Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ωρα δουλειάς σε κυβέρνηση και κόμμα
  • [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ
  • [03] Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την μερική απασχόληση
  • [04] Το άλλοθι Κωστάρη εξετάζει το δικαστήριο
  • [05] Έχασαν τη μάχη - Ερωτηματικά για την επέμβαση
  • [06] Στην Τεχεράνη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  • [07] Πολύνεκρη τραγωδία στο Μπανγκλαντές
  • [08] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Μαρμαρά
  • [09] Επέμβαση του Αυστραλού Πρωθυπουργού για ''μέλος'' της Αλ Κάιντα
  • [10] Καμία μετάνοια από τη ''Μήδεια'' της Αυστραλίας
  • [11] Την τιμωρία των Αργεντινών δικτατόρων ζητά Ισπανός δικαστής
  • [12] ΗΠΑ: Υποδιευθυντής σχολείου ύποπτος για τη δολοφονία της οικογένειάς
  • [13] Νέα αμερικανική απώλεια στο Ιράκ
  • [14] Σύλληψη ιρακινού για σχέση με την Αλ-Κάιντα

    [01] Ωρα δουλειάς σε κυβέρνηση και κόμμα

    9/7/2003 10:21:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις δέκα το πρωί της Τετάρτης η δεύτερη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναμένεται να εξαγγείλει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, θα ζητήσει στήριξη και προώθηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, ενώ όσον αφορά το πολιτικό χρήμα ο κ. Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει αυστηρούς κανόνες έλεγχου και διαφάνειας. Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης με σειρά συναντήσεων με υπουργούς του, ο κ. Σημίτης αποστέλει μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου με την καθημερινή επίβλεψη απο τον ίδιο. Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, Μεταφορών Χρήστο Βερελή, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, ενώ θα προεδρεύσει συνεδρίασης του ΔΕΣΟΠ.

    Το στίγμα των επικείμενων πρωτοβουλιών και της αγαστής συνεργασίας του με τον Πρωθυπουργό, έδωσε πάντως χθες ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετά από συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη ανακοίνωσε το σύνθημα: "νέο ξεκίνημα σε Κυβέρνηση και κόμμα".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας διευκρίνησε από την πλευρά του ότι οι όποιες προτάσεις δεν θα είναι τελεσίδικες, αλλά θα τεθούν σε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα.

    [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

    9/7/2003 9:20:00 πμ

    Προσοχή στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τις ώρες αιχμής, μεταξύ δώδεκα και τρεις το μεσημέρι, συστήνει για σήμερα Tετάρτη και αύριο Πέμπτη, η ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, λόγω της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρά στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσε χθές στη Βουλή ότι με το νομοσχέδιο θα θωρακισθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών.

    [03] Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την μερική απασχόληση

    9/7/2003 9:17:00 πμ

    Επικρίσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη ''μερική απασχόληση και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα''. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό, προεκλογικό, πρόχειρο και άδικο. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δ. Τσιόγκας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί χτύπημα των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η βουλευτής του ΣΥΝ η Ασημίνα Ξηροτύρη ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Απαντώντας στις επικρίσεις ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε ''γελοία και αντικοινοβουλευτική την τακτική να ανάγονται τα πάντα σε μία προεκλογική περίοδο που δεν έχει καν ξεκινήσει'', κατηγόρησε τη ΝΔ για άρνηση, μηδενισμό και καχυποψία και υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα μέρος της ανεργίας και ορθολογικοποιεί την αγορά εργασίας.

    [04] Το άλλοθι Κωστάρη εξετάζει το δικαστήριο

    9/7/2003 11:13:00 πμ

    Τρία άλλοθι που επικαλείται ο Ηρακλής Κωστάρης, φαίνεται να καταρρίπτονται από την κατάθεση του τραπεζικού υπαλλήλου Χρήστου Μαλτζάρκου που συνεχίζεται σήμερα στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Οι ώρες που επικαλείται ο Κωστάρης δεν συμπίπτουν με τις ώρες τριών εγκληματικών ενεργειών της 17Ν για τις οποίες κατηγορείται και είναι η επίθεση σε βάρος του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη το Νοέμβριο του 1990, η ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα τον Ιανουάριο του 1997, και η δολοφονία του Κωστή Περατικού τον Μάιο του 1997.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μαλτζάρκου, η συγκεκριμένη συναλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί απο οποιονδήποτε υπάλληλο της εταιρίας "Βεργέτη", ενώ επισήμανε οτι δεν είναι βέβαιο πως πήρε τα παραστατικά ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

    Η υπεράσπιση του Ηρακλή Κωστάρη προέβαλε και τέταρτο άλλοθι τη μαρτυρά Αγγελική Μουσούρη, η οποία όμως με την κατάθεση της δεν επιβεβαίωσε ότι το πρωί της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη ο Κωστάρης βρισκόταν στην εργασία του.

    Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου, παρεμβαίνοντας ρώτησε τον κατηγορούμενο Ηρακλή Κωστάρη για ποιο λόγο δεν είπε από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ότι τις επίμαχες ημέρες εργαζόταν και τις συγκεκριμένες ώρες πραγματοποιούσε τραπεζικές συναλλαγές.

    ''Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να πω τότε ότι δεν έχω καμία σχέση. Ήξερα ότι δεν ήμουν εκεί και προσπαθώ να φέρω ότι στοιχείο έχω'', απάντησε ο κατηγορούμενος.

    [05] Έχασαν τη μάχη - Ερωτηματικά για την επέμβαση

    9/7/2003 11:02:00 πμ

    Οι σοροί των δύο Ιρανών σιαμαίων, που έχασαν χθες τη μάχη με το θάνατο μετά την επέμβαση διαχωρισμού τους σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, θα μεταφερθούν το Σάββατο στην Τεχεράνη, όπου θα γίνει η κηδεία τους. Εκατοντάδες μέλη της ιρανικής κοινότητας στη Σιγκαπούρη συγκεντρώθηκαν σε τέμενος για να προσευχηθούν στη μνήμη της Λαντάν και της Λαλέχ Μπιτζανί. Στο μεταξύ ερωτηματικά για τα κίνητρα αλλά και τη βιασύνη, που επεδείχθη για την πραγματοποίηση της επέμβασης διαχωρισμού των σιαμαίων αδελφών, διατυπώνουν αρκετοί ειδικοί. Ο Πρόεδρος της Σιγκαπούρης Σ. Ρ. Νάθαν απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμετ Χαταμί εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο των δύο αδελφών. "Γνώριζαν και οι δύο κοπέλες, ότι η επέμβαση εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους αλλά επιθυμούσαν να κινδυνεύσουν μήπως και κατάφερναν να ζήσουν χωριστά", υπογραμμίζει ο Νάθαν στην επιστολή του.

    Πηγή έμπνευσης

    Οι δύο 29χρονες αδελφές ήταν ενωμένες στο κεφάλι και οι 28 χειρουργοί και οι 100 βοηθοί τους κατάφεραν να τις διαχωρίσουν μετά από 52 ώρες στο χειρουργείο. Η αιμορραγία, που προκλήθηκε μετά τον διαχωρισμό των κρανίων στάθηκε αδύνατο να σταματήσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών, με αποτέλεσμα οι δύο Ιρανές να χάσουν τη μάχη για τη φυσιολογική ζωή που είχαν ονειρευτεί.

    "Έδειξαν μεγάλο κουράγιο και αισιοδοξία έναντι της πρόκλησης αυτής της επέμβασης. Οι δύο κοπέλες πάντα ήταν πηγή έμπνευσης για όσους ήταν δίπλα τους", καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Σιγκαπούρης.

    Ο νευροχειρουργός δρ. Κέιθ Γκόχ, που ηγήθηκε της ομάδας των 28 γιατρών και των 100 νοσηλευτών, οι οποίοι μετείχαν στην επέμβαση τόνισε ότι τώρα μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν έπρεπε να γίνει η επέμβαση. "Βλέποντας και κατανοώντας πόσο υπέφεραν αυτά τα κορίτσια επί 29 χρόνια, πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ώστε οι δύο αδελφές να αποκτήσουν μια φυσιολογική ζωή", τόνισε ο δρ. Γκοχ.

    "Οι δύο αδελφές στοιχημάτισαν με τον θάνατο και έχασαν", γράφει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Στρέητ Τάιμς.

    Ο Ινδός νευροχειρουργός Μουραλιντάρ Πάι, που είχε πραγματοποιήσει επέμβαση διαχωρισμού δύο 18μηνων σιαμαίων από τα οποία επέζησε το ένα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι "η ομάδα των γιατρών, που έκαναν την επέμβαση είχαν την μέγιστη εμπειρία και έχουν γράψει πολλά βιβλία για τέτοιες επεμβάσεις".

    "Όταν όλα πάνε καλά ο κόσμος λέει καλά λόγια, αλλά, όταν συμβεί κάτι κακό, όλοι ρωτούν αν έπρεπε να γίνει μια τέτοια επέμβαση", τόνισε ο δρ. Πάι.

    Ερωτηματικά και αντιδράσεις

    "Υπάρχουν ορισμένες προβληματικές πλευρές σε αυτή την υπόθεση", υποστηρίζει ο δρ.Ιαν Κέριντζ ,αναπληρωτής καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. "Ένα από αυτά τα προβλήματα ήταν η δήλωση ενός εκ των χειρουργών, ότι αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες από ότι περίμεναν. Για εμένα αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι", λέει ο δρ. Κέριντζ, προσθέτοντας ότι οι χειρουργοί θα έπρεπε να πείσουν τα κορίτσια να περιμένουν για έναν χρόνο, να μιλήσουν με ανθρώπους που ήταν αντίθετοι με την επέμβαση ή που αισθάνονταν ότι επρόκειτο για μια εσφαλμένη κίνηση.

    Ο άνθρωπος, που είχε υιοθετήσει τις σιαμαίες αδελφές στο Ιράν, ο γιατρός Αλιρέζα Σαφάιαν, έκλαιγε μάλιστα όταν έμαθε ότι είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση διαχωρισμού τους στη Σιγκαπούρη. "Όταν τις πήγαν στη Σιγκαπούρη ήξερα, ότι θα τις φέρουν πίσω νεκρές. Τις πήγαν εκεί και τις σκότωσαν", δήλωσε ο δρ. Σαφάιαν στο Ρόιτερ. Σιαμαία βρέφη ενωμένα στο κεφάλι έχουμε μία περίπτωση σε κάθε δύο εκατομμύρια γεννήσεις. Επέμβαση διαχωρισμού ενηλίκων σιαμαίων δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ", προσθέτει.

    Ο δρ. Κέιθ Γκοχ, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση. "Πιστεύω ότι για όλους εμάς που πήραμε μέρος στην επέμβαση, για όλους εκείνους, που ήρθαν στη Σιγκαπούρη από όλα τα μέρη του κόσμου ...ο χρόνος και η αφοσίωση είναι μια πειστική ένδειξη της πίστης μας ότι η απόφαση ήταν σωστή", τόνισε ο δρ.Γκοχ.

    Ο Μπεν Γκάρσον ,διευθυντής της Νευροχειρουργικής Παιδιατρικής κλινικής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, που μετέβη στη Σιγκαπούρη για την επέμβαση, τόνισε ότι "άξιζε να γίνει η επέμβαση ,ακόμη κι αν αναγνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες δεν ήταν μεγάλες. Πιστεύω ότι ήταν μία άξια ανθρωπιστική προσπάθεια", πρόσθεσε.

    Ο νευροχειρουργός Μαντζτίντ Σαμίι, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Νευροχειρουγικής στο Αννόβερο, που κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει την επέμβαση διαχωρισμού των ιρανών σιαμαίων, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι επιχειρήθηκε μια τέτοια επέμβαση. Ο δρ. Σαμίι είχε απορρίψει αίτημα των σιαμαίων να υποβληθούν σε επέμβαση διαχωρισμού το 1988 μετά από εξετάσεις, που κράτησαν ένα μήνα, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι ήταν πρακτικά μηδαμινές οι πιθανότητες επιτυχίας λόγω της κοινής κρανιακής αρτηρίας που είχαν οι δύο κοπέλες.

    Μέλη της ιρανικής κοινότητας στην Σιγκαπούρη δεν συμμερίζονται πάντως τα ερωτηματικά των ειδικών. "Πιστεύω ότι οι γιατροί είχαν καθήκον να εκπληρώσουν την επιθυμία των σιαμαίων να διαχωριστούν", λέει ο Αλί Χομαγιουνί, Ιρανός φοιτητής της Νομικής, που επισκέφτηκε τις σιαμαίες στο νοσοκομείο πριν την επέμβαση. "Ηταν καθήκον τους να κάνουν όσο δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους με δεδομένες τις συνθήκες", πρόσθεσε.

    Μία από τις στενότερες φίλες των σιαμαίων, η Ζαχία Σιρασκάν δήλωσε στο BBC ότι οι 29χρονες Ιρανές ήταν γεμάτες αισιοδοξία για την έκβαση της επάμβσης. "Τις είδα πριν από την εγχείρηση και αστειεύονταν με όλο τον κόσμο. Σκέφτονταν το μέλλον τους", είπε η Ζαχία Σιρασκάν. Οι σιαμαίες αδελφές είχαν γνώση των κινδύνων της επέμβασης και είχαν δηλώσει "έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμα και την πιθανότητα του θανάτου".

    [06] Στην Τεχεράνη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    9/7/2003 11:26:00 πμ

    Στην Τεχεράνη για 24ωρη επίσκεψη, έφθασε το πρωί ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με σκοπό να πείσει τους ιρανούς αξιωματούχους να δεχτούν έναν αυστηρότερο έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος. Ο Ελ Μπαραντέι θα ζητήσει από την Τεχεράνη να υπογράψει ''αμέσως και άνευ όρων'' το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (TNP) που επιτρέπει τις μη προγραμματισμένες επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει δεχτεί μόνο τις εκ των προτέρων προγραμματισμένες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    Το Ιράν ζητά τη βοήθεια των δυτικών χωρών για ν'αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του για μη στρατιωτικούς σκοπούς, πριν δεχτεί να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη χώρα αυτή ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για μη στρατιωιτκούς σκοπούς ώστε να καλύψει το μυστικό πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμά της, στόχος του οποίου είναι η απόκτηση ατομικών όπλων.

    Ο Ελ Μπαραντέι, θα συναντηθεί με τον Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, υπεύθυνο του προγράμματος ατομικής ενέργειας του Ιράν και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ενώ αργότερα το απόγευμα θα έχει επαφές με τον ιρανό πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ελ Μπαραντέι, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συνοδευόμενος από ομάδα τεχνικών θα ζητήσει οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να μπορέσουν να εξακριβώσουν αν το εργοστάσιο Καλάγιε στην Τεχεράνη έχει χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ θα ζητήσει επίσης να του δοθούν εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους παραγωγής βαρέως ύδατος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ουρανίου, στο εργοστάσιο Αράκ.

    [07] Πολύνεκρη τραγωδία στο Μπανγκλαντές

    9/7/2003 9:10:00 πμ

    Τουλάχιστον 400 άτομα, επιβάτες ενός πορθμείου, το οποίο μετέφερε περί τα 700 άτομα, πνίγηκαν μετά τη βύθιση του πλοίου στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρχές. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από την πόλη Μπόλα και κατευθυνόταν στην Ντάκα. Ενα περιπολικό σκάφος έχει καταπλεύσει στην περιοχή του ναυαγίου και συνεργεία δυτών προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους επιβάτες. Στις όχθες του ποταμού έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι και συγγενείς των αγνοουμένων περιμένοντας κάποιο νέο για την τύχη τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουγκαντάρ, περίπου 100 επιβάτες διασώθηκαν από άλλα πορθμεία και πλοιάρια που έπλεαν στον ποταμό. Τον περασμένο Μάϊο, 450 άτομα είχαν χάσει σε παρόμοιο ατύχημα τη ζωή τους σχεδόν στο ίδιο σημείο.

    [08] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Μαρμαρά

    9/7/2003 11:47:00 πμ

    Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει, η πυρκαγιά που μαίνεται από τη Δευτέρα στον Μαρμαρά, κοντά σε αρκετές παραθαλάσσιες τοποθεσίες της δυτικής Τουρκίας. Μέχρι τώρα η λαίλαπα της φωτιάς έχει καταστρέψει περισσότερα από 400 εκτάρια με πεύκα και θάμνους, ενώ ένα χωριό με 50 σπίτια εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Δύναμη τουλάχιστον 1.000 ανδρών, εκ των οποίων οι 400 στρατιώτες, με τη βοήθεια αεροπλάνων και ελικοπτέρων μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που αναζωπυρώνεται λόγω των σφοδρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά αλλά οι περισσότερες πυρκαγιές στις ορεινές δασικές εκτάσεις της χώρας οφείλονται σε αμέλεια ή σε φωτιές που παράνομα ανάβουν οι χωρικοί σε καλαμιές.

    [09] Επέμβαση του Αυστραλού Πρωθυπουργού για ''μέλος'' της Αλ Κάιντα

    9/7/2003 9:48:00 πμ

    Σάλο, έχει προκαλέσει η δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, ότι ο Αυστραλός Ντέϊβιντ Χικ, που παραπέμπεται σε αμερικανικό στρατοδικείο, ομολόγησε τη σχέση του με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ABC, για τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί συνεργασίας του Χικς με την Αλ Κάϊντα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Δεν πρόκειται, πλέον, για ατεκμηρίωτες καταγγελίες, διότι ο εν λόγω κύριος (ο Χικς), ομολόγησε, ότι εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάϊντα". Η δήλωση του Πρωθυπουργού κατέπληξε τους συνηγόρους υπεράσπισης του Χικς, ο οποίος κρατείται από τις 20 Νοεμβρίου 2001 στη βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, χωρίς συγκεκριμένο κατηγορητήριο σε βάρος του. Ο πελάτης μας μπορεί να ήταν Ταλιμπάν, λένε, αλλά δεν συνεργάστηκε με την Αλ Κάιντα. Ο συνήγορος του Χικς στην Αυστραλία, Φρανκ Καμάτα δήλωσε "συγκλονισμένος" από τη δήλωση του Χάουαρντ.

    Έκπληκτοι οι συνήγοροι υπεράσπισης

    "Μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η δήλωση του πρωθυπουργού. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Πιθανόν ο πρωθυπουργός να ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα προτιμούσαμε να είχαμε ενημερωθεί ευθέως, όχι από τα μέσα ενημέρωσης. Μας λυπεί το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση, πριν ενημερώσει την οικογένεια του Χικς", σχολίασε ο Καμάτα.

    Κατάπληκτος δήλωσε και ο συνήγορος του Χικς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ ο πατέρας του, Τέρι Χικς, από το Πακιστάν, όπου βρίσκεται αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη δήλωση του Πρωθυπουργού. "Όχι, δεν πιστεύω τον Πρωθυπουργό. Ξέρετε ποιος είναι ο Χάουαρντ. Προωθεί, κατά τη γνώμη μου, κάποιο αμερικανικό σχέδιο για να κάνει τον αυστραλιανό λαό να πιστέψει όσα λέει", σχολίασε ο πατέρας Χικς.

    [10] Καμία μετάνοια από τη ''Μήδεια'' της Αυστραλίας

    9/7/2003 9:39:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    "Είμαι η πιο μισητή γυναίκα του πλανήτη. Κακώς γιατί είμαι αθώα", γράφει η "Μήδεια" της Αυστραλίας, Κάθλιν Φόρμπιγκ, μέσα από τη φυλακή της σε επιστολή της προς την αδελφή της. Η 36χρονη Φόρμπιγκ, η οποία βρέθηκε ένοχη για την δολοφονία των τεσσάρων ανήλικων παιδιών της, του Καλέμπ 19 ημερών, του Πάτρικ 8 μηνών, της Σάρα 11 μηνών και της Λόρα 19 μηνών, αναμένει την ανακοίνωση της ποινής της. Γράφοντας στην αδελφή της υποστηρίζει, ότι κλαίει κάθε βράδυ για το θάνατο των παιδιών της και υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Ισχυρίζεται δε ότι είναι θύμα της αστυνομίας. Τα παιδιά της πέθαναν μέσα σε ένα διάστημα δέκα χρόνων. Αρχικά όλοι οι θάνατοι θεωρήθηκαν "τυχαίοι". Μόνο όταν ανακαλύφθηκε ένα ημερολόγιο της Φόρμπιγκ, όπου ανέφερε ότι "το άγχος με υποχρέωνε να κάνω τρομερά πράγματα" ασκήθηκε δίωξη εναντίον της. Η αδελφή της, Λία Μπράουν, εξέφρασε την κατάπληξή της, που η "Μήδεια" δεν δείχνει κανένα ίχνος μετάνοιας και δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να την υπερασπιστεί ποτέ στο μέλλον. Η ποινή της Φόρμπιγκ θα ανακοινωθεί στις 29 Αυγούστου.

    [11] Την τιμωρία των Αργεντινών δικτατόρων ζητά Ισπανός δικαστής

    9/7/2003 9:31:00 πμ

    Τα περιουσιακά στοιχεία 96 Αργεντινών πρώην στρατιωτικών και αστυνομικών που κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του δικτακτορικού καθεστώτος στη χώρα την περίοδο 1976-83, επιχείρησε να δεσμεύσει, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Ο δικηγόρος Μανουέλ Ολιε, ο οποίος αντιπροσωπεύει θύματα του "βρώμικου πολέμου" στην Αργεντινή τόνισε πως ο Γκαρθόν ζήτησε από τις δικαστικές αρχές στην Αργεντινή να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αξιωματικών αυτών έως του ποσού των 2.65 δισ. ευρώ, εάν αυτοί δεν καταθέσουν ισόποση εγγύηση, που αντιστοιχεί στην αποζημίωση που διεκδικούν τα θύματα στην περίπτωση που οι 96 κριθούν ένοχοι.

    Το 1999 ο Γκαρθόν εγκάλεσε τους 96 αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του πραξικοπήματος Χόρχε Βιδέλα κι ο πρώην αρχηγός ναυτικού Εμίλιο Μασέρα, για γενοκτονία, βασανισμούς και τρομοκρατία. Το 2000 η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε απορρίψει το αίτημα του Γκαρθόν να συλληφθούν οι 96 αξιωματικοί.

    Μολαταύτα, την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητική πηγή τόνισε πως η Αργεντινή ερευνά τη δυνατότητα να ακυρώσει τη νομοθεσία που προστατεύει τους στρατιωτικούς από πιθανή έκδοσή τους για να δικαστούν σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν στη διάρκεια του "βρώμικου πολέμου".

    Αντιπρόσωποι των θυμάτων τόνισαν πως τα δείγματα για μία αλλαγή θέσεων της κυβέρνησης στην Αργεντινή ενεθάρρυναν τον Γκαρθόν να ξανακαταθέσει το ένταλμα σύλληψής τους.

    Το αρχικό ένταλμα αφορούσε τη σύλληψη 48 υπευθύνων, όμως έκτοτε δύο από αυτούς, μεταξύ των οποίων κι ο πρώην στρατιωτικός πρόεδρος Λεοπόλδο Γκαλτιέρι, απεβίωσαν.

    [12] ΗΠΑ: Υποδιευθυντής σχολείου ύποπτος για τη δολοφονία της οικογένειάς του

    8/7/2003 10:50:00 μμ

    Τον υποδιευθυντή ενός δημοτικού σχολείου της Καλιφόρνια αναζητά η αστυνομία ως κύριο ύποπτο αφότου η πρώην σύζυγος του, η μητέρα της και τρία ανήλικα παιδιά βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους. Ο Βίνσεντ Μπράδερς, 41 ετών, είναι ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην πόλη Μπέικερσφιλντ της κεντρικής Καλιφόρνια, όπως δήλωσε η αστυνομικός Μέρι Ντεγκίαρ. "Ψάξαμε σε όλα τα μέρη όπου θα έπρεπε να είναι και δεν στάθηκε δυνατόν να τον εντοπίσουμε. Είναι πολύ ύποπτο αυτό", τόνισε. Ο Μπράδερς ήταν υποδιευθυντής σε ένα τοπικό δημοτικό σχολείο και πατέρας τουλάχιστον δύο από τα τρία παιδιά που βρέθηκαν νεκρά. Το ένα ήταν ηλικίας μόλις 2 μηνών και το άλλο περίπου 5 ή 6 ετών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

    [13] Νέα αμερικανική απώλεια στο Ιράκ

    9/7/2003 8:42:00 πμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα, την οποία όμως δεν δέχθηκε κατά τη διάρκεια κάποιας μάχης, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό επιτελείο δυνάμεων, χωρίς να κάνει καμία διευκρίνιση σχετικά με τις συνθήκες του τραυματισμού του. Τουλάχιστον 29 αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει τον θάνατο από την ημέρα που ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε το τέλος των κυρίως στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, την 1η Μαΐου, γεγονός το οποίο οφείλεται σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, στην ταχύτητα της αμερικανικής προέλασης στο Ιράκ και τη σύντομη κατάληψη της Βαγδάτης.

    ''Αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα εξαιτίας της πολύ επιτυχούς έκβασης του πολέμου'', τόνισε χθες ο Ντάγκλας Φέιθ ένας από τους επιτελείς του Πενταγώνου για τον πολιτικό σχεδιασμό, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

    Ανάμεσα στα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί είναι οι λεληλασίες, οι δολιοφθορές και οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ, τόνισε ο Φέιθ, προσθέτοντας πως στόχος των ΗΠΑ είναι να παγιώσουν πρώτα ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατόπιν να προωθήσουν μία ανεξάρτητη κυβέρνηση.

    ''Δεν έχουμε πρόθεση να καταστήσουμε το Ιράκ από την πίσω αυλή της διεθνούς κοινότητας. Το Ιράκ θα πρέπει να είναι μία υπερήφανη, κυρίαρχη χώρα, που θα σταθεί στα πόδια του αμέσως μόλις μπορέσει'', τόνισε ο Φέιθ, αρνούμενος ωστόσο να εξειδικεύσει πόσες αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις θα απαιτηθούν στο Ιράκ κατά τη μεταβατική μεταπολεμική περίοδο, ή πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή.

    [14] Σύλληψη ιρακινού για σχέση με την Αλ-Κάιντα

    9/7/2003 9:53:00 πμ

    Την σύλληψη ενός αξιωματούχου της ιρακινής αντικατασκοπίας, ο οποίος πιστεύεται πως είχε συναντηθεί με τον ηγέτη του πυρήνα των αεροπειρατών της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου μόλις λίγους μήνες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν την Τρίτη επίσημες αμερικανικές πηγές. Πρόκειται για τον Αχμαντ Χαλίλ Ιμπραχίμ Σαμίρ αλ Ανι που σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους συνάντησε τον Απρίλιο του 2001 στην Πράγα τον Μοχάμεντ Αττα. Η CIA και το FBI δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως πραγματοποιήθηκε όντως αυτή η συνάντηση. Μολονότι δεν υπάρχουν τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν κάποια σχέση μεταξύ Βαγδάτης και γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου , οι ΗΠΑ προκειμένου να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την αμεσότητα του πολέμου κατά του Ιράκ είχαν υποστηρίξει πως το καθεστώς Σαντάμ διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2003 - 9:28:33 UTC