Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βλάβη σε αεροσκάφος της Ο.Α.
  • [02] ''Ετοιμη η Ν.Δ. για εκλογές'' δηλώνουν στελέχη της
  • [03] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [04] Δημοσκόπηση: Τι θέλουν οι Ελληνες από την κυβέρνηση
  • [05] Συλλήψεις για ναρκωτικά
  • [06] Σοβαρά επεισόδια σε πάρτυ στην Καλών Τεχνών
  • [07] ΑΕΚΑ: Πρόταση Μπίστη για ''Επιτροπή Κεντροαριστεράς''
  • [08] Σύνοδος Περιφερειών Βαλκανίων: Μονόδρομος η συνεργασία
  • [09] Προσάραξη πλοίου
  • [10] Θεμελίωση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • [11] Ανεπαρκής η ενημέρωση των Βούλγαρων για την Ε.Ε
  • [12] Παραμένει στον Αραβικό Σύνδεσμο η Λιβύη
  • [13] Γαλλία: Διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης συνταξιοδοτικού
  • [14] Αφγανιστάν: Συνελήφθησαν Ταλιμπάν και ένας της Αλ Κάιντα
  • [15] Προτάσεις του ΚΚΕ για ανεργία και απολύσεις
  • [16] ''Οχι'' των παικτών του Παναθηναϊκού στο ALL STAR GAME
  • [17] Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

    [01] Βλάβη σε αεροσκάφος της Ο.Α.

    Πηγή: ΑΠΕ 25/5/2003 4:01:00 μμ

    Μηχανική βλάβη στον αριστερό κινητήρα παρουσιάστηκε στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από Σάμο για Θεσσαλονίκη στις 9 το πρωί. Η βλάβη παρουσιάστηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών, ο αριστερός κινητήρας έπαψε να λειτουργεί ενώ είχε προηγηθεί ένας σπινθήρας. Στη συνέχεια το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου, όπου αφού εξετάστηκε η κατάσταση του από τον κυβερνήτη του, αποφασίστηκε η μεταφορά των 40 επιβατών σε άλλο αεροσκάφος το οποίο πραγματοποίησε την πτήση για Θεσσαλονίκη στις 12.15 το μεσημέρι.

    [02] ''Ετοιμη η Ν.Δ. για εκλογές'' δηλώνουν στελέχη της

    25/5/2003 2:37:00 μμ

    Την πιθανότητα να μην είναι ο Κώστας Σημίτης εκείνος που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, διατυπώνει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, η δήμαρχος Αθηναίων, ηγετικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή" υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. "Στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πλέον εφεδρείες ούτε σε πολιτικές επιλογές ούτε σε πρόσωπα. Γι΄αυτό και θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν την τετραετία μέχρι την τελευταία μέρα", δήλωσε η κα Μπακογιάννη. Τέλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης στο "Εθνος" της Κυριακής υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές, όποτε και αν προκηρυχθούν αυτές.

    [03] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    25/5/2003 2:35:00 μμ

    H Ε.Ε. επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά δεν αναμένεται να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο, είτε σε υποκατάσταση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, είτε για να υποκαταστήσει επιμέρους πρωτοβουλίες του Οργανισμού δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο με προορισμό την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επί των εξελίξεων του Κυπριακού και του ρόλου της Ε.E. ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι ο διορισμός επιτρόπου της Ε.Ε. για το Κυπριακό είναι θέμα που δεν συζητείται μόνο από την ελληνική κυπριακή πλευρά, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε.

    Σχέδιο δράσης για την εναρμόνιση της Κύπρου με την ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Τάκη Χατζηδημητρίου, για κάλυψη του χαμένου εδάφους για την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, πριν από την οριστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Νοέμβριο.

    Υπενθύμισε επίσης ότι, ενόσω ήταν πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, τρεις φορές, με επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γιώργο Βασιλείου, προειδοποιούσε για μεγάλες ελλείψεις στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, για να πάρει όμως την απάντηση ότι όλα έβαιναν καλώς.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σχολίασε και τις οφειλές που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και είπε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ζήτημα, αφού ένα τεράστιο ποσό, που προοριζόταν για κάλυψη μισθολογικών αυξήσεων δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών εντός του 2002, μεταφέρθηκε για τον επόμενο χρόνο, προφανώς για να αποδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση ότι η οικονομική της κατάσταση ήταν καλύτερη από ότι φαινόταν.

    Καθημερινά χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταργούν τη διαχωριστική γραμμή

    Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζεται η διακίνηση προς και από τις κατεχόμενες περιοχές. Περίπου 11.000 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν το Σάββατο από και προς τις κατεχόμενες περιοχές από τα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου, των Στροβιλιών και του Αγίου Δομετίου.

    Συγκεκριμένα στις κατεχόμενες περιοχές μετέβησαν 6.000 Ελληνοκύπριοι ενώ στις ελεύθερες περιοχές εισήλθαν σχεδόν 5.000 Τουρκοκύπριοι.

    [04] Δημοσκόπηση: Τι θέλουν οι Ελληνες από την κυβέρνηση

    25/5/2003 2:19:00 μμ

    Ανεργία, ακρίβεια και υγεία. Είναι τα θέματα που σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας V-PRC, που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", οι Ελληνες αξιολογούν ως μείζονα, και ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό το οποίο διαπιστώνει σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς και επιθυμεί τομές στο πολιτικό σύστημα. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν, επίσης, ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές πολιτικών και δευτερεύοντος προσώπων.

    Αλλαγή σε πρόσωπα και πολιτική θέλουν οι πολίτες

    Δεν επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, παρότι ένα 33,8% υποστηρίζει το αντίθετο, σύμφωνα την ίδια έρευνα που διεξήχθη από 21 μέχρι 23 Μαΐου σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Επίσης, το 40,7% ζητά από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αλλάξει πολιτική σε κρίσιμους τομείς και το 32,1% να αλλάξει τα πρόσωπα που ασκούν τις πολιτικές.

    Το 52,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ακόμη ότι πρέπει να ανοίξει τώρα η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το 53,3% θεωρεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

    Γκάλοπ: Ν.Δ 9,8 μπροστά - Αντέχει ο Κ. Σημίτης

    Αυξάνεται η ψαλίδα της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 39,6%, το ΠΑΣΟΚ 29,8%, το ΚΚΕ 4,7%, ο ΣΥΝ 2,6%, το ΔΗΚΚΙ 2%, το ΛΑΟΣ 1,8%, άλλα κόμματα 2,1%, ενώ του 17,4% παραμένει αδιευκρίνιστη η ψήφος του.

    Τέλος στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός εκτός των σημερινών αρχηγών ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι πρώτος με 26,1% και ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη με 17,5% και ο Δ. Αβραμόπουλος με 10,2%.

    [05] Συλλήψεις για ναρκωτικά

    25/5/2003 12:29:00 μμ

    Δύο άτομα που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες έκσταση, LSD, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών στην περιοχή της Κυψέλης συνελήφθησαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία έκανε έφοδο στο τσιγγάνικο καταυλισμό του Ζεφυρίου και συνέλαβε οκτώ άτομα για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Οι δύο συλληφθέντες στην Κυψέλη είναι ο Αναστάσιος Πολυκρέτης του Σταύρου, 34 ετών και η φίλη του Χρυσάνθη Πετράκη του Κωνσταντίνου, 25 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.389 χάπια έκσταση, 26 χάπια LSD, 300 γραμμάρια κοκαΐνης, ένα κιλό κατεργασμένο χασίς, 20 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και 55.850 ευρώ, 50 δολάρια ΗΠΑ και επιταγές με συνολικό ποσό 15.635 ευρώ. Τα ναρκωτικά τα έκρυβε ο Πολυκρέτης σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων το σπίτι της Πετράκη και ένα ακατοίκητο διαμέρισμα στην Κυψέλη. Τα χρήματα που αποκόμιζε από το εμπόριο ναρκωτικών ο 34χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, τα δάνειζε τοκογλυφικά με υπέρογκους τόκους σε επιχειρηματίες κερδίζοντας πολύ μεγαλύτερα ποσά.

    Οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα

    Η έφοδος στον τσιγγάνικο καταυλισμό του Ζεφυρίου έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι από κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ελευσίνας και διμοιρίας των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα.

    Συνελήφθησαν οι τσιγγάνοι αδελφοί Αναστάσιος και Παναγιώτης Καραγιάννης του Ευάγγελου, 37 και 29 χρόνων αντίστοιχα, ΣΚ 14 ετών, Σωτηρία Μακρή του Νικολάου, 40 ετών, Παναγιώτα Ασημάκη του Κωνσταντίνου, 35 ετών και Λουκία Ευαγγελοπούλου του Κωνσταντίνου, 40 ετών, καθώς και οι Νικόλαος Ερμίδης του Θεόδωρου, 25 ετών, εργάτης και Χρήστος Κουστέρης του Νικολάου, 18 ετών, κάτοικοι Μενιδίου.

    Κατασχέθηκαν 51 ''φιξάκια'' ηρωίνης έτοιμα προς εμπορία, 2.760 ευρώ και έξι κινητά τηλέφωνα, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [06] Σοβαρά επεισόδια σε πάρτυ στην Καλών Τεχνών

    25/5/2003 12:26:00 μμ

    Δεκάδες προσαγωγές νεαρών έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής την περιοχή γύρω από τη Σχολή Καλών Τεχνών, στον Ταύρο, όπου γινόταν εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, προβολή ταινιών κλπ. Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μια ομάδα από περίπου 50 άτομα που βγήκαν από τη Σχολή, έσπασε με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα την βιτρίνα της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων με την επωνυμία Τσάβος Α.Ε. στην οδό Πειραιώς 75 και κάποιοι πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ.

    Τα έκαναν γυαλιά καρφιά

    Οι μολότοφ ανεφλέγησαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία αυτοκίνητα μάρκας ΒΜW και από την πυρκαγιά να προκληθούν επίσης σημαντικές ζημιές σε άλλα τρία αυτοκίνητα και το εσωτερικό της αντιπροσωπείας.

    Παράλληλα οι νεαροί προξένησαν σημαντικές φθορές σε άλλα έξι ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από την αντιπροσωπεία. Οταν έφτασαν πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τη φωτιά, οι δράστες πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσουν τα παρμπρίζ δύο εξ΄ αυτών.

    Οι ταραξίες διαλύθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν λίγη ώρα αργότερα στο σημείο.

    Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί στην κρατική Ασφάλεια περίπου 40 άτομα, τα οποία ανακρίνονται για να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι είχαν εμπλακεί στα επεισόδια, οπότε και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] ΑΕΚΑ: Πρόταση Μπίστη για ''Επιτροπή Κεντροαριστεράς''

    25/5/2003 5:30:00 μμ

    Στην υιοθέτηση μιας θεσμικής διαδικασίας με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η οποία να γίνει αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση Κεντροαριστεράς, επέμεινε ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ Νίκος Μπίστης, συνοψίζοντας τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Κίνησης οι οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. Ο κ. Μπίστης στην ομιλία του πρότεινε τη συγκρότηση μιας ''Επιτροπής της Κεντροαριστέρας'', η οποία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ανάγκη θέσπισης ουσιαστικών μέτρων

    Ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένοι ή εξαναγκασμένοι σύμμαχοι ενόψει των εκλογών και όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή αυτής της θεσμικής διαδικασίας που πρότεινε η Κίνησή του.

    Επίσης, ανέφερε ότι δεν αρκούν δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ένας δεσμευτικός χρονικός ορίζοντας, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και ενόψει των αλλαγών που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο κ. Μπίστης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυταπάτες, ότι με κινήσεις μικρού βεληνεκούς είναι δυνατόν να ανατραπεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς για να υπάρξει μια νέα δυναμική.

    Το συνέδριο θα εκλέξει το βράδυ της Κυριακής την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 85 μέλη και τα ονόματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

    Το προσεχές διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει ολιγομελή γραμματεία.

    [08] Σύνοδος Περιφερειών Βαλκανίων: Μονόδρομος η συνεργασία

    25/5/2003 12:51:00 μμ

    Οι Περιφέρειες των Βαλκανίων, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού γραφείου της Βαλκανικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασαν την κοινή βούληση να συνεχίσουν την προσπάθεια για την συνεργασία μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων. Παρουσία του προέδρου της Βαλκανικής Επιτροπής και Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Αρη Παπαδόπουλου, οι συμμετέχοντες στις εργασίες τόνισαν ότι "Η Βαλκανική Επιτροπή δεσμεύεται να δουλέψει για το σκοπό της ισχυροποίησης της περιφερειακής συνεργασίας σε αυτή τη περιοχή και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε αυτήν την κατεύθυνση, βοηθώντας στην διαδικασία ολοκλήρωσης και ένταξης αυτών των κρατών στη διευρυμένη ενιαία Ευρώπη".

    Η Ε.Ε. να στηρίξει την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ενιαία Ευρωπαϊκή επικράτεια

    Τη Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Βαλκανικής Επιτροπής, απασχόλησαν θέματα όπως η προοπτική του Ευρωπαϊκού χώρου, η ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων, η νέα διακυβερνητική και οι προτάσεις των Βαλκανίων καθώς και οι εξελίξεις στα προγράμματα της διασυνοριακής συνεργασίας.

    Στη συνεδρίαση όπου πήραν μέρος Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Αλβανία, ζητήθηκε να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για τις χώρες των Βαλκανίων, που βρίσκονται στη φάση της ένταξης, της προ-ενταξιακής περιόδου και της ανασυγκρότησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή για την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ενιαία Ευρωπαϊκή επικράτεια.

    [09] Προσάραξη πλοίου

    25/5/2003 12:28:00 μμ

    Σώοι και καλά στην υγεία τους είναι οι εννέα Ελληνες ναυτικοί μέλη του πληρώματος του μότορσιπ ''ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ'' νηολογίου Χαλκίδας 25, που σήμερα το πρωί προσάραξε σε ύφαλο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Από την προσάραξη προκλήθηκε ρήγμα στο πρωραίο στεγανό τμήμα του πλοίου με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων. Δίπλα στο μικρό φορτηγό που είχε αποπλεύσει από την Άνδρο με 1.200 τόνους χύδην τσιμέντο και προορισμό την Κάρπαθο, βρίσκονται αλιευτικά και δύο σκάφη του Λιμενικού έτοιμα να παραλάβουν το πλήρωμα αν χρειαστεί. Με ίδια μέσα πραγματοποιείται απάντληση, ενώ ο καιρός είναι καλός. Το ''ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ'' έχει μήκος 65 μέτρα και η χωρητικότητά του είναι 1.065 κόρους.

    [10] Θεμελίωση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

    25/5/2003 6:51:00 μμ

    Η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα, η ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης της εθνικής ταυτότητας, η γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία και η θέση του πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτέλεσαν τα κύρια θέματα του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της Ε.Ε που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης, ζητήματα όπως, η ενιαία αγορά στον τομέα του Πολιτισμού και οι νέες δυνατότητες ως προς τη διακίνηση και την ανταλλαγή των πολιτιστικών πληροφοριών και των πολιτιστικών έργων, ενώ έμφαση δόθηκε στις "ευρωπαϊκές πολιτιστικές προτιμήσεις", στο γούστο του Ευρωπαίου πολίτη, και η ταυτόχρονη λειτουργία του, ως πολίτη και καταναλωτή.

    Η Ε.Ε στηρίζει τις πρωτοβουλίες της UNESCO

    Οι "25" κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συμφώνησαν ότι "η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική ταυτότητα θεμελιώνεται στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία και στην κοινή ιστορική συνείδηση και μνήμη".

    Τους Υπουργούς απασχόλησε εξάλλου, το Πεδίο Εφαρμογής της Οδηγίας "Τηλεόραση χωρίς σύνορα", με ιδιαίτερη προσοχή στους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και κυρίως στην προστασία των ανηλίκων, που πρέπει να διασφαλίζονται.

    Επίσης, η αύξηση των πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού που διατίθεται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα του Πολιτισμού και των οπτικοακουστικών Μέσων ήταν ένα από τα ουσιώδη ζητήματα που έθεσαν οι υπουργοί Πολιτισμού, γιατί όπως διευκρίνισαν "χωρίς τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις, όλες οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές στον τομέα του Πολιτισμού θα παραμείνουν ασθενείς και αναποτελεσματικές".

    Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες της UNESCO και αναγνωρίζει τον ρόλο της σε διεθνές επίπεδο και με την μορφή μιας πολυμερούς σύμβασης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας.

    Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι τα ζητούμενα, της νέας εποχής που άρχισε μετά την Διεύρυνση για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο αποτυπώθηκαν, με ευκρίνεια για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά Μέσα.

    Τις ελληνικές προτάσεις υιοθέτησε και η Ιταλία, που μετά το τέλος της Ελληνικής προεδρίας αναλαμβάνει την Προεδρία, ολοκληρώνοντας έτσι το Μεσογειακό Έτος της Ευρώπης.

    Ομόφωνα και παραμερίζοντας τις πολιτικές διαφορές που δημιούργησαν πριν λίγους μήνες, την κρίση στην Ευρωπαϊκή οικογένεια οι υπουργοί Πολιτισμού συμφώνησαν, τον περασμένο Μάιο, στην ανασυγκρότηση της Πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ. Για αυτόν το λόγο, σε λίγες ημέρες η Επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν με τον γενικό Διευθυντή της UNESCO Κοιχίρο Ματσούρα.

    [11] Ανεπαρκής η ενημέρωση των Βούλγαρων για την Ε.Ε

    25/5/2003 4:55:00 μμ

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Βούλγαρων υποστηρίζει την ένταξη της πατρίδας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ε.Ε στη Σόφια, Δημήτρης Κούρκουλας, σε πρόσφατη συνάντηση κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, επιστημόνων και αναλυτών για την ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας προς την Ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε ικανοποίηση από την εθνική ομόψυχία των βασικών πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης της Βουλγαρίας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ωστόσο, η ενημέρωση του μέσου Βούλγαρου, τόσο για την ίδια την Ε.Ε, όσο και για το πως θα επηρεάσει τη ζωή του κάθε πολίτη της χώρας η μελοντική ένταξη, είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που παρουσίασαν στο συνέδριο κορυφαίοι Βούλγαροι κοινωνιολόγοι. "Ομιχλώδης", "άμορφη" και "ειδυλλική" είναι η εικόνα των Βούλγαρων για την Ε.Ε κατά τους κοινωνιολόγους Ανδρέι Ράιτσεφ και Μποριάνα Δημητρόβα.

    [12] Παραμένει στον Αραβικό Σύνδεσμο η Λιβύη

    25/5/2003 5:06:00 μμ

    Φωτό από παλαιότερη Διάσκεψη

    του Αραβικού Συνδέσμου

    Η Λιβύη δεν επιθυμεί πλέον να αποχωρήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ανακοίνωσε την Κυριακή από την Τρίπολι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατά το τέλος συνομιλίας που είχε με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. "Η Λιβύη δεν επιθυμεί πλέον να αποχωρήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο και αυτή η απόφαση επιτεύχθηκε αφού επέμεινα προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή στον κ. Καντάφι, ο οποίος είναι σύμφωνος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μουμπάρακ.

    Η Τρίπολι είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2002 την αποφασή της να αποχωρήσει από τον παναραβικό Οργανισμό σε διαμαρτυρία κατα της απουσίας πρωτοβουλιών για τις κρίσεις στην περιοχή, κυρίως για τα θέματα του Ιράκ και των Παλαιστινίων. Ομως η αποχώρηση είχε παγώσει διότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συνδέσμου, μια αποχώρηση υλοποιείται ένα χρόνο μετά την επίσημη ανακοινωσή της, κατι το οποίο δεν έκανε μεχρι σήμερα η Τρίπολι.

    [13] Γαλλία: Διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης συνταξιοδοτικού

    25/5/2003 2:46:00 μμ

    Χιλιάδες διαδηλωτές φτάνουν από τη γαλλική επαρχία στο Παρίσι με τρένα και αυτοκίνητα, για την εθνική συγκέντρωση εναντίον του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συντάξεων του δημοσίου. Οι οργανωτές, κυρίως τα ισχυρά συνδικάτα (CGT, FO) καθώς και οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εκτιμούν ότι θα συγκεντρωθούν 300.000-600.000 άτομα, σε μια από τις σημαντικότατες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Στη συγκέντρωση θα μετάσχουν και τα μέλη μίας άλλης μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης, της CFDT, διαφωνώντας με τη διοίκησή της, μέρος της οποίας ενέκρινε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, μετά από κάποιες τροποποιήσεις. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Πράσινοι και οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς έκαναν ''κοινή έκκληση'' για την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας τη διαδήλωση.

    [14] Αφγανιστάν: Συνελήφθησαν Ταλιμπάν και ένας της Αλ Κάιντα

    25/5/2003 5:56:00 μμ

    Πέντε Ταλιμπάν συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν, αναμεσά τους και ένας αξιωματούχος που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Οπως ανακοίνωσε ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ-Αμπντουλάχ, οι υπηρεσίες ασφαλείας της επαρχίας Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, συνέλαβαν μια ομάδα από πέντε Ταλιμπάν ανάμεσά τους και τον μουλά Τζανάν, αξιωματούχο που πρόσκειται στην οργάνωση Αλ Κάιντα, που προετοίμαζε μια επίθεση με βόμβα στην πόλη αυτή, κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο".

    Το Σάββατο έγιναν και άλλες συλλήψεις

    Ερωτηθείς από ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κανταχάρ, στρατηγός Ακράμ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη το Σάββατο το βράδυ μιας ομάδας πέντε Ταλιμπάν. "Προετοίμαζαν μια βομβιστική επίθεση και συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους νάρκες", σύμφωνα με τον στρατηγό Ακράμ, ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο μουλάς Τζανάν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

    Εξι ακόμη άτομα που "ήταν αναμεμιγμένα σε παρόμοιες δραστηριότητες" συνελήφθησαν το Σάββατο από τις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας στην επαρχία Χοστ (νοτιανατολικά), σύμφωνα με τον κ. Αμπντουλάχ.

    [15] Προτάσεις του ΚΚΕ για ανεργία και απολύσεις

    25/5/2003 5:40:00 μμ

    Δέκα προτάσεις για το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων, κυρίως για την προστασία των ανέργων, έδωσε την Κυριακή, στη δημοσιότητα το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, το οποίο θέτει το συγκεκριμένο πρόβλημα ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του το διάστημα αυτό. Τη Δευτέρα, η κ. Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα.

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ αναφέρει ότι έχει στην προτεραιότητά του τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο, εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, για την ισοτιμία της γυναίκας και την προστασία της νεολαίας, για εισοδήματα και συντάξεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες για την προστασία των θυμάτων, όπως αναφέρει, της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε.

    Προβλεπόμενη η αύξηση της ανεργίας

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους είναι οδυνηρές και θα συμπαρασύρουν σε ακόμη μεγαλύτερη δίνη εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.

    Σύμφωνα με το Π.Γ του ΚΚΕ, η αύξηση της ανεργίας ήταν προβλεπόμενη και δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί όπως υποστηρίζει, είναι αναπόσπαστο φαινόμενο και συνέπεια της πολιτικής που έχει σκοπό της την παραγωγή και αναπαραγωγή του κέρδους και στηρίζει την κεφαλαιοκρατική παραγωγή και συγκεντροποίηση. Η αιτία δηλαδή της ανεργίας, προσθέτει, πρέπει να αναζητείται στον κεντρικό πυρήνα του πολιτικού προβλήματος.

    Οι προτάσεις

    Οι προτάσεις που κάνει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ είναι:

    1. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

    2. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

    3. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.

    4. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης για όλους.

    5. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες. 6. Πάγωμα των δανείων.

    7. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά. 8. Επιχορήγηση του ενοικίου.

    9. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

    10. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    [16] ''Οχι'' των παικτών του Παναθηναϊκού στο ALL STAR GAME

    25/5/2003 5:26:00 μμ

    Μετά τον Σέρτζιο Μαρκαριάν και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να απέχουν από τον 1ο AllStar Game που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, στο γήπεδο της Ριζούπολης. Οι "πράσινοι" θεωρούν δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ξάνθη και δεν επιθυμούν να δώσουν το "παρών" στη γιορτή του ποδοσφαίρου που -όπως εκτιμούν- θα συνδυαστεί με τη φιέστα των οπαδών του "αιώνιου" αντιπάλου, για την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

    Ηδη από το Σάββατο, στα χέρια του πρόεδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, βρίσκεται μία επιστολή με την υπογραφή του Αγγελου Μπασινά, όπου αναφέρεται ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού δεν θα αγωνιστούν στο AllStar, αφού τη Δευτέρα πρόκειται να επιστρέψουν από την Ρόδο. Ετσι, η ΕΠΟ αναζητά παίκτες για να καλυφθεί η απουσία των εννέα "πράσινων" που ψηφίστηκαν από τους φιλάθλους. Πρόκειται για τους: Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Κυργιάκο, Μπασινά, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο, Χένρικσεν, Κόλκα και Ολισαντέμπε.

    [17] Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

    25/5/2003 1:15:00 μμ

    Ως παγκόσμια ημέρα, για τα εξαφανισμένα παιδιά, έχει ανακηρυχθεί η 25η Μαΐου. Στη χώρα μας, από το 1993 ως σήμερα, έχουν χαθεί και αναζητούνται συνολικά 728 άνθρωποι. Ενημερωτικό υλικό και λουλούδια "μη με λησμονεί" μοίρασαν στους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, εθελοντές του Χαμόγελου του παιδιού. Ο Σύλλογος "Το χαμόγελο του Παιδιού", έχοντας την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για Εξαφανισμένα Παιδιά και Παιδιά Θύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης (European Federation for Missing and Sexually Explolted Children) που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες, διοργανώνει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την ημέρα αυτή.

    Αφήστε τα φώτα ανοιχτά

    Στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής καλούμεθα όλοι να αφήσουμε ανοιχτά τα φώτα της βεράντας του σπιτιού μας, όπως θα γίνει και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, σε συμπαράσταση στις οικογένειες με παιδιά εξαφανισμένα, με την ελπίδα να έχουν έναν ασφαλή γυρισμό στην οικογένειά τους.

    Ελλάδα: Από το 1995 - 1998 έχουν εξαφανιστεί 1.448 παιδιά

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αθηνών, από το 1995 - 1998 έχουν εξαφανιστεί 1.448 παιδιά από τα οποία τα περισσότερα επέστρεψαν οικειοθελώς ή αναγκάστηκαν να γυρίσουν όταν εντοπίστηκαν από την αστυνομία.

    Μόλις το 10% των παιδιών που εξαφανίζονται στη χώρα μας είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών εγκαταλείπουν την εστία τους για διάστημα μικρότερο των δυο εβδομάδων. Το 15% των παιδιών παραμένει μακριά από το σπίτι του για περισσότερους από 2 μήνες. Πιο επιρρεπή στη φυγή είναι τα αγόρια ηλικίας 13-16 ετών. Κρίσιμη ηλικία "φυγής" για τα κορίτσια θεωρείται μεταξύ 16-17 ετών. Τα παιδιά προτιμούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, τους μήνες Μάιο Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο.

    Online αναζήτηση παιδιών

    Στην Ελλάδα, πολλοί γονείς, αναζητούν τα παιδιά τους, από την τηλεόραση. Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, σημαντική βοήθεια στην αναζήτηση χαμένων παιδιών, προσφέρει το Internet, στη χώρα μας, στον τομέα αυτόν εντοπίζεται καθυστέρηση. Μοναδική εξαίρεση το πιλοτικό πρόγραμμα lostchild.gr.

    Ένα πρωτοποριακό site που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα και που στοχεύει στην online αναζήτηση χαμένων παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αρχική φάση λειτουργεί βάσει δειγματοληψίας, με προοπτική τη συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Ελληνική Αστυνομία, τους Εισαγγελείς και όλους όσοι εργάζονται για την ανεύρεση χαμένων παιδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Οι επισκέπτες του site μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες και να διαβάζουν χρήσιμες πληροφορίες παιδιών που εξαφανίστηκαν καθώς και να εκτυπώνουν αφίσες που θα τοιχοκολλούνται παντού. Το lost child, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία από το 1997.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Interpol, κάθε 18'' εξαφανίζεται και ένα παιδί στον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ, χάνονται κάθε χρόνο τα ίχνη 1.000.000 παιδιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 May 2003 - 17:48:16 UTC