Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιφυλάξεις για τη σεισμική έξαρση στα Ψαχνά
  • [02] Νέες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο
  • [03] Θάνατος τουρίστα από κεραυνό στην Πρέβεζα
  • [04] Διαγωνισμός για γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες
  • [05] Εκδηλώσεις ΓΣΕΕ - Εργατικού Συνδικάτου Θεσσαλονίκης
  • [06] Τουρκικά ''βήματα'' προς την κατεύθυνση της Ε.Ε.
  • [07] Νομικό πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα
  • [08] Θετικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο του ΕΛΚ
  • [09] Κατηγορίες κατά Αμερικανού για συνεργασία με την Αλ Κάιντα
  • [10] Βέλγιο: Αγωγές κατά των Μπους και Μπλερ για τον πόλεμο
  • [11] Μπλιξ: Λάθος των ΗΠΑ η αμφισβήτηση των εκθέσεων του ΟΗΕ
  • [12] Απελευθέρωση δανείων από τις Τράπεζες
  • [13] Αυξηση του πληθωρισμού τον Μάιο στην Ελλάδα
  • [14] Ολυμπιακός-Περιστέρι 73-83
  • [15] ''Ο κόσμος των Ελλήνων'' στη Σρεμς της Αυστρίας
  • [16] ''Αλφάβητο 24 και ένα γράμματα'' της Ευρώπης
  • [17] Πακέτα σύνδεσης ADSL από ΟΤΕnet και ACN
  • [18] Ασύρματο διαδίκτυο σε χωριά της Ινδίας

    [01] Επιφυλάξεις για τη σεισμική έξαρση στα Ψαχνά

    19/6/2003 9:46:00 μμ

    Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τις τρεις νέες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι επέλεξαν να διανυκτερεύσουν σε σκηνές, μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις 4,6 και 4,7 και 4,8 βαθμών της κλίμακας που ταρακούνησαν την περιοχή τα ξημερώματα. Αυτοψίες πραγματοποίησε την Πέμπτη κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε αυτοψίες 481 κτιρίων, έχουν υποστεί ζημιές 181 εξ αυτών ενώ 36 έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

    Δεν έχει εντοπιστεί το ρήγμα που ''δίνει'' τις σεισμικές δονήσεις

    Οι σεισμολόγοι αν και είναι καθησυχαστικοί επιφυλάσσονται να προβλέψουν την εξέλιξη του φαινομένου καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμα ποιο είναι το σεισμογόνο ρήγμα που γεννά τις σεισμικές δονήσεις στα Ψαχνά.

    Μετά και τις αλλεπάλληλες δονήσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή τοποθετήθηκε ειδικός φορητός σεισμογράφος για την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, που αν και έντονη δεν χαρακτηρίζεται ως ασυνήθιστη από τους σεισμολόγους.

    Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα, εμφανίσθηκε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης

    ''Τα ιστορικά στοιχεία δεν μας αποδεικνύουν ότι εκεί θα έχουμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό. Αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο αυτή την ώρα'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πιο επιφυλακτική εμφανίσθηκε με δηλώσεις της στη ΝΕΤ 105,8 η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη.

    "Πρόκειται για εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα και δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν βρισκόμαστε στην προσεισμική ή τη μετασεισμική φάση," δήλωσε.

    "Η περιοχή είναι σε διέγερση. Παρακολουθούμε το φαινόμενο'', δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος τονίζοντας ότι για την ώρα δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι παραπάνω.

    Αρκετά ιδιόρρυθμη περίπτωση χαρακτήρισε το σεισμικό φαινόμενο, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

    "Με τα στοιχεία και τα μέσα που διαθέτουμε αδυνατούμε να αξιολογήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου" τόνισε.

    Συνέστησε επίσης τους κατοίκους ψυχραιμία και τους ζήτησε να δίνουν βάση μόνο στους επιστήμονες.

    Ανήσυχοι οι κάτοικοι

    Στα Ψαχνά πάντως, οι κάτοικοι εξακολουθούν να ανησυχούν.

    Σε γενικές γραμμές, σοβαρές ζημιές δεν υπήρξαν. Τα σπίτια με τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν κυρίως αυτά που είχαν καταπονηθεί στο χθεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.

    Μμιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο συντονιστής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας Κωνσταντίνος Τσιμπλής, είπε ότι στο γήπεδο της πόλης έχουν στηθεί σκηνές για τις περίπου 200 οικογένειες, τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προαστασίας Βασίλης Αδριανάκης, συνέστησε στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

    [02] Νέες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο

    19/6/2003 9:02:00 μμ

    Επτά σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σήμερα σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου στην περιοχή του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σε όλες τις περιπτώσεις τα 20 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε επτά περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό πέντε από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

    [03] Θάνατος τουρίστα από κεραυνό στην Πρέβεζα

    19/6/2003 9:11:00 μμ

    Αγνόησε την καταιγίδα και συνέχισε να κολυμπά στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδιάς Πρέβεζας, ο 35χρονος Γερμανός τουρίστας Ναγουέλντ Μάρκους, με αποτέλεσμα να κτυπηθεί από κεραυνό. Οι φίλοι του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν τον ανέσυραν νεκρό. Η σορός του μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου και από εκεί στο νεκροτομείο Ιωαννίνων. Ο 35χρονος Γερμανός έκανε τις διακοπές του μαζί με άλλους Γερμανούς στην Αμμουδιά και την ώρα της καταιγίδας (γύρω στις 14.50) συνέχισε να κολυμπά, παρότι οι φίλοι του αλλά και άλλοι παραθεριστές τον παρότρυναν να βγει από τη θάλασσα.

    [04] Διαγωνισμός για γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες

    19/6/2003 9:06:00 μμ

    Διαγωνισμό για την πρόσληψη 200 γυναικών επαγγελματιών οπλιτών ως χειριστριών ηλεκτρονικών υπολογιστών προκήρυξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος για την αναβάθμιση των στρατολογικών υπηρεσιών της χώρας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Λάζαρου Λωτίδη, και στοχεύει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών που συναλλάσονται με τα στρατολογικά γραφεία. Οι επιτυχούσες θα στελεχώσουν τα στρατολογικά γραφεία που εδρεύουν στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, αναλαμβάνοντας υπηρεσία μέσα στο 2004. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι 25 Ιουλίου 2003. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό για την πρόσληψη 1300 επαγγελματιών οπλιτών ανδρών, κατατέθηκαν 2500 αιτήσεις. Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής τους.

    [05] Εκδηλώσεις ΓΣΕΕ - Εργατικού Συνδικάτου Θεσσαλονίκης

    19/6/2003 7:56:00 μμ

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ με το Εργατικό Συνδικάτο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη συμπρωτεύουσα. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η Σύνοδος των συνδικάτων που θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθώς και η συναυλία διαμαρτυρίας στη Νέα Παραλία το βράδυ του Σαββάτου.

    ΓΣΕΕ: Υπόσχεται ειρηνικές διαδηλώσεις

    Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τους πολίτες της χώρας και της Ευρώπης να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο των Συνδικάτων που θα γίνει το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

    Κάλεσαν επίσης τον κόσμο να συμμετάσχει και στη συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

    Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του Εργατουπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσαν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι αγωνιστικές και ειρηνικές και υπογράμμισαν ότι από την πλευρά τους δεν θα επιτρέψουν να γίνουν έκτροπα.

    Ο Βαγγέλης Μουτάφης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ανησυχία που επικρατεί στους κατοίκους και κυρίως στους καταστηματάρχες, μία ανησυχία που όπως είπε έρχεται σε αντίθεση με το πρόσωπο της φιλόξενης πόλης που υποδέχεται τους διαδηλωτές.

    [06] Τουρκικά ''βήματα'' προς την κατεύθυνση της Ε.Ε.

    19/6/2003 10:28:00 μμ

    Θετικό μήνυμα για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, αποστέλλει η Αγκυρα στην Ευρώπη με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο, πακέτου μεταρρυθμίσεων που ζήτησε η Ε.Ε. προκειμένου δώσει το πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση από πλευράς στρατιωτικού κατεστημένου όλων των προτεινόμενων μέτρων, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των βασανιστηρίων κατάργηση και των νόμων που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και σκέψης, ενώ παράλληλα προβλέπεται η στήριξη γλωσσών των μειονοτήτων, όπως π.χ. της κουρδικής. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε δια στόματος του Μόνιμου Αντιπροσώπου της χώρας στο Στρασβούργο, και η οποία αφορά την χωρίς όρους καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Στρασβούργο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ''οι αρχές της χώρας μου άρχισαν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα με στόχο να επιτρέψουν στην Επιτροπή να διαπιστώσει στη σύνοδό της, αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στις 7-8 προσεχούς Οκτωβρίου, την καταβολή της αποζημίωσης (δίκαιης ικανοποίησης) και να αποτρέψει την εξέταση από την Επιτροπή του σχετικού ψηφίσματος''.

    Πολλές αντιπροσωπείες καλωσόρισαν την τουρκική δήλωση, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναμένουν να δουν την υλοποίησή της. Οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας σε παρεμβάσεις τους ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις αναφορικά με το κατά πόσο η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει πριν τον Οκτώβριο και χωρίς προϋποθέσεις.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η δήλωσή του είναι σαφής και δεν διαλαμβάνει οποιουσδήποτε όρους και η αποζημίωση θα καταβληθεί στην κ. Λοϊζίδου μέχρι τον Οκτώβριο.

    Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης του θέματος τον Οκτώβριο εν αναμονή της καταβολής της αποζημίωσης.

    Ο συνήγορος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι η νέα τοποθέτηση της Τουρκίας, που έως τώρα με διάφορα προσχήματα αρνούταν την καταβολή των αποζημιώσεων, αποτελεί ορόσημο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη διεθνή έννομη τάξη. Η Τουρκία, είπε ο κ. Δημητριάδης, πρέπει τώρα να εφαρμόσει και την απόφαση για την απρόσκοπτη πρόσβαση της Τιτίνας Λοϊζίδου στην περιουσία της στα Κατεχόμενα.

    Η Τιτίνα Λοϊζίδου δήλωσε ότι θα αναμένει να δει τα περαιτέρω τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή της απόφασης για απόλαυση της περιουσίας της.

    [07] Νομικό πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα

    19/6/2003 8:22:00 μμ

    Τη δυνατότητα να γίνουν μέλη ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους σε εθνικά πολιτικά κόμματα, θα αποκτήσουν σύντομα οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μετά την πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνήλθε στις 16 Ιουνίου 2003 υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε σήμερα, τρεις ημέρες αργότερα, στις Βρυξέλλες την έκθεση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, Τζο Λάινεν, εγκρίνοντας έτσι την πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

    Ενα νομοθέτημα βασισμένο σε ελληνική πρωτοβουλία

    Σημαντικό σημείο της έκθεσης είναι η πρόταση να ισχύσει ο νέος κανονισμός από την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για την έγκαιρη προσαρμογή στους νέους κανόνες.

    Η διαθεσμική συζήτηση -στο πλαίσιο της ΕΕ- για τη νομική κατοχύρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία, όταν το 1996 ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, συνέταξε σχετική έκθεση, στην οποία υπογραμμιζόταν ο συνταγματικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν τα πολιτικά κόμματα στη δημοκρατική διαμόρφωση απόψεων και τονιζόταν ότι ''χωρίς τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση μιας γνήσιας ευρωπαϊκής ιθαγένειας, η οποία επιδιώκει, συζητεί και επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο''.

    Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο καθηγητής Δ. Τσάτσος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία που ''κατόρθωσε να ολοκληρώσει ένα νομοθέτημα τεράστιας θεσμικής σημασίας'' όπως είπε.

    Εξάλλου, σημείωσε την ευαισθησία του Πρωθυπουργού και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Κ. Σημίτη για το θεσμό των πολιτικών κομμάτων και υπογράμμισε την επιθυμία του να συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση στα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας.

    Αναφερόμενος στα δημοκρατικά οφέλη που προκύπτουν από τη νομική κατοχύρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ο Δ.Τσάτσος είπε ότι ''θα επέλθει εμβάθυνση στη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και θα υλοποιηθεί η αρχή της αλληλεγγύης των λαών μέσα από την ουσιαστική συσπείρωση των εθνικών κομμάτων των κρατών μελών''. ''Ο ρόλος του ευρωπαίου πολίτη'', πρόσθεσε, ''δεν θα εξαντλείται μόνο στην ψήφο που δίνει στις ευρωεκλογές αλλά και στη δραστηριοποίηση του στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων''.

    Τι προβλέπει η έκθεση Λάινεν

    Η έκθεση Λάινεν, συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την πρόταση της Επιτροπής, επιφέροντας όμως μερικές τροποποιήσεις, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και την πιο διαφανή χρηματοδότησή τους.

    Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα νοείται ''μία ένωση πολιτών ή ομοσπονδία πολιτικών κομμάτων κρατών μελών που αναγνωρίζεται από, ή έχει ιδρυθεί όπως ορίζει η έννομη τάξη ενός τουλάχιστον κράτους μέλους, συμβάλλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διαμόρφωση και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της ΕΕ και αντιπροσωπεύεται ή επιδιώκει να αντιπροσωπευτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Για να χρηματοδοτηθεί ένα ευρωπαϊκό κόμμα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε θα πρέπει να υποβάλει το καταστατικό και το πολιτικό του πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιπλέον να αντιπροσωπεύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στα εθνικά ή τοπικά κοινοβούλια σε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών ή να έχει λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων στις τελευταίες ευρωεκλογές που έλαβαν χώρα στο ένα τέταρτο των κρατών μελών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ένα πολιτικό κόμμα χρηματοδοτική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης είναι ο σεβασμός στις αρχές της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την εποπτεία των προϋποθέσεων αυτών θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Για τη διασφάλιση της διαφάνειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι ένα πολιτικό κόμμα που λαμβάνει χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να δημοσιεύει ετησίως τα έξοδα και τις δαπάνες του καθώς και να δηλώνει τις πηγές χρηματοδότησής του αναφέροντας αναλυτικά τις χορηγίες και τις δωρεές άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να μη γίνονται δεκτές δωρεές που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ετησίως από άτομα ή οργανώσεις ενώ δίνει το δικαίωμα να εισπράττονται χρήματα από τις εγγραφές νέων μελών.

    Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση του Κοινοβουλίου απαγορεύεται στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να χρηματοδοτούν εθνικά ή περιφερειακά κόμματα με δύο σημαντικές εξαιρέσεις: τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών πριν τις ευρωεκλογές και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών δραστηριοτήτων ή εκδηλώσεων.

    [08] Θετικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο του ΕΛΚ

    19/6/2003 7:30:00 μμ

    Τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξουν την Ελληνική προεδρία για την επιτυχή κατάληξή της κάλεσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Σάνι" στη Χαλκιδική. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία είναι εθνική υπόθεση. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου της συνέλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και τόνισε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση ήταν πολύ σημαντική και τα συμπεράσματα της ισορροπημένα και θετικά.

    Συνεργασία για περιφεριακή σταθερότητα

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψήφισμά του για τα Δυτικά Βαλκάνια υιοθέτησε πρόταση της ΝΔ και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ''ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία που βασίζεται στην καλή γειτονία στο απαραβίαστο των συνόρων, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου".

    Ακόμη τονίζεται ότι είναι αδιανόητος ο πόλεμος και η χρήση βίας τόσο αναφορικά με αυτές τις χώρες, όσο και για τους γείτονές τους.

    Η συνεισφορά στην περιφερειακή σταθερότητα και οι ευρωπαϊκές σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για κάθε υπό ένταξη χώρα, αναφέρεται.

    Επίσης αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική σύνοδος το φθινόπωρο στη Μακεδονία για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της Βαλκανικής.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς το αποτέλεσμα της συνέλευσης χαρακτηρίζεται πολύ θετικό και τα κεντροδεξιά κόμματα ζητούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Δεκέμβριο του 2003.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ τόνισε ότι τα κεντροδεξιά κόμματα είναι ικανοποιημένα, αφού οι περισσότερες προτάσεις τους από το συνέδριο του Εστορίλ υιοθετήθηκαν από τη συνέλευση.

    Το ΕΛΚ, είπε ο κ. Μάρτενς, συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διαφορετική άποψη έχουν ο κ. Καραμανλής και οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και ο Αυστριακός καγκελάριος.

    Στη σύνοδο δεν τοποθετήθηκαν για το θέμα οι κύριοι Αθνάρ και Μπερλουσκόνι.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι διατηρεί επιφυλάξεις και είπε ότι το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει ανοικτό και υπό διαπραγμάτευση κατά τη Διακυβερνητική.

    Σε ότι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι δεν έγινε αναλυτική συζήτηση και πως στο κείμενο της συνέλευσης υπάρχει μία πρόβλεψη, αλλά είναι περιορισμένη και η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως θα πρέπει να συμπεριλάβει την αλληλεγγύη μέσα από την ενισχυμένη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και για την περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

    Στη διευρυμένη Σύνοδο του ΕΛΚ συμμετείχαν εννέα πρωθυπουργοί (απουσίαζε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν) και περίπου 50 αρχηγών κομμάτων.

    [09] Κατηγορίες κατά Αμερικανού για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

    19/6/2003 10:19:00 μμ

    Τζον Ασκροφτ

    Στην παραδοχή ότι βοήθησε το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα με στόχο να πραγματοποιηθούν διάφορες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, προχώρησε ένας Αμερικανός οδηγός φορτηγού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο 34χρονος Ιμάν Φάρις είχε επαφές με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, προκειμένου να βοηθήσει στην ανατίναξη μιας γέφυρας στη Νέα Υόρκη. Ο κατηγορούμενος, που γεννήθηκε στο Κασμίρ πρωτοήλθε στις ΗΠΑ το 1994 και έγινε Αμερικανός πολίτης το 1999, προχώρησε σε εξώδικο διακανονισμό με την αμερικανική δικαιοσύνη, καθώς συμφώνησε να παραδεχτεί ότι προσέφερε υλική υποστήριξη στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [10] Βέλγιο: Αγωγές κατά των Μπους και Μπλερ για τον πόλεμο

    19/6/2003 7:54:00 μμ

    Τρεις αγωγές έχουν υποβληθεί στο Βέλγιο κατά του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ για τις ευθύνες τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το βελγικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο τις μεταβίβασε στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου αναφέρει ότι οι τρεις αγωγές που έχουν κατατεθεί βασίζονται στο νόμο περί διεθνούς δικαιοδοσίας.

    Οι δύο πρώτες αγωγές στρέφονται, εκτός των κ.κ. Μπους και Μπλερ, και κατά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και του στρατηγού Τόμι Φρανκς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Η τρίτη αγωγή, που στρέφεται κατά του Αμερικανού προέδρου, του κ. Ράμσφελντ, του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ και της συμβούλου του Προέδρου, Κοντολίζας Ράις, αφορά όχι μόνο τους χειρισμούς τους στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και αυτούς στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου αποφάσισε οι παραπάνω αγωγές να αποσταλούν στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    [11] Μπλιξ: Λάθος των ΗΠΑ η αμφισβήτηση των εκθέσεων του ΟΗΕ

    19/6/2003 9:03:00 μμ

    Την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πίστευαν ότι θα βρουν μεγάλες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, εξέφρασε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα ''Νιου Γιορκ Τάιμς''. ''Δεν βλέπω πως θα μπορούσαν να έχουν βγάλει αυτό το συμπέρασμα αν είχαν μελετήσει τις εκθέσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουηδός διπλωμάτης, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα.

    Όσον αφορά στην έκβαση του πολέμου στο Ιράκ και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι χαιρετίζει την εξάλειψη ενός εκ των πιο φρικτών καθεστώτων στον κόσμο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, μεταξύ των αρνητικών συνεπειών του πολέμου είναι και η απομάκρυνση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι ένας θεσμός χωρίς ελπίδα.

    [12] Απελευθέρωση δανείων από τις Τράπεζες

    19/6/2003 8:19:00 μμ

    Απελευθερώνονται από την Παρασκευή τα ανώτατα όρια δανεισμού στην καταναλωτική πίστη, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα που επιλέγει, προκειμένου να κάνει αίτηση για τη λήψη καταναλωτικού ή προσωπικού δανείου για το ποσό που επιθυμεί χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Οι τράπεζες από τη μεριά τους με τη χρήση των συστημάτων εκτίμησης πιστωτικών κινδύνων και τα δεδομένα που θα λαμβάνουν από την λευκή λίστα του Τειρεσία θα μπορούν να δημιουργούν το προφίλ κάθε πελάτη, να εκτιμούν την πιστοληπτική του ικανότητα και να αποφασίζουν για την έγκριση ή μή του σχετικού αιτήματος.

    Προσφορά νέων προϊόντων

    Το θέμα όμως που έχει προκύψει είναι ότι για να καταστεί λειτουργική και χρήσιμη η λευκή λίστα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, προκειμένου να υπάρξει ικανός όγκος στοιχείων από μέρους του κοινού.

    Στο διάστημα αυτό οι Τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια την πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων δανειοληπτών, καθώς τα στοιχεία που θα έχουν γι' αυτούς θα είναι ελλιπή.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και όταν καταστεί η λευκή λίστα λειτουργική οι Τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη χορήγηση καταναλωτικών και προσωπικών δανείων μεγάλων ποσών.

    Θα δίνεται προτεραιότητα στον πελάτη που διατηρεί σταθερά υψηλά εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνει με συνέπεια τις υπάρχουσες δανειακές τους υποχρεώσεις (κάρτες, στεγαστικά δάνεια κλπ).

    Ο μεγάλος όγκος των δανειοληπτών θα εξακολουθήσει, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, να "αντιμετωπίζει" τα όρια που ισχύουν σήμερα στην καταναλωτική πίστη.

    Η απελευθέρωση την καταναλωτική πίστη θα δώσει τη δυνατότητα στις Τράπεζες για εξατομίκευση στην τιμολόγηση, τουλάχιστον σε ορισμένα προϊόντα. Απόλυτη εξατομίκευση στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, είναι αδύνατη καθώς απαιτεί τεράστιο κόστος και φόρτο εργασίας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καταναλωτές θα βγουν κερδισμένοι από την απελευθέρωση, καθώς οι Τράπεζες θα είναι σε θέση να προσφέρουν νέα προϊόντα με καλύτερη τιμολόγηση, ενώ ταυτόχρονα θα τους δοθεί η ευκαιρία να οργανώσουν καλύτερα το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

    [13] Αυξηση του πληθωρισμού τον Μάιο στην Ελλάδα

    19/6/2003 8:03:00 μμ

    O πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε από 3,3% τον Απρίλιο σε 3,5% το Μάϊο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Το Μάϊο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "15" σημειώθηκε στην Ιρλανδία (3,9%) και ακολουθούσαν η Πορτογαλία (3,7%) και η Ελλάδα (3,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,6%), το Βέλγιο και την Αυστρία (από 0,9%). Στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 2,1% τον Απρίλιο σε 1,9% το Μάϊο. Πριν από ένα χρόνο ήταν 2%. Για τους "15", ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2% τον Απρίλιο σε 1,8% το Μάϊο. Πέρυσι ήταν 1,8%.

    Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2003, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη, αυξήθηκε σε δύο (Ελλάδα-Ολλανδία) και παρέμεινε στάσιμος στην Πορτογαλία.

    Σε σχέση με το Μάϊο του 2002, σημαντικές αυξήσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 1,3% σε 2,3%), τη Μεγάλη Βρετανία (από 0,8% σε 1,2%) και τη Γαλλία (από 1,5% σε 1,8%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (από 1,7% σε 0,9%), τη Γερμανία (από 1,1% σε 0,6%) και τη Φινλανδία (από 1,8% σε 1,1%).

    Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από 2,2% τον Απρίλιο του 2003 σε 2,1% το Μάϊο, ενώ στην Ελβετία μειώθηκε από 0,7% σε 0,4% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

    [14] Ολυμπιακός-Περιστέρι 73-83

    Πηγή: ΑΠΕ 19/6/2003 8:04:00 μμ

    Προβάδισμα όσον αφορά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Α1, πήρε το Περιστέρι. Η ομάδα των δυτικών προαστίων, μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση επικράτησε 83-73 του Ολυμπιακού στο κλειστό του Κορυδαλλού και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια σπουδαία επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου. Πρώτος σκόρερ του Περιστερίου, που το Σάββατο υποδέχεται στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" τους "Eρυθρόλευκους" στον 4o αγώνα της σειράς, αναδείχθηκε ο Παπαμακάριος που σημείωσε 29 πόντους.

    [15] ''Ο κόσμος των Ελλήνων'' στη Σρεμς της Αυστρίας

    19/6/2003 9:40:00 μμ

    Ένα εντυπωσιακό "ταξίδι" στην αρχαιότητα, στις "ρίζες" του σημερινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, υπόσχεται η μεγάλη έκθεση "Ο κόσμος των Ελλήνων" που εγκαινιάσθηκε στην πόλη Σρεμς της Κάτω Αυστρίας στο εκθεσιακό κέντρο "I.de.a.", του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνα πολύμορφου καλλιτέχνη Ευθύμη Βαρλάμη, και διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε μια έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων, με αναπαραστάσεις σκηνών της Μυθολογίας και μέσα από μια σειρά εκθεμάτων, παρουσιάζεται ο θαυμαστός κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας. Στα εκθέματα συγκαταλλέγονται, από αρχαία αγγεία με εντυπωσιακές παραστάσεις, μέχρι τοιχογραφίες και πολυάριθμα γλυπτά, πολλά από τα οποία έχει δανεισθεί η έκθεση στη Σρεμς από το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βασιλείας της Ελβετίας και από το Εθνικό Μουσείο της Αθήνας.

    Υπάρχει ακόμη μια ελεύθερη αναπαράσταση του Μαντείου των Δελφών και των Μυστηρίων της Πομπηίας, όπως επίσης και των Μινωικών τοιχογραφιών από τη Σαντορίνη και την Κρήτη.

    Όπως τόνισε στα εγκαίνια ο εμπνευστής και δημιουργός της έκθεσης με έντονο το παιδαγωγικό περιεχόμενό της - Μάκης Βαρλάμης, στόχος της είναι να δώσει τις διαστάσεις της επίδρασης της Αρχαίας Ελλάδας, δια μέσου των αιώνων, στην ευρωπαϊκή Τέχνη και στον ευρωπαϊκό Πολιτισμό, από την Αναγέννηση μέχρι τον Κλασικισμό.

    Ο Βαρλάμης, που έχει καταξιωθεί στο χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής αλλά και ως παιδαγωγός, έχει διατελέσει καθηγητής στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιένης ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

    Η μοναδική σε μέγεθος αλλά και στην πολυμορφία και στον εντυπωσιασμό της έκθεση του Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο με τους 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα - είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπη και στη συνέχεια στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, τη Ρόδο και την Σρεμς της Αυστρίας.

    [16] ''Αλφάβητο 24 και ένα γράμματα'' της Ευρώπης

    19/6/2003 9:26:00 μμ

    Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης

    ''Αλφάβητο 24 και ένα γράμματα'' είναι ο τίτλος της έκθεσης του γνωστού Ελληνα ζωγράφου, καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη, που φιλοξενείται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη. Η έκθεση, η οποία από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτσης και την Ελληνίδα επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, περιλαμβάνει 24 έργα, τα οποία αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και ένα πολύπτυχο έργο με τη μορφή σταυρόλεξου και τον τίτλο ''Χρησμός''. Έτσι, με τα ''24 γράμματα και τον χρησμό'' συμπληρώνεται ο αριθμός των 25 γραμμάτων, ως ένα ευρωπαϊκό αλφάβητο, συμβολικό αφιέρωμα στη σημερινή διευρυμένη ΕΕ των 25 κρατών-μελών.

    Όπως σημειώνει, ο κ. Ψυχοπαίδης στον κατάλογο της έκθεσης ''Τα 24 γράμματα'' με τη μορφή κλειστών-ανοιχτών βιβλίων, είναι ένα είδος εικαστικού ημερολογίου που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας, ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσα από την ποίηση του ευτελούς, του φαινομενικά ασήμαντου και του τυχαίου''.

    Προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, ο κ. Γιαννίτσης χαρακτηρίζει το έργο ''Αλφάβητο 24 και ένα γράμματα'', ως ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εικαστικού προβληματισμού για τα ανθρώπινα και διεθνή δρώμενα, σε μια χρονική στιγμή, που τουλάχιστον για την Ευρώπη ο αριθμός 25 έχει μια συμβολική σημασία.

    Η αρμόδια για τον Πολιτισμό επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ προλογίζοντας επίσης τον κατάλογο αναγνωρίζει ότι το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη ''προσελκύει και αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή, αναμιγνύοντας τα αποσπάσματα μιας ευρωπαϊκής κληρονομιάς που μοιραζόμαστε όλοι''.

    [17] Πακέτα σύνδεσης ADSL από ΟΤΕnet και ACN

    19/6/2003 9:48:00 μμ

    Την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών ADSL που εξασφαλίζουν γρήγορη και συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε η ΟΤΕnet, δίνοντας στη δημοσιότητα τις τιμές για δύο πακέτα, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις ταχύτητες, αλλά και τον χρήστη στον οποίο απευθύνεται. Τη διάθεση υπηρεσιών ΑDSL προς τους τελικούς χρήστες άρχισε από τις 17 Ιουνίου και η ACN, εταιρία του Ομίλου Altec. Η νέα υπηρεσία ονομάζεται ACN ADSL Connect και επιτρέπει τη λήψη δεδομένων από 384 Kbps έως 1 Mbps και τη μετάδοση δεδομένων από 128 Kbps έως 256 Kbps.

    ADSL Connect από την ACN

    Η υπηρεσία ACN ADSL Connect περιλαμβάνει το μηνιαίο κόστος πρόσβασης στο Internet και όχι τα κόστη ενεργοποίησης, εξοπλισμού και εγκατάστασης της γραμμής ADSL.

    Oι τιμές (χωρίς ΦΠΑ) για τις μηνιαίες συνδρομές ACN ADSL Connect είναι 47,50 ευρώ για τις ταχύτητες 384 Kbps/128 Kbps, 72,50 ευρώ για τις ταχύτητες 512 Kbps/128 Kbps και 141,50 ευρώ για τις ταχύτητες 1024 Kbps/256 Kbps.

    Ειδικά για το πρώτο τρίμηνο της πιλοτικής διάθεσης των γραμμών ADSL από τον OTE, η ACN προσφέρει τρίμηνες συνδρομές ACN ADSL Connect σε ειδικές τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές (χωρίς ΦΠΑ) για τις τρίμηνες συνδρομές ACN ADSL Connect είναι 129,50 ευρώ για τις ταχύτητες 384 Kbps/128 Kbps, 196,50 ευρω για τις ταχύτητες 512 Kbps/128 Kbps και 381,50 ευρώ για τις ταχύτητες 1024 Kbps/256 Kbps.

    Οι ειδικές τιμές ισχύουν για όσες τρίμηνες συνδρομές ACN ADSL Connect ενεργοποιηθούν μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2003.

    OnDSL HOME και OFFICE από την ΟΤΕnet

    Το πρώτο πακέτο της ΟΤΕnet, το OnDSL HOME, απευθύνεται στην αγορά των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών ταχυτήτων 384, 512, και 1024 kbps.

    Για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή για ταχύτητα 384, τα τιμολόγια είναι 147, 279 και 529 ευρώ για τρίμηνη, εξάμηνη και ετήσια σύνδεση αντίστοιχα. Στις συνδέσεις αορίστου χρόνου, η χρέωση είναι ανά μήνα: Για την ταχύτητα 384 είναι 49 ευρώ, για την 512 φτάνει τα 75 ευρώ και για την 1024 ανεβαίνει στα 145 ευρώ το μήνα συν το ΦΠΑ.

    Το δεύτερο πακέτο, το OnDSL OFFICE, απευθύνεται στην αγορά των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και περιλαμβάνει ADSL συνδέσεις με τις παραπάνω τρεις διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με περισσότερες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ειδικά για τις επιχειρήσεις. Η χρέωση είναι ανά μήνα και οι τιμές έχουν ως εξής: Για ταχύτητα 384 το τιμολόγιο είναι 99 ευρώ, για ταχύτητα 512 η τιμή είναι 125 ευρώ και για 1024 η τιμή διαμορφώνεται στα 235 ευρώ.

    Για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να αγοράσουν το πακέτο OnDSL OFFICE 384 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η OTEnet προσφέρει ειδική τιμή γνωριμίας, μειώνοντας το μηνιαίο τέλος στα 70 ευρώ για ένα χρόνο (έως τις 31 Αυγούστου 2004).

    Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο κόστος πρόσβασης για τις υπηρεσίες ADSL θα πρέπει να προστεθούν και τα κόστη για την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση της γραμμής ADSL από τον ΟΤΕ, το μηνιαίο τηλεπικοινωνιακό τέλος στον ΟΤΕ καθώς και τα κόστη για τον τεχνολογικό εξοπλισμό (μόντεμ ADSL, φίλτρα ή "σπλίτερ").

    [18] Ασύρματο διαδίκτυο σε χωριά της Ινδίας

    19/6/2003 9:46:00 μμ

    Πάνω από 200 αγροτικές κοινότητες του κρατιδίου Μαχαράστρα της Ινδίας οργάνωσαν έναν συνεταιρισμό ασύρματου διαδικτύου, εγκαθιστώντας 50 "θερμά σημεία" για wi-fi στις περιοχές τους. Δεδομένης της έλλειψης επικοινωνιακής υποδομής σε μεγάλο μέρος της υπαίθρου, το wi-fi καλύπτει γρήγορα την επιθυμία πολλών χωριών να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Ο συνεταιρισμός κατόρθωσε να μαζέψει περισσότερα από 365.000 ευρώ (20 εκατ. ρουπίες) ώστε να επεκτείνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε τοπικό επίπεδο. Το Μαχαράστρα ωστόσο δεν είναι μόνο του. Κοινότητες σε όλη την ύπαιθρο χώρα έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν το wi-fi, το οποίο νομιμοποιήθηκε προσφάτως από την ινδική κυβέρνηση.

    Σε ένα πρόσφατο τεχνολογικό συνέδριο στην Μπανγκαλόρη, οι ομιλητές σημείωσαν ότι οι συγκεκριμένες αγροτικές κοινότητες, στην πραγματικότητα βρίσκονταν στην αιχμή, με όρους ανάπτυξης του wi-fi, εάν συγκριθούν με τις αστικές περιοχές της Ινδίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2003 - 20:56:37 UTC