Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη ξεκινούν οι Πανελλαδικές
  • [02] Κλιμακώνεται η βία στην Μέση Ανατολή
  • [03] Συλλήψεις για το μπαράζ επιθέσεων στο Μαρόκο
  • [04] Κίνα: Νεκροί και αγνοούμενοι από καταρρακτώδεις βροχές
  • [05] ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους
  • [06] Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στις Φιλιππίνες

    [01] Την Τρίτη ξεκινούν οι Πανελλαδικές

    18/5/2003 11:49:00 πμ

    Αρχίζουν την Τρίτη οι πανελλαδικές εξετάσεις για 93.900 υποψήφιους, που θα διεκδικήσουν τις 65.500 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την εξεταστική περίοδο θα εγκαινιάσουν μία ημέρα νωρίτερα, οι περίπου 2.800 μαθητές των Εσπερινών Λυκείων.

    [02] Κλιμακώνεται η βία στην Μέση Ανατολή

    18/5/2003 10:22:00 πμ

    Kαμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε μέσα σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ εκρηκτικά, παρασύροντας στο θάνατο επτά επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους 20, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη κοντά στο Αράμ, μια αραβική κοινότητα του ανατολικού τομέα της προσαρτημένης Ιερουσαλήμ. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν άλλα θύματα εκτός από τον δράστη. Νωρίτερα ένας ακόμη βομβιστής ανατινάχθηκε στην Χεβρώνα όπου έχασε την ζωή του ένα ζευγάρι. Λίγο αργότερα δυο ένοπλοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν σε εβραϊκό οικισμό, αλλά οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δυο.

    Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης Σαρόν

    Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε το πρωί της Κυριακής απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Ραμάλα μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ανέβαλε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, συγκάλεσε για τις 18.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του.

    Η κυβέρνηση Αμπάς καταδίκασε τις επιθέσεις, κάλεσε όμως το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

    Τα επεισόδια συνέπεσαν με την σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριελ Σαρον και του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουτ Αμπας, το βράδυ του Σαββάτου όπου συζήτησαν επί του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους υπό προϋποθέσεις, έως το 2005.

    Η συνάντηση όμως-- η οποία κράτησε τρεις ώρες-- δεν κατέληξε σε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά. ''Ο Αμπάς ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη και εκείνος του απάντησε με γενικότητες'' είπε ο σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα. Πάντως οι δύο άντρες αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου.

    [03] Συλλήψεις για το μπαράζ επιθέσεων στο Μαρόκο

    18/5/2003 11:09:00 πμ

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει, την ευθύνη των επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Καζαμπλάνκας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άτομα-- μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι-- και να τραυματιστούν τουλάχιστον 100. Οι επιθέσεις στόχευαν το προξενείο του Βελγίου, ένα παλιό εβραϊκό κοιμητήριο και μια λέσχη της εβραϊκής κοινότητας, ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο. Η μαροκινή αστυνομία συνέλαβε 33 ισλαμιστές με την κατηγορία της συμμετοχής στις επιθέσεις αυτοκτονίας οι οποίες, σύμφωνα με τον μαροκινό υπουργό Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκαν από 14 βομβιστές-καμικάζι. Ο πρόεδρος Μπους προτίθεται να προσφέρει βοήθεια για τον εντοπισμό των τρομοκρατών.

    Οι περισσότεροι νεκροί των επιθέσεων είναι Μαροκινοί, αλλά ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τρεις Γάλλοι και ένας Ιταλός.

    Για χτυπήματα της "διεθνούς τρομοκρατίας" έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

    Το μπαράζ των επιθέσεων καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, καθώς και η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, την Κένυα και τη Μαλαισία, χωρίς όμως να αναφέρει το Μαρόκο.

    [04] Κίνα: Νεκροί και αγνοούμενοι από καταρρακτώδεις βροχές

    18/5/2003 11:48:00 πμ

    Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα φέρονται ως αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται στη νότια Κίνα. Οι βροχοπτώσεις διαρκούν εδώ και πολλές ημέρες και έχουν πλημμυρίσει τις σοδιές και προκαλέσει κατολισθήσεις στην περιοχή της Καντόνας και τη γειτονική επαρχία Χουνάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, δεκαπέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οκτώ φέρονται ως αγνοούμενοι στο Γκουανγκντόνγκ. Οι βροχές προκάλεσαν επίσης το θάνατο 9 ανθρώπων στο Χουνάν, όπου 22 φέρονται ως αγνοούμενοι.

    [05] ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους

    18/5/2003 11:32:00 πμ

    Τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε μικρό τουριστικό αεροσκάφος σκοτώθηκαν όταν αυτό συνετρίβη την Παρασκευή στη Νότια Καρολίνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας, Πολ Σλαμ, το αεροπλάνο, τύπου Lancair IV, είχε απογειωθεί από το Πόρτλαντ της Ιντιάνα με προορισμό το Μπόφορτ της Νότιας Καρολίνας, αλλά συνετρίβη κοντά στην πόλη Αλεντεϊλ. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα

    [06] Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στις Φιλιππίνες

    18/5/2003 11:07:00 πμ

    Ένας φιλιππινέζος δημοσιογράφος, πρώην κομμουνιστής αντάρτης δολοφονήθηκε το Σάββατο στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για τον τρίτο δημοσιογράφο που σκοτώνεται στις επαρχίες του αρχιπελάγους μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο Πόλι Πόμπεντα, 35 χρόνων, σκοτώθηκε το Σάββατο από αγνώστους οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα κοντά στη Λουσένα, νοτιοανατολικά της Μανίλας. Ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για το φόνο.

    Ο Πόμπεντα είχε εγκαταλείψει το Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA) πριν από μερικά χρόνια και ήταν σχολιαστής σε περιφερειακό ραδιοσταθμό, τον Con-Amor Broadcasting.

    Ο πρόεδρος του ραδιοφωνικού δικτύου δήλωσε πως ο δημοσιογράφος είχε επικρίνει στις εκπομπές του τις δημοτικές αρχές.

    Ένας άλλος σχολιαστής του ραδιοφώνου, ο Εφρέν Ραφάναν, δολοφονήθηκε στις 31 Μαρτίου στη βόρεια πόλη Βίγκαν και ένας τρίτος δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, ο Τζον Βιλανουέβα, σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα στο Λεγκάσπι, στις κεντρικές Φιλιππίνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 18 May 2003 - 8:54:17 UTC