Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Διαστάσεις για τα απόρρητα έγγραφα
  • [02] Αναβάλλεται η κατάθεση τροπολογίας για τη ''Ν.Ο.Α''
  • [03] Συνέχεια επαφών Σκανδαλίδη για εκλογικό νόμο
  • [04] Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος... ψαράς
  • [05] Βανδαλισμοί σε Τράπεζα στο Περιστέρι
  • [06] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη-Παπαντωνίου-Γκαργκάνα
  • [07] Αίτημα Σ. Ξηρού για ακύρωση ομολογιών
  • [08] Αμπάς: ''Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του''
  • [09] Βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ στη Ναβάρα
  • [10] Δυσαρεστημένοι οι Βρετανοί από την πολιτική Μπλερ
  • [11] Συνάντηση Πάουελ - Γκιουλ στην Ουάσινγκτον
  • [12] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Κόσοβο
  • [13] Σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν
  • [14] Έφτασε η αποστολή της Ρεάλ στην Κίνα
  • [15] Ντικούδης: ''Είμαι ευχαριστημένος που υπέγραψα στη Βαλένθια''
  • [16] Μπάγερν: Aπόκτηση Ρόι Μακάϊ
  • [17] Κωπηλασία: Αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνών
  • [18] Στην Μάντσεστερ Σίτι ο Μπόσφελτ
  • [19] Τουρνουά Στάνφορντ: Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου
  • [20] Περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι
  • [21] Ακρως μυστική η προετοιμασία των γενεθλίων του Μικ Τζάγκερ

    [01] Κύπρος: Διαστάσεις για τα απόρρητα έγγραφα

    25/7/2003 10:56:00 πμ

    Διαστάσεις πέρνει η περίπτωση της απόρριψης απορρήτων εγγράφων, μετά και την ανεύρεση φακέλων στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας. Κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις εμμένοντας στη θέση ότι για την κατάσταση ευθύνεται η έλλειψη ενιαίας πολιτικής για τη διαχείριση εγγράφων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση απαντά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη και επιμένει στην ύπαρξη πολιτικών ευθυνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι πρόθεση του προέδρου Παπαδόπουλου είναι να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα απόρρητα έγγραφα, που είχαν απορριφθεί στα σκουπίδια έξω από το Υπουργείο Υγείας, αφού το μελετήσει και το συζητήσει με το Γενικό Εισαγγελέα.

    Πλήρη άγνοια του Υπουργού Παιδείας

    Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε την ανεύρεση και άλλων εγγράφων, στον περίβολο του Υπουργείου Παιδείας, μερικά από τα οποία παραλήφθηκαν από πολίτη και παραδόθηκαν στα γραφεία εφημερίδας.

    Ο εκπρόσωπος επέμεινε στη θέση ότι δεν υπήρχε πολιτική διαχείρισης εγγράφων και επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Υγείας παρέδωσε αρχείο, ενώ ο τέως Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες και καταστράφηκε το αρχείο του υπουργείου του.

    Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε πλήρη άγνοια για την ανεύρεση εγγράφων στον περίβολο του υπουργείου του και δήλωσε ότι δεν πετάχτηκε κανένας φάκελος από το γραφείο του.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως όταν παρέλαβε το υπουργείο, δεν υπήρχαν φάκελοι με απόρρητα έγγραφα και πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί αστυνομική έρευνα για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης επιβεβαίωσε ότι δεν παρέδωσε φακέλους στο νέο υπουργό.

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι τα απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν στο γραφείο του καταστράφηκαν με οδηγίες του, παρουσία δύο ατόμων και είπε ότι μάλλον οι δύο φάκελοι που βρέθηκαν θα πρέπει να βρίσκονταν στα χέρια άλλου.

    Ο τέως υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας στις παρατηρήσεις για έλλειψη ενιαίας πολιτικής στο θέμα της διαχείρισης εγγράφων, είπε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η απόρριψη απορρήτων εγγράφων σε δημόσιο χώρο και επέμεινε στη θέση ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για την υπουργό Υγείας.

    Απέρριψε ισχυρισμό της υπουργού Υγείας Ντίνας Ακελίδου ότι καταφέρθηκε εναντίον της ως γυναίκας, επισημαίνοντας ότι αυτό που είπε είναι ότι η κ. Ακκελίδου ως καλή νοικοκυρά φρόντισε να καθαρίσει τα ερμάρια του υπουργείου της.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κ. Ακκελίδου επικαλέστηκε την υποστήριξη γυναικείων οργανώσεων, ο κ. Χάσικος είπε ότι δεν χωρούν κλαψουρίσματα και δεν γίνονται εκπτώσεις για δημόσια πρόσωπα.

    Η κ. Ακκελίδου κατηγόρησε τον κ. Χάσικο ότι βιάστηκε να τη δικάσει και να την καταδικάσει, αποδίδοντάς της πολιτικές ευθύνες προτού ολοκληρωθεί η έρευνα για τα έγγραφα.

    Ο πρώην υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι αυτό που συνέβη με την κ. Ακκελίδου θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε.

    Έδωσε οδηγίες, είπε και έδειξε εμπιστοσύνη, αλλά παραμένει το γεγονός ότι τα έγγραφα έφυγαν από το γραφείο της και αντί να καταστραφούν κατέληξαν στις σακούλες των σκουπιδιών.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι θεώρησε υποχρέωσή του να αφήσει το αρχείο του Υπουργείου στη διάδοχό του, για να μπορεί να προστρέχει σε έγγραφα όταν ανακύπτουν θέματα προς συζήτηση.

    Τα έγγραφα βρέθηκαν...

    Τα έγγραφα βρήκε πριν από λίγες ημέρες πολίτης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης τα παρέδωσε στην εφημερίδα "Πολίτης", από όπου τα παρέλαβε η Αστυνομία.

    Ο πολίτης υποστήριξε ότι τα έγγραφα βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστο δύο με τρεις εβδομάδες.

    Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ανδρέας Παράσχος τόνισε πως ο πολίτης αποφάσισε να τα παραδώσει στην εφημερίδα μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τα έγγραφα του υπουργείου Υγείας.

    Τα έγγραφα περιέχονταν σε δύο φακέλους με την ένδειξη ''Υπουργείο Παιδείας''.

    Στο μεταξύ, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε, ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα έγγραφα που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών έξω από το Υπουργείο Υγείας.

    [02] Αναβάλλεται η κατάθεση τροπολογίας για τη ''Ν.Ο.Α''

    Πηγή: ΑΠΕ 25/7/2003 9:30:00 πμ

    Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετατίθεται τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ίδρυση και τους όρους λειτουργίας της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ν.Ο.Α). Η μικρή αυτή μετάθεση κρίθηκε αναγκαία, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συζητήσεων με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Έτσι ο πιθανότερος χρόνος κατάθεσης της τροπολογίας προσδιορίζεται για την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών και έτσι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί.

    [03] Συνέχεια επαφών Σκανδαλίδη για εκλογικό νόμο

    25/7/2003 8:24:00 πμ

    Με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές και όχι σ' αυτές που θα έρθουν, συνεπώς δεν υπάρχει δικαιολογία από κανέναν για μη συμμετοχή σε διάλογο, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Την Πέμπτη, ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος επανέλαβε την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στο διάλογο.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της ΝΔ.

    [04] Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος... ψαράς

    25/7/2003 10:35:00 πμ

    Μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας βρέθηκαν στην κατοχή 50χρονου ψαρά, Κοσμά Κραμβουσιανού, στους Λειψούς. Η σύλληψη του ψαρά έγινε την Πέμπτη και σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Κω. Από τις ανακρίσεις των αστυνομικών προέκυψε ότι τα εκρηκτικά ο Κραμβουσιανός τα χρησιμοποιούσε για παράνομη αλιεία. Ολα τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν και εξετάζονται από ειδικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτιμηθεί η παλαιότητά τους. Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του Κραμβουσιανού είναι έξι σωζόμενοι πήλινοι αμφορείς, ένας ακέραιος οξυπύθμενος αμφορέας, ένα τμήμα οξυπύθμενου αμφορέα, πέντε πήλινα σφονδύλια, ένα πήλινο μυροδοχείο, τμήμα μαρμάρινου κίονα, ένας σχεδόν ακέραιος πήλινος αμφορέας και πολλά άλλα. Εκτιμάται ότι τα εν λόγω αντικείμενα, ο συλληφθείς έχει ανασύρει από τη θάλασσα, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχαία ναυάγια.

    [05] Βανδαλισμοί σε Τράπεζα στο Περιστέρι

    25/7/2003 9:05:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ομάδα δραστών στις 2 τα ξημερώματα έσπασε με πέτρες και με ξύλα τις τζαμαρίες του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας επί της οδού Θηβών και Σαγκαρίου, στο Περιστέρι και ακολούθως έριξε μέσα βόμβες μολότοφ. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, καθώς και σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά απο το υποκατάστημα. Αγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό δηλώνοντας ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση ''Επαναστατικοί Πυρήνες''.

    [06] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη-Παπαντωνίου-Γκαργκάνα

    25/7/2003 8:28:00 πμ

    Σύσκεψη για το μέλλον των Τραπεζών Γενικής, Αττικής, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και για θέματα οικονομίας πραγματοποιείται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα.

    [07] Αίτημα Σ. Ξηρού για ακύρωση ομολογιών

    25/7/2003 9:43:00 πμ

    Την ακύρωση των προανακριτικών ομολογιών του ζήτησε ο Σάββας Ξηρός από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε το πρωί, υπακούοντας την προτροπή του προέδρου να παραστεί στη δικαστική αίθουσα, στη δίκη των κατηγορούμενων για την υπόθεση της 17Ν. Ο Ξηρός, ο οποίος για πολλές μέρες δεν εμφανιζόταν στο δικαστήριο, ισχυρίζεται ότι οι προανακριτικές ομολογίες του είναι αποτέλεσμα ψυχότροπων ουσιών που του χορηγούσαν κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό. Μέχρι στιγμής ο κατηγορούμενος δεν έχει διευκρινήσει αν θα απολογηθεί στο δικαστήριο ή αν θα παραμείνει σιωπηλός σε περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί από το δικαστήριο. Εάν ο Σάββας Ξηρός δεν απολογηθεί τελικά θα ακολουθήσει η απολογία του αδελφού του Χριστόδουλου Ξηρού.

    Κατά το χθεσινό άνοιγμα των απολογιών ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέμεινε στον πολιτικό χαρακτήρα της δράσης της οργάνωσης εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις ενέργειες των συντρόφων του.

    Χθες, ο Σάββας Ξηρός γνωστοποίησε στο δικαστήριο μέσω του συνηγόρου του Γιώργου Αγιοστρατίτη ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει να απολογηθεί αφού το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος των προανακριτικών απολογιών του.

    Αν δηλαδή θα τις κάνει δεκτές ή θα τις θεωρήσει άκυρες υιοθετώντας τον ισχυρισμό του οτι είναι προϊόν ψυχολογικής βίας που του ασκήθηκε. Ο Ξηρός υπέβαλε επίσης αίτημα να απολογηθεί στο τέλος και όχι στη σειρά του, ώστε να συνεκτιμήσει οπως διαμήνυσε ορισμένα πράγματα.

    Στο αίτημα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, οι οποίοι είπαν στο δικαστήριο ότι αν ο Σάββας Ξηρός απολογηθεί τελευταίος τότε η δίκη θα αρχίσει από την αρχή.

    [08] Αμπάς: ''Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του''

    25/7/2003 8:17:00 πμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο. Επισκεπτόμενος για πρώτη φορά τις ΗΠΑ με την επίσημη ιδιότητά του, και δίνοντας ένα στίγμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με βάση το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό και ως "οδικό χάρτη".

    ''Πρέπει να γίνουν θαρραλέα βήματα''

    Μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, ο Μαχμούντ Αμπάς σε ομιλία του επισήμανε πως το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και να παγώσει τις εργασίες για την ανέγερση του τοίχους ασφαλείας στα όρια της Δυτικής Οχθης.

    Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ο Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε ότι από την αρχή, η προσέγγιση του Ισραήλ στο ειρηνευτικό σχέδιο, ''ήταν ενδεικτική διστακτικής υλοποίησης'' του οδικού χάρτη. ''Χωρίς θαρραλέα βήματα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε'', πρόσθεσε.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς πέρασε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον κάνοντας επαφές με επιτροπές του Κογκρέσου και με εβραϊκές οργανώσεις, με θέμα το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005, αλλά ο Αμερικανός υπουργός, Κόλιν Πάουελ, ανέφερε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    [09] Βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ στη Ναβάρα

    25/7/2003 9:13:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά σε βομβιστική επίθεση την Πέμπτη το πρωί στην Εστέλα της Ναβάρας, στη βόρεια Ισπανία, μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Το ισπανικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο που στεγάζει το δικαστήριο της πόλης. Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, άγνωστος που υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την ΕΤΑ, είχε προειδοποιήσει δέκα λεπτά νωρίτερα με τηλεφώνημά του για την βομβιστική επίθεση.

    [10] Δυσαρεστημένοι οι Βρετανοί από την πολιτική Μπλερ

    25/7/2003 9:01:00 πμ

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί ψηφοφόροι δεν πιστεύουν αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov δείχνει συγκεκριμένα ότι το 47% των Βρετανών δεν πιστεύει στα όσα λέει ο Τόνι Μπλερ, ενώ το 68% συμφωνεί με την εκτίμηση ότι "υπάρχει μία κουλτούρα απάτης στην καρδιά της κυβέρνησης". Παρόλο που η κυβέρνηση Μπλερ εξασφάλισε με άνεση μία δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2001, σήμερα το 65% των Βρετανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον δρόμο της και δεν ελέγχει τις εξελίξεις.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με δείγμα 2.219 εκλογέων, μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου, ύστερα από μία περίοδο έντονων πιέσεων που δέχθηκε η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίον χειρίσθηκε τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί αξιόπιστη την κυβέρνηση και το 63% δηλώνει δυσαρεστημένο από το έργο που έχει να παρουσιάσει ο Τόνι Μπλερ.

    [11] Συνάντηση Πάουελ - Γκιουλ στην Ουάσινγκτον

    25/7/2003 8:18:00 πμ

    Το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, η παροχή δανείου για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν τα κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε η ωριαία συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική", σημειώνοντας ότι στην διάρκειά της συζητήθηκαν "μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, όπως η κατάσταση στην Κύπρο, ενώ μιλήσαμε εκτενώς και για τη Μέση Ανατολή".

    Εκτενή αναφορά Πάουελ στο Κυπριακό

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να σημειώσει τις διαφορές που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν, ως ένα βαθμό, σκιάσει τις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η συμμαχία των δυο χωρών διαρκεί περισσότερο από πενήντα χρόνια και παραμένει ισχυρή.

    Επισήμανε ότι συζητήθηκε "η πιθανότητα στρατιωτικής συμβολής από την Τουρκία" με την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, ενδεχόμενο που, όπως τόνισε ο κ. Πάουελ, εξετάζεται σοβαρά από την τουρκική κυβέρνηση.

    "Θα επιθυμούσαμε μια απόφαση το συντομότερο δυνατό, αλλά εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να κρίνει", σημείωσε ο κ. Πάουελ περιοριζόμενος να εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Γκιουλ τον διαβεβαίωσε πως το ζήτημα θα εξεταστεί το συντομότερο.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι την όλη προσπάθεια θα διευκόλυνε τα μέγιστα η υλοποίησή της υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάουελ έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό με την οποία κατέστησε σαφή την αμερικανική θέση στο ζήτημα. Οπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε θετικά στον Τούρκο υπουργό για την πρόταση που έχει μείνει στο τραπέζι από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τον ενθάρρυνε να εργαστεί με τον κ. Ντενκτάς, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν και με τις δύο πλευρές. Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε στον κ. Γκιουλ την ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία που ήδη υπάρχει, ωστόσο επεσήμανε ότι "δεν υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες".

    [12] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Κόσοβο

    25/7/2003 9:09:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενα άτομο σκοτώθηκε και τέσσερα τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης από βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Κοσόβσκα Μιτροβίστα του βορείου Κοσόβου. Οι βόμβες εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών από ένα γκρι όχημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNMIK Αντρέα Αντζέλι. Το επεισόδιο σημιείωθηκε στο νότιο τομέα της Μιτροβίτσα που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα το κίνητρο αυτής της επίθεσης.

    [13] Σεισμική δόνηση στην Ταϊβάν

    25/7/2003 8:51:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στη βορειοανατολική Ταϊβάν, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το επίκεντρο της δόνησης, που έγινε στις 11.10 το πρωί (τοπική ώρα), εντοπίζεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Ιλάν, στη βορειοανατολική ακτή και σε βάθος 101 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Ταϊπέι. Οι σεισμοί είναι τακτικό φαινόμενο στην Ταϊβάν, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πλέον σεισμογενή σημεία του Ειρηνικού.

    [14] Έφτασε η αποστολή της Ρεάλ στην Κίνα

    25/7/2003 11:10:00 πμ

    Στο αεροδρόμιο του Κουνμινγκ προσγειώθηκε την Πέμπτη λίγο μετά τις 7 το πρωί, το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία θα πραγματοποιησει περιοδία στην Ασία, δίνοντας σειρά φιλικών αγώνων. Στην αποστολή των πρωταθλητών Ισπανίας, μετέχουν όλα τα "αστέρια" της "βασίλισσας" και πιο συγκεκριμένα, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ρονάλντο, ο Ραούλ, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Λουίς Φίγκο.

    Επιτήρηση από ειδικό ''μηχανισμό ασφαλείας''

    Στο αεροδρόμιο, οι διάσημοι ποδοσφαιριστές, έτυχαν θερμής υποδοχής από εκπροσώπους κοινοτήτων της πόλης Γιουνάν, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακά ενδύματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής της στο Κουνμινγκ, η αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης, θα "επιτηρείται" διακριτικά από ειδικό "μηχανισμό ασφαλείας".

    [15] Ντικούδης: ''Είμαι ευχαριστημένος που υπέγραψα στη Βαλένθια''

    25/7/2003 11:48:00 πμ

    Λίγες ώρες, αφού πάτησε το πόδι του στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην πόλη των πορτοκαλιών, την Βαλένθια, ο Δήμος Ντικούδης αισθανόταν ήδη σαν στο σπίτι του. Αφού πρώτα πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ υπέγραψε συμβόλαιο που θα του αποφέρει 1 εκατ. ευρώ ετησίως και με ένα τεράστιο χαμόγελο δήλωσε στους Ισπανούς εκπροσώπους του Τύπου κατά την επίσημη παρουσίασή του: "Εδώ είναι το μέρος που ήθελα να είμαι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που υπέγραψα στη Βαλένθια. Θεωρώ ότι η Λίγκα ΑCB είναι πιο ισχυρή στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ επιδεικνύοντας στους φωτογράφους τη νέα του φανέλα με το Νο 21.

    ''Το νέο μας απόκτημα έχει κερδίσει... στην Ελλάδα''

    Στη συνέχεια, ο Δήμος Ντικούδης που θα έχει συμπαίκτη του και τον Μάρκο Πόποβιτς, αναλώθηκε στα τετριμένα υποσχόμενος σε διοίκηση, προπονητικό τιμ και βέβαια τους φιλάθλους της Πάμεσα πως "θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχει θέσει η νέα μου μπασκετική οικογένεια".

    Ο Δήμος Ντικούδης παρουσιάστηκε ειλικρινής όσον αφορά στην κρυφή του ελπίδα να αγωνιστεί κάποτε στο ΝΒΑ: "Αν έχω κάποια πρόταση από το ΝΒΑ σίγουρα θα την εξετάσω, αλλά προς το παρόν θέλω να βρίσκομαι εδώ μαζί σας και μόνο αυτό έχω στο μυαλό μου".

    Ο τεχνικός της Βαλένθια, Πάκο Ολμος, αφού πρώτα εξήρε τις ικανότητές του Ελληνα διεθνή μέσα στη ρακέτα τόσο στο σκοράρισμα όσο και στα ριμπάουντ, σχολίασε: "Το νέο μας απόκτημα έχει κερδίσει σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα, έχει κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα και είναι κολώνα για την Εθνική Ελλάς. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται άλλες συστάσεις".

    Σε μια προσπάθεια μάλιστα να προστατεύσει τον Ντικούδη από συγκρίσεις με τον προκάτοχό του Μπέρναρντ Χόπκινς, έναν παίκτη ίνδαλμα στη Βαλένθια, ο Ολμος τόνισε στους δημοσιογράφους: "Είναι διαφορετικοί παίκτες και δεν αρμόζει σε κανέναν από τους δύο να υπόκειται σε συγκρίσεις".

    Ο Δήμος Ντικούδης θα αναχωρήσει την Πέμπτη για Αθήνα και εν συνεχεία θα ταξιδέψει για το Μέτσοβο, όπου τον περιμένει ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης και οι συμπαίκτες του στην Εθνική.

    [16] Μπάγερν: Aπόκτηση Ρόι Μακάϊ

    25/7/2003 11:36:00 πμ

    Σε μία από τις πιό ουσιαστικές μεταγραφές της τρέχουσας περιόδου προχώρησε η διοίκηση της Μπάγερν, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα "L' Equipe", οι Βαυαροί απέκτησαν τον Ρόι Μακάϊ. Στο σχετικό κείμενο προστίθεται πως οι πρωταθλητές Γερμανίας συμφώνησαν με τους διοικούντες την Κορούνια σ' ένα ποσό της τάξης των 21 εκατομμυρίων ευρώ, για την απόκτηση του Ολλανδού επιθετικού, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της πριμέρα ντιβιζιόν. Εφόσον ολοκληρωθεί και τυπικά αυτή η μεταγραφή, η ενίσχυση της Μπάγερν είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δημιουργεί "γραμμή κρούσης", εξαιρετικά επικίνδυνη. Εκτός του 28χρονου Μακάϊ, οι "κόκκινοι" διαθέτουν τον Τζιοβάνε Ελμπερ, τον Κλαούντιο Πιζάρο και τον Ρόκε Σάντα Κρουζ, μία τετράδα που είναι ικανή να διασπάσει οποιαδήποτε άμυνα και να σκοράρει

    "κατά βούληση".

    [17] Κωπηλασία: Αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνών

    25/7/2003 11:26:00 πμ

    Στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνών, που έχει καθιερωθεί με την ονομασία TNC για αθλητές κι αθλήτριες μέχρι 23 ετών, ρίχνονται την Πέμπτη το απόγευμα στο Βελιγράδι, τέσσερα ελληνικά πληρώματα. Για τους έξι μάλιστα από τους οχτώ συνολικά αθλητές που θα αγωνιστούν το Σαββατοκύριακο στο TNC, ο αγώνας αυτός αποτελεί και την πρόβα τζενεράλε ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων, που θα διεξαχθεί στο νέο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά από τις 6 ως τις 9 Αυγούστου.

    Οι αθλητές αυτοί είναι οι: Γκουντούλας Απόστολος- Γκουντούλας Νίκος (διπλό σκίφ) και Κουρκούμπας Απόστολος- Ζαφείρης Λυκούργος- Τσίλης Γιάννης-Τσούσης Πανταζής (τετράκωπος άνευ εφήβων).

    Την ελληνική ομάδα στην πρωτεύουσα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου συμπληρώνουν οι Γεωργία Δημάκου που θα αγωνιστεί στις σκίφ ελ.βαρών και η Παρασκευή Δημητριάδη που θα πάρει μέρος στο σκίφ.

    Στην σημερινή πρώτη μέρα θα αγωνιστούν στα προκριματικά μόνο η τετράκωπος και το σκίφ αφού στα συγκεκριμένα αγωνίσματα οι συμμετοχές είναι πάνω από 12.

    [18] Στην Μάντσεστερ Σίτι ο Μπόσφελτ

    25/7/2003 11:24:00 πμ

    Την μεταγραφή που είχε υποσχεθεί ο προπονητής της ομάδας Κέβιν Κίγκαν πραγματοποίησε την Πέμπτη η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Κίγκαν, σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες, είχε επισημάνει πως η Σίτι θα ενισχυθεί στα χαφ με την απόκτηση ενός έμπειρου ποδοσφαιριστή. Σήμερα λοιπόν η διοίκηση του συλλόγου ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Πολ Μπόσφελτ από τη Φέγενορντ. Ο 33χρονος Μπόσφελτ, που αγωνιζόταν τα τελευταία έξι χρόνια στην ομάδα του Ρότερνταμ, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων με τη Σίτι.

    Ο Κίγκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του παίκτη δήλωσε: "αποκτήσαμε έναν διεθνή ποδοσφαιριστή του οποίου η εμπειρία θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα μας. Μπορεί να είναι 33 χρόνων, όμως είναι ενθουσιασμένος με τη μεταγραφή του και σας διαβεβαιώνω πως δεν βρίσκεται εδώ για να συμπληρώσει ένσημα".

    [19] Τουρνουά Στάνφορντ: Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου

    25/7/2003 11:09:00 πμ

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Λένα Δανιηλίδου δεν κατάφερε να προκριθεί στον Γ' γύρο του Διεθνούς τουρνουά, που διεξάγεται στο Στάνφορντ των ΗΠΑ, με συνολικά έπαθλα 635.000 δολλαρίων. Η πρωταθλήτρια μας που βρίσκεται στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ηττήθηκε από την Ιταλίδα Φραντζέσκα Σκιαβόνε (Νο 32 στον κόσμο) με 6-3, 6-2 και αποκλείστηκε από τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    [20] Περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι

    25/7/2003 10:00:00 πμ

    Σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, από 56 το 2002, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ρομαντικοί τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο, συντροφιά με τις εκδηλώσεις που θα οργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Τρίτη 12 Αυγούστου. Στους περισσότερους χώρους, από την Ακρόπολη μέχρι τη Σαμοθράκη και από τη Ρωμαϊκή Αγορά έως την Αμφίπολη Σερρών, θα φιλοξενηθούν μουσικές εκδηλώσεις ενώ για πρώτη χρονιά φέτος, ανοιχτοί για όσους θέλουν να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο θα είναι οι χώροι του Σταδίου των Δελφών, το Κάστρο Πλαταμώνα, το Κάστρο της Πύλου, το Δίον Πιερίας, το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και πολλοί άλλοι.

    [21] Ακρως μυστική η προετοιμασία των γενεθλίων του Μικ Τζάγκερ

    25/7/2003 9:27:00 πμ

    Ο βασιλιάς των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ θα σβήσει τα 60 κεράκια της τούρτας του το Σάββατο σε μια ειδική βραδιά που διοργανώνεται με κάθε μυστικότητα. Ο Σερζ Γκριμό, διοργανωτής της συναυλίας που θα δώσουν το βράδυ της Κυριακής οι Ρόλινγκ Στόουνς στην Πράγα, στο πλαίσιο της περιοδείας τους ''Forty Licks'' ήταν αρκετά φειδωλός ίσως και παραπλανητικός προς τους δημοσιογράφους: ''Δεν ξέρουμε ούτε πού, ούτε πότε θα γίνει η γιορτή ή κι αν θα γίνει γιορτή''. Ακόμη και ένας από τους σίγουρους καλεσμένους, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, φίλος και θαυμαστής από τα παλιά του βρετανικού συγκροτήματος θα μάθει την τελευταία στιγμή τις λεπτομέρειες της γιορτής στην οποία θα μετέχει, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός τους.

    ''Ο Χάβελ έχει ήδη διαλέξει το δώρο των γενεθλίων αλλά δεν μπορώ να σας πω τίποτε παραπάνω. Θα είναι έκπληξη'', είπε ο γραμματέας του πρώην δραματουργού.

    Ωστόσο ορισμένες λεπτομέρειες διέρρευσαν στο Τύπο, όπως για παράδειγμα ότι η επιλογή των προσκεκλημένων εξαρτάται μόνο από τον εορτάζοντα και ότι ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος. Ακόμη και οι σερβιτόροι θα στέκονται μακριά.

    Το πολυτελές εστιατόριο ''Hergetova cihelna'' που στεγάζεται σε παλιό οίκημα με στυλ μπαρόκ με μια υπέροχη θέα στη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου, ίσως να φιλοξενήσει την εορταστική εκδήλωση.

    Πριν από τη συναυλία που θα δοθεί σε ανοικτό χώρο, κοντά στο κέντρο της πόλης, θα διοργανωθεί έκθεση ζωγραφικής με έργα του κιθαρίστα Ρον Γουντ.

    Το Βρετανικό συγκρότημα φθάνει στην τσεχική πρωτεύουσα αύριο το απόγευμα, για τέταρτη φορά από το 1990, όταν είχε πρωτοσυναντήσει τον Χάβελ, ο οποίος μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το Δεκέμβριο του 1989 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 July 2003 - 9:23:13 UTC