Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει λύσεις''
  • [02] Κυπριακό: Για συνεταιρισμό μιλά ο Γκιουλ

    [01] Σημίτης: ''Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει λύσεις''

    Πηγή: ΝΕΤ 26/7/2003 10:09:00 μμ

    Δέσμευση της κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τονίζει ο πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, που παραχώρησε στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής". Στη συνέντευξη ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι παραμένει ως κυβερνητική προτεραιότητα η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ενώ επισημαίνει πως δεν γίνεται να ενισχυθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες χωρίς να υπάρξει ακόμα περισσότερη ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός προσκαλεί τους πολίτες να συγκρίνουν τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτές της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών.

    Προτεραιότητα να μειωθούν φτώχια και ανισότητες

    Το Σεπτέμβριο στην Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το χάρτη της πραγματικής σύγκλισης και μέχρι τότε οι Υπουργοί με εντολή του κ. Σημίτη θα έχουν έτοιμο το σχεδιασμό των τομέων ευθύνης τους.

    "Με τη Χάρτα θα δεσμευτούμε σε συγκεκριμένες περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες και το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αλλά αναδιανομή χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται", λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

    Σημαντική η επόμενη τετραετία

    Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτηρίζει σημαντική την επόμενη τετραετία για την πορεία της χώρας και επισημαίνει ότι μόνο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που έχει πρόγραμμα και θέσεις, μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και όχι η Ν.Δ., όπως τονίζει και διερωτάται:

    "Ποιος μπορεί καλύτερα να κάνει πράξη την πραγματική σύγκλιση; Ο αυτόματος πιλότος της Νέας Δημοκρατίας; Ποιος μπορεί να νοιαστεί για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη; Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και η πρακτική;"

    ''Δεν είμαστε κόμμα παραγόντων''

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι παραμένει η κεντρική πολιτική δύναμη της χώρας, προσθέτοντας πως οφείλει να συνεχίσει να συνθέτει σε πολιτική την προσωπική φιλοδοξία για ευημερία με την ανάγκη για κοινωνική συνοχή.

    "Όποτε ένα κόμμα χάνει αυτή την ισορροπία κινδυνεύει να μετατραπεί σε κόμμα παραγόντων. Δηλαδή σε συντηρητικό κόμμα, ή σε κόμμα διαμαρτυρίας. Δηλαδή σε κόμμα που δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά στη διακυβέρνηση και τις πολιτικές εξελίξεις", αναφέρει ο κ. Σημίτης.

    Με όρους η Τουρκία στην Ε.Ε.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αρκεί όμως η ίδια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε απέναντι στην Ε.Ε.

    [02] Κυπριακό: Για συνεταιρισμό μιλά ο Γκιουλ

    Πηγή: ΑΠΕ 26/7/2003 7:45:00 μμ

    Στο Κυπριακό θα πρέπει πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Απτουλλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Γκιούλ, που συνεχίζει τις επαφές του στις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση. Στο εθνικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης, είπε, θα ακολουθηθεί ειρηνευτική εξωτερική πολιτική για ένα συνεταιρισμό στην Κύπρο που θα βασίζεται στην ίση κυριαρχία με την αποδοχή των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της οργάνωσης των Τούρκων εποίκων Νουρί Τσεβικέλ δήλωσε ότι οι έποικοι αναμένουν τη λύση του Κυπριακού για να επιλυθούν και τα προβλήματά τους, λέγοντας ότι έχουν αντιληφθεί πως οι περιουσίες που τους δόθηκαν ανήκουν στους Ελληνοκυπρίους.

    ''Το καθεστώς Ντενκτάς έλεγε ψέματα. . .''

    Ο Νουρί Τσεβικέλ κατηγόρησε το Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, αλλά συνέχιση του "στάτους κβο".

    Είπε επίσης ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση και τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις περιουσίες τους, οι έποικοι αντιλήφθηκαν ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών αυτών.

    Μετά τις 23 του περασμένου Απριλίου, πρόσθεσε, οι έποικοι κατάλαβαν ότι το καθεστώς Ντενκτάς τους έλεγε ψέματα όταν τους έδιδε τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων και ότι οι τίτλοι των σπιτιών και των περιουσιών βρίσκονται στα χέρια τους. ''Αυτοί οι τίτλοι, που έχουν οι Ελληνοκύπριοι, πρόσθεσε, είναι έγκυροι''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 July 2003 - 20:53:18 UTC