Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ξυλείας
  • [02] Διαμαρτυρία καθηγητών Φυσικής Αγωγής
  • [03] Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [04] Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό Γουέστον - Ντενκτάς
  • [05] Σβήστηκε η φωτιά στην πλ. Κολιάτσου
  • [06] Κλειστή παραμένει η χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [07] Κύπρος: Πέθανε το τετράχονο κοριτσάκι
  • [08] Περιοδεία Μαγκριώτη σε Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Αρμενία
  • [09] Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Χαλκιδική
  • [10] ''Η Ένταξη των Ρομά στην Αγορά Εργασίας''
  • [11] Yστατες προσπάθειες να διασωθεί ο ''οδικός χάρτης''
  • [12] Ιταλία: Ακυρο το δημοψήφισμα κατά των απολύσεων
  • [13] ΟΗΕ: Κλείνουν αντιπροσωπείες σε 9 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
  • [14] Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Κροατίας - Σερβίας
  • [15] Έκρηξη βόμβας στην Αλγερία - 4 νεκροί
  • [16] Μαζικές διαδηλώσεις για έκτη ημέρα στην Τεχεράνη
  • [17] Eιδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης στο Ιράκ
  • [18] Έκρηξη σε σήραγγα στην κεντρική Βαγδάτη
  • [19] Ο Γκλούσκεβιτς στη Σπάρτα Πράγας
  • [20] Τένις: Με Πιστολέζι η Δανιηλίδου στον 1ο γύρο
  • [21] Στον Παναθηναϊκό ο Σίλβιο Μάριτς
  • [22] Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Μπέκαμ ο Λαπόρτα
  • [23] Ευρωπαϊκό Κύπελλο στίβου Μπρούνο Τζάουλι
  • [24] Μπιτς Βόλεϊ: Οι Βραζιλιάνες Πίρες-Πάουλα στην πρώτη θέση
  • [25] Mare Nostrum-Βαρκελώνη: 4ος ο Δρυμωνάκος στα 400μ. μικτής
  • [26] Κατσαρός-Μητροπάνος στο Λυκαβηττό
  • [27] Αθλητική - Πολιτιστική Συνάντηση Απόδημων Νέων
  • [28] Εβδομάδα κινητοποιήσεων γιατρών ΙΚΑ - ΕΚΑΒ
  • [29] SARS: Κανένα νέο κρούσμα σε Κίνα - Ταϊβάν
  • [30] Η δολοφόνος με το τακούνι...
  • [31] Δυο κρασιά Boutari τιμήθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς

    [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ξυλείας

    Τζένη Χαραλαμπίδου 16/6/2003 7:25:00 μμ

    Τέθηκε τελικά υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18.20 σε εργοστάσιο ξυλείας στην Ιερά Οδό 170. Επί τόπου έχουν σπεύσει 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άντρες, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και έχει απομακρύνει τους περαστικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταστροφή του εργοστασίου από την πυρκαγιά, που για μια ολόκληρη ώρα παρέμεινε εκτός ελέγχου, είναι σχεδόν ολοσχερής.

    [02] Διαμαρτυρία καθηγητών Φυσικής Αγωγής

    16/6/2003 7:01:00 μμ

    Περισσότεροι από 1500 καθηγητές Φυσικής Αγωγής διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να συνεχίσουν να διδάσκουν το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία και μετά το 2004. Περίπου 2000 είναι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν- και μάλιστα επιτυχημένα- στα σχολεία της χώρας, το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας. Έχουν προσληφθεί μέχρι το 2004 και προέρχονται από τους καταλόγους των αναπληρωτών καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, με πανό και συνθήματα υπέρ της συνέχισης της διδασκαλίας του μαθήματος. Στη συνέχεια, έκαναν πορεία προς τη Βουλή και στα γραφεία της Ν.Δ., στην Πλατεία Ρηγίλλης, κρατώντας στα χέρια κορδέλες της ρυθμικής και μπάλες, ενώ έκαναν διάφορα "χάπενιγκς" στο κέντρο της Αθήνας. Οι ίδιοι είπαν ότι επέλεξαν τη σημερινή ημέρα για τη διαδήλωσή τους, επειδή δεν ήθελαν να ταλαιπωρήσουν τους Αθηναίους τις εργάσιμες ημέρες.

    [03] Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ

    16/6/2003 4:51:00 μμ

    Τους στόχους και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της νέας εταιρίας που προέκυψε από τη συγχώνευση ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, παρουσίασαν στελέχη της νέας εταιρείας σε επτά μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου. Όπως προκύπτει η παρουσίαση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από την οικονομική κοινότητα του Λονδίνου, καθώς μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα μορφή της εταιρείας, η οποία χαρακτηρίζεται από το αποτελεσματικό μάνατζμεντ και την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει.

    Σημαντική οικονομική κίνηση η συγχώνευση με την ΠΕΤΡΟΛΑ

    "Η παρουσίαση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από την οικονομική κοινότητα του Λονδίνου, καθώς μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα μορφή της εταιρίας, η οποία χαρακτηρίζεται από το αποτελεσματικό μάνατζμεντ και την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει", τόνισε ο κ. Καραχάλιος.

    Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Μωραϊτης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ ύψους 1,8 δισεκατομύρια ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επτά χώρες και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, τη Γεωργία και την Κύπρο και δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα των πετρελαίων αλλά επεκτείνεται και στους τομείς των χημικών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σε αναφορά του στη συγχώνευση με την ΠΕΤΡΟΛΑ, ο κ. Μωραϊτης είπε ότι ήταν μια σημαντική οικονομική κίνηση γιατί στη νέα εταιρία δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές για υψηλή κερδοφορία και μετατρέπεται σε μεγάλη περιφερειακή επιχείρηση που ξεφεύγει από τα ελληνικά πλαίσια.

    Ο κ. Μωραϊτης αναφέρθηκε και στο κοινωνικό πρόσωπο των Ελληνικών Πετρελαίων, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος που ακολουθείται σε χώρες των Βαλκανίων, όπως τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Κατάρτισης στην Αλβανία και την παροχή, σε φοιτητές από τις χώρες των Βαλκανίων 15 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά.

    [04] Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό Γουέστον - Ντενκτάς

    16/6/2003 3:51:00 μμ

    Συνάντηση δύο σχεδόν ωρών είχε ο Ραούφ Ντενκτάς με τον Τόμας Γουέστον, συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "για να τεθεί εκ νέου το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Με δεδομένο ότι τόσο η τουρκοκυπριακή όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούν αλλαγές, το σχέδιο δεν υπάρχει στο τραπέζι". Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν έφθασε τη Δευτέρα στη Λευκωσία με βασική αποστολή να εξετάσει τα μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους. Στο νησί θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα και ο επικεφαλής της ομάδας για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, μαζί με 20μελή ομάδα τεχνοκρατών για να ετοιμάσουν την τελική έκθεση για την ένταξη της Κύπρου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    Επίσης, στην συνάντηση ο Ντενκτάς απέφυγε να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για επανάληψη των συνομιλιών.

    Για τις πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί επιζητούν κινητικότητα έως το Σεπτέμβριο, είπε ότι ο μήνας αυτός είναι μακριά.

    Αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Τουρκοκυπρίους, είπε ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή δέσμη, αλλά για δέσμη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    [05] Σβήστηκε η φωτιά στην πλ. Κολιάτσου

    16/6/2003 3:12:00 μμ

    Έσβησε η φωτιά που εκδηλώθηκε στη 1.15 το μεσημέρι σε μίνι μάρκετ στο ισόγειο πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Ιππολύτου και Νάξου στην Πλατεία Κολιάτσου. Η φωτιά λόγω των εύλεκτων υλικών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις από την ανάφλεξη μικρών φιαλιδίων υγραερίου και φιαλών με εντομοκτόνα. Η φωτιά έφτασε γρήγορα μέχρι και τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας προξενώντας ζημιές στα διαμερίσματα του πρώτου και δεύτερου ορόφου, καθώς επίσης και εξωτερικές ζημιές στην πρόσοψη της πολυκατοικίας στον τρίτο και τέταρτο όροφο. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν σε πέντε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο μίνι μάρκετ. Στην κατάσβεση της φωτιάς, πήραν μέρος 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα που έφτασαν αρκετά δύσκολα στην περιοχή λόγω του ότι εκείνη την ώρα υπήρχε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στους στενούς δρόμους της περιοχής δεν επέτρεπαν την εύκολη διέλευση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

    Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενοίκων της πολυκατοικίας γιατί από τις εκρήξεις αντελήφθησαν έγκαιρα τη φωτιά και εκκένωσαν γρήγορα το κτίριο πριν οι φλόγες επεκταθούν στους άλλους ορόφους.

    Έρευνες γίνονται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, για τα αίτια της φωτιάς

    [06] Κλειστή παραμένει η χωματερή Ανω Λιοσίων

    16/6/2003 2:33:00 μμ

    Μεγάλο πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αττική έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ και εστίες της εξακολουθούν να καίνε ακόμη και τώρα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Η χωματερή έκλεισε από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα απορριμματοφόρα να προσεγγίσουν το χώρο και να εναποθέσουν τα σκουπίδια. Το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς περιορίστηκε νωρίς το πρωί και έως αυτή την ώρα πυροσβεστικά οχήματα κάνουν ρίψεις νερού. Για εμπρησμό έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος των Ανω Λιοσίων και προέβη σε καταγγελίες για ελλιπή φύλαξη. Προς το παρόν καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προκειμένου η χωματερή να μπορέσει να ανοίξει εκ νέου από την ερχόμενη Τρίτη. Ο Δήμος Αθηναίων παρακαλεί τους δημότες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του χώρου.

    Ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων απέδωσε την πυρκαγιά σε έργο εμπρηστών, ενώ για λόγους ασφαλείας παρέμειναν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς υπάρχουν εστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε. Ο Δήμαρχος καταγγέλει ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον Δήμο τα μεσάνυχτα, λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κινδύνευσε η ευρύτερη κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο οι καπνοί από την πυρκαγιά στη χωματερή Λιοσίων προκάλεσαν τη δυσφορία των κατοίκων σε όλες τις γειτονικές περιοχές.

    Σε δηλώσεις του, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ.Φούρλας τόνισε ότι το φαινόμενο των πυρκαγιών σε χωματερές του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι συνηθισμένο και αποτελεί μόνιμη πληγή για την πρωτεύουσα.

    [07] Κύπρος: Πέθανε το τετράχονο κοριτσάκι

    16/6/2003 7:25:00 μμ

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή η τετράχρονη Εύα Σπανού, η οποία έπεσε το πρωί από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οποία διέμενε με την διαζευγμένη μητέρα της. Η μικρή Εύα μεταφέρθηκε στις 6.30 το πρωί από την μητέρα της, Νάταλι Γκρήν Σπανού, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πτώση. Η μητέρα του κοριτσιού, που διέμενε μόνη με τη μικρή, ανέφερε στην αστυνομία, ότι γύρω στις 6 το πρωί είχε βγει από το σπίτι της στους Αγίους Ομολογητές, για πρωινό περίπατο, όπως συνήθιζε κάθε μέρα, αφήνοντας το κοριτσάκι στο σπίτι. Όταν επέστρεψε, ύστερα από 20 λεπτά, τη βρήκε αιμόφυρτη στο έδαφος. Η μικρή Εύα έπεσε από το παράθυρο του υπνοδωματίου της.

    [08] Περιοδεία Μαγκριώτη σε Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Αρμενία

    16/6/2003 7:37:00 μμ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο πλαίσιο επίσκεψης της Ελληνικής Προεδρίας στις χώρες του νότιου Καυκάσου. Το ταξίδι πραγματοποιείται παρά τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης της τρόικας τον περαμένο Μάρτιο, λόγω της κρίσης του Ιράκ, προκειμένου να υποδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής προεδρίας για τις Καυκάσιες χώρες. Η Ελληνική Προεδρία επιδιώκει να προαγάγει τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του νότιου Καυκάσου συμβάλλοντας στην δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής. Ο κ. Μαγκριώτης θα επισκεφθεί τη Τρίτη τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν και επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη.

    [09] Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Χαλκιδική

    16/6/2003 7:09:00 μμ

    Με τη συμμετοχή 10 Πρωθυπουργών και των αρχηγών 60 κομμάτων, που αποτελούν τα μέλη και τους παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο "Σάνι" της Χαλκιδικής, η Διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις Συνόδους αυτές συμμετέχουν και οι Πρωθυπουργοί που προέρχονται από τα Κόμματα-μέλη του ΕΛΚ, (οι επτά από τους 15 Πρωθυπουργούς των σημερινών Κρατών-Μελών της Ε.Ε, δηλαδή Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, καθώς και τρεις ακόμη, Σλοβακίας, Εσθονίας και Μάλτας, από τις υπό διεύρυνση χώρες). Επίσης για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν, ως παρατηρητές, και Αρχηγοί Κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Η συμμετοχή τους έρχεται αμέσως μετά την αποδοχή των Κομμάτων τους ως παρατηρητών από το ΕΛΚ, σύμφωνα με τις προτάσεις του Πρόεδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει αναλάβει ως Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ.

    Και Διάσκεψη Αρχηγών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης

    Της Διευρυμένης Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ θα προηγηθεί, την ίδια μέρα, η Διάσκεψη Αρχηγών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, στην οποία προεδρεύουν ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ο. Πέτερσεν.

    Πριν από τις συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, στο ίδιο Συνεδριακό Κέντρο, ειδικές συναντήσεις άλλων οργάνων, όπως του Προεδρείου του ΕΛΚ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (17-18 Ιουνίου).

    Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ, την Τετάρτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση της ΝΔ και του ΕΛΚ για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα μιλήσουν ο Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνς Πότερινγκ.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.

    [10] ''Η Ένταξη των Ρομά στην Αγορά Εργασίας''

    16/6/2003 6:29:00 μμ

    Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα, με θέμα ''Η Ενταξη των Ρομά (Αθιγγάνων) στην Αγορά Εργασίας'', οργανώνει η Ελληνική Προεδρία ΕΕ, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι εργασίες της Συνάντησης θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο ''Divani Apollon Palace'', στο Καβούρι, τη Τρίτη και Τετάρτη και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν από το εξωτερικό εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, όπως ΟΑΣΕ, Επιτροπή της ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά του Ρατσισμού και Ξενοφοβίας και Ευρωπαϊκές ΜΚΟ Ρομά.

    Από την Ελλάδα (φιλοξενούσα χώρα), θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων Αθιγγάνων, Εθνικές Ανεξάρτητες Αρχές (Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), καθώς και κυβερνητικοί εκπρόσωποι(υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας και Πολιτισμού).

    Σκοπός της Συνάντησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως είναι το πρόβλημα της απασχόλησης.

    Η Ελληνική Προεδρία, οργανώνοντας αυτή τη Συνάντηση, επιθυμεί να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία.

    [11] Yστατες προσπάθειες να διασωθεί ο ''οδικός χάρτης''

    16/6/2003 7:37:00 μμ

    Κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθεί ο "οδικός χάρτης", για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή θα καταβάλλει και η Ε.Ε., τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από το Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Εκεί μετέβη για συνομιλίες και ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ναμπιλ Σαάθ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να καταθέσουν τα όπλα οι ισλαμιστές της Χαμάς. Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο κατέληξε η μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου να σταματήσουν οι επιχειρήσεις βίας των παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Τζιχάντ, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την αντίσταση. Στο μεταξύ, τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα.

    Δεν κάνει πίσω η Χαμάς

    Οι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, καθώς επιχείρησαν να επιτεθούν σε στρατιωτικό φυλάκιο. Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, ένας από τους ενόπλους τραυματίστηκε σοβαρά και οι άλλοι δύο ελαφρότερα. Οι τρεις ένοπλοι πλησίασαν το φυλάκιο στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι φρουροί απάντησαν στα πυρά τραυματίζοντας έναν από τους δράστες και στη συνέχεια περικύκλωσαν τους άλλους δύο σε ένα κοντινό κτήριο. Στη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών τραυματίστηκαν ελαφρά οι άλλοι δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

    Η Χαμάς ζητεί το Ισραήλ να θέσει τέλος στην κατοχή και επιμένει στη συνέχιση της αντίστασης, δήλωσε ο Ισμαήλ Αμπου Σανάμπ, εκ των ηγετών του ριζοσπαστικού αυτού κινήματος, έπειτα από τρίωρες συνομιλίες.

    "Παγώνουν" τα περιουσιακά στοιχεία ισλαμιστικής οργάνωσης

    Την ίδια ώρα, η Αυστραλία σε συστοιχία με τις ΗΠΑ κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε πως παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία μίας ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, που συνδέεται με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ο ΥΠΕΞ της χώρας Αλεξάντερ Ντάουνερ εξήγησε πως το Ιδρυμα Αλ Ακσα προστέθηκε στον κατάλογο με τις οργανώσεις, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να παγώσουν λόγω των υποψιών ότι σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες. Αγνοείται πάντως εάν το συγκεκριμένο ίδρυμα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Αυστραλία.

    Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ, που προχώρησαν σε μια παρόμοια ενέργεια, είχαν ανακοινώσει ότι το Διεθνές Ιδρυμα Αλ-Ακσα διατηρεί γραφεία στη Γερμανία, τις Βρυξέλλες, τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Δανία και την Ολλανδία. Η Γερμανία έθεσε εκτός νόμου το Αλ-Ακσα τον Αύγουστο του 2002 με την κατηγορία ότι στηρίζει τις οικογένειες των Παλαιστίνιων καμικάζι ενώ κατά της οργάνωσης αυτής έχουν στραφεί επίσης η Ολλανδία και η Δανία.

    Από την άλλη πλευρά του διατυπώνονται προτάσεις για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή για να μετάσχουν στον αγώνα κατά της Χαμάς. Την πρόταση κατέθεσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λουγκάρ. ''Είναι πιθανό ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς να μην έχει τη δύναμη να τα βάλει με τη Χαμάς και πρέπει με πολύ προσοχή να χρησιμοποιήσουμε αμερικανικές δυνάμεις, είτε μόνες, είτε με το ΝΑΤΟ ή με τον ΟΗΕ'' τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή στρέφεται για βοήθεια στην ΕΕ

    Σε 400 εκατ. δολάρια εκτιμά ο Παλαιστίνιος υπουργός Ασφαλείας Μοχάμαντ Νταλάν το ύψος της βοήθεια που αναμένει η Παλαιστινιακή Αρχή από την ΕΕ για να αναδιαρθρώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας της, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Νταλάν υπογράμμισε την πιεστική ανάγκη για την Παλαιστινιακή Αρχή να της διατεθούν αυτά τα κονδύλια, έπειτα από 32 μήνες διάρκειας της Ιντιφάντα, κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης στην Ιεριχώ με τους προξένους πολλών χωρών της ΕΕ -ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας. Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες αρκέσθηκαν να δηλώσουν στον Νταλάν πως πρόκειται να εξετάσουν το αίτημα.

    Στο μεταξύ η πρόταση της Γαλλίας για την ανάπτυξη μιας δύναμης μεσολάβησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μπορεί να βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο των Βρετανών, εντούτοις ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του.

    ''Δεν γνωρίζω εάν οι συνθήκες είναι τώρα ώριμες για να το κάνουμε αυτό'', τόνισε ο Σολάνα στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για το γεύμα εργασίας με τον Παλαιστίνιο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ. ''Η γαλλική ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, το δίχως άλλο, που τελικώς μπορεί να είναι απαραίτητη, όμως επί του παρόντος εμείς οφείλουμε να επικεντρώσουμε στο ζήτημα της ασφάλειας και της εφαρμογής του 'οδικού χάρτη'' για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Σολάνα.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός εξέφρασε την ''πλήρη υποστήριξή του'' στην εν λόγω πρόταση που διατυπώθηκε από τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Σημειωτέον ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έχει ζητήσει την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης προκειμένου να τερματιστεί η βία στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ είχε απορρίψει την ιδέα αυτή.

    [12] Ιταλία: Ακυρο το δημοψήφισμα κατά των απολύσεων

    16/6/2003 5:58:00 μμ

    Ακυρη είναι η ψηφοφορία για τα δύο δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ιταλία, καθώς δεν συμπλήρωσαν οι ψηφοφόροι το απαιτούμενο όριο, που είναι 50%+1, απ' τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την Κυριακή και μέχρι τις 3 τη Δευτέρα, ψήφισαν μόνο 23% περίπου των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, που είπε ''χάσαμε. Παραμένει στη χώρα μια βαθιά αδικία, που διχάζει τους εργαζόμενους''. Οι ψηφοφόροι μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και τη Δευτέρα έως τις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

    Τα δύο δημοψηφίσματα, για τα οποία είχαν κληθεί να ψηφίσουν 50.000.000 Ιταλοί, αφορούσαν:

    Την επέκταση του άρθρου 18, να μην απολύονται οι εργαζόμενοι και σε επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 15 άτομα Το δικαίωμα της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού να περνά τα καλώδια από ιδιόκτητους χώρους, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

    Υπέρ τάχθηκαν απ' την Κεντροαριστερά που διχάσθηκε ''Κομμουνιστική Επανίδρυση'', ''Πράσινοι'', ''Ιταλοί Κομμουνιστές", το μεγάλο συνδικάτο CGIL και ένα τμήμα των ''Δημοκρατικών της Αριστεράς'', το κίνημα Ντι Πιέτρο.

    Υπέρ της αποχής, ώστε να μην συμπληρώσει το όριο, τάχθηκαν απ' την Κεντροαριστερά οι ''Δημοκρατικοί της Αριστεράς'', ''Μαργκερίτα'' και φυσικά τα κυβερνητικά κόμματα.

    Το δημοψήφισμα αυτό δίχασε την Κεντροαριστερά, αλλά γενικά επικρατεί το σύνθημα ότι δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να διασπασθούν οι δυνάμεις της ''Ελιάς''.

    Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε απ' τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν επικρατεί ενότητα στην Κεντροαριστερά σημειώνονται θετικά αποτελέσματα και μόνο με αυτή μπορεί να ηττηθεί ο Μπερλουσκόνι.

    Ετσι, όλοι τους αποφεύγουν σήμερα να ανοίξουν νέες πολεμικές.

    [13] ΟΗΕ: Κλείνουν αντιπροσωπείες σε 9 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    16/6/2003 5:43:00 μμ

    Οι αντιπροσωπείες του ΟΗΕ σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Παρίσι και η Αθήνα, πρόκειται σύντομα να κλείσουν και να αντικασταθούν από έναν ευρωπαϊκό περιφερειακό πόλο, ανακοίνωσε το Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι. Η απόφαση για το κλείσιμο των αντιπροσωπειών, η οποία ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν ''στο πλαίσιο της ορθολογιστικής οργάνωσης της λειτουργίας του ΟΗΕ'', θα τεθεί σε ισχύ από την 31η Δεκεμβρίου. Τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Βόνη, τη Λισαβόνα, την Αθήνα, την Κοπεγχάγη και τις Βρυξέλλες θα κλείσουν, ενώ τα κέντρα πληροφοριών της Βιένης και της Γενεύης θα παραμείνουν.

    ''Ο περιφερειακός πόλος πληροφοριών που θα αντικαστήσει τα γραφεία θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του Βελγίου έχουν προχωρήσει πολύ'', διευκρίνισε επκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από αυτά τα μέτρα είναι από 40 έως 50, οι οκτώ από τους οποίους στο Παρίσι, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

    [14] Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Κροατίας - Σερβίας

    16/6/2003 4:26:00 μμ

    Τα επεισόδια την Κυριακή έξω από την κροατική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού τίτλου στην υδατοσφαίριση, προκάλεσαν κρίση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου και Κροατίας. Η κροατική κυβέρνηση επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη της Σερβίας - Μαυροβουνίου στο Ζάγκρεμπ, ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Κροατίας Τονίνο Πίτσουλα ανέβαλλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στο Μαυροβούνιο. Tα επεισόδια έγιναν την Κυριακή βράδυ, στην πόλη Νόβι Σάντ της Βοϊβοντίνα, όταν εκατό άτομα φορώντας μπλουζάκια με τις φωτογραφίες των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς, Ράτκο Μλάντιτς και του προ τριών ημερών συλληφθέντος στρατηγού, Βεσέλιν Σλιβάντσανιν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο Δημαρχείο της πόλης και σε κατάστημα αμερικανικών συμφερόντων.

    Την Κυριακή το απόγευμα μετά τη λήξη του τελικού στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, και τη νίκη της εθνικής ομάδας Σερβίας-Μαυροβουνίου επί της Κροατίας, χίλιοι περίπου νεαροί που πανηγύριζαν στο Βελιγράδι, κατευθύνθηκαν προς την κροατική πρεσβεία έξω από την οποία άρχισαν να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα.

    Κάποιοι θερμόαιμοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να ξηλώσουν, από τον ιστό, τη σημαία της Κροατίας τοποθετώντας στη θέση της τη σημαία της Σερβίας ενώ αφαίρεσαν επίσης και το θυρεό που δέσποζε πάνω από την είσοδο του κτιρίου.

    [15] Έκρηξη βόμβας στην Αλγερία - 4 νεκροί

    16/6/2003 2:37:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αλγερία όταν η περίπολός τους έπεσε σε βόμβα, που είχαν τοποθετήσει ύποπτοι ισλαμιστές αντάρτες, μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. Σε δύο άλλα επεισόδια βίας, κυβερνητικοί στρατιώτες σκότωσαν 12 αντάρτες. Το APS μετέδωσε πως ακόμη ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε δρόμο κοντά στο χωριό Τιζί-Νιαλά της επαρχίας Τιζί-Ουζού, περίπου 90 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Οκτώ αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί πριν από 12 ημέρες σε ενέδρα των ανταρτών στην ίδια περιοχή. Κυβερνητικοί στρατιώτες βομβάρδισαν τη Κυριακή, προπύργιο των ανταρτών στη δύσβατη ορεινή περιοχή Καφ Λεχσένε της επαρχίας Μπουίρα, περίπου 90 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα αντάρτες, αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα Le Matin.

    Δύο αντάρτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με φιλοκυβερνητκούς πολιτοφύλακες πριν από δύο ημέρες έξω από το χωριό Μπενί Αμράν στη επαρχία Μπουμερντές, περίπου 40 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σκοτώθηκε επίσης ένας παραστρατιωτικός.

    [16] Μαζικές διαδηλώσεις για έκτη ημέρα στην Τεχεράνη

    16/6/2003 2:25:00 μμ

    Για έκτη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες κάτοικοι της Τεχεράνης συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους έξω από την πανεπιστημιούπολη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο θεοκρατικό καθεστώς. Σκληροπυρηνικοί οπαδοί του ισλαμικού καθεστώτος που κρατούσαν Καλάσνικοφ και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, περιπολούσαν στους γύρω δρόμους. Η διαδήλωση, διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, έπειτα από τα ωμά επεισόδια που είχαν δημιουργήσει φανατικοί ισλαμιστές και κατά τη διάρκεια τους δεν έλειψαν και οι συλλήψεις. Για πρώτη φορά και οι αρχές τήρησαν διακριτική στάση, με τις ειδικές κατασταλτικές ομάδες και τους φανατικούς ισλαμιστές να βρίσκονται σε μικρότερο αριθμό γύρω από το Πανεπιστήμιο, αφήνοντας τη θέση τους σε πολλούς αστυνομικούς με πολιτικά.

    Χιλιάδες Ιρανοί είχαν κατακλύσει το πρωί τους δρόμους της Τεχεράνης καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Οι περισσότεροι παρέμεναν μέσα στα αυτοκίνητά τους φοβούμενοι τις επιθέσεις από εξαγριωμένους ισλαμιστές οπαδούς του καθεστώτος.

    Οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας δημιούργησαν ένα κλοιό γύρω από την πανεπιστημιούπολη προκειμένου να προστατεύσουν τους φοιτητές από τις επιθέσεις των Ισλαμιστών, οι οποίοι χθες εισέβαλαν σε κοιτώνες και ξυλοκόπησαν τους ενοίκους τους.

    Νωρίτερα η αστυνομία είχε προειδοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, εξαπολύοντας επιθέσεις με ξύλα , μαχαίρια κι αλυσίδες.

    Το πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA μετέδωσε πως σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην πόλη Σιράζ, στον νότο, όπου 100 άτομα συνελήφθησαν κι ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις.

    Οι συντηρητικοί κύκλοι της ιρανικής ηγεσίας αποδίδουν τις ταραχές σε αμερικανικής έμπνευσης συνωμοσία.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την υποστήριξή του στους Ιρανούς που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις τους θετικό βήμα στο δρόμο προς την ελευθερία. ''Είναι η αρχή της έκφρασης των ανθρώπων για ένα ελεύθερο Ιράν η οποία εκτιμώ πως είναι θετική'', δήλωσε ο Μπους και πρόσθεσε ότι '' η ελευθερία είναι ισχυρό κίνητρο ''.

    [17] Eιδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης στο Ιράκ

    16/6/2003 5:40:00 μμ

    Η Βρετανία διόρισε τον πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ειδικό απεσταλμένο της στο Ιράκ για να βοηθήσει στην επίβλεψη της δύσκολης μετάβασης της χώρας προς τη δημοκρατία. Ο Γκρίνστοκ, που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην κυβέρνηση με τις άοκνες αν και τελικά άκαρπες προσπάθειές του να εξασφαλίσει ομοφωνία στα Ηνωμένα Έθνη για τον πόλεμο στο Ιράκ, θα αναλάβει τα καθήκοντά του το Σεπτέμβριο, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    [18] Έκρηξη σε σήραγγα στην κεντρική Βαγδάτη

    16/6/2003 4:54:00 μμ

    Έκρηξη σημειώθηκε σε οδική σήραγγα στην κεντρική Βαγδάτη την ώρα που περνούσε ένα επιβατηγό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερ. Ο ανταποκριτής Μάικλ Γκεόργκι είπε πως Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στο σημείο μετά την έκρηξη. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη. "Βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο όταν έγινε μια έκρηξη κάτω από τα πόδια μας", δήλωσε ο Αλι Μοχσέν, ένας από τους πέντε επιβάτες του αυτοκινήτου. Ένας επιβάτης έχασε ένα δάχτυλο από την έκρηξη.

    [19] Ο Γκλούσκεβιτς στη Σπάρτα Πράγας

    16/6/2003 6:33:00 μμ

    Στη Σπάρτα Πράγας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ιγκόρ Γκλούσκεβιτς. Ο πρώην επιθετικός του Αρη, που την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στην Ολλανδία και την Ουτρέχτη, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον τσεχικό σύλλογο, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Ο 29χρονος Γκούσκεβιτς, που σημείωσε δύο τέρματα στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας κόντρα στη Φέγενορντ (4-1), θα προσπαθήσει εκτός των άλλων να βοηθήσει τη Σπάρτα στις υποχρεώσεις που θα έχει φέτος στον τρίτο προκριματικό όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [20] Τένις: Με Πιστολέζι η Δανιηλίδου στον 1ο γύρο

    16/6/2003 6:33:00 μμ

    Tο Ιστμπουρν της Μ. Βρετανίας είναι ο τελευταίος σταθμός της Λένας Δανιηλίδου πριν το 3ο γκραν σλαμ της χρονιάς, το Γουίμπλεντον. Η Ελληνίδα τενίστρια, που για μια ακόμη εβδομάδα παρέμεινε στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δεν είναι μεταξύ των οκτώ που έχουν τοποθετηθεί στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά 585.000 δολαρίων και στον 1ο γύρο θ' αντιμετωπίσει την Αννα Πιστολέζι από το Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στο Νο 25 του κόσμου. Σε περίπτωση πρόκρισης, η Δανιηλίδου θα βρει στο δρόμο της την Ελενα Ντόκιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) που είναι στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    [21] Στον Παναθηναϊκό ο Σίλβιο Μάριτς

    Πηγή: ΑΠΕ 16/6/2003 4:22:00 μμ

    Με την "παραδοσιακή" λιτή ανακοίνωση, η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην απόκτηση του 28χρονου διεθνή Κροάτη μέσου Σίλβιο Μάριτς, για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην επίσημη ιστοσελίδα των "πρασίνων", δεν αναφέρεται το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

    Στη θέση του Καραγκούνη ο Μάριτς

    Ο Μάριτς που γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1975 και έμεινε ελεύθερος από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αγωνίζεται στην θέση του επιτελικού μέσου και προφανώς προορίζεται για αντικαταστάτης του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στο καμπιονάτο με την Ιντερ.

    Ο Μάριτς θεωρείται από τους καλύτερους μέσους που έχει αναδείξει το κροατικό ποδόσφαιρο στο πρόσφατο παρελθόν και αν δεν είχε σταθεί άτυχος στην προσπάθεια του να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, ενδεχομένως η πορεία του να είχε εντελεώς διαφορετική τροπή.

    Πιό συγκεκριμένα, το 1999 πήρε μεταγραφή για την Νιουκάστλ, όμως δεν κατάφερε να δείξει τις δυνατότητες του, καθώς τραυματίσθηκε και έμεινε αρκετό καιρό εκτός δράσης.

    Τον Ιούνιο του 2000 πήγε στην Πόρτο και ένα χρόνο μετά επέστρεψε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπου αγωνίσθηκε μέχρι σήμερα.

    [22] Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Μπέκαμ ο Λαπόρτα

    16/6/2003 2:20:00 μμ

    Λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Μπαρτσελόνα, ο Ζοάν Λαπόρτα, δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Ντέιβιντ Μπέκαμ, για την επικείμενη μεταγραφή του Αγγλου μέσου στην Μπάρτσα. "Δεν υποσχέθηκα ότι θα φέρω τον Μπέκαμ στην Μπαρτσελόνα. Είπα ότι έχω συμφωνήσει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους κυριότερους όρους και ένας απ' αυτούς ήταν να εκλεγώ πρόεδρος. Αυτό το έκανα. Ξέρω ότι είναι μία δύσκολη απόφαση για τον Μπέκαμ και την οικογένεια του. Όμως ξέρω, ότι ο Μπέκαμ θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος αν έρθει στην πόλη μας, στην ομάδα μας, στην χώρα μας", δήλωσε ο 41χρονος δικηγόρος.

    ''Τώρα θα μιλήσουμε με τους μάνατζερ του Μπέκαμ''

    Όσον αφορά στο "δια ταύτα", ο Λαπόρτα ήταν σαφής: "Μέσα στην ημέρα θα συζητήσω με τους εκπροσώπους του Μπέκαμ. Περιμένουμε να ακούσουμε τις απαιτήσεις του. Ολοκληρώσαμε το πρώτο στάδιο που ήταν να εκλεγούμε στην προεδρία. Τώρα θα μιλήσουμε με τους μάνατζερ του Μπέκαμ".

    Όπως είναι γνωστό, εκτός της Μπαρτσελόνα, στο "κυνήγι" για την απόκτηση του χαρισματικού μέσου, έχουν μπει τόσο η Μίλαν, όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πιό κοντά στον παίκτη, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προσύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    [23] Ευρωπαϊκό Κύπελλο στίβου Μπρούνο Τζάουλι

    16/6/2003 12:13:00 μμ

    Η Φλωρεντία θα φιλοξενήσει φέτος στις 21 και 22 Ιουνίου την Super League του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στίβου SPAR (Μπρούνο Τζάουλι). Η ΕΤ-1 θα μεταδώσει απευθείας τους αγώνες το Σάββατο 21 Ιουνίου από τις 16.00 μέχρι τις 20.00, και την Κυριακή 22 Ιουνίου από τις 15.00 μέχρι τις 20.00. Στην κορυφαία αυτή διοργάνωση μετέχουν οι καλύτερες αντιπροσωπευτικές ομάδες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους θα είναι και η Εθνική της Ελλάδας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ οι άλλες εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγ. Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πολωνίας. Στους αγώνες των γυναικών αντί της Πολωνίας θα αγωνιστεί η Ρουμανία.

    Μετά την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών στα Τρίκαλα που αποτελούσε και κριτήριο για την συγκρότηση της ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στη Φλωρεντία, είναι η εξής:

    Ανδρες: 100μ Γκαβέλας, 200μ Κεντέρης, 400μ Δημότσιος, 800μ Παπαδέας, 1500μ Καρακατσάνης, 3000μ Γελασάκης, 5.000μ Παπούλιας, 110μ εμπόδια Πιέτρης, 400μ εμπόδια Ιακωβάκης, 3.000μ στηπλ Μερούσης, ύψος Κοκκότης, επί κοντώ Κουρουπάκης, μήκος Τσλατουμας, τριπλούν Μελέτογλου, σφαίρα Μπαχαρίδης, δίσκος Γανωτάκης, σφύρα Παπαδημητρίου, ακοντισμός Ηλτσιος, 4χ100μ Γκαβέλας-Κεντέρης-Χοϊδης-Παυλακάκης-Θεοδωρίδης-Σαρρής, 4χ400μ Τσώμος-Σαρρής-Γκούσης-Δημότσιος-Ιακωβάκης-Ντούπης.

    Γυναίκες: 100μ Θάνου, 200μ Καϊδαντζή, 400μ Γκουντενούδη, 800μ Παπαδοπούλου, 1500μ Εφεντάακη, 3.000μ Πρωτόπαππα, 5.000μ Πρωτόπαππα, 100μ εμπόδια Ταμπάκη, 400μ εμπόδια Γκουντενούδη, 3.000μ στηπλ Σακελλάρη, ύψος Μητροπούυλου, επί κοντώ Τσιλιγκίρη, μήκος Ξάνθου, τριπλούν Δεβετζή, σφαίρα Τερζόγλου, δισκοβολία Βόγγολη, σφύρα Παπαγεωργίου, ακοντισμός Μανιάνι, 4χ100μ Θάνου-Βασαρμίδου-Καϊδαντζή-Καφετζή-Κοκλώνη-Πανταλέων, 4χ400μ Μπουντά-Ντόβα-Κουμνάκη-Γκουντενούδη-Χατζή.

    Κάθε ομάδα μετέχει στους αγώνες με έναν αθλητή ή αθλήτρια. Όλες έχουν στη σύνθεσή τους, τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριές τους αυτή την εποχή. Η πρώτη στη βαθμολογία κατακτά το Κύπελλο και οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στην Α κατηγορία. Στόχος της Ελλάδας και εφέτος θα είναι να διατηρήσει τη θέση της στη Super League τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

    Περιγραφή: Νίκος Αντωνιάδης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

    Ρεπορτάζ: Χρήστος Αθανασόπουλος

    [24] Μπιτς Βόλεϊ: Οι Βραζιλιάνες Πίρες-Πάουλα στην πρώτη θέση

    16/6/2003 12:13:00 μμ

    Οι Σάντρα Πίρες και Ανα Πάουλα έκαναν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο World Tour 2003 κερδίζοντας την πρώτη θέση στο Οπεν της Ρόδου, καθώς στον βραζιλιάνικο "εμφύλιο" επικράτησαν των Αντριάνα Μπεχάρ-Σέλντα με 2-1 (21-23, 21-19, 15-12), σε έναν πραγματικά εντυπωσιακό τελικό, που παρακολούθησαν περίπου 3.500 θεατές. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Γουόλς-Μέι (ΗΠΑ) επικρατώντας στον μικρό τελικό των Περάθα-Γκρασέτ (Κούβα) με 2-0 (21-15, 25-23).

    Η τελική κατάταξη:

    1. Σάντρα Πίρες/Ανα Πάουλα (Βραζιλία) 2. Αντριάνα Μπεχάρ/Σέλντα (Βραζιλία) 3. Γουόλς/Μέι (ΗΠΑ) 4. Περάθα/Γκρασέτ (Κούβα) 5. Καραντάσιου/Σφυρή (ΕΛΛΑΣ) Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη (ΕΛΛΑΣ) Μόνικα/Μπάρος (Βραζιλία) Γουάνκ/Ζι (Κίνα)

    [25] Mare Nostrum-Βαρκελώνη: 4ος ο Δρυμωνάκος στα 400μ. μικτής

    16/6/2003 11:52:00 πμ

    Την 4η θέση, αυτή τη φορά στα 400μ. μικτής ατομικής, πήρε ο Γιάννης Δρυμωνάκος την Κυριακή στο διεθνές μίτινγκ κολύμβησης της σειράς Mare Nostrum που έγινε στη Βαρκελώνη. Ο αθλητής του Ηλυσιακού πέτυχε στα προκριματικά την 7η καλύτερη επίδοση με 4:27.49, ενώ στον τελικό ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και πέτυχε 4:22.33, επίδοση που του έδωσε την 4η θέση, ενώ αποτελεί και όριο για το Παγκόσμιο της Βαρκελώνης. Ακόμη, στα 400μ. ελεύθερο ο Νίκος Ξυλούρης κατέκτησε την 6η θέση με 3:58.46.

    [26] Κατσαρός-Μητροπάνος στο Λυκαβηττό

    16/6/2003 6:42:00 μμ

    Τέλος της δεκαετίας του 1970 και ο Γιώργος Κατσαρός ακούει για πρώτη φορά τη φωνή ενός νεαρού τραγουδιστή (Δημήτρης Μητροπάνος), στο δίσκο του Δήμου Μούτση ''Αγιος Φεβρουάριος''. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1974, θα βρεθούν μαζί στο στούντιο για την ηχογράφηση του δίσκου ''Ο Δρόμος για τα Κύθηρα''. Εκείνες τις μελωδίες θα μας θυμίσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στο Θέατρο Λυκαβηττού, στη συναυλία ''Αναδρομή'' στο σαραντάχρονο έργο του Γιώργου Κατσαρού. Μαζί με τον Δ. Μητροπάνο σ' ένα ξεχωριστό μουσικό στιγμιότυπο και η Αλέκα Κανελλίδου. Μαζί τους ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Φωτεινή Σαββατιανού, ο Γιώργος Τσαρνάς, η Δέσποινα Σακελλαρίου και η παιδική πολυφωνική χορωδία της Πάτρας υπό την διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39-Στοά Πεσμαζόγλου, Τηλ. 210-3221459). Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ και χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί ''Λάμψη'' και ''Αθήνα 9,84''. Την Δευτέρα 14 Ιουλίου ο Γιώργος Κατσαρός θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που οργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    [27] Αθλητική - Πολιτιστική Συνάντηση Απόδημων Νέων

    16/6/2003 2:45:00 μμ

    Το όραμα της συνάντησης των νέων απόδημων Ελλήνων στην πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη, σε ένα πλαίσιο αθλητικής και καλλιτεχνικής άμιλλας, είναι πλέον πραγματικότητα. Το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), οργανώνουν απο κοινού την πρώτη ''Ελληνιάδα'', η οποία θα διεξαχθεί απο τις 25 έως τις 29 Ιουνίου 2003. Ο θεσμός αυτός θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Στη διοργάνωση συμμετέχουν νέοι ομογενείς αθλητές με σημαντικές επιδόσεις στα αθλήματα που δραστηριοποιούνται και ομογενείς καλλιτέχνες με αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Στην πρώτη Ελληνιάδα οι αθλητικοί αγώνες περιλαμβάνουν Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειρασφαίριση, Μπέιζμπολ, Χόκεϊ, Στίβο, Αρση Βαρών, Γυμναστική, Πάλη, Ταεκβοντό, Τζούντο, Κολύμβηση και Αντισφαίριση. Ο καλλιτεχνικός τομέας περιλαμβάνει Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφο και Βιβλίο.

    Στην πρώτη αυτή εκδήλωση θα πάρουν μέρος 326 αθλητές και 40 καλλιτέχνες.

    Το ΣΑΕ Αμερικής, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα άτομα που εργάστηκαν εντατικά απο την αρχή της προσπάθειας για την πραγματοποίηση της πρώτης ''Ελληνιάδας''.

    Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στον Κυριάκο Μαραγκουδάκη, Γραμματέα του ΣΑΕ, τους αρχηγούς Αποστολής Β. και Ν. Αμερικής, Δημήτρη Σιδηρόπουλο και Κώστα Καραλέκα, τον Αλκέτα Παναγούλια, πρώην προπονητή Εθνικής Ομάδας Ανδρών Ποδοσφαίρου, τον Τάκη Δημητρακόπουλο, τον Δημήτρη Κουφόγιωργα και όλους τους προπονητές και τους συνεργάτες τους.

    Τα ονόματα των αθλητών και των καλλιτεχνών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ελληνιάδας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www.elliniada.gr .

    [28] Εβδομάδα κινητοποιήσεων γιατρών ΙΚΑ - ΕΚΑΒ

    16/6/2003 7:29:00 μμ

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αρχίζουν αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα πραγματοποιήσουν τη Τρίτη και Τετάρτη 4ωρες στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από τη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη οι γιατροί του ΙΚΑ. Οι γιατροί του ιδρύματος κατεβαίνουν σε 4ημερη απεργία, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Η διοίκηση του ΙΚΑ καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία θα προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ιδρύματος, κατηγορώντας τους γιατρούς ότι αθέτησαν τη συμφωνία η οποία προβλέπει την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης από την ΑΔΕΔΥ για τα αιτήματα του κλάδου.

    [29] SARS: Κανένα νέο κρούσμα σε Κίνα - Ταϊβάν

    16/6/2003 2:15:00 μμ

    Κανένα νεό κρούσμα της άτυπης πνευμονίας δεν έχει αναφερθεί στην Κίνα, ωστόσο ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός. Ο επίσημος απολογισμός των κρουσμάτων της νόσου παρέμεινε στα 5,326, ενώ ο αντίστοιχος όσων υπέκυψαν ανήλθε στους 346 νεκρούς. Τα σημερινά στοιχεία εξεικονίζουν τη βελτιωμένη κατάσταση στην Κίνα, στην οποία επί εννέα συνεχόμενες ημέρες δεν έχει καταγραφεί νέο κρούσμα της θανατηφόρου νόσου. Ο νέος θάνατος σημειώθηκε στο Πεκίνο, στην πόλη που μαστίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο από το SARS. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 50 ύποπτα κρούσματα άτυπης πνευμονίας, ενώ 317 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Στην Ταϊβάν δεν αναφέρθηκε κάποιο νέο κρούσμα του φονικού ιού. Ο απολογισμός των κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας στην Ταϊβάν παραμένει στα 698, ενώ των νεκρών στους 83.

    [30] Η δολοφόνος με το τακούνι...

    16/6/2003 5:39:00 μμ

    Προσθέστε άλλον έναν τύπο δολοφόνου στα χρονικά των εγκλημάτων πάθους στη Νέα Υόρκη. Τη δολοφόνο με το τακούνι. Μια θυελλώδης ερωτική σχέση τερματίσθηκε σ' ένα δρόμο του Μπρούκλιν, όταν μια γυναίκα βάρους 100 κιλών, κάθισε με δύναμη πάνω στο στήθος του πρώην αγαπημένου της και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου με το παπούτσι της, που ήταν 42 νούμερο. Η 40χρονη Αννα Ράινεχαρτ, δήλωσε στις αρχές ότι επετέθη στον Ρούσβελτ Μποντ 51 χρόνων, στα πλαίσια αυτοάμυνας, όταν εκείνος τη χτύπησε με γροθιά στο στόμα, με συνέπεια να πέσει κάτω και να χάσει και δύο δόντια. Η παθιασμένη πάλη μέχρι θανάτου ξεκίνησε στις 3.00 το πρωί του Σαββάτου, όταν ο Μποντ είδε την Ράινεχαρτ να βγαίνει από ένα εστιατόριο με έναν άλλο άνδρα.

    '' Ξεκίνησε ένας έντονος καυγάς και ο άνδρας δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η Ράινεχαρτ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατοχή όπλου. '' Το όπλο της ήταν το παπούτσι της'' διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

    [31] Δυο κρασιά Boutari τιμήθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς

    16/6/2003 5:05:00 μμ

    Δύο κρασία της εταιρείας "Boutari" τιμήθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, που έθεσε σε κυκλοφορία η γνωστή ελληνική εταιρεία, σε περιορισμένες ποσότητες και σε ειδικές συσκευασίες. Πρόκειται για το το κόκκινο ΩΔΗ, το οποίο απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στην "Challenge International Du Vin 2003", που έγινε στη Γαλλία στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Vinexpo. Επίσης, τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο στο 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της ΔΕΤΡΟΠ 2003 στη Θεσσαλονίκη. Παράγεται από μείγμα δύο ποικιλιών του Αγιοργίτικου και του Cabernet Sauvinion. Το λευκό κρασί ΗΛΙΔΑ, μείγμα τριών ποικιλιών (Μοσχοφίλερο,Chardonnay και Gewurztraminer), το οποίο τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο στο Concours Mondial De Bruxelles 2003 και το χάλκινο στο Challenge International Du Vin 2003.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 June 2003 - 16:55:31 UTC