Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο
  • [02] Ολοκληρώνεται σήμερα η Ελληνική Προεδρία
  • [03] Καταθέσεις μαρτύρων του Ν. Παπαναστασίου
  • [04] Κατεδάφισε τζαμί στη Ναζαρέτ ο ισραηλινός στρατός
  • [05] Τροπική καταιγίδα πλήττει τις νότιες ΗΠΑ
  • [06] Σταματούν την απεργία οι σιδηροδρομικοί στη Ν. Κορέα
  • [07] Πιέσεις ΗΠΑ για εξασφάλιση ασυλίας Αμερικανών έναντι ΔΠΔ
  • [08] Αποσύρθηκαν από το site της CIA πληροφορίες για πυρηνικά
  • [09] Εκρηξη σε τέμενος στην πόλη Φαλούτζα
  • [10] Τα γονίδια φταίνε για το κάπνισμα, λένε Ιάπωνες ερευνητές
  • [11] Συσκευή μέτρησης θερμοκρασίας στο μέγεθος κάρτας

    [01] Κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο

    1/7/2003 8:43:00 πμ

    Σε ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν από τον καύσωνα, ο οποίος αναμένεται από την Τετάρτη. Εάν χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτων αναγκών ''Ξενοκράτης''. Στις 9 συνεδριάζει το Συντονιστικό Διυπουργικό Όργανο, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της υφιστάμενης κινητοποίησης και θα οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα ισχύσουν το τριήμερο από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αγγίξει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

    Οι αρμόδιοι φορείς καλούν τους πολίτες, και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, ενώ τις ημέρες που θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες θα είναι σε συνεχή λειτουργία το Κέντρο Ελέγχου και Κατεύθυνσης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι άστεγοι και οι εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους.

    Παράλληλα, έως τις 8 το βράδυ θα παραμενουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των λεσχών φιλίας και των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.

    Συναγερμός έχει σημάνει και στη ΔΕΗ λόγω του επερχόμενου καύσωνα, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανησυχεί για γενικό μπλακ άουτ, αλλά και για αλλεπάλληλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αφού η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκεί τις ώρες της αιχμής.

    Με απόρρητο μάλιστα έγγραφο της η διοίκηση της ΔΕΗ ζητεί να εισαχθεί ηλεκτρικό ρεύμα από την Ιταλία. Επειδή όμως ο καύσωνας πλήττει και την γειτονική χώρα το αίτημα δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί.

    [02] Ολοκληρώνεται σήμερα η Ελληνική Προεδρία

    1/7/2003 8:15:00 πμ

    Πέφτει και τυπικά σήμερα η αυλαία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, με την παρουσίαση των πεπραγμένων της από τον πρωθυπουργό στην ολομελεια του Ευρωκοινοβουλίου και την παράδοση της σκυτάλης στην Ιταλία. Χθες, ο κ. Σημίτης ενημέρωσε για το ίδιο θέμα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και το υπουργικό συμβούλιο. Η εξάμηνη θητεία στο τιμόνι της Ευρώπης έτυχε της γενικής αναγνώρισης, σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    Υλοποίηση όλων των στόχων και των προτεραιοτήτων

    Η Ελληνική Προεδρία, είπε ο πρωθυπουργός, υλοποίησε όλους τους στόχους και τις προτεραιότητες, που είχε θέσει από την αρχή και αφορούσαν τη Διεύρυνση της Ένωσης, την έγκριση του Σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης, την ενίσχυση των αποφάσεων της Λισσαβόνας, τη μετανάστευση καθώς και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της ΚΑΠ με βάση την απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, δίνοντας έτσι μια έμμεση απάντηση στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος, εξαγγέλλοντας το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε απουσία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [03] Καταθέσεις μαρτύρων του Ν. Παπαναστασίου

    1/7/2003 10:13:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων του Νίκου Παπαναστασίου συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Με την έναρξη της διαδικασίας παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στην ηχητική εγκατάσταση της δικαστικής αίθουσας, αλλά και της αίθουσας Τύπου με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι μάρτυρες που εξετάζονταν. Η βλάβη αποκαταστάθηκε ύστερα από περίπου μισή ώρα, αφού ειδοποιήθηκαν οι ειδικοί.

    Ο Γιάννης Σερίφης ήταν ένας από τους κατηγορουμένους που διαμαρτυρήθηκε για το πρόβλημα στον ήχο, ρωτώντας το δικαστήριο αν στο εξής η δίκη θα γίνεται και χωρίς δημοσιογράφους, αφού μέχρι στιγμής γίνεται χωρίς τηλεοράσεις.

    [04] Κατεδάφισε τζαμί στη Ναζαρέτ ο ισραηλινός στρατός

    1/7/2003 11:27:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με εκσκαφείς, μετά από δικαστική απόφαση ένα υπό ανέγερση αμφισβητούμενο τέμενος κοντά στο Ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ, πυροδοτώντας νέα ένταση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς. Εκατοντάδες Αραβες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπό ανέγερση τέμενος Σεχάμπ α Ντιν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφή του κτιρίου και χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή ενέργεια ως "πρόκληση". Αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνοι της Ναζαρέτ, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το τέμενος αποκλείστηκαν από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Επτά άραβες Ισραηλινοί, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν συνελήφθησαν από τις αρχές, όταν δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά με μαχαίρι.

    Συναντώνται απόψε Σαρόν - Αμπάς

    Ο Αραβας βουλευτής της Κνεσέτ, Αμπντελ Μάλικ Νταχάμ δήλωσε μάλιστα ότι ο Αριέλ Σαρόν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποτελούν "τον νέο άξονα του κακού" ενάντια στο Ισλάμ.

    Η έναρξη κατασκευής του τζαμιού τον Νοέμβριο του 2001 είχε προκαλέσει αψιμαχίες μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην Ναζαρέτ, γεγονός που είχε οδηγήσει την κυβέρνηση Σαρόν στην απόφαση να σταματήσει την ανέγερση του τζαμιού πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Οι ισραηλινές αρχές είχαν προτείνει την ανέγερση του τεμένους σε άλλη τοποθεσία, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από τους μουσουλμάνους.

    Το υπό ανέγερση τέμενος βρισκόταν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το Ναό του Ευαγγελισμού γεγονός, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Χριστιανών. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι τόνισε ότι η κατεδάφιση του τεμένους αποφασίστηκε από τη δικαιοσύνη.

    "Eίμαστε ένα κράτος δικαίου και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια παράνομη κατασκευή προπαντός καθώς βρίσκεται στην δεύτερη πιο ιερή πόλη του χριστιανικού κόσμου", πρόσθεσε ο Χανέγκμπι χαρακτηρίζοντας την ανέγερση του τεμένους "πρόκληση κατά του συνόλου του χριστιανικού κόσμου".

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν την εφαρμογή του "Οδικού Χάρτη" για την ειρήνη. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ και κατά τη διάρκεια της ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει την συμφωνία εκεχειρίας των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων ως αποδεικτικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης του στον τομέα της ασφάλειας.

    Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Μαχμούντ Αμπάς, τον περασμένο Απρίλιο. Σ

    ύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στη συνάντηση αυτή από ισραηλινής πλευράς θα πάρουν μέρος οι Σιλβάν Σαλόμ, Σαούλ Μοφάζ, Τόμι Λαπίντ, Εχούντ Ολμέρτ, αντίστοιχα υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εμπορίου και Βιομηχανίας. Από παλαιστινιακής πλευράς θα πάρουν μέρος οι Μοχάμεντ Νταχλάν, Ναμπίλ Σάατ, Σαλάμ Φαγιάντ και Αχμαντ Κορέι, αντίστοιχα υπουργοί Εσωτερικής Ασφαλείας, Εξωτερικών, Οικονομικών και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Βουλής.

    Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ του Αμπάς και του Σαρόν μετά την εκεχειρία, που κήρυξαν την Κυριακή τέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

    Επίθεση Παλαιστινίου στην Τουλκαρέμ

    Στο μεταξύ ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησε, παρά την εκεχειρία, να επιτεθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Κανείς από τους Ισραηλινούς στρατιώτες δεν τραυματίστηκε.

    Πρόκειται για την δεύτερη ένοπλη επίθεση μετά την κήρυξη της εκεχειρίας από τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που ανήκαν στην Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά σκότωσαν έναν βούλγαρο εργάτη στη Δυτική Οχθη.

    [05] Τροπική καταιγίδα πλήττει τις νότιες ΗΠΑ

    1/7/2003 9:08:00 πμ

    Η τροπική καταιγίδα με το όνομα 'Μπιλ' που σαρώνει τις νότιες ΗΠΑ έχει προκαλέσει πλημμύρες και έχει αναγκάσει εκατοντάδες άτομα να εκκενώσουν τα σπίτια τους, κυρίως στην πολιτεία της Λουιζιάνα. Ο κυβερνήτης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία. Οι δρόμοι της Νέας Ορλεάνης πλημμύρισαν, καθώς οι αρχές κράτησαν τους υδατοφράκτες κλειστούς, επειδή οι λίμνες και τα ποτάμια είχαν ήδη γεμίσει από τις καταιγίδες της περασμένης εβδομάδας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και τρεις κομητείες της πολιτείας του Μισισσιπή, που συνορεύει με την Λουιζιάνα. Μέσα στην ατυχία τους οι κάτοικοι των αμερικανικών πολιτειών είναι τυχεροί, καθώς ο 'Μπιλ' δεν μετατράπηκε σε τροπικό τυφώνα, όπως αρχικά φοβούνταν οι αρχές.

    [06] Σταματούν την απεργία οι σιδηροδρομικοί στη Ν. Κορέα

    1/7/2003 11:26:00 πμ

    Το συνδικάτο των Σιδηροδρομικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν παραλύσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη χώρα. ''Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στις εργασίες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα του κοινού'', δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Τσουν Χουάν Κιου. Ο Τσουν δεν ανακοίνωσε πάντως λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του συνδικάτου για την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση των σιδηροδρομικών, τα δύο τρίτα των 10.000 απεργών είχαν ήδη επιστρέψει από τη Δευτέρα στις εργασίες τους. Η απεργία είχε κηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να ιδιωτικοποιήσει τους σιδηροδρόμους.

    [07] Πιέσεις ΗΠΑ για εξασφάλιση ασυλίας Αμερικανών έναντι ΔΠΔ

    1/7/2003 12:06:00 πμ

    Σαράντα περίπου χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν, διότι δεν έχουν συνάψει με την Ουάσινγκτον συμφωνία που να εξασφαλίζει την ασυλία των αμερικανών πολιτών έναντι του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ορίσει ως προθεσμία την 1η Ιουλίου για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

    Ο Μπάουτσερ διευκρίνισε ότι 43 χώρες έχουν συνάψει δημόσια παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΕ και ότι ''τουλάχιστον επτά'' το έχουν πράξει κρυφά. Αλλες χώρες, όπως τα μέλη του ΝΑΤΟ, ή χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Μπαχρέιν και πολλές άλλες δεν κινδυνεύουν από την εφαρμογή της κύρωσης, διότι είναι στρατηγικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Απομένουν ''καμιά σαρανταριά χώρες'' οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν την αμερικανική βοήθεια διότι δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία της μη έκδοσης Aμερικανών πολιτών προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη κάνει σαφές ότι η λήξη της προθεσμίας δεν θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα, σε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθούν κατά το δυνατόν περισσότερες χώρες να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία έστω και εκπρόθεσμα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κηρύξει τον ''πόλεμο'' κατά του νεοσύστατου αυτού δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαβλέποντας τον κίνδυνο διώξεων κατά των Aμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν σε ξένες χώρες.

    Το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπει πολύ θετικά τον θεσμό αυτό και των Ηνωμένων Πολιτειών που τον βλέπουν απόλυτα αρνητικά.

    [08] Αποσύρθηκαν από το site της CIA πληροφορίες για πυρηνικά

    1/7/2003 9:37:00 πμ

    Αιφνιδιαστικά απομάκρυνε τη Δευτέρα από την ιστοσελίδα της η CIA τις φωτογραφίες που έδειχναν τον εξοπλισμό-κλειδί για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο οποίος βρέθηκε στο Ιράκ, καθώς όπως ανέφεραν αναλυτές αποκάλυπτε μυστικά στις χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα! Η αμερικανική υπηρεσία είχε αναρτήσει την περασμένη Πέμπτη στην ιστοσελίδα της μια επεξηγηματική ανακοίνωση και έξι φωτογραφίες από τμήματα ενός φυγοκεντρωτή, που ήταν θαμμένος επί 12 χρόνια στον κήπο του Ιρακινού επιστήμονα, Μαχντί Σακούρ Ουμπέινταϊ.

    Στο site της CIA παραμένει η ανακοίνωση που αφορά τον Ιρακινό επιστήμονα, ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στα τέλη της δεκαετίας του '80 και πριν τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    "Απλώς τις μετακινήσαμε. Ήταν εκεί αρκετές μέρες και δεν χρειαζόταν να μείνουν περισσότερο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της CIA, Μαρκ Μάνσφιλντ αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Οι φωτογραφίες που μπορούν να εντοπιστούν σε άλλες ιστοσελίδες, όπως η www.fas.org, δείχνουν τα τμήματα του φυγοκεντρωτή αλλά και τα μηχανολογικά σχέδια του εξοπλισμού.

    Ορισμένες από τις φωτογραφίες δείχνουν ακόμη και τις διαστάσεις του!

    "Αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να είναι απίστευτα χρήσιμα σε χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν", δήλωσε ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και την Διεθνή Ασφάλεια.

    "Ο φυγοκεντρωτής είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι και αυτό που προσπαθείς να κρατήσεις μυστικό είναι τα σχέδια των εξαρτημάτων του", συμπλήρωσε ο Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων, ο οποίος μεσολάβησε για να έρθει ο Ιρακινός επιστήμονας σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές.

    [09] Εκρηξη σε τέμενος στην πόλη Φαλούτζα

    1/7/2003 9:35:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο τέμενος Αλ Χάσαν στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι το τέμενος δέχτηκε πυρά από αμερικανικό αεροσκάφος, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις διέψευσαν την πληροφορία. Από την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δύο αιθουσών και της στέγης του τεμένους τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι. Τα θύματα ήταν σπουδαστές της Θεολογίας, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και ο ιμάμης του τεμένους. Στη Φαλούτζα έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα πολλές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

    Νέα επίθεση κατά αμερικανικής φάλαγγας

    Νωρίτερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όταν άγνωστοι ένοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η επίθεση εκδηλώθηκε σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, παρά την ευρεία επιχείρηση καταστολής της ένοπλης αντίστασης στη Βαγδάτη που έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί στρατιώτες. Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι ο στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, αν και επλήγη το όχημα στο οποίο επέβαινε. Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά επιθέσεις από ενόπλους Ιρακινούς με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί από την 1η Μαΐου τουλάχιστον 22 Αμερικανοί και έξι Βρετανοί στρατιώτες.

    [10] Τα γονίδια φταίνε για το κάπνισμα, λένε Ιάπωνες ερευνητές

    1/7/2003 11:10:00 πμ

    Οι καπνιστές, που δεν μπορούν να κόψουν τη συνήθεια αυτή ίσως να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να συνεχίζουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου του Τόκιο. Ομως το ίδιο γονίδιο, το CYP2A6del allele, που τους κάνει να μην μπορούν να απαλλαγούν από τη συνήθεια είναι πολύ πιθανό να προστατεύει τους ανθρώπους από το πνευμονικό εμφύσημα, επισημαίνουν οι Ιάπωνες επιστήμονες. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "Thorax" επισημαίνουν, πως λιγότεροι άνθρωποι, που καπνίζουν πολύ και πρώην καπνιστές έχουν το γονίδιο αυτό σε σχέση με εκείνους, που καπνίζουν λίγο ή δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

    Το γονίδιο αυτό φαίνεται να περιορίζει τον αριθμό των τσιγάρων, που καπνίζει ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή, παράλληλα όμως καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο γι' αυτούς τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, τονίζεται στη μελέτη.

    "Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν πως ο καθορισμός του γονότυπου ενός ανθρώπου θα ήταν πολύ χρήσιμος στην αποτελεσματική απεξάρτησή του από τη νικοτίνη...", τονίζουν οι ερευνητές και προσθέτουν, πως αυτό θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη διερεύνηση των αιτίων, που προκαλούν το πνευμονικό εμφύσημα.

    [11] Συσκευή μέτρησης θερμοκρασίας στο μέγεθος κάρτας

    1/7/2003 9:24:00 πμ

    Συσκευή μέτρησης της θερμοκρασίας που έχει το μεγέθος μια κάρτας και χρειάζεται μόλις 6 δευτερόλεπτα για να ανιχνεύσει τον πυρετό, δηλαδή είναι τρεις φορές ταχύτερη από τα παραδοσιακά θερμόμετρα δημιουργήθηκε από την εταιρεία InfoWave της Σιγκαπούρης. Η ηλεκτρονική συσκευή GlowCard έχει τραβήξει την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία μετράει τη θερμοκρασία. Η κατασκευάστρια εταιρεία ελπίζει ότι εντός των επόμενων 12 μηνών θα πουλήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές, καθεμία από τις οποίες θα κοστίζει περίπου 9 δολάρια.

    "Ως ηλεκτρονική συσκευή με μικροτσίπ μπορεί να συνδεθεί και με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στον αθλητισμό, στα συστήματα ασφαλείας, στα εκδοτήρια εισητηρίων, στις τηλεφωνικές κάρτες, στις κάρτες επιβίβασης στα αεροσκάφη και στις πιστωτικές κάρτες", δήλωσε στην εφημερίδα The Straits Times ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας, Σι Μουν Μινγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 July 2003 - 9:42:18 UTC