Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακωτό ωράριο από σήμερα
  • [02] Έποικοι το 25% με ''τουρκοκυπριακή ιθαγένεια''
  • [03] Κατάθεση Καλαντερίδη στη δίκη Οτσαλάν
  • [04] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές
  • [05] Παραδίδει ''κλειδιά''... ο Δήμος Αλοννήσου
  • [06] Συνάντηση προέδρων Δυτικών Βαλκανίων- ΕΕ- Παπανδρέου
  • [07] Συνεχίζεται η κατάθεση Γ. Βότση
  • [08] Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου της Ακαμπα
  • [09] Αρνητικό το Ιράν στη Συνθήκη για τα πυρηνικά
  • [10] Πυρηνικά απόβλητα αναζητούν σε αμερικανικές βάσεις
  • [11] Ζιμπάμπουε: Σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης
  • [12] Τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία
  • [13] Μπαλί: Ξεκινά η δίκη του εγκεφάλου των πολύνεκρων επιθέσεων
  • [14] Βιρμανία: Στη Ρανγκούν κρατείται η Σούου Κι
  • [15] Γερουσία:Αμφισβητούν τα στοιχεία για τα ιρακινά όπλα
  • [16] Ασυλο στη Βρετανία σκέφτονται να ζητήσουν οι κόρες του Σαντάμ
  • [17] Ανάπτυξη και φτώχεια στην ατζέντα της ''G8''
  • [18] Συνεχίζεται η κόντρα για τη συμφωνία ΕΛΠΕ-Petrola
  • [19] Το πρώτο μετάλιο στο παγκόσμιο άρσης βαρών Eλπίδων
  • [20] Συμφωνία ΑΕΚ με τον Βασίλη Λάκη

    [01] Κλιμακωτό ωράριο από σήμερα

    2/6/2003 9:08:00 πμ

    Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το θερινό κλιμακωτό ωράριο για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και εμπορικών καταστημάτων στο Νομό Αττικής που ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και εφαρμόζεται από το ' 94 με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Έτσι, οι εργαζόμενοι στους δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις και υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσέρχονται στις 7 το πρωί στην εργασία, ενώ ισχύει η ελαστική ώρα προσέλευσης κατά μισή ώρα.

    Τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, τα είδη οικοδομών, τα ιχθυοπωλεία, τα οπωρολαχανοπωλεία, χονδρικές βιοτεχνίες και έργα θα ανοίγουν στις 7 το πρωί, τα σούπερ μάρκετ εντός του εσωτερικού δακτυλίου στις 8.10, εκτός στις 8, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 9 το πρωί.

    [02] Έποικοι το 25% με ''τουρκοκυπριακή ιθαγένεια''

    2/6/2003 11:22:00 πμ

    Από το 1974 έως σήμερα το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια σε 52 χιλιάδες εποίκους, αριθμός, που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού πληθυσμού του ψευδοκράτους, που έτσι, υπολογίζεται σε διακόσιες και πλέον χιλιάδες, σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις. Με βάση τους υπολογισμούς της Κίπρις κάθε χρόνο αποκτούν αδιάκοπα τη λεγόμενη ιθαγένεια, 1793 άτομα, που αναλογούν σε 150 τον μήνα. Στο μεταξύ δριμύτερο επανέρχεται το σχέδιο Ανάν σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κιπρισλί, που αναφέρει επίσης ότι οι τεχνοκράτες εργάζονται πυρετωδώς για την ανέγερση 20 χιλιάδων κατοικιών, που θα στεγάσουν τις 60 χιλιάδες Τουρκοκυπρίους, που θα μετακινηθούν, όταν επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον σκοπό αυτό Αμερικανοί ειδικοί πραγματοποιούν επαφές στα Κατεχόμενα. Η Κιπρισλί, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι εξοργισμένος με τα εμπόδια, που παρεμβάλλει ο Ντενκτάς στα θέματα των αποζημιώσεων και της εγκατάστασης και ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις.

    [03] Κατάθεση Καλαντερίδη στη δίκη Οτσαλάν

    2/6/2003 10:26:00 πμ

    Με την κατάθεση ενός εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, του πρώην αξιωματικού της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την παράνομη είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα.

    [04] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές

    2/6/2003 8:20:00 πμ

    Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, με αίτημα τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη νομοθετική κατοχύρωση του 20% των αυξήσεων.

    [05] Παραδίδει ''κλειδιά''... ο Δήμος Αλοννήσου

    2/6/2003 10:57:00 πμ

    Κλειστός από αύριο Τρίτη ο Δήμος Αλοννήσου, καθώς τόσο ο Δήμαρχος όσο και αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων κατεβαίνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να παραδώσουν "τα κλειδιά" του Δήμου και στη συνέχεια θα ανακοινώσουν επίσημα τις παραιτήσεις τους. Αιτία της έντονης αυτής αντίδρασης ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού αλλά και των Β. Σποράδων γενικότερα. Εντός της εβδομάδας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Ι. Πρίντζος συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων των Β. Σποράδων για να συζητηθεί το θέμα.

    [06] Συνάντηση προέδρων Δυτικών Βαλκανίων- ΕΕ- Παπανδρέου

    2/6/2003 8:47:00 πμ

    Οι πρόεδροι των χωρών των Δυτικών Βαλκανιών --παρουσία της ΕE-- συναντώνται τη Δευτέρα στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ, για να διαμορφώσουν μία κοινή θέση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς και ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρίου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μπόρισλαβ Παράβατς, αναμένεται να υιοθετήσουν διακήρυξη στην οποία θα εκφράσουν την βούληση για την επίσπευση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Την Ελληνική Προεδρία στην συνάντηση αυτή, εκπροσωπεί ο προεδρεύων του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα απευθυνθεί στους προέδρους των πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Ο Μπόριαν Γιοβάνοφσκι, εκπρόσωπος του προέδρου της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι οι αρχηγοί των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα ζητήσουν από την ΕΕ να υποστηρίξει την προώθηση των στόχων αυτών, με μηχανισμούς παρόμοιους με αυτούς που εφάρμοσε για την ενσωμάτωση στους κύκλους της, των δέκα νεοενταχθέντων χωρών.

    Ο κ. Γιοβάνοφσκι πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώσουν αυτές το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης τους στην Κοινότητα, θα ζητήσουν από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος θεώρησης εισόδου στις χώρες-μέλη της Κοινότητας, για τους πολίτες της περιοχής αυτής.

    Η Ελληνική Προεδρία έχει χαράξει ορισμένες προτεραιότητες για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις οποίες ο προεδρεύων του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε στις ηγεσίες των χωρών κατά την περιοδεία του σε αυτές στις αρχές του έτους, και οι οποίες θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης σε ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Οι προτεραιότητες αυτές της Ελληνικής Προεδρίας για την περιοχή, έχουν τύχει της ανταπόκρισης και της επιδοκιμασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες από την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, επιζητούν να τους δοθεί μία σαφή προοπτική που θα τους ανοίξει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση.

    [07] Συνεχίζεται η κατάθεση Γ. Βότση

    2/6/2003 9:35:00 πμ

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Βότση, μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η κατάθεση του δημοσιογράφου είχε διακοπεί την Παρασκευή, προκειμένου να καταθέσουν κάποιοι μάρτυρες υπεράσπισης του Ανέστη Παπαναστασίου, οι οποίοι είχαν μεταβεί αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη για το λόγο αυτό. Ο πρόεδρος ζήτησε να προηγηθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων αυτών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν αναμένοντας την ολοκλήρωση της κατάθεσης Βότση και να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

    [08] Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου της Ακαμπα

    2/6/2003 11:57:00 πμ

    Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει εσπευσμένα σήμερα Δευτέρα, στη Μέση Ανατολή και αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τους άραβες ηγέτες, πριν την τριμερή Σύνοδο της Τετάρτης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, Μααρίβ στη Σύνοδο Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αναμένεται να ανακοινώσουν την κατάπαυση πυρός για τρεις εβδομάδες. Παρόλα αυτά, τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά, γεγονός που κάνει τους ισραηλινούς αξιωματούχους να δηλώνουν απαισιόδοξοι όσον αφορά την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, καθώς όπως υποστηρίζουν παρά τις αμερικανικές προσπάθειες οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τελικό κείμενο.

    Αισιοδοξία Αμπάς για συμφωνία με Χαμάς και Τζιχάντ

    Χθες ο ισραηλινός στρατός σε μια κίνηση καλής θέλησης ενόψει της Συνόδου, αποφάσισε την χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς μεταβαίνει στην Ακαμπα με την αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ για τον ''τερματισμό'' όλων των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

    ''Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, αλλά ελπίζω να την επιτύχουμε ", τόνισε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην ιορδανική τηλεόραση μετά τις συνομιλίες που είχε στο Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του Αλι Αμπουλ Ράγεμπ, για την επικείμενη Σύνοδο.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξήρε και τις καλές υπηρεσίες της Ουάσινγκτον για την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' και για την επιστροφή των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Παλαιστίνιος ένοπλος νεκρός από πυρά Ισραηλινών στη Γάζα

    Παρά τις διεργασίες, τα αιματηρά επεισόδια στα κατεχόμενα, συνεχίζονται. Ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε το βράδυ της Κυριακής τη ζωή του από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας σήμερα τα ξημερώματα.

    Ο 22χρονος Μαχμούντ Αμπου Αμρα, από τον καταυλισμό προσφύγων της Ράφα στα νότια της Γάζας, βρήκε τον θάνατο από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο σημείο ελέγχου του Κισουφίμ, αφού πρώτα είχε ανοίξει αυτός πύρ εναντίον τους, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως το θύμα εντοπίσθηκε οπλισμένο με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κοντά σε αρτηρία που συνδέει τον οικισμό Γκους Κάτιφ με το φυλάκιο, μία ζώνη που είναι απαγορευμένη στους Παλαιστινίους.

    Με τον θάνατο αυτό, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της Ιντιφάντα ανέρχεται στους 3,274 (2,472 Παλαιστίνιοι και 742 Ισραηλινοί).

    [09] Αρνητικό το Ιράν στη Συνθήκη για τα πυρηνικά

    2/6/2003 11:31:00 πμ

    Την αντίθεσή της στην υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (TNP), που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, επανέλαβε σήμερα η Τεχεράνη. "Αν η Ρωσία ανησυχεί ,είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, απαντώντας στην έκκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ προς την Τεχεράνη να υπογράψει το πρωτόκολλο. "Δεν πρόκειται πάντως να υπογράψουμε τη διεθνή συνθήκη όσο η Δύση δεν θα σέβεται όσα προβλέπει η TNP και δεν μας δίνει βοήθεια στον πυρηνικό τομέα, όπως επιβάλει η συνθήκη", τόνισε ο Ασεφί.

    ''Αποτάξτε το παρελθόν σας'' διαμηνύει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

    "Οι Αμερικανοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη που παρείχαν στην Αλ Κάιντα κατά το παρελθόν" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, αναφερόμενος στη δεκαετία του '80 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούσαν τις ισλαμικές οργανώσεις και τους άραβες μουντζαχεντίν που μάχονταν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν.

    Το Ιράν απέκρουσε και πάλι τη Δευτέρα τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ενισχύει ή τουλάχιστον δεν μετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. "Η Αλ Κάιντα έχει μία βίαιη ιδεολογία που είναι εντελώς αντίθετη με εκείνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας" υποστήριξε ο ιρανός αξιωματούχος

    [10] Πυρηνικά απόβλητα αναζητούν σε αμερικανικές βάσεις

    2/6/2003 11:09:00 πμ

    Έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θαμμένα πυρηνικά απόβλητα στο έδαφος περισσοτέρων από 80 στρατιωτικών βάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί η αμερικανική αεροπορία, όπως γράφει σήμερα η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα , εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις συντάκτη της, υποστήριξε, ότι οι χώροι ενταφιασμού των πυρηνικών αποβλήτων δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία, αν παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση. Η εφημερίδα σημειώνει πάντως, ότι αρκετές από αυτές τις τοποθεσίες έχουν δοθεί για δημόσια χρήση μετά την κατάργηση κάποιων στρατιωτικών βάσεων.

    Μία από τις βάσεις αυτές, στις οποίες είχαν ενταφιαστεί πυρηνικά απόβλητα είναι στο Ατγουότερ της Καλιφόρνια, που φιλοξενεί σήμερα ομοσπονδιακές φυλακές. Προηγουμένως, στο μέρος αυτό φυλάσσονταν πυρομαχικά στα οποία περιλαμβάνονταν και πυρηνικά όπλα, όπως υποψιάζεται το Κέντρο Ελέγχου της Αεροπορίας.

    Η εφημερίδα επικαλείται ακόμη έγγραφο εσωτερικής χρήσης της αεροπορίας του 1972 ,όπου αναφέρονται 46 βάσεις στις οποίες ήταν γνωστό ότι υπήρχαν ραδιενεργά απόβλητα. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία υποστηρίζει πάντως ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των αποβλήτων μόλις πριν μερικά χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    [11] Ζιμπάμπουε: Σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης

    2/6/2003 11:07:00 πμ

    Morgan Tsvangiarai

    Τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι συνέλαβε τη Δευτέρα η αστυνομία της χώρας, λίγο πριν την έναρξη των προγραμματισμένων γι' αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεων με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε από την εξουσία. Ο Τσβανγκιράι, που ηγείται του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), συνελήφθη στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Χαράρε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το MDC είχε προγραμματίσει από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδος τη διεξαγωγή καθημερινών διαδηλώσεων κατά του Μουγκάμπε. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστείλει τις διαδηλώσεις ισχυριζόμενη ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να προκαλέσει την εκδήλωση πραξικοπήματος.

    [12] Τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία

    2/6/2003 10:19:00 πμ

    Φωτο αρχειου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το λεωφορείο ήταν από το Μαρόκο και το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Λαμπουέρ ,βόρεια του Μον Μαρσάν. Είκοσι-πέντε από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος ενώ δεν έχει διευκρινιστεί η εθνικότητα των επιβατών.

    [13] Μπαλί: Ξεκινά η δίκη του εγκεφάλου των πολύνεκρων επιθέσεων

    2/6/2003 9:03:00 πμ

    Την ποινή του θανάτου για την κατηγορία του σχεδιασμού των πολύνεκρων επιθέσεων του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, αντιμετωπίζει 33χρονος προγραμματιστής υπολογιστών, η δίκη του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα. Οι διωκτικές αρχές κατηγορούν τον Ιμάμ Σαμούντρα για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση προμελετημένων τρομοκρατικών εγκλημάτων, που προκάλεσαν μαζικές απώλειες, κατηγορίες που επισύρουν την θανατική ποινή. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ξένοι παραθεριστές είχαν χάσει τη ζωή τους στις επιθέσεις.

    [14] Βιρμανία: Στη Ρανγκούν κρατείται η Σούου Κι

    2/6/2003 8:54:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Αουνγκ Σαν Σούου Κι, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή στα βόρεια της χώρας, μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα και κρατείται σε συγκρότημα των μυστικών υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσαν πηγές του κόμματός της, της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (LND), αν και η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημη πηγή.

    Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός τέθηκε την Παρασκευή "προσωρινά υπό την προστασία των αρχών", μαζί με 18 στελέχη του κόμματός της, ύστερα από επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την περιοδεία της στον βορρά ανάμεσα σε οπαδούς της και υποστηρικτές της χούντας που κυβερνά τη χώρα.

    Όσα ηγετικά στελέχη του κόμματός της παρέμειναν στη Ρανγκούν έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ έχει ανακοινωθεί μία σειρά μέτρων κατά του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

    [15] Γερουσία:Αμφισβητούν τα στοιχεία για τα ιρακινά όπλα

    2/6/2003 10:26:00 πμ

    Έρευνα για την αξιοπιστία των πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, καθώς και για το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να ήταν κατασκευασμένες, ζήτησαν σημαίνοντες δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές των ΗΠΑ την Κυριακή. Το Κογκρέσο θα μπορούσε ''κάλλιστα να συστήσει μία διακομματική επιτροπή, επιφορτισμένη να καταρτίσει έκθεση για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών'', για το Ιράκ, τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν. ''Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουμε μία αντικειμενική ανάλυση'', τόνισε ο ίδιος.

    O δημοκρατικός συνάδελφός του Κρίστοφερ Ντοντ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ''έχει προκύψει ένας σημαντικός αριθμός από ερωτήματα'', όσον αφορά την αξιοπιστία των αμερικανικών πληροφοριών για το Ιράκ και για την πιθανή πολιτική χάλκευσή τους, που να δικαιολογούν ''μία πλήρη εξέταση'' της κατάστασης.

    Ακόμη κι ο συντηρητικός γερουσιαστής Τζον Γουόρνερ, πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, τόνισε την Κυριακή στο δίκτυο CNN, πως πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα, μολονότι υπεραμύνθηκε της ακεραιότητας των υπευθύνων της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και ιδίως του επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος την Παρασκευή τον διαβεβαίωσε πως ''πρόκειται να παραδώσει το ταχύτερο στο Κογκρέσο όλες τις δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής και τις πληροφορίες, που τις στήριζαν''.

    [16] Ασυλο στη Βρετανία σκέφτονται να ζητήσουν οι κόρες του Σαντάμ

    2/6/2003 8:37:00 πμ

    Οι κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν προσανατολίζονται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, όπως τόνισε ένας από τους εξαδέλφους του πρώην ιρακινού προέδρου, σύμφωνα με δημοσίευμά της αραβόφωνης εφημερίδας αλ Σαρκ αλ Αουσάτ. Ο Ιζι Ντιν Μοχάμεντ Χασάν αλ Ματζίμπ, που κατοικεί εξόριστος στο Λονδίνο, τόνισε στην εφημερίδα, που εκδίδεται στη βρετανική πρωτεύουσα, ότι προετοιμάζει τους φακέλους για την αίτηση πολιτικού ασύλου, που πρόκειται να υποβάλουν οι δύο κόρες του Σαντάμ, Ραγάντ, 35 ετών και Ράνα, 33. Η Βρετανία αποτελεί για τις δύο γυναίκες την πρώτη επιλογή για να ζητήσουν άσυλο, τόνισε ο αλ Ματζίντ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι εάν το αίτημά τους απορριφθεί, θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, ή στα Αραβικά Εμιράτα.

    Σύμφωνα με τον αλ Ματζίμπ, οι δύο κόρες του Σαντάμ ζουν μαζί με τα εννέα παιδιά τους σε δύο δωμάτια ιδιόκτητης κατοικίας, μέσα στα οποία είναι αναγκασμένες να πλένουν και να μαγειρεύουν, ενώ ταυτόχρονα υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά τραύματα.

    Ο εξάδελφος του πρώην δικτάτορα τόνισε πως, όπως και ο ίδιος, οι δύο κόρες του Σαντάμ δεν έχουν την παραμικρή ιδέα που μπορεί να κρύβεται ο πατέρας τους και οι δύο αδελφοί τους Κουσάι και Ουντάι, που βρίσκονται επικεφαλής στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σύζυγοι των δύο γυναικών είχαν δολοφονηθεί το 1996, κατόπιν διαταγής του Σαντάμ, έπειτα από την αυτομόλησή τους στην Ιορδανία και την επιστροφή τους στη Βαγδάτη, αφού είχαν πάρει τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να τιμωρηθούν.

    ''Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί άσυλο σε γνωστούς εγκληματίες πολέμου, ή σε εκείνους που παραβιάζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου, όμως αυτό δεν θα έλεγα πως ισχύει στις δύο αυτές περιπτώσεις'', υπογράμμισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

    [17] Ανάπτυξη και φτώχεια στην ατζέντα της ''G8''

    2/6/2003 12:07:00 μμ

    Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι διεθνείς εξελίξεις μετά τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς και το Μεσανατολικο βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας, στο Εβιάν της Γαλλίας. Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε κοινή συνέντευξη τύπου χθες Κυριακή τόνισαν πως πρέπει να υπάρξει σημαντική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημείωσαν τους χαμηλούς ρυθμούς που ακολουθούν οι αναπτυγμένες χώρες στην παροχή βοήθειας.

    Αύξηση κονδυλίων για την καταπολέμηση του AIDS

    Επιπλέον, τόνισαν ότι η σύνοδος των "G8" δεν είναι μια ευρω-αμερικανική σύνοδος και ότι δεν διεξάγεται προκειμένου να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά για να βρεθούν τρόποι διαλόγου και συνεργασίας, προκειμένου να οδηγηθούν σε επίλυση των προβλημάτων.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ΗΠΑ-Γαλλία και Ε.Ε. αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσά που θα διαθέσουν για την καταπολέμηση της ασθένειας του AIDS. Η Γαλλία αποφάσισε τριπλασιασμό του ποσού - από 50 σε 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο χαρακτηρίζοντας "ιστορική" την απόφαση των ΗΠΑ να συνεισφέρουν και αυτές στον αγώνα κατά του AIDS 15 εκατ. Δολάρια ετησίως. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δια στόματος Κώστα Σημίτη ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη συνεισφορά της για την καταπολέμηση της ασθένειας στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα, εξάλλου κατέθεσε την δική του πρόταση για την καταπολέμηση της πείνας, μέσω της δημιουργίας ενός παγκόσμιου ταμείου εναντίον που θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των πωλήσεων όπλων.

    Η πρόταση του Βραζιλιάνου προέδρου, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τον προεδρεύοντα της Συνόδου Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ που δήλωσε πως η φορολόγηση των διεθνών πωλήσεων όπλων ''δεν θα ήταν καθόλου αδικαιολόγητη''.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συνεχιστεί, η μέθοδος του ''διευρυμένου διαλόγου'' ανάμεσα στο G8 και τις πιο φτωχές χώρες.

    Για το ίδιο ζήτημα, ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ δήλωσε πως οι ηγέτες των οχτώ οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη συμφώνησαν σε γενικές γραμμές να καλέσουν μεσαίας οικονομικής κατάστασης, ή φτωχές χώρες τουλάχιστον στις δύο επόμενες συνόδους της Ομάδας των Οχτώ (G8).

    Το πρόγραμμα της ημέρας

    Στο επίσημο πρόγευμα σήμερα το πρωί θα συζητηθούν κυρίως τα πολιτικά ζητήματα, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και τα περιφερειακά προβλήματα (Ιράκ, Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα κλπ).

    Στο περιθώριο της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Μέση Ανατολή, 24 ώρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, για να μετάσχει αύριο σε σύνοδο για το Μεσανατολικό στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Αίγυπτο με στόχο την προώθηση του 'οδικού χάρτη' για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

    Οι υπόλοιποι επτά ηγέτες θα επαναλάβουν στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) τις συνομιλίες τους εξετάζοντας το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και την ανάγκη του αγώνα κατά της πείνας στον κόσμο, την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε πόσιμο νερό και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

    Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το πρωί με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου των ηγετών στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).

    Συνεχίζονται οι διαδλώσεις

    Στο μεταξυ σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Γενεύης και της Λωζάνης καθως χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποιησης συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αποτελεσμα να τραυματιστουν 11 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός, ενώ η αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες συλλήψεις.

    Στην περιοχή του Εβιάν, η αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα, το ένα από τα οποία για μεταφορά όπλων.

    [18] Συνεχίζεται η κόντρα για τη συμφωνία ΕΛΠΕ-Petrola

    2/6/2003 10:55:00 πμ

    Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης προκάλεσε η συγχώνευση των επιχειρήσεων ΕΛΠΕ-Petrola. Την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά από τη συγχώνευση των Ελληνικών Πετρελαίων και της Πετρόλα βλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Οφέλη για τον καταναλωτή και την οικονομία βλέπει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη συμφωνία συγχώνευσης των Ελληνικών Πετρελαίων και Πετρόλα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας με τον νέο επιχειρησιακό κολοσσό θα μειωθεί το κόστος διύλισης και διανομής των καυσίμων, η νέα εταιρεία λόγω του μεγέθους της θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης και δεν παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού.

    ''Υπήρχε σε εξέλιξη διαγωνισμός με μη θετική κατάληξη για το δημόσιο συμφέρον, και ως εκ τούτου συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τον έναν από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό'', δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Με τη συμφωνία δεν παραβιάζεται το όριο περί αθέμιτου ανταγωνισμού είπε στο ραδιόφωνο στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, καλώντας όποιον νομίζει ότι θίγεται, να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να αποδείξει το αντίθετο.

    Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε ξέρει ούτε μπορεί να ολοκληρώσει μία διαδικασία που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση της αγοράς. Το μόνο που γνωρίζει είναι να εισπράττει και να σπαταλά", δήλωσε ο αρμόδιος συντονιστής της ΝΔ κ. Σαλαγκούδης.

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ για τη συγχώνευση ΕΛΠΕ-Petrola, αφήνοντας αιχμές περί διαπλοκής.

    [19] Το πρώτο μετάλιο στο παγκόσμιο άρσης βαρών Eλπίδων

    2/6/2003 11:04:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Ενα ασημένιο μετάλλιο και δύο τέταρτες θέσεις ήταν ο απολογισμός για το Δημλητρη Κυριλλίδη στα 56 κιλά στην πρεμιέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων, που διεξάγεται στο Ερμοσίλιο του Μεξικού. Ο 18χρονος Λαρισαίος πρωταθλητής πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Κυριλλίδης σήκωσε 110 κιλά στο αρασέ, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, αφού προηγήθηκαν επιτυχημένες προσπάθειες στα 102,5κ και 107,5κ. Στο ζετέ δεν είχε όμως ανάλογη πορεία. Στάθηκε άτυχος στην τρίτη προσπάθεια, όπου απέτυχε στα 132.5κ, που θα του χάριζαν την τρίτη θέση στο σύνολο. Ετσι έμεινε στα 130κ, που τον οδήγησαν στην 4η θέση στο ζετέ και στο σύνολο. "Προσπάθησα για το καλύτερο. Μπορούσα στο ζετέ να τα πάω καλύτερα, αλλά στάθηκα άτυχος", δήλωσε ο νεαρός πρωταθλητής αναφερόμενος στην επιτυχία του.

    Όγδοη η Πιπιλιαρίδου

    Την 8η θέση στο ζετέ και το σύνολο και την 10η στο αρασέ κατέλαβε η νεαρή πρωταθλήτρια μας στα 48 κιλά, Μαρία Πιπιλιαρίδου, που κατέρριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στο ζετέ με 77.5 κιλά, ενώ με 135 κιλά στο σύνολο ισοφάρισε το ρεκόρ της Χαρίκλειας Καστρίτση. Η πρώτη συμμετοχή της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα γέμισε άγχος την 17χρονη αθλήτρια, που δεν πήγε καλά στο αρασέ. Σήκωσε 52κ στην πρώτη προσπάθεια, συνέχισε με 57.5κ, αλλά απέτυχε στα 60κ. Στο ζετέ πήγε πολύ καλύτερα. Ξεκίνησε με 70κ, συνέχισε με 75κ και έκλεισε με 77.5κ καταλάμβάνοντας τελικά την όγδοη θέση.

    Δύο παγκόσμια ρεκόρ

    Η νεαρή πρωταθλήτρια από την Ταϊλάνδη, στα 53 κιλά, Κουντατεάν, ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της πρώτης ημέρας. Η 19χρονη κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, αφού μάλιστα κατέρριψε δύο παγκόσμια ρεκόρ, στο αρασέ με 95.5κ και στο ζετέ με 115.5κ.

    [20] Συμφωνία ΑΕΚ με τον Βασίλη Λάκη

    2/6/2003 8:21:00 πμ

    Οι τυπικές λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου ο Βασίλης Λάκης ν` ανανεώσει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ. Ο 27χρονος διεθνής μέσος, συναντήθηκε απόψε με εκπροσώπους της ΠΑΕ και ουσιαστικά συμφώνησε στην ανανέωση του συμβολαίου του για τρία ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο παίκτης θα βάλει μελάνι στο νέο του συμβόλαιο αμέσως μετά την αυριανή ΓΣ, από την οποία θα προκύψει και η νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λάκης για να ανανεώσει το συμβόλαιό του θα πάρει 700.000 ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 June 2003 - 9:28:15 UTC