Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασχετοι μεταξύ τους οι σεισμοί Τουρκίας, Αλγερίας, Ιαπωνίας
  • [02] Επίσκεψη της Ιζαμπέλ Αλιέντε στην Αθήνα
  • [03] Στους δήμους η κατασκευή σχολικών κτηρίων;
  • [04] Διακοπές και εθελοντισμός για νέους
  • [05] Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
  • [06] Η Ελλάδα ίσως μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισης της νέας ΚΑΠ
  • [07] Επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στην Αθήνα
  • [08] Μάρτυρας αναγνώρισε τον Α. Γιωτόπουλο
  • [09] Τον Γεωργιάδη ''έδειξε'' μάρτυρας
  • [10] Επτά Ρίχτερ στην Ιαπωνία-Οκτώ τραυματίες
  • [11] Μ. Ανατολή: Ελπίδες για ειρήνη αλλά και επιφυλάξεις
  • [12] Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη
  • [13] Πρώτη συνάντηση των προέδρων Κίνας-Ρωσίας
  • [14] H Βαγδάτη προδόθηκε από τρεις εξαδέλφους του Σαντάμ;
  • [15] Λύση με εξαγορά για τα ''Βeauty and Diet''
  • [16] Ρέππας-Κωνσταντόπουλος: Η ανεργία στο επίκεντρο
  • [17] Μέτρα για διευκόλυνση των ασφαλισμένων ΙΚΑ
  • [18] Προτάσεις ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  • [19] Παρατηρητήριο Τιμών για οπωροκηπευτικά
  • [20] Υποχώρηση Στεγαστικών Δανείων
  • [21] Στο β' γύρο του Ρολάν Γκαρός η Δανιηλίδου
  • [22] Βρετανία: Πρότυπο η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004''
  • [23] ''Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη''
  • [24] Σωτήρια η άσκηση του Σαββατοκύριακου!
  • [25] Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέως εντέρου
  • [26] Διαψεύστηκε ύποπτο κρούσμα SARS στην Ελλάδα
  • [27] Kazaa: Πρώτο σε δημοτικότητα για download
  • [28] Φανατικός με την καθαριότητα μέχρι θανάτου
  • [29] ''Αλλεργικός'' στις μηνύσεις ο Τζάκσον
  • [30] Δεύτερο διαζύγιο για τον Ροντ Στιούαρτ

    [01] Ασχετοι μεταξύ τους οι σεισμοί Τουρκίας, Αλγερίας, Ιαπωνίας

    26/5/2003 7:09:00 μμ

    Δηλώσεις για τους τελευταίους σεισμούς, στην Τουρκία, την Αλγερία, το Καζακστάν και την Ιαπωνία έκανε από την Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος. Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι λανθασμένα μεταδόθηκε πως ο σεισμός στο Καζακστάν ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μόλις 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. "Οι τρεις λοιπόν σεισμοί, (Τουρκία, Αλγερία, Ιαπωνία) είναι τελείως άσχετοι μεταξύ τους και οι αποστάσεις ανάμεσά τους είναι πολύ μεγάλες για να μπορεί να επηρεάσει ο ένας τον άλλο" διευκρίνισε ο κ. Παπαζάχος.

    [02] Επίσκεψη της Ιζαμπέλ Αλιέντε στην Αθήνα

    26/5/2003 7:25:00 μμ

    Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Χιλή ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των διαδοχικών συναντήσεων της προέδρου του Κοινοβουλίου της Χιλής, Ιζαμπέλ Αλιέντε, με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό των Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Επίσης, σε όλες τις συζητήσεις τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος του πατέρα της,Σαλβαδόρ Αλιέντε, στους αγώνες της Χιλής για τη δημοκρατία.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής

    Η περαιτέρω σύσφιξη των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Χιλής, η συνεργασία των Κοινοβουλίων τόσο μέσω των Ομάδων Φιλίας τους όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και για τη διεθνή κατάσταση συζήτησαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης και η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Χιλής κυρία Ιζαμπέλ Αλιέντε.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τα αισθήματα χαράς τόσο του ελληνικού κοινοβουλίου όσο και ολόκληρου του ελληνικού λαού για την επίσκεψη στη χώρα μας μιας καταξιωμένης επιστημονικής και κοινοβουλευτικής προσωπικότητας, αλλά και κόρη ενός μεγάλου μύθου, ιδιαίτερα προσφιλούς στο λαό μας, σθεναρού αγωνιστή της δημοκρατίας και θύματος της τυραννίας, του Σαλβαντόρ Αλιέντε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τους παράλληλους δρόμους τους οποίους έχουν πορευθεί οι δύο λαοί, μέσα από δύσκολους αγώνες και θυσίες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο, πορεία που τους συνδέει με αδελφικούς δεσμούς. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση χαρακτηρίζοντας "ζοφερή" την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

    Οι δύο Πρόεδροι επισήμαναν την ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυσης του κύρους του πολιτικού κόσμου και των κοινοβουλευτικών θεσμών, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης όπου είναι καταλυτική η ισχυροποίηση της οικονομίας έναντι της πολιτικής.

    Από την πλευρά της, η κ. Αλιέντε εξέφρασε τα θερμά αισθήματα της ιδίας και του χιλιανού λαού προς τον ελληνικό, «στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη του οποίου υπολογίζαμε πάντα στις πολύ δύσκολες στιγμές.

    [03] Στους δήμους η κατασκευή σχολικών κτηρίων;

    26/5/2003 5:10:00 μμ

    Ενεργό ρόλο καλούνται να παίξουν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην κατασκευή σχολικών κτηρίων. Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τους δημάρχους του νομού, το νομάρχη, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας και των δήμων, παρουσίασε πρόταση για τη μεταβίβαση στους δήμους της Θεσσαλονίκης της αρμοδιότητας υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων, δημοπρατήσεων και κατασκευής σχολικών κτηρίων. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί και γραπτώς στους δήμους με τη μορφή προσχεδίου νόμου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής της ή μη, καθώς δεν θα είναι δεσμευτική.

    Συμβουλευτικός ο ρόλος του Ο.Σ.Κ.

    "Ήρθαμε σήμερα να προτείνουμε κάτι απλό, διαυγές και λειτουργικό", τόνισε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι "έχουμε 70 δισ. δρχ από το πρόγραμμα σχολικής στέγης για το νομό Θεσσαλονίκης, έχουμε όμως μπροστά μας και μεγάλες απαιτήσεις. Η νομαρχία επιτελεί με όλες τις δυνάμεις το έργο της, αλλά έχουμε την πείρα και τη δυνατότητα να υπάρξουν προγραμματικές συμβάσεις και με τους 35 δήμους".

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), στο πλαίσιο αυτό θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κατασκευαστής κτηρίων. Όπως τόνισε ο κ. Ευθυμίου, σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, η πρόταση θα πάρει την αναγκαία νομοθετική μορφή, ενώ αν δεν γίνει αποδεκτή, το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της νομαρχίας.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης από την πλευρά του τόνισε ότι η πρόταση δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης. "Εκείνο που προέχει είναι πώς θα προσεγγίσουμε την επίλυση. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μεγάλο ποσό για γερά και λειτουργικά σχολεία, με αίθουσες πληροφορικής κλπ", εξήγησε ο κ. Γκεσούλης. Η πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από τους περισσότερους δημάρχους, ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που επισήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως της έλλειψης χρημάτων, της αδυναμίας πραγματοποίησης απαλλοτριώσεων, της έλλειψης πόρων για δημοπρατήσεις, τις δυσκολίες έγκρισης μελετών κατασκευής σχολικών κτηρίων κ.α.

    Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταμάτης Καραμανλής ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς η πρόταση αυτή στους δήμους και στην ΤΕΔΚ. Ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης από την πλευρά του χαρακτήρισε το θέμα της σχολικής στέγης ως αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και για τη δημόσια διοίκηση.

    Πρόσθεσε ότι ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στους πέντε μήνες που ασκεί τα καθήκοντά του δέχεται καίρια πλήγματα, γιατί το ταμείο της νομαρχίας είναι άδειο και δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Η απάντηση προς τον κ. Ψωμιάδη ήρθε από τον υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι "χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν δίνονται σε σχέδια, παρά μόνο σε έργα".

    [04] Διακοπές και εθελοντισμός για νέους

    26/5/2003 3:06:00 μμ

    Την έναρξη του προγράμματος "Διακοπές και εθελοντισμός 2003", κήρυξαν την Δευτέρα οι υφυπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών Μανώλης Στρατάκης, Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και ο γ.γ. Νέας Γενιάς Γιώργος Σακελλίων. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αφορά την απασχόληση 200 νέων ηλικίας από 18 έως 26 ετών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου θα εργάζονται για έξι ώρες στα ΕΛΤΑ και θα αμείβονται, ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, τελεί εν αναμονή των αιτήσεων συμμετοχής.

    Το πρόγραμμα που υλοποιείται από τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών στοχεύει στη διάδοση της έννοιας του εθελοντισμού και στην αξιοποίηση των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων.

    Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-26 ετών οι οποίοι για να κατοχυρώσουν μία από τις 200 θέσεις που διατίθενται θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους από τις 4 έως και τις 11 Ιουνίου, είτε με φαξ, είτε με προσωπική παρουσία στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Αχαρνών 417) σε ώρες γραφείου.

    Η σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης για όσους έχουν τις βασικές προϋποθέσεις - δηλαδή τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου και γνώση μιας ξένης γλώσσας- θα είναι αυτή που θα ορίσει τους 200 τυχερούς οι οποίοι θα επιλεγούν για να εργαστούν στα γραφεία των ΕΛΤΑ τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο μήνα σε παραθαλάσσια ή νησιωτικά μέρη ανά την Ελλάδα που παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση τουριστών.

    Η ημερήσια αποζημίωση των νέων θα είναι 37 ευρώ ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους δεν θα ξεπερνούν το εξάωρο την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι από τη 1.30 το μεσημέρι και μετά θα είναι ελεύθεροι να απολαύσουν τις διακοπές τους.

    Το πρόγραμμα αυτό έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία τα περασμένα χρόνια και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός αλλά και να υιοθετηθεί από άλλους φορείς ή ΔΕΚΟ.

    Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς από τις 90 αιτήσεις του 2002 έλαβε 471 το 2001 και 939 το 2002, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε από τους 80 το 2000 στους 150 το 2001 και στους 318 το 2002.

    [05] Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

    26/5/2003 4:20:00 μμ

    Σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της σχέσης της Ευρωπαϊκής άμυνας με την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, διοργάνωσε τη Δευτέρα ημερίδα με θέμα ''Ευρωπαϊκές Δυνατότητες και η ενδυνάμωση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας". Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αμυνας των 25 χωρών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Επίσης παραβρέθηκε ο πρώτος γραμματέας της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Κατά την έναρξη των εργασιών με προτροπή του υπουργού Εθνικής Αμυνας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τραπεζούντα.

    Στην ομιλία του ο κ.Παπαντωνίου αρχικά αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας αναφορικά με την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.

    Ωστόσο, τόνισε ότι ''η συγκρότηση και λειτουργία της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης και ο προσδιορισμός των επιχειρησιακών της απαιτήσεων δεν αποτελούν πανάκεια για την επιβίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας''.

    Εξαγορές, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων αμυντικού υλικού, η αποδέσμευση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών από το κράτος και η συνεργασία των κρατών μελών στη διαμόρφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στρατηγικής σημασίας, είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διεθνή αγορά.

    Μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας διασφαλίζονται αλλά και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στις χώρες που διαθέτουν αμυντικές βιομηχανίες κατέληξε.

    [06] Η Ελλάδα ίσως μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισης της νέας ΚΑΠ

    26/5/2003 6:34:00 μμ

    Μια δεσμευτική δήλωση ότι στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τα μεσογειακά προϊόντα, ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας. Η δήλωση-έκπληξη του κ. Γιώργου Δρυ ενδεχομένως να μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισης της νέας ΚΑΠ, που άρχισε η τελική φάση με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, στη διαδικασία των διαβουλεύσεων η χώρα μας επανέφερε το θέμα της ποσόστωσης του γάλακτος. Η Ελληνική Προεδρία έκανε σαφές στην Επιτροπή ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις, δεν θα στέρξει στην ψήφιση της νέας ΚΑΠ.

    Με αφορμή τη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, η χώρα μας σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της κατανομής γάλακτος. Η Ελλάδα, θεωρεί αδιανόητο, το γεγονός ότι άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό να έχουν τριπλάσια ποσότητα παραγωγής γάλακτος, ενώ άλλη χώρα έχει ποσόστωση για να στέλνει 400.000 τόνους το χρόνο, στην Ελλάδα.

    Στην τελική φάση που ξεκίνησε για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) αργά το απόγευμα της Κυριακής, άρχισε η διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική Προεδρία, η οποία συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα.

    Πρόκειται για την τριμερή συζήτηση στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών κ. Δρύς, ο επίτροπος Γεωργίας κ. Φίσλερ και ο υπουργός Γεωργίας του κάθε κράτους-μέλους.

    Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας θα συναντηθεί, θα συζητήσει και θα διαπραγματευθεί με τους 15 ομολόγους του της Ε.Ε. Συνάντηση και συζήτηση θα υπάρξει την Τρίτη και με τους δέκα υπουργούς Γεωργίας των υπό ένταξη χωρών.

    Όλη η συζήτηση γίνεται με βάση ένα ερωτηματολόγιο της Ελληνικής Προεδρίας που περιέχει οκτώ ερωτήσεις πολιτικής. Τα τεχνικά θέματα της νέας ΚΑΠ συζητούνται στην ''Ομάδα υψηλού επιπέδου'' που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό.

    Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να υπάρξει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση το παραπάνω υλικό η ελληνική Προεδρία θα συντάξει την τελική συμβιβαστική πρόταση την οποία θα εισάγει προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα συνεδριάσει στις 11-12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η συνεδρίαση θα είναι ανοικτή και θα λήξει όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

    Συμβούλίο υπουργών Γεωργίας για μεταλλαγμένα

    Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (μεταλλαγμένα) και η συνύπαρξή τους με τη συμβατική Γεωργία, ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

    Ο επίτροπος για θέματα γεωργίας, κ. Φίσλερ, παρουσίασε τα πορίσματα της επιστημονικής διάσκεψης που έγινε στις 24 Απριλίου. Με μια φράση, το συμπέρασμά της είναι, ότι ''όσα μεταλλαγμένα πάρουν άδεια και μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ευρώπη, θα είναι ασφαλή''. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής όρων. Το κείμενο με τις οδηγίες-κατευθύνσεις της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί τους προσεχείς μήνες (ίσως τον ερχόμενο Ιούλιο).

    Διάφορες χώρες του βορρά, με πρωτοστάτη την Ολλανδία, έχουν ταχθεί υπέρ της απόλυτης και ελεύθερης χρήσης των μεταλλαγμένων και άλλες χώρες, κυρίως του νότου, όπου πρωτοστατεί η Ελλάδα, κρατούν σκληρή στάση και ζητούν αυστηρούς όρους και κανόνες για να δοθεί άδεια καλλιέργειας των μεταλλαγμένων.

    Το άλλο θέμα ήταν η κατανομή της αλιείας στα λεγόμενα ''δυτικά ύδατα'', όπου "συγκρούονται" κυρίως η Ιρλανδία με την Ισπανία.

    Ο πρόεδρος του συμβουλίου Γιώργος Δρυς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στο συμβούλιο του Ιουνίου.

    [07] Επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού στην Αθήνα

    26/5/2003 5:02:00 μμ

    Στη χώρας μας θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συζήτηση για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, καθώς και οι προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Καναδός πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μπιλ Γκράχαμ, τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Πιέρ Πετιγκρού, καθώς και την ελληνικής καταγωγής βουλευτή και τρίτη αντιπρόεδρο της Βουλής Ελένη Μπακοπάνου.

    Την Τετάρτη 28 Μαΐου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο δημαρχείο της Αθήνας, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλία με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η επίσημη επίσκεψη του Ζαν Κρετιέν θα ολοκληρωθεί με γεύμα το οποίο θα παρατεθεί σε Έλληνες και Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες.

    [08] Μάρτυρας αναγνώρισε τον Α. Γιωτόπουλο

    26/5/2003 3:55:00 μμ

    Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αναγνώρισε στην κατάθεσή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ως ένα από τα άτομα που είχαν επισκεφθεί τη γιάφκα της οδού Πάτμου, η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας κ. Ρόζα Κοφινά. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δει μια φορά πριν από εφτά χρόνια τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να επισκέπτεται τη γιάφκα μαζί με τον Σάββα Ξηρό και άλλα δύο άτομα.

    Έντονη αντίδραση του κατηγορούμενου

    Η κ. Κοφινά περιέγραψε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως έναν καλοντυμένο, ευπαρουσίαστο κύριο, ο οποίος είχε ανοιχτόχρωμα μάτια και όχι τόσο άσπρα μαλλιά. Ο άνθρωπος που πλήρωνε τα κοινόχρηστα του διαμερίσματος, σύμφωνα με την κατάθεσή της, ήταν ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος της είχε συστηθεί ως Γρηγόρης Ξηρός.

    Η αντίδραση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στα λόγια της κ. Ρόζας Κοφινά, ήταν έντονη, ενώ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο διάλειμμα της δίκης είπε: ''Αν είναι δυνατόν να επισκέφθηκα εγώ τη γιάφκα που υποστηρίζει η μάρτυρας. Αν συνέβαινε αυτό θα με αναγνώριζαν δεκάδες μάρτυρες, λόγω των άσπρων μαλλιών μου''

    Με μάρτυρες υπεράσπισης συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη

    Μάρτυρες υπεράσπισης από το κατηγορητήριο κάλεσε για την Τρίτη στο δικαστήριο, με τη λήξη της διαδικασίας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης. Οπως είπε ο κ. Μαργαρίτης θα εξετάσει όποιον άλλον μάρτυρα προσέλθει στο δικαστήριο και τόνισε ότι θα ξεκινήσει και με μάρτυρες υπεράσπισης ώστε να μην σπαταλάται χρόνος από τη διαδικασία. Οι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορητηρίου είναι περίπου 10, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Περικλής Κοροβέσης, Γιώργος Βότσης κ.α. ενώ αυτοί που προτάθηκαν από τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο φθάνουν τους 300.

    [09] Τον Γεωργιάδη ''έδειξε'' μάρτυρας

    26/5/2003 12:36:00 μμ

    Τον Διονύση Γεωργιάδη αναγνώρισε ο μάρτυρας Πέτρος Βραχάτης πληρεξούσιος του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στην οδό Δαμάρεως, ως το άτομο που είχε εμφανιστεί για να νοικιάσει το σπίτι χρησιμοποιώντας ταυτότητα με το όνομα Βασίλης Παπαδημητριου. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Γεωργιάδης δεν έκανε καμιά διαπραγμάτευση, δεν ζήτησε να δει το σπίτι, αλλά υπέγραψε κατευθείαν το συμβόλαιο. Ο Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι καθ' υπόδειξη του Σάββα Ξηρού είχε συναντήσει τον κ.Βραχάτη για να κλείσει το σπίτι, αλλά αρνήθηκε ότι υπέγραψε το μισθωτήριο.

    Ο κ. Βραχάτης απάντησε ότι είχε δει αρκετούς υποψήφιους ενοικιαστές και ότι δεν θυμάται αν ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σάββας Ξηρός.

    Ο ίδιος ο Ξηρός είπε στο μάρτυρα ότι είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο πριν πάει ο Γεωργιάδης για το σπίτι και ότι τον είδε, τόσο κατά τον χρόνο των διαπραγματεύσεων για την ενοικίαση όσο και αργότερα με αφορμή βλάβη που είχε εμφανιστεί στα υδραυλικά του σπιτιού.

    Εξάλλου, στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες από υποθέσεις εκρήξεων, στην ολλανδική πρεσβεία, στα γραφεία της ΕΟΚ και αλλού και ο ιδιοκτήτης των ρυμουλκών Καραπιπέρη, κ. Σταύρος Καραπιπέρης. Ο μάρτυρας, εκνευρισμένος απηύθυνε ερωτήσεις στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ζητώντας να μάθει το λόγο που επέλεξαν να χτυπήσουν ένα πλοίο του.

    [10] Επτά Ρίχτερ στην Ιαπωνία-Οκτώ τραυματίες

    26/5/2003 5:51:00 μμ

    Μόλις λίγες μέρες μετά το φονικό σεισμό της Αλγερίας, ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά στην Ιαπωνία. Σεισμική δόνηση, μεγέθους ίδιου με του σεισμού της Αλγερίας, δηλαδή 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε τη Β. Ιαπωνία, γύρω στις 18.30, τοπική ώρα. Παρά το μέγεθος της δόνησης μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί οκτώ τραυματίες, μικρής έκτασης ζημιές και σποραδικές πυρκαγιές. Το γεγονός ότι δεν θρηνεί η Ιαπωνία νεκρούς οφείλεται στην αντισεισμική κατασκευή των κτηρίων της χώρας.

    Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την έκταση των ζημιών ή τον πιθανό αριθμό θυμάτων, καθώς είναι αδύνατη η επικοινωνία με τη μετεωρολογική υπηρεσία και τις τοπικές αρχές.

    Η ιαπωνική τηλεόραση NHK μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο στις οποίες φαίνονται τουλάχιστον δύο κτίρια να φλέγονται στην πόλη Σεντάι, και οχήματα της πυροσβεστικής να έχουν σπεύσει στην περιοχή.

    Στο Τόκιο, κτήρια τραντάζονταν και οι λάμπες αναβόσβηναν κάνοντας όσους βρίσκονταν μέσα σε κτίρια να σπεύσουν στις εξόδους.

    Ωστόσο, η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας ήταν κανονική.

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji που επικαλείται πηγές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αρκετές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην πόλη Σεντάι.

    Αντίθετα στις άλλες γειτονικές πόλεις η κατάσταση μοιάζει φυσιολογική.

    ''Βρίσκομαι στον έκτο όροφο του δημαρχείου. Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είδα μια τόσο ισχυρή σεισμική δόνηση. Αν κοιτάξω όμως έξω, δεν βλέπω τίποτα το ασυνήθιστο, ούτε καπνό'', δήλωσε ο Χιρόμι Ιβαμότο, υπάλληλος της δημαρχίας της Μοριόκα, πόλης που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα βόρεια της Σεντάι.

    Το πρωθυπουργικό γραφείο στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε ετοιμότητα τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο από το οποίο εκτελούνται οι εσωτερικές πτήσεις, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια.

    Ο διάδρομος Α του διεθνούς αεροδρομίου Ναρίτα του Τόκιο έκλεισε για 30 λεπτά.

    Οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας στην περιοχή διέκοψαν τα δρομολόγιά τους και έκλεισαν αυτοκινητόδρομοι. Το γιέν σημείωσε πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της είδησης για το σεισμό, η οποία μεταδόθηκε μετά το κλείσιμο των αγορών στο Τόκιο.

    Ο φονικός σεισμός που συγκλόνισε την Αλγερία στις 21 Μαϊου είχε επίσης μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του Στρασβούργου, ο σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα τη βόρεια Ιαπωνία είχε μέγεθος 6,7 βαθμών της ανοικτής κλίμακας Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ''ανοικτά της νήσου Χοκάιντο'', δήλωσε γάλλος σεισμολόγος.

    Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί στη ζώνη αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 24 Οκτωβρίου του 2002, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις στο Στρασβούργο.

    Το μέγεθος του σεισμού που είχε διάρκεια ενός λεπτού, ήταν περίπου το ίδιο με τον σεισμό του Κόμπε το 1995, όπου έχασαν τη ζωή τους 6.430 άνθρωποι.

    Ο σεισμός αυτός σημειώνεται λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Αλγερίας. 2.160 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα ερείπια, περισσότεροι από 8.000 είναι οι τραυματίες, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2.000.

    [11] Μ. Ανατολή: Ελπίδες για ειρήνη αλλά και επιφυλάξεις

    26/5/2003 7:36:00 μμ

    Προσπάθειες να πείσει ορισμένα σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος του για την στήριξη του οδικού χάρτη καταβάλλει ο Αριέλ Σαρόν. "Τρεισήμισι εκατομμύρια Παλαιστινίων δεν μπορεί να ζήσουν υπό καθεστώς κατοχής επ άπειρον" δήλωσε σε κομματική εκδήλωση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Παλαιστινίους ότι αν συνεχίσουν την πολιτική τρομοκρατίας δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα από την ισραηλινή πλευρά. Το Σάββατο, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, αν και με κάποιες επιφυλάξεις, το σχέδιο ειρήνευσης. Επιφυλακτικός για την ισραηλινή στάση εμφανίσθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ. Στο μεταξύ, την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία, συνάντηση κορυφής Σαρόν -Αμπάς - Μπους προανήγγειλε, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ. Περιοδεία στη Μ. Ανατολή πραγματοποιεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Θα προηγηθεί συνάντηση Αμπάς - Σαρόν

    ''Περιμένουμε με ανυπομονησία αυτή τη συνάντηση. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην περιοχή μας ώστε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός'' δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνάντησης της Ε.Ε. στην Κρήτη.

    Ανέφερε επίσης, ότι είναι πολύ πιθανό, πριν το τέλος της εβδομάδας, να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση ανάμεσα στον Αριέλ Σαρόν και τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, την ικανοποίησή του για τη στάση των Ισραηλινών εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Ταυτόχρονα όμως, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός γιατί όπως είπε "δεν μπορεί να αντιληφθεί το πώς ένα σχέδιο είναι αποδεκτό όταν διατυπώνονται επιφυλάξεις σε 12 σημεία του"

    Στις δεσμεύσεις που συνεπάγεται για το Ισραήλ, η έγκριση του οδικού χάρτη, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    "Η έγκριση του σχεδίου δεσμεύει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό και να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη" είπε χαρακτηριστικά.

    Περιοδεία Βιλπέν στη Μέση Ανατολή

    Συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ, είχε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, μεταφέροντας το μήνυμα του ίδιου του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, απηύθυνε έκκληση προς τις δυο πλευρές για εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    "Θα πρέπει να αγωνιστείτε ενάντια της τρομοκρατίας" είπε στους Παλαιστινίους, ενώ απευθυνόμενος προς τους Ισραηλινούς, τους ζήτησε να γυρίσουν σελίδα και να δουν το μέλλον.

    Νωρίτερα, την έγκριση του "οδικού χάρτη" χαιρέτισαν οι ΗΠΑ.

    ''Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές στην περιοχή για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του προέδρου Μπους για ειρήνη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ανταμ Λιβάιν.

    [12] Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/5/2003 1:11:00 μμ

    Απροσδόκητη σε εύρος εκλογική νίκη επέτυχε το SPD στις τοπικές βουλευτικές εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, συγκεντρώνοντας το 42% περίπου των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι συγκυβερνούσαν με τους Σοσιαλδημοκράτες σε έναν λεγόμενο "μεγάλο συνασπισμό", έχασαν οκτώ μονάδες και έπεσαν στο 29%, διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν μία αναμέτρηση "στήθος με στήθος" και ότι οι εκλογές θα κριθούν με "βραχεία κεφαλή, πάνω στο νήμα".

    Η άνετη επικράτηση του SPD στη Βρέμη, που έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις δημοσκοπήσεις για τους Σοσιαλδημοκράτες, αποδίδεται καθ΄ολοκληρίαν στο πρόσωπο του επικεφαλής του SPD δημοφιλέστατου, Χένιγκ Σερφ, ενώ οι εξίσου απροσδόκητες σε εύρος απώλειες του CDU, που επίσης έρχονται σε αντίθεση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που ευνοεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε εθνικό επίπεδο, αποδίδονται στην αμηχανία των ψηφοφόρων της που γνώριζαν εκ προοιμίου ότι η παραμονή τους στην εξουσία ήταν συνυφασμένη με την "πρωτιά" του SPD.

    Για τον καγκελάριο και πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ το αποτέλεσμα των εκλογών της Βρέμης συνιστά, από ψυχολογικής άποψης, στήριξη ενόψει του κρίσιμου έκτακτου συνεδρίου του κόμματος την επόμενη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και τα στελέχη της κυβέρνησής του στο Βερολίνο είχαν τεθεί "σε καραντίνα" κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα της Βρέμης, προκειμένου η αρνητική εικόνα της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης να μην επηρεάσει αρνητικά την εκλογική αναμέτρηση στη Βρέμη.

    Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών αυτών ωστόσο είναι από αριθμητικής άποψης οι Πράσινοι, που σύμφωνα με την πρόγνωση ξεπέρασαν το 13%, ενώ από πολιτικής άποψης είναι ταυτόχρονα και οι μεγάλοι χαμένοι, δεδομένου ότι ο Σερφ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά και όπως επιβεβαίωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόγνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, θα ανανεώσει την κυβερνητική συνεργασία του με τους Χριστιανοδημοκράτες, παρά τη δυνατότητα (που υπήρχε και στις προηγούμενες εκλογές) του σχηματισμού "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης.

    Η ερμηνεία των Χριστιανοδημοκρατών για τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν είναι ότι ο κόσμος ψήφισε μαζικά Χένιγκ Σερφ εξαιτίας του "πανικού" που προκαλούσε η προοπτική μιας "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης στη Βρέμη, το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν αναγκαστικό στην περίπτωση που το CDU έπαιρνε την "πρωτιά" - αλλά και της εκβιαστικής απειλής του Σερφ, να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός του στην περίπτωση που το SPD θα έβγαινε δεύτερο κόμμα.

    Σύμφωνα με αποτελέσματα, τόσο το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 4%, όσο και οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί το κόμμα του δικαστή Σιλ και η Γερμανική Λαϊκή Ενωση (DVU), απέτυχαν να περάσουν το πλαφόν του 5% και να εκπροσωπηθούν "κανονικά" στο νέο τοπικό κοινοβούλιο. (Σημειωτέον όμως ότι το κόμμα του Σιλ βρίσκεται με 4,9% πολύ κοντά στο όριο).

    [13] Πρώτη συνάντηση των προέδρων Κίνας-Ρωσίας

    26/5/2003 7:45:00 μμ

    Ο νέος πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο έφτασε σήμερα στη Μόσχα και έγινε δεκτός από τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική του κατοικία στο Νόβο-Ογκάρεβο κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. "Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό μετά από την εκλογή μου στην προεδρία της Κίνας. Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτομαι. Αυτό δείχνει τη σημασία που προσδίδουμε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία'', δήλωσε ο κ. Χου μόλις έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα. Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία ''επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η κινεζική προεδρία ανατέθηκε σε έναν πολιτικό άνδρα με μεγάλη πείρα, που τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για τη Ρωσία''.

    Συμμετοχή Χου στη σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης θα αρχίσει την Τρίτη με τη συνάντηση των δύο προέδρων στο Κρεμλίνο, ενώ την Πέμπτη ο κ. Χου θα μετάσχει στη σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης που γίνεται στη ρωσική πρωτεύουσα και συνενώνει τη Ρωσία, την Κίνα και τέσσερις δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.

    Το Σάββατο ο κινέζος πρόεδρος θα παρακολουθήσει τους εορτασμούς των 300 χρόνων της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο κ. Χου θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Γαλλία όπου θα μετάσχει σε σύνοδο στο περιθώριο της διάσκεψης της G-8 που θα γίνει στην γαλλική πόλη Εβίαν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

    [14] H Βαγδάτη προδόθηκε από τρεις εξαδέλφους του Σαντάμ;

    26/5/2003 2:17:00 μμ

    Δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και ένας υπουργός της κυβέρνησής του Σαντάμ Χουσεΐν διευκόλυναν την πτώση της Βαγδάτης δίνοντας διαταγές στα ιρακινά στρατεύματα να μην πολεμήσουν, δηλώνουν εξόριστα πρώην στελέχη του ιρακινού καθεστώτος. ''Ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς Μάχερ Σουφιάν αλ Τακρίτι, ο οποίος εθεωρείτο η σκιά του Σαντάμ Χουσεΐν, έδωσε διαταγή στις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις να μην αντισταθούν κατά την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη στις 8 Απριλίου'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα από τα πρώην στελέχη του ιρακινού καθεστώτος, του οποίου δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα.

    ''Η προφορική αυτή διαταγή επικυρώθηκε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Τάχερ Τζαλίλ αλ Χαρμπούς αλ Τακρίτι, ο γιος του οποίου ήταν διευθυντής του γραφείου του μικρότερου γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, του Κουσάι, επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς'', το πρώην στέλεχος του Ιρακινού καθεστώτος.

    Παράλληλα, μεταξύ των μελών της ιρακινής κυβέρνησης κυκλοφόρησε η φήμη για το θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της συνοικίας αλ Μανσούρ στις 7 Απριλίου. Η φήμη αυτή διαδόθηκε από έναν υπουργό της κυβέρνησης που κατείχε πολιτικό χαρτοφυλάκιο. ''Αυτός απομακρύνθηκε στη συνέχεια από το Ιράκ μαζί με τα μέλη της οικογενείας του από τις αμερικανικές δυνάμεις και σήμερα κατοικεί σε ευρωπαϊκή χώρα'', δήλωσε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι έχει έλθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην υπουργό. Οι δύο στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν επίσης μαζί με τις οικογένειές τους από το Ιράκ μετά την πτώση της Βαγδάτης, με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

    Πρώην μέλη του ιρακινού καθεστώτος αναφέρθηκαν επίσης στην εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν στις 8 Απριλίου μαζί με τον Κουσάι στη συνοικία Αλ Ααζαμίγε της Βαγδάτης, όπου μίλησε στο πλήθος. "Ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε κατά τη διάρκεια αυτής της εμφάνισης ότι προδόθηκε, αναφερόμενος στις δύο αμερικανικές επιδρομές που τον είχαν ως στόχο'', δήλωσε ένας από τους ιρακινούς αξιωματούχους. ''Ο Σαντάμ Χουσεΐν γνώριζε ότι προδόθηκε και ότι πληροφορίες για τον εντοπισμό του δόθηκαν στους Αμερικανούς τη νύκτα της 19ης και της 20ής Μαρτίου'', δήλωσε ένας από τους πρώην αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος προσθέτοντας ότι ο ιρακινός πρόεδρος διέταξε την ενίσχυση της παρακολούθησης όσων ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του και οι οποίοι ήταν από τους λίγους που γνώριζαν τις μετακινήσεις του.

    ''Έτσι άφησε να διαρρεύσει (προς τους άνδρες της φρουράς του) η πληροφορία ότι στις 7 Απριλίου θα πάει στο αλ Μανσούρ. Κατά τη συνήθειά του, πήρε ένα ταξί, ακολουθούμενος διακριτικά από τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, και πήγε σε ένα εστιατόριο. Αλλά την ώρα που οι φρουροί του θεωρούσαν ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του εστιατορίου, εκείνος έφυγε από την πίσω πόρτα. Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά και δεν έπαθε τίποτε'', δήλωσε μία άλλη πηγή.

    ''Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος δεν είχε πλέον ανάγκη από περισσότερες αποδείξεις διέταξε την εκτέλεση των αξιωματικών αυτών (της προσωπικής του φρουράς), που ήταν γνωστοί ως οι πιo πιστοί του'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [15] Λύση με εξαγορά για τα ''Βeauty and Diet''

    26/5/2003 7:38:00 μμ

    Διασφαλίζονται, όπως φαίνεται, οι θέσεις των εργαζομένων στην αλυσίδα των ινστιτούτων αδυνατίσματος "Beauty and Diet". O Όμιλος Αυγερινοπούλου, στον οποίο ανήκουν τα "Beauty and Diet", προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία "First Boston Investment". Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει τη διοίκηση του ινστιτούτου και διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η εύρυθμη λειτουργία του Ομίλου. Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και για τα "Υβόννη Στορς" και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλος. Ομως σε αδιέξοδο οδηγείται η υπόθεση της "PALCO". Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

    Κλείνει οριστικά η PALCO

    Οριστικό θεωρείται το κλείσιμο της εταιρείας "PALCO", με αποτέλεσμα οι 500 εργαζόμενες της να χάσουν την εργασία τους.

    Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της επιχείρησης "Σίσερ Πάλλας", οι διαβουλεύσεις θα παραταθούν 20 μέρες, με σκοπό να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

    [16] Ρέππας-Κωνσταντόπουλος: Η ανεργία στο επίκεντρο

    26/5/2003 3:28:00 μμ

    Το θέμα της απασχόλησης υπό το πρίσμα και των πρόσφατων εξελίξεων σε επιχειρήσεις που οδήγησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους, συζήτησαν το πρωί ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη συνάντηση η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τα σχέδια που υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το πρόσφατο κλείσιμο επιχειρήσεων με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν χωρίς εργασία.

    Στόχος η διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας

    Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των επιχειρήσεων είναι να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση ώστε αν δεν διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη συνάντησή.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι δεν άκουσε κάποιο τεκμηριωμένο αντίλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης και επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε γενικευμένα ή απλουστευμένα συμπεράσματα περί κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Συνασπισμού στην κυβερνητική πολιτική. Σε δήλωσή του πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πολιτική ούτε αναπτυξιακή πολιτική έχει ούτε κοινωνική ευαισθησία.

    [17] Μέτρα για διευκόλυνση των ασφαλισμένων ΙΚΑ

    26/5/2003 1:40:00 μμ

    Δέκα μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και ο διοικητής του Ιδρύματος Μιλτιάδης Νεκτάριος. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η κατάργηση της θεώρησης των συνταγών που υπερβαίνουν τα 60 ευρώ, η χορήγηση μηνιαίου ποσού για δαπάνες μετακίνησης για νεφροπαθείς και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, η χορήγηση συνταγών τρίμηνης διάρκειας για όσους πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες και η χορήγηση αναλώσιμων υλικών στους διαβητικούς, ακόμη και στο σπίτι. Τέλος, όσον αφορά στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι η αναμονή για τις συντάξεις θα είναι μόλις δύο μήνες.

    Τα μέτρα θα φέρουν σαφείς βελτιώσεις στην Υγεία

    Τα 10 νέα μέτρα στον τομέα υγείας του ΙΚΑ είναι:

    1. Κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις μετακινήσεις των ασφαλισμένων, μεταξύ των υπηρεσιών.

    2. Διευκολύνεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων.

    3. Απλοποιείται η διαδικασία παροχών σε είδος και χρήμα.

    4. Μειώνεται η αναμονή για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις.

    5. Όλες οι εξετάσεις για απονομή συντάξεων αναπηρίας θα διενεργούνται πλέον στο 3ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας ΙΚΑ, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των εξεταζομένων.

    6. Το ΙΚΑ θα καλύπτει το κόστος των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του στα επείγοντα περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων.

    7. Το ΙΚΑ αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων για ενδοσκοπικές εξετάσεις.

    8. Οι φυσικοθεραπείες εντάσσονται στο σύστημα 184.

    9. Το ΙΚΑ θα συνάπτει πλέον συμβάσεις εξυπηρέτησης με τα ειδικά κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας.

    10. Ειδικά μέτρα καλύτερης εξυπηρέτησης για ειδικές ευπαθείς ομάδες (πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, κλπ).

    Επίσης αποφασίστηκε η χορήγηση αναλώσιμων υλικών σε διαβητικούς και η ικανοποίηση αιτημάτων της Ομοσπονδίας Τυφλών. Η δέσμη αυτή, τόνισε ο κ. Ρέππας, θα φέρει σαφείς βελτιώσεις στον κλάδο υγείας, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν το επόμενο εξάμηνο στον κλάδο συντάξεων του ΙΚΑ. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβ. Σπυρόπουλος, σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα μέτρα αυτά θα γίνει τον Ιούνιο και εξήγγειλε την προετοιμασία της Διαταμειακής Επιτροπής συνεργασίας των ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ στον κλάδο συντάξεων.

    Ικανοποίηση για την λειτουργία του 184

    Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα αποτελέσματα του ''184'' που εξυπηρετεί 40.000 ασφαλισμένους ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα αξιολόγησης, βασικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι η μείωση του φαινομένου της ''ουράς'', ενώ οι ασφαλισμένοι θεωρούν ως κύριο μειονέκτημα το μεγάλο χρόνο αναμονής (15,2 ημέρες κατά μέσο όρο).

    [18] Προτάσεις ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    26/5/2003 3:55:00 μμ

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τον τερματισμό των απολύσεων ζήτησε από την κυβέρνηση, στην οποία άσκησε αυστηρή κριτική, η γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας. Η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία και το Συνασπισμό χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση τους στο θέμα της ανεργίας. Παρουσίασε ακόμα 10 προτάσεις του κόμματος της για την απασχόληση.

    Λουκέτο επειδή το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο

    Καταγγελία για χιλιάδες προσλήψεις ενόψει των εκλογών, που ωστόσο δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έκανε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για προσλήψεις 90.000 ατόμων από τους οποίους οι 50.000 θα προσληφθούν στο δημόσιο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι άλλες 40.000 από επιχειρήσεις τις οποίες μάλιστα θα επιδοτήσει η κυβέρνηση.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενη στα τελευταία κρούσματα πτώχευσης ή κλεισίματος επιχειρήσεων, είπε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και γιατί οι επιχειρήσεις μεταφέρουν κεφάλαια και επιχειρήσεις μέσα και έξω από την Ελλάδα με μοναδικό κριτήριο το υπερκέρδος.

    Τα μέτρα που προτείνει το κόμμα

    Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που κατέθεσε το πολιτικό γραφείο του κόμματος για την προστασία των ανέργων, όπως είναι:

    η επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, η συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55 για τους άνδρες, η μηνιαία κρατική επιδότηση για οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, η επιχορήγηση του ενοικίου κλπ.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός της για την προστασία των ανέργων δεν είναι μαξιμαλιστικές αλλά αντίθετα είναι αμυντικά μέτρα και υποστήριξε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν τα ταμεία γιατί υπάρχει συσσώρευση κερδών στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους. Το ΚΚΕ, είπε η γραμματέας του κόμματος, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στο χώρο του συνδικαλισμού, λέγοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική, αντίθετα είπε αν πρέπει κάποιος να αλλάξει τακτική είναι η ΓΣΕΕ και γενικότερα η κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, δεν νομοθετούν οι ιδιώτες αλλά η Βουλή.

    Δίλημμα αντιΠΑΣΟΚ και αντιδεξιά στις επόμενες εκλογές προβλέπει το ΚΚΕ

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συγκρότηση της ''αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ'', η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι πιθανόν οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και όχι τον Απρίλη, αλλά πριν από κάθε εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ συγκροτείται αριστερή αντιπολίτευση. Πρόκειται για άλλοθι, που εμφανίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει το θέμα της κεντροαριστεράς που ήδη συζητείται μετά το συνέδριο της ΑΕΚΑ και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι κατά την προεκλογική περίοδο, θα κυριαρχήσουν το αντιΠΑΣΟΚ και αντιδεξιό δίλημμα, προβλέποντας έτσι μια οξυμένη προεκλογική περίοδο, που στόχο θα έχει να αυξηθεί στο έπακρο η προπαγάνδα του εκφοβισμού. Θέλουν το λαό να είναι φοβισμένος ώστε ακόμη και αν θέλει να γίνουν αλλαγές να φοβάται να το κάνει. Είναι επικίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κατέληξε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    [19] Παρατηρητήριο Τιμών για οπωροκηπευτικά

    26/5/2003 3:45:00 μμ

    Από την Τετάρτη θα αρχίσει να λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών του Yπουργείου Ανάπτυξης, για 25 οπωροκηπευτικά που πωλούνται στις αγορές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ από το τέλος του έτους το σύστημα θα λειτουργεί για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σταδιακά θα διευρυνθεί και ο αριθμός των προϊόντων που θα καλύπτει, μέχρι τα 144 που κυκλοφορούν συνολικά. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται από ειδικές οθόνες στις λαϊκές αγορές, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά και από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gge.gr του Yπουργείου Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

    Η άμεση ενημέρωση του καταναλωτή

    Το πανελλαδικό πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τον Ιούλιο για να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το Σεπτέμβριο.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, το σύστημα θα βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση του καταναλωτή ανά περιοχή για τις τιμές (ελάχιστες και ανώτατες) των οπωροκηπευτικών σε λαϊκές, σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία στις καθημερινές τους αγορές.

    Στόχος είναι η καλύτερη ενημέρωση να συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι, αν και λόγω καιρικών συνθηκών εμφανίζονται πρόσκαιρες αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, ωστόσο με την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποφεύγονται τάσεις αισχροκέρδειας.

    Πρόσφατο παράδειγμα η τιμή της τομάτας που οδήγησε τρεις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις με εντολή του υπουργείου στον Εισαγγελέα για υπερβολικό κέρδος.

    Η εξέλιξη του πληθωρισμού, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, δείχνει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως μας κρατάει σε σταθερή απόσταση από την υπόλοιπη ΕΕ ''και αυτό δεν μας ευχαριστεί, θέλουμε ταχύτερους ρυθμούς σύγκλισης'', είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα του Παρατηρητηρίου Τιμών το ανέλαβε η εταιρία Οrbitplan και το ύψος του ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας της Ασφαλιστικής Αγοράς, την Κυριακή θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας κρεαταγοράς Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η δημοπράτηση του έργου για τον εκσυγχρονισμό της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη στην Αθήνα.

    [20] Υποχώρηση Στεγαστικών Δανείων

    26/5/2003 3:05:00 μμ

    Επιβράδυνση εμφανίζουν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα συνεχίστηκαν και το Μάρτιο οι πτωτικές τάσεις στο ρυθμό εκταμίευσης δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταδεικνύουν αύξηση των καταθέσεων. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων απο τις εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 35,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2002.

    Τον Φεβρουάριο ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικής πίστης είχε διαμορφωθεί στο 38,5%.

    Στο σύνολο της αγοράς (εμπορικές τράπεζες και ειδικοί πιστωτικοί οργανισμοί) τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 32,4% έναντι αυξήσεων 34,4% του προηγούμενου μήνα.

    Στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρείται μια σταθερότητα.

    Έτσι το Μάρτιο το σύνολο των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν με ρυθμό 26%, ρυθμός παρεμφερης με αυτόν που ''έτρεχαν'' τα καταναλωτικά δάνεια το Φεβρουάριο (26,2%).

    Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 34,6% έναντι ρυθμού αύξησης 36,3% το Φεβρουάριο.

    Τα δάνεια με δικαιολογητικά εμφανίζουν μείωση κατά 9,2%.

    Τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 43,9%.

    Για το σύνολο της οικονομίας η πιστωτική επέκταση υποχώρησε στο 17,2% το Μάρτιο απο 18,1% το Φεβρουάριο με τις συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανέρχονται σε 89,3 δισ. ευρώ.

    Αντιθέτως, το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

    Έτσι, στο τέλος Μαρτίου οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονταν σε 103,6 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση (σε δωδεκάμηνη βάση) κατά 7,2%.

    [21] Στο β' γύρο του Ρολάν Γκαρός η Δανιηλίδου

    26/5/2003 7:47:00 μμ

    Με το δεξί άρχισε η Λένα Δανηλίδου τους αγώνες της για το γκραν σλαμ του Ρολάν Γκαρός, που διεξάγεται στο Παρίσι. Η Ελληνίδα τενίστρια προκρίθηκε στο β' γύρο της διοργάνωσης, επικρατώντας με 2-0 σετ (6-4, 6-3) της Αυστραλέζας Νικόλ Πρατ στον α' γύρο. Επόμενος αντίπαλος για την Δανιηλίδου, που βρίσκεται στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, είναι η Τατιάνα Γκαρμπίν. Η Ιταλίδα (Νο-95) στον α' γύρο, επικράτησε 6-4, 6-3 της Αυστραλέζας Κριστίνα Ουίλερ. Η Γκαρμπίν έχει συμμετάσχει ακόμη τρεις φορές στο Ρολάν Γκαρός, ενώ το 2000 κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης.

    [22] Βρετανία: Πρότυπο η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004''

    26/5/2003 5:04:00 μμ

    Στα δημοσιεύματα και στις συζητήσεις που γίνονται τώρα στην Αγγλία για το πρόσωπο που πρέπει να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδικησης της Ολυμπιάδας του 2012, για το Λονδίνο αναφέρεται ως πρότυπο η Γιάννα Αγγελοπούλου και επισημαίνεται η επιτυχής της καμπάνια στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004. Στο δημοσιεύμα της Δευτέρας στην εφημερίδα ''Ντεϊλι Τελεγκραφ'' ο δημοσιογράφος Μιχίαρ Πος τονίζει ότι η καμπάνια της κ. Αγγελοπούλου προκάλεσε δέος στη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Επίσης, αναφέρει ότι η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' είχε την οικονομική ευχέρεια να ταξιδεύει παντού και τη δύναμη να καθήσει μακρυα απο τους πολιτικούς.

    Ο Αγγλος δημοσιογράφος σημειώνει ότι την καμπάνια και το πρότυπο της κ. Αγγελοπούλου αντέγραψε και η Ιταλίδα Εβλίν Κριστιλίν η οποία διεκδίκησε με επιτυχία την χειμερινή Ολυμπιάδα του Τορίνο.

    Ο αρχισυντάκτης των αθλητικών θεμάτων Ντεϊβιντ Γουέλς (''Ντεϊλι Τελεγκραφ'') προτείνει ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης του Λονδίνου την σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Σερί Μπλερ για την οποία σημειώνει ότι ''έχει τις προδιαγραφές της συναδέλφου της δικηγόρου Γιάννας Αγγελοπούλου''.

    [23] ''Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη''

    26/5/2003 6:13:00 μμ

    Δεκάδες εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι της πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκαν ήδη την έκθεση ''Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη'', που γίνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο "Αλεξάνδρου Σούτζου". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε την έκθεση που μεταφέρει για πρώτη φορά στην Τουρκία τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Η έκθεση, που περιλαμβάνει 70 πίνακες, θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά, από 10.00 π.μ. έως 18.00 μ.μ., εκτός Κυριακής και Δευτέρας.

    Μια χειρονομία φιλίας προς τη γείτονα χώρα

    Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Μουσείο Σούτζου στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης.

    "Η έκθεση αυτή επιχειρεί όχι με λόγια αλλά με την αδιάψευστη μαρτυρία του έργου τέχνης να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του διαλόγου ανάμεσα στο παλαιό και το νέο", γράφει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που προλογίζει την σημαντική τρίγλωσση - Ελληνικά - Τουρκικά-Αγγλικά - έκδοση που συνοδεύει την έκθεση.

    "Πρόκειται για μια χειρονομία φιλίας προς την γείτονα χώρα με την οποία μας συνδέουν γεωγραφικοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί", γράφει ο Έλληνας Υπουργός.

    Συνεκτικός ιστός της έκθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νεότεροι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες προσέλαβαν το κλασικό στοιχείο, πώς εμπνεύστηκαν από αυτό και πώς το απεικόνισαν στην καλλιτεχνική τους παραγωγή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Όλα τα μεγάλα ρεύματα της νεοελληνικής καλλιτεχνικής ζωής, αντιπροσωπεύονται με σημαντικά έργα στην έκθεση που μεταφέρει μια πανοραμική εικόνα της νέας Ελλάδας στο πνευματικό κέντρο Ατατούρκ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    ''Πρόκειται για τη δεύτερη εφέτος μείζονα εικαστική παρουσία της σύγχρονης Ελλάδας στην Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει σταθμό στην αλληλογνωριμία των λαών και των καλλιτεχνών Ελλάδας και Τουρκίας'', δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη κ. Πάνος Καλογερόπουλος.

    [24] Σωτήρια η άσκηση του Σαββατοκύριακου!

    26/5/2003 7:14:00 μμ

    Ευχάριστα τα νέα, για αυτούς που βαριούνται τη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με έρευνα Γερμανών επιστημόνων, μία με δυο ώρες, ελαφριάς άσκησης το Σαββατοκύριακο, είναι αρκετή για να μειώσετε κατά 50% την πιθανότητα να εκδηλώσετε καρδιακά νοσήματα στο μέλλον.

    Ακόμα και λίγο περπάτημα είναι αρκετό

    Αν είστε λάτρεις του καναπέ και του ρητού "αν αισθανθείς διάθεση για γυμναστική κάθισε αμέσως να σου περάσει..." τα νέα που έρχονται από τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

    Τα νούμερα, αποκαλύπτουν ότι οι θυσίες είναι μικρές...σε σχέση με το αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, σωματική άσκηση για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, μειώνει το ρίσκο καρδιακών παθήσεων κατά 15%

    Το ποσοστό αυτό, ανεβαίνει στο 40% για άσκηση που διαρκεί από μία μέχρι δυο ώρες την εβδομάδα και στο 61% για αυτούς που κάνουν ελαφρά γυμναστική για περισσότερες από δυο ώρες την εβδομάδα.

    " Ακόμα και απλές ασκήσεις, μέτριας έντασης είναι αρκετές για να ρίξουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις" επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κένινγκ.

    Στην έρευνα, συμμετείχαν περίπου 800 Γερμανοί πολίτες, ηλικίες 40-68 ετών. Το 40% εξ αυτών έπασχαν ήδη από καρδιακά νοσήματα.

    Πηγή: Reuters

    [25] Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέως εντέρου

    26/5/2003 2:52:00 μμ

    Ιδιαίτερα ευοίωνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέως εντέρου είναι τα αποτελέσματα της θεραπευτικής προσέγγισης του με τον εντοπισμό της μοριακής βάσης της αιτιολογίας του. Πρόκειται για τον τρίτο, σε συχνότητα εμφάνισης, καρκίνο στην Ελλάδα, με 3.000 κρούσματα (και στα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα) κάθε χρόνο. Με τη νέα μέθοδο κάθε ασθενής θα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα μετά από μέτρηση μοριακών παραμέτρων και χρήση νέων αναλυτικών τεχνολογιών. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν και οι νέες χειρουργικές τεχνικές, που συμβάλουν στη μη επανεμφάνιση ή μετάσταση του καρκίνου σε άλλο όργανο, αλλά και στον πενταπλασιασμό του χρόνου επιβίωσης των ασθενών.

    Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής της β΄ παθολογικής-ογκολογικής κλινικής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δημητριάδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

    Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης η χειρουργική έχει προσφέρει νέες τεχνικές τα τελευταία χρόνια. Στον καρκίνο του ορθού η τοπική υποτροπή έπεσε σε λιγότερο από 10% συγκριτικά με 30%, που ήταν παλιότερα.

    Στον καρκίνο του παχέως εντέρου η μικρότερη δυνατή εγχείρηση καθιερώνεται ως ογκολογικά αποδεκτή. Για ηπατικές μεταστάσεις υπάρχουν στοιχεία, ότι με τη χρήση της κατάλληλης προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, ασθενείς με αρχικά ανεγχείρητες ηπατικές μεταστάσεις μπορούν να καταστούν εγχειρήσιμοι. Επιπλέον νέες τεχνικές με υπερήχους φαίνεται ότι προσφέρουν δυνατότητα για την πλήρη εκρίζωση των ηπατικών μεταστάσεων.

    Πρόσθεσε δε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χρήση των νεότερων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων διπλασίασε την επιβίωση και για ορισμένους ασθενείς ο συνδυασμός όλων των τεχνικών μπορεί να δώσει επιβίωση, που ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

    [26] Διαψεύστηκε ύποπτο κρούσμα SARS στην Ελλάδα

    26/5/2003 12:23:00 μμ

    Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Κυριακής στο Αργος, όταν Ελληνοαμερικανός πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης με υψηλό πυρετό. Ο πιλότος είχε έρθει πριν από λίγες μέρες από τη Μαλαισία, ενώ είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Μπανγκονγκ αλλά και στη Σιγκαπούρη. Ο φόβος πως πρόκειται για ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας διαψεύσθηκε τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο όπου μεταφέρθηκε καθώς η ακτινογραφία θώρακος αλλά και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι αρνητικές. Ο πιλότος νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους.

    Νέοι θάνατοι- Λιγότερα κρούσματα

    Εν τω μεταξύ στον Καναδά, η άτυπη πνευμονία προκάλεσε άλλους τρεις θανάτους ανεβάζοντας το σύνολο σε 27, ενώ 820 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

    Είκοσιέξι θάνατοι από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ανακοινώθηκαν στην Ταϊβάν, το Χόνγκ-Κόνγκ και την Κίνα, ωστόσο στην τελευταία καταγράφτηκαν μόνο 8 νέα κρούσματα, ο μικρότερος αριθμός εδώ και ένα μήνα.

    Από τα ζώα στον άνθρωπο μεταδίδεται ο ιός;

    Στη νότια Κίνα ανιχνεύτηκε ιός, πανομοιότυπος με τον SARS, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ίσως να βρήκαν την προέλευση της νόσου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times του Σαββάτου, επιστήμονες στο Χονγκ Κόνγκ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρήκαν ότι σε τρία είδη ζώων που διαβιούν στη νότια Κίνα ανιχνεύτηκε ιός, πανομοιότυπος με αυτόν που πιστεύεται ότι προκαλεί την άτυπη πνευμονία στους ανθρώπους.

    Το ένα από τα τρία είδη αποτελεί ''νοστιμιά'' στην κουζίνα της Νότιας Κίνας. Πρόκειται για ένα ζώο σε μέγεθος γάτας, που ζει πάνω σε φοινικόδεντρα και πουλιέται στην αγορά της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Ο ιός εντοπίστηκε ακόμη σε ένα είδος ρακούν και στο αίμα ενός κουναβιού.

    Η είδηση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ρίχνει κάποιο φως στο μυστήριο προέλευσης της νόσου, γιατί είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο ιός του SARS ζει και έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

    Τα νέα ευρήματα ωστόσο αυξάνουν τις δυσκολίες αντιμετώπισης, γιατί αν πράγματι ο ιός ενδημεί σε κάποια ζωικά είδη, θα είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί η ασθένεια.

    [27] Kazaa: Πρώτο σε δημοτικότητα για download

    26/5/2003 6:14:00 μμ

    Με 230.000.000 downloads, το Kazaa, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών για download. Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής μουσικών αρχείων, που βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια με δισκογραφικές εταιρείες για το θέμα των δικαιωμάτων, αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει σε δημοτικότητα ακόμα και το πρόγραμμα ανταλλαγής online μηνυμάτων, ICQ. Τα στατιστικά, έδωσε στο φως της δημοσιότητας η εταιρεία Sharman Networks, επικαλούμενη στοιχεία από το site Download.com.

    Πηγή:CNN

    [28] Φανατικός με την καθαριότητα μέχρι θανάτου

    26/5/2003 7:18:00 μμ

    Ένας 33χρονος στη Μανίλα δολοφονήθηκε από τον συγκάτοικό του όταν του έκανε παρατήρηση γιατί δεν ανεχόταν τις ''ανθυγιεινές'' του συνήθειες στην κουζίνα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο Ντανίλο Ντιλάτ πέθανε ακαριαία μόλις δέχθηκε δύο χτυπήματα από μαχαίρι από τον 27χρονο συγκάτοικο του Μαξ Πιλαπί, σε διαμέρισμα της συνοικίας Κουιάπο της Μανίλας. ''Πριν από το φονικό επεισόδιο οι δύο άνδρες είχαν πολύ έντονη φιλονικία, όταν το θύμα κατηγόρησε τον δράστη για κακή και ανθυγιεινή χρήση της κουζίνας του διαμερίσματος τους. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας οι δύο άρχισαν να γρονθοκοπούνται, αλλά έσπευσαν γείτονες και τους χώρισαν. Στη συνέχεια το θύμα πήγε στην αστυνομία και υπέβαλε μήνυση στο συγκάτοικο του για πρόκληση σωματικών βλαβών. ''Μόλις το θύμα επέστρεψε στο διαμέρισμα ο δράστης του επετέθη με το μαχαίρι χωρίς καμιά προειδοποίηση και τον τραυμάτισε θανάσιμα. "Ο δράστης εξαφανίστηκε και αναζητείται'' πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [29] ''Αλλεργικός'' στις μηνύσεις ο Τζάκσον

    26/5/2003 12:04:00 μμ

    Ο διάσημος τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα με αφυδάτωση, που εκδήλωσε ως ''αντίδραση στις μηνύσεις'' σύμφωνα με το δικηγόρο του. Ο 44χρονος άλλοτε βασιλιάς της ποπ ασθένησε στην Ιντιανάπολη, την περασμένη Τετάρτη, πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή του σε υπόθεση σχετικά με πνευματικά δικαιώματα δημιουργού. ''Ορισμένοι άνθρωποι αντιδρούν στο φαγητό και ορισμένοι στις αγωγές. Αυτό το έχω ξαναδεί. Ο εμπλεκόμενος σε τέτοιες υποθέσεις γίνεται νευρικός, δεν πίνει, δεν τρώει, δεν μπορεί να κοιμηθεί. Φτάνει σε σημείο που δεν μπορεί να αντέξει αυτή την κατάσταση που τον εξουθενώνει'', δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Τζάκσον Μπράιαν Οξμαν στο Reuters.

    Ο Οξμαν που εκπροσωπεί τον Τζάκσον και ορισμένα από τ' αδέλφια του επί 13 χρόνια, είπε ότι αμερικανός αστέρας έχει δώσει περίπου 500 καταθέσεις και εμπλακεί σε 1.500 δικαστικές υποθέσεις στη μέχρι σήμερα καριέρα του.

    "Ο αριθμός αυτός των υποθέσεων δεν θεωρείται μεγάλος αναλόγως και με το μέγεθος των δραστηριοτήτων και των εργασιών του Τζάκσον, είναι εξαντλητικός για έναν άνθρωπο του οποίου η υπεροχή είναι στο τραγούδι και το χορό", πρόσθεσε ο Οξμαν.

    Ο Τζάκσον πέρασε δύο ώρες στο νοσοκομείο για θεραπεία πριν επιστρέψει στο Λος Αντζελες, όπου οι δικηγόροι του έπρεπε να παραστούν στην εκδίκαση άλλης υπόθεσης του πελάτη τους.

    Η ασθένειά του ήταν η αιτία ακύρωσης του ταξιδιού στη γενέτειρά του στο Γκάρι στης Ιντιάνας όπου θα επισκεπτόταν ένα λύκειο και το μικρό σπίτι όπου γεννήθηκε.

    Ο Τζάκσον ενεπλάκη σε πολύκροτες υποθέσεις πέρυσι, κυρίως αυτήν που εκδικάστηκε στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο στην οποία είχε καταγγελθεί για την ακύρωση σειράς συναυλιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη χιλιετία.

    Τότε η συμπεριφορά του Τζάκσον είχε προκαλέσει ερωτήματα για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του και την έκταση των πλαστικών εγχειρήσεων στο πρόσωπό του.

    Ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι διευθέτησε με φιλικό διακανονισμό μια διαφορά που είχε με τον Τζάκσον για δύο πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα που ο καλλιτέχνης είχε αγοράσει και μετά δεν τους ήθελε.

    Οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

    [30] Δεύτερο διαζύγιο για τον Ροντ Στιούαρτ

    26/5/2003 11:55:00 πμ

    Ο βρετανός αστέρας της ροκ Ροντ Στιούαρτ πήρε διαζύγιο από την εν διαστάσει σύζυγό του Ράσελ Χάντερ. Ο 57χρονος βετεράνος ρόκερ, που έγινε διάσημος από μουσικές επιτυχίες του όπως το ''Do Ya Think I'm Sexy'', είχε χωρίσει ουσιαστικά από την 34χρονη καλλονή της πασαρέλας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα και οι δυό τους κυκλοφορούσαν δημόσια έχοντας στο πλευρό τους τα νέα τους φλερτ. Η Χάντερ ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τη σχέση της με το βρετανό αστέρα της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς, την ώρα που ο Στιούαρτ φωτογραφιζόταν συνεχώς με την ωραία Πένι Λάνκαστερ.

    ''Πλήρωσα τη συνδρομή μου στο θεσμό του γάμου και δεν μ'ενδιαφέρει να μένω προσκολημένος στο παρελθόν'', φέρεται να δήλωσε ο διπλοπαντρεμένος και διπλοχωρισμένος Ροντ.

    ''Αποφάσισα να πάρω διαζύγιο. Οταν επιστρέψω στο Λος Αντζελες όλα θα έχουν διεκπεραιωθεί. Είναι καιρός να κλείσω αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου και αυτό το οφείλω στην Πένι'', τόνισε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 May 2003 - 16:58:24 UTC