Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Η Δικαιοσύνη είναι ανοιχτή σε όλους''
  • [02] ''Εκλογές τώρα!'' ζητάει ξανά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
  • [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις Ντενκτάς
  • [04] Συνελήφθη συνοριοφύλακας - ''κουρέας''
  • [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών
  • [06] Στην Αθήνα αύριο ο Ιταλός Πρόεδρος
  • [07] Ενοπλη συμπλοκή ομογενών με ένα νεκρό
  • [08] Ξεκίνησε το ''Οδοιπορικό Ειρήνης και Φιλίας για τον Οδικό Αξονα 10''
  • [09] ΟΣΕ: Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • [10] Υποβολή αιτήσεων για τους ετεροδημότες
  • [11] Συνάντηση Παπαντωνίου - Μπούκοφσκι
  • [12] Δίκη Βαγγέλη Ρωχάμη
  • [13] Χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν
  • [14] Παραπέμπεται η Ελλάδα για τις συνθήκες στα κοτέτσια
  • [15] Μειώθηκε ο ενθουσιασμός των Νορβηγών για την ένταξή τους
  • [16] Έκρηξη βόμβας στη Βουλή της Ινδονησίας
  • [17] Καταδικάστηκε ο μεγιστάνας Γιανγκ Μπιν
  • [18] Γαλλία: Έναρξη της παρέλασης για την πτώση της Βαστίλης
  • [19] Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Βαγδάτη
  • [20] Η Ινδία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ
  • [21] Επίσκεψη του νέου αρχηγού της CENTCOM στην Αγκυρα
  • [22] ''Πρώτο σημαντικό βήμα το προσωρινό Συμβούλιο''
  • [23] Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου
  • [24] Εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας για την ευρωζώνη
  • [25] Τα επόμενα βήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
  • [26] Ξεκίνησε η λειτουργία της υπηρεσία TAXISnet
  • [27] Ο Παναθηναϊκός έφερε στην Αθήνα τον Σανμαρτεάν
  • [28] Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο Αρης
  • [29] Υδατοσφαίριση: Αύριο ο κρίσιμος αγώνας Ελλάδα-Γερμανία
  • [30] Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου (2η ημέρα)
  • [31] Συναυλία Jethro Tull στο Ηρώδειο
  • [32] ''Έφυγε'' ο Κομπάι Σεγκούντο
  • [33] Επιστροφή στην υγιεινή διατροφή
  • [34] Ανοδος της ακροαματικότητας της ΝΕΤ 105,8
  • [35] Ρεκόρ αποτρίχωσης με κερί

    [01] Σημίτης: ''Η Δικαιοσύνη είναι ανοιχτή σε όλους''

    14/7/2003 6:30:00 μμ

    Η Δικαιοσύνη μας είναι ανοιχτή, φιλική σε όλους και κρίνει με κανόνες που ευνοούν τα συμφέροντα του πολίτη, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιτελεί ένα ποιοτικό άλμα στο πεδίο της θωράκισης της διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι η περιφρούρηση της βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή το γεγονός των εγκαινίων, καυτηρίασε φαινόμενα του παρελθόντος, όπως την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, ασκώντας παράλληλα κριτική στα συμφέροντα που βάζουν εμπόδια και προσχηματικές αντιρρήσεις στο πεδίο της διαφάνειας.

    ''Η κυβέρνηση τιμά τη δικαιοσύνη με πράξεις''

    Επίσης ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το ελεγκτικό συνέδριο αποτελεί το θεσμικό εγγυητή της νομιμότητας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η κυβέρνηση άλλαξε την πραγματικότητα στις δημόσιες συμβάσεις, μια πραγματικότητα που κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει για πολλές δεκαετίες.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι η κυβέρνηση τιμά τη δικαιοσύνη και στηρίζει την αποστολή της με πράξεις και όχι ανέξοδα λόγια. Αναφερόμενος στο νέο Μέγαρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι αποτελεί ένα αδιάψευστο μάρτυρα του έργου της κυβέρνησης για την λειτουργία των θεσμών.

    Να σημειωθεί ότι το έργο κόστισε συνολικά περίπου 20,5 εκατ.ευρώ ενώ ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Ρίζος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ευλογημένη καθώς το όνειρο 170 ετών για να αποκτήσει το ελεγκτικό συνέδριο δική του στέγη έγινε πραγματικότητα

    [02] ''Εκλογές τώρα!'' ζητάει ξανά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    14/7/2003 5:12:00 μμ

    Αμετακίνητος στις θέσεις του ότι δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών. Κάνοντας λόγο για κομματικές σκοπιμότητες τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ εγείρει ζήτημα εκλογικού νόμου, όποτε χάνει τις εκλογές ενώ διατύπωσε επικρίσεις εναντίον του Πρωθυπουργού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ Κ.Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις υποστήριξε ότι "θα ήμουν ο τελευταίος, που θα υποδείκνυα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει". Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε φαιδρό το επιχείρημα, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος το 2008, επικαλούμενος τις συνταγματικές διατάξεις, και πρόσθεσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί ομολογία ήττας όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές αλλά και για τις επόμενες.

    Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για διάλογο

    Επανέλαβε επίσης, ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διαλόγου τονίζοντας ότι ένας τέτοιος διάλογος θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές, σημειώνοντας όμως ότι κανένα εκλογικό σύστημα δεν είναι απόλυτα δίκαιο ή ορθό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε και πάλι το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο, ούτε αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

    Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αν δεν το πράξει η κυβέρνηση, όπως προτείνει η ΝΔ, επανέλαβε στις επικρίσεις του κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του κ. Θωμαδάκη, λέγοντας ότι είναι αναξιόπιστοι και είπε, πως αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό θα αποτελεί ομολογία ενοχής, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην περίπτωση, που δεν ισχύσει νομοθετική ρύθμιση να ανοίξουν και οι κωδικοί των βουλευτών και των στελεχών του κόμματός του.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του Πρωθυπουργού να ανοίξουν οι κωδικοί των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι απαράδεκτο ο κ. Σημίτης να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης στο δημόσιο βίο. Επανέφερε την πρότασή του να αποδεχθεί το κυβερνών κόμμα την εξεταστική επιτροπή που ζητά η ΝΔ για το Χρηματιστήριο και είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε αρνηθεί στο παρελθόν την πρόταση αυτή, τώρα δεν θα υπήρχε λόγος να γίνεται συζήτηση για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών.

    Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει και σε ποινικές διώξεις πολιτικών για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ίδιος αναζητά πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές, αλλά πρόσθεσε, πως εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες ο ίδιος δεν προτίθεται να "κουκουλώσει" το θέμα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί αν θα αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές και ότι ο ίδιος επικεντρώνει την κριτική του στα ζητήματα πολιτικής για την οποία είναι συνυπεύθυνα όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο εάν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία τεχνική περιγραφή, πώς θα μπορούσαν να προκύψουν πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε "εγώ είμαι ο τελευταίος, που θα υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι θα πράξει".

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θέσει εκτός ψηφοδελτίου τους λεγόμενους βαρόνους του κόμματος, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ανανεωθεί αρκετά και πως το ζήτημα δεν είναι ηλικιακό, αλλά ποιοτικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η παράταξη τους χρειάζεται όλους και πως ο ίδιος δεν είναι της λογικής των αποκεφαλισμών ή των αιφνιδιαστικών κινήσεων.

    Επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής των κυρίων Αβραμόπουλου, Μάνου, Ανδριανόπουλου και Σαμαρά στο κόμμα. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει ως εθνική υπόθεση τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ενδιαφέρεται να επιτύχουν, και σ' αυτή τη λογική εντάσσεται η κριτική της προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και υπερβάσεις στο κόστος.

    Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να αποκαλύψει ποια είναι η θέση του στο ενδεχόμενο να μεταπηδήσει ο κ. Σημίτης στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει δύο φορές πως δεν ενδιαφέρεται. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελεί πάγια πολιτική του κόμματός του η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι "για να χορέψεις ταγκό χρειάζονται δύο".

    Πάντως μίλησε για συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας και πρόσθεσε πως η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί. Επέκρινε τον κ. Σημίτη γιατί χαρακτήρισε επιθετική την εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο και ιδιαίτερα για την υστεροφημία του. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της ΕΕ, λέγοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί όρο για αποκλεισμό από την Ένωση άλλων χωρών που η πλειοψηφία τους ενδεχομένως να είναι μουσουλμάνοι.

    Τόνισε τέλος ότι δεν υπάρχει δομικός αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, έκανε λόγο για υποκριτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη κρίση του Ιράκ όπου ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, εμφανιζόταν ως ευρωπαϊστής, ο υπουργός Εξωτερικών ως ατλαντιστής και το κόμμα του προωθούσε την υστερία και το φανατισμό σε αντιαμερικανισμό. Δεν είμαστε "γιες μεν", ούτε θα παίξουμε το ρόλο του υβριστή για τη δημιουργία εσωτερικών πολιτικών εντυπώσεων, είπε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ανοιχτός για δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε ότι ο κ. Σημίτης αποφεύγει τις συζητήσεις μαζί του "όπως ο διάβολος το λιβάνι".

    Απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ.Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι "δεν προσέθεσε τίποτα το νέο... και είναι κρίμα γιατί σε τόση ώρα δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν είπε κουβέντα για τα προβλήματα του ελληνικού λαού".

    "Με τη στάση του αυτή ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε τη θέση μας, ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ελληνική οικονομία".

    Αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις Καραμανλή για τον εκλογικό νόμο ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε, πως ο πρόεδρος της ΝΔ "φοβάται την ήττα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε μαζί του ώστε να λειτουργήσει ένα καινούριο εκλογικό σύστημα από το 2008. Ας σταματήσει να λειτουργεί ακραία συντηρητικά αρνούμενος κάθε αλλαγή".

    Τέλος, παραπέμποντας στην απόφαση Σημίτη για τις αλλαγές, που σχετίζονται με τους κωδικούς των συναλλαγών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πως "εμείς τολμάμε σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού, ας τολμήσει και ο κ. Καραμανλής".

    Σχολιάζοντας ο κ.Πρωτόπαπας την αναφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις δήλωσε: "Κακή στιγμή, σε σχέση με ιστορικούς συνειρμούς, η επισήμανση Μητσοτάκη, καλλιεργεί κλίμα ανωμαλίας και αστάθειας".

    [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις Ντενκτάς

    14/7/2003 7:27:00 μμ

    Υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου να συζητήσει την τελευταία επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Κόφι Αναν, με την οποία προτείνει επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας στη βάση των τελικών προτάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είχαν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη το 1994. Τα μέτρα αφορούσαν τότε και την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, για την οποία ο κατοχικός ηγέτης δεν κάνει ρητή αναφορά στην επιστολή του προς το γ.γ του ΟΗΕ. Κυβέρνηση και κόμματα εξέφρασαν ήδη τη σαφή αντίθεσή τους στο νέο ελιγμό του Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνοντας ότι μοναδικός στόχος του είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    [04] Συνελήφθη συνοριοφύλακας - ''κουρέας''

    14/7/2003 7:00:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Έκοψε με μαχαίρι τα μαλλιά αλλοδαπού κουρδικής καταγωγής, στον οποίο έκανε έλεγχο στοιχείων! Το απίστευτο περιστατικό συνέβη την Κυριακή το βράδυ στις 8.30, όταν ο Θωμάς Δημητρίου, 32 ετών, συνοριοφύλακας, που υπηρετεί στο τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών της ΒΑ Αττικής και ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία ως μέλος πληρώματος περιπολικού, έβγαλε ξαφνικά μαχαίρι και έκοψε τα μαλλιά σε αλλοδαπό Κούρδο, στο οποίο έκανε έλεγχο. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον αλλοδαπό επιβιβάστηκε στο περιπολικό και έφυγε. Ο Κούρδος παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Πεντέλης και κατήγγειλε το περιστατικό. Ανεγνώρισε το Δημητρίου ο οποίος συνελήφθη ενώ απο τη διεύθυνση ΒΑ Αττικής διετάχθη ΕΔΕ για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του περιστατικού.

    [05] Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

    14/7/2003 7:08:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των δικαστικών φυλακών Διαβατών, όπου βρίσκεται καταυλισμός τσιγγάνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ύστερα από ελέγχους, που έγιναν σε παραπήγματα του καταυλισμού συνελήφθησαν οι: Α.Σ., Γ.Α. και Χ.Ρ. (τα ονόματα δεν ανακοινώθηκαν από την αστυνομία) καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν 56 μικροδέματα ηρωίνης, ένα μικροδέμα κοκαΐνης, 1.100 ευρώ και μια ζυγαριά ακριβείας. Παράλληλα συνελήφθησαν ακόμη πέντε άτομα τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν αγοράσει ναρκωτικά από τους παραπάνω.

    [06] Στην Αθήνα αύριο ο Ιταλός Πρόεδρος

    14/7/2003 6:50:00 μμ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Ο κ. Τσιάμπι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα φθάσει στην Αθήνα αύριο το απόγευμα και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος θα τον υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αύριο το βράδυ ο κ. Τσιάμπι και η σύζυγός του θα παρακαθήσουν στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Έλληνας Πρόεδρος. Την Τετάρτη, ο κ. Τσιάμπι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος θα του επιδώσει το χρυσό μετάλλιο της Ελληνικής Βουλής και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη στο μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη.

    [07] Ενοπλη συμπλοκή ομογενών με ένα νεκρό

    14/7/2003 6:44:00 μμ

    Κ. Παπαδόπουλος

    Νεαρός ομογενής από το Καζακστάν μετά από φιλονικία πυροβόλησε συμπατριώτη του μια φορά ανεπιτυχώς, εκείνος τον κατεδίωξεμε αποτέλεσμα να δεχτεί άλλους τέσσερις πυροβολισμούς. Το επεισόδιο έγινε στις 10 το βράδυ της Κυριακής στην καφετέρια "Αμαντέους", που βρίσκεται στην περιοχή Γκοριτσά Ασπροπύργου και συγκεκριμένα στην πλατεία "Γενοκτονίας των Ποντίων". Δράστης είναι ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος 25 ετών και θύμα ο Γιώργος Μισσαηλίδης 39 ετών. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα το θύμα καθόταν από τις 2.30 το μεσημέρι στην καφετέρια και στις 9.45 για άγνωστο λόγο φιλονίκησε με το δράστη ο οποίος έφυγε από την καφετέρια και επανήλθε μετά από μισή ώρα οπλισμένος με πιστόλι με το οποίο πυροβόλησε κατά του θύματος μια φορά ανεπιτυχώς. Το θύμα κατεδίωξε το δράστη έξω από την καφετέρια με αποτέλεσμα να δεχθεί τέσσερις πυροβολισμούς ενώ στη συνέχεια ο δράστης επιβιβάσθηκε στο τζιπ του και τράπηκε σε φυγή.

    Ασύλληπτος ο δράστης

    Το θύμα παρά τον τραυματισμό του για να εξαναγκάσει το δράστη να σταματήσει πιάστηκε από την πόρτα του συνοδηγού αλλά ο δράστης ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να τον παρασύρει σε απόσταση περίπου 50 μέτρων. Λίγο αργότερα θαμώνες, που είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία και το ΕΚΑΒ είδαν τραυματιοφορείς να μεταφέρουν με ασθενοφόρο το θύμα στο Θριάσειο Νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

    Έφερε τέσσερα τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του από πυροβόλο όπλο και πολλαπλά τραύματα στα χέρια και τα πόδια συμβατά με παράσυρση από αυτοκίνητο. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, που μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε ασύλληπτος.

    [08] Ξεκίνησε το ''Οδοιπορικό Ειρήνης και Φιλίας για τον Οδικό Αξονα 10''

    14/7/2003 6:05:00 μμ

    Ο "άξονας 10" αποτελεί τον βασικό τροφοδότη του οδικού τουρισμού της Ελλάδας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας στην εκκίνηση του "Οδοιπορικού Ειρήνης και Φιλίας για τον Οδικό ’ξονα 10", που ξεκίνησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στο Μόναχο. Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης η κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, τόσο μέσα από την ΕΕ., όσο και μέσα από τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, προσπαθεί να στηρίξει την ανάπτυξή τους, αλλά και να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της περιοχής και των οδικών αξόνων, που βρίσκονται σ αυτήν, επισημαίνοντας, πως τη μελέτη για την ανακατασκευή του "άξονα 10" την έχει χρηματοδοτήσει η Ελλάδα.

    Στο Οδοιπορικό Ειρήνης και Φιλίας συμμετέχουν νομάρχες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και κρατικών οργανισμών.

    Το καραβάνι θα περιοδεύσει για 4 ημέρες μέσω του οδικού "άξονα 10" σε διάφορες πόλεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης, του εμπορίου και της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας. Το οδοιπορικό θα διέλθει από την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

    [09] ΟΣΕ: Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

    14/7/2003 6:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Διετούς διάρκειας (2003-2004) είναι η Νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφτηκε ανάμεσα στη Διοίκηση του ΟΣΕ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Με τη νέα Συλλογική Σύμβαση ικανοποιούνται οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων και εναρμονίζεται ο Γενικός Κανονισμός, με το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού. Επίσης, εξασφαλίζεται εργασιακή ειρήνη που είναι αναγκαία για την προώθηση του αναπτυξιακού έργου του ΟΣΕ που εισέρχεται στο Ολυμπιακό έτος του 2004.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο στηρίζεται η αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού, που αποτελεί τον κύριο στόχο της Διοίκησης.

    [10] Υποβολή αιτήσεων για τους ετεροδημότες

    14/7/2003 5:58:00 μμ

    Από την Τρίτη 15 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ετεροδημότες, που διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Για το σκοπό αυτό θα μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο, στην Πλατεία Κοτζιά καθημερινά από τις 7.45 έως τις 13.15 με την αστυνομική τους ταυτότητα για να υποβάλουν την αίτησή τους. Από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται πως δεν θεωρούνται ετεροδημότες όσοι διαμένουν και ψηφίζουν στο νομό Αττικής.

    Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κέλλη Μπουρδάρα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει, αρκεί να τακτοποιήσουν το θέμα δύο περίπου μήνες πριν από τις εκλογές.

    Από τον Σεπτέμβριο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Πάντως οι αιτήσεις υποβάλλονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, ενώ πληροφορίες δίνονται και από τον αριθμό 1464.

    [11] Συνάντηση Παπαντωνίου - Μπούκοφσκι

    14/7/2003 5:46:00 μμ

    "Την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προωθεί η Ελλάδα", δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούκοφσκι. Την προσπάθεια θα ζητηθεί να υποστηρίξουν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Κροατία, γνωστοποίησε ο κ. Παπαντωνίου. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι οι προτάσεις των δυο πλευρών, που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απέχουν ακόμη μεταξύ τους, εκτίμησε ότι μέσα από μια πρόσθετη προσπάθεια μπορεί να εξευρεθεί ένα κοινό σημείο το οποίο θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης θα συμβάλλει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

    Επίσης, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η λύση με τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπούκοφσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους, μέσα απο ένα συντονισμό δράσης των χωρών.

    Ακόμη, τόνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση έντασης στην περιοχή του Τετόβου.

    Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών συμφωνήθηκε να δρομολογήσει το ΓΕΣ τις διαδικασίες για την εκπαίδευση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ απο Ελληνες επιτελείς. Συμφωνήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της ΠΓΔΜ που φοιτούν στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Περαιτέρω συμφωνήθηκε οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της αντίστοιχης βιομηχανίας της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση, όπως δήλωσε ο κ. Μπούκοφσκι.

    Όσον αφορά την επιχείρηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης στα Σκόπια ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι αυτή θα τερματιστεί κάποια στιγμή.

    Η εντολή που έχει δοθεί για τη δράση της λήγει στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποφασίσει για τυχόν ανανέωση της εντολής. Πάντως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει τη βούληση να αναλάβει με δικά της μέσα την τήρηση της τάξης στη χώρα.

    Ο κ. Παπαντωνίου κάλεσε τη γειτονική χώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε οι μειονότητες να ενσωματωθούν πλήρως στο σύστημα της χώρας και να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα και η συνοχή της ΠΓΔΜ.

    [12] Δίκη Βαγγέλη Ρωχάμη

    14/7/2003 3:09:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δικάζεται ο Βαγγέλης Ρωχάμης, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε βάρος του 36χρονου Γιάννη Σιμιτζή, πρίν περίπου ένα χρόνο στο Λευκαντί Ευβοίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δυό άνδρες διαπληκτίστηκαν έντονα σε καφετέρια με αφορμή παρεξήγηση που δημιουργήθηκε για τη φίλη του Βαγγέλη Ρωχάμη, η οποία εργαζόταν στο μαγαζί. Ο Ρωχάμης ο οποίος είναι ελεύθερος με όρους παραδέχθηκε ότι καυγάδισε με τον 36χρονο, αλλά αρνείται ότι πυροβόλησε σε βάρος του. Και το ίδιο το θύμα καταθέτοντας την Δευτέρα στο δικαστήριο υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ήταν από τον κατηγορούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δικαστήριο δεν παρίσταται πολιτική αγωγή καθώς ο Σιμιτζής δεν θέλησε να διορίσει συνήγορο. Η δίκη συνεχίζεται.

    [13] Χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

    14/7/2003 7:39:00 μμ

    Ερεύνα της Κομισιόν, για την κατάσταση της εργασίας και το επίπεδο εκπαίδευσης στις χώρες της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και διενεργήθηκε την άνοιξη του 2002 στα κράτη-μέλη, αναφέρει ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας αναλογεί στο 56,9% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας ανάμεσα στα 15 και τα 64 χρόνια. Τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από την έκθεση αυτή είναι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα εξής: Η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, κυρίως δε, στις γυναίκες και τους νέους. Επίσης ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος έχει σχετικά χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους άλλους Ευρωπαίους εργαζομένους, ενώ εξαιρετικά περιορισμένη είναι και η μερική απασχόληση στην Ελλάδα.

    Κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο η Ελλάδα

    Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, ανέρχεται, όπως αναφέρθηκε, στο 56,9% του συνόλου των Ελλήνων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών. Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 71,7% ενώ στις γυναίκες στο 42,7%.

    Σημειώνεται, ότι κατά μέσο όρο, στα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ έχει ενεργή οικονομική απασχόληση το 72,9% των ανδρών μεταξύ 15 και 64 ετών και το 55,5% των γυναικών αυτής της ηλικίας. Συνολικά έχουν ενεργή οικονομική απασχόληση το 64,2% των ατόμων αυτής της ηλικίας στα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών, οικονομικώς ενεργοί στην Ελλάδα θεωρούνται το 39,2% των ατόμων αυτής της ηλικίας, ενώ στα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39,8%. Όσον αφορά τους άνδρες αυτής της ηλικίας, στην Ελλάδα έχει ενεργό οικονομική απασχόληση το 55,1% (49,8% στην ΕΕ) ενώ σε ό,τι αφορά τις γυναίκες το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 24,4% έναντι 30,2% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων στην Ελλάδα, η κατάσταση έχει ως εξής: έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση το 47,3% των εργαζομένων ηλικίας μεταξύ 25 και 64 ετών, την ανώτερη εκπαίδευση το 35,1% και την ανώτατη εκπαίδευση το 17,6%. Στα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση το 35,4%, την ανώτερη εκπαίδευση το 42,9% και την ανώτατη εκπαίδευση το 21,8%.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με την απασχόληση των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχει οικονομικά ενεργή απασχόληση το 27% των ατόμων αυτής της ηλικίας, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 40,5%. Σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών στην Ελλάδα έχει οικονομικά ενεργή απασχόληση το 71,5% (έναντι 77,2% στους "15"), ενώ μεταξύ των ατόμων ηλικίας ανάμεσα στα 55 και τα 64 χρόνια απασχολούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, περίπου το 40%.

    Ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η μερική απασχόληση στην Ελλάδα, η οποία αφορά το 4,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έναντι 18,2% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, στην Ελλάδα έχουν συμβόλαια μερικής απασχόλησης το 8,1% των εργαζομένων γυναικών έναντι 33,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

    Επίσης στην Ελλάδα εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αγροτικού πληθυσμού, που αναλογεί στο 15,8% του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 4%. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, απασχολείται το 22,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας (έναντι 28,2% στην ΕΕ), ενώ στις υπηρεσίες απασχολείται το 61,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας (έναντι 67,8% στην ΕΕ).

    Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των μισθωτών στον ελληνικό οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί αντιπροσωπεύουν το 60,2%, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας έναντι 84,4% που είναι αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος.

    Τέλος εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά των ανέργων στις νέες ηλικίες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα άνεργοι είναι το 25,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, έναντι 14,6% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

    [14] Παραπέμπεται η Ελλάδα για τις συνθήκες στα κοτέτσια

    14/7/2003 5:57:00 μμ

    Την παραπομπή της Ελλάδας, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της μη εφαρμογής της Οδηγίας του 1999, που θεσπίζει τα ελάχιστα πρότυπα προστασίας των ωοφόρων ορνίθων, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν την εν λόγω Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2002 και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα σχετικά μέτρα που έλαβαν. Τα τέσσερα κράτη-μέλη που παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχαν λάβει "αιτιολογημένη γνώμη" από την Επιτροπή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας προσφυγής, τον Ιανουάριο του 2003, χωρίς όμως να συμμορφωθούν με τη σχετική Οδηγία.

    Χώρο για να σκαλίζουν χρειάζονται οι κότες

    Η Κοινοτική Οδηγία προσδιορίζει τρείς τύπους ελάχιστων προδιαγραφών για τη διαβίωση των ωοφόρων ορνίθων:

    Ειδικά κλουβιά, που επιτρέπουν στις όρνιθες το σκάλισμα και στα οποία αναλογεί χώρος 750 τετραγωνικών εκατοστών σε κάθε όρνιθα. Μη ειδικά κλουβιά στα οποία αναλογεί χώρος 550 τετραγωνικών εκατοστών σε κάθε όρνιθα. Συστήματα, χωρίς κλουβιά, με φωλιές, τουλάχιστον μία για κάθε επτά όρνιθες, και στα οποία δεν αναλογούν πάνω από εννέα ωοφόρες όρνιθες σε κάθε τετραγωνικό μέτρο χρησιμοποιούμενου χώρου.

    [15] Μειώθηκε ο ενθουσιασμός των Νορβηγών για την ένταξή τους

    14/7/2003 2:33:00 μμ

    Καθοδική πορεία σημείωσε κατά το μήνα Ιούλιο ο ενθουσιασμός των Νορβηγών για την επικείμενη ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, και ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της κάμψης είναι η ιταλο-γερμανική ρήξη. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό διαφόρων εφημερίδων της χώρας από το ινστιτούτο Sentio-Norsk Statistikk καταδεικνύει ότι η υποστήριξη των Νορβηγών στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ μειώθηκε σε 46,4% τον Ιούλιο από 48,2% που ήταν τον Ιούνιο. Επίσης, το ποσοστό των Νορβηγών που ήταν αντίθετοι στην ένταξη αυξήθηκε σε 40,3% από 37,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

    Αιτία ο... Μπερλουσκόνι

    Ο πολιτικός επιστήμων Φρανκ Ααρεμπρότ δήλωσε στην εφημερίδα Nationen ότι ένας από τους λόγους της μείωσης του ενδιαφέροντος των Νορβηγών για την ένταξη στην ΕΕ είναι η αύξηση των επιτοκίων στην Νορβηγία, αλλά παράλληλα έπαιξε ρόλο και η ταραχή που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο με ''πρωτεργάτη'' τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    ''Ο Μπερλουσκόνι είναι χωρίς αμφιβολία από τις βασικές αιτίες της αντίθεσης των Νορβηγών στην ένταξη τους στην ΕΕ'', δήλωσε ο Ααρεμπρότ καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη απο τις 8 έως τις 11 Ιουλίου, την ίδια περίοδο που έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τοποθετούσε τη Νορβηγία ως την πλουσιότερη μεταξύ 175 χωρών, εξ αιτίας των εσόδων από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και ως την ιδανική χώρα διαβίωσης λόγω του υψηλού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η παιδεία, το προσδόκιμο ζωής και οι μισθοί.

    Από τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης, προκύπτει ότι οι Νορβηγοί κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης αλκοόλ. Ο κάθε Νορβηγός κατά το 2002 κατανάλωσε κατά μέσον όρο 5,92 λίτρα αλκοόλ.

    [16] Έκρηξη βόμβας στη Βουλή της Ινδονησίας

    14/7/2003 3:51:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη στο κτήριο, που στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη εννιά Μουσουλμάνων και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών. Η αστυνομία χαρακτήρισε την έκρηξη "τρομοκρατική επίθεση", αν και το Κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει λόγω διακοπών και κανείς δεν τραυματίστηκε. Επίσης οι υλικές ζημιές ήταν μικρές. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί δίπλα σε κλιματιστικό μηχάνημα σε δωμάτιο πολύ κοντά στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο αρχηγός της ινδονησιακής αστυνομίας Ντά'ι Μπαχτιάρ δήλωσε, πως είναι πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες, όμως τόνισε, πως η έκρηξη έχει τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων του Απριλίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τζακάρτας και κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος πρόσθεσε, πως ισχυρά εκρηκτικά, όπως αυτά, που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα, βρέθηκαν στο οπλοστάσιο, που κατάσχεσε η αστυνομία σε επιδρομή της στην κεντρική Ιάβα την περασμένη εβδομάδα.

    [17] Καταδικάστηκε ο μεγιστάνας Γιανγκ Μπιν

    14/7/2003 2:43:00 μμ

    Ο ολλανδικής υπηκοότητας κινέζος επιχειρηματίας Γιανγκ Μπιν που ήταν άλλοτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών, από κινεζικό δικαστήριο και ανακοίνωσε πως θα υποβάλει έφεση. ''Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υποβάλει έφεση'', δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κατηγορουμένου. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι, εκτός από την ποινή κάθειρξης 18 ετών, στον Γιανγκ επιβλήθηκε πρόστιμο 2,3 εκατομμυρίων γιουάν (277.000 δολάρια), ενώ τιμωρήθηκαν και δύο εταιρείες του.

    Η Shenyang Eurasia Indusrial Co. πρέπει να πληρώσει 5,6 εκατομμύρια γιουάν (674.700 δολάρια) για παράνομη χρήση εδαφών, απάτη και διαφθορά, ενώ στη Shenyang Eurasia Agricultural Development Co. επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 γιουάν (48.200 δολάρια) για πλαστογραφία, διευκρίνισε το πρακτορείο.

    Σύμφωνα με την κινεζική οικονομική εφημερίδα Zhenjouan Shichang Zhoukan, ο Γιανγκ Μπιν είχε πάρει παρανόμως δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων γιουάν (84,5 εκατομμύρια δολάρια) παρουσιάζοντας πλαστογραφημένους λογαριασμούς 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να εισαγάγει τον όμιλό του, τον Euro-Asia Ltd. στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

    Ο 40χρονος μεγιστάνας, ο οποίος ασχολούνταν μεταξύ άλλων με το εμπόριο λουλουδιών και είχε επονομαστεί ''βασιλιάς της ορχιδέας'', καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Σενγιάνγκ (βορειοανατολική Κίνα) ''και για τα έξι αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν'', έκανε γνωστό η θεία του, η Γιανγκ Φενγκλίν, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του ομίλου Euro-Asia μετά τη σύλληψη του Γιανγκ Μπιν.

    Προς γενική κατάπληξη, η Βόρεια Κορέα είχε διορίσει στις 23 Σεπτεμβρίου του 2002 τον Γιανγκ Μπιν ''κυβερνήτη'' της οικονομικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών του Σιουιτζού, την οποία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στα σινο-κορεατικά σύνορα.

    Δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα το 2001, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Γιανγκ συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία λίγες ημέρες αργότερα και τέθηκε υπό κατ' οίκον επιτήρηση στη Σενγιάνγκ.

    Οι παρατηρητές είχαν δει στη σύλληψη αυτή ένα μήνυμα του Πεκίνου, δυσαρεστημένου που η Πιονγιάνγκ δεν το είχε συμβουλευτεί για το σχέδιό της να εγκαθιδρύσει την οικονομική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.

    [18] Γαλλία: Έναρξη της παρέλασης για την πτώση της Βαστίλης

    14/7/2003 5:03:00 μμ

    Την έναρξη της καθιερωμένης ετήσιας παρέλασης της 14ης Ιουλίου, η οποία φέτος τελεί υπό τη διοίκηση Γερμανού στρατηγού, κήρυξε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ. Η στρατιωτική παρέλαση άρχισε με συγχρονισμένες πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και ενώ πυροτεχνήματα είχαν γεμίσει τον ουρανό. Η παρέλαση των αεροπλάνων Alphajet ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της παρέλασης της αεροπορίας, την οποία ακολούθησε παρέλαση 3.840 ανδρών και γυναικών. Ο γάλλος πρόεδρος σε εξώστη που είχε τοποθετηθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ κάτω από τα Ηλύσια Πεδία παρακολούθησε όρθιος την παρέλαση, ενώ γύρω του ήταν μέλη της κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

    Ο στρατηγός Χόλγκερ Κάμερχοφ, διοικητής του ευρωπαϊκού Σώματος, που αποτελείται από ένοπλες δυνάμεις πέντε χωρών: Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας, Γαλλίας και Λουξεμβούργου, ήταν ο επικεφαλής της παρέλασης.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για τη φετινή παρέλαση, ένα χρόνο μετά την απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας από νεαρό άνδρα, μέλος της άκρας δεξιάς με διαταραγμένη προσωπικότητα. Ο νεαρός που είχε επιχειρήσει να σκοτώσει με καραμπίνα το Γάλλο πρόεδρο αφοπλίστηκε από άτομα που παρακολουθούσαν την παρέλαση, πέρυσι.

    Περίπου 5.000 άνδρες της αστυνομίας και της χωροφυλακής, δηλαδή χίλιοι περισσότεροι από τη συνήθη δύναμη, έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα Ηλύσια Πεδία, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσέλθουν για τον εορτασμό της επετείου από την πτώση της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου του 1789, αναμένεται να φτάσει τις 75.000.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν μαχητικά μέλη των "Πρασίνων" τα οποία κρατώντας πανό ζητούσαν την απελευθέρωση Ζοζέ Μποβέ, στελέχους του διεθνούς κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, μεταξύ αυτών και μια εκπρόσωπό Τύπου του κόμματος. Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν έγινε γνωστός.

    Δηλώσεις Σιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υπογράμμισε την Δευτέρα την ανάγκη η Γαλλία να "προσαρμοστεί στον κόσμο", σε ένα περιβάλλον "δύσκολο και αβέβαιο", στην καθιερωμένη του συνέντευξη με αφορμή την επέτειο από της 14ης Ιουλίου.

    "Ζούμε σε έναν κόσμο δύσκολο, αβέβαιο, όχι μόνο στη Γαλλία και απέναντι σε αυτόν τον κόσμο είναι πιθανό να δημιουργηθεί φόβος, νευρικότητα, σκληρότητα. Ομως αυτά δεν οδηγούν πουθενά ή για να ακριβολογούμε οδηγούν στον υπερσυντηρισμό και στην αποτυχία", τόνισε ο Σιράκ και πρόσθεσε πως απέναντι σε αυτόν "τον δύσκολο και αβέβαιο κόσμο η μόνη δυνατή αντιμετώπιση είναι η κίνηση, το άνοιγμα του πνεύματος και η προσαρμογή".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήρισε "ανυπόφορη".

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, εκτιμώντας πως η συνεισφορά τους θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Δεν παρέλειψε όμως να επισημαίνει πως "η Ευρώπη έχει ακόμα πολλά να κάνει για το θέμα αυτό".

    Ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε, όταν ρωτήθηκε, να σχολιάσει τις δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Μην περιμένετε από μένα οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

    [19] Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Βαγδάτη

    14/7/2003 5:56:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την Δευτέρα το απόγευμα κοντά στο αρχηγείο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε μέλος της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας. "Πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο", δήλωσε ο αμερικανός στρατιωτικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 16:40 τοπική ώρα (15:40 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω στο απανθρακωμένο αυτοκίνητο διακρίνεται μια διπλωματική πινακίδα κυκλοφορίας.

    [20] Η Ινδία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ

    14/7/2003 2:05:00 μμ

    Η Ινδία αποφάσισε να μην στείλει στρατιώτες της για να συμμετάσχουν στην υπό αμερικανική διοίκηση δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον. ''Αν υπήρχε ρητή εντολή του ΟΗΕ για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση της Ινδίας θα μπορούσε να εξετάσει την ανάπτυξη στρατευμάτων μας στο Ιράκ'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σίνχα έπειτα από δίωρη συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας του υπουργικού συμβουλίου.

    Η σημερινή απόφαση ελήφθη αφού η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού, Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, δεν κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στην Ινδία συναίνεση για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, παλιό φίλο της Ινδίας. Η Ινδία είχε αντιταχθεί στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

    Πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων ορισμένων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως, αν σταλούν ινδικά στρατεύματα στο Ιράκ, θα αποτελέσουν τμήμα της ''δύναμης κατοχής'' εφόσον δεν καλύπτονται από εντολή του ΟΗΕ.

    Ωστόσο ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είχαν υποστηρίξει την αποστολή στρατευμάτων ώστε να προωθηθούν οι σχέσεις του Νέου Δελχί με την Ουάσινγκτον.

    Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Ινδία μια μεραρχία (15.000 - 20.000 άνδρες), για να αναλάβει ένα τομέα στο βόρειο Ιράκ γύρω από τη Μοσούλη.

    [21] Επίσκεψη του νέου αρχηγού της CENTCOM στην Αγκυρα

    14/7/2003 12:01:00 μμ

    Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον στρατηγό Τομι Φρανκς στην ηγεσία της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, αναμένεται αυτή τη εβδομάδα στην Αγκυρα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, ανακοίνωσε αμερικανική στρατιωτική πηγή. Ο λιβανικής καταγωγής στρατηγός θα συναντηθεί με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία πριν μεταβεί στις χώρες του Κόλπου, τόνισε η ίδια πηγή. Η επίσκεψη Αμπιζάιντ στην Αγκυρα πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις λόγω της προσωρινής σύλληψης 11 Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ από Αμερικανούς στρατιωτικούς με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα δολοφονίας Κούρδου κυβερνήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ", η επίσκεψη Αμπιζέιvτ συνιστά "μια χειρονομία καλής θέλησης" της Ουάσινγτκον προς την Τουρκία, καθώς η σύλληψη των Τούρκων στρατιωτών προκάλεσε "κρίση εμπιστοσύνης" στις σχέσεις των δύο χωρών.

    [22] ''Πρώτο σημαντικό βήμα το προσωρινό Συμβούλιο''

    13/7/2003 7:13:00 μμ

    Την ικανοποίηση του για τη δημιουργία του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα βλέποντας σ' αυτό "ένα πρώτο σημαντικό βήμα" προς την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης στη χώρα. "Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να υπάρξει στη χώρα μια αυθεντική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση'', αναφέρει ο Σολάνα σε ανακοίνωση, που εξέδωσε. Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε από το Αμάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, πως η δημιουργία του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ, "είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και κάλεσε για το σχηματισμό στη χώρα μιας ''νόμιμης'' κυβέρνησης.

    Ικανοποίηση από Ρωσία και Ιορδανία

    Ο σχηματισμός του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ "είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να ακολουθήσει ο σχηματισμός μιας νόμιμης κυβέρνησης, που να χαίρει της εμπιστοσύνης του ιρακινού λαού και της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", δήλωσε ο Ιβανόφ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλία του με τον Ιορδανό ομόλογό του Μαρουάν Μουάσερ.

    Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης το σχηματισμό του ιρακινού προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. "Πρόκειται για ένα θετικό βήμα", δήλωσε και ζήτησε να σχηματισθεί μια "εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση, που να μην περιορίζεται σε εκπροσώπηση βάσει του θρησκεύματος". Ο Μουάσερ πρόσθεσε πως η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει "να προστατεύει την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ".

    [23] Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου

    14/7/2003 7:29:00 μμ

    Έκλεισε το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και της ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να επισημοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ο κατώτατος βασικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου με απολυτήριο Γυμνασίου θα διαμορφωθεί στα 590 ευρώ. Ο μέσος όρος των μηνιαίων αυξήσεων υπολογίζεται από 3,5 έως 6%, από τις υψηλότερες που προέβλεψε η εισοδηματική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους θα γίνει σε τέσσερις δόσεις και η πρώτη θα καταβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Συμφωνία με επιφυλάξεις

    Η ΑΔΕΔΥ πάντως διατυπώνει επιφυλάξεις σε θέματα που αφορούν στην ενσωμάτωση των επιδομάτων και του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ένα αξιοκρατικό μισθολόγιο που θα επιβραβεύει όσους έχουν προσόντα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι προτάσεις του υπουργείου δεν θα μείνουν μετέωρο βήμα λόγω της συγκυρίας που διανύουμε".

    [24] Εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας για την ευρωζώνη

    14/7/2003 5:45:00 μμ

    Η πορεία των χρηματοοικονομικών αγορών στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι προσδοκίες, που συνεπάγονται για το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης των δύο οικονομιών αποτελούν τα βασικά θέματα του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της Εθνικής Τράπεζας για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Όπως, αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η πορεία των αποδόσεων των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων μεταστράφηκε κατά τις τελευταίες 3 εβδομάδες σε ανοδική. Όμως η αφετηρία τους ήταν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 3,5% στην ευρωζώνη και 3,1% στις ΗΠΑ, τα οποία αντανακλούσαν ανησυχίες για ύφεση και πτώση τιμών. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς συνδυάζεται με την άνοδο των χρηματιστηρίων τους τελευταίους 4 μήνες, εικάζοντας ότι οι αγορές, στο σύνολό τους πλέον, εμφανίζονται σχετικά πιο αισιόδοξες όσον αφορά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

    Μικρή η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

    Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές της αγοράς δεν συμβαδίζουν με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, ειδικά στην ευρωζώνη. Αναλυτικότερα, οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας αποκαλύπτουν διαφορετική μακροοικονομική κατάσταση στις δύο οικονομίες, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να ανακάμπτουν πιο έντονα και πιο άμεσα.

    Η εικόνα αυτή ουσιαστικά αντανακλά τους διαφορετικούς παράγοντες, που επέδρασαν στις δύο οικονομίες: Ενώ, η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύθηκε από μια έντονα επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, καθώς και από τη διολίσθηση του δολαρίου, η αντίστοιχη συνεισφορά των επεκτατικών πολιτικών στην ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν πιο περιορισμένη. Συγκεκριμένα, οι νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι πιο περιοριστικές σε σχέση με τις ισχύουσες το Μάρτιο του 2002, καθώς η έντονη ανατίμηση του ευρώ αντιστάθμισε πλήρως την επίδραση από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική το 2003 αναμένεται να ασκήσει συσταλτική επίδραση στο ΑΕΠ. Όπως τονίσθηκε παραπάνω, αυτή η διαφορετική μακροοικονομική εικόνα μεταξύ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται στην πορεία των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες με την πρώτη ματιά φαίνεται να ακολουθούν παράλληλη πορεία. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη και κατά 60 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ τις τελευταίες 3 εβδομάδες, φτάνοντας στο 4% και 3,7% αντίστοιχα, παραμένοντας, ωστόσο, σε σχετικά χαμηλά ιστορικά επίπεδα.

    Επιπλέον, οι δείκτες των χρηματιστηρίων σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο δείκτης Dow Jones Eurostoxx 50 (ευρωζώνη) ενισχύθηκε κατά 28,5%, ενώ ο δείκτης S&amp;P 500 (ΗΠΑ) ενισχύθηκε κατά 25,4%.

    Εντούτοις σε ετήσια βάση, η μεταβολή παραμένει αρνητική για την ευρωζώνη, στο -21% και οριακά θετική για τις ΗΠΑ, 3%. Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης συμφωνούν με τις προβλέψεις μας, για ασθενή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 2004. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% και 1,7% για το 2003 και το 2004, αντίστοιχα, φτάνοντας το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.

    Αντίθετα, το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις ΗΠΑ είναι, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της αναμένεται από τις αγορές δυναμικότερη και αμεσότερη, ξεκινώντας από το δεύτερο ήμισυ του 2003, ένα χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο δείκτης προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ 2,3% και 3,3% για το 2003 και 2004, αντίστοιχα, σημειώνοντας επιτάχυνση από το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

    [25] Τα επόμενα βήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

    14/7/2003 3:40:00 μμ

    "Έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή πορεία της αγοράς μετά τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση των εποπτικών οργάνων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. "Οι αγορές πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής παρενόχλησης και να αφεθούν να λειτουργήσουν όπως αυτές ξέρουν", τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αλλά και τα επόμενα βήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αποδώσει μέχρι σήμερα έσοδα 1,408 δισ. ευρώ ποσό το οποίο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1,847 δισ. ευρώ έως το τέλος Αυγούστου, με τη διάθεση 33,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΧΑΕ, τη διάθεση ποσοστού 25% του ΟΛΠ και την παραχώρηση της άδειας για το ΞΥΣΤΟ.

    ''Αν κινηθούν όλοι σε αυτό το πνεύμα και η δική μας αγορά πιστεύω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα και να προχωρήσει προς τα εμπρός'', τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών κυριότητας του ελληνικού δημοσίου της ΕΧΑΕ στις τράπεζες.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει απ' αυτές η διάθεση των μετοχών σε όλους τους υφστάμενους μετόχους της επιχείρηςης κατά την αναλογία συμμετοχής τους.

    Από την πώληση του 33,4% της ΕΧΑΕ το δημόσιο θα εισπράξει 89 εκατ. ευρώ.

    Στο διάστημα 23-25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Εξάλλου, στο προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της άδειας λειτουργίας του ΞΥΣΤΟ.

    Παράλληλα, το δημόσιο θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της αναπτυξιακής Εταιρείας Επενδύσεων και τα διαθέσιμα της εταιρείας, που ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ, θα περιέλθουν στο δημόσιο και θα διατεθούν για τη χρηματοδοτηση του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Νέας Οικονομίας.

    Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής τα εξής:

    Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στη ΔΕΠΑ με την πώληση του 35% των μετοχών της σε ξένο στρατηγικό επενδυτή και η εισαγωγή της ΔΕΗ στην εταιρεία με την αγορά του αναπομένοντος 30% των μετοχών της επιχείρησης. Η εισαγωγή της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό. Η εισαγωγή των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που έχουν ιδρύσει η ΚΕΔ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη διάθεση του 25% των μετοχών της επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό.

    Ο Υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι ενδεχομένως στο σύνολο του έτους τα έσοδα απο αποκρατικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό εξέλιξη που θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

    ''Το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσταγμά μας είναι η αύξηση της απασχόλησης και η καθήλωση της ανεργίας'', κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [26] Ξεκίνησε η λειτουργία της υπηρεσία TAXISnet

    14/7/2003 6:55:00 μμ

    Περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για την κατάθεση των περιοδικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Oι υπόχρεοι ΦΠΑ, που τηρούν βιβλία β' κατηγορίας οφείλουν να υποβάλουν τις αρχικές εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις για πράξεις, που θα διενεργήσουν κατά το τρίτο τρίμηνο 2003 και εφεξής ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα σχετική αίτηση, ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή τους στην Υπηρεσία πριν από τον Οκτώβριο του 2003, οπότε και θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την περιοδική τους δήλωση ΦΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, παρά τις σχετικές δημοσιεύσεις και εκκλήσεις, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων εγγραφής στην Υπηρεσία TAXISnet δεν είναι ο απαιτούμενος. Εκτιμάται ότι με τον σημερινό ρυθμό θα έχουν πιστοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου 600.000 χρήστες, έναντι των 800.000 περίπου υπόχρεων.

    Οι μη πιστοποιημένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι κατά τη διαδικασία εγγραφής, προκύπτουν συχνά προβλήματα σχετικά με το Μητρώο τους και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται χρόνος για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων αυτών στις ΔΟΥ.

    Γι' αυτούς τους λόγους η Υπηρεσία συνιστά στους φορολογούμενους, που τηρούν βιβλία β' κατηγορίας να υποβάλουν άμεσα την αίτηση εγγραφής τους η οποία, μαζί με σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της, είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών TAXISneτ (τηλεφωνικό κέντρο 210-4802552) όλες τις εργάσιμες ημέρες απο 8.00 εως 18.00.

    [27] Ο Παναθηναϊκός έφερε στην Αθήνα τον Σανμαρτεάν

    Πηγή: ΑΠΕ 14/7/2003 6:51:00 μμ

    Συνάντηση με τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό, είχε το απόγευμα ο Λουτσιάν Λιλιάν Σανμαρτεάν. Ο 23χρονος Ρουμάνος, αρχηγός της εθνικής Ελπίδων και επιτελικός μέσος της Γκλόρια Μπίστριτσα βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα και όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στους "Πράσινους". Μάλιστα, ο ρουμανικός Τύπος αναφέρει ότι η μεταγραφή του έχει κλείσει, ενώ γίνεται λόγος και για "δανεισμό" του για ένα χρόνο έναντι 600.000 ευρώ.

    ''Μοιάζει με τον Πλατινί''

    Για τον Σανμαρτεάν, ο προπονητής του στην ομάδα της Μπίστριτσα, Ρέμους Βλατ, μίλησε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι ένας πολύ καλός παίκτης".

    "Είναι 23 ετών, τεχνίτης, ταχύς, με γρήγορη εκτέλεση. Εχει το στιλ του Πλατινί. Μπορώ να τον συγκρίνω με τον Γάλλο παίκτη, ένα δεκάρι από το ιταλικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντική μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό".

    [28] Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο Αρης

    Πηγή: ΝΕΤ 14/7/2003 6:50:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Δεν θα προπονηθούν σήμερα οι παίκτες του Αρη στην Αυστρία, σαν αντίδραση στην "συνεχιζόμενη κοροϊδία" μετά την γνωστοποίηση των τελευταίων εξελίξεων, που τους θέλει ακόμα απλήρωτους μετά τις υποσχέσεις των νέων επενδυτών. Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο Σάλτσμπουργκ, αποφάσισαν να μείνουν αδρανείς σήμερα και να αποφασίσουν αργότερα αν θα επιστρέψουν την Τρίτη από την Αυστρία ή όχι.

    Προβλήματα και για το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα

    Ούτε και σήμερα πλήρωσαν τους παίκτες οι νέοι επενδυτές του Αρη και ως τις 14.30 ώρα Ελλάδας, ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Παπαδόπουλος, δεν βρήκε τίποτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παικτών και τον δικό του. Ετσι ο ίδιος ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους συμπαίκτες του στην Αυστρία και αυτοί με την σειρά τους θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Δεν αποκλείεται να αποφασίσουν την επιστροφή τους στην Θεσσαλονίκη κάτι που επιμένουν σε αυτό μερικοί βασικοί από τους ποδοσφαιριστές στο Σάλτσμπουργκ.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρης δεν εξασφάλισε το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας αδυνατώντας να πληρώσει το χρέος του στην Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, κάτι που συνιστά τεράστιο κίνδυνο για την ομάδα στην προσπάθεια εξασφάλισης του πιστοποιητικού συμμετοχής από την Ε.Ε.Α. στο νέο πρωτάθλημα.

    [29] Υδατοσφαίριση: Αύριο ο κρίσιμος αγώνας Ελλάδα-Γερμανία

    14/7/2003 4:56:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο αυριανός αγώνας της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών με αντίπαλο τη Γερμανία στην πισίνα "Ναταθιόν Μπαρτσελόνα" (18.15), είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος για την πορεία της ομάδας στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και τον 3ο όμιλο όπου συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κούλης Ιωσηφίδης και ο βοηθός του Γιώργος Μορφέσης ανέλυσαν στις διεθνείς μας τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ομάδα της Γερμανίας, που στην πρεμιέρα δεν συνάντησε προβλήματα απέναντι στη Γαλλία (15-5).

    Η βελτίωση στην τελική προσπάθεια (7/18 σουτ με ποσοστό 39% στον αγώνα με τις Η.Π.Α.) είναι ένα σημείο-κλειδί για την ελληνική ομάδα, όπως επίσης και η επισήμανση κάποιων αμυντικών λαθών κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα με τις Η.Π.Α. και ειδικά στο τρίτο καταστροφικό επτάλεπτο, όπου δέχθηκε τέσσερα γκολ.

    "Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο παιχνίδι. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον δικό μας τρόπο παιχνιδιού και όχι τόσο από τους αντιπάλους μας", υποστήριξε ο κ. Ιωσηφίδης.

    Στον άλλον αγώνα του Γ' ομίλου οι Η.Π.Α. θ' αντιμετωπίσουν στις 17.00 τη Γαλλία.

    [30] Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου (2η ημέρα)

    14/7/2003 1:41:00 μμ

    Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου

    Το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στη σφυροβολία βελτίωσε την Κυριακή η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των 58ων Βαλκανικών Αγώνων στη Θήβα, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η Ελληνίδα αθλήτρια του Παναθηναϊκού, είχε καλύτερη βολή στα 66.66μ. επίδοση που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο που ήταν 66.49μ. το είχε σημειώσει στις 9 Αυγούστου 2002 στο Μόναχο.

    Καλές επιδόσεις

    Η Παπαγεωργίου που πήρε την δεύτερη θέση πίσω από την Ρουμάνα Μιχαέλα Μελίντε, δήλωσε μετά τον αγώνα: "Είμαι ικανοποιημένη πέτυχα το ρεκόρ που κυνηγούσα από την αρχή της χρονιάς. Θέλω μια ακόμη καλύτερη επίδοση στη συνέχεια αφού μου έφυγε το άγχος. Ελπίζω να ξεπεράσω πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού μου για να είμαι απόλυτα καλά στο Παρίσι. Ευχαριστώ τους χορηγούς, τον προπονητή και την οικογένειά μου".

    Όμως κατά την δεύτερη ημέρα των αγώνων σημειώθηκαν και άλλες καλές επιδόσεις.

    Ξεχώρισαν ο Τάσος Γκούσης που κέρδισε στα 200μ με 20.53 (ατομικό ρεκόρ), η Καλιόπη Ουζούνη η οποία εκτός συμμετοχής είχε βολή 18.55μ στη σφαιροβολία κι έπιασε το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι.

    Η Βουλγάρα Βενελίνα Βένεβα ήταν η νικήτρια στο ύψος με 1.95μ και δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ Βαλκανικό ρεκόρ σημείωσε ο Μαριάν Οπρέα στο τριπλούν με 17.24μ.

    Στο επί κοντώ κέρδισε ο Βούλγαρος Ιλιαν Εφρέμοφ με 5.62μ με δεύτερο τον Σταύρο Κουρουπάκη (5.30μ).

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες μετά την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων της δεύτερης ημέρας έχουν ως εξής:

    Σφυροβολία γυναικών: 1. Μελίντε (Ρουμανία) 71.75μ, 2. Παπαγεωργίου 66.66 (Π.Ρ.Γ), 3. Γιλντίζ (Τουρκία) 59.18μ 4. Αλιάι (Αλβανία) 55.11μ, 6. Γιάνκοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 45.98μ.

    Εκτός συναγωνισμού Τσάμογλου 65.54μ, Δερβένη 61.44μ.

    100μ εμπόδια γυναικών: 1. Ζαμφίρ (Ρουμανία) 13.22, Κόμνου 13.52, 3. Μουταφτσίεβα (Βουλγαρία) 13.85, Γιοτάνοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 14.25.

    Εκτός συναγωνισσμού Βελέτζα 13.74, Γερακάκη 13.75.

    110μ εμπόδια ανδρών (Α΄ σειρά): 1. Λόνγκαρ (Σερβία/Μαυροβούνιο) 13.71, 2. Βιντένοφ (Βουλγαρία) 13.76, 3. Πιέτρης 13.86, 4. Καραμάνογλου (Τουρκία) 14.55, 5. Ντίμα (14.94.

    Εκτός συναγωνισμού Θειφανόφ 14.16.

    110μ εμπόδια ανδρών (Β' σειρά): 1. Μπίτινγκα (Αλβανία) 14.49.

    Εκτός συναγωνισμού Οικονομόπουλος 14.03, Μαρακάκης 14.09.

    3.000μ ανδρών: 1. Πουλιόπουλος 8.08.96, 2. Λάμπεφ (Βουλγαρία) 8.20.80, 3. Μπούρα (Ρουμανία) 8.43.67, 4. Ζόρνιτς (Βοσνία) 8.59.07, 5. Γκεντς (Αλβανία) 9.02.51.

    1.500μ γυναικών: 1. Κουτσερσάν (Ρουμανία) 4.40.93, 2. Εφεντάκη 4.42.79, 3. Πόπαντιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 4.44.27, 4. Σαλαμάνοβα (Βουλγαρία) 4.44.92, 5. Κουλέσκα (ΠΓΔΜ) 4.48.32, 6. Περγκιόκα (Αλβανία) 5.14.00.

    Εκτός συναγωνισμού Παπαδοπούλου 4.41.73, Νίκα 4.43.34, Μυλωνά 4.46.85.

    Τριπλούν ανδρων: 1. Οπρέα (Ρουμανία) 17.24μ, 2. Ντιμιτρόφ (Βουλγαρία) 16.57μ, 3. Γεωργίου 16.03μ, Τούνα (Τουρκία) 15.56μ, 5. Χάρατσιτς (Βοσνία) 15.35μ, 6. Στάνιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 14.67μ, 7. Γκοχάσι (Αλβανία) 14.24μ.

    Εκτός συναγ. Ντοφέν 16.01μ.

    200μ ανδρών: 1. Γκούσης 20.53, 2. Μαρντάν (Ρουμανία) 21.49, 3. Γιάνκοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 21.57, 4. Ασλάν (Τοτρκία) 21.78, 5. Γκάτζοφ (Βουλγαρία) 21.89, 6. Σούμπασιτς (Βοσνία) 22.12.

    Εκτός Συν. Σμπώκος 21.15, Θ. Ιακωβάκηςς 21.79.

    3.000μ στηπλ γυναικών: 1. Κασάνδρα (Ρουμανία) 9.51.16, 2. Τουρκάν (Τουρκία) 10.27.32, 3. Ράντοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 12.08.33.

    Εκτός Συν. Πανούσκα (Βουλγαρία) 10.40.59, Ευαγγέλου 11.02.32.

    Σφαίρα γυναικών: 1. Τερζόγλου 18.21μ, 2. Χίλα (Ρουμανία) 18.15μ, 3. Καντογκάν (Τουρκία) 16.51μ, 4. Λαϊκάι (Αλβανία) 12.81μ, 5. Μπάρτουλα (Βοσνία) 12.39μ, 6. Ετίσνκι (Σερβία/Μαυροβούνιο) 11.46μ.

    Εκτός συν. Ουζούνη 18.55μ.

    200μ γυναικών (Α' σειρά): 1. Καϊδαντζή 23.83, 2. Γκατσέφσκα (Βουλγαρία) 23.84, 3. Ποποβίτσι (Ρουμανία) 24.75, 4. Πάντσιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο), 5. Μπάκλαβα (Αλβανία) 26.07.

    200μ γυναικών (Β' σειρά): 1. Βοϊνέφσκαα (ΠΓΔΜ) 25.32.

    Εκτός Συν. Ανδριοπούλου 24.25, Κοψιά 24.30, Σάλα (Αλβανία) 25.57.

    5.000μ γυναικών: 1. Κέρσες (ΠΓΔΜ) 16.10.81, 2. Πετρέσκου (Ρουμανία) 16.23.74, 3. Ανυφαντή 17.45.09, 4. Γιοσίποβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 18.40.03.

    Εκτός Συν. Αστροπεκάκη 17.58.83.

    3.000μ στηπλ ανδρών: 1. Μουσίντσι (ΠΓΔΜ) 8.48.75, 2. Κομπογιάννης 8.54.74, 3. Μπόυνιτς (Βοσνία) 9.02.55, 4. Γκεοργίεφ (Βουλγαρία) 9.03.28, 5. Μποκίσεβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 9.10.88, 6. Σάμπου (Ρουμανία) 9.15.69.

    Εκτός συν. Αναγνώστου 9.18.87, Καλοπιτας 9.28.30.

    Ακοντισμός ανδρών: 1. Καρασμανάκης 75.00μ, 2. Μπαρτά (Ρουμανία) 74.28μ, 3. Αντζελόφσκι (ΠΓΔΜ) 71.77μ, 4. Κοστόφ (Βουλγαρία) 68.04μ, 5. Ντούκιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 67.46μ, 6. Γιλντίζ (Τουρκία) 66.40μ.

    800μ ανδρών: 1. Ριγκο (Ρουμανία) 1.48.29, 2. Φαρούγγιας 1.49.36, 3. κομπανόγλου (Τουρκία) 1.50.92, 4. Γεωργίου 1.51.62, 5. Πολάτ (Τουρκία) 1.52.66, 6. Σμάγιεβιτς (Βοσνία) 1.53.08.

    Εκτός συν. Νταγκλαρτζής 1.55.24.

    Επί κοντώ ανδρών: 1. Εφρέμοφ (Βουλγαρία) 5.62μ, 2. Κουρουπάκης 5.30μ, 3. Αγκοστόν (Ρουμανία) 5.00μ, 4. Τάντσικα (Αλβανία) 4.60μ, 5. Σάρτσεβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 4.40μ, 6. Γιάχιτς (Βοσνία) 3.00μ

    Εκτός συν. Κορκίζογλου 4.80μ

    Δίσκος ανδρών: 1. Ούρσου (Ρουμανία) 62.50μ, 2. Κώνστας 55.02μ, 3. Ολγκουντενίς (Τουρκία) 54.00μ, 4. Στέρεφ (Βουλγαρία) 53.25μ, 5. Τσέγκαρ (Σερβία/Μαυροβούνιο) 52.04μ, 6. Ντζανάνοβιτς (Βοσνία) 49.72μ. Εκτός Συν. Ακριβάκης 49.20μ.

    Μήκος γυναικών: 1. Παπαβασιλάκη 6.39μ, 2. Γιορντάνοβα (Βουλγαρία) 6.37μ, 3. Αντον (Ρουμανία) 6.34μ, 4. Στάνκοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 5.86μ, 5. Ντερέμι (Αλβανία) 5.84μ, 6. Ντουλκάν (Τουρκία) 5.77μ, 7. Γιοβανόφσκα (ΠΓΔΜ) 5.24μ.

    Εκτός συν. Πέτροβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 6.13μ, Κουτσιουμάρη 6.12μ, Βανακάρα 5.88μ.

    4χ400μ γυναικών:

    Βουλγαρία 3.33.57 Ελλάδα (Παπαδοπούλου, Χατζή, Χαλκιά, Ντόβα) 3.34.50 Ρουμανία 3.43.60 Σερβία/Μαυροβούνιο 3.50.03 Αλβανία 3.59.77

    4χ400μ ανδρών:

    Ρουμανία 3.06.19 Ελλάδα (Ασσαριωτάκης, Οικονομίδης, Κοπάνου, Ντούπης) 3.06.34 Βουλγαρία 3.13.17 Βοσνία 3.16.25 Σερβία/Μαυροβούνιο 3.17.79 Αλβανία 3.36.09

    Ύψος γυναικών: 1. Βένεβα (Βουλγαρια) 1.95μ, 2. Κίλινγκερ (Τουρκία) 1.92μ, 3. Παντελίμον (Ρουμανία) 1.84μ, 4. Γκλίζνουτα (Μολδαβία) 1.84μ, 5. Παπαγεωργίου 1.75μ, 6. Λίσιτσα (Σερβία/Μαυροβούνιο) 1.75μ, 7. Ντερέμι (Αλβανία) 1.70μ.

    Βαθμολογία ανδρών:

    Ελλάδα 167 Ρουμανία 143 Σερβία/Μαυροβούνιο 113 Βουλγαρία 109 Βοσνία 89 Τουρκία 87 Αλβανία 56 ΠΓΔΜ και Μολδαβία 22

    Βαθμολογία γυναικών:

    Ρουμανία 155 Ελλάδα 148 Σερβία/Μαυροβούνιο 111 Βουλγαρία 94 Αλβανία 65 Τουρκία 58 ΠΓΔΜ 36 Βοσνία 29 Μολδαβία 15

    [31] Συναυλία Jethro Tull στο Ηρώδειο

    14/7/2003 6:33:00 μμ

    Ροκ βραδιά σήμερα στο Ηρώδειο με το συγκρότημα Jethro Tull, που θα μαγέψει το κοινό, με τους εκπληκτικούς ήχους της κιθάρας και τα μοναδικά σόλο του Ίαν Αντερσον. Οι Jethro Tull αποτελούν σταθερή αξία του ροκ, εδώ και 25 χρόνια, με 30 δίσκους και 2.500 συναυλίες σε περισσότερες από 40 χώρες. Την Τρίτη οι Jethro Tull, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας, θα παίξουν στις 9.30, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

    Η ψυχή του συγκροτήματος Ιαν Αντερσον δεν δίστασε να ερμηνεύσει Μπαχ, σε ρυθμούς τζαζ στο φλάουτο, τονίζοντας ότι στην ιδιωτική ζωή του δεν αποχωρίζεται το μουσικό του όργανο, ούτε τις ώρες που κοιμάται.

    "Είμαι μάλλον ανιαρός ροκάς. Δεν συνδέομαι με ό,τι συνάδει με τη ροκ κουλτούρα. Δεν έχω πάρει ναρκωτικά, είμαι 27 χρόνια με την ίδια γυναίκα, έχω δυο φυσιολογικά παιδιά και πλένω μόνος μου τα ρούχα μου", εξήγησε ο Βρετανός μουσικός, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Δευτέρα.

    Αυτοχαρακτηρίστηκε ένας μικρός μύθος, "όπως άλλωστε και το συγκρότημα των Jethro Tull" και διευκρίνισε ότι οι Βeatles και οι Who είναι οι μεν πρώτοι ένας μεγάλος μύθος της ροκ μουσικής και οι δεύτεροι ένας "μεσαίος" μύθος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικοποίησης της μουσικής, είπε χαρακτηριστικά ότι αν έμπαινε σε ένα ασανσέρ με τον Τόνι Μπλερ, ένας από τους δύο δεν θα έβγαινε ζωντανός. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η μουσική δεν πρέπει να "φορτίζεται πολιτικά".

    [32] ''Έφυγε'' ο Κομπάι Σεγκούντο

    14/7/2003 1:52:00 μμ

    Κομπάι Σεγκούντο

    Ο διάσημος Kουβανός μουσικός Κομπάι Σεγκούντο πέθανε την νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στην Αβάνα σε ηλικία 95 χρόνων, έγινε γνωστό από τη δισκογραφική εταιρία που εκδίδει τους δίσκους του στην Ισπανία. Ο Κομπάι Σεγκούντο, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Φρανσίσκο Ρεπιλάντο, έπασχε από σοβαρή νεφρική λοίμωξη και είχε πρόσφατα ματαιώσει πολλές συναυλίες που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Συνθέτης εκατοντάδων τραγουδιών και εφευρέτης ενός μουσικού οργάνου που το ονόμασε αρμόνικο, ο Κομπάι Σεγκούντο έγινε διάσημος με το συγκρότημα "Buena Vista" και με την εμφάνισή του στην ταινία του Βιμ Βέντερς "Buena Vista Social Club".

    [33] Επιστροφή στην υγιεινή διατροφή

    14/7/2003 2:48:00 μμ

    Στην επιστροφή των υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα πρέπει να επιστρέψουν οι Ελληνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή και έχουν στραφεί στα δυτικά πρότυπα του γρήγορου και έτοιμου φαγητού όπου κυριαρχεί το κρέας. Με στόχο τη χάραξη μιας οργανωμένης διατροφικής πολιτικής το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και από τα Υπουργεία Παιδείας και Γεωργίας, συνέστησε μια επιστημονική επιτροπή υπο την προεδρία της καθηγήτριας Υγειονομικής Σχολής Αθηνών Αντωνίας Τριχοπούλου. Μέσα από ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνει προσπάθεια για τη μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων και ψαριών και την αντίστοιχη μείωση του κρέατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μέσος Έλληνας καταναλώνει κάθε χρόνο 80 με 85 κιλά κρέατος και μονο 10 με 15 κιλά ψάρι.

    Στόχος η προαγωγή της υγείας

    Στεφανής - Τριχοπούλου

    Σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Κώστα Στεφανή και της καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, η μεσογειακή διατροφή συντελεί στη μείωση κατά 25% της θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Επίσης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, ο υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας και οι καθηγητές Αντωνία Τριχοπούλου και Νίκος Κατσιλάμπρος ανέφεραν ότι στόχος της διατροφικής πολιτικής είναι η προαγωγή της υγείας μέσα από την ισορροπημένη δίαιτα, την έλλειψη διατροφικών ουσιών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και τον έλεγχο των τροφογενών μεταδιδομένων νοσημάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το 50% των Ελλήνων δεν ανταποκρίνεται στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων λαχανικών.

    Η Επιτροπή αυτή δεν θα έχει στην αρμοδιότητά της θέματα όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, η μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

    [34] Ανοδος της ακροαματικότητας της ΝΕΤ 105,8

    14/7/2003 12:30:00 μμ

    Περισσότεροι από 47.000 ακροατές στο λεκανοπέδιο της Αττικής επιλέγουν καθημερινά την ΝΕΤ 105,8 για την ενημέρωσή τους. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της εταιρείας FOCUS, η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου της ΝΕΤ καταγράφει μεγάλη άνοδο κατά τους μήνες Απρίλιο - Μάιο - Ιούνιο, φθάνοντας στο 3,1%, έναντι 2,6 του προηγούμενου τριμήνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια περίοδο όλοι οι υπόλοιποι ενημερωτικοί σταθμοί εμφανίζουν πτώση.

    Ενδεικτικά, σύμφωνα με κάποια από τα ποσοστά της FOCUS, και σ' ό,τι αφορά στη ραδιοφωνική ενημέρωση, στις πρώτες προτιμήσεις των ακροατών, αλλά με σημάδια πτώσης, βρίσκονται ο ΣΚΑΪ 100,3 με 13,1% έναντι 13,7 το προηγούμενο 3μηνο, ο ΑΝΤ1 με 10,4% έναντι 11%, ο Flash με 6% έναντι 6,5 κι ακολουθούν μετά τη ΝΕΤ 105,8 με 3,1% έναντι 2,5 ο ΑΛΦΑ με 2,9% έναντι 3,5, ο ΑΘΗΝΑ 9,84 με 2% έναντι 1,9 και ο ΠΛΑΝΕΤ με 1,1% έναντι 0,9.

    Ωστόσο, σταθερό παραμένει το ραδιοφωνικό κοινό των υπόλοιπων προγραμμάτων της κρατικής ραδιοφωνίας.

    [35] Ρεκόρ αποτρίχωσης με κερί

    14/7/2003 2:24:00 μμ

    Μια αυστραλέζα αισθητικός δήλωσε την Δευτέρα ότι διεκδικεί επάξια, μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς κατόρθωσε να κάνει αποτρίχωση με κερί στην περιοχή του ''μπικίνι'' σε 130 άτομα μέσα σε 4 ώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μια βρετανή η οποία είχε πραγματοποιήσει πριν δύο χρόνια 77 αποτριχώσεις, δηλαδή διέθεσε 3 λεπτά για κάθε άτομο. Όμως η Λαρίσα Γκάτερι από το Περθ ''περιποιήθηκε'' τους εθελοντές της μεσά σε λιγότερο από δύο λεπτά. Η Γκάτερι σκέπτεται να βελτιώσει το ρεκόρ της και πρόσθεσε '' Ίσως να είναι νωρίς, αλλά σκέπτομαι να φτάσω το ρεκόρ μου στο αριθμό 200, αρκεί να βρω εθελοντές''.

    '' Κάποια στιγμή μείναμε από εθελόντριες. Έπρεπε να πάμε σε ένα εμπορικό κέντρο και να πείσουμε τον κόσμο να κάνει αποτρίχωση'' δήλωσε η Γκάτερι και πρόσθεσε ότι και ''6 άνδρες επωφελήθηκαν από την προσφορά για δωρεάν αποτρίχωση''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2003 - 17:03:45 UTC