Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός''
  • [02] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ο.Α.
  • [03] Συμφωνία υπ. Εργασίας με τους γιατρούς του ΙΚΑ
  • [04] Στους βουλευτές η επιστολή-πρόσκληση του Κ. Σημίτη
  • [05] Την Πέμπτη η απολογία του μητροκτόνου
  • [06] Συγκρότηση ομάδας από το Υπ. Εσωτερικών για τη διαφθορά
  • [07] Απολογία Ρωχάμη - Την Πέμπτη η απόφαση
  • [08] Συνεργασία ΔΗΚΚΙ- Μ. Γλέζου
  • [09] Κύπρος: Απόρρητα έγγραφα στα σκουπίδια
  • [10] Ε.Ε: Υπό αμφισβήτηση ο ελληνικός νόμος για ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • [11] Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπ. Γεωργίας
  • [12] Συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την Ελληνική Προεδρία
  • [13] Ενστάσεις για τις προανακριτικές καταθέσεις
  • [14] Β. Αγγελόπουλος: ''Ο Γιωτόπουλος είναι αθώος''
  • [15] Εκρήξεις σε ξενοδοχεία της Ισπανίας
  • [16] Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν από λιβανέζικα αντιαεροπορικά πυρά
  • [17] Πλημμύρες στην Κίνα: Έκκληση Ερυθρού Σταυρού για οικονομική βοήθεια
  • [18] Αμερικανοί συνέλαβαν συνεργάτες του Σαντάμ στη Μοσούλη
  • [19] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης σε ενέδρα
  • [20] Σε εγρήγορση το Υπ. Ανάπτυξης για ενίσχυση αγοράς
  • [21] Προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για απολυμένους της Σόφτεξ
  • [22] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Χριστοδουλάκη για την οικονομία
  • [23] Επιβολή προστίμων σε πρατήρια για νοθευμένα καύσιμα
  • [24] Στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος η εθνική πόλο
  • [25] Δρυμωνάκος και Δημοσχάκη προκρίθηκαν στα ημιτελικά
  • [26] Επίσημη παρουσίαση του Ντέμη Νικολαΐδη
  • [27] Στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Γκαγκαλούδης
  • [28] Διαχωρίστηκαν τα σιαμαία κοριτσάκια

    [01] Σημίτης: ''Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός''

    22/7/2003 6:26:00 μμ

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης ειναι η πραγματική σύγκλιση των μισθών και των εισοδημάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός από τα Γρεβενά, όπου εγκαινίασε το νέο γενικό νοσοκομείο της πόλης. Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη για ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό, με αφορμή την άρνησή συμμετοχής στο διάλογο, για τον νέο εκλογικό νόμο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος είναι μονόδρομος. Συναντήσεις με τα κόμματα για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ξεκινά ο υπουργός Εσωτερικών. Αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου.

    Δριμεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αφορά στις επικείμενες εκλογές, ενώ γνωρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε, δεν προτείνει τίποτα ουσιαστικό εδώ και καιρό, ενώ δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει κανένα σχέδιο για τον τόπο και πρόσθεσε ότι καιροφυλαχτεί, περιμένοντας με αγωνία μια δυσκολία της Ελλάδας για να εμφανιστεί μετά και να λαϊκίσει ακατάσχετα. Έχει διαλέξει, πρόσθεσε, την υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, ενώ ανέφερε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης κοινωνικής δικαιοσύνης και συμμετοχής.

    Παράλληλα ανέφερε ότι για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν συνεισέφερε με καμία ιδέα, αλλά περιορίζεται κάθε τρεις μήνες να καταγγέλλει για καθυστερήσεις.

    Για το ρόλο της ΝΔ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας τόνισε ότι το μόνο που έκανε ήταν να αναγγείλει με τυμπανοκρουσίες την παράλληλη Προεδρία και μετά εξαφανίστηκε.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε ακόμη στο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο είπε ότι προχωρά στην ολοκλήρωσή του και ήδη προγραμματίζεται το νέο νικηφόρο πρόγραμμα για την περίοδο 2004-2008.

    Τέλος, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή Γρεβενών κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών την Τετάρτη το μεσημέρι θα συναντηθεί με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την Πέμπτη θα έχει επαφές με το συντονιστή Εσωτερικών της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα και την Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Ο κύκλος των συζητήσεων θα κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα-Ρουσόπουλου

    Ο κ. Πρωτόπαπας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, τόνισε ότι "η ΝΔ θα μπορούσε να διατυπώσει θέσεις επί της ουσίας του εκλογικού νόμου, όμως πάσχει από αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου. Η άρνηση διαλόγου είναι επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς θεσμούς και η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της αυτή ακυρώνει το θεσμικό της ρόλο".

    Ο υπουργός Τύπου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της "Αυγής", κατά το οποίο το πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω του 40% μπορεί να πάρει 152 έδρες δήλωσε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και αν ο Συνασπισμός θεωρεί πως μια πρότασή μας δεν είναι σωστή ας τη θέσει στο διάλογο να τη διορθώσουμε".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός από τα Γρεβενά, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο κ. Σημίτης, επί 7,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, αρνήθηκε να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. Αρνήθηκε να συζητήσει για την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες, δηλαδή τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, και επειδή βλέπει ότι τις χάνει, επιχειρεί έναν διάλογο για κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο. Επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο οποίος τον έκανε Πρωθυπουργό τρεις φορές γιατί ξαφνικά ανακάλυψε ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος'".

    Και επισημαίνει ο κ. Ρουσόπουλος ότι "τα πολιτικά αδιέξοδα του κ. Σημίτη και η διαχείριση της ήττας του δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες. Τους πολίτες ενδιαφέρουν τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η αναπαλαιωμένη κυβέρνησή του, δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν".

    [02] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ο.Α.

    22/7/2003 6:09:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους επιβάτες αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Αθήνα και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση 35 λεπτά μετά την απογείωσή του. Οι επιβάτες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης άκουσαν έναν κρότο από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σβήσει ο ένας κινητήρας. Αμεση ήταν η αντίδραση του πιλότου, ο οποίος το προσγείωσε στο πρώτο διαθέσιμο αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην πόλη Μπριάνσκ, 300 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας. Στο αεροσκάφος, τύπου Μπόινγκ 737, επέβαιναν 75 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Από το αεροδρόμιο των Σπάτων θα αναχωρήσει άλλο αεροσκάφος της Ολυμπιακής με τεχνικούς που θα επισκευάσουν την βλάβη, ενώ με το ίδιο αεροσκάφος θα μεταφερθούν οι επιβάτες και το πλήρωμα στην Αθήνα.

    [03] Συμφωνία υπ. Εργασίας με τους γιατρούς του ΙΚΑ

    22/7/2003 6:47:00 μμ

    Σε συμφωνία έξι σημείων κατέληξαν την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και η Ομοσπονδία γιατρών του ΙΚΑ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών το οποίο σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλλει το υπουργείο το Φθινόπωρο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Παράλληλα, δημιουργούνται θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και θέσεις οικογενειακών γιατρών. Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εισηγηθεί την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

    Αναλυτικά τα έξι σημεία:

    Κατάργηση του Ν.Δ. 1204 για την πρόσληψη γιατρών στο ΙΚΑ. Μετατροπή των σημερινών Συμβάσεων Έργου σε Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου. Δημιουργία θέσεων Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και Οικογενειακών Γιατρών. Δυνατότητα επιλογής για όλους τους υπηρετούντες γιατρούς του ΙΚΑ να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς. Ένταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους όσους έχουν τις προϋποθέσεις στη βάση της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και με όρους εξαγοράς που θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ του ΙΚΑ και της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων αναλαμβάνεται νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

    [04] Στους βουλευτές η επιστολή-πρόσκληση του Κ. Σημίτη

    22/7/2003 5:09:00 μμ

    Στα χέρια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η επιστολή που τους απέστειλε ο πρωθυπουργός ζητώντας να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία για τις επενδύσεις τους στο Χρηματιστήριο από το 1997 έως το 2002. Ο κ. Σημίτης καλεί τους βουλευτές να δεχτούν αυτοβούλως την άρση του απορρήτου των συναλλαγών έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης διαφάνεια και να προστατευτεί η πολιτική ζωή. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στη Βουλή τη νομοθετική πρότασή της για άνοιγμα όλων των κωδικών.

    Το άνοιγμα όλων των κωδικών των κυβερνητικών αξιωματούχων ζητά η ΝΔ

    Στο μεταξύ, 48 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή, προτείνουν με τροπολογία τους τη χρονική επέκταση του ελέγχου του "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων ως τις εκλογές του 1974. Η τροπολογία κατατέθηκε στην πρόταση νόμου της ΝΔ για την "αποκατάσταση των εγγυήσεων διαφάνειας στους τομείς των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και προσώπων, των ΜΜΕ και των δημοσίων συμβάσεων".

    "Να ανοίξουν όλοι οι κωδικοί των κυβερνητικών αξιωματούχων και διοικητών των ΔΕΚΟ, ορισμένων εκ των οποίων η συμπεριφορά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Όλα τα άλλα που κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των χρηματιστηριακών ελέγχων είναι για τα προσχήματα", υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σχολιάζοντας τη σχετική τροπολογία της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά: "τα ψέματα τέλειωσαν, είναι η ώρα της διαφάνειας και της αλήθειας, ας μην κρύβονται πίσω από άσχετες τροπολογίες, ας ανοιχτούν και οι κωδικοί των βουλευτών της αντιπολίτευσης εκτός αν η ΝΔ έχει κάτι να φοβηθεί".

    [05] Την Πέμπτη η απολογία του μητροκτόνου

    22/7/2003 4:01:00 μμ

    Σαρανταοκτάωρη προθεσμία ζήτησε και έλαβε ο 21χρονος Κώστας Μήτσαρης από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων, στον οποίο μετέβη το μεσημέρι για τη δολοφονία της μητέρας του Χρυσαυγής Παπαγεωργίου, 55 χρόνων και της γιαγιάς του Ολγας, 85 χρόνων. Νωρίτερα ο Μήτσαρης οδηγήθηκε στο Αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου ''Χατζηκώστα'' για αιμοληψία, προκειμένου να συγκριθεί το αίμα του με σταγόνες αίματος που εντόπισε ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, στον τόπο του εγκλήματος και οι οποίες δεν ανήκαν στα θύματα. Αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που θα ενσωματωθεί στη δικογραφία, μαζί με όλα τα άλλα που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία, πέρα από τη λεπτομερή ομολογία του μόλις 21 χρόνων δράστη.

    Τι ομολόγησε στους αστυνομικούς ο δράστης

    Η κηδεία των δύο γυναικών έγινε το πρωί.

    Ο Μήτσαρης επιμένει ότι σκότωσε την μητέρα και την γιαγιά του, γιατί κακολογούσαν και έβριζαν τον νεκρό πατέρα του, με τον οποίο η μητέρα του είχε πάρει διαζύγιο πριν χρόνια.

    Πρόσθετα στοιχεία αναφέρουν ότι είχαν και περιουσιακές διαφορές για τις οποίες ο Μήτσαρης θεωρούσε υπεύθυνη τη μητέρα του.

    [06] Συγκρότηση ομάδας από το Υπ. Εσωτερικών για τη διαφθορά

    22/7/2003 3:52:00 μμ

    Ομάδα κρούσης συγκροτεί το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να παρεμβαίνει στις κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου και να επιλύει τις καθημερινές δυσλειτουργίες εξυπηρέτησης του πολίτη. Η εξαμελής ομάδα θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε και στο θέμα του πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση που συζητείται στη Βουλή, περιορίζονται σε 150.000 οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, οι οποίοι και ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα υπόχρεοι ήταν το σύνολο των περίπου 600.000 υπαλλήλων, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο τον έλεγχο των δηλώσεών τους.

    Επίσης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου, επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρείες σε όλους τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα.

    Τη βοήθεια των πολιτών για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα ζήτησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνος Δαφέρμος και τους προέτρεψε να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις που τους ζητείται δωροδοκία. Κάνοντας απολογισμός της εξάμηνης θητείας τους ως γενικού επιθεωρητή, ο κ. Δαφέρμος αναφέρθηκε σε εννέα χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκε να επέμβει.

    [07] Απολογία Ρωχάμη - Την Πέμπτη η απόφαση

    22/7/2003 3:30:00 μμ

    Την Πέμπτη αναμένεται τελικώς η απόφαση του δικαστηρίου για τον Βαγγέλη Ρωχάμη, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του 36χρονου οικοδόμου Γιάννη Σιμιτζή στις 6 Ιουνίου 2002 στο Λευκαντί της Εύβοιας. Στη σημερινή του απολογία, ο Ρωχάμης αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα στοιχεία εναντίον του είναι κατασκευασμένα.

    Τα στοιχεία εναντίον του φαίνεται ότι δεν επαρκούν

    Νωρίτερα σήμερα, ο σκηνοθέτης Νικόλαος Ζερβός κατέθεσε ότι γνώριζε τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν, και τον χαρακτήρισε σεμνό άνθρωπο που ήθελε να αλλάξει σελίδα στη ζωή του.

    Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας δεν βρίσκεται εν ζωή, ενώ κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας αναγνώστηκε γράμμα του, το οποίο και αμφισβητήθηκε για την ορθότητα των αναφερομένων σε αυτό, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, ο εκλιπών αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

    Εν τω μεταξύ, το θύμα Γιάννης Σιμιτζής δεν έχει ζητήσει την ποινική δίωξη του κατηγορουμένου.

    Αλλά και οι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος δεν έχουν καταθέσει στο δικαστήριο ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του κατηγορουμένου.

    [08] Συνεργασία ΔΗΚΚΙ- Μ. Γλέζου

    22/7/2003 3:17:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου εναντίον του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους ο Μανόλης Γλέζος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και κάλεσαν τις δυνάμεις που είναι αντίθετες στο νεοφιλελευθερισμό να αποδείξουν έμπρακτα και να συντρέξουν προς την κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Οι ίδιοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ, δεσμεύτηκαν να αγωνιστούν για τη δημιουργία αυτού του τρίτου πόλου και αναλαμβάνουν άμεσα τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε οι αντι-νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να συνεργαστούν και προεκλογικά και μετεκλογικά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ οι κ.κ. Γλέζος και Τσοβόλας θεωρούν αναγκαία την ενότητα δράσης χωρίς αποκλεισμούς, εξαιρέσεις και ηγεμονικές αντιλήψεις όλων των δυνάμεων των αντίθετων στην παγκοσμιοποίηση, τη νέα τάξη πραγμάτων, τους πολέμους και υπέρ όσων αγωνίζονται για την παγκόσμια ειρήνη και την κοινωνική αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [09] Κύπρος: Απόρρητα έγγραφα στα σκουπίδια

    22/7/2003 1:33:00 μμ

    Αμεση και πλήρη διεξαγωγή έρευνας ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων, τα οποία βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι την έρευνα διεξάγει ένας εκ των υπαρχηγών της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι το θέμα θεωρείται από την κυβέρνηση ιδιαίτερα σοβαρό. Διερευνάται ιδιαίτερα, είπε ο εκπρόσωπος, ποιος ήταν ο τελευταίος κάτοχος των απορρήτων εγγράφων, ενώ παράλληλα οι αρχές καταβάλλουν προσπάθεια για ανάκτηση των εγγράφων αυτών, προκειμένου να φυλαχτούν. Ο κ. Χρυσοστομίδης απηύθυνε έκκληση για αποφυγή δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών, που περιλαμβάνονται στα έγγραφα.

    Οδηγίες για την τήρηση του απορρήτου των εγγράφων

    Ο εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την απαίτηση του πρώην υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για παραίτηση του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου, όπου σημειώθηκε η διαρροή των εγγράφων. Ζήτησε να υπάρξει αναμονή για το πόρισμα της έρευνας, η οποία δυνατόν να ολοκληρωθεί και σήμερα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, έδωσε αυστηρότατες οδηγίες για την τήρηση του απορρήτου των εγγράφων. Ζήτησε συγκεκριμένα τα απόρρητα να παραμένουν στην κατοχή μόνο των Υπουργών και σε κανένα τρίτο.

    Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αναφορικά με τη διαδικασία καταστροφής των απορρήτων εγγράφων υπάρχουν μόνο διοικητικές οδηγίες και όχι κανονισμοί.

    [10] Ε.Ε: Υπό αμφισβήτηση ο ελληνικός νόμος για ηλεκτρονικά παιχνίδια

    22/7/2003 6:38:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τρίτη εκ νέου την Ελλάδα για τις αμφιβολίες της ως προς το αν είναι συμβατή προς την κοινοτική Συνθήκη η ελληνική νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών (συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών για υπολογιστές) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, όπου περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet cafes/cybercafes). Συγκεκριμένα σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή διερωτάται και πάλι ως προς τη συμβατότητα αυτού του νόμου (της 29ης Ιουλίου 2002) με τους κανόνες της Συνθήκης ΕΚ, για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και με τους κοινοτικούς κανόνες για την ελευθερία εγκατάστασης.

    Στις 16 Οκτωβρίου 2002, η Επιτροπή είχε αποστείλει μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, εφιστώντας την προσοχή τους στο γεγονός ότι η απαγόρευση των ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλους τους δημόσιους χώρους, εκτός από τα καζίνα, θα μπορούσε στην πράξη να περιορίσει την εισαγωγή των προϊόντων αυτών παραβιάζοντας τους κανόνες της Συνθήκης ΕΚ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

    Η Επιτροπή υποστήριζε στην επιστολή της ότι το καθεστώς γενικής απαγόρευσης για τα προαναφερθέντα παιχνίδια, που προβλέπεται από τον ελληνικό νόμο 3037 της 29ης Ιουλίου του 2002, έχει ως αποτέλεσμα το να καταστήσει ριζικά αδύνατη την άσκηση δραστηριοτήτων διάθεσης και προμήθειας συσκευών και προγραμμάτων ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, ιδίως σε δημόσιους χώρους, καθώς και τις σχετικές πράξεις (π.χ. εγκατάσταση, επισκευή, και συντήρηση αυτών των συσκευών και προγραμμάτων).

    Αναλυτικότερα η Επιτροπή εκτιμούσε στην επιστολή της ότι με τη νέα ελληνική νομοθεσία επηρεάζονται οι δραστηριότητες αυτού του είδους εκ μέρους των κοινοτικών οικονομικών φορέων τόσο από την πλευρά της ελευθερίας εγκατάστασης (άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ), όσο και από την πλευρά της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (άρθρο 49 της Συνθήκης ΕΚ), από ένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Επιτροπή, ένα τέτοιο καθεστώς ενδέχεται να είναι δυσανάλογο εφόσον τείνει να ομαδοποιεί, αφενός, τις συσκευές (''slot machines'') και τις δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών που ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικά προβλήματα και, αφετέρου, τα ψυχαγωγικά παιχνίδια που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και τα οποία δεν προκαλούν καμία ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια τάξη ή την προστασία του καταναλωτή.

    Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι ο ελληνικός νόμος, εφόσον προβλέπει κανόνες σχετικούς με τις ηλεκτρονικές και μηχανικές συσκευές καθώς και κανόνες σχετικούς με τις δραστηριότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, θα έπρεπε να είχε αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενης κοινοποίησης προς τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, βάσει της οδηγίας 98/34/ ΕΚ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή το γεγονός ότι ο νόμος δεν κοινοποιήθηκε όταν είχε τη μορφή σχεδίου προκαλεί επίσης αμφιβολίες σχετικά με πιθανή παραβίαση της οδηγίας 98/34, που προβλέπει την υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης των εθνικών κανονιστικών κειμένων που αφορούν τεχνικούς κανόνες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση.

    Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι σήμερα, σε συνέχεια ενός πρώτου αιτήματός της, απέστειλε στην Ελλάδα νέα επίσημη αίτηση για πληροφορίες υπό μορφή συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής που αποτελεί την πρώτη φάση της διαδικασίας επί παραβάσει που προβλέπεται στο άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ.

    [11] Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπ. Γεωργίας

    22/7/2003 3:34:00 μμ

    Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα απέναντι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική της στον γεωργικό τομέα. Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι οι προτάσεις για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τη συνύπαρξη καλλιεργειών με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOS) με συμβατικές καλλιέργειες. Ο κ. Δρυς που μετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, έθεσε θέμα ζωτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις, όταν έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή Εξωτερικού Εμπορίου δεν περιέλαβε στον κατάλογο του άρθρου 133 τη φέτα, το ούζο και τις ελιές Καλαμών.

    Νομοθετική ρύθμιση για τα μεταλλαγμένα

    Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ''επ' ουδενί λόγω'' τις προτάσεις αυτές και θα καθορίσει τη στάση της απέναντι στο συνολικό πακέτο του ΠΟΕ.

    Η συγκαλυμμένη αυτή φρασεολογία, παραπέμπει σαφώς σε απειλή ''βέτο'' εκ μέρους της Ελλάδας σε ολόκληρο το πακέτο του ΠΟΕ.

    Στο δεύτερο θέμα που καταγράφηκε μια ιδιαίτερη σκληρή στάση εκ μέρους του κ. Δρυ ήταν τα μεταλλαγμένα. Ο υπουργός Γεωργίας μιλώντας στο Συμβούλιο επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει επαμφοτερίζουσα θέση της Επιτροπής στο θέμα της συνύπαρξης. Είναι αναγκαίο, τόνισε, να υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τη συνύπαρξη, ώστε να μην κινδυνεύουν με επιμολύνσεις οι συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες τις οποίες στηρίζει η Ελλάδα.

    [12] Συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την Ελληνική Προεδρία

    22/7/2003 2:50:00 μμ

    Τα συγχαρητήρια του Αμερικανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επιτυχή Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετέφερε, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη και κατά τη διάρκειά της υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από θέματα κλειδιά, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Μεσανατολικό και η τρομοκρατία.

    [13] Ενστάσεις για τις προανακριτικές καταθέσεις

    22/7/2003 3:43:00 μμ

    Με καταθέσεις εγγράφων που οι συνήγοροι υπεράσπισης των 19 κατηγορουμένων επιθυμούν να ληφθούν υπόψη του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε την Τρίτη η δίκη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "17Ν". Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης διευκρίνισε ότι οι όποιες ενστάσεις της υπεράσπισης όσον αφορά στην ακυρότητα ή μη των προανακριτικών καταθέσεων και ομολογιών, θα υποβάλλονται ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της απολογίας του και όχι όλες μαζί πριν την έναρξη των απολογιών.

    Την Τετάρτη πιθανότητα η απολογία Κουφοντίνα

    Με τις ενστάσεις που αναμένεται να υποβάλουν κάποιοι από τους κατηγορουμένους, θα ζητούν να μη ληφθούν υπόψη του το δικαστήριο οι ομολογίες τους, καθώς υποστηρίζουν ότι αποτελούν προϊόν ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

    Το παραπάνω θέμα είχε τεθεί και με την έναρξη της δίκης τον περασμένο Μάρτιο και το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να αποφανθεί κατά την πρόοδο της διαδικασίας.

    Την Τετάρτη αναμένεται να συνεχιστεί η κατάθεση εγγράφων, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και η απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος σήμερα Τρίτη, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συζητούσε για αρκετή ώρα με τη συνήγορό του κ. Κούρτοβικ.

    [14] Β. Αγγελόπουλος: ''Ο Γιωτόπουλος είναι αθώος''

    22/7/2003 2:16:00 μμ

    Βέβαιος για την αθωότητα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, σχετικά με όσα κατηγορείται, δήλωσε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Βένιος Αγγελόπουλος, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να αναφερθεί στον καθένα απο τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, εκτός από τον Θεολόγο Ψαραδέλη και τον Γιάννη Σερίφη, οι οποίοι, όπως είπε, είχαν παράλληλη δράση με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Σήμερα Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξει τον κύκλο των απολογιών των κατηγορούμενων ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου αναμένεται να προσκομίσουν στο δικαστήριο σειρά εγγράφων που θα πρέπει να αναγνωστούν.

    ''Η δράση της 17Ν δεν απείλησε την Πολιτεία

    ''Σ'αυτό το εδώλιο θα μπορούσε να ήμουν εγώ. Ο Γιωτόπουλος είναι οριακή περίπτωση. Υπήρξε φίλος μου. Επρεπε να τον βοηθήσω. Εκανε την κουταμάρα της ζωής του με το ψευδώνυμο που κράτησε'', υποστήριξε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

    Ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η δράση της 17Ν δεν απείλησε ποτέ την Πολιτεία, κάτι που θα συνέβαινε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, μόνο εάν το σκεπτικό και η πρακτική της Οργάνωσης είχαν βρει μιμητές στην κοινωνία. ''Πέραν των θυμάτων, δόθηκε μία πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα της ''17 Νοέμβρη'' να βλάψει το πολίτευμα. Εγινε καπηλεία του ανθρώπινου πόνου. Ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι εμπορεύσιμος''.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο η παρούσα υπόθεση εκτός από την απονομή δικαιοσύνης για τη 17Ν απευθύνεται και σε μία μερίδα πολιτών που αντιστάθηκαν κατά της χούντας.

    Σε ερώτηση της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής κ. Ολγας Τσόλκα, που εκπροσωπεί την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, σχετικά με κείμενο που είχε συνυπογράψει το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτηρίζονται ''διορισμένοι'', ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε ότι παρανοήθηκε το πνεύμα του κειμένου.

    Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Κώστας Ζηρίνης, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τον οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει, έκανε λόγο για κατασκευή στοιχείων.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [15] Εκρήξεις σε ξενοδοχεία της Ισπανίας

    22/7/2003 4:10:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σε αντίστοιχα ξενοδοχεία στα τουριστικά θέρετρα Αλικάντε και Μπενιντόρμ στην ανατολική Ισπανία. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα ξενοδοχεία που είχαν εκκενωθεί μετά από τηλεφώνημα αγνώστου σε βασκική εφημερίδα, ο οποίος υποστήριξε πως μιλάει εξ ονόματος της ΕΤΑ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο ξενοδοχείο Residencia Bahia στο Αλικάντε, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν σε διπλανό κτήριο. Επίσης προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο ξενοδοχείο, που απέχει 200 μέτρα από τα γραφεία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Nadal του Μπενιντόρμ, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών.

    [16] Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν από λιβανέζικα αντιαεροπορικά πυρά

    22/7/2003 2:15:00 μμ

    Δύο Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν την Τρίτη από θραύσματα αντιαεροπορικών πυρών τα οποία προέρχονταν από το νότιο Λίβανο και έπεσαν στη μεθοριακή περιοχή Σλόμι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας άνδρας τραυματίσθηκε σοβαρά στον ώμο και το στήθος ενώ μια γυναίκα τραυματίσθηκε ελαφρότερα στο χέρι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Αντιαεροπορικά πυρά με στόχο τα ισραηλινά αεροπλάνα που υπερίπτανται του Λιβάνου ρίχνουν συνήθως οι ένοπλοι της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", που είναι αναπτυγμένοι στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο. Η λιβανική αστυνομία είχε ανακοινώσει προηγουμένως στη Βηρυτό ότι ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα παραβίασαν τον λιβανικό εναέριο χώρο και έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από δύο πόλεις, τη Σιδώνα στο νότο και την Τρίπολη στο βορρά.

    [17] Πλημμύρες στην Κίνα: Έκκληση Ερυθρού Σταυρού για οικονομική βοήθεια

    22/7/2003 1:50:00 μμ

    Έκκληση απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για τη συγκέντρωση 7,9 εκατ. ελβετικών φράγκων (5,2 εκατ. ευρώ) για παροχή βοήθειας σε περίπου 440.000 πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα. Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν την ανατολική, κεντρική και νότια Κίνα ανάγκασαν περίπου 3.500.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα νοικοκυριά τους, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πλήξει τουλάχιστον 100.000.000 Κινέζους σε 16 επαρχίες της χώρας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

    Ρύζι και είδη πρώτης ανάγκης

    ''Πολύς κόσμος κατασκηνώνει κάτω από πλαστικές τέντες και άλλα πρόχειρα στέγαστρα στην κορυφή προχωμάτων, των οποίων η μερική κατάρρευση προκάλεσε την καταστροφή των σπιτιών τους και των αγρών τους'', δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας στο Πεκίνο.

    ''Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην κοίτη του ποταμού Χουάι, όπου πολλά προχώματα τα οποία προστατεύουν χωριά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν'', υπογραμμίζει.

    Η έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας έχει στόχο να παρασχεθούν τα μέσα στον κινεζικό Ερυθρό Σταυρό, ώστε να διανείμει ρύζι και είδη πρώτης ανάγκης στις οικογένειες που επλήγησαν σκληρά από τις πλημμύρες.

    [18] Αμερικανοί συνέλαβαν συνεργάτες του Σαντάμ στη Μοσούλη

    22/7/2003 7:51:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν την Τρίτη σε ένα σπίτι στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ και σκότωσαν έναν Ιρακινό, ενώ συνέλαβαν σημαντικούς συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν που κρύβονταν εκεί. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, συνελήφθησαν ο σείχης Μοχάμεντ αλ Ζειντάν, αρχηγός της φυλής Μπου Ισα, καθώς και ο γιος του. "Ατομα που είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συμμαχικές δυνάμεις κρύβονταν στο κτήριο", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ Μπίσοπ της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Στο μεταξύ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι στην πόλη κρύβοντναν οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι και Ουντάι.

    Υποψίες Αμερικανών για παρουσία μελών της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν

    Οι αμερικανικές δυνάμεις, που είχαν υποψίες ότι σε μια από τις κατοικίες της πόλης, κρύβονταν μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν, περικύκλωσαν το σπίτι του Μοχάμεντ αλ Ζειντάν και το έπληξαν με ρουκέτες, ενώ χρησιμοποίησαν και ελικόπτερα.

    Οι κάτοικοι της πόλης υποστήριξαν ότι κανένας από τους συγγενείς του πρώην Ιρακινού ηγέτη δεν βρίσκονταν στο σπίτι.

    Αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν τη σκηνή δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δέχθηκαν πυροβολισμούς από άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο, καθώς πλησίαζαν σε αυτό. Τότε οι Αμερικανοί ζήτησαν τη συνδρομή ελικοπτέρων, για να κάμψουν την αντίσταση των Ιρακινών, ενώ στη συνέχεια έκαναν έφοδο στο σπίτι.

    Ο Αμερικανός αξιωματικός τόνισε ότι στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Το σπίτι, μία μεγάλη βίλα, υπέστη σοβαρές ζημιές και η στέγη της κατέρρευσε όταν επλήγη από πύραυλο.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη ανακοινώσει τη σύλληψη 34 από τους 55 συνολικά καταζητούμενους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ, ωστόσο άφαντοι παραμένουν τόσο ο πρώην Ιρακινός ηγέτης όσο και οι δύο γιοι του.

    [19] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης σε ενέδρα

    22/7/2003 1:33:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε την Τρίτη όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ενέδρα και επλήγη από αυτοπροωθούμενη οβίδα και πυρά ελαφρών όπλων βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) σε μία περιοχή κατοικούμενη κυρίως από Σουνίτες μουσουλμάνους, που αποτέλεσαν την κατεξοχήν βάση υποστήριξης του Σαντάμ Χουσεΐν. Με τη σημερινή επίθεση αυξάνεται σε 39 ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Μαΐου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε τον επίσημο τερματισμό των εχθροπραξιών στον πόλεμο που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν τον Απρίλιο.

    Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Ιμπν Φίρνας, βόρεια της Βαγδάτης, δέχθηκαν δύο επιθέσεις με όλμους το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί στρατιώτες δέχονταν επί δύο ώρες καταιγισμό βλημάτων όλμων από μία ομάδα ενόπλων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί εάν αυτές οι δύο διαδοχικές επιθέσεις προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί τη νύχτα της Κυριακής και είχε διαρκέσει πέντε ώρες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα. Από αμερικανικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται η σχετική είδηση.

    [20] Σε εγρήγορση το Υπ. Ανάπτυξης για ενίσχυση αγοράς

    22/7/2003 6:06:00 μμ

    Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στην αγορά αποτελεί βασικό αντικείμενο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης θα έχει τις επόμενες ημέρες σειρά επαφών με εκπροσώπους της αγοράς για τη συγκράτηση των τιμών. Ο κ. Κουλούρης δίνει δεκαπενθήμερη διορία στους εμπόρους να συνετιστούν. Την Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα, ο υφυπουργός έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη των τιμών και τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών. Την Τρίτη ο κ. Κουλούρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Δρακούλη Φουντουκάκο.

    Συνάντηση Κουλούρη-Φουντουκάκου

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουλούρης στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της λειτουργίας της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού και όχι η αστυνόμευση της. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εξαλειφθούν οι αθέμιτες πρακτικές και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να επισκέπτεται την αγορά.

    Αναφορικά με το πρόβλημα του παραεμπορίου ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι ήδη έχει προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο, ενώ για το ζήτημα των κρατικών προμηθειών τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την άρση των αντικινήτρων με σημαντική μείωση του χρόνου των διαδικασιών.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η άρση των αντικινήτρων και η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού. ''Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με τους 'ράμπο' του ΣΔΟΕ ή με νέες αγορανομικές διατάξεις αλλά με την προώθηση τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών'', επισήμανε ο κ. Φουντουκάκος.

    Κλιμάκιο της Ε.Ε στην αγορά του Ρέντη για έλεγχο

    Στο μεταξύ, στην αγορά του Ρέντη πραγματοποίησε ελέγχους κλιμάκιο επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι όροι υγιεινής. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών και το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

    Τρόφιμα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία προωθούν στην αγορά κερδοσκοπικά κυκλώματα, όπως κατέδειξε και έλεγχος της Νομαρχίας Πειραιά.

    [21] Προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για απολυμένους της Σόφτεξ

    22/7/2003 4:47:00 μμ

    Αμεσα πρόκειται να υλοποιηθεί προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους απολυμένους της Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας Δράμας, μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ποσού ύψους 13.600.000 ευρώ. Τα χρήματα θα αντληθούν από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το θέμα χειρίζεται ο νέος υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης. Στην όλη διαδικασία θα ενταχθούν αρχικά 190 πρώην εργαζόμενοι της Σόφτεξ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού Δράμας και άλλους φορείς να ισχύσει το ίδιο πρόγραμμα και για άλλα 130 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία εργάζονταν στην Χαρτοποιΐα και απολύθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

    Φορείς ζητούν την ένταξη και επιπλέον απολυμένων στο πρόγραμμα

    Ωστόσο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα τα άτομα αυτά, θα απαιτηθεί νέο ποσό, μεγαλύτερο του προηγούμενου και η έγκρισή του είναι θέμα απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Τόσο στο πρώτο εγκριθέν πρόγραμμα όσο και στο δεύτερο θα ενταχθούν και πρώην εργαζόμενοι της Σόφτεξ, ηλικίας 47, 48 και 49 χρόνων.

    Αυτό το είχε αποδεχθεί ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης, που έκανε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους εκλεγμένους φορείς της Δράμας, μέχρις ότου πάρει την τελική του μορφή το πρώτο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

    Από πλευράς Νομαρχίας, Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας και Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου αναμένεται και να υπάρξουν επαφές μέσα στις επόμενες μέρες με τον υφυπουργό Νίκο Φαρμάκη, τον οποίο θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να ενταχθούν στο δεύτερο πρόγραμμα συνταξιοδότησης και οι άλλοι 130 απολυθέντες (άνδρες και γυναίκες), οι οποίοι θέλουν έναν περιορισμένο αριθμό ενσήμων για να αποκτήσουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης.

    [22] Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Χριστοδουλάκη για την οικονομία

    22/7/2003 4:43:00 μμ

    Ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ στα Χανιά. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της Επιτροπής, ζήτησε για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον τομέα απορρόφησης των κονδυλίων του Πακέτου Στήριξης. Ο κ. Χριστοδουλάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2004.

    Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

    Χριστοδουλάκης: ''Η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά''

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια προσπάθεια ωραιοποίησης μιας πραγματικότητας που δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη και στον τομέα του Γ' ΚΠΣ, το ίδιο που κάνει γενικότερα στην οικονομία.

    Η οικονομία ως γνωστόν βουλιάζει, είπε και σημείωσε ότι τα ελλείμματα αυξάνονται με δραματικό ρυθμό, ο προϋπολογισμός δεν κλείνει, η κυβέρνηση κάνει πολιτική παροχών στην ουσία, παρά το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλάκης ισχυρίζεται το αντίθετο.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ίδιο γίνεται και με το Γ' ΚΠΣ και πως η πραγματικότητα υποκρύπτεται και παρουσιάζεται καλύτερη.

    "Η κυβέρνηση αυτή γαντζώνεται στην εξουσία με απελπισία και είναι αποφασισμένη να ξεπουλήσει τα πάντα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές που τις έχει χαμένες. Γι' αυτό όσο γρηγορότερα φύγει, όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο", κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2004, επισημαίνοντας ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ για άλλη μία φορά επανέλαβε τις γνωστές ανεδαφικές χωρίς επιχειρήματα θέσεις, τις οποίες προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι κριτήριο της Νέας Δημοκρατίας είναι η δική της πολιτική, που άσκησε πριν από 10 χρόνια και η οποία έχει οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, στασιμότητα, μείωση της απασχόλησης και σε μια πολύ μικρή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο Α' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι όλα αυτά, έχουν αλλάξει ριζικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ξέρει πολύ καλά όπως και όλος ο ελληνικός λαός ότι η ελληνική οικονομία σήμερα πηγαίνει πολύ καλά όχι μόνο σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχουμε ακόμα προβλήματα και πρέπει να φροντίσουμε συστηματικά να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό, την ανεργία και να εξαλείψουμε τα όποια φαινόμενα ακρίβειας παρουσιάζονται. Δίνουμε μια διαρκή μάχη. Απέναντι σε όλα αυτά, εκείνο το οποίο προβάλλει η ΝΔ είναι μια συνεχής καταγγελία των πάντων, μια απόρριψη της πραγματικότητας.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε, "θέλει να προβάλλει μια εικόνα γκρίζα, μια εικόνα απαισιοδοξίας μόνο και μόνο για να μπορέσει να θεμελιώσει την δική της πολιτική, η οποία θα είναι μια πολιτική ύφεσης, στασιμότητας και αύξησης της ανεργίας όπως 10 χρόνια πριν".

    "Γι' αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει να περάσει η άδικη εικόνα για την ελληνική οικονομία, ώστε να δώσει επιχειρήματα σε αυτούς που θέλουν πραγματικά τα πισωγυρίσματα και να δώσουν συνθήκες στασιμότητας όσο πολύ καλά ξέρουν", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [23] Επιβολή προστίμων σε πρατήρια για νοθευμένα καύσιμα

    22/7/2003 3:25:00 μμ

    Τσουχτερά πρόστιμα που κυμαίνονται από 30.000 μέχρι και 150.000 ευρώ επιβάλλονται σε οκτώ πρατήρια καυσίμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, μετά τους συστηματικούς ελέγχους που διενεργούν τους τελευταίους μήνες τα ειδικά κινητά συνεργεία ελέγχου του υπουργείου. Από τις αρχές του χρόνου ελέγχθηκαν 736 πρατήρια για τη διακίνηση βενζίνης και διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις, 627 πρατήρια ως προς τη διακίνηση πετρελαίου κίνησης και διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις.

    Πρόστιμα επιβλήθηκαν στα εξής πρατήρια:

    ΕΚΟ - Θηβών 32 -Πειραιά, 30.000 ευρώ Cyclon - Δημοσθένους 273 -Καλλιθέα, 70.000 ευρώ Ανεξάρτητο πρατήριο - Πετρουπόλεως &amp; Ιγνατίου 2 - Πετρούπολη, 30.000 ευρώ Aegean - Ελ. Βενιζέλου και 28ης Οκτωβρίου -Μέγαρα, 150.000 ευρώ, ΒΡ - Βασ. Ολγας 48 -Θεσσαλονίκη, 50.000 ευρώ, Ελίν - Γιαννιτσών 61 -Χαλκηδόνα Θεσ/νίκης, 57.000 ευρώ ΒΡ - Σικελιανού 5 -Ν. Ιωνία, 60.000 και Ανεξάρτητο πρατήριο - Βενιζέλου 347-Καλλιθέα, 150.000 ευρώ

    Τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν για πώληση νοθευμένης βενζίνης και υπέρβασης των ορίων θείου στο πετρέλαιο.

    [24] Στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος η εθνική πόλο

    22/7/2003 6:51:00 μμ

    Την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της πέτυχε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, η οποία προκρίθηκε στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Με βασικό όπλο την άμυνα, η ελληνική ομάδα επικράτησε 4-2 της αντίστοιχης των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα πλέον στα ημιτελικά, η εθνική μας καλείται να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ουγγαρία. Τα 7λεπτα του αγώνα: 0-1, 1-0, 1-0, 2-1.

    [25] Δρυμωνάκος και Δημοσχάκη προκρίθηκαν στα ημιτελικά

    22/7/2003 4:32:00 μμ

    Οι Ελληνες αθλητές κολύμβησης έδωσαν σήμερα δυναμικό παρών στη Βαρκελώνη. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος και η Ζωή Δημοσχάκη, όχι μόνο κατάφεραν να πετύχουν πανελλήνια ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα και τα 200μ. ελεύθερο αντίστοιχα, αλλά πήραν και το εισιτήριο για τα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους που θα γίνουν το απόγευμα (19.00). Ο 19χρονος Δρυμωνάκος, πήρε την πρώτη θέση στην 9η προκριματική σειρά με 1:57.83, που ήταν και η τέταρτη καλύτερη επίδοση των πρωινών προκριματικών (η κορυφαία από τον Αμερικανό Μάικλ Φέλπς με 1:55.70). Παράλληλα, ο Ελληνας πρωταθλητής συνέτριψε και το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος από πέρυσι (11/6/2002) στη Ρώμη, με 1:59.14.

    Από την πλευρά της, η 18χρονη Δημοσχάκη, μ' επίδοση 2:01.28 πέτυχε την 13η επίδοση των προκριματικών (5η στην 7η σειρά) και παράλληλα κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε η ίδια με 2:01.34.

    Αντίθετα, η Ελένη Κωστή με χρόνο 2:06.09 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του αγωνίσματος, καθώς βρέθηκε στην 39η θέση.

    [26] Επίσημη παρουσίαση του Ντέμη Νικολαΐδη

    22/7/2003 4:28:00 μμ

    Την πρώτη του ημέρα ως επίσημο μέλος της Ατλέτικο Μαδρίτης ζει ο Ντέμης Νικολαΐδης. Ο Ελληνας επιθετικός παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τη διοίκηση του ισπανικού συλλόγου, παρουσία εκατοντάδων οπαδών, που τον είδαν να κάνει και τα πρώτα του βήματα στον αγωνιστικό χώρο του "Βιθέντε Καλντερόν". "Θα μου λείψει πάρα πολύ η ΑΕΚ", ήταν η απάντηση του Νικολαΐδη σε ερώτηση τι θα πεθυμήσει πιο πολύ από την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση γιατί φεύγουν πολλοί μεγάλοι παίκτες από την χώρα μας, ανέφερε ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερες από την Ελλάδα.

    Οπαδός της ΑΕΚ και της Ατλέτικο από μικρό παιδί

    Ο Νικολαΐδης, φυσικά, μίλησε και για την νέα του ομάδα, αποκαλύπτοντας ότι ήταν οπαδός της Ατλέτικο από μικρό παιδί και δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για πρωτάθλημα.

    "Από μικρό παιδί ήμουν οπαδός της ΑΕΚ, αλλά και της Ατλέτικο. Δεν αποκλείεται να κάνω τατουάζ στον άλλο ώμο το σήμα της Ατλέτικο. Είναι πολύ μεγάλος σύλλογος στην Ισπανία και ήθελα να παίξω σε μια ομάδα τέτοιου βεληνηκούς. Παρακολουθώ τον Τόρες και πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό δίδυμο. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό, θα βάλω πολλά γκολ. Στόχος είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά γιατί να μην πάρουμε και το πρωτάθλημα;".

    [27] Στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Γκαγκαλούδης

    22/7/2003 4:17:00 μμ

    Στην απόκτηση του Γιάννη Γκαγκαλούδη προχώρησε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ο 26χρονος γκαρντ, που σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, μέχρι το καλοκαίρι του 1999 αγωνιζόταν στο Παλαιό Φάληρο, πριν "μετακομίσει" στη Δάφνη, όπου είχε την πρώτη του επαφή με την Α1. Από το 2001 έως και την τελευταία σεζόν, φορούσε τη φανέλα του Αρη, με τον οποίο έφτασε φέτος στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ, καθώς και μια... ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

    [28] Διαχωρίστηκαν τα σιαμαία κοριτσάκια

    22/7/2003 2:34:00 μμ

    Το διαχωρισμό των μόλις τεσσάρων μηνών σιαμαίων κοριτσιών από τη Νότια Κορέα που ήταν ενωμένα από τη σπονδυλική στήλη, πέτυχαν γιατροί στο νοσοκομείο Raffles της Σιγκαπούρης, δύο εβδομάδες μετά τον αποτυχημένο διαχωρισμό των αδελφών Μπιζανί από το Ιράν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Οι πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης κρίθηκαν καλύτερες για τις μικρούλες Σα-Ρανγκ Μιν και Τζι-Χίε Μιν, λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας τους.

    Ομάδα 10 χειρουργών προχώρησε στην επέμβαση στα βρέφη, υπό τον δρα Κιθ Γκοχ και τον δρα Γιανγκ Τσινγκ Γιου, αναπληρωτή διευθυντή του νοσοκομείου Raffles.

    Ο διαχωρισμός τους επετεύχθη ύστερα από επέμβαση που διήρκεσε μια ώρα και 40 λεπτά, ενώ η ιατρική ομάδα συνεχίζει το έργο της χωριστά στα δύο κοριστάκια.

    Η εγχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έξι με οκτώ ώρες και θα κοστίσει 50.000 δολάρια Σιγκαπούρης (28.751 δολάρια ΗΠΑ).

    Η Σα-Ρανγκ και η Τζι-Χίε γεννήθηκαν στις 3 Μαρτίου και ήταν ενωμένες στη σπονδυλική στήλη, στο ύψος της λεκάνης. Ο πατέρας των κοριτσιών, όπως γράφει η εφημερίδα Korea Times, είχε δηλώσει ότι οι γιατροί έδιναν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

    ''Η ιατρική ομάδα μου είπε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ξεπερνούσαν το 85% και ότι είναι έτοιμη για την επέμβαση''. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σιαμαίες από το Ιράν είχαν συναντήσει τα κοριτσάκια του στο νοσοκομείο. ''Οι αδελφές Μπιζανί μας έδωσαν κουράγιο'', είπε και παραδέχτηκε ότι έκλαψε με την ανακοίνωση του θανάτου τους.

    Η Λαντάν και η Λαλέχ πέθαναν διαδοχικά από ακατάσχετη αιμορραγία, μετά το διαχωρισμό τους και ύστερα από επέμβαση 52 ωρών, την πρώτη στα ιατρικά χρονικά για το διαχωρισμό ενήλικων σιαμαίων, ενωμένων από το κεφάλι.

    Η ανακοίνωση της επιτυχούς επέμβασης έκανε ν' ανεβούν οι μετοχές του ιατρικού ομίλου Raffles κατά 7,5% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 17:01:01 UTC