Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολομέτωπη επίθεση Σημίτη κατά ΝΔ
  • [02] Ο Θ. Πάγκαλος μάρτυρας στη ''δίκη Οτσαλάν''
  • [03] Δημιουργία πάρκινγκ στον πρώην σταθμό ''Κεραμεικός''
  • [04] Επίσκεψη Κρετιέν στην Αθήνα
  • [05] Το ''Βραβείο Καρλομάγνου'' στον Ζισκάρ Ντ' Εστέν
  • [06] Σ. Ξηρός: ''Αισθάνομαι περήφανος για τις πράξεις μου''
  • [07] Υπόθεση Περατικού
  • [08] Αλγερία: Και νέος σεισμός
  • [09] Την Πέμπτη η συνάντηση Σαρόν- Αμπάς
  • [10] Πτώση ελικοπτέρου στους πρόποδες του Έβερεστ
  • [11] Περού: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • [12] Συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις στο Ριάντ
  • [13] Εξάρθρωση οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα
  • [14] Ρωσία: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας Χολόντοφ
  • [15] Τέξας: Ένταλμα σύλληψης σε μητέρα που εγκατέλειψε τα παιδιά της
  • [16] Νέα εμφάνιση Χουσεΐν στο διαδίκτυο
  • [17] Δύο εκθέσεις για την Αίγυπτο στο Μέγαρο Μουσικής
  • [18] ''Βιενέζικη Βραδιά'' στη Θεσσαλονίκη
  • [19] Γιορτή παραδοσιακού φλαμένκο από την Ανδαλουσία

    [01] Ολομέτωπη επίθεση Σημίτη κατά ΝΔ

    28/5/2003 11:04:00 πμ

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές που έρχονται την Ανοιξη του 2004, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της ΚΕ και της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτήρισε κατευθυνόμενο σίριαλ τις δημοσκοπήσεις και κατηγόρησε τη ΝΔ για κατασυκοφάντηση και πρόκληση τεχνητής οξύτητας. Νωρίτερα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, έκανε λόγο για κοινή επίθεση κατά της κυβέρνησης από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη συντηρητική παράταξη, με στόχο την ανατροπή και τη μη ολοκλήρωση του έργου της. «Να κατονομάσει τα συμφέροντα που αισθάνεται ότι τον απειλούν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    Σημίτης: Η Ελλάδα πάει μπροστά!

    Το ΠΑΣΟΚ θα έχει νέα καθαρή εντολή, τόνισε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να προλάβουν τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης να αποκρύψουν την επιτυχία της προεδρίας και να ενσπείρουν διχόνοια στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ για να έχουν κομματικά οφέλη.

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι εξαπέλυσε λυσσαλέα επίθεση κατά της κυβέρνησης στη διάρκεια άσκησης της προεδρίας, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε το ναυάγιο της παράλληλης προεδρίας, ιδέα που όπως είπε, γεννήθηκε και πέθανε την ίδια μέρα.

    Υπενθύμισε επίσης ότι αντίθετα με τις προβλέψεις της ΝΔ για την ένταξη στην ΟΝΕ, την ένταξη στην Ευρωζώνη, την απόφαση του Ελσίνκι, για το μετρό και το αεροδρόμιο, η Ελλάδα πάει μπροστά.

    Παράλληλα κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην παίξουν το παιχνίδι της αντιπολίτευσης.

    Εργαζόμενοι - αγρότες - μικρομεσαίοι: Προτεραιότητα της κυβέρνησης

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται από τις οικονομικές προσδοκίες των πολιτών.

    Ο καθένας, ανέφερε, σκέφτεται τι θα έχει αύριο με βάση το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Έκανε λόγο για μεταφερόμενη απαισιοδοξία η οποία θα δώσει τη θέση της στην αισιοδοξοία.

    Εδωσε εκ νέου τη στήριξή του στον κ. Χριστοδουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε επιτυχημένο.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα δίνοντας ως παράδειγμα τα καταστήματα ΥΒΟΝΗ.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σημίτης, δεν είναι η διοίκηση του συνδέσμου επιχειρήσεων καλλυντικών, αλλά πρέπει να διασφαλίζει τους κανόνες σωστής λειτουργίας της αγοράς και αυτό κάνει.

    Τόνισε ότι για την Ελλάδα έχει παρέλθει η εποχή του φθηνού εργατικού κόστους και πρόσθεσε ότι μας νοιάζουν οι θέσεις εργασίας, αλλά δεν θα διαθέσουμε χρήματα για θέσεις που δεν μπορούν να διατηρηθούν.

    Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα στήριξης των μακροχρόνια ανέργων, αλλά δεν πρόκειται να χαρίσει σε επιχειρήσεις τις εισφορές που πρέπει να δώσουν στο ΙΚΑ και δεν θα αναλάβει τα χρέη επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σταθούν γιατί έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

    Αναφερόμενος στα λουκέτα που βάζουν κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις είπε:

    "Για κάθε μια επιχείρηση που κλείνει πρόσθεσε ανοίγουν 3 νέες".

    Τέλος, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία όπως αυτό του Χαϊδαρίου και του Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, αποδίδοντας την καθυστέρηση στη λειτουργία τους σε συντεχνιακά συμφέροντα.

    Σχετικές ειδήσεις: Δριμεία επίθεση Σημίτη κατά ΝΔ

    [02] Ο Θ. Πάγκαλος μάρτυρας στη ''δίκη Οτσαλάν''

    28/5/2003 11:30:00 πμ

    ''Τεχνικό ρόλο'' απέδωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, στον αρχιπλοίαρχο εν αποστρατεία Αντώνη Ναξάκη, σε ό,τι αφορά την υπόθεση μεταφοράς και παραμονής του Αμπτουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1999. Την Τρίτη στην κατάθεση του ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος καταλόγισε επιπολαιότητα χωρίς όρια σε όσους βοήθησαν στην μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1999.

    Για παραπλάνηση Ναξάκη έκανε λόγο πρώην ΥΠΕΞ

    Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος αρχιπλοίαρχος παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο ηγέτη ήταν μια απλή κίνηση καθώς είχε προηγηθεί Κίνηση με γραπτές δηλώσεις βουλευτών, δημοσιογράφων και άλλων φορέων για την φιλοξενία του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο δικαστήριο ότι το υπουργείο είχε πολιτική υποστήριξης των βασανισμένων, όπως είπε, Κούρδων, ωστόσο δεν είχε επίσημη θέση για συνεργασία με το PKK.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Ναξάκης εκτίμησε λανθασμένα τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα. Όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, αν η Ελλάδα είχε δεχθεί τον Οτσαλάν θα μεταβαλλόταν σε ένα είδος Ιράκ και θα έχανε την ΟΝΕ.

    ''Ανώριμος χειρισμός από τον πρώην αντιπλοίαρχο''

    Ο κ. Πετσάλνικος την Τρίτη υποστήριξε ότι ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης χειρίστηκε με ανώριμο τρόπο το θέμα αφού οργάνωσε την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα παρόλο που γνώριζε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν πως ο Κούρδος ηγέτης ήταν ανεπιθύμητος. Σύμφωνα με τον υπουργό η υπόθεση Οτσαλάν αποτελούσε "casus belli" για την Τουρκία.

    Ο κ. Πετσάλνικος πολλές φορές στην κατάθεσή του επανέλαβε ότι όσοι βοήθησαν τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα επέδειξαν ''επιπολαιότητα χωρίς όρια''. Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης ωστόσο υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν θεωρεί ότι ο αρχιπλοίαρχος ενήργησε με στόχο να προκαλέσει κίνδυνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

    Το δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το θέμα της κράτησης των δυο κατηγορούμενων Κούρδων συνεργατών του Οτσαλάν.

    Οι Γιακάρ Τσενκίζ και Καγιά Αϊφέρ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και ζήτησαν να μην ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους. Αντ' αυτού ζήτησαν να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Το δικαστήριο έκρινε οτι ήταν αναρμόδιο για ν' αποφασίσει και παρέπεμψε το θέμα στο καθ 'ύλην αρμόδιο συμβούλιο, δηλαδή στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

    Να σημειωθεί ότι οι δυο συνεργάτες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αντιμετωπίζουν, όπως και ο Αντώνης Ναξάκης την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της προσβολής διεθνούς ειρήνης της χώρας

    [03] Δημιουργία πάρκινγκ στον πρώην σταθμό ''Κεραμεικός''

    27/5/2003 9:18:00 μμ

    Την παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων στην "Αττικό Μετρό" της έκτασης του πρώην σταθμού "Κεραμεικός" για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Ο χώρος στάθμευσης θα κατασκευαστεί με χρήματα της εταιρείας και η εκμετάλλευσή του θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο θα μετέχει και ο Δήμος Αθηναίων.

    [04] Επίσκεψη Κρετιέν στην Αθήνα

    28/5/2003 11:11:00 πμ

    Ο Καναδάς προχωρά προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν ακόμη εμπόδια, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Ζάν Κρετιέν κατά την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο εν πτήσει προς την Αθήνα, την οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κρετιέν συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό, ενώ στις 12.50 αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις Μπους-Κρετιέν

    Ο Καναδός πρωθυπουργός σημείωσε πως οι σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, που πέρασαν μια περίοδο κρίσης λόγω της διαφορετικής στάσης του στο θέμα της επίθεσης στο Ιράκ, έχουν εξομαλυνθεί και δεν υφίσταται καμιά ένταση.

    Επανέλαβε ότι ο Καναδάς δεν εξαρτά την πολιτική του από τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως διαφωνεί σε πολλά θέματα με τον πρόεδρο Μπούς, όπως στα ζητήματα οπλοφορίας και οπλοχρησίας, τις εκτρώσεις και τη θανατική ποινή.

    Ο Ζάν Κρετιέν, ο οποίος αγγίζει το τέλος της πολιτικής του καριέρας, έδωσε έμφαση στον διεθνή ρόλο της χώρας του, επισημαίνοντας πως λόγω των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών της έχει αναγνωρισθεί στους διεθνείς οργανισμούς ισχυροποιώντας τη θέση της στο διεθνή χάρτη.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύναψη της διεθνούς συνθήκης κατά της ναρκοθέτησης που υπογράφηκε στην Οττάβα επί υπουργού εξωτερικών Αντρέ Ουελέτ, γεγονός που τον έφερε πιο κοντά με τον πρόεδρο Κλίντον λόγω της στενής συνεργασίας, όπως είπε.

    Ο Ζάν Κρετιέν επισήμανε ακόμη πως κλήθηκε να είναι ο κύριος ομιλητής για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του G8 στο Εβιάν, γεγονός που επιβεβαιώνει το δυναμικό ρόλο της χώρας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

    "Στους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς που ενισχύθηκαν από τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος και όχι από ιδιώτες", είπε χαρακτηριστικά.

    Στα επιτεύγματα του Καναδά συμπεριέλαβε την πολιτική της ενίσχυσης της μετανάστευσης, σημειώνοντας πως ο στόχος θα πρέπει να είναι 1% του πληθυσμού κατ' έτος, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία της πολυπολιτιστικής ταυτότητας του Καναδά.

    Ανετος και απόλυτα ανθρώπινος εξέφρασε χαριτολογώντας το παράπονό του για την άδικη μεταχείριση που είχε από μερίδα του τύπου κατά τα χρόνια της πρωθυπουργίας του, ενώ μοιράστηκε αναμνήσεις από τα ταξίδια του και τις αθλητικές του επιδόσεις.

    Πάντως, ο έμπειρος ηγέτης των καναδών Φιλελευθέρων φαίνεται προετοιμασμένος για την παραίτηση από την ενεργό πολιτική σκηνή αλλά θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ελεύθερος και από μακριά. Δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ηγετική θέση σε διεθνή οργανισμό γιατί δεν θέλει να αισθάνεται την πίεση της οποιασδήποτε εξάρτησης, όπως σημείωσε.

    [05] Το ''Βραβείο Καρλομάγνου'' στον Ζισκάρ Ντ' Εστέν

    28/5/2003 8:45:00 πμ

    Στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Βαλερι Ζισκάρ Ντ' Εστέν θα απονεμηθεί αύριο Πέμπτη, στην πόλη του Ααχεν, το Διεθνές "Βραβείο Καρλομάγνου", με το οποίο τιμώνται πρόσωπα και θεσμοί που συμβάλουν στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Εκφωνητής θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοχάνες Ράου. Στο σκεπτικό της απονομής του βραβείου από την Επιτροπή της πόλης του Ααχεν, που θεσπίστηκε το 1950 και θεωρείται το σημαντικότερο του είδους του στην Ευρώπη, αναφέρεται "η προσφορά ζωής" του γάλλου πολιτικού και "η ανάληψη της ιστορικής αποστολής να φέρει σε πέρας την επεξεργασία ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος".

    Κριτική και ''λογοπαίγνια''

    Επίσης, στο σκεπτικό της απονομής συμπίπτει με την αυξανόμενη απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και την διατύπωση δημοσίως κριτικής από διάφορους πολιτικούς παράγοντες και σχολιαστές στη Γερμανία, για τον τρόπο που ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας διευθύνει τις εργασίες της Συνέλευσης και για την κατεύθυνση που δίνει στη διαμόρφωση της μελλοντικής θεσμικής φυσιογνωμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κριτική και "λογοπαίγνια"

    Η κριτική που διατυπώνεται τις ημέρες αυτές σε πλειάδα άρθρων και αναλύσεων, "παραβιάζοντας" τον κανόνα της συμβατικής ανοχής για τα τιμώμενα πρόσωπα τις παραμονές της απονομής του βραβείου, αφορά όχι μόνον την μεροληπτική διαχείριση των προβλημάτων, ("υπέρ των μεγάλων κρατών", όπως του καταλογίζει ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ ) και την μονόπλευρη τοποθέτηση (για "αντιφεντεραλιστική αντίληψη υπέρ της διακρατικής συνεργασίας", τον μέμφεται ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Εμάνουελ Ρίχτερ), αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως την αναμόχλευση παλαιών σκανδάλων ("τα διαμάντια του Μποκάσα", π.χ ) και το υπεροπτικό αριστοκρατικό στιλ του Ντ' Εστέν.

    Για την υπογράμμιση της αναντιστοιχίας αυτής μάλιστα έγινε αθέλητα, προφανώς όχημα και η σχετική πανηγυρική αφίσα που εκδόθηκε, με την φωτογραφία ενός "απόμακρου" Ντ' Εστέν με το συνοδευτικό κείμενο «από το Σύνταγμά του εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης": στα γερμανικά η λέξη "Σύνταγμα" (Verfassung) σημαίνει και "διάθεση", "κέφι" ή "ψυχολογική κατάσταση".

    Με το βραβείο Καρλομάγνου που παραπέμπει στον Κάρολο τον Μέγα και στο πρώτο "ευρωπαϊκό" βασίλειο του 8ου-9ου αιώνα, έχει τιμηθεί το 1978 για την συμβολή του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Πέρσι το βραβείο πήρε ένας θεσμός, το "Ευρώ", ενώ στους σχετικά πρόσφατα τιμηθέντες συγκαταλέγονται ο πρωην υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ (1998), ο Τόνυ Μπλερ (1999), ο Μπιλ Κλίντον (2000) και ο ούγγρος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Γεόργκι Κόνραντ (2001).

    Στους τιμηθέντες της προηγούμενης δεκαετίας, ανήκουν επίσης ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν (1988) και ο Βάτσλαβ Χάβελ (1991).

    [06] Σ. Ξηρός: ''Αισθάνομαι περήφανος για τις πράξεις μου''

    28/5/2003 11:10:00 πμ

    Ο Σάββας Ξηρός με δήλωσή του στο δικαστήριο, ανακάλεσε όσα είχε αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι ήταν ο μοναδικός φυσικός αυτουργός όλων των ενεργειών της 17Ν μετά το 1982. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε προβάλει αυτό τον ισχυρισμό προκειμένου να αναδείξει τον ''παραλογισμό'' του κατηγορητηρίου, το οποίο, όπως είπε, στήθηκε με βία, απειλές, βασανιστήρια, φορτώθηκε με φαντασία και στηρίχθηκε σε ψευδομάρτυρες. Ο Σ. Ξηρός είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης. ''Αποδέχομαι τις επιλογές, τις αρχές, τη θεωρητική βάση και τα οράματα της οργάνωσης όπως εκφράστηκαν μέσα από τις προκηρύξεις της 17Ν. Αισθάνομαι περήφανος για τις πράξεις στις οποίες συμμετείχα'', δήλωσε ο Σάββας Ξηρός.

    Μ. Μαργαρίτης: ''Μη νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανόητους''

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης σχολιάζοντας τη νέα αλλαγή στάσης του Σάββα Ξηρού, είπε απευθυνόμενες στον κατηγορούμενο: ''Μη νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανόητους. Έχει σημασία η σοβαρότητα του τρόπου υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Μετά απ όλα αυτά, δεν μπορούμε να ασχολούμεθα και πολύ με αυτόν τον άνθρωπο''.

    Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στη 17 Νοέμβρη ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες του περί βασανιστηρίων προκειμένου να προχωρήσει στις ομολογίες του.

    Πρόεδρος δικαστηρίου:

    Εδώ μέσα στο δικαστήριο, σας βασάνισε κανείς, κύριε Σάββα; Κατέβηκε ο εισαγγελέας και σας βασάνισε;

    Εισαγγελέας:

    Είμαστε δικαστήριο νομιμότητας και απονέμουμε δικαιοσύνη.

    Σάββας Ξηρός:

    Εγώ είπα ότι οι αποκαλούμενες απολογίες είναι προϊόν βίας και αν τις λάβετε υπόψιν είναι σαν να αποδέχεστε αυτή την ανακριτική μέθοδο.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε για την υπόθεση της Ριανκούρ ο αστυνομικός Βασίλης Γκιώνης, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τη Μαρία Τσιντέρη μετά από εντολή του τότε διευθυντή της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών Δημήτρη Αποστολόπουλου.

    Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τη γυναίκα να πλησιάζει σε κάδο απορριμμάτων, στον οποίο, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Στέφανου Μακρή, είχαν τοποθετηθεί τα χρήματα που δόθηκαν στην κα Τσιντέρη.

    Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι αμέσως μετά την άκουσε να μιλά στο τηλέφωνο, από ένα περίπτερο και με έντονο τρόπο να ζητά χρήματα.

    [07] Υπόθεση Περατικού

    28/5/2003 9:30:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται, από το πρωί, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Με την έναρξη της διαδικασίας κατέθεσε για την υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, στις 28 Μαΐου του 1996, ο μάρτυρας κ. Σιάμος, ο οποίος αναγνώρισε το Σάββα και το Βασίλη Ξηρό, οι οποίοι, όπως είπε, επέβαιναν σε ένα φορτηγάκι. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως τους είδε 2-3 φορές το πρωί της ίδιας ημέρας, που δολοφονήθηκε ο εφοπλιστής και συνομίλησε μάλιστα μαζί τους. Ο κ. Σιάμος είπε ότι μαζί τους ήταν και μία γυναίκα, ξανθιά και κάπως ηλικιωμένη, αλλά δε μπορεί να θυμηθεί περισσότερα στοιχεία γι αυτήν. Η δίκη συνεχίζεται.

    [08] Αλγερία: Και νέος σεισμός

    28/5/2003 11:04:00 πμ

    Νέος σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης την Αλγερία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Στο μεταξύ, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στα ανατολικά παράλια της χώρας, ενώ περίπου 200 άτομα τραυματίστηκαν στις πόλεις Ζεμούρι και Μπουμερντές όπου κατέρρευσαν κτίρια. Και οι δυο ισχυρές δονήσεις αποτελούν μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ, της περασμένης Τετάρτης, τα οποία άφησαν πίσω τους 2.220 νεκρούς και περίπου 9.000 τραυματίες.

    [09] Την Πέμπτη η συνάντηση Σαρόν- Αμπάς

    28/5/2003 11:22:00 πμ

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναβληθείσα συνάντηση Σαρόν- Αμπάς σύμφωνα με δήλωση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού. Εξάλλου, η Ιορδανία ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα έχει συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς, στο Αμμάν, πιθανότατα στις 5 Ιουνίου, μετά τη συμμετοχή τους σε σύνοδο κορυφής με άραβες ηγέτες, στις 4 Ιουνίου, στην Αίγυπτο, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ" ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς εκτιμά ότι η βία δεν μπορεί να εξαλειφθεί "από τη μια μέρα στην άλλη". Εξάλλου, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν χαιρέτισε την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να αποδεχθεί τον "οδικό χάρτη".

    ''Ζητείται ημερομηνία'' συνάντησης Μπους-Σαρόν-Αμπάς

    Δεν επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων ΜΕΝΑ, το οποίο μετέδωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι πιθανόν να μετάσχει σε σύνοδο κορυφής με άραβες ηγέτες στις 4 Ιουνίου στην Αίγυπτο, έπειτα από σύνοδο κορυφής με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στις 5 Ιουνίου στην Ιορδανία.

    Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ είχε μεταδώσει ότι η Αίγυπτος είναι πιθανόν να φιλοξενήσει στις 4 Ιουνίου στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα μια αμερικανο-αραβική σύνοδο κορυφής για την προώθηση του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Επίσης μετέδωσε ότι ''μια δεύτερη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην Ακαμπα, στην Ιορδανία, μεταξύ του κ. Μπους και του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν''.

    Ο ιορδανός υπουργός Πληροφόρησης επιβεβαίωσε την είδηση για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής στην Ακαμπα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της.

    ''Χρειάζεται χρόνος για την εξάλειψη της βίας'' δηλώνει ο Αμπάς

    "Η βία δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη" εκτίμησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ".

    "Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε τη βία και ελπίζουμε ότι θα το επιτύχουμε" είπε ο Αμπάς αναφερόμενος σαφώς στις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. "Δεν είναι πάντοτε δυνατόν να έχουμε 100% επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη" υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας στη Δυτική Οχθη είναι έχουν ουσιαστικά καταστραφεί, ενώ αυτές της Γάζας λειτουργούν κατά 70%.

    "Είναι σημαντικό να δουν οι Παλαιστίνιοι ότι υπάρχει μια αλλαγή στην κατάσταση, όπως ο τερματισμός (εκ μέρους του Ισραήλ) των δολοφονιών και των κατεδαφίσεων και η απελευθέρωση των κρατουμένων" πρόσθεσε.

    Τόνισε εξάλλου ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί η απομόνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος παραμένει στο αρχηγείο του στη Ραμάλα επί έναν και πλέον χρόνο. "Είναι απολύτως απαράδεκτο να είναι απομονωμένος ο Αραφάτ. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω στο λαό ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση που συνομιλεί με το Ισραήλ ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος μας είναι απομονωμένος στη Μουκάταα (το αρχηγείο στη Ραμάλα)", κατέληξε ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων.

    Ικανοποίηση Ανάν για αποδοχή ''οδικού χάρτη'' από Ισραηλινούς

    Την Τρίτη ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν χαιρέτισε την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να αποδεχθεί τον "οδικό χάρτη", το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η διεθνής κοινότητα και προβλέπει κατά κύριο λόγο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Σε ανακοινωθέν του, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του εκπροσώπου του, ο Αναν τονίζει πως "ευελπιστεί πως τα δύο μέρη θα ξεκινήσουν άμεσα να θέσουν σε ισχύ τον οδικό χάρτη, λαμβάνοντας παράλληλα και αμοιβαία μέτρα στον πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα".

    "Ο γγ επαναλαμβάνει την πίστη του πως μόνο μέσω παρόμοιων βημάτων μπορεί να τεθεί τέλος στη βία και στην τρομοκρατία, να διασφαλισθεί η ασφάλεια και η ειρήνη και να πραγματωθεί η δυνατότητα να ζήσουν τα δύο κράτη το ένα πλάι στο άλλο. Ένα ισραηλινό κράτος που θα ευημερεί και μία βιώσιμη, δημοκρατική και κυρίαρχη Παλαιστίνη

    [10] Πτώση ελικοπτέρου στους πρόποδες του Έβερεστ

    28/5/2003 10:20:00 πμ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά από πτώση ελικοπτέρου στους πρόποδες του Έβερεστ, όπου εκατοντάδες αλπινιστές είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής στον κόσμο. Το ελικόπτερο τύπου M-17 της εταιρίας "Simrik Air" μετέφερε εννιά άτομα και συντριβή από άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία στις 07.30 (ώρα Ελλάδος). Οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του στρατού σε νοσοκομείο του Κατμαντού.

    [11] Περού: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    28/5/2003 8:13:00 πμ

    Αλεχάνδρο Τολέδο

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε για διάστημα 30 ημερών το Περού, ο πρόεδρος της χώρας Αλεχάνδρο Τολέδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των κοινωνικών κινητοποιήσεων, που κατ' αυτόν παραβιάζουν "τις βασικές ελευθερίες". Ο Περουβιανός πρόεδρος ανακοίνωσε το μέτρο λίγο μετά τις 06.30, ώρα Ελλάδος, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους από διάφορες πολιτικές δυνάμεις και το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

    Απάντηση στις κινητοποιήσεις των αγροτών

    Το μέτρο αποτελεί μία απάντηση στις κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα κι εκδηλώθηκαν με τον αποκλεισμό πολλών ζωτικών οδικών αρτηριών για τη χώρα, καθώς επίσης και στην επ' αόριστον απεργία των 280,000 εκπαιδευτικών, που ήδη διανύει την 3η εβδομάδα της και των δικαστικών υπαλλήλων που έχουν σταματήσει να εργάζονται από την περασμένη εβδομάδα.

    Την Τρίτη, 37,000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλειας προστέθηκαν στους απεργούς, απαιτώντας καλλίτερους μισθούς και αποκατάσταση των απολυθέντων συναδέλφων τους την περασμένη δεκαετία.

    Συνολικά σχεδόν ένα εκατ. άνθρωποι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που καθηλώνουν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

    Για να δικαιολογήσει την απόφασή του ο Τολέδο δήλωσε πως "η ανοχή έχει και τα όριά της", τονίζοντας πως η ευθύνη για τη διατήρηση της τάξης θα δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.

    [12] Συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις στο Ριάντ

    28/5/2003 11:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες ως υπόπτους για συμμετοχή στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη χώρα, δήλωσε σήμερα πηγή στο Ριάντ. ''Πέντε άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη ως ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ριάντ και πιστεύουμε ότι ο ένας από αυτούς είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων'', πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι συλλήψεις έγιναν στην Μεδίνα και ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 12ης Μαΐου στο Ριάντ που στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οχτώ Αμερικανοί.

    Ορισμένες σαουδαραβικές εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι τουλάχιστον τρία ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν την Τρίτη στην Μεδίνα σε σχέση με τις επιθέσεις.

    Αμερικανοί και σαουδάραβες αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αλ Κάιντα.

    [13] Εξάρθρωση οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα

    28/5/2003 9:54:00 πμ

    Τη διάλυση ισλαμικής οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα και την απέλαση 50 μελών της ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρχές της Καμπότζης "Η οργάνωση αποτελεί τμήμα του δικτύου της Αλ Κάιντα" τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι λάμβανε χρήματα από τη διεθνή τρομοκρατική οργάνωση μέσω ενός Πακιστανού, προκειμένου να οργανώσει ισλαμικές σχολές.

    Ένας Αιγύπτιος και δύο Ταϊλανδοί συνελήφθησαν και πρόκειται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. "Παρακολουθήσαμε τις δραστηριότητές τους από πολύ κοντά και θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι ξένοι σπουδαστές θα απελαθούν" ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομία.

    Τα υπό απέλαση μέλη της οργάνωσης προέρχονται από την Μέση Ανατολή και την Αφρική και θα εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι οποίες μετά από έρευνα κατέλειξαν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση αυτή λάμβανε οικονομική υποστήριξη από διεθνείς ομάδες τρομοκρατών. "Η χρηματοδότηση προερχόταν από τη Σαουδική Αραβία" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπότζης.

    [14] Ρωσία: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας Χολόντοφ

    28/5/2003 9:29:00 πμ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ακύρωσε την Τρίτη την απόφαση με την οποία απαλλάσσονταν έξι αξιωματικοί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ντμίτρι Χολόντοφ το 1994, κατά τη διάρκεια έρευνας του τελευταίου στο στράτευμα για υπόθεση διαφθοράς. Το δικαστήριο με νέα απόφασή του ζητά την αναψηλάφιση της υπόθεσης, λοπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η πρωτόδικη απόφαση ''δεν βασιζόταν σε όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις'', και η έδρα δεν αξιολόγησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

    ''Τον έβγαλαν από τη μέση'' σύμφωνα με το κατηγορητήριο

    Ο 27χρονος Χολόντοφ, που εργαζόταν στην εφημερίδα Μοσκόφσκι Κοσμολέτς, σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1994, ανοίγοντας έναν παγιδευμένο με εκρηκτικά χαρτοφύλακα, που του είχε δώσει μία από τις πηγές του στο στράτευμα. Ο χαρτοφύλακας υποτίθεται πως περιείχε έγγραφα τα οποία περιέγραφαν την καλπάζουσα διαφθορά στους κόλπους του στρατού, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο υπουργός Αμύνης Πάβελ Γκρατσόφ. Και οι έξι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του σώματος των αλεξιπτωτιστών, συνταγματάρχη Πάβελ Ποπόφσκιχ, και των υφισταμένων του να "βγάλουν από τη μέση" τον δημοσιογράφο, ήταν άμεσο αποτέλεσμα της διαταγής του Γκρατσόφ να ''ασχοληθούν'' με τον Χολόντοφ.

    Εντούτοις, καμία απόδειξη δεν παρουσιάσθηκε που να αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του τότε υπουργού Αμύνης στη δολοφονία, που είχε συγκλονίσει τη Ρωσία και είχε προκαλέσει ένα κύμα απαρέσκειας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Η δολοφονία του Χολόντοφ είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση στο Κοινοβούλιο των αποτελεσμάτων έρευνας που είχε πραγματοποιήσει ο δημοσιογράφος για να φέρει στο φως το λαθρεμπόριο όπλων με την πρώην Ανατολική Γερμανία, του οποίου αρχηγοί ήσαν τα μέλη της ηγεσίας του ρωσικού στρατεύματος

    [15] Τέξας: Ένταλμα σύλληψης σε μητέρα που εγκατέλειψε τα παιδιά της

    28/5/2003 8:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η αστυνομία του Τέξας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας που εγκατέλειψε τα ηλικίας 22 μηνών κοριτσάκια της σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Φορτ Γουόρθ. Τα μικρά δόθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια. Η μητέρα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σταμάτησε το αυτοκίνητό της στον εθνικό αυτοκινητόδρομο 199 στο προάστιο Λέικ Γουόρθ του Φορτ Γουόρθ και άφησε τα παιδάκια στο μεσαίο τμήμα μίας πολυσύχναστη διόδου, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες. Περαστικοί οδηγοί σταμάτησαν και βοήθησαν τα εγκαταλειφθέντα παιδιά, τα οποία ευτυχώς δεν τραυματίσθηκαν.

    Η μητέρα, Κρίστι Ράντασι, κατηγορείται για διπλή εγκατάλειψη και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο και σε θάνατο, και αντιμετωπίζει ποινή 30-ετούς καθείρξεως σε περίπτωση που καταδικασθεί για κάθε μία από τις κατηγορίες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο φίλος της, που θεωρείται συνένοχος στην πράξη της, αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

    Η αστυνομία εκφράζει τη βεβαιότητα πως το άκαρδο ζευγάρι θα συλληφθεί σύντομα.

    Η μητέρα φέρεται να εμπλέκεται σε ενδοοικογενειακή διαμάχη, σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόλις είχε πάρει τα κοριτσάκια από μία θεία τους που τα μεγάλωνε.

    [16] Νέα εμφάνιση Χουσεΐν στο διαδίκτυο

    28/5/2003 9:06:00 πμ

    Χειρόγραφο μήνυμα, μέσω Ίντερνετ, που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν, καλεί τους Ιρακινούς να αντισταθούν στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις κατοχής. Την ίδια ώρα, οργάνωση ''αντιστασιακών'' Ιρακινών ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή δύο Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων εννέα στο Ιράκ. Κι άλλες αμερικανικές απώλειες, στο εγγύς μέλλον, προέβλεψε ο Αμερικανός διοικητής της χώρας Πολ Μπρέμερ.

    ''Τέταρτο χειρόγραφο μήνυμα'' του Σαντάμ

    Χειρόγραφο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και το οποίο δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο www.middle-east-online.com καλεί τους Ιρακινούς να αντισταθούν στους Αμερικανούς κι Βρετανούς εισβολείς.

    ''Ενώ μαχόμαστε για να εκδιώξουμε τους δειλούς Αμερικανούς και Βρετανούς εχθρούς, σας καλούμε (...) να μποϊκοτάρετε όλους αυτούς που διορίζονται να κυβερνήσουν από τους εγκληματίες εισβολείς'' αναφέρεται στο μήνυμα που φέρει την ένδειξη ''τέταρτο χειρόγραφο μήνυμα'' του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Το μήνυμα απευθύνεται ''σε όλους τους μουτζαχεντίν, τα γενναία τέκνα του αραβικού έθνους και τα μέλη του αραβικού και σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ'' και έχει ημερομηνία 25 Μαΐου.

    Η εφημερίδα Αλ-Κουντς Αλ Αράμπι που εκδίδεται στο Λονδίνο έχει ήδη δημοσιεύσει τρία χειρόγραφα μηνύματα που αποδίδονται στον Σαντάμ Χουσεΐν. ''Μποϊκοτάρετε τους και πάρτε τα όπλα για να καταστρέψουμε την εγκληματική Αμερική (...) Κάντε τους να αισθανθούν, όλοι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ότι θα συνεχίσουν να ζουν μέσα στο φόβο, την ανησυχία και τον τρόμο όσο δεν αποσύρονται από το Ιράκ και δεν αλλάζουν στάση απέναντι στη σιονιστική και εγκληματική κατοχή της Παλαιστίνης'' συνεχίζει το μήνυμα.

    Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη Φαλούτζα

    Στον ίδιο δικτυακό τόπο αναπαράγεται και ένα μήνυμα που υπογράφεται από ''τη γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, της αντίστασης και της απελευθέρωσης του Ιράκ'' με το οποίο αναλαμβάνεται η ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πόλη Φαλούτζα, από την οποία σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν εννέα Αμερικανοί στρατιώτες.

    ''Ομάδες των ειδικών δυνάμεων, οι ταξιαρχίες Φαρούκ και μέλη του κόμματος Μπάαθ εκτέλεσαν αυτές τις επιχειρήσεις για να καταστρέψουν τις δυνάμεις του αμερικανού εχθρού στην περιοχή της Φαλούτζα'' αναφέρει το κείμενο στο οποίο προστίθεται ότι ''οι ταξιαρχίες Φαρούκ, η στρατιωτική οργάνωση της ισλαμικής αντίστασης'' αναλαμβάνουν την ευθύνη για το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Βαγδάτη.

    ''Η οργάνωση αυτή ενεργεί από κοινού με τη γενική διοίκηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων'' υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία την οργάνωση ''επιβλέπει'' ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν.

    Για αρκετές ακόμα απώλειες κάνει λόγο ο Μπρέμερ

    Παράλληλα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πόλ Μπρέμερ προειδοποίησε την Τρίτη, μετά την επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούζα, πως οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν "για αρκετές ημέρες ακόμη, απώλειες" σε ανθρώπινο δυναμικό.

    [17] Δύο εκθέσεις για την Αίγυπτο στο Μέγαρο Μουσικής

    28/5/2003 8:38:00 πμ

    ''Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ'' είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα στεγάζεται στο Φουαγιέ του Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην οποία θα παρουσιάζονται γλυπτά, αρχαία αντικείμενα και πορτρέτα από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκθέσεων του Φουαγιέ Ισογείου, θα στεγάζεται η έκθεση γλυπτών, αρχαίων αντικειμένων και πορτρέτων του Φαγιούμ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν το συναρπαστικό και πάντα μυστηριώδη αιγυπτιακό πολιτισμό από την Τρίτη 3 Ιουνίου και μέχρι την Τρίτη 15 Ιουλίου. Στο Φουαγιέ Πλατείας, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν έκθεση φωτογραφιών, τις οποίες θα συνοδεύουν κείμενα με θέμα τις άγνωστες νεκροπόλεις και τα υπέροχα τοπία των οάσεων της λεγόμενης ''λυβικής ερήμου'', καθώς και στοιχεία από το φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ''Νέας Κοιλάδας του Νείλου''.

    Γοητευτικό ταξίδι στην αρχαία Αίγυπτο

    Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στην νεκρανάσταση, καθώς και πως ο θάνατος ήταν ένα απαραίτητο στάδιο προς την αναγέννηση, τη νέα ζωή.

    Γι' αυτό το λόγο θεωρούσαν αναγκαίο να διατηρούν τη σορό αποξηραίνοντας ή ταριχεύοντάς την. Η μοναδική τους έγνοια λοιπόν, ήταν να μη χαθεί η ταυτότητα του νεκρού. Ετσι δημιουργήθηκαν τα θαυμάσια χρυσά προσωπεία αλλά και τα γλυπτά σε όλη την μακραίωνη ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου.

    Η έκθεση που θα προσφέρει στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, ξεκινά με μία σύντομη αναδρομή στον απέραντο κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου, πάντα με την ίδια ιδέα της προσπάθειας μέσα από πολύτιμα γλυπτά να αποδοθούν τα χαρακτηριστικά των νεκρών.

    Με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται ( πεπιεσμένο χαρτί, χρυσός, γύψος) για να φτάσουν στα ελληνορωμαϊκά χρόνια στα πορτρέτα του Φαγιούμ (τα οποία βρέθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες, αλλά ίσως ο μεγάλος αριθμος των ευρημάτων στην περιοχή από τον καθηγητή Φλίντερς Πέτρι στα χρόνια 1889-1913 καθιέρωσε τον όρο ''πορτρέτα του Φαγιούμ'').

    Οι νεκρικές προσωπογραφίες αυτού του είδους είναι ζωγραφισμένες είτε σε ορθογώνια ξύλινα πλακίδια είτε σε καμβά. Στα πορτρέτα αυτά μεγάλη διαφορά κάνει το υλικό και η τεχνική μια και προσφέρουν τη δυνατότητα στην απόδοση αποχρώσεων και την επισήμανση εκφραστικών λεπτομερειών που δίνουν στη ζωγραφική επιφάνεια μια σπάνια αμεσότητα. Τη συνήθεια αυτή απεικόνισης του νεκρού μιμήθηκαν και οι πρώτοι χριστιανοί.

    Η έκθεση αυτή γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το Αιγυγπτιακό Μουσείο του Καΐρου και είναι μια από τις σπάνιες φορές που αυτά τα έργα τέχνης βγαίνουν από την Αίγυπτο, χάρη στην επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κας Σουζάν Μουμπάρακ στη χώρα μας.

    Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, η κ. Μάγκντα Σαχίν, Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα όπως και η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο συνέβαλαν ουσιαστικά στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.

    ''Η Νέα Κοιλάδα του Νείλου'' είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφιών που παρουσιάζει σχολιασμένες εικόνες, μνημεία και τοπία από τις θρυλικές οάσεις της αιγυπτιακής ερήμου.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης: τη δημιουργία μιας ''Νέας Κοιλάδας του Νείλου''.

    Πρόκειται για την διοχέτευση υδάτων της λίμνης Νάσσερ στις οάσεις της δυτικής ερήμου της Αιγύπτου ώστε με την ολοκλήρωση των έργων να δοθεί μια νέα πνοή σε ένα χώρο, που ενώ παλιά έσφυζε από δραστηριότητα, τώρα απειλείται από την ξηρασία.

    Την ευθύνη για την οργάνωση και την παρουσίαση των Εκθέσεων έχει η τεχνοκριτικός Εφη Ανδρεάδη.

    Την αρχιτεκτονική επιμέλεια έχουν αναλάβει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ, Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και οι αρχιτέκτονες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Χριστιανός Λασκαρίδης.

    Το συντονισμό των τεχνικών έργων έχει ο τεχνικός διευθυντής εγκαταστάσεων του ΟΜΜΑ, Θεόδωρος Σταθόπουλος.

    [18] ''Βιενέζικη Βραδιά'' στη Θεσσαλονίκη

    28/5/2003 8:13:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μια σειρά από τους διασημότερους εκπροσώπους του χώρου της μουσικής από την "πρωτεύουσά" της, τη Βιέννη, θα φιλοξενήσει η μεγάλη συναυλία που δίνει στη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη τη Πέμπτη, ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης Γιώργος Δήμου, που με τις πολυτραγουδημένες ερμηνείες του έφερε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες κοντύτερα στο ευρύ κοινό στην Αυστρία την ελληνική μουσική. Στην πολύωρη συναυλία στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τίτλο "Βιενέζικη βραδιά", πάνω από 40 κορυφαίοι Αυστριακοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ένα απάνθισμα όλων των ειδών της μουσικής, από εκείνη της όπερας και οπερέτας, μέχρι τη λαϊκή μουσική των παραδοσιακών ταβερνών της Βιέννης, και τη φολκλορική των επαρχιών της χώρας των Αλπεων.

    Τη διοργάνωση της Συναυλίας στη Θεσσαλονίκη, η έναρξη της οποίας θα γίνει με ερμηνεία από τον Γιώργο Δήμου γνωστών επιτυχιών του, που τον καθιέρωσαν στο γερμανόφωνο χώρο, χρηματοδοτεί ο Δήμος της Βιέννης στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών Αυστρίας και Ελλάδας.

    Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΤ-3, η οποία και θα την μαγνητοσκοπήσει για να μεταδοθεί στη συνέχεια τηλεοπτικά σε όλη την Ελλάδα.

    Το Γιώργο Δήμο, έναν από τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς, είχε τιμήσει η πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης τον περασμένο Ιανουάριο, απονέμοντάς του το "χρυσό μετάλλιο προσφοράς της πόλης και του κρατιδίου της Βιέννης".

    Στη σχετική απόφαση τονιζόταν ιδιαίτερα η συμβολή του Γιώργου Δήμου στην γνωριμία του αυστριακού κοινού με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και ειδικότερα τη μουσική της.

    Κι αυτό, σε μια εποχή που η σύγχρονη χώρα μας ήταν εδώ σχεδόν άγνωστη και το τουριστικό ρεύμα από την Αυστρία, που σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 600.000 επισκέπτες στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

    Γεννημένος στα 1931 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Δήμου σπούδασε ηθοποιία για μερικά χρόνια στη Δραματική Σχολή της Αθήνας εμφανιζόμενος παράλληλα με διάφορους θιάσους σε αθηναϊκά θέατρα, για να τον "ανακαλύψει" στη συνέχεια ο Αυστριακός παραγωγός Πάρκερ και να τον φέρει τον Οκτώβριο του 1958 στη Βιέννη, όπου γρήγορα άρχισε μια λαμπρή σταδιοδρομία ως ερμηνευτής μουσικών επιτυχιών στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αργότερα γερμανικά, παράλληλα με συμμετοχές του ως ηθοποιός σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής, δίπλα σε γνωστούς πρωταγωνιστές του γερμανόφωνου χώρου.

    Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Δήμου άρχισε να παρουσιάζει στη Βιέννη αλλά και σε περιοδείες του και στην υπόλοιπη Αυστρία επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού και ελαφρολαικού τραγουδιού, ερμηνευμένες στα ελληνικά όσο και σε γερμανική δική του διασκευή, για να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες που ακολούθησαν ένα πολυπληθές αυστριακό κοινό από λάτρεις της ελληνικής μουσικής.

    Ο Γιώργος Δήμου έχει συνεργασθεί απευθείας με αρκετούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς από το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιάννη Σπανό μέχρι το Γιώργο Κατσαρό, το Νίκο Ιγνατιάδη αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο, και έχει ηχογραφήσει μια σειρά δίσκων, ενώ σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι συναυλίες που έχει δώσει τόσο σε Αυστρία όσο και στις γειτονικές Γερμανία και Ελβετία.

    [19] Γιορτή παραδοσιακού φλαμένκο από την Ανδαλουσία

    28/5/2003 9:25:00 πμ

    Είναι μια ολόκληρη ιστορία, γεμάτη πάθος, μελαγχολία, έρωτα. Μια ανθρώπινη κραυγή λύτρωσης, μέσα από τη μουσική και το χορό. Ένα μοναδικό θέαμα παραδοσιακού Φλαμένκο, από την Ανδαλουσία, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Λυκαβηττού, από την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουνίου 2003. Οι θεατές συμμετέχουν στο feeling, στο duende, εξίσου με τους μουσικούς και τους χορευτές. Λίγες λαϊκές μουσικές στην Ευρώπη διαθέτουν την δύναμη και την αμεσότητα του φλαμένκο.

    Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού

    Γεννήθηκε στη Νότια Ισπανία, στην Ανδαλουσία, όμως η ιστορία του πάει βαθιά, όσο η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

    Η φιγούρα του φτιάχνεται σαν ψηφιδωτό μέσα στον χρόνο από αρχαίους Έλληνες και Φοίνικες αποίκους, από Καρχηδόνιους και Ρωμαίους κατακτητές, από Βησιγότθους, Αραβες και Μαυριτανούς εισβολείς, από Εβραίους και τσιγγάνους νομάδες.

    Αυτοί, οι τελευταίοι, είναι που του δίνουν την τελική του μουσική μορφή, κάνοντάς το χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας τους.

    Από τις αρχές του 19ου αιώνα το φλαμένκο κυριαρχεί στα πανδοχεία και στις ταβέρνες, στις αγορές, στα λιμάνια και στα πορνεία της Ανδαλουσίας, με εκπληκτικούς τσιγγάνους cantaores (τραγουδιστές) και χορευτές, με μόνα όργανα την κιθάρα και τις παλάμες (palmas) των χεριών τους, να δίνουν εκρηκτική διέξοδο στο εσωτερικό τους πάθος.

    Πολύ σύντομα, το φλαμένκο από την Σεβίλλη κατέκτησε την Μαδρίτη και τις μεγαλουπόλεις της Δυτικής Ευρώπης, ενώ οι φόρμες του εμπλουτίστηκαν με νοτιοαμερικάνικα και κουβανέζικα στοιχεία.

    Σήμερα είναι μια κορυφαία μορφή λαϊκής μουσικής τέχνης που ταυτίζεται απόλυτα με την κουλτούρα της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά απόλυτα κατανοητή από όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    To FLAMENCO GALA έχει σαν στόχο να παρουσιάσει το αυθεντικό φλαμένκο της Ανδαλουσίας, έτσι όπως το θέλει η πλούσια παράδοσή του, με ένα σύνολο που ανταποκρίνεται απόλυτα στα βασικά στοιχεία αυτής της τέχνης: το τραγούδι (cante), τον χορό (baile), την κιθάρα (toque) και την φωνητική λυτρωτική έκφραση (jaleo), μέσα από όλες τις κλασικές φόρμες του (soleares, alegrias, malaguenas, fandangos, rondenas κ.λπ.).

    Οι μεγάλοι Σεβιλλιάνοι χορευτές Farruquito και Farruco, Juana Amaya, Antonio Canales (γνωστός ήδη στο αθηναϊκό κοινό από το "Torero", πριν δυο χρόνια στον Λυκαβηττό), οι τραγουδιστές Jose Valencia, Jorge El Canastero, Enrique El Extremeno, La Tana, Juan Jose Amador, Montse Cortes, οι κιθαρίστες Raul El Perla, Roman Vincenti, Paco Fernandez, David Cerreduela, Fiti, El Viejin και οι περκασιονίστες Manuel Soler και Sabu Martinez δίνουν όχι μόνο ένα πανόραμα του αυθεντικού ανδαλουσιάνικου φλαμένκο αλλά μας οδηγούν με την μουσική, τον χορό και το πάθος τους σε μια μοναδική φιέστα των αισθήσεων.

    Μια εμπειρία πραγματικά μοναδική, που μόνο το βιωμένο συναίσθημα μπορεί να την περιγράψει.

    www.flamencofestival.gr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 May 2003 - 9:47:59 UTC