Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοείται 30χρονος ψαροντουφεκάς στη Χαλκιδική
  • [02] Πορεία των μεταναστών για απλούστερες διαδικασίες
  • [03] Σκευωρία την ανάμειξη του Γιωτόπουλου, θεωρεί η Πεϊνό
  • [04] Πύρινη λαίλαπα κατακαίει τη νότια Γαλλία
  • [05] Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων
  • [06] Η Συρία έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου με το Ισραήλ
  • [07] Σέρβος στρατιώτης νεκρός από έκρηξη
  • [08] Ρωσία: Τρεις νεκροί από καταιγίδες
  • [09] Στη Βαγδάτη ο Γούλφοβιτς
  • [10] Εμμονή Μπους- Μπλερ για τα πυρηνικά του Ιράκ
  • [11] ''Στο χάος έτοιμο να βυθιστεί το Ιράκ''
  • [12] Με επιμονή του Λευκού Οίκου η αναφορά για το ουράνιο
  • [13] Σύλληψη τεσσάρων συνεργατών του Αλ Τζαζίρα

    [01] Αγνοείται 30χρονος ψαροντουφεκάς στη Χαλκιδική

    18/7/2003 11:41:00 πμ

    Τριαντάχρονος ψαροντουφεκάς αγνοείται από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής και μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του παραμένουν άκαρπες. Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καχριμανίδη, ο οποίος πήγε για υποβρύχιο ψάρεμα στην περιοχή Παλιούρι στη Χαλκιδική, μαζί μ έναν φίλο του και από χθες στις 5 το απόγευμα αγνοείται. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε από τους οικείους του τα μεσάνυχτα το λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών, το οποίο ενημέρωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ομάδα δυτών. Από τα ξημερώματα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ψαρά με τη συμμετοχή και ενός αεροσκάφους του λιμενικού σώματος, καθώς και από στεριά, χωρίς μέχρι τώρα να εντοπιστούν τα ίχνη του ψαροντοφεκά.

    Πνίγηκε 46χρονος Αλβανός

    Στο μεταξύ νεκρός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε τα ξημερώματα από άνδρες του λιμενικού ο 46χρονος Αλβανός Ιλιριάν Ρακλαπλάρι, στη θαλάσσια περιοχή της Περαίας στη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος άνδρας ανεζητείτο από χθες, καθώς το απόγευμα είχε πάει στην Περαία με τη γυναίκα του για μπάνιο, η οποία δήλωσε και την εξαφάνισή του. Η σορός του άτυχου άνδρα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή, ενώ προανάκριση για τα αίτια του θανάτου του διενεργεί το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

    [02] Πορεία των μεταναστών για απλούστερες διαδικασίες

    17/7/2003 11:55:00 μμ

    Σύλλογοι, οργανώσεις και ενώσεις μεταναστών οργάνωσαν πορεία από την πλατεία Ομονοίας προς τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση εγγράφων παραμονής στους μετανάστες. Φτάνοντας η πορεία στη Βουλή, εκπρόσωπος των συγκεντρωθέντων επέδωσαν ψήφισμα σε βουλευτές με το αίτημά της απλοποίησης των διαδικασιών για την έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται, ώστε να είναι νόμιμη η παραμονή τους.

    ''Οχι στη συρρίκνωση'', λένε οι εργαζόμενοι στα πλοία

    Εξάλλου, το απόγευμα στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ οργανώθηκε πικετοφορία των εργαζομένων στα πλοία με αίτημα "φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές γραμμές, όχι στη συρρίκνωση των πληρωμάτων και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών". Η συγκέντρωση έγινε στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και ακολούθησε πορεία στο λιμάνι της πόλης

    [03] Σκευωρία την ανάμειξη του Γιωτόπουλου, θεωρεί η Πεϊνό

    18/7/2003 12:12:00 μμ

    Tη διαφωνία της με τα μέσα, που χρησιμοποιούσε η ''17Ν'' για την επίτευξη των στόχων της, εξέφρασε στην κατάθεσή της, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαϊτέ Πεϊνό, η οποία πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Ελλάδα και ο κόσμος δεν έτρεμε επειδή υπήρχε η "17Ν". Η Πεϊνό απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, επέμεινε, ότι δεν γνώριζε το πραγματικό όνομα του συντρόφου της πριν τη σύλληψή του και πως ακόμη και σήμερα τον προσφωνεί "Μιχάλη". Η μάρτυρας ανέφερε ότι ο σύντροφός της είναι ο τελευταίος από τους "φωτογραφηθέντες" μέχρι στιγμής αρχηγούς της "17 Ν". Σύμφωνα με την κατάθεσή της στο πρόσωπο του κατηγορουμένου στήθηκε μία σκευωρία, εξαιτίας του ονόματός του. "Έχει πατέρα του ένα γνωστό όνομα. Επομένως ο Μιχάλης γεννήθηκε τρομοκράτης", είπε η κ. Πεϊνό.

    Η μάρτυρας υποστήριξε, ότι ήταν θέμα συγκυρίας το γεγονός ότι δεν βρίσκεται και η ίδια στο εδώλιο του κατηγορουμένου. "Έχω την ''τύχη'' να είμαι Γαλλίδα και να είμαι άρρωστη. Διαφορετικά θα ήμουν εκεί. Όσα στοιχεία έχουν εναντίον του, έχουν και εναντίον μου. Ψέματα όλα", υποστήριξε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

    Επίσης, η μάρτυρας κατέθεσε πως δεν είχε γνωρίσει συγγενείς του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, παρά μόνο μία αδελφή του, την οποία είδε μετά τη σύλληψή του. Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα κ. Χρήστου Λάμπρου, σχετικά με τη δράση της 17Ν, η κ. Πεϊνό τόνισε: ''πριν καταδικάσει κανείς αυτή τη βία, με την οποία διαφωνώ, θα έπρεπε να καταδικάσει αυτό που εγώ και πολλοί άλλοι ονομάζουν τρομοκρατία''.

    [04] Πύρινη λαίλαπα κατακαίει τη νότια Γαλλία

    18/7/2003 11:25:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Εξι χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης στο έλεος της πύρινης λαίλαπας στη νοτιοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι και τουρίστες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα την περιοχή στο τουριστικό θέρετρο Ισάμπρ, στην Κυανή Ακτή λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται στην περιοχή και ήδη έχει αποτεφρώσει 60.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται μεταξύ δύο κατοικημένων περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση και οι αρχές υποχρεώθηκαν να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους, τουρίστες και μόνιμους κατοίκους. Περίπου 1300 πυροσβέστες και εθελοντές, 300 πυροσβεστικά οχήματα και 13 αεροσκάφη δίνουν μάχη με τις φλόγες για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή.

    Στη θάλασσα έφτασε η φωτιά

    Τα συνεργεία διάσωσης διέθεσαν στους κατοίκους και τους παραθεριστές 3.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και 900 πρόχειρα κρεβάτια. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Γαλλία τα τελευταία 15 χρόνια. Ήδη έχουν καεί πολλές δεκάδες αυτοκίνητα και λυόμενα σπίτια, που βρίσκονταν σε δασικές εκτάσεις.

    Οι αρχές έκλεισαν μάλιστα τέσσερις κατασκηνώσεις και απομάκρυναν τους παραθεριστές. "Το πύρινο μέτωπο έφτασε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τη θάλασσα", δήλωσαν τα ξημερώματα μέλη των συνεργείων διάσωσης.

    [05] Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων

    18/7/2003 10:28:00 πμ

    Στην κατεδάφιση δύο σπιτιών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη προχώρησε την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για τα σπίτια των Αχμεντ Χάτζατζ και Ραμάζ Ριμάουι, που βρίσκονται στο χωριό Μπέιτ Ρίμα, νοτιοδυτικά της Ραμάλα. Οι δύο Παλαιστίνιοι είχαν μετάσχει στην επιχείρηση απαγωγής του Ισραηλινού ταξιτζή Ελιάχου Γκορέλ στις 11 Ιουλίου στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Γκορέλ κρατήθηκε όμηρος σε ένα σπίτι στην Μπιτούνια ,κοντά στη Ραμάλα και απελευθερώθηκε σώος και αβλαβής από κομάντος του ισραηλινού στρατού στις 15 Ιουλίου. Στόχος των απαγωγέων ήταν η ανταλλαγή του Γκορέλ με παλαιστινίους κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές.

    [06] Η Συρία έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου με το Ισραήλ

    18/7/2003 9:03:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι έτοιμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, αλλά οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να αρχίσει ο διάλογος. Τα παραπάνω δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέριε Ρόεντ-Λάρσεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ. Ωστόσο, ο επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Τις τελευταίες ημέρες ο συριακός Τύπος γράφει ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη για την επανάληψη των συνομιλιών, εφόσον ο διάλογος συνεχιστεί από το σημείο όπου είχε φθάσει πριν από τρία χρόνια.

    Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο τον Ιανουάριο του 2000, όταν στο τραπέζι ήρθε το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία στον πόλεμο του 1967.

    Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν δεν δέχεται να τεθεί κανένας όρος για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Συρία.

    [07] Σέρβος στρατιώτης νεκρός από έκρηξη

    18/7/2003 11:01:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Ένας Σέρβος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας σε στρατόπεδο στο Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμυνας στο Βελιγράδι. Η έκρηξη συνέβη τη στιγμή, που οι στρατιώτες προσπαθούσαν να χειριστούν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών. Ένας στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο του Κράλιεβο και άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Β92, ότι διέταξε ανακρίσεις για τα αίτια της έκρηξης.

    [08] Ρωσία: Τρεις νεκροί από καταιγίδες

    18/7/2003 9:32:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, στην ρωσική πόλη Αστραχάν στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο παιδιά που υπέστησαν ηλεκτροπληξία από τα καλώδια μιας κολώνας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που είχε πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Το δίκτυο παροχής ρεύματος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές στην πόλη λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δύο νοσοκομεία και σε εκατοντάδες σπίτια.

    [09] Στη Βαγδάτη ο Γούλφοβιτς

    18/7/2003 11:46:00 πμ

    Πολ Γούλφοβιτς

    Αιφνιδίως έφτασε σήμερα στη Βγδάτη ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην ιρακινή πρωτεύουσα δήλωσε, ότι δεν έχει πληροφορίες για το πρόγραμμα του Γούλφοβιτς ούτε για τον σκοπό του ταξιδιού του στο Ιράκ. Ο Γούλφοβιτς, ο οποίος θεωρείται ένα από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, είχε επισκεφθεί τη Βαγδάτη τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί, ούτε μια μέρα παραπάνω. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τουλάχιστον έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτοκινητόδρομο, που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανέφεραν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες. Αμερικανοί στρατιώτες απέκλεισαν το δρόμο όσο διάστημα εργάζονταν οι πυροτεχνουργοί.

    [10] Εμμονή Μπους- Μπλερ για τα πυρηνικά του Ιράκ

    18/7/2003 10:26:00 πμ

    Την πεποίθησή του ότι Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να αναδιοργανώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παρά τις περί αντιθέτου αμφισβητήσεις των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, επαναβεβαίωσε ο Αμερικανικός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Στην κοινή του συνέντευξη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Λευκό Οίκο, ο Μπους τόνισε, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παρήγαγε και κατείχε χημικά και βιολογικά όπλα και προσπαθούσε να αναδιοργανώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Νωρίτερα, ο Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασης κήρυξης του πολέμου στο Ιράκ στην ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Ομιλία Μπλερ στο αμερικανικό Κογκρέσο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μπους και Μπλερ εξέτασαν την κατάσταση, που διαμορφώνεται στη Βαγδάτη, σε μιά περίοδο, που και οι δύο ηγέτες δέχονται επικρίσεις για το μεταπολεμικό χάος, αλλά και τα χαλκευμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Χουσεΐν.

    Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης σε ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης κήρυξης του πολέμου στο Ιράκ. Να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή στο παρελθόν είχε δωθεί μόνο στους Ουίνστον Τσόρτσιλ και Μάργκαρετ Θάτσερ.

    "Η Ιστορία θα συγχωρήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, επειδή εξουδετέρωσαν μια απειλή", υπογράμμισε ο Τόνι Μπλερ, αναφερόμενος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί τελικά να μη βρεθούν αποδείξεις για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Πάντως, ο Μπλερ εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τα "όπλα μαζικής καταστροφής" του Ιράκ, ενώ ο Μπους δέχεται έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς για τους καθημερινούς θανάτους Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, αλλά και τις ψευδείς πληροφορίες, που περιέλαβε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσσου τον περασμένο Ιανουάριο, για την δήθεν απόκτηση από το Ιράκ, ουρανίου από την Αφρική.

    Ο Μπλερ αναχώρησε ήδη για την Ανατολή, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα.

    ''Μια παράξενη αίσθηση του αλάθητου'', λέει ο βρετανικός Τύπος

    Στο μεταξύ ο βρετανικός Τύπος σήμερα στο σύνολο του εκτιμά, ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον άλλαξε τους τόνους αναφορικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, υποστηρίζοντας, ότι ακόμη κι αν δεν βρεθούν τελικά τέτοια όπλικά συστήματα ο πόλεμος κατά του Ιράκ ήταν δικαιολογημένος.

    "Ο Μπλερ άλλαξε τον πήχυ", γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Μέιλ ,εκτιμώντας στο κύριο άρθρο ότι "ο Μπλερ, θαυμάσιος ακροβάτης, ξέρει να μην παίρνει το μέρος κανενός". Η Γκάρντιαν διαβλέπει στην αλλαγή της θέσης Μπλερ αναφορικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής "μια παράξενη αίσθηση του αλάθητου".

    "Η ιστορία θα με κρίνει", γράφει ο Ιντιπέντεντ αναφερόμενη στην ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσσο. Καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσσου ο Μπλερ τόνισε χαρακτηριστικά: "Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής πηγαίνουν μαζί; Aν κάνουμε λάθος, θα έχουμε καταστρέψει έστω τον έναν από τους δύο κινδύνους κάτι, που είμαι βέβαιος, ότι θα μας συγχωρήσει η Ιστορία".

    Με την αποστροφή αυτή του λόγου ο Μπλερ εμφανίζεται να παραδέχεται για πρώτη φορά, ότι μπορεί να μην βρεθούν ποτέ τα όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτέλεσαν το βασικό επιχείρημα Ουάσινγκτον και Λονδίνου για την πραγματοποίηση του πολέμου στο Ιράκ.

    [11] ''Στο χάος έτοιμο να βυθιστεί το Ιράκ''

    18/7/2003 9:49:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο "να κλείσει το παράθυρο" για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ και να βυθισθεί η χώρα στο χάος, επισήμαναν οι ειδικοί, τους οποίους έστειλε το Πεντάγωνο στη Βαγδάτη για να εκτιμήσουν τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας. Η ομάδα των πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στην έκθεσή της αναφέρει, ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να εξασφαλίσει την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στην διαδικασία ανοικοδόμησης και να σταματήσει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μία διαδικασία ρουτίνας, ενώ στην πραγματικότητα είναι επείγουσα η ανάγκη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος. "Οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για να αλλάξουν τα πράγματα ως προς την ασφάλεια, που είναι ασταθής σε στρατηγικά τμήματα της χώρας", αναφέρουν οι πέντε εμπειρογνώμονες στην έκθεσή τους, προειδοποιώντας, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες "για να παραμείνουν στον δρόμο του Ιράκ για αρκετά χρόνια".

    Πρώτο μέλημα η ασφάλεια

    Για να αλλάξει η κατάσταση οι ειδικοί πιστεύουν, ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια, που διατίθενται για την ανοικοδόμηση, να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους Ιρακινούς και να διασφαλισθεί η επιτυχία του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που διόρισαν οι Αμερικανοί πριν από λίγες ημέρες.

    Οι πέντε εμπειρογνώμονες, που κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά επισκέφθηκαν το Ιράκ από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και του πολιτικού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    "Το παράθυρο των ευκαιριών, που έχουμε εδώ κλείνει. Δεν θα είναι ανοικτό για πάντα", δήλωσε ο Μπαθσίμπα Κρόκερ, ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες, που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο Στέητ Ντιπάρτμεντ. "Θα είναι σημαντικό για τους Ιρακινούς να αρχίσουν να βλέπουν κάποιες πραγματικές αλλαγές, αναφορικά με τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας και της ποιότητας ζωής. Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να προκληθεί χάος ή προβλήματα, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης σε θέματα ασφάλειας", πρόσθεσε.

    [12] Με επιμονή του Λευκού Οίκου η αναφορά για το ουράνιο

    18/7/2003 9:42:00 πμ

    Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επέμεινε να περιληφθεί η κατηγορία για την προσπάθεια του Σαντάμ Χουσεΐν να αγοράσει ουράνιο, στην ομιλία του Προέδρου Μπους, τον Ιανουάριο, δήλωσε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρά ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντίκ Ντάρμπιν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν έσπευσε να χαρακτήρισει "ανοησίες" τις δηλώσεις, που έκανε ο Ντάρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Τένετ στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Αντικατασκοπίας της Γερουσίας, ανέφερε, πως κάποιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άσκησε πιέσεις για να συμπεριληφθεί στην ομιλία Μπους για την Κατάσταση του Εθνους, τον Ιανουάριο, η αμφιλεγόμενη πληροφορία για την προσπάθεια του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο. "Μάς είπε ποιό ήταν αυτό το άτομο, που επέμεινε να χρησιμοποιηθεί αυτή η πληροφορία, η οποία η CIA γνώριζε ότι δεν ήταν βάσιμη. Και έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και CIA μόνο για το πόσο θα μπορούσε να τραβήξει το θέμα, ώστε να είναι πιο κοντά στην αλήθεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοκρατικός γερουσιαστής.

    ''Ανοησίες'' χαρακτηρίζουν τα λεγόμενα του γερουσιαστή

    Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ισχυρισμών του δημοκρατικού γερουσιαστή, λέγοντας ότι οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της προεδρικής ομιλίας δεν έγιναν με τον Τένετ, αλλά με άλλον αξιωματούχο της CIA.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Ντικ Ντάρμπιν επισήμανε: "Ο χαρακτηρισμός για τα όσα είπε είναι "ανοησίες". Δεν μας εκπλήσσει, που αυτά ειπώθηκαν από κάποιον, που ανήκει σε μία μικρή μειοψηφία στο Κογκρέσο, που δεν υποστήριξε τις πρωτοβουλίες μας στο Ιράκ".

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής είχε αντιταχθεί στην πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [13] Σύλληψη τεσσάρων συνεργατών του Αλ Τζαζίρα

    18/7/2003 8:48:00 πμ

    Η ιρακινή αστυνομία συνέλαβε για δεύτερη φορά το τελευταίο 24ωρο τα μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του αραβικού δικτύου αλ Τζαζίρα στο Ραμάντι,σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι συνελήφθησαν ο ανταποκριτής του δικτύου στη Βαγδάτη Αμπντελ Αζίμ Μοχάμεντ, άλλος ένας δημοσιογράφος, ένας εικονολήπτης και ο οδηγός του συνεργείου. "Ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τη σύλληψή του", τόνισε ο παρουσιαστής του αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας, ότι ουδεμία κατηγορία έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα εναντίον των υπολοίπων μελών του τηλεοπτικού συνεργείου. Το Αλ Τζαζίρα είχε ανακοινώσει χθες, ότι μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του καναλιού είχαν συλληφθεί και πάλι στο Ραμάντι από την ιρακινή αστυνομία αλλά απελευθερώθηκαν λίγες ώρες αργότερα. Η ιρακινή αστυνομία κατηγόρησε τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου ότι "υποδαύλιζαν τη βία". Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ έχει μεταδώσει το τελευταίο διάστημα ηχογραφημένα μηνύματα, που αποδίδονται στον Σαντάμ Χουσέιν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 July 2003 - 9:29:39 UTC