Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σουδάν: Για ειρηνική χρήση τα εκρηκτικά
  • [02] Οχι των καταστηματαρχών στο διευρυμένο ωράριο
  • [03] Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου
  • [04] Μεγάλη πυρκαγιά σε μεζεδοπωλείο στην άνω Κυψέλη
  • [05] Στην Αθήνα η Συντονιστική επιτροπή της Διεθνούς Παραολυμπιακής
  • [06] Επεκτείνεται ο θεσμός του επικουρικού γιατρού
  • [07] Σε πνευματική διαύγεια ο Σ. Ξηρός στον Ευαγγελισμό
  • [08] ''Διεθνής τζέντλεμαν'' ο Ψαραδέλλης
  • [09] Λονδίνο: Υπέκυψε η νεαρή Ιρανή που αυτοπυρπολήθηκε
  • [10] Διαδήλωση κατά της χρηματοδότησης της καμπάνιας Μπους
  • [11] Μείωση 17% του τουρκικού στρατού
  • [12] Επίθεση γυναίκας κατά του Πινοσέτ
  • [13] Επίθεση με ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών
  • [14] Επεισόδιο μεταξύ Αμερικανών και Σύριων μεθοριακών φρουρών
  • [15] Μπλιξ: ''Βιάστηκαν να εξάγουν συμπεράσματα οι ΗΠΑ''
  • [16] Διπλασιάζεται η προστασία των αγωγών πετρελαίου
  • [17] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ
  • [18] Ποσό-ρεκόρ ''χτύπησε'' πίνακας του Σίλε σε δημοπρασία
  • [19] ''Ελληνιάδα'' για τους απόδημους νέους
  • [20] SARS: Αρση της ταξιδιωτικής οδηγίας προς Πεκίνο
  • [21] ''Κίνδυνος-θάνατος'' οι άδικοι προϊστάμενοι για τους υπαλλήλους!

    [01] Σουδάν: Για ειρηνική χρήση τα εκρηκτικά

    24/6/2003 11:39:00 πμ

    Το μυστήριο με τον παραλήπτη και τον σκοπό για τον οποίον προορίζονταν οι 680 τόνοι εκρηκτικών του Baltic Sky, προσπαθούν να λύσουν οι Aρχές, που συνεχίζουν τη συστηματική έρευνα επί του σκάφους που φρουρείται κάτω από δρακόντεια μέτρα στο Πλατυγυάλι Αστακού. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουστάφα Οσμάν Ισμαήλ δήλωσε σήμερα ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε το Baltic Sky προορίζονταν για ''ειρηνική χρήση'' και εξέφρασε την ''οργή'' του για τους χειρισμούς των Αθηνών. Προηγήθηκε ανακοίνωση τυνησιακής εταιρείας οπλισμού σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πούλησε για ''μη στρατιωτική χρήση'' σε σουδανική επιχείρηση τα εκρηκτικά. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε στις 10 το πρωί η μεταφορά των πυρομαχικών με στρατιωτικά οχήματα προς μονάδες της Ηπείρου.

    Το Σουδάν ζητάει εξηγήσεις από την Ελλάδα

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μ. Ο. Ισμαήλ επιβεβαίωσε ότι το πλοίο με τους 680 τόνους εκρηκτικών μετέφερε νιτρικό αμμώνιο. Το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα χημικό στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοσχεδίων βομβών εξαιρετικά καταστρεπτικών.

    Ο Σουδανός υπουργός εξέφρασε την ''έντονη αγανάκτησή του'' για την κράτηση του πλοίου από τις ελληνικές Αρχές εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ''για τη σπουδή με την οποία ενήργησε η Αθήνα'' και πρόσθεσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ελληνα πρεσβευτή στο Χαρτούμ σύμφωνα με τον επίσημο ραδιοσταθμό της χώρας.

    Η τυνησιακή εταιρεία οπλισμού SOTEMU με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τύνιδα ανέφερε ότι είχε συνάψει ''εμπορική συμφωνία με την "Integrated chemicals and development" που εδρεύει στο Χαρτούμ του Σουδάν για την προμήθεια 680 τόνων εκρηκτικών για μη στρατιωτική χρήση''. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η άδεια εισαγωγής εκδόθηκε από τις σουδανικές Αρχές και η φόρτωση του εμπορεύματος πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Μαΐου στην Γκαμπές της Νότιας Τυνησίας στο Baltic Sky το οποίο απέπλευσε στις 13 Μαΐου με προορισμό το Πορτ Σουντάν.

    Η τυνησιακή εταιρεία ανέφερε ότι στις 6 Ιουνίου και αφού το πλοίο άλλαξε πορεία και κατέπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα, ειδοποίησε τις τυνησιακές Αρχές διότι ο εφοπλιστής απείλησε να κατάσχει το φορτίο και να το ξαναπουλήσει απαιτώντας μεγαλύτερο ποσό για τη μεταφορά του. Η SOTEMU, αντιμέτωπη με την απαίτηση αυτή του εφοπλιστή και του διευθυντή του Κρίστιαν Μακ Νάλτι, της Karas Shipping and trading Ltd με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Δύο μήνες παρακολούθησης στη Μεσόγειο ως τον Αστακό

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτηλίας Γιώργος Ανωμερίτης, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το πλοίο-βόμβα που περιφερόταν επί ένα μήνα στα λιμάνια της Μεσογείου.

    Ο κ. Ανωμερίτης, που παρομοίασε το φορτίο με ατομική βόμβα, είπε ακόμη ότι οι Αρχές παρακολουθούσαν το πλοίο τις τελευταίες πέντε μέρες, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, ακόμη και με ραντάρ και δορυφόρους.

    Το ταξίδι του πλοίου

    - Το πλοίο με σημαία των Νήσων Κομόρες απέπλευσε από την Αλβανία στις 27 Απριλίου.

    - Κατευθύνθηκε προς την Αφρική και δεν αποκλείεται να φόρτωσε το μεγαλύτερο μέρος του "εμπορεύματος" του στο λιμάνι Γκάμπες της Τυνησίας στις 12 Μαΐου.

    - Εννέα ημέρες αργότερα βρέθηκε στα Δαρδανέλια και σύμφωνα με τον καπετάνιο Μπαλτάκ Ανατόλι όπου και άλλαξε πλήρωμα και παρέλαβε καύσιμα και τρόφιμα.

    - Από τις 22 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου εντοπίστηκε να πλέει στη Μεσόγειο χωρίς τελικό προορισμό.

    - Στις 2 Ιουνίου επέστρεψε στην Τουρκία- αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη όπου και "έδεσε" για μια μόνο ημέρα.

    - Στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο Ιόνιο, μπήκε στις 18 Ιουνίου.

    Το μότορσιπ ''Baltic Sky'', ανήκει σε ξένη εταιρεία με έδρα τις νήσους Μάρσαλ στον ειρηνικό Ωκεανό. Τα παραστατικά του παρουσιάζουν ως τελικό παραλήπτη ανύπαρκτη εταιρεία στο Σουδάν.

    Εξακόσιοι ογδόντα τόνοι αμμωνιοδυναμίτιδας και 8.000 πυροκροτητές βρίσκονταν στα αμπάρια του. Η αμμωνιοδυναμίτιδα είναι υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα όπως εκείνο που πραγματοποίησε ο Aμερικανός ακροδεξιός Τίμοθι Μακ Βέι στην Πόλη της Οκλαχόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 κιλά είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα μια πενταόροφη πολυκατοικία!

    Ποινικές διώξεις

    Η εισαγγελέας Μεσολογγίου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών, στους επτά αλλοδαπούς ναυτικούς του πλοίου. Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία κατά της αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρείας. Οι ναυτικοί ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη.

    Οι ΝΑΤΟϊκές ναυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ειδοποίησαν την Ελλάδα για την ύπαρξη του παραπάνω σκάφους με τα εκρηκτικά, ότι βρισκόταν στα χωρικά της ύδατα και ότι αναζητούν 20 συνολικά ύποπτα πλοία, τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Το Baltic Sky δεν ήταν το μοναδικό!

    Στο μεταξύ, η τυνησιακή εταιρεία οπλισμού και εκρηκτικών SOTEMU, με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τύνιδα, δηλώνει ότι πούλησε για ''μη στρατιωτική χρήση'' σε μία σουδανική επιχείρηση τους 680 τόνους εκρηκτικών που ανακαλύφθηκαν Baltic Sky.

    Η εταιρεία SOTEMU αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έχει συνάψει ''εμπορική συμφωνία με την Integrated chemicals and development που εδρεύει στο Χαρτούμ του Σουδάν για την προμήθεια 680 τόνων εκρηκτικών για μη στρατιωτική χρήση''.

    Την ίδια ώρα, σε αναζήτηση 20 συνολικά ύποπτων πλοίων με αντίστοιχο περιεχόμενο σαν αυτό του Baltic Sky βρίσκονται οι νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις.

    Όπως δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της νατοϊκής αυτής επιχείρησης αστυνόμευσης των θαλασσών ''Operation Active Endeavour'' Χάρβεϊ Μπέργουιν, ''αναζητούμε πλοία που αλλάζουν συχνά σημαία και ιδιοκτήτη''.

    Πρώτο θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ

    Η υπόθεση με το πλοίο Baltic Sky προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, με κύριο ερωτηματικό: ποιος ήταν ο προορισμός και ο παραλήπτης του;

    Το CNN, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, αναφερόταν στο θέμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία και την προσπάθεια να πληγούν αμερικανικά συμφέροντα.

    Η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" δημοσίευσε φωτογραφία και με τίτλο: "H Eλλάδα κατάσχει πλοίο γεμάτο με εκρηκτικά", προβάλλοντας την ανεύρεση και κατάσχεση φορτίου με 680 τόνους εκρηκτικές ύλες. To δημοσίευμα επικεντρώνεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΥΕΝ Παναγιώτη Τσιάνου, αναφορικά με τον τόπο προέλευσης και κατεύθυνσης του πλοίου, αλλά και τον προορισμό του μεταφέροντος υλικού. Ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς εκρηκτικά ως φορτίο, η συγκεκριμένη ποσότητα είναι εξαιρετικά σπάνια", δήλωσε ο κ. Τσιάνος.

    Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του δικτύου CBS μεταδόθηκε ότι "οι Ελληνικές Λιμενικές Αρχές, έπιασαν πλοίο φορτωμένο με 750 τόνους εκρηκτικά. Το πλήρωμα είναι από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Το υπουργείο Ναυτιλίας διερευνά εάν τα εκρηκτικά προορίζονταν για τρομοκρατική δράση. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής προορισμός του πλοίου στην Αφρική".

    [02] Οχι των καταστηματαρχών στο διευρυμένο ωράριο

    24/6/2003 11:18:00 πμ

    Τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών συναντά η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και τη ρύθμιση της λειτουργίας της Αθήνας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004. Με τη διεύρυνση του ωραρίου δεν θα αυξηθεί και ο τζίρος των καταστημάτων εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγής Καρέλλας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δηλώνει ότι γίνεται καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

    Οι μικρές επιχειρήσεις θα τα βρουν ''σκούρα''

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προβλέπει πως θα πληγούν από το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις γιατί δεν θα μπορούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, θα πιέζονται από τις μεγαλύτερες του κλάδου, και σταδιακά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος εκτιμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως η αναβάθμιση της γνώσης και η καλύτερη οργάνωση του χρόνου και του τρόπου εργασίας.

    [03] Απόφαση-σταθμός για τους συμβασιούχους Δημοσίου

    24/6/2003 9:50:00 πμ

    Το Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτές τις αγωγές για μονιμοποίηση 50 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, κρίνοντας ότι τους συνδέει σχέση εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου με το Ίδρυμα. Η δικαστική απόφαση εξομοιώνει τους συμβασιούχους με τους μόνιμους συνάδελφους τους, κρίνοντας ότι υπάρχει παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δικαστική αυτή απόφαση, η δεύτερη τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους συνολικά 250.000 συμβασιούχους του Δημοσίου, των οποίων η κυβέρνηση ουσιαστικά απαγόρευσε τη μονιμοποίηση με Προεδρικό Διάταγμα.

    [04] Μεγάλη πυρκαγιά σε μεζεδοπωλείο στην άνω Κυψέλη

    24/6/2003 9:19:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ενοίκων, έσβησε η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε μεζεδοπωλείο στο ισόγειο πολυκατοικίας στην Ανω Κυψέλη. Της φωτιάς προηγήθηκαν εκρήξεις, ενώ σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες γειτόνων, κάποιοι άγνωστοι έφυγαν τρέχοντας από το σημείο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, για να διαπιστωθεί εάν οφείλεται ή όχι σε εμπρησμό.

    Επικίνδυνο το έργο της κατάσβεσης λόγω της ύπαρξης φιάλων υγραερίου

    Το μεζεδοπωλείο που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας στην οδό Αριάδνης 14 τυλίχτηκε στις φλόγες, λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα. Οι κάτοικοι των γύρω διαμερισμάτων κατέβηκαν έντρομοι στο δρόμο και προσπάθησαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

    Τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στο σημείο έγκαιρα. Οι φιάλες υγραερίου που υπήρχαν στο μεζεδοπωλείο, κατέστησαν την επιχείρηση των πυροσβεστών αρκετά επικίνδυνη.

    Το κατάστημα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ- ευτυχώς- κανείς δεν τραυματίστηκε.

    Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Δημήτρης Σεβδάλης μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο.

    Οι αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ερευνούν καταγγελίες γειτόνων που αναφέρουν, ότι μετά την έκρηξη είδαν κάποιους να απομακρύνονται τρέχοντας από το σημείο.

    [05] Στην Αθήνα η Συντονιστική επιτροπή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής

    24/6/2003 11:08:00 πμ

    Με στόχο να ενημερωθεί από τα στελέχη της "Αθήνα 2004" για την πορεία της προετοιμασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων, φτάνει αύριο Τετάρτη στην Αθήνα η Συντονιστική επιτροπή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). Τα μέλη της επιτροπής, που επισκέπτονται την Αθήνα για 4η φορά, θα μείνουν στην χώρα μας τρεις ημέρες, ενώ επικεφαλής είναι ο αντιπρόεδρος της IPC Francois Terranova και μετέχουν ο Διευθυντής Συντονισμού με Οργανωτικές Επιτροπές Παραολυμπιακών Αγώνων Xavier Gonzalez, η Τεχνική Υπεύθυνος Carol Mushett, καθώς και οι κ.κ. David Grevemberg, Διευθυντής Αθλημάτων, Andy Parkinson, Υπεύθυνος Αντιντόπινγκ και Κατηγοριοποίησης και Lou Lauria Σύμβουλος της IPC.

    Προϋπολογισμός και εθελοντισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

    Από την πλευρά της "Αθήνα 2004", στις συναντήσεις εργασίας θα μετέχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Σπανουδάκης, η Γενική Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννα Καρυοφύλλη, αλλά και τα στελέχη όλων των διευθύνσεων της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Τα θέματα τα οποία, κυρίως, θα συζητηθούν κατά την τριήμερη συνεργασία, άπτονται στους τομείς του προϋπολογισμού, των τελετών απονομής των μεταλλίων, του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης, των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές, του Παραολυμπιακού Χωριού, των Εγκαταστάσεων, της Εικόνας και Ταυτότητας των Αγώνων, της Επικοινωνίας και του προγράμματος "ΕΡΜΗΣ-προσβάσιμη επιλογή".

    Μετά το τέλος των συναντήσεων, που θα γίνουν στα γραφεία της "Αθήνα 2004", οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    [06] Επεκτείνεται ο θεσμός του επικουρικού γιατρού

    24/6/2003 11:12:00 πμ

    Την επέκταση του θεσμού του επικουρικού γιατρού στον κλάδο των νοσηλευτών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού εξήγγειλε την Κυριακή από τη Ρόδο, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Κώστας Στεφανής, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στα εγκαίνια του Νοσοκομείου Ρόδου. Η θεσμοθέτηση της επικουρικής εργασίας για το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, διευκρίνισε, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για τη Δημόσια Υγεία, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, στη Βουλή. Ο υπουργός, αναφερόμενος στο νοσοκομείο, είπε ότι "αποτελεί την κορυφή του υγειονομικού συστήματος των Δωδεκανήσων, έχοντας εξασφαλίσει άριστες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό" προσθέτοντας πως "αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα από το υπουργείο". Το νοσοκομείο - που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια - έχει κοστίσει 51 εκατ. ευρώ και καλύπτει έκταση 42.200 τ.μ. Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και σημείωσε ότι έχει παραταθεί η εργασία 28 ατόμων που έχουν προσληφθεί με 12μηνη σύμβαση, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί η πρόσληψη 85 ατόμων εποχικού προσωπικού και 63 ατόμων για διάστημα 18 μηνών.

    [07] Σε πνευματική διαύγεια ο Σ. Ξηρός στον Ευαγγελισμό

    24/6/2003 11:48:00 πμ

    Οι συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον "Ευαγγελισμό", βρίσκονται και την Τρίτη στο επίκεντρο της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Η διευθύντρια του Ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου, κ. Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, κατέθεσε ότι το επίπεδο συνείδησης και η κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών του Σάββα Ξηρού, όταν εξετάστηκε στις 5 Ιουλίου του 2002, ήταν άριστες. Επίσης, η μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Σάββας Ξηρός να βρισκόταν υπό την επήρεια ψυχοτρόπων φαρμάκων.

    Ο Ξηρός δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων

    Σε πνευματική διαύγεια βρισκόταν ο Σάββας Ξηρός, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι συζητήσεις με τον Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, στον Ευαγγελισμό, όπως κατέθεσε η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου, Σταυρούλα Θεοδωροπούλου.

    Η μάρτυρας είχε εξετάσει μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Μαντωνάκη το Σάββα Ξηρό στις 5 Ιουλίου, γύρω στις 9 το βράδυ, για 15 με 20 λεπτά, προκειμένου να κάνει ψυχιατρική εκτίμηση του ασθενούς.

    Η κ. Θεοδωροπούλου διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις, που έδινε ο Σάββας Ξηρός, ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με τις ερωτήσεις, που του υποβαλλόταν.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή της, το συνειδησιακό επίπεδο του Σάββα Ξηρού ήταν τέτοιο, που να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα δικαιώματά του στη διάρκεια των συζητήσεων με τον Εισαγγελέα.

    Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με το αν μπορούσαν να είχαν χορηγηθεί παραισθησιογόνες ουσίες στον ασθενή, η μάρτυρας σημείωσε ότι το επίπεδο συνείδησης που βρισκόταν ο κατηγορούμενος αποκλείει το ενδεχόμενο να βρισκόταν κάτω από την επίδραση τέτοιων ουσιών.

    Η κ. Θεοδωροπούλου πρόσθεσε πως ο Σάββας Ξηρός δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα, που να δείχνει ότι είχε κάποια άλλη διαταραχή.

    Επίσης, η μάρτυρας επισήμανε ότι όταν ενημέρωσε, μαζί με τον κ. Μαντωνάκη, το Σάββα Ξηρό για την ειδικότητά τους, ο ασθενής τους είπε πως δε χρειαζόταν ψυχίατρο αλλά εξομολόγο.

    [08] ''Διεθνής τζέντλεμαν'' ο Ψαραδέλλης

    24/6/2003 10:06:00 πμ

    Ο κατηγορούμενος Θεολόγος

    Ψαραδέλης

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλη συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Πρώτη κατέθεσε η μάρτυρας Σαμαρί Κατρίν, Γαλλίδα υπήκοος, η οποία είπε στο δικαστήριο πως είναι μέλος της τετάρτης διεθνούς από το 1963 και γνώρισε το 1972 στο Παρίσι το Θεολόγο Ψαραδέλλη, τον οποίο- όπως υποστήριξε- γνώριζε από τη φήμη, που είχε για τους αγώνες του κατά της δικτατορίας. Η μάρτυρας χαρακτήρισε ''διεθνή τζέντλεμαν'' τον Ψαραδέλλη και τόνισε οτι δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της 17Ν. ''Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ του'', είπε η μάρτυρας, η οποία πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήταν λαθεμένη πολιτική επιλογή η συμμετοχή του σε μια ληστεία.

    Ο Ψαραδέλλης ''ήταν αντίθετος'' σε τρομοκρατικές ενέργειες

    Στη συνέχεια κατέθεσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Κριβίν, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει πλήρης ασυμβατότητα ανάμεσα στην τέταρτη διεθνή και την πρακτική της 17Ν.

    ''Δεν είδα ποτέ κάποιον αγωνιστή τροτσκιστή να είναι μέλος τέτοιων οργανώσεων. Γνωρίζοντας τον Ψαραδέλλη μπορώ να πω ότι ήταν αντίθετος σε τέτοιου είδους ενέργειες''.

    Ο μάρτυρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε ποτέ να συμμετέχει στη 17Ν.

    [09] Λονδίνο: Υπέκυψε η νεαρή Ιρανή που αυτοπυρπολήθηκε

    24/6/2003 9:34:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Στα τραύματά της υπέκυψε το απόγευμα της Δευτέρας μία Ιρανή, η οποία είχε επιχειρήσει να αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, στο Λονδίνο. Πρόκειται για την 25χρονη Νέντα Χασανί, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης, πολιτικής πτέρυγας των Μοτζαχεντίν του Λαού, ήταν μόνιμη κάτοικος του Καναδά, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βρετανία. Η νεαρή Ιρανή προέβη στην απονενοημένη αυτή ενέργεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κύμα συλλήψεων της γαλλικής Aστυνομίας εναντίον των Μοτζαχεντίν του Λαού, της μεγαλύτερης ένοπλης οργάνωσης της ιρανικής αντίστασης. Συνολικά τέσσερα άτομα προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενα για τον ίδιο λόγο.

    [10] Διαδήλωση κατά της χρηματοδότησης της καμπάνιας Μπους

    24/6/2003 8:16:00 πμ

    Πολλές εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν τη Δευτέρα σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2004. "Βρισκόμαστε εδώ για να απευθύνουμε ένα μήνυμα στον πρόεδρο Μπους: 12.000.000 παιδιά που έχουν παραγκωνισθεί από τις τεράστιες μειώσεις της φορολογίες έχουν κι εκείνα ανάγκη από βοήθεια", τόνισε μία από τις διαδηλώτριες που ανήκει στην οργάνωση Κληροδότημα για τα Δικαιώματα της Παιδικής Ηλικίας

    Με ''εισιτήριο''... 2.000 δολαρίων!

    Αλλοι διαδηλωτές, οι περισσότεροι, κατέφθασαν για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου και της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, ενώ άλλοι για να διακηρύξουν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα στην έκτρωση. Αλλοι πάλι στα συνθήματά τους υποστήριζαν τα δικαιώματα των μεταναστών και τα πολιτικά δικαιώματα.

    Για να αποτρέψει κάποια εκτράχυνση της κατάστασης, η αστυνομία είχε αναπτύξει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

    Ο Μπους βρισκόταν σε ένα ξενοδοχείο για να απευθύνει λόγο, πλαισιωμένος από τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τους νυν και τέως δημάρχους, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Ρούντολφ Τζουλιάνι.

    Η είσοδος για να ακούσει κάποιος τον Μπους κόστιζε 2.000 δολάρια. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την εκδήλωση θα πάει στο ταμείο που θα τροφοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    [11] Μείωση 17% του τουρκικού στρατού

    24/6/2003 12:23:00 πμ

    Σχέδιο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που προβλέπει μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες και ακολούθως μείωση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 17%, ενέκρινε η κυβέρνηση Ερντογάν. Το τουρκικό γενικό επιτελείο, εξηγώντας την πρόταση του, επικαλέστηκε την αποκλιμάκωση των εντάσεων μέσα και έξω από τη χώρα.

    [12] Επίθεση γυναίκας κατά του Πινοσέτ

    24/6/2003 9:25:00 πμ

    Μία γυναίκα, που προσποιήθηκε την οπαδό του, επιχείρησε να χαστουκίσει τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, σε θέρετρο της βορείου Χιλής, όπου εκείνος περνά τις διακοπές του, ανακοίνωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο 87χρονος επίορκος στρατηγός παραθερίζει τις τελευταίες 12 ημέρες στο Ικίκε, όπου τη Δευτέρα μία γυναίκα προσέγγισε τη συνοδεία του σε μία οδό. Μόλις πλησίασε αρκετά σήκωσε το χέρι της για να χαστουκίσει τον Πινοσέτ, όμως τη συγκράτησαν οι φρουροί του. Καθώς η αστυνομία την απομάκρυνε, εκείνη φώναζε ''δολοφόνε'' κι άλλες υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, κατηγορώντας τον πως διέταξε την εκτέλεση του αδελφού της το 1973.

    Ο Πινοσέτ, που κατηγορείται για τον θάνατο ή την ''εξαφάνιση'' πλέον των 3.000 ανθρώπων, κυρίως αριστερών φρονημάτων, κρίθηκε ανίκανος να δικασθεί για τα εγκλήματά του, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.

    Στις τελευταίες τηλεοπτικές εικόνες του από το Ικίκε, που τον εμφανίζουν να κάνει ευδιάθετος τα ψώνια του και να επισκέπτεται φίλους του πρώην στρατιωτικούς, ο πρώην τύραννος της Χιλής εκτός του ότι χωλαίνει ελαφρά, φαίνεται σε καλή κατάσταση και ξεκούραστος.

    [13] Επίθεση με ρουκέτες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών

    24/6/2003 9:20:00 πμ

    Ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες αργά το βράδυ της Δευτέρας εναντίον Αμερικανών στρατιωτών ,σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στη Φαλούζα, Δυτικά της Βαγδάτης, Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά την επίθεση οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, στη διάρκεια των οποίων ένας Ιρακινός σκοτώθηκε από βολή άρματος μάχης. Στη Φαλούζα, προπύργιο των σουνιτών, είναι συχνές τον τελευταίο καιρό οι συγκρούσεις μεταξύ ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων.

    [14] Επεισόδιο μεταξύ Αμερικανών και Σύριων μεθοριακών φρουρών

    24/6/2003 8:22:00 πμ

    Σε σύγκρουση ήλθαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις ήλθαν με Σύρους μεθοριακούς φρουρούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε από αυτούς, κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης εναντίον οχηματοπομπής, που εθεωρείτο πως μετέφερε πρώην αξιωματούχους του Ιράκ, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα επίσημες πηγές του Πενταγώνου. Οι ίδιες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τόνισαν πως δεν γνωρίζουν εάν όσοι βρίσκονταν στην φάλαγγα των αυτοκινήτων ήσαν όντως Ιρακινοί αξιωματούχοι, ή εάν κάποιοι από αυτούς βρήκαν τον θάνατο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη από ειδικές μονάδες και αλεξιπτωτιστές, τους οποίους υποστήριζαν ένα αεροσκάφος Α-130 και ελικόπτερα.

    ''Μεμονωμένο περιστατικό''

    Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, πέντε Σύριοι μεθοριακοί φρουροί τραυματίσθηκαν, τρεις εκ των οποίων δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες επί τόπου, ανακοίνωσε η ίδια πηγή του Πενταγώνου.

    Το Πεντάγωνο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν η επίθεση πραγματοποιήθηκε επί συριακού εδάφους ή όχι. Πάντως έγινε τη στιγμή που η φάλαγγα από έξι ή επτά οχήματα πλησίαζε τα σύνορα. Η ίδια πηγή τόνισε πως ορισμένα από τα οχήματα προσπάθησαν να επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσε να δώσει άλλη λεπτομέρεια για το συμβάν.

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία στη συριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, Ιμάντ Μουστάφα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως η επίθεση αυτή ήταν ένα "μεμονωμένο περιστατικό" και πως οι Σύριοι μεθοριακοί φρουροί "δεν προκάλεσαν". Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένοι από τους τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται από τους Αμερικανούς κι εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να επιστρέψουν τάχιστα στη Συρία.

    [15] Μπλιξ: ''Βιάστηκαν να εξάγουν συμπεράσματα οι ΗΠΑ''

    24/6/2003 8:12:00 πμ

    Οι ΗΠΑ "εξήγαγαν βιαστικά συμπεράσματα" όσον αφορά την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, τόνισε τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του πως η πλευρά του επέδειξε "μεγαλύτερη φρόνηση". Μιλώντας στο ερευνητικό ίδρυμα Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις στη Νέα Υόρκη, ο Σουηδός διπλωμάτης, ο οποίος απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του στα τέλη του μηνός, πρόσθεσε ότι "σήμερα αποκαλύπτεται πως είχαμε δίκιο. Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση μας λέει 'κάντε λίγη υπομονή, αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο", ειρωνεύτηκε ο Μπλιξ

    Ακαρπες οι έρευνες μέχρι τώρα

    "Δεν αποκλείω οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιθεωρητές να βρούν κάτι, είναι πολύ πιθανό. Όμως καθώς ο χρόνος περνά, θεωρώ πως δικαιολογείται περισσότερο να αναρωτηθούμε ποιοι μπορεί να υπήρξαν οι λόγοι που οι Ιρακινοί συμπεριφέρθηκαν κατ΄ αυτόν τον τρόπο", συνέχισε.

    "Ένας από αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι η υπερηφάνεια: ο Σαντάμ Χουσεΐν περνιόταν για αυτοκράτορας της Μεσοποταμίας. Εξαναγκάσθηκαν από τον ΟΗΕ να δεχθούν τις επιθεωρήσεις, όμως έδειχναν υπερηφάνεια, και δεν ήσαν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ούτε ένα χιλιοστό από την συμμετοχή που αυστηρά προκαθοριζόταν από τις αποφάσεις του Οργανισμού", εκτίμησε ο Μπλιξ.

    "Είναι πιθανόν να κατέστρεψαν μονομερώς ό,τι διέθεταν ήδη από το 1991. Όμως αυτό είναι μόνο μία θεωρία", τόνισε.

    Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, που υπήρξε μία από τις κύριες δικαιολογίες για να εξαπολυθεί η επίθεση κατά της αραβικής χώρας.

    [16] Διπλασιάζεται η προστασία των αγωγών πετρελαίου

    24/6/2003 11:35:00 πμ

    Τον διπλασιασμό του αριθμού των ένοπλων φυλάκων των αγωγών πετρελαίου σε 6.000, αποφάσισε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, μετά τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων αυτών, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ ''πολύ σύντομα'', πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι φρουροί θα επιλεγούν από τις φυλές που έχουν εγκατασταθεί κοντά στα δίκτυα πετρελαίου ώστε να ενισχύσουν την ''αστυνομία του πετρελαίου''. Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιαγωγοί και ένα αγωγός αερίου στο Ιράκ υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φαίνεται εξαιτίας δολιοφθοράς. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Πετρελαίου, οι εκρήξεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε πράξη κλοπής από ορισμένους που προσπαθούν ν' αποσπάσουν αργό πετρέλαιο από τους πετρελαιαγωγούς και όχι σε έργο οργανωμένων ομάδων που προσπαθούν να πλήξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    [17] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ

    24/6/2003 11:48:00 πμ

    Στην έγκριση χρηματοδότησης 511 προτάσεων, από τις 751 που υποβλήθηκαν από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με τη μορφή επιχειρηματικών σχεδίων, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης ''Ενίσχυση ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων'' του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Ανταγωνιστικότητα''. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκεκριμένες 511 προτάσεις ανέρχεται σε 114.950.052 ευρώ, υπερκαλύπτοντας το διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 4,74%, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος και την ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Μέσα στον Ιούλιο 2003 προβλέπεται να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τις επιχειρήσεις και από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι πιστοποιήσεις και οι εκταμιεύσεις.

    Τα επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνουν ενέργειες για:

    Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και βελτίωση του υπάρχοντος παραγωγικού εξοπλισμού. Ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίηση προϊόντων. Ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, τόσο στο επίπεδο προμήθειας εξοπλισμού όσο και λογισμικού, καθώς και εγκατάσταση εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Προμήθεια εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου, καθώς και εργαστηριακού εξοπλισμού. Προβολή και προώθηση προϊόντων.

    Η εξέλιξη των άλλων προγραμμάτων

    Όσον αφορά στην εξέλιξη των υπόλοιπων προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ''Ανταγωνιστικότητα'' στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), στο Πρόγραμμα ''Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά'', και εντός του Ιουλίου θα υπάρξει προκήρυξη δεύτερου κύκλου του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός του θα είναι στα 185 εκατ. ευρώ, και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ένταξη, μέσα στο 2003, περισσότερων από 1.500 νέων επιχειρήσεων.

    Εξάλλου μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων για την ένταξη 120 νέων επιχειρήσεων στον κύκλο του προγράμματος ''Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων'', 400 νέων επιχειρήσεων στην ''Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας'', 350 επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ''Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας''. Το ίδιο ισχύει και για 850 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στο δεύτερο κύκλο του 'Πιστοποιηθείτε''.

    Οσον αφορά στην Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρίες, προκηρύχθηκε για πρώτη φορά η σχετική δράση συνολικού προϋπολογισμού 11,76 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία υποβολής προτάσεων λήγει στις 8/7/03. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και έκδοσης της υπουργικής απόφασης ένταξης αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2003.

    Τέλος, για το πρόγραμμα ''Δικτυώσεις Επιχειρήσεων'' εγκρίθηκε το καθεστώς ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται η προκήρυξή μέχρι τέλος Ιουνίου 2003. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 387.174.375 ευρώ, αναμένεται η ένταξη περίπου 3.100 νέων επιχειρήσεων, ενώ οι απαιτούμενες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι του 2003.

    [18] Ποσό-ρεκόρ ''χτύπησε'' πίνακας του Σίλε σε δημοπρασία

    24/6/2003 9:49:00 πμ

    Ένας πίνακας του εξαίρετου Αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έγκον Σίλε, που είχε κλαπεί από τους Ναζί το 1938, πωλήθηκε σε τιμή 12.660,00 λιρών (18,3 εκατ. δολάρια), σε δημοπρασία που οργανώθηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο από τον οίκο Σόθμπις, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Τάιμς". Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό πώλησης έργου του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Το έργο, που τιτλοφορείται ''Τοπίο του Κρουμάουερ'' (Krumauer Landschaft) αποτελεί επίσης το πιο ακριβό έργο τέχνης που αποδόθηκε ποτέ στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες. Τα χρήματα από την πώληση θα μοιρασθούν οι κληρονόμοι των αρχικών του ιδιοκτητών, κάποιοι εκ των οποίων ζουν στη Βρετανία, προσδιορίζει η εφημερίδα.

    Όπως τονίζει η "Τάιμς", το έργο αποκτήθηκε από ανώνυμο αγοραστή, ο οποίος συμμετείχε στη δημοπρασία τηλεφωνικώς.

    Το έργο, που αναπαριστά ένα τοπίο της μικρής πόλης Κρουμάου στη Βοημία, φιλοτεχνήθηκε το 1916, δύο χρόνια πριν τον θάνατο του καλλιτέχνη από τη φονική επιδημία της ασιατικής γρίπης, σε ηλικία 28 ετών. Το κάδρο είχαν αποκτήσει ο ιδιοκτήτης υφαντουργείου Βίλεμ Χέλμαν και η γυναίκα του Ντέιζι, αμφότεροι Εβραίοι, από τον ίδιον τον ζωγράφο, που ήταν φίλος τους. Ο πίνακας παρέμενε κρεμασμένος στο διαμέρισμά τους στη Βιέννη μέχρι την υφαρπαγή του από τους Ναζί.

    [19] ''Ελληνιάδα'' για τους απόδημους νέους

    24/6/2003 9:45:00 πμ

    Γιορτή του απανταχού της γης ελληνισμού φιλοδοξεί να αποτελέσει η "Ελληνιάδα", που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από την Τετάρτη 25 έως την Κυριακή 29 Ιουνίου. Την "Ελληνιάδα" διοργανώνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, έχοντας την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και έχει στόχο την ενίσχυση των δεσμών των νεαρών αποδήμων με την Ελλάδα. Όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η "Ελληνιάδα" θα αποτελέσει έναν μόνιμο θεσμό, μια επαναλαμβανόμενη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού για τους απόδημους νέους. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι αν κι υπήρχε έντονο κλίμα αμφισβήτησης για το κατά πόσο θα πραγματοποιούνταν η "Ελληνιάδα", τελικά αυτή ξεκινάει και θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 380 νέοι και νέες, εκ των οποίων 50 καλλιτέχνες και 330 αθλητές, από την Αμερική, την Ωκεανία, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

    Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδόσφαιρο ανδρών-γυναικών και μπέιζμπολ ανδρών, ενώ τα ατομικά αγωνίσματα περιλαμβάνουν το τένις ανδρών-γυναικών, την κολύμβηση ανδρών-γυναικών, το Τάε Κβο Ντο ανδρών-γυναικών και την πάλη ανδρών.

    Στο πολιτιστικό πρόγραμμα εντάσσονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα από το χώρο του βιβλίου και έκθεση βιβλίων ομογενών λογοτεχνών.

    Την ευθύνη προετοιμασίας, οργάνωσης και διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει ο ομώνυμος φορέας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και χρηματοδοτείται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού.

    Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα είναι ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα, ενώ το μέλος του ΣΑΕ, Γιώργος Παπαδόπουλος μετέφερε μήνυμα του πρόεδρου του Συμβουλίου Ανδρέα Αθενς, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

    [20] SARS: Αρση της ταξιδιωτικής οδηγίας προς Πεκίνο

    24/6/2003 10:58:00 πμ

    Ήρε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ταξιδιωτική του οδηγία για τις επισκέψεις στο Πεκίνο, την πλέον μαστιζόμενη πόλη στον κόσμο από τη επιδημία της νόσου του Βαρέως Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου. Στο Πεκίνο, πλέον, δεν υπάρχουν παρά μόνο 46 νοσηλευόμενα κρούσματα της ασθένειας, από τα 2.500 που καταγράφηκαν συνολικά στην κινεζική πρωτεύουσα. Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο δε συμπεριλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των χωρών και των περιοχών στις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι εμφανίζονται νέα κρούσματα της νόσου. Στον κατάλογο αυτό παραμένουν η Ταϊβάν και το Τορόντο του Καναδά. Την ίδια ώρα, οι καναδικές αρχές επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα την πτωτική τάση που παρουσιάζουν οι αριθμοί των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας στη χώρα, με 28 νέες περιπτώσεις να έχουν καταμετρηθεί -24 πιθανά και 4 ύποπτα κρούσματα- τρεις λιγότερες από την προηγουμένη ημέρα.

    Συνεχής μείωση των κρουσμάτων στον Καναδά

    Σταθερός στους 38 παραμένει και ο αριθμός των θανάτων από τον SARS, όμως με μία ποιοτική αλλαγή των στοιχείων των νεκρών. Αφαιρέθηκε από τον συγκεκριμένο κατάλογο η περίπτωση ενός 55χρονου άνδρα, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε την Κυριακή, και πρόσθεσαν την περίπτωση μίας 88χρονης γυναίκας, η οποία είχε υποκύψει στις 29 Απριλίου.

    Τουλάχιστον 13 από τους θανάτους αυτούς αποδίδονται στο δεύτερο κύμα έξαρσης της επιδημικής νόσου, το οποίο εκδηλώθηκε στα μέσα Μαΐου. Το επίκεντρο της έξαρσης της νόσου εντοπίζεται στο Τορόντο, στο οποίο από τον περασμένο Μάρτιο έχουν καταμετρηθεί συνολικά 245 πιθανά και 132 ύποπτα κρούσματα.

    Στο μεταξύ, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ιού, ούτε και κάποιος θάνατος που οφείλεται στην ίδια επιδημία.

    Οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθόρισαν τον απολογισμό των υπαρχόντων κρουσμάτων στα 687, μετά την αφαίρεση πολλών υπόπτων κρουσμάτων από τον ίδιο κατάλογο. 84 από τα κρούσματα αυτά ήσαν θανατηφόρα. Πενηνταένας ασθενείς παραμένουν υπό νοσηλεία.

    Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ ήρε την περασμένη εβδομάδα την ταξιδιωτική οδηγία για την Ταϊβάν. Μάλιστα, η χώρα θα εξαιρεθεί κι από τον κατάλογο με τα προσβληθέντα κράτη εάν δεν καταγραφεί κάποιο νέο κρούσμα του SARS για είκοσι συνεχόμενες ημέρες, δηλαδή, το διπλάσιο διάστημα της επώασης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

    [21] ''Κίνδυνος-θάνατος'' οι άδικοι προϊστάμενοι για τους υπαλλήλους!

    24/6/2003 9:24:00 πμ

    Οι άδικοι και παράλογοι προϊστάμενοι εν γένει, διευθυντές ή αφεντικά, μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση των υφισταμένων τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης σε αυτούς καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί γιατροί. Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Μπάκινγχαμσιρ Τσίλτερνς στη Βρετανία έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση εργαζομένων στο σύστημα υγείας ως βοηθών ήταν υψηλότερη όταν αυτοί επιβλέπονταν από κάποιον που θεωρούσαν παράλογο.

    Πηγή άγχους, αύξηση της αρτηριακής πίεσης

    ''Ένας προϊστάμενος για τον οποίο οι υφιστάμενοί του έχουν αρνητική εντύπωση αποτελεί παράγοντα ικανό για την πρόκληση άγχους στο χώρο εργασίας, ο οποίος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη καρδιαγγειακή λειτουργία των εργαζομένων'', επισημαίνει η γιατρός Νάντια Γουέιτζερ σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική''.

    Οι ερευνητές μετρούσαν την αρτηριακή πίεση 28 βοηθών νοσηλευτών ανά 30 λεπτά για 12 ώρες επί τρεις ημέρες και συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχαν με αυτά της αξιολόγησης (από τους βοηθούς) του χαρακτήρα των νοσηλευτών που τους επέβλεπαν.

    Όταν οι βοηθοί εργάζονταν με έναν επιβλέποντα, τον οποίο είχαν αξιολογήσει ως άδικο, παρουσίαζαν αύξηση 10 χιλιοστών του υδραργύρου στη συστολική τους αρτηριακή πίεση και 5 χιλιοστών στη διαστολική τους πίεση. Αντίθετα, όταν επιβλέπονταν από κάποιον που θεωρούσαν δίκαιο και λογικό, η αρτηριακή τους πίεση έπεφτε λίγο.

    Η αύξηση αυτή στην αρτηριακή πίεση συνδέεται με ποσοστό 16% αύξησης του κινδύνου πρόκλησης στεφανιαίας νόσου και με ποσοστό 38% αύξησης του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Από καρδιαγγειακά νοσήματα πεθαίνουν περίπου 16,6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, δηλαδή σε αυτά οφείλεται το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 June 2003 - 9:23:34 UTC