Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή συνεδρίαση Κ.Ε. και Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ομαλά και σήμερα οι Πανελλαδικές
  • [03] Φωτιά σε Ι.Χ. δημάρχου στο νομό Ηρακλείου
  • [04] Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ
  • [05] Δημοσιοποίηση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος
  • [06] Σ. Ξηρό-Σωτηροπούλου αναγνώρισε μάρτυρας
  • [07] Ιαπωνία: Εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό
  • [08] Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Ινδονησία
  • [09] Την Τετάρτη η συνάντηση Σαρόν με τον Μαχμούντ Αμπάς
  • [10] Φονικό κύμα καύσωνα πλήττει την Ινδία
  • [11] Συρία: Έτοιμη για επανάληψη διαπραγματεύσεων με Ισραήλ
  • [12] Εκλογική ήττα Μπερλουσκόνι στην περιφέρεια της Ρώμης
  • [13] Η Ν. Κορέα αναθαρρεί από την ήπια στάση της Β. Κορέας
  • [14] Πολύνεκρο τροχαίο στις Φιλιππίνες
  • [15] Δολοφονία Ιρακινού αξιωματικού στη Μοσούλη
  • [16] Μετρά νέες απώλειες στρατιωτών το CentCom
  • [17] Μέτρα για το εξωτερικό εμπόριο του Ιράκ
  • [18] Χριστοδουλάκης: ''Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές-σοκ''
  • [19] Επικράτησε ο Παναθηναϊκός του Ιωνικού
  • [20] Νίκη των Ελλήνων παικτών στο πρώτο AllStar Game
  • [21] Για εμβόλιο κατά SARS κάνουν λόγο Χονγκ Κονγκ-Κίνα

    [01] Κοινή συνεδρίαση Κ.Ε. και Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    27/5/2003 11:30:00 πμ

    Πολιτική εισήγηση απευθύνει αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός στην κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας. Στο επίκεντρο της ομιλίας Σημίτη βρίσκονται επίσης οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και τα εθνικά θέματα. Στην κοινή συνεδρίαση, μίλησε πριν από λίγο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την κοινή προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του, ενόψει των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενίσχυση του κυβερνητικού έργου, αλλά και συσπείρωση σε κυβέρνηση και κόμμα, ώστε να ανατραπεί η δυσμενής συγκυρία.

    Επίσης, o κ. Σημίτης θα στηρίξει την οικονομική πολιτική και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ενώ αναμένεται να καταγγείλει ότι επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από το κλίμα σκανδαλολογίας.

    Μέχρι τώρα ο Κ. Σημίτης κρατά "κλειστά τα χαρτιά του" σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ανασχηματισμός και οι προαναγγελθείσες "παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα".

    Ωστόσο, ενδεικτικό της τοποθέτησης του, είναι το μήνυμα-χαιρετισμός, που απηύθυνε στο συνέδριο της ΑΕΚΑ.

    "Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής με μια νέα μεγάλη πολιτική και κοινωνική συστράτευση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ενωμένο να είναι στην πρώτη γραμμή.

    Παπαδόπουλος: Ορόσημο η προσχώρηση στην Ε.Ε.

    Καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει ταύτιση απόψεων όλων των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου ευχήθηκε το ίδιο κλίμα να επικρατήσει και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και εντός του κυβερνητικού κόμματος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως ιστορικό ορόσημο την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι με την ένταξη διασφαλίζεται η ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της, ενώ ανοίγει η δυνατότητα ευημερίας των πολιτών του νησιού.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της, επισημαίνοντας ότι ο λαός της Κύπρου είναι ευγνώμων και αυτό φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Κύπρο, όπου αναδείχθηκε στον πιο δημοφιλή Έλληνα πολιτικό, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

    Όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν ,ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η κυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο σαν βάση διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε τυχόν νέα πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι οι σχεδιασμοί του Ραούφ Ντενκτάς δεν θα περάσουν και ότι θα πρέπει να πειστούν τόσο οι Τουρκοκύπριους, όσο και η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον τους η επίλυση του Κυπριακού.

    [02] Ομαλά και σήμερα οι Πανελλαδικές

    27/5/2003 11:42:00 πμ

    Στα Μαθηματικά και τη Στατιστική διαγωνίστηκαν την Τρίτη οι μαθητές της Γ' Λυκείου και στις Αρχές Φιλοσοφίας και τη Φυσική οι μαθητές της Β' Λυκείου, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    [03] Φωτιά σε Ι.Χ. δημάρχου στο νομό Ηρακλείου

    27/5/2003 11:35:00 πμ

    Πυρκαγιά, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στο γκαράζ του Δημάρχου Τεμένους κ. Λάμπρου Περβολαράκη με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ΙΧ αυτοκίνητο του. Το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του στον Προφήτη Ηλία πήρε φωτιά στις 2.30 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να προκληθούν σ' αυτό ζημιές ύψους 15.000 περίπου ευρώ. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο σπίτι. Ανακρίσεις ενεργεί η Πυροσβεστική Ηρακλείου που εξετάζει και το ενδεχόμενο πιθανού εμπρησμού καθώς υπάρχουν υποψίες για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμό.

    [04] Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε ΑΤΜ

    27/5/2003 8:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από τέσσερα γκαζάκια στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στην οδό Φεδριάδων 65 στην Κυψέλη. Προκλήθηκε έκρηξη στις 3.25 π.μ. με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές υλικές ζημιές στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Απο την Πυροσβεστική σβήστηκε η φωτιά, ενώ απο την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ήταν δύο νεαροί που διέφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [05] Δημοσιοποίηση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    27/5/2003 10:22:00 πμ

    Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν

    Δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα τα σχέδια για αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της ένταξης δέκα νέων κρατών μελών τον ερχόμενο χρόνο. Το προσχέδιο του πρώτου πανευρωπαϊκού Συντάγματος προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, ένα σώμα όπου εκπροσωπούνται τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ και τα 13 υποψήφια προς ένταξη κράτη, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Μία από τις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι η αντικατάσταση του συστήματος της εναλλασσόμενης προεδρίας με έναν πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται από όλους τους ηγέτες της ΕΕ.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.

    Εξάλλου καθορίζεται για πρώτη φορά ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα υπερισχύει των νόμων της κάθε χώρας - μέλους.

    Το προσχέδιο επίσης στηρίζει την ιδέα διαμόρφωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και καλεί τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για την υιοθέτηση κοινής αμυντικής πολιτικής, ενώ προβλέπεται να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η δημοσίευσή του σχεδίου σημαίνει την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της τελικής μορφής του Συντάγματος, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο 2004.

    Πηγή: BBC GREEK

    [06] Σ. Ξηρό-Σωτηροπούλου αναγνώρισε μάρτυρας

    27/5/2003 11:19:00 πμ

    Συνεχίζεται, από τις 9 το πρωί, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι υποθέσεις εκρήξεων, μεταξύ των οποίων και εκείνης στον Πειραιά, πριν περίπου ένα χρόνο, όταν εξερράγη μηχανισμός στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Μάλιστα μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε το Σάββα Ξηρό και την Αγγελική Σωτηροπούλου, να κάθονται σε καφετέρια στο λιμάνι του Πειραιά, δύο ημέρες πριν από την έκρηξη που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό και τελικά τη σύλληψη του φερόμενου ως μέλος της 17Ν.

    Νωρίτερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι το ξενοδοχείο "Πεντελικόν", χτυπήθηκε με ρουκέτα επειδή νόμιζαν ότι ήταν ιδιοκτησίας Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    Επίσης χαρακτήρισε ιστορικό κείμενο το έγγραφο για το καταστατικό της οργάνωσης, που εντοπίστηκε σε γιάφκα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

    Στο μεταξύ, μάρτυρες που είχαν κληθεί να καταθέσουν δεν προσήλθαν.

    [07] Ιαπωνία: Εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό

    27/5/2003 11:06:00 πμ

    Περισσότεροι από 100 τραυματίες και δεκάδες ζημιές σε σπίτια είναι ο απολογισμός από τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τη Δευτέρα τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των Αρχών, οι τραυματίες ανέρχονται σε 104, εκ των οποίων 11 νοσηλεύονται με κατάγματα, αλλά εκτός κινδύνου. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνολικά 83 σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ προκλήθηκαν 63 κατολισθήσεις και τέσσερις πυρκαγιές. Στο μεταξύ, εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, από τους οποίους αρκετοί έχουν γίνει αντιληπτοί από τον πληθυσμό.

    Εκατοντάδες μετασεισμοί ταρακουνούν τους Ιάπωνες

    Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού δεν υπήρξαν σημαντικές καταστροφές, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιάσουο Φουκούντα, σημειώνοντας ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί.

    Μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ κατεγράφησαν έως σήμερα το πρωί 212 μετασεισμοί, εκ των οποίων 90 έγιναν αισθητοί από τον πληθυσμό. Η πιο ισχυρή μετασεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

    "Οι πολίτες εξακολουθούν να αισθάνονται τις δονήσεις αλλά η συχνότητά τους μειώνεται", επισήμανε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης παλιρροϊκών κυμάτων (τσουνάμι).

    Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Οναγκάουα, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, έκλεισε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό.

    Σήμερα επαναλειτούργησαν σε ποσοστό 80% οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Τόκιο και το Σεντάι, που είχαν διακοπεί τη Δευτέρα λόγω προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός στις ράγες.

    [08] Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Ινδονησία

    27/5/2003 9:28:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα τις νότιες Φιλιππίνες, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας στη Μανίλα ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανοικτά των ακτών της πόλης Κοταμπάτο, 860 χλμ νότια της Μανίλα. Την ίδια ώρα 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν και την Ταϊβάν, δίχως επίσης να αναφερθούν θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνησε την Ινδονησία τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Στην Ινδονησία, ο ισχυρός σεισμός κατέστρεψε 50 κατοικίες στα ανατολικά του αρχιπελάγους της χώρας. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, το επίκεντρο της δόνησης, που σημειώθηκε στις 04:23 τοπική ώρα, εντοπίζεται στα 366 χλμ. ανατολικά του Μπιτούνγκ, βορείως της νήσου Σουλαουέζι.

    Ο σεισμός που σημειώθηκε στις νότιες Φιλιππίνες έγινε αισθητός στις πόλεις Τζένεραλ Σάντος, το Ιλόιλο στις κεντρικές Φιλιππίνες και την γειτονική επαρχία Λέιτε. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανή εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων.

    Όσον αφορά στην Ταϊβάν, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 12,4 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Σουάο, στην επαρχία Ιλάν.

    Οι σεισμικές αυτές δονήσεις ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Δευτέρα την βόρεια Ιαπωνία.

    [09] Την Τετάρτη η συνάντηση Σαρόν με τον Μαχμούντ Αμπάς

    27/5/2003 9:21:00 πμ

    Για την Τετάρτη προγραμματίζεται η συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου ομολόγου του Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αριέλ Σαρόν στην προσπάθεια του να πείσει ορισμένα σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος του για την στήριξη του "οδικού χάρτη" δήλωσε ότι "τρεισήμισι εκατομμύρια Παλαιστινίων δεν μπορεί να ζήσουν υπό καθεστώς κατοχής επ άπειρον". Προειδοποίησε ταυτόχρονα τους Παλαιστινίους ότι αν συνεχίσουν την πολιτική τρομοκρατίας δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα από την ισραηλινή πλευρά. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σήμερα το πρωί στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, ενώ χθες το βράδυ στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 11χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση.

    Ενδεχόμενο συνάντησης Μπους-Σαρόν-Αμπάς

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η συνάντηση Σαρόν Αμπάς θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Σαρόν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και όχι στην προεδρία της κυβέρνησης όπως είχε γίνει στις 17 Μαΐου κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών.

    Εξάλλου, την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία, συνάντηση κορυφής Σαρόν - Αμπάς - Μπους προανήγγειλε, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ.

    Ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ο κύκλος του αίματος στην περιοχή χαρακτήρισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κ. Σιλβάν Σαλόμ τον οδικό χάρτη κατά την διάρκεια συνέντευξης του τη Δευτέρα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης.

    Ο κ. Σαλόμ, επανέλαβε ότι "αποδεχτήκαμε τον οδικό χάρτη παρά τις δυσκολίες και η Παλαιστίνη πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί τη συνεργασία'' .

    Το Σάββατο, στο μεταξύ, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, αν και με κάποιες επιφυλάξεις, το σχέδιο ειρήνευσης, τον λεγόμενο "οδικό χάρτη" για τη Μέση Ανατολή.

    Επιφυλακτικός για την ισραηλινή στάση εμφανίσθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Πάντως, η παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ χαρακτήρισε τον ειρηνευτικό οδικό χάρτη αμερικανο-σιωνιστική ''συνωμοσία'', που τόνισε ότι αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει τέρμα και στη νέα πολύμηνη φάση της ιντιφάντα αλλά και στην παλαιστινιακή αντίσταση εν γένει.

    Περιοδεία στη Μ. Ανατολή πραγματοποιεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Αραφάτ.

    Επίσης και ο Νεοζηλανδός ΥΠΕΞ Φιλ Γκοφ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, παρά τις αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Απάντησαν με σφαίρες στις πέτρες 11χρονου

    Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε το πρωί της Τρίτης στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Ισραηλινά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν επίσης σε τρία χωριά της περιοχής. Στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών και μία ισχυρή έκρηξης, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό.

    Ταυτόχρονα τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 11χρονο Παλαιστίνιο ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Το αγόρι δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι όταν οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν σε μία προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που τους πετροβολούσε. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

    Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή εξάλλου Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ακόμα έναν Παλαιστίνιο ο οποίος είχε διεισδύσει στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με έναν σύντροφό του, ο οποίος παραδόθηκε. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι δεν έφεραν όπλα, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες υποπτεύθηκαν ότι προετοίμαζαν επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

    [10] Φονικό κύμα καύσωνα πλήττει την Ινδία

    27/5/2003 10:38:00 πμ

    Το θάνατο τουλάχιστον 370 ανθρώπων έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει τις δύο τελευταίες εβδομάδες τη νότια Ινδία, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 47,5 βαθμούς Κελσίου. Η διατήρηση της θερμοκρασίας στα υψηλά αυτά επίπεδα προβλέπεται να συνεχιστεί σε ορισμένες περιοχές του κρατιδίου Αντρα Πραντές, πριν από τον ερχομό της εποχής των μουσώνων που πλήττουν κάθε χρόνο τις νότιες ακτές την 1η Ιουνίου. Τον περασμένο Μάιο, αντίστοιχο κύμα καύσωνα σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Αντρα Πραντές.

    [11] Συρία: Έτοιμη για επανάληψη διαπραγματεύσεων με Ισραήλ

    27/5/2003 10:03:00 πμ

    Φαρούκ αλ Σάρα

    Η Δαμασκός είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ''απο εκεί όπου είχαν σταματήσει'' το 2000 κι επί τη βάσει των διεθνών αποφάσεων, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Σιλβάν Σαλόμ, είχε δηλώσει πως θα ήταν "πολύ ευτυχής εάν επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία, εάν αυτή θέσει τέλος στην τρομοκρατία και δεν επιτρέψει στους εξτρεμιστές να διατηρούν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο έδαφός της".

    Σιλβάν Σαλόμ: Η Συρία εκπαιδεύει τρομοκράτες

    ''Η Συρία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν σταματήσει και επί τη βάσει των αποφάσεων 242 και 338 του ΟΗΕ και της Διάσκεψης της Μαδρίτης (το 1991) κι επί της αρχής της ανταλλαγής εδαφών έναντι της ειρήνης'', τόνισε ο Σάρα στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνόδου των αντιπροσώπων από 35 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου (Euromed), που διεξάγεται στη Χερσόννησο της Κρήτης.

    Οι αποφάσεις 242 και 338 απαιτούν την ολική επιστροφή των αραβικών εδαφών που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, μεταξύ των οποίων είναι και τα συριακά υψώματα του Γκολάν.

    "Η Συρία δεν επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις και δεν θέλει να επιτευχθεί πρόοδος. Υποθάλπει τρομοκράτες. Στα εδάφη τους έχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, ενώ από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, παρέχουν διευκολύνσεις σε τρομοκράτες", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

    [12] Εκλογική ήττα Μπερλουσκόνι στην περιφέρεια της Ρώμης

    27/5/2003 9:49:00 πμ

    Η κυβερνητική πλειοψηφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε την περιφέρεια της Ρώμης από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ιταλία. Τη νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, αν και τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, παραδέχθηκε ήδη και ο Σιλβάνο Μόφα, απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης και υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού.

    ''Ο κεντροαριστερός συνασπισμός κέρδισε διότι διευρύνθηκε με το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (κομμουνιστικό), μία επιλογή που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον'', δήλωσε ο Μόφα στη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου.

    Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές η ήττα του Σιλβάνο Μόφα είναι κυρίως ήττα του κόμματός του, της Εθνικής Συμμαχίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος τον είχε υποστηρίξει προσωπικά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Οι Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες τη Δευτέρα για την εκλογή 12 νέων περιφερειακών κυβερνήσεων και 489 δήμων. Από τις περιφέρειες αυτές τις 6 κατείχε η κυβέρνηση και τις υπόλοιπες η αντιπολίτευση.

    [13] Η Ν. Κορέα αναθαρρεί από την ήπια στάση της Β. Κορέας

    27/5/2003 9:18:00 πμ

    Ενθαρρυμένη από την ηπιότερη στάση της Βορείου Κορέας σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, εμφανίζεται η Νότιος Κορέα, που πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Πιονγκιάνγκ ενδεχομένως είναι έτοιμη να συνομολογήσει μία συμφωνία. Ο Μπαν Κι Μουν, σύμβουλος του προέδρου Ρο Μου Χιούν, σημείωσε την Τρίτη πως οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη εάν η Πιονγκγιάνγκ έχει προβεί στην επανεπεξεργασία 8.000 ράβδων πυρηνικών καυσίμων, που είχε παγώσει χάρις στη συμφωνία για το προηγούμενο πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο παλαίμαχος διπλωμάτης τόνισε πως η οικονομία της Βορείου Κορέας έχει καταρρεύσει και πως η χώρα μόλις και μετά βίας λειτουργεί.

    Ο σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου επισήμανε ότι η μόνη διέξοδος, ή εναλλακτική λύση, για τη Βόρεια Κορέα είναι οι διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.

    Επίσης, ο διπλωμάτης υπογράμμισε ότι έχουν ενδείξεις, που φθάνουν μέσω των διαφόρων διαύλων επικοινωνίας και επαφών τους από την πλευρά του Βορρά, πως η κυβέρνησή τους φαίνεται να είναι έτοιμη να συνομολογήσει μία συμφωνία για τα πυρηνικά θέματα.

    [14] Πολύνεκρο τροχαίο στις Φιλιππίνες

    27/5/2003 11:02:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Πέντε νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός σύγκρουσης μικρού επιβατικού λεωφορείου με στρατιωτικό όχημα στις νότιες Φιλιππίνες. Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Κουλιάναν στα περίχωρα της πόλης Ζαμποάνγκα, 875 χλμ. νότια της Μανίλας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το λεωφορείο συγκρούστηκε σε μία στροφή με φορτηγό του στρατού που μετέφερε στρατιώτες από την πόλη. Τέσσερις στρατιώτες συγκαταλέγονται στους τραυματίες. Και οι πέντε νεκροί ήταν όλοι τους πολίτες και επιβάτες του λεωφορείου. Οι τρείς βρήκαν ακαριαίο θάνατο και οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

    [15] Δολοφονία Ιρακινού αξιωματικού στη Μοσούλη

    27/5/2003 8:27:00 πμ

    Ανώτερος αξιωματικός της Δημοκρατικής Φρουράς, της επίλεκτης μονάδας του πρώην Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, δολοφονήθηκε από αγνώστους στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσίευμά της Δευτέρας της κουρδικής εφημερίδας Τζαμαουάρ, ο συνταγματάρχης Αμπντέλ Καρίμ Μόχσεν Ζουχάις, που ενεχόταν στη σφαγή πάνω από 60 Κούρδων το 1991 στο χωριό Σούρια, στην επαρχία Ντοχούκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, δολοφονήθηκε στις 19 Μαΐου. Επίσης, δύο αξιωματούχοι των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών εκτελέστηκαν μετά τη σύλληψή τους από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), που ελέγχει ένα τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα. Οι δύο αξιωματικοί, ονόματι Χαϊντάρ και Κάζεμ, κατηγορούνταν ότι εκπαίδευαν στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, που σύμφωνα με τους Αμερικανούς συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

    [16] Μετρά νέες απώλειες στρατιωτών το CentCom

    27/5/2003 8:31:00 πμ

    Τέσσερις Aμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στο Ιράκ κι άλλοι επτά τραυματίσθηκαν, όπως αναφέρεται στον νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό κεντρικό επιτελείο δυνάμεων (CentCom). Οι θάνατοι δύο εξ αυτών καθώς και το σύνολο των τραυματισμών αποδίδονται από το CentCom σε "εχθρικές ενέργειες".

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο και τρεις τραυματίσθηκαν όταν το όχημά τους πάτησε νάρκη σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τονίζεται στο ανακοινωθέν, που αποδίδει τον θάνατο σε "εχθρική ενέργεια, μολονότι οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος δεν έχουν εξακριβωθεί".

    Νωρίτερα, αξιωματικοί αυτόπτες μάρτυρες είχαν τονίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τέσσερις στρατιώτες είχαν τραυματισθεί στη διάρκεια επίθεσης αγνώστου με εκρηκτικά σε μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο αεροδρόμιο.

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης πνίγηκε σε αγωγό νερού κοντά στην πόλη του Κιρκούκ, ανακοίνωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του CentCom, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Κάλερ.

    Νωρίτερα το επιτελείο είχε ανακοινώσει τον θάνατο άλλων δύο Αμερικανών στρατιωτών.

    Ο ένας σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον φάλαγγας ανεφοδιασμού από την πόλη Χαντίθα, 190 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης, και ο δεύτερος σε σύγκρουση ανάμεσα σε αμερικανικό όχημα και σε ένα άλλο αυτοκίνητο στην περιοχή του Ταλίλ, 250 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    [17] Μέτρα για το εξωτερικό εμπόριο του Ιράκ

    26/5/2003 10:45:00 μμ

    Ο Αμερικανός Διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ανήγγειλε, τη Δευτέρα, σειρά μέτρων ικανών να τονώσουν το ιρακινό εξωτερικό εμπόριο, όταν αρθούν στην πράξη οι περίπου 13χρονες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράκ. ''Πρόκειται για ουσιαστικές χρηματικές διευκολύνσεις, που θα καταστήσουν σαφές ότι το σημερινό Ιράκ είναι ανοικτό στην επιχειρηματικότητα ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνουν όσους θα θελήσουν να συνάψουν με το Ιράκ εμπορικές σχέσεις'', τόνισε ο Μπρέμερ. Εξάλλου διευκρίνισε ότι τις διευκολύνσεις θα παραχωρήσουν μεγάλες διεθνείς εμπορικές τράπεζες, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ. Με την ευκαιρία, ανέφερε ότι περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας στη Βαγδάτη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χουσέιν από τις δυνάμεις του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού.

    [18] Χριστοδουλάκης: ''Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές-σοκ''

    27/5/2003 10:28:00 πμ

    Την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Ο κ. Χριστοδουλάκης επικαλέστηκε τους αριθμούς για να περιγράψει τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν τη τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά το 1996, σε ανάπτυξη, πληθωρισμό, επιτόκια, παραγωγικότητα, επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πιστή εφαρμογή της ανταγωνιστικής αναδιάρθρωσης της χώρας, χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις και να προσηλωθεί στο στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Ο υπουργός ζήτησε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

    Παρά τις θετικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, ο κ. Χριστοδουλάκης αναγνώρισε ότι απαιτούνται πιο εξειδικευμένα μέτρα και συστηματική διάχυση του οφέλους της ανάπτυξης σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας και σε όλη της επικράτεια.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στα επιτόκια χορηγήσεων σημείωσε ότι έχουν μειωθεί κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το τριπλάσιο επίπεδο πριν από έξι χρόνια, ωστόσο τόνισε ότι οι Τράπεζες χρειάζεται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω μείωσή τους.

    Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θυσιάσει όλα όσα κέρδισε με τόσους κόπους σε μία ευκαιριακή αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων και συγκυριών, με ανέξοδες ρητορείες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

    "Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε πολιτικές-σοκ που θα διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, θα πισωγυρίσουν τη συναίνεση για μεταρρυθμίσεις και θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε πειραματόζωα αδιέξοδων συγκρούσεων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο υπουργός εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση και κατάργηση και των υπολοίπων αναχρονιστικών, όπως τις χαρακτήρισε, επιβαρύνσεων και τελών, όπως χαρτόσημα και αθέμιτες επιβολές φόρων υπέρ τρίτων.

    Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι σταδιακά μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται.

    Για το λιμάνι της πόλης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις για επενδυτικές δραστηριότητες, πέραν των λιμενικών χρήσεων, που θα αναπτυχθούν στο χώρο και θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

    Παράλληλα, για την Εγνατία οδό είπε ότι αποτελεί ήδη ορατή πραγματικότητα και ότι στις αρχές του 2004 αναμένεται να τεθούν στην κυκλοφορία 460 χλμ ως κλειστός αυτοκινητόδρομος.

    Συμεωνίδης: Έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, κάνοντας τον καθιερωμένο εφ΄ όλης της ύλης σχολιασμό του Συνδέσμου για τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαύεται, συγκρινόμενη με τον εαυτό της στα βήματα προόδου της, αλλά πρέπει να ξεπερνάει τα αντίστοιχα βήματα προόδου των άλλων χωρών-μελών προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη πραγματική σύγκλιση.

    Ο κ. Συμεωνίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εστίασης στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς, όπως σημείωσε, προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση, αποτελεί η περιφερειακή σύγκλιση.

    Ο ΣΒΒΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πρόταση του για τη δημιουργία μίας ειδικής ζώνης κινήτρων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού - Εγνατία Ανάπτυξη - και των κάθετων συνδέσεών της και την ένταξη του νομού Θεσσαλονίκης στη Γ' ζώνη κινήτρων, υπογράμμισε ο κ. Συμεωνίδης, προσθέτοντας ότι η υιοθέτηση ανάλογων ρυθμίσεων θα διασφαλίσει μακροχρόνια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Βόρειας Ελλάδας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των απαραίτητων έργων υποδομής, επισημαίνοντας ότι η ΕΧΡΟ 2008 μπορεί και επιβάλλεται να λειτουργήσει ως μοχλός επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των υποδομών της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

    [19] Επικράτησε ο Παναθηναϊκός του Ιωνικού

    26/5/2003 11:54:00 μμ

    Την πρόκριση στη δεύτερη φάση των πλέι-οφ της Α1 μπάσκετ πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" επικράτησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια του τοπικού Ιωνικού με 94-74 και με 2-0 νίκες εξασφάλισε θέση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στο Περιστέρι και τον Αρη. Ιδιαίτερα αμφίρροπο παιχνίδι παρακολούθησαν οι φίλαθλοι στο κλειστό του Ιωνικού, με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Στο ξεκίνημα οι γηπεδούχοι στηρίχθηκαν στην εξαιρετική απόδοση του διδύμου Καθρέλ-Αγιούσο (20 πόντοι μέχρι το 10'), όμως από την άλλη πλευρά υπήρχε ο εκπληκτικός Ντάριλ Μίντλετον που πέτυχε 14 πόντους στην πρώτη περίοδο.

    Το ματς συνεχίστηκε στον ίδιο γρήγορο ρυθμό, με την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να εμφανίζει πολλά αμυντικά κενά, με συνέπεια να υπολείπεται στο ημίχρονο 48-45, καθώς ο Ιωνικός βρήκε λύσεις και από τους βετεράνους Αλιμπέγκοβιτς και Μποσγανά.

    Η εικόνα του αγώνα άλλαξε στο δεύτερο μέρος, καθώς ο Παναθηναϊκός βελτίωσε αισθητά την αμυντική του λειτουργία και πήρε για τα καλά τα ηνία του αγώνα.

    Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με σερί 11-0 και έφτασαν τη διαφορά στους 15 πόντους (76-61) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, καθώς ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι "ζεστάθηκε" και άρχισε να φορτώνει με πόντους το καλάθι των γηπεδούχων.

    Οι παίκτες του Γιώργου Ζευγώλη δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, παρά την καλή εμφάνιση του Τέομαν Αλιμπέγκοβιτς -στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του- κι έτσι το "τριφύλλι" έφτασε εύκολα στο τελικό 94-74 και τη νίκη-πρόκριση.

    Διαιτητές: Σχινάς, Ταβουλαρέας

    Οι συνθέσεις:

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Περράκης 3 (1), Μποσγανάς 7 (1), Μποζίκας, Αλιμπέγκοβιτς 19 (4), Μάρκοβιτς 2, Μπόγδανος 3 (1), Χαβρίλα 6, Αγιούσο 12 (2), Βετούλας 9, Κοχ, Κέκελης 2, Καθρέλ 11

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 8, Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος 2, Λάκοβιτς 7 (1), Φώτσης 6, Μπαλογιάννης, Κουτλουάι 18 (1), Μίντλετον 18, Τσαρτσαρής 9 (1), ΜακΝτόναλντ 7 (1), Μπιούφορντ 19

    [20] Νίκη των Ελλήνων παικτών στο πρώτο AllStar Game

    26/5/2003 11:52:00 μμ

    Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά παρουσία μόλις 3.000 θεατών, διεξήχθη στο γήπεδο της Ριζούπολης το πρώτο AllStar Game. Η ομάδα των Ελλήνων επικράτησε 4-1 των ξένων, σ΄έναν αγώνα χωρίς άγχος, φάουλ, διαμαρτυρίες και, πάνω απ' όλα, με απόλυτη ηρεμία στις κερκίδες. Το σκορ άνοιξε στο 52ο λεπτό ο Στέλιος Γιαννακόπουλος με κεφαλιά μετά από σέντρα του Γεωργάτου. Λίγο αργότερα (59') ο Ανέστης Αγρίτης είδε εκτός θέσης τον Σεϊτάνοφ και με εκπληκτικό σουτ από 30-35 μέτρα έγραψε το 2-0.

    Στο 76' ο Γιαννακόπουλος βρέθηκε μόνος του μετά από μακρινή μπαλιά του Βάλλα και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και σκόραρε για δεύτερη φορά. Για τους ξένους που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, μείωσε με κεφαλιά ο Νιρέν Ντεμπά στο 80', ενώ το τελικό 4-1 διαμόρφωσε ο Κώστας Κατσουράνης στο 84', μετά από έξοχη προσπάθεια και ασίστ του Φερεκίδη.

    ΕΛΛΗΝΕΣ: Χαλκιάς (30' Ελευθερόπουλος, 60' Χιώτης), Βάλλας, Καψής (30' Κατσαμπής), Ζαγοράκης (46' Λάκης), Γιαννακόπουλος, Τσάρτας (46' Κατσουράνης), Γεωργάτος, Στολτίδης, Βενετίδης (46΄ Παπαδόπουλος), Φερεκίδης, Χούτος (46' Αγρίτης)

    Προπονητές: Γιώργος Φοιρός, Αγγελος Αναστασιάδης

    ΞΕΝΟΙ: Μπούτσεκ (22' Μπεκιάι, 46' Σεϊτάνοφ, 66' Ντρόμπνι), Μορίς, Μπερμούδες, Μπουλούτ, Μπράγκα (46' Ράιτ), Επαλέ, Μακόρ, Μίετσελ (68' Νιρέν), Εντουσέι, Ζέτερμπεργκ, Νιρέν (46' Οκκάς)

    Προπονητές: Ντούσαν Μπάγεβιτς, Γιάτσεκ Γκμοχ

    [21] Για εμβόλιο κατά SARS κάνουν λόγο Χονγκ Κονγκ-Κίνα

    27/5/2003 12:16:00 μμ

    Ενδεκα νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και τέσσερις θανάτους κατέγραψαν την Τρίτη οι υγειονομικές αρχές στην Ταϊβάν. Το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από τον ιό, ενώ εντοπίστηκαν εννέα νέα κρούσματα. Παρόμοια η κατάσταση και στο Χονγκ Κονγκ, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους μία νοσηλεύτρια, ενώ υπήρξαν και δύο νέα κρούσματα της νόσου. Η 47χρονη γυναίκα είναι η δεύτερη εργαζόμενη στο νοσοκομείο ''Γιουνάιτεντ Κρίστιαν", που υποκύπτει στον φονικό ιό. Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν εμβόλιο ενάντια στον ιό της άτυπης πνευμονίας, το οποίο θα δοκιμάσουν πάνω σε ζώα.

    Εξακολουθεί να μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων

    Ο Γκουαν Σι, βοηθός μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η ομάδα θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε πιθήκους. "Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με σιγουριά πότε το εμβόλιο θα είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό στους ανθρώπους", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι επιστήμονες δηλώνουν πάντως ότι θα χρειαστούν χρόνια πριν ένα τέτοιο εμβόλιο είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά.

    Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες των συνολικά τεσσάρων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που έπεσαν θύματα του ιού της άτυπης πνευμονίας, αποζημιώνοντας κάθε οικογένεια με 400.000 δολάρια. Συνολικά, στη χώρα 269 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, ενώ έχουν καταγραφεί 1728 κρούσματα της νόσου.

    Στην Ταϊβάν ο νέος απολογισμός ανεβάζει στις 596 τις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου στην Ταϊβάν, εκ των οποίων οι 76 ήσαν θανατηφόρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια επεξήγηση για τους νεκρούς. Χθες είχαν καταγραφεί 15 νέα κρούσματα της νόσου στην Ταϊβάν, αλλά κανένας θάνατος από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

    Η ''εκδίκηση'' της θιβετιανής γάτας...

    Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστήριξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως ο ιός να μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσο της θιβετιανής γάτας, αγαπημένο φαγητό εδώ και αιώνες για πολλούς ανθρώπους στην Νότια Κίνα.

    Τα πειράματα έδειξαν ότι τα μικρόβια που βρέθηκαν στο εξωτικό ζώο είναι παρόμοια με αυτά που εντοπίστηκαν σε ασθενείς του ιού της άτυπης πνευμονίας.

    Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα ότι η θιβετιανή γάτα είναι ξενιστής του SARS.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2003 - 10:17:04 UTC