Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία της Νέας Ολυμπιακής
  • [02] Αρχισε η υποβολή αιτήσεων για ψήφο στον τόπο διαμονής
  • [03] Eκλογολογίες. . .
  • [04] Καμπάνια ενημέρωσης για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
  • [05] Στις 30/7 η συνάντηση Σημίτη με την ΚΕΔΚΕ
  • [06] Πυρκαγιά κατέστρεψε 350 στρέμματα δάσους στη Καβάλα
  • [07] Μοσχαρίσιο κρέας με πιστοποιητικό ποιότητας
  • [08] Συνάντηση Δρυ με αντιπροσωπίες αγροτών
  • [09] Συνάντηση Σημίτη-Δαφέρμου
  • [10] Θετικές οι ιδέες της ιταλικής προεδρίας για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη
  • [11] Αποχώρησε χωρίς να καταθέσει ο παπα-Τριαντάφυλλος
  • [12] Κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης του Γιωτόπουλου
  • [13] ''Πράος, μειλίχιος και γελαστός ο Γιωτόπουλος''
  • [14] Κατάθεση Φοίβου Ιωαννίδη
  • [15] Βιάστηκε να συνταχθεί η Δανία στον πόλεμο, λέει ο Μπλιξ
  • [16] Δύο στελέχη της ΕΤΑ στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας
  • [17] ''Ασκήστε πίεση στον Σαρόν'', ζητά από τους Ευρωπαίους ο Τύπος της
  • [18] Χάουαρντ: ''Δεν απειλούμαστε με πυρηνική επίθεση''
  • [19] Δημιουργία δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου
  • [20] Μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια
  • [21] Ανησυχία Γκαργκάνα για την πορεία του πληθωρισμού
  • [22] ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Καψής
  • [23] Διεκόπη η προετοιμασία του Αρη
  • [24] Ο Φώτης Κατσικάρης αναλαμβάνει την ΑΕΚ
  • [25] Αρχίζουν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [26] Επιστροφή Κώστα Χαλκιά στην Παιανία
  • [27] Μπάσκετ: Στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Παπανικολάου
  • [28] 7ο Φεστιβάλ ''Μανώλης Καλομοίρης''
  • [29] Τα πρώτα εναλλακτικά οικολογικά αυτοκίνητα
  • [30] Η Ιντερπόλ στο ''κατόπι'' διαδικτυακού έρωτα
  • [31] Αμοιβή σε όποιον ''δροσίσει'' το μετρό του Λονδίνου

    [01] Από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία της Νέας Ολυμπιακής

    Πηγή: ΝΕΤ 15/7/2003 6:16:00 μμ

    Απαλλαγμένη από τις νοοτροπίες αλλά και τα χρέη του παρελθόντος θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο η Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν με τους κανόνες που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά, καθώς θα καταργηθούν πολλά εργασιακά προνόμια. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες η Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία θα πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, η οποία μάλιστα θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

    Στην ανταγωνιστική αγορά η Νέα Ολυμπιακή

    Ενα καινούργιο κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Σεπτέμβριο με τη λειτουργία της Νέας ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Νέα Ολυμπιακή αφήνει πίσω της χρέη και νοοτροπίες του παρελθόντος προκειμένου να μπορέσει αν επιβιώσει στην υψηλών απαιτήσεων ανταγωνιστική αγορά.

    Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την ίδρυση της νέας εταιρείας.

    Οι διαπραγματεύσεις με πιλότους και συνοδούς από το βράδυ της Δευτέρας οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και την πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση της νέας εταιρείας.

    Η ιδιωτικοποίηση της Νέας Ολυμπιακής θα γίνει είτε με συμμετοχή εξ αρχής στο κεφάλαιο της εταιρείας, είτε με πώληση μετοχών στη συνέχεια. Χρειάστηκε λοιπόν να περάσουν 30 χρόνια, από τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης πούλησε την Ολυμπιακή, για να διαπιστωθεί ότι το δημόσιο δε μπορεί να λειτουργήσει με την επιχειρηματική ευελιξία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    [02] Αρχισε η υποβολή αιτήσεων για ψήφο στον τόπο διαμονής

    15/7/2003 6:13:00 μμ

    Αιτήσεις για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους, μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα Τρίτη οι ετεροδημότες στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στους δήμους τους. Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο site του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του οποίου κάνουν αιτήσεις οι ετεροδημότες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και το γραφείο Τύπου του δήμου Αθηναίων, στις 11.00 το πρωί επανήλθε η λειτουργία του συστήματος που είχε "πέσει" λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    Με την αστυνομική ταυτότητα στα ΚΕΠ και στο δήμο Αθηναίων

    Οι ενδιαφερόμενοι ετεροδημότες, που διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων μπορούν να προσέρχονται στο Δημαρχείο, στην Πλατεία Κοτζιά, καθημερινά από τις 7.45 έως τις 13.15 με την αστυνομική τους ταυτότητα για να υποβάλουν την αίτησή τους.

    Από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται πως δεν θεωρούνται ετεροδημότες όσοι διαμένουν και ψηφίζουν στο νομό Αττικής.

    O δήμος που εξυπηρετεί τους ετεροδημότες- πέραν των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών- είναι ο δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής, που έχει και τη δυνατότητα υποστήριξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που συνδέεται με το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κέλλη Μπουρδάρα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει, αρκεί να τακτοποιήσουν το θέμα δύο περίπου μήνες πριν από τις εκλογές.

    Από τον Σεπτέμβριο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Πάντως οι αιτήσεις υποβάλλονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, ενώ πληροφορίες δίνονται και από τον αριθμό 1464.

    [03] Eκλογολογίες. . .

    15/7/2003 5:15:00 μμ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα Τρίτη οι αντιδράσεις για την αναφορά του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να επιταχυνθεί η προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση θέλει ήπιο πολιτικό κλίμα, αν αρχίσουμε να συζητάμε περί παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας τότε παραπέμπουμε σε προβληματικές καταστάσεις, τόνισε ο Υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να καταδικάσει ευθέως αυτού του τύπου τις αντιλήψεις. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση διάλογος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Την εμμονή της κυβέρνησης στον διάλογο επανέλαβε ο Υπουργός Τύπου καλώντας εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία να συμμετάσχει σε αυτόν και τόνισε ότι "την Πέμπτη που θα παρουσιαστούν οι προτάσεις πολλοί θα εκπλαγούν".

    [04] Καμπάνια ενημέρωσης για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

    15/7/2003 4:38:00 μμ

    Τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας από την εταιρία Opinion, παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλου. Σκοπός της έρευνας είναι η ενημέρωση των πολιτών για το έργο της Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα η ενημέρωσή τους για τους τρόπους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, αλλά και τεχνολογικά ατυχήματα. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ξεκινά επικοινωνιακή καμπάνια σε σχολεία, Περιφέρειες, Νομαρχίες και όλους τους Δήμους της χώρας, στους οποίους αποστέλλεται υλικό σε μορφή εντύπων, CD και βίντεο με οδηγίες ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

    Ας συνεργαστούμε για να προστατευτούμε

    Ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε "εξόχως αποτελεσματική" τη δουλειά της Πολιτικής Προστασίας η οποία- όπως είπε- αποδεικνύει πως το κράτος βρίσκεται σε ετοιμότητα, συντονίζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιουργεί υποδομή για το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και καταστροφών. Από τους συγκεκριμένους στόχους της Πολιτικής Προστασίας είναι και η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Οσον αφορά στην έρευνα, που έγινε τον περασμένο μήνα σε δείγμα 1.000 ατόμων, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είναι ουσιαστικά άγνωστη στο κοινό, ενώ εκείνοι που τη γνωρίζουν, την αξιολογούν πολύ υψηλά.

    Ειδικότερα, ο φορέας της Πολιτικής Προστασίας είναι άγνωστος σε 8 από τους 10 ερωτώμενους, το "προφίλ" των οποίων είναι: άνδρες, Αθηναίοι, υψηλότερης μόρφωσης. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη αποδίδεται στην Πυροσβεστική για τις φωτιές και λιγότερο σε περιπτώσεις σεισμών, όπου η ΕΜΑΚ έχει τα πρωτεία.

    Το ΕΚΑΒ είναι ο σημαντικότερος φορέας για τον καύσωνα και τις επιδημίες, ενώ σε άλλες μορφές ατυχημάτων τα πρωτεία καταλαμβάνει η Τροχαία. Η Αστυνομία συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού για τις τρομοκρατικές ενέργειες και οι Νομαρχίες για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, παγετού, κλπ.

    [05] Στις 30/7 η συνάντηση Σημίτη με την ΚΕΔΚΕ

    15/7/2003 4:31:00 μμ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος. Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κουκουλόπουλος δεν έκανε δηλώσεις επί του περιεχομένου της συζήτησης με τον πρωθυπουργό, ωστόσο είπε πως ορίστηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με τον κ. Σημίτη στις 30 Ιουλίου. Οπως εικάζεται, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν κυρίως στα οικονομικά των Δήμων που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση σε ορισμένους από αυτούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αρκετών δημάρχων.

    [06] Πυρκαγιά κατέστρεψε 350 στρέμματα δάσους στη Καβάλα

    15/7/2003 7:11:00 μμ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λεύκη της Καβάλας και αποτεφρώθηκαν περίπου 300 έως 350 στρέμματα δασικής έκτασης με θάμνους και καλαμιές. Η φωτιά ξεκίνησε πολύ πιθανόν από χωράφι ιδιώτη, ο οποίος προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα, αλλά λόγω του δυνατού αέρα, που φυσούσε έχασε τον έλεγχό της και οι φλόγες έζωσαν τη δασική έκταση. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς πήραν μέρος 10 οχήματα και 40 πυροσβέστες από την Καβάλα και την Χρυσούπολη Νέστου, ενώ έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις νερού, δύο αεροσκάφη τύπου Κάναντερ, δύο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Πεζοπόρα τμήματα παρέμειναν στην περιοχή για να αποτρέψουν αναζωπύρωση σε εστίες της πυρκαγιάς επειδή φυσούσαν ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ. Ερευνά για τη φωτιά διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας.

    [07] Μοσχαρίσιο κρέας με πιστοποιητικό ποιότητας

    15/7/2003 4:30:00 μμ

    Μοσχαρίσιο κρέας με πιστοποιημένη την ποιότητά του θα απολαμβάνουν σύντομα οι Έλληνες καταναλωτές. Σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη το βοδινό κρέας θα φέρει την ένδειξη της "ποιότητας" εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά την παραγωγή και διάθεσή του. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται: η προέλευση των ζώων, η διατροφή τους, η υγειονομική τους παρακολούθηση, η παρουσία καταλοίπων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων, οι συνθήκες μεταφοράς, οι συνθήκες σφαγής και διάθεσης στο εμπόριο. Ο έλεγχος των παραπάνω παραμέτρων θα γίνεται κατά κύριο λόγο από τον αρμόδιο οργανισμό του ΟΠΕΓΕΠ.

    [08] Συνάντηση Δρυ με αντιπροσωπίες αγροτών

    15/7/2003 4:15:00 μμ

    Με αντιπροσωπείες αγροτών από τη Λάρισα και την Κρήτη συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Οι αγροτικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τον ΠΣΕΑ ήταν το κυρίαρχο θέμα που έθεσαν οι αγρότες της Λάρισας στον κ. Δρυ, ο οποίος έδωσε εντολή στον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις στις 22-5-2003 και στις 28-6-2003. Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας ανέθεσε σε συνεργάτη του να παρακολουθήσει τη διαδικασία, με στόχο την επίσπευση, αλλά και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που αναφέρονται σε μέτρα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών.

    Ολοκληρώθηκε το σταφιδικό μητρώο

    Στη δεύτερη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά αιτήματα που απασχολούν όλο σχεδόν το νησί και ιδιαίτερα το νομό Ηρακλείου.

    Ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τους Κρήτες εκπροσώπους αγροτών ότι θα τους δώσει αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση στα περισσότερα από τα προβλήματά τους, στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου.

    Επίσης, ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του σταφιδικού μητρώου αποτελεί κατάκτηση των σταφιδοπαραγωγών, ενώ θα αποτελεί εργαλείο που θα εξασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και θα προστατεύει το μόχθο των πραγματικών αγροτών.

    Σύμφωνα με τον κ. Δρυ, πρόκειται για μηχανισμό που θέτει τέρμα στις κάθε μορφής απάτες που λάμβαναν χώρα, γύρω από τη διαχείριση του προϊόντος και προσφέρει στη χώρα τα τεκμήρια αξιοπιστίας που τόσο αμφισβητούσε η Ε.Ε.

    Τέλος, ο υπουργός Γεωργίας επισήμανε προς τους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης, ότι η Πολιτεία έκανε ότι έπρεπε για να τους προσφέρει σιγουριά και διαφάνεια και ότι πλέον εξαρτάται από τους ίδιους η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των μηχανισμών που ήδη λειτουργούν.

    [09] Συνάντηση Σημίτη-Δαφέρμου

    15/7/2003 3:30:00 μμ

    Την αναγκαιότητα αυστηρότατης εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων στους επίορκους υπαλλήλους, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνος Δαφέρμος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Δαφέρμος τόνισε ότι στοίχημα του Πρωθυπουργού είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τον έλεγχο των μηχανισμών των οργανισμών που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του κοινού, αλλά και τη διευκόλυνση του κόσμου σε ό,τι αφορά στην επαφή του με τη διοίκηση. Ο κ. Δαφέρμος υπογράμμισε ότι τα εγκλήματα διαφθοράς της διοίκησης είναι μεγάλα εγκλήματα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο καθένας θεωρεί την υπόθεσή του τη σοβαρότερη του κόσμου και αν δεν μπορεί να την επιλύσει τότε υπάρχει πρόβλημα.

    [10] Θετικές οι ιδέες της ιταλικής προεδρίας για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη

    15/7/2003 7:36:00 μμ

    Θετικά αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις ιδέες που υπέβαλε η ιταλική προεδρία για την τόνωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι οι ιδέες αυτές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν υποκατάστατο άλλων κοινοτικών πολιτικών. Σε γενικές γραμμές ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, η χώρα του οποίου ασκεί την κοινοτική προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, εισηγήθηκε στους ομολόγους του σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών επενδύσεων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της έρευνας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ιταλός υπουργός, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει μέχρι το 2010 δάνεια συνολικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση, από κοινού με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε.

    Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας

    Οπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, το συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την Eurostat να αποσαφηνίσει κατά πόσο είναι εφικτό οι δημόσιες δαπάνες, που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, είναι εφικτό να μην συνυπολογισθούν στα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η δέσμη ιδεών που υπέβαλε την Τρίτη η ιταλική προεδρία εμπνέεται από ανάλογες προτάσεις που είχε υποβάλει προ περίπου 10 ετών ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

    Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε σήμερα προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στα έργα διασύνδεσης φυσικού αερίου. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η Ελλάδα και για την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε εκ νέου πως δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής του, σημειώνοντας ότι το ίδιο το Σύμφωνο διαθέτει περιθώρια ευελιξίας.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου ο κ. Χριστοδουλάκης έθεσε το θέμα της μείωσης του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας για τα κράνη των μοτοσικλετιστών, καθώς και για μια σειρά από γεωργικά μηχανήματα, στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό θα επανασυζητηθεί εκ νέου στο πλαίσιο του συμβουλίου.

    Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

    Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισαν την Τρίτη να υιοθετήσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τις εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εταιρίες. Με βάση την απόφαση αυτή οι ισολογισμοί των εταιριών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια θα συντάσσονται από το 2005 με βάση τα ίδια πρότυπα και συνεπώς θα είναι ευκολότερα συγκρίσιμοι. Εξαίρεση υπήρξε για τα Λογιστικά Πρότυπα που θα ισχύσουν για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

    Η εξαίρεση αυτή έγινε για να αποφευχθούν οι μεγάλες λογιστικές διακυμάνσεις κατά τη σύνταξη των ισολογισμών αυτών των εταιριών και το συμβούλιο ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Ελλαδα, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μπορούν να συντάξουν τους ισολογισμούς του 2004 υιοθετώντας- προαιρετικά- τα Διεθνή Πρότυπα, ενώ για το 2005 η χρήση τους θα είναι υποχρεωτική.

    [11] Αποχώρησε χωρίς να καταθέσει ο παπα-Τριαντάφυλλος

    15/7/2003 4:06:00 μμ

    Δεν κατέθεσε τελικά στο δικαστήριο ο ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε σκοπό να καταθέσει μόνο για το γιο του Σάββα. Μετά την άρνηση του Τριαντάφυλλου Ξηρού να ορκιστεί, επικαλούμενος τη ρητή απαγόρευση όρκου, που επιβάλλει το Ευαγγέλιο αλλά και να προβεί σε διαβεβαίωση στην ιεροσύνη του την αλήθεια όσων προτίθετο να καταθέσει ο πρόεδρος επισήμανε στο μάρτυρα, ότι από τη μελέτη της δικονομίας προέκυψε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάθεσή του αν δεν προβεί σε διαβεβαίωση στην ιεροσύνη του. Τότε ο παπα-Τριαντάφυλλος του απάντησε: "Δεν χρειάζεται να παραβείτε το νόμο. Δεν θα καταθέσω και είναι όλα όμορφα και ωραία". Ο παπα-Τριαντάφυλλος ανέφερε μάλιστα ότι για τον ίδιο λόγο το 1970 είχε καταδικαστεί σε πέντε μήνες φυλακή.

    Ο εισαγγελέας είχε επισημάνει νωρίτερα, ότι δεν επιτρέπεται από τη δικονομία η ανωμοτί κατάθεση μάρτυρα, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αποσυρθεί προκειμένου να βρεθούν τρόποι επίλυσης του νομικού ζητήματος, που προέκυψε.

    Λίγο πριν αποσυρθεί το δικαστήριο ο Χριστόδουλος Ξηρός είπε προς τους δικαστές ότι "όταν βάζετε τον πατέρα μου να επικαλεστεί την ιεροσύνη του είναι σαν να τη χρησιμοποιείτε σαν προκάλυμμα".

    [12] Κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

    15/7/2003 4:27:00 μμ

    Με την κατάθεση του καθηγητή πανεπιστημίου στη Γαλλία Δημήτρη Σκαρπαλέζου ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δίκη της "17". Ο κ. Σκαρπαλέζος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Όπως υποστήριξε, γνώρισε τον κατηγορούμενο στο πανεπιστήμιο στο Παρίσι, όπου φοιτούσαν και οι δυο, το 1963-64. Ο κ. Σκαρπαλέζος είπε ότι και οι δύο ήταν τότε στην αριστερά της ΕΔΑ και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στο πραξικόπημα και στη δικτατορία και στο κλίμα που επικρατούσε τότε. Τόνισε μάλιστα αναφερόμενος στο βιβλίο των δημοσιογράφων Τέλογλου και Παπαχελά, ότι είναι τελείως άσχετοι οι συγγραφείς βιβλίων τύπου Ζεράρ Ντεβιλιέ, όπως αυτό των Τέλογλου και Παπαχελά γιατί δεν είχαν γνώση της κατάστασης, που επικρατούσε εκείνη την εποχή και συνέλεξαν ημιπληροφορίες τις οποίες, όπως είπε, προσέθεσαν και κάποια νόστιμα στοιχεία.

    Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δημιουργία της "29 Μάη" και στη συνέχεια της ΛΕΑ (Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση). Όπως τόνισε η δομή της οργάνωσης αλλά και όλων των οργανώσεων, που υπήρχαν τότε στην Ευρώπη δεν προέβλεπε την ύπαρξη αρχηγού.

    Ο κ. Σκαρπαλέζος υποστήριξε ότι αν και μετά την πτώση της Χούντας υπήρχαν φόβοι επαναφοράς αντίστοιχου καθεστώτος η απόφαση να διαλυθεί η ΛΕΑ το 1974 ήταν ομόφωνη. Μάλιστα τόνισε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρχε η σκέψη να συνεχιστεί η βία εναντίον ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Η κατάθεση του κ. Σκαρπαλέζου θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    [13] ''Πράος, μειλίχιος και γελαστός ο Γιωτόπουλος''

    15/7/2003 4:14:00 μμ

    Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κατέθεσε ο αρχιτέκτονας Μιχαήλ Καλογερόπουλος. Όπως είπε ο μάρτυρας γνώρισε τον κατηγορούμενο με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου το 1985 και από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ τους αμοιβαία συμπάθεια και φιλία. Ο κ. Καλογερόπουλος χαρακτήρισε τον Γιωτόπουλο πράο, μειλίχιο και γελαστό. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα, που υπήρχε σε διάφορες οργανώσεις μετά τη μεταπολίτευση. Όπως τόνισε ακόμα και στις πιο ακραίες οργανώσεις δεν υπήρχε η έννοια του αρχηγού. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο υπήρχε τότε ένας πολύ έντονος προβληματισμός στο κατά πόσο η μεταπολίτευση ήταν ένα μεταβατικό στάδιο. Πολλές οργανώσεις, όπως είπε ο μάρτυρας, ήταν σε ένα καθεστώς πολιτικής επιφυλακής καθώς υπήρχε η άποψη μήπως η πολιτική κατάσταση είναι παροδική και ξεπροβάλλει και πάλι ένα πραξικόπημα.

    ''Πληρούσε τις προυποθέσεις''

    Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο ο Γιωτόπουλος βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου γιατί ανταποκρίνεται στο σκεπτικό, που υπήρχε ανέκαθεν στις αρχές σύμφωνα με το οποίο ο καθοδηγητής της "17Ν" θα πρέπει να είναι από το χώρο του Παρισιού.

    Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε μάλιστα ότι με βάση αυτό το σκεπτικό επί σειρά ετών ακούγονταν πολλά ονόματα, που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις όπως του Πάμπλο, της Λασιθιωτάκη, του Βότση, του Σκαρπαλέζου ή του Βασίλη Βασιλικού.

    [14] Κατάθεση Φοίβου Ιωαννίδη

    15/7/2003 1:48:00 μμ

    Πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της 17Ν αναγνώρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι τα θεωρεί λανθασμένα. Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη: ''Δεν κάνεις πολιτική σκοτώνοντας αθώους ανθρωπους. Αν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο, πώς μπορεί να εξηγηθεί η δολοφονία Μπακογιάννη; Ερωτική αντιζηλία ή άλλου είδους ιδιοτέλεια δεν μπορεί να είναι''. Ο βουλευτής -ο πρώτος βουλευτής που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση- χαρακτήρισε καταστρεπτική τη δράση της 17Ν και ανέφερε οτι έπληξε καίρια τη χώρα.

    Μετά την παράδοση του Κουφοντίνα πείστηκε ότι είναι η 17Ν

    Όπως είπε ''μου είναι αδιανόητο να αυτοανακηρύσσεται κανείς σε δικαστή και τιμωρό''.

    Ο μάρτυρας απαντώντας σε επισήμανση της έδρας σχετικά με απόψεις που έχουν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες οτι το δικαστήριο δέχεται πιέσεις απο τον αμερικανικό παράγοντα, ήταν κατηγορηματικός: ''Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το σύνολο των μελών του δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν οι Αμερικάνοι θα ασχολούντο με την υπόθεση σε αυτό το επίπεδο. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα τους θεωρώ ικανούς για όλα. Όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έβρισκαν ανταπόκριση''.

    Αναφερόμενος στις προκηρύξεις της 17Ν ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε οτι αυτές που δημοσιεύθηκαν την πρώτη περίοδο της οργάνωσης είχαν καποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Συμπλήρωσε ωστόσο οτι ήταν κουραστικές και φλύαρες και δεν μπορούσαν να πείσουν έναν άνθρωπο που είχε την ικανότητα να διαβάζει καλά.

    Σε ερώτηση της έδρας σε σχέση με τα επιβαρυντικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά του Γιάννη Σερίφη, ο κ. Ιωαννίδης είπε οτι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εμπλοκή του κατηγορουμένου στην υπόθεση.

    Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ο Σερίφης απο μηχανισμούς ή τη νοοτροπία κάποιων μηχανισμών, καθώς δεν γνωρίζει -όπως είπε- τί μπορεί να έγινε μετά την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά.

    Επίσης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι μετά την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα πείστηκε ότι ''αυτή είναι η 17Ν''.

    Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε οτι θεώρησε καθήκον του να καταθέσει στο δικαστήριο στην προσπάθειά του να συμβάλει στο έργο της δικαιοσύνης: ''παρόλο που ξέρω οτι δεν θα τύχω επιδοκιμασίας γιατί είμαι βουλευτής πολιτικός, παρόλο που ξέρω οτι δεν θα δεχθώ συγχαρητήρια, θεώρησα οτι κάθε πολίτης οφείλει αν μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία να το κάνει".

    Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ρώτησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αν θα έδινε τον όρο πολιτική δίκη ή όχι. Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι ο όρος πολιτική δίκη δεν υπάρχει στα νομικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι μία δίκη έχει πολιτικό περιεχόμενο μόνο αν η δράση των κατηγορουμένων περιέχει πολιτικά κίνητρα.

    Ένταση μεταξύ προέδρου και εισαγγελέα

    Νωρίτερα, η ατμόσφαιρα στη δίκη ηλεκτρίστηκε όταν πρόεδρος και εισαγγελέας είχαν έντονο διάλογο με αφορμή την επισήμανση του κ. Μαργαρίτη ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση της διαδικασίας κατά την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης και ότι υπάρχει ο κίνδυνος της λήξης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων σας και το μειωμένο γνωστικό τους αντικείμενο για την παρούσα υπόθεση με βάζουν σε σοβαρές υπόνοιες ότι το κάνετε επίτηδες όλοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης.

    Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου πήρε το λόγο σημειώνοντας ότι δεν αρκούν οι λέξεις αποδοκιμασίας του προέδρου και ότι απαιτούνται πράξεις που συνίστανται στην εφαρμογή των κανόνων ποινικής δικονομίας.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος εκνευρισμένος ζήτησε από τον εισαγγελέα να εντοπίσει σε ποια σημεία δεν τηρήθηκε η δικονομία.

    ''Τον προκαλώ ποιος κανόνας δεν εφαρμόστηκε. Κάνετε συνέχεια ερωτήσεις. Κοντεύω να βγάλω μην πω τι, εδώ μέσα και εσείς ποτέ δεν νοιαστήκατε. Από εδώ πέρασαν όλες οι μορφές σοσιαλισμού όλες οι μορφές αντίστασης και για την υπόθεση τίποτα. Και κρατάμε τους μάρτυρες, μία, δύο, τρεις και τέσσερις ώρες'', επισήμανε ο πρόεδρος της έδρας στη σιωπή που τήρησε ο κ. Λάμπρου.

    Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι δεν είναι σωστό να αποδίδεται στην υπεράσπιση σκόπιμη καθυστέρηση της δίκης, επισημαίνοντας ότι το 18μηνο θα έπρεπε να το σκεφτούν εκείνοι που έβαλαν τις πλέον των χιλίων κατηγοριών σε μια δίκη προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες σόου.

    Παράλληλα, από την υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου προσκομίστηκε έγγραφο που είχε αποσταλεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εισαγγελία Πρωτοδικών από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις διαρροές στον Τύπο στοιχείων της δικογραφίας. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, 4 αστυνομικοί ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια απολογιών κατηγορουμένων, ενώπιον της ανακρίτριας Θεώνης Μπούρη.

    [15] Βιάστηκε να συνταχθεί η Δανία στον πόλεμο, λέει ο Μπλιξ

    15/7/2003 3:34:00 μμ

    Χανς Μπλιξ

    Τη δανική κυβέρνηση επικρίνει ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ότι εξήγαγε υπερβολικά ελεύθερα και υπερβολικά βιαστικά συμπεράσματα από τις εκθέσεις του για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον της χώρας αυτής. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Politiken, ο Μπλιξ τονίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Περ Στιγκ Μέλερ, χρησιμοποίησε τις εκθέσεις των επιθεωρητών κατά τη συζήτηση που έγινε το Μάρτιο στο Κοινοβούλιο σχετικά με την είσοδο της Δανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

    Δύο αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα ζήτησαν την Τρίτη την έκτακτη κλήτευση της κυβέρνησης φιλελευθέρων-συντηρητικών το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή της Δανίας στην ιρακινή σύγκρουση.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αποδείξεις για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, ο Μέλερ είχε εξηγήσει στις 20 Μαρτίου γραπτώς στο κοινοβούλιο ότι ο Χανς Μπλιξ, στις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι το Ιράκ ''δεν έχει δώσει λογαριασμό για σημαντικές ποσότητες βακτηριολογικών και χημικών όπλων''.

    Ο Μπλιξ εξηγεί στην Politiken ότι είχε προειδοποιήσει συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην συμπεράνει πως ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν γνωστό τι είχαν απογίνει πολλά απαγορευμένα όπλα και υλικά. Σύμφωνα με τον Μπλιξ, ''όταν ο υπουργός λέει πως το Ιράκ δεν μπορεί να δώσει λογαριασμό για το τι έκανε με τα όπλα αυτά, αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου το ίδιο με το να πει ότι υπάρχουν''.

    ''Ο υπουργός σας εξήγαγε το ίδιο συμπέρασμα με άλλους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίοι είπαν: εφόσον δεν δίνουν λογαριασμό για τα όπλα αυτά, τότε αυτά υπάρχουν. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ίσως υπάρχουν, ίσως όχι'', πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι υπογράμμισε το σημείο αυτό στις 14 Φεβρουαρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα στις δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Politiken, αλλά αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι ''οι εκθέσεις των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό είχαν δείξει με κάθε σαφήνεια πως το Ιράκ δεν είχε σεβαστεί τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστεί άμεσα, δραστήρια και χωρίς όρους''.

    [16] Δύο στελέχη της ΕΤΑ στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας

    15/7/2003 5:21:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Δύο στελέχη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ συνέλαβε την Τρίτη η ισπανική αστυνομία ενώ κατέσχεσε και 150 κιλά εκρηκτικών. Ο Χοσέμπα Σεγκουρόλα, 24 χρόνων, και ο Ιμπάι Αγκινάγκα, 22 χρόνων, ήταν οι αρχηγοί του πυρήνα της ΕΤΑ στην Παμπλόνα, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Ανχελ Ασέμπες. Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν κοντά στην Παμπλόνα, όπου την Κυριακή η αστυνομία είχε εμποδίσει μια βομβιστική επίθεση εναντίον ξενοδοχείου. Οι κρατούμενοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα αυτή καθώς και σε άλλη μία βομβιστική επίθεση, που είχε προκαλέσει το θάνατο δύο αστυνομικών στις 30 Μαΐου στη Σανγκέσα.

    Κατασχέθηκαν βόμβες και εκρηκτικά

    Ο Σεγκουρόλα είχε τεθεί υπό κράτηση το 2001 ως ύποπτος, ότι βοήθησε στην τοποθέτηση βομβών στα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Μάλαγας.

    Ο Αγκινάγκα είχε συλληφθεί για βίαια επεισόδια καθώς και σε σχέση με ένα κρησφύγετο όπου η ΕΤΑ αποθήκευε εκρηκτικά.

    Η αστυνομία ερεύνησε τις κατοικίες τους και κατέσχεσε όπλα, πυροκροτητές και 150 κιλά εκρηκτικών. Ο Ασέμπες δήλωσε πως 30 κιλά από τα εκρηκτικά αυτά ήταν έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις.

    Η ΕΤΑ, η οποία είναι σήμερα η πιο δραστήρια ανταρτική οργάνωση στη δυτική Ευρώπη, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [17] ''Ασκήστε πίεση στον Σαρόν'', ζητά από τους Ευρωπαίους ο Τύπος της Συρίας

    15/7/2003 12:38:00 μμ

    Αριέλ Σαρόν

    Να ασκήσουν πίεση στον Αριέλ Σαρόν προκειμένου να χαλαρώσει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των Παλαιστινίων, αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες ο συριακός Τύπος. ''Είναι επείγον ζήτημα πλέον για τους Ευρωπαίους, και κυρίως για τους Βρετανούς, να μην παραμείνουν στη θέση του παρατηρητή'', γράφει η εφημερίδα "Αλ-Θάουρα". Η εφημερίδα καλεί την Ευρώπη να παρέμβει για να σταματήσουν ''οι άγριες σφαγές των Παλαιστινίων'' και τονίζει ότι εάν δεν συμβεί αυτό θα θιγούν ''τα συμφέροντά της και οι ιστορικές της σχέσεις με τη Μέση Ανατολή''. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, οι ενέργειες του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους θα καταστρέψουν τον ''Οδικό Χάρτη''.

    ''Η ανέγερση τείχους, η κατάληψη εδαφών, η εποικιστική πολιτική, οι βομβαρδισμοί και ο καθημερινός αποκλεισμός παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, απειλεί να καταστρέψει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο'', δήλωσε ο Αμρ Μούσα πριν αναχωρήσει για περιοδεία στο Μαρόκο και την Μαυριτανία. ''Ολες αυτές οι πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο δίνει μια ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης και για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους'', τόνισε ο Μούσα.

    Την ίδια ώρα, η αγγλόφωνη "Σίρια Τάιμς" τονίζει ότι η περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ευρώπη ο Αριέλ Σαρόν αποσκοπεί κυρίως ''στο να προβάλει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο της ειρήνης, αλλά και για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ν' ασκήσουν πιέσεις στους Παλαιστινίους να δεχθούν τους ισραηλινούς όρους''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ''οι παρανομίες του Σαρόν έχουν υπερβεί κάθε όριο'' και ''καλό θα ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες να του το πούν''.

    Μια άλλη εφημερίδα, η "Τισρίν", κατηγορεί τον Ισραηλινό ηγέτη ''ότι εφαρμόζει τα χειρότερα είδη τρομοκρατίας και σαμποτάζ, με σκοπό ν' αποτρέψει σκόπιμα κάθε προσπάθεια ή διεθνή ενέργεια για διευθέτηση της διαμάχης με τους Παλαιστινίους''. ''Παρ' όλα αυτά, οι συνομιλίες για την επίτευξη της ειρήνης με τον Σαρόν είναι επιθυμητές'', υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    [18] Χάουαρντ: ''Δεν απειλούμαστε με πυρηνική επίθεση''

    15/7/2003 12:50:00 μμ

    Ρον Χάουαρντ

    "Αν η Αυστραλία συμμετάσχει στον διεθνή αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας και ελέγχει πλοία και αεροπλάνα, που υποπτεύεται, ότι μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής, τότε θα είναι για μας στόχος πυρηνικής επίθεσης", δήλωσε ο Βορειοκορεάτης Κιμ Μιογκ Χολ, από το Κέντρο Αμερικανο-Κορεατικής Ειρήνης, μιλώντας στο αυστραλιανό κανάλι του ABC. Ωστόσο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ρον Χάουαρντ από τη Μανίλα, όπου βρίσκεται, απέρριψε τις απειλές λέγοντας, πως ο Μιογκ Χολ δεν κατέχει καμιά εξουσία, είναι "ανεπίσημος" εκπρόσωπος του καθεστώτος της Πιονγκγιάγκ και δεν έχει καμιά αξιοπιστία.

    Εξάλλου και ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι ακόμα και αν το ήθελε η Βόρεια Κορέα, κάτι για το οποίο αμφιβάλει, δεν έχει τη δυνατότητα να πλήξει την Αυστραλία. "Αν το τολμήσει, τότε αυτό σημαίνει πόλεμος", είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, θα συζητήσει τρόπους διπλωματικής λύσης της κρίσης των πυρηνικών εξοπλισμών της Β. Κορέας.

    Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, κάλεσε τον Αυστραλό Πρωθυπουργό να στείλει στη Β. Κορέα τον υπουργό Εξωτερικών.

    "Η Αυστραλία είναι μια από τις λίγες χώρες που έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Β. Κορέα. Καλό είναι να πάει ο υπουργός Εξωτερικών εκεί, με στόχο να τους πείσει να αλλάξουν τακτική", είπε ο κ. Ραντ

    [19] Δημιουργία δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

    15/7/2003 6:02:00 μμ

    Στη δημιουργία δικαστηρίου που θα δικάζει εγκληματίες πολέμου, αναμένεται να προχωρήσει το ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος ενός από τα μέλη του. Το Συμβούλιο συμφώνησε στη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνταξη νόμων, τοπικών και διεθνών, οι οποίοι θα του επιτρέψουν την προσαγωγή σε δίκη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Αχμεντ Σάλαμπι, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου. Ο ίδιος σημείωσε πως αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία μιας ανώτατης δικαστικής επιτροπής που θα εξετάσει διαφορετικά είδη εγκλημάτων και θα προσάγει σε δίκη εγκληματίες πολέμου. Το νέο ιρακινό δικαστήριο θα δικάσει τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και τα 55 καταζητούμενα μέλη της κυβέρνησης του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αχμεντ Σάλαμπι.

    [20] Μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια

    15/7/2003 7:54:00 μμ

    Η ακρίβεια στην αγορά και η αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας στα καταναλωτικά αγαθά εξετάστηκαν το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μ. Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Εμπορίου Κ. Κουλούρης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι πολιτική προτεραιότητα είναι το μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας, ενώ προανήγγειλε σειρά κυβερνητικών μέτρων για τον έλεγχο και τη διαμόρφωση των τιμών από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

    Συντονισμένοι έλεγχοι και κυρώσεις για διατήρηση των τιμών

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα παρατηρητήρια τιμών θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς προϊόντων ενώ ανέφερε πως το κρίσιμο σημείο για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η διενέργεια συντονισμένων ελέγχων στην αγορά ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα επιστρατευτούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ και η τουριστική αστυνομία.

    Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι "ήδη βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά μεγάλων αλλαγών για τη συγκρότηση όλων των αγορών προϊόντων". Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όπου θα ελέγχεται η διαμόρφωση των τιμών, από το χώρο της παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα με συστηματικούς ελέγχους να αποκλειστεί η κερδοσκοπία και η υπερβολική αύξηση των τιμών στο ενδιάμεσο στάδιο από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, προωθείται η διαφάνεια υπέρ του καταναλωτή, στηρίζοντας τις καταναλωτικές οργανώσεις.

    Κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η διενέργεια των ελέγχων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε, ότι κλιμάκια ελέγχου της τουριστικής αστυνομίας, της υπηρεσίας του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου θα διενεργούν συντονισμένους ελέγχους σε όλες τις περιοχές. Στο στόχαστρο των υπηρεσιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι τιμές πώλησης τόσο του εμφιαλωμένου νερού αλλά και του καφέ, στις οποίες παρατηρούνται υπέρογκες αυξήσεις.

    Καμπάνιες ενημέρωσης και συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς

    ''Ηχηρές καμπάνες'' ετοιμάζει για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, μετά τη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου, η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, οι συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες και οι εντατικοί έλεγχοι είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα δώσει έμφαση το υπουργείο για την συγκράτηση του πληθωρισμού και την προστασία του καταναλωτή.

    Στο τέλος Ιουλίου ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα έχει ετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα δράσης κατά των ανατιμήσεων μέχρι τις εκλογές, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους της αγοράς. Γνωστοποίησε ακόμα ότι έχει εξασφαλίσει ήδη τη δέσμευση εστιατόρων και ζαχαροπλαστών ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις μέχρι τέλους του χρόνου.

    Την Τετάρτη ο Υφυπουργός έχει συνάντηση με τους καταναλωτές. Ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία του υφυπουργού για τις τιμές φρούτων και λαχανικών. Οπως ανέφερε οι τιμές κινούνται πτωτικά αλλά επιδίωξη είναι η περαιτέρω μείωση και όχι η σταθεροποίηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα. Επανέλαβε ότι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και του πλανόδιου εμπορίου.

    Ο κ. Κουλούρης πρόσθεσε ότι καθημερινά με δική του εντολή, κλιμάκια ελέγχου επισκέπτονται διαφορετικές αγορές ενώ και ο ίδιος καθημερινά θα επισκέπτεται αγορές.

    Καλύτεροι καταναλωτές είναι οι ενημερωμένοι καταναλωτές

    Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεία των πόλεων ενώ γίνονται συνεννοήσεις με τα τηλεοπτικά κανάλια για να τοποθετηθεί ''κορδέλα'' στο κάτω μέρος της τηλεόρασης με τις τιμές των οπωροκηπευτικών καθημερινά.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός ανέφερε ότι στο στόχαστρο της συγκράτησης θα τεθούν και οι υπηρεσίες όπως πάρκινγκ, ιατρικές υπηρεσίες, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και ασφαλιστικές αλλά και τα δημοτικά τέλη και τέλη κυκλοφορίας.

    Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ ο υφυπουργός τόνισε ότι η αύξηση που δέχεται το υπουργείο είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που προτείνει η διοίκηση της επιχείρησης.

    Ανέφερε ακόμα ότι θα προτείνει εκ νέου να γίνει πρόταση από τη χώρα μας στην Κοινότητα για έκδοση χαρτονομίσματος μικρότερης αξίας των 5 ευρώ.

    Σχόλιο Ν.Δ.

    "Το ζήτημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με συσκέψεις και ευχολόγια. Την ακρίβεια την τροφοδοτεί η στρεβλή οικονομική πολιτική, ο αδηφάγος δημόσιος τομέας και οι σπατάλες της Κυβέρνησης Σημίτη", αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή την κυβερνητική σύσκεψη για την ακρίβεια.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, χρειάζεται διαφορετική πολιτική. Και προσθέτει: "Μια πολιτική που αποδεδειγμένα πλέον, δεν μπορεί να χαράξει και να υλοποιήσει η σημερινή Κυβέρνηση"

    [21] Ανησυχία Γκαργκάνα για την πορεία του πληθωρισμού

    15/7/2003 4:28:00 μμ

    Την ανησυχία του για την πορεία του Πληθωρισμού, ο οποίος διατηρείται σταθερά 1,5 μονάδα πάνω από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία της Οικονομίας. Ο κ. Γκαργκάνας αποδίδει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως όμως στο κόστος εργασίας, το οποίο αυξάνεται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται από τον Αύγουστο για να κλείσει περίπου στο 3,5% σε ετήσια βάση.

    Αναγκαία η συγκράτηση του κόστους εργασίας

    Για την Τράπεζα της Ελλάδος, η συνταγή για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων συνίσταται:

    - στην αύξηση των πραγματικών μισθών με βάση την παραγωγικότητα

    - και στη συγκράτηση του κόστους εργασίας.

    Σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στους όρους δανειοδότησης και τους ανατοκισμούς από τις Τράπεζες, ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για την επιβολή οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης και υπενθύμισε ότι έχει εκδόσει πρόσφατα εκτεταμένη πράξη που αφορά στη διαφάνεια των συναλλαγών, μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

    [22] ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Καψής

    15/7/2003 6:38:00 μμ

    Το υπόλοιπο της προετοιμασίας που γίνεται στην Αυστρία, θα χάσει ο Μιχάλης Καψής, καθώς στην πρωινή προπόνηση της ΑΕΚ, υπέστη τράβηγμα και δημιουργώντας παράλληλα "πονοκέφαλο" στον προπονητή του, Ντούσαν Μπάγεβιτς, για το κέντρο της άμυνας. Ο έμπειρος αμυντικός που έχει συμφωνήσει προφορικά να ανανεώσει την συνεργασία του με την Ενωση, θα ακολουθήσει πρόγραμμα αποθεραπείας και σταδιακά θα επανέλθει στις προπονήσεις. Σίγουρα όμως, θα χάσει εκτός από το αποψινό φιλικό με την Σλάβια Πράγας και τους αγώνες με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (17/7) και την Στεάουα Βουκουρεστίου (21/7).

    Συμφωνία ΑΕΚ-NETMED για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε και επίσημα τον "γάμο" της με την NETMED όσον αφορά στην τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της ομάδας. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, έχει ως εξής:

    "Η ΑΕΚ ΠΑΕ ανακοινώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη NETMED Hellas κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα Α΄Εθνικής κατηγορίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Αφετηρία της συνεργασίας αυτής θα είναι η μετάδοση του αγώνα προετοιμασίας της ΑΕΚ με την Στεάουα Βουκουρεστίου, την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2003, στις 21:30 από το γήπεδο "Απόστολος Νικολαιδης". Ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από το Supersport".

    [23] Διεκόπη η προετοιμασία του Αρη

    15/7/2003 7:00:00 μμ

    Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην ομάδα του Αρη, καθώς μετά από απόφαση των ποδοσφαιριστών διακόπηκε η προετοιμασία στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, και οι παίκτες επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη αύριο Τετάρτη, μετά την διαπίστωση ότι οι ξένοι επενδυτές δεν φάνηκαν συνεπείς στις υποσχέσεις τους και αντίθετα ενέπαιξαν παίκτες, διοίκηση, υπαλλήλους και κόσμο. Η ομάδα θα αναχωρήσει στις 11.40 από την Βιέννη στην οποία θα μεταβούν οδικώς το πρωί τα μέλη της αποστολής του Αρη. Μάλιστα για να φύγει ο Αρης χωρίς εκκρεμότητες από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε την αποστολή στο διάστημα της εκεί παραμονής της, χρειάστηκε να στείλει το ποσό 13 χιλιάδων ευρώ στην Αυστρία ο σύμβουλος του ΑΣ Αρης κ. Βασίλης Πεϊτσης ώστε να πληρωθούν όλες οι δαπάνες. Αξιοσημείωτο είναι πως τα αεροπορικά εισιτήρια πλήρωσαν οι ίδιοι οι παίκτες.

    Η κατάσταση εν τω μεταξύ, γίνεται ακόμα πιο δραματική από το γεγονός, ότι ο σύλλογος απειλείται άμεσα και με αποπομπή από το νέο πρωτάθλημα αφού δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ΕΕΑ που θα αποφασίσει σχετικά.

    Σήμερα πάντως, ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νίκος Τσαρούχας επισκέφθηκε την ΕΕΑ και τον πρόεδρο της κ. Παπαλάκη και του ζήτησε περιθώριο λίγων ημερών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι παλιοί παράγοντες και τα μέλη της οικογένειας του Αρη, έτσι όπως διαμορφώθηκε αυτή.

    Ο κ. Τσαρούχας αναφερόμενος στο θέμα είπε: "Οι επενδυτές που ήρθαν στον Αρη μας εξαπάτησαν και πίστευαν πως θα κάνουν το ίδιο και με την ΕΕΑ, αλλά ο κ. Παπαλάκης ένας έμπειρος δικαστικός δεν παρασύρθηκε όπως εμείς, που από την αγάπη μας για τον σύλλογο και λόγω της πίεσης που δεχτήκαμε από τους οργανωμένους φιλάθλους παραδώσαμε την ομάδα και τις μετοχές. Ο Αρης διέρχεται δύσκολες μέρες και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι τώρα. Χρειαζόμαστε άμεσα 600 χιλιάδες ευρώ και δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα στο ταμείο μας. Περιμένουμε την συνεισφορά του απλού φιλάθλου και σε όποιο ποσοστό μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Εγώ δεν έχω άλλα χρήματα να βάλω. Ο κ. Κοντομηνάς μας ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί άλλο με τον Αρη και δεν ξέρω πως μπορούμε να σώσουμε την ομάδα από το δύσκολο σημείο που βρίσκεται".

    [24] Ο Φώτης Κατσικάρης αναλαμβάνει την ΑΕΚ

    15/7/2003 6:43:00 μμ

    Ο Φώτης Κατσικάρης θα είναι οριστικά ο αντικαταστάτης του Ντράγκαν Σάκοτα στο τιμόνι της ΑΕΚ. Ο Γιάννης Γρανίτσας εμπιστεύεται απόλυτα τον πρώην ασσίσταντ κόουτς αλλά και επί σειρά ετών παίκτη της Ενωσης και ήδη έχει καταλήξει στην απόφασή του να τον προάγει στη θέση του βασικού προπονητή. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη από την ΚΑΕ, αφού απομένει να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να πέσουν οι υπογραφές. Βοηθός προπονητή θα παραμείνει ο Θανάσης Σκουρόπουλος με την προσθήκη ενός ακόμη, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη όμως ποιος θα είναι αυτός.

    Αυτή δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Φώτης Κατσικάρης θα κοουτσάρει σε αγώνες της Α1. Μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Γιώργο Καλαφατάκη, ο Κατσικάρης είχε αναλάβει προσωρινά την τεχνική ηγεσία της Ενωσης για τρεις αγώνες. Μάλιστα μετράει ισάριθμες νίκες στους τρεις αυτούς αγώνες.

    Στην ΑΕΚ ανέλαβε το πόστο του βοηθού προπονητή την περίοδο 98/99, ενώ σαν παίκτης φόρεσε τη φανέλα των Σπόρτιγκ, Ιωνικού, ΑΕΚ και Ηρακλείου. Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 197 αγώνες με σύνολο πόντων 707. Φέτος προσλήφθηκε και από τους Μπόστον Σέλτικς με την ιδιότητα του σκάουτερ στην Ευρώπη.

    Στο μεταγραφικό μέτωπο, εξελίξεις αναμένονται αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Φώτη Κατσικάρη. Μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Αγγλο σέντερ Αντριου Μπετς, η ΑΕΚ έχει σαν πρώτο μέλημα την ενίσχυση μέσα στη ρακέτα. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος μετεγραφικός στόχος των "κιτρινόμαυρων", ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον πλέι μέικερ του Ηρακλή, Δημήτρη Διαμαντίδη.

    [25] Αρχίζουν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

    15/7/2003 6:25:00 μμ

    Με τους πρώτους αγώνες του Α' προκριματικού γύρου, ξεκινά την Τετάρτη το Τσάμπιονς Λιγκ, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου μας. Είκοσι ομάδες δίνουν τις πρώτες μάχες για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του θεσμού, ενώ στη μάχη ρίχνεται και η Ομόνοια που υποδέχεται στο γήπεδο της την Ιρτις από το Καζακστάν. Η κυπριακή ομάδα, θα επιδιώξει νίκη πρόκριση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι για να βρεθεί αντιμέτωπη στην επόμενη φάση με τη Βίσλα Κρακοβίας.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα:

    1. Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία)-KR Ρέικιαβικ (Ισλανδία)

    2. Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Φλόρα Ταλίν (Εσθονία)

    3. Τόρσαβν (Νησιά Φερόε)-FBK Κάουνας (Λιθουανία)

    4. ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (Λευκορωσία)-Μποέμιανς Δουβλίνου (Ιρλανδία)

    5. Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-Μπάρι Τάουν (Ουαλία)

    6. Γκρεβενμάχερ (Λουξεμβούργο)-Λεοτάρ Τρέμπινιε (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)

    7. Γκλέντοραν (Β. Ιρλανδία)-Ελσίνκι (Φινλανδία)

    8. Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα)-Σκόντο Ρίγα (Λετονία)

    9. Ομόνοια Λευκωσίας (Κύπρος)-Ιρτις Πλάβονταρ (Καζακστάν)

    10. Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-SK Τίρανα (Αλβανία)

    Οι αγώνες ρεβάνς θα γίνουν στις 23 Ιουλίου.

    Β΄προκριματικός γύρος (30 Ιουλίου-6 Αυγούστου).

    ΜΤΚ Βουδαπέστης (Ουγγαρία)-Νικητής 7

    Νικητής 1-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Νικητής 3-Σέλτικ (Σκωτία)

    Νικητής 6-Σλάβια Πράγας (Τσεχία)

    Νικητής 2-Σακτόρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Ζίλινα (Σλοβακία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Νικητής 4-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

    Μάριμπορ (Σλοβενία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ

    (Κροατία) ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Νικητής 5

    Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Αντερλεχτ (Βέλγιο)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Ντζουργκάρντεν (Σουηδία) Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)-Νικητής 9

    FC Κοπενγχάγης (Δανία)-Νικητής 8

    Νικητής 10-Γκράτσερ (Αυστρία).

    [26] Επιστροφή Κώστα Χαλκιά στην Παιανία

    15/7/2003 1:26:00 μμ

    Ο διεθνής τερματοφύλακας Κώστας Χαλκιάς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό για 2+1 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί η "πράσινη" ΠΑΕ. Ο Χαλκιάς θα αναχωρήσει το απόγευμα με προορισμό το Crans Montana, προκειμένου να ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας.

    Ο Κώστας Χαλκιάς γεννήθηκε στις 30-5-1975. Προέρχεται από τις Ακαδημίες της ομάδας. Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα τον Ιούνιο του 1995. Από το 1996 έως το 1998 αγωνίστηκε στον Απόλλωνα.

    Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό τον Ιούνιο του 1998, ενώ αγωνίστηκε εκ νέου στην ομάδα του Απόλλωνα στο δεύτερο γύρο της περιόδου 1998-99. Από το καλοκαίρι του 1999 έως και το 2001 αγωνίστηκε για τον Παναθηναϊκό.

    Την περίοδο 2001-2003 ανήκε στο δυναμικό του Ηρακλή.

    [27] Μπάσκετ: Στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Παπανικολάου

    15/7/2003 1:20:00 μμ

    Σημαντική μεταγραφική επιτυχία για τον Παναθηναϊκό, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Δημήτρη Παπανικολάου. Ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού συμφώνησε με τους πράσινους και την Τρίτη το πρωί υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές.

    [28] 7ο Φεστιβάλ ''Μανώλης Καλομοίρης''

    15/7/2003 1:58:00 μμ

    Με την καμεράτα-ορχήστρα των φίλων της Μουσικής υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ με σολίστ την μετζο-σοπράνο Μαρία Μαρκέτου και πιανίστα την Ελένα Μουζάλα, άνοιξε την Δευτέρα τις εκδηλώσεις του το 7ο Φεστιβάλ ''Μανώλης Καλομοίρης''. Το πρόγραμμα περιείχε έργα των Φιλίππου Τσαλαχούρη ''Σμύρνη η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό'', Μανώλη Καλομοίρη, Valcin Tura (Τούρκου συνθέτη) και Περικλή Κούκου. Στην εναρκτήρια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο νομάρχης Σάμου Μαν. Κάρλας, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Σάμου Πυθ. Βαρδίκος, η πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Χαρά Καλομοίρη, ο Γαλλοκαναδός συνθέτης Αλαίν Λεφέβρ, ο δήμαρχος Πυθαγορείου Πολ. Κωνσταντινίδης κα. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Παρασκευή 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο, με φεστιβάλ πιάνου του Αλαίν Λεφέβρ. Χορηγός Επικοινωνίας έχει αναλάβει η ΕΡΤ Α.Ε.

    [29] Τα πρώτα εναλλακτικά οικολογικά αυτοκίνητα

    15/7/2003 5:25:00 μμ

    Ένα αυτοκίνητο που θα αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία όχι μόνο του ευρύτερου περιβάλλοντος, αλλά και ειδικότερα των αρχαίων χώρων και των μνημείων παρουσιάστηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και των μνημείων, που ανέλαβε να διοργανώσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, με τη συνεργασία της ΕΛΠΑ και της εταιρείας Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο "Φαέθων 2004" και θα συγκεντρώσει στη χώρα μας ειδικά οχήματα τα οποία κατασκευάσθηκαν από επιστήμονες και ερευνητές σε διάφορες χώρες του κόσμου και τα οποία κινούνται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Τα οχήματα θα επισκεφτούν την Αθήνα, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την Ολυμπία και τους Δελφούς, σε έναν ιστορικό γύρο, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Στον αγώνα της προστασίας του περιβάλλοντος

    Οι αγώνες, που θα γίνουν θα προσμετρηθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εναλλακτικής Ενέργειας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού, "η εκδήλωση αφιερώνεται στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντικαταστήσει τα γνωστά μοντέλα ανάπτυξης με καινούργια, που να διαπνέονται από μέριμνα για τις γενιές που έρχονται".

    Στο πρόγραμμα "Φαέθων" περιλαμβάνεται διαγωνισμός σχεδίασης ελληνικού ηλιακού οχήματος προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε Έλληνες μηχανικούς να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους, σε έναν χώρο, που η διεθνής άμιλλα καταρρίπτει τις επιδόσεις.

    [30] Η Ιντερπόλ στο ''κατόπι'' διαδικτυακού έρωτα

    15/7/2003 3:26:00 μμ

    Σεβόν Πένινγκτον

    Η γαλλική αστυνομία άρχισε την Τρίτη έρευνες για τον εντοπισμό μιας 12χρονης Βρετανίδας, της Σεβόν Πένινγκτον, που εξαφανίστηκε από το σπίτι της με έναν 31χρονο Αμερικανό πρώην πεζοναύτη, τον οποίο γνώρισε μέσω του Διαδικτύου. ''Οι έρευνες συνεχίζονται, όμως μέχρι τώρα τίποτε δεν μας επιτρέπει να πούμε, πως βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος. Τα ονόματά τους δεν υπάρχουν στους καταλόγους επιβατών των πτήσεων από τη Βρετανία στη Γαλλία, στο διάστημα 12 με 14 Ιουλίου'', δήλωσε Γάλλος αστυνομικός και πρόσθεσε, πως την υπόθεση έχει αναλάβει η Ιντερπόλ.

    Απεγνωσμένες εκκλήσεις των γονιών

    Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, η 12χρονη Σεβόν Πένινγκτον από το Ουίγκαν της κεντρικής Αγγλίας, γνώρισε τον πρώην πεζοναύτη, Τόμπι Στανταμπέικερ, από το Μίσιγκαν μέσω του Διαδικτύου και επικοινωνούσαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών.

    Ο 31χρονος παραιτήθηκε από το στρατό στα τέλη Ιουνίου και την περασμένη Κυριακή έφτασε στο Μάντσεστερ για να συναντήσει την κοπέλα. Μαζί αναχώρησαν από το Χίθροου για τον Παρίσι, σύμφωνα με έρευνες τις βρετανικής αστυνομίας. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους.

    Οι γονείς της κοπέλας, Στέφεν και Τζοάνα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου παρακαλώντας την κόρη τους να επιστρέψει. Η μητέρα της μάλιστα αποκάλυψε πως η μικρή της είχε ζητήσει το διαβατήριό της για να αγοράσει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για το λεωφορείο. ''Της το έδωσα. Δεν είχα κανένα λόγο να μην την εμπιστεύομαι'', είπε η ίδια.

    Ο αδελφός του πεζοναύτη, Λίο Στανταμπέικερ, τόνισε πως ο Τόμπι δεν ήξερε την πραγματική ηλικία της κοπέλας, νόμιζε πως ήταν γύρω στα 18. ''Μιλούσαν για γάμο, για να αποκτήσουν παιδιά. Γι' αυτό πήγε στην Ευρώπη, για να τη βρεί'', αποκάλυψε ο αδελφός του και πρόσθεσε: ''αν ήξερε την πραγματική της ηλικία, δεν θα επεδίωκε να τη συναντήσει''.

    [31] Αμοιβή σε όποιον ''δροσίσει'' το μετρό του Λονδίνου

    15/7/2003 4:37:00 μμ

    Αμοιβη 100.000 (περίπου 144.000 ευρώ) στερλίνων προσφέρει ο δήμαρχος του Λονδίνου Κέν Λίβινγκστον σε όποιον καταφέρει να επινοήσει ένα είδος κλιματισμού για το μετρό της πόλης. "Αν κάποιος μπορεί να μας υποβάλει ένα σχέδιο, που να λειτουργήσει, για να μπορέσουμε να έχουμε λίγο κλιματισμό στα βάθη του μετρό, εμείς θα του προσφέρουμε 100.000 στερλίνες", τόνισε ο δήμαρχος. Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών στο Λονδίνο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό. Ο Λίβινγκστον διευκρίνισε πως προτεραιότητα έχουν οι γραμμές που είναι "προβληματικές", δηλαδή αυτές, που οι σταθμοί του βρίσκονται πολύ κάτω από το έδαφος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2003 - 17:08:54 UTC