Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Πέφτουν οι τόνοι στη διένεξη για τα ''κόκκινα φανάρια''
  • [03] Βερελής: Πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • [04] Συνεδρίαση της ΕΘΕΑΠ στο Λασίθι
  • [05] Πρόωρες εκλογές ζητά και ο Κ. Μητσοτάκης
  • [06] Συμβιβασμός Εκκλησίας-Δ.Αθηναίων για οίκους ανοχής
  • [07] Ελικοδρόμιο στο νέο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Ντενκτάς: Το Κυπριακό δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας
  • [09] Ικανοποιημένη η διεθνής ομοσπονδία από τις εγκαταστάσεις Mπάντμιντον
  • [10] Καθυστερήσεις στις πτήσεις της Ολυμπιακής
  • [11] Καταδικάστηκε Αιγύπτιος επιχειρηματίας για κατοχή όπλων
  • [12] Επεισοδιακή η πρεμιέρα του Μπερλουσκόνι
  • [13] ''Πολεμική'' και ''ιλαρότητα''
  • [14] Επικριτική η Ευρωβουλή απέναντι στην Ιταλική Προεδρία
  • [15] Παρουσίαστηκαν οι στόχοι της Ιταλικής Προεδρίας
  • [16] Εύσημα για ελληνική Προεδρία και από τις ΗΠΑ
  • [17] Καμία σχέση ο Παύλος Σερίφης με την ''17Ν'', λένε οι μάρτυρες
  • [18] Κονδύλης: ''Ο Κουφοντίνας συντάκτης των προκηρύξεων''
  • [19] Γερμανία: Αιματηρό επεισόδιο σε σχολείο της Βαυαρίας
  • [20] Έκπληξη της Τουρκίας για την απόφαση στη δίκη Οτσαλάν
  • [21] Παρέμβαση Μπους στο πολιτικό πρόβλημα της Λιβερίας
  • [22] Εκατοντάδες Κενυάτισσες καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από Bρετανούς
  • [23] Μερική αμνηστία σε Κούρδους αντάρτες
  • [24] Νιγηρία: Συγκρούσεις στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας
  • [25] Απαγόρευση πολιτικής δράσης σε Μάντανι και Αλι Μπελχάτζ
  • [26] Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές δανειοληπτών για πανωτόκια
  • [27] Καταργούνται τα εισιτήρια στα κέντρα διασκέδασης
  • [28] Ελληνικό χρώμα για πάντα στα Ολυμπιακά μετάλλια
  • [29] Στο Βανκούβερ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2010
  • [30] Στην ''Ένωση'' ο Γιαννάκης Οκκάς
  • [31] Εκθέσεις γλυπτικής με έργα Ροντέν και Μουρ στην Εθνική Πινακοθήκη
  • [32] Σπάνιες τοιχογραφίες σε σπήλαιο στο Σίδνεϊ
  • [33] ''Μουσικός Ιούλιος'': Αυλαία με μουσική του Μότσαρτ
  • [34] Βρέφος με 4 πόδια και 3 χέρια γεννήθηκε στη Ζάμπια
  • [35] Προειδοποίηση της Europol για επικίνδυνα χάπια ''ecstasy''
  • [36] Έκπτωση 80% σε γαμήλιο δείπνο λόγω... πένθιμης μουσικής!

    [01] Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

    2/7/2003 7:11:00 μμ

    Καταιγιστικές οι αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα μετά τη δραματική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ρήξη επήλθε στις σχέσεις Πρωθυπουργού και γραμματέα του κόμματος μετά την άρνηση Λαλιώτη να αποδεχτεί την πρόταση του Κώστα Σημίτη να παραιτηθεί από τη θέση του, προκειμένου να μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Γεωργίας. Μολονότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τιμά τον Κώστα Λαλιώτη, αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτήρισε μομφή προς το πρόσωπο του την πρόταση και δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τόσο από γραμματέας όσο και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενώ δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Ώς απόλυτο ασυμβίβαστο έθεσε ο Κώστας Σημίτης την ιδιότητα του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου με αυτήν του μέλους της Κυβέρνησης. Αύριο συγκαλείται έκτακτα η Κ.Ε του κόμματος, προκειμένου να εκλεγεί νέος γραμματέας και νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

    Μέσα σε δραματικό κλίμα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού

    Με σκοπό την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2004, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αποφάσισε την επέκταση του ασυμβίβαστου για όλα τα μέλη του.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, αυτό γίνεται ώστε τα μέλη του Ε.Γ. να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λυμένα τα χέρια τους από κυβερνητικές υποχρεώσεις, ενόψει των εκλογών και προκειμένου τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αποδοθούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση του κυβερνητικού έργου.

    "Οι πολλαπλές ευθύνες δεν βοηθούν στη νέα περίοδο που έχουμε εισέλθει", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας ότι αυτή η νέα περίοδος απαιτεί πολιτική αντιμετώπιση με όρους νίκης.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι παρακάλεσε τον κ. Λαλιώτη να υποβάλει την παραίτησή του και να ενταχθεί στην κυβέρνηση για να ενισχύσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε στον Κώστα Λαλιώτη να αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας, με δεδομένο την πολυ καλή δουλειά, που έχει κάνει μέχρι τώρα και τις σχέσεις που διατηρεί με τους αγρότες.

    Ωστόσο, ο κ. Λαλιώτης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποδέχθηκε την πρόταση, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε ο Κ. Λαλιώτης, δεν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα τόσο για τη θέση του γραμματέα όσο και για μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα στη Β' Πειραιά στις επόμενες εκλογές, ζητώντας να καταλάβει την 12η και τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Κώστας Λαλιώτης έμεινε για περίπου δυο ώρες στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία αποχώρησε.

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, συγκαλείται την Πέμπτη εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για να εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος και το νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

    Πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να δήλωσε στη συνεδρίαση του ΕΓ, ότι όποιος θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί στο νέο ΕΓ δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής.

    Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι στηρίζει εν λευκώ το σχέδιο του Πρωθυπουργού, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει ακόμα.

    Τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην πληρέστερη δυνατή αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ και θα αποτελέσουν θετικό βήμα για τη δημιουργία κλίματος νίκης στις εκλογές του 2004.

    Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην ενότητα του κόμματος και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

    Πρώτες αντιδράσεις σε ΝΔ και ΔΗΚΚΙ

    "Ο τόπος δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι "εκλογές τώρα".

    Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε ''ασπιρίνη'' τις αλλαγές στον ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε ότι όλα όσα συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν μόνο θλίψη.

    [02] Πέφτουν οι τόνοι στη διένεξη για τα ''κόκκινα φανάρια''

    2/7/2003 6:01:00 μμ

    Η Εκκλησία χαμηλώνει τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με τον Δήμο Αθηναίων, για το θέμα της λειτουργίας των οίκων ανοχής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Τετάρτη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα, ζήτησε με ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση και το Δήμο να σεβαστούν την ευαισθησία της εκκλησίας για το θέμα.

    Ικανοποιητικές κρίθηκαν οι γραπτές εξηγήσεις της αντιδημάρχου Αθηναίων, και η Ιερά Σύνοδος ήρε, τελικά, τις επιφυλάξεις της, σχετικά με το θέμα λειτουργίας των οίκων ανοχής την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που τις προηγούμενες μέρες οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις Δήμου Αθηναίων -Εκκλησίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αρχιεπίσκοπο τηλεφώνησε και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία διευκρίνισε ότι η επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.

    [03] Βερελής: Πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες

    2/7/2003 5:43:00 μμ

    Χρίστος Βερελής

    Το ποσόν των 30.000.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών από το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" για την υλοποίηση έργων τηλεπικοινωνιών που αφορούν Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, ο οποίος κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε σχετική δημόσια διαβούλευση.

    Το πρόγραμμα του υπουργείου αποσκοπεί σε παρεμβάσεις, χωρίς προτιμήσεις και αποκλεισμούς, με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων, και θα αναπτυχθεί σε δύο σκέλη:

    Παρεμβάσεις μέσω τηλεπικοινωνιακών παρόχων και παρεμβάσεις μέσω συλλογικών φορέων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    Ενδεικτικά, εφαρμογές που αφορούν Aτομα με Ειδικές Ανάγκες στον τομέα των επικοινωνιών, καταγράφονται: βιντεοτηλεφωνία, υποτιτλισμός, συσκευές ειδικών πληκτρολογίων και πολλαπλών σημάτων, υπηρεσίες κλήσεων κινδύνου, φωνητική πληκτρολόγηση, τηλεφωνία κειμένου (text telephony), υπηρεσίες επικοινωνίας με σχήματα και εικόνες κ.λπ.

    [04] Συνεδρίαση της ΕΘΕΑΠ στο Λασίθι

    2/7/2003 4:42:00 μμ

    Τέσσερα θέματα -η αποτίμηση της Ελληνικής Προεδρίας στον Αγροτικό Τομέα, η εξέλιξη των Γεωργικών Ασφαλίσεων, η απασχόληση στον Αγροτικό Χώρο, και η Εκπαίδευση των Αγροτών και το Πράσινο Πιστοποιητικό- συζητήθηκαν σήμερα στην 6η Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ) που πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, υπό την προεδρία του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ και παρουσία του υφυπουργού Βαγγέλη Αργύρη και στελεχών του υπουργείου Γεωργίας. Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Δρυς ανακοίνωσε ότι ήδη ειδική επιτροπή του υπουργείου έχει αναλάβει τη θέσπιση και επεξεργασία ενός νέου νομοσχεδίου που θα καλύπτει τα κενά και θα εκμηδενίζει τα προβλήματα στο δασολόγιο.

    Αναθεώρηση της ΚΑΠ

    Ο υπουργός Γεωργίας, μιλώντας στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Γεωργίας επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ τονίζοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως τα μεσογειακά προϊόντα.

    Ο κ. Δρυς είπε ότι κατά την Ελληνική Προεδρία κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνδυασθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά και τα επί μέρους συμφέροντα όλων των κρατών - μελών και πρωτίστως της χώρας μας, με τις ευρύτερες κοινοτικές στρατηγικές και πολιτικές του γεωργικού και του αλιευτικού τομέα.

    "Διαχειριστήκαμε", είπε, "τρεις κυρίως μεγάλους κύκλους θεμάτων που αφορούσαν τη Γεωργία, την Αλιεία, την Ασφάλεια των Τροφίμων. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει στα πλαίσια της Προεδρίας, ήταν η Αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ως εκ τούτου, οι σχετικές προτάσεις απετέλεσαν το κεντρικό θέμα των εργασιών μας".

    Πιστεύω, είπε, ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκπληρούν τους στόχους μας για μια ανταγωνιστική, βιώσιμη και αειφόρο γεωργία, μια γεωργία που θα εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική ευημερία του αγροτικού τομέα σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα έχει σαν γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.

    Επί πλέον, για μια σειρά θεμάτων ιδιαίτερης σημασίας για τους Ευρωπαίους αγρότες, πολίτες και καταναλωτές, επιδιώξαμε αποφάσεις και προωθήσαμε λύσεις.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο κ. Δρυς τόνισε ότι μ' αυτή εισάγονται σημαντικές τομές σε βασικούς όρους άσκησης της ΚΑΠ όπως :

    Η έννοια της αποσύνδεσης (μερικής ή ολικής) των ενισχύσεων από την πραγματοποιούμενη παραγωγή. Η έννοια της υποχρεωτικής προσαρμογής των ενισχύσεων για την εξασφάλιση πόρων στήριξης της ανάπτυξης της υπαίθρου. Η έννοια της σύνδεσης ανάμεσα σε χορηγούμενες ενισχύσεις και στην τήρηση υποχρεώσεων που αφορούν τους αγρότες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ευζωία των ζώων, για την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων. Η έννοια της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας έτσι ώστε οι χρηματοδοτικές οροφές που όρισε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2002 να τηρούνται στην πράξη χωρίς να γίνεται απαγορευτική η αναμόρφωση Κοινών Οργανώσεων Αγοράς.

    Ενίσχυση της Ε.Ε. στον Π.Ο.Α.

    Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης λαμβάνονται μέτρα για σημαντικούς τομείς του αγροτικού χώρου με χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2013. Παράλληλα με την Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει, όπως τόνισε, την διαπραγματευτική της θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Και αναφέρθηκε στα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας σημεία της απόφασης του Συμβουλίου.

    Για τα Μεσογειακά προϊόντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική που αποφασίσθηκε δεν καλύπτει μόνο τα προϊόντα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της Επιτροπής), αλλά προβλέπει και διαδικασίες ρυθμίσεων για τα δικά μας προϊόντα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην εξαίρεση των Νησιών του Αιγαίου από το μέτρο της αποδέσμευσης και της modulation. Λέγοντας ότι η εφαρμογή της modulation μέσω ενός συστήματος προσαρμογής των ενισχύσεων από το οποίο εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις που δέχονται ετήσιες ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 ευρώ και που αφορούν το 92% των ελληνικών εκμεταλλεύσεων επισημαίνοντας ότι από την αναδιανομή των πόρων του συστήματος η χώρα μας θα εισπράξει 25,5 επιπλέον εκατ. ευρώ ετησίως που θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

    Εξάλλου, ο κ. Δρυς αναφερόμενος στα θέματα του Δασολογίου είπε ότι στην Κρήτη τα προβλήματα μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και των πολιτών πήραν τεράστιες διαστάσεις και ανακοίνωσε ότι ήδη ειδική επιτροπή του υπουργείου έχει αναλάβει τη θέσπιση και επεξεργασία ενός νέου νομοσχεδίου που θα καλύπτει τα κενά και θα εκμηδενίζει τα προβλήματα.

    [05] Πρόωρες εκλογές ζητά και ο Κ. Μητσοτάκης

    2/7/2003 2:41:00 μμ

    Σύμφωνος με την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε την Τετάρτη από τα Χανιά ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος, παράλληλα, χαρακτήρισε επιτυχή την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός αδιαμφισβήτητα έχει αποκτήσει την εμπειρία και κινείται με άνεση στην Ευρώπη, χειριζόμενος με σχετική επιτυχία την ελληνική προεδρία, κάτι που αποτελεί κέρδος για τον τόπο. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης δεν έχει λυτρωθεί από την παλιά του αδυναμία να υπερβάλει τα επιτεύγματά του, παρουσιάζοντας ως δικό του επίτευγμα ότι πέτυχε η Ευρώπη τους τελευταίους έξι μήνες που είναι μια συλλογική προσπάθεια.

    Η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει στην χώρα

    Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στον τόπο.

    Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος ζήτησε άμεσα εκλογές, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι μετά και την τελευταία δημοσκόπηση, η κατάσταση δεν είναι πια αναστρέψιμη και ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο ζημιές θα συσσωρεύσει στον τόπο και είναι αδύνατο να προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία.

    Σε ερώτηση, αν θα αλλάξει το κλίμα με πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θα είναι σαν την ασπιρίνη, όταν η κατάσταση είναι απελπιστική. Μια είναι η λύση. Να δώσει τη λύση ο λαός. Αν νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα".

    [06] Συμβιβασμός Εκκλησίας-Δ.Αθηναίων για οίκους ανοχής

    2/7/2003 7:34:00 μμ

    Αποφεύχθηκε η περαιτέρω ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας και του Δήμου Αθηναίων, καθώς την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτές τις γραπτές εξηγήσεις της αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Βαλσαμάκη για το θέμα των οίκων ανοχής. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της η Δ.Ι.Σ εμμένει στη θέση της, τονίζοντας πως "η Εκκλησία δεν παραγνωρίζει τις πραγματικότητες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις αποδέχεται ή συμβιβάζεται οσάκις είναι εκτός των παραδοχών της. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση και το δήμο να δείξουν τη δέουσα συναντίληψη, αναγνωρίζει όμως την αποφασιστικότητα της δημάρχου Αθηναίων για τη ρύθμιση του ακανθώδους προβλήματος με τους οίκους ανοχής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με σεβασμό προς τις θέσεις της Εκκλησίας και του συνόλου των Αθηναίων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αρχιεπίσκοπο τηλεφώνησε η πρόεδρος του Αθήνα 2004, κ. Αγγελοπούλου, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.

    [07] Ελικοδρόμιο στο νέο λιμάνι του Πειραιά

    2/7/2003 5:53:00 μμ

    Ελικοδρόμιο θα δημιουργηθεί σύντομα στους χώρους του νέου τουριστικού λιμανιού του Πειραιά από τον ΟΛΠ, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Σωτήρης Θεοφάνης είπε ότι ο Οργανισμός έχει ήδη πλήρη τεχνικό φάκελο τον οποίο έχει καταθέσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οπως τόνισαν ο υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας και ο πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ, η δημιουργία ελικοδρομίου στη νέα περιοχή της εισόδου του λιμένα (κόκκινο φανάρι-Παλατάκι) εκρίθη αναγκαία τόσο για τη διασύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο και τα πλοία, όσο και για την εξυπηρέτηση των ναυτιλιακών εταιριών του Πειραιά.

    Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του ΟΛΠ

    Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πρώτο πολιτικό ελικοδρόμιο στην περιοχή του Πειραιά.

    Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι ''το έργο εντάσσεται στα σχέδια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΛΠ προς τους χρήστες και επιβάτες του λιμανιού και στην προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του Πειραιά ως Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου''.

    Εξάλλου, στη συνέντευξη ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Σ. Θεοφάνη και το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργναισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιώργο Αλεξάκη συνεργασία των δυο λιμανιών κυρίως στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων. Ανάλογη συνεργασία όπως είπε ο κ. Θεοφάνης, θα έχει ο ΟΛΠ και με το λιμάνι του Λαυρίου.

    Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου είπε ότι από τις 13.6.2003 άρχισε για πρώτη φορά στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και στην Ελλάδα η ''διενέργεια παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών εκτός αεροδρομίου'' για τους επιβάτες που αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοιο και συνεχίζουν για πτήση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Με τη νέα υπηρεσία, επιτυγχάνεται η λειτουργική διασύνδεση λιμανιού και αεροδρομίου Ηρακλείου, αξιοποιώντας την κοντινή απόσταση των βασικών ''πυλών'' του νησιού.

    Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που έχουν σαν αφετηρία και τερματισμό, το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορούν πλέον να παραδίδουν τις αποσκευές τους στο λιμάνι, να παίρνουν κάρτα επιβίβασης για το αεροπλάνο και να αξιοποιούν περιηγητικά στην πόλη (μουσείο, αγορά κλπ) και στην ευρύτερη περιοχή της (Κνωσός κλπ) τον ενδιάμεσο χρόνο, μέχρι την αναχώρησή τους με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

    Είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί ''check in εκτός Αεροδρομίου'' στην Ελλάδα, παρότι προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς, δεν είχε εφαρμοστεί ακόμη. Η περίπτωση του λιμένος Ηρακλείου είναι η πρώτη, γι' αυτό καταβάλλεται μεγάλη προσοχή και συντονισμός ενεργειών. Εκτιμάται ότι η περίπτωση του Ηρακλείου λειτουργεί ως δοκιμή επειδή η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [08] Ντενκτάς: Το Κυπριακό δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

    2/7/2003 5:31:00 μμ

    Με τον Αμερικανό Δημοκρατικό βουλευτή Ρόμπερτ Βέξλερ συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό ''Μπαϊράκ'' πως οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να λύσουν το Κυπριακό ασκώντας πιέσεις και πρόσθεσε πως ''κανένας δεν μπορεί να μας πει να καθίσουμε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων'', ενώ τόνισε πως το Κυπριακό δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ. ''Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση δυο ίσων και κυρίαρχων εθνών, που θα προστατεύει την ασφάλεια και την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας'', ανέφερε ο κ. Ντενκτάς. Ισχυρίστηκε ακόμη πως ''η ΕΕ ήθελε η ελληνοκυπριακή πλευρά να τροποποιήσει το σύνταγμα'' και πρόσθεσε πως ''η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα μόνη της, αφού χρειάζεται έγκριση των δυο τρίτων των Τουρκοκυπρίων για αλλαγή του συντάγματος του 1960. Και αυτό είναι αδύνατο''.

    [09] Ικανοποιημένη η διεθνής ομοσπονδία από τις εγκαταστάσεις Mπάντμιντον

    2/7/2003 4:50:00 μμ

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις, όπου θα διεξαχθεί το Ολυμπιακό τουρνουά Mπάντμιντον στους Αγώνες της Αθήνας, έμεινε ο τεχνικός επιτετραμμένος της διεθνούς ομοσπονδίας (IBF), Τομ Μπέιτσερ. "Επισκεφτήκαμε την αγωνιστική εγκατάσταση και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος. Η αγωνιστική μας διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και όπως γίνεται κατανοητό ο χρόνος πιέζει. Εκτιμούμε όμως ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε τόσο μία πολύ καλή αγωνιστική διοργάνωση όσο και ένα καταπληκτικό Ολυμπιακό Τουρνουά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μπέιτσερ.

    Παράλληλα, ο κ. Μπέιτσερ, που συνοδευόταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Νιλ Κάμερον, ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Τομέα Αντιπτέρισης Γιώργο Γεωργούδη και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν τους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, της φιλοξενίας, των μεταφορών, του προπονητικού προγράμματος, των αποτελεσμάτων και του αθλητικού εξοπλισμού.

    Τέλος, την Τρίτη, οι αξιωματούχοι της IBF επισκέφτηκαν την υπό κατασκευή Ολυμπιακή εγκατάσταση στο Γουδί, τις Ολυμπιακές προπονητικές εγκαταστάσεις στον Χολαργό, καθώς και τα ξενοδοχεία που πρόκειται να διαμείνουν οι διαιτητές, οι κριτές αλλά και οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης.

    [10] Καθυστερήσεις στις πτήσεις της Ολυμπιακής

    2/7/2003 12:46:00 μμ

    Με σημαντικές καθυστερήσεις πραγματοποιούνται από το πρωί της Τετάρτης, οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς οι τεχνικοί της εταιρείας πραγματοποίησαν συνέλευση, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους, για να ενημερωθούν για την πορεία συζητήσεων που αφορά εργασιακά τους αιτήματα.

    [11] Καταδικάστηκε Αιγύπτιος επιχειρηματίας για κατοχή όπλων

    2/7/2003 1:14:00 μμ

    Σε πενταετή κάθειρξη για κατοχή όπλων και πυρομαχικών καταδικάστηκε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Χουσάμ Αμπούλ Φουτούχ, τη Δευτέρα, από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena, τα όπλα και τα πυρομαχικά ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα σπίτια του Φουτούχ, στη διάρκεια έρευνας σε σχέση με μια υπόθεση διαφθοράς.

    Εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες εις βάρος του

    Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Φουτούχ, αντιπρόσωπος μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, ήταν υπό κράτηση κατηγορούμενος για ''σύναψη δανείων από πολλές τράπεζες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών από τα οποία τα 1,147 από την Τράπεζα του Καίρου'', χωρίς να δώσει επαρκείς εγγυήσεις. Ο Φουτούχ αναμένεται να δικαστεί και για την υπόθεση των δανείων.

    Στις 31 Μαΐου, ο Φουτούχ είχε ήδη καταδικασθεί από δικαστήριο σε φυλάκιση ενός έτους για προσβολή των ηθών μετά την ανακάλυψη από την αστυνομία στο ίδιο σπίτι βιντεοκασετών στις οποίες εμφανίζεται ο Φουτούχ να διασκεδάζει με πολλές γυναίκες, μεταξύ των οποίων, η διάσημη Aιγύπτια χορεύτρια του χορού της κοιλιάς Ντίνα.

    [12] Επεισοδιακή η πρεμιέρα του Μπερλουσκόνι

    2/7/2003 4:28:00 μμ

    Επεισοδιακό και καθόλου ευοίωνο υπήρξε το ντεμπούτο του νέου προεδρεύοντα της ΕΕ Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάνοντας ήδη πολλούς να αναπολούν την ήρεμη συμπεριφορά του Κώστα Σημίτη, στα πηγαδάκια και στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου. Η παρουσίαση των στόχων και των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας στιγματίστηκε από έντονο επεισόδιο, που προκάλεσε ο Μπερλουσκόνι, σαρκάζοντας στη διάρκεια της ομιλίας του Γερμανό σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή με μια αναφορά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εξάλλου την διακοπή της ομιλίας του προκάλεσαν ευρωβουλευτές των Πρασίνων, υψώνοντας πανό στο οποίο αναγραφόταν σε γαλλικά και ιταλικά η φράση, "όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου". Με τον τρόπο αυτό οι Πράσινοι θέλησαν να στιγματίσουν τη στάση του Μπερλουσκόνι απέναντι στην ιταλική Δικαιοσύνη, ο οποίος δεν άργησε να τους "στολίσει" κατάλληλα αποκαλώντας τους "τουρίστες της δημοκρατίας".

    Απαξιωτικά στήθηκε απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο

    Με την προτροπή προς τους "αντιπάλους" - τους "τουρίστες της Δημοκρατίας" - να "απολαύσουν τον ήλιο, την ομορφιά, τα 100.000 μνημεία και τα 3.500 μουσεία της Ιταλίας", απευθύνθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους ευρωβουλευτές στη δευτερολογία του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων ύψωσαν τα πανό όταν ο Ιταλός Πρωθυπουργός άρχιζε την ομιλία του με την υπενθύμιση ότι η Ιταλία είναι μια "από τις χώρες, που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Οι ευρωβουλευτές ανακλήθηκαν στην τάξη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Μπερλουσκόνι συνέχισε την ομιλία του αλλά όχι χωρίς νέες εκπλήξεις.

    Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς, που τον είχε προηγουμένως επικρίνει για τις προσωπικές διενέξεις του με την Ιταλική Δικαιοσύνη και για τα μεγάλα συμφέροντά του στα ιταλικά ΜΜΕ, του πρότεινε να υποδυθεί "το ρόλο ενός Κάπο" (διοικητή ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης) σε μια ταινία.

    "Η Ιταλική Προεδρία δεν είναι δα και τραγωδία, έξι μήνες θα περάσουν πολύ γρήγορα!", ήταν η καταληκτική του επισήμανση έπειτα από μια επεισοδιακή ομιλία, που διεκόπη με παρέμβαση επί του προσωπικού από τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Μάρτιν Σούλτς, την έκφραση λύπης του προέδρου της ευρωβουλής Πατ Κοξ για την "υπέρβαση των ορίων" από τον κ.Μπερλουσκόνι, με την πρόσθετη επισήμανση πως "χρειάζεται ανοιχτό πνεύμα και νηφαλιότητα, και την αυστηρή παρατήρηση του Ρομάνο Πρόντι, πως "η συνεδρίαση υπογράμμισε τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα του εξαμήνου που ξεκινά".

    Αναλυτικότερα, ο Ιταλός προεδρεύων ξεκινώντας τη δευτερολογία του ευχαρίστησε για τις ευχές των ευρωβουλευτών, ενώ εμφανώς εκνευρισμένος απάντησε σε ορισμένες επικρίσεις. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλια περί της ιταλικής Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε κι ευχήθηκε "ο Θεός να συγχωρεί τους αδαείς".

    Τόνισε ακόμη ότι στις αγορεύσεις των ευρωβουλευτών αποδόθηκε "ψευδής εικόνα" της Ιταλίας και κάλεσε τους "τουρίστες της Δημοκρατίας" να επισκεφθούν την "όμορφη Ιταλία". Απαντώντας εν συνεχεία στον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς, που υπενθύμισε, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χ.Πέτερινγκ, τις δηλώσεις Μπόσι, ότι οι λιμενικές αρχές έπρεπε να απομακρύνουν δια της βίας και μάλιστα πυροβολώντας τους μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Ιταλίας, ο Μπερλουσκόνι παρατήρησε ότι "στην Ιταλία γυρίζεται μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα πρότεινα να αναλάβετε τον ρόλο του δεσμοφύλακα, θα ήσασταν τέλειος!".

    Σε άμεση παρέμβαση του, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Μπαρόν Κρέσπο μίλησε για "προσβολή της τιμής" του κ.Σουλτς και προέβαλε την αξίωση "να αποσυρθούν τα λόγια του κ.Μπερλουσκόνι, διότι η τιμή είναι μια αξία που όλοι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε", ενώ ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Πατ Κόξ έδωσε τον λόγο στον Γερμανό ευρωβουλευτή.

    Ο κ.Σούλτς τονίζοντας ότι "ο σεβασμός του στα θύματα του ναζισμού, τού απαγορεύει να πει οτιδήποτε επί του θέματος", παρατήρησε ότι ο Μπερλουσκόνι "είναι δύσκολο να ασκήσει την Προεδρία, όταν χάνει τη ψυχραιμία του στο παραμικρό πρόβλημα".

    Τέλος, ο Ιταλός προεδρεύων αρνήθηκε να αποσύρει την "ειρωνική" του παρατήρηση δηλώνοντας ότι οι "χειρονομίες" στην αγόρευση Σούλτς ήταν "προσβλητικές", ενώ απαντώντας σε επικρίσεις για τις ελλείψεις του προγράμματος της Προεδρίας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει μέτρα "για να αυξηθεί το πράσινο στους δρόμους και στα πάρκα της χώρας".

    "Στην Ιταλία ξέρω ότι ένας παραγωγός ετοιμάζει ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα σας πρότεινα ως Κάπο", δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ προκαλώντας αμέσως τις έντονες αποδοκιμασίες των ευρωβουλευτών.

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ επενέβει για μία ακόμα φορά λέγοντας, πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί από χθες την Προεδρία της ΕΕ, "υπερέβη και τους στοιχειώδεις κανόνες ευγενείας" και έδωσε αμέσως το λόγο στον Σουλτς.

    ''Διαθέτουμε αξιοπρέπεια σε αφθονία''

    Εξάλλου ο Μπερλουσκόνι απέκρουσε με άρθρο του στους Τάιμς τις κατηγορίες ότι δεν είναι ικανός να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του ξεχειλίζει από αξιοπρέπεια.

    ''Η αξιοπρέπεια δεν αποτελεί πρόβλημα για εμάς επειδή τη διαθέτουμε σε αφθονία. Ουδείς είναι σε θέση να δώσει μαθήματα ηθικής σε μια κυβέρνηση που εξελέγη από τους Ιταλούς'' σημειώνει ο Μπερλουσκόνι.

    ''Η αξιοπρέπεια και ο απολύτως αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας της ιταλικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό της ρόλο δεν τίθεται σε αμφιβολία από τους σοβαρούς ανθρώπους που είναι αμερόληπτοι στην κρίση τους'' προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού τύπου που αμφισβητούν το ηθικό του ανάστημα.

    ''Η Ιταλία είναι σε θέση να εκπληρώσει το καθήκον της'' τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. ''Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά θα εργαστούμε σοβαρά και αποτελεσματικά'' πρόσθεσε.

    ''Το πρόγραμμά μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια συνήθης υπόθεση. Ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας: δεν είναι απλά μια συνήθης υπόθεση, όπως και οι προσπάθειες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τη Ρωσία για την εδραίωση μιας διαρκούς και σταθερής ειρήνης στη Μέση Ανατολή'', τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Ο Ιταλός πρεσβευτής στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκε στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για δηλώσεις στελέχους του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ''η προσωποποίηση του νεποτισμού'', γράφει σήμερα η εφημερίδα Berliner Zeitung.

    Ο Μίχαελ Μίλερ, ένα από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δήλωσε την Τρίτη ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ''σκιάζει την Ευρώπη''.

    "Στην Ιταλία, (ο Μπερλουσκόνι) καταστρέφει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, κόβει και ράβει τους νόμους στα μέτρα του, θέτει τα προσωπικά του συμφέροντα στο ίδιο επίπεδο με τα συμφέροντα του κράτους και υποδουλώνει τα ΜΜΕ'', υποστήριξε ο Γερμανός βουλευτής.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιταλική πρεσβεία στο Βερολίνο, ο πρεσβευτής της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκε στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου του κόμματος αυτού, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός είναι η "προσωποποίηση του νεποτισμού".

    Εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας διέψευσε μια πληροφορία που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ", σύμφωνα με την οποία ο πρεσβευτής Σίλβιο Φατζόλο παρενέβη άμεσα σχετικά με το θέμα στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Μίχαελ Μίλερ, από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του SPD, είχε δηλώσει την Τρίτη πως η έλευση του ιταλού πρωθυπουργού στη θέση του επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ ρίχνει μια "σκιά στην Ευρώπη".

    Στην Ιταλία "καταργεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, κόβει και ράβει νόμους στα μέτρα του, θέτει τα ιδιωτικά συμφέροντά του στο ίδιο επίπεδο με τα κρατικά και καθυποτάσσει τα μέσα ενημέρωσης" είχε δηλώσει επίσης ο Μίχαελ Μίλερ.

    [13] ''Πολεμική'' και ''ιλαρότητα''

    2/7/2003 7:19:00 μμ

    Ατμόσφαιρα ιλαρότητας, με φόντο τους φόβους για μία "καταστροφική" Ιταλική Προεδρία, κυριάρχησε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που έδωσε στα διεθνή ΜΜΕ ο νέος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μπρος στον καταιγισμό των αρνητικών δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών αλλά και των αντιδράσεων των ευρωβουλευτών, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με "ειρωνεία και χιούμορ" ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει λίγο πριν από τη συνέντευξη: "Ε! δεν είναι και τραγωδία η Ιταλική Προεδρία, έξι μήνες είναι αυτοί, θα περάσουν γρήγορα". Το επεισόδιο όμως με το Γερμανό ευρωβουλευτή κ. Μάρτεν Σούλτς, στον οποίο υπέδειξε να παίξει το ρόλο δεσμοφύλακα ναζί σε φιλμ για τα στρατόπεδα συγκεντρώσης, ανέβασε την ένταση. Όταν του ζητήθηκε ο λόγος, ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι, ό,τι είπε, το είπε με "ειρωνεία και χιούμορ". Στη συνέντευξη Τύπου οι δημοσιογράφοι τον ερώτησαν "εάν είναι δυνατόν να κάνουμε ειρωνεία και πλάκα με θέματα σαν το ολοκαύτωμα".

    Για λόγους αισθητικής αποκάλεσε ''kapo'' τον Σούλτς

    "Ο τρόπος με τον οποίο είπα αυτό που είπα, απάντησε ο Μπερλουσκόνι, δείχνει ότι δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν. Το είπα με ειρωνεία, χαμόγελο και έκανα χειρονομίες, που έδειχναν ότι δεν είχα κακή πρόθεση". Και αυτό μετά τις βαριές κατηγορίες του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος νωρίτερα είπε στον Μπερλουσκόνι ότι χρωστάει χάρη στην κ. Φοντέν, που δεν ρύθμισε το θέμα της ασυλίας γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο Στρασβούργο.

    Σε άλλο ερώτημα, για ποιο λόγο έχει πρόβλημα το ν' αποσύρει τα όσα είπε στον Σουλτς, ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι ο τρόπος δράσης και έκφρασης του δεν ήταν μνησίκακος, αλλά απλώς ειρωνικός, "αλίμονο εάν σε μία δημοκρατία δεν μπορούμε να εκφραστούμε", είπε.

    Θέλοντας δε να επεξηγήσει το βάθος της σκέψης του γελώντας τόνισε ότι ήταν "θέμα κάστινγκ" (casting ), θεώρησε ότι ο Σουλτς ήταν καλός γι αυτόν το ρόλο, "θα πρέπει να σταθούμε στην αισθητική και μόνο πλευρά του θέματος", είπε και πρόσθεσε γελώντας, ότι σίγουρα ο ίδιος θα ήταν ακόμα πιο κατάλληλος για το ρόλο. Ιλαρότητα στην αίθουσα.

    Ο Μπερλουσκόνι συνέχισε με δεύτερη ατάκα μιλώντας για το σύνδρομο του Αμλετ. Υιοθετώντας σοβαρότητα στο ύφος εξήγησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει ν απαλλαγεί από το σύνδρομο αυτό, γιατί εάν συνεχίσει να δρα με διχόνοια δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει και να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα. Η κατάλληλη στρατιωτική υποδομή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να "μετρήσει" διεθνώς.

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε στη συνέχεια "την ιταλική πραγματικότητα", σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, τα οποία αναγνώρισε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους ανήκουν στην οικογένειά του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του ασκούν κριτική. Έκανε σύντομη αναφορά στις διαφορές του με την ιταλική Δικαιοσύνη τονίζοντας ότι, "υπάρχει χαμηλή αποδοχή της Δικαιοσύνης", γι' αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι ο ιταλικός λαός τον ψήφισε.

    "Το να μιλάτε λοιπόν για μονοπώλιο ή άλλες ιστορίες, είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ή εσείς αποφασίζετε ότι οι Ιταλοί είναι αναλφάβητοι και βάρβαροι, ή εσείς δεν έχετε σωστές πληροφορίες".

    Σε άλλο ερώτημα για το αν κατά τη γνώμη του θα έχουμε να κάνουμε με "μία προεδρία ευρηματικότητας ή μία προεδρία γκάφας", ο Μπερλουσκόνι χωρίς να ενοχληθεί απάντησε λέγοντας "ν' αφήσουμε τις ανοησίες γιατί πρόκειται για μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Στόχος είναι να φτιάξουμε μία Ευρώπη στην οποία να ενσωματωθούν όλοι οι λαοί και όχι μόνο η ελίτ".

    "Η Ιταλία στοχεύει να την οδηγήσει με νηφαλιότητα με στόχο τη συναίνεση. Ο κίνδυνος της συναίνεσης, πρόσθεσε, είναι ότι τα ψηφίσματα αποκλείεται να είναι ευρηματικά. Στο πρόγραμμά μας δεν περιέλαβα ευρηματικές ιδέες, εξήγησε, γιατί ξέρω τι γίνεται. Στην αρχή θεωρούνται γελοίες και καταπολεμούνται, στη συνέχεια θετικές και στο τέλος κοινότυπες. Στις διμερείς όμως σχέσεις σκοπεύω να παρουσιάζω τις ιδέες μου ώστε να περνούν στη συνέχεια στη κοινή τράπεζα συζητήσεων για την αποδοχή και από τους άλλους εταίρους. Προσωπικά διαφωνώ με τον κομφορμισμό και μου αρέσει η καινοτομία", είπε ο Μπερλουσκόνι προσθέτοντας τα λόγια του Εράσμου: "Οι σοφές αποφάσεις δεν απορρέουν από τη λογική αλλά από τη γενναιόδωρη διορατικότητα του παραλογισμού".

    Ιλαρότητα και πάλι στην αίθουσα, ενώ ο παρακαθήμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κόξ πήρε το λόγο για να κλείσει τη δύσκολη για τον ίδιο σημερινή πρώτη μέρα της Ιταλικής Προεδρίας. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τον κ. Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι "πιθανόν η αίσθηση χιούμορ και η ειρωνεία να μην έγιναν κατανοητά εξ' ου και οι αντιδράσεις". Εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί εκ νέου το πνεύμα σοφίας και μεγαλοθυμίας, που κυριάρχησε στην αρχή της σημερινής μέρας. Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου πολλοί δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν νοσταλγικά σχόλια για την Ελληνική Προεδρία, ενώ Ιταλός δημοσιογράφος ξεκινούσε την ανταπόκρισή του λέγοντας: "Το ιταλικό μπορντέλο στην Ευρώπη...".

    [14] Επικριτική η Ευρωβουλή απέναντι στην Ιταλική Προεδρία

    2/7/2003 5:28:00 μμ

    Σ΄ ένα κλίμα αμφισβήτησης της Ιταλικής Προεδρίας και εχθρότητας για τις "αντιφάσεις λόγων και έργων", τις οξείες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι κατά των μεταναστών, τον "αυταρχισμό" και τον "συγκεντρωτισμό εξουσιών" του Ιταλού Πρωθυπουργού, διεξήχθη η διαδικασία της αγόρευσης των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από την παρουσίαση του προγράμματος της Ιταλικής Προεδρίας από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η μεγάλη πλειονότητα των ευρωβουλευτών εξέφρασε "ανησυχία" για τις θέσεις Μπερλουσκόνι ως προς την ευρωπαϊκή ένταξη του Ισραήλ και της Ρωσίας, για την πρόταξη του ενδιαφέροντος στην επίλυση "προβλημάτων της ολιγαρχίας" και για την εξαγγελία "πρωτοβουλιών", που ισχύουν ήδη ως πρακτικές από τη συνθήκη του Αμστερνταμ (Μπαρόν Κρέσπο Σοσιαλιστική Ομάδα).

    Αποδοκιμασίες απ' όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες

    Προκρίνοντας ακόμη ως μέτρο "ισορροπημένης διαχείρισης" την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας, υπογραμμίσθηκε ότι στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων "δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα συμφέροντα της Ευρώπης" (Γκ.Γουώτσον Φιλελεύθεροι), ενώ τονίστηκε η ανάγκη "επαγρύπνησης" για μια σειρά εξαγγελιών της Ιταλικής Προεδρίας όπως το "φαραωνικό σύστημα υποδομών" (Φρ.Βούρτς, Ενωτική Αριστερά).

    Καλώντας επίσης την Επιτροπή να ετοιμάσει την έκθεση για τον πλουραλισμό στην ΕΕ, υπογραμμίσθηκε η ανησυχία "μετάδοσης του ιού της ιταλικής ανωμαλίας στην ΕΕ", (Μ.Φρασσόνι, Πράσινοι).

    Μιλώντας εξ ονόματος των Ομάδων τους, πλείστοι όσοι Ιταλοί ευρωβουλευτές αποδοκίμασαν το "αυταρχικό πνεύμα" του Ιταλού Πρωθυπουργού και τις αντιλήψεις υπουργών-κυβερνητικών εταίρων, όπως του Μπόσσι, που κριτικάρει την "καταπιεστική Ευρώπη", ενώ εξέφρασαν την "αμηχανία" τους για το γεγονός του "περίγελου", που συνοδεύει την Ιταλική Προεδρία και διατύπωσαν την ευχή "η σύγκρουση συμφερόντων, που ταπεινώνει την Ιταλική Δημοκρατία να μην επεκταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο". (Αντόνιο Ντι Πιέτρο, Ευρωπαίοι Δημοκράτες).

    Ο Μπερλουσκόνι επικρίθηκε επίσης απ τους συμπατριώτες του, ότι στην κρίση του Ιράκ "δούλεψε για να χωρίσει και όχι για να ενώσει την Ευρώπη", (Αρμ.Κοσούτα, Ενωτική Αριστερά).

    Παράλληλα, ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές Ομάδες, πλην του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που στάθηκε επιφυλακτικά στην πρεμιέρα της Ιταλικής Προεδρίας, ζήτησαν "η Ευρώπη να μην γίνει θυγατρική των ΗΠΑ" (Γ.Αμπιτμπολ, Ευρωπαίοι Δημοκράτες), παρατήρησαν ότι "ποτέ μια Προεδρία δεν εξετάσθηκε με τέτοια κριτική διάθεση, εξαιτίας των αντιφάσεων της ιταλικής πλευράς και της διάθεσης υποταγής της στις ΗΠΑ" (Γ.Σβόμποντα, Σοσιαλιστές), ενώ καταγγέλθηκε η "τρωγλοδυτική γλώσσα" της ιταλικής κυβέρνησης, η απόδοση "κομμουνιστικών φρονημάτων στον Ρομάνο Πρόντι", η συνάρτηση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, "ζητήσατε εκεχειρία στην Ιταλία, δεν θα την πετύχετε εδώ" (Κ.Νογκέιρα Ρομαν, Πράσινοι).

    ''Πληροί η Ιταλία και τα 3 κριτήρια της Κοπεγχάγης;''

    Με την επισήμανση εξάλλου, πως η Προεδρία «υποχρεούται να προασπίζει τις θεμελιώδεις αρχές", σημειώθηκε ότι "το ελαφρύτερο, που λέει ο Μπόσσι είναι αντίθετο με ό,τι υποστηρίζεται στην ευρωβουλή" και υπογραμμίσθηκε ότι αν το θέμα της ασυλίας είχε ρυθμιστεί διαφορετικά απο την Ν.Φοντέν "δεν θα είχατε ασυλία και δεν θα είσασταν σήμερα εδώ". (Μ.Σούλτς, Σοσιαλιστές).

    Επικρίνοντας ακόμη την οργανωτική ανεπάρκεια της Προεδρίας, το πρόγραμμα της οποίας την παραμονή της Ολομέλειας εκδόθηκε στα ιταλικά, εκφράσθηκε "ανησυχία για την ανετοιμότητά της, εξαιτίας της απορρόφησής της με εσωτερικά προβλήματα. Φοβάμαι ότι θάναι η χειρότερη Προεδρία που έχω ζήσει στα 14 χρόνια της θητείας μου", παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Γκ.Τίτλευ (Σοσιαλιστές), ενώ υπογραμμίσθηκε ότι "αν όσα λέτε, τα έλεγαν υποψήφιες χώρες, δεν θα γίνονταν δεκτές στην ΕΕ. Η Ιταλία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης;" αναρωτήθηκε ο Ολ.Σμίτ (Ευρωπαίοι Δημοκράτες).

    Τέλος, στην ευγενική επισήμανση του Χ.Πέτερινγκ (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), πως "η σταθερότητα στο ευρώ δεν πρέπει να απειληθεί από την έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών" και στη διαβεβαίωσή του πως το ΕΛΚ "θάναι δίκαιο και κριτικό" στην Ιταλική Προεδρία, υπεδείχθη στον κ.Μπερλουσκόνι "να μην μεταφέρει στην Ευρώπη τα προβλήματα που δεν μπόρεσε να λύσει στην Ιταλία". (Ρ.Γκέμπελς, Σοσιαλιστές).

    [15] Παρουσίαστηκαν οι στόχοι της Ιταλικής Προεδρίας

    2/7/2003 2:55:00 μμ

    Ένα πανόραμα στόχων, προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών σ' ένα γεωγραφικό φάσμα, που καλύπτει όλες τις ηπείρους, παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε μια εμφανή προσπάθεια αυτοσυγκράτησης και κατευνασμού των ανησυχιών, που έχουν εκδηλωθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι ανέτρεξε στην κοινοτική ιστορία, "που είναι το πιο εκπληκτικό πολιτικό πείραμα της ανθρωπότητας", για να τονίσει, ότι σήμερα "πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να αναζητήσουμε από κοινού την πρόοδο" και να υποσχεθεί ότι "με βούληση, έμπνευση κι ευφυΐα, η Ιταλική Προεδρία θα διευρύνει την τέχνη της διαμεσολάβησης. Με βεβαιότητα και ταπεινότητα δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν ένα άλμα προς τα μπρος, προς μια νέα θεσμική φυσιογνωμία της Ευρώπης, προς μια Ευρώπη με κύρος".

    Πρώτος στόχος η Διακυβερνητική

    Ο Μπερλουσκόνι σημειώνοντας ότι θα επιζητήσει τη συνεργασία με όλους τους κοινοτικούς θεσμούς, τόνισε, πως επιδίωξη της Προεδρίας είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της Διακυβερνητικής, που θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου και σε εντατικούς ρυθμούς εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της ως τα τέλη Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την "ιστορική συνέχεια", για το γεγονός δηλαδή ότι η τελική υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης θα γίνει στη Ρώμη, "όπου θα οργανωθεί μια περήφανη υποδοχή αντάξια της περίστασης".

    Αναφερόμενος ακόμη στη "σταθερότητα του ευρώ" και στην "ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας", που ενθαρρύνεται απ' τη στρατηγική της Λισσαβόνας, ο Μπερλουσκόνι με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε, πως η Ιταλική Προεδρία θα προσπαθήσει:

    Να αντιμετωπίσει τις "μόνιμες αδυναμίες των οικονομικών δομών" και άρα θα επιδιώξει την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων (με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων υποδομών. Να αναζητήσει τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και άρα να προσαρμόσει τις πολιτικές για αύξηση της απασχόλησης με την προοδευτική γήρανση της κοινωνίας και Να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας, με διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

    Ο Μπερλουσκόνι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλική Προεδρία θα ενδιαφερθεί για τα 38 εκατομμύρια άτομα, που έχουν ειδικές ανάγκες, ενεργοποιώντας σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα αίρουν τις διακρίσεις, ενώ εκτεταμένα αναφέρθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

    ΗΠΑ, Μεσανατολικό, εξωτερική πολιτική

    Ο νέος προεδρεύων υποσχέθηκε την εκπόνηση "Οδικού Χάρτη" για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποσχέθηκε ενίσχυση της τουρκικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τόνισε πως στα Βαλκάνια "η συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ τέλειωσε τον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο της Ευρώπης" και υποσχέθηκε "πιο προωθημένες σχέσεις απ' τις συμφωνίες σταθεροποίησης". Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με Λευκορωσία, Ουκρανία και Μολδαβία αλλά κι "εδραίωσης" των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, δεσμεύθηκε ότι θα αναβιώσει τον ευρωμεσογειακό διάλογο και συγκεκριμένα ανέφερε την πρόθεση της Προεδρίας για την υλοποίηση αποφάσεων, που αφορούν την ίδρυση μιας αυτόνομης μεσογειακής Τράπεζας και ενός Ιδρύματος για την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών.

    Με την επισήμανση εξάλλου ότι για την "εγκαθίδρυση συνθηκών διεθνούς ασφάλειας, πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων", ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε σε μια "ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση ατλαντικής αλληλεγγύης" και υποσχέθηκε ότι η Προεδρία "με δυναμισμό θα αναπτύξει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει περισσότερο κύρος στη διεθνή σκηνή".

    Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό μίλησε για "περίπλοκη κατάσταση" έναντι της οποίας η Προεδρία θα εργασθεί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, για μια "διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη", ενώ τόνισε ότι συγκεκριμένα θα προσανατολιστεί στην ενίσχυση των σχέσεων "εμπιστοσύνης" με το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας και στη σύνταξη προγραμμάτων για την ανοικοδόμηση των Παλαιστινίων.

    Επεκτεινόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική, ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε "γόνιμη συνεργασία", καθώς επίσης δεσμεύθηκε για "εντατικοποίηση" των σχέσεων της ΕΕ με την Αφρική αλλά και με την Ασία, σε περιβαλλοντικά και άλλα θέματα.

    Για τα θέματα της μετανάστευσης, ο Μπερλουσκόνι σημείωσε ότι η Προεδρία "θα κινητοποιήσει τα οικονομικά μέσα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής επανεισδοχής και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία).

    Τέλος, ο εκφράζοντας την "πεποίθηση ότι η ασφάλεια και το μέλλον όλων εξαρτάται απ΄την ευρωπαϊκή ενοποίηση" υποσχέθηκε ότι η Ιταλική Προεδρία "θα συνεργαστεί με όλους και θα δώσει στον θεσμικό γίγαντα την αρχική του ορμή".

    Ρομάνο Πρόντι: Να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες Ελληνικής Προεδρίας

    Επιγραμματικός στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν λαμβάνοντας τον λόγο μετά από τον Μπερλουσκόνι επανέλαβε τις θέσεις της Επιτροπής για τη Διακυβερνητική διάσκεψη και την ενίσχυση της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς και τη θέσπιση ρήτρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, "χωρίς αυτές τις χώρες η Διεύρυνση θα ναι ανολοκλήρωτη" και υπογράμμισε τη "μεγάλη καμπή", που σημειώθηκε κατά τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ στον διατλαντικό διάλογο παρατηρώντας ότι "οι στόχοι μας είναι κοινοί ακόμη κι αν είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις μας".

    Επισημαίνοντας ακόμη την ανάγκη συντονισμού των φορολογικών πολιτικών "για να εκμεταλλευτούμε τα τεράστια πλεονεκτήματα της ΕΕ", ο Πρόντι τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της έρευνας για να ανακοπεί το ρεύμα φυγής των ερευνητών σε χώρες εκτός ΕΕ.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης όλων των πολιτικών συμφωνιών, που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία στη ναυτιλία, τις συγκοινωνίες με σιδηροδρόμους και το περιβάλλον τονίζοντας ότι "η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μεταρρυθμίσεων αλλά συναρτάται και με την εμπιστοσύνη του κόσμου στην υλοποίησή τους".

    [16] Εύσημα για ελληνική Προεδρία και από τις ΗΠΑ

    2/7/2003 12:21:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας υπήρξε στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ο κ. Μπάουτσερ ευχαρίστησε την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανάλογο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας. Ο κ. Μπάουτσερ χαρακτήρισε επιτυχή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, του προέδρου Τζορτζ Μπους και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρ. Πρόντι.

    Ικανοποίηση από τη Σύνοδο ΗΠΑ-Ε.Ε.

    ''Όλοι αισθανόμαστε πως πετύχαμε αρκετή πρόοδο με την ΕΕ στους τομείς της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, κατά του εγκλήματος αλλά και κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και μία ''αρκετά σημαντική'' δήλωση για τη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    ''Ήταν μια ουσιαστική σύνοδος με πολύ θετικά αποτελέσματα'' πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ και τόνισε: ''Συνεργαστήκαμε στενά με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και τώρα προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία και με τους Ιταλούς''.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογο του κ. Φραντίνι και την προηγουμένη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου ''τον οποίο ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας''.

    [17] Καμία σχέση ο Παύλος Σερίφης με την ''17Ν'', λένε οι μάρτυρες

    2/7/2003 3:36:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Παύλου Σερίφη ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ την Πέμπτη η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη και της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Όπως είπε ο πρόεδρος με τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, θα εξεταστούν και όσοι μάρτυρες του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου προσέλθουν. Στο δικαστήριο κατέθεσαν η διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού'' Χρυσούλα Λαζαρίδου και οι γιατροί του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", Κουλιέρη και Αρσενία Παπανικολάου.

    Οι τρεις μάρτυρες αναφέρθηκαν στην πολύ καλή, όπως είπαν, επαγγελματική σχέση που είχαν με τον Παύλο Σερίφη, ο οποίος εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου. Εξάλλου, και οι τρεις απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει εμπλοκή ο Παύλος Σερίφης στις δραστηριότητες που του αποδίδονται, λόγω του προβλήματος σκλήρυνσης κατά πλάκας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Η σύζυγος του κατηγορουμένου, Σοφία Σερίφη κατέθεσε στο δικαστήριο ότι πιστεύει πως η εμπλοκή του κατηγορούμενου στην υπόθεση σχετίζεται με τη συγγενική σχέση του με το Γιάννη Σερίφη.

    [18] Κονδύλης: ''Ο Κουφοντίνας συντάκτης των προκηρύξεων''

    2/7/2003 12:36:00 μμ

    Ως συντάκτη των προκηρύξεων της "17Ν" θεωρούσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Σωτήρης Κονδύλης, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, κατά τη διάρκεια εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισής του. Ο Σωτήρης Κονδύλης επανέλαβε στο δικαστήριο όσα είχε ισχυριστεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή, αναφέροντας ο Δημήτρης Κουφοντίνας του είχε δείξει χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια συζητήσεων που είχαν. Επίσης, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα αποσπάσματα αυτά τα έβλεπε δημοσιευμένα με διαφορετική όμως διατύπωση. Ο Κονδύλης διευκρίνισε ότι δεν είχε αναγνωρίσει τον συντάκτη από το γραφικό του χαρακτήρα, ωστόσο πίστευε ότι αυτός ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Εξάλλου, πιθανολόγησε ότι υπήρχε και άλλο άτομο που τον βοηθούσε στη σύνταξη των προσχεδίων των προκηρύξεων.

    [19] Γερμανία: Αιματηρό επεισόδιο σε σχολείο της Βαυαρίας

    2/7/2003 1:27:00 μμ

    Δεκαεξάχρονος μαθητής πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι μία δασκάλα σε Βαυαρικό σχολείο την Τετάρτη, πριν αυτοκτονήσει μέσα στην τάξη. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, ο μαθητής πυροβόλησε στη διάρκεια του μαθήματος τραυματίζοντας στον μηρό τη δασκάλα, όταν αυτή προσπάθησε να του αφαιρέσει το όπλο. Οι συμμαθητές του βγήκαν πανικόβλητοι από την αίθουσα κλειδώνοντάς τον μέσα. Όταν ο μαθητής έμεινε μόνος, αυτοκτόνησε.

    [20] Έκπληξη της Τουρκίας για την απόφαση στη δίκη Οτσαλάν

    2/7/2003 12:23:00 μμ

    Την ''έκπληξή'' της εξέφρασε την Τετάρτη η Τουρκία για την απόφαση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της Αθήνας, το οποίο αθώωσε τους δώδεκα κατηγορούμενους για την υπόθεση της παράνομης άφιξης και παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη χώρα μας. ''Το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους δεν αλλάζει σε τίποτα την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα άτομα αυτά συνεργάστηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, το οποίο μετονομάσθηκε Kadek και το υποστήριξαν'', τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Αθήνας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και δεν ικανοποιεί την τουρκική κοινή γνώμη.

    [21] Παρέμβαση Μπους στο πολιτικό πρόβλημα της Λιβερίας

    2/7/2003 7:45:00 μμ

    Την ανάγκη να εγκαταλείψει τη Λιβερία ο πρόεδρος της χώρας Τσαρλς Τέιλορ, υπογράμμισε, με νέα του παρέμβαση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Μελετάμε όλες τις δυνατότητες ώστε η κατάσταση στη Λιβερία να σταθεροποιηθεί. Πρωτίστως όμως θα πρέπει ο κ. Τέιλορ να εγκαταλείψει τη χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Πριν από λίγες μέρες, παρέμβαση ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Λιβερία, είχε κάνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [22] Εκατοντάδες Κενυάτισσες καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από Bρετανούς στρατιώτες

    2/7/2003 3:32:00 μμ

    Σε περίπου 650 γυναίκες από την Κένυα, που καταγγέλλουν πως βιάστηκαν από Bρετανούς στρατιώτες, δόθηκε οικονομική βοήθεια από τη χώρα τους για να μπορέσουν να καταθέσουν αγωγές εναντίον του βρετανικού στρατού ζητώντας αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τις γυναίκες αυτές, οι βιασμοί άρχισαν το 1977 και συνεχίστηκαν για τουλάχιστον είκοσι χρόνια, χωρίς το βρετανικό υπουργείο Αμυνας να επέμβει αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ενημερωθεί ανώτατοι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού. Ορισμένα από τα θύματα κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού από τους Bρετανούς στρατιώτες που θεωρούσαν τις πράξεις τους αυτές ως μια μορφή διασκέδασης.

    Ως αποτέλεσμα του βιασμού τους, πολλές από αυτές τις γυναίκες έφεραν στον κόσμο παιδιά μιγάδες και αναγκάστηκαν να ζουν στο περιθώριο, αποδιωγμένες από τις οικογένειές τους.

    Οι περισσότερες γυναίκες κατάγονται από την πόλη Ισιόλο στην ανατολική Κένυα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Κοντά στην πόλη αυτή βρίσκεται βρετανικό στρατόπεδο, όπου κάθε χρόνο διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Τις υποθέσεις αυτές ανέλαβε ο δικηγόρος Μάρτιν Ντέι, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να κερδίσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων στερλινών για 233 Κενυάτες που ακρωτηριάστηκαν από νάρκες που άφησε πίσω του ο βρετανικός στρατός.

    Ο Ντέι, μιλώντας στο BBC, τόνισε πως όταν οι γυναίκες αυτές του διηγήθηκαν τις ιστορίες τους στην αρχή δεν τις πίστεψε. Όμως τώρα θεωρεί ότι η πλειοψηφία τους λέει την αλήθεια, διότι υπάρχουν αποδείξεις. Ο ίδιος είπε πως αναμένει οι αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν για τις γυναίκες αυτές να είναι πολύ υψηλές.

    [23] Μερική αμνηστία σε Κούρδους αντάρτες

    2/7/2003 3:22:00 μμ

    Δύο χιλιάδες Κούρδοι αντάρτες που βρίσκονται στα βουνά της Τουρκίας και στο βόρειο Ιράκ θα ευνοηθούν από το μέτρο της μερικής αμνηστίας που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ανακοινώθηκε σήμερα από κυβερνητικό αξιωματούχο. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί στις πολύχρονες σφοδρές συγκρούσεις. Οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK, σήμερα γνωστού ως KADEK), έχουν καταφύγει σε απομονωμένες βάσεις σε βουνά και στο γειτονικό βόρειο Ιράκ.

    Το τελευταίο νομοσχέδιο για την αμνηστία προβλέπει πλήρη αμνηστία για κάθε μέλος του KADEΚ που μπορεί να αποδείξει ότι ποτέ δεν είχε πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

    ''Υπάρχουν περίπου 4.500 μαχητές PKK-KADEK στο βόρειο Ιράκ. Από αυτούς, περίπου 2.000 δεν αναμείχθηκαν ποτέ σε επιθέσεις. Αναμένουμε ότι αυτοί θα ευνοηθούν από τον νόμο'', είπε ο αξιωματούχος.

    Στο πλαίσιο της περιορισμένης αμνηστίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, μειωμένες ποινές φυλάκισης προβλέπονται για τους αντάρτες που είχαν ανάμειξη σε επιθέσεις, εάν παραδοθούν και δώσουν πληροφορίες στις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά αποκλείεται ρητά από την αμνηστία ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συνελήφθη το 1999 και σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή σε νησί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

    Το φιλοκουρδικό κόμμα DEHAP υπέβαλε σήμερα αναφορά με 1.000.000 υπογραφές ζητώντας γενική αμνηστία.

    [24] Νιγηρία: Συγκρούσεις στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας

    2/7/2003 3:16:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στρατιώτες που προσπαθούσαν να διαλύσουν Νιγηριανούς διαδηλωτές άνοιξαν πυρ στην κεντρική αγορά, στην πρωτεύουσα Αμπούζα, σήμερα, προκαλώντας πανικό στους συγκεντρωμένους, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ. ''Προκλήθηκε μεγάλος πανικός. Οι γυναίκες στην αγορά τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση και πολλοί τραυματίστηκαν'', δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ που βρισκόταν στην αγορά. Οι διαδηλωτές στην αγορά φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, η απόφαση του οποίου για αυξήσεις των τιμών των καυσίμων κατά 50% οδήγησε σε γενική απεργία, που διαρκεί ήδη τρεις ημέρες. Η Νιγηρία είναι η όγδοη στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγική χώρα. ''Στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την αγορά'', δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    [25] Απαγόρευση πολιτικής δράσης σε Μάντανι και Αλι Μπελχάτζ

    2/7/2003 2:07:00 μμ

    Οι αρχές της Αλγερίας απαγόρευσαν κάθε πολιτική δραστηριότητα στους δύο πρώην ηγέτες του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας Αμπάσι Μάντανι και Αλι Μπελχάτζ, οι οποίοι απελευθερώθηκαν σήμερα αφού εξέτισαν 12ετή ποινή φυλάκισης για απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Ο Αμπάσι Μαντάνι απελευθερώθηκε από κατ' οίκον περιορισμό στο Αλγέρι, ενώ ο Αλι Μπελχάτζ αποφυλακίσθηκε από τη στρατιωτική φυλακή της Μπλίντα. Τη στιγμή της απελευθέρωσής τους τους επιδόθηκε κείμενο απόφασης του δικαστηρίου της Μπλίντα, το οποίο τους είχε καταδικάσει στις 15 Ιουλίου 1992.

    Στους δύο άνδρες απαγορεύεται η οργάνωση συγκεντρώσεων, η ίδρυση οργανώσεων με πολιτικούς, πολιτιστικούς, φιλανθρωπικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς, καθώς και η συμμετοχή τους σε τέτοιες οργανώσεις με την ιδιότητα του ηγέτη, του μέλους ή του συμπαθούντος.

    Απαγορεύεται επίσης στους δύο πρώην ηγέτες του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας να λάβουν το λόγο ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ή θρησκευτική συγκέντρωση. Επιπλέον, οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη μπορεί να ερμηνευθεί ως πολιτική τοποθέτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι δύο άνδρες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ''σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία''. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Μπλίντα δήλωσε ότι ο Αλι Μπελχάτζ αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο της απόφασης.

    [26] Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές δανειοληπτών για πανωτόκια

    2/7/2003 6:44:00 μμ

    Το πράσινο φως για αγωγές δανειοληπτών κατά Tραπεζών για τα πανωτόκια ανοίγει απόφαση του εφετείου, βάσει της οποίας η Εμπορική Τράπεζα θα επιστρέψει 70 εκατομμύρια δραχμές σε δανειολήπτη. H απόφαση 3365 του Εφετείου της Αθήνας ανατρέπει όσα όριζε ο τελευταίος νόμος, ο οποίος ουσιαστικά δεν επέτρεπε στους οφειλέτες να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα που είχαν καταβάλει στο παρελθόν, λόγω του υπέρογκου και παράνομου ανατοκισμού. Ο γενικός διευθυντής της Εμπορικής Γιώργος Μιχελής μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνδέεται με τα πανωτόκια. "Η απόφαση του Εφετείου δικαιώνει τη ΝΔ που είχε ζητήσει καθαρή λύση", σχολίασε η Ρηγίλλης. Σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων, περιορίζεται σταδιακά ο ρυθμός εκταμίευσης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

    Η απόφαση του εφετείου ξεκαθαρίζει ότι η επίμαχη διάταξη του τελευταίου νομου ''είναι υποχρεωτικώς ανεφάρμοστη από τα δικαστήρια'' και τονίζει ότι ''είναι αντισυνταγματική καθώς κανενας δεν στερείται την ιδιοκτησία του παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια'', ενώ υπογραμμίζεται ότι ''ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας''.

    [27] Καταργούνται τα εισιτήρια στα κέντρα διασκέδασης

    2/7/2003 2:35:00 μμ

    Την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης εισιτηρίων εισόδου σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστιατόρια ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, υποχρέωση έκδοσης εισιτηρίων έχουν μόνο τα ψυχαγωγικά κέντρα με ορχήστρα τουλάχιστον τριών οργάνων. Στις περιπτώσεις που καταργείται το εισιτήριο εισόδου οι έλεγχοι πλέον θα εστιάζονται κυρίως στην έκδοση των αποδείξεων των ειδών που έχουν σερβιριστεί.

    Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού:

    Καταργείται το εισιτήριο εισόδου στα καταστήματα που χρησιμοποιούν στερεοφωνική ή ηλεκτρονική μουσική (μπαρ, ντίσκο, Piano bar, restaurant κ.λπ.). Παραμένει η υποχρέωση μόνο στα καταστήματα που παρέχουν ψυχαγωγία με ζωντανή μουσική με ορχήστρα τουλάχιστον τριών οργάνων. Στα λοιπά καταστήματα που παρέχουν ψυχαγωγία με ορχήστρα κάτω των τριών οργάνων η υποχρέωση καταργείται. Σε περίπτωση προσφοράς "τάμπλ-ντότ" ή "αλα-κάρτ" ορίζεται ελάχιστη τιμή κατανάλωσης, ως προκαταβολή, τουλάχιστον 25 ευρώ, η οποία θα συμψηφίζεται με την αξία των προσφερομένων ειδών. Δεν θα εκδίδεται εισιτήριο εισόδου από τα καταστήματα (εστιατόρια, μπαρ, καφενεία κ.λπ.) όταν περιστασιακά και μέχρι δύο φορές το χρόνο διοργανώνουν εκδηλώσεις επ' ευκαιρία θρησκευτικών εορτών και πανηγύρεων και χρησιμοποιούν ορχήστρα τουλάχιστον τριών οργάνων. Επίσης, δεν θα εκδίδουν εισιτήριο τα καταστήματα για χορούς, δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα, Οργανισμούς, Οργανώσεις κ.λπ. εφόσον έχουν καταθέσει συμφωνητικό στη Δ.Ο.Υ.

    [28] Ελληνικό χρώμα για πάντα στα Ολυμπιακά μετάλλια

    2/7/2003 6:41:00 μμ

    Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρουσίασε στην Πράγα, ενώπιον των στελεχών της ΔΟΕ, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, χαρακτήρισε ριζοσπαστική την απόφαση της ΔΟΕ, να έχουν ελληνική όψη τα ολυμπιακά μετάλλια για τις επόμενες διοργανώσεις και περιέγραψε αναλυτικά τα ελληνικά στοιχεία που θα κοσμούν την όψη τους, τη θεά Νίκη του Παιωνίου και το Παναθηναϊκό Στάδιο. Για μεγάλη επιτυχία της Οργανωτικής Επιτροπής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

    Οι δυο όψεις των μεταλλίων

    Η θεά Νίκη, με φόντο το Παναθηναϊκό στάδιο θα κοσμεί τη μια πλευρά των μεταλλίων που θα δίνονται εφεξής στους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Είναι η πρώτη φορά που τα μετάλλια των αγώνων αποκτούν ελληνικό χρώμα και η πρώτη φορά μετά το 1928 που αλλάζει, η μία πλευρά τους.

    Τα στοιχεία που συνθέτουν την δεύτερη όψη του μεταλλίου είναι τρία:

    Η αιώνια φλόγα που θα ανάψει στην Ολυμπία Η φλόγα πλαισιώνεται από τους πρώτους στίχους της όγδοης Ολυμπιακής ωδής του Πινδάρου Το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Δημιουργός του μεταλλίου είναι η σχεδιάστρια Ελένη Βότση.

    Συνολικά θα κοπούν 1.130 χρυσά, 1.130 αργυρά και 1.150 χάλκινα μετάλλια.

    Συγχαρητήρια στην "Αθήνα 2004" και την ίδια της πρόεδρο της, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου.

    "Είναι μεγάλη η επιτυχια της ΑΘΗΝΑ 2004. Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ.Αγγελοπούλου" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [29] Στο Βανκούβερ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2010

    2/7/2003 7:02:00 μμ

    Στο Βανκούβερ του Καναδά θα πραγματοποιηθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2010. Η καναδική πόλη ήταν φαβορί για τη νίκη, αφού είχε συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές από την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ και απολάμβανε ευρεία στήριξη, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός του Βανκούβερ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και την Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

    Οι άλλες υποψηφιότητες

    Το Σάλτσμπουργκ, ήταν ένα από τα αουτσάιντερ της ψηφοφορίας λόγω της εμπειρίας του σε αντίστοιχες διοργανώσεις αλλά και του υψηλού επιπέδου των αθλητικών του εγκαταστάσεων.

    Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι οι χειμερινοί του 2006 θα γίνουν στο Τορίνο.

    Τις λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας, είχε η Νότιος Κορέα.

    Και αυτό γιατί ενώ "πόνταρε" πολλά στην πιθανότητα να παραταχθεί κοινή ομάδα από Νότια και Βόρεια Κορέα αν αναλάβει τους Αγώνες, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

    [30] Στην ''Ένωση'' ο Γιαννάκης Οκκάς

    2/7/2003 1:10:00 μμ

    Κίνηση "ματ" την ύστατη ώρα από την ΑΕΚ που κατάφερε να κλέψει μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού τον Γιαννάκη Οκκά. Η συμφωνία των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ένωση για τα επόμενα δύο χρόνια. Καθοριστικό ρόλο στη μεταγραφή έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της ομάδας, Δημήτρης Μελισανίδης, ο οποίος έδωσε προκαταβολή στον Οκκά, ύψους 300.000 ευρώ, κάνοντας έτσι πραγματικότητα την επιθυμία του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο μάνατζερ του Κύπριου επιθετικού, Κώστας Μπότος, δήλωσε ότι ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον "Δικέφαλο" διάρκειας δύο ετών και οι ετήσιες αποδοχές αγγίζουν τις 700.000 ευρώ ετησίως.

    Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

    Στην απόφαση του Οκκά να αποδεχτεί την πρόταση της ΑΕΚ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Ντούσαν Μπάγεβιτς και Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, στην θητεία του στον ΠΑΟΚ, είχε ζητήσει την απόκτησή του από την Ανόρθωση και ο Κύπριος επιθετικός ποτέ δεν έκρυψε την εκτίμησή του για τον προπονητή της ΑΕΚ. Ωστόσο, η παρέμβαση του Μελισσανίδη ήταν καθοριστική μιας και ο πρώην πρόεδρος της «Ένωσης» έδωσε την προκαταβολή για να κλείσει η μεταγραφή.

    Ο Κώστας Μπότος δίνοντας τις παραμέτρους της συμφωνίας και της... αρπαγής του Οκκά μέσα από την "αγκαλιά" του Ολυμπιακού, υπογράμμισε ότι η ΑΕΚ έδειξε μεγάλη σοβαρότητα προς το τέλος και μεγάλη επιθυμία για τον παίκτη.

    Ο κ. Μπότος τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτήσεις του παίχτη, χάρη και στην επέμβαση του κ. Μελισσανίδη και του επιτελείου του, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι Ντούσαν Μπάγεβιτς και Πέτρος Στάθης.

    Στο μεταξύ, από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού θα περάσει το μεσημέρι της Τετάρτης η ΑΕΚ και συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της, Γιάννης Γρανίτσας και Πέτρος Στάθης.

    Αφορμή για το κάλεσμα της ΕΕΑ στην "Ένωση" είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν την ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας να έχει προχωρήσει σε ανανεώσεις συμβολαίων, αλλά και σε μεταγραφή, χωρίς να έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρει το απαραίτητο πιστοποιητικό για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

    Ο μάνατζερ του Οκκά μίλησε και για την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της ΑΕΚ στο ερχόμενο πρωτάθλημα, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως δεν θα υπάρξει τελικά κανένα πρόβλημα με την κλήση της ΑΕΚ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    [31] Εκθέσεις γλυπτικής με έργα Ροντέν και Μουρ στην Εθνική Πινακοθήκη

    2/7/2003 5:07:00 μμ

    Δύο από τις σημαντικότερες εκθέσεις γλυπτικής που έχουν γίνει στη χώρα μας διοργανώνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 2004. "Έξι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο" είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης, που περιλαμβάνει έργα των Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ, Μπρανκούζι, Τζιακομέτι, και Χένρι Μουρ, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον γλύπτη Χένρι Μουρ (αναδρομική) και θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Γουδί, ενώ η πρώτη στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Και οι δυο εκθέσεις θα παρουσιαστούν ως "δίδυμες" πάντα στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Πολιτισμού. Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται "για ένα οργανωτικό επίτευγμα, καθώς απαιτείται η συνεργασία πολλών μουσειακών φορέων".

    Επιρροή από την ελληνική αρχαιότητα

    Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη έκανε λόγο για δυο εκθέσεις "εξαιρετικά πρωτότυπες, ως σύλληψη και ως τρόπο παρουσίασης". Την ίδια εκτίμηση περί σημαντικότητας της έκθεσης έκανε και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κ. Ευγ. Γιαννακόπουλος.

    Η πρώτη έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα γλυπτικής, 60 σχέδια και άλλο συμπληρωματικό υλικό, όπως έργα απο συλλογές αρχαιοτήτων των μουσείων Ροντέν και Μπουρντέλ, τα οποία καταδεικνύουν την επιρροή των γλυπτών από την ελληνική αρχαιότητα.

    Τα έργα θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από τα μουσεία Ροντέν, Μπουρντέλ και Μαγιόλ του Παρισιού, καθώς και από το Ίδρυμα Χένρι Μουρ της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται αυτοί οι γλύπτες, ίσως οι έξι μεγαλύτεροι του τέλους του 19ου και του 20ου αιώνα, οι οποίοι όπως επεσήμανε η καθηγήτρια κ. Λαμπράκη, "έχουν επηρεαστεί από την Ελληνική τέχνη".

    Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ανάμεσά τους υπήρχε και μια σχέση δασκάλου-μαθητή, εκτός από τον Μουρ, που ήταν ο κληρονόμος αυτής της παράδοσης.

    Σχετικά με τη δεύτερη έκθεση του Χένρι Μουρ, μια παρουσίαση έργου του είχε γίνει στην Αθήνα, το 1949, ενώ μια άλλη έκθεση γλυπτικής είχε οργανωθεί από τον Τόνη Σπητέρη, στου Φιλοπάππου, το 1965.

    [32] Σπάνιες τοιχογραφίες σε σπήλαιο στο Σίδνεϊ

    2/7/2003 6:13:00 μμ

    Διακόσιες τρεις τοιχογραφίες, ορισμένες από αυτές τόσο παλιές όσο οι πυραμίδες, βρέθηκαν σε σπήλαιο Αβοριγίνων σε δύσβατη δασώδη περιοχή κοντά στο Σίδνεϊ, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, από το Μουσείο της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου Σαμάνθα Ματίλα, οι τοιχογραφίες παριστάνουν κυρίως ζώα και ορισμένες από αυτές έγιναν πριν από 4.000 χρόνια.

    "Γνωρίζουμε τόσα πολλά για την ιστορία των άλλων πολιτισμών σε όλον τον κόσμο, αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για τον δικό μας πολιτισμό. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται σχεδόν μέσα στο Σίδνεϊ και είναι άθικτο", τόνισε η ίδια.

    Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ επισήμανε πως η ακριβής τοποθεσία του σπηλαίου θα κρατηθεί μυστική για να διασφαλιστεί η προστασία του. Οι τοιχογραφίες παριστάνουν πουλιά, σαύρες και μαρσιποφόρα, κάτι σπάνιο για τη ζωγραφική των Αβοριγίνων.

    Ανάμεσά τους υπάρχουν και σχέδια ανθρώπινων χεριών, μπούμερανγκ και άλλων εργαλείων.

    Ο Πολ Τέικον, ανθρωπολόγος του μουσείου διευκρίνισε πως οι τοιχογραφίες αναπτύσσονται σε 12 στρώματα, το πιο πρόσφατο από αυτά χρονολογείται από το 1800.

    [33] ''Μουσικός Ιούλιος'': Αυλαία με μουσική του Μότσαρτ

    2/7/2003 1:22:00 μμ

    Η έναρξη του φετινού "Μουσικού Ιουλίου" πραγματοποιείται με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Αλέξανδρου Μυράτ. Οι δύο βραδιές στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 4 και 5 Ιουλίου, είναι αφιερωμένες στη μαγεία της έμπνευσης του W.A. Μοzart, με την ερμηνεία της "Μικρής Νυχτερινής Μουσικής", Κ.525 σε σολ μείζονα για έγχορδα και της Συμφωνίας αρ. 40, Κ. 550 σε σολ ελάσσονα. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, την πρώτη βραδιά, το Κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα, Κ.622 σε λα μείζονα με σολίστ τον Σπύρο Μουρίκη και τη δεύτερη βραδιά, το Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.5, Κ.219 σε λα μείζονα με σολίστ τον Kurt Nikkanen.

    O Σπύρος Μουρίκης έχει καταξιωθεί σήμερα στην πατρίδα μας ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σολίστ της γενιάς του. Με τις εμφανίσεις του στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου έχει κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση. Χάρις στη δεξιοτεχνία και την πλαστικότητα της ερμηνείας του, έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Καρλ Νίλσεν στην Κοπεγχάγη.

    Ο Αμερικανός βιολιστής Kurt Nikkanen έχει συνεργαστεί με μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού (Φιλαρμονική του Λος Αντζελες, Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, Ορχήστρα του Κλίβελαντ, Φιλαρμονική του BBC, Staatskapelle της Δρέσδης, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μ. Βρετανίας) καθώς και με κορυφαίους μαέστρους όπως τους Vladimir Ashkenazy, Sir Andrew Davis, Jeffrey Tate, Andrew Litton, Hugh Wolff κα. Η διεθνής κριτική έγραψε για τον Nikkanen: "η τέλεια, χωρίς ίχνος επιτήδευσης δεξιοτεχνία του είναι πραγματικά συναρπαστική".

    Οι συναυλίες είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 22, 35 ευρώ.

    [34] Βρέφος με 4 πόδια και 3 χέρια γεννήθηκε στη Ζάμπια

    2/7/2003 4:43:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένα κοριτσάκι με τέσσερα πόδια και τρία χέρια γεννήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Ζάμπια, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής παιδιατρικής κλινικής στην πρωτεύουσα της χώρας Λουζάκα. Ο παιδίατρος Λουπάντο Μουνκόνγκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης διευκρίνισε πως το βρέφος έχει επίσης τρεις νεφρούς και σοβαρές ανωμαλίες στο ήπαρ του. Πρόσθεσε όμως πως η κατάστασή του είναι σταθερή. "Οι γιατροί θα προσπαθήσουν πρώτα να αφαιρέσουν τα εξωτερικά επιπλέον όργανα, πριν προχωρήσουν στην αφαίρεση του νεφρού", είπε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Μουνγκόνγκε, οι δυσμορφίες αυτές του βρέφους οφείλονται στην ατελή ανάπτυξη ενός άλλου εμβρύου και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που κανονικά θα κατέληγαν στη γέννηση σιαμαίων. Το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε παιδιά με τόσο σοβαρές δυσμορφίες είναι πολύ υψηλό, ειδικά σε χώρες όπως η Ζάμπια που η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

    [35] Προειδοποίηση της Europol για επικίνδυνα χάπια ''ecstasy''

    2/7/2003 3:46:00 μμ

    Η Europol, η αστυνομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση ότι κυκλοφορούν επικίνδυνα χάπια του ναρκωτικού ''ecstasy''. Η συγκεκριμένη παρτίδα περιέχει επικίνδυνα επίπεδα της δραστικής ουσίας MDMA και είναι πιθανόν η κατανάλωσή τους να επιφέρει το θάνατο λόγω υπερβολικής δόσης, αναφέρεται στην προειδοποίηση. Τα επικίνδυνα χάπια δύσκολα ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα, καθώς φέρουν το ίδιο λογότυπο. Όπως επισημαίνει η Europol, ''το λογότυπο σε ένα χάπι ecstasy δεν είναι ποτέ ενδεικτικό του περιεχομένου του και η παρουσία σ' αυτό MDMA ή άλλης αμφεταμίνης δεν αποκλείει την παρουσία άλλων βλαβερών για την υγεία ουσιών''. Χάπια ''ecstasy'' που φέρουν τα συνηθισμένα λογότυπα ''έχουν βρεθεί να περιέχουν ποικιλία δραστικών ουσιών, άγνωστων στον καταναλωτή, ή ακόμη και καμιά δραστική ουσία'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [36] Έκπτωση 80% σε γαμήλιο δείπνο λόγω... πένθιμης μουσικής!

    2/7/2003 2:20:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένα ζευγάρι νιόπαντρων στο Χονγκ Κονγκ πλήρωσε με έκπτωση 80% το γαμήλιο τραπέζι που παρέθεσε στους συγγενείς και φίλους τους, τυγχάνοντας έτσι μιας μορφής αποζημίωσης για την ιδιαίτερα πένθιμη μουσική υπόκρουση που κάθε άλλο παρά συμβάδιζε με την εορταστική ατμόσφαιρα! Καθώς οι προπόσεις για βίον ανθόσπαρτον και ευτυχία στους νεόνυμφους "έδιναν και έπαιρναν" σε κοσμικό εστιατόριο της επαρχίας Ζετζιάνγκ, μελαγχολικά κινεζικά τραγούδια ακούγονταν όπως ένα που έχει τίτλο ''Πήρες μακριά τη γυναίκα μου'' ή ένα άλλο με τον τίτλο ''Γιατί έχεις κρυφό έρωτα για κάποιον άλλον'', προκαλώντας αμηχανία στους καλεσμένους και οργή στους νιόπαντρους. Το ζευγάρι αποζημιώθηκε πληρώνοντας μόνο το 20% της αξίας του γαμήλιου δείπνου που κόστιζε 1.500 γιουάν (180 δολάρια) το τραπέζι, μόλις απείλησε ότι θα καταγγείλει το συμβάν στην τοπική ένωση καταναλωτή, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Ημερησία της Κίνας'' στην έκδοσή της του Χονγκ Κονγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 July 2003 - 16:58:42 UTC