Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρίχνει τους τόνους η Αγκυρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις
  • [02] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στο Ιωσηφόγλειο Ιδρυμα
  • [03] Ανθρώπινο λάθος η προσάραξη του ιπτάμενου δελφινιού
  • [04] Αναμένοντας τις απολογίες των κατηγορουμένων
  • [05] Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις αναμένονται στη Λιβερία
  • [06] Αμετανόητος ο Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [07] Αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών στο Κασμίρ
  • [08] ΗΠΑ: Ανδρας έκλεβε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο
  • [09] Σεισμός στην Κίνα - 11 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες
  • [10] Νέο γύρο συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας, διαβλέπει ο Μπλερ
  • [11] Έρευνες για εκατοντάδες δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό
  • [12] Μπους: Μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της Β. Κορέας
  • [13] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [14] Παραπλανήθηκαν από τον Χάουαρντ, δηλώνουν οι Αυστραλοί
  • [15] Ο Τζιοβάνι Ρόσο πιθανότατα στον Παναθηναϊκό
  • [16] Εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ επί της Στεάουα
  • [17] Ολυμπιακός: Τέλος ο Φιγκερόα, προς ναυάγιο και του Νάνι
  • [18] Η ψαροφαγία απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
  • [19] Ο Μ. Τζάκσον κατά της ποινικοποίησης της μουσικής πειρατείας στο

    [01] Ρίχνει τους τόνους η Αγκυρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις

    22/7/2003 11:38:00 πμ

    Καταδικαστέες από όλον τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας υπήρξαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την περασμένη Κυριακή "ως ειρηνευτική επιχείρηση" την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ μίλησε για "δύο κράτη και δύο έθνη" υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να βασίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε νεκρό το σχέδιο Ανάν. Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Γκιουλ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, σε ερώτηση κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη αυτή του Ντενκτάς, είπε ότι η οδός της λύσης δεν είναι σημαντική, αφού "αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα".

    Γκιουλ: ''Είναι σημαντικό να επιτευχθεί λύση''

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ πρόσθεσε επίσης ότι πολλά πράγματα που δεν μπόρεσαν να εκπληρωθούν για 25 χρόνια άρχισαν να γίνονται και έχουν εφαρμοστεί πολλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Γκιουλ εκτιμά ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, είτε μέσω του σχεδίου Ανάν είτε με κάποιους άλλους τρόπους, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

    Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι γίνεται δουλειά επί του θέματος και ότι όταν αυτή τη φορά επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, μπορεί να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

    [02] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στο Ιωσηφόγλειο Ιδρυμα

    22/7/2003 11:27:00 πμ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, στη Νέα Σμύρνη, πραγματοποίησε το πρωί ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Το Ίδρυμα σήμερα φιλοξενεί μόλις 13 παιδιά και υπολειτουργεί, ενώ το ιστορικό νεοκλασικό έχει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τη διοικούσε επιτροπή για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς πλέον το ίδρυμα θα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΒΠΕΣΥ και όχι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας ενώ υπάρχουν και δικαστικές διαμάχες με τους κληρονόμους που ζητούν να πάρουν πίσω το Ίδρυμα.

    ''Aπαράδεκτες oι επιδόσεις της κυβέρνησης σε κοινωνικά θέματα''

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Ίδρυμα έχει δυνατότητες, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, καθώς θα μπορούσε να φιλοξενήσει δεκάδες παιδιά που θα αποκτήσουν προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα βρουν τη φροντίδα και τη θαλπωρή που δεν μπορούν να βρουν κοντά στις οικογένειές τους.

    Ένας καίριος θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Καραμανλής, εγκαταλείπεται και μένει αναξιοποίητος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας: ''. . . παρά τα μεγάλα λόγια για κοινωνικό κράτος και ''χάρτες σύγκλισης'', ο κ. Σημίτης θα πρέπει να ανακαλύψει την πραγματικότητα''.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας Παναγιώτης Βίγλας, όταν ενημερώθηκε για την επίσκεψη του κ. Καραμανλή έφθασε στο Ίδρυμα και είπε ότι η πρόταση της απερχόμενης διοίκησης (του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας) είναι να μεταφερθούν τα 13 παιδιά σε άλλο Ίδρυμα για να μειωθεί το κόστος και πως έχουν εγκριθεί 800.000 ευρώ για την αναπαλαίωση του κτηρίου. Ο κ. Βίγλας είπε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Ιδρύματος (ΠΕΣΥ) θα αποφασίσει ποιά ακριβώς χρήση θα έχει το Ίδρυμα.

    [03] Ανθρώπινο λάθος η προσάραξη του ιπτάμενου δελφινιού

    22/7/2003 9:27:00 πμ

    Σε κακή διακυβέρνηση οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η προσάραξη το βράδυ της Δευτέρας του υδροπτέρυγου No 24 της "Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς" στην ξέρα του ακρωτηρίου "Βάτος" στον Παγασητικό. Τέσσερις από τους 75 επιβάτες που μετέφερε από τα νησιά Σκόπελο και Σκιάθο για το λιμάνι του Βόλου, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου, ενώ οι υπόλοιποι έφτασαν στον προορισμό τους με άλλο δελφίνι της ίδιας εταιρείας. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διέταξε έρευνα για τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος.

    [04] Αναμένοντας τις απολογίες των κατηγορουμένων

    22/7/2003 10:00:00 πμ

    Βένιος Αγγελόπουλος

    Με την κατάθεση του καθηγητή Ευγένιου Αγγελόπουλου, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο μάρτυρας απαντά σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης. Ο κ. Αγγελόπουλος ρωτήθηκε αν γνωρίζει για κάποιο ταξίδι που ίσως να έκανε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στην Κούβα τα χρόνια που ήταν και οι δύο φοιτητές στο Παρίσι. Ο μάρτυρας απάντησε πως το 1967 είναι βέβαιος ότι ο Γιωτόπουλος δεν έκανε τέτοιο ταξίδι, ενώ για μετά το 1968, όπως είπε, δεν γνωρίζει. Σήμερα Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, πρώτος θα απολογηθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Κατέθεσαν για τον Γιωτόπουλο

    Ο Βένιος Αγγελόπουλος που γνώρισε τον κατηγορούμενο το 1964 στο Παρίσι, υποστήριξε τη Δευτέρα στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν και οι δύο μέλη της ΛΕΑ. Ο μάρτυρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο Γιωτόπουλος συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας στην αμερικανική πρεσβεία, ενέργεια η οποία, όπως υποστήριξε δεν έχει παραγραφεί στις ΗΠΑ.

    Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Κώστας Ζηρίνης, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τον οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει, έκανε λόγο για κατασκευή στοιχείων.

    [05] Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις αναμένονται στη Λιβερία

    22/7/2003 11:10:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει 4.500 πεζοναύτες για ενδεχόμενη ανάπτυξή τους στη Λιβερία τις προσεχείς ημέρες καθώς μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά ο πρόεδρος Μπους δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση. Την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία εξετάζουν οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής, ενώ τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην Μονρόβια περισσότεροι από 90 άνθρωποι, καθώς ο ηγέτης των ανταρτών Σέκου Ντάματ Κόνε προσπαθεί να εξασφαλίσει τον ''ολοκληρωτικό έλεγχο'' της πρωτεύουσας, απομακρύνοντας από την εξουσία τον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ. Περισσότεροι από 600 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη λιβεριανή πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ντάνιελ Τσέα.

    Ανάν: Αμεσες ενέργειες προτού να είναι πολύ αργά

    Τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν έπεσαν σε διασταυρούμενα πυρά στη διάρκεια απόπειρας των ανταρτών του Σέκου Ντάματ Κόνε να καταλάβουν δύο γέφυρες.

    Την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία εξετάζουν οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής που συναντώνται στην πρωτεύουσα Ντάκα της Σενεγάλης. Ο Μοχάμεντ Ιμπν Τσάμπας, Γενικός Γραμματέας της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών κρατών (Ecowas), εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αναπτυχθεί εντός των επομένων ημερών στη Λιβερία στρατεύματα των χωρών της περιοχής.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, κάλεσε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν αποφασιστική δράση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβερία, όπου μόνο τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ και τους αντάρτες του Κόνε. Περίπου 60 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από πυρά όλμων των ανταρτών καθώς είχαν βγει από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν νερό και τρόφιμα. Ο Κόφι Ανάν προειδοποίησε τις ανταρτικές οργανώσεις ότι εάν καταλάβουν την εξουσία δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τους αντάρτες να θέσουν τέρμα στους ''ανεύθυνους και αδιάκριτους'' βομβαρδισμούς τους στην πρωτεύουσα Μονρόβια. ''Εάν (οι αντάρτες) θέλουν να τους εμπιστευθούμε ώστε να μετάσχουν σε μία μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της Λιβερίας, πρέπει να τηρήσουν τώρα τις δεσμεύσεις τους'', πρόσθεσε ο Ρίκερ.

    Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τη Δευτέρα τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Μονρόβια, μετά την έκρηξη βλημάτων όλμων στην αμερικανική πρεσβεία που προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μεταφέρονται από την Ερυθρά θάλασσα το Κέρας της Αφρικής στη Μεσόγειο 4.500 πεζοναύτες για να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν - αν χρειαστεί - στη Λιβερία. Τη διαταγή έχει υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Νταν Χέτλαντζ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δεν έχει πάντως αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία και προς το παρόν έχει στείλει στη Μονρόβια μια μικρή ομάδα συμβούλων για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση. Επιπλέον, το Πεντάγωνο έχει στείλει από την περασμένη Κυριακή 41 πεζοναύτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και την απομάκρυνση όσων Αμερικανών υπηκόων παραμένουν στη Λιβερία.

    Κάτοικοι της πόλης απόθεσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ τις σορούς 18 θυμάτων των συγκρούσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αβελτηρία της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα.

    [06] Αμετανόητος ο Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ

    22/7/2003 9:40:00 πμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα Τρίτη πως δεν μετανοεί για τον πόλεμο στο Ιράκ, παρά τα ερωτηματικά που εγείρονται για τη δικαιολόγησή της απόφασής του αυτής, έπειτα από την αυτοκτονία Βρετανού επιστήμονα μετά τις αποκαλύψεις για παραποίηση στοιχείων από την κυβέρνηση. Μιλώντας σε Κινέζους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, ο Μπλερ αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στην αυτοκτονία του Δρος Ντέιβιντ Κέλι, ειδικού στα βιοχημικά όπλα, που εργαζόταν για το υπουργείο Αμύνης και δήλωσε πως παρά τη διαμάχη που ξεσήκωσε ο θάνατος αυτός, ο ίδιος δεν μετανοεί που έλαβε θέση υπέρ του πολέμου.

    Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα Μπλερ μετά την αυτοκτονία Κέλι

    Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται πλέον η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ καθώς νέες καταγγελίες βρετανικών εφημερίδων εμπλέκουν ανοικτά την Ντάουνιγκ Στριτ στην υπόθεση της αυτοκτονίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ αποκαλύπτει σήμερα, επικαλούμενη αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν αυτό που αποφάσισε να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι ως υπευθύνου για τις διαρροές πληροφοριών στο BBC αναφορικά με τις παραποιήσεις των εκθέσεων για το ιρακινό οπλοστάσιο, παρά την αντίθεση του υπουργείου Αμυνας.

    Σύμφωνα με τον Ιντιπέντεντ, το υπουργείο Αμυνας είχε αντιταχθεί στη δημοσιοποίηση του ονόματος του καθηγητή Κέλι, αλλά οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ υποχρέωσαν το υπουργείο να ανακοινώσει στις 9 Ιουλίου ότι ο Ντέιβιντ Κέλι ήταν πιθανότατα η πηγή των πληροφοριών του BBC. ''Υπήρχε η άποψη σε πολύ ανώτατο επίπεδο ότι θα έπρεπε να κάνουμε ότι ήταν δυνατό για να προστατεύσουμε τον Κέλι'' δήλωσε η πηγή του υπουργείου Αμυνας στην βρετανική εφημερίδα.

    Η άποψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διακηρύξεις του εκπροσώπου του Τόνι Μπλερ ότι η Ντάουνιγκ Στριτ δεν είχε ενημερωθεί καθόλου για την υπόθεση Κέλι.

    Ο Μπλερ αντιμέτωπος με την εχθρική κοινή γνώμη

    Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να προκαλέσουν νέο πονοκέφαλο στον Βρετανό Πρωθυπουργό που επιστρέφει από την περιοδεία του στην Ασία για να αντιμετωπίσει μια εχθρική κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Το 54% των Βρετανών δηλώνει δυσαρεστημένο από την πολιτική Μπλερ.

    Μόνο το 37% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ICM και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Γκάρντιαν, στηρίζει το Βρετανό Πρωθυπουργό.

    Το 39% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση βρίσκει πως ο Μπλερ είναι αξιόπιστος.

    Μόλις το 36% δηλώνει πως υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού, δηλ. ποσοστό μικρότερο κατά δύο μονάδες από τον περασμένο μήνα και κατά πέντε από τον Μάιο.

    Το ποσοστό του Συντηρητικού Κόμματος στην αντιπολίτευση παραμένει αμετάβλητο στο 34%.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μία μονάδα και ανεβαίνουν στο 22%.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ΜORI για λογαριασμό της εφημερίδας Σαν, το 1/4 των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τους Εργατικούς στις εκλογές του 2001, δείχνει τώρα την προτίμησή του να ψηφίσει άλλο κόμμα.

    Στην σκιά της αυτοκτονίας Κέλι - Ο ρόλος του ΒΒC και της κυβέρνησης

    Επικρίσεις κατά του BBC συνεχίζουν να διατυπώνουν πολλές βρετανικές εφημερίδες, μετά την επίσημη παραδοχή του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου ότι ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι ήταν "η βασική πηγή" που επέστρεψε στον δημοσιογράφο του δικτύου, Αντριου Γκίλιγκαν, να αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε παραποιήσει στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Ο λόρδος Χάτον, από τον οποίο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε να ερευνήσει την αυτοκτονία του Bρετανού κυβερνητικού επιστήμονα, υπογράμμισε ότι η έρευνά του θα είναι ως επί το πλείστον δημόσια και ο ίδιος, όχι η κυβέρνηση, θα αποφασίσει πόσο βαθιά θα προχωρήσει.

    "Το πλαίσιο της αρμοδιότητάς μου είναι το εξής: να διεξαγάγω επειγόντως έρευνα για τις συνθήκες που περιβάλλουν το θάνατο του δρος Κέλι". Ο Χάτον δήλωσε πως η κυβέρνηση τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη συνεργασία της και ζήτησε και από όλα τα άλλα μέρη που εμπλέκονται στην υπόθεση να κάνουν το ίδιο. Πρόσθεσε ότι θα διεξαγάγει την έρευνα "ως επί το πλείστον δημοσίως".

    [07] Αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών στο Κασμίρ

    22/7/2003 9:31:00 πμ

    Επίθεση σε στρατόπεδο του ινδικού στρατού στο Κασμίρ εξαπέλυσαν Ισλαμιστές καμικάζι τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά στρατιώτες και δύο από τους εισβολείς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας. Η επίθεση εκδηλώθηκε στο στρατόπεδο Τάντα, 25 χλμ δυτικά της χειμερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ, Τζαμού. Οι ένοπλοι Ισλαμιστές άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και εκτόξευσαν χειροβομβίδες, ενώ οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και οι συμπλοκές, οι οποίες κράτησαν περίοπου τρεις ώρες, γενικεύτηκαν. Λίγες ώρες νωρίτερα, τουλάχιστον 7 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι 17 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση εναντίον Ινδουϊστών προσκυνητών στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, πιθανότατα από μουσουλμάνους αντάρτες, σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

    Σε ''τεντωμένο σχοινί'' οι σχέσεις Πακιστάν - Ινδίας

    Μετά το τέλος των συγκρούσεων, ο ινδικός στρατός απέκλεισε το στρατόπεδο και διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν υπήρχαν κι άλλοι ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε ισλαμική αυτονομιστική οργάνωση.

    Ανάλογη επίθεση σε στρατόπεδο του ινδικού στρατού στο Κασμίρ τον Μάιο του 2002 είχε προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, το οποίο κατηγορείται από το Νέο Δελχί ότι ενισχύει τους ισλαμιστές αυτονομιστές που μάχονται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

    Νωρίτερα, δύο σχεδόν συνεχόμενες ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την τραπεζαρία μίας κοινότητας στην οποία σερβίρεται δωρεάν φαγητό σε ινδουϊστές προσκυνητές. Η τραπεζαρία βρίσκεται πάνω σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ινδουϊστικό ναό.

    Επίσημες πηγές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ οι υποψίες για την επίθεση πέφτουν στους μουσουλμάνους αντάρτες, οι οποίοι θεωρείται πως προσπαθούν να διαταράξουν την επισφαλή πάντοτε ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στο Πακιστάν και στην Ινδία.

    [08] ΗΠΑ: Ανδρας έκλεβε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο

    22/7/2003 9:45:00 πμ

    Εγγύηση 10.000 δολαρίων κατέβαλε για να αφεθεί ελεύθερος ένας άνδρας από την Καλιφόρνια, το Σαββατοκύριακο, ο οποίος κατηγορείται πως έκλεβε ανθρώπινα μέλη, μεταξύ αυτών και δύο κεφάλια, από τοπικό νοσοκομείο και τα έκρυβε στο σπίτι του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία. Εκπρόσωπος του σώματος από το Ντέιβις, μία πολίχνη 75 χλμ δυτικά του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε πως ο Ντέιβιντ Λόρενς Μπιλ θα δικασθεί στις 18 Αυγούστου από δικαστήριο της βορείου Καλιφόρνια, με την κατηγορία της κλοπής ανθρωπίνων μελών, περιλαμβανομένων δύο διατηρημένων κεφαλών κι ενός κορμού. Η αστυνομία είχε από καιρό την υποψία πως ο 46χρονος άνδρας έκλεβε τα ανθρώπινα μέλη από περιέργεια, αλλά συνελήφθη επί τω έργω μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ο Μπιλ εργαζόταν από το 1991 έως το 2000 σε μία εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεταφορά των ανθρωπίνων υπολειμμάτων από το κέντρο υγείας του Ντέιβις κι από το τοπικό νεκροτομείο στο κρεματόριο. Ο τοπικός ιατροδικαστής πήρε στην κατοχή του τα μέλη που βρέθηκαν στο σπίτι του Μπιλ και προσπαθεί να βρει σε ποιόν ανήκουν.

    [09] Σεισμός στην Κίνα - 11 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

    22/7/2003 9:07:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την επαρχία Γιουνάν της Νοτιοδυτικής Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και 200 να τραυματιστούν. Τουλάχιστον 23 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίκεντρο του σεισμού ήταν η κομητεία Νταγιάο στην οποία κατοικούν μέλη της εθνικής μειονότητας Γι. Σε ορισμένα από τα χωριά της περιοχής έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. Συνεργεία ελέγχου βρίσκονται επί τόπου για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

    [10] Νέο γύρο συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας, διαβλέπει ο Μπλερ

    22/7/2003 10:18:00 πμ

    Την εκτίμησή του πως υπάρχει ισχυρή επιθυμία να ξαναρχίσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες οι συνομιλίες για την πυρηνική κρίση στη Β. Κορέα, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μετά το πέρας των συνομιλιών του με Κινέζους αξιωματούχους. "Υπάρχει η επιθυμία να υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες, πιστεύω εντός των προσεχών εβδομάδων να ξαναρχίσουν", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει αποδυθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα για να επιτύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα δώσουν μία λύση στην εννιάμηνη διεθνή κρίση, που έχει προκληθεί από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνκγ. Ενας πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κινέζων, Βορειοκορεατών κι Αμερικανών αξιωματούχων είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία πως οι συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    [11] Έρευνες για εκατοντάδες δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό

    22/7/2003 9:55:00 πμ

    Η κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να επέμβει για να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση της δολοφονίας περισσοτέρων από 300 γυναικών στην πόλη Θιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, που για πάνω από δέκα χρόνια παραμένουν ατιμώρητοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση θα κηρύξει, σήμερα Τρίτη, την έναρξη ενός ''Ολοκληρωμένου Προγράμματος'' ασφαλείας για την Χουάρες, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου πάνω από 260 γυναικών και να παταχθεί η βία στην Πολιτεία της Τσιουάουα, όπως τόνισε εκπρόσωπος της Μονάδας για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του υπουργείου, βασιζόμενος στα επίσημα στοιχεία των 260 ανεπίλυτων θανάτων.

    Ατιμώρητες δολοφονίες τα τελευταία δέκα χρόνια

    Στις έρευνες θα συμμετέχει και η ''Προληπτική Ομοσπονδιακή Αστυνομία'', τόνισε ο ίδιος, ενώ ήδη βρίσκονται επί τόπου 300 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Θιουδάδ, Χουάρες Αφλρέδο Ντελγάδ.

    Οι δολοφονίες νεαρών γυναικών, συνήθως έπειτα από βιασμό, συνεχίζονται ατιμώρητοι από το 1993, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις διαφόρων γυναικείων οργανώσεων, οι οποίες απαριθμούν σε πάνω από 300 τις σχετικές δολοφονίες. Μολαταύτα, έως σήμερα, καμία επίσημη έρευνα δεν έχει διεξαχθεί.

    Οι γυναικείες οργανώσεις, μέσα στην απελπισία τους, έχουν αποτανθεί κατά καιρούς και στον διάσημο Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ώστε να ασκήσει την επιρροή του στην μεξικανική κυβέρνηση για να διαλευκανθούν οι φόνοι.

    [12] Μπους: Μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της Β. Κορέας

    21/7/2003 11:35:00 μμ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από το Τζορτζ Μπους, στο ράντσο του, στο Τέξας. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κρίση που προκλήθηκε από τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μπορεί ακόμα να διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού αλλά και με συνεργασία με τις γειτονικές της χώρες, προσθέτοντας ότι η Πιονγιάνγκ ''θα αποξενωθεί'' από όλον τον κόσμο, εάν συνεχίσει να εμμένει στη θέση της.

    Δεν πρόκειται να σταλεί επιπλέον στρατιωτική δύναμη στη Λιβερία

    "Η επιθυμία της Βόρειας Κορέας να πείσει τον κόσμο ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα δεν είναι κάτι καινούργιο", εκτίμησε ο Τ. Μπους. ''Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές της χώρες για να πείσουμε τη χώρα αυτή και τον πρόεδρό της Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι η απόφασή του δεν είναι λογική'', πρόσθεσε ο κ. Μπους, επισημαίνοντας ότι ''θα προσπαθήσει να πείσει τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο ότι εάν αναπτύξει πυρηνικά όπλα αυτός θα είναι ένα λόγος που θα οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα του από όλον τον κόσμο''.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπους αναφέρθηκε και στην τραγωδία της Λιβερίας, αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί για μελλοντική αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η μεγάλη κρίση στη χώρα.

    ''Πρόκειται να αποστείλουμε στρατεύματα για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας, ανησυχούμε για τους ανθρώπους μας στη Λιβερία'', τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μπους.

    Στην ερώτηση, εάν θα στείλει στρατεύματα για να βοηθήσουν τη χώρα, αρκέστηκε να πει ότι ''παρακολουθούμε με πολύ προσοχή'' την κατάσταση και ''εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Εθνη για να εφαρμοστεί η κατάσταση του πυρός''.

    [13] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2003 11:48:00 πμ

    Για πρώτη φορά μετά τη λήξη του πολέμου συνεδριάζει την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσει την κατάσταση στο Ιράκ, όπου οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις συναντούν προβλήματα από τη δράση των ενόπλων ανταρτών αλλά και τις συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Σιϊτών. Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αρχίσει στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) και θα παραστεί αντιπροσωπεία του συμβουλίου Προσωρινής Διακυβέρνησης που έχει συγκροτηθεί στη Βαγδάτη με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη σύνοδο θα συζητηθεί αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και προτείνει να δοθεί το ταχύτερο δυνατό η εξουσία στους Ιρακινούς.

    ''Όχι στην κατοχή, όχι στην τρομοκρατία''

    Ο Κόφι Αναν πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός στην Βαγδάτη του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου αποτελεί ένα ''θετικό βήμα'' το οποίο υποστηρίζει. ''Πιστεύω ότι, με δεδομένες τις συνθήκες, και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να οργανωθούν τώρα εκλογές στο Ιράν, ήταν μια καλή μέθοδος να σχηματιστεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο'', δήλωσε ο γ.γ., όταν ρωτήθηκε αν τα 25 μέλη αυτού του Συμβουλίου επιλέχτηκαν από τον Αμερικανό διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πάντως καθημερινά σχεδόν αντιμέτωπες στο Ιράκ με επιθέσεις ενόπλων ανταρτών, αλλά και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις.

    Περίπου 1.500 άτομα διαδήλωσαν τη Δευτέρα μπροστά σε αμερικανική βάση στη Βαγδάτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση οκτώ Σιϊτών αξιωματούχων. ''Όχι στις συλλήψεις, όχι στην κατοχή, όχι στην τρομοκρατία'' φώναζαν οι διαδηλωτές, προειδοποιώντας πάντως ότι ''σήμερα είναι μια ειρηνική διαδήλωση, αλλά αύριο θα είναι πόλεμος''.

    Περισσότεροι από 10.000 Σιίτες Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή πορεία στο αμερικανικό αρχηγείο στην ιερή πόλη της Νατζάφ. Οι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους προς τον κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ, έναν από τους πλέον σφοδρούς επικριτές της αμερικανικής κατοχής.

    [14] Παραπλανήθηκαν από τον Χάουαρντ, δηλώνουν οι Αυστραλοί

    22/7/2003 10:12:00 πμ

    Οι δύο στους τρεις Αυστραλούς εκτιμούν πως παραπλανήθηκαν από τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ για την συμμετοχή της χώρας τους στον πόλεμο του Ιράκ, όμως μία μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί να στηρίζει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "The Australian". Η έρευνα της εταιρείας Newspoll δείχνει πως το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Χάουαρντ είτε είπε ψέμματα, είτε ήταν κακώς πληροφορημένος, όταν τόνιζε πως τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει η Βαγδάτη δικαιολογούν την αποστολή αυστραλών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Η δημοφιλέστερη προσωπικότητα

    Μολαταύτα, ο Χάουαρντ παραμένει μακράν η δημοφιλέστερη προσωπικότητα για να ηγηθεί της χώρας. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, με 59% ο Χάουαρντ προηγείται 40 ποσοστιαίες μονάδες από τον εργατικό ηγέτη Σάιμον Κριν (19%).

    Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36%) εκτιμά πως ο Χάουαρντ είπε ψέματα για το Ιράκ και το 31% πως τους παραπλάνησε από άγνοια των πραγματικών στοιχείων. Μόνο το 25% πιστεύει πως δεν παραπλανήθηκε από τον Χάουαρντ για το Ιράκ.

    [15] Ο Τζιοβάνι Ρόσο πιθανότατα στον Παναθηναϊκό

    21/7/2003 11:40:00 μμ

    Στον Παναθηναϊκό οι μεταγραφές, αντίθετα απ' ότι πολλοί πίστευαν,δεν έχουν τελειώσει. Ο Βέλιμιρ Ζάετς αποκάλυψε στον ισραηλινό τύπο ότι οι "πράσινοι" έχουν έρθει σε συμφωνία με τον Κροάτη μέσο της Μακάμπι Χάιφα, Τζιοβάνι Ρόσο. Σύμφωνα με τον παράγοντα του Παναθηναικού υπάρχει πλήρης συμφωνία με τον παίχτη, αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις της Μακάμπι είναι υψηλές. Πάντως αν ο Παναθηναϊκός προχωρήσει στην απόκτηση του Ρόσο, θα πρέπει να αποδεσμεύσει έναν από τους ξένους ποδοσφαιριστές του.

    [16] Εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ επί της Στεάουα

    21/7/2003 11:34:00 μμ

    Γκολ και θέαμα προσέφερε η ΑΕΚ στους οπαδούς της, στο πρώτο της φιλικό σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι "κιτρινόμαυροι" του Ντούσαν Μπάγεβιτς νίκησαν άνετα 3-0 τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Δύο λεπτά μετά το εξ επαφής σουτ του Μαλαδένη στο δοκάρι, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Από έξοχη ασίστ του Γεωργάτου, ο Κατσουράνης πλάσαρε τον Ρουμάνο τερματοφύλακα και έγραψε το 1-0 στο 16'. Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι αμυντικοί της Στεάουα, καθώς στο 34' ο Στόικα και στο 59' ο Ντουμίτρου έστειλαν αμφότεροι τη μπάλα σε... λάθος τέρμα και το σκορ έγινε 3-0.

    Ενδιάμεσα η ΑΕΚ είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες (Ζαγοράκης 42', Ιβιτς 45'), ενώ στο 58' μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Γιάννης Οκκάς και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους της "Ενωσης".

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε συνολικά 21 παίκτες, καθώς ο μόνος που δεν αντικαταστάθηκε ήταν ο τερματοφύλακας Χρυσόστομος Μιχαηλίδης.

    Οι υπόλοιποι: Μπορμπόκης (77' Τόσκας), Γεωργέας (85' Στεργιάτος), Μόρας (60' Κωστένογλου), Κασάπης (89' Τσεβάς), Κατσουράνης (85' Πορτουλίδης), Ζαγοράκης (89' Καραμπέρης), Γεωργάτος (77' Κωνσταντινίδης), Μαλαδένης (58' Οκκάς), Τσάρτας (82' Ρούσεφ), Ιβιτς (61' Ναλιτζής)

    [17] Ολυμπιακός: Τέλος ο Φιγκερόα, προς ναυάγιο και του Νάνι

    21/7/2003 11:08:00 μμ

    "Bad, bad"! Μ'αυτήν τη λέξη, ειπωμένη εις διπλούν, ο πρόεδρος της Βελέζ Σάρσφιλντ Ραούλ Γκάμες... ανέλυσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τον Ολυμπιακό, για τη μεταγραφή του Ρομπέρτο Αντόνιο Νάνι. Πράγματι, η υπόθεση δείχνει να ναυαγεί και η απάντηση του Αργεντίνου παράγοντα κατά την έξοδό του από τα γραφεία της ΠΑΕ, ίσως να σημαίνει το οριστικό ναυάγιό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωταθλητές Ελλάδας κατέθεσαν τελική προσφορά ύψους 3.000.000 ευρώ στη Βελέζ, που από την αρχή ζητούσε 5.000.000 και δεν ήταν διατεθειμένη να μειώσει τις απαιτήσεις της. Τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό, αφού με μια πρόταση γύρω στα 4.500.000 ευρώ, δεν αποκλείεται να έλεγε το "ναι" και να έστελνε τον υψηλόσωμο σέντερ φορ στο λιμάνι. Ο Νάνι ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην περσινή "Κλαουσούρα" της Αργεντινής, με 15 γκολ.

    Δύο περισσότερα είχε ο Λουτσιάνο Φιγκερόα της Ροζάριο Σεντράλ, τον οποίο επίσης "κυνηγούσε" ο Ολυμπιακός, αλλά δεν πρόκειται να τον αποκτήσει.

    Ο Αργεντινός επιθετικός ήταν ανέκαθεν αρνητικός στο ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, καθώς προτιμά -και όχι άδικα- ένα πρωτάθλημα σαν την Πριμέρα Ντιβιζιόν (Οσασούνα), ή την Πρέμιερ Λιγκ (Μπέρμιγχαμ).

    Κι όσο για την παρουσία των εκπροσώπων της Ροζάριο την Κυριακή στην Αθήνα, στην Αργεντινή λένε ότι τους έστειλε στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος πήγε στην Παμπλόνα και στο Μπέρμιγχαμ για να διαπραγματευθεί μόνος του.

    Στο μεταξύ, η προετοιμασία του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ συνεχίστηκε τη Δευτέρα με δύο προπονήσεις. Απών από το πρόγραμμα ήταν ο Νέρι Καστίγιο λόγω τενοντίτιδας, ο οποίος αναμένεται να μπει στους κανονικούς ρυθμούς αύριο ή μεθαύριο. Δεν συμμετείχε επίσης ο Πατσατζόγλου, που έκανε θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα. Εξάλλου, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Κυριάκος Δουρέκας, επισκέφθηκε τις προπονητικές εγκαταστάσεις της Μπάγερν Μονάχου και είχε συζήτηση με τους υπεύθυνους της γνωστής γερμανικής ομάδας για διάφορα θέματα.

    [18] Η ψαροφαγία απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

    22/7/2003 10:26:00 πμ

    Η κατανάλωση ψαριών μία έως δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ στα ηλικιωμένα άτομα, αποφαίνεται μία νέα επιστημονική μελέτη που είδε τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το ιατρικό κέντρο Σεντ Λιούκ του Σικάγου, επί επτά χρόνια σε 800 περίπου ηλικιωμένους ηλικίας άνω των 65 ετών, αυτοί που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα διατρέχουν κατά 60% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο αυτή, σε αντίθεση με εκείνους που τρώνε ψάρι σπάνια ή καθόλου.

    Βελτίωση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος

    Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έρχονται να ενισχύσουν προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, που έδειχναν μία στενή σχέση μεταξύ των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων omega-3 που περιέχονται στο ψάρι (και στα κύτταρα του εγκεφάλου) και των διανοητικών λειτουργιών. Σχετικές δοκιμές σε πειραματόζωα η τροφή των οποίων υπήρξε πλούσια σε λιπαρά οξέα, έδειξαν μία σαφή βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, αλλά και της διαδικασίας μαθήσεως και της μνήμης.

    ''Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η εβδομαδιαία τουλάχιστον κατανάλωση ψαριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ'', γράφει η Μάρθα Κλερ Μόρις, επικεφαλής της έρευνας.

    [19] Ο Μ. Τζάκσον κατά της ποινικοποίησης της μουσικής πειρατείας στο Ιντερνετ

    22/7/2003 9:52:00 πμ

    Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που θα καθιστά ομοσπονδιακό έγκλημα την μουσική πειρατεία μέσω Ιντερνετ, και το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης, εξέφρασε τη Δευτέρα ο διάσημος τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον. ''Η ιδέα να πηγαίνουν φυλακή οι λάτρεις της μουσικής- πολλοί εκ των οποίων είναι έφηβοι- γιατί "κατέβασαν" μουσική από το διαδίκτυο με αφήνει άφωνο. Το "κατέβασμα" είναι σαφώς παράνομο, όμως η φυλακή δεν είναι η απάντηση'', τόνισε ο τραγουδιστής από το ράντσο του "Νέβερλαντ" κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια.

    ''Να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις''

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο τραγουδιστής εκτιμά πως οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν λάθος προσέγγιση στο θέμα, καταθέτοντας στις 16 Ιουλίου το νομοσχέδιο, με το οποίο απειλούνται με φυλακή περίπου 60 εκατ. Αμερικανοί που επιδίδονται σε πειρατεία τραγουδιών και ταινιών μέσω του Ιντερνέτ.

    Ο ίδιος προτείνει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

    ''Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε την τάση να καινοτομούμε, απέναντι στις αντιξοότητες, κι όχι να λαμβάνουμε ποινικά μέτρα, και θα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας'', εκτιμά ο Μάικλ Τζάκσον.

    ''Είναι οι λάτρεις της μουσικής εκείνοι που φέρνουν την επιτυχία στη μουσική βιομηχανία, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό'', καταλήγει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 9:15:19 UTC