η ''τορπίλη'' Μπους από την Ουάσιγκτον

    Ο παράγοντας, που τορπίλισε την επιχείρηση "λιώσιμο των πάγων", για "μικρή αλλά με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ βόμβα", κάνουν λόγο, ήταν η γνωστοποίηση, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Σρέντερ-Πάουελ αμέσως μετά την επιστροφή του Γερμανού καγκελαρίου νωρίς το πρωί από την περιοδεία του στην Ασία, ότι ο Πρόεδρος Μπους, είχε με δική του πρωτοβουλία μία "κουβεντούλα" στο Λευκό Οίκο με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ, έναν από τους δριμύτερους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής του Σρέντερ και επιφανή εκπρόσωπο των "φιλοαμερικανών" στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

    "Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για συνειδητή προσωπική προσβολή", ήταν η αξιολόγηση που διατύπωναν σε "πηγαδάκια" διπλωματικοί συνεργάτες του Σρέντερ με ακροατήριο τους δημοσιογράφους, που είχαν πάει στην καγκελαρία για να καλύψουν την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Σρέντερ-Πάουελ, αλλά έγιναν απλώς αποδέκτες δύο σύντομων δηλώσεων σε παγωμένη ατμόσφαιρα, με απαγόρευση υποβολής ερωτήσεων και με εμφανή την αμηχανία και των δύο πολιτικών και ιδιαίτερα προφανή τη δυσθυμία του Γερμανού καγκελαρίου.

    Στην ανατροπή του στημένου σκηνικού πρέπει να προστεθεί ότι οι αξιολογήσεις των συνεργατών του Σρέντερ, που κάνουν λόγο ακόμη και για "πρόκληση", αλλά και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή του Μπους να μην είχε μόνον αποδέκτη τον Σρέντερ, αλλά οι σύμβουλοι του Μπους, που πιθανόν "οργάνωσαν" την "τυχαία" συνάντησή του με τον Κοχ, να επεδίωκαν ταυτόχρονα ή κυρίως την υπόσκαψη των προσπαθειών και τη μείωση του κύρους του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, διέψευδαν τις "διευκρινίσεις", που έδινε σχεδόν παράλληλα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τόμας Στεγκ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος και σύμφωνα με τον οποίο "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί σε μεγάλα κτίρια, όπως ο Λευκός Οίκος, συμβαίνει καμιά φορά να συναντιούνται οι άνθρωποι στους διαδρόμους".

    "Ανοιχτή και ειλικρινής" ήταν η συζήτηση με τον Σρέντερ, είπε ο Πάουελ, που στη διπλωματική γλώσσα είναι συνώνυμο της "έξω από τα δόντια" επικοινωνίας, ενώ ο Σρέντερ σχετικοποίησε την προαναγγελία του ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι για την υιοθέτηση του αμερικανοβρετανικού Σχεδίου Απόφασης "θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές".

    Ο μόνος κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις Σρέντερ-Πάουελ ήταν η αναγνώριση της αναγκαιότητας για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας και η "ψύχρα" της ατμόσφαιρας μεταφέρθηκε και στην κοινή εμφάνιση Πάουελ-Φίσερ, ύστερα από δίωρες συνομιλίες, αργά το μεσημέρι, όπου οι δύο υπουργοί, που διατηρούσαν όλη αυτήν περίοδο της αμερικανογερμανικής αντιπαράθεσης ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας και που τρέφουν αμοιβαία προσωπική συμπάθεια, παρέκαμψαν και την άλλη "προκαταβολή", που είχε προσφέρει ο Σρέντερ στο βωμό της εξομάλυνσης των αμερικανογερμανικών σχέσεων, και που αποσιώπησε στη δήλωσή του, την ανάληψη δηλαδή από το ΝΑΤΟ της στρατιωτικής επιτήρησης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στο Ιράκ, δηλώντας ότι "δεν συζήτησαν το θέμα".

    Απροσδόκητη εξέλιξη το ''πισωγύρισμα''

    Το ατμοσφαιρικό "πισωγύρισμα", που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάουελ στη γερμανική πρωτεύουσα, υπήρξε ως εξέλιξη απροσδόκητη, δεδομένου ότι, παρά την επίγνωση ότι η πολιτική στρατηγική, που ακολουθεί η αμερικανική διοίκηση, όπως είναι η αρχή της μονομερούς λήψης αποφάσεων, ή το δόγμα των προληπτικών στρατιωτικών επεμβάσεων, δεν είναι συμβατή με την πολιτική φιλοσοφία και τα συμφέροντα της Γερμανίας, είχε επί εβδομάδες καλλιεργηθεί η "βεβαιότητα", ότι η επίσκεψη Πάουελ, του "καλού και ευαίσθητου στον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης" Αμερικανού, θα συνέβαλε σε μία, αν μη τι άλλο, βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, εγκαινιάζοντας την υπέρβαση της πολύμηνης "αφωνίας" και αντιπαράθεσης και αποκαθιστώντας τουλάχιστον ένα επίπεδο "σχέσεων εργασίας", που θα μπορούσε αργότερα, να οδηγήσει σε μία επαναπροσέγγιση.

    Το τι μέλλει γενέσθαι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να απαντηθεί. Το αν θα υπάρξει "κάτι περισσότερο από μία χειραψία" μεταξύ Μπους και Σρέντερ, όπως επιθυμούσε η γερμανική πλευρά, όταν οι δύο πολιτικοί συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής των G8', στις αρχές Ιουνίου, στο Εβιάν ή και στο Πέτερσμπουργκ, λίγες μέρες νωρίτερα, στα πλαίσια εορταστικής εκδήλωσης για τα 300 χρόνια της πόλης, είναι αμφιλεγόμενο.

    Η "γκάμα" των εκτιμήσεων ξεκινάει από το ότι κάτι τέτοιο, μία δηλαδή κατ΄ ιδίαν συνάντηση-συνομιλία "αποκλείεται" μετά το επεισόδιο Κοχ, και φτάνει μέχρι το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η "προσβολή" του Μπους μπορεί να ήταν μία επίδειξη ισχύος του Αμερικανού Προέδρου προκειμένου να προχωρήσει στο βήμα μιας ιδιαίτερης συνάντησης με τον Σρέντερ αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν είναι σαφές αν ο Γερμανός καγκελάριος εξακολουθεί να την επιθυμεί.

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανογερμανικές σχέσεις είναι "δηλητηριασμένες" και ότι κάθε μικρό βήμα βελτίωσης για την "αναγκαία" διεκπεραίωση των τρεχουσών υποχρεώσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, μένει σε πρώτη ευκαιρία μετέωρο, όπως κατέδειξε το επεισόδιο Κοχ.

    [08] Και δεύτερη θητεία θα διεκδικήσει ο Μπους

    16/5/2003 11:16:00 μμ

    Τη δεύτερη προεδρική του θητεία θα διεκδικήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος πήρε και επισήμως την απόφαση αυτή προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση το Νοέμβριο του 2004, όπως ανακοινώθηκε την Πεμπτη από τον Λευκό Οίκο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Αρι Φλέισερ διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα αναγκαία έγγραφα έχουν ήδη κατατεθεί στην Εκλογική Επιτροπή.

    Η κατάθεση των εγγράφων αυτών θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μπους, που εξελέγη για μια πρώτη θητεία το Νοέμβριο του 2000, να δεχτεί εισφορές από τους οπαδούς του για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

    Σύμφωνα με τα κατατεθέντα έγγραφα, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου θα είναι ο Κεν Μέλμαν, που είναι σήμερα διευθυντής των πολιτικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου, ενώ ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, Μέρσερ Ρέινολντς θα είναι ο οικονομικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Μπους.

    Ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έχει ήδη ανακοινώσει από τις αρχές Μαΐου ότι θα διεκδικήσει την ίδια θέση στο πλευρό του κ. Μπους στις εκλογές του 2004.

    Από την πλευρά των Δημοκρατικών μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ήδη εννέα υποψηφιότητες για τις προκριματικές εκλογές που θα αναδείξουν τον υποψήφιο του Κόμματος που θα αντιπαρατεθεί στον Τζορτζ Μπους

    [09] Πτώση πολεμικού αεροσκάφους στη Βουλγαρία

    16/5/2003 8:03:00 μμ

    Νεκρός ανασύρθηκε ο πιλότος πολεμικού αεροσκάφους "ΜΙΓΚ 21", το οποίο κατέπεσε κατά τη διάρκεια πτήσης χαμηλού ύψους, στην περιοχή της ορεινής πόλης Παναγιούριστε στην Κεντρική Βουλγαρία, την Παρασκευή σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

    [10] Υποψήφιο το Λονδίνο για Ολυμπιακούς 2012

    16/5/2003 8:51:00 μμ

    Ξεκίνησαν και επίσημα την Πέμπτη οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο, με το Δήμαρχο της πρωτεύουσας της Μεγάλης Βρετανίας Κεν Λίβινγκστον να επισημαίνει ότι η πόλη έχει μια στις τρεις πιθανότητες να κερδίσει το μεγαλύτερο γεγονός που πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Μιλώντας αμέσως μετά τη υπουργό Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας Τέσα Τζόελ, ο Δήμαρχος του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την διεκδίκηση των Αγώνων του 2012 και η σχετική απόφαση αποτελεί την σημαντικότερη για την πόλη στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Γκαρντιαν, η απόφαση για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων θα κοστίσει στο Λονδίνο, την κυβέρνηση και της Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή 17 εκατ.λίρες Αγγλίας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες τον Ιούλιο του 2005.

    Εάν τελικά το Λονδίνο επιτύχει τον σκοπό θα χρειαστούν 4 δισ. λίρες επιπλέον για να ολοκληρωθούν οι υποδομές που απαιτούνται για την διοργάνωση των Αγώνων.

    Τα έξοδα των Αγώνων θα καλυφθούν από την Ολυμπιακή Επιτροπή, του λονδρέζους φορολογούμενους και το Ολυμπιακό Λότο.

    Η διεκδίκηση των Αγώνων έχει την προσωπική στήριξη του πρωθυπουργού Τονι Μπλερ, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ροκ, είπε ότι θα στηρίζει την απόφαση.

    Μεταξύ των πόλεων που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 είναι η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη, η Αβάνα και η Λειψία, ενώ το Παρίσι, η Μόσχα, το Τορόντο και μια εκ των δύο πόλεων της Βραζιλίας, Σαο Πάολο και Ριο Ντε Τζανέιρο αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα.

    [11] Ο Λίβανος αποδέχεται τον οδικό χάρτη λέει ο Σολάνα

    16/5/2003 8:46:00 μμ

    "Ο Λίβανος υποστηρίζει τον οδικό χάρτη με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό" δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα. Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι αν γίνουν τροποποιήσεις στον οδικό χάρτη, μετά από ισραηλινές πιέσεις, το ειρηνευτικό σχέδιο θα στεφθεί με αποτυχία.

    Επιφυλάξεις για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

    ''Ο κ. Λαχούντ είπε ότι ο Λίβανος θα υποστηρίξει όλα όσα αποδεχτούν οι Παλαιστίνιοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη. Το συμπέρασμα είναι σαφές και ξεκάθαρο'', είπε ο Χαβιέ Σολάνα.

    ''Ο Λίβανος σέβεται την παλαιστινιακή απόφαση όσον αφορά τον οδικό χάρτη αλλά η Βηρυτός εμμένει στην άρνησή της για το σημείο του σχεδίου που αφορά τους παλαιστίνιους πρόσφυγες'' δήλωσε από την πλευρά του ο Εμίλ Λαχούντ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βηρυτός τηρεί επιφυλάξεις για το σχέδιο γιατί θεωρεί ότι δεν εγγυάται το δικαίωμα των παλαιστίνιων προσφύγων - οι οποίοι εγκατέλειψαν υπό πίεση τα εδάφη τους κυρίως το 1948 και το 1967- να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    [12] Παραπέμπεται σε δίκη ο Αλέν Ζιπέ

    16/5/2003 8:12:00 μμ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, μαζί με 26 ακόμα άτομα, παραπέμφθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας στο Δήμο Παρισίων, μία δίκη που σύμφωνα με νομικούς αναλυτές θα ξεκινήσει στα τέλη του 2003 ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2004. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ, που παραπέμπεται να δικαστεί από τον εφέτη ανακριτή Αλέν Φιλιμπό, ηγείται σήμερα της ''Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα'' δηλαδή του πολιτικού φορέα που διαδέχθηκε τον νεογκολικό ''Συναγερμό για τη Δημοκρατία''. Η κατηγορία με την οποία παραπέμπεται να δικαστεί ο Ζιπέ είναι αυτή ''της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων''.

    Πρόκειται για δικαστική ανάκριση που ξεκίνησε στη διάρκεια του 1996 με επίκεντρο και άξονα τους πόρους του ''Συναγερμού για τη Δημοκρατία'' στην περιοχή του Παρισιού. Να σημειωθεί ότι τότε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ και αρχηγός του νεογκολικού κόμματος ήταν δήμαρχος Παρισιού.

    Ερευνήθηκαν επίσης από τη δικαστική αρχή συστηματικά οι αθρόοι διορισμοί στελεχών του ''Συναγερμού για τη Δημοκρατία'' σε επιχειρήσεις της περιοχής του Παρισιού που είχαν ''διαπλοκές'' με δημόσια έργα που εκτελούνταν στο Παρίσι.

    Κατά το κατηγορητήριο της παραπομπής ο Ζιπέ, τότε αναπληρωτής υπεύθυνος για τα οικονομικά του δήμου και γγ του νεογκολικού κόμματος, είχε απόλυτη γνώση αυτών των επίδικων δοσοληψιών.

    Εφόσον κριθεί αμετάκλητα ένοχος ο 57χρονος Αλέν Ζιπέ, σήμερα δήμαρχος του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία, μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και σε ποινή κάθειρξης, καταβολή μεγάλου χρηματικού προστίμου, κυρίως όμως να αποκτήσει κώλυμα εκλογιμότητας στο μέλλον.

    Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει στο δικαστήριο όλα τα συναφή με την υπόθεση στοιχεία, που συνηγορούν υπέρ της αθωότητάς του

    [13] Να συνεργαστούν για το Ιράκ επιθυμούν ΗΠΑ- Ρωσία

    16/5/2003 10:06:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισαν την Παρασκευή--στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας--την επιθυμία τους να συνεργαστούν για το Ιράκ, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    ''Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν μια σταθερή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας τους για το μεταπολεμικό Ιράκ, και εξέφρασαν τη λύπη τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τσετσενίας και της Σαουδικής Αραβίας'', δήλωσε ο κ. Φλέισερ.

    ''Επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή από την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ δήλωσαν ότι αναμένουν με χαρά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη στο τέλος του μήνα'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων και επισημάνθηκε ότι οι κ.κ. Μπους και Πούτιν συζήτησαν τις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής της Αγίας Πετρούπολης.

    [14] Στο Ιράκ η Γενική Διευθύντρια της UNICEF

    16/5/2003 9:34:00 μμ

    Μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Ιράκ, θα κάνει με το ταξίδι της εκεί η Γενική Διευθύντρια της Unicef, Κάρολ Μπέλαμι. Η επικεφαλής της Unicef θα μείνει για τρεις μέρες στη Βαγδάτη, όπου θα συναντηθεί με ιρακινούς δημοσίους υπαλλήλους, διευθυντές υπηρεσιών του ΟΗΕ, και άλλες προσωπικότητες. Στο επίκεντρο των επαφών της θα βρεθούν, το νερό, οι υπηρεσίες υγείας, η παιδιά και η προστασία τους.

    [15] ''Πτώχευσαν'' τα Υβόννη Stores

    16/5/2003 11:11:00 μμ

    Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Παρασκευή η γνωστή αλυσίδα εμπορίας καλλυντικών Υβόννη Stores. Τα δέκα καταστήματα της εταιρίας στην Αθήνα παρέμειναν κλειστά και οι τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μήνα, εξέφρασαν ανησυχία για τις αποζημιώσεις τους . Ο δικηγόρος της εταιρίας, Γιάννης Σταμούλης, συνέστησε στους εργαζόμενους ψυχραιμία, διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν κανονικά τα χρήματα που δικαιούνται ως αποζημίωση και ανακοίνωσε ότι το αίτημα πτώχευσης θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών

    [16] Ικανοποίηση Ε.Ε. από απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

    16/5/2003 8:12:00 μμ

    Ιδιαίτερα θετική κρίνει η ΕΕ την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα. Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών της ΕΕ, στη Χαλκιδική, ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ. Για το δεύτερο κοινοτικό πρόγραμμα επισήμανε ότι οι πόροι που δεν απορροφήθηκαν δεν ξεπερνούν το 3%, ποσοστό απόλυτα συγκρίσιμο με τις απώλειες των άλλων κρατών-μελών, που φτάνουν ακόμα και το 10%. Χαρακτήρισε μάλιστα "υπερβολικές κορώνες" τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για το κλείσιμο του Β' ΚΠΣ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποίησε το Β' ΚΠΣ με επιτυχία και αυτό διαψεύδει κατηγορηματικά όσους θέλησαν να εμπλέξουν τα προγράμματα αυτά σε μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

    Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για το Δ' ΚΠΣ, της περιόδου 2007-2013, ο κ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει δυναμικά τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να προχωρήσει η σύγκλιση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

    Εν τω μεταξύ, θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των επιτοκίων του ευρώ, καθώς ενισχύονται πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο, μετά την ανακοίνωση από την Γιουροστάτ ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,1% τον Απρίλιο, έναντι 2,4% το Μάρτιο.

    [17] Διαζύγιο Ολυμπιακού με Γιαννακόπουλο

    16/5/2003 10:21:00 μμ

    "Σφράγισε" την κατάκτηση του τίτλου με τα δύο γκολ που έβαλε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, συνέδεσε το όνομα του με τους επτά συνεχόμενους τίτλους που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, αλλά επειδή κάποτε όλα τα ωραία τελειώνουν, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός αρνήθηκε την τελευταία πρόταση που του έγινε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέας "ποδοσφαιρικής στέγης" αν και όπως όλα δείχνουν δεν θα ...ψάχνει για πολύ. Λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι της χρονιάς, ο Γιαννακόπουλος δέχθηκε πρόταση από την Μπόλτον --με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στην πρέμιερ λιγκ-- ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με αυτό το δεδομένο, ο έμπειρος άσος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη και από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θέλει να μείνει στον Πειραιά, αρκεί με το νέο συμβόλαιο να είχε τις απολαβές που του υποσχέθηκαν οι Αγγλοι.

    Οι διοικούντες τους πρωταθλητές άρχισαν τα "παζάρια" και η καλύτερη πρόταση που έκαναν στον Γιαννακόπουλο, ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας.

    Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Μπόλτον εξασφάλισε την παραμονή της, ενημέρωσε τον Γιαννακόπουλο ότι η πρόταση ισχύει ως είχε και έτσι φτάσαμε στο σημερινό "διαζύγι¨ο", που επισημοποιήθηκε από την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Σωκράτης Κόκκαλης, εκτιμώντας την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του ποδοσφαιριστή Στέλιου Γιαννακόπουλου, του πρότεινε, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα για άλλα τρία χρόνια. Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση όχι μόνο της αξίας του Στέλιου Γιαννακόπουλου, αλλά και της σχέσης του με τον Ολυμπιακό. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ωστόσο, προφανώς έχοντας υπόψη του να συνεχίσει την καριέρα του στην πρέμιερ λιγκ, δεν αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη πρόταση της ΠΑΕ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατόπιν των ανωτέρω, θέλει και δημόσια να ευχαριστήσει το Στέλιο Γιαννακόπουλο για τα όσα πρόσφερε στην ομάδα και του εύχεται να έχει επιτυχίες στην περαιτέρω καριέρα του".

    [18] Ικανοποίηση ΔΟΕ για την ελληνική πρόοδο

    16/5/2003 9:19:00 μμ

    Την πλήρη ικανοποίησή της εξέφρασε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά την παρουσίαση της ελληνικής προόδου από την Γιάννα Αγγελοπούλου στη Μαδρίτη. Χθες, ισπανική εφημερίδα βράβευσε την πρόεδρο της Αθήνα 2004 ως κορυφαία προσωπικότητα, στο χώρο τού αθλητισμού από μεγάλη ισπανική εφημερίδα.

    Γ. Αγγελοπούλου: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

    "Ιδιαίτερα παραγωγικές" χαρακτήρισε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τις συναντήσεις που είχε στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε στους ρυθμούς που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους.

    "Απομένουν 15 μήνες ως την έναρξη των Αγώνων. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε καθημερινά με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε επίσης και στα τελευταία αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας, τα οποία είναι πλέον ορατά:

    Παραδόθηκε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Ελέγχου Ντόπινγκ. Ο σταθμός του Μετρό στο Μοναστηράκι χρησιμοποιείται από τον περασμένο μήνα και εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 επιβάτες. Ολα τα άλλα έργα - συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου Καραϊσκάκη- κατασκευάζονται. Ξεκίνησε στις 12 Μαιου το πρόγραμμα πώλησης εισιτηρίων στο Υπάρχουν ήδη περίπου 80.000 αιτήσεις Εθελοντών.

    Εθελόντρια η Μαντώ

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι το θέμα της Ατυπης Πνευμονίας, κατόπιν αιτήματος και του πρωθυπουργού έχει τεθεί στη ΔΟΕ.

    Στο μεταξύ, στον ολυμπιακό εθελεντισμό, προσχώρησε ακόμα μία λαμπερή παρουσία, η Μαντώ, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για το διαγωνισμό τής Γιουροβίζιον


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2003 - 20:55:23 UTC