Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος: ''Αποκτήσαμε μια καινούργια πατρίδα''
  • [02] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ: Προτάσεις για μια κοινωνική Ευρώπη
  • [03] Δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη
  • [04] Επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • [05] ΜΚΟ: Η ΕΕ δεν έλαβε δεσμεύσεις για τον αγώνα κατά AIDS
  • [06] Πλήρης ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου
  • [07] Ιράν: Συλλήψεις φοιτητών καταγγέλουν οι μεταρρυθμιστές
  • [08] Διαλλακτικότερο το Ιράν προς επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του
  • [09] Νιγηρία: Εκατό νεκροί από έκρηξη πετρελαιαγωγού
  • [10] Σύνοδος του κουαρτέτου για προώθηση του ''οδικού χάρτη''
  • [11] Τυνησία: Αγνοούνται 200 λαθρομετανάστες από ναυάγιο
  • [12] Ζιμπάμπουε: Απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης
  • [13] Περιοδεία Μπους τον Ιούλιο στην Αφρική
  • [14] Μεταφέρεται στην Ιαπωνία κατασκοπευτική βάση των ΗΠΑ
  • [15] Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Βαγδάτη
  • [16] Βόλεϊ-Παγκόσμιο Λιγκ: Ηττα της εθνικής στην Τσεχία
  • [17] Μπέκαμ: ''Θα επιστρέψω τον Αύγουστο στην Ιαπωνία''
  • [18] Φ.Π.Α στις διαδικτυακές επιχειρήσεις

    [01] Στεφανόπουλος: ''Αποκτήσαμε μια καινούργια πατρίδα''

    21/6/2003 4:49:00 μμ

    Για απόκτηση μιας καινούργιας πατρίδας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και την υιοθέτηση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, έκανε λόγο από το Κιλκίς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος παρευρέθη στον εορτασμό της επετείου της μάχης του Κιλκίς που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας, τόνισε ότι η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη σύγχρονη επέτειο της νέας, πανευρωπαϊκής πατρίδας. "Χθες αποκτήσαμε μία καινούργια πατρίδα, ούτε χάσαμε, ούτε σημειώθηκε καμία υποβάθμιση της εθνικής μας πατρίδας, αλλά, για πρώτη φορά, δόθηκε επισήμως ένα κείμενο επί του οποίου θα υπάρχει περαιτέρω συζήτηση και είναι κείμενο αρχής και βάσεως που δημιουργεί μια πατρίδα κάπως διαφορετική από τις πατρίδες τις εθνικές, διότι δεν συγκροτεί μια διοίκηση ομοσπονδιακή ή μια άλλη περιοχή εθνική", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος προσθέτοντας ότι η καινούργια πατρίδα είναι πατρίδα περισσότερο πνευματική, πολιτιστική, ηθική και πατρίδα αρχών και πίστεως.

    ΓΙα την υιοθέτηση του σχεδίου Συντάγματος της Ε.Ε.

    Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο προοίμιο του σχεδίου Συντάγματος όπου αναγράφεται μια φράση από τον ''Επιτάφιο του Περικλέους'' του Θουκυδίδη για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ". . . η ευρωπαική δημοκρατία εκφράζει καθαρότερα, γνησιότερα και πληρέστερα την έννοια της ελληνικής μορφής δημοκρατίας". "Και δεν είναι μόνο η έννοια της δημοκρατίας. . . Είναι και η έννοια της κοινωνικής δημοκρατίας, η οποία υπάρχει στην Ευρώπη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι "η κοινωνική πολιτική αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κάμψη και υποχώρηση λόγω της οικονομικής κρίσης", ενώ σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες να περιληφθεί η χριστιανική θρησκεία στο Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν επετεύχθη λόγω του ότι τα κράτη της Ευρώπης είναι λαϊκά.

    Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές της Ευρώπης

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ, ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ πολεμοχαρής, αλλά είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει όλα τα δικαιώματά της.

    "Πρέπει κάποτε να βρεθούν λύσεις και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δαπανούμε συνεχώς τεράστια χρηματικά ποσά για αυτές τις διαφορές. Ολα τα μέλη που θέλουν να ονομάζονται υποψήφια οφείλουν κατά κύριο λόγο να συμμορφωθούν προς τις αρχές της Ευρώπης και προς το κράτος δικαίου", κατέληξε ο Πρόεδρος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη σε δοξολογία στην Μητρόπολη Κιλκίς, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον λόφο των Ηρώων, ξεναγήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς και παρακολούθησε την παρέλαση, ενώ το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμος Κιλκίς.

    [02] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ: Προτάσεις για μια κοινωνική Ευρώπη

    21/6/2003 4:38:00 μμ

    Οι προτάσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων για μια κοινωνική Ευρώπη που θα απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη διάρκεια της Συνόδου των Συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε το πρωί από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και την ΑΔΕΔΥ, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους οφείλουν να κινητοποιηθούν μαζικά και να το κάνουν χωρίς προτιμησιακές λογικές που σχετίζονται με το ''μανδύα'' αυτών των πολιτικών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος είπε ότι απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

    Την ''ουσιαστική απουσία δικαστικού ελέγχου των κάθε είδους παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοτική πλευρά σε όσες περιπτώσεις ζητείται'', επισήμανε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Αρις Καζάκος, ενώ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Σταμάτης είπε ότι οι εργαζόμενοι προσβλέπουν στην ανοικοδόμηση ενός προωθημένου κοινωνικού κράτους, ως σφαιρική κοινωνική μεταρρύθμιση ικανή να ανοίξει το δρόμο σε δημοκρατικές διαδικασίες σοσιαλιστικού προσανατολισμού.

    Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης είπε ότι οδεύουμε προς τον δρόμο του μέλλοντος της εργασίας με νέες μορφές και κοινωνικές εκφράσεις και κατά συνέπεια για τον κόσμο της εργασίας απαιτείται η κατανόηση των συντελούμενων μετασχηματισμών και η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της αλλαγής των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων.

    Τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης είπε ότι η παγκοσμιοποίηση ''παράγει'' νικητές και ηττημένους, ενώ επισήμανε ότι η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου δεν αποτελεί πανάκεια, τονίζοντας πως εάν στόχος είναι η μείωση της φτώχειας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπανάπτυκτων χωρών τότε αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής.

    [03] Δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη

    21/6/2003 4:22:00 μμ

    "Η Σύνοδος Κορυφής της Χαλκιδικής σηματοδοτεί την πλήρη στρατικοποίηση της ΕΕ, την αναγόρευση της βίας παγκόσμια σαν μέσο επίλυσης των διαφορών, σαν μέσο επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων εναντίον όσων χωρών δεν συμμορφώνονται προς το δόγμα των ΗΠΑ και της ΕΕ". Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενη στην Ελληνική Προεδρία, η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο Πρωθυπουργός διαχειρίστηκε μία από τις χειρότερες φάσεις της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Σημίτης ήταν καλός διαχειριστής και μπράβο του, αλλά εμείς δεν απονέμουμε τα εύσημα σε διαχειριστές". Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά το αν θα αποδυναμωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

    ''Πρέπει να συσταθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στην ΕΕ''

    Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η Ελληνική Προεδρία ξεκίνησε με μέτρα αντικοινωνικά και καταλήγει σε μέτρα στρατιωτικά και βίας.

    Σε σχέση με την "κόκκινη γραμμή" στη διάρκεια της Συνόδου και την προσπάθεια των διαδηλωτών να τη ''σπάσουν'' χθες στο Νέο Μαρμαρά, τόνισε ότι "η κόκκινη γραμμή πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν γραμμή παραβίασης, όμως αυτό που έχει σημασία είναι καθημερινά οι εργαζόμενοι να αντιπαλεύουν τις κόκκινες γραμμές είτε αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε τις εργασιακές σχέσεις".

    Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να συσταθεί ένα ευρύτερο μέτωπο, το οποίο θα αντιπαραταχθεί στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ, με στόχο να επιτευχθεί η Ευρώπη των λαών.

    Περί εκλογών

    Η κ. Παπαρήγα επίσης δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Απαντώντας, είπε ότι σημασία έχει στις επόμενες εκλογές να ενισχυθούν οι ριζοσπαστικές τάσεις μέσα στην κοινωνία και οι λογικές εκείνες που δεν υποκύπτουν στο μονόδρομο της ΕΕ και δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

    Η κα. Παπαρήγα ανέφερε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν αναμένει καμία "επίθεση φιλίας" από το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών, διότι, όπως διευκρίνισε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά πόσο βαθιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στην πολιτική των δύο κομμάτων.

    "Επίθεση φιλίας", σύμφωνα με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, θα δεχτούν πρόσωπα που εμφορούνται από αριστερές, προοδευτικές ιδέες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, άνθρωποι που πεινάνε, μεροκαματιάρηδες που έχουν οξυμένα προβλήματα.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι οι αγωνιστές να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα του ΠΑΣΟΚ ούτε να πέσουν στην παγίδα της ΝΔ, η οποία κάνει τη δική της "επίθεση φιλίας" αξιοποιώντας την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ", επισήμανε η κα. Παπαρήγα.

    [04] Επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    21/6/2003 7:40:00 μμ

    Ενώ χιλιάδες πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης διαδήλωναν ειρηνικά το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, περίπου 300 κουκουλοφόροι που είχαν συγκροτήσει δική τους πορεία, επιδόθηκαν σε καταστροφές καταστημάτων και λεηλασίες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος μεταξύ της Αγίας Σοφίας και της οδού Αριστοτέλους. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα, απωθώντας τους ταραξίες. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο είναι αποπνικτική. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ των ταραξιών και των ομάδων περιφρούρησης της πορείας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε 15 προσαγωγές. Επίσης 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ υπήρξαν αρκετές λιποθυμίες. Αυτήν ώρα ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνονται προς το Λευκό Πύργο, ενώ πλέον στο κέντρο επικρατεί ηρεμία.

    Ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και οδομαχίες

    Κρατώντας καδρόνια, λοστούς και τσεκούρια έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιές, ενώ εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που τους καταδιώκουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν προκληθεί ζημιές σε δυο υποκαταστήματα τραπεζών από βόμβες μολότοφ που πέταξαν οι ταραξίες, καθώς και σε περίπου τριάντα καταστήματα.

    Δεκάδες κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου με σκοπό να ενσωματωθούν στην πορεία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και των εργατικών συνδικάτων που είχε καθηλωθεί, καθώς η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα είναι αποπνικτική στο κέντρο της πόλης.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν και τραυματισμοί. Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί, δέκα διαδηλωτές και αλλοι οκτώ ηλικιωμένοι πολίτες, που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

    Της πορείας προηγήθηκαν το μεσημέρι προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα μελή του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, της "Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003" στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, τα μέλη της ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου, η "Αντίσταση Θεσσαλονίκη 2003" είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων και η "Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003" στην Καμάρα. Σε άλλο σημείο συγκεντρώθηκαν και τα μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης "Salonika 2003".

    Νωρίτερα άλλες δύο πορείες πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, ενώ ακολούθησαν συναυλίες διοργανωμένες από τα κινήματα των διαδηλωτών.

    Τα περισσότερα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστά, ενώ έχουν θωρακιστεί με ειδικές κατασκευές.

    Κορύφωση των εκδηλώσεων με συναυλίες

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται το βράδυ με δύο μεγάλες συναυλίες μια στην πλατεία Αριστοτέλους και μία την παραλία Θεσσαλονίκης.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην συμπρωτεύουσα

    Απροσπέλαστη είναι η Θεσσαλονίκη εν΄ όψει των διαδηλώσεων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους:

    Εγνατία, Αγ. Δημητρίου, Λαγκαδά, Πλατεία Δημοκρατίας, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή, Παύλου Μελά, Λ. Νίκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γ΄ Σεπτεμβρίου.

    Από τις 5 το απόγευμα δεν επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε όλο το κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

    Η Τροχαία Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση των οχημάτων τους στους παραπάνω δρόμους, καθώς και να συνεργάζονται με τους τροχονόμους.

    Πορείες με μικροεπεισόδια στον Ν. Μαρμαρά την Παρασκευή

    Τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια το μεσημέρι της Παρασκευής στο Νέο Μαρμαρά όταν ομάδα διαδηλωτών δημιουργήθηκαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει την "κόκκινη γραμμή" που είχε δημιουργήσει η αστυνομία με ισχυρότατες δυνάμεις σε απόσταση τεσσάρων χ.λ.μ. από το "Πόρτο Καρράς", το ξενοδοχείο που διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ ακολούθησε "κλεφτοπόλεμος" στις γύρω περιοχές.

    Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και επτά πολίτες χωρίς, όμως να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Διαδηλωτών

    Ανοιχτός στο διάλογο και τις κινητοποιήσεις των πολιτών εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με εκπροσώπους των διαδηλωτών την Παρασκευή το απόγευμα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι και αυτοί από την πλευρά τους θα πρέπει να σέβονται τη ζωή των πολιτών της Χαλκιδικής.

    Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα ζητήματα της ειρήνης και της δημοκρατίας και τόνισαν πως στις ευρωεκλογές του 2004 θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα και το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις.

    Στεφανόπουλος: ''Η ελευθερία έχει δεσμεύσεις''

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έφτασε το μεσημέρι στο "Πόρτο Καρράς" είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι ελεύθερες στην Ελλάδα αφού έχουμε Δημοκρατία, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα αποφευχθούν τα μικρο-επεισόδια.

    Οι διαδηλωτές, πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος, θα πρέπει να έχουν μια αυτοδέσμευση και να καταλάβουν ότι η ελευθερία έχει δεσμεύσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβάλλονται άνωθεν αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται από τον ίδιο τον ελεύθερο διαδηλωτή.

    Κωνσταντόπουλος: "Ιστορικές στιγμές με τις κινητοποιήσεις"

    O πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές που ζει η Θεσσαλονίκη με τις κινητοποιήσεις και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στο τελευταίο συλλαλητήριο, αυτό του Σαββάτου.

    [05] ΜΚΟ: Η ΕΕ δεν έλαβε δεσμεύσεις για τον αγώνα κατά AIDS

    21/6/2003 5:02:00 μμ

    Απογοήτευση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχονται κατά του AIDS στην Αφρική, για το γεγονός ότι στη σύνοδο κορυφής της Χαλκιδικής οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ενέκριναν τελικά το ένα δισ. ευρώ για το οποίο γινόταν λόγος στο σχέδιο απόφασης. Μετά την παρέμβαση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που επικαλέσθηκαν οικονομικές δυσκολίες, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης της ελληνικής προεδρίας η επίμαχη φράση, με αποτέλεσμα στο τελικό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνόδου να μην καθορίζεται το ποσόν που θα διαθέσει η ΕΕ στη μάχη κατά του AIDS, παρά τη θετική στάση της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Τον Ιούλιο ο καθορισμός των σχετικών κονδυλίων

    ''Ηλθαμε εδώ περιμένοντας από την ΕΕ να λάβει μία συγκεκριμένη δέσμευση, αλλά δεν το έπραξε'', δήλωσε η Λούσι Μάθιου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της DATA (Debt-Aids-Trade-Africa) που ιδρύθηκε από τους σταρ της ροκ Μπόνο και Μπομπ Γκέλντοφ το 2001, με σκοπό την εξάλειψη του AIDS και άλλων ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ελονοσία, παρέχοντας πρόληψη και θεραπεία στους πληθυσμούς που μαστίζονται από τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Το τελικό ποσό που θα διατεθεί από την ΕΕ για το σκοπό αυτό θα καθοριστεί σε διεθνή σύνοδο των δωρητών στις 16 Ιουλίου στο Παρίσι.

    Εκπρόσωπος της Γερμανίας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη κατ' αρχήν να συμβάλει στην προσπάθεια, αλλά δεν πιστεύει σε ''μαγικούς αριθμούς''.

    Σε απάντηση η DATA παρατήρησε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η τρίτη στη σειρά πλουσιότερη χώρα του κόσμου, ενώ στην Αφρική το AIDS σκοτώνει 6.500 ανθρώπους την ημέρα.

    [06] Πλήρης ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου

    20/6/2003 11:17:00 μμ

    Υπό τα χειροκροτήματα κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπεσε στη Χαλκιδική η αυλαία της τρίτης Ελληνικής Προεδρίας με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εμφανώς ικανοποιημένο, να υπογραμμίζει ότι η σημερινή μέρα ήταν μια πολύ σημαντική για την Ε.Ε, καθώς της επέτρεψε να συμφωνήσει στο σχέδιο της Συντακτικής Συνθήκης καθώς και στη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να δηλώνει ότι η Ελληνική Προεδρία έκλεισε με επιτυχία όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα να δηλώνει, ότι πρόκειται για μια ιστορική Σύνοδο.

    Θετική κατάληξη σε όλα τα ζητήματα

    "Η παρουσίαση του σχεδίου Συντάγματος δικαίωσε την ελληνική προεδρία", επισήμανε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία μίας κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και της έκθεσης Σολάνα. Σε μία γενικότερη αποτίμηση της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε επιτυχημένους τους χειρισμούς της για το ξεπέρασμα των προβλημάτων που ανέκυψαν για τη συνοχή της Ένωσης, κατά την ιρακινή κρίση. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν ως βασικό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε οτι δεν ενδιαφέρεται να φύγει από την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, τόνισε ότι επιτεύχθηκαν οι τρεις στόχοι, που είχαν τεθεί και ήταν:

    Να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Σύνταγμα της Ευρώπης, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι πολλοί, ακόμη και πριν μια εβδομάδα, διατύπωναν επιφυλάξεις συνομιλώντας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το αν θα προλάβαιναν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνέλευσης, προκειμένου να προωθηθεί το Σχέδιο στη Διακυβερνητική ή να παραταθούν οι εργασίες της στη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας. Μεταξύ αυτών, που αμφέβαλαν για την κατάληξη της Συνέλευσης, ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ,Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ο κ. Σημίτης απέδωσε την επίτευξη του στόχου αυτού αποκλειστικά και μόνο στις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας. Και πρόσθεσε ότι όχι μόνο ο στόχος επιτεύχθηκε, αλλά προσδιορίστηκε και το χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω διαδικασιών. Να διαμορφωθεί μία κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Στο θέμα αυτό έπρεπε να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, στη συνέχεια να βρεθούν μορφές συνεργασίας με τις Τρίτες Χώρες, ώστε να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών και εξεύρεση νέων τρόπων καταπολέμησης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Ολα αυτά, τόνισε ο κ. Σημίτης, επιτεύχθηκαν. Να διαμορφωθεί μία ευρωπαϊκή αντίληψη για την ασφάλεια και την άμυνα της Ενωσης στη βάση μιας επεξεργασίας του Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος παρουσίασε σχετικό κείμενο. Στο θέμα αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο να ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο επί Ιταλικής Προεδρίας, όπου, όπως ο ίδιος ο κ. Σολάνα ανέφερε, είναι πιθανό να παρουσιαστεί ένα εκτενέστερο και λεπτομερέστερο κείμενο.

    Συζητήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις και παρουσίαση του στρατηγικού δόγματος της Ε.Ε.

    Η απογευματινή συνεδρίαση της Παρασκευής αναλώθηκε στη συζήτηση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας το "αγκάθι" ήταν η διατύπωση, που έπρεπε να υιοθετηθεί για το Μεσανατολικό και ιδιαίτερα για το ρόλο της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Χαβιέ Σολάνα προειδοποίησε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για οικονομικά μέτρα εναντίον τους, αν δεν δεχτούν την κατάπαυση του πυρός. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, καθώς και με τους διεθνείς οργανισμούς, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, το Ιράν και η Β. Κορέα καλούνται να υπογράψουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ η Τεχεράνη προειδοποιείται να αποδεχτεί ελέγχους του πυρηνικού της προγράμματος από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τους προηγούμενους έξι μήνες η Ευρώπη πέρασε μια δύσκολη στιγμή, αλλά σήμερα βγαίνει ισχυρότερη, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο, που παρουσίασε ο Χαβιέ Σολάνα τόνισε ότι μέσα από αυτό αναδεικνύεται ο διεθνής ρόλος της Ένωσης, ενώ διαμορφώνεται για πρώτη φορά πολιτική σε ορισμένα θέματα, όπως είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κατεβλήθησαν προσπάθειες προκειμένου να καλυτερεύσουν οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και ειρήνης στα Βαλκάνια.

    Ο Χαβιέ Σολάνα απαντώντας σε ερώτηση αν η στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα και αν στη νέα στρατηγική προβλέπεται και στρατιωτική δράση, τόνισε ότι το κείμενο, που παρουσίασε σήμερα αναλύει πως η Ε.Ε βλέπει το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να θεωρεί κατ' ανάγκη τη στρατιωτική δράση ως το κέντρο βάρους αυτού του πλαισίου. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να δίνει μόνος του λύση στα προβλήματα γι' αυτό επιβάλλεται η πολυμερής συνεργασία.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση προωθεί στενή εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παράγοντες στην Ασία, την Κίνα κ.λπ. Προειδοποίησε, ότι όποια χώρα δεν συμπεριφέρεται με βάση αυτές τις αρχές, η Ε.Ε έχει τρόπο και πολλά μέσα να επιβάλλει μια τέτοια συμπεριφορά, χωρίς να προσφύγει στη χρήση βίας, η οποία θα είναι το έσχατο μέσο. Τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια της Ένωσης είναι να βοηθήσει τα κράτη που κινδυνεύουν να γίνουν "παρίες" να μην οδηγηθούν στην κατάσταση αυτή.

    Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το κείμενο στο οποίο γίνεται η αναφορά για τα κράτη "παρίες" είναι ένα πλαίσιο αρχών και πολιτικών και το οποίο θα εξειδικευθεί στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Σημίτης με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο της Ευρω-Ατλαντικής Συνόδου.

    Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Προεδρία

    Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον τρόπο, που χειρίστηκε τα θέματα της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας έκαναν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επάρκεια, την αποτελεσματικότητα και τη λεπτότητα των χειρισμών του κ. Σημίτη σε ολόκληρο το εξάμηνο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε δήλωσή του εκφράζει το θαυμασμό για τη μετριοπάθεια, τη δεξιοτεχνία και τη νηφαλιότητα του Έλληνα ομολόγου του. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε επίσης ότι δεν θα φτάσει στο ύψος του και ελπίζει να επωφεληθεί από τις ικανότητες του Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας.

    Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς μεταξύ άλλων στη διάρκειά της άναψε το "πράσινο φως" για το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο ενσωματώνει τις γερμανικές προτάσεις.

    Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αποτελεί καλή βάση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει "στενό" χρονοδιάγραμμα, ώστε αν είναι δυνατόν, "η Διακυβερνητική να ολοκληρώσει τη δουλειά της στις αρχές του 2004".

    Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, ενώ πρόσθεσε ότι εκφράστηκε η κοινή πολιτική βούληση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, από την πλευρά του χαρακτήρισε το σχέδιο ''πολύτιμο έγγραφο'' και ''καλή βάση εργασίας για το μέλλον'', υπογράμμιζοντας ωστόσο πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ''συζήτησαν τις συγκεκριμένες προτάσεις'' που περιέχονται στο έγγραφο και περιορίστηκαν σε ''μία ανταλλαγή εντυπώσεων''.

    Ο Αθνάρ εξέφρασε επίσης την επιθυμία η Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία θα αποφασίσει για το οριστικό κείμενο του Συντάγματος να έχει ολοκληρώσει το έργο του πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ υπενθύμισε πως το τελικό κείμενο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του παράλληλα με τις ευρωεκλογές του 2004.

    Διαβάστε ακόμα:

    Αναλυτικά το τελικό Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

    Ενέκριναν oι ''25'' το σχέδιο του Συντάγματος Ε.Ε.

    Έκθεση Σολάνα για ασφάλεια και άμυνα της Ε.Ε.

    www.ert.gr/eu

    [07] Ιράν: Συλλήψεις φοιτητών καταγγέλουν οι μεταρρυθμιστές

    21/6/2003 2:29:00 μμ

    Τις αυθαίρετες συλλήψεις δεκάδων φοιτητών κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έγιναν στην Τεχεράνη τις τελευταίες ημέρες, καταγγέλλουν Ιρανοί μεταρρυθμιστές βουλευτές, προειδοποιώντας ότι αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει και νέα κλιμάκωση της έντασης. Οι εφημερίδες που στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στο Ιράν γράφουν σήμερα ότι οι συλλήψεις έγιναν από αστυνομικούς με πολιτικά και παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται πολλοί από αυτούς τους φοιτητές. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις συλλήψεις αυτές οι ιρανικές αρχές επιδιώκουν να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επί δέκα συνεχόμενα βράδια, εκτός από τη νύχτα της Παρασκευής, που δεν αναφέρθηκε καμία μεγάλη συγκέντρωση στην ιρανική πρωτεύουσα. Στο μεταξύ απεργία πείνας άρχισαν έξω από το γαλλικό προξενείο στη Μελβούρνη 50 Ιρανοί διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις μελών της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν Κχάλκ στη Γαλλία.

    Επιστολές βουλευτών προς την κυβέρνηση για την απελευθέρωση τους

    Η φιλελεύθερη εφημερίδα ''Yas-e No'' γράφει ότι τις τελευταίες ημέρες μόνο στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης συνελήφθησαν 32 φοιτητές. Κάποιοι από αυτούς κρατούνται στο Υπουργείο Αντικατασκοπίας, ενώ είναι άγνωστο πού έχουν οδηγηθεί αρκετοί άλλοι.

    ''Τέτοιες πρακτικές ίσως να έχουν αποτελέσματα για μικρή χρονική περίοδο. Όμως η ιστορία του φοιτητικού κινήματος στη χώρα έχει αποδείξει ότι η πολιτική των απειλών και της καταστολής δεν οδήγησε στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα πανεπιστήμια, αντίθετα προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης'', γράφει η ιρανική εφημερίδα.

    Ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Αχμαντ Σιρζάντ απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης, Αγιατολαχ Μαχμούντ Χασεμί -Σαχρουντί, με την οποία διαμαρτύρεται για τη σύλληψη του γιου του, μπροστά στο σπίτι του, από ομάδα αστυνομικών με πολιτικά.

    ''Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτή την παράνομη συμπεριφορά και θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις γιατί κάποιοι άνθρωποι συνελήφθησαν χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα παράπτωμα'', αναφέρει στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης ο μεταρρυθμιστής βουλευτής.

    Αλλοι πέντε βουλευτές απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί, ζητώντας του να παρέμβει για "τις συλλήψεις φοιτητών που δεν είχαν εμπλοκή στις ταραχές''.

    Όμως η σκληροπυρηνική εφημερίδα ''Johmyuri-ye Eslami'', απηχώντας την πεποίθηση των αρχών ότι οι διαδηλώσεις ήταν υποκινούμενες από την Ουάσινγκτον, επισημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να ελέγξουν τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων. ''Οι αρχές είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση εκείνων των φοιτητών που συνεργάζονται με τον εχθρό και προκαλούν εντάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα'', γράφει η εφημερίδα.

    Υψηλόβαθμος Ιρανός κληρικός δήλωσε χθες ότι οι ''χούλιγκανς'' που συνελήφθησαν θα πρέπει να κατηγορηθούν για ''πόλεμο εναντίον του Θεού'' -μία κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή της εσχάτης των ποινών.

    Η ανεργία των νέων πυροδοτεί την κοινωνική κρίση στο Ιράν

    Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, η 23χρονη Ιρανή Μπεχάρεχ, διπλωματούχος μηχανικός πλέον, πήρε το δρόμο για την πρεσβεία του Καναδά στην Τεχεράνη, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

    ''Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά μηχανικού στο Ιράν. Όταν μάλιστα είσαι γυναίκα, είναι πρακτικά αδύνατον'' εξηγεί η Μεχαρέχ προσθέτοντας με έμφαση : ''επιπλέον θέλω να είμαι ελεύθερη και δεν έχω άλλη επιλογή''.

    Σύμφωνα με διάφορες πηγές, κάπου 150.000 έως 180.000 νέοι Ιρανοί διπλωματούχοι εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την πατρίδα τους, γεγονός που φέρνει το Ιράν στην πρώτη θέση των χωρών στην ''εξαγωγή εγκεφάλων''. Από τους 125 ιρανούς φοιτητές που βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους στο πανεπιστήμιο την τελευταία χρονιά των σπουδών τους, οι 90 έφυγαν για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δίχως να έχουν στόχο να επιστρέψουν.

    ''Οι νέοι έχουν την αίσθηση ότι δεν μετέχουν στην διαχείριση των πραγμάτων στη χώρα, αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό άχρηστοι'' λέει ο Φάριμπορζ Ραίς-Ντάνα, καθηγητής και οικονομολόγος. Σύμφωνα με τον Ιρανό καθηγητή, το βασικό πρόβλημα της ιρανικής οικονομίας βρίσκεται στο απόλυτο κρατικό μονοπώλιο, στα θρησκευτικά ιδρύματα και στα παραδοσιακά ''τζάκια'' που κλείνουν τις πόρτες στους νέους, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να ανοίξουν μία ιδιωτική επιχείρηση.

    Η κρίση αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την έκταση των τελευταίων μεγάλων διαδηλώσεων στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις, όσο και αν το θεοκρατικό καθεστώς έσπευσε να τις αποδώσει "σε αμερικανικό δάκτυλο".

    Χιλιάδες νεαροί Ιρανοί, που διεκδικούν περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, διαδήλωσαν επί αρκετές ημέρες γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, που αποτελεί την εστία της φιλειρηνικής αναταραχής.

    Το Ιράν αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έναν πολιτικό αποκλεισμό, καθώς οι συντηρητικοί που ελέγχουν τη δικαιοσύνη και τα συνταγματικά όργανα, αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις του μετριοπαθούς προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί. Ο Ιρανός πρόεδρος, αν και αποκαλείται από πολλούς και ''Ιρανός Γκορμπατσόφ'', δεν μπορεί να αποτρέψει με το πρόγραμμα της ''ισλαμικής δημοκρατίας'' την ''φυγή των εγκεφάλων''.

    Επισήμως, το ποσοστό της ανεργίας άλλωστε, φτάνει το 13% που σημαίνει κάπου 3 εκατομμύρια άνεργοι, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ περισσότεροι. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι μάλιστα νέοι καθώς δημογραφικά το Ιράν είναι μιά χώρα με νεαρό πληθυσμό - σε σύνολο 65 εκατομμυρίων κατοίκων- το 70% είναι κάτω των 30 ετών.

    ''Η νεολαία έχει χάσει κάθε επαφή με τις παραδόσεις και δεν μπορεί να αποδεχτεί τις προτεινόμενες από το ισλαμικό καθεστώς αξίες. Ορισμένοι νέοι απευθύνονται στο εξωτερικό για να ικανοποιήσουν τις πνευματικές και πολιτιστικές τους ανησυχίες'' τονίζει ένας ειδικός σε κοινωνικά θέματα στην Τεχεράνη.

    Για την 29χρονη Λειλά Φαντάγιε, μηχανικό Πληροφορικής που προσπαθεί να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία, το όνειρο βρίσκεται αλλού. ''Εδώ δεν υπάρχει πλέον σταθερότητα, ούτε εργασία ούτε χρήματα. Ο πληθωρισμός αυξάνει συνεχώς εξανεμίζοντας τους μισθούς και οι διπλωματούχοι πληρώνονται με μισθούς πείνας''.

    Ο Αχμάντ, ένας νεαρός χειρουργός που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, παίρνει κάπου 200 δολάρια τον μήνα που δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι σε ένα μικρό διαμέρισμα σε μία όχι πολύ ακριβή συνοικία της Τεχεράνης. ''Για να αγοράσει κάποιος ένα Πεϊκάν, το εθνικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στο Ιράν με τεχνολογία του '60 ,πρέπει να καταβάλει 8.000 δολάρια'' λέει ο Αχμάντ.

    [08] Διαλλακτικότερο το Ιράν προς επιθεωρήσεις στα πυρηνικά του

    21/6/2003 7:23:00 μμ

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτρέψει αυστηρότερους διεθνείς ελέγχους στα πυρηνικά του προγράμματα, την Παρασκευή το Ιράν, ενώ παράλληλα δήλωσε έτοιμο να προχωρήσει σε συζητήσεις στο θέμα αυτό. ''Οπωσδήποτε θα προσπαθήσουμε να συνεργασθούμε περισσότερο από πριν με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙAEA) και να της δώσουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιράν'', τόνισε ο Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, υπεύθυνος του προγράμματος ατομικής ενέργειας του Ιράν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου περί αυστηρότερων ελέγχων. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της IAEA Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ιράν θα αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να αποσαφηνίσει τις πυρηνικές του βλέψεις.

    Κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

    Με προγενέστερες δηλώσεις της, η Τεχεράνη είχε κοινοποιήσει ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πάρουν περιβαλλοντικά δείγματα από ένα από τα υποτιθέμενα πυρηνικά εργοστάσια του, παρά τη συνδυασμένη διεθνή πίεση που υφίσταται προκειμένου να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

    Η απόρριψη του αιτήματος είχε γίνει με την αιτιολογία ότι μια τέτοια ενέργεια είναι εκτός πρωτοκόλλου, καθώς η επίμαχη περιοχή δεν σχετίζεται με πυρηνικά.

    Μία τέτοια στάση από την ιρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που υπάρχει μεταξύ της χώρας και των ΗΠΑ, καθώς τον τελευταίο μήνα, οι δύο κυβερνήσεις ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διαξιφισμούς για θέματα που κυμαίνονται από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μέχρι τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα και αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Νωρίτερα ο Τζον Μπόλτον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, δήλωνε πως οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Μπόλτον πρόσθεσε, ωστόσο, πως για τους ιθύνοντες των ΗΠΑ η στρατιωτική επιλογή είναι ακόμη πολύ μακρινή.

    Στο μεταξύ η Ρωσία επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, εκτιμώντας ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν διατύπωσε ''καμία σοβαρή κατηγορία'' κατά της χώρας αυτής.

    ''Η απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια της σύσκεψης της IAEA στη Βιένη για το Ιράν ''είναι αρκετά ισορροπημένη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    ''Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμμία σοβαρή κατηγορία της IAEA κατά του Ιράν, το Ιράν συνεχίζει να ενεργεί στο πλαίσιο του συμφώνου για τη Μη Διάδοση (των πυρηνικών όπλων) και η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί του στο μη στρατιωτικό τομέα'', πρόσθεσε.

    Herald Tribune: Η ''εγγύτητα'' Ιράν-ΗΠΑ εγκυμονεί κινδύνους, αλλά προσφέρει ευκαιρίες

    Οι εντάσεις αυτές κλιμακώνονται σε μια στιγμή που οι δύο χώρες έχουν έλθει πιο κοντά - από γεωγραφική άποψη. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση μόλις 500 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη, καθώς φρουρούν τα σύνορα του Ιράκ, ενώ συνορεύουν και από τα ανατολικά με το Ιράν, καθώς σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.

    Η εγγύτητα εγκυμονεί κινδύνους, ταυτόχρονα όμως προσφέρει και ευκαιρίες. Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, αν δεν θέλουν να έλθουν σε σύγκρουση.

    "Τα 24 τελευταία χρόνια, το Ιράν αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως μια εχθρική δύναμη που καταδιώκει το ισλαμικό καθεστώς", λέει ο Σαντέκ Ζιμπακαλάμ, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

    "Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θεωρούν πως το Ιράν δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ταραξίας, ένα κράτος στο οποίο πρώτα πρέπει να μιλήσεις, κι ύστερα να το ανατρέψεις, να απαλλαγείς απ' αυτό. Το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση Μπους είναι αν πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν απ' έξω ή να το υπονομεύσει από μέσα".

    Οι μεταρρυθμιστές του προέδρου Χαταμί, παρόλο που αναγνωρίζουν ότι το Ιράν πρέπει να βγει από την απομόνωση, είναι υποχρεωμένοι να συμβιβάζονται με τους συντηρητικούς. Οι τελευταίοι, συνασπισμένοι γύρω από τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, φυλακίζουν όποιον τολμήσει να προτείνει τη συμφιλίωση με τις ΗΠΑ.

    Οι πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν πάντως μια μεταστροφή του κλίματος. Οι συντηρητικοί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με τις ΗΠΑ.

    "Ο ιμάμης Χομεϊνί μπορούσε να πολεμήσει την Αμερική γιατί όταν μιλούσε, έβγαιναν στο δρόμο δύο εκατομμύρια άτομα", λέει ο Χαμιντρέζα Ζαλαϊπούρ, εκδότης και πολιτικός επιστήμονας. "Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο μαζικό κίνημα".

    Οι αναλυτές χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες τους συντηρητικούς αντιπάλους της βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

    Είναι οι πραγματιστές, που θα δέχονταν την επανάληψη των σχέσεων στην περίπτωση που η χώρα αποκόμιζε σημαντικά κέρδη.

    Οι "σκληροί", που δεν θα δεχθούν ποτέ τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αφού αυτό θα οδηγούσε στην εξαφάνισή τους.

    Και οι ενδιάμεσοι, που προσπαθούν να δουν τα πρακτικά πλεονεκτήματα, πιστεύουν όμως ότι οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν ποτέ να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους.

    Αυτό που θέλουν οι συντηρητικοί, κι αυτό που φοβούνται ορισμένοι μεταρρυθμιστές, είναι ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν τελικά το Ιράν ως μια σταθεροποιητική δύναμη στον Κόλπο και θα χαλαρώσουν τις πιέσεις για εσωτερικές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

    (Πηγή: International Herald Tribune)

    [09] Νιγηρία: Εκατό νεκροί από έκρηξη πετρελαιαγωγού

    21/6/2003 6:51:00 μμ

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρότατα, την Πέμπτη από έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό, σε χωριό της νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Επί τόπου βρίσκονται συνεργεία διάσωσης και άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σβήσουν τη φωτιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως προκλήθηκε την ώρα που οι χωρικοί είχαν τρυπήσει τον πετρελαιαγωγό και μάζευαν το πετρέλαιο, μία πράξη στην οποία προέβησαν πιθανόν είτε για να πουλήσουν το πετρέλαιο και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, είτε για να σαμποτάρουν την πετρελαϊκή εταιρεία, την οποία κατηγορούν για μόλυνση του περιβάλλοντος.

    [10] Σύνοδος του κουαρτέτου για προώθηση του ''οδικού χάρτη''

    21/6/2003 1:50:00 μμ

    Στο Αμάν της Ιορδανίας βρίσκεται ήδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος την Κυριακή θα έχει συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και του ΟΗΕ με θέμα την αξιολόγηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την προώθηση του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου, του λεγόμενου "οδικού χάρτη προς την ειρήνη", που συνέταξαν, μαζί με τις ΗΠΑ. Στις συνομιλίες θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναχωρεί αύριο για την Ιορδανία. Στο μεταξύ, η αιματοχυσία στα παλαιστινιακά εφάδη συνεχίζεται. Τελευταίο θύμα ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από ισραηλινά πυρά στο Χαν Γιούνες, στα νότια της λωρίδας της Γάζας.

    Την Παρασκευή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε, στις συναντήσεις που είχε ξεχωριστά με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ότι θα πρέπει τώρα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε την ακραία παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς την οποία χαρακτήρισε εχθρό της ειρήνης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Χαμάς να κηρύξει εκεχειρία, γιατί δαφορετικά θα την κηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση.

    Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η επίσκεψη Πάουελ δεν κατάφερε να οδηγήσει στην άρση αδιεξόδου.

    [11] Τυνησία: Αγνοούνται 200 λαθρομετανάστες από ναυάγιο

    21/6/2003 12:38:00 μμ

    "Χτενίζει" η ακτοφυλακή της Τυνησίας τη θαλάσσια περιοχή στις ακτές της χώρας, για τον εντοπισμό περίπου 200 Αφρικανών λαθρομεταναστών, που επέβαιναν σε πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή πλέοντας προς τις ιταλικές ακτές. Τα περιπολικά σκάφη της τυνησιακής ακτοφυλακής, έχουν περισυλλέξει 41 επιζώντες και 12 νεκρούς. Στο πλοίο, που ναυάγησε κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, επέβαιναν περισσότεροι από 250 λαθρομετανάστες, από διάφορες αφρικανικές χώρες. Οι επιβάτες προέρχονταν από διάφορες αφρικανικές χώρες και διαπιστώθηκε ότι η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

    Η δεύτερη ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα

    ''Ανασύραμε από τη θάλασσα 41 ζωντανούς και 12 πτώματα. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην κατάσταση αυτή'', δήλωσε ο συνταγματάρχης Νουρεντίν αλ Τσιμπάνι, διευθυντής της υπηρεσίας ναυτικών συνόρων της Τυνησίας. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι οι αγνοούμενοι λαθρομετανάστες έχουν πνιγεί.

    Το δυστύχημα έγινε περίπου 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του νησιού Κερκενάχ και το πλοίο πιστεύται ότι ήταν υπερφορτωμένο, όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση επικαλούμενη τυνήσιους αξιωματούχος.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα.

    Την περασμένη Κυριακή πνίγηκαν τουλάχιστον 60 λαθρομετανάστες ανοικτά των ιταλικών ακτών, όταν βυθίστηκε ένα δουλεμπορικό μήκους 15 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν.

    Η ακτοφυλακή κατάφερε να σώσει μόλις 3 ανθρώπους. Τυνήσιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες πολλά πλοιάρια έχουν εντοπισθεί ανοικτά της Τυνησίας, να πλέουν προς την Ιταλία, μεταφέροντας λαθρομετανάστες.

    Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέρχονται από γειτονική χώρα, την οποία δεν κατονόμασαν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πολλά από αυτά τα σκάφη αποπλέουν από τη Λιβύη.

    Το πρωί εξάλλου ένα πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν 107 Αφρικανοί λαθρομετανάστες έφθασε στις ακτές του ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα.

    Την Παρασκευή, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 100 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ένα σκάφους μήκους μόλις 12 μέτρων, στο οποίο είχε αρχίσει εισροή υδάτων.

    Μεταξύ των επιβατών ήταν 20 γυναίκες και παιδιά.

    [12] Ζιμπάμπουε: Απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης

    21/6/2003 2:37:00 μμ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε αποφάσισε την Παρασκευή την απελευθέρωση με εγγύηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία ότι επεδίωκε την ανατροπή του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Τσβανγκιράι, που ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ''Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή'' (MDC), συνελήφθη στις 6 Ιουνίου, έπειτα από μία εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους υπό την ηγεσία του MDC, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως απόπειρα πραξικοπήματος.

    Απορρίπτοντας τις κυβερνητικές ενστάσεις, η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σούζαν Μαβανγκίρα, ενέκρινε εγγύηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε (περίπου 5.500 δολάρια ΗΠΑ σε ισοτιμίες μαύρης αγοράς) και απαίτησε από το MDC να καταβάλει περαιτέρω εγγύηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε για την απελευθέρωση του Τσβανγκιράι.

    Σε έναν επιπλέον όρο για την απελευθέρωσή του, στον παλαίμαχο συνδικαλιστή ηγέτη δεν θα επιτρέπεται να κάνει δηλώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ότι συνηγορούν με τη βίαιη ή αντισυνταγματική απομάκρυνση του Μουγκάμπε ή της κυβέρνησής του.

    [13] Περιοδεία Μπους τον Ιούλιο στην Αφρική

    21/6/2003 1:41:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Σενεγάλη, στη Νότια Αφρική, στην Μποτσουάνα, στην Ουγκάντα και στη Νιγηρία, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου. Η περιοδεία, που επρόκειτο αρχικά να γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αναβληθεί το Δεκέμβριο λόγω των εσωτερικών και διεθνών υποχρεώσεων του Αμερικανού προέδρου. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Σκοτ Μακλίλαν, το νέο εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, άρτι διορισθέντα, σε αντικατάσταση του Αρι Φλέισερ, που είχε παραιτηθεί στις 19 Μαϊου.

    [14] Μεταφέρεται στην Ιαπωνία κατασκοπευτική βάση των ΗΠΑ

    21/6/2003 1:27:00 μμ

    Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει την πιθανότητα μετεγκατάστασης της αναγνωριστικής υπηρεσίας του Στόλου του Ειρηνικού από τη Χαβάι στην Ιαπωνία, λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών απειλών της Βόρειας Κορέας, όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα ''Mainichi Shimbun''. Επικαλούμενη αμερικανικές και ιαπωνικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι η υπό εξέταση μετεγκατάσταση της ναυτικής βάσης κατασκοπείας εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάταξης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας διεθνώς. Στόχος είναι να γίνει η συγκεκριμένη βάση το επίκεντρο της αντικατασκοπείας στην Ασία.

    Η μετεγκατάσταση της βάσης Μισάουα, στην περιοχή Αομόρι, που ήδη χρησιμοποιείται από αμερικανικές δυνάμεις, μπορεί να γίνει μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Στο προσωπικό αυτής της βάσης θα ανατεθεί η συγκέντρωση πληροφοριών για το βαλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και για τις μετακινήσεις υποβρυχίων στον Ειρηνικό και τον Ινδικό.

    [15] Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Βαγδάτη

    21/6/2003 1:14:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Περίπου 2000 Σιίτες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της ελεγχόμενης από τις ΗΠΑ αμερικανικής διοίκησης, στη Βαγδάτη, αξιώνοντας τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ. "Θέλουμε τον σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης. Θέλουμε δικαιοσύνη και ελευθερία", φώναζαν οι συγκεντρωθέντες. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από Σιίτες κληρικούς από την περιοχή Σαντρ της Βαγδάτης, που επί καθεστώτος Σαντάμ ονομαζόταν "Πόλη του Σαντάμ", και μετονομάσθηκε από τα δύο εκατομμύρια των Σιιτών κατοίκων της μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή. "Οι Αμερικανοί είναι εισβολείς και κατοχική δύναμη", δήλωσε ο Αλί, ένας από τους διαδηλωτές, "υποτίθεται ότι ήλθαν να μας απελευθερώσουν και τώρα είναι κατοχική δύναμη". Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν έγιναν επεισόδια.

    ''Οι Ιρακινοί πρέπει να χτίσουν το Ιράκ''

    Την Τετάρτη στο ίδιο σημείο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας άνδρες του ιρακινού στρατού που σήμερα είναι άνεργοι.

    Εναντίον τους άνοιξαν πυρ οι αμερικανοί στρατιώτες, με συνέπεια να σκοτώσουν δύο Ιρακινούς.

    Οι Σιίτες διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν "Οι Ιρακινοί πρέπει να χτίσουν το Ιράκ" και "Καλούμε τη Χάουζα να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση".

    Η Χάουζα είναι θρησκευτική κοινότητα των Σιιτών στην ιερή πόλη Ναζάφ.

    Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Σιίτη κληρικού Αγιατολάχ Μοχάμεντ Σακέντ αλ-Σαντρ, τον οποίον οι υποστηρικτές του λένε πως δολοφόνησαν πράκτορες του Σαντάμ, το 1998.

    [16] Βόλεϊ-Παγκόσμιο Λιγκ: Ηττα της εθνικής στην Τσεχία

    21/6/2003 7:30:00 μμ

    Την ήττα με 3-1 που ουσιαστικά της στερεί το δικαίωμα να διεκδικήσει την πρώτη θέση του Δ` Ομίλου στο Παγκόσμιο Λιγκ, γνώρισε στην Οστράβα, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών από την αντίστοιχη της Τσεχίας. Τα σετ: 21-25, 25-16, 25-20, 25-13. Παρά την ήττα της ελπίζει ακόμη σε πρόκριση στα τελικά αλλά πλέον δεν κρατάει την τύχη στα χέρια της. Συγκεκριμένα για να περάσει στα τελικά της διοργάνωσης θα πρέπει αύριο στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα) να νικήσει με οποιοδήποτε σκορ τους Τσέχους και ταυτόχρονα η Γαλλία που νίκησε χθες την Ιαπωνία να χάσει από τους Ασιάτες.

    Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική μας θα πάρει την δεύτερη θέση στον Όμιλο (την πρώτη την εξασφάλισε και μαθηματικά η Τσεχία) και θα ελπίζει να είναι μία από τις τρεις καλύτερες δεύτερες (από τους τέσσερις Ομίλους των προκριματικών περνούν οι πρώτοι και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι).

    Όσον αφορά το σημερινό παιχνίδι το Εθνικό μας συγκρότημα από το δεύτερο σετ και έπειτα είχε πολλά προβλήματα. Δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο σέρβις των Τσέχων, δεν λειτούργησε στο μπλοκ και μοιραία έχασε το παιχνίδι με τους Τσέχους να πιάνουν μεγάλη απόδοση σε ένα εκπληκτικό κοινό που τους έδωσε φτερά παρότι ξεκίνησαν στραβά τον αγώνα. Δικαιολογημένα είναι τα παράπονα της Εθνικής για την διαιτησία του Πορτογάλου Α. Αζεβέντο (πρώτος διαιτητής) που έκανε αδικαιολόγητα λάθη για τέτοιο επίπεδο και σε κάποιο σημείο εκνεύρισε τους διεθνείς. Όμως δεν ήταν αυτός που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.

    Ελλάδα: Ρουμελιώτης 17, Τσακιρόπουλος 9 (1 άσο), Πανταλέων 10 (1 άσο), Μπάεφ 9 (3 άσους), Κυριαζής 5 (1 άσο) (Στεφάνου\4 άμυνες), Λάππας 6, Προύσαλης, Σμαραγδής, Ντράγκοβιτς, Καρυπίδης

    Τσεχία: Λεμπλ 22 (2 άσους, 6 μπλοκ), Γ. Νοβότνι 18 (2 άσους),Ρακ 10 (1 άσο), Κουμπάλα 5, Ζάπλεταλ 4, Στάνεκ (Οντμπζαλεκ/4), Πλάτενικ 5, Μ. Νοβότνι 4, Ντουμπς 1.

    [17] Μπέκαμ: ''Θα επιστρέψω τον Αύγουστο στην Ιαπωνία''

    21/6/2003 1:41:00 μμ

    Την επιστροφή του στην Ιαπωνία, τον ερχόμενο Αύγουστο, υποσχέθηκε στους Ιάπωνες θαυμαστές του, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που βρίσκεται στην χώρα του "Ανατέλλοντος Ηλίου" με την σύζυγο του, Βικτώρια, σε μία περιοδεία, κυρίως για λόγους μάρκετινγκ. "Θα επιστρέψω τον Αύγουστο, αφού θα έρθω με την Ρεάλ για να παίξουμε ένα φιλικό", τόνισε ο Αγγλος μέσος, που αποτελεί ίνδαλμα για την νεολαία και ειδικότερα για τις νεαρές Γιαπωνέζες. Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" θα αντιμετωπίσει στις 5 Αυγούστου σε φιλικό προετοιμασίας την FC Τόκιο.

    [18] Φ.Π.Α στις διαδικτυακές επιχειρήσεις

    21/6/2003 1:06:00 μμ

    Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία όλες οι διαδικτυακές επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ στις ψηφιακές πωλήσεις τους. Ο νόμος επιβάλει 15% ή 25% φόρο σε επιλεγμένες διαδικτυακές συναλλαγές, όπως οι μεταφορτώσεις λογισμικού και μουσικής, οι μηνιαίες συνδρομές σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και κάθε προϊόν που αγοράζεται σε online δημοπρασία οπουδήποτε εντός των 15 χωρών-μελών της Ε.Ε. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν είναι κάτι νέο για τις ευρωπαϊκές διαδικτυακές επιχειρήσεις, που χρεώνουν Φ.Π.Α στους πελάτες τους από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας τους. Οι υπερπόντιοι ανταγωνιστές τους εξαιρούντο και έτσι προσέλκυαν τους καταναλωτές που αναζητούσαν την καλύτερη δυνατή τιμή για το προϊόν που τους ενδιέφερε.

    Οι αναλυτές λένε ότι ο νέος φόρος θα μειώσει τις πωλήσεις βραχυπρόθεσμα και θα αποτελέσει πλήγμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η eBay και η Amazon που επένδυσαν για τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους στις υπερπόντιες δραστηριότητές τους.

    Πηγή: Wired News / Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 June 2003 - 16:56:45 UTC