Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν τους Ο.Α.''
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη για θέματα Δημόσιας Τάξης
  • [03] Στεφανόπουλος: Δεν θα είμαι υποψήφιος για τρίτη φορά
  • [04] Αναζητείται λύση για τις απολύσεις
  • [05] Το ''Ελ. Βενιζέλος'' καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο
  • [06] Ντενκτάς: Να δεχτούν τα διαβατήρια των Τουρκοκυπρίων
  • [07] Ημερίδα Νομαρχίας Αν. Αττικής για απορρίμματα
  • [08] Δηλώσεις Βενιζέλου για ΣτΕ και Νέο Μουσείο Ακρόπολης
  • [09] Tο πρώτο ''ναρκωτέστ'' στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [11] Συνδιάσκεψη για θέματα ενέργειας
  • [12] Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. οι Νορβηγοί
  • [13] Πρωτοβουλία πέντε χωρών για τρομοκρατία-λαθρoμετανάστευση
  • [14] Υπόθεση Ριανκούρ - Κλήτευση Μαρίας Τσιντέρη
  • [15] Αποφάσισε να παραιτηθεί ο Αρι Φλάϊσερ
  • [16] ''Η Εθνική Φρουρά της Σ. Αραβίας πούλησε όπλα στην Αλ Κάιντα''
  • [17] Παραλύει η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [18] Διαψεύδει την απελευθέρωση ομήρων ο Αλγερινός στρατός
  • [19] Στο Βελιγράδι η Ντελ Πόντε
  • [20] Nέο αναθεωρημένο σχέδιο ΗΠΑ για το Ιράκ στο Σ.Α.
  • [21] Στις 38 δρχ. το κιλό οι επιστροφές για βαμβακοπαραγωγούς
  • [22] Εγγραφή για λαϊκά ομόλογα
  • [23] Βαριά καμπάνα σε Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό
  • [24] Στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Πέτρος Κόκκαλης
  • [25] Στίβος: Στο μίτινγκ της Φιλοθέης η Βασδέκη
  • [26] Κωπηλασία: Η Ελληνική αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο
  • [27] Το μικρότερο θύμα του SARS στο Χονγκ Κονγκ
  • [28] Ακατάλληλα για παιδιά τα δημητριακά ''πρωινού''
  • [29] Ιός μεταμφιεσμένος σε Email από τη Microsoft
  • [30] Τον ''σκότωσε'' το τραγούδι

    [01] ''Οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν τους Ο.Α.''

    19/5/2003 7:11:00 μμ

    Την επισήμανση ότι οι όποιες πολιτικές εξελίξεις, όπως οι πρόωρες εκλογές, δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε τη Δευτέρα η Γιάννα Αγγελοπούλου, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ενημέρωσε τον Κώστα Σημίτη για τις επαφές που είχε στη Μαδρίτη με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

    "Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε τίποτα να μη θέσει σε κίνδυνο την προετοιμασία για την Ολυμπιάδα", τόνισε χαρακτηριστικά η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής εξέφρασε την εκτίμησή της είναι ότι όλοι έχουν συναίσθηση ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και ότι ήταν γνωστό από την εποχή της διεκδίκησης ότι θα μεσολαβούσαν εκλογές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι μόνο κάποιος κακόπιστος δεν μπορεί να δει τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ να ενθαρρύνει τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα διοργανώσει μοναδικούς Αγώνες.

    Ν.Δ: Ανησυχία για την προετοιμασία των Ο.Α

    ''Μόλις 14 μήνες πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες παρατηρούν με αυξανόμενη ανησυχία τα όσα καθηνερινά αποκαλύπτονται, παρά το πέπλο αδιαφάνειας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην προετοιμασία της χώρας'', αναφέρουν στην επίκαιρη επερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας.

    Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ''η εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων από ευκαιρία για συστράτευση, οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση των υποδομών, αναβάθμιση του περιβάλλοντος και προβολή της χώρας μετετράπη σε μία πολυδάπανη επιχείρηση επίδειξης, προχειρότητας, σπατάλης, αδιαφάνειας στη διαχείριση, περιβαλλοντικής καταστροφής, κομματικής εκμετάλλευσης και ψυχολογικής διαίρεσης των Ελλήνων''.

    Στην επερώτηση τονίζεται ότι το κόστος των έργων, αλλά και η μη έγκαιρη παράδοσή τους, το περιβάλλον, το οποίο βομβαρδίζεται από τόνους τσιμέντου, αλλά και το πρόγραμμα εθελοντισμού το οποίο οδηγείται σε αποτυχία, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, κάνουν τους Ελληνες να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη για θέματα Δημόσιας Τάξης

    19/5/2003 5:13:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Για τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και το βαθμό στον οποίο αυτοί επιτεύχθηκαν, ενημερώθηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με ενιαία πολιτική από την Ε.Ε. και η φύλαξη των συνόρων με παρεμβάσεις τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και στα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για την πορεία των ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα την τρομοκρατία, στον τομέα της οποίας διεξάγονται ακόμα έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν εξαρθρωθεί.

    [03] Στεφανόπουλος: Δεν θα είμαι υποψήφιος για τρίτη φορά

    19/5/2003 3:53:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας για τρίτη περίοδο, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε συνάντηση που είχε με ομογενείς δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επιτυχημένη την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, ενώ για τον πόλεμο στο Ιράκ επισήμανε ότι η Ελλάδα τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της και υπογράμμισε ότι οι διευκολύνσεις που προσφέρθηκαν ήταν σημαντικές. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας διευκρίνισε ότι δεν προκύπτει ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα στην ΕΕ.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 37 δημοσιογράφοι ελληνικής καταγωγής από κάθε γωνιά του πλανήτη, που εργάζονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης και αυτές τις μέρες βρίσκονται στη χώρα μας προσκεκλημένοι του υπουργείου Τύπου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τους επιφύλαξε εγκάρδια υποδοχή, ενώ αυτοί δήλωσαν υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

    Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα θα λάβουν μέρος σε συζητήσεις και εργασίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ενημερωθούν για σημαντικά θέματα, όπως η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα και οι πολιτικές εξελίξεις.

    [04] Αναζητείται λύση για τις απολύσεις

    19/5/2003 3:51:00 μμ

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων των εργαζόμενων στα καταστήματα Υβόννη Στορς και στα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση του υπουργείου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους καθώς η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση. Την Τρίτη έχει οριστεί τρίμερης συνάντηση των εργαζομένων στα καταστήματα της εταιρείας με τους εργοδότες και την πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι, εκατοντάδες εργαζόμενες στη ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, με αφορμή την επικείμενη απόλυσή τους.

    Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη στον οποίο και κατέθεσαν ψήφισμα μέσω του οποίου καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και την απόφαση της μητρικής εταιρείας ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ, να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία.

    Την Τρίτη αναμένεται συνάντηση της διοίκησης της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ με εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και με επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που προκύπτουν από το κλείσιμο της εταιρείας.

    Εξάλλου, αναβλήθηκε για τις 5.00 το απόγευμα η συνάντηση των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να ζητήσουν την διασφάλιση των εργασιακών τους θέσεων στην εταιρεία μετά την πώληση της στην Φιλιπ Μορρις.

    [05] Το ''Ελ. Βενιζέλος'' καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

    19/5/2003 2:22:00 μμ

    Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των επιβατών, αναδείχθηκε το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", σε ετήσια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Αερομεταφορών για το 2002. Την προηγούμενη χρονιά το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων βρισκόταν στην τρίτη θέση, στην ίδια κατηγορία. Να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ΙΑΤΑ συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, μεταξύ των οποίων και αυτά των Βρυξελλών, της Βιέννης και του Μόντρεαλ.

    [06] Ντενκτάς: Να δεχτούν τα διαβατήρια των Τουρκοκυπρίων

    19/5/2003 12:34:00 μμ

    Ραούφ Ντενκτάς

    Στην Αθήνα μεταβαίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο μεταξύ, την αξίωσή του από την Ελλάδα να δέχεται την είσοδο Τουρκοκυπρίων με τα διαβατήρια του ψευδοκράτους του ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στους Ελληνοκυπρίους, εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''Πολίτης''. Στο μεταξύ, διακόσιοι περίπου ''Γκρίζοι Λύκοι'' ξυλοφόρτωσαν άγρια, με ρόπαλα και σιδερένιες ράβδους, φοιτητές κουρδικής καταγωγής, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε το Σάββατο στο λεγόμενο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής. Την ίδια ώρα, αφίσες μίσους τοιχοκολλήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, στην επαρχία Κερύνειας, με τις οποίες καλούνται οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να μην το επισκέπτονται.

    Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου εφ' όλης της ύλης

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τον κ. Σημίτη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Λευκωσία για το Κυπριακό, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

    Θα γίνει επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων, μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας.

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως η Ελλάδα "πρέπει να εγκαταλείψει τα παιδαριώδη και περιττά αυτά μέτρα και να συμπεριφέρεται ισότιμα προς τις δύο πλευρές''. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε επίσης ότι αν η Ευρωπαϊκή Eνωση θέσει ως όρο τη χρησιμοποίηση εγγράφων και σφραγίδων των Ελληνοκυπρίων, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η αξίωση θα απορριφθεί.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε, εξ άλλου, ότι θα συνεχισθεί η επίδειξη διαβατηρίων στα σημεία ελέγχου προς τα κατεχόμενα, μέχρις ότου αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του.

    Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, υποστηρίζει ότι στο ψευδοκράτος του υπάρχει κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν δικές του αποφάσεις και δεν του επιβλήθηκαν από την Αγκυρα.

    Εξ άλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου αξίωσε να επιτρέπεται η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές και στους εποίκους, λέγοντας ότι ''οι πολίτες μιας χώρας έχουν στο σύνολό τους τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις ως προς τον τόπο καταγωγής''.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ φέρεται να δήλωσε ότι το πρώτο βήμα στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό το έκανε ο Ραούφ Ντενκτάς και ότι θα υπάρξει συνέχεια.

    Στο μεταξύ, δεν πείθουν τη Λευκωσία οι εξαγγελίες Ερντογάν, καθώς για

    "δώρον άδωρον" έκανε λόγο ο Τ. Παπαδόπουλος.

    Προκλητικές αφίσες σε κατεχόμενο χωριό

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεχμέτ Σουλεϋμάνογλου δήλωσε ότι τα επεισόδια που προκλήθηκαν από "Γκρίζους Λύκους" ήταν προσχεδιασμένα και η ψευδοαστυνομία παρέμεινε απλώς θεατής.

    Η εφημερίδα ''Αφρίκα'', η οποία αφιερώνει μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας της στον άγριο ξυλοδαρμό των Κούρδων φοιτητών, γράφει ότι πολλοί από τους τραυματίες απέφυγαν να μεταβούν στα νοσοκομεία, καθώς γνώριζαν ότι τα επεισόδια έγιναν υπό την κάλυψη της ψευδοαστυνομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φασίστες ταραχοποιοί, ανέβηκαν στην σκηνή και κατέστρεψαν τα μουσικά όργανα και τα μηχανήματα του συγκροτήματος.

    Στο μεταξύ, αφίσες μίσους τοιχοκολλήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, με τις οποίες καλούνται οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να μην το επισκέπτονται.

    Οι αφίσες, με φωτογραφίες νεκρών στις μάχες που διεξήχθησαν στο χωριό Τόχνη κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, γράφουν στην Ελληνική και Τουρκική: "Μην έρχεστε στα σπίτια μας, μην ξύνετε τις πληγές μας".

    Στις αφίσες γίνεται αναφορά στις μάχες που έγιναν στις 14 Αυγούστου 1974 στην Τόχνη και προστίθεται: "Μην έρχεστε για επισκέψεις στα σπίτια μας. Αν θέλετε σπίτια, μπορείτε να πάτε στα σπίτια που αφήσαμε στην Τόχνη. Εδώ είναι η πατρίδα μας. Εδώ είναι το σπίτι μας. Ας γίνουμε καλοί γείτονες".

    Στις μάχες της Τόχνης, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, σκοτώθηκαν 71 άτομα.

    [07] Ημερίδα Νομαρχίας Αν. Αττικής για απορρίμματα

    19/5/2003 7:39:00 μμ

    Αντιδρούν οι Δήμοι Ανατολικής Αττικής με τις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, ενώ προτείνουν τη Ριτσώνα ως τόπο δημιουργίας ΧΥΤΑ, πρόταση που ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές της Ευβοιας. Σε σημερινή ημερίδα, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων που διοργάνωσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, ο νομάρχης Αν Αττικής, Λ. Κουρής άσκησε κριτική στην "κυβερνητική εμμονή" για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα χωρίς προηγούμενως να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοτικών Αρχών.

    Στην ημερίδα συζητήθηκε μελέτη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία στην Ανατολική Αττική εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα 13 αναξέλεκτες χωματερές, οι οποίες δέχονται 170 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως.

    Στις χωματερές αυτές, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, γίνεται συστηματική ελεύθερη καύση των απορριμμάτων με ευθύνη των ΟΤΑ. Εκπέμπονται 3 τόνοι μετάλλων και 192 τόνοι υγρών ρύπων ετησίως στους υδροφόρους ορίζοντες.

    O πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής διατύπωσε τη διαφωνία του με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική "ως αντίθετη προς τις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος, τις αρχές διαχείρισης και του συνολικού εθνικου σχεδιασμού".

    [08] Δηλώσεις Βενιζέλου για ΣτΕ και Νέο Μουσείο Ακρόπολης

    19/5/2003 7:35:00 μμ

    Για παραβίαση της μυστικότητας των διασκέψεων και δημοσίευση δημοσιογραφικών πληροφοριών έκανε λόγο αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε, το υπουργείο Πολιτισμού σέβεται πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο πλαίσιο του Συντάγματος μόλις δημοσιευθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ θα γίνουν όλες οι πρέπουσες ενέργειες με στόχο το σεβασμό της έννομης τάξης και την κατασκευή του έργου. Τόνισε επίσης ότι η κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης, στην περιοχή Μακρυγιάννη, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσπάθειας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και συνδέεται άρρηκτα με τα μεγάλα έργα συντήρησης και αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης.

    Η απόφαση του ΣτΕ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ομόφωνα παράνομη την προμελέτη για την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην περιοχή Μακρυγιάννη των Αθηνών.

    Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι επιτρέπονται εργασίες ανασκαφών, εκσκαφών και τοποθέτησης υποστηλωμάτων στην απαγορευμένη ζώνη, όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και στο ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Ακόμα, κρίθηκε ότι οι προσφεύγοντες, κάτοικοι κ.λπ. είχαν το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ.

    Τον Οκτώβριο του 2003 θα εκδικασθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου η προσφυγή κατοίκων και φορέων που ζητούν την ακύρωση της οριστικής μελέτης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται η έκδοση αποφάσεως επί του αιτήματος αναστολής των ιδίων φορέων.

    [09] Tο πρώτο ''ναρκωτέστ'' στη Θεσσαλονίκη

    19/5/2003 2:03:00 μμ

    Τον πρώτο ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών της χώρας απέκτησε σήμερα η Τροχαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μηχάνημα εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης πέντε ναρκωτικών ουσιών από το σάλιο, ακόμη κι αν η χρήση έγινε πριν από δύο με τρεις ημέρες. Η ανίχνευση των ουσιών γίνεται σε περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή, που θα ληφθεί δείγμα από το εξεταζόμενο άτομο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη, που αποκτά τον ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε περίπου 10 ημέρες θα παραδοθεί και στην Τροχαία Αττικής, στη συνέχεια με παρόμοια μηχανήματα θα εφοδιαστούν και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Τον ανιχνευτή παρέλαβε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζέκης από τον πρόεδρο της επιτροπής έρευνας, πρόληψης και ελέγχου ατυχημάτων αυτοκινήτων Γιώργο Σκούρτη, εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

    Το κόστος του κάθε μηχανήματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ ενώ η ΕΑΕΕ είχε προσφέρει πριν 8 χρόνια και τα "αλκοτέστ".

    Όπως τονίστηκε από τον κ. Τζέκη στα 8 χρόνια εφαρμογής του αλκοτέστ η χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση μειώθηκε σε 3,4% από 10,7% που ήταν, ενώ, όπως είπε, το 12% των οδηγών, που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

    Προς το παρόν το "ναρκωτέστ" δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης νομικού πλαισίου, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή τους. Έτσι η Ελλάδα θα είναι η τρίτη χώρα, μετά τη Νορβηγία και την Αγγλία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κάνει χρήση του ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών στην εκστρατεία για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

    [10] Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    19/5/2003 4:50:00 μμ

    Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης είναι και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, ενόψει μάλιστα της συνάντησης κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας, στις 31 Μαΐου, στην Αγία Πετρούπολη, όπου ταυτοχρόνως θα εορτασθούν με πανηγυρικό τρόπο τα 300 χρόνια της πόλης. Οι αρμόδιες διευθύνσεις, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση, έχουν επεξεργασθεί ένα σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο ωστόσο συναντά ισχυρές αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς, καθώς η τελευταία δεν επιθυμεί καμία αναφορά στο ζήτημα της Τσετσενίας, ενώ αντιθέτως ζητεί, λόγου χάρη, κατάργηση της βίζας.

    Προσπάθειες για την διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος

    Κοινοτικοί παράγοντες ευελπιστούν πως τελικώς θα επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. Και στηρίζουν την αισιοδοξία τους στην εκτίμηση που έχουν ότι "η Μόσχα επιδιώκει τη δημιουργία ενός άξονα Ρωσίας- Ευρώπης, ο οποίος εν δυνάμει θα μπορούσε να αποτελέσει κάποιου είδους αντίβαρο στην μονοκρατορία των ΗΠΑ".

    Όπως υποστηρίζουν έγκυροι αναλυτές κι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Πούτιν έχει πλέον παραιτηθεί των ''ιμπεριαλιστικών'' του βλέψεων και της τάσης του να ηγεμονεύσει στις χώρες που αποτελούν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, τάση την οποία ποτέ δεν είδαν οι ίδιες αυτές χώρες με καλό μάτι.

    Προσγειώνοντας τις φιλοδοξίες του, ο κ. Πούτιν φέρεται πλέον να ενστερνίζεται την πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη για την λεγόμενη Ευρύτερη Ευρώπη (Wider Europe), όπου η διευρυμένη Ένωση θα έχει προνομιακές χώρες με τις συνορεύουσες χώρες της Κοινοπολιτείας. Η Μόσχα, μάλιστα, θα ήθελε τρόπον τινά να αντιπροσωπεύει αυτές τις χώρες στην Ένωση χωρίς, υποστηρίζει, να τις παραγκωνίζει. Για να το πετύχει αυτό μάχεται σθεναρά υπέρ του ενιαίου οικονομικού χώρου, τον οποίο θέλει και η Ένωση, αλλά και οι χώρες της Κοινοπολιτείας, παρά τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν.

    Σε πολιτικό επίπεδο, η προσέγγιση που επιδιώκει η Μόσχα με την Ένωση φαίνεται πως περνά μέσα από τη σχέση της με τη Γερμανία. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν φέρεται να υποσχέθηκε πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα ασκήσουν όλη τους την επιρροή στις γερμανικές επιχειρήσεις, ώστε το Βερολίνο να καταστεί και πάλι ο πρώτος τη τάξει εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

    Παράλληλα, η δημιουργία ενός άξονα Βρυξελλών - Μόσχας, πράγματι θα δημιουργούσε κάποια προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την έννοια των εντυπώσεων ως επί το πλείστον. Κι αυτό διότι θα είχε απέναντί της δυο δυνάμεις ενωμένες σε διεθνή φόρα όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αυτό, φυσικά, δεν θα την εμπόδιζε να ασκήσει την πολιτική της, όπως απέδειξε η υπόθεση του Ιράκ, αλλά τουλάχιστον θα καταδείκνυε τάσεις διεθνούς απομόνωσης κι ενδεχομένως να όξυνε τους προβληματισμούς στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Ένωση από την άλλη πλευρά επίσης επιδιώκει τη δημιουργία αυτού του άξονα, αλλά έχει και κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις αυτές, λένε οι αναλυτές, δεν αφορούν τόσο πολύ τις επιδιώξεις του προέδρου Πούτιν, όσο τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι χώρες της Κοινοπολιτείας. Κι αυτό διότι η καχυποψία των χωρών αυτών μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, στην "αγκάλη" των ΗΠΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό φοβούνται, ορισμένοι Κοινοτικοί παράγοντες, πως οι χώρες της Κοινοπολιτείας, αφού θα έχουν εξασφαλίσει κάποια προνόμια οικονομικού χαρακτήρα από την Ευρώπη, θα μετατραπούν σε ''Πεμπτοφαλαγγίτες της Ουάσιγκτον'' όπως, άλλωστε, λένε, έγινε και στην περίπτωση μερικών εκ των δέκα νέων χωρών, που συμπαρατάχθηκαν ευθέως με τις ΗΠΑ αγνοώντας ακόμη και την κοινή θέση των ''15'' στην περίπτωση του πολέμου κατά του Ιράκ.

    Όπως και να έχει, ο κ. Γιαννίτσης επιδιώκει καταρχήν να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν που να ικανοποιεί και τα δυο μέρη, χωρίς να υποχρεώνει σε υποχώρηση κανένα από τα δυο, κάτι όχι και τόσο εύκολο, δεδομένου ότι οι Ρώσοι έχουν μια παράδοση σκληρών διαπραγματευτών.

    Κατά τα λοιπά, η σύνοδος κορυφής των ''15'' με τη Ρωσία μπορεί να κρατήσει τρεις μέρες, αλλά οι εργασίες μόνο τρεις ώρες. Ο υπόλοιπος χρόνος θα διατεθεί για τους εορτασμούς των 300 ετών της πόλης.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [11] Συνδιάσκεψη για θέματα ενέργειας

    19/5/2003 6:38:00 μμ

    Με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιείται αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στην Αθήνα η Ευρω-Μεσογειακή Συνδιάσκεψη Ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας των 15 χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και υπουργοί ενέργειας των δέκα νέων χωρών μελών, αλλά και εκπρόσωποι 12 χωρών της Μεσογείου. Τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ Άκης Τσοχατζόπουλος.

    [12] Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. οι Νορβηγοί

    19/5/2003 4:36:00 μμ

    Η πλειοψηφία των Νορβηγών (53%) τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι πολέμιοι της ένταξης της Νορβηγίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάνουν συνεχώς έδαφος (30%), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα ''Αφτενποστεν'' και μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο NRK. Σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων από το ινστιτούτο Opinion, το 17% δηλώνει αναποφάσιστο. Να σημειωθεί ότι οι Νορβηγοί, που είναι πολύ εύποροι χάρη στις τεράστιες πηγές υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας, έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές την προοπτική αυτή, σε δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994.

    Συγκριτικά με τον Απρίλιο, η διαφορά μεταξύ των Νορβηγών που συμφωνούν με την ένταξη στην Ε.Ε. και αυτών που διαφωνούν σε αυτήν αυξήθηκε κατά 11 μονάδες: τον περασμένο μήνα, το 48% των ερωτηθέντων είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης και το 36% ήταν κατά.

    Πάντως, το ζήτημα της Ε.Ε. δεν θα ξανατεθεί άμεσα, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα υποβάλει νέα αίτηση ένταξης πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας βουλής το 2005.

    Μειοψηφία στη βουλή, ο κυβερνών συνασπισμός που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη και τους Συντηρητικούς, που στην πλειοψηφία τους συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική.

    [13] Πρωτοβουλία πέντε χωρών για τρομοκρατία-λαθρoμετανάστευση

    19/5/2003 4:20:00 μμ

    Οι πέντε μεγαλύτερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα στο μέλλον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Υπουργοί από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου στη νότια Ισπανία για να συγκροτήσουν κοινή ομάδα εργασίας, που εφεξής θα συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες. Οι πέντε Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, μόλις δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μαρόκο που στοίχισαν τη ζωή σε 41 άτομα, ανάμεσά τους και σε επτά Ευρωπαίους πολίτες-τρεις Γάλλους, τρεις Ισπανούς και σε έναν Ιταλό. Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις στο Μαρόκο βρίσκεται μια ριζοσπαστική ισλαμική μαροκινή οργάνωση που τρέφει συμπάθεια προς την Αλ Κάιντα.

    Η παράνομη μετανάστευση και η τρομοκρατία είναι προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν χωριστά από κάθε κράτος, τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Γκιουζέπε Πιζάνου, από την πλευρά του εκτίμησε ότι η παράνομη μετανάστευση περιπλέκει το καθήκον της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν εν υπνώσει ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες, έτοιμοι να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

    Ο Πιζάνου τόνισε ότι η Ιταλία έχει εντοπίσει 6.150 πιθανούς στόχους στη χώρα και υποστήριξε ότι η παράνομη μετανάστευση περιπλέκει περαιτέρω το καθήκον της πάλης κατά της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα, η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων στους δύο θύλακες που έχει στη βόρεια Αφρική -την Θέουτα και την Μελίγια- όπως επίσης και τα μέτρα ασφαλείας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Μαρόκο και τα Κανάρια νησιά.

    ''Ουδείς μπορεί να πει ότι εξαιρείται ή ότι είναι ασφαλής από ενδεχόμενη επίθεση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας και για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας '' τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχελ Αθέμπες.

    Οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να συγκροτήσουν μία ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας και να συναντώνται κάθε τρεις μήνες.

    [14] Υπόθεση Ριανκούρ - Κλήτευση Μαρίας Τσιντέρη

    19/5/2003 3:28:00 μμ

    Με την κατάθεση του πρώην αρχηγου της ΕΛΑΣ Αντώνη Λαμπαδιάρη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το δικαστήριο κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γιώργου Μαύρου διέταξε την κλήτευση του αστυνομικού Βασίλη Γκιώνη, ο οποίος παρακολουθούσε την Λουΐζης Ριανκούρ το επίμαχο χρονικό διάστημα αλλά και του τότε επικεφαλής των ΕΚΑΜ Μιχάλη Μαυρουλέα. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, με καταθέσεις μαρτύρων και ανάγνωση εγγράφων από την υπόθεση της Ριανκούρ. Δεκτό έκανε το αίτημα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για την κλήτευση της Μαρίας Τσιντέρη η οποία, σύμφωνα με τις καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμών στελεχών της ΕΛΑΣ φέρεται ότι ήταν η πληροφοριοδοτης στην υπόθεση της Ριανκούρ.

    Η Μαρία Τσιντέρη η οποία έχει δώσει προανακριτικές καταθέσεις αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

    Στις 23 Οκτωβρίου του 2002 ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου η Μαρία Τσιντέρη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το προηγούμενο βράδυ είχε δεχθεί τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα ο οποίος την απείλησε ότι αν δεν πει ''ναί'' σε όσα της πει ο ανακριτής , κινδυνεύει το παιδί της.

    Η Μαρία Τσιντέρη είχε θέσει τον εαυτό της στη διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποτυπωθεί η φωνή της σε κασέτα και να συγκριθεί με οποιαδήποτε φωνή κρίνουν οι δικαστικές αρχές. Το δικαστήριο έκανε δεκτό και το αίτημα να κληθεί και να καταθέσει ο τότε επικεφαλής των ΕΚΑΜ κ. Μαυρουλέας ο οποίος είχε μεταβεί στη Λουϊζης Ριανκούρ.

    Ο τότε διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Δημήτρης Αποστολόπουλος στην κατάθεσή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αστυνομία είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε στενά τη Μαρία Τσιντέρη αλλά λόγω των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ η επιχείρηση διακόπηκε.

    Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε επίσης οτι η υπόθεση ήταν φιάσκο μόνο ενός αστυνομικού που δεν ενήργησε όπως έπρεπε και όχι ολόκληρης της Αστυνομίας.

    Ο κ. Αντώνης Λαμπαδιάρης ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Μακρή στην αρχηγία της ΕΛ.ΑΣ κατέθεσε ότι είχε τηλεφωνήσει και σ' εκείνον η Μαρία Τσιντέρη ζητώντας του πέντε εκ. δρχ.

    Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε λέγοντας πως θα έπρεπε προηγουμένως να του δώσει κάποια πληροφορία.

    Ο κ. Λαμπαδιάρης είπε ότι η επιχείρηση στη Λουιζης Ριανκούρ ήταν αποτυχημένη και όταν επισήμανε τις λαθεμένες κινήσεις που έγιναν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε: ''Απορούσα μέχρι τώρα πώς δεν είχε πιαστεί η ''17 Ν''. Τώρα πως μπορώ να απορώ;''.

    [15] Αποφάσισε να παραιτηθεί ο Αρι Φλάϊσερ

    19/5/2003 6:10:00 μμ

    Την απόφαση του να παραιτηθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Τζορτζ Μπους, Αρι Φλάϊσερ. ''Ενημέρωσα τον πρόεδρο Μπους την περασμένη εβδομάδα ότι μετά απο 21 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν έκανα τίποτα άλλο εκτός απο το να ασχολούμαι με την κυβέρνηση και τη πολιτική... αποφάσισα ότι ήλθε η ώρα να αφήσω τον Λευκό Οίκο και θα το κάνω αργότερα αυτό το καλοκαίρι, το πιθανότερο τον Ιούλιο'', τόνισε ο Φλάϊσερ, ο οποίος είπε ότι θα αφιερώσει τους επόμενους 18 μήνες στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπους. Ο αναπληρωτής Γραμματέας Τύπου Σκοτ Μακλίλαν θεωρείται ως πιθανότερος αντικαταστάτης του.

    "Η καρδιά μου λέει ότι ήρθε η ώρα να φύγω'', ανέφερε ο 42χρονος Νεοϋορκέζος, που παντρεύτηκε πριν από έξι μήνες.

    Τα άμεσα μελλοντικά του σχέδια όπως είπε είναι να βοηθήσει τον πρόεδρο Μπους να επανεκλεγεί, να κάνει ομιλίες και να γράφει, ενώ όπως διευκρίνισε θα καταλήξει στον ιδιωτικό τομέα.

    "Αφήνω τον πρόεδρο, αφήνω τον Λευκό Οίκο, είναι κάτι το δύσκολο. Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς για μένα και την Μπέκι, αλλά και μία ημέρα λύπης. Δεν είναι εύκολο πράγμα η αποχώρηση. Η δουλειά αυτή είναι υπέροχη, την αγαπώ. Αγαπώ τον πρόεδρο Μπους και πιστεύω σε αυτόν και στην πολιτική του. Αλλά έρχεται η στιγμή στο δημόσιο που πρέπει να γνωρίζει κάποιος ότι ήλθε ο καιρός να κάνει προσπάθειες και σε άλλους τομείς'', υπογράμμισε ο Φλάϊσερ.

    [16] ''Η Εθνική Φρουρά της Σ. Αραβίας πούλησε όπλα στην Αλ Κάιντα''

    19/5/2003 1:59:00 μμ

    Όπλα που κατασχέθηκαν στις 6 Μαΐου στο Ριάντ σε κτίριο οργάνωσης που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα είναι πιθανόν να είχαν πωληθεί από μέλη της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται πληροφορίες Αμερικανών και Σαουδαράβων αξιωματούχων. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν έρευνα για την εξακρίβωση της προέλευσης των όπλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας. Πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε τις πληροφορίες δηλώνοντας ότι τα όπλα που ανακαλύφθηκαν είναι ρωσικής κατασκευής και ότι η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει τέτοια όπλα.

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέλη της Εθνικής Φρουράς επιδίδονταν εδώ και χρόνια σε εμπόριο όπλων, αλλά τα κίνητρά τους ήταν οικονομικά και όχι πολιτικά.

    Οι προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση όπλων από το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς δεν ολοκληρώθηκαν λόγω των αργών ρυθμών που επιβάλλει η γραφειοκρατία, σύμφωνα με την Washington Post.

    Στο μεταξύ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν τέσσερα μέλη της Αλ Κάιντα που συνδέονται με τις επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας στο Ριάντ και εντόπισαν την ταυτότητα άλλων πέντε δραστών των επιθέσεων αυτών, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών πρίγκιπας Ναγέφ Μπεν Αμπντέλ Αζίζ. Ο ίδιος δήλωσε ότι τρεις από τους καμικάζι που αναγνωρίσθηκαν ανήκαν σε δίκτυο 19 τρομοκρατών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, την εξάρθρωση του οποίου είχαν ανακοινώσει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στις 7 Μαΐου, ενώ οι φωτογραφίες των μελών του δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

    Το Ριάντ είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 19 τρομοκρατών, 17 Σαουδαράβων, ενός Υεμενίτη και ενός Καναδού ιρακινής καταγωγής, οι οποίοι προετοίμαζαν ''τρομοκρατικές ενέργειες'' στη Σαουδική Αραβία και την κατάσχεση μεγάλου οπλοστασίου και υλικού επικοινωνιών.

    [17] Παραλύει η Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

    19/5/2003 1:11:00 μμ

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα τους για μια νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων με απεργίες και διαδηλώσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα έξι συνδικαλιστικών ομοσπονδιών για την προστασία των συντάξέων τους. Στο Παρίσι, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα μέσα μεταφοράς (τρένα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός σιδηρόδρομος) θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με την CGT, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη χώρα. Αντίθετα, στη Μασσαλία, δεύτερη πόλη στη Γαλλία, δεν θα λειτουργήσει ούτε μετρό ούτε τραμ.

    Κλειστά και τα σχολεία

    Η απεργία συνεχίζεται το ίδιο δυναμικά στους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά σχολεία, λύκεια και κολέγια.

    Εκτός της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπει παράταση του ορίου εργασίας από τα 37,5 έτη στα 40 ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο αποκέντρωσης του μη διδακτικού προσωπικού και για την έλλειψη μέσων.

    Εκτός από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας, αντιπροσωπείες του υπουργείου Μεταφορών, των Τελωνείων, των Εφορειών, των νοσοκομείων και εργαζόμενοι της Τράπεζας της Γαλλίας, των Ταχυδρομείων, των Τηλεπικοινωνιών (France Telecom) της Εθνικής Εταιρίας Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF) και της Αυτόνομης Διαχείρισης Μεταφορών Παρισιού (RATP) θα μετέχουν επίσης στις κινητοποιήσεις.

    [18] Διαψεύδει την απελευθέρωση ομήρων ο Αλγερινός στρατός

    19/5/2003 7:48:00 μμ

    Διέψευσε την απελευθέρωση ομήρων στην Σαχάρα, το γενικό επιτελείο του αλγερινού στρατού. Τους υπόλοιπους 15 ομήρους, από τους συνολικά 32, που κρατούνταν από ισλαμιστική οργάνωση στην αλγερινή Σαχάρα απελευθέρωσαν την Δευτέρα οι Ειδικές δυνάμεις του αλγερινού στρατού. Οι πληροφορίες, που αποδίδονται κυρίως σε ντόπιους οδηγούς τουριστών, αναφέρουν ότι κατά την επιχείρηση υπήρξαν νεκροί, ή τραυματίες, χωρίς όμως να δίνουν άλλες λεπτομέρειες. Την Τρίτη 13/5 είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι πρώτοι 17 τουρίστες επίσης μετά από επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων. Οι τριάντα δύο Ευρωπαίοι τουρίστες είχαν συλληφθεί και κρατούνταν όμηροι από την οργάνωση εδώ και δύο με τρεις μήνες, ενώ ταξίδευαν χωριστά στην έρημο Σαχάρα.

    "Το γενικό επιτελείο του αλγερινού στρατού διέψευσε επίσημα την Δευτέρα το απόγευμα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες απελευθερώθηκε και μια δεύτερη ομάδα ομήρων που εκρατείτο απο μια ομάδα ενόπλων στην αλγερινή Σαχάρα", έγινε γνωστό απο επίσημη πηγή στο Αλγέρι.

    Επίσης, το γενικό επιτελείο του στρατού, που χαρακτηρίζει ως ''ισχυρισμούς'' την ανακοίνωση απο πολλά διεθνή μμε της απελευθέρωσης ''της δεύτερης ομάδας ομήρων'', διευκρινίζει ότι όλες οι προσπάθειες συνεχίζουν να καταβάλλονται από τον ANP (λαικό εθνικό στρατό) και τις υπηρεσίες ασφαλείας για την απελευθερωσή τους'', διευκρινίστικε απο επίσημη πηγή.

    Δεκαπέντε άνθρωποι, δέκα Γερμανοί, τέσσερεις Ελβετοί και ένας Ολλανδός, κρατούνται ακόμη στην Σαχάρα στην περιοχή του Ιλίζι (1500 χλμ νοτιανατολικά του Αλγερίου) μετα την απελευθέρωση την περασμένη Τρίτη μιας ομάδας 17 ομήρων κατα το τέλος μιας επίθεσης του αλγερινού στρατού.

    Νωρίτερα, οι μονάδες του αλγερινού στρατού έλαβαν την Κυριακή την εντολή να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων δέκα Γερμανών, τεσσάρων Ελβετών και ενός Ολλανδού, που κρατούνταν σε δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή περίπου 150 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Ιλίζι και 1.200 χλμ. νότια του Αλγερίου, αν και η πληροφορία για την απελευθέρωση των ομήρων δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

    Τη Δευτέρα, η αλγερινή εφημερίδα "Αλ Γιούμ", επικαλούμενη πηγές των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, είχε ανακοινώσει πως οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

    Μια πρώτη ομάδα τουριστών που κρατούνταν όμηροι σε άλλη περιοχή της αλγερινής Σαχάρας τουλάχιστον από τα μέσα Φεβρουαρίου είχε απελευθερωθεί την περασμένη Τρίτη από τον αλγερινό στρατό έπειτα από μάχη στη διάρκεια της οποίας φέρονται να σκοτώθηκαν εννέα απαγωγείς και ένας στρατιώτης.

    Εντούτοις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία του ραδιοσταθμού Radio France Internationale, οι όμηροι απελευθερώθηκαν αφού καταβλήθηκαν λύτρα αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

    [19] Στο Βελιγράδι η Ντελ Πόντε

    19/5/2003 2:12:00 μμ

    Με σκοπό να ασκήσει πίεση στους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους αξιωματούχους να επισπεύσουν τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται από τη διεθνή δικαιοσύνη, κυρίως του Ράτκο Μλάντιτς, έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Κάρλα Ντελ Πόντε. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του κράτους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν αρχίσει επαφές στο παρελθόν, μεταξύ στρατιωτικών της χώρας του και του Μλάντιτς, ενός από τους πλέον καταζητούμενους από το ΔΠΔ εγκληματίες πολέμου. ''Η τελευταία επαφή με τον Μλάντιτς ήταν στις 15 Μαΐου του 2002'', δήλωσε ο Τάντιτς, γράφει η εφημερίδα ''Πολίτικα'' του Βελιγραδίου.

    Ακόμη στη Σερβία ο Μλάντιτς;

    ''Πρόκειται για 18 φυγάδες που διαμένουν κανονικά στη Σερβία'', είπε η Φλοράνς Χάρτμαν, εκπρόσωπος της εισαγγελέως. Η Ντελ Πόντε που θα έχει επαφές με την ηγεσία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα αναφέρει την περίπτωση του πρώην διοικητή των σερβικών δυνάμεων στη Βοσνία, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, για τον οποίο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι βρίσκεται στη Σερβία.

    ''Έχουμε νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Μλάντιτς είναι ακόμη στη Σερβία. Έχουμε ειδοποιήσεις για την τακτική του παρουσία στη Σερβία'', δήλωσε η Χάρτμαν.

    Η εισαγγελέας του ΔΠΔ θα συζητήσει επίσης με τις αρχές στο Βελιγράδι για την περίπτωση του πρώην αξιωματικού του τότε γιουγκοσλαβικού στρατού (JNA) Βέζελιν Σλιβαντσάνιν, που συνεχίζει να διαφεύγει, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους δύο πρώην αξιωματικούς του JNA για τη σφαγή τουλάχιστον 200 ανθρώπων στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ το 1991. Οι δύο άλλοι αξιωματικοί είναι οι Μίλε Μρέκσιτς και Μίροσλαβ Ράντιτς που βρίσκονται στη Χάγη.

    Η Ντελ Πόντε θα ζητήσει επίσης από τις αρχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να της χορηγήσουν έγγραφα που έχουν σχέση με τη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΔΠΔ, πρόσθεσε η Χάρτμαν.

    ''Πρόκειται για έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση Μιλόσεβιτς, περίπου 250 έγγραφα που πριν από δύο χρόνια ζήτησε το ΔΠΔ. Οι αρχές μας είπαν ότι τα έγγραφα αυτά καταστράφηκαν κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, αλλά η απάντηση αυτή δεν μας ικανοποίησε'', πρόσθεσε η ίδια.

    [20] Nέο αναθεωρημένο σχέδιο ΗΠΑ για το Ιράκ στο Σ.Α.

    19/5/2003 7:41:00 μμ

    Μια αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου τους για το Ιράκ, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι ΗΠΑ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως έγινε γνωστό από ξένο διπλωμάτη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κείμενο αυτό μπορεί πάντως να δεχτεί οποιεσδήποτε περαιτέρω τροποποιήσεις, μέχρι να τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει θετικά δεκτό. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χωρα του να ψηφίσει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο αν υποστεί "βελτιώσεις" που να αφορούν τον ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ανωτέρω δηλώσεις σημαίνουν πως το Παρίσι δεν αντιτίθεται στο σχέδιο απόφασης και δεν πρόσκειται να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά θα απέχει από την ψηφοφορία στην περίπτωση που αμφισβητηθεί από το σχέδιο η θέση και ο ρόλος του ΟΗΕ.

    [21] Στις 38 δρχ. το κιλό οι επιστροφές για βαμβακοπαραγωγούς

    19/5/2003 5:03:00 μμ

    Στις 38 δρχ. το κιλό ανέρχεται τελικά η επιστροφή που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί με βάση τα στοιχεία της περσινής παραγωγής βαμβακιού. Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 28 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η επιστροφή από την εκκαθάριση της επιδότησης είναι γύρω στις 38 δρχ. το κιλό. Ηδη, είπε έχουν δοθεί τον περασμένο Απρίλιο 8,5 δρχ. το κιλό και απομένει για επιστροφή ένα ποσόν γύρω στις 28,5-29 δρχ. το κιλό. Παράλληλα, ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και θα καταβληθούν άμεσα σε 17.761 σταφιδοπαραγωγούς 46 εκατ. ευρώ, από κοινοτικές επιδοτήσεις.

    [22] Εγγραφή για λαϊκά ομόλογα

    19/5/2003 1:33:00 μμ

    Η δημόσια εγγραφή για τη δεύτερη έκδοση των λαϊκών ομολόγων, άρχισε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για αγορά τίτλων ύψους έως και 15.000 ευρώ, έναντι 10.000 στην πρώτη έκδοση. Οι τίτλοι έχουν ετήσια διάρκεια με αφορολόγητη απόδοση 3,6%, εφόσον διακρατηθούν ως τη λήξη τους. Σε περίπτωση ρευστοποίησης, οι αποδόσεις τους φορολογούνται με 10%.

    [23] Βαριά καμπάνα σε Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό

    19/5/2003 6:55:00 μμ

    Με "εξορία" τεσσάρων αγωνιστικών ημερών από το γήπεδό του τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός, ενώ με δύο ο Παναθηναϊκός, με σημερινή απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, για τα σοβαρά επεισόδια οπαδών τους στο ντέρμπι της Ριζούπολης. Οι "ερυθρόλευκοι" τιμωρήθηκαν αρχικά με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών, αλλά διπλασιάζεται η ποινή τους, επειδή είναι υπότροποι, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους "πράσινους", στους οποίους επιβλήθηκε αρχικά ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής. Και οι δύο ΠΑΕ πρόκειται να κάνουν έφεση στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ.

    [24] Στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Πέτρος Κόκκαλης

    19/5/2003 7:29:00 μμ

    Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού άφησε την Δευτέρα ο Πέτρος Κόκκαλης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ δεν απέκλεισε ούτε την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μόνο ο σπανός δεν βγάζει γένια".

    ''Ο αγώνας στην Ξάνθη χρειάζεται μεγάλη προσοχή''

    Επίσης, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ εξέφρασε την άποψη της διοίκησης ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει διάθεση να διαλύσει καμία ομάδα, όμως θα ενδιαφερθεί και θα μιλήσει με όποιον ποδοσφαιριστή μείνει ελεύθερος και ενδιαφέρεται να παίξει στον Ολυμπιακό.

    Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα μιλήσει με Λάκη, Οκκά και Καφέ, όχι όμως και με το Νίκο Λυμπερόπουλο αφού, όπως τόνισε: "Στη θέση του αγωνίζεται ο Τζιοβάνι και, παρά την αξία του παίκτη του Παναθηναϊκού, δεν θα ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός".

    Για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο ο Πέτρος Κόκκαλης ξεκαθάρισε ότι ο Ολυμπιακός, μετά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η προσφορά του, έπαψε να ενδιαφέρεται, αναγνώρισε την μεγάλη προσφορά του Γιαννακόπουλου όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα και του ευχήθηκε καλή τύχη όπου και αν αγωνιστεί.

    "Ο καθένας κάνει την επιλογή του", υπογράμμισε ο Πέτρος Κόκκαλης και συνέχισε λέγοντας: "Πιθανός αντικαταστάτης του δεν είναι μόνο ο Λάκης αλλά και αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές".

    Στη συνέχεια, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης γιατί έδωσαν έκταση στις εκφράσεις του πατέρα του για "κότες" και "πελάτες" και δεν πρόβαλαν τα όσα είπε σε συναντήσεις με τους οπαδούς για άψογη συμπεριφορά και απομάκρυνση της βίας από τους αγώνες του Ολυμπιακού.

    Ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού, όπως είπε, η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για την ομάδα με τις αλλαγές προπονητών και τα όποια αγωνιστικά προβλήματα παρουσιάστηκαν.

    "Χρειάζονται τρεις βαθμοί ακόμη στην Ξάνθη για να γίνει πραγματικότητα το έβδομο πρωτάθλημα. Ο αγώνας στην Ξάνθη χρειάζεται μεγάλη προσοχή", κατέληξε ο κ.Κόκκαλης.

    [25] Στίβος: Στο μίτινγκ της Φιλοθέης η Βασδέκη

    19/5/2003 4:40:00 μμ

    Η πρώτη Ελληνίδα άλτρια του τριπλούν που πέρασε τα σύνορα της χώρας και έκανε γνωστό το όνομά της στο διεθνή χώρο, η Όλγα Βασδέκη, ξεκινά τη φετινή της προσπάθεια για διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το "Filothei Women Gala" το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, στην Φιλοθέη. H πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κυπελλούχος Κόσμου του 1998, που έχει ατομικό ρεκόρ 14.67 και στοχεύει σε μια "δυνατή" πρεμιέρα, θα έχει έντονο συναγωνισμό από την Καμερουνέζα Φρανσουά Μπάνγκο, αλλά και τα νέα ονόματα του τριπλούν στη χώρα μας.

    Η Μπάνγκο αποτελεί ένα από τα μεγάλα αστέρια του αγωνίσματος, με πρόσφατο επίτευγμα τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Μπέρμιγχαμ.

    Ήταν ακόμα 2η στο Παγκόσμιο του Εντμοντον το 2001 και Κυπελλούχος Κόσμου πέρυσι στη Μαδρίτη. Το ατομικό της αλλά και αφρικανικό ρεκόρ είναι 14.95 από το 2002, ενώ ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με 14.35.

    Η Πηγή Δεβετζή, η οποία άφησε άριστες επιδόσεις στον κλειστό στίβο και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ της Βούλας Τσιαμήτα με επίδοση 14.84, η Ειρήνη Δημητράκη της Φιλοθέης, που πρόσφατα "άγγιξε" τα 14μ φτάνοντας στο 13.98 στην Έδεσσα, η Δήμητρα Μάρκου (14.05 ατ. ρεκόρ), η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ νεανίδων (13.52) Αθανασία Πέρρα και η 21χρονη Γεωργία Γιαννικιτσίδου με 13.68 φετινό ρεκόρ, αποτελούν τις υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές.

    Παρούσα θα είναι και η 25χρονη Ρωσίδα Ναντέζντα Μπαζένοβα, η 4η του περσινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Βιέννη.

    Το ατομικό της ρεκόρ είναι 14.60 στον ανοιχτό στίβο και 14.65 σε σάλα από το περσινό διεθνές μίτινγκ της Αθήνας. Στα 100μ θα συμμετάσχει μία από τις καλύτερες Τζαμαϊκανές σπρίντερ.

    Η Πέτα Γκέι Ντόουντι με ατομική επίδοση 10.98 θα είναι το μεγάλο όνομα στα σπριντ και δίπλα της θα τρέξουν ακόμα η Ουκρανή Γιελένα Παστουσένκο (11.24 ατ. ρεκόρ) και η Τουρκάλα Ακσέλ Γκουρτσάν (11.49).

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η νέα γενιά των 100μ, οι αθλήτριες που φιλοδοξούν να πλαισιώσουν την Κατερίνα Θάνου στην ομάδα 4Χ100μ η οποία θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι.

    Η Γεωργία Κοκλώνη, η τρίτη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου της Βιέννης με 11.41 ατομικό ρεκόρ και οι Αθηνά Κοψιά (11.66) και Μαρίνα Κορδά (11.79) συμπληρώνουν την εξάδα του αγωνίσματος.

    [26] Κωπηλασία: Η Ελληνική αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο

    19/5/2003 3:34:00 μμ

    Με νέα πληρώματα θα λάβει μέρος η Εθνική μας ομάδα Κωπηλασίας ανδρών - γυναικών στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2003 που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Μιλάνο από 29 ως 31 Μαΐου. Με εξαίρεση το διπλό σκίφ ελ. Βαρών που αποτελείται από τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη, οι οποίοι πέρυσι στη Σεβίλλη είχαν κατακτήσει την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και τους Κώστα Καρυώτη και Γιώργο Δημητρίου, που θα ξανατραβήξουν κουπί αυτή τη φορά στην δίκωπο άνευ πηδαλιούχου, τα υπόλοιπα 11 πληρώματα θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η αποστολή της Εθνικής ομάδας αναμένεται να αναχωρήσει από τα Γιάννενα με προορισμό το Μιλάνο στις 25 Μαΐου και να επιστρέψει στις 2 Ιουνίου.

    Οι 24 κωπηλάτες και κωπηλάτριες

    Αναλυτικά οι 24 κωπηλάτες και κωπηλάτριες θα πάρουν μέρος στα παρακάτω αγωνίσματα:

    ΑΝΔΡΕΣ:

    Αλέξανδρος Σαββάτης (σκίφ) Δημήτρης Λέκκος (σκίφ) Γιώργος Δημητρίου - Κώστας Καρυώτης (δίκωπος άνευ) Πρόδρομος Χατζηιωαννίδης - Διονύσης Νικολούζος (διπλό σκίφ) Βασίλης Γιαννάκαρος - Δημοσθένης Κούβαρης - Βασίλης Καφετζάκης - Νίκος Παγούνης (τετραπλό σκίφ) Τάσος Μαρίνος (σκίφ ελ. Βαρών) Δημήτρης Θεοδωρακάκος (σκίφ ελ. Βαρών) Νίκος Σκιαθίτης - Βασίλης Πολύμερος (διπλό σκίφ ελ. Βαρών) Ηλίας Παππάς - Νεκτάριος Λουκίδης - Παναγιώτης Μηλιώτης - Γιάννης Κουρκουρίκης (τετράκωπος άνευ ελ. Βαρών) Δημήτρης Θεοδωρακάκος - Απόστολος Μπέας (δίκωπος άνευ ελ. Βαρών)

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Παρασκευή Δημητριάδη (σκίφ) Μαρία Σακελλαρίδου - Χρύσα Μπισκιτζή (διπλό σκίφ ελ. Βαρών) Ελπίδα Γρηγοριάδου - Αγγελική Γκρέμου (διπλό σκίφ ελ. Βαρών)

    [27] Το μικρότερο θύμα του SARS στο Χονγκ Κονγκ

    19/5/2003 1:04:00 μμ

    Ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών είναι το τελευταίο κρούσμα της νόσου της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα πέθαναν με αποτέλεσμα, οι νεκροί στο Χονγκ Κονγκ να έχουν ανέλθει πλέον στους 251. Πέντε άτομα πέθαναν στη Κίνα και άλλοι 12 μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Στην Ταϊβάν, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τα τελευταία 24ωρα, πάνω από 100 μέλη προσωπικού ενός νοσοκομείου παραιτήθηκαν. Αιτία, το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    Οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών μολύνθηκε από άτυπη πνευμονία, ενώ τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο. Διακόσιοι πενήντα ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει συνολικά στο Χονγκ Κονγκ από το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ενώ έχουν καταγραφεί 1714 κρούσματα.

    Στην Κίνα η επιδημία της άτυπης πνευμονίας προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 12 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά διακόσιοι ογδόντα εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα από το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 5.236 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

    Την ίδια ώρα στην παραδοχή ότι τα νοσοκομεία του Πεκίνου δεν ανέφεραν στην ΠΟΥ ύποπτα κρούσματα με ήπια συμπτώματα της SARS προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές της πόλης.

    Την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο, σε συνέντευξή του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, δήλωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του θανατηφόρου Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Να σημειωθεί ότι η ασιατική αυτή χώρα έχει επικριθεί ότι υποβάθμισε την έκταση της επιδημίας του SARS.

    Πάντως στο Πεκίνο θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι αυτή την εβδομάδα τα σχολεία που παρέμεναν κλειστά επί ένα μήνα λόγω του SARS, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

    [28] Ακατάλληλα για παιδιά τα δημητριακά ''πρωινού''

    19/5/2003 3:19:00 μμ

    Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το πρωί με ένα μπολ γάλα γεμάτο με δημητριακά. Έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό ''Choise'' της Αυστραλίας μεταξύ των 200 πιο δημοφιλών δημητριακών που προορίζονται για πρωινό απέδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ''πολλαπλώς επεξεργασμένα, με υπερβολική ζάχαρη και ανύπαρκτες φυτικές ίνες''. Τα 10 από τα 20 δημητριακά που κυκλοφορούν για παιδιά περιέχουν ζάχαρη που ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Σε άλλα επτά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη κυμαίνεται από 27% έως 40%. Τα 18 από τα 20 δημητριακά περιέχουν λιγότερο από 2% φυτικές ίνες.

    ''Όλα τα δημητριακά για παιδιά εκτός από ένα και μόνο ένα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες στην ημερήσια διατροφή'', υπογραμμίζει το Choise.

    ''Τα προϊόντα των περισσοτέρων εταιριών που παρασκευάζουν κορν φλέικς και ποπς ρυζιού περιέχουν ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες και πολύ αλάτι, συνεπώς δεν αποτελούν το πιο ενδεδειγμένο πρωϊνο που είναι ένα από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας'', τονίζεται στο άρθρο του περιοδικού.

    Ο χυλός βρώμης, το παλιό παραδοσιακό πρωινό αποτελεί την καλύτερη πηγή βιταμινών, ινών και ιχνοστοιχείων. Είναι το πρωινό που χαρακτηρίζεται ''ιδανικό για μικρούς και μεγάλους''.

    [29] Ιός μεταμφιεσμένος σε Email από τη Microsoft

    19/5/2003 5:04:00 μμ

    Η ευρηματικότητα στους ιούς και τον τρόπο που μπορούν να παγιδέψουν τους ανυποψίαστους χρήστες, αυξάνει καθημερινά. Αυτή τη φορά, ένα νέο καταστρεπτικό σκουλήκι, χτυπά την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, μεταμφιεσμένο σε Email που αποστέλλεται, υποτίθεται, από το τμήμα υποστήριξης της Microsoft. (support@microsoft.com).

    Προσοχή στα συνημμένα αρχεία pif

    Οι γκουρού των προγραμμάτων antivirus συστήνουν την προσοχή, των χρηστών για το νέο επικίνδυνο σκουλήκι.

    To σκουλήκι Palyh, φθάνει στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, ως συνημμένο αρχείο σε μορφή pif.

    Με το που ο ανυποψίαστος χρήστης ανοίξει το εν λόγω αρχείο, ο ιός αντιγράφεται στο αρχείο Windows του υπολογιστή και αποστέλλεται εν αγνοία του, σε όλους όσοι βρίσκονται στην ατζέντα του Outlook Express.

    Μέχρι στιγμής, στην κορυφή της λίστας των «θυμάτων του» βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία η Αυστραλία αλλά και η Βρετανία.

    Όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί των εταιρειών antivirus, το γεγονός ότι αποστέλλεται ως αρχείο pif είναι ενδεικτικό της ευρηματικότητας εκείνων που τον κατασκεύασαν.

    Όπως αναφέρουν, οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν το ότι εξίσου επικίνδυνα ως φορείς ιών είναι πέρα από τα αρχεία exe και vbs και τα αρχεία Pif.

    Πηγή: BBConline-Technology

    [30] Τον ''σκότωσε'' το τραγούδι

    19/5/2003 3:26:00 μμ

    Ένας 35χρονος δολοφονήθηκε μέσα σε ένα καραόκε μπαρ της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων Μανίλας, γιατί αρνήθηκε να σταματήσει το ''τραγούδι'' του. Ο αστυνομικός Φεντένσιο Μπασίμπας δήλωσε ότι ο Ντανίλιο Σελίσιους υπέκυψε αμέσως στα πολλαπλά τραύματα που του προκάλεσαν άγνωστοι με πυροβόλο όπλο σε καραόκε μπαρ στο προάστιο Κεζόν της Μανίλας. '' Το θύμα και οι φίλοι του τραγουδούσαν και έπιναν σε ένα μπαρ όταν μια άλλη ομάδα ανδρών που έπιναν σε γειτονικό τραπέζι τους ζήτησαν να σταματήσουν το τραγούδι'', δήλωσε ο αστυνομικός και πρόσθεσε'' ωστόσο το θύμα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και συνέχισε να τραγουδά''.

    Τότε οι δράστες επετέθησαν στο θύμα και τους φίλους του και ξέσπασε καυγάς.

    '' Ακούσθηκαν πυροβολισμοί και λίγα λεπτά αργότερα ο Σελίσιους έπεσε αιμόφυρτος στο πάτωμα'', δήλωσε ο Μπασίμπας και πρόσθεσε '' μια σερβιτόρα τραυματίσθηκε από σφαίρα στο πόδι, αλλά τώρα αναρρώνει στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε''.

    Ο αστυνομικός είπε ακόμα ότι οι δράστες εξαφανίσθηκαν μετά το επεισόδιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 May 2003 - 17:07:24 UTC