Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση Παπανδρέου σε Ντενκτάς για διάλογο
  • [02] Μίνι καύσωνας Πέμπτη και Παρασκευή
  • [03] Τραγικός θάνατος 2χρονου κοριτσιού στην Κέρκυρα
  • [04] Αυξημένες πιθανότητες για πυρκαγιές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα
  • [05] Στον εισαγγελέα ο εμπνευστής ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας
  • [06] Μήνυση για απάτη στον Όμιλο Αυγερινοπούλου
  • [07] Συνάντηση Τσοβόλα-Πρωτόπαπα
  • [08] Στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας παραμένουν 700 πρόσφυγες
  • [09] Κριτική Δασκαλάκη για ελέγχους βουλευτών-εκλογικό νόμο
  • [10] Διέρρηξαν το σπίτι του βουλευτή Σ. Καλαφάτη
  • [11] Εγκώμια Αχερν για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  • [12] Ψήφισμα για τη συμπερίληψη του τουρισμού στο σύνταγμα
  • [13] Έρευνα για τους κινδύνους του τατουάζ και του ''piercing''
  • [14] Μ. Πεϊνό (σύντροφος Γιωτόπουλου): ''Δεν καταδικάζω τη 17Ν''
  • [15] ''Δεν είναι υπέρμαχος της ένοπλης πάλης ο Γιωτόπουλος''
  • [16] Σερβία: ''Ξέπλυμα'' χρήματος από συμβούλους του πρωθυπουργού
  • [17] Εμπόριο... πτυχίων Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης
  • [18] Μπους - Πούτιν για οικονομία και ενέργεια
  • [19] Νέο μήνυμα Σαντάμ: Απειλεί με πόλεμο τους Αμερικανούς
  • [20] UNICEF: Επικίνδυνοι οι εγκαταλειμμένοι πύραυλοι
  • [21] Νέες αποφάσεις ΟΗΕ ζητά η Μόσχα
  • [22] ''Πρότυπη εφορία'': Ένας υπάλληλος για κάθε φορολογούμενο
  • [23] Αλλαγές σε ασφαλιστικό και συντάξεις
  • [24] Εθνικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική προστασία
  • [25] Απορρίπτει η ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου
  • [26] ΣΕΒ: Πολύ αργοί οι ρυθμοί των αποκρατικοποιήσεων
  • [27] Συμφωνία πιλότων ανοίγει το δρόμο για τη Νέα Ολυμπιακή
  • [28] Θέμα ωρών η μεταγραφή Κλέμπερσον
  • [29] Στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Σιμεόνε
  • [30] Χούτος: ''Θέλω να μείνω ελεύθερος''
  • [31] Οριστικά στη Β΄Εθνική ο ΠΑΣ Γιάννινα
  • [32] Ναι στους ομοφυλόφιλους κληρικούς, λέει αυστραλιανή Εκκλησία
  • [33] Πόσο... συμβατοί είστε με τον σύντροφό σας;
  • [34] Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σεξουαλικό έγκλημα στην 12χρονη Βρετανίδας

    [01] Πρόσκληση Παπανδρέου σε Ντενκτάς για διάλογο

    17/7/2003 7:13:00 μμ

    Να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών κάλεσε εκ νέου σήμερα Πέμπτη τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την αξιοποίηση του σχεδίου Ανάν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ντενκτάς ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Eλληνοκύπριους.

    ''Στο τραπέζι του διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν''

    7-3-2003: Παπαδόπουλος,

    Ντενκτάς, Ανάν

    Σχετικά με τις δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους περί "ανοιχτής" Αμμοχώστου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού κάθε δήλωση του Ντενκτάς, ο οποίος θα πρέπει να καθίσει με πολιτική βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει με βάση το σχέδιο Αναν.

    "Εάν εμπλακούμε σε σχολιασμό των δηλώσεων του Ντενκτάς θα χάσουμε το στόχο μας που είναι συγκεκριμένος, δεν είναι μόνον ελληνικός, είναι ευρωπαϊκός και είναι η επίλυση του Κυπριακού", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Διαμαρτυρία Λευκωσίας για τα περί εποικισμού Αμμόχωστου από τον Ντενκτάς

    ''Νεκρό και απαράδεκτο'' χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Ρώητερ. Ισχυρίστηκε παράλληλα, πως μόνο αυτός έχει την εντολή από τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτεί μια συμφωνία στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να βασίζεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία εισηγήθηκε πρόσφατα. Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε την λεγόμενη αντιπολίτευση στα κατεχόμενα ότι συζητεί το σχέδιο Ανάν με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ανέφερε εξάλλου, ότι τα τουρκοκυπριακά κόμματα που αντιτίθενται στην πολιτική του και τα οποία κατέχουν σήμερα το τριάντα τοις εκατό των εδρών στη ψευδοβουλή, κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι θα τον θέσουν στο περιθώριο, με το να κερδίσουν την πλειοψηφία στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη σε διαβήματα προς τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων κρατών μελών του ΣΑ για τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς περί εποικισμού της Αμμοχώστου αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

    "Μόνον όσοι σχεδιάζουν ή εισηγούνται πρωτοβουλίες για αποδοχή ως έχει του σχεδίου Ανάν πρέπει να είναι οι αποδέκτες των δηλώσεων του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου που έκανε λόγο για "αναγνώριση τετελεσμένων της εισβολής". Τη διευκρίνηση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, που υπενθύμισε ότι το σχέδιο χρειάζεται βελτιώσεις. Οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι απαραίτητες ώστε εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας των προτάσεων του γγ του ΟΗΕ να υπάρξει λειτουργική λύση, επαναλαμβάνει η Λευκωσία.

    Πάντως στην Κύπρο, στην πλατεία Ελευθερίας τοποθετήθηκε μια ηλεκτρονική πινακίδα αντίστροφης μέτρησης για να θυμίζει πώς κάθε μέρα που περνά η Νήσος έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην ΕΕ. Απομένουν 289 ημέρες!!

    Αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συζήτησαν όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Οι δύο αξιωματούχοι, όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, συνεργάστηκαν "σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους όπως ήταν εκείνη της προώθησης της διαδικασίας της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε".

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή άσκηση της Προεδρίας της στην ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κύπρος έχει μπει σε μια νέα εποχή και μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τις προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    [02] Μίνι καύσωνας Πέμπτη και Παρασκευή

    17/7/2003 6:50:00 μμ

    Μικρής διάρκειας και σε υποφερτή είναι η ζέστη στη χώρα μας τις τελευταίες δύο ημέρες. Το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα Πέμπτη έδειξε τους 38 βαθμούς. Ακόμη θερμότερη προβλέπεται η Παρασκευή με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 39 βαθμούς κατά τόπους. Όμως την κατιούσα παίρνει και πάλι η θερμοκρασία το Σάββατο, και δεν αποκλείεται να δούμε και βροχές.

    Και ζέστη και νέφος

    Αυξημένες οι σημερινές τιμές του όζοντος στην Αττική, πολύ κατώτερες όμως, των ορίων λήψης μέτρων, σύμφωνα με μετρήσεις του Τμήματος Ποιότητας Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, προληπτικά και συνεκτιμώντας τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστά στα άτομα με αναπνευστικές και καρδιοαγγειακές παθήσεις και γενικότερα στα ευαίσθητα άτομα, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Παράλληλα, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά να ποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

    [03] Τραγικός θάνατος 2χρονου κοριτσιού στην Κέρκυρα

    17/7/2003 7:41:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα στην Λευκίμη της Κέρκυρας, ένα δίχρονο κοριτσάκι, το οποίο έπεσε στο βόθρο του σπιτιού του. Πρόκειται για την Ειρήνη Μακαντάνη, η οποία διέφυγε της προσοχής της ηλικιωμένης γιαγιάς της, η οποία την πρόσεχε καθώς οι γονείς της εργάζονταν. Αρχικά θεωρήθηκε, ότι άγνωστοι είχαν απαγάγει το δίχρονο παιδί μετά όμως από έρευνες βρέθηκε το μεσημέρι στο βόθρο της οικίας της, που ήταν ανοιχτός.

    [04] Αυξημένες πιθανότητες για πυρκαγιές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

    17/7/2003 5:12:00 μμ

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι αύριο Παρασκευή, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στις περιοχές Δωδεκάνησου και Λασιθίου. Οι κρατικές υπηρεσίες καθώς κι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις περιοχές αυτές έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κ.λπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Στις περιπτώσεις που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

    [05] Στον εισαγγελέα ο εμπνευστής ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας

    17/7/2003 3:58:00 μμ

    Στον εισαγγελέα Βόλου οδηγείται την Πέμπτη ο 48χρονος ιδιωτικός υπάλληλος κάτοικος Πορταριάς ο οποίος φέρεται να είναι ο εμπνευστής δημιουργίας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με παιδικές πορνοφωτογραφίες. Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στο Βόλο -ήδη άλλο ένα άτομο αναζητείται για υπόθεση- έφερε στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, την ιστοσελίδα, που είχε δημιουργηθεί τον Αύγουστο του 2001, είχαν επισκεφθεί πάνω από 600.000 άτομα. Παρουσίαζε ανήλικα κορίτσια, αλλά και ενήλικες σε "ιδιαίτερες" στιγμές.

    [06] Μήνυση για απάτη στον Όμιλο Αυγερινοπούλου

    17/7/2003 1:44:00 μμ

    Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του Ομίλου Αυγερινοπούλου, υποστηρίζοντας ότι ο Όμιλος έπαιρνε καταναλωτικά δάνεια για λογαριασμό τους και τα καρπωνόταν ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν την έκδοση πλαστών πτυχίων από τα ΙΕΚ του Ομίλου, καθώς και εικονικά μαθητολόγια. Τα σχετικά στοιχεία παραπέμφθηκαν και στο ΣΔΟΕ.

    [07] Συνάντηση Τσοβόλα-Πρωτόπαπα

    17/7/2003 12:08:00 μμ

    Με προσφυγή στην Δικαιοσύνη απειλεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που καταστρατηγούν τις επιταγές του Συντάγματος, για ελεύθερη πληροφόρηση του λαού, αποκλείοντας τις δραστηριότητες του κόμματος του και του ιδίου. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσοβόλας επισκέφθηκε σήμερα τον υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος δεσμεύθηκε να αναφέρει το αίτημά του στην κρατική Ραδιοτηλεόραση, ενώ για τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον παράπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    [08] Στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας παραμένουν 700 πρόσφυγες

    17/7/2003 5:10:00 μμ

    Οι περίπου 700 Ρομ πρόσφυγες από το Κόσοβο, οι οποίοι εδώ και δύο σχεδόν μήνες βρίσκονται στη συνοριακή διάβαση Μετσίτλια της ΠΓΔΜ, ζητώντας να εισέλθουν στην Ελλάδα, προσπάθησαν την Πέμπτη βίαια να περάσουν τα σύνορα, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι και τους οδήγησαν πάλι στο σημείο του πρόχειρου καταυλισμού τους. Οι πρόσφυγες αυτοί διέφυγαν από το Κόσοβο κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999 και μέχρι πρόσφατα ζούσαν σε προσφυγικό καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί έξω από τα Σκόπια, ο οποίος έκλεισε λόγω ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών. Οι Ρομ πρόσφυγες έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα διαβίωσής τους και ζητούν επιμόνως να μεταβούν στην Ελλάδα και από εκεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    [09] Κριτική Δασκαλάκη για ελέγχους βουλευτών-εκλογικό νόμο

    17/7/2003 1:27:00 μμ

    Δυσφορία για το μέτρο του έλεγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Δασκαλάκης, με τρισέλιδη επιστολή του που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Δασκαλάκης αν και αναφέρει, ότι είναι στη διάθεση του Προέδρου να δώσει όλα τα στοιχεία της επίμαχης περιόδου, σημειώνει ότι είναι τουλάχιστον άδικο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές στρατευμένοι στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών, που ορκίστηκαν κάποτε ότι δεν θα τα καταστρατηγήσουν, να βρίσκονται σήμερα εξαιτίας λαθών και της ηγεσίας τους απολογούμενοι για πράξεις και παραλείψεις άλλων, ευτυχώς ολίγων. Ο κ. Δασκαλάκης ασκεί κριτική και στις εξαγγελίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για διαπόμπευση του συνόλου των βουλευτών με εξαγγελίες όπως η αναδιάρθρωση περιφερειών με το επιχείρημα ότι έτσι θα περισταλεί η διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών.

    [10] Διέρρηξαν το σπίτι του βουλευτή Σ. Καλαφάτη

    17/7/2003 1:12:00 μμ

    Θύμα κλοπής κατήγγειλε ότι έπεσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Όπως δήλωσε ο ίδιος, άγνωστος διέρρηξε, το σπίτι του, στην περιοχή Γαλήνη του Ωραιοκάστρου, τα ξημερώματα, ενώ ο ίδιος και η οικογένεια του βρισκόνταν μέσα. Ο δράστης πήρε έναν φορητό υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα και 500 ευρώ. Ο κ. Καλαφάτης κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

    [11] Εγκώμια Αχερν για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

    17/7/2003 4:11:00 μμ

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν εγκωμίασε την Πέμπτη από την Αγκυρα τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που πραγματώνει η Τουρκία, και δεσμεύθηκε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, τον ερχόμενο χρόνο, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της μουσουλμανικής χώρας για ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. ''Οι πολλές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία συνιστούν μία τεράστια προσπάθεια'', τόνισε ο Αχερν στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

    Ο Αχερν εγκωμίασε τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, προκειμένου να επιτύχει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της στην ΕΕ.

    ''Υπογράμμισα στον κ. Ερντογάν πως είμαστε πρόθυμοι να τους υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας'', αρχομένης από 1ης Ιανουαρίου του επομένου έτους, δήλωσε ο Αχερν.

    Ο Ιρλανδός ηγέτης κάλεσε επίσης την Τουρκία να καταβάλει προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας συνάμα τη βεβαιότητά του πως θα καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μία λύση με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Προτού αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από την Αγκυρα, ο Αχερν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

    [12] Ψήφισμα για τη συμπερίληψη του τουρισμού στο σύνταγμα

    17/7/2003 6:24:00 μμ

    Ψήφισμα με το οποίο ζητεί τη συμπερίληψη του τουρισμού στη νέα συνταγματική συνθήκη της ΕΕ υιοθέτησε η Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ύστερα από πρωτοβουλία του ιδίου στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή της ευρωβουλής επανήλθε στο θέμα μετά την απόρριψη παλαιότερης σχετικής πρότασης από τη Συντακτική Συνέλευση.

    ''Ο σημαντικότερος βιομηχανικός τομέας της ΕΕ''

    Με το σχέδιο Συντάγματος, όπως παραδόθηκε από τον Ζισκάρ Ντ' Εστέν στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των 15 κρατών μελών, καλύπτονται νέοι τομείς δράσης της ΕΕ, όπως ο αθλητισμός και το διάστημα, αλλά αγνοείται εκ νέου ο τουρισμός.

    Η σχετική πρόταση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνεται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφώσει το τελικό σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ και την καλεί να συμπεριλάβει τον τουρισμό ως "συντρέχουσα αρμοδιότητα" της ΕΕ.

    Στην αιτιολόγηση του ψηφίσματος αναφέρεται ότι είναι απαράδεκτο μια δραστηριότητα που αποτελεί το σημαντικότερο τομέα της βιομηχανίας στην ΕΕ να αγνοείται και με αυτό τον τρόπο να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

    [13] Έρευνα για τους κινδύνους του τατουάζ και του ''piercing''

    17/7/2003 6:09:00 μμ

    ''Πάνω από τις μισές περιπτώσεις "piercing" που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις που θα χρειαστούν φαρμακευτική ή και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ από τα τέλη του 2002 έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη δύο θάνατοι, οι οποίοι οφείλονται στη διαδικασία αυτή''. Αυτά αναφέρονται -μεταξύ άλλων- σε κοινοτική έρευνα σχετική με τους κινδύνους που παρουσιάζουν για την υγεία οι πρακτικές του τατουάζ και του "piercing", την οποία έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

    Ανάγκη για αυστηρότερους υγειονομικούς κανόνες

    Συγκεκριμένα, από την έρευνα της Επιτροπής προκύπτει ότι όταν δεν τηρούνται οι ελάχιστοι υγειονομικοί κανόνες, οι πρακτικές του τατουάζ και του "piercing" -τρύπημα αυτιών και άλλων μελών του σώματος- μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις με ιούς (όπως αυτούς της ηπατίτιδας και του AIDS), βακτηριακές μολύνσεις, αλλεργικές αντιδράσεις (όπως ερεθισμούς του δέρματος) μελανώματα, ψωριάσεις, λέπρα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

    Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι κανόνες σχετικά με τις πρακτικές του τατουάζ και του "piercing" περιορίζονται στην αναφορά κάποιων υγειονομικών πρακτικών όπως η χρήση ιατρικών γαντιών και η απολύμανση των βελόνων. Όμως οι κανόνες αυτοί δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της αποστείρωσης των υλικών και των χρωστικών ουσιών και την ανάγκη για κατάλληλο τοξικολογικό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της ειδικής ομάδας εργασίας -την οποία έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- στις πρακτικές του τατουάζ και του "piercing" χρησιμοποιούνται πολλές χημικές και χρωστικές ουσίες που έχουν παραχθεί για άλλη χρήση (όπως χρώματα για αυτοκίνητα και μελάνια γραφής) τα οποία δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας για να χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πρακτικές.

    Η ειδική ομάδα εργασίας της Επιτροπής τονίζει, τέλος, την ανάγκη δράσης προκειμένου να επιτευχθεί ο σεβασμός των κανόνων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις πρακτικές του τατουάζ και του "piercing" και δίνει έμφαση -μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις- στην εκτίμηση των κινδύνων, τον έλεγχο των εν λόγω πρακτικών και τη σχετική ενημέρωση του κοινού.

    [14] Μ. Πεϊνό (σύντροφος Γιωτόπουλου): ''Δεν καταδικάζω τη 17Ν''

    17/7/2003 5:05:00 μμ

    Ως μάρτυρας υπεράσπισης της 17 Νοέμβρη εμφανίστηκε στο δικαστήριο η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαϊτε Πεϊνό. Η μάρτυρας είπε ότι δεν μπορεί να καταδικάσει τη 17 Νοέμβρη αν δεν εξαλειφθεί η βία που συνθλίβει όλο τον κόσμο. Δήλωσε ότι είχε δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως ο σύντροφος της έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση. Στην κατάθεσή της αναφέρθηκε στη γνωριμία τους το 1973 στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Η κ. Πεϊνό υποστήριξε ότι το 1978 αποφάσισε να ζήσει μαζί με τον κατηγορούμενο και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Από τότε εκείνη παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, τον οποίο η ίδια είχε γνωρίσει ως "Μιχάλη", έκανε μεταφράσεις.

    Τον ήξερε ως ''Μιχάλη'', πολέμιο της δικτατορίας

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η ίδια έμαθε το πραγματικό όνομα του συντρόφου της, μετά τη σύλληψή του. ''Είναι λογικό ότι είχε αλλάξει το όνομά του. Είχε μια δυναμική δράση ενάντια στη δικτατορία, είχε δικαστεί ερήμην από στρατιωτικό δικαστήριο και οι γαλλικές Αρχές που είχαν βρει υλικό για την οργάνωση της οποίας ήταν μέλος ο Αλέξανδρος, τον ζητούσαν. Στη συνέχεια κράτησε αυτό το όνομα μετά την πτώση της δικτατορίας. Δεν λέω κατά την δημοκρατία, γιατί δεν πιστεύω ότι υπήρξε επιστροφή της δημοκρατίας'', υποστήριξε η Πεϊνό.

    Τη σύλληψη του συντρόφου της, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, την πληροφορήθηκε ενώ βρισκόταν σε φιλικό σπίτι στην Ύδρα. Η κ. Πεϊνό, υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης κατά το περασμένο καλοκαίρι της είχε ζητήσει να συνεργαστεί με τις Αρχές, λέγοντάς της πως υπήρχαν στοιχεία εναντίον της που την "έδειχναν" ως "την γυναίκα της ''17Ν''.

    Τότε μάλιστα, όπως είπε, είχε νιώσει θυμό, επειδή τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η ίδια κρυβόταν.

    Η μάρτυρας χαρακτήρισε τη ''17Ν'' επαναστατική οργάνωση της άκρας Αριστεράς που έκανε αναλύσεις, ιδεολογικές και πολιτικές στις οποίες η ίδια, όπως είπε, ένιωθε να βρίσκεται κοντά.

    Αλλοι μάρτυρες υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισαν τον κατηγορούμενο άνθρωπο του διαλόγου που δεν είχε αρχηγικές βλέψεις.

    [15] ''Δεν είναι υπέρμαχος της ένοπλης πάλης ο Γιωτόπουλος''

    17/7/2003 4:18:00 μμ

    Σεμνό αγωνιστή με μεγάλη αυταπάρνηση χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος, καταθέτοντας την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου πραγματοποιείται η δίκη για τη 17Ν. Ο κ. Αναγνωστόπουλος- μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου- κατέθεσε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο την εποχή της δικτατορίας στην οργάνωση ''29 Μάη'' και μετά τη διάλυσή της συμμετείχαν στην οργάνωση ΛΕΑ. Ο μάρτυρας υποστήριξε ακόμα ότι σε όλες αυτές τις οργανώσεις υπήρχε ένα έντονο αντιαρχηγικό μοντέλο και η δράση τους ήταν περισσότερο συμβολική για να καταδειχθεί πως ο λαός αντιστέκεται στη δικτατορία.

    ''Είναι όλα σκευωρία σε βάρος του Γιωτόπουλου''

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, εξέφρασε τον προβληματισμό για το πώς και με ποιά στοιχεία οι Αγγλικές Μυστικές Υπηρεσίες και η CIA είχαν, όπως χαρακτηριστικά είπε, το όνομα ''Γιωτόπουλος'' δύο χρόνια πριν την εξάρθρωση της ''17 Νοέμβρη''.

    Ο μάρτυρας εξήγησε ότι τον Απρίλιο του 2002, πριν τις συλλήψεις των κατηγορουμένων, τον είχε επισκεφθεί Αγγλος πράκτορας, λέγοντάς του πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της ''17 Νοέμβρη'' και πως ο ίδιος ο κ. Ανανγωστόπουλος ήταν στις λίστες των υπόπτων. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να εξεταστεί μαζί του κατά αντιπαράσταση, προκειμένου να διευκρινιστεί, όπως είπε, με ποιά στοιχεία παρουσίαζε ως αρχηγό τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Ο μάρτυρας έκανε λόγο για σκευωρία σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στοιχεία σε βάρος του προέκυψαν μετά τις συλλήψεις του περασμένου καλοκαιριού. ''Αν έχετε έστω και ένα πειστήριο πριν τις συλλήψεις που να δείχνει Γιωτόπουλο, εγώ να γυρίσω τώρα και να πω ότι πιστεύω πως είναι ένοχος'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεση τού μάρτυρα, είναι ο 33ος φερόμενος ως αρχηγός της ''17 Νοέμβρη'', καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει άλλα 32 διαφορετικά άτομα που είχαν παρουσιαστεί ως αρχηγοί της 17Ν από πληροφορίες που έδιναν, όπως υποστήριξε ο κ. Αναγνωστόπουλος, κάποιοι που προσέβλεπαν κυρίως στα χρήματα των επικηρύξεων.

    Ο πρόεδρος ωστόσο του επισήμανε ότι κανείς απ' αυτούς, δεν είναι εδώ κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου.

    Ο μάρτυρας, ο οποίος είπε στο δικαστήριο, ότι έχει γράψει βιβλίο για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είχε αρνηθεί δύο φορές να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του, όταν του το ζήτησε ο κ. Ραχιώτης. ''Οταν συνελήφθη ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως αρχηγός ήταν για μένα πλήγμα ψυχολογικό και συναισθηματικό. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών άρχισα να αμφιβάλω. Στο τέλος είπα ότι μάλλον ο άνθρωπος αυτός είναι αθώος'', υποστήριξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αντέδρασε, όταν ο εισαγγελέας της έδρας σχολίασε πώς είναι δυνατόν να μην θυμάται ο κατηγορούμενος πότε ακριβώς τοποθέτησε τη βόμβα στην αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της χούντας, αναφέροντας: ''Τι λέτε τώρα; Τα έχετε αμφισβητήσει όλα. Πρέπει να σας φέρνουμε χαρτιά;''.

    Ο μάρτυρας απάντησε ότι την ενέργεια αυτή την έχει αναφέρει ο ίδιος ο κατηγορούμενος και παρότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία δεν πρέπει να αμφισβητηθεί.

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε επίσης ότι δεν είδε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο όπως και κανέναν άλλο από τα μέλη της ΛΕΑ και της οργάνωσης ''29 Μάη'' μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

    Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι σε συνάντηση αντιστασιακών οργανώσεων που είχε γίνει στο Μόναχο, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει να περάσουν σε ανώτερα επίπεδα δράσης, δηλαδή σε ανθρώπινους-στόχους. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος όταν το πληροφορήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, είχε διαφωνήσει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πολιτικούς λόγους. ''Δεν ήταν ο Γιωτόπουλος ο μανιακός της ένοπλης πάλης'', είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

    ''Κατασκευασμένα τα στοιχεία για το Γιωτόπουλο''

    Νωρίτερα είχε καταθέσει ο Αντώνης Σκορδίλης, επίσης μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο οποίος μίλησε περί σκευωρίας και κατασκευασμένων στοιχείων σε βάρος του Γιωτόπουλου και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί.

    ''Τα στοιχεία έχουν επιλεγεί για να πηγαίνουν... ''πακέτο'' με τη σκευωρία. Το ότι υπάρχουν στοιχεία δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει σκευωρία, γιατί αλλιώς θα ήταν βλακεία. Τα στοιχεία όμως είναι κατασκευασμένα'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

    ''Δεν είχε βλέψεις αρχηγίας''

    Στο δικαστήριο κατέθεσε, επίσης, η γραφίστρια Βικτορία Τσάτσαρη, η οποία είχε γνωρίσει το 1963 στο Παρίσι τον Γιωτόπουλο. Τον περιέγραψε ως άνθρωπο του διαλόγου, τίμιο και σεμνό, που δεν είχε βλέψεις αρχηγίας. ''Ο Αλέκος με τα πιστεύω που έχει, αν ήταν μέλος κάποιας συμμορίας, θα τα έπαιρνε όλα πάνω του. Δεν θα απέφευγε την ευθύνη'', είπε η μάρτυρας αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έχει σχέση ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τη σε βάρος του κατηγορίες.

    Η καθηγήτρια Γαλλικών Αναστασία Μαρκάτου, μάρτυρας υπεράσπισης και αυτή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κατέθεσε ότι είχε γνωρίσει τον κατηγορούμενο στους Λειψούς, μαζί με την σύντροφό του και ουδέποτε θα μπορούσε να φανταστεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την ''17 Νοέμβρη''.

    [16] Σερβία: ''Ξέπλυμα'' χρήματος από συμβούλους του πρωθυπουργού

    17/7/2003 5:03:00 μμ

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Μλάντιαν Ντίνκιτς, παρέδωσε την Πέμπτη στη δικαιοσύνη και στον Τύπο τα έγγραφα, που εμπλέκουν δύο συμβούλους του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίφκοβιτς σε δραστηριότητες "ξεπλύματος" βρώμικου χρήματος. Ο Ντίνκιτς έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο, που συνέταξε η αστυνομία της Ουγγαρίας, και στο οποίο τονίζεται πως ο σύμβουλος του Ζίφκοβιτς για τις μυστικές υπηρεσίες, Ζόραν Ζανιούσεβιτς, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του, Νεμάνια Κόλεσαρ, είναι ύποπτοι για συμμετοχή τους σε δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    ''Απέκρυπταν αποδείξεις''

    Μάλιστα, ο τελευταίος είχε διορισθεί τον Ιούνιο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών στη Σερβία. ''Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία το γραφείο του Ζίφκοβιτς εμπλέκεται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος'', τόνισε ο Ντίνκιτς. Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ντούσαν Μιχάηλοβιτς είχε παραλάβει το ίδιο έγγραφο στα τέλη Ιουνίου, όμως προσπάθησε να το αποκρύψει.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, που παρουσίασε στον Τύπο ο Ντίνκιτς, το ξέπλυμα πραγματοποιούσαν δύο εταιρείες: η Myron Sales, με βάση στις Σεϋχέλες και η Lennay Control Ltd, με βάση την Κύπρο. ''Είναι πρόδηλο πλέον γιατί, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μου, δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα στα πλαίσια της μάχης κατά του ξεπλύματος χρημάτων: ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τις μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται σε αυτό κι ο υπουργός Εσωτερικών αποκρύπτει τις αποδείξεις από τον Εισαγγελέα και τον Πρωθυπουργό'', πρόσθεσε.

    Ο Ντίνκιτς διορίσθηκε διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Γιουγκοσλαβίας μετά την πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000. Επίσης, αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία του αντιπολιτευόμενου κόμματος G-17, στο οποίο προεδρεύει ο Μίρολιουμπ Λάμπους πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

    [17] Εμπόριο... πτυχίων Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης

    17/7/2003 4:57:00 μμ

    Συνολικά 18 άτομα, καθηγητές και φοιτητές, συνέλαβε την Πέμπτη η ιταλική αστυνομία, τα οποία κατηγορούνται ότι πουλούσαν και αγόραζαν τα θέματα των εξετάσεων στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Ρώμης. Σύμφωνα με τους δικαστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, οι φοιτητές πλήρωναν μέχρι και 3.000 ευρώ για να μάθουν τις ερωτήσεις στις οποίες θα έπρεπε να απαντήσουν στις εξετάσεις τους. Η αστυνομία άρχισε σήμερα το πρωί έρευνες στα γραφεία της Νομικής Σχολής και κατάσχεσε ύποπτα έγγραφα. Τα 18 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν σε κατ' οίκο περιορισμό. Εναντίον τους αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά. Στην σκάνδαλο αυτό πιθανόν να εμπλέκεται και ο πρύτανης της σχολής, Κάρλο Αντζελίτσι. Στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, φοιτούν περισσότεροι από 180.000 φοιτητές.

    [18] Μπους - Πούτιν για οικονομία και ενέργεια

    17/7/2003 1:44:00 μμ

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, θα δώσουν μεγάλο βάρος στην οικονομία και σε ενεργειακά προβλήματα στις επαφές, που θα έχουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Αλεξάντερ Βέρσμποου. ''Είμαστε ακόμη στην αρχή των συνομιλιών για τα θέματα, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ, αλλά νομίζω, ότι οι δύο πρόεδροι θα θελήσουν να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο Βέρσμποου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Τα διεθνή προβλήματα

    Ακριβώς πριν από τη συνάντηση αυτή, μια Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ για την ενέργεια θα διεξαχθεί στην Πετρούπολη και ''ελπίζουμε, ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις ανταλλαγές και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας'', διευκρίνισε.

    Ωστόσο, ''τα διεθνή προβλήματα θ' απασχολήσουν μεγάλο μέρος της Συνόδου'', ενώ η τρομοκρατία παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

    Η ''διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και κυρίως τα προβλήματα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα'' θα είναι από τα πιο σημαντικά θέματα, που θα συζητηθούν στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη στη Σαχαλίνη, νησί στη ρωσική Απω Ανατολή, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε, ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πετρούπολης θα περιστραφεί κυρίως στους τρόπους επιτάχυνσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

    Οι επικεφαλής του υπουργείων Ενέργειας θα συζητήσουν κυρίως για τα προγράμματα, που αφορούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το νησί και για τις δυνατότητες εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μια πρώτη σύνοδος Ρωσίας-ΗΠΑ για την ενέργεια πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Χιούστον του Τέξας.

    [19] Νέο μήνυμα Σαντάμ: Απειλεί με πόλεμο τους Αμερικανούς

    17/7/2003 6:23:00 μμ

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε την Πέμπτη ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και στο οποίο ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο και το Βρετανό πρωθυπουργό ότι είπαν ψέματα για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά της χώρας του. ''Τι μπορούν να πουν οι ψεύτες Μπους και Μπλερ στους λαούς τους, αφού εξύφαναν ένα σενάριο με ψεύδη εναντίον του ιρακινού λαού;'' αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της επετείου των 35 χρόνων από την άνοδο στην εξουσία του κόμματος Μπαάθ.

    Κατηγορεί, αμφισβητεί και καλεί σε πόλεμο

    Σήμερα, επέτειο του πραξικοπήματος που έφερε το Μπααθ στην εξουσία πριν από 35 χρόνια, το κανάλι ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ μετέδωσε νέο ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και αμφισβητεί τη νομιμότητα και τον πατριωτισμό του νέου εθνικού συμβουλίου, λέγοντας πως οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, που διορίστηκαν πρόσφατα από τις δυνάμεις κατοχής, υπηρετούν τις δυνάμεις αυτές και όχι τον ιρακινό λαό.

    Στο μήνυμα ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τ. Μπους και το Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ ότι είπαν ψέματα για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά της χώρας του. ''Οι κατακτητές αποκάλυψαν τις προθέσεις τους να κατακτήσουν και να διαιρέσουν το Ιράκ. Όλοι οι ισχυρισμοί τους είναι αβάσιμοι'', επισημαίνεται στο μήνυμα. Εξάλλου, η φωνή στην κασέτα καλεί τους Ιρακινούς να αντισταθούν στους κατακτητές, να τους νικήσουν και να τους διώξουν από το Ιράκ.

    Τέλος όπως μετέδωσε το BBC το Νο3 της Αλ Κάιντα, Αμπου Γάιθ, βρίσκεται στα χέρια των Ιρανικών Αρχών οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να τον εκδώσουν στο Κουβέιτ, που ωστόσο αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της κράτησής του.

    [20] UNICEF: Επικίνδυνοι οι εγκαταλειμμένοι πύραυλοι

    17/7/2003 5:54:00 μμ

    Έκκληση απηύθυνε την Πέμπτη η UNICEF για την εξουδετέρωση εκατοντάδων πυραύλων εδάφους - αέρος που έχουν εγκαταλειφθεί από τον ιρακινό στρατό και αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά στο Ιράκ. "Μαζί με τις βόμβες θραυσμάτων και τα χιλιάδες άλλα όπλα που έχουν εγκαταλειφθεί, τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκε και μια άλλη απειλή, αυτή των εκατοντάδων πυραύλων εδάφους - αέρος που άφησε πίσω του ο ιρακινός στρατός'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζεφ Κιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαγδάτη. ''Οι πύραυλοι αυτοί έχουν υποστεί φθορές, είναι γεμάτοι εκρηκτικό υλικό και με κεφαλές που λειτουργούν ακόμα'', πρόσθεσε ο ίδιος

    Ο Κιλ υπογράμμισε πως μόνο στην περιοχή της Βαγδάτης υπάρχουν εκατοντάδες περιοχές με πυραύλους σοβιετικής κατασκευής, και συνολικά 1.000 σε όλη τη χώρα.

    "Ήδη έχουμε περιπτώσεις παιδιών που υπέστησαν εγκαύματα από τις χημικές ουσίες επειδή έπαιζαν κοντά στις περιοχές αυτές ή επειδή έπιασαν τους πυραύλους αυτούς'', επισήμανε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος της UNICEF τόνισε ακόμα πως δεν έχει γίνει τίποτε για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος αυτός και κάλεσε την πολιτική διοίκηση της Συμμαχίας να αναλάβει γρήγορα δράση για να λύσει το πρόβλημα αυτό.

    [21] Νέες αποφάσεις ΟΗΕ ζητά η Μόσχα

    17/7/2003 4:29:00 μμ

    Ιγκόρ Ιβανόφ

    ''Επιπλέον αποφάσεις'' του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Ιράκ, ιδιαίτερα την αποστολή ''διεθνών δυνάμεων ασφαλείας'', ζήτησε την Πέμπτη από το Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, έπειτα από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. ''Πρόκειται για ένα μέσο που θα διευρύνει τις πιθανότητες να συμμετάσχουν πολλές χώρες για το καλό της κατάστασης στο Ιράκ'', πρόσθεσε. Ο Ιβανόφ μιλούσε ρωσικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν στα αραβικά από Ρώσο διπλωμάτη. Ο υπουργός υπογράμμισε την ''ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ''.

    [22] ''Πρότυπη εφορία'': Ένας υπάλληλος για κάθε φορολογούμενο

    17/7/2003 4:52:00 μμ

    Τέλος στις περιπλανήσεις στους ορόφους και τα γραφεία των εφοριών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα τη λειτουργία της πρώτης "Πρότυπης Εφορίας". Η αρχή θα γίνει από την ΔΟΥ Καλλιθέας όπου τον φορολογούμενο που θα προσέρχεται για οποιοδήποτε ζήτημα, θα υποδέχεται και θα εξυπηρετεί έως το τέλος μόνο ένας εφοριακός υπάλληλος, ο οποίος και θα αναλαμβάνει όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Στόχος του υπουργείου είναι το μέτρο να επεκταθεί σταδιακά σε 150 μεγάλες εφορίες της χώρας και βάση των σχεδιασμών από τον Σεπτέμβριο θα εντάσσονται στο νέο πλαίσιο λειτουργίας πέντε εφορίες το μήνα. Εξάλλου από την Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θέτει στη διάθεση των φορολογουμένων μία ακόμα ηλεκτρονική υπηρεσία για την υποβολή των δηλώσεων πελατών-προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων.

    Η πρόσβαση στην Υπηρεσία "e - Κ.Β.Σ." γίνεται από την ανασχεδιασμένη δικτυακή πύλη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-oikonomia.gr (επιλογή "e-Κ.Β.Σ.").

    Χρήστες της υπηρεσίας μπορεί να είναι όλοι οι πιστοποιημένοι χρήστες της Υπηρεσίας TAXISnet και οι δηλώσεις μπορεί να υποβληθούν με δύο μορφές. Οι δηλώσεις ελέγχονται αυτόματα ως προς την ορθότητα των στοιχείων (ΑΦΜ, αθροίσματα, προδιαγραφές) και γίνονται αποδεκτές μόνον όταν διορθωθούν πλήρως.

    Μετά την αποδοχή των δηλώσεων το σύστημα εκδίδει κατάλληλη απόδειξη υποβολής την οποία ο χρήστης δεν μπορεί να αλλοιώσει αλλά μπορεί να εκτυπώσει στον εκτυπωτή του. Οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις όσες φορές απαιτηθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

    Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών-Προμηθευτών είναι οι εξής:

    Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2003 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2, 3 Μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2003 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6 Μέχρι την 14η Οκτωβρίου 2003 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8, 9 Μέχρι την 21η Οκτωβρίου 2003 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0.

    [23] Αλλαγές σε ασφαλιστικό και συντάξεις

    17/7/2003 4:35:00 μμ

    Κίνητρα για παραμονή στην εργασία έως το 67ο έτος της ηλικίας, με κυριότερο αυτό του "μπόνους" στη σύνταξη, πέρα του ποσού που αντιστοιχεί στην 35ετία, αλλά και άρση της απαγόρευσης με την οποία συνταξιοδοτούνται αυτομάτως όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους και 35 έτη ασφάλισης προωθεί η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα η εφημερίδα "Τα Νέα" της Πέμπτης, η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο - "σκούπα" για το Ασφαλιστικό που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

    Δεν αλλάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης

    Στο ίδιο νομοσχέδιο, για το οποίο κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι θα είναι ευχάριστη έκπληξη για τους ασφαλισμένους, θα υπάρχουν και άλλες ευεργετικές διατάξεις για εργαζόμενους πολλών Ταμείων.

    Με την προωθούμενη ρύθμιση οι υπάλληλοι Δημοσίου-ΔΕΚΟ-Τραπεζών θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, αφού μετά την 35ετία θα έχουν μπόνους 2% ετησίως στις συντάξεις.

    Η κυβέρνηση με νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της ισχύουσας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά μελετάται το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στο Δημόσιο η δυνατότητα να παραμείνει κάποιος στην υπηρεσία του μετά το όριο ηλικίας, αν το επιθυμεί ο ίδιος και με κίνητρο την αύξηση της σύνταξης. Μελετάται ακόμα η θεσμοθέτηση της 37τίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλεια που να εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα.

    Μιλώντας για το θέμα στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος τόνισε: "Οι τρόποι εργασίας αλλάζουν και τα ασφαλιστικά συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της εργασίας. Για την εθελούσια παραμονή μετά τα 35 χρόνια εργασίας θα κουβεντιάσουμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά δεν θα αλλάξει κανένα από τα υπάρχοντα όρια συνταξιοδότησης".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, δήλωσε ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας των μέτρων δημιουργεί ''κλίμα'' που μπορεί να οδηγήσει αργότερα στην κατάργηση των σημερινών ορίων ηλικίας.

    [24] Εθνικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική προστασία

    17/7/2003 4:12:00 μμ

    Τρεις αλληλένδετοι και φιλόδοξοι στόχοι: η οικονομική ανάπτυξη, η τόνωση της απασχόλησης, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να προωθηθούν ως το 2010, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Ρέππας, κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενταξη και ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, την Πέμπτη, στο Ζάππειο. Ο κ. Ρέππας με την εισήγησή του έθεσε επτά στόχους για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με ορίζοντα το 2010.

    Δράσεις σε όλους τους τομείς

    Οι επτά στόχοι για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με ορίζοντα το 2010 είναι:

    Το συνολικό ποσοστό ατόμων σε ανέχεια θα πέσει στην Ελλάδα στο μέσο όρο της ΕΕ των 15 ως το 2010. Η αγοραστική αξία των ατόμων σε επισφαλή κατάσταση θα αυξηθεί στην ίδια περίοδο τουλάχιστον κατά το 1/3. Θα μειωθούν αποφασιστικά οι διαφορές στο επίπεδο ζωής μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, ώστε να γίνουν καλύτερες από το μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης. Θα μειωθεί στο ήμισυ η σχετική επιβάρυνση επισφάλειας για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών με αυτούς κάτω των 65. Κάλυψη των αναγκών για παιδική προστασία για όλες τις εργαζόμενες μητέρες ως το 2008. Αποφασιστική αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας ώστε να κατέβει στο επίπεδο των πέντε καλύτερων χωρών της ΕΕ των 15 ως το 2010. Εξίσωση του ποσοστού ανεργίας στο επίπεδο των πέντε χωρών της ΕΕ των 15 με τις καλύτερες επιδόσεις ως το 2010.

    Περίπου 800.000 Ελληνες ζουν σε απόλυτη ένδεια

    Ο Πλάτων Τήνιος, επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας υπογράμμισε ότι οι εθνικοί Κοινωνικοί Στόχοι συνδέονται με την επίτευξη των στόχων απασχόλησης / ανάπτυξης (στρατηγική Λισσαβόνας) την τήρηση του Σχεδίου με συνέπεια και διατήρηση της χρηματοδότησης με την συμμετοχή και στήριξη των Στόχων απο την ευρύτερη κοινωνία και ότι η επιτυχία στους Στόχους ειναι θέμα κυρίως πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 2 έως 2,2 εκατ. άνθρωποι στο όριο της κοινωνικής επισφάλειας, που σύμφωνα με το Σχέδιο μπορεί να ωφεληθούν από τους Στόχους. Εξ αυτών 800.000 άνθρωποι ζουν σε απόλυτη ένδεια, δηλαδή με εισόδημα μικρότερο των 850 ευρώ μηνιαίως για μια οικογένεια με δυο παιδιά.

    Επίσης, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για Κοινωνιή Προστασία (1990-2001) ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζουν βελτίωση, προσεγγίζοντας τον μ.ο. της ΕΕ και ξεπερνώντας αισθητά τα αντίστοιχα μεγέθη Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

    Οι συζητήσεις στην Επιτροπή θα συνεχιστούν ως τις 31/7, οπότε το Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να σταλεί στην ΕΕ.

    Στη βάση αυτού του διαλόγου αναμένεται ότι ο Πρωθυπουργός Κώστα Σημίτη θα εξαγγείλει την Κοινωνική Χάρτα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    [25] Απορρίπτει η ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου

    17/7/2003 7:34:00 μμ

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων υπογραμμίζοντας τις απώλειες από τη μακροχρόνια λιτότητα στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και τονίζοντας ότι οι μονομερείς ονομαστικές αυξήσεις στις οποίες καταλήγουν οι προτάσεις του υπουργού δεν είναι πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα νέο μισθολόγιο με βασικό άξονα τον βασικό μισθό των 1050 ευρώ και εσωτερική σχέση (αναλογία ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο μισθό) 1 προς 2 και εξωτερική σχέση (μισθός εισαγωγής κατωτάτης βαθμίδας ως προς το μισθό εξόδου της ανωτάτης βαθμίδας) 1 προς 3. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα υπάρξει καινούργια συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Χριστοδουλάκη.

    [26] ΣΕΒ: Πολύ αργοί οι ρυθμοί των αποκρατικοποιήσεων

    17/7/2003 4:28:00 μμ

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος

    Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με δημοσιογράφους. ''Για πόσο καιρό ο Έλληνας θα πληρώνει την Ολυμπιακή;'', τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφερόμενος στο παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Αερομεταφορέα, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά, ότι το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία. Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος το ενδεχόμενο απαγόρευσης των συναλλαγών των βουλευτών στο Χρηματιστήριο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ισχύσουν διαφανείς κανόνες και να ισχύσουν για όλους.

    ''Να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά''

    Όσον αφορά τη συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ.Κυριακόπουλος τόνισε ότι αυτή είναι σε καλό δρόμο, ενώ πολλές από τις θέσεις του ΣΕΒ φαίνεται να υιοθετούνται.

    Για τα φορολογικά κίνητρα ο ίδιος επεσήμανε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι, ότι επανέρχεται ο θεσμός των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ένας θεσμός που είχε λείψει τα τελευταία δυο χρόνια, όπως είπε.

    Στις παρατηρούμενες αυξητικές τάσεις στις τιμές των προϊόντων, σημείωσε ότι το θέμα του πληθωρισμού είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, γεγονός που επιβάλλει να αφήσουμε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και εκεί που δεν υπάρχει θα πρέπει να τον ενισχύσουμε. Η κυβέρνηση, είπε, ''καλώς κάνει τις προσπάθειες που κάνει'', με τη βιομηχανία να έχει ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ διαπίστωσε κενά στον χώρο της εμπορίας και των υπηρεσιών.

    Στο επίμαχο ζήτημα της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα το προεδρείο του ΣΕΒ δεν θέλησε να προβεί σε σχολιασμό, ωστόσο ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε, ότι ο ΣΕΒ δεν θα ισχυριστεί ποτέ, ότι θα πρέπει να έχουμε μείωση των μισθών.

    Σε ερώτηση για το 35ωρο, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα της ΓΣΕΕ, υπογραμμίστηκε, ότι εάν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα αυξηθεί θα παρατηρηθούν φαινόμενα μειώσεως των εργαζομένων.

    [27] Συμφωνία πιλότων ανοίγει το δρόμο για τη Νέα Ολυμπιακή

    17/7/2003 1:15:00 μμ

    Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την Ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τεσσάρων μηνών, συμφώνησαν στη διάρκεια σύσκεψης παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, για τη συμμετοχή τους στη νέα εταιρία και έτσι το μόνο που απομένει τώρα είναι και η συμφωνία με τις Ιπτάμενους Συνοδούς-Φροντιστές, με τους οποίους οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας του ΥΜΕ με τους ιπτάμενους χειριστές είναι τα εξής:

    - Ο αριθμός των ιπτάμενων χειριστών που θα απασχολείται στη Νέα Ο.Α. ανέρχεται σε 420 άτομα, έναντι των 649 που απασχολούνται τώρα στην Ο.Α.

    - Συνταξιοδότηση περίπου 140 πιλότων, οι οποίοι θεμελιώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2005, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

    - Το κόστος εργασίας των ιπτάμενων χειριστών της Νέας Ο.Α. προσαρμόζεται σε επίπεδα αγοράς, με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας. Βασικό τμήμα των συνολικών αποδοχών τους συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα, ενώ ένα άλλο τμήμα του μισθού τους θα συνδέεται άμεσα με την κερδοφορία της εταιρείας.

    - Ο κανονισμός εργασίας (όρια πτήσης και πτητικής απασχόλησης) που θα ισχύει στη Νέα Ο.Α. θα είναι απολύτως συμβατός με τους όρους της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή το πλαίσιο που θα ισχύει είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σε όλες τις λοιπές αεροπορικές εταιρείες.

    - Σε ό,τι αφορά λοιπές παροχές, όπως ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλεια πτυχίου, χορήγηση αδειών και ζητήματα ασθενειών, αυτές θα διέπονται από την κοινή εργατική νομοθεσία και τους όρους της αγοράς.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βερελής τόνισε ότι η Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία θα γίνει όπως έχει σχεδιαστεί και ότι η συμμετοχή των πιλότων εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Νέας εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα, διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι συνομιλίες με την ΕΙΣΦ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών ημερών και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή, στο νομοσχέδιο για τα ΕΛΤΑ.

    [28] Θέμα ωρών η μεταγραφή Κλέμπερσον

    17/7/2003 1:08:00 μμ

    Ένας Βραζιλιάνος στο "Θέατρο των Ονείρων". Ο λόγος για τον πολυδιαφημισμένο μέσο της Ατλέτικο Παραναένσε, Κλέμπερσον, ο οποίος μέσα στα επόμενα 24ωρα θα είναι και επίσημα παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 24χρονος άσος, εγκατέλειψε ήδη το Σάο Πάουλο με προορισμό την "γηραιά αλβιόνα", προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει στους πρωταθλητές Αγγλίας. "Ήταν για μένα ένα όνειρο να παίξω στην Αγγλία. Πιστεύω ότι είμαι έτοιμος την πρόκληση", δήλωσε στο επίσημο site των "μπέμπηδων" ο Κλέμπερσον, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει συμπαίκτη στην ομάδα του Μάντσεστερ, τον συμπατριώτη του Ροναλντίνιο.

    "Ημουν πρωταθλητής Βραζιλίας ενώ κέρδισα και το Παγκόσμιο Κύπελλο, εκπροσωπώντας και στις δύο περιπτώσεις την Ατλέτικο. Οι επόμενοι στόχοι μου πλέον είναι στην Ευρώπη", κατέληξε ο Κλέμπερσον, η άφιξη του οποίου στο Ολντ Τράφορντ, ουσιαστικά σηματοδοτεί την αποχώρηση του Αργεντινού Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, ενδιαφέρον την απόκτηση του οποίου έχει δείξει η Τσέλσι.

    [29] Στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Σιμεόνε

    17/7/2003 2:15:00 μμ

    Συμπαίκτης του Ντέμη Νικολαϊδη, είναι πλέον ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός μέσος της Λάτσιο, έχει συμφωνήσει σε όλα με τους διοικούντες την Ατλέτικο Μαδρίτης και όπως ανακοίνωσαν οι "ροχιμπλάνκος" θα παρουσιασθεί επίσημα την Παρασκευή στο "Βιθέντε Καλντερόν". "Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ατλέτικο. Κοιτάω μπροστά και αισθάνομαι ότι γυρίζω σπίτι μου", δήλωσε ο έμπειρος άσος στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, ενώ το οικονομικό μέρος, αλλά και η χρονική διάρκεια της συμφωνίας, δεν έγιναν γνωστά.

    [30] Χούτος: ''Θέλω να μείνω ελεύθερος''

    17/7/2003 1:40:00 μμ

    Παρελθόν αποτελεί ουσιαστικά από τον Ολυμπιακό, ο Λάμπρος Χούτος. Ο επιθετικός των πρωταθλητών κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ και ζητά να μείνει ελεύθερος, ενώ την Πέμπτη εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΑΕ, η αίτηση του Ολυμπιακού για εξάμηνη διακοπή συμβολαίου του παίκτη. Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα λύσουν την συνεργασία τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χούτος ετοιμάζεται να επιστρέψει από το Ζέεφελντ, όπου συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας.

    Στο μεταξύ, ο Γιώργος Γεωργιάδης που στην χθεσινή προπόνηση υπέστη διάστρεμμα ελαφράς μορφής, μίλησε στην ΕΡΑ-ΣΠΟΡ για τον τραυματισμό του: "Ήταν μία φάση που συμβαίνει συχνά στην προπόνηση. Φοβήθηκα για τα χειρότερα, αλλά ευτυχώς δεν είναι κάτι σοβαρό. Πιστεύω ότι σε 2-3 ημέρες θα επιστρέψω στις προπονήσεις".

    [31] Οριστικά στη Β΄Εθνική ο ΠΑΣ Γιάννινα

    17/7/2003 1:36:00 μμ

    Στο "κενό" έπεσαν και οι τελευταίες προσπάθειες των διοικούντων τον ΠΑΣ Γιάννινα, προκειμένου ο ιστορικός σύλλογος να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Β΄Εθνική. Η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, απέρριψε την έφεση που κατέθεσαν οι παράγοντες του ΠΑΣ, σχετικά με την συμμετοχή του Ιωνικού στο μπαράζ παραμονής (σ.σ. με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς) και έτσι ο "Αγιαξ της Ηπείρου" αποχαιρέτησε οριστικά τα "σαλόνια" της Α΄Εθνικής.

    [32] Ναι στους ομοφυλόφιλους κληρικούς, λέει αυστραλιανή Εκκλησία

    17/7/2003 6:47:00 μμ

    Μέλη της Εκκλησίας

    Έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις δύο ημερών, η αυστραλιανή Εκκλησία Uniting Church ψήφισε την Πέμπτη να επιτρέψει στους ομοφυλόφιλους να χειροτονούνται κληρικοί, αρκεί να έχουν δημοσίως παραδεχτεί την ιδιαιτερότητά τους. Η Εκκλησία, η τρίτη μεγαλύτερη της Αυστραλίας, γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της αλλά η σημερινή απόφαση ενδέχεται να της προκαλέσει μεγάλους τριγμούς καθώς αρκετά συντηρητικά στελέχη της απειλούν με μαζική έξοδο κληρικών και πιστών. Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε επισκοπή θα αποφασίζει ξεχωριστά για τη χειροτονία ομοφυλόφιλων κληρικών "ανάλογα με την περίπτωση". Η Uniting Church ομολογεί ότι έχει στις τάξεις της ομοφυλόφιλους κληρικούς αλλά έως τώρα τους ζητούσε "να μην το ομολογούν".

    [33] Πόσο... συμβατοί είστε με τον σύντροφό σας;

    17/7/2003 3:47:00 μμ

    Βρετανός ψυχολόγος έφτιαξε ένα απλό τεστ που εγγυάται ειρηνικές και ευχάριστες διακοπές στα ζευγάρια, έπειτα από έρευνα που αποκάλυψε πως, αν οι διακοπές τους χαλάσουν, συνήθως ευθύνεται ένας από τους δυο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ''Teletext Holidays'' περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν θεωρούν πως οι σύντροφοί τους είναι βαρετοί, αναίσθητοι, γκρινιάρηδες και δεν τους αρέσουν οι περιπέτειες. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, ο ψυχολόγος Γκλεν Ουίλσον από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου έφτιαξε ένα απλό τεστ, που δείχνει αν τα ζευγάρια πρέπει να... περνούν μαζί τις διακοπές τους!

    Στις διακοπές ανακαλύπτουμε τη... ''φρικτή αλήθεια''!

    ''Για να περάσει κανείς υπέροχες διακοπές δεν παίζει ρόλο μόνο η θέα ή το μέγεθος της πισίνας'', τόνισε ο Ουίλσον στην ''Daily Telegraph''.

    ''Όταν κάποιος βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον και ζει καινούργιες εμπειρίες αντιμετωπίζει αλλιώς τους ανθρώπους. Ο καλύτερος φίλος σου στο σπίτι μπορεί να μετατραπεί στο χειρότερο εχθρό σου στις διακοπές'', επισήμανε ο ίδιος.

    Το Τεστ Συμβατότητας στις Διακοπές, που περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη στάση των ανθρώπων σε απλά πράγματα όπως πόσο πίνουν στις διακοπές ή πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους την περίοδο αυτή, βαθμολογεί τα ζευγάρια σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10.

    Όσα ζευγάρια συγκεντρώνουν μέχρι 4 βαθμούς μπορούν να δειπνήσουν μαζί, αλλά όχι να ξεκινήσουν για ένα ταξίδι. Από τους 5 ως τους 7 βαθμούς πρέπει οπωσδήποτε πριν φύγουν για διακοπές να έχουν μεταξύ τους μια ειλικρινή συζήτηση.

    Μόνο στα ζευγάρια που συγκεντρώνουν 8 ως 10 βαθμούς ο Ουίλσον συστήνει να κανονίσουν κοινές διακοπές. Από την έρευνα προκύπτει πως πολλά ζευγάρια περνούν πολύ λίγες ώρες μαζί κατά τη διάρκεια τη χρονιάς και μόνον όταν πάνε διακοπές ανακαλύπτει ο ένας τη... "φρικτή αλήθεια" για τον άλλον!

    Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η έλλειψη ρομαντισμού στη σχέση τους είναι το βασικό πρόβλημα και το ένα δέκατο πιστεύει πως η όρεξη των συντρόφων τους για ερωτικές περιπέτειες προκάλεσε τα προβλήματα.

    [34] Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σεξουαλικό έγκλημα στην 12χρονη Βρετανίδας

    17/7/2003 3:16:00 μμ

    Σεβόν Πένινγκτον

    Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε την Πέμπτη πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 31χρονος Αμερικανός πεζοναύτης που το έσκασε με τη 12χρονη Βρετανίδα μαθήτρια το περασμένο Σάββατο είχε σεξουαλικές σχέσεις με την κοπέλα όσο βρίσκονταν στη Γερμανία. Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ο Τόμπι Στανταμπέικερ, που συνελήφθη την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, ανακρίθηκε από Βρετανούς αστυνομικούς και αργότερα σήμερα θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου. ''Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο Στανταμπέικερ διέπραξε σεξουαλικό έγκλημα στη Γερμανία'', επισήμανε η Χίλντεργκαρντ Μπέκερ-Τούσαντ. Ο Αμερικανός πεζοναύτης, που γνώρισε τη Σεβόν Πένινγκτον μέσω του Διαδικτύου, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να απελαθεί στη Βρετανία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν το ζητήσουν οι αμερικανικές αρχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 July 2003 - 17:03:28 UTC