Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eντονα διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις
  • [02] Kαι νέα προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο Μιχαλόπουλος
  • [03] Συνελήφθησαν για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ
  • [04] Κατάστημα των ΕΛΤΑ όλο το 24ωρο
  • [05] Απεργία ΑΔΕΔΥ λόγω της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Πυρκαγιά σε σχολικό λεωφορείο
  • [07] Την ποινική δίωξη Μπουρμπούλια ζητά ο Κολιοκώστας
  • [08] Στην Ολλανδία ο Σημίτης
  • [09] Αντιπαράθεση μαρτύρων και κατηγορουμένων
  • [10] Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους-Πούτιν για το Μεσανατολικό
  • [11] Γαλλία: Kυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας στα Μ.Μ.Μ.
  • [12] Πενήντα Ινδιάνοι νεκροί σε συγκρούσεις φυλών
  • [13] Πακιστάν: Τέσσερις νεκροί από επίθεση ενόπλων
  • [14] Τρεις νεκροί Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
  • [15] Συρία: Οι Ιρακινοί δεν θα παραδίδονται στις ΗΠΑ
  • [16] Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης 2.000 ανέργων
  • [17] Τρεις θάνατοι από τον ιό SARS στην Κίνα
  • [18] Βραβεία για την ΕΡΤ σε Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης

    [01] Eντονα διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις

    10/6/2003 10:23:00 πμ

    Την καταδίκη της τουρκικής κυβέρνησης για την προκλητικότατη παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής από δύο F-16 τη Δευτέρα το πρωί εξέφρασε η κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας. Για διμερές θέμα έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την τουρκική ενέργεια και κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα να συνεχίσουν τις συνομιλίες προσέγγισης. Ψυχραιμία και ενότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα συνέστησαν ΝΔ και ΣΥΝ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σχολιάζοντας το περιστατικό δήλωσε ότι μερικοί αναμοχλεύουν καταστάσεις στο Αιγαίο.

    ''Η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας''

    Η Ελλάδα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου καταγγέλλει την προκλητική στάση του τουρκικού κατεστημένου, που με δύο αεροσκάφη F-16 παρενόχλησε χθες το πρωί πολιτικό αεροσκάφος της Ο.Α. πάνω από τα Ψαρά. Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση 321 Αθήνα - Κωνσταντινούπολη και μετέφερε 76 επιβάτες προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μετά από αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

    Και σε άλλες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών προέβησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη.

    Τουρκικά μαχητικά έχουν προβεί και στο παρελθόν σε επικίνδυνες παρενοχλήσεις αεροπλάνων, τόσο της Ολυμπιακής όσο και άλλων αεροπορικών εταιρειών, επισήμανε στη ΝΕΤ, σχολιάζοντας το συμβάν πάνω από τα Ψαρά, ο πιλότος του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Γιώργος Μαυροειδής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας είπε ότι στην προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης για να βγει η Τουρκία από τη διεθνή απομόνωση, η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι του στρατιωτικού κατεστημένου.

    Η ελληνική πλευρά θα πραγματοποιήσει προς την Αγκυρα αλλά και προς το ICAO, καθώς και προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. διαβήματα διαμαρτυρίας για το περιστατικό.

    Προβληματισμός στην Ελλάδα - Ουδέτερη στάση ΗΠΑ

    Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όμως εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παιχνίδι τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Την προκλητική στάση της Τουρκίας καταδίκασε και ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενος στην τουρκική ενέργεια επεσήμανε ότι αποτελεί διμερές θέμα και εξέφρασε την ενθάρρυνση των ΗΠΑ προς την Τουρκία και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις συνομιλίες προσέγγισης.

    Την ανάγκη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο με ψυχραιμία και σε πνεύμα ενότητας, τόνισε ο συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. πρέσβης κ. Μολυβιάτης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς δεν πρέπει να παρασύρει την Ελλάδα.

    Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οτι μερικοί αναμοχλεύουν καταστάσεις στο Αιγαίο. Υποστήριξε μάλιστα ότι ανάλογα με τον βαθμό επιτάχυνσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα επιταχυνθεί και η επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Επέκρινε όμως τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι απομακρύνθηκε από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [02] Kαι νέα προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο Μιχαλόπουλος

    10/6/2003 10:11:00 πμ

    Γρ. Μιχαλόπουλος

    Προθεσμία ζήτησε και πήρε από τον 22ο τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί στις 26 Ιουνίου ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της απόπειρας απάτης κατά συρροή. Σε δηλώσεις του, ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, υποστήριξε, πως ο εντολέας του ζήτησε και δεύτερη προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο, που αντιμετωπίζεται ο κ. Μιχαλόπουλος από μερίδα των ΜΜΕ.

    [03] Συνελήφθησαν για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ

    10/6/2003 9:47:00 πμ

    Στα χνάρια κυκλώματος που διαθέτει στην Ελλάδα πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, βρίσκεται η Αστυνομία της Ρόδου. Ηδη, στα χέρια της βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα δύο νεαρά ζευγάρια από το Καζακστάν, που σε διάστημα μόλις δύο ημερών κατόρθωσαν να εξαργυρώσουν στην αγορά της Ρόδου 26 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και άλλα 17 πλαστά χαρτονομίσματα επίσης των 200 ευρώ, που δεν πρόλαβαν να διαθέσουν.

    Ερευνες της Αστυνομίας σε εξέλιξη

    Τα δύο ζευγάρια έφτασαν στη Ρόδο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και επισκέφθηκαν διάφορα καταστήματα από όπου αγόρασαν μικροαντικείμενα και πλήρωσαν με χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Από τις μέχρι τώρα έρευνες των αστυνομικών έχει προκύψει ότι τα δύο ζευγάρια ήρθαν στη Ρόδο με 45 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, τα οποία, όπως ισχυρίζονται ''τους τα έδωσε κάποιος στην Αθήνα''.

    Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο τα δυο ζευγάρια από το Καζακστάν να είναι μέλη κυκλώματος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ.

    Eξάλλου, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου είχε συλλάβει την περασμένη εβδομάδα ένα άλλο άτομο που προσπάθησε να εξαργυρώσει οκτώ πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ.

    [04] Κατάστημα των ΕΛΤΑ όλο το 24ωρο

    10/6/2003 9:34:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Το πρώτο κατάστημα των ΕΛΤΑ θα λειτουργεί από την Τρίτη σε 24 βάση στο κεντρικό ταχυδρομείο της Αθήνας, επί της οδού Αιόλου 100. Στο κατάστημα θα υπάρχουν αυτόματη μηχανή εξόφλησης λογαριασμών, μηχάνημα ΑΤΜ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αυτόματη μηχανή ζύγισης και τιμολόγησης επιστολών, μικροδεμάτων και πώλησης γραμματοσήμων. Τα εγκαίνια θα κάνει ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, ενώ ανάλογα καταστήματα θα λειτουργήσουν σύντομα και σε άλλα ταχυδρομεία της χώρας.

    [05] Απεργία ΑΔΕΔΥ λόγω της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη

    10/6/2003 9:31:00 πμ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία κήρυξε στις 20 Ιουνίου η ΑΔΕΔΥ, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων που επιθυμούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής. "Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι με την παρουσία τους με την συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    [06] Πυρκαγιά σε σχολικό λεωφορείο

    10/6/2003 9:19:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ολοσχερώς κατεστράφη σχολικό λεωφορείο των ιδιωτικών Σχολών Ι. Παναγιωτόπουλου από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε όταν το αυτοκίνητο εκινήτο στην οδό Αποστολοπούλου 36 στο Χαλάνδρι. Τα 25 παιδiά του δημοτικού σχολείου που επέβαιναν στο σχολικό κατέβηκαν με την φροντίδα του οδηγού χωρίς να πάθουν τίποτα. Την φωτιά έσβησαν πυροσβέστες, που έσπευσαν στην περιοχή, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα παρακείμενα σταθμευμένα Ι.Χ. Προανάκριση διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [07] Την ποινική δίωξη Μπουρμπούλια ζητά ο Κολιοκώστας

    9/6/2003 11:53:00 μμ

    Ποινική δίωξη κατά της πρώην 19ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, προτείνει να ασκηθεί ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας, που παρέδωσε την Δευτέρα το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Π. Βέρροιο. Όπως είναι γνωστό, η κ. Μπουρμπούλια το 1999 ενώ χειριζόταν 23 υποθέσεις μετοχών "φούσκες", είχε συνάψει σχέσεις με δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πελάτες εμπλεκόμενα πρόσωπα σε υπόθεση των μετοχών «φούσκες. Με τον εν λόγω δικηγόρο η Πρωτοδίκης είχε πραγματοποιήσει και ταξίδια στο εξωτερικό.

    Ακόμα, ο κ. Κολιοκώστας προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος, καθώς με την σχέση της, δημιούργησε ευμενή μεταχείριση σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των μετοχών "φούσκες".

    Επίσης, ο κ. Κολιοκώστας ζητάει να ερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται και οι κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και της συμμετοχής σε αυτήν, σε συνδυασμό με την εμπλοκή δυο προσώπων που είχαν αναμειχθεί στην επίμαχη υπόθεση. Ακόμα, ανοικτό παραμένει προς έρευνα, το θέμα της δωροληψίας, λόγω των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων που έχει η Πρωτοδίκης.

    Κατόπιν αυτών, θα συγκληθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να αποφασίσει, λόγω της ιδιότητας της Πρωτοδίκου ως δικαστικού, σε ποια δικαστική περιφέρεια, εκτός Αθηνών, θα γίνει η ανάκριση της υπόθεσης. Πιθανολογείται ότι θα γίνει στην Χαλκίδα ή Θήβα.

    [08] Στην Ολλανδία ο Σημίτης

    10/6/2003 9:48:00 πμ

    Στη Χάγη φτάνει σήμερα ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο του "Γύρου των πρωτευουσών", λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, που συμπεριλαμβάνει την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    [09] Αντιπαράθεση μαρτύρων και κατηγορουμένων

    10/6/2003 11:46:00 πμ

    Συνεχίζεται από τις 9 το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Με την έναρξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου σχολίασαν την κατάθεση του προϊσταμένου του Τμήματος Εξερευνήσεων της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας Ιωάννη Γιαννακούρη, ο οποίος παρουσίασε τα πειστήρια της υπόθεσης. Ο Γιώργος Αγιοστρατίτης, συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, ζήτησε να πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη δείγμα αίματος από τον εντολέα του και επεβλήθη σε εξέταση DNA, από την οποία προέκυψε ότι συνδέεται με την επίθεση σε βάρος της οικίας του Γερμανού πρέσβη. Ο κ. Αγιοστρατίτης υποστήριξε πως ο Σάββας Ξηρός ουδέποτε έδωσε τη συναίνεσή του για να ληφθεί δείγμα αίματος, επικαλέστηκε θέματα προσωπικών δεδομένων και εξέφρασε ερωτηματικά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης διευκρίνισε στον κ. Αγιοστρατίτη ότι, για να διερευνηθεί το ζήτημα αυτό, απαιτείται η υποβολή μήνυσης από τον κατηγορούμενο.

    Διαξιφισμοί Εδρας και υπεράσπισης

    Χρήστος Λάμπρου

    Οξύνθηκαν τα πνεύματα το πρωί στη δίκη όταν ο Εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου, με αφορμή το σχολιασμό που έκαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης, από την έναρξη της διαδικασίας, επί των πειστηρίων της υπόθεσης, τους κατηγόρησε ότι ''ροκανίζουν το χρόνο με απώτερες απαράδεκτες επιδιώξεις''.

    ''Είχα σκοπό να απαντήσω στις άδικες και αβάσιμες αιτιάσεις της υπεράσπισης. Όλα όσα ακούσατε είναι πυροτεχνήματα από την υπεράσπιση, αλλά και από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος προσποιείται ενώ είναι βουτηγμένος σε όλη την εγκληματική δραστηριότητα της ''17 Νοέμβρη''", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρου.

    Η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα κα. Ιωάννα Κούρτοβικ, απευθυνόμενη στον Εισαγγελέα είπε: ''Βρίσκεστε εδώ για να διερευνήσετε και όχι να εκφέρεται συμπεράσματα και αποφάσεις''.

    Αμφισβητεί ο Γιωτόπουλος τα πειστήρια

    Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αμφισβήτησε τα 26 αποτυπώματα που του αποδίδονται και τα οποία βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μίλησε για αντιφάσεις στα πειστήρια, στα οποία αν και υπάρχει ''πληθώρα'' αποτυπωμάτων του, δεν βρέθηκε δείγμα δικού του βιολογικού υλικού σε καμία από τις γιάφκες.

    Επιπλέον υποστήριξε ότι παρότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε 10 βομβιστικές επιθέσεις και πολλά έγγραφα έφθασαν στα χέρια της αστυνομίας, ουδέποτε βρέθηκε αποτύπωμά του, αν και τότε, όπως είπε, ήταν πιο άπειρος.

    Ο Γιωτόπουλος παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει αναλογία στα αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα, τα οποία βρέθηκαν σε σταθερά και κινητά αντικείμενα, η οποία, όπως είπε, είναι η ίδια και στους δύο κατηγορουμένους.

    [10] Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους-Πούτιν για το Μεσανατολικό

    10/6/2003 11:44:00 πμ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο επίκεντρο της εικοσάλεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαν τη Δευτέρα οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν την προσήλωσή τους στον οδικό χάρτη. Στο μεταξύ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το πρωί της Τρίτης εκδηλώθηκε επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων. Οι Ισραηλινοί έβαλαν με πυραύλους εναντίον παλαιστινιακών στόχων, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το βράδυ της Δευτέρας, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει τις κατεδαφίσεις των εβραϊκών οικισμών.

    Ικανοποίηση για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών

    Κεντρικό θέμα της συνομιλίας των κ.κ. Μπους και Πούτιν ήταν το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή, και ο λεγόμενος "οδικός χάρτης", που εκπονήθηκε από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται τις υπηρεσίες Τύπου του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική δυναμική των ειρηνευτικών συνομιλιών και για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Μπους και την ηγεσία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στην Ακαμπα της Ιορδανίας.

    Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον "οδικό χάρτη" και συμφωνήσαν για την ανάγκη μίας συνεργασίας, έτσι ώστε να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

    Ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στη Γάζα

    Από την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε ισραηλινό ελικόπτερο στην πόλη της Γάζας, τραυματίστηκε ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή.

    Ωστόσο, άλλες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο Αλ-Ραντίσι είναι νεκρός.

    Ένα ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πυραύλους το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο αξιωματούχος της Χαμάς, σε κεντρικό δρόμο της Γάζας, με συνέπεια το αυτοκίνητο να τυλιχθεί στις φλόγες.

    Ξένοι ανταποκριτές στην πόλη μετέδωσαν ότι το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν επέβαιναν και άλλα άτομα στο αυτοκίνητο, εκτός του Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι.

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από πυρά Iσραηλινών στρατιωτών, ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν στον εβραϊκό οικισμό Νετζάριμ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε ότι δύο ένοπλοι τρομοκράτες πλησίασαν στο στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην κοινότητα Νετζάριμ και οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα. Οι τρομοκράτες ανταπέδωσαν τα πυρά πριν σκοτωθούν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών.

    Επίσης, ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες σε περιοχή κοντά στη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσηλευτικές πηγές.

    Πρόκειται για τον 35χρονο Ισαμ Ιμπραχίμ, ο οποίος πυροβολήθηκε από στρατιώτες που είχαν περικυκλώσει ένα σπίτι στο χωριό Καφρ Ράχι, νοτιανατολικά της Τζενίν. Ο ένας από τους τρεις τραυματίες μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν από τους ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ο ισραηλινός στρατός άρχισε την κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών

    Την κατεδάφιση εννέα αυθαιρέτων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, από τους συνολικά 15 που έχει υποσχεθεί πως θα ισοπεδώσει, άρχισε από το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αμύνης Ζεέβ Μπόιμ.

    "Στο στάδιο αυτό υπάρχουν 15 αυθαίρετοι οικισμοί που θα πρέπει να κατεδαφισθούν και ήδη εννέα εκκενώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα συνεχιστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

    [11] Γαλλία: Kυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας στα Μ.Μ.Μ.

    Πηγή: ΑΠΕ 10/6/2003 11:13:00 πμ

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία, είχαν ως συνέπεια οι περισσότεροι Γάλλοι να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν, με συνέπεια να προκληθεί χαώδης κατάσταση στους δρόμους των πόλεων και κυρίως του Παρισιού. Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, που γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ακυρώθηκαν περισσότερα από τα μισά δρομολόγια των τρένων το πρωί, όταν και διακινούνται οι περισσότεροι επιβάτες. Αποτέλεσμα ήταν να μετακινηθούν οι Γάλλοι με τα αυτοκίνητά τους και να σχηματισθούν ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων στους δρόμους του Παρισιού. Η αστυνομία υπολογίζει ότι οι ουρές των αυτοκινήτων στο Παρίσι είχαν συνολικό μήκος 300 χιλιομέτρων. Ωστόσο τα προβλήματα στις αερομεταφορές ήταν λιγότερα, αν και υπάρχουν καθυστερήσεις στις πτήσεις αεροσκαφών. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα πάρουν μέρος εκτός από τους εργαζόμενους στις μεταφορές και οι τραπεζικοί, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και στις τηλεπικοινωνίες, το προσωπικό των νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.

    [12] Πενήντα Ινδιάνοι νεκροί σε συγκρούσεις φυλών

    10/6/2003 9:08:00 πμ

    Πλέον των 50 Ινδιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη βραζιλιανή Αμαζονία στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές ιθαγενών, που δεν είχαν καμία επαφή με τον πολιτισμό, αναφέρει η εβδομαδιαία επιθεώρηση "Βέζα" στη σημερινή της έκδοση. "Ένα έγκλημα οδήγησε σε ένα κύμα αντιποίνων κι εκτιμάται πως, ήδη, υπάρχουν 51 νεκροί, χωρίς να συνυπολογίζονται έξι αγνοούμενοι, σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει οδηγήσει στον αφανισμό μία εθνότητα που δεν είχε επαφές με τους πολιτισμένους", υπογραμμίζει το περιοδικό.

    Κίνδυνος για την επιβίωση άγνωστων πρωτόγονων πολιτισμών

    "Εάν ενταθεί ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός πληθυσμού που ακόμη ούτε που τον γνωρίζουμε", προειδοποίησε από την πλευρά του ο ανθρωπολόγος Ζοζέ Κάρλους Μεϊρέλες, ο οποίος ζει επί 17 χρόνια στην Αμαζονία, έχοντας ως στόχο ζωής την προστασία των ιθαγενών πληθυσμών.

    Η σύγκρουση, για την οποία το Εθνικό Ίδρυμα των Ινδιάνων (FUNAI) δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχόλιο, πρέπει να έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και κανένας ειδικός δεν έχει ακόμη καταφέρει να μεταβεί επί τόπου για να εκτιμήσει το εύρος των συγκρούσεων", τονίζει το "Βέζα".

    [13] Πακιστάν: Τέσσερις νεκροί από επίθεση ενόπλων

    10/6/2003 10:11:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματούχος της Αστυνομίας, από επίθεση ενόπλων στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία 11 αστυνομικών στην ίδια περιοχή. Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Αμπντούλ Αζίζ, επικεφαλής της Αστυνομίας στην πόλη Σίμπι της επαρχίας Μπαλουχιστάν, με συνέπεια να σκοτωθεί ο αξιωματικός, ο οδηγός του και ένα μέλος της ασφάλειάς του, όπως τόνισε αξιωματούχος στην Κέτα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο οδηγός ενός δεύτερου αυτοκινήτου και τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Η επίθεση πιστεύεται ότι έχει σχέση με τις διαμάχες αντίπαλων φυλών ή θρησκευτικών ομάδων στην περιοχή.

    [14] Τρεις νεκροί Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

    10/6/2003 10:17:00 πμ

    Τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη, που έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Αντ Ντιουανίγια, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση. Η έκρηξη έγινε το πρωί, από άγνωστη αιτία. Δεν τραυματίσθηκε κανένας Αμερικανός στρατιώτης, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση, που διενεργεί έρευνα για την έκρηξη. Τον περασμένο μήνα στην ίδια περιοχή είχε γίνει έκρηξη, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας να τραυματισθεί. Πάντως αυτή τη φορά η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει πως η έκρηξη είναι αποτέλεσμα "εχθρικής ενέργειας". Στην πόλη Κερμπάλα, εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση, μία φωτιά, που ξέσπασε χθες από άγνωστη αιτία προκάλεσε σειρά εκρήξεων, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

    [15] Συρία: Οι Ιρακινοί δεν θα παραδίδονται στις ΗΠΑ

    10/6/2003 8:37:00 πμ

    Πίσω στο Ιράκ θα στέλνονται όσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του πρώην ιρακινού καθεστώτος τυχόν συλληφθούν στη Συρία και δεν θα παραδοθούν στις ΗΠΑ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ειδησεογραφικό κανάλι του Ντουμπάι Αλ Αραμπίγια. Ο Ασαντ υποστήριξε ότι η Συρία δεν έδωσε την άδεια σε αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ να καταφύγουν στο έδαφός της, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς να κατάφεραν να περάσουν παράνομα στη χώρα.

    Ασάντ: Η Συρία δεν θα παραιτηθεί από κανένα από τα όπλα της

    Στην ίδια συνέντευξη, ο Σύριος πρόεδρος έκανε λόγο για έναν υψηλόβαθμο Ιρακινό αξιωματούχο, ο οποίος έφτασε στη Συρία προερχόμενος από μία τρίτη χώρα με πλαστή ταυτότητα.

    ''Πληροφορηθήκαμε την παρουσία του από τους Αμερικανούς οι οποίοι τον ζήτησαν, αλλά εμείς αρνηθήκαμε. Επέστρεψε στο Ιράκ και πιστεύω ότι στη συνέχεια συνελήφθη εκεί'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ασαντ, ο οποίος δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του Ιρακινού.

    Επίσης, ο Ασαντ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραιτηθεί από κανένα από τα όπλα που διαθέτει προκειμένου να υπερασπισθεί τον εαυτό της έναντι του Ισραήλ.

    Όσον αφορά στις αμερικανικές κατηγορίες ότι η Δαμασκός διαθέτει χημικά όπλα, ο Ασαντ επισήμανε ότι η χώρα του απάντησε καταθέτοντας στον ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συρίας επισήμανε ότι το σχέδιο απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ καθώς δεν ήταν προς το συμφέρον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, σε αντίθεση με το Ισραήλ.

    [16] Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης 2.000 ανέργων

    10/6/2003 9:38:00 πμ

    Δύο χιλιάδες άνεργοι θα επιχορηγηθούν με ποσό 8.300 ευρώ για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση στον τομέα του πολιτισμού,σύμφωνα με πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης που υλοποιείται το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Εργασίας. Το 67% των θέσεων αυτών θα καλυφθεί από μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 18 - 25 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως έξι μήνες, και από ανέργους ηλικίας 26 - 60 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού 12 μήνες.

    [17] Τρεις θάνατοι από τον ιό SARS στην Κίνα

    10/6/2003 11:43:00 πμ

    Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αλλά πρόσθεσαν ότι στο διάστημα αυτό δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα. Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τις τελευταίες ανακοινώσεις των κινεζικών αρχών, εκτιμώντας ότι ορισμένα πιθανά κρούσματα δεν συνυπολογίζονται στους αριθμούς που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα. Οι νεκροί από την άτυπη πνευμονία στην Κίνα ανέρχονται τώρα σε 343 και τα κρούσματα σε περισσότερα από 5.300.

    Στο Χονγκ Κονγκ, το τελευταίο 24ωροδύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δυο μολύνθηκαν από τον φονικό ιό. Ο αριθμός των νεκρών από την άτυπη πνευμονία στο Χονγκ Κονγκ ανέρχεται τώρα σε 290 και των κρουσμάτων σε 1.754.

    [18] Βραβεία για την ΕΡΤ σε Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης

    10/6/2003 11:46:00 πμ

    Δύο πρώτα βραβεία κέρδισε η ΕΡΤ στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε από 2 - 7 Ιουνίου στην Αλμπένα της Βουλγαρίας. Στην κατηγορία "Τηλεοπτικές ειδήσεις", το πρώτο βραβείο κέρδισε το Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ με τον Παύλο Τσίμα και τη Μαρία Χούκλη, που μεταδόθηκε τις ημέρες του πολέμου στο Ιράκ και στο οποίο εγκαινιάστηκε η συνεργασία της ΝΕΤ, με τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ. Στην κατηγορία "Ντοκιμαντέρ και μεγάλα ρεπορτάζ", το πρώτο βραβείο δόθηκε στην εκπομπή "Στριπτίζ" του Τάσου Τέλλογλου και του Γιώργου Κουβαρά, που είχε θέμα την εγκληματικότητα των νέων στην Ελλάδα.

    Στο Φεστιβάλ, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Βουλγαρία, διαγωνίστηκαν εκπομπές, ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ από την Ιταλία, την Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Βουλγαρία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 June 2003 - 9:22:15 UTC