Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Μέλημα η δημιουργία κοινωνικού κράτους
  • [02] Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για οπλοφορία αστυνομικών
  • [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Παρασκευή
  • [04] Νέος κυκλοφοριακός χάρτης στο Λεκανοπέδιο
  • [05] ''Διακοπή'' ταλαιπωρίας στο αεροδρόμιο ''Νίκος Καζαντζάκης''
  • [06] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιωτόπουλου
  • [07] Αεροπορική τραγωδία στο Σουδάν
  • [08] Η ισραηλινή Κνεσέτ ανοίγει τις πόρτες της στον Αμπάς
  • [09] Επιθεση αυτοκτονίας η έκρηξη στο Τελ Αβίβ, λέει το Ισραήλ
  • [10] Βέλγιο: Συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης
  • [11] Απαγωγή 6χρονου κοριτσιού στη Βρετανία
  • [12] ΗΠΑ: ''Ψευδείς οι αναφορές για αγορά ουρανίου από το Ιράκ
  • [13] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης
  • [14] Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της CENTCOM
  • [15] Κατά του πολέμου ''κατόπιν εορτής'' οι Βρετανοί
  • [16] Το διάδοχο σχήμα των μεταλλείων Χαλκιδικής
  • [17] Βερελής: Υπό τον έλεγχο του Υπ. Οικονομίας να τεθεί το Ταμιευτήριο
  • [18] Μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα του SARS στον Καναδά
  • [19] Από το Κανάβεραλ με προορισμό τον Αρη ξεκίνησε το MER-B
  • [20] Διακρίβωση των αιτιών πτώσης του Columbia αναφέρουν ειδικοί

    [01] Σημίτης: Μέλημα η δημιουργία κοινωνικού κράτους

    8/7/2003 10:44:00 πμ

    Την πρόταση του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κώστας Σημίτης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη, του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδη και του συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί αυστηρότερο "πόθεν έσχες" των πολιτικών και είναι πιθανό να δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του.

    Στο νέο νόμο λέγεται ότι θα προβλέπονται ποινές ακόμα και δήμευση της περιουσίας βουλευτών που μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

    Ο κ. Σημίτης στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, απαίτησε σκληρή δουλειά χωρίς καθυστερήσεις από τους υπουργούς του, με έμφαση του κυβερνητικού έργου στα θέματα του πολίτη, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι δεν θα διστάσει να θέσει εκτός κυβέρνησης όσους δεν ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο έργο τους.

    Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Ακριβάκης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει διευθυντήριο, ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα λειτουργεί ως ελεγκτής των υπουργών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το αυτονόητο, είπε ο κ. Ακριβάκης, ότι δηλαδή όποιος υπουργός δεν μπορεί να δουλέψει θα πρέπει να φύγει.

    [02] Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για οπλοφορία αστυνομικών

    8/7/2003 11:10:00 πμ

    Σε λίγες ημέρες θα αποτελούν νόμο του κράτους οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την οπλοφορία και οπλοχρησία των αστυνομικών. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στη Βουλή και σήμερα απομένει το τυπικό μέρος της ψήφισης στο σύνολό του. Οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλέστεροι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη χρήση των πυροβόλων όπλων από τους αστυνομικούς, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης. Ο νόμος έπρεπε να αλλάξει, αλλά και με το νέο ν/σ για την οπλοφορία των αστυνομικών, διατηρείται η αγωνία στα όργανα της τάξης για το τι πρέπει να πράξουν στη δεδομένη στιγμή, είπε στο σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γαρουφαλιάς.

    [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Παρασκευή

    8/7/2003 9:28:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 11 Ιουλίου τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι γιατροί προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ζητά νέο μισθολόγιο, υπολογισμό των εφημεριών στα συντάξιμα χρόνια και αναγνώριση του επαγγέλματος ως ανθυγιεινό.

    [04] Νέος κυκλοφοριακός χάρτης στο Λεκανοπέδιο

    8/7/2003 12:18:00 πμ

    Κλείνει από σήμερα το τμήμα της Ερμού από την πλατεία Ασωμάτων ως την Πειραιώς, προκειμένου να αρχίσει η πεζοδρόμηση και αυτού του τμήματος του ιστορικού κέντρου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν εννέα μήνες και μεταξύ άλλων πρόκειται να κατεδαφιστούν περίπου 30 παλιά κτήρια. Από το Σεπτέμβριο αναμένονται αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη της Αθήνας, καθώς θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία η δυτική περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, η οποία θα συνδέει την Καισαριανή με τα Γλυκά Νερά και θα αποφορτίσει τη Λεωφόρο Μεσογείων.

    Νέοι χώροι πάρκινγκ στη Ριζάρη και το Μέγαρο

    Παράλληλα, έως τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα υπογειοποίησης της Μεσογείων, στο ύψος του Σταυρού της Αγίας Παρασκευής.

    Ως το τέλος του καλοκαιριού πιθανότατα να δοθεί στην κυκλοφορία και η διαδρομή από τα διόδια της Ελευσίνας έως τη Φυλή και θα υπολείπεται το τμήμα Φυλή - Μεταμόρφωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η Αττική Οδός.

    Δυο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει το νέο υπόγειο πάρκινγκ 660 θέσεων στην οδό Ριζάρη, ενώ αναμένεται να παραδοθεί και το γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής.

    Μέχρι τότε θα λειτουργήσει ο υπαίθριος χώρος 20 στρεμμάτων δίπλα στο σταθμό Εθνική Αμυνα, όπου θα μεταφερθούν οι αφετηρίες των λεωφορείων που τώρα βρίσκονται στον παράδρομο της Μεσογείων.

    Πιλοτικά τα παρκόμετρα στην Αθήνα

    Ως το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πεζοδρόμησης στους μικρούς κάθετους δρόμους γύρω από την Ερμού, στο τελευταίο τμήμα της Αιόλου, αλλά και οι διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στη Μητροπόλεως, στην Κολοκοτρώνη και στην Αθηνάς.

    Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται η κατάργηση της δωρεάν στάθμευσης στο κέντρο, με νέα μορφή και υπό τον έλεγχο δημοτικής επιχείρησης.

    Πάντως, η επαναφορά των παρκομέτρων αναμένεται να συναντήσει προσφυγές οδηγών στα δικαστήρια και το ΣτΕ.

    Επί πληρωμή θα είναι η στάθμευση και στους ειδικούς χώρους που βρίσκονται δίπλα σε σταθμούς του μετρό.

    Το σχετικό κόστος θα ενσωματώνεται στο εισιτήριο, ώστε να δίνεται κίνητρο για τη συνέχιση της διαδρομής με μετρό ή άλλα συγκοινωνιακά μέσα.

    Δεν διευρύνεται ο δακτύλιος

    Ουσιαστικότερο γίνεται το μέτρο του δακτυλίου, με συστηματική και αυστηρότερη επιτήρηση, αλλά και επανεξέταση όλων των αδειών για ελεύθερη κυκλοφορία.

    Δεν αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, θέμα διεύρυνσης του δακτυλίου.

    Επίσης, δεν υπάρχει θέμα επιβολής διοδίων πόλης, εάν εξαιρεθεί η Αττική Οδός όπου το μέτρο ισχύει ήδη.

    [05] ''Διακοπή'' ταλαιπωρίας στο αεροδρόμιο ''Νίκος Καζαντζάκης''

    8/7/2003 9:35:00 πμ

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και πάλι στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου εξαιτίας νέας διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν η δεύτερη γραμμή της ΔΕΗ που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τον αερολιμένα βγήκε εκτός λόγω βλάβης. Σχεδόν, επί 10 ώρες δεν λειτούργησε ο κλιματισμός, μέρος του φωτισμού, ενώ ευτυχώς έγιναν κανονικά οι προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών. Η διοίκηση της ΥΠΑ δεσμεύθηκε στον υφυπουργό Μεταφορών Μανόλη Στρατάκη, πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μέσα στην εβδομάδα για να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και να το αντιμετωπίσει ώστε να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος που ταλανίζουν το αεροδρόμιο.

    Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑ υποστηρίζει πως οι διακοπές ρεύματος στον αερολιμένα εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων, ενώ επηρεάζουν και θέτουν εκτός λειτουργίας βασικές επιχειρησιακές ευκολίες, όπως το ραντάρ και τα ραδιοναυτιλιακά βοηθήματα κ.λ.π.

    Ωστόσο ο Αερολιμενάρχης Δημήτρης Κακλαμάνης αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει σταματήσει η λειτουργία του ραντάρ.

    Την ίδια ώρα οι τουριστικοί φορείς του Νομού διαμαρτύρονται έντονα για την εικόνα που παρουσιάζει το "Νίκος Καζαντζάκης" και κάνουν λόγο για ζημιά στον τουρισμό.

    [06] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

    8/7/2003 10:22:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Με την έναρξη της διαδικασίας κατέθεσε η μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κα Δέσποινα-Δανάη Μαρουλάκου, η οποία υποστήριξε ότι ήταν μπροστά στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, στις 21 Φεβρουαρίου του 1985 και δεν είδε να συμμετέχει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Η κα Μαρουλάκου επεσήμανε ότι η ίδια τηλεφώνησε στο συνήγορο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννη Ραχιώτη, για να καταθέσει επειδή, όπως είπε, ''ήθελε να πει την αλήθεια για να κοιμάται ήσυχη''.

    Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο όταν ήταν φοιτητής και εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως δεν ήταν στον τόπο της διπλής δολοφονίας, όπως είχε ισχυριστεί ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος.

    ''Ημουν ο πρώτος άνθρωπος που πλησίασε το αυτοκίνητο. Ανοιξα την πόρτα να βοηθήσω και είδα έναν άνθρωπο να κινείται, φώναξα βοήθεια, ''είναι ακόμη ζωντανός'', είπε η μάρτυρας. Η κα Μαρουλάκου υποστήριξε οτι είχε δει δύο δράστες που κρατούσαν πιστόλι, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί, όπως είπε, τα χαρακτηριστικά τους, ύστερα απο 18 χρόνια.

    [07] Αεροπορική τραγωδία στο Σουδάν

    8/7/2003 10:50:00 πμ

    Εκατόν δεκαπέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σήμερα το πρωΐ κατά τη συντριβή αεροσκάφους των κρατικών αερογραμμών του Σουδάν στα ανατολικά της χώρας. Τις πρώτες πληροφορίες μετέδωσαν το τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο Ουμντουρμάν και η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με αυτές το Μπόινγκ 737 συνετρίβη στις 04.00 [ώρα Ελλάδος] λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Χαρτούμ. Από την αεροπορική τραγωδία επέζησε ως εκ θαύματος μόνο ένα παιδί δύο ετών, το οποίο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο του Πορτ Σουδάν, ανέφερε ο τοπικός ραδιοσταθμός Ουμντουρμάν. Στο δυστύχημα, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε μηχανική βλάβη, σκοτώθηκαν και τα 11 μέλη του πληρώματος.

    "Το αεροσκάφος απογειώθηκε σήμερα το πρωί. Λίγα λεπτά αργότερα ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου για να ενημερώσει ότι υπάρχουν προβλήματα και να ζητήσει άδεια επιστροφής στο αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν" δήλωσε ο Σουδανός υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Μοχάμεντ Χασάν αλ Μπάχι.

    "Το αεροσκάφος συνετρίβη καθώς ο πιλότος επιχειρούσε να επιστρέψει για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο" πρόσθεσε ο Σουδανός υπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται να μεταβεί στο Πορτ Σουδάν για να επιβλέψει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα αίτια της τραγωδίας.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στο Πορτ Σουδάν ανακοίνωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να έχει διευκρινιστεί πλήρως η αιτία της συντριβής του Μπόινγκ.

    Το μοιραίο Μπόινγκ ήταν και το μοναδικό αεροσκάφος που είχαν στο στόλο τους οι Αερογραμμές του Σουδάν, καθώς τα υπόλοιπα αεροπλάνα είχαν πωληθεί.

    [08] Η ισραηλινή Κνεσέτ ανοίγει τις πόρτες της στον Αμπάς

    8/7/2003 9:26:00 πμ

    O Μαχμούντ Αμπάς

    Πρόσκληση προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο υπουργό Ασφάλειας Μοχάμεντ Νταχλάν, να επισκεφθούν την ισραηλινή Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, προσκεκλημένοι του κόμματος Σινούι απηύθυνε ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόζεφ Λαπίντ. Η πρόσκληση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμντούλ Καρίμ Αμπού. Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία ο πρόεδρος της Κνεσετ, Ρουέβιν Ριβλίν δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για τον οποίον οι κύριοι Αμπάς και Νταχλάν δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφθούν το κοινοβούλιο. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνουν δεκτοί με τις δέουσες τιμές, αν και δεν θα είναι επίσημοι προσκεκλημένοι της ισραηλινής Βουλής. Ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Μοχάμεντ Νταχλάν έχουν εκφράσει την επιθυμία να συναντηθούν με όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Ισραήλ, για να εξηγήσουν τις παλαιστινιακές θέσεις, αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

    [09] Επιθεση αυτοκτονίας η έκρηξη στο Τελ Αβίβ, λέει το Ισραήλ

    8/7/2003 11:07:00 πμ

    Ένας άνδρας και μία 65χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, από έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή Κφαρ Γιαμπέτζ του Τελ Αβίβ, στα όρια του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών παιδιών και σοβαρότατες ζημιές σε παρακείμενη κατοικία. Ο επικεφαλής της ισραηλινής πυροσβεστικής υπηρεσίας, δήλωσε πως η αρχική εκτίμηση ήταν πως η έκρηξη, προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν εντοπίσθηκαν οι ανάλογες ενδείξεις για διαρροή, καθώς και το ότι επικράτησε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του άνδρα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι, οδήγησε στην εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας από Παλαιστίνιο καμικάζι, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ. ''Πρόκειται για επίθεση, η οποία με βάση τα κριτήρια μας δεν θεωρείται πολύ μεγάλη, όμως αύριο η ίδια συμμορία θα πραγματοποιήσει μια άλλη επίθεση με 20 νεκρούς και τότε θα τερματισθεί η πολιτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί'', δήλωσε ο Σαλόμ.

    [10] Βέλγιο: Συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    8/7/2003 10:58:00 πμ

    O Γκι Φερχόφστατ

    Τελική συμφωνία για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα υπεγράφη το πρωί της Τρίτης μεταξύ των κομμάτων των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στα δύο κόμματα. ''Είναι οριστικό, υπάρχει συμφωνία'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το πρωί, η εκπρόσωπος του γαλλόφωνου σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Φλοράνς Κοπελονέ. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το βελγικό δημόσιο ραδιόφωνο RTBF.

    O Φερχόφστατ θα αναλάβει την πρωθυπουργία

    Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, Φλαμανδός φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ που όπως όλα δείχνουν θ' αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας, αναμένεται να παρουσιάσει τους όρους της συμφωνίας αργότερα σήμερα.

    Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από μια νύχτα διαπραγματεύσεων, επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

    Το Φιλελεύθερο και το Σοσιαλιστικό κόμμα ήταν οι νικητές των εκλογών, αντίθετα με τους μεγάλους ηττημένους που ήταν τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και οι Οικολόγοι που ήταν κυβερνητικοί εταίροι των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών από το 1999 έως το Μάιο του 2003. Η ακροδεξιά που σημείωσε υψηλές επιδόσεις, κυρίως στη Φλάνδρα, παρέμεινε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων από τα άλλα κόμματα.

    [11] Απαγωγή 6χρονου κοριτσιού στη Βρετανία

    8/7/2003 9:15:00 πμ

    Η 6χρονη Σάμερ Χάιπιουλ

    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι βρετανικές αρχές από το βράδυ της Δευτέρας, στην πόλη Μπράιτον, μετά την εξαφάνιση ενός εξάχρονου κοριτσιού, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες οδηγήθηκε από δύο άνδρες δια της βίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Σάμερ Χάιπιουλ, που με βάση τις περιγραφές είναι ένα πολύ μικροκαμωμένο κορίτσι για την ηλικία της, εξαφανίστηκε ύστερα από κάποια επίσκεψη σε μία φίλη κοντά στο σπίτι της, στο παραλιακό θέρετρο του Μπράιτον. Καθώς το κοριτσάκι αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι, η μητέρα της σε κατάσταση πανικού, ειδοποίησε την αστυνομία. ''Λίγο μετά την ειδοποίηση για την εξαφάνιση της Σάμερ, η αστυνομία έλαβε την πληροφορία πως ένα κοριτσάκι είχε οδηγηθεί δια της βίας μέσα σε ένα τετράπορτο Ford Escort, το οποίο ήταν βρώμικο και δεν φαινόταν καθαρά η πινακίδα κυκλοφορίας'', αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αστυνομίας.

    [12] ΗΠΑ: ''Ψευδείς οι αναφορές για αγορά ουρανίου από το Ιράκ

    8/7/2003 9:45:00 πμ

    Η κυβέρνηση Μπους παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ήταν εσφαλμένη η αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην ετήσια ομιλία του προς τους Αμερικανούς πολίτες για την δήθεν επιδίωξη του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο από την Αφρική, γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον Ποστ, ''με βάση όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα, η αναφορά στην προσπάθεια του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο από την Αφρική δεν θα έπρεπε να περιληφθεί στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους στις 28 Ιανουαρίου''. Η αναφορά αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης ακολούθησε τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν για την αξιοπιστία έκθεσης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, την οποία είχε χρησιμοποιήσει στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπους. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είχε απορρίψει τον περασμένο Μάρτιο ως "πλαστή αναφορά" ότι δήθεν το Ιράκ αγόραζε ουράνιο από τον Νίγηρα.

    Βρετανία: Η αντιπολίτευση ζητά να γίνει έρευνα για τις πληροφορίες για το οπλοστάσιο Χουσεΐν

    Την ίδια ώρα, στη Βρετανία η αντιπολίτευση αξιώνει από την κυβέρνηση Μπλερ τη συγκρότηση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ζήτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ για τα λάθη που περιείχε ο επίσημος φάκελος της κυβέρνησης που δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Ο Μπλερ πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, από την οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τις πληροφορίες που έλαβε από τις μυστικές υπηρεσίες για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο στο Ιράκ. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση Μπλερ βασίστηκε υπέρμετρα σε τεχνικές πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών και στις καταθέσεις Ιρακινών αντικαθεστωτικών ηγετών, που σύμφωνα με την έκθεση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες.

    [13] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης

    8/7/2003 9:36:00 πμ

    Δύο Iρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με χειροβομβίδες το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές. Δύο άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις χειρομβίδες και άνοιξαν πυρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος στη συνοικία Αχ Τσάαμπ, στις βορειοανατολικές περιοχές της πόλης, όπου έχουν καταλύσει και οι Αμερικανοί αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν τους Ιρακινούς συναδέλφους τους. Μετά την επίθεση ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας από τους δύο δράστες, ο οποίος κατόρθωσε όμως να διαφύγει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανένας Αμερικανός στρατιώτης.

    Οι επιθέσεις εναντίον των Ιρακινών αστυνομικών που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Το περασμένο Σάββατο επτά Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην πόλη Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Οι οπαδοί του Σαντάμ που είναι πολυάριθμοι σε αυτή τη σουνιτική περιοχή έχουν απειλήσει να τιμωρήσουν τους "συνεργάτες" των Αμερικανών.

    [14] Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της CENTCOM

    8/7/2003 8:42:00 πμ

    Ο Aμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος παρέδωσε χθες την αρχηγία του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου στο Κατάρ, δεν έκρυψε ότι θα του λείψουν τα τυχερά του επαγγέλματός του ως ανώτερου διοικητή στον αμερικανικό στρατό. ''Είναι μία πολύ ανησυχητική ημέρα για μένα'', δήλωσε ο Φρανκς κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης στον αντικαταστάτη του στρατηγό Τζον Αμπιζάιντ. ''Οταν ξύπνησα το πρωΐ, είχα ένα υπηρεσιακό Μπόινγκ, αρκετούς βοηθούς, πολλές ορντινάντσες, και τώρα ανησυχώ για το πώς στο καλό θα γυρίσω στην πατρίδα'', αστειεύτηκε ο Φρανκς.

    [15] Κατά του πολέμου ''κατόπιν εορτής'' οι Βρετανοί

    8/7/2003 8:43:00 πμ

    Κάθετη πτώση σημειώνει, εκ των υστέρων, ο αριθμός των Βρετανών που υποστηρίζουν την επέμβαση στο Ιράκ, με το 45% των ερωτηθέντων να εκτιμούν πως ήταν βάσιμη μία στρατιωτική εκστρατεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Times του Λονδίνου. Ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν το 64% και το 58% τον Μάιο, που υποστήριζε ότι ο πόλεμος έπρεπε να γίνει, μόλις το 47% απάντησε θετικά αυτή τη φορά στη σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με δείγμα 1000 ενηλίκους στο διάστημα της περασμένης Παρασκευής έως την Κυριακή.

    Το 8% των ερωτηθέντων δεν είχε γνώμη πάνω στο ερώτημα. Στην ερώτηση εάν ο Τόνι Μπλέρ διαθέτει "τις αρμόζουσες αρετές για να είναι πρωθυπουργός" το 56% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το 36% αρνητικά. Το δε 25% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον επικεφαλής των Συντηρητικών (αντιπολίτευση) Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

    [16] Το διάδοχο σχήμα των μεταλλείων Χαλκιδικής

    8/7/2003 12:09:00 πμ

    Η μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ ΑΕ, μια κοινοπραξία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και φορείς της κοινωνίας της Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή και ξένων επενδυτών, είναι το διάδοχο σχήμα που φέρεται να αναλαμβάνει τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας TVX Ελλάς. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδιαφερόμενων μερών.

    [17] Βερελής: Υπό τον έλεγχο του Υπ. Οικονομίας να τεθεί το Ταμιευτήριο

    8/7/2003 10:43:00 πμ

    Την εκτίμηση ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει πλέον να περάσει στον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, διατυπώνει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, στην πρότασή του προς τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους μετατροπής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη τραπεζική εταιρεία. Ήδη ο νόμος που ψηφίσθηκε από την Βουλή εφαρμόζεται σταδιακά και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη προσαρμογή, τόσο της Διοίκησης, όσο και των εργαζομένων στις διατάξεις του νόμου, ενώ παράλληλα ξεκινάει η διαδικασία αποτίμησης της εταιρίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να πάρει σύντομα το δρόμο προς τη Σοφοκλέους είτε αυτόνομα είτε με τη μορφή συνεργασίας με άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

    Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και από μια απαρχαιωμένη δημόσια υπηρεσία που ήταν σήμερα έχει γίνει ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα και έχει μετατραπεί σε τράπεζα της γειτονιάς, στην οποία καταφεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές.

    [18] Μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα του SARS στον Καναδά

    8/7/2003 9:12:00 πμ

    Ύφεση παρουσιάζει η άτυπη πνευμονία στον Καναδά, καθώς τη Δευτέρα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 19, δύο κρούσματα μικρότερος από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί από τα τέλη Ιουνίου, ενώ όλα τα ενεργά κρούσματα και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον SARS εντοπίζονται στην περιοχή του Τορόντο, στην οποία οι αρχές έχουν καταγράψει 246 πιθανά και 130 ύποπτα κρούσματα από την εποχή της έξαρσης της ασθένειας στις αρχές Μαρτίου. Την περασμένη Τετάρτη το Τορόντο αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις περιοχές που πλήττονται από το SARS.

    [19] Από το Κανάβεραλ με προορισμό τον Αρη ξεκίνησε το MER-B

    8/7/2003 8:20:00 πμ

    Παρά μία αβαρία της τελευταίας στιγμής που σταμάτησε την αντίστροφη μέτρηση στα επτά δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση, η ΝΑΣΑ κατόρθωσε να στείλει στο διάστημα την τελευταία αποστολή της στον Αρη, μετά τη διόρθωση του προβλήματος. Η εκτόξευση έδωσε τέλος στην αμηχανία της ΝΑΣΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις πέντε ματαιώσεις, της αποστολής του Mars Exploration Rover 1 (MER-B) στον Αρη. Ο πύραυλος θα μεταφέρει το εξάτροχο ρομπότ Ρόβερ "Ευκαιρία" (Οpporunity), το οποίο θα ερευνήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη για να ανακαλύψει πιθανά δείγματα παλαιώτερης ζωής.

    Προς τον Aρη ήδη ταξιδεύει το πρώτο από τα δίδυμα ρομπότ Ρόβερ, που ονομάζεται ''Πνεύμα'' (Spirit), το οποίο είχε εκτοξευθεί στις 10 Ιουνίου.

    Το Ρόβερ είναι εξοπλισμένο με ειδικό ευέλικτο τρυπάνι και τέσσερα ζεύγη κάμερες ώστε να στέλνει πίσω στη γη τρισδιάστατες εικόνες. Αυτό το ρομπότ, το οποίο μπορεί να καλύψει αποστάσεις έως και 100 χλμ ημερησίως, θα είναι τα μάτια και τα χέρια των επιστημόνων στην εξερεύνηση ενός περιβάλλοντος στο οποίο ακόμη ο άνθρωπος δεν μπορεί ακόμα να πλησιάσει.

    Πριν την εκτόξευση οι μηχανικοί της εταιρείας χρειάσθηκε να διαγνώσουν μία βλάβη στο πρώτο τμήμα του πυραύλου Δέλτα 2, προκειμένου αυτή να επιτραπεί στις 05.18 ώρα Ελλάδος, με 43 λεπτά καθυστέρηση από την αρχική ώρα.

    [20] Διακρίβωση των αιτιών πτώσης του Columbia αναφέρουν ειδικοί

    8/7/2003 8:18:00 πμ

    Μία νέα δοκιμή επέτρεψε στην επιτροπή που ερευνά τα αίτια της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, τον περασμένο Φεβρουάριο, να συμπεράνει πως η κρούση ενός τμήματος του μονωτικού υλικού στο άκρο του ενός φτερού του αποτελεί την "αδιάψευστη" απόδειξη για το δυστύχημα. Κατά το παρελθόν πλείστες φορές τα μέλη της επιτροπής είχαν επισημάνει πως "η πιο πιθανή αιτία" για την καταστροφή του Κολούμπια ήταν η πτώση ενός τμήματος του μονωτικού υλικού, η οποία προκάλεσε μία τρύπα. Από εκεί διέφυγαν πολύ καυτά αέρια προς το φτερό κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την τήξη του εσωτερικού μεταλλικού σκελετού, που αποτελείται από ατσάλι, νικέλιο, και χαλκό.

    "Βρήκαμε την αδιάψευστη ένδειξη", εκτιμά ο Σκοτ Χάμπαρντ μέλος της επιτροπής σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τονίζοντας με κάθε επιφύλαξη πως η πτώση ενός τμήματος του μονωτικού υλικού της κεντρικής δεξαμενής καυσίμων αποτελεί "την πλέον πιθανή αιτία" της απώλειας του Κολούμπια και των επτά αστροναυτών που επέβαιναν σε αυτό.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν το αποτέλεσμα της πτώσης πάνω στο φτερό ενός κομματιού του μονωτικού αφρού βάρους 750 γραμμαρίων με ταχύτητα 800 χλμ/ώρα, το οποίο ήταν μία τρύπα διαμέτρου 40 εκατοστών.

    "Είμαι ικανοποιημένος που ύστερα από ένα μήνα ερευνών κατορθώσαμε να αποδείξουμε τη σχέση μεταξύ του αφρού και των ζημιών", τόνισε ο Χάμπαρντ, δηλώνοντας πως κατ΄ αυτόν ήταν αδύνατο να επιδιορθωθεί η βλάβη στο διαστημικό λεωφορείο καθ΄ όσον εκείνο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη γη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 July 2003 - 9:40:57 UTC