Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή για τις χωματερές
  • [02] Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανησύχησε τους κατοίκους της Κοζάνης
  • [03] Παρουσίαση του Σχεδίου Συντάγματος στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Γαλλία: Συνελήφθη Γερμανός ως μέλος της Αλ Κάιντα
  • [05] Συνεχίζεται η εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων
  • [06] Έκθεση ΔΝΤ για ελληνική οικονομία
  • [07] Μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα Πειραιώς
  • [08] Μεγάλη νίκη της εθνικής μας
  • [09] Μπάσκετ: Η ΑΕΚ νικήτρια στον ημιτελικό των πλέι οφ
  • [10] ''Κάρτα Πολιτισμού'' για πολίτες ευπαθών κοινωνικά ομάδων
  • [11] Eκθεση ζωγραφικής με θέμα τα ''Ολυμπιακά αθλήματα''
  • [12] Διαμαρτυρίες για τους ΧΥΤΑ έξω από τη Βουλή

    [01] Μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή για τις χωματερές

    11/6/2003 9:53:00 μμ

    Σε υψηλούς τόνους έγινε στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία, που αφορά στους νέους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν 16 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Το πρωί, κάτοικοι περιοχών οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία των ΧΥΤΑ έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενώ δεν έλειψαν η ένταση και τo κυκλοφοριακό χάος που ταλαιπώρησε όσους κινούνταν στο κέντρο ή προς αυτό.

    Ονομαστική ψηφοφορία ζητούν ΚΚΕ-ΣΥΝ

    Καταψηφίζει η ΝΔ

    Η ΝΔ διευκρίνισε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, καθώς όπως είπε ο εισηγής της, Γ. Αλογοσκούφης, χωροθετούνται "αμφιλεγόμενες περιοχές" και έχει "προφανείς αδυναμίες", ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά της με το συνταγματικό κεκτημένο.

    Από την πλευρά τους, αίτημα για πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας, κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΚΚΕ, πέντε του ΣΥΝ, τέσσερις του βουλευτές Αττικής του ΠΑΣΟΚ (κ.κ. Βρεττός, Παπαηλίας, Πάγκαλος και Γιαννάκης) και ο Στέφανος Μάνος.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρονικής αναβολής.

    "Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι πρόσχημα αδράνειας και επιχείρημα απραξίας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Βολές Πάγκαλου κατά ΥΠΕΧΩΔΕ και Δημάρχου Αθηναίων

    Στη διάρκεια της συζήτησης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βρέθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Αφορμή, οι πρωινές δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με τις οποίες εργοστάσιο γνωστού επιχειρηματία, μολύνει με τοξικά απόβλητα τις Στοές Σκαλιστήρι.

    Απαντώντας στην ολομέλεια η Β. Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ θα σταλούν στην περιοχή ώστε να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές.

    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία καταγγελία από κανέναν φορέα.

    Ανταπαντώντας ο Θ. Πάγκαλος, τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, όφειλε ήδη να γνωρίζει το θέμα και καταφέρθηκε και εναντίον της Δημάρχου Αθηναίων, η οποία εκφράζει την πολιτική της ΝΔ στην Αθήνα.

    "Να μας πουν" τόνισε "είκοσι χρόνια τώρα ποια ήταν η πρόταση του Δ. Αθηναίων;"

    Παράλληλα, υπενθύμισε προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Ελευσίνα σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρξει η παραμικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δ. Αττικής.

    "Πού είναι η υπόσχεση;" διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι η νέα χωματερή στα Α. Λιόσια, παραβιάζει τη συγκεκριμένη προεκλογική δέσμευση.

    Αντιπαράθεση Β. Παπανδρέου - Ν. Κωνσταντόπουλου

    Για λογαριασμό του ΚΚΕ, οι κ.κ. Γκατζής και Σκυλλάκος κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προώθησε το διάλογο γύρω από το θέμα και διευκρίνισαν ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία καθώς ανοίγει το δρόμο για την ιδωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και δεν εισάγεται η καύση ως μέθοδος επεξεργασίας τους.

    Για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής Ασημίνα Ξυροτήρη του ΣΥΝ.

    "Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ πήραν την πρωτοβουλία για να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να ισχυριστώ, ότι πολιτικά συμφωνούν" δήλωσε η Β. Παπανδρέου και απευθυνόμενη στα κόμματα της Αριστεράς τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Η τριτοκοσμική κατάσταση των παράνομων χωματερών με την ψήφο σας μπορεί να συνεχιστεί".

    Η φράση της προκάλεσε την έντονη παρέμβαση, Ν. Κωνσταντόπουλου.

    "Κρατώ αυτά που είπατε περί τριτοκοσμικών καταστάσεων. Στην ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη, οι τριτοκοσμικές πλευρές που υπάρχουν, είναι έργο των χειρών σας και αποτέλεσμα της πολιτικής σας" απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [02] Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανησύχησε τους κατοίκους της Κοζάνης

    Πηγή: ΑΠΕ 11/6/2003 9:51:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόμηση σημειώθηκε στις 20.13 το βράδυ της Τετάρτης στη Δ. Μακεδονία. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η δόνηση ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 125 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κοζάνης, στη λίμνη Πολυφύτου. Το σημείο αυτό είχε δώσει ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1995, ο οποίος είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, κυρίως στα Γρεβενά ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες στους κατοίκους της περιοχής. Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια σεισμολογίας του ΑΠΘ Αναστασία Κυρατζή, η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία, καθώς εντάσσεται στη φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Ωστόσο τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση.

    [03] Παρουσίαση του Σχεδίου Συντάγματος στη Θεσσαλονίκη

    11/6/2003 8:50:00 μμ

    Ολοκληρωμένο σχέδιο Συντάγματος για το μέλλον της Ευρώπης θα παρουσιάσει η Συντακτική Συνέλευση στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, ενώ κρίσιμα θέματα - κυρίως θεσμικά - παραπέμπονται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, που αρχίζει τον προσεχή Οκτώβριο, τελευταίο σταθμό στην οριστική του διαμόρφωση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γιώργος Παπανδρέου, που μετέχει στο Προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης, η Ελλάδα προώθησε τους στόχους της, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη διασφάλιση της ισοτιμίας όλων των χωρών μελών, της δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών, την ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης και την ανάπτυξη μιας δυναμικής σε μία ομοσπονδιακή κατεύθυνση. Έκανε μνεία σε προτάσεις που προωθήθηκαν από ελληνικής πλευράς και έτυχαν ευρείας συναίνεσης, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα.

    Τι αλλαγές φέρνει το νέο κείμενο

    "Η ΕΕ, σημείωσε, αποκτά πλέον νομική προσωπικότητα, ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων ενσωματώνεται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, θεσμοθετείται η ενισχυμένη συνεργασία ανοίγοντας την προοπτική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και ο "μόνιμος" υπουργός Εξωτερικών για τον καλύτερο συντονισμό στους κόλπους της Κοινότητας, ενώ αυξάνουν τα θέματα για τα οποία απαιτείται συναπόφαση του Ευρωκοινοβουλίου".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όσον αφορά τη στάθμιση των ψήφων κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο "η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις προβλέψεις της Νίκαιας (που περιορίζονται σε μια Ευρώπη των 27 χωρών και έχουν χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2009) και να δημιουργηθεί ένα "καθαρό" σύστημα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ, ανεξάρτητο από το εύρος της διεύρυνσης".

    Στα "ακανθώδη" θέματα που παραπέμπονται ως εκκρεμή στη Διακυβερνητική περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "πλήρους απασχόλησης" και η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το σχέδιο της Συνέλευσης που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν προβλέπει τη θεσμοθέτηση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναδεικνύεται μετά από πρόταση του ίδιου οργάνου και γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου, με θητεία δυόμισι χρόνων, ανανεώσιμη άπαξ. Πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή να έχει διατελέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Εκπροσωπεί την ΕΕ στο εξωτερικό, στους τομείς που άπτονται της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και μπορεί να αποφασίζει με συναίνεση για τη δημιουργία προεδρείου απαρτιζόμενου από τρία μέλη επιλεγόμενα εκ περιτροπής.

    Πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - διατύπωσαν επιφυλάξεις στη ρύθμιση, εμμένοντας στην εναλλασσόμενη προεδρία που ισχύει σήμερα, ενώ συζητούνται και εναλλακτικές προτάσεις για την ανάδειξη του, εάν τελικά θεσμοθετηθεί, που δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το σχέδιο θα απαρτίζεται από 15 μέλη - του προέδρου της συμπεριλαμβανομένου και 12 "αναπληρωματικούς" χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από τις μικρότερες και τις νέες κυρίως χώρες - της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης - οι οποίες επέμειναν στη ρύθμιση της Νίκαιας για έναν τουλάχιστον Επίτροπο από κάθε χώρα μέλος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το σχέδιο, εκλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία. Αν η πρόταση του Συμβουλίου δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το Συμβούλιο προτείνει εντός μηνός νέο υποψήφιο.

    Οσον αφορά το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο, εκλέγεται από τους ευρωπαίους πολίτες με άμεση καθολική ψηφοφορία για θητεία πέντε ετών, ενώ τα μέλη του δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 700.

    Ο "μόνιμος" υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, την θεσμοθέτηση του οποίου υποστηρίζουν οι περισσότερες χώρες μέλη, διορίζεται με ειδική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής. Ασκεί την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και κατέχει τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής.

    Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος περιλαμβάνει τέλος τη συγκρότηση δύο μόνο Συμβουλίων υπουργών: Του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που προεδρεύεται από τον αντίστοιχο "μόνιμο" υπουργό και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συγκλίνουν τα Συμβούλια όλων των άλλων τομέων, με διαδικασίες που θα αποσαφηνισθούν στη συνέχεια, καθώς και πρόεδρο ετήσιας θητείας.

    [04] Γαλλία: Συνελήφθη Γερμανός ως μέλος της Αλ Κάιντα

    11/6/2003 8:27:00 μμ

    Στα χέρια της γαλλικής Αστυνομίας βρίσκεται ανώτερο στέλεχος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Πρόκειται για τον 36χρονο Γερμανό Κρίστιαν Γκανζάρσκι, οπαδό του Ισλάμ, που συνελήφθη στις 2 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, με την υποψία ότι σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Σαρκοζί τόνισε ότι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι ο συλληφθείς είναι ένα ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ότι έχει προσωπικές επαφές με τον ίδιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν και ότι διέμενε κατά καιρούς και στο Αφγανιστάν αλλά και στη Βοσνία. Ο Κρίστιαν Γκανζάρσκι είναι ειδικός της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

    [05] Συνεχίζεται η εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων

    11/6/2003 8:10:00 μμ

    Η μία στις δύο φορολογικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, έως τις 9 Ιουνίου είχαν εκκαθαριστεί 2.301.743 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 5.000.000 που υπολογίζεται ότι κατατέθηκαν εφέτος. Παράλληλα, το ποσοστό των λανθασμένων φορολογικών δηλώσεων παρουσιάζεται φέτος μειωμένο στο 5,77% από 11,31% που ήταν πέρυσι και 13,3% που ήταν το 2001. Μέσω του διαδικτυακού συστήματος Τaxisnet κατατέθηκαν φέτος 142.200 δηλώσεις έναντι 109.000 που είχαν κατατεθεί πέρυσι. Μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών κατατέθηκε το 2,21% των δηλώσεων ή 3.140 δηλώσεις.

    Αποσυμφόρηση 300.000 συναλλαγών ετησίως

    Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καταργείται η υποχρέωση υποβολής από τις επιχειρήσεις καταστάσεων αθεώρητων φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων και αποδείξεων). Κατά τη διάρκεια του πρώτου 20ημερου κάθε διαχειριστικού έτους, οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να υποβάλλουν καταστάσεις αθεώρητων φορολογικών στοιχείων. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι οι εφορίες θα απόσυμφορηθούν κατά 300.000 συναλλαγές ετησίως.

    Με άλλη απόφαση του υπουργείου παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης στα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες τους των ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore), υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις μεταβίβασης θα υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. έως τις 30 Ιουνίου.

    [06] Έκθεση ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

    11/6/2003 8:15:00 μμ

    Τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό, τη μείωση του Δημοσίου τομέα, την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση των μισθών στο Δημόσιο, συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως εκτιμά ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο 3,6% ενώ δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του για τον πληθωρισμό, που πιστεύει ότι θα ανέλθει στο 3,5% το Δεκέμβριο του 2003. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομίας, για την ίδια περίοδο είναι το 2.5%.

    Επιτακτική η ανάγκη μέτρων στο ασφαλιστικό

    Μικρή απόκλιση, προβλέπει το ΔΝΤ σε σχέση με πέρσι και στο ποσοστό ανεργίας.

    Όπως εκτιμά, η ανεργία θα κυμανθεί στο 9,8% του εργατικού δυναμικού έναντι 9,9% που ήταν πέρσι.

    Αποκλίσεις προβλέπεται ότι θα υπάρξουν και στο μέτωπο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ έναντι 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, ενώ το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί στο 100,1% του ΑΕΠ.

    Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εκτιμάται ότι οι δαπάνες για συντάξεις από 12,5% ως προς το ΑΕΠ που ανέρχονται σήμερα, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050 δηλαδή θα παρουσιάσουν αύξηση υψηλότερη σε σχέση με αυτήν των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

    Και συνιστά τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία συμπληρωματικών συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης.

    [07] Μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα Πειραιώς

    11/6/2003 3:52:00 μμ

    Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη πρόσφατη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα στις καταθέσεις, στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου, το ανώτατο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,75% (από 2,00%). Στο Αποδοτικό Ταμιευτήριο το επιτόκιο φθάνει στο 1,90%. Στο λογαριασμό Πειραιώς Αποδοχών το ανώτατο επιτόκιο ορίζεται σε 2,1%. Το βασικό επιτόκιο Ταμιευτηρίου της τράπεζας, στο οποίο βασίζονται οι συμφωνίες διαχείρισης διαθεσίμων επιχειρήσεων και οργανισμών, ορίζεται στο 0,75%. Οι μειώσεις θα ισχύουν από την Παρασκευή 13/6/2003.

    Στο 14,57% το βασικό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών

    Στις χορηγήσεις, μειώνονται τα βασικά επιτόκια όλων των κατηγοριών χορηγήσεων προς επιχειρήσεις κατά 0,25%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Προνομιακό Επιτόκιο Βραχυπροθέσμων Χορηγήσεων μειώνεται από 6,15% σήμερα, σε 5,90%.

    Στη στεγαστική πίστη, η τράπεζα μειώνει το επιτόκιο του προγράμματος Στεγαστικού Δανείου με σταθερό επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο από 3,60% σε 3,50%, σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια από 4,9% σε 4,70%, για τα τρία χρόνια από 5,50% σε 5,00%. Για τα πρώτα πέντε χρόνια μειώνεται από 5,80% σε 5,50% και για τα πρώτα δέκα χρόνια από 6,80% σε 6,5%. Το Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων μειώνεται από 5,75% σε 5,5%, ενώ το Προνομιακό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων, που ισχύει για όλα τα νέα χορηγούμενα δάνεια, μειώνεται από 5,50% σε 5,20%.

    Στις πιστωτικές κάρτες, η τράπεζα μειώνει το βασικό επιτόκιο πιστωτικών καρτών VISA Classic και MasterCard από 15,00% σε 14,75%. Παράλληλα διατηρεί το ειδικό πρόγραμμα αυτόματης μείωσης του βασικού επιτοκίου για τους συνεπείς πελάτες της, καθορίζοντας έκπτωση κατά 1,50%, για όλους τους κατόχους των πιστωτικών καρτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επί ένα εξάμηνο, γεγονός που μειώνει το τελικό επιτόκιο σε 13,25%.

    Όσον αφορά στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων σταθερού επιτοκίου, μειώνονται μέχρι 0,50%, ξεκινώντας από 8,50%, και διαμορφώνονται ανάλογα με την διάρκεια του δανείου, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο για το Ανοικτό προσωπικό δάνειο (ανακυκλούμενο προσωπικό δάνειο) μειώνεται σε 11,25%.

    [08] Μεγάλη νίκη της εθνικής μας

    11/6/2003 11:07:00 μμ

    Με ένα γκολ του Αγγελου Χαριστέα τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, η εθνική μας νίκησε 1-0 την Ουκρανία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και "αγκάλιασε" τη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου στους προκριματικούς του EURO 2004. Ηταν μια νίκη πανάξια για την ελληνική ομάδα, καθώς κυριάρχησε σχεδόν σε όλο το διάστημα του αγώνα, ενώ έχασε αρκετές ευκαιρίες με πιο μεγάλη το πέναλτι του Γιαννακόπουλου (απέκρουσε ο Σοφκόφσκι) στο 15ο λεπτό.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ εφάρμοσε το δόγμα περί "ελεγχόμενης επίθεσης", χρησιμοποιώντας μόνο έναν καθαρό φορ (Βρύζας) στη ενδεκάδα. Πίσω του βρίσκονταν οι Γιαννακόπουλος, Λάκης, ενώ ρόλο οργανωτή είχε αναλάβει ο Καραγκούνης, καθώς ο Τσάρτας βρισκόταν στον πάγκο.

    Με όπλο τον ενθουσιασμό -συνέπεια της μεγάλης νίκης στην Ισπανία- και τη θερμή συμπαράσταση 15.000 οπαδών της, η εθνική μας έκλεισε από νωρίς τους Ουκρανούς στα καρέ τους και στο 15΄ κέρδισε πέναλτι. Ήταν μια αυστηρή απόφαση του διαιτητή Ντε Μπλέικερε, όταν ο Ρεμπρόφ μάρκαρε τον Τάκη Φύσσα στην περιοχή. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έστησε τη μπάλα στη βούλα, όμως ο Σοφκόφκσι άπλωσε το αριστερό του χέρι πέφτοντας και απέκρουσε τη μπάλα.

    Λίγο αργότερα (17΄) το συρτό σουτ του Λάκη έφυγε ελάχιστα άουτ, ενώ στο 27΄ ο Γιαννακόπουλος δεν μπόρεσε να αιφνιδιάσει τον Σοφκόφσκι. Ήταν ειρωνεία το γεγονός ότι στον αγώνα που ο Τσάρτας δεν υπήρχε στην ενδεκάδα, η εθνική είχε κερδίσει ένα πέναλτι κι ένα φάουλ στο ημικύκλιο της περιοχής, μέσα στα πρώτα 25 λεπτά.

    Στο μεταξύ, ήταν εμφανής η διάθεση των Ουκρανών να παίξουν με αντεπιθέσεις, με τους Σεβτσένκο, Ρεμπρόφ, Βορόνιν να προσπαθούν να δημιουργήσουν κινδύνους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

    Ο χρόνος περνούσε, το 0-0 παρέμενε όμως η εθνική δεν είχε ρίξει το ρυθμό της και έφτασε κοντά στο γκολ με τους Φύσσα (31΄), Δέλλα (35΄) και τον Σοφκσόφσκι να αναδεικνύεται σε μορφή του Α΄ ημιχρόνου.

    Στο δεύτερο 45λεπτο η εθνική μας μεταμορφώθηκε προς το χειρότερο. Τα συνεχή λάθη έδωσαν δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να βγουν από την άμυνά τους και να απειλήσουν άμεσα στο 60΄. Όμως, ο Νικοπολίδης βγήκε νικητής στο τετ-α-τετ με τον Σεβτσένκο και γλίτωσε την εθνική από το "σοκ".

    Ο Ρεχάγκελ άρχισε να ανακατεύει την τράπουλα και έριξε στον αγώνα τον Χούτο, ο οποίος αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία του σε μια φάση στο 68΄, όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Σοφκόφσκι όμως οι αμυντικοί απομάκρυναν την τελευταία στιγμή. Κι ενώ η ελληνική ομάδα ήταν χειρότερη απ ό,τι στο πρώτο ημίχρονο, όπου έχασε πολλές και κλασικές ευκαιρίες να "καθαρίσει" το παιχνίδι, η τύχη της χαμογέλασε στο 87΄.

    Ο Βασίλης Τσάρτας έβγαλε την μπαλιά στην καρδιά της ουκρανικής άμυνας και ο Αγγελος Χαριστέας πλάσαρε από κοντά τον Σοφκόφσκι και χάρισε τη νίκη στην εθνική μας. Μια νίκη που φέρνει την Ελλάδα μια ανάσα από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και τη συμμετοχή στα μπαράζ για πρόκριση στους τελικούς του EURO 2004, που θα διεξαχθούν στην Πορτογαλία.

    Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέικερε (Βέλγιο).

    Κίτρινες: Γκολόφκο, Τίμοστσουκ

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Νταμπίζας, Ζαγοράκης (73΄ Τσάρτας), Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας (46΄ Χαριστέας), Λάκης (65΄ Χούτος)

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σοφκόφσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Γκολόφκο, Τίμοστσουκ, Σέβτσουκ, Σεβτσένκο, Γκούσιν, Ζακαρλιούκα (90΄ Καλινιντσένκο), Ρεμπρόφ (62΄ Βορομπέι), Βορόνιν (+90΄ Πούκανιτς)

    [09] Μπάσκετ: Η ΑΕΚ νικήτρια στον ημιτελικό των πλέι οφ

    11/6/2003 9:10:00 μμ

    Το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή που είχε κατακτήσει πέρυσι κόντρα στον Ολυμπιακό, απέκτησε οριστικά το βράδυ της Τετάρτης η ΑΕΚ. Η Ενωση, στον πρώτο ημιτελικό των πλέι οφ της Α1, που επαναλήφθηκε μετά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, επικράτησε 74-61 των "ερυθρολεύκων" στο κλειστό των Ανω Λιοσίων και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα θα δώσει το "παρών" στην Ευρωλίγκα της νέας περιόδου, με εξασφαλισμένο μάλιστα τριετές συμβόλαιο, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου. (Τα δεκάλεπτα: 12-12, 32-34, 61-50, 74-61). Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα επεισόδια που ξέσπασαν λίγο μετά την έναρξη του β` ημιχρόνου.

    Η... πολυφωνία που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός στην επίθεση, ήταν το κύριο στοιχείο που διαμόρφωσε την εικόνα του αγώνα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η ομάδα του Σούμποτιτς, εκμεταλλευόμενη τις λάθος επιλογές των παικτών της ΑΕΚ, βρέθηκε μπροστά στο σκορ (0-5, 6-10 στο πρώτο επτάλεπτο), ωστόσο η κίνηση του Σάκοτα να "ρίξει" στον αγώνα τον Ταπούτο στη θέση του Κικίλια, έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να φέρουν το ματς στα ίσα με την ολοκλήρωση του πρώτου 10λεπτου (12-12).

    Ο Σάκοτα ζητούσε γρήγορες επιθέσεις και γι` αυτό το λόγο ανακάτεψε εκ νέου την... τράπουλα, βάζοντας δίδυμο-σπρίντερ, αποτελούμενο από τους Μπλάκνεϊ και Κρίσπιν. Ο τελευταίος, λίγο έλειψε να... γυρίσει μόνος του το ματς, αφού σε διάστημα 10 λεπτών, σημείωσε 13 πόντους με 2/2 δίποντα και 3/7 τρίποντα. Ομως ένας... κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έτσι, ο Ολυμπιακός έχοντας οκτώ παίκτες με τουλάχιστον δύο πόντους στο ενεργητικό τους (κορυφαίος εξ αυτών ο Τζόνσον με οκτώ), έκανε ένα σερί 7-0 και κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο με προβάδισμα δύο πόντων (32-34).

    Η διακοπή του αγώνα για 20 λεπτά λόγω των επεισοδίων που έγιναν στην εξέδρα των οπαδών της ΑΕΚ στις αρχές του β` ημιχρόνου, ήταν σίγουρο πως θα έδινε... προβάδισμα σε μια από τις δύο ομάδες. Αυτή ήταν η Ενωση, η οποία ανεβάζοντας... ταχύτητα και με τον Ντικούδη να φτάνει τους 12 πόντους (μόλις δύο είχε στο πρώτο ημίχρονο) πήρε προβάδισμα οκτώ πόντων στο 26` με 51-43 και 13 με 61-48, μισό λεπτό πριν την ολοκλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου.

    Το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο και στην τέταρτη περίοδο με την ΑΕΚ να αυξάνει συνεχώς το προβάδισμα στο σκορ (33` 67-52) και τον Ολυμπιακό να προσπαθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα να... σώσει την παρτίδα. Το τελικό 74-61 προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους τους ΑΕΚ, που είδαν την ομάδα τους να δίνει το "παρών" σε τελικό του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί χρονιά!

    Σοβαρά επεισόδια σημάδεψαν τον αγώνα, λίγο μετά την έναρξη του β` ημιχρόνου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο γήπεδο, εισέβαλαν στις κερκίδες των οπαδών της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα ν` ανάψουν τα... αίματα. Ρόλο "πυροσβέστη" προσπάθησε να παίξει ο πρόεδρος της ΚΑΕ Γιάννης Φιλίππου, αλλά και οι παίκτες της Ενωσης, με μπροστάρη τον Κικίλια, όμως εν τω μεταξύ, οι διαιτητές αποφάσισαν να στείλουν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Μετά την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν και το ματς συνεχίστηκε.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 9, Κρίσπιν 17, Ζήσης 3, Ταπούτος 10, Χατζής 11, Κικίλιας, Ντικούδης 12, Αντιτς 8, Μπετς 4.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 3, Χαρίσης 14, Μάρκοβιτς 3, Γιαννουζάκος 3, Τόμιτς 8, Μοράλες 2, Τζόνσον 19, Ντε Μιγκέλ 9.

    [10] ''Κάρτα Πολιτισμού'' για πολίτες ευπαθών κοινωνικά ομάδων

    11/6/2003 8:41:00 μμ

    Ατομική "Κάρτα Πολιτισμού" με την οποία πολίτες ορισμένων κοινωνικών ομάδων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι κ.α.) θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία κ.α.) εφαρμόζει πιλοτικά από την 1η Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος της "Κάρτας Πολιτισμού", όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, "είναι να ενθαρρύνει την πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης, ομάδων και ατόμων, που για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους δεν έχουν ούτε σταθερή, ούτε περιστασιακή παρουσία και συμμετοχή στις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα των πολιτιστικών οργανισμών". H χορήγηση της Κάρτας θα επεκταθεί από 1ης Οκτωβρίου και στην Αθήνα.

    Τις πρώτες τρεις "Κάρτες πολιτισμού" παρέδωσε συμβολικά ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε αντίστοιχους δικαιούχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο.

    Οι φορείς, τις δραστηριότητες των οποίων μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι της "Κάρτας Πολιτισμού" είναι οι εξής:

    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μονή Λαζαριστών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Λευκού Πύργου, Λουτρά Παράδεισος (Εκθεσιακός Χώρος), Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ειδικά αφιερώματα), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Χαρτοθήκη, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΟΠΕΠ, Κινηματογράφοι "Πλατεία ASSOS ODEON", "Ster Century Cinema" και "Village Center Cinemas".

    Οι κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται την "Κάρτα Πολιτισμού" είναι οι εξής:

    Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, Πολύτεκνοι, Μέλη Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), Ατομα που μετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης, Μέλη των προγραμμάτων Νέων του Συλλόγου "ΑΡΣΙΣ", Αστεγοι ενταγμένοι στα προγράμματα του "ΑΡΣΙΣ", τα παιδιά των φαναριών "Φιλοξένια", Παιδικό χωριό Φιλύρου, Ατομα ενταγμένα στο πρόγραμμα του Ψυχιατρείου "Ψυχαργώ", Φιλοξενούμενοι στο "Χαρίσειο" Γηροκομείο, Φιλοξενούμενοι στην Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών, Μετέχοντες στα προγράμματα της "Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων".

    Η "Κάρτα Πολιτισμού" θα διατίθεται από την ειδική υπηρεσία με την κατάθεση των δικαιολογητικών, που πιστοποιούν ότι είναι μέλη των φορέων ή κοινωνικών ομάδων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και θα ανανεώνεται με μια απλή διαδικασία. Θα χορηγείται από την ειδική υπηρεσία (Γοργούς 11, Ανω Πόλη).

    Οι τρεις πρώτοι πολίτες που έλαβαν την "Κάρτα Πολιτισμού" ήταν οι κ. Μιχάλης Σπυρόπουλος (μέλος ΚΑΠΗ), Κλεονίκη Συμεωνίδου (παραπληγική) και Χρυσάνθη Ζαχαριάδου (πολύτεκνη μητέρα 11 παιδιών).

    [11] Eκθεση ζωγραφικής με θέμα τα ''Ολυμπιακά αθλήματα''

    11/6/2003 6:23:00 μμ

    Eκθεση ζωγραφικής με θέμα ''Ολυμπιακά αθλήματα'', που φιλοτέχνησε ο γνωστός ζωγράφος Δημήτρης Κούκος παρουσιάζεται στο Συνεδριακό Κέντρο, στην έδρα του ''Αθήνα 2004'', στη Νέα Ιωνία. Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η αναβίωση της Ολυμπιακής Ιδέας. Η έκθεση, θα περιοδεύσει όλη την Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας την Ελλάδα παγκοσμίως και επιβεβαιώνοντας ότι το μέτρο είναι ο άνθρωπος.

    Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τρίτη από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, αποτελεί μία χορηγία της Heineken, εταιρία που είναι Μέγας Χορηγός του ''Αθήνα 2004''.

    Η κα Αγγελοπούλου, στη σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται απ΄ όλους για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ απέδωσε τα εύσημα στα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''είμαι υπερήφανη για όσους εργάζονται στον ''Αθήνα 2004'' - που έχουν μάθει να δουλεύουν ως ομάδα''.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη στήριξη των χορηγών στην προετοιμασία των Αγώνων, καθώς η προσφορά, η συστηματικότητά τους και η συνεργασία τους αποτελεί, όπως είπε, παράδειγμα προς μίμηση, ενώ θα αποτελέσει και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, κυρίως εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [12] Διαμαρτυρίες για τους ΧΥΤΑ έξω από τη Βουλή

    11/6/2003 9:43:00 μμ

    Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί κάτοικοι των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Οι διαδηλωτές, κάτοικοι κατά κύριο λόγο από τις περιοχές, Πολυδενδρίου, Κερατέας, Κορωπίου, Γραμματικού, Ανω Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου και Μάνδρας έφθασαν στη Βουλή στις 9.30 το πρωί, κρατώντας πλαστικές τσάντες, σφυρίχτρες, μαύρες σημαίες, τύμπανα και αυτοσχέδια ταμπούρλα.

    Στις προτάσεις τους, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

    Η χωροθέτηση χώρων μετά από τεκμηριωμένες μελέτες χωρίς να περιορίζονται αυτές μόνο στα όρια της Αττικής Κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων με ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, σε Ανω Λιόσια - Φυλή - Ασπρόπυργο - Ελευσίνα. Δηλώνουν αντίθετοι στη μέθοδο καύσης των σκουπιδιών, καθώς και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής απορριμμάτων.

    Στις 12 το μεσημέρι επιτροπή των κατοίκων-διαδηλωτών παρέδωσε ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, με το οποίο καταγγέλλουν την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις νέες χωροθετήσεις των χωματερών.

    Όπως αναφέρουν, έχουν αποκρυφτεί σημαντικά χαρακτηριστικά στους προτεινόμενους χώρους, γεγονός που αλλοιώνει τη βαθμολογία και το τελικό αποτέλεσμα για την επιλογή τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 June 2003 - 21:14:26 UTC