Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα''
  • [02] Εντονη η αντίδραση των κομμάτων στις εξαγγελίες
  • [03] Προφυλακιστέοι τοπικοί άρχοντες της Αχαΐας
  • [04] Ηλικιωμένος στη Θεσσαλονίκη κατείχε αρχαία
  • [05] Κατεφαδίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό
  • [06] Βουλευτής της ΝΔ καταγγέλει τη Διαμαντοπούλου
  • [07] Επίθεση της ΝΔ κατά της Αννα Διαμαντοπούλου
  • [08] Τοξικομανής μαχαίρωσε ταξιτζή και συνελήφθη
  • [09] Σύλληψη Δημάρχου Λούτσας για το γκρέμισμα αυθαιρέτων
  • [10] Υπέρ των προιόντων βιοτεχνολογίας η Ιταλική Προεδρία
  • [11] Απόφαση παράτασης των ενισχύσεων στις αερομεταφορές
  • [12] Αλλοθι δίνει μάρτυρας στη Σωτηροπούλου
  • [13] Απερρίφθη αίτημα του Β. Τζωρτζάτου
  • [14] Πακιστάν: Ισόβια δεσμά σε δημοσιογράφο για βλάσφημη επιστολή
  • [15] Στη Νότια Αφρική ο Μπους
  • [16] Ενοπλη επίθεση σε εστιατόριο των Σκοπίων
  • [17] Μπουρούντι: Πυρά ανταρτών πλήττουν την πρωτεύουσα
  • [18] Χέρι βοήθειας ΗΠΑ προς τον Αμπάς
  • [19] Μειώνεται η δημοτικότητα του Μπους
  • [20] Τουρκία: Νεκρό δίχρονο αγοράκι σε ανταλλαγή πυροβολισμών
  • [21] Δύο ακόμα συλλήψεις από τον κατάλογο των ''55''
  • [22] Διεθνές κέντρο επιτήρησης της κατοχής από ΜΚΟ
  • [23] Απεργία διαρκείας των βενζινοπωλών από τη Δευτέρα
  • [24] ΕΡΤ: Παρουσίαση προγράμματος μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [25] Βαριά ήττα της Εθνικής Βόλει από την Τσεχία
  • [26] Απειλητικά e-mails σε διευθυντές της Μπάγερν
  • [27] Στον ΠΑΟΚ παραμένει ο Τοχούρογλου
  • [28] Θαλάσσιο ράλυ Αιγαίου τουρκικών ιστιοφόρων
  • [29] 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου
  • [30] Η Φιλαρμονική τoυ Ντoυισμπoυργκ τιμά τον Μ. Καρύδη
  • [31] Ωορρηξία πολλές φορές το μήνα; Ίσως ναι
  • [32] Μετά από 600 χρόνια η Γρανάδα αποκτά και πάλι τέμενος
  • [33] Πρώην αιμολήπτης ο μεγαλύτερος αιμοδότης στον κόσμο

    [01] ''Νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα''

    9/7/2003 2:48:00 μμ

    Μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος εξήγγειλε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε, ξεκινά μια ''νέα εποχή για την πολιτική και το πολιτικό σύστημα''. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι η υιοθέτηση νέου μοντέλου ''πόθεν έσχες'', καθώς και αυστηρότεροι έλεγχοι των βουλευτών, προκειμένου να περισταλούν τα φαινόμενα συναλλαγής. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ''ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο στο διασυρμό και ούτε να αφήνει σκιές να αιωρούνται. Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    Αυστηρός και αναδρομικός έλεγχος του ''πόθεν έσχες'' των βουλευτών

    Για το "πόθεν έσχες'' ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ελεγχθούν οι δηλώσεις όλων όσων εξελέγησαν βουλευτές από το 1990 και μετά και πως θα ενισχυθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

    Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και βουλευτές, θα ζητηθεί δήλωση και επαλήθευση κάθε χρηματοπιστωτικής συναλλαγής από το 1998-2000 ενώ τα στοιχεία θα επαληθευτούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Επίσης επεκτείνεται το υπουργικό ασυμβίβαστο για διενέργειες χρηματιστηριακών πράξεων σε βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και επικεφαλής δημοσίων οργανισμών και απαγορεύεται η μετοχική τους συμμετοχή σε off shore εταιρείες.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, στη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και στον καθορισμό ορισμένων θεμελίων για τη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα και στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν μια ανάλογη διαδικασία για να συμβάλουν στον τερματισμό της εκστρατείας δυσφήμησης του πολιτικού κόσμου.

    Τέλος, τόνισε πως πρέπει να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος για το εκλογικό σύστημα ως προς την αναμόρφωση του οποίου το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει ορισμένες προτάσεις-κατευθύνσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας.

    ''Ελπίζω στη θετική ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, ''στην ανάπτυξη ενός υπεύθυνου διαλόγου που τώρα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ''.

    Σειρά επαφών Σημίτη - Συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Λαλιώτη

    Ο πρωθυπουργός πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με υπουργούς του, στέλνοντας έτσι μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου με την καθημερινή επίβλεψη απο τον ίδιο.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, Μεταφορών Χρήστο Βερελή, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, ενώ θα προεδρεύσει συνεδρίασης του ΔΕΣΟΠ.

    Το στίγμα των επικείμενων πρωτοβουλιών και της αγαστής συνεργασίας του με τον Πρωθυπουργό, έδωσε πάντως την Τρίτη, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Μετά από συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη ανακοίνωσε το σύνθημα: "νέο ξεκίνημα σε Κυβέρνηση και κόμμα".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον απερχόμενο γραμματέα του κόμματος, Κώστα Λαλιώτη ο οποίος τον ενημέρωσε για όλο το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Λαλιώτης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ανανεώθηκε και συγκροτήθηκε, και αυτό αποτελεί ένα θετικό κεκτημένο που τα νέα όργανα πρέπει να το σεβαστούν και να το αξιοποιήσουν.

    [02] Εντονη η αντίδραση των κομμάτων στις εξαγγελίες

    9/7/2003 7:31:00 μμ

    Ελεγχο του ''πόθεν έσχες'' από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από το 1974 και μετά, άνοιγμα όλων των χρηματιστηριακών κωδικών βουλευτών, υπουργών και διοικητών οργανισμών, καθώς και νομοθετική ρύθμιση με έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, επανάληψη των προτάσεων για τη διαφάνεια και απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, περιελάμβανε η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στις δηλώσεις του κ. Σημίτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι δεν εννοεί αυτά που λέει για τη διαφάνεια στο Χρηματιστήριο, αφού έχει απορρίψει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι επέβαλε με αυτό τον τρόπο συγκάλυψη και ατιμωρησία, ενώ σημείωσε ότι ''το σκάνδαλο αυτό δεν παραγράφεται''. Την ανάγκη να υπάρξει διάλογος για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να συμμετάσχει σε αυτήν. Σε ότι αφορά το άνοιγμα των κωδικών του βουλευτών, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες και κάλεσε τη ΝΔ να πράξει το ίδιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και της διοικητικής διαίρεσης των Περιφερειών, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης σημείωσε ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ όταν αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας προχωρούσε σε αλλαγές του εκλογικού συστήματος, ενώ μίλησε για αναξιοπιστία και ανεντιμότητα.

    Σημείωσε ότι τέτοιου είδους αλλαγές δεν γίνονται στο τέλος της θητείας μιας κυβέρνησης και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την οποία, όπως είπε, κήρυξε πριν από λιγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του. Για έναν τέτοιο διάλογο, είπε ο κ. Καραμανλής, απαιτείται μινιμουμ αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εμείς, τόνισε, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση στο ελάχιστο.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του που είχαν συμπεριληφθεί σε πρόταση νόμου για τη διαφάνεια στα δημόσια έργα, στις συμβάσεις και τα ΜΜΕ.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει υποκριτικά ''τα περί διαφάνειας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι προωθεί'' και δηλώνει ότι παραμένει σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

    Για το ''πόθεν έσχες'' αναφέρει ότι οι βουλευτές του δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την εφαρμογή του, αφού δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Εξάλλου, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει γελοίο τον ''ισχυρισμό της κυβέρνησης, ότι υποψήφιοι βουλευτές "λαδώνονται", επειδή υποχρεωτικά έχουν πολλά προεκλογικά έξοδα''.

    Για ρεσιτάλ διγλωσσίας, δημαγωγίας και εκφυλιστικά φαινόμενα στο δημόσιο βίο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΝ για καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε, όπως είπε, να πάψει η δημοκρατία να είναι διαπλεκόμενη και συναλλασσόμενη.

    ''Μεγάλος ντόρος για το τίποτα'', σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια στην πολιτική. Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί στα μεγάλα και τα καθημερινά προβλήματα του Έλληνα πολίτη, ότι μίλησε υποκριτικά και γενικόλογα για τη διαφάνεια και για καθαρούς όρους του εκλογικού αγώνα, όταν όπως είπε, η κυβέρνηση, με τους νόμους που υπάρχουν, αποκλείει κόμματα από τα ΜΜΕ. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, ενώ για το θέμα του ''πόθεν έσχες'' των βουλευτών και των άλλων δημοσίων λειτουργών σημείωσε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, που δεν έχει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Σημαντικά χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΕΚΑ τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικότερο να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια και ουσιαστικός έλεγχος για την υλοποίησή τους. Σχετικά με το εκλογικό σύστημα, η ΑΕΚΑ επαναφέρει την πρότασή της για προώθηση του ''γερμανικού'' εκλογικού συστήματος ή παραλλαγής του, καθώς όπως σημειώνει, αυτό συνδυάζει αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα και δημιουργεί προϋποθέσεις για εκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση.

    [03] Προφυλακιστέοι τοπικοί άρχοντες της Αχαΐας

    9/7/2003 3:16:00 μμ

    Αναστάτωση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αχαΐα έχει προκαλέσει η απόφαση του εισαγγελέα και του ανακριτή Αιγίου να προφυλακιστούν ο δήμαρχος Συμπολιτείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αχαΐας κ. Στάθης Αθανασόπουλος- Σερέτης και όλο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την καταγγελία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ότι προέβησαν σε επιζήμια για το δημόσιο συμφωνία με την εταιρία "Μοχλός" για να καθαριστεί ο ποταμός που διασχίζει την Πάτρα.

    Συγκεκριμένα, ο δήμος Συμπολιτείας το 1999 είχε αναθέσει στην εταιρία τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού που διασχίζει την πόλη, με τη συμφωνία η εταιρία να αγοράσει τα περισσεύματα αδρανών υλικών αντί 200 δρχ. το κυβικό. Η κτηματική εταιρία του δημοσίου, όμως, παρενέβη και υποστήριξε ότι η τρέχουσα τιμή ήταν 500 δρχ το κυβικό και ως εκ τούτου ζημιώθηκε το δημόσιο.

    Ο εισαγγελέας όρισε για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους εγγύηση 300.000 δραχμών, αλλά αυτοί αρνούνται να την καταβάλουν σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θάνος Καρμπής, "εάν δεν καθαρίσουμε τα ποτάμια και πλημμυρίσουμε, γινόμαστε επιλήσμονες των καθηκόντων μας και αν τα καθαρίσουμε γινόμαστε εγκληματίες. Ήδη τοπικές αρχές, πολιτικοί παράγοντες και επαγγελματικές οργανώσεις ετοιμάζονται για δυναμικά διαβήματα στα συναρμόδια υπουργεία".

    [04] Ηλικιωμένος στη Θεσσαλονίκη κατείχε αρχαία

    9/7/2003 2:32:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ηλικιωμένος στη Θεσσαλονίκη κατείχε αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται στα κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Πρόκειται για τον Β. Η., 78 χρόνων, συνταξιούχο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας διότι ύστερα από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην εξοχική του κατοικία στη Ν. Σκιώνη Χαλκιδικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Μία μαρμάρινη ανδρική νεανική κεφαλή, 2 κιονόκρανα, 1 πήλινο όστρακο, 1 στόμιο αμφορέα, 1 παλαίτυπο βιβλίο του 1806, 4 ξυλόγλυπτα, 2 σταυροί αγιασμού, 20 εικόνες διαφόρων διαστάσεων, 1 ειλητάριο σε περγαμηνή, 4 δαχτυλίδια, 1 μολύβδινος σταυρός, 2 ασημένια νομίσματα, 1 χάλκινο σφράγισμα, 3 δακτυλιόλιθοι, 244 νομίσματα, 1 χρυσό δαχτυλίδι, 1 χάλκινο περίαπτο καθώς και ένα πιστόλι με 139 φυσίγγια.

    Ελεύθερος λόγω υγείας

    Τα αντικείμενα σύμφωνα με γνωματεύσεις αρμοδίων αρχαιολόγων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Ο 78χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα λόγω προβλημάτων υγείας, που αντιμετωπίζει.

    Η σχηματισθείσα δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και του νόμου περί όπλων υπεβλήθη στον εισαγγελέα.

    [05] Κατεφαδίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό

    9/7/2003 7:40:00 μμ

    Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή του Κηφισού. Τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής άρχισαν την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος στην κοίτη του Κηφισού, υλοποιώντας σχετική τελεσίδικη απόφαση που είχε εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Τους τελευταίους δέκα μήνες τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής έχουν κατεδαφίσει δεκάδες αυθαίρετα κτίσματα, στην περιοχή της ζώνης προστασίας του Κηφισού. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Μιχάλης Κυριακίδης τόνισε ότι ''η περιφέρεια Αττικής παραμένει αμετακίνητη στον στόχο που έχει θέσει για την κατεδάφιση κραυγαλέων αυθαίρετων κτισμάτων που προσβάλλουν το περιβάλλον και αποτελούν πρόκληση για κάθε ευνομούμενη πολιτεία''.

    [06] Βουλευτής της ΝΔ καταγγέλει τη Διαμαντοπούλου

    9/7/2003 2:42:00 μμ

    Τεράστιο θέμα ηθικής τάξης τόσο για τον υπουργό Εργασίας, κατά την περίοδο 1998-2003, όσο και για την Ελληνίδα επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, θέτει με ανακοίνωση του ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος. Όπως αναφέρει, βάσει των απαντήσεων, που έλαβε σε ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων από τους αρμόδιους σχετικά με τη μετοχική σύνθεση, τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων και τις μεταβολές τους των ανώνυμων εταιριών ΕΡΓΟΠΛΑΝ, ΚΕΚ ΕΡΓΩΝ και ΜΕΤΡΟΝ ΜΙΝΤΙΑ, προκύπτει ότι συμμετείχε η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο σύζυγός της Ιωάννης Σαβαλάνος.

    Συγκεκριμένα αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία ΕΡΓΟ-ΠΛΑΝ ΑΕ, της οποίας μέτοχος εμφανίζεται η κυρία Διαμαντοπούλου, το διάστημα 27/6/1992 έως 25/6/1993 και από 1/2/1991 έως 21/11/1993 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου, ενώ στις 22/11/1993, μετά την παραίτηση της, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο σύζυγός της Γιάννης Σαβαλάνος έως 30/5/2001.

    Όπως αναφέρει ο κ. Νάκος, μαζί με την ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ, που ίδρυσε η ΕΡΓΟΠΛΑΝ το 1995, έχουν υπογράψει μεγάλης έκτασης συμβάσεις με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης του Β' ΚΠΣ και των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,2 εκατ. ευρώ (1,7 δισ. δρχ.) για την περίοδο 1998-2003.

    [07] Επίθεση της ΝΔ κατά της Αννα Διαμαντοπούλου

    9/7/2003 2:02:00 μμ

    Τεράστιο θέμα ηθικής τάξης τόσο για τον υπουργό Εργασίας, κατά την περίοδο 1998- 2003, όσο και για την ελληνίδα επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, θέτει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος. Όπως αναφέρει ο κ. Νάκος μετά από έρευνα που έκανε σχετικά με τη μετοχική σύνθεση, τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων και τις μεταβολές τους των ανώνυμων εταιριών ΕΡΓΟΠΛΑΝ, ΚΕΚ ΕΡΓΩΝ και ΜΕΤΡΟΝ ΜΙΝΤΙΑ, προκύπτει ότι στο διοικητικό συμβούλιο των εν λόγω εταιρειών συμμετείχε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου ή ο σύζυγός της Ιωάννης Σαβαλάνος. Οι εταιρίες αυτές όπως αναφέρει ο κ. Νάκος, έχουν υπογράψει μεγάλης έκτασης συμβάσεις με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Β΄ΚΠΣ και των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων ύψους 1,7 δις δραχμών.

    [08] Τοξικομανής μαχαίρωσε ταξιτζή και συνελήφθη

    9/7/2003 1:50:00 μμ

    Νεαρός τοξικομανής έκανε σήμα σε οδηγό ταξί στο κέντρο της Αθήνας και όταν επιβιβάστηκε σε αυτό ζήτησε να τον μεταφέρει στην Αγία Παρασκευή. Όταν έφθασαν στην οδό Δημητρίου Ράλλη 14 ο νεαρός που ήταν τοξικομανής έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τέσσερις φορές δυο στο λαιμό και δυο στην κοιλιά τον Σπύρο Παπιδάκη 58 χρόνων και στη συνέχεια αφού πήρε τις εισπράξεις του ταξιτζή (50 ευρώ) τράπηκε σε φυγή. Όμως ξέχασε στο πίσω κάθισμα που καθόταν το τσαντάκι του μέσα στο οποίο μεταξύ των άλλων υπήρχε και η αστυνομική του ταυτότητα. Οι αστυνομικοί έτσι εντόπισαν το δράστη και κατά τις 9.30 χθες το βράδυ τον συνέλαβαν σε καφετέρια στα Πατήσια. Πρόκειται για τον Ανέστη Τερίκογλου 25 ετών ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την αγορά ναρκωτικών.

    Εκτός κινδύνου ο ταξιτζής

    Μετά τη σύλληψή του ο νεαρός δράστης οδηγήθηκε στην υποδιεύθυνση βορειοανατολικής Αττικής όπου ανακρινόμενος ομολόγησε την πράξη του και είπε ότι σε μικρή απόσταση από το ταξί πέταξε το μαχαίρι. Ο Παπιδάκης, αν και σοβαρά τραυματισμένος κατόρθωσε να επικοινωνήσει με το "Σι-Μπί" με συναδέλφους του στους οποίους ανέφερε το περιστατικό και ζήτησε βοήθεια. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", όπου και νοσηλεύεται, ενώ όπως είπαν οι γιατροί φαίνεται ότι διέφυγε τον κίνδυνο.

    Ο δράστης με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία, ενώ όπως έγινε γνωστό έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την αστυνομία με διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

    [09] Σύλληψη Δημάρχου Λούτσας για το γκρέμισμα αυθαιρέτων

    9/7/2003 6:54:00 μμ

    Εντολή για τη σύλληψη του Δημάρχου Λούτσας, έδωσε ο εισαγγελέας, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ιδιοκτήτης αυθαίρετης καντίνας. Ο κ. Γ. Κασσίμης, με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αλλά χωρίς την έγκριση της περιφέρειας είχε προχωρήσει στο γκρέμισμα με μηχανήματα του Δήμου, όλων των υπαίθριων καντινών κατά μήκος της ακτής της Αρτέμιδας. Οι αστυνομικοί οδήγησαν το Δήμαρχο Λούτσας, στο τμήμα της περιοχής και αφέθηκε ελεύθερος μετά τον ορισμό τακτικής δικάσιμου.

    Είχαν μετατρέψει τις τροχοκαντίνες σε κτίσματα

    Στην παραλία της Αρτέμιδας, οι άδειες λειτουργίας που είχαν δοθεί αφορούσαν τροχοκαντίνες, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες να τις μετατρέψουν σε κτίσματα, που μάλιστα αποτελούσαν μεγάλη εστία μόλυνσης.

    Η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ήταν να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

    Η 20ημερη προθεσμία που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες είχε λήξει πριν από τρεις μήνες.

    Δεν συμμορφώθηκαν όμως, γιατί δεν περίμεναν ότι ο Δήμος θα προέβαινε στην κατεδάφισή τους.

    [10] Υπέρ των προιόντων βιοτεχνολογίας η Ιταλική Προεδρία

    9/7/2003 1:48:00 μμ

    Την άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης στο εγγύς μέλλον, που επιβάλλει στα περισσότερα προϊόντα βιοτεχνολογίας, περιμένει από την ΕΕ ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων για το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας Τζοβάνι Αλεμάνο. Ο Αλεμάνο δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι κανονισμοί που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την παρακολούθηση και τις ετικέτες στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές επαρκούν για να αρχίσουν τώρα να εγκρίνονται εισαγωγές.

    Θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να υπάρξουν κανονιστικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο ώστε να επιτραπούν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

    "Χρειαζόμαστε ακόμη μόνο λίγους μήνες", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αναφερόμενος στο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξουν αυτοί οι κανονισμοί.

    Ο Αλεμάνο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η Ιταλία ξεκινάει την εξάμηνη Προεδρία της στην ΕΕ.

    [11] Απόφαση παράτασης των ενισχύσεων στις αερομεταφορές

    9/7/2003 7:47:00 μμ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2002 στο καθεστώς ενισχύσεων στον τομέα των αερομεταφορών που είχαν χορηγήσει εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ορισμένες κατηγορίες ενισχύσεων, όπως είναι οι ενισχύσεις για τις ασφάλειες, ''έχουν στόχο να επανορθώσουν τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από έκτακτες περιπτώσεις'' και μπορούν να χορηγηθούν κατ' εξαίρεση των κανόνων στρέβλωσης του ανταγωνισμού στον τομέα των αερομεταφορών.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της στις ειδικές ενισχύσεις που χορήγησαν η Ελλάδα, η Δανία, η Ισπανία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Βρετανία στον τομέα των αερομεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που ανέκυψαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης τις δηλώσεις της στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2002, σύμφωνα με τις οποίες, η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά των αερομεταφορών δεν δικαιολογεί πλέον μία νέα παράταση των εθνικών μηχανισμών εγγύησης.

    Ετσι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από τις 31 Οκτωβρίου 2002 η Επιτροπή συνεχίζει να εφαρμόζει ανά περίπτωση τις διατάξεις της Συνθήκης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.

    [12] Αλλοθι δίνει μάρτυρας στη Σωτηροπούλου

    9/7/2003 4:06:00 μμ

    Με την κατάθεση της παιδικής φίλης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Νικολέτας Σταματούκου, υπαλλήλου στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η ακροματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίστηκε με την κατηγορουμένη το 1972 σε ορφανοτροφείο στην Καβάλα όπου μεγάλωσαν. Νωρίτερα, κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης της Σωτηροπούλου, Στυλιανός Σωτηριάδης, τραπεζικός υπάλληλος.

    Σύμφωνα με την κ. Σταματούκου, η Σωτηροπούλου ήταν στοργικό και ευαίσθητο άτομο. Όπως είπε, είχε γνωρίσει το Σάββα Ξηρό και τον αδελφό του Χριστόδουλο, αλλά και το Δημήτρη Κουφοντίνα. Η μάρτυρας ανέφερε ότι στο σπίτι που έμενε η Σωτηροπούλου με το Σάββα είχε δει μηχάνημα μεταξοτυπιών, με το οποίο, όπως είπε, ασχολείτο ο Σάββας, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον της έδρας.

    Η κ. Σταματούκου είπε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν πολύ τρυφερό άτομο και πολύ καλός φίλος, ενώ, όπως ανέφερε, μετά το περασμένο καλοκαίρι προσπαθώντας να εξηγήσει τα γεγονότα σκέφτηκε ότι όταν κάποιος "θέλει πολύ κάτι καλύτερο μπορεί να φτάσει στο σημείο και να σηκώσει όπλο".

    Από την πλευρά του, ο Σωτηριάδης είπε ότι γνώρισε τη Σωτηροπούλου και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως Δημήτρη Σωτηρόπουλο, τον Αύγουστο του 1993 στη Δονούσα με αφορμή την παρέα που έκανε εκεί ο γιος του Ορέστης-Παύλος με τον γιο της Σωτηροπούλου, Έκτορα.

    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά, στις 29 Ιουνίου 2002 η Σωτηροπούλου με τον Έκτορα ήταν στο σπίτι του λόγω της ονομαστικής εορτής του γιου του. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τους μετέφερε στο σπίτι του ο Κουφοντίνας ο οποίος όμως δεν έμεινε στη γιορτή γιατί είχε δουλειά. Όπως είπε ο κ. Σωτηριάδης, ο Κουφοντίνας επέστρεψε για να πάρει τη γυναίκα και το παιδί το βράδυ, είκοσι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και δεν έδειχνε καθόλου καλά.

    "Έδειχνε κάτωχρος". Ηθελε μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας, να φύγουν αμέσως επικαλούμενος στομαχόπονο. Ο Σωτηριάδης ανέφερε ότι το 1994 με αφορμή έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Περού είχε συζητήσει με τον Δημήτρη Κουφοντίνα για την τρομοκρατική οργάνωση "Φωτεινό Μονοπάτι". Όπως είπε τον είχε ρωτήσει αν πιστεύει ότι "το Μονοπάτι θα μπορούσε να γίνει δρόμος" και ο Κουφοντίνας του είχε απαντήσει ότι αυτές οι επιλογές δεν οδηγούν πουθενά.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα ο Κουφοντίνας έδειχνε χαμηλών τόνων και εσωστρεφής άνθρωπος ενώ ως ζευγάρι με την Σωτηροπούλου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν "ζευγάρι μονογαμικών επιλογών". Κατά τη διάρκεια εξέτασης του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή η συνήγορος υπεράσπισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Γιάννα Κόυρτοβικ ζήτησε να μην επιτρέψει το δικαστήριο καμία ερώτηση σχετικά με τον γιο της κατηγορουμένης.

    [13] Απερρίφθη αίτημα του Β. Τζωρτζάτου

    9/7/2003 2:41:00 μμ

    Την απόρριψη του αιτήματος που υπέβαλε η υπεράσπιση του Βασίλη Τζωρτζάτου για τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης σχετικά με το αποτύπωμα που αποδίδεται στον κατηγορούμενο και βρέθηκε σε αστυνομικό πηλίκιο, το οποίο εντοπίστηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου.

    Ο κ. Λάμπρου επεσήμανε ότι η υπεράσπιση του Τζωρτζάτου επανέρχεται στο θέμα της ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων, για το οποίο έχει ήδη γίνει διεξοδική συζήτηση στο δικαστήριο.

    Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε μη ορθό το αίτημα, νόμω και ουσία, τόσο για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης όσο και για την κλήτευση της καθηγήτριας Γενετικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης κυρίας Ερσης Αμπατζή-Καλφόγλου για να καταθέσει εάν είναι δυνατή η μεταφορά αποτυπωμάτων. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος. Η δίκη συνεχίζεται.

    [14] Πακιστάν: Ισόβια δεσμά σε δημοσιογράφο για βλάσφημη επιστολή

    9/7/2003 2:24:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη ένα δημοσιογράφο με την κατηγορία ότι δημοσίευσε μια βλάσφημη επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα του. Ο Μουναουάρ Μοχσίν, 40 χρόνων, κρίθηκε ένοχος επειδή δημοσίευσε τη βλάσφημη προς τον προφήτη Μωάμεθ επιστολή και καταδικάστηκε επίσης σε πρόστιμο 50.000 ρουπιών (900 δολάρια), δήλωσε ο δικαστής Σαρντάρ Ιρσάντ στη Βορειοδυτική Μεθοριακή Επαρχία, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η επιστολή, η οποία έφερε την υπογραφή Μπεν ΝτΖεκ, δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2001 στη στήλη της αλληλογραφίας των αναγνωστών της εφημερίδας Frontier Post, της οποίας ο Μοχσίν ήταν αναπληρωτής αρχισυντάκτης.

    "Ο Μουναουάρ Μοχσίν ήταν υπεύθυνος για την επιλογή της επιστολής και τη δημοσίευσή της", αποφάνθηκε το δικαστήριο, προσθέτοντας πως παραβίασε τον ποινικό κώδικα. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την ημέρα, που δημοσιεύτηκε η επιστολή ενώ έχει στη διάθεσή του μερικές ημέρες για να ασκήσει έφεση.

    Ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μαχμούντ Σαχ Αφρίντι, ο οποίος καταζητείται από την αστυνομία. Τα γραφεία της Frontier Post είχαν λεηλατηθεί από εξτρεμιστές μετά τη δημοσίευση της επίμαχης επιστολής και η κυβέρνηση είχε κλείσει την εφημερίδα επί δύο μήνες.

    [15] Στη Νότια Αφρική ο Μπους

    9/7/2003 1:14:00 μμ

    Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι δέχθηκε σήμερα το πρωί τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους στην Πραιτόρια, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, πριν την έναρξη των κατ΄ιδίαν συνομιλιών τους στην κατοικία του Νοτιοαφρικανού Προέδρου. Η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών θα διευρυνθεί λίγο αργότερα με την παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, της συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και της Νοτιοαφρικανής υπουργού Εξωτερικών Νκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν στις συγκρούσεις και στις κρίσεις στην Αφρική, όπως στη γειτονική Ζιμπάμπουε, το εμπόριο, τη βοήθεια στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Νότια Αφρική είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου Μπους στην Αφρική, ο οποίος μετά τη Σενεγάλη, την οποία επισκέφθηκε χθες, θα ταξιδέψει στη Μποτσουάνα αύριο, στην Ουγκάντα την Παρασκευή και στη συνέχεια στη Νιγηρία.

    [16] Ενοπλη επίθεση σε εστιατόριο των Σκοπίων

    9/7/2003 6:44:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν, σε ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στα Σκόπια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ένοπλοι εισέβαλαν σε εστιατόριο, στην περιοχή Τσάιρ των Σκοπίων και πυροβόλησαν κατά ορισμένων πελατών που βρίσκονταν εκεί. Οι άγνωστοι δράστες, μετά τους πυροβολισμούς διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο είχε κλεμμένες πινακίδες. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Νεζίρι Ρίντβαν, γνωστός εγκληματίας αλβανικής εθνικότητας, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων θυμάτων δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί. Η αστυνομία πιστεύει ότι τα κίνητρα της δολοφονικής αυτής της επίθεσης σχετίζονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματικών ομάδων.

    [17] Μπουρούντι: Πυρά ανταρτών πλήττουν την πρωτεύουσα

    9/7/2003 2:54:00 μμ

    Τουλάχιστον δύο πολίτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι, από βλήμα όλμου που είχε στόχο την Κεντρική Τράπεζα της πόλης, ενώ ένα άλλο βλήμα όλμου που είχε στόχο την κεντρική αγορά της πρωτεύουσας προκάλεσε απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το πρώτο βλήμα όλμου το οποίο έριξαν Χούτου των Εθνικοαπελευθερωτικών Δυνάμεων, έπεσε στον περίβολο της Τράπεζας της Δημοκρατίας του Μπουρούντι, σκοτώνοντας δύο εργάτες που κατασκεύαζαν έναν τοίχο και τραυμάτισε δυο εργάτες και έναν υπάλληλο της τράπεζας. Στην κεντρική αγορά, στην καρδιά της Μπουζουμπούρα, προκλήθηκε πανικός από την επίθεση με βλήμα όλμου και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου, πολλά άτομα κείτονταν στο έδαφος.

    [18] Χέρι βοήθειας ΗΠΑ προς τον Αμπάς

    9/7/2003 2:40:00 μμ

    Πιέσεις προς την ισραηλινή πλευρά, για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων θα ασκήσουν οι ΗΠΑ, μέσω του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή Τζον Γουλφ, προκειμένου να αμβλυνθεί η εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Μαχμούτ Αμπάς απείλησε την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που η Φατάχ δεν υποστηρίξει την τακτική του απέναντι στους Ισραηλινούς. Υπέκυψε τελικώς στα τραύματά του ο ένας από τους δύο Παλαιστίνιους που τραυματίσθηκαν το πρωί της Τετάρτης από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, στη διάρκεια νέας επιχείρησης για τη σύλληψη Παλαιστινίου μαχητή, ο οποίος πάντως κατόρθωσε να διαφύγει. Οι δύο Παλαιστίνιοι, ένας άνδρας και η σύζυγός του, τραυματίσθηκαν σοβαρά στην κοινότητα Μπούρκιν, κοντά στη Τζενίν, όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του καταζητούμενου, στελέχους της Φατάχ.

    Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει η μεικτή υπουργική ισραηλο-παλαιστινιακή επιτροπή για τα ζητήματα ασφαλείας. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Σαούλ Μοφάζ και ο Παλαιστίνιος υπουργός για Ζητήματα Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταλάν θα είναι οι επικεφαλής των αντιστοίχων αντιπροσωπειών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η δημιουργία αυτής της επιτροπής είχε ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία επετεύχθη συμφωνία για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τονκ βόρειο τομέα της Λωρίδος της Γάζας και από τη Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με το Bρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [19] Μειώνεται η δημοτικότητα του Μπους

    9/7/2003 1:02:00 μμ

    Η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους μειώθηκε αισθητά μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, εξαιτίας των ανησυχιών της κοινής γνώμης των ΗΠΑ για την εξέλιξη της κατοχής στο Ιράκ και την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκαλύπτει σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Pew. Το ποσοστό των θετικών απόψεων μειώθηκε κατά 14 μονάδες μετά το τέλος του πολέμου για να φθάσει σήμερα στο 60%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Για το 62% των ερωτηθέντων, ο πρόεδρος Μπους δεν κάνει αρκετά ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία (έναντι ποσοστού 53% το Μάιο). Το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα αυξανόμενα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

    Ιράκ, οικονομία και υγεία οι λόγοι

    Την ώρα που οι αμερικανικές απώλειες πολλαπλασιάζονται στο Ιράκ, λιγότερο από το 1/4 των ερωτηθέντων (23%) κρίνει πολύ θετική την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ το 21% εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά. Στη διάρκεια του πολέμου, μόνο το 10% των ερωτηθέντων είχε αρνητική θέση για όσα συνέβαιναν στο Ιράκ. Ωστόσο, τα 2/3 των Αμερικανών (67%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη σωστή απόφαση κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν (το ποσοστό ήταν 74% όταν ο Τζορτζ Μπους δήλωσε τον τερματισμό του πολέμου την 1η Μαϊου).

    Μεταξύ αυτών, το 88% των Ρεπουμπλικανών συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να ξεκινήσει τον πόλεμο, έναντι 48% των Δημοκρατικών (59% στα μέσα Απριλίου). Την ίδια ώρα το 76% των Ρεπουμπλικανών και το 60% των Δημοκρατικών στηρίζουν την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την εδραίωση εκεί σταθερής κυβέρνησης. Η σφυγμομέτρηση έγινε σε εθνικό επίπεδο σε δείγμα 1.201 ενηλίκων με απόκλιση σφάλματος +/- 4,5%.

    [20] Τουρκία: Νεκρό δίχρονο αγοράκι σε ανταλλαγή πυροβολισμών

    9/7/2003 12:06:00 μμ

    Ένα αγοράκι δύο ετών από τη Βρετανία σκοτώθηκε προχθές στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε ένα καφενείο στην τουρκική πόλη Φότζα, γράφουν σήμερα τουρκικές εφημερίδες. Ο Αλιστερ Γκρίμασον βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, στο καροτσάκι του, όταν ξέσπασε καυγάς μεταξύ τεσσάρων ανδρών σε κοντινό τραπέζι. Ο ένας από τους τέσσερις άνδρες σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν. Η μητέρα του μικρού, Οζλέμ Γκρίμασον, που βρισκόταν στην Τουρκία για να επισκεφθεί τους γονείς της καθώς ζει στη Σκοτία, συνειδητοποίησε ότι το παιδί της είναι νεκρό όταν έφερε το καρότσι μέσα στο καφενείο.

    [21] Δύο ακόμα συλλήψεις από τον κατάλογο των ''55''

    9/7/2003 1:56:00 μμ

    Δυο πρώην αξιωματούχοι του Ιράκ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός. Ο Μιζμπάν Χοντρ Χάντι, τοπικός αξιωματούχος του Μπάαθ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης, παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας ακόμα αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μαχμούντ Ντίαμπ αλ-Αχμαντ, συνελήφθη σε ιρακινή περιοχή, η οποία δεν διευκρινίσθηκε.

    [22] Διεθνές κέντρο επιτήρησης της κατοχής από ΜΚΟ

    9/7/2003 3:01:00 μμ

    Εκπρόσωποι εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσαν την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, τη δημιουργία διεθνούς κέντρου επιτήρησης της κατοχής, το οποίο θα ερευνά και θα καταγγέλλει τις καταχρήσεις των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κέντρο αυτό - International Occupation Watch Center - στην υπηρεσία του οποίου είναι οργανώσεις από τις πέντε ηπείρους, θα διενεργεί έρευνες κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης τους τρόπους και τις μεθόδους της ανοικοδόμησης.

    Έλλειψη διαφάνειας και κατάχρηση εξουσίας

    ''Θα διενεργούμε έρευνες και θα καταγγέλλουμε τις καταχρήσεις των δυνάμεων του συνασπισμού'', δήλωσε ο Τεντ Λιούις, ένας Καλιφορνέζος της οργάνωσης Global Exchange, o oποίος έκανε λόγο για ''αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομες κατασχέσεις αγαθών, αμερικανικές αστυνομικές μεθόδους, μαζικές απολύσεις εργαζομένων". Το κέντρο αυτό ζητεί επίσης από τις δυνάμεις κατοχής να εγγυηθούν την ελάχιστη ασφάλεια και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό, πρόσθεσε.

    Η Μεντέα Μπέντζαμιν, που εκπροσωπεί την οργάνωση United for Peace, μέλη της οποίας είναι 600 ΜΚΟ και αμερικανικές αντιπολεμικές οργανώσεις, έδωσε έμφαση στην έλλειψη διαφάνειας στην πολιτική διαδικασία αλλά και στην κατακύρωση των συμβολαίων για την ανοικοδόμηση.

    ''Η κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου, θα έχει επιλεγεί από το συνασπισμό σε μια εντελώς μυστική διαδικασία. Θα είναι μια κυβέρνηση - μαριονέτα'', είπε, ζητώντας μια εθνικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η ίδια έλλειψη διαφάνειας περιβάλλει και τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση, από τα οποία αποκλείστηκαν ιρακινές εταιρίες ώστε αυτά να δοθούν σε εταιρίες προσκείμενες στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, όπως η Bechtel'', κατέληξε η Μπέντζαμιν.

    [23] Απεργία διαρκείας των βενζινοπωλών από τη Δευτέρα

    9/7/2003 4:29:00 μμ

    Σε επ' αόριστο κλείσιμο των πρατηρίων τους προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι βενζινοπώλες όλης της Ελλάδας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται στα υπόλοιπα των δεξαμενών καυσίμων με τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις αντλίες. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία του κλάδου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετητούν ταμειακές μηχανές, τις οποίες χαρακτηρίζει "αναχρονιστικές", παρά το γεγονός ότι δεν διασφαλίζουν πλήρως τη διαφάνεια. "Πουθενά στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται αυτό το αναξιόπιστο σύστημα, που βγάζει ευθέως παραβάτες τους νόμιμους βενζινοπώλες λόγω των ανεξέλεγκτων διαφορών που προκαλούνται στα καύσιμα από τις θερμοκρασίες'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    [24] ΕΡΤ: Παρουσίαση προγράμματος μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων

    9/7/2003 6:19:00 μμ

    Το πρόγραμμα των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την εμπορική πολιτική της ΕΡΤ εν όψει του 2004, παρουσίασαν στους εκπροσώπους και τους διαφημιστές των Μεγάλων και Διεθνών Χορηγών της "Αθήνα 2004" στην Αίγλη του Ζαππείου ο Πρόεδρος ΔΣ- Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Αγγελος Στάγκος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της εταιρείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κώστας Κέκης, ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Αντώνης Ανδρικάκης.

    Το μεγάλο στοίχημα της ΕΡΤ

    Πρόκληση αλλά και προνόμιο χαρακτήρισε την κάλυψη και τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος και αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία, αναλαμβάνοντας αυτό το εγχείρημα.

    Όπως είπε, η Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση, καλείται να μεταδώσει στους Έλληνες πολίτες το διεθνές σήμα, να καλύψει τα γεγονότα που συμβαίνουν εντός γηπέδων, αλλά και τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα εκτός σταδίων.

    Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, το συνολικό κόστος της προσπάθειας της ΕΡΤ, δηλαδή το κόστος των επενδύσεων για δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών, το κόστος εκπομπών και μεταδόσεων, η χορηγία της ΕΡΤ προς την "Αθήνα 2004" μαζί με το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού και άλλες λειτουργικές δαπάνες, εκτιμάται, ότι θα φτάσει τα 65.000.000 Ευρώ.

    Ρεκόρ απευθείας τηλεοπτικών μεταδόσεων

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Τζώνη Καλημέρης αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού Προγράμματος της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η ΕΡΤ θα μεταδώσει πάνω από 1100 ώρες Ολυμπιακού προγράμματος, οι 800 από τις οποίες θα είναι απευθείας μεταδόσεις, αριθμός που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.

    Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά και επί 17 ημέρες και τα τρία δίκτυα της ΕΡΤ, η ΝΕΤ, η ΕΤ-1 και η ΕΤ-3 θα μεταδίδουν σε 24ωρη βάση αγώνες και εκπομπές.

    Αναφερόμενος στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της ΕΡΤ έναντι της διαφημιστικής αγοράς, ο κ. Καλημέρης υπογράμμισε ότι τα κύρια ζητούμενα της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας θα είναι αφ ενός η τηλεοπτική προστασία των Διεθνών και Μεγάλων Χορηγών και αφ ετέρου η μέγιστη δυνατή προβολή και ταυτοποίησή τους με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

    Το προολυμπιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα

    Στο προολυμπιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα της εταιρείας, αναφέρθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιώργος Χουλιάρας.

    Όπως είπε, το προολυμπιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα της εταιρείας έχει σχεδιαστεί με στόχο την εξοικείωση των τηλεθεατών με το πνεύμα των Αγώνων, μέσα από μια σειρά τηλεοπτικών παραγωγών που θα προβάλλονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και από τα τρία κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης.

    Στόχος της ΕΡΤ, τόνισε ο κ. Χουλιάρας, είναι η σταδιακή αναμόρφωση και των τριών τηλεοπτικών συχνοτήτων της, έτσι ώστε να αποκτήσουν σαφές και αναγνωρίσιμο Ολυμπιακό ύφος.

    Οι αγώνες θα μεταδίδονται και από τα βραχέα

    Στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Δίκτυο της ΕΡΑ, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Αντώνης Ανδρικάκης.

    Όπως τόνισε, το δίκτυο της ΕΡΑ, έχει ήδη μπει σε ολυμπιακή τροχιά, με ειδήσεις, ενημερωτικές εκπομπές, ρεπορτάζ και θέματα που αφορούν στα αθλήματα, την Ολυμπιακή προετοιμασία, την Ιστορία των Αγώνων και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους ακροατές.

    Τις ημέρες διεξαγωγής των Αγώνων, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, η ΝΕΤ 105,8 αλλά και οι περιφερειακοί σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα βρίσκονται σε 24ωρη βάση και σε συνεχή επαφή με όλους τους χώρους όπου θα διεξάγονται αγωνίσματα ή παιχνίδια, ενώ οι αγώνες θα μεταδίδονται και από το δίκτυο των βραχέων κυμάτων για τους απόδημους Έλληνες και τους ναυτικούς.

    Προ-ολυμπιακή γεύση στα test events του Αυγούστου

    Για την κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΕΡΤ θα απασχολήσει περισσότερα από 1000 έως 1200 άτομα (δημοσιογράφους, τεχνικούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και άλλες ειδικότητες).

    Όπως είπε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΡΤ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κώστας Κέκης για το μεγάλο αυτό εγχείρημα η Διοίκηση της ΕΡΤ στηρίζεται στο προσωπικό της εταιρείας που έχει μεγάλη εμπειρία και διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς στις σχετικές προετοιμασίες.

    Ανακοίνωσε επίσης την τηλεοπτική κάλυψη των οκτώ Ολυμπιακών test events που οργανώνει η ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004" τον ερχόμενο Αύγουστο.

    Παρόντες στην εκδήλωση από πλευράς της "Αθήνα 2004" ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΟΕΟΑ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ Γιώργος Μπόλος, ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος, η Διευθύντρια συντονισμού ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων Δήμητρα Κίτσιου, ο Αντιπρόεδρος του ΑΟΒ Γιάννης Έξαρχος, μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Βασίλης Θωμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Τσακίρης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ-3 Δημήτρης Κατσαντώνης, εκπρόσωποι των Μεγάλων και Διεθνών χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων, προμηθευτές ολυμπιακών προϊόντων, contact persons διαφημιστικών εταιριών μεγάλων χορηγών, στελέχη της ΕΡΤ και άλλοι.

    [25] Βαριά ήττα της Εθνικής Βόλει από την Τσεχία

    9/7/2003 7:05:00 μμ

    Με 3-1 έχασε η Εθνική Βόλει από την Τσεχία και αποκλείστηκε από την ημιτελική φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και μπήκε στο παιχνίδι με σωστή υποδοχή καλό ρυθμό και μπλοκ και κέρδισε το πρώτο σετ, θαρρείς και ξεφούσκωσε λίγο αργότερα. Οι Τσέχοι ισοφάρισαν παίρνοντας το 2ο σετ με 25 -19 και εκμεταλλευόμενοι την παντελή έλλειψη φρεσκάδας και αγωνιστικότητας, πήραν και τα δύο επόμενα σετ με 25-21 και 25-15 φτάνοντας στη νίκη με την οποία διατήρησαν ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση.

    [26] Απειλητικά e-mails σε διευθυντές της Μπάγερν

    9/7/2003 6:04:00 μμ

    Απειλές κατά της ζωής τους έλαβαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail) δύο διευθυντικά στελέχη της Μπάγερν Μονάχου, οι Καρλ Χόπφνερ και Ράιμοντ Αουμαν. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο κλείσιμο τριων συνδέσμων φιλάθλων της βαυαρικής ομάδας, των Red Sharks, Club N. 12 και Schickeria Munich. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες. Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων συνδέσμων που "αποκλείστηκαν" την προηγούμενη εβδομάδα, όχι μόνο αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο γεγονός αλλά και το καταδίκασαν.

    [27] Στον ΠΑΟΚ παραμένει ο Τοχούρογλου

    9/7/2003 5:57:00 μμ

    Νέο συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας υπέγαψε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Κυριάκος Τοχούρογλου με τον ΠΑΟΚ, ενώ του δόθηκε και μικρό μέρος των οφειλών που έχει να πάρει από την ομάδα του και που είναι ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δρχ. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ είπε μετά την υπογραφή του συμβολαίου του: "Είχα δώσει το λόγο μου στην καινούργια διοίκηση και στον προπονητή μου τον Αγγελο Αναστασιάδη και ήθελα για πολλούς λόγους να μείνω στην ομάδα. Νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε μια ομάδα με στόχους και φιλοδοξίες. Δεν θέλω κι ούτε μου πέφτει λόγος να σχολιάσω την απόφαση των συμπαικτών μου, που επέλεξαν να συνεχίσουν σε άλλες ομάδες την καριέρα τους. Αυτό διάλεξαν κι αυτό έκαναν. Τους εύχομαι καλή συνέχεια κι εμείς στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια βλέποντας μόνο μπροστά".

    H νέα διοίκηση του ΠΑΟΚ, εξασφάλισε την ασφαλιστική ενημερότητα και την Πέμπτη θα εξασφαλίσει και την φορολογική για την θετική αποφαση της ΕΕΑ που είναι αναγκαίο να συμβεί για να πάρει ο ΠΑΟΚ το πιστοποιητικό συμμετοχής στο προσεχές επαγγελματικό πρωτάθλημα

    [28] Θαλάσσιο ράλυ Αιγαίου τουρκικών ιστιοφόρων

    9/7/2003 3:01:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ο γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, Κώστας Κατσιγιάννης, καλωσόρισε τα πληρώματα των 73 ιστιοφόρων από το Κουσάντασι, στη δεξίωση, που δόθηκε προς τιμήν τους στο ξενοδοχείο "Samos", από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το δήμο Βαθέος και το Λιμενικό Ταμείο. Ο κ. Κατσιγιάννης συνεχάρη την πρωτοβουλία της τουρκικής εταιρίας "Setur" για τη διοργάνωση της μεγάλης ιστιοπλοϊκής διαδρομής, με το όνομα Aegean Yacht Rally, η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού των δυο χωρών. "Στην ελληνοτουρκική συμφωνία τουριστικής συνεργασίας, που υπογράφτηκε το 2000, προβλέπεται συνεργασία και στο θαλάσσιο τουρισμό. Πρόκειται για μια ειδική μορφή με πολλές δυνατότητες στον τομέα των γιότ και μαρίνων", είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΕΟΤ.

    Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα πληρώματα καλωσόρισε ο νομάρχης Μ. Κάρλας, ο οποίος κάλεσε την τουρκική αποστολή, που επέλεξε για δεύτερη χρονιά τη Σάμο ως σταθμό του θαλάσσιου ράλι, μαζί με το υπουργείο Αιγαίου και το Ναυτικό Όμιλο Σάμου, να συμμετάσχουν στο διεθνή ιστιοπλοϊκό Αγώνα Aegean Regatt 2003, που θα γίνει από τις 2-9 Αυγούστου στο Αιγαίο.

    Ο δήμαρχος Βαθέως, Κώστας Καραμηνάς, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσφορά της φιλοξενίας από την ελληνική πλευρά, που αποδεικνύει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν με τη γείτονα χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χαιρετισμοί του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σάμου, Α. Καρράς και του προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, Πέτρου Καλομοίρη.

    [29] 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου

    9/7/2003 6:50:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου (13-27 Ιουλίου), ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη. Οι πρώτες Εθνικές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην ισπανική μεγαλούπολη είναι εκείνες της συγχρονισμένης κολύμβησης και των καταδύσεων, οι οποίες αναχωρούν την Πέμπτη για τη Βαρκελώνη.

    Οι συμμετοχές

    Αναλυτικά, σε κάθε μία από τις συνολικά πέντε ομάδες μετέχουν οι αθλητές:

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ (13 πολίστες): Γιώργος Ρέππας, Χρήστος Αφρουδάκης, Γιώργος Αφρουδάκης, Τάσος Σχίζας, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Νίκος Δεληγιάννης, Στέφανος Σάντα, Θοδωρής Καλακόνας, Αντώνης Βλοντάκης, Γιάννης Θωμάκος, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Λούδης, Δημήτρης Μάζης.

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (13 πολίστριες): Αμαλία Πάτερου, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Γεωργία Ελληνάκη, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Εύη Μωραϊτίδου, Αντιγόνη Ρουμπέση, Σοφία Πετσάλη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Ανθή Μυλωνάκη, Κική Λιόση, Μαρία Κανελλοπούλου, Δήμητρα Ασιλιάν, Γιούλη Λαρά.

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (18 κολυμβητές, τριες): Σπύρος Μπιτσάκης (4Χ100 ελεύθερο), Αλέξανδρος Τσόλτος (4Χ100 ελεύθερο), Ακης Οικονόμου (200-400-4Χ200 ελεύθερο), Απόστολος Τσαγκαράκης (50-100-4Χ100 ελεύθερο, 50 πεταλούδα), Νίκος Ξυλούρης (200-400-4Χ200 ελεύθερο), Δημήτρης Μαγγανάς (800-4Χ100-4Χ200 ελεύθερο), Ανδρέας Ζήσιμος (4Χ200 ελεύθερο), Γιάννης Κοκκώδης (200-400 μικτή ατομική), Γιώργος Διαμαντίδης (1500 ελεύθερο), Σπύρος Γιαννιώτης (800-1500 ελεύθερο), Γιάννης Δρυμωνάκος (200 πεταλούδα, 400 μικτή ατομική), Ζωή Δημοσχάκη (200-400-4Χ100-4Χ200 ελεύθερο), Ζαμπία Μελαχροινού (200 πεταλούδα, 4Χ100-4Χ200 ελεύθερο, 4Χ100 μικτή ομαδική), Ειρήνη Καραστεργίου (50-100 ύπτιο, 4Χ100 μικτή ομαδική), Κάτια Σαρακατσάνη (50-100 πρόσθιο, 200-4Χ100 μικτή ατομική), Νέρι Νιαγκουάρα (50-100-4Χ100 ελεύθερο), Ελενα Κωστή (50-100-200-4Χ100-4Χ200 ελεύθερο, 4Χ100 μικτή ομαδική), Μαριάνα Λυμπερτά (400-800-4Χ200 ελεύθερο).

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (10 αθλήτριες): Χριστίνα Θαλασσινίδου (σόλο, ντουέτο, ομαδικό), Ελευθερία Φτούλη (ντουέτο, ομαδικό), Αποστολία Ιωάννου (ομαδικό), Ευγενία Κουτσούδη (ομαδικό, αναπληρωματική στο ντουέτο), Μαρία Χριστοδούλου (ομαδικό), Ζωή Βουτυράκη (ομαδικό), Ολγα Πελεκάνου (ομαδικό), Ευφροσύνη Γουδά (ομαδικό), Ελένη Γεωργίου (ομαδικό), Σαββίνα Αναστασίου (ομαδικό).

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ (8 αθλητές, -τριες): Νίκος Σιρανίδης (3 μέτρα, 3 μέτρα συγχρονισμένων), Θωμάς Μπίμης (3 μέτρα, 3 μέτρα συγχρονισμένων), Γιάννης Γαβριηλίδης (σταθερά συγχρονισμένων), Σωτήρης Τράκας (σταθερά συγχρονισμένων), Ρίτσα Κουτσοπέτρου (3 μέτρα, 3 μέτρα συγχρονισμένων), Ντίνα Γεωργάτου (3 μέτρα, 3 μέτρα συγχρονισμένων), Εφη Πάππα (σταθερά συγχρονισμένων), Ελένη Χατζημήτρου (σταθερά συγχρονισμένων).

    Οι συμμετοχές της Εθνικής Αυστραλίας

    Με επικεφαλής τον Ιαν Θορπ, κάτοχο των παγκοσμίων ρεκόρ στα 200μ, 400μ και 800μ ελεύθερο θα συμμετάσχει η Eθνική ομάδα κολύμβησης της Αυστραλίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει 13-17 Ιουλίου στη Βαρκελώνη.

    Ο Αυστραλός που είχε κατακτήσει στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα (Ιαπωνία) το 2001 έξι χρυσά μετάλια, έχει στόχο στη Βαρκελώνη να γίνει ο πρώτος κολυμβητής που κατακτά τρεις φορές τον τίτλο στα 400μ ελεύθερο σε ισάριθμες συνεχείς διοργανώσεις.

    Η ομάδα της Αυστραλίας θα έχει δύο μεγάλες απουσίες στην αποστολή, αφού λόγω τραυματισμού δεν θα συμμετάσχουν οι Πέτρια Τόμας και Μάικλ Κλιμ, που θα ήταν υποψήφιοι βέβαια για την κατάκτηση χρυσών μεταλλίων.

    Αντίθετα όμως, δεν λείπουν από την ομάδα τα πολλά και μεγάλα αστέρια, όπως οι Ματ Γουέλς, Τζον Γουότσον, Γκρεγκ Στίβες, Τζαστ Νόρις, Γκραντ Χάκετ στους άνδρες και οι Τζέσικα Αμποτ, Μελίσα Μόργκαν, Τζένιφερ Ράιλι στις γυναίκες.

    [30] Η Φιλαρμονική τoυ Ντoυισμπoυργκ τιμά τον Μ. Καρύδη

    9/7/2003 6:04:00 μμ

    Η Φιλαρμονική Oρχήστρα του Ντούισμπουργκ (Duisburger Philharmoniker) συμπληρώνει, το 2003, 125 χρόνια ύπαρξης. Μια ορχήστρα με ιστορία και μεγάλο έργο, που τα ηνία της έχουν κρατήσει μια σειρά λαμπρών μαέστρων, όπως οι αδελφοί Ευγένιος (1930-32) και Γκέοργκ Λούντβιχ (1948-1970) Γιόχουμ, ο Λώρενς Φόστερ (1982-1987), ο Αλεξάντερ Λαζάρεφ (1988-1993), ο Μπρούνο Βάιλ (1994-2002) και, από τον Σεπτέμβριο του 2002, ο Βρετανός Τζόναθαν Ντάρλινγκτον. Τις εμφανίσεις της στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Κυριακή 13 ιουλίου αφιερώνει στον επί εξαετία (1975-1981) πρώτο αρχιμουσικό της, Μιλτιάδη Καρύδη, τιμώντας τον και αυτή, όπως και το Φεστιβάλ Αθηνών. Στην συναυλία, μεταξύ άλλων, θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κοντσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα του Δημητρη Δραγατακη, με σολίστ τους Ευάγγελo Ασημακόπoυλo και Λιζα Ζωη.

    Τα πρώτα χρόνια της Oρχήστρας υπήρξαν δύσκολα. O πρώτος της αρχιμουσικός, Χέρμαν Μπραντ, έβλεπε συχνά τον αριθμό των μουσικών της Oρχήστρας του -που τότε ονομαζόταν Neue Staedtische Kapelle- να αυξομειώνεται.

    Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε όταν μαέστρος ορίστηκε ο Βάλτερ Γιόζεφσον (1899-1920), ο οποίος διηύθυνε την πρώτη γερμανική παρουσίαση της Ενάτης Συμφωνίας του Άντον Μπρούκνερ, ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, στα 1903. Την ίδια εποχή ο Ρίχαρντ Στράους παρουσίασε με την Oρχήστρα το συμφωνικό ποίημά του Θάνατος και Εξαΰλωση και τη Χορωδιακή Φαντασία του Μπετόβεν, με σολίστ τον Φερούτσιο Μπουζόνι. O Μαξ Ρέγκερ, ο Χανς Πφίτσνερ και ο Αράμ Χατσατουριάν ανέβηκαν επίσης στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής.

    Στα 1925 η Oρχήστρα είχε το προνόμιο της πρώτης παρουσίασης του Κοντσέρτου για Oρχήστρα του Πάουλ Χίντεμιτ, με τη μουσική διεύθυνση του συνθέτη, ενώ τη δεκαετία του 1920 παρουσίασε μνημειακών διαστάσεων έργα, όπως τη Συμφωνία των Χιλίων του Γκούσταβ Μάλερ και τα Gurrelieder του Άρνολντ Σαίνμπεργκ.

    Εκτοτε το πόντιουμ του μαέστρου φιλοξένησε αρκετούς κορυφαίους του είδους. Πλέον η διεύθυνση ανήκει στον Τζόναθαν Ντάρλινγκτον.

    Στην συναυλία της Κυριακής θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κοντσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα του Δημητρη Δραγατακη, με σολίστ τους Ευάγγελo Ασημακόπoυλo και Λιζα Ζωη, όπως και έργα του Hector Berlioz (Benvenuto Cellini, Εισαγωγή) και του Bela Bartoϊk (Κοντσέρτο για ορχήστρα).

    [31] Ωορρηξία πολλές φορές το μήνα; Ίσως ναι

    9/7/2003 4:27:00 μμ

    Έρευνα Καναδών επιστημόνων ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον τομέα της γυναικολογίας καθώς προκύπτει ότι κάποιες γυναίκες ενδέχεται να έχουν ωορρηξία πέραν της μίας φοράς το μήνα. "Ίσως χρειαστεί να γράψουμε και πάλι τα ιατρικά μας συγγράμματα" δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Roger Pierson. Αν τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν, ίσως έτσι να μάθουμε γιατί, ορισμένες γυναίκες συλλαμβάνουν τις θεωρητικά "μη γόνιμες μέρες".

    Αγνωστοι οι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο

    Επαναστατική ανακάλυψη Καναδών επιστημόνων ρίχνει φως στον τρόπο λειτουργίας του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής και ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον τομέα της γυναικολογίας.

    Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Roger Pierson, τον κτηνίατρο Gregg Adamas και τη φοιτήτρια Angela Baerwald έκανε για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, υπερήχους σε 63 γυναίκες.

    Όπως διαπίστωσαν από τις εξήντα τρεις γυναίκες, οι πενήντα είχαν κανονικά μία ωορρηξία το μήνα.

    Αντίθετα δεκατρείς από αυτές, φαίνεται ότι είχαν ωορρηξία περισσότερες φορές το μήνα, και μάλιστα για διαφορετικούς λόγους.

    Αν τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν, δηλώνει Δρ. Πίρσον, τότε σίγουρα θα ξέρουμε γιατί κάποιες γυναίκες μένουν έγκυοι όταν δεν το θέλουν, ενώ αδιαμφισβήτητα αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα τις τεχνικές γονιμότητας.

    Μέχρι στιγμής πάντως, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που κάνουν ορισμένες γυναίκες να έχουν ωορρηξία πέραν της μίας φοράς.

    Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν το φαινόμενο σε άλογα και βοοειδή.

    [32] Μετά από 600 χρόνια η Γρανάδα αποκτά και πάλι τέμενος

    9/7/2003 6:37:00 μμ

    Έξι αιώνες μετά την εκδίωξη των Αράβων από τη Γρανάδα, η πρώην πρωτεύουσα του τελευταίου μουσουλμανικού βασιλείου της Ισπανίας αποκτά και πάλι ένα τέμενος που χτίστηκε στο λόφο απέναντι από το ανάκτορο της Αλάμπρας. Το νέο τέμενος που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Ιουλίου, περιλαμβάνει ένα ισλαμικό κέντρο, μεγάλους κήπους, αλλά και μια μεγάλη βεράντα απ' όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει τη Σιέρα Νεβάδα και το ανάκτορο της Αλάμπρας, όπου το 1492 ο τελευταίος μουσουλμάνος βασιλιάς παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης στους καθολικούς βασιλείς.

    Η οικοδόμηση του τεμένους ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθειες είκοσι χρόνων όταν η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης κατάφερε να αγοράσει το οικόπεδο, χάρη σε δωρεά της Λιβύης.

    Το κόστος της ανοικοδόμησης -περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ - κάλυψαν ο εμίρης του Σάρτζα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), το Μαρόκο, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

    Ο Μαλέκ Ρουίθ, πρόεδρος του ιδρύματος που έχει αναλάβει τη λειτουργία του τεμένους, ευχήθηκε το θρησκευτικό αυτό συγκρότημα να γίνει ''τόπος αναφοράς για όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την αγνότερη παράδοση του Ισλάμ''.

    [33] Πρώην αιμολήπτης ο μεγαλύτερος αιμοδότης στον κόσμο

    9/7/2003 1:51:00 μμ

    Ενας Αυστραλός, που η ζωή του σώθηκε χάρη σε μια μετάγγιση αίματος στην οποία υποβλήθηκε πριν από μισό αιώνα, έσπασε το ρεκόρ του μεγαλύτερου αιμοδότη στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός. Ο Τζέιμς Χάρισον, το όνομά του οποίου καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έδωσε 480 λίτρα αίματος σε 804 επισκέψεις του στην Τράπεζα Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. ''Υποσχέθηκα να δίνω το αίμα μου, αφότου υποβλήθηκα σε μια σωτήρια για τη ζωή μου μετάγγιση, στην ηλικία των 15 ετών. Ηθελα να το ανταποδώσω σε αυτούς τους ανώνυμους ήρωες που έσωσαν τη ζωή μου'', είπε ο Χάρισον

    Ο Χάρισον, κάτοικος της Νέας Νότιας Ουαλίας, έγινε αιμοδότης το 1955, όταν ήταν 18 χρονών.

    Στόχος του είναι τώρα ο αριθμός των δωρεών αίματος του να φτάσει τις 1.000.

    Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 500.000 Αυστραλοί, 3% του πληθυσμού, δίνουν αίμα κάθε χρόνο, ενώ το 80% έχουν ανάγκη από αίμα ή προϊόντα αίματος κάποια στιγμή στη ζωή τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2003 - 17:07:02 UTC