Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιφυλακτική η κυπριακή κυβέρνηση για τις προθέσεις Ντενκτάς
  • [02] Κηδεύτηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσ/νίκης
  • [03] Κύκλωμα μαστροπείας εξαρθρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
  • [04] Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Συνελήφθησαν οπαδοί της ΑΕΚ για βιαιοπραγίες
  • [06] Νέα μονάδα στην Καβάλα ετοιμάζει ο ΟΚΑΝΑ
  • [07] Ευρωπαϊκή κυβέρνηση ''ονειρεύεται'' ο Μπερλουσκόνι
  • [08] Σε διπλανούς τάφους ενταφιάστηκαν οι σιαμαίες
  • [09] CIA: Απολογία Τζορτζ Τένετ
  • [10] Σφοδρές πλημμύρες πλήτουν την Κίνα
  • [11] Απειλές Ισραήλ εναντίον Αραφάτ
  • [12] Στη Νιγηρία ο Αμερικανός πρόεδρος
  • [13] Παραιτήθηκε ο Ιταλός υφυπουργός Τουρισμού
  • [14] Βέλγιο: Για 2η φορά πρωθυπουργός ο Γκι Φερχόφσταντ
  • [15] Έκρηξη νάρκης στην Τσετσενία - 3 νεκροί
  • [16] Βαριές απώλειες σε 5 μέρες στον εμφύλιο στο Μπουρούντι
  • [17] Βραζιλία: Συνελήφθη ο ηγέτης των ακτημόνων
  • [18] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Νότια και Βόρειας Κορέας
  • [19] ''Με την πλάτη στον τοίχο'' και πάλι ο Μπλερ για τους φακέλους
  • [20] Αρνητικοί στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη οι ΗΠΑ
  • [21] Συνεχίζονται οι τριγμοί στην Αυστραλία για το Ιράκ
  • [22] Ανήσυχοι οι Αμερικανοί πολίτες με τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών
  • [23] Συνταξιοδότηση ελευθέρων επαγγελματιών
  • [24] Μπιτς Βόλεϊ: Εκτός 16άδας οι ελληνικές ανδρικές ομάδες
  • [25] Στίβος: Χάλκινο μετάλλιο η Ασκητοπούλου
  • [26] Στίβος: Γκόλντεν Λιγκ
  • [27] Οικονομική κρίση στο Ταμείο της Νταϊάνας
  • [28] Τρυπάνι και πένσα για τη νευροχειρουργική επέμβαση

    [01] Επιφυλακτική η κυπριακή κυβέρνηση για τις προθέσεις Ντενκτάς

    12/7/2003 1:04:00 μμ

    Σοβαρές επιφυλάξεις για τις κινήσεις Ντενκτάς εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί τη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως πρότεινε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Επί πλέον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για την εφαρμογή τους, μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέδειξε, επίσης, ότι αναμένει, πως η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει στην πρόταση Ντενκτάς όπως αντέδρασε και στην πρότασή του της 2ας Απριλίου, 2003, η οποία δεν διαφέρει και πολύ από τη σημερινή. Ειδικότερα ως προς την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι αναμένει να αντιδράσουν όχι θετικά στην πρόταση Ντενκτάς, αφού διαφέρει από τη δεδηλωμένη πολιτική τους για εξεύρεση λύσης πριν από την πλήρη ένταξη. Επίσης είπε ότι αναμένει, πως ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ικανοποιηθούν από τον ελιγμό του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, όπως είπε, σκοπεύει να αποπροσανατολίσει από τις υπάρχουσες διαδικασίες για λύση.

    Παλινδρομεί ο Ντενκτάς

    Πρόσθεσε, πως τώρα έχουν αλλάξει πολλά, αφού υπάρχει το σχέδιο Ανάν και η δεδηλωμένη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή στις συνομιλίες. Ο κ. Ιακώβου υπέδειξε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1993-94 προτάθηκαν από το Γενικό Γραμματέα επειδή δεν υπήρχε διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τόσο τα έργα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να επαναλειτουργήσει, όσο και της Αμμοχώστου, θα πάρει χρόνο. Ειδικά, ως προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις, για λόγους ασφάλειας, αφού η περιοχή του είναι σήμερα κατοικημένη και πρόσθεσε πως αυτό που ήταν εφικτό πριν από 20 χρόνια δεν είναι δυνατό σήμερα.

    "Υποπτεύομαι, είπε ο κ. Ιακώβου, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προτείνει συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να υποβοηθηθεί η αίτηση της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τώρα, πρόσθεσε, ο Ραούφ Ντενκτάς λέει όχι στο διάλογο και επιδιώκει να αναβαθμισθεί ως οντότητα και να διευκολυνθεί η Τουρκία και στη συνέχεια θα ζητήσει να επανέλθει στο διάλογο ως ισότιμο μέρος, κατά την πάγια θέση του".

    Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε, ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Ραούφ Ντεκτάς διαφέρει από τις δημόσιες δηλώσεις του. Γι' αυτό, είπε, χρειάζεται αξιολόγηση, την οποία θα κάνει το Εθνικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει σχετικά. Τόνισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Ντενκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι διαθέτει πολλούς άσσους στο μανίκι του.

    "Αναμέναμε κάτι, είπε, χωρίς να ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο, στη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποφύγει την κριτική για την αρνητική στάση του". Ο Υπουργός Εξωτερικών τέλος δήλωσε, ότι αυτό, που απαιτείται τώρα είναι η επανάληψη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης.

    Αρνητική και η κυπριακή αντιπολίτευση

    Επιφυλακτική έως αρνητική είναι πάντως και η στάση των κομμάτων απέναντι στην πρόταση Ντενκτάς για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της επιστολής Ντενκτάς προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τάχιστα το Εθνικό Συμβούλιο, για να συζητήσει το όλο θέμα και να ανταλλάξει απόψεις για το χειρισμό του. Τόνισε, ότι θέμα πρέπει να τύχει συλλογικού χειρισμού και συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία έως τη Δευτέρα που θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

    "Ο Ραούφ Ντενκτάς μάς σερβίρει ξαναζεσταμένο φαγητό", ήταν το σχόλιο του προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, για την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον Κόφι Ανάν. Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με τη στήριξη της Αγκυρας, μονίμως επιδιώκει την αναγνώριση κρατικής οντότητας στο παράνομο καθεστώς του και μάλιστα με τη δική μας συγκατάθεση.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ενώ οι πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού είναι πάρα πολύ μεγάλες. Σχολιάζοντας την επαναφορά από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο κ. Βασιλείου επεσήμανε, ότι η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά, ότι χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [02] Κηδεύτηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσ/νίκης

    12/7/2003 6:45:00 μμ

    Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το Σάββατο ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β' (κατά κόσμον Νικόλαος Χρυσοφάκης), ο οποίος εκοιμήθη, στις 9 Ιουλίου, σε ηλικία 78 ετών, από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν στο Αγιο Όρος. Η σορός του Μητροπολίτη τάφηκε σε παλαιοχριστιανικό τάφο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου ενώ νωρίτερα, στον ιερό ναό εψάλη η εξόδιος ακολουθία χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου. Στον επικήδειό ο Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην ευγένεια του χαρακτήρα του εκλιπόντος και στους αγώνες του για τις εθνικές διεκδικήσεις και ιδιαίτερα για το θέμα της Μακεδονίας σημειώνοντας ότι "θρηνεί ολόκληρη η Ορθοδοξία που απώλεσε έναν ιεράρχη-αγωνιστή, πρώτο στις επάλξεις για τις διεκδικήσεις".

    Πλήθος κόσμου που δεν έκρυβαν την συγκίνησή τους παρακολούθησε την ακολουθία, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των πατριαρχείων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αντιοχείας Αλεξανδρείας Ιεροσολύμων, μητροπολίτες, βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας θα πρέπει να επιλέξει ισάξιο αντικαταστάτη.

    Μετά τις 2 το μεσημέρι έγινε η περιφορά του σκηνώματος πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, στους δρόμους γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε η κηδεία στο προαύλιο του ιερού ναού.

    Ο μακαριστός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και ήταν το έκτο κατά σειρά παιδί του Μιχαήλ και της Ασημίνας Χρυσοφάκη.

    Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1947 και 3 χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος.

    Στη συνέχεια διορίστηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης και Πέλλης και μετά από σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού, εξελέγη το 1965 Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, ενώ τον Ιούλιο του 1974 με ομόφωνη απόφαση της νόμιμης και κανονικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγεται δια καταστάσεως, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

    Μετά τον θάνατό του, τοποτηρητής της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης, μέχρι την εκλογή του νέου μητροπολίτη, ορίστηκε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Διονύσιος.

    [03] Κύκλωμα μαστροπείας εξαρθρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

    12/7/2003 1:25:00 μμ

    Στο νυχτερινό κέντρο "Κεντρί" της Μαρίας Κατιρτζόγλου στην Αλεξανδρούπολη απασχολούνταν παράνομα εννέα νεαρές αλλοδαπές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίες προωθούνταν για ερωτικές περιπτύξεις με θαμώνες του καταστήματος. Δυο αστυνομικοί της Ασφάλειας παρουσιάστηκαν ως πελάτες και έδωσαν σε μια Ρωσίδα και σε μια Ουκρανή από 80 ευρώ, που ήταν προσημειωμένα, προκειμένου να έχουν ερωτική συνεύρεση μαζί τους σε χώρο που βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα "Κεντρί" και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Στη συνέχεια αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και συνέλαβαν τις δύο αλλοδαπές όπως και τις υπόλοιπες.

    Επίσης συνελήφθησαν και οι υπεύθυνοι του καταστήματος Δημήτριος Σεραφειμίδης, 54 χρόνων , Ανάργυρος Σεραφειμίδης, 35 χρόνων, Κωνσταντίνος Μαδάκης, 42 χρόνων και ο Γκανές Κανσουζιάν, 43 χρόνων. Αναζητείται η ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

    Τις εισπράξεις από την έκδοση των εννέα αλλοδαπών τις έπαιρνε ο Κωνσταντίνος Μαδάκης, που δουλεύει ως σερβιτόρος στο κατάστημα. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε βιβλιάριο υγείας και άδεια παραμονής στη χώρα μας. Τα 13 άτομα, που συνελήφθησαν κρατούνται και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης.

    [04] Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη

    12/7/2003 1:21:00 μμ

    Κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με την σύλληψη πέντε ατόμων τα οποία κατείχαν συνολικά 462 γραμμάρια κοκαΐνης και 150,7 γραμμάρια ηρωίνης. Συγκεκριμένα, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση των Αλβανών υπηκόων D.A., H. G. και L .D. , οι οποίοι είχαν ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθησαν στα Κάστρα Θεσσαλονίκης ο D.A. και η υπήκοος Γεωργίας G. L., διότι κατείχαν ηρωίνη βάρους 110 γραμμαρίων, το οποίο προόριζαν για εμπορία. Αμέσως μετά, στην οδό Κασσάνδρου 132, συνελήφθησαν οι συνεργάτες τους H.G και L.D., οι οποίοι όπως προέκυψε από έρευνες, κατείχαν ηρωίνη βάρους 40,7 γραμμαρίων και ένα δέμα κοκαϊνης, βάρους 462 γραμμαρίων, τα οποία έκρυβαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούσαν άπαντες και είχαν σταθμεύσει στην οδό Μελενίκου 23. Επίσης, συνελήφθη και ο Αλβανός υπήκοος H.S., ο οποίος είναι πατέρας ενός εκ των ανωτέρω, διότι κατείχε πλαστή άδεια παραμονής και όπως προέκυψε είχε κατ' επανάληψη απελαθεί από τη χώρα μας έχοντας και απαγόρευση εισόδου. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [05] Συνελήφθησαν οπαδοί της ΑΕΚ για βιαιοπραγίες

    12/7/2003 12:46:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Στον εισαγγελέα πρόκειται να οδηγηθούν οι 14 οπαδοί της ΑΕΚ, που συνελήφθησαν στα γραφεία της ORIGINAL στη Νέα Φιλαδέλφεια γύρω στις 2 τα ξημερώματα, λίγο μετά από την επίθεση, που είχε εκδηλωθεί εναντίον αστυνομικών στόχων. Συγκεκριμένα, τέσσερις νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον περιπολικού, που ήταν σταθμευμένο έξω από το αστυνομικό τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας και το οποίο έπαθε σοβαρές ζημιές. Οι δράστες απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την πλευρά των γραφείων του Συνδέσμου Φιλάθλων της ΑΕΚ. Από το σημείο εκείνο πέρασαν λίγο αργότερα δύο ειδικοί φρουροί, που είχαν τελειώσει τη βάρδια τους και πήγαιναν στα σπίτια τους. Μια ομάδα της ORIGINAL, όμως, που βγήκε από τα γραφεία, επιτέθηκε εναντίον τους, τους χτύπησε και οι δράστες πήραν το τσαντάκι του ενός μέσα στο οποίο εκτός των άλλων υπήρχε και το υπηρεσιακό του πιστόλι. Λίγο αργότερα έγινε έφοδος στα γραφεία της ORIGINAL, όπου συνελήφθησαν οι 14 νεαροί ενώ βρέθηκαν το τσαντάκι με το πιστόλι και αρκετά μαχαίρια. Οι δράστες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας.

    [06] Νέα μονάδα στην Καβάλα ετοιμάζει ο ΟΚΑΝΑ

    12/7/2003 12:21:00 μμ

    Μονάδα υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών θα λειτουργήσει στο νομό Καβάλας. Ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ουσιών (ΟΚΑΝΑ) προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς η πόλη και ο νομός παρουσιάζουν ανησυχητικά ποσοστά αναφορικά με τις χρήσεις εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και συλλήψεις ατόμων με ναρκωτικά. Προς το παρόν τουλάχιστον επίσημα δεν ανακοινώθηκε από τον ΟΚΑΝΑ η ημερομηνία λειτουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης στην Καβάλα, αλλά με βάση δηλώσεις αρμόδιων του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας έγινε γνωστή η συγκεκριμένη πρόθεση. Ήδη παρόμοια Κέντρα Απεξάρτησης θα λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη της χρονιάς, που διανύουμε στα Χανιά, τη Λάρισα, τη Ρόδο κ.ά. Στην Καβάλα εφόσον λειτουργήσει το Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί "πιλοτικό πρόγραμμα" απεξάρτησης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

    Ανησυχητικά τα ποσοστά

    Στην περιοχή εξάλλου λειτουργεί με επιτυχία από τον Απρίλη του 1998 το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Ουσιών του νομού, που είναι ένα από τα 63 Κέντρα της χώρας. Έχει μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Σήμερα τα μέλη του είναι φορείς του νομού Καβάλας και ανέρχονται σε 26.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, της Ελευθερούπολης Παγγαίου, η νομαρχία Καβάλας, δήμοι του νομού, Ενώσεις, Σύλλογοι, το νοσοκομείο Καβάλας κ.ά. Χρηματοδοτείται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από τοπικούς φορείς της Καβάλας που είναι μέλη του. Ο ΟΚΑΝΑ έχει την επιστημονική εποπτεία των δράσεων του Κέντρου, που στεγάζεται προς το παρόν σε κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου Καβάλας.

    [07] Ευρωπαϊκή κυβέρνηση ''ονειρεύεται'' ο Μπερλουσκόνι

    12/7/2003 1:59:00 μμ

    Υπέρ της δημιουργίας μιας "πραγματικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης", που θα αποτελείται από τους εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ τάχθηκε αργά χθες το βράδυ στη Ρώμη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε συνάντηση, που είχε με ξένους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Μπερλουσκόνι αποκάλυψε, ότι σε πρόσφατη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι έθεσε το θέμα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που θα αποτελείται από τους εν ενεργεία πρωθυπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Στο μεταξύ την παραίτηση του υπέβαλε χθες βράδυ ο υφυπουργός Τουρισμού Στέφανο Στεφάνι, μετά την ένταση, που δημιούργησαν στις ιταλογερμανικές σχέσεις οι προσβλητικές δηλώσεις του για τους Γερμανούς τουρίστες.

    ''Τολμηρή πρόταση''

    Διευκρίνισε, ότι ο πρωθυπουργός κάθε χώρας θα αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοτικού επιτρόπου με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και θα διατηρεί παράλληλα τα εθνικά του καθήκοντα. Ο κ. Μπερλουσκόνι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αυτή για να είναι λειτουργική και αποτελεσματική θα πρέπει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα κάθε 15-20 μέρες.

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι η πρότασή του είναι τολμηρή και ότι προέρχεται από τη πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα της ΕΕ. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπερλουσκόνι η ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ο οποίος τη χαρακτήρισε μια "θαυμάσια πρωτοβουλία".

    [08] Σε διπλανούς τάφους ενταφιάστηκαν οι σιαμαίες

    12/7/2003 7:28:00 μμ

    Οι ιρανές σιαμαίες Λαλέχ και Λαντάν Μπιτζανί ενταφιάστηκαν η μία δίπλα στην άλλη το Σάββατο το απόγευμα στο Λοχράσμπ, το χωριό που γεννήθηκαν πριν από 29 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν τα φέρετρα με τις σορούς των δύο αδελφών σε μια πορεία δέκα χιλιομέτρων από το νεκροτομείο του Φιρουζαμπάντ στο μικρό χωριό τους. Οι δύο αδελφές, που ήταν ενωμένες στο κρανίο, άφησαν την τελευταία τους πνοή, με διαφορά ενενήντα λεπτών, στο χειρουργείο του νοσοκομείου Ράφλες της Σιγκαπούρης, αφού είχε ολοκληρωθεί η μαραθώνια και επικίνδυνη επέμβαση διαχωρισμού τους. Στην τελετή ταφής παραβρέθηκαν εκτός από τους φυσικούς τους γονείς και το ζευγάρι που τις υιοθέτησε όταν τις βρήκε εγκαταλειμμένες σε ηλικία περίπου πέντε χρόνων σε νοσοκομείο της πόλης Σιράζ. Από τότε οι δύο αδελφές δεν είχαν καμιά επαφή με τους γονείς του μέχρι πριν από λίγους μήνες όταν τους επισκέφτηκαν για να τους πουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέμβαση διαχωρισμού τους.

    ''Γνωρίζαμε ότι θα πέθαινε η μία από τις δύο''

    Οι γιατροί, που χειρούργησαν τις σιαμαίες Ιρανές Λαντάν και Λαλέχ Μπιτζάνι προσπάθησαν να τις πείσουν να μην προχωρήσουν στην επέμβαση διαχωρισμού τους όμως εκείνες επέμεναν, υποστήριξε ένας Αμερικανός γιατρός, που μετείχε στην ομάδα των χειρούργων. Μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού ABC ο γιατρός Μπεν Κάρσον είπε, ότι ο ίδιος δεν πίστευε, ότι η επέμβαση είχε κάποια λογική πιθανότητα επιτυχίας και τόνισε ότι τα μέλη της χειρουργικής ομάδας κατέβαλαν "μεγάλη προσπάθεια" να μεταπείσουν τις δύο αδελφές.

    Η Λαντάν και η Λαλέχ πέθαναν την περασμένη Τρίτη, με διαφορά μιάμισης ώρας, ενώ οι γιατροί βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της μαραθώνιας επέμβασης διαχωρισμού τους.

    "Ήταν αμετάπειστες", είπε ο Κάρσον, διευθυντής της παιδιατρικής νευροχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. "Νομίζω ότι αν και έστω ένα λεπτό πριν από την επέμβαση είχαν πει ότι άλλαξαν γνώμη όλοι μας θα χαιρόμασταν πολύ", πρόσθεσε.

    Η απόφαση για την εγχείριση στις σιαμαίες αδελφές εξετάστηκε από μια επιτροπή ηθικής στην οποία μετείχαν όχι μόνο γιατροί αλλά και κληρικοί και πολιτικοί, "άτομα από τη δική τους χώρα", τόνισε. Αποκάλυψε επίσης ότι αφότου είχε ξεκινήσει η επέμβαση πίστευε ότι οι γιατροί έπρεπε να τη διακόψουν, μολονότι η Λαντάν και η Λαλέχ τους είχαν ζητήσει να συνεχίσουν με κάθε κόστος, επειδή ανακάλυψαν ένα μη αναμενόμενο πρόβλημα με το κυκλοφορικό στους εγκεφάλους των αδελφών.

    Όμως ένας συγγενής τους, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, δεν το επέτρεψε. Από το σημείο εκείνο, είπε "όλοι γνωρίζαμε ότι τουλάχιστον μία από τις δύο θα πέθαινε". Ο Κάρσον χαρακτήρισε τραγωδία το θάνατο της Λαντάν και της Λαλέχ, όμως, είπε ότι από την επέμβαση έμαθαν πολλά. "Αυτό που πρόσφεραν στην ιατρική επιστήμη θα ζήσει για πολύ μετά από αυτές", κατέληξε.

    [09] CIA: Απολογία Τζορτζ Τένετ

    12/7/2003 6:37:00 μμ

    Ο διευθυντής της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία επέτρεψε κατά λάθος στον Αμερικανό πρόεδρο να ισχυριστεί ότι το Ιράκ επιχειρούσε να αποκτήσει ποσότητες ουρανίου από το Νίγηρα. Ο Διευθυντής της CIA σημείωσε ότι διατηρούσε σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των συγκεκριμένων καταγγελιών και θα έπρεπε να μην συμπεριληφθούν σε ομιλία του Τζορτ Μπους. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας ανέφεραν ότι είχαν ενημερώσει το Λευκό οίκο για αυτές τις ανησυχίες. Η δήλωση Τένετ έγινε λίγο μετά το αίτημα στελεχών του δημοκρατικού κόμματος για την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τα στοιχεία βάσει των οποίων η χώρα οδηγήθηκε στον πόλεμο.

    Ράις: ''Η CIA είχε εγκρίνει την ομιλία Μπους''

    Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε δήλωση της συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράις ότι η CIA είχε εγκρίνει την ομιλία του Μπους στο σύνολό της.

    Πάντως, ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Αρι Φλάισερ θεωρεί το ζήτημα λήξαν και επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Τζορτζ Τένετ.

    Δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς την επιχειρηματολογία του Αμερικανού προέδρου μειώνεται συνεχώς καθώς αυξάνεται το οικονομικό αλλά και το ανθρώπινο κόστος του πολέμου.

    Οι πληροφορίες για την απόκτηση ουρανίου αποδίδονται στην βρετανική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις, να λογοδοτήσει για την ορθότητα των στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στον πόλεμο.

    Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουρντ εξέφρασε την λύπη του αν παραπλάνησε τους πολίτες της χώρας του, αναφερόμενος στην προσπάθεια του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο.

    Πηγή: BBC Greek

    [10] Σφοδρές πλημμύρες πλήτουν την Κίνα

    12/7/2003 6:02:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από περιοχές κατά μήκος του ποταμού Χουάϊ στην ανατολική Κίνα. Η εκκένωση των κατοίκων θεωρήθηκε αναγκαία διότι οι περιοχές αυτές απειλούνται από τις καταρρακτώδεις πλημμύρες. Την Παρασκευή ανακοίνωσε το Υπουργείο Αστικών Υποθέσεων της Κίνας από τις πλημμύρες που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, από το τέλος Μαίου, έχουν χάσει την ζωή τους 569 άνθρωποι και περίπου 2,29 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 51.000, ενώ οι πληγέντες με διάφορους τρόπους υπολογίζονται σε περίπου 140 εκατομμύρια.

    Οι ζημιές ξεπερνούν τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια

    Αξιωματούχοι της επαρχίας Ζιάνγκσου είπαν ότι οι κάτοικοι γύρω από τη λίμνη Χονγκζέ, θα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή μέχρι την Κυριακή το βράδυ γεγονός που θα επιτρέψει στις αρχές να κατευθύνουν τα νερά της λίμνης, που έχει ξεχειλίσει σε ειδικές περιοχές.

    Χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εκκένωση του πληθυσμού και για τη συγκράτηση των υδάτων των ποταμών και των λιμνών.

    Μέχρι τις 10 Ιουλίου πάνω απο 505.000 κατοικίες είχαν καταρρεύσει και περίπου 1,3 εκατομμύριο είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές απο τις πλημμύρες που έπληξαν κυρίως την κεντρική,ανατολική και την νότια Κίνα από το τέλος Μαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου στο διαδίκτυο.

    Οι ζημιές ξεπερνούν ήδη τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια.

    Πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, οι χειρότερες μετά το 1998 όταν οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 4.000.

    Το 1991 απο τις πλημμύρες που έπληξαν κυρίως την κοιλάδα Χουάϊ είχαν χάσει την ζωή τους 5.113 άνθρωποι, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τον αγώνα κατά των πλημμυρών και της ξηρασίας.

    Πηγή: BBC Greek, ΑΠΕ

    [11] Απειλές Ισραήλ εναντίον Αραφάτ

    12/7/2003 5:46:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάψουν να διατηρούν σχέσεις με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται απειλές από διπλωματικούς κύκλους του Ισραήλ, για απέλαση ή σύλληψη του παλαιστίνιου ηγέτη, με τον ισχυρισμό ότι εμποδίζει τις προσπάθειες του παλαιστίνιου πρωθυπουργού να εφαρμόσει τον ''οδικό χάρτη'', για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. ''Το Ισραήλ ανακοίνωσε στην Ουάσιγκτον ότι αν ο Αραφάτ συνεχίζει να υπονομεύει τον Αμπού Μάζεν, θα επανεκτιμήσει τον τόπο εγκατάστασής του και τη θέση του'', δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή και διευκρίνισε ότι ''με τη λέξη θέση εννοούμε την ασυλία''. Ο Σαρόν θα επισκεφθεί το Λονδίνο μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αρχηγό της βρετανικής διπλωματίας Τζακ Στρο και την Τρίτη με την ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας.

    ''Κάθε τέτοια κίνηση καθυστερεί την πρόοδο''

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μια μέρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, απευθυνόμενος προς τους ευρωπαίους ηγέτες λέει ότι ''είναι μεγάλο λάθος να διατηρούν επαφές με τον Αραφάτ γιατί αποδυναμώνουν τη θέση της κυβέρνησης του Αμπού Μάζεν''.

    ''Κάθε τέτοια κίνηση καθυστερεί την πρόοδο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν. Αποδυναμώνουν τον Αμπού Μάζεν, ο Αραφάτ εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων και ένα μέρος των χρημάτων και δέχεται τηλεφωνήματα από ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη'', συνεχίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    [12] Στη Νιγηρία ο Αμερικανός πρόεδρος

    12/7/2003 5:14:00 μμ

    Το AIDS, το πετρέλαιο, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Αφρική και η τύχη της Λιβερίας, είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν το Σάββατο στη Νιγηρία, τελευταίο σταθμό του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αφρική. Η Νιγηρία αποτελεί ηγέτιδα χώρα της δυτικής Αφρικής με 120 εκατομμύρια πληθυσμό και πετρελαϊκό πλούτο. Είναι η όγδοη εξαγωγική δύναμη πετρελαίου και η πέμπτη προμηθεύτρια των ΗΠΑ. Ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στους "τρομοκράτες" να χρησιμοποιήσουν την Αφρική ως βάση για να απειλήσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Κλείνοντας την αφρικανική περιοδεία του στη Νιγηρία, ο Μπους επανέλαβε ότι ο Λιβεριανός πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την αιματοχυσία.

    Πάουελ: ''δεν ήρθαμε να πάρουμε το πετρέλαιο κανενός''

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο βλέπει την επίσκεψη Μπους ως διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος του, μετά τις κατηγορίες από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Απριλίου με βία και νοθεία και τη γενική απεργία που συγκλόνισε τη χώρα ως την περασμένη Τρίτη.

    Ο Ομπασάντζο, που βλέπει τον εαυτό του ως μεγάλο ''παίχτη'' στην ευρύτερη περιοχή, θα πιέσει τον πρόεδρο Μπους να στείλει αμερικανικό στρατό στη Λιβερία, στο πλαίσιο μιάς κατά βάση αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, σε σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στη χώρα, μετά την αποχώρηση του Τσαρλς Τέιλορ.

    Για τον πρόεδρο Μπους όμως, που έχει ήδη δεσμεύσει στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει τραυματικές εμπειρίες από την αιματηρή έξοδο των συμπατριωτών του από τη Σομαλία πριν δέκα χρόνια, μιά νέα αποστολή είναι δοκιμασία.

    Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Λιβερία, αλλά ως προς την αμερικανική συμμετοχή ''περιμένει σε λίγες μέρες, την απόφαση των αμερικανών εμπειρογνωμόνων''.

    Ο Μπους, ο οποίος είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπασάντζο, θα συζητήσει μαζί του και το επενδυτικό πρόγραμμα Νέα Συνεργασία για την Αφρικανική Ανάπτυξη.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα μετάσχει και στην Αφρικανική οικονομική Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται εντός της ημέρας και όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα λάβει τον λόγο.

    Στη συνάντηση θα είναι παρόντες δώδεκα αρχηγοί αφρικανικών κρατών, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron-Texaco και ο αντιπρόεδρος της General Motors.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που συνοδεύει τον Μπους στην Αφρική, απέρριψε τις επικρίσεις που εκφράστηκαν ότι το ταξίδι γίνεται για τα πετρέλαια, λέγοντας ότι ''δεν ήρθαμε να πάρουμε το πετρέλαιο κανενός ούτε να επιβάλουμε τη θέλησή μας σε κανένα''.

    Είναι όμως γνωστό ότι το νιγηριανό πετρέλαιο καλύπτει το 17% των αμερικανικών εισαγωγών και μπορεί να φτάσει το 25%, όπως επίσης είναι γνωστή και η ισχυρή παρουσία των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην περιοχή.

    Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να χαλαρώσουν την εξάρτησή τους από τις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής, σε μιά φάση μεγάλης ρευστότητας, τόσο στο Ιράκ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος αυτό που προβλήθηκε ως πρώτος στόχος του ταξιδιού από την αμερικανική ηγεσία: Η πάταξη του AIDS.

    Η υπόσχεση Μπους να συμβάλει στην εξάλειψη της ασθένειας δίνεται λίγες μέρες μετά την εισήγηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση 2 δις δολαρίων για την αντιμετώπιση της ασθένειας σ'όλο τον κόσμο, τον επόμενο χρόνο.

    Ο Μπους υπέγραψε νόμο τον Μάιο για την παροχή 15 δις δολαρίων σε σκοπό την πάταξη του AIDS τα προσεχή πέντε χρόνια, στην Αφρική και την Καραϊβική.

    [13] Παραιτήθηκε ο Ιταλός υφυπουργός Τουρισμού

    12/7/2003 4:28:00 μμ

    Tην παραίτηση του υπέβαλε ο Ιταλός υφυπουργός Τουρισμού, Στέφανο Στεφάνι, τα σχόλια του οποίου προκάλεσαν διπλωματική αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ακύρωσε τις προγραμματισμένες διακοπές του στην Ιταλία όταν ο Στεφάνι χαρακτήρισε τους Γερμανούς "άξεστους, υπερεθνικιστές που εισβάλουν στις ιταλικές παραλίες". Ο Στεφάνι ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του (Λέγκα του Βορά) στη Βερόνα, ενώ με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Μπιλντ ζήτησε συγνώμη από το γερμανικό λαό.

    Τα σχόλια Στεφάνι ακολούθησαν τη διπλωματική σύγκρουση που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας και προεδρεύων της ΕΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκρίνοντας Γερμανό ευρωβουλευτή με φύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

    Ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να απολογηθεί τηλεφωνικά στον ίδιο τον Καγκελάριο Σρέντερ.

    Πηγή: BBC Greek

    [14] Βέλγιο: Για 2η φορά πρωθυπουργός ο Γκι Φερχόφσταντ

    12/7/2003 7:30:00 μμ

    Ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον του βασιλιά του Βελγίου, ο πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών. Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν ο υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ και ο υπουργός Αμυνας Αντρέ Φλαό. Επίσης ο Ντιντιέ Ρέιντερς θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, που υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις δύο μηνών για να σχηματιστεί η κυβέρνηση αυτή, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το πρόγραμμά της στο βελγικό κοινοβούλιο.

    Ο φιλελεύθερος Φλαμανδός Γκι Φερχόφσταντ αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές της 18ης Μαίου, ως επικεφαλής του συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, διορίστηκε πρωθυπουργός του Βελγίου, για δεύτερη συνεχή φορά, από τον βασιλιά Αλβέρτο ΙΙ, ανακοίνωσε το παλάτι.

    [15] Έκρηξη νάρκης στην Τσετσενία - 3 νεκροί

    12/7/2003 4:21:00 μμ

    Τρία στελέχη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους και τρία άλλα τραυματίσθηκαν το Σάββατο από έκρηξη νάρκης στην Τσετσενία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Επικαλούμενο την ίδια πηγή, το πρακτορείο Ιντερφάξ μεταδίδει πως η έκρηξη σημειώθηκε στην κοινότητα Μπενόι Βέντενο, στα νότια της Τσετσενίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν εκκαθαριστική επιχείρηση.

    [16] Βαριές απώλειες σε 5 μέρες στον εμφύλιο στο Μπουρούντι

    12/7/2003 1:09:00 μμ

    Τους 135 έφθασαν οι νεκροί, αντάρτες και πολίτες, κατά τις πενθήμερες μάχες, που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι,Μπουζουμπούρα, ανάμεσα στον στρατό του Μπουρούντι και στους αντάρτες των Εθνικών κι Απελευθερωτικών Δυνάμεων (FLN), σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Ο στρατός δεν έχει δώσει καμία επίσημη πληροφορία για τις απώλειες στις τάξεις του, όμως σύμφωνα με άλλες στρατιωτικές πληροφορίες ενδέχεται να μετρά 20 με 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι μάχες, που μαίνονταν επί πέντε ημέρες, σταμάτησαν χθες βράδυ και ο στρατός υποστηρίζει, πως απώθησε τους αντάρτες σε απόσταση πλέον των 10 χλμ από την πρωτεύουσα.

    [17] Βραζιλία: Συνελήφθη ο ηγέτης των ακτημόνων

    12/7/2003 12:37:00 μμ

    Συνελήφθη χθες από την Αστυνομία ο ηγέτης του κινήματος των ακτημόνων στη Βραζιλία, ο οποίος σχεδίαζε ένα νέο κύμα καταλήψεων σε αγροτικές και ιδιόκτητες εκτάσεις, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Ο Ζοζέ Ραΐνια Ζούνιορ, ηγέτης του Κινήματος Ακτημόνων Εργατών (ΜST) συνελήφθη στο Τεόντορου Σαμπάιου, στην επαρχία του Σάο Πάουλο, ενώ παρίστατο ως μάρτυρας σε μία ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο για μία προηγούμενη δραστηριότητα του κινήματός του. Ο Ραΐνια κατέθεσε για την κατάληψη ενός υποκαταστήματος της Τραπέζης της Βραζιλίας στην πόλη αυτή το 2001. Όταν τελείωσε η διαδικασία, ο δικαστής κάλεσε δύο αστυνομικούς και τους ρώτησε εάν διέθεταν το ένταλμα συλλήψεως. Κατόπιν πέρασαν χειροπέδες στον Ραΐνια και τον πήραν μαζί τους στο τμήμα, τόνισε ο δικηγόρος. Συνελήφθη και ο Φελίντου Προκόπιου, επίσης μέλος του MST.

    Ζητούν αναδιανομή της γης

    Λούλα ντα Σίλβα

    Οι κατηγορίες για τις οποίες συνελήφθη ο Ραΐνια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Όπως δήλωσε η σύζυγός του, Ντζιουλίντα ντε Σόουζα, ο Ραΐνια μεταφέρθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πόλη Πρεζιντέντσι Βενσεσλάου, στην επαρχία Σάο Πάουλο.

    Το κίνημα MTS έχει εντείνει τη δράση του με καταλήψεις εκτάσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για πιθανές συγκρούσεις με τους μεγάλους γαιοκτήμονες. Τα μέλη του ζητούν αναδιανομή της γης και καλούν τον πρόεδρο Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώτο αριστερό ηγέτη της χώρας, να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις.

    [18] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Νότια και Βόρειας Κορέας

    12/7/2003 12:27:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Χωρίς απτή πρόοδο προς την κατεύθυνση μίας λύσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ ολοκληρώθηκε το Σάββατο ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρειο και στη Νότιο Κορέα. Η τετραήμερη υπουργική διάσκεψη έκλεισε με ένα κοινό ανακοινωθέν στην οποία οι δύο πλευρές εκφράζουν την ελπίδα να επιλυθεί το πρόβλημα των πυρηνικών με ειρηνικό τρόπο, μέσω του "κατάλληλου διαλόγου". Αμφότερες οι αντιπροσωπείες εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για την κορυφούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Παρά το άλυτο ζήτημα των πυρηνικών, οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες τους και να κανονίσουν περισσότερες συναντήσεις των χωρισμένων οικογενειών από τον πόλεμο της Κορέας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο 12ος γύρος των συνομιλιών σε υπουργικό επίπεδο για την βελτίωση των διμερών σχέσεων έχει τώρα προγραμματισθεί για τα μέσα Οκτωβρίου στην Πιονγκγιάνγκ

    [19] ''Με την πλάτη στον τοίχο'' και πάλι ο Μπλερ για τους φακέλους

    12/7/2003 1:47:00 μμ

    Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη, όσον αφορά το Ιράκ βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μετά το δημοσίευμα εφημερίδας, που ισχυρίζεται, ότι η πρώτη αναφορά της κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε η Βαγδάτη περιελάμβανε παλιές πληροφορίες δημοσιευμένες στο Ιντερνετ. Η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" υποστηρίζει, ότι ο φάκελος του Ιράκ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2002 περιείχε τουλάχιστον έξι διαφορετικά στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν τα οποία προέρχονταν από αναφορές μέχρι και 21 μήνες παλιές. Στο μεταξύ η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αναλαμβάνει την ευθύνη για ψευδείς καταγγελίες του Τζορτζ Μπους εναντίον του Ιράκ το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο προσπαθούσε να αποκτήσει ουράνιο από το Νίγηρα.

    Και ο πρώτος φάκελος αναξιόπιστος

    Από τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση για τις εσφαλμένες αμερικανικές πληροφορίες, που αφορούσαν την υποτιθέμενη απόπειρα του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα, έχει κλείσει.

    "Έχω εμπιστοσύνη στον Τζορτζ Τένετ. Έχω εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες, που εργάζονται στη CIA και προσβλέπω και στο μέλλον να εργαστώ μαζί τους", είπε ο Μπους. Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η αντιπαράθεση έχει κλείσει, απάντησε: "Ναι".

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το δημοσίευμα της "Ιντιπέντεντ" αναμένεται, ότι θα φέρει και πάλι σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που έχει ήδη παραδεχτεί ότι έκανε λάθος όταν, στη δεύτερη αναφορά της για το Ιράκ, χρησιμοποίησε την εργασία ενός Αμερικανού φοιτητή χωρίς να αναφέρει την πηγή.

    Στις αρχές της εβδομάδας ο Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι εμμένει στην πρώτη αναφορά, τονίζοντας ότι υπογράμμιζε την ανάγκη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Όμως η "Ιντιπέντεντ" γράφει σήμερα, ότι ο φάκελος αυτός βασιζόταν σε πηγές, που ήταν ήδη γνωστές, όπως ένα υπόμνημα του Ουίλιαμ Κόεν, υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2001 και μια αναφορά για το Ιράκ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, του Σεπτεμβρίου του 2002. Ένας εκπρόσωπος του Μπλερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα τονίζοντας: "Είπαμε ήδη ότι είχαμε να πούμε".

    [20] Αρνητικοί στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη οι ΗΠΑ

    12/7/2003 12:57:00 μμ

    Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη ως διπλωματική αποστολή κι ως εκ τούτου δεν δέχονται να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού της, τονίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Αλεξάντερ Βερσμπόου σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα. "Δεν είμαστε αντίθετοι στο ρωσικό προσωπικό, που εξακολουθεί να εργάζεται στην παλαιά πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαγδάτη, όμως για εμάς σήμερα αυτή δεν αποτελεί διπλωματική αποστολή", τονίζει ο Βερσμπόου, προσθέτοντας, πως "δεν θα αναλάβουμε την ευθύνη της ασφάλειάς της". Ο Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε τους ξένους διπλωμάτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ, υπενθυμίζοντας, πως ακόμη δεν έχει συσταθεί μία ιρακινή κυβέρνηση, που να μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια ή τα διπλωματικά προνόμια στους ξένους στο εσωτερικό της χώρας.

    Ζητούν πληροφορίες από τους Ρώσους

    Ο Βερσμπόου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, που κατά τον ίδιο σημειώνονται, κυρίως, σε μία "περιορισμένη γεωγραφική ζώνη, που αποκαλείται το σουνιτικό τρίγωνο, κοντά στη Βαγδάτη".

    "Ορισμένες από τις επιθέσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τρομοκρατικές πράξεις, κι επίσης υπάρχουν πολλές πράξεις δολιοφθοράς κατά των δημοσίων υπηρεσιών", τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής. Κατά τον ίδιον, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει μία χρήσιμη βοήθεια, "μοιραζόμενη φερ ειπείν τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες ορισμένων από τους προβοκάτορες".

    [21] Συνεχίζονται οι τριγμοί στην Αυστραλία για το Ιράκ

    12/7/2003 12:14:00 μμ

    Ο πρώην επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ (UNSCOM) Ρίτσαρντ Μπάτλερ ζήτησε σήμερα να παραιτηθούν οι Αυστραλοί υπουργοί Αμυνας Ρόμπερτ Χιλ και Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, λόγω της προσωπικής ευθύνης τους για τη συμμετοχή της χώρας τους στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο στο Ιράκ. Ο Αυστραλός πρώην διπλωμάτης, που ήταν επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ το διάστημα 1997-9, τόνισε, πως οι δύο βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τις παραλείψεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας στην ενημέρωση της κυβέρνησης όσον αφορά τα πραγματικά δεδομένα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ. Για τον Μπάτλερ, το γεγονός ότι δεν υποσημειώθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα των πληροφοριών για υποτιθέμενη προσπάθεια του Ιράκ να προμηθευθεί ουράνιο από τον Νίγηρα, αποτελεί μία "πραγματικά σοβαρή στιγμή για τη Δημοκρατία στην Αυστραλία".

    ''Οφείλουν να παραιτηθούν''

    "Στις δικαιολογίες για αυτόν τον πόλεμο οι συγκεκριμένες αιτιάσεις ήσαν ψευδείς και ήταν γνωστό πως ήταν ψευδείς. Εκείνο που διακυβευόταν ήταν η αποστολή νέων οπλιτών και οπλιτριών από την Αυστραλία που στέλνονταν σε μακρινά μέρη για να σκοτωθούν και φυσικά για να σκοτώσουν", τόνισε ο Μπάτλερ μιλώντας στη διάρκεια ενός "Φεστιβάλ Ιδεών" στην Αδελαΐδα.

    "Ένας υπουργός, που προωθεί κάτι λανθασμένο στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη να παραιτηθεί", τόνισε ο Μπάτλερ, καθώς οι τρεις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας παραδέχθηκαν πως ήταν γνώστες των αμφιβολιών σχετικά με το θέμα της υποτιθέμενης προσπάθειας των Ιρακινών να αποκτήσουν ουράνιο, αλλά δεν τις διαβίβασαν στα πολιτικά όργανα της κυβέρνησης.

    [22] Ανήσυχοι οι Αμερικανοί πολίτες με τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών

    12/7/2003 11:01:00 πμ

    Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο πριν τις 06.00, τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδος) στη φυλακή Αμπού Γαρίμπ, 25 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, τραυματίζοντας έναν Αμερικανό στρατιώτη, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό επιτελείο. Εκπρόσωπος του επιτελείου δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να ενημερώσει για το είδος του μηχανισμού, που εκτοξεύθηκε κατά της φυλακής, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο Ιράκ. Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, ένας από τους τοίχους της φυλακής έχει καταστραφεί. Οι αμερικανικές δυνάμεις ερεύνησαν την περιοχή και συνέλαβαν δύο ύποπτα πρόσωπα, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές. Στο μεταξύ ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι Αμερικανοί πολίτες για την αύξηση των θυμάτων στο Ιράκ ενώ συνεχίζουν να πέφτουν τα ποσοστά δημοτικότητας του Προέδρου των ΗΠΑ.

    Χάνει έδαφος ο Μπους

    Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς, που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας "Ουάσινγκτον Ποστ" πιστεύουν, ότι ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ είναι απαράδεκτα υψηλός. Η δημοσκόπηση, στην οποία μετείχαν 1.006 άτομα, δείχνει ότι η κοινή γνώμη ανησυχεί για την αύξηση των Αμερικανών θυμάτων στο Ιράκ, ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και ότι εντείνονται οι αμφιβολίες για το αν ήταν δικαιολογημένη η επίθεση κατά της Βαγδάτης.

    Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 52%, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον αριθμό των θυμάτων στο Ιράκ. Και μολονότι το 57% εξακολουθεί να πιστεύει, ότι ο πόλεμος αυτός έπρεπε να γίνει, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 70%, που πίστευε το ίδιο στα τέλη του περασμένου Απριλίου.

    Το 50% θεωρεί, ότι η κυβέρνηση Μπους υπερέβαλε σκοπίμως στις αποδείξεις της ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και το 80% εκφράζει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην περιοχή.

    Το ποσοστό αυτών, που εγκρίνουν τους χειρισμούς του Μπους στο Ιράκ μειώθηκε κατά 17 μονάδες από τα τέλη Απριλίου και έπεσε στο 58%. Το συνολικό έργο του έχει την αποδοχή του 59% των Αμερικανών που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική σε τυχαίο δείγμα ενηλίκων Αμερικανών και το ποσοστό λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3%.

    [23] Συνταξιοδότηση ελευθέρων επαγγελματιών

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/7/2003 5:15:00 μμ

    Τη συνταξιοδότηση και των ελευθέρων επαγγελματιών με 37 χρόνια εργασίας, εξήγγειλε το Σάββατο ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Εντός του έτους θα ενταχθούν στη νέα μορφή του ΙΚΑ, τα ταμεία των εργαζομένων στην πρώην Ιονική και Λαϊκή, του ΤΑΠ/ΟΤΕ και άλλων μικρότερων ταμείων, ανακοίνωσε ο κ.Σπυρόπουλος. Ο υφυπουργός προανήγγειλε και την επέκταση του συστήματος των "ραντεβού" για υπηρεσίες Υγείας μέσω του τριψήφιου αριθμού 184, για όλους τους ασφαλισμένους. Κατηγορηματικά απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας &amp; Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8, προσθέτοντας ότι δεν θα αλλάξουν τουλάχιστον μεχρι το 2020 οι παραμετρικές αλλαγές, που έγιναν με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    [24] Μπιτς Βόλεϊ: Εκτός 16άδας οι ελληνικές ανδρικές ομάδες

    12/7/2003 7:41:00 μμ

    Οι Εθνικές μας ομάδες των ανδρών δεν κατάφεραν να προκριθούν στους "16" του Οπεν του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην παραλία Λαβύρινθος του Ρεθύμνου. Οι Θανάσης Μιχαλόπουλος/Παύλος Μπελιγράτης ηττήθηκαν από τους Γάλλους Κανέ/Χαμέ με 2-0 (21-15, 21-15), υπέστησαν τη δεύτερη ήττα τους στον ΣΤ' όμιλο και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Οι Ανδρέας Γκόρτσανιουκ/Παναγιώτης Μούρτζιος γνώρισαν τη δεύτερη ήττα τους στον Α' όμιλο, από τους Ελβετούς πρώην πρωταθλητές Ευρώπης Λάτσιγκα Μ./Λάτσιγκα Π. (Ελβετία) με 2-0 (21-13, 21-19) και ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση.

    [25] Στίβος: Χάλκινο μετάλλιο η Ασκητοπούλου

    12/7/2003 6:44:00 μμ

    Το πρώτο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων το οποίο διεξάγεται στο Σέρμπρουκ του Καναδά, κατέκτησε η χώρα μας με την Αλίκη Ασκητοπούλου στο τριπλούν. Η νεαρή αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης με 12.93μ στην 5η προσπάθεια, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ήταν της Αθανασίας Πέρρα με 12.73μ από τις 25 Ιουνίου 2000 στην Κηφισιά. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η εκπληκτική Ρουμάνα, Κριστίν Σπατάρου με 13.86μ, που είναι νέο ρεκόρ αγώνων, ενώ το ασημένιο με 12.95μ πήρε η Φινλανδή Ελίνα Σορσα.

    Από τους υπόλοιπους αθλητές μας που συμμετείχαν στους αγώνες της 3ης ημέρας, ο Νίκος Φιλανδαράκης πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο Οκταθλο και μετά την διεξαγωγή επτά αγωνισμάτων, κατείχε την 7η θέση με 5.215β.

    Στα 110μ εμπόδια τερμάτισε 3ος στη σειρά του (3η) με 14.56, στο ύψος πέρασε το 1.89μ (ήταν 3ος στο Β' γκρουπ) και στον ακοντισμό πήρε την 13η θέση στο Β΄ γκρουπ με 46.32μ, ενώ υπολείπεται για την ολοκλήρωση του αγωνίσματος η διεξαγωγή του δρόμου των 1.000μ.

    Στο μεταξύ η Ιφιγένεια Μπόσμη θα πάρει μέρος απευθείας στον τελικό του επί κοντώ που θα γίνει την Κυριακή (21.00 ώρα Ελλάδας), αφού λόγω μικρής συμμετοχής οι διοργανωτές ακύρωσαν τα προκριματικά που επρόκειτο να γίνουν σήμερα.

    Μαζί της θα συμμετάσχουν και οι Κύπριες αθλήτριες Παναγιώτα Θεοφάνους και Ευθυμία Γιαννάκου.

    [26] Στίβος: Γκόλντεν Λιγκ

    12/7/2003 5:35:00 μμ

    Εντυπωσιακή ήταν η Τσάντρα Στούρουπ στο 3ο φετινό μίτινγκ στίβου της σειράς Γκόλντεν Λιγκ, που διεξήχθη στην Ρώμη. Η αθλητρια από τις Μπαχάμες κατέλαβε την πρώτη θέση στα 100μ. των γυναικών με χρόνο 10.89 που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Η Κέλι Γουάιτ από τις ΗΠΑ και η συμπατριώτισα της Τόρι Εντουαρντ με χρόνους 10.99 και 11.05 κατέλαβαν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Στο τριπλούν η Γιαμιλι Αλντάμα από την Κούβα με το 15.29 πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εμφάνιση στον κόσμο και βέβαια κατέλαβε την πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερη την Λεμπέντεβα (Ρωσία) και τρίτη την Μαρτίνεζ (Ιταλία) με 14.86 και 14.75 αντίστοιχα.

    Μούτολα Μαρία (Μοζαμβίκη)

    Την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο όμως πέτυχε και η Ολγκα Γκεγκόροβα στα 1500 μέτρα των γυναικών με χρόνο 4:01.00.

    Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Ροντρίγκεζ (Ισπανία) με χρόνο 4:01.30 ενώ τρίτη κατετάγη η Φαβορ (ΗΠΑ) με χρόνο 4:01.69.

    Στους άνδρες ξεχώρισε η επίδοση του Μαροκινού Χικαμ Ελ Γκερούζ στα 1500 μέτρα που με 3:29.76 πέτυχε και αυτός την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.

    Δεύτερος ήταν ο Κιπκουρούι (Κένυα) με 3:32.59 ενώ τρίτος κατετάγη ο Εστιβέζ (Ισπανία) με χρόνο 3:32.86.

    Επίσης ο Νοτιοαφρικανός Ζακ Φράιταγκ με άλμα στα 2.35 πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.

    Η Στούρουπ αλλά και η Μούτολα συνεχίζουν να βρίσκονται στο κυνήγι του χρυσού που έχει τάξει ως έπαθλο η IAAF για τους αθλητές που θα πάρουν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τους και στα έξι Γκόλντεν Λιγκ.

    Αποτελέσματα

    Συνοπτικά οι τρεις πρώτοι νικητές ανά αγώνισμα:

    ΑΝΔΡΕΣ

    100μ.

    Κάπελ Τζον (ΗΠΑ) 10.04 Γουίλιαμς Μπερνάρντ (ΗΠΑ) 10.06 Γκριν Μορίς (ΗΠΑ) 10.09

    200μ.

    Γουίλιαμς Μπερνάρντ (ΗΠΑ) 20.01 Κρόφορντ Σον (ΗΠΑ) 20.02 Μπάκλαντ Στιφαν (Αγ.Μαυρίκιος) 20.48

    400μ.

    Γουάσινγκτον Τάιρι (ΗΠΑ) 44.42 Γιουνγκ Τζερόμ (ΗΠΑ) 44.71 Σίμπσον Μπράντον (Τζαμάικα) 44.87

    800μ.

    Μουλάουντζι Μπουλαένι (Ν.Αφρική) 1:44.00 Σέπενγκ Χεζεκιιλ (Ν.Αφρική) 1:44.21 Σομ Μπραμ (Ολλανδία) 1:44.40

    1.500μ.

    Ελ Γκερούζ Χικαμ (Μαρόκο) 3:29.76 Κιπκουρούι Μπέντζαμιν (Κένυα) 3:32.59 Εστιβέζ Ρέγες (Ισπανία) 3:32.86

    5.000μ.

    Τσέμπι Αμπραχαμ (Κένυα) 12:57.14 Μπεκελε Κενένισα (Αιθιοπία) 12:57.34 Γκεμπρσελάσιε Χάιλε (Αιθιοπία) 13:00.32

    110μ. με εμπόδια

    Τζόνσον Αλεν (ΗΠΑ) 13.08 Λιου Ζανγκ (Κίνα) 13.20 Ρος Δουέιν (ΗΠΑ) 13.24

    400μ. με εμπόδια

    Σάντσεζ Φίλιξ (Δομινικανή Δημ.) 48.15 Χέρμπερτ Λιεβέλιν (Ν.Αφρική) 48.50 Ρόλινσον Κρίστοφερ (Βρετανία) 48.50

    Αλμα εις ύψος

    Φράιταγκ Ζακ (Ν.Αφρική) 2.35 Μπόσγουελ Μαρκ (Καναδάς) 2.31 Μέισον Τζερμέιν (Τζαμάικα) 2.31

    Επί κοντώ

    Μεσνίλ Ρομαιν (Γαλλία) 5.92 Γκιμπιλίσκο Τζιουσέπε (Ιταλία) 5.82 Χάισονγκ Νικ (ΗΠΑ) 5.77

    Ακοντισμός

    Μακάροφ Σεργκέι (Ρωσία) 84.74 Χένρι Μπόρις (Γερμανία) 83.87 Νικολάι Κριστιάν (Γερμανία) 81.76

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    100μ.

    Στούρουπ Τσάντρα (Μπαχάμες) 10.89 Γουάιτ Κέλι (ΗΠΑ) 10.99 Εντουαρντ Τόρι (ΗΠΑ) 11.05

    200μ.

    Εντουαρντς Τόρι (ΗΠΑ) 22.28 Φέργκιουσον Ντέμπι (Μπαχάμες) 22.65 Γουάιτ Κέλι (ΗΠΑ) 22.71

    800μ.

    Μούτολα Μαρία (Μοζαμβίκη) 1:57.21 Τσέπλακ Γιολάντα (Σλοβενία) 1:57.44 Αότ Χαμού Αμινά (Μαρόκο) 1:57.82

    1.500μ.

    Γεγκόροβα Ολγκα (Ρωσία) 4:01.00 Ροντρίγκεζ Ναταλία (Ισπανία) 4:01.30 Φαβορ Χαμιλτον Σ. (ΗΠΑ) 4:01.69

    5.000μ.

    Ντεφαρ Μεσερέτ (Αιθιοπία) 14:40.34 Σζάμπο Γκαμπριέλα (Ρουμανία) 14:41.35 Ντιμπάμπα Εγιαγκαϊέχου (Αιθιοπία) 14:41.67

    400μ. με εμπόδια

    Πιτμαν Γιάνα (Αυστρ.) 53.62 Ντάνβερς Νατασα (Βρετανία) 54.02 Γκλόβερ Σάντρα (ΗΠΑ) 54.15

    Αλμα εις Ύψος

    Κλοέτ Χέστρι (Ν. Αφρική) 2.00 Ακουφ Εϊμι (ΗΠΑ) 1.97 Παλαμαρ Βίτα (Ουκρανία) 1.97

    Αλμα εις Μήκος

    Γκουλμπουρν Ελβα (Τζαμάικα) 6.71 Κότοβα Τατιάνα (Ρωσία) 6.63 Απσο Γκρέις (ΗΠΑ) 6.56

    Τριπλούν

    Αλνταμα Γιαμίλι (Κούβα) 15.29 Λεμπέντεβα Τατιάνα (Ρωσία) 14.86 Μαρτίνεζ Μαγκντελιν (Ιταλία) 14.75

    [27] Οικονομική κρίση στο Ταμείο της Νταϊάνας

    12/7/2003 5:44:00 μμ

    Το Ταμείο που ιδρύθηκε στη μνήμη της πριγκίπισσας της Ουαλίας ανακοίνωσε την Παρσκευή ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση φιλανθρωπικών οργανώσεων λόγω των πολυδάπανων δικαστικών αγωγών, στις οποίες έχει εμπλακεί με την αμερικανική εταιρία Φράνκλιν Μιντ στην Πενσυλβάνια που πωλεί αναμνηστικά με τη μορφή της Νταϊάνας. ''Το ταμείο είναι υποχρεωμένο ν'αναστείλει όχι μόνο νέες δωρεές αλλά και την πληρωμή των δωρεών που ήδη υπάρχουν'', αναφέρεται στην ανακοίνωσή του. Περίπου 120 φιλανθρωπικοί σύλλογοι, κυρίως κέντρα θεραπείας ασθενών με AIDS, προγράμματα για άστεγους και θύματα από νάρκες κατά προσωπικού χρηματοδοτούνται από το ταμείο αυτό που ιδρύθηκε μετά τον ξαφνικό θάνατο της λαίδης Ντι, σε τροχαίο, τον Αύγουστο του 1997.

    Ο γενικός διευθυντής του ταμείου, Αντριου Πάρκις, υποσχέθηκε την Παρασκευή να ''ερευνήσει όλους τους δυνατούς τρόπους για ν'απεγκλωβιστεί το ταμείο από το αδιέξοδο.

    ''Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε το έργο του ταμείου με όσο το δυνατό μεγαλύτερο σθένος, ν'απαλλαγούμε από τις δίκες αυτές και το ταμείο να επαναλειτουργήσει κανονικά το συντομότερο δυνατό. Χρειαζόμαστε περίπου 10 εκατομμύρια στερλίνες (14 εκατομμύρια ευρώ) για να μπορέσουμε να χρησιμοδοτήσουμε τρέχουσες υποχρεώσεις μας'', διευκρίνισε στο ραδιόφωνο του BBC.

    ''Οι οικονομικές αυτές δυσκολίες είναι η συνέπεια αγωγών κατά του ταμείου που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανική εταιρία Μιντ, η οποία διαθέτει στην αγορά προϊόντα με τη μορφή της αείμνηστης πριγκίπισσας'', πρόσθεσε.

    Το ταμείο που έχει διαχειριστεί 40 εκατομμύρια στερλίνες (65 εκατομμύρια δολάρια) μετά το θάνατο της Νταϊνας ανακοίνωσε ακόμη ότι 500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από αναστολή των δραστηριοτήτων του.

    [28] Τρυπάνι και πένσα για τη νευροχειρουργική επέμβαση

    12/7/2003 4:06:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η έλλειψη νευροχειρουργικών εργαλείων ανάγκασε έναν γιατρό κρατικού νοσοκομείου στο Περού, στην ορεινή περιοχή των Ανδεων, να χρησιμοποιήσει τρυπάνι και μικρή πένσα για να προχωρήσει σε επέμβαση στο κεφάλι ενός άνδρα που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος. ''Δεν έχουμε εργαλεία για νευροχειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο. Ο άρρωστος θα πέθαινε και εγώ δεν είχα αλλή επιλογή από το να τρέξω στο διπλανό κατάστημα με τα μεταλλικά εργαλεία για ν΄αγοράσω ένα τρυπάνι και να χρησιμοποιήσω την πένσα με την οποία επιδιορθώνω βλάβες στο αυτοκίνητό μου, αφού φυσικά πρώτα τα αποστείρωσα'', εξήγησε ο γιατρός.

    Είχε χρησιμοποιήσει και αλλά εργαλεία μαστορέματος σε πέντε περιπτώσεις

    Ο 47χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής Ανταχουαϊλας, 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, μετά το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο στη διάρκεια συμπλοκής στο δρόμο.

    ''Με το τρυπάνι έκανα οπές στο κρανίο του, κυκλικά, αφήνοντας διαστήματα πέντε χιλιοστομέτρων, έβγαλα το κόκκαλο με την πένσα και αφαίρεσα τους θρόμβους που πίεζαν πολύ τον εγκέφαλο'' πρόσθεσε ο γιατρός.

    Η Ανταχουαϊλα είναι από τις φτωχότερες περιοχές του Περού, μιας χώρας στην οποία τουλάχιστον το ήμισυ των 27 εκατομμυρίων κατοίκων του, ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Ο γιατρός της ιστορίας μας που κερδίζει 430 δολάρια το μήνα, είπε ότι έχει χρησιμοποιήσει απλά εργαλεία μαστορέματος και στο παρελθόν, σε πέντε περιπτώσεις οι οποίες απαιτούσαν λιγότερο σοβαρές επεμβάσεις.

    Πάντως, η μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενή βαίνει καλώς, όπως αναφέρουν πηγές νοσοκομείου της πρωτεύουσας όπου τώρα αναρρώνει ο άρρωστος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 July 2003 - 16:55:33 UTC