Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραμματέας της Κ.Ε ΠΑΣΟΚ ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • [02] ''Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα''
  • [03] Αντιδράσεις στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
  • [04] Εύσημα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [05] Διαμαρτυρία Τσοβόλα για τα μέσα ενημέρωσης
  • [06] Μπαράζ πυρκαγιών στα Οινόφυτα
  • [07] Χάνει το βουλευτικό αξίωμα ο Αλ. Λυκουρέζος
  • [08] Στο ''Αγία Σοφία'' δώδεκα παιδιά από το Ιράκ
  • [09] Τσετσενία: ''Εγκλήματα πολέμου'' οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [10] Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για συνταξιούχους
  • [11] Eπικρίσεις για τα 'διαπιστευτήρια' του Ιταλού Πρωθυπουργού
  • [12] Ενταση κατά τις καταθέσεις Ρούσση, Στρατούλη
  • [13] Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [14] Όλα τα βαλκανικά κράτη στο ΝΑΤΟ, θέλει η Τουρκία
  • [15] Διώχνουν ξένους δημοσιογράφους στην Αλγερία
  • [16] ''Μπλοκάρισμα'' των αγωγών για το ''σύνδρομο οικονομικής θέσης''
  • [17] Ελεύθερη η ηγέτης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού
  • [18] Στην Αυστρία ο Σάμπρι;
  • [19] Τεράστια αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τον Σαντάμ
  • [20] Στο 6,4% ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ το Μαϊο
  • [21] Υπέγραψε ο Καφές στον Ολυμπιακό
  • [22] Η Παρί ΣΖ απέρριψε πρόταση της Μάντσεστερ για Ροναλντίνιο
  • [23] Αιφνίδιος θάνατος 20χρονου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή
  • [24] Σοκ από τη δημιουργία ερμαφρόδιτου εμβρύου
  • [25] Το Πεκίνο απαγορεύει την κατανάλωση άγριων ζώων λόγω SARS
  • [26] Ταχυδρομείο για... δύτες στο βυθό του νότιου Ειρηνικού

    [01] Γραμματέας της Κ.Ε ΠΑΣΟΚ ο Μ. Χρυσοχοΐδης

    3/7/2003 6:42:00 μμ

    Ημέρα σταθμός η σημερινή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα και του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο δεν μετέχουν για πρώτη φορά κυβερνητικά στελέχη, σηματοδοτούν μια νέα εποχή στο κυβερνών κόμμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκλέχθηκε με 118 ψήφους υπέρ, 50 λευκά και 9 άκυρα, ενώ συμμετείχαν 177 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο, πρώτοι σε ψήφους ήρθαν ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Α. Κακλαμάνης, ενώ δεν εκλέχθηκε ο Γ. Δασκαλάκης.

    ''Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξει συγκερασμός στοιχείων και ιδεών, παλαιών και νέων

    Στην ομιλία του μετά την εκλογή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για διαρκή και ουσιαστική ανανέωση των οραμάτων και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί σκληρά. Τόνισε επίσης ότι έχει πλήρη συνείδηση της παρακαταθήκης που παραλαμβάνει από τους προκατόχους του, Ακη Τσοαχατζόπουλο, Κώστα Σκανδαλίδη και Κώστα Λαλιώτη.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε παράλληλα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε δύο κινδύνους, αυτόν της λήθης που θέλει η Δεξιά, δηλαδή να ξεχαστεί ότι οι Έλληνες με το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν τη ζωή τους, και τον κίνδυνο, το ΠΑΣΟΚ να μη συλλάβει τις αλλαγές. Η νέα συλλογική ταυτότητα του κινήματος, πρόσθεσε, θα πρέπει να διατηρήσει στοιχεία από την ίδρυσή του, αλλά και να προσθέσει νέα στοιχεία που γεννούν οι εξελίξεις.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη "μεγάλη απόσταση" που διένυσε η ελληνική κοινωνία, και η οποία "φέρει τη σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη". Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινωνικές ανακατατάξεις, όπως η αστικοποίηση και η κάλυψη χειρωνακτικών θέσεων από μετανάστες, μίλησε για το νέο περιεχόμενο της ασφάλειας, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη νέων κοινωνικών κινημάτων που θέτουν τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, του περιβάλλοντος και το μονοπολικού κόσμου.

    Ως πιο σημαντική αλλαγή στον ελληνικό χώρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε το γεγονός ότι η εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας συνέβαλε στην κοινωνική χειραφέτηση, καθώς και το ότι πλέον, οι πολίτες προσβλέπουν σε ένα κράτος εγγυητή των κανόνων δικαίου, που θα είναι πιο δίκαιο και πιο φιλικό.

    Τόνισε, επίσης, ότι τις αλλαγές τις αντιλήφθηκε το 1996 ο Κώστας Σημίτης, και ότι "δικό μας καθήκον είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων".

    "Ας υψώσουμε όλοι το βλέμμα στις προκλήσεις που μας περιμένουν και να δώσουμε τη μάχη με όλους τους προοδευτικούς πολίτες κόντρα στη Δεξιά και στο νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό", κατέληξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρότασή του για αλλαγή γραμματέα και Εκτελεστικού Γραφείου, καθώς επίσης και στην υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο είπε ότι διαθέτει ικανότητα και εμπειρία, εργάζεται σκληρά και κινείται αποφασιστικά και πιστεύει ότι "πετυχαίνεις ένα αποτέλεσμα αν το κυνηγάς συνέχεια με σχέδιο και επιμονή". Η αναφορά αυτή εκτιμάται ότι σχετίζεται με την επιτυχία του κ. Χρυσοχοΐδη στην εξάρθρωση της ''17Ν''.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ένα πρόσωπο που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του κόμματος και θα δώσει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για σκληρή δουλειά και για το σχέδιο ανάπτυξης, δικαιοσύνης και συμμετοχής.

    Επίσης, τόνισε ότι αρχίζει μια νέα περίοδος και πρόσθεσε ότι κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενταχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προσπάθεια για τη νέα νίκη στις εκλογές του 2004.

    Αυτό, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι οι κομματικές δυνάμεις πρέπει να διαταχτούν με τέτοιο τρόπο που να είναι δυνατόν να ανατεθούν καθήκοντα και ρόλοι σε περισσότερους και να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις αρμοδιοτήτων, καθώς σε αυτή τη συγκυρία τα στελέχη είναι δύσκολο να ανταποκριθούν λόγω φόρτου εργασίας.

    Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι τις επόμενες εκλογές.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο θα περιλαμβάνει την προβολή του κυβερνητικού έργου σε όλη την Ελλάδα με παρουσία στελεχών, αλλά ακόμη και τις διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, ώστε οι υποψήφιοι να κινηθούν το δυνατόν ταχύτερο στις εκλογικές τους περιφέρειες.

    Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο

    Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Εξελέγησαν και τα οκτώ μέλη που πρότεινε ο κ. Σημίτης, ενώ από τα τέσσερα μέλη της πάλαι ποτέ εσωκομματικής αντιπολίτευσης που έθεσαν υποψηφιότητα έμεινε έξω ο Γιώργος Δασκαλάκης.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πρώτος εξελέγη ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος με 111 ψήφους και ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με 106 ψήφους. Τρίτη εξελέγη η Χρύσα Αράπογλου με 101 ψήφους και τέταρτος ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας με 97. Ακολούθησαν η Φώφη Γεννηματά με 96, ο Δημήτρης Θάνος με 93, ο Γιάννος Κουτσούκος με 91, η Μιλένα Αποστολάκη με 74, ο Αντώνης Κοτσακάς με 66, η Τόνια Αντωνίου με 65 και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος με 44.

    Ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο μόνος που έμεινε εκτός Εκτελεστικού Γραφείου απ' όσους έθεσαν υποψηφιότητα συγκέντρωσε 43 ψήφους.

    [02] ''Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα''

    3/7/2003 6:26:00 μμ

    Το γάντι στη διαφθορά και στις άνομες σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών έριξε ο Κ. Σημίτης στη εισήγηση του στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στην επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε και στην "στειρότητα και την αθλιότητα του πολιτικού κόσμου" στο εσωτερικό δήλωσε ότι "κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο" καθώς και ότι "οι πολιτικοί πρέπει να είναι και να φαίνονται τίμιοι... Δεν είμαστε εδώ για να αρέσουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Γι' αυτό παλεύουμε". "Δεν πρόκειται να δεχθούμε την ατζέντα της συνεχούς φθοράς και της αναπότρεπτης ήττας", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Την παραίτηση του προκειμένου να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό στην προσπάθεια του να ανανεώσει τόσο το κόμμα όσο και την Κυβέρνηση υπέβαλε στην Κ.Ε. ο Κ. Λαλιώτης ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να πολιτευτεί εκ νέου.

    Σημίτης: ''Χρειάζονται τομές και νέες λύσεις για τα προβλήματα''

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια νέα περίοδο με τομές και λύσεις στα προβλήματα του πολίτη, ανακοινώνοντας ότι το Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει ένα "χάρτη" για το μέλλον της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κόπωση, που έχει επέλθει στον πολίτη, όταν βλέπει συνεχώς τα ίδια πρόσωπα. Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη εμπλουτισμού του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα από κοινωνικούς ή άλλους πολιτικούς χώρους, προκειμένου, όπως είπε, να διευρυνθεί ο χώρος της παράταξης και πολλά νέα πρόσωπα να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από το διάλογο που θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο γύρω από το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Πάντως ο κ. Σημίτης τόνισε ότι σ' αυτό τον αγώνα θα πρέπει να πάρουν μέρος όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα πιο παλιά αλλά και τα νεότερα.

    Παράλληλα αμφισβήτησε έντονα τα υποστηριζόμενα από τη ΝΔ περί του άφθαρτου και ξεκούραστου στελεχιακού δυναμικού της, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το μύθο που καλλιεργεί η ΝΔ", τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι "κόμμα προυχόντων και οικογενειοκρατίας", ενώ κυριαρχείται από παραδοσιακά πρόσωπα που υπήρξαν κορυφαία στελέχη μιας κυβέρνησης με αρνητική επίδοση.

    "Τα πρόσωπα αυτά", τόνισε ο κ. Σημίτης, "δοκιμάστηκαν και αποδοκιμάστηκαν από τον ελληνικό λαό την περίοδο 1990-1993 όταν οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδα (ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα των Σκοπίων), τα οποία την ταλαιπωρούν ακόμα".

    Επιπλέον, ο Κώστας Σημίτης υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου και κατηγόρησε τη ΝΔ για επιχείρηση σκανδαλολογίας με στόχο τη φθορά της κυβέρνησης και τόνισε χαρακτηριστικά "καμία ανοχή στη διαπλοκή... Δεν υπάρχουν ημέτεροι επιχειρηματίες".

    Τέλος, ο κ. Σημίτης εξέφρασε αισιοδοξία για την κατάληξη της εκλογικής μάχης, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα εξαρτηθεί από τη ΝΔ, αλλά από το ΠΑΣΟΚ. Και γι' αυτό, όπως υπογράμμισε, η ευθύνη είναι μεγάλη για το ΠΑΣΟΚ και πρέπει όλοι να δουλέψουν σκληρά με συνοχή, ενότητα και πίστη.

    "Αν η μάχη δοθεί με αυτό τον τρόπο", τόνισε ο κ. Σημίτης, "είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε".

    ''Δε νιώθω εμπόδιο για τη νίκη'' λέει ο Κώστας Λαλιώτης

    "Το ΠΑΣΟΚ με ενότητα και προοπτική θα δώσει τη νικηφόρα μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών", τόνισε ο Κώστας Λαλιώτης εμφανιζόμενος ενωτικός.

    Στην ομιλία του αναγνώρισε στον Πρωθυπουργό το δικαίωμα να αξιολογεί και να επιλέγει τόσο τα μέλη της Κυβέρνησης όσο και τα στελέχη, που θα συγκροτούν το Εκτελεστικό Γραφείο. "Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν νίωθω εμπόδιο για τη νίκη", τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους, που τον αναγκάζουν να υποβάλει την παραίτηση του.

    "Δεν αποδέχτηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβω το Υπουργείο Γεωργίας γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν ικανοί υπουργοί και υφυπουργοί αλλά και στελέχη, που μπορούν να ανταποκριθούν θετικά με τη βοήθεια όλων μας", δήλωσε ο κ. Λαλιώτης, ενώ ανακοίνωσε και την απόφαση του να μην πολιτευτεί εκ νέου στη Β' Πειραιώς στις επικείμενες εκλογές την Ανοιξη του 2004, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην τελευταία τη 12η τιμητική θέση.

    Κάνοντας τον απολογισμό του έργου του ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι ανταποκρίθηκε θετικά στα καθήκοντα του ως προς τους νικηφόρους αγώνες του Κινήματος στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και στην ιδεολογική, πολιτική και ηθική αντιπαράθεση με την ΝΔ.

    Υπογράμμισε ότι του ασκήθηκε ενορχηστρωμένη κριτική με προεξάρχοντα τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ και το λαό σε αντιαμερικανισμό την περίοδο του πόλεμου στο Ιράκ και σημείωσε ότι "είχαμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας ως κόμμα ειρήνης".

    Τη στήριξη από όλους των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι κάθε πρωτοβουλία έχει ρίσκο και ότι ο καθένας έχει την ευθύνη του και κρίνεται ενώπιον του λαού και της ιστορίας.

    Σε ερώτηση για το αν είχε ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες του, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν τακτική επαφή, αλλά δεν απαιτεί να του αποκαλύπτει τις μύχιες σκέψεις του.

    Όσον αφορά στον κ. Λαλιώτη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι όλοι τιμούν τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος είναι μέρος της ιστορίας και των αγώνων του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα ότι θα είναι κοντά στο κόμμα στις επόμενες μάχες.

    Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι δεν υπάρχει κρίση στο ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος του νέου Ε.Γ. Αντίθετα, ενώ την υποψηφιότητά του επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας.

    Επίσης, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή Α' Πειραιώς Παναγιώτη Φασούλας, ο οποίος επισήμανε ότι "ο Πρωθυπουργός πέταξε μακριά τη μπάλα. Μένει σε μας να τρέξουμε να την πιάσουμε".

    Ανακοίνωση της ΕΡΤ για τον τρόπο κάλυψης της συνεδρίασης

    Στο μεταξύ, με αφορμή σχόλια για τον τρόπο κάλυψης της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από την ΕΡΤ, η Δημόσια Τηλεόραση με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "ο τρόπος κάλυψης και αποστολής εικόνας και ήχου στα άλλα τηλεοπτικά κανάλια, αποφασίζεται κατά πάγια πρακτική από τα ίδια τα κόμματα όταν πρόκειται για εσωκομματικές διαδικασίες".

    "Την πρακτική αυτή ακολούθησε η ΕΡΤ και σήμερα στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ και το ίδιο έπραξε πρόσφατα και στην περίπτωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Αντιδράσεις στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    3/7/2003 7:13:00 μμ

    Την τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα συζήτησε ο Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ρηγίλλης με στενούς του συνεργάτες, με φόντο τις εσωτερικές εξελίξεις στο κυβερνών κομμα. Οπως ειπώθηκε, η τακτική της ΝΔ δεν θα επηρεαστεί και ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια και τα αστικά κέντρα, ενώ σύντομα θα συγκληθεί και η ΚΕ του κόμματος. Τα στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές δικαιώθηκε από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει να προβάλλεται με κάθε ευκαιρία και πιο εντατικά το προσεχές διάστημα, αφού οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος αλλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Μητσοτάκης: ''Κομματική εκκαθάριση την κατάλληλη στιγμή''

    Θα πετύχει η εσωκομματική κίνηση Σημίτη, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια κομματική εκκαθάριση την κατάλληλη στιγμή, αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί στις επόμενες εκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίση ταυτότητας και πολιτικής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Συμπλήρωσε δε, ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με θεατρικές κινήσεις, ούτε με την επίδειξη αρχηγισμού "παλαιάς κοπής". "Αντί ο κ. Σημίτης να αναλάβει τις ευθύνες αυτής της κρίσης και να κάνει την αυτοκριτική του, καλεί την ελληνική κοινωνία να πληρώσει τις συνέπειες της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής", συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στα Κάτω Πετράλωνα.

    Ο κ. Σημίτης αποδεχόμενος σαφώς την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, που οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, επιχειρεί να ελέγξει το κόμμα του για να αποτρέψει τη μετεκλογική ανατροπή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Για κομματική κρίση κάνει λόγο η Αριστερή Πρωτοβουλία

    Με αφορμή τη σύνοδο της Κ.Ε και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η Αριστερή Πρωτοβουλία, πρώην εσωκομματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ιδεολογική, πολιτική, κομματική και ηθική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επιταχύνει τους ρυθμούς συρρίκνωσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

    Τονίζει ακόμη ότι η όψιμη ανακάλυψη του ασυμβίβαστου είναι προσχηματική και έχει στόχο να οδηγήσει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ σε ένα κλειστό κόμμα και επισημαίνει ότι η υπέρβαση της κρίσης δεν γίνεται με την αναδόμηση των οργάνων, αλλά με την εφαρμογή μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής.

    [04] Εύσημα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων

    3/7/2003 5:39:00 μμ

    Τα θετικά σχόλια της 115ης Συνόδου της ΔΟΕ, που γίνεται στην Πράγα, απέσπασε η παρουσίαση της προόδου προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Οργανωτική Επιτροπή. Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την λειτουργία των αγωνιστικών και μη εγκαταστάσεων, τα κατασκευαστικά έργα, την ασφάλεια, τον εθελοντισμό, τις μεταφορές και το σχέδιο φιλοξενίας της Ολυμπιακής οικογένειας. Παράλληλα, προβλήθηκε ένα επτάλεπτο βίντεο, το οποίο έδειχνε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα κατασκευαστικά έργα της Αθήνας. "Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, με μεγάλη ταχύτητα και εμπιστοσύνη. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη", τόνισε η κ.Αγγελοπούλου στην Σύνοδο της ΔΟΕ.

    ''Εξαιρετική η πρόοδος από το 2001'', τόνισε ο Ζακ Ρογκ

    Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε επίσης: "Η Αθήνα είναι σε διαρκή κίνηση. Οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ενώ είμαστε βέβαιοι, ότι θα παραδώσουμε εγκαίρως όλες τις εγκαταστάσεις".

    Αναφερόμενη στο καίριο θέμα της ασφάλειας, μετά από σχετική ερώτηση που της υποβλήθηκε, υπογράμμισε αρχικά την εξάρθρωση της 17ης Νοέμβρη, ενώ είπε αμέσως μετά: "Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για την ασφάλεια και συνεργαζόμαστε στενά με επτά χώρες στον τομέα αυτό. Παράλληλα, έχουμε την SAIC, ενώ σύμβουλος μας είναι ο κ.Ράιαν".

    Κλείνοντας την παρουσίαση της ελληνικής προετοιμασίας, που ήταν η πρώτη σε Σύνοδο της ΔΟΕ μετά από τους Αγώνες του Σολτ Λέϊκ Σίτι, η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε, ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την χώρα μας σε όλους τους τομείς, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της, ότι η Αθήνα θα διοργανώσει με άψογο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", υπογράμμισε:"Παρουσιάσαμε όλα τα επιτεύγματά μας. Πήγαμε πολύ καλά. Πιστεύω, ότι τους πείσαμε για την ταχύτητά μας και την απόδοση που έχει η δουλειά που κάνουμε".

    Ένας από τους "αθάνατους" που μίλησαν κολακευτικά για την πορεία της προετοιμασίας της Αθήνας, ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κ. Αγγελοπούλου, τόνισε χαρακτηριστικά:"Οταν άφησα την προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής το 2001 υπήρχε

    "καμένη γη". Από τότε έως σήμερα, όμως, έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος υπό την ηγεσία σας. Είμαστε βέβαιοι, ότι η Αθήνα θα διοργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Ανάλογα αισιόδοξος παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, ο οποίος υπογράμμισε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πολύ σημαντική.

    Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και σε κάποια έργα, τα οποία έχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Ξεκινώντας από το Καραϊσκάκη, τόνισε:"Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και θα είναι κατόρθωμα να έχει αποπερατωθεί λίγο καιρό πριν από την έναρξη των Αγώνων. Έχουμε διαβεβαιώσεις, ότι θα είναι εγκαίρως έτοιμο".

    Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του όσον αφορά στα 2,5 χιλιόμετρα του τραμ στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, ενώ για το έργο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. "Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκινήσει το έργο, εάν δεν είναι όλο εγκαίρως έτοιμο" είπε ο κ. Όσβαλντ.

    Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα 15-17 Ιουλίου, επικεφαλής κλιμακίου της ΔΟΕ, ενώ θα έλθει και τον Αύγουστο, που θα διεξαχθούν τα test events.

    Συνάντηση Αγγελοπούλου - Κασανι

    Η επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, Μπάρμπαρα Κασάνι, με δική της πρωτοβουλία, συναντήθηκε με την Γιάννα Αγγελοπούλου, στο περιθώριο της Συνόδου της ΔΟΕ, στην Πράγα.

    "Αυτό που κάνετε είναι κάτι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται να έχετε θάρρος και αποφασιστικότητα", της είπε η πρόεδρος της Αθήνα 2004 και της ευχήθηκε καλύ τύχη.

    [05] Διαμαρτυρία Τσοβόλα για τα μέσα ενημέρωσης

    3/7/2003 7:10:00 μμ

    Την έντονη διαμαρτυρία του για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως είπε, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, το μεσημέρι, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του στη Δικαιοσύνη, εφόσον συνεχισθεί ο αποκλεισμός του από τα ΜΜΕ.

    Με μηνύσεις απειλεί ο Τσοβόλας

    Τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επισκέφθηκε την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημήτρη Τσοβόλα.

    Ο κ. Τσοβόλας διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του κόμματος του από πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση καθώς και τα δελτία ειδήσεων.

    Προτίθεται μάλιστα να καταθέσει μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος στα ΜΜΕ, στους δημοσιογράφους που κάνουν πολιτικές εκπομπές καθώς και σε μέλη του ΕΣΡ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στο συμβούλιο.

    [06] Μπαράζ πυρκαγιών στα Οινόφυτα

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/7/2003 6:31:00 μμ

    Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους των περιοχών από τα Οινόφυτα μέχρι το Κρυονέρι αλλά και στην Πυροσβεστική υπηρεσία μπαράζ πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από τις 3.30 μέχρι τις 4.30 το απόγευμα κατά μήκος των γραμμών του τρένου και στο τμήμα Οινοφύτων-Κρυονερίου. Συνολικά εκδηλώθηκαν εννιά εστίες, πέντε στα Οινόφυτα, τρεις στα Κιούρκα και μία σε δασική έκταση στο ύψος του 19ου χλμ της εθνικής Αθηνών-Λαμίας, οι οποίες ευτυχώς δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις γιατί αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Μία από τις εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκε στον προαύλιο χώρο παλιού εργοστασίου μεταξύ Αυλώνα και Οινοφύτων, η οποία απείλησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις, αλλά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος εξετάζει την εκδοχή εμπρησμών, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

    [07] Χάνει το βουλευτικό αξίωμα ο Αλ. Λυκουρέζος

    3/7/2003 6:30:00 μμ

    Εξέπεσε του αξιώματος του, λόγω ασυμβίβαστου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Α' Αθηνών), Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Το Εκλογοδικείο, έκανε σήμερα δεκτή ένσταση εκλογέα και κήρυξε έκπτωτο το βουλευτή με ψήφους 8 υπέρ και 3 κατά. Ο ισχυρισμός που προέβαλε ο κ. Λυκουρέζος ότι ο κανόνας του επαγγελματικού ασυμβίβαστου δεν μπορεί να ισχύσει για τους βουλευτές της παρούσης Βουλής, επειδή θα προσέκρουε στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, κρίθηκε ως αβάσιμος. Τη θέση του κ. Λυκουρέζου στη Βουλή θα καταλάβει η κυρία Μάρω Κοντού.

    [08] Στο ''Αγία Σοφία'' δώδεκα παιδιά από το Ιράκ

    3/7/2003 4:56:00 μμ

    Δώδεκα παιδιά από το Ιράκ, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, αναμένεται να φτάσουν το απόγευμα της Πέμπτης με πτήση C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μετά από πρωτοβουλία της ΜΚΟ, "Γιατροί του Κόσμου". Τα παιδιά θα μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο παίδων ''Αγία Σοφία'' για νοσηλεία, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, πολλαπλά κατάγματα, εγκαύματα 2% βαθμού, κώφωση και λέμφωμα. Γίνεται προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά αυτά να μην οδηγηθούν σε μόνιμες αναπηρίες, ή ακόμα και τον θάνατο.

    ''Αλυσίδα Ελπίδας'' σε συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών

    Στην ομάδα των δώδεκα παιδιών συμπεριλαμβάνονται και ογκολογικά περιστατικά, τα οποία όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, λόγω του πολυετούς εμπάργκο δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία.

    Η ''Αλυσίδα Ελπίδας'', όπως χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και είναι η τέταρτη κατά σειρά παρόμοια ενέργεια.

    Το 1995 οργανώθηκε η νοσηλεία παιδιών από το Αζερμπαϊτζάν, το 1996 από το Μαυροβούνιο, το 1998 από τη Βοσνία και σήμερα από το Ιράκ.

    Τα δώδεκα παιδιά συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους και μετά από το νοσοκομείο παίδων θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα αστέγων και αιτούντων άσυλο "Ναυσικά".

    Παράλληλα, για τη φιλοξενία των παιδιών μέχρι να αναρρώσουν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον διάφορες οικογένειες στη χώρα μας.

    Για την πραγματοποίηση της "Αλυσίδας Ελπίδας", της μεταφοράς των παιδιών από το Ιράκ, συμμετείχαν και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ

    [09] Τσετσενία: ''Εγκλήματα πολέμου'' οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    3/7/2003 7:32:00 μμ

    Οι ''συνεχείς και επαναλαμβανόμενες" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ''από τις ρωσικές δυνάμεις'' στην Τσετσενία αποτελούν ''εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας''. Αυτό εκτιμά σε απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα "τις ανησυχίες του και την σθεναρή καταδίκη του σε ότι αφορά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του άμαχου πληθυσμού από τις ρωσικές δυνάμεις", τονίζεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από τους Πρασίνους και υιοθετήθηκε από τους Ευρωβουλευτές στη σύνοδο της ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο.

    Αναγκαίος ο διεθνής έλεγχος

    Οι παραβιάσεις αυτές "αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία πρέπει να γίνουν έρευνες και να ασκηθούν διώξεις, όπως ακριβώς γίνεται και για τις επιθέσεις, τις παραβιάσεις και τις απαγωγές από παραστρατιωτικές ομάδες και τους αντάρτες", προσθέτουν στην απόφαση τους οι Ευρωβουλευτές.

    Στην απόφαση, όπως αυτή προτάθηκε από τις κυριότερες πολιτικές ομάδες του Κουνοβουλίου, ζητείται εξάλλου "να γίνει διεθνής έλεγχος της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Τσετσενία.

    [10] Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για συνταξιούχους

    3/7/2003 4:51:00 μμ

    Οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι που κατοικούν σε κράτος-μέλος διαφορετικό από το κράτος καταγωγής τους, οφείλουν να ζητούν από το Ταμείο Υγείας του κράτους κατοικίας τους, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, τη σχετική έγκριση προκειμένου να τύχουν ιατρικής περίθαλψης σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους καταγωγής τους. Αυτή την απόφαση εξέδωσε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή τις υποθέσεις δυο Ολλανδών συνταξιούχων, που ενώ κατοικούσαν και είχαν μεταφέρει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα σε κράτος-μέλος της ΕΕ, εκτός Ολλανδίας, ζήτησαν να καλυφθούν οι ιατρικές δαπάνες για την περίθαλψή τους στην Ολλανδία.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι άπαξ και ο δικαιούχος συντάξεως εγγραφεί σε ασφαλιστικό φορέα του κράτους-μέλους της κατοικίας του, ο φορέας αυτός είναι ο αρμόδιος για να του χορηγήσει την έγκριση για να μεταβεί, για ιατρικούς λόγους, σε άλλο κράτος-μέλος, περιλαμβανομένου και του κράτους από το οποίο λαμβάνει σύνταξη.

    [11] Eπικρίσεις για τα 'διαπιστευτήρια' του Ιταλού Πρωθυπουργού

    3/7/2003 2:04:00 μμ

    Τις έντονες επικρίσεις του γαλλικού Τύπου συνάντησαν οι φραστικές "παρεκτροπές" τον Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ''Ο Μπερλουσκόνι ρίχνει τον εαυτό του νοκ άουτ'' είναι ο τίτλος της εφημερίδας Liberation, η οποία αναφέρει ότι μέσα σε ''τριάντα δευτερόλεπτα'' ο Ιταλός πρωθυπουργός ''απέτυχε παταγωδώς στις εναρκτήριες εξετάσεις του, υπονομεύοντας την ιταλική προεδρία της Ε.Ε.", ενώ στο σύνολο τους οι γαλλικές εφημερίδες εγείρουν ερωτήματα για τις συνέπειες αυτής της απρεπούς συμπεριφοράς.

    ''Οι λεκτικές αυτές παρεκτροπές κινδυνεύουν να κοστίσουν ακριβά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η αξιοπιστία του προγράμματός του διαλύθηκε σε λίγα λεπτά από αυτές τις σκανδαλώδεις δηλώσεις, οι οποίες για πολλούς αφήνουν να φανεί το πραγματικό του πρόσωπο'', αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos.

    Για τη Figaro ο Μπερλουσκόνι ''δικαίωσε τους χειρότερους αντιπάλους του και τις χειρότερες προβλέψεις''. '' Οι συνέπειες κινδυνεύουν να είναι τόσο σοβαρές, ώστε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να περιορίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του ως προεδρεύοντος της ΕΕ σε λίγες εμφανίσεις ενώπιον του κοινοβουλίου του Στρασβούργου'', γράφει η εφημερίδα.

    Η οικονομική εφημερίδα Tribune θεωρεί ότι ο Μπερλουσκόνι έκανε ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει τη θέση εκείνων που τον θεωρούν ανίκανο να ασκήσει επί έξι μήνες τα βαριά καθήκοντα του προέδρου (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

    ''Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη παρεκτράπηκε'', γράφει η France Soir, ενώ σύμφωνα με την Croix ''κατόρθωσε για πρώτη φορά να μετατρέψει μία πολιτισμένη διαδικασία ρουτίνας σε αρένα''.

    ''Ο Μπερλουσκόνι ξεκινά δυνατά...'', είναι ο ειρωνικός τίτλος της Parisien.

    [12] Ενταση κατά τις καταθέσεις Ρούσση, Στρατούλη

    3/7/2003 3:42:00 μμ

    Υπέρ του Γιάννη Σερίφη, εκτός από τους 11 συνδικαλιστές του ΗΛΠΑΠ, κατέθεσαν επίσης ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσσης, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση που εκδικάζεται κατ' εξοχήν πολιτική, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι της ''17Ν'' αποσκοπούσαν στην φθορά και μακροπρόθεσμα στην ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος. Την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Ρούσση, ότι η δικαιοσύνη ως τμήμα της πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να είναι ούτε ουδέτερη, ούτε ανεξάρτητη, ενώ η ένταση που δημιουργήθηκε διατηρήθηκε και κατά την εξέταση του επόμενου μάρτυρα υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της γραμματείας του ΣΥΝ, όταν ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου άρχισε να διαβάζει απόσπασμα προανακριτικής κατάθεσης του Σάββα Ξηρού. Ο τελευταίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη χρήση της. Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με τη ''17Ν''. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης.

    Μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ Αλ. Γιωτόπουλου

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της συνταξιούχου δικηγόρου κυρίας Ελένης Χαμπίμπη.

    Η κυρία Χαμπίμπη, η οποία προσήλθε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, είναι η μοναδική από όσους έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής και έχουν γνωρίσει τον κατηγορούμενο με το πραγματικό του όνομα. Η κυρία Χαμπίμπη κατέθεσε ότι γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το 1966, όταν και οι δυο ήταν φοιτητές στο Παρίσι.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι αδύνατον ένας άνθρωπος που στα 18 του χρόνια ήταν αντίθετος σε πρακτικές βίας, να τις υιοθετεί στη συνέχεια.

    Υπερ Γ. Σερίφη και οι κ.κ. Αξελός και Χαλαζιάς

    ''Η δράση του ήταν πάντα στο φως της ημέρας. Δεν θα κρυβόταν ποτέ στο σκοτάδι. Ο Γιάννης είναι αδύνατο να έχει σχέση με τέτοιες πρακτικές. Πιστεύω ότι βρίσκεται στο εδώλιο, επειδή οι μηχανισμοί καταστολής παίρνουν τη ρεβάνς, καθώς τόσα χρόνια αθωωνόταν'', υποστήριξε ο Δημήτρης Στρατούλης.

    Ως μάρτυρες υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη κατέθεσαν επίσης το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ Ρήγας Αξελός και ο συγγραφέας Χρήστος Χαλαζιάς.

    Στην κατάθεσή του ο κ. Αξελός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Γιάννης Σερίφης είναι θύμα σκευωρίας και δεν έχει καμία ανάμειξη στη ''17Ν''.

    Ο κ. Χαλαζιάς, καταθέτοντας, υποστήριξε ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν πάντα αντίθετος σε κάθε πράξη βίας.

    Αντιδράσεις του Σάββα Ξηρού για τη χρήση αποσπάσματος της ομολογίας του

    Νωρίτερα κατά την ανάγνωση αποσπάσματος της προανακριτικής κατάθεσης του Σάββα Ξηρού από τον εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, ανέβηκαν οι τόνοι, καθώς ο Σάββας Ξηρός διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη χρήση της.

    Σάββας Ξηρός: Μου έδωσαν και υπέγραψα μια ομολογία μετά από ειδική αγωγή που μου έκαναν. Επιτέλους, αν τολμάτε πάρτε μια απόφαση και εφαρμόστε την, να τελειώνουμε.

    Πρόεδρος: Αν τολμάμε; Όταν τόλμαγε η οργάνωση, δεν τολμούσαμε εμείς. Τώρα τολμάμε εμείς και δεν τολμάει η οργάνωση.

    Ο Γιάννης Σερίφης παρεμβαίνοντας διευκρίνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η χρησιμοποίηση ή όχι των προανακριτικών καταθέσεων των κατηγορουμένων, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από την αποδεικτική διαδικασία.

    ''Τί με νοιάζει εμένα τί είπε ο Σάββας ή ο κάθε Σάββας ή ποιος τους είπε να τα πουν; Εδώ μέσα, μπροστά μου, δεν λένε τίποτα. Στα σκοτάδια τί είπαν, δεν με ενδιαφέρει. Εγώ δεν ήρθα εδώ για να μου χαρίσουν την ελευθερία μου. Εγώ την ελευθερία μου τη διεκδικώ και δεν θα μου τη χαρίσει κανείς'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σερίφης.

    Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την κατάθεση του Γιώργου Ρούσση

    Νωρίτερα το λόγο είχε λάβει ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσσης, ο οποίος προσήλθε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη. Ο κ. Ρούσσης χαρακτήρισε την υπόθεση της 17Ν κατ' εξοχήν πολιτική.

    ''Αν ήταν μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, δεν θα ήταν εδώ ο Γιάννης Σερίφης'', ανέφερε ο κ. Δρούσης.

    Ο μάρτυρας εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ορισμένοι από τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Σερίφης, δεν είναι θύματα σκευωρίας, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε ίσως να τους αποδοθούν εύσημα και όχι να είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Ο κ. Ρούσσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Γιάννης Σερίφης είναι αθώος.

    "Αν τον αθωώσετε πρέπει να αναζητήσετε και να τιμωρηθούν ως τρομοκράτες, εκείνοι που προσπάθησαν να τον ενοχοποιήσουν. Αν τον απαλλάξετε όμως λόγω αμφιβολιών ή παραγραφής, η γνώμη μου είναι ότι θα γράψετε άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης'', είπε, μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

    Το λόγο ζήτησε και πήρε και ο κατηγορούμενος Γιάννης Σερίφης, αναφέροντας: ''Το έχω δηλώσει. Είμαι πολιτικός κρατούμενος και πολιτικά διωκόμενος μέχρι να μου φέρετε τα στοιχεία. Κανείς δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει αυτό''.

    Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Ρούσση, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ότι η δικαιοσύνη ως τμήμα της πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να είναι ούτε ουδέτερη, ούτε ανεξάρτητη.

    Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να μας υβρίζετε. Από ποιόν είμαστε εξαρτημένοι; Έχω εγώ σχέσεις με την πολιτική εξουσία; Δεν μπορείτε να μιλάτε απαξιωτικά για τη δικαιοσύνη της πατρίδας μας.

    Μάρτυρας: Δεν μίλησα για άτομα, μίλησα για το θεσμό της δικαιοσύνης. Ουδείς άνθρωπος μπορεί να είναι ανεξάρτητος.

    Κατά τη διάρκεια της υποβολής ερωτήσεων από το συνήγορο πολιτικής αγωγής Τάκη Βασιλακόπουλο προς τον κ. Ρούσση, παρενέβη ο Δημήτρης Κουφοντίνας και απαντώντας στο σχόλιο του συνηγόρου ότι ''υπερέβη τα όρια της ανοησίας και γι' αυτό βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου'' είπε ότι ''η ανοησία δεν έχει σχέση με την πρακτική της οργάνωσης".

    [13] Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    3/7/2003 7:06:00 μμ

    Νέα αγκάθια προβάλλουν στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, παρά τις προσπάθειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για εφαρμογή του οδικού χάρτη στη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά απειλεί με τερματισμό της εκεχειρίας μετά το θάνατο ενός μαχητή της από ισραηλινά πυρά, ενώ ένταση προέκυψε και στη Γάζα λόγω επίθεσης με ρουκέτες κατά εβραϊκού οικισμού. Σε απάντηση της επίθεσης, το Ισραήλ απέκλεισε εκ νέου την οδική αρτηρία, που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκαθιστώντας δύο φυλάκια ελέγχου. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπους με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς με θέμα τον οδικό χάρτη.

    Απειλές για τερματισμό της εκεχειρίας

    Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα απειλούν να τερματίσουν την εκεχειρία στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο ενός μέλους τους. Ο Μαχμούντ Σαουάρ, 31 ετών, σκοτώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες στην Καλκίλια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

    "Αν ο εχθρός συνεχίσει τις εγκληματικές επιχειρήσεις του, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις κατά της αντίστασής μας η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται το θύμα ως "ένας απο τους σημαντικότερους ηγέτες των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα στην Καλκίλια''.

    Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις Χαμάς, Τζιχάντ και Φάταχ ανακοίνωσαν την Κυριακή μία υπό όρους και προσωρινή εκεχειρία στις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

    Εξάλλου, η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ" στο σημερινό της φύλλο γράφει ότι ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον άλλες αποχωρήσεις στρατιωτικών δυνάμεων από την Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

    Τηλεφωνική συνομιλία Μπους- Αμπάς

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησε την Πέμπτη τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον ευχαρίστησε για την προσωπική συμβολή του στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ειρηνευτικού "οδικού χάρτη", όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

    Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό για τη ''σθεναρή'' και ''εμπνευσμένη'' ηγεσία του, όπως αυτή φάνηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπους-Αμπάς καταγράφεται μετά τη συμφωνία Μαχμούντ Αμπάς-Αριελ Σαρόν σε μερικές από τις ρυθμίσεις του ''οδικού χάρτη'' και λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον Ιορδανό μονάρχη αλλά και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

    Ο Αμπάς έχει δηλώσει ότι θα φυλακίζονται στο εξής οι δράστες παλαιστινιακών επιθέσεων που θα παραβιάζουν την συνομολογηθείσα εκεχειρία με το εβραϊκό κράτος.

    Συνεχίζονται τα επεισόδια

    ''Τρομοκράτες'' χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς τους δράστες της επίθεσης που σημειώθηκε την Πέμπτη με ρουκέτες εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Γάζα, αλλά και της δολοφονίας ενός Βούλγαρου μετανάστη στη Δυτική Οχθη την περασμένη Δευτέρα.

    "Πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες απορρίπτουμε" τόνισε ο Αμπάς κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Μπέιτ Χανούν,στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

    To Iσραήλ διαμαρτυρήθηκε επισήμως για την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εναντίον εβραϊκού οικισμού στη λωρίδα της Γάζας, από την οποία τραυματίστηκαν ελεφρά τρεις Ισραηλινοί.

    Το Ισραήλ απέκλεισε εκ νέου την οδική αρτηρία, που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκαθιστώντας δύο φυλάκια ελέγχου, σε απαντηση για τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες εναντίον οικισμού εποίκων.

    [14] Όλα τα βαλκανικά κράτη στο ΝΑΤΟ, θέλει η Τουρκία

    3/7/2003 7:35:00 μμ

    Όλα ανεξαιρέτως τα βαλκανικά κράτη θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ από το Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης 48ωρης επίσκεψης. "Η Τουρκία επιμένει ότι όλα τα βαλκανικά κράτη που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πρέπει και να αποτελέσουν μέλη'' της Ατλαντικής Συμμαχίας, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους κροάτες βουλευτές. "Η πόρτα που άνοιξε το ΝΑΤΟ για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πρέπει να μείνει ανοικτή και για όλα τα βαλκανικά κράτη'' επισήμανε ο Σεζέρ.

    ''Σε άριστο σημείο οι σχέσεις Τουρκίας- Κροατίας''

    Κατά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Κροάτη ομολόγου του, Στίπε Μέσιτς, συμφωνήθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις "είναι σε άριστο σημείο" και υπάρχουν επομένως όλες οι προοπτικές να διευρυνθεί η οικονομική συνεργασία σε πάρα πολλά επίπεδα.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ζάγκρεμπ. Οι δύο χώρες έχουν διμερές εμπορικό ισοζύγιο περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

    [15] Διώχνουν ξένους δημοσιογράφους στην Αλγερία

    3/7/2003 2:41:00 μμ

    Ο ηγέτης του FIS

    Ali Ben Hadj

    μετά την απελευθέρωση του

    Να εγκαταλείψουν την Αλγερία κλήθηκαν την Πέμπτη οι ειδικοί απεσταλμένοι των ξένων τηλεοπτικών δικτύων, που είχαν φτάσει στη χώρα για να καλύψουν την απελευθέρωση δύο ηγετών του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας (FIS, απαγορευμένο από τις αλγερινές αρχές), όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους εν λόγω δημοσιογράφους. Τα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία αφορά το μέτρο είναι τα γαλλικά TF1, FR2, FR3 και Το Δίκτυο της Βουλής (LCP), καθώς και το βελγικό δίκτυο RTBF.

    Η ομάδα του TF1 έφυγε από το Αλγέρι με πρωινή πτήση. Τα άλλα τηλεοπτικά συνεργεία θα αναχωρήσουν με πτήσεις αργά το απόγευμα με προορισμό το Παρίσι. Ως τότε οι δημοσιογράφοι είναι περιορισμένοι στο ξενοδοχείο τους στο κέντρο του Αλγερίου. Την Τετάρτη δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να καλύψουν την απελευθέρωση των δύο πρώην αξιωματούχων του FIS.

    ''Στις αλγερινές αρχές δεν άρεσε το γεγονός ότι μεταδόθηκαν εικόνες από τη χθεσινοβραδινή απελευθέρωση'' του Αμπάσι Μαντάνι, πρώτου στην ιεραρχία του FIS, και του δελφίνου του, του Αλι Μπελχάτζ, δήλωσε δημοσιογράφος και πρόσθεσε: ''Οι αρχές μας διώχνουν για να μην δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στον Μπελχάτζ''. Ο λόγος που επικαλούνται επισήμως είναι ''η προσβολή της κρατικής κυριαρχίας'', διευκρίνισε ο ίδιος.

    [16] ''Μπλοκάρισμα'' των αγωγών για το ''σύνδρομο οικονομικής θέσης''

    3/7/2003 7:46:00 μμ

    Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη έφεση σε προηγούμενη δικαστική απόφαση που άσκησαν 24 θύματα του "συνδρόμου της οικονομικής θέσης", κλείνοντάς τους έτσι το δρόμο για την υποβολή αγωγών εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που ασκήθηκε σε περσινή δικαστική απόφαση και η οποία τους εμπόδιζε πάλι να προσφύγουν εναντίον των αερομεταφορέων. Στις 18 αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη της Ευρώπης, η βρετανική "British Airways" και οι αμερικανικές "Continental Airlines" και "Northwest Airlines Corp". Μιλώντας εκ μέρους των θυμάτων, ο δικηγόρος Ντέσμοντ Κόλινς δήλωσε ότι θα προσφύγουν στην ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας, τη Βουλή των Λόρδων. Η σημερινή δικαστική απόφαση αναμένεται ότι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για όσους επιθυμούν να προσφύγουν ή έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για σχετικές υποθέσεις.

    [17] Ελεύθερη η ηγέτης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού

    3/7/2003 3:11:00 μμ

    Η Μαριάμ Ρατζαβί, η ηγέτης της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού, βγήκε την Πέμπτη από την φυλακή του παρισινού προαστίου Φλερί-Μεροζί, καταβάλλοντας εγγύηση 80.000 ευρώ,όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της. Η ηγέτης της ιρανικής οργάνωσης βγήκε από μια κρυφή πόρτα για να αποφύγει τους πολυάριθμους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη φυλακή και πρόκειται να μεταβεί στο στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ (προάστιο του Παρισιού), στην έδρα της οργάνωσής της, για να προβεί σε δηλώσεις. Η Μαριάμ Ρατζαβί είχε συλληφθεί στις 22 Ιουνίου και η εγγύησή της καταβλήθηκε το πρωί.

    Ιράν: Γυναίκα σε δημαρχιακό αξίωμα για πρώτη φορά

    Η Ταχμινέχ Μπολαντραφτάρ εξελέγη την Πέμπτη δήμαρχος της πόλης Νούσιν Σαχρ στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν, λαμβάνοντας τον "τίτλο" της πρώτης γυναίκας δημάρχου στην ιστορία της χώρας. Η νεοεκλεγείσα σπουδάζει επίσης σε θεολογική σχολή. Από το 1997, που ο Μοχαμάντ Χαταμί είναι πρόεδρος της χώρας, όλο και περισσότερες Ιρανές αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά και δεν διστάζουν να μπουν στην πολιτική. Ανάμεσα στις πιο γνωστές είναι η Μασουμέχ Εμπτεκάρ που έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

    [18] Στην Αυστρία ο Σάμπρι;

    3/7/2003 2:58:00 μμ

    Στην Αυστρία ενδέχεται να βρίσκεται ο Ιρακινός πρώην υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Στάνταρντ'', η οποία προσθέτει ότι ο Σάμπρι είναι πιθανό να έχει αυστριακό κινητό τηλέφωνο. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, αν και οι φήμες ότι ο Σάμπρι, φίλος του ισχυρού άνδρα της ακροδεξιάς της Αυστρίας, Γκεργκ Χάιντερ βρίσκεται στη Βιέννη, κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες.

    Δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δε διαψεύδεται η πληροφορία

    Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται συγγενικά πρόσωπα του πρώην αξιωματούχου, ο Σάμπρι διαθέτει αυστριακό κινητό τηλέφωνο, καταχωρημένο στο όνομα μέλους της ιρακινής πρεσβείας στη Βιέννη.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. ''Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τώρα βρίσκεται στην Αυστρία, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι διαμένει εδώ'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρούντολφ Γκόλια.

    Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος ανέφερε ότι ''δεν αποκλείεται'' ο Σάμπρι να βρίσκεται στην Αυστρία, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει αποδειχτεί.

    Ο ίδιος ο Χάιντερ δήλωσε την Πέμπτη προς τους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Σάμπρι. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές με τον πρώην ΥΠΕΞ του Ιράκ, μετά την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο. ''Εάν είχα τον αριθμό του τηλεφώνου του, θα του τηλεφωνούσα'', τόνισε. Διευκρίνισε πάντως ότι ο ιρακινός πρώην αξιωματούχος ήταν ''μια εξέχουσα προσωπικότητα'' και είναι ''πάντα καλοδεχούμενος στην Καρινθία'', επαρχία στην οποία ο Χάιντερ είναι κυβερνήτης.

    Ο Γκόλια δήλωσε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ''παρακολουθεί την υπόθεση αυτή εδώ και αρκετές εβδομάδες'', μόλις ακούστηκαν οι πρώτες φήμες περί της εκεί διαμονής του Σάμπρι. O ίδιος ανέφερε ότι οι αυστριακές αρχές ''συνεργάζονται στο γενικό πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιέννη''.

    [19] Τεράστια αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τον Σαντάμ

    3/7/2003 5:46:00 μμ

    Αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρουν οι ΗΠΑ, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ανατραπέντος ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν, ή που θα αποδεικνύουν ότι είναι νεκρός, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της αμερικανικής ηγεσίας στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι 15 εκατομμύρια δολάρια προσφέρονται για παρόμοιες πληροφορίες για τους δύο γιούς του ανατραπέντος ιρακινού ηγέτη Ουντάι και Κουσάι.

    [20] Στο 6,4% ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ το Μαϊο

    3/7/2003 7:49:00 μμ

    Προβληματισμό και ανησυχία, προκαλούν στην αμερικανική κυβέρνηση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. "Ο πρόεδρος Μπους είναι ιδιαίτερα ανήσυχος με τους δείκτες ανεργίας, εκτιμά όμως ότι η οικονομία θα ανακάμψει χάρη στο πρόγραμμα μείωσης φόρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, ο δείκτης της ανεργίας στις ΗΠΑ, σκαρφάλωσε στο 6,4% , διαψεύδοντας ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που τον ήθελαν να κυμαίνεται στο 6,2%.

    Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η κυβέρνηση Μπους

    Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, από το 1994 όταν το ποσοστό έφθασε το 6,4%.

    "Ο πρόεδρος ανησυχεί για τον κάθε Αμερικανό πολίτη που ενώ ψάχνει να βρει δεν μπορεί να βρει δουλειά" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φλάισερ.

    Αξιωματούχος της υπηρεσίας οικονομικών υπηρεσιών του πενταγώνου δήλωσε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που φαίνεται επιφανειακά.

    Όπως επισημαίνει, το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι η κατάσταση πολεμάται.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπους πιστεύει ότι το πρόβλημα ανεργίας θα επιλυθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 350 δις δολαρίων που εξήγγειλε τον περασμένο Μαίο.

    Τη χαριστική βολή στην ανεργία, έδωσαν ο τομέας της βιομηχανίας, από όπου το τελευταίο διάστημα χάθηκαν 56.000 θέσεις εργασίας αλλά και ο τομέας των βιομηχανιών πληροφορικής που κατέγραψε απώλειες 16000 θέσεων εργασίας.

    Πηγή: Reuters

    [21] Υπέγραψε ο Καφές στον Ολυμπιακό

    3/7/2003 3:42:00 μμ

    Πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό υπέγραψε την Πέμπτη ο Παντελής Καφφές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκησαν περίπου τρεις ώρες έως ότου επέλθει η συμφωνία. Ο διεθνής μέσος μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, τόνισε ότι ο Ολυμπιακός του δίνει τη δυνατότητα που δεν είχε ως τώρα, δηλαδή να κερδίσει πρωταθλήματα και να παίξει στο Τσάμπιονς Λίγκ. Παράλληλα ο Ολυμπιακός κινείται για την απόκτηση ενός ξένου ποδοσφαιριστή. Ο Μάρτσιν Κούζμπα αποκάλυψε ότι ο Ολυμπιακός του έχει κάνει επίσημη πρόταση και πως το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στη χώρα μας είναι εξαιρετικά πιθανό.

    Ο Κούζμπα θα ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό

    Ο Πολωνός επιθετικός, μίλησε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό τονίζοντας την Τετάρτη επικοινώνησε ο μάνατζερ του με τον Ολυμπιακό, ο οποίος του μετέφερε την επίσημη πρόταση.

    Την τελική απάντηση αναμένεται να δώσει μετά από δύο ή τρεις ημέρες, επισημαίνοντας ότι θα ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό. "Θέλω να πετύχω κάτι καλό με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις, εκτός από αυτή του Ολυμπιακού. Όμως, κάποιες ομάδες ενδιαφέρονται για μένα. Παρόλα αυτά δεν βρισκόμαστε ακριβώς στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Απλά υπάρχουν μόνο, κάποιες επαφές", υπογράμμισε ο Μάρτσιν Κούζμπα.

    [22] Η Παρί ΣΖ απέρριψε πρόταση της Μάντσεστερ για Ροναλντίνιο

    3/7/2003 3:53:00 μμ

    Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπρόσωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν για το θέμα του Ροναλντίνιο. Οπως δήλωσε ο Φρανσίς Γκράιγ, οι άνθρωποι των πρωταθλητών Αγγλίας εξέφρασαν και επίσημα το ενδιαφέρον του συλλόγου για την απόκτηση του Βραζιλιάνου επιθετικού, το ποσό όμως που "έριξαν" στο τραπέζι δεν ικανοποίησε την γαλλική πλευρά.

    "Αν θέλουν τον Ροναλντίνιο, πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο. Τώρα ξέρουν τι να περιμένουν από εμάς", τόνισε ο Γκράιγ, που δεν διευκρίνισε το ποσό που πρότεινε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη μεταγραφή του παίκτη. "Δεν ήταν τα χρήματα που αναφέρονται στις εφημερίδες", αρκέστηκε να πει για το οικονομικό ο πρόεδρος της Παρί.

    Σημειώνεται ότι ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για πρόταση ύψους 20 εκ. ευρώ από τους "μπέμπηδες", τη στιγμή που η Ρεάλ φέρεται να έχει κάνει πρόταση στους Γάλλους ύψους 35 εκ. ευρώ.

    [23] Αιφνίδιος θάνατος 20χρονου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή

    3/7/2003 3:50:00 μμ

    Λίγες ημέρες μόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Καμερουνέζου Μαρκ Βίβιεν Φοέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο δέχτηκε νέο σοκ, αφού την Τετάρτη, νεαρός παίκτης της βραζιλιάνικης Μποταφόγκο Πρέτο, που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο 20χρονος Μαξιμιλιάνο Πατρίκ Φερέιρα έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της προπόνησης και παρά τις προσπάθειες του γιατρού της ομάδας δεν μπόρεσε να επανέλθει. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως η καρδιά του ήταν αυτή που τον πρόδωσε.

    [24] Σοκ από τη δημιουργία ερμαφρόδιτου εμβρύου

    Αννίτα Πασχαλινού 3/7/2003 5:56:00 μμ

    Θύελλα αντιδράσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προκαλεί το εγχείρημα μίας ομάδας γενετιστών στις ΗΠΑ, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία ενός ερμαφρόδιτου εμβρύου. Παρά το αγνό των προθέσεων τους, που είναι όπως ισχυρίζονται η θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το φύλλο, η μελέτη δέχεται τα πυρά δεκάδων επιστημόνων που θεωρούν ότι δεν έχει θεραπευτικό προσανατολισμό ενώ ταυτόχρονα εγείρει μείζονα θέματα ηθικής. Ζητούν μάλιστα, να σταματήσουν τα εν λόγω πειράματα ακόμα και στα ζώα.

    Τη θεραπεία γενετικών ασθενειών επικαλούνται οι γενετιστές

    Με τη νέα διαδικασία, η οποία δανείζεται ένα όνομα από την ελληνική μυθολογία και ονομάζεται Χίμαιρα, οι επιστήμονες από τα κέντρα ανθρώπινης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, θέλουν να διαπιστώσουν το κατά πόσο μπορεί να θεραπευθεί ένα ελαττωματικό έμβρυο, εμφυτεύοντας σε αυτό κύτταρα από ένα έμβρυο που είναι υγιές.

    Η μεταφύτευση υγιών κυττάρων στο ερμαφρόδιτο έμβρυο, ελπίζουν και εκτιμούν ότι υπάρχουν πιθανότητες να μπορούν να θεραπεύσουν γενετικές ασθένειες.

    Σύμφωνα με τη θεωρία του Gliecher, επικεφαλής της μελέτης, σε ορισμένες γενετικές ασθένειες, η εμφύτευση υγιών κυττάρων, σε ποσοστό 15%, μπορεί να διορθώσει και να αποτρέψει την ανάπτυξη μίας γενετικής ασθένειας.

    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερμαφρόδιτα έμβρυα που δημιούργησαν τα κατέστρεψαν λίγες μέρες μετά τη διαδικασία.

    Θύελλα αντιδράσεων

    Το νέο επιστημονικό εγχείρημα, προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας επιστημόνων.

    Δεν είναι μάλιστα λίγοι, αυτοί που πιστεύουν ότι τα πειράματα θα πρέπει να σταματήσουν ακόμα και στα ζώα.

    Παρά τις αντιδράσεις, ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Norbert Gliecher, δήλωσε στις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας ότι η έρευνα θα συνεχισθεί στα ζώα, δεν είναι όμως ακόμα έτοιμη να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

    Η δημιουργία ερμαφρόδιτων εμβρύων, είναι δυνατή και έχει συμβεί στη φύση.

    Περιπτώσεις ερμαφρόδιτης εγκυμοσύνης, έχουν συμβεί σε ανθρώπους, χωρίς να διαπιστώνονται ελαττώματα στο μελλοντικό μωρό.

    Οι τρεις φάσεις του εγχειρήματος

    Τρία κύτταρα από ένα αρσενικό εμβρυο εμφυτεύονται σε ένα θηλυκό έμβρυο, τριών ημερών Τα κύτταρα που εμφυτεύονται πολλαπλασιάζονται και διαχέονται στο θηλυκό έμβρυο, δημιουργώντας το ερμαφρόδιτο έμβρυο Θεωρητικά, η εξέλιξη που θα έχει το υβρίδιο, είναι η δημιουργία ενός εμβρύου που θα φέρει τα χαρακτηριστικά και των δυο φύλλων.

    [25] Το Πεκίνο απαγορεύει την κατανάλωση άγριων ζώων λόγω SARS

    3/7/2003 12:57:00 μμ

    Στην απαγόρευση της κατανάλωσης περισσότερων από 1.800 ειδών αγρίων ζώων, προχωρούν οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου, μετά την εμφάνιση του ιού της άτυπης πνευμονίας στη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σινμπάο", η οποία επικαλείται έκθεση που παρουσίασε ο δήμος του Πεκίνου στην κινεζική Βουλή, εκτός από την κατανάλωση σπάνιων ή προστατευόμενων ειδών, θα απαγορευτεί και η σχετικά συχνή κατανάλωση φιδιών, σπουργιτιών, χελωνών ή γαζελών από τη Μογγολία. Η παρουσία του ιού SARS σε ορισμένα άγρια ζώα και κυρίως στην μοσχογαλή, έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών αγορών που πωλούν τέτοιου είδους ζώα. Παράλληλα, μεταξύ των πρώτων ασθενών της νόσου της SARS ήταν μάγειροι που ετοίμαζαν εξωτικά πιάτα. Το Πεκίνο είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο στον κόσμο από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας με 2.500 κρούσματα και 192 νεκρούς.

    [26] Ταχυδρομείο για... δύτες στο βυθό του νότιου Ειρηνικού

    3/7/2003 1:04:00 μμ

    To πρώτο υποθαλάσσιο ταχυδρομείο στον κόσμο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Βανουάτου, με την ευκαιρία της 23ης επετείου του ως ανεξάρτητου κράτους. Τέσσερις υπάλληλοι του ταχυδρομείου, εφοδιασμένοι με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τις καταδύσεις, εργάζονται εκ περιτροπής στο ταχυδρομικό γραφείο που έχει κατασκευαστεί από γυαλί σε βάθος τριών μέτρων στα ανοικτά του νησιού Χάιντεγουέϊ, μια υποθαλάσσια προστατευόμενη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-Βίλα. Τα μαγαζιά της πόλης πωλούν αδιαβροχοποιημένες καρτ-ποστάλ που τυπώθηκαν από το Ταχυδρομείο του Βανουάτου, το οποίο και εξέδωσε ειδικά για την περίσταση αδιάβροχα γραμματόσημα, τα οποία διατίθενται από το νέο του υποκατάστημα.

    Ουρές αναμονής σε... κοραλλιογενείς υφάλους

    Ο εθνικός Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προβολή της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας των υποθαλάσσιων πόρων του μικρού αυτού αρχιπελάγους στο νότιο Ειρηνικό, παράδεισου για τους λάτρεις των καταδύσεων.

    Το ταχυδρομείο βρίσκεται σε ζώνη γεμάτη κοράλλια και κοπάδια μικρών πολύχρωμων τροπικών ψαριών.

    Στα διαφημιστικά του φυλλάδια, ο οργανισμός Τουρισμού εκθειάζει επίσης την ιδιαίτερη υποθαλάσσια ομορφιά του αρχιπελάγους με τις σπηλιές και τις υπόγειες διόδους που έχουν σχηματιστεί από ηφαιστειογενή πετρώματα, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα όπου η πρόσβαση των τουριστών σε αυτά είναι εύκολη.

    Οι υδάτινοι πόροι του Βανουάτου φημίζονται επίσης για τα ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, που μοιάζουν με ιερά στον υδάτινο κόσμο της σιωπής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2003 - 16:55:16 UTC