Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκιουλ: Θέλουμε ένα ικανοποιητικό σχέδιο
  • [02] Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στο Μαρούσι
  • [03] Ο Γ. Παπαντωνίου στη Ρωσία-Συνάντηση με Κασιάνοφ
  • [04] Επιχειρηματίες με βαλίτσες ηρωίνης συνελήφθησαν στην Κω
  • [05] Γεύμα παρέθεσε ο Κ. Σημίτης στον Τ. Μπους τον πρεσβύτερο
  • [06] Στην Ελλάδα η ΥΠΕΞ της Νοτίου Αφρικής
  • [07] Συνέχεια δίκης Οτσαλάν με απολογίες κατηγορουμένων
  • [08] Ημερίδα με θέμα ''Ερευνα και Πρόληψη'' κατά ναρκωτικών
  • [09] Ιταλικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση
  • [10] Πρωτόπαπας: Ιδιαίτερα σημαντική και επιτυχημένη η Σύνοδος
  • [11] Ξάνθη: Κέντρο πληροφοριών για ευκαιρίες στην ΕΕ
  • [12] Επί τάπητος οι συνθήκες νοσηλείας του Σάββα
  • [13] Τυνησία: Δύο ακόμη νεκροί από τη βύθιση πλοίου
  • [14] Ιρανικό ''όχι'' στην εντατικοποίηση επιθεωρήσεων
  • [15] Μ. Βρετανία: Απρόσκλητος, εισήλθε ανεμπόδιστος στα ανάκτορα
  • [16] Η.Π.Α.: Θεμιτή η προτίμηση έγχρωμων σε βάρος λευκών στα πανεπιστήμια
  • [17] ΟΗΕ: Περίπου 800 μέλη της Aλ Κάιντα έτοιμα για δράση
  • [18] Ιταλία: Να καταργήσει το νόμο περί ασυλίας θέλει η αντιπολίτευση
  • [19] Νέα σεισμική δόνηση στην Αλγερία
  • [20] Ιράν: Παραδέχονται οι αρχές τις συλλήψεις φοιτητών
  • [21] Συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ζητά ο ΟΗΕ
  • [22] Έκκληση Ανάν για γρήγορη συγκρότηση ιρακινής κυβέρνησης
  • [23] Νέα ιρακινή στρατιωτική δύναμη σχεδιάζουν ΗΠΑ-Βρετανία
  • [24] Ρωσία: Χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
  • [25] Αποστολή 8ης παρτίδας εκκαθαριστικών
  • [26] Νίκη πρόκριση για την εθνική Eλλάδας βόλεϊ
  • [27] Γεωργάτος: ''Δεν έχω πρόβλημα με την ΑΕΚ''
  • [28] Με Προτάσοφ ο Ολυμπιακός και τη νέα χρονιά
  • [29] Ο Φρανκ Ράικαρντ αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα
  • [30] ''Σταχτοπούτα'' από τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο
  • [31] Πόλεμος κατά της παχυσαρκίας στο Μπαχρέιν
  • [32] Συλλεκτικές σειρές κερμάτων ευρώ

    [01] Γκιουλ: Θέλουμε ένα ικανοποιητικό σχέδιο

    23/6/2003 7:46:00 μμ

    Αυτό που έχει σημασία για την Κύπρο, είναι να βρεθεί ένα ικανοποιητικό σχέδιο, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. "Δεν έχει σημασία αν είναι το σχέδιο Αναν ή κάποιο άλλο σχέδιο" είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη για τη λύση του Κυπριακού. Λίγες ώρες νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι το σχέδιο Ανάν, δεν απορρίπτεται από την Τουρκία. Από την πλευρά τους οι Ελληνοκύπριοι, εμφανίζονται πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οποιαδήποτε στιγμή, δεχθούν πρόσκληση από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, οι επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς για το σχέδιο Ανάν έχουν κατατεθεί και προφορικώς και γραπτώς και κρίθηκαν λογικές.

    Επισήμανε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας, για να συγκαλέσει συνομιλίες, θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στο Μαρούσι

    23/6/2003 2:56:00 μμ

    Έξι τραυματίες είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης, που σημειώθηκε στις 12.15 το μεσημέρι της Δευτέρας στην οδό Πεντέλης με την οδό Μανδηλαρά, στο Μαρύσι. Το ατύχημα έγινε όταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ, που εκινείτο επί της οδού Πεντέλης με κατεύθυνση προς Μελίσσια, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί διαδοχικά με ένα φορτηγό, ένα ταξί και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο. Σοβαρά τραυματίστηκαν ο οδηγός του ταξί και μία γυναίκα επιβάτης, ελαφρά δύο ακόμη επιβάτες του ταξί και ο οδηγός του φορτηγού και πολύ ελαφρά ένας από τους επιβάτες του λεωφορείου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Κηφισιάς.

    [03] Ο Γ. Παπαντωνίου στη Ρωσία-Συνάντηση με Κασιάνοφ

    23/6/2003 6:11:00 μμ

    Ανοιχτή γραμμή και με την Μόσχα θα έχει στο εξής η Αθήνα όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, συμφώνησαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Κασιάνοφ και ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, που πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά και τη χθεσινή δήλωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με την οποία επισημαίνεται ότι η μη πολιτική λύση του κυπριακού καθώς και του ζητήματος του Αιγαίου λαμβάνονται υπ' όψη στα θέματα αναδιοργάνωσης του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    [04] Επιχειρηματίες με βαλίτσες ηρωίνης συνελήφθησαν στην Κω

    23/6/2003 4:55:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης βρέθηκε στις βαλίτσες δύο επιχειρηματιών από τη Ρόδο, όταν επιχείρησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Κω για το εξωτερικό. Την ώρα, που έψαχναν να βρουν εισιτήρια με προορισμό τη Γερμανία ή την Ολλανδία, επενέβησαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Διακίδη, 43 χρόνων, επιχειρηματία, κάτοικο Αφαντου Ρόδου και τον Παναγιώτη Χρήστου, 43 χρόνων, επιχειρηματία, κάτοικο Αρχαγγέλου Ρόδου, οι οποίοι από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών, οι οποίοι τους ανακρίνουν για να εξαρθρώσουν το κύκλωμα, που διακινεί ηρωίνη. Στη βαλίτσα του Διακίδη βρέθηκε ποσότητα 3,1 κιλών ηρωίνης και στη βαλίτσα του Χρήσου 1,8 κιλό ηρωίνης, που η συνολική αξία τους ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

    Από την Τουρκία στη Γερμανία

    Από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις προέκυψε, ότι οι δύο επιχειρηματίες αναχώρησαν από τη Ρόδο το πρωί του περασμένου Σαββάτου και μετέβησαν στην πόλη Μαρμαρίς της Τουρκίας, που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο, όπου συναντήθηκαν με δύο Τούρκους, από τους οποίους παρέλαβαν τις δύο βαλίτσες με την ηρωίνη, με σκοπό, όπως ισχυρίζονται οι συλληφθέντες, να τη μεταφέρουν στη Γερμανία.

    Στη συνέχεια με αυτοκίνητο μετέβησαν στην Αλικαρνασσό και απ' εκεί με τουριστικό πλοιάριο στην Κω, όπου έφτασαν το πρωί της περασμένης Κυριακής. Όπως έγινε γνωστό οι τουρκικές αρχές έχουν ενημερωθεί και αναμένεται η σύλληψη και άλλων δύο ατόμων.

    Σημειώνεται ότι ο Διακίδης δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στη Γερμανία και πριν δεκαπέντε ημέρες κατέθεσε σε Τράπεζα της Ρόδου οκτώ χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, που διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστά.

    [05] Γεύμα παρέθεσε ο Κ. Σημίτης στον Τ. Μπους τον πρεσβύτερο

    23/6/2003 3:24:00 μμ

    Γεύμα προς τιμήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (του πρεσβύτερου) παρέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Να επισημάνετε όλα τα θέματα συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ και να μιλήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τη στάση σας", είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, πατέρας του σημερινού προέδρου, με τον οποίο και πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο κ. Σημίτης, στο πλαίσιο της Συνόδου Ευρώπης - ΗΠΑ για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

    Υψηλοί προσκεκλημένοι

    Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος από την Καβάλα ξεκίνησε προ δεκαημέρου περιήγηση στα ελληνικά νησιά, βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα.

    Στο γεύμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό και εγκάρδιο κλίμα, παρακάθισαν ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Νίκος Κούρκουλος και η Μαριάννα Λάτση, στη θαλαμηγό της οποίας φιλοξενείται ο Τζορτζ Μπους, η Ντόλι Γουλανδρή, ο Γρηγόρης Σκαλκέας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του.

    [06] Στην Ελλάδα η ΥΠΕΞ της Νοτίου Αφρικής

    23/6/2003 3:03:00 μμ

    Η υπουργός Εξωτερικών της νοτίου Αφρικής Δρ. Νκοσουσάνα Ζούμα υπέγραψε τη Δευτέρα, παρουσία του Έλληνα ομολόγου της Γ. Παπανδρέου, τη διακήρυξη προσωπικοτήτων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για τη δουλειά της κυβέρνησής της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά την άσκηση της Προεδρίας της Αφρικανικής Ενώσης, με την οποία η ελληνική Προεδρία συνεργάστηκε. Αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής λόγω της μεγάλης ελληνικής κοινότητας στη χώρα αυτή, αλλά και στους κοινούς αγώνες για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

    Δηλώσεις για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο όραμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τόνισε ότι ''εάν μπορούμε να επιβάλλουμε εκεχειρία για 14 ημέρες, τότε ίσως μπορεί να ισχύσει για πάντα''.

    Από την πλευρά της η κα. Ζούμα έκανε ένα θετικό απολογισμό της συνεργασίας της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ με την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η παράδοση που υπάρχει από τα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας με την εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα υπάρχει για πάντα.

    [07] Συνέχεια δίκης Οτσαλάν με απολογίες κατηγορουμένων

    23/6/2003 4:04:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με τις απολογίες του αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ Δημήτρη Καραγιώργου, του εκπροσώπου της εταιρίας που είχε ναυλώσει το αεροσκάφος με το οποίο έφθασε στην Ελλάδα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του Βαγγέλη Στεργιόπουλου και του υπευθύνου για τη λειτουργία της αίθουσας VIP του αεροδρομίου Στέφανου Ευαγγελάτου, συνεχίστηκε η δίκη για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1999.

    Στην απολογία του ο κ. Καραγιώργος, ο οποίος υπηρετούσε στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου, υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του αρχιφύλακας Γιώργος Μαγγίνας του έδειξε τρία διαβατήρια, μεταξύ των οποίων του Αντώνη Ναξάκη και των δύο Κούρδων συνεργατών του Οτσαλάν, τα οποία αφού έλεγξε τα πήρε πίσω, λέγοντάς του ότι και οι τρεις δεν θα περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων αλλά θα φύγουν από την αίθουσα VIP.

    Ο κ. Στεργιόπουλος απολογούμενος υποστήριξε ότι η ναυλώτρια εταιρία δεν ενδιαφέρεται και δεν αναζητά τους επιβάτες που μεταφέρουν τα αεροσκάφη τους.

    Ο συνήγορος του Αντώνη Ναξάκη, Δημήτρης Τσοβόλας, κατέθεσε και εγγράφως στο δικαστήριο το αίτημα που έθεσε την περασμένη Παρασκευή να αποσταλούν τα πρακτικά της διαδικασίας στην Εισαγγελία, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της τότε πολιτικής ηγεσίας που χειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν.

    Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί επί του αιτήματος.

    [08] Ημερίδα με θέμα ''Ερευνα και Πρόληψη'' κατά ναρκωτικών

    23/6/2003 2:00:00 μμ

    Ημερίδα με θέμα "Ερευνα και Πρόληψη" πραγματοποιεί σήμερα το Κέντρο Πρόληψης-Πληροφόρησης του δήμου Περιστερίου ''Οδοιπορικό'', με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου. Η ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το δήμο Περιστερίου, ενώ οργανώνεται παράλληλα από τη Γ' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, της Γ' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης Αγωγής Υγείας Δυτικής Αθήνας ''Αρξις'' και το κέντρο Θρακομακεδόνων ''Διέξοδος''. Το βράδυ στις εννέα στο Αλσος Περιστερίου, τόσο ο δήμος της πόλης, όσο και το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, οργανώνουν συναυλία στην οποία θα τραγουδήσει ο Νίκος Παπάζογλου.

    Το πρόγραμμα των εργασιών

    Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας ''Συμπεριφορά Υγείας των Μαθητών του Περιστερίου'', που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, και του ''Οδοιπορικού'', με ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Εισηγητές της Ημερίδας θα είναι ο Αναστάσιος Φωτίου, κοινωνιολόγος του τομέα Επιδημιολογίας και Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, οικογενειακοί θεραπευτές, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι Κυριάκος Κυριακάκος, Βασιλική Παπαδοπούλου και Αποστόλης Αγγελόπουλος, καθώς και η κλινική ψυχολόγος Μανίνα Τερζίδου.

    Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα υπαρξει και συνάντηση μεγάλης ομάδας από νέους και νέες με διάλογο την οποία θα συγκαλέσει ο διδάκτωρ ψυχίατρος και πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλης Μενούτης, ο οποίος είναι και διευθυντής του γραφείου Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής του Πολεμικού Ναυτικού.

    [09] Ιταλικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση

    23/6/2003 7:19:00 μμ

    Φράνκο Φρατίνι

    Πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά το κύμα της παράνομης μετανάστευσης, που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε από την Ιταλία, προτείνει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαμόρφωση μιας "ρεαλιστικής" ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, κάτι που απασχόλησε διεξοδικά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φρατίνι, τόνισε ότι, "η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα για τρεις λόγους: Πρώτον: η μετανάστευση κατέστη ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το θέμα των λαθρομεταναστών δεν θα είναι πλέον υπόθεση μόνο των κρατών - μελών. Δεύτερον: τώρα είναι πιο διαδεδομένη η άποψη, σύμφωνα με την οποία, εκείνος που οργανώνει παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών, στην περίπτωση της Ιταλίας π.χ. οι οδηγοί των πλεούμενων, θα εμπίπτουν στην κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Τρίτον: θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή Αρχή, προστασίας των θαλασσίων συνόρων".

    "Η Αρχή αυτή, τόνισε ο κ. Φρατίνι, θα συντονίζει όλες τις δράσεις οι οποίες σήμερα καθορίζονται από τις διμερείς συμφωνίες. Χωρίς να ξεχνούμε την απόφαση να δεσμευθούν 140 εκατ. ευρώ, τα οποία άμεσα θα χρησιμοποιηθούν για την πολιτική επαναπατρισμού και τα οποία θα αυξηθούν στο μέλλον".

    "Όσον αφορά την Ιταλία, συνεχίζει, θα ήθελα να ξεκινήσω από τις επιτυχίες. Με τις συμφωνίες επαναπροώθησης και τις πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες, σταματήσαμε την παράνομη είσοδο από τη Σλοβενία και την Αλβανία: από το λιμάνι της Αυλώνας δεν φεύγουν πλέον πλοία με λαθρομετανάστες. Και στο Λίβανο, μέσω της συνεργασίας των υπηρεσιών μας, εξαρθρώσαμε μια από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις παράνομης μεταφοράς μεταναστών".

    Όσον αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο και τη Μάλτα, αναφέρει ότι "για την Κύπρο υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχουμε προτείνει εμείς και υποστηρίζει η Αγγλία. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου για την κίνηση των πλοίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός στρατοπέδου υποδοχής οι διαστάσεις του οποίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, όπου θα φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, που θα εντοπίζονται στη θάλασσα, πριν αποσταλούν στις χώρες προέλευσής τους. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει παρουσιαστεί ήδη στην Ε.Ε. Το ίδιο θέλουμε να οργανώσουμε και στη Μάλτα, μαζί με τους Αγγλους αλλά στην περίπτωση αυτή και με τους Ισπανούς''.

    [10] Πρωτόπαπας: Ιδιαίτερα σημαντική και επιτυχημένη η Σύνοδος

    23/6/2003 2:47:00 μμ

    Τα συγχαρητήρια όλων των ηγετών για την Ελληνική Προεδρία και προσωπικά προς τον Κώστα Σημίτη, σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης ήταν ''ιδιαίτερα σημαντική''. "Έδωσε μια αποτελεσματική ώθηση στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα -ως βάση συζήτησης της Διακυβερνητικής- στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης''. Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ακόμη την απόφαση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ιδιαίτερα τη συμφωνία για τα κονδύλια τα οποία θα εξυπηρετήσουν τον συντονισμό των σχετικών πολιτικών και διαδικασιών.

    ''Οι αποφάσεις αυτές άνοιξαν το δρόμο για πρόσθετες πολιτικές στο μέλλον'' επισήμανε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας και με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια- ''είναι η πρώτη φορά που ετέθη το ζήτημα σε επίσημη Σύνοδο στην κατεύθυνση στήριξης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή". "Από την απόφαση αυτή η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει'', υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε την ''αδιαμφισβήτητη πολιτική επιτυχία της Συνόδου'' ως προς την οποία ''υπήρξε από όλους γενική αποδοχή''.

    Αναφορικά με τα οργανωτικά προβλήματα που εκδηλώθηκαν ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε ότι ''με τα δεδομένα που υπήρχαν όλα πήγαν πάρα πολύ καλά'' και εξήρε ειδικά τις ''υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών και τη θετική και δημιουργική απόδοση του υπουργείου Τύπου''.

    [11] Ξάνθη: Κέντρο πληροφοριών για ευκαιρίες στην ΕΕ

    23/6/2003 2:00:00 μμ

    Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ξάνθη. Το Κέντρο είναι σε θέση με αξιόπιστο και έγκυρο τρόπο να ενημερώνει ανά πάσα στιγμή όλους όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νομό, για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρονται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, όσο και για το ισχύον εθνικό πλαίσιο κινήτρων.

    Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν μέσω του Κέντρου αυτού εντελώς δωρεάν να αντλήσουν πληροφορίες για όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλα και τα εθνικά, να διευκολυνθούν στη σύσταση, επέκταση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης τους και να βοηθηθούν στη διαδικασία αδειοδότησης τους, ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια.

    Το Κέντρο της Ξάνθης λειτουργεί μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του νομού και στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

    [12] Επί τάπητος οι συνθήκες νοσηλείας του Σάββα

    23/6/2003 4:27:00 μμ

    Οι συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον "Ευαγγελισμό", βρέθηκαν την Δευτέρα στο επίκεντρο της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο Επιμελητής της Εντατικής του "Ευαγγελισμού", στην κατάθεσή του διαβεβαίωσε πως δεν δόθηκαν ηρεμιστικά στο Σάββα Ξηρό, ούτε διαπίστωσε μειωμένη συνείδηση του κατηγορουμένου κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ίδιος. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Γιώργος Αγιοστρατίτης κατήγγειλε το καθεστώς νοσηλείας του Σάββα Ξηρού, λέγοντας ότι επί 40 ημέρες τού απαγορευόταν η είσοδος στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν και του επιτράπη στις 7 Αυγούστου, οπότε και εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

    ''Ουδέποτε δόθηκαν ηρεμιστικά στον Σάββα''

    Νωρίτερα, ο επιμελητής του Ευαγγελισμού Μαρίνος Πιταρίδης, είχε καταθέσει ότι ήταν επιλογή του ίδιου του Σάββα Ξηρού να συνεργαστεί με τις Αρχές. Ο γιατρός είπε ότι από τις 9 Ιουλίου δεν διαπίστωσε μειωμένο επίπεδο συνείδησης στον Σάββα Ξηρό, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις του ήταν φυσιολογικότατες καθ' όλη τη διάρκεια νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό. Διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ξηρού ότι του χορηγήθηκαν ηρεμιστικά και ότι υπήρχαν πράκτορες στο δωμάτιο του.

    Επίσης ο κ. Πιταρίδης τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, μετά τις καταγγελίες της συντρόφου του Σάββα Ξηρού, Αλίθιας Ρομέρο Κορτέζ για χρήση ψυχοφαρμάκων, έγινε εξέταση αίματος στο Σάββα Ξηρό από την οποία μετρήθηκαν μόνο τα επίπεδα δυο ηρεμιστικών ουσιών, ενώ για άλλες ουσίες δεν μπορούσε να γίνει μέτρηση, όπως είπε, στο νοσοκομείο.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, όταν αποσωληνώθηκε ο Σάββας Ξηρός την Πέμπτη 4 Ιουλίου είχε στοιχειώδη επαφή με το περιβάλλον και άρχισε να συνέρχεται όσο περνούσαν οι ώρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αγιοστρατίτη σχετικά με το εάν ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση 24 ώρες αργότερα, τη νύχτα δηλαδή της 5ης προς την 6η Ιουλίου, ο μάρτυρας απάντησε: ''Αν με ρώταγαν δεν θα τους επέτρεπα''.

    Ο κ. Πιταρίδης είπε ότι ο Σάββας Ξηρός δεν μπορούσε να διαβάσει ο ίδιος την κατάθεσή του, την οποία υπέγραψε με μονογραφή. Σύμφωνα με τον κ. Πιταρίδη η όραση του Σάββα Ξηρού κυμαινόταν στα 2/10, ενώ μειωμένες ήταν και οι άλλες αισθήσεις του όπως η ακοή και η όσφρηση.

    Ο κ. Πιταρίδης ανέφερε ότι στην πρώτη επίσκεψη που έκανε στο δωμάτιο του Σάββα Ξηρού διαπίστωσε ότι ήταν φοβισμένος αφού, όπως είπε, ρωτούσε αν υπάρχουν αστυνομικοί αλλά και αν το δωμάτιο έχει προσανατολισμό στο Λυκαβηττό ή στο Χίλτον. Σύμφωνα με το μάρτυρα, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές επέστησαν την προσοχή των υπευθύνων του ''Ευαγγελισμού'' για την ασφάλεια του Σάββα Ξηρού, επειδή υπήρχε φόβος ακόμη και για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας του.

    Ο Σάββας Ξηρός ζήτησε και πήρε το λόγο χαρακτηρίζοντας ειλικρινή το μάρτυρα με τον οποίο, όπως είπε, απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση, από τότε που νοσηλεύτηκε στον ''Ευαγγελισμό''. Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι οι ανακρίσεις του άρχισαν ενώ είχε 38,5 πυρετό και ισχυρίστηκε ότι είχαν δεμένα στο κρεβάτι τα πόδια του με σχοινιά.

    Ο κ. Πιταρίδης πάντως διευκρίνισε ότι απουσίαζε τέσσερις εβδομάδες από το νοσοκομείο με άδεια και επανέλαβε στον Σάββα Ξηρό ότι τα φάρμακα που του χορηγούσαν ήταν αυστηρότατα ελεγχόμενα.

    Οργή Προέδρου για τις κατηγορίες της υπεράσπισης του Σάββα

    Οι τόνοι στη δίκη ανέβηκαν όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Γιώργος Αγιοστρατίτης κατηγόρησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλάκη για συγκάλυψη παρατυπιών των Αρχών, "κατά το στάδιο της προανάκρισης" του πελάτη του.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης υποστήριξε ότι υπήρξε συγκάλυψη των συνθηκών κράτησης του Σάββα Ξηρού στον ''Ευαγγελισμό'' από τις δικαστικές και τις διωκτικές Αρχές, στην οποία- όπως είπε- πήρε μέρος και ο κ. Κρουσταλάκης.

    Στον ισχυρισμό αυτό αντέδρασε έντονα ο προέδρος του Δικαστηρίου, ο οποίος απαγόρευσε την περαιτέρω συζήτηση στο όνομα του εισαγγελέα, υπεραμυνόμενος του ήθους του κ. Κρουσταλάκη.

    Με την κατάθεση της νοσηλεύτριας του ''Ευαγγελισμού'' κυρίας Σταυρούλας Θεοδωροπούλου, θα συνεχιστεί την Τρίτη η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη ''17 Νοέμβρη''.

    [13] Τυνησία: Δύο ακόμη νεκροί από τη βύθιση πλοίου

    23/6/2003 5:11:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τα πτώματα δύο ακόμη ανθρώπων βρέθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής από τα σωστικά συνεργία, τέσσερις ημέρες μετά την βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε αφρικανούς λαθρομετανάστες, στα ανοικτά της Τυνησίας. Αξιωματούχος της ακτοφυλακής της Τυνησίας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους δεκατέσσερις, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση των περίπου 200 αγνοουμένων. Περίπου 250 λαθρομετανάστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο πλοιάριο που βυθίστηκε νωρίς την Παρασκευή περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά στης παραθαλάσσιας πόλης Σφαξ.

    [14] Ιρανικό ''όχι'' στην εντατικοποίηση επιθεωρήσεων

    23/6/2003 2:34:00 μμ

    Χαμίντ Ρεζά Ασεφί

    Η Τεχεράνη απέρριψε τις εκκλήσεις της IAEA για ενίσχυση της συνεργασίας ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δια μέσου του εκπρόσωπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Ελ Μπαραντέι, αλλά η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι που είναι αντίθετο με τη βούληση της χώρας", δήλωσε ο Χαμίντ Ρεζά Ασεφί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξάλλου, αναγνωρίσθηκαν τα περισσότερα από τα μέλη της Αλ- Κάιντα που συνελήφθησαν στο Ιράν, σύμφωνα με άλλο εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χώρας.

    ''Δεν αναλαμβάνουμε νέες δεσμεύσεις''

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις παραινέσεις του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ζήτησε την Κυριακή "περισσότερη συνεργασία από το Ιράν" για να αποσαφηνισθούν τα θέματα που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του κοινοβουλίου διαπιστώθηκε ότι οι Ιρανοί και οι εκπρόσωποί τους στο κοινοβούλιο "δεν αποδέχονται την ανάληψη από το Ιράν νέων δεσμεύσεων πριν καλυφθούν οι ανησυχίες (της Τεχεράνης) και πριν η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Ιράν δέχεται μόνο να συνεργασθεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και απορρίπτει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

    "Οι αιτήσεις που μας υποβάλλονται θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της NPT και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει, αλλά πέραν της NPT χρειάζεται διαπραγμάτευση", δήλωσε ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τη θέση της Τεχεράνης.

    Αναγνωρίσθηκαν τα μέλη της Αλ- Κάιντα

    Την ίδια ώρα, αναγνωρίστηκαν τα περισσότερα από τα μέλη της Αλ- Κάιντα που έχουν συλληφθεί στο Ιράν, σύμφωνα με δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα και τον αριθμό αυτών που αναγνωρίσθηκαν.

    Η ιρανική ηγεσία είχε ανακοινώσει ότι ορισμένα μέλη της Αλ-Κάιντα είχαν συλληφθεί πριν από τις επιθέσεις στο Ριαντ, στις 12 Μαΐου, που στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

    Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέχει καταφύγιο σε σημαντικά στελέχη της Αλ-Κάιντα τα οποία έπαιξαν κάποιο ρόλο στην προετοιμασία των επιθέσεων στο Ριαντ.

    [15] Μ. Βρετανία: Απρόσκλητος, εισήλθε ανεμπόδιστος στα ανάκτορα

    23/6/2003 5:35:00 μμ

    Πρίγκιπας Ουίλιαμ

    Αυξάνονται οι φόβοι στη Μ. Βρετανία πως η βασιλική οικογένειά της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την ανεμπόδιστη είσοδο ενός ηθοποιού στα ανάκτορα στην αίθουσα που γιόρταζε τα 21α γενέθλιά του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για το πως ο 36χρονος κωμικός Ααρόν Μπάρσακ, ντυμένος Αραβας κατάφερε να ξεγελάσει όλους τους άντρες ασφαλείας του ανακτόρου και να φτάσει στο πάρτι μεταμφιεσμένων που δινόταν προς τιμή του πρίγκιπα, παρουσία όλης της βασιλικής οικογένειας. Οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για ''καταστροφή'' και για ''εξολόθρευση όλης της βασιλικής οικογένειας'' αν ο ηθοποιός αυτός ήταν ένας καμικάζι.

    Ντυμένος Αραβας...

    Για καταστροφή της μητροπολιτικής αστυνομίας που έχει αναλάβει την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας έκανε λόγο και ο Τζον ο' Κόνορ, πρώην αξιωματούχος της Σκότλαντ Γιαρντ.

    Τα αποτελέσματα της επείγουσας έρευνας θα δοθούν αργότερα σήμερα Δευτέρα στον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Στην έκθεση αυτή θα εξηγείται με λεπτομέρειες το πως μπόρεσε ο Μπάρσακ να περάσει όλους τους ελέγχους, να μπει στην αίθουσα και μάλιστα να ανέβει, σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, στη σκηνή, όπου εκείνη την ώρα μιλούσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

    Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Μπάρσακ σκαρφάλωσε έναν τοίχο για να φτάσει στο Κάστρο Ουίνσδορ, αλλά επιμένουν πως ο ηθοποιός φορώντας ροζ κελεμπία και ψεύτικη γενειάδα απλώς έπεισε τους αξιωματικούς ασφαλείας πως είναι καλεσμένος στο πάρτι.

    [16] Η.Π.Α.: Θεμιτή η προτίμηση έγχρωμων σε βάρος λευκών στα πανεπιστήμια

    23/6/2003 7:17:00 μμ

    Συνταγματική κρίθηκε, τη Δευτέρα, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η πρακτική των αμερικανικών πανεπιστημίων, σε εφαρμογή της οποίας γίνονται δεκτοί περισσότεροι έγχρωμοι φοιτητές σε βάρος των λευκών. Από το Ανώτατο Δικαστήριο κρίθηκε ότι η πρακτική αυτή συμβάλλει στην ευκταία άμβλυνση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε προσφυγή ενώπιόν του, έγχρωμων φοιτητών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι ζητούσαν συνταγματική κατοχύρωση για την ακολουθούμενη στο πανεπιστήμιό τους πρακτική υπέρ τους. Η σχετική απόφαση των ανώτατων δικαστών ελήφθη με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά.

    Η ανώτατη δικαστής Σάντρα Ο' Κόνορ δήλωσε κατόπιν ότι ''αναγνωρίσαμε στις πανεπιστημιακές αρχές στο Μίσιγκαν το δικαίωμα να λαμβάνουν υπόψη το φυλετικό κριτήριο κατά την εισδοχή νέων φοιτητών'', ενώ τόνισε ότι προσωπικά δεν βλέπει για ποιόν λόγο το κριτήριο αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια της εισδοχής των νέων φοιτητών.

    Στον αντίποδα, ο ανώτατος δικαστής Κλάρανς Τόμας, που είναι μαύρος, αιτιολογώντας την καταψήφισή της σχετικής απόφασης εκ μέρους του δήλωσε ότι έλαβε υπόψη τις συνταγματικές αρχές της ισότητας όλων των πολιτών και της απαγόρευσης διακρίσεων με βάση τη φυλή.

    "Υποβιβαζόμαστε όλοι όταν σε κάποια υπόθεση ή ρύθμιση η κυβέρνηση κατατάσσει τους Αμερικανούς βάσει της φυλής τους'', δήλωσε επίσης ο Τόμας.

    [17] ΟΗΕ: Περίπου 800 μέλη της Aλ Κάιντα έτοιμα για δράση

    23/6/2003 4:53:00 μμ

    Τα Ηνωμένα Έθνη θα δώσουν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα έκθεση στην οποία επισημαίνεται πως η Aλ Κάιντα του Οσάμα Mπιν Λάντεν έχει έτοιμους 800 μαχητές για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε οικονομικούς και τουριστικούς στόχους, δήλωσε τη Δευτέρα Γάλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Ο Ρολάν Ζακάρ, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Τρομοκρατία, τόνισε πως ο Μπιν Λάντεν είχε διώξει από το Αφγανιστάν ''αυτά τα μέλη της τρίτης γενιάς της αλ Κάιντα, πριν οι αμερικανικές δυνάμεις ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Τρίτη γενιά της αλ Κάιντα

    Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ουάσινγκτον Ποστ'', η έκθεση του ΟΗΕ θα αποκαλύπτει πως οι κυρώσεις που επέβαλε ο οργανισμός στα μέλη της οργάνωσης δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ούτε ενός ύποπτου μέλους της οργάνωσης, αλλά ούτε και την κατάσχεση όπλων. ''Η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δείξει πως δημιουργείται μια τρίτη γενιά της αλ Κάιντα'', επισήμανε ο Ζακάρ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2.

    ''Θα καταδείξει πως πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπιν Λάντεν προέβλεψε την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν και έστειλε μακριά από τη χώρα περίπου 800 μέλη της αλ Κάιντα, όλα υψηλόβαθμα στελέχη'', διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: ''Πρόκειται για ανθρώπους με σοβαρή πνευματική και παραστρατιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν σκορπίσει σε πολλές χώρες και μπορούν να αναλάβουν δράση όταν εκείνοι το αποφασίσουν''.

    Ο Γάλλος ειδικός είπε ακόμα πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις υπηρεσίες πληροφοριών να εντοπίσουν αυτά τα μέλη της αλ Κάιντα, τα οποία περιέγραψε ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και κατέληξε λέγοντας πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν προφανώς επιλέξει οικονομικούς και τουριστικούς στόχους.

    [18] Ιταλία: Να καταργήσει το νόμο περί ασυλίας θέλει η αντιπολίτευση

    23/6/2003 4:25:00 μμ

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Βουλευτές της ιταλικής αντιπολίτευσης ανέλαβαν σήμερα Δευτέρα πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την κατάργηση του νόμου περί ασυλίας των πέντε ανώτατων αξιωματούχων της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το ιταλικό σύνταγμα προβλέπει ότι μπορεί να διαξαχθεί ανάλογο δημοψήφισμα αν το ζητήσουν 500.000 εκλογείς. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, οι Πράσινοι, καθώς και οι οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτών. ''Πρέπει να δώσουμε ενωμένοι μια μεγάλη μάχη για να αποκτήσει η Ιταλία μια δικαιοσύνη ισότιμη για όλους'', τόνισε ο πρόεδρος των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μάρκο Ρίτζο.

    [19] Νέα σεισμική δόνηση στην Αλγερία

    23/6/2003 3:33:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 13:35, ώρα Ελλάδας, στην περιοχή Ζεμουρί, 65 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, με επίκεντρο ίδιο με τον σεισμό της 21ης Μαϊου, ανακοινώθηκε από το Κέντρο Γεωφυσικής στην αλγερινή πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα από τους πολλούς μετασεισμούς που σημειώνονται μετά απο τον σεισμό της 21ης Μαΐου που έπληξε περιοχές του Αλγερίου και την πόλη Μπουμερντές, περίπου 50 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περίπου 2.300 άνθρωποι και πάνω από 11.000 να τραυματιστούν, διευκρίνισε το Κέντρο Γεωφυσικής.

    [20] Ιράν: Παραδέχονται οι αρχές τις συλλήψεις φοιτητών

    23/6/2003 1:56:00 μμ

    Οι επίμονες διαμαρτυρίες των Ιρανών φοιτητών έξω από το κοινοβούλιο της Τεχεράνης απέδωσαν τους πρώτους καρπούς, μια και το υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε για πρώτη φορά την κράτηση από τις αρχές 25 φοιτητών, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους παραμένουν αλληλοσυγκρουόμενες, καθώς ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στους 520 η πλειοψηφία των οποίων σύμφωνα με την αστυνομία είναι χούλιγκανς, λαθρέμποροι αλκοόλ και ναρκωτικών. Στο μεταξύ στη Γαλλία, πέντε άτομα προσκείμενα στο κίνημα των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού που πραγματοποιούν απεργία πείνας και δίψας από την περασμένη Πέμπτη στην Οβέρ συρ Ουάζ μεταφέρθηκαν εσπευσμένως την Κυριακή στις πρώτες βοήθειες.

    Δεκάδες Ιρανοί αντικαθεστωτικοί απέχουν από τροφή και νερό

    Τρία άτομα απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες μετά την αδιαθεσία που ένοιωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ άλλες δύο γυναίκες απομακρύνθηκαν το απόγευμα.

    Σαράντα οχτώ Ιρανοί αντικαθεστωτικοί, μεταξύ τους και οι πέντε που νοσηλεύονται πλέον, ξεκίνησαν από την Πέμπτη απεργία πείνας, μαζί με μία μικρή ομάδα που πραγματοποιεί και απεργία δίψας.

    Από χθες τα περισσότερα μέλη της ομάδας αυτής, άρχισαν τουλάχιστον να πίνουν νερό, έπειτα από την παρέμβαση του Σάλεχ Ρατζαβί, αδελφού του ιδρυτή του κινήματος Μασούντ Ρατζαβί, ο οποίος ζήτησε από τους απεργούς να λαμβάνουν υγρά. Μολαταύτα, δύο άτομα εξακολουθούν να αρνούνται και τη λήψη υγρών, τόνισε ο εκπρόσωπος των απεργών Αλαντίν Τουράν.

    Ο ίδιος τόνισε πως περίπου 100 αντιφρονούντες έσπευσαν χθες να συμπαρασταθούν στους απεργούς, αριθμός που απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η οποία τον ανεβάζει στους 50.

    Επιπλέον μία γυναίκα από τους συμπαραστεκόμενους χρειάσθηκε κι αυτή να νοσηλευθεί, μετά την αδιαθεσία που ένοιωσε από την ένταση όταν έμαθε τη σύλληψη της Μαριάμ Ρατζαβί, συζύγου του ηγέτη του κινήματος των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού (ΟΜΡΙ).

    [21] Συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ζητά ο ΟΗΕ

    23/6/2003 7:36:00 μμ

    Έκκληση απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ για συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ύψους 259.000.000 δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στο Ιράκ έως το τέλος του χρόνου. Η έκκληση αυτή έγινε από την αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Λουίζ Φρεσέτ, σε ειδική σύνοδο που οργανώθηκε ενώπιον του οικονομικού και κοινωνικού Συμβουλίου. Η προηγούμενη έκκληση για ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε στις 28 Μαρτίου από τον ΟΗΕ και επέτρεψε μέχρι σήμερα τη συγκέντρωση 870 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την κ. Φρεσέτ.

    "Όταν έγινε η έκκληση αυτή, πρόσθεσε, είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχαν ενδεχομένως πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες λόγω του πολέμου, ευτυχώς όμως, πολλές από τις υποθέσεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν". Η κ. Φρεσέτ πρόσθεσε ότι "τα πρόσφατα γεγονότα μείωσαν αισθητά την ικανότητα των δημόσιων ιρακινών αρχών να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στον ιρακινό πληθυσμό".

    "Μόλις οι ιρακινοί θεσμοί ξαναβρούν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων του πληθυσμού, και κυρίως των πλέον ευάλωτων, οι προσπάθειες μας για ανθρωπιστική βοήθεια θα τερματιστούν", δήλωσε τέλος η κ. Φρεσέτ.

    [22] Έκκληση Ανάν για γρήγορη συγκρότηση ιρακινής κυβέρνησης

    23/6/2003 6:31:00 μμ

    Την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ να επιτρέψει στους Ιρακινούς να κυβερνήσουν γρήγορα οι ίδιοι τη χώρα τους κάλεσε τη Δευτέρα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Στην ομιλία του στο τέλος των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην Ιορδανία, ο Αναν τόνισε: ''Για τους Ιρακινούς που έχουν τόσο πολύ υποφέρει από τις συγκρούσεις, τις κυρώσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βάσανα δεν έχουν τελειώσει''. "Ας δεσμευτούμε ότι θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν αυτήν την οδυνηρή σελίδα της ιστορίας τους, καθορίζοντας το πολιτικό τους μέλλον και διασφαλίζοντας τους δικούς τους φυσικούς πόρους, όπως είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά τους'', επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Όπως έχω τονίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η ημέρα που οι Ιρακινοί θα κυβερνήσουν τη χώρα τους πρέπει να έρθει γρήγορα. Αν καταφέρουμε να δώσουμε τα μέσα στους Ιρακινούς να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας τους, το 2003 θα είναι για το μεγάλο αυτό έθνος, η χρονιά για ένα νέο ξεκίνημα'', υπογράμμισε ο Αναν.

    [23] Νέα ιρακινή στρατιωτική δύναμη σχεδιάζουν ΗΠΑ-Βρετανία

    23/6/2003 3:45:00 μμ

    Μία νέα μεραρχία αποτελούμενη από 12.000 άνδρες πρόκειται να αποκτήσει το Ιράκ, μέσα σε ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας στην αμερικανική πολιτική διοίκηση Ουόλτερ Σλόκομπι. Η νέα ιρακινή στρατιωτική δύναμη θα έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων, της ασφάλειας δρόμων και εγκαταστάσεων και της περισυλλογής ναρκών και βομβών που δεν εξερράγησαν απο την περίοδο του πολέμου, είπε ο ίδιος. Ο Σλόκομπι ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες απόστρατοι στρατιωτικοί του ιρακινού τακτικού στρατού, αλλά και στρατεύσιμοι, μετά τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις για καταβολές μισθών στην Βαγδάτη.

    Περίπου 200.000 στρατιωτικοί του τακτικού στρατού θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται ενώ σε περίπου 300.000 στρατεύσιμους και εφέδρους θα καταβληθεί ένα εφάπαξ ποσό. Μόνο ένας μικρός αριθμός αξιωματικών θα υπηρετεί στη νέα στρατιωτική δύναμη αφού θα είναι κατά πολύ μικρότερη σε αριθμό από την προηγούμενη του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

    ''Θα είναι μία στρατιωτική και όχι μία αστυνομική δύναμη'', επισήμαινε ο Σλόκομπι. Αντικειμενικός σκοπός είναι να δημιουργηθούν τρεις μεραρχίες με περίπου 40.000 στρατιώτες σε διάστημα τριών ετών, πρόσθεσε.

    [24] Ρωσία: Χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

    23/6/2003 4:40:00 μμ

    Περισσότερες από 472.000 ρωσικές οικογένειες ζουν ''πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας'', δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γκαλίνα Καρέλοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ''η φτώχεια του πληθυσμού''. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας (περίπου 26% ή 37,4 εκατομμύρια κάτοικοι) πέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2003 κάτω από το όριο της φτώχειας όπως προσδιορίζεται από την ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο.

    Το κατώτατο βιοτικό επίπεδο είχε καθοριστεί στα 2.047 ρούβλια ή 64,6 δολάρια το μήνα και κατ' άτομο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Όπως ανέφερε η Καρέλοβα, επικαλούμενη στοιχεία από μία μελέτη του υπουργείου Εργασίας, τα περίπου 866.000 παιδιά των οικογενειών που ζουν πολύ κάτω του ορίου της φτώχειας, διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς μόνιμη κατοικία.

    [25] Αποστολή 8ης παρτίδας εκκαθαριστικών

    23/6/2003 1:53:00 μμ

    Το εκκαθαριστικό της εφορίας θα λάβουν εντός των ημερών άλλες 500 χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε την 8η παρτίδα εκκαθαριστικών. Οι αποδέκτες των 134.000 χρεωστικών σημειωμάτων θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο συνολικό φόρο ύψους 218 εκατ. ευρώ ενώ οι 167.000 φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά θα λάβουν επιστροφή 65 εκατ. ευρώ. Όσοι λάβουν χρεωστικό μπορούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο σε 3 δόσεις. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει 2.800.000 δηλώσεις που αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου των δηλώσεων οι οποίες υποβλήθηκαν φέτος. Για πληροφορίες σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των δηλώσεών τους οι φορολογούμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 210-4855800.

    [26] Νίκη πρόκριση για την εθνική Eλλάδας βόλεϊ

    23/6/2003 7:10:00 μμ

    Τη δεύτερη θέση στο Δ Ομιλο του Παγκοσμίου Λιγκ, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ισοδυναμεί και με πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1, τελικά πήρε τη νίκη με 3-2 επί της Τσεχίας στην Οστράβα στο πλαίσιο της 6ης εβδομάδας και σε συνδυασμό με την ήττα της Γαλλίας από την Ιαπωνία, πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλό του.

    Μια ανάσα από την πρόκριση της στους οκτώ του γουερν λιγκ βρίσκεται η εθνική ομάδα των ανδρών στο βόλεϊ.

    Η ομάδα του Προσαλίκα κέρδισε με 3-2 την αδιάφορη Τσεχία και κατέλαβε τη δεύτερη προνομιούχο θέση.

    Το εθνικό μας συγκρότημα "πλήρωσε" ακριβώς με το ίδιο νόμισμα τους Τσέχους.

    Χάλασε την υποδοχή τους όπως έκαναν αυτοί στο πρώτο παιχνίδι και λειτούργησε ανάλογα στο μπλοκ.

    Μάλιστα αν και βρέθηκε να χάνει 2-1 σετ και 10-9 στο 4ο έκανε την μεγάλη ανατροπή με σούπερ στην επίθεση τον Νίκο Ρουμελιώτη που τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους.

    Η εθνική μας θα περιμένει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να νικήσουν οι Ρώσοι, τουλάχιστον ένα παιχνίδι στα δυο που θα παίξουν με τους Πολωνούς.

    Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική θα βρεθεί στις τρεις καλύτερες δεύτερες και θα περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, στα τελικά του λιγκ που θα γίνουν στην Μαδρίτη 8-13 Ιουλίου.

    [27] Γεωργάτος: ''Δεν έχω πρόβλημα με την ΑΕΚ''

    23/6/2003 4:53:00 μμ

    Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τη Δευτέρα ο Γρηγόρης Γεωργάτος, δημοσιεύματα του Τύπου, που τον θέλουν να είναι απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΕΚ και να απειλεί ότι δεν θα δώσει το παρών στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας για τη νέα σεζόν, σε περίπτωση που δεν του καταβληθούν τα οφειλόμενα. Μέσω γραπτής ανακοίνωσής του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ένωσης", ο παίκτης τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με την ομάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν άλλες ομάδες. Ο Γεωργάτος διευκρίνισε ότι ζήτησε δύο επιπλέον μέρες άδεια για προσωπικούς λόγους και ότι θα είναι παρών στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις την Παρασκευή.

    [28] Με Προτάσοφ ο Ολυμπιακός και τη νέα χρονιά

    23/6/2003 4:18:00 μμ

    Τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, ανανέωσε τη Δευτέρα ο Ολεγκ Προτάσοφ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύεται με την πειραϊκή ομάδα και για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ουκρανός τεχνικός είχε τρίωρη συνάντηση στα γραφεία της ΠΑΕ με τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος του ανακοίνωσε πως επιθυμεί την παραμονή του στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Προτάσοφ εξέφρασε την πλήρη ευχαρίστησή του για αυτή την εξέλιξη, αλλά και την αισιοδοξία του για την πορεία του Ολυμπιακού στη νέα χρονιά.

    Ευχαριστημένος από τις μεταγραφικές κινήσεις

    Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο Όλεγκ Προτάσοφ δήλωσε ότι συζήτησαν για την επόμενη χρονιά και την προετοιμασία της ομάδας. Ο τεχνικός των "ερυθρόλευκων" σημείωσε ότι κάθε επόμενη χρονιά είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

    Όσον αφορά στις μεταγραφές, ο Προτάσοφ δήλωσε ευχαριστημένος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ομάδα μπορεί να πάει καλά και την επόμενη χρονιά, ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί στα ονόματα που γράφονται στις εφημερίδες.

    [29] Ο Φρανκ Ράικαρντ αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα

    23/6/2003 1:29:00 μμ

    Έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, είναι σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο, ο Φρανκ Ράικαρντ. Ο Ολλανδός τεχνικός που ως παίκτης έκανε σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, εργάσθηκε για λίγο στην εθνική ομάδα της πατρίδας του και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP και τον τηλεοπτικό σταθμό NOS έχει συμφωνήσει σε όλα με την νέα διοίκηση της Μπάρτσα. Ο Φρανκ Ράικαρντ, θα αντικαταστήσει στον πάγκο των Καταλανών, τον Σέρβο, Ράντομιρ Αντιτς.

    [30] ''Σταχτοπούτα'' από τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο

    23/6/2003 5:08:00 μμ

    "Τα παραμύθια είναι πολύ πιο κοντά μας απ' ό,τι πιστεύουμε. Όλοι έχουμε μια καλή νεράιδα στη ζωή μας, είτε είναι ο πατέρας μας ή η μητέρα μας ή κάποια φίλη μας, και πάντα συμβαίνουν μαγικές συναντήσεις στη ζωή. Αν μάλιστα επιθυμούμε να ζήσουμε μια τέτοια συνάντηση τότε η ευχή μας γίνεται πραγματικότητα", υποστηρίζει ο διευθυντής και χορογράφος των μπαλέτων του Μόντε Κάρλο, Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, με αφορμή τις δύο παραστάσεις του συγκροτήματος, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο Ηρώδειο, με το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ "Σταχτοπούτα", σε μουσική που συνέθεσε ο Σεργκέι Προκόφιεφ, μεταξύ 1941 και 1944.

    Μια ιστορία καθημερινή...

    Οι ίδιοι χορευτές που είχαν χορέψει "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" πριν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, θα παρουσιάσουν τώρα τη "Σταχτοπούτα", χωρίς κρυστάλλινη άμαξα, ούτε γοβάκι, ούτε κολοκύθα, και "γενικότερα δεν θα έχει σχέση με την Γουόλτ Ντίσνει προσέγγιση", εξηγεί ο Μαγιό και συμπληρώνει: "Μην ανησυχείτε όμως, δεν θα σας λείψουν γιατί η προσέγγιση που κάνουμε είναι τέτοια που δίνει στον θεατή την ουσία του παραμυθιού".

    Υπάρχουν δύο αναγνώσεις του θέματος σε τέτοιες παραστάσεις, εξηγεί ο ίδιος. Μια πλευρά ψυχαγωγική και από την άλλη, για όποιον θέλει, μια διάσταση ψυχαναλυτική-κοινωνική, "δεδομένου ότι η ιστορία της Σταχτοπούτας αφηγείται κάτι εντελώς καθημερινό, δηλαδή την οικογένεια που ανασυντίθεται".

    Σχετικά με τις χορογραφίες που υπογράφει ο ίδιος, τα σκηνικά και τον φωτισμό, η καλλιτεχνική του άποψη είναι ότι όλα πρέπει να γίνονται έτσι ώστε "ο θεατής να έχει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει χορογραφία, ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει κάποια φανερή παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι χορευτές θα δίνουν την εντύπωση ότι αυτοί εφηύραν την ιστορία".

    Τα κοστούμια της μεγαλειώδους παραγωγής είναι του Jerome Kaplan ενώ οι φωτισμοί της Dominique Drillot.

    Η Σταχτοπούτα γράφηκε το 1697 και το μπαλέτο της έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί με διαφορετικές προσεγγίσεις σημαντικών χορογραφών, όπως του Σεργκέγεφ, Νουρέγεφ, Νόυμαγερ κ.ά.

    [31] Πόλεμος κατά της παχυσαρκίας στο Μπαχρέιν

    23/6/2003 7:17:00 μμ

    Οι Αρχές του Μπαχρέιν, μια μοναρχία 650.000 κατοίκων εκ των οποίων οι 405.000 είναι αυτόχθονες, αρχίζουν αγώνα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που ευθύνεται για πολλές ασθένειες και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος Διατροφής στο υπουργείο Υγείας τουλάχιστον το 60% των κατοίκων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Ερευνα του ίδιου υπουργείου επισημαίνει ότι περίπου το 60% των ενήλικων και μάλιστα άνω των 19 ετών όπως και το 30% των μαθητών λυκείου είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Οι υγειονομικές Αρχές επεξεργάστηκαν ένα πρόγραμμα ''εθνικής στρατηγικής'' το οποίο προϋποθέτει δύο στάδια: το πρώτο είναι να θεραπευτεί η παρούσα κατάσταση και μετά να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό μελλοντικά.

    Εκκλήσεις από τους διατροφολόγους για μείωση του φαγητού

    Οπως στο Μπαχρέιν έτσι και σε άλλες μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν) οι διατροφολόγοι δεν σταματούν να απευθύνουν εκκλήσεις στον κόσμο να μετριάσει την ποσότητα του φαγητού και να επιδείξει εγκράτεια, ενώ προειδοποιούν για τους κινδύνους στην υγεία.

    Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται καθημερινά από τους κατοίκους του Κόλπου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η μέση ποσότητα των απορριμμάτων ενός Σαουδάραβα είναι 2,5 κιλά την ημέρα, έναντι περίπου ενός κιλού στον υπόλοιπο κόσμο.

    [32] Συλλεκτικές σειρές κερμάτων ευρώ

    23/6/2003 12:34:00 μμ

    Από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου θέτει σε κυκλοφορία το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δύο συλλεκτικές σειρές κερμάτων ευρώ. Η πρώτη σειρά περιλαμβάνει σε καλαίσθητες θήκες (τρίπτυχα έντυπα blister) τα ελληνικά κέρματα ευρώ και ένα αργυρό νόμισμα με το σήμα της Ελληνικής Προεδρίας (χελιδόνι). Η δεύτερη σειρά περιλαμβάνει σε απλές θήκες (blister) τα ελληνικά κέρματα ευρώ μόνο. Η διάθεση των σειρών αυτών θα γίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και των Υποκαταστημάτων της. Η τιμή διάθεσης έχει οριστεί για την πρώτη σειρά στα 50 ευρώ για το εσωτερικό και 60 ευρώ για το εξωτερικό και για την δεύτερη σειρά στα 20 ευρώ για το εσωτερικό και 25 ευρώ για το εξωτερικό. Θα διατίθενται δε με άμεση καταβολή του αντιτίμου αυτών από τους ενδιαφερόμενους και την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2003 - 17:11:31 UTC