Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγνώριση μέσω διαβατηρίων θέλει ο Ντεκτάς
  • [02] Την Πέμπτη στον ανακριτή ο γυμναστής-παιδεραστής
  • [03] Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
  • [04] Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες
  • [05] Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Μ. Ανατολή
  • [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα
  • [07] ''Ολα γύρω είναι φως'' στη Μητροπολιτική Οπερα Ν. Υόρκης
  • [08] ''Τα Νέα σύνορα της ΕΕ'' στην Τεχνόπολη
  • [09] Ιδρυση έδρας Ελληνικών Σπουδών σε αμερικανικό πανεπιστήμιο
  • [10] Κλωνοποίηση εμβρύου ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Ζαβός

    [01] Αναγνώριση μέσω διαβατηρίων θέλει ο Ντεκτάς

    19/5/2003 9:25:00 μμ

    Προκλητικός για άλλη μία φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, αξίωσε από την Ελλάδα να δέχεται την είσοδο Τουρκοκυπρίων με τα διαβατήρια του ψευδοκράτους του ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στους Ελληνοκυπρίους. Ο κατοχικός ζήτησε επίσης από την Ελλάδα, να συμπεριφέρεται ισότιμα προς τις δύο πλευρές, ενώ έκανε σαφές ότι αν η Ευρωπαϊκή Eνωση θέσει ως όρο τη χρησιμοποίηση εγγράφων και σφραγίδων των Ελληνοκυπρίων, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η αξίωση θα απορριφθεί. Τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε με δηλώσεις του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, της Κύπρου, που τόνισε ότι αυτό που αποκαλεί "κράτος" αποτελεί ανύπαρκτη οντότητα.

    Χρυσοστομίδης: ''Μονολιθικές και φανατικές ιδέες''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε για ακόμα μία φορά, ότι θα συνεχισθεί η επίδειξη διαβατηρίων στα σημεία ελέγχου προς τα κατεχόμενα, μέχρις ότου αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του. Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος του είναι υπαρκτό και διαθέτει "κυβέρνηση", η οποία λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς δύσκολο συνομιλητή με μονολιθικές και φανατικές ιδέες, βασιζόμενες στα δικά του οράματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι μόνο όταν ο Ντενκτάς εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές και συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα θα βοηθούσε στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του κυπριακού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι οι συκοφαντίες του κατοχικού ηγέτη κατά του προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα επηρεάσουν την πορεία των συνομιλιών για το κυπριακό. Οι συνομιλίες, σημείωσε, αν και όταν θα αρχίσουν, και πάλι θα διεξαχθούν από τους αναγνωρισμένους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων, επιβαρύνοντας ωστόσο το κλίμα σε προσωπικό επίπεδο.

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου την Κυριακή

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Αθήνα την Κυριακή όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τον κ. Σημίτη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Λευκωσία για το Κυπριακό, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στην διήμερη επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου είπε ότι η συζήτηση του κυπριακού εντάσσεται στην τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τον καθορισμό της στρατηγικής και της ουσίας ώστε να προετοιμάζεται η κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου.

    Για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα γίνει υπό την ιδιότητα του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρουσία ευρωπαίου αξιωματούχου για θέμα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με Ε.Ε. για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων. Οπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έγινε μια λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για τα προσχέδια μέτρων τα οποία προτίθεται η Ευρωπαική Ενωση να θέσει σε εφαρμογή. Εξήγησε επίσης ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και στο γεγονός ότι υπήρξαν οποιεσδήποτε διαφωνίες.

    Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ατριαν Βαν Ντερ Μιρ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κοινοποιήσει τη θέση της προς τα ευρωπαϊκά όργανα αναφορικά με το πακέτο μέτρων που προτείνει προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Η εξαγγελία των μέτρων θα γίνει στις 3 Ιουνίου και περιλαμβάνει δέσμη χρηματοδοτικών ενισχύσεων για οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κύπρου. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2003-2004.

    [02] Την Πέμπτη στον ανακριτή ο γυμναστής-παιδεραστής

    19/5/2003 9:07:00 μμ

    Την Πέμπτη θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 42χρονος καθηγητής από την Κατερίνη ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκων κατ' εξακολούθηση και ασέλγεια. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, που υπηρετεί σε Τεχνικό Λύκειο της Λαμίας, συνελήφθη στην Κατερίνη, μετά από καταγγελίες ότι ασελγούσε εις βάρος τριών κοριτσιών οκτώ, εννέα και δέκα ετών. Οπως έγινε γνωστό, ο εκπαιδευτικός και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη με ανάλογες πράξεις.

    [03] Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    19/5/2003 10:03:00 μμ

    H ενίσχυση των σχέσεων των βαλκανικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πορεία των εργασιών της Συνέλευσης που επεξεργάζεται το σχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ, το μεσανατολικό και το Ιράκ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην οποία προήδρευσε τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου. Σε ότι αφορά το Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υπάρχει ενιαία άποψη των τεσσάρων κοινοτικών χωρών που μετέχουν σε αυτό. Σημείωσε πάντως ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες και τα γραφεία τους στη Βαγδάτη.

    Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια η ελληνική προεδρία υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών τους με την ΕΕ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ανέφερε ότι οι ''15'' συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις προς τις χώρες αυτές, οι οποίες θα πρέπει παράλληλα να εντείνουν τις προσπάθειες για κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό.

    Σε ότι αφορά το μεσανατολικό ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης του λεγόμενου οδικού χάρτη και καταδίκασε την πρόσφατη, νέα, έξαρση της βίας, επισημαίνοντας όμως την ανησυχία των ''15'' για τις συνέπειες που υφίσταται ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός.

    Τέλος στα ''συν'' της ελληνικής προεδρίας μπορεί να καταλογισθεί η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Συμβούλιο για το καθεστώς (αποδοχές, συντάξεις κ.α.) των ευρω-υπαλλήλων. Οπως ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης και ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Ν. Κίνοκ η πολιτική αυτή συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο μετά από τετραετείς διαβουλεύσεις και τίθεται πλέον υπόψη του ευρωκοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά όμως τα συνδικαλιστικά όργανα των ευρω-υπαλλήλων ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν την Τρίτη σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [04] Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες

    19/5/2003 9:50:00 μμ

    Τη στρατηγική της ΕΕ για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αλλά και τις προτεραιότητες για την περίοδο 2003-2006 συζήτησε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι το ζητούμενο στη στρατηγική αυτή είναι πως θα αξιοποιήσουν οι "25" τη νέα εσωτερική αγορά με τον επαναπροσδιορισμό των δράσεων που απαιτούνται, ώστε να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη στην διευρυμένη ΕΕ. Σημείωσε ότι το κείμενο των προτεραιοτήτων για την επόμενη τριετία έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη τα οποία, όπως πρόσθεσε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άρσης των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στην εξασφάλιση κατάλληλης εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και στη σημασία του "πίνακα επιδόσεων" ως σημαντικό μέσο πίεσης για την έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

    Στη συζήτηση που έγινε ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Φριτς Μπολκενσταΐν έθεσε τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους σε ότι αφορά τη θεαματική αύξηση των παραβιάσεων που παρατηρούνται στην ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική τους νομοθεσία.

    Το Συμβούλιο εξέτασε ακόμη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς που εκκρεμεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων ώστε το θέμα να κλείσει στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο εναρμόνισης με την ταυτόχρονη διαφύλαξη της δυνατότητας των κρατών μελών να ανταποκρίνονται στις εθνικές ιδιαιτερότητες τους.

    Σημειώθηκε ακόμη πολιτική συμφωνία στο θέμα της πρότασης κανονισμού για τα απορρυπαντικά με θετικές συνέπειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας του καταναλωτή.

    Τέλος, το Συμβούλιο υιοθέτησε πρόταση οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων, όπως του τσιμέντου, που περιέχει υψηλά επίπεδα χρωμίου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών.

    [05] Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Μ. Ανατολή

    19/5/2003 9:51:00 μμ

    Η πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας το τελευταίο 48ωρο σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Αφούλα, του βορειοανατολικού Ισραήλ. Τέσσερις νεκροί και δεκαοκτώ τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης ήταν γυναίκα. Μιλώντας εξ ονόματος της Τζιχάντ, αγνωστος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Ουάσινγκτον. " Ο πρόεδρος Αραφάτ, δεν βοήθησε ποτέ την επίτευξη ειρήνης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. " Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν, παρά τις δυσκολίες, την ειρηνευτική διαδικασία" ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάνοντας λόγο για πράξεις τρομοκρατών.

    Έκτακτα μέτρα από τον ισραηλινό στρατό

    Την εξορία Αραφάτ σκέφτεται το Ισραήλ

    Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Κουκ, ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, ο καμικάζι, ανατινάχθηκε στην είσοδο του εμπορικού κέντρου, την ώρα που τον είχε σταματήσει για έλεγχο μία Ισραηλινή αστυνομικός, η οποία ανασύρθηκε νεκρή μαζί με τον βομβιστή.

    Νωρίτερα το πρωί σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας.

    Παλαιστίνιος καμικάζι, που επέβαινε σε ποδήλατο ανατινάχθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και να τραυματισθούν ελαφρά τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, στον πλήρη αποκλεισμό των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Γάζας μετά το νέο κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων προχώρησε ο ισραηλινός στρατός.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του, οι Παλαιστίνιοι των εδαφών αυτών δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στο Ισραήλ, ούτε να εξέρχονται από το ισραηλινό έδαφος.

    Ωστόσο, σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών αναγκών, θα υπάρχει η δυνατότητα ενός συντονισμού μεταξύ των υπευθύνων των δυο πλευρών.

    Πάντως, για τα δρακόντεια μέτρα ως προς την είσοδο ξένων υπηκόων στη Λωρίδα της Γάζας αντέδρασαν δεκαοκτώ διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να εξορίσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, εξετάζει το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ο Αραφάτ, υποκινεί τη βία και αποτελεί βασικό εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    "Αν στο μέλλον ο Αραφάτ σταθεί εμπόδιο, δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να σκεφθούμε το ενδεχόμενο εξορίας του" είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο όπως επεσήμανε αν αυτή η πράξη, γίνει τώρα, θα εκληφθεί από τους Παλαιστινίους ως βήμα κατά της ειρήνευσης.

    " Θα φανεί στους Παλαιστινίους σαν να συνεργάζεται ο Αμπού Μάζεν με το Ισραήλ, κάτι που δεν αληθεύει" είπε χαρακτηριστικά.

    Ισραήλ: Δεν θα δεχόμασθε αυτούς που βλέπουν τον Αραφάτ

    Χθες, ο Αριελ Σαρόν ανακοίνωσε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι στο μέλλον, κάθε ξένος επίσημος που θα συναντάται με τον Αραφάτ δεν θα γίνεται δεκτός από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η απόφαση αυτή δεν αφορά πέντε επίσημες επισκέψεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων, κυρίως αυτήν του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αραφάτ στις 26 Μαΐου στη Ραμάλα.

    Το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, των τελευταίων ημερών οδήγησε σε ματαίωση του ταξιδιού του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επρόκειτο να να πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ με κύριο αντικείμενο τον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή αλλά και να εποπτεύσει προσωπικά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Καταδικάζει η Ε.Ε. και ζητά εφαρμογή του ''οδικού χάρτη''

    Την επίθεση καταδίκασε ''με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'' και η Ε.Ε., ζητώντας παράληλλα από την ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί ''σαφώς'' για την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' που προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συνήλθαν στις Βρυξέλλες, οι 15 καλούν ''για τον άμεσο τερματισμό όλων των τρομοκρατικών ενεργειών'' και επαναλαμβάνουν ότι ''οι δυνάμεις που καταφεύγουν στη βία δεν εξουσιοδοτούνται να οδηγήσουν στον εκτροχιασμό της ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλοπαλαιστινιακής διένεξης''.

    Στην ίδια διακήρυξη επαναλαμβάνουν τη σημασία του ''οδικού χάρτη'' που έχει εκπονηθεί από το κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) για τη Μέση Ανατολή ώστε να ''δοθεί εκ νέου μια θετική πολιτική προοπτική για την περιοχή''.

    Οι υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη ''να αυξήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ'' για να εφαρμοστεί ένα ''αξιόπιστο'' σύστημα ελέγχου και επιτήρησης ώστε να εφαρμοστεί ο ''οδικός χάρτης'' που προβλέπει την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους το 2005.

    [06] Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα

    19/5/2003 10:57:00 μμ

    Με το φόβο αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, ζει η διεθνής κοινότητα. Το αμερικανικό προξενείο στο Νταχράν, έκλεισε τις πύλες του για το κοινό, μετά τον εντοπισμό ενός άνδρα, ο οποίος, οπλισμένος, προσπάθησε να περάσει την μπάρα ελέγχου και να εισέλθει στις αμερικανικές εγκαταστάσεις. Νωρίτερα, προειδοποίηση προς τους Βρετανούς πολίτες, να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους σε επτά χώρες της Αφρικής, όπως οι Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία και Σομαλία, εξέδωσε το Foreign Office. " Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, όπως είχε προβλέψει η Αίγυπτος, οδηγεί σε έξαρση τη διεθνή τρομοκρατία" δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ.

    [07] ''Ολα γύρω είναι φως'' στη Μητροπολιτική Οπερα Ν. Υόρκης

    19/5/2003 9:50:00 μμ

    "Ολα γύρω είναι φως" τιτλοφορείται η εκδήλωση που διοργανώνεται την Τρίτη 20 Μαΐου το βράδυ στη Μητροπολιτική Οπερα στο Μανχάταν, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας μας, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Γαβράς και θα λάβουν μέρος το "American Ballet Theater", ο Γιώργος Νταλάρας, η σοπράνο Ελενα Κελεσίδου, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Λουκάς Καρυτινός, το ποντιακό συγκρότημα "Αργοναύται-Κομνηνοί" και η Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου "Αρτεμις", καθώς επίσης και προβολή μικρού μήκους ταινία του Γαβρά για τον Παρθενώνα.

    Σύμφωνα με κύκλους της Οπερας, το γεγονός είναι καθαρά πολιτιστικό, αποτελεί ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό και επιθυμία των στελεχών του νεοϋορκέζικου φορέα είναι να μην υπάρξει καμία έμμεση πολιτική αναφορά που πιθανό να επισκιάσει το χαρακτήρα της εκδήλωσης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλου, στο πλαίσιο της επίκσεψης του στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε τη γκαλερί Denise Bibro, όπου εκτίθενται έργα του συμπατριώτη μας ζωγράφου Μάρκου Χατζηπατέρα, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση της Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά στην Αστόρια και είχε συναντήσεις με στελέχη του τηλεοπτικού δικτύου NBC, που είναι υπεύθυνα ειδικών προγραμμάτων για την κάλυψη της Ολυμπιάδας του 2004, με τον εκτελεστικό διευθυντή του παραρτήματος του Ωνασείου Ιδρύματος, Λουκά Τσίλα, με τη διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Αικατερίνη Μυριβήλη, ενώ επισκέφθηκε το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου Κουίνς, όπου συναντηθηκε με το διευθυντή του Δρ. Χάρη Ψωμιάδη, τον πρόεδρο και τον πρύτανη του κολεγίου.

    [08] ''Τα Νέα σύνορα της ΕΕ'' στην Τεχνόπολη

    19/5/2003 9:32:00 μμ

    Ενα διεθνές φεστιβάλ με τίτλο ''Τα Νέα σύνορα της ΕΕ'' διοργανώνει η "Τεχνόπολις" του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών από τις 19 Μαΐου ως τις 8 Ιουνίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με αφορμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των δέκα νέων χωρών και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες που λειτουργούν στην Αθήνα. Στο χώρο του φεστιβάλ κάθε πρεσβεία θα παρουσιάζει ξεχωριστή έκθεση οργανώνοντας παράλληλα και βραδιά αφιερωμένη στη χώρα της με στόχο να γνωρίσει το κοινό την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό της καθώς και την οικονομική της ανάπτυξη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, δημοσιογραφικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας, βίντεο άρτ, διαλέξεις για οικονομικά, τουριστικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και λαογραφικά θέματα, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και κινουμένων σχεδίων.

    Ακόμη, παραστάσεις παραδοσιακών χορών, συναυλίες έντεχνης λαϊκής, παραδοσιακής, εκκλησιαστικής, ηλεκτρονικής, εναλλακτικής και τζάζ μουσικής, επιδείξεις μόδας, παρουσιάσεις προϊόντων και βραδιές γαστριμαργικών απολαύσεων με παραδοσιακά εδέσματα και ποτά.

    [09] Ιδρυση έδρας Ελληνικών Σπουδών σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

    19/5/2003 4:32:00 μμ

    Συμφωνία για την ίδρυση έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο "Τζόρτζταουν" της Ουάσιγκτον υπέγραψαν το ελληνικό κράτος και η διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου. Η έδρα θα επιχορηγηθεί με μισό εκατομμύριο δολάρια από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Η έδρα Ελληνικών Σπουδών του γνωστού πανεπιστημίου θα στελεχωθεί από καθηγητή που θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών με έμφαση στη σύγχρονη Ελλάδα.

    Σε τελετή που έγινε στην ελληνική πρεσβεία, ο πρέσβης της Ελλάδας Γιώργος Σαββαΐδης ενεχείρισε στην πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τζέιν Ντέιμεν Μακ Ολιφ επιταγή 100 χιλιάδων δολαρίων ως πρώτη δόση της ελληνικής συνεισφοράς και υπεγράφη το κείμενο συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Georgetown.

    Για την πλήρη λειτουργία της έδρας, θα απαιτηθεί ποσό 1,5 εκατ. δολαρίων, που θα συγκεντρωθεί και από άλλες πηγές, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο κ. Σαββαΐδης χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι με αυτή "εγκαινιάζεται μια σημαντική ακαδημαϊκή συνεργασία με ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Αμερικής".

    [10] Κλωνοποίηση εμβρύου ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Ζαβός

    19/5/2003 10:37:00 μμ

    Την πρώτη κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο κυπριακής καταγωγής γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός, κάνοντας γνωστό ότι τις επόμενες εβδομάδες ομάδα εμβρυολόγων θα εμφυτεύσει το έμβρυο στην μήτρα νεαρής 23 ετών, η οποία θα φέρει στον κόσμο ένα κορίτσι, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το πού και πότε θα γίνει ο τοκετός. Ο Κύπριος γενετιστής που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για το επίτευγμα του, τόνισε ότι η κλωνοποίηση του εμβρύου γίνεται για αναπαραγωγικούς σκοπούς, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση του εμβρύου ότι είναι φυσιολογικό, υγιές και κινείται. Σχολιάζοντας την ηθική πλευρά του θέματος και ιδιαίτερα τις επικρίσεις ότι με την κλωνοποίηση επεμβαίνει στο έργο του Θεού, ο κ. Ζαβός είπε ότι πουθενά στη Βίβλο δεν λέει '' Ου κλωνοποιήσεις'', αλλά '' αυξάνεσθε και πληθύνεσθε'', χωρίς το ιερό βιβλίο να προσδιορίζει το τρόπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 May 2003 - 20:56:25 UTC