Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ
  • [03] Νέος ομαδικός τάφος Κούρδων στο Ιράκ
  • [04] Εσβησε η χρυσή φωνή του Μπάρι Γουάιτ
  • [05] Υπό πλήρη έλεγχο το SARS

    [01] Νέες προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς

    5/7/2003 12:06:00 πμ

    Την άποψη πως το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε την Παρασκευή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Μιλώντας σε τελετή στην πόλη Καραμουρσέλ της Τουρκίας, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν να εκδιώξει τους Τούρκους από την Κύπρο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να πάρει πρώτα την Κύπρο και στη συνέχεια να φέρει το θέμα του Αιγαίου προ ημερησίας διατάξεως το 2004, προκειμένου να παρεμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2003, κάνει λόγο ο Γκιούλ

    Επίσης, ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για ιερά, όπως τα χαρακτήρισε, δικαιώματα 70 εκατομμυρίων Τούρκων στην Κύπρο, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πως επιθυμεί μια τεχνητή συμφωνία στο Κυπριακό.

    Στόχος της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είναι η παροχή ειρηνικής συνύπαρξης για τα δυο έθνη στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει την αξίωσή της να εμφανίζεται ως κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου.

    Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 να υπάρξει λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις στο Λονδίνο, ο κ. Γκιούλ ανέφερε ότι η Τουρκία προσδοκά η όποια πολιτική συμφωνία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων να είναι τελική, προσθέτοντας ότι στον ενδιάμεσο χρόνο η τουρκική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

    "Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να είναι πάνω σε ρεαλιστική βάση και να οδηγήσουν σε λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    [02] Βουλευτικές εκλογές στο Κουβέιτ

    5/7/2003 11:21:00 πμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι κάτοικοι του Κουβέιτ προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τις δέκατες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από το 1963, οπότε το Κουβέιτ έγινε το πρώτο κράτος με μοναρχικό καθεστώς στην περιοχή του Κόλπου που απέκτησε αιρετή Βουλή. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν δώδεκα ώρες αργότερα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι άνδρες ηλικίας άνω των 21 ετών. Σε πληθυσμό 885.000 ατόμων οι ψηφοφόροι είναι μόλις 136.715. Το 2002 το Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε απορρίψει δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί με αίτημα να παραχωρηθεί δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες. Το σύνταγμα της χώρας εγγυάται την ισότητα των δύο φύλων, όμως ο εκλογικός νόμος δίνει δικαίωμα ψήφου μόνο στους άνδρες.

    Τα πολιτικά κόμματα είναι απαγορευμένα, όμως τουλάχιστον έξι ισλαμιστικά και φιλελεύθερα κινήματα διεκδικούν τις 50 έδρες του Κοινοβουλίου. Στην απερχόμενη βουλή οι σουνίτες ισλαμιστές διαθέτουν 12 έδρες, οι σιίτες τέσσερις και οι φιλελεύθεροι επτά ενώ τις υπόλοιπες μοιράζονται βουλευτές προερχόμενοι από τις φυλές, ''ανεξάρτητοι'' και προσκείμενοι στην κυβέρνηση.

    Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ανεργία, η υγεία και ο διαχωρισμός των καθηκόντων του πρίγκιπα διαδόχου από αυτά του πρωθυπουργού.

    [03] Νέος ομαδικός τάφος Κούρδων στο Ιράκ

    5/7/2003 11:10:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Νέος ομαδικός τάφος, που περιέχει τα λείψανα Κούρδων θυμάτων του καθεστώτος του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, ανακαλύφθηκε κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε την Παρασκευή κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι. Το κανάλι KTV, όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK), το οποίο ελέγχει την κουρδική πόλη Ερμπίλ, μετέδωσε πως ο τάφος ανακαλύφθηκε στην περιοχή αλ-Χαντάρ, στα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, από κατοίκους με τη βοήθεια αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο τάφος περιείχε τα λείψανα 30 Κούρδων και σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, που έδειξε πλάνα σκισμένων παραδοσιακών ενδυμασιών των Κούρδων, τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Σύμφωνα με τους κατοίκους, περίπου 300 κούρδοι άμαχοι τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους το 1988, όταν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Κούρδων με θανατηφόρα αέρια στην πόλη Χαλάμπτζα (βορειοανατολικά), σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους.

    Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στο Ιράκ, τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στη σιιτική περιοχή της Βασόρας (νότια), μετά την πτώση του καθεστώτος στις 9 Απριλίου.

    [04] Εσβησε η χρυσή φωνή του Μπάρι Γουάιτ

    5/7/2003 10:51:00 πμ

    Πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε ηλικία 58 ετών ο Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ, Μπάρι Γουάιτ, συνεπεία σοβαρών νεφρικών προβλημάτων. Ο τραγουδιστής, που βρισκόταν στο νοσοκομείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Ο Μπάρι Γουάιτ έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο με επιτυχίες όπως ''Can't Get Enough of Your Love'' και ''You're The First, The Last, My Everything''.

    [05] Υπό πλήρη έλεγχο το SARS

    5/7/2003 11:44:00 πμ

    Την αναχαίτιση της νόσου του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ανακοίνωσε το Σάββατο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που αφαίρεσε παράλληλα ην Ταϊβάν από τον κατάλογο με τις περιοχές όπου σημειώθηκαν πρόσφατα κρούσματα μετάδοσης της νόσου. "Δεν σηματοδοτούμε σήμερα το τέλος του SARS, αλλά επισημαίνουμε ένα ορόσημο: η παγκόσμια εκδήλωση του SARS αναχαιτίσθηκε", αναφέρει σε δήλωσή της η Γενική Διευθύντρια της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

    Σε επιφυλακή καλεί η ΠΟΥ για πιθανή επανεμφάνιση

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε αφού η Ταϊβάν, η τελευταία περιοχή που περιλαμβανόταν στον κατάλογο, πέρασε την υποχρεωτική περίοδο των 20 ημερών (διπλάσιος χρόνος της περιόδου επώασης του ιού) χωρίς να αναφέρει νέο κρούσμα αυτής της εν δυνάμει θανατηφόρου νόσου του αναπνευστικού.

    Εντούτοις η ΠΟΥ προειδοποιεί τις χώρες ότι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενη επανεμφάνιση της νόσου, η οποία σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμου αφότου πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Κίνα.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, είναι πιθανόν να υπάρχουν κρούσματα που δεν εντοπίστηκαν από το δίκτυο επιτήρησης που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 July 2003 - 8:54:43 UTC