Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Ε.Γ. για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Μήνυσε ο ΔΣΑ τη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [03] Πρόστιμα για παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Κωνσταντόπουλου
  • [05] Κέρκυρα: Έκλεισε ο δήμος το μπαρ των ''οργίων''
  • [06] Αναβολή δίκης για τον πλοίαρχο του ιπτάμενου δελφινιού
  • [07] Την πολιτική ευθύνη για τα έγγραφα ανέλαβε ο Τ. Παπαδόπουλος
  • [08] Κοντά στους πυροσβέστες ο πρωθυπουργός
  • [09] Συμφωνία ΕΕ και ΝΑΤΟ για τα Δ.Βαλκάνια
  • [10] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις και αντιδράσεις
  • [11] Ενσταση και από τον Χριστόδουλο Ξηρό
  • [12] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Αυστρίας-Ισραήλ
  • [13] Βρετανία: Φως σε πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας ανηλίκου
  • [14] Αλγερία: Νεκρή Γερμανίδα τουρίστρια-όμηρος
  • [15] Στην Τουρκία ο Σύρος πρωθυπουργός
  • [16] Νέες αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Νίξον στο Γουότεργκεϊτ
  • [17] Διεθνής διάσκεψη για τρομοκρατία, έγκλημα, διαφθορά
  • [18] Αυξάνονται τα θύματα συζυγικής βίας στην Ισπανία
  • [19] Φωτιά σε πετρελαιαγωγό στο νότιο Ιράκ
  • [20] Προσλήψεις στις μονάδες ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας το Σεπτέμβριο
  • [21] Στον β' γύρο του Acura Classic πέρασε η Δανιηλίδου
  • [22] Αρχή με ντέρμπι
  • [23] Δωρεάν μετακίνηση εθελοντών για τα test-events
  • [24] Μείωση κρουσμάτων του καρκίνου στην Ευρώπη

    [01] Συνεδρίαση Ε.Γ. για τον εκλογικό νόμο

    29/7/2003 7:17:00 μμ

    O εκλογικός νόμος βρίσκεται απόψε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε το πρωί ο πρωθυπουργός ενώ αργά το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα παραστεί και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τη Δευτέρα ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων και είχε το μεσημέρι συνάντηση και με τον πρωθυπουργό. Ανακοίνωση για τις ενστάσεις του Απόστολου Κακλαμάνη, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο Τύπου της Βουλής.

    Ανακοίνωση της Βουλής

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα όσα είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης τροφοδοτούν το διάλογο και όχι τις διαμάχες.

    "Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αντιδικεί με κανέναν, ούτε φυσικά με την κυβέρνηση, που ως βουλευτής στηρίζει με την ψήφο του. Πιστεύει πάντα στο διάλογο, συμμετέχει στην προκειμένη περίπτωση σε αυτόν, και ελπίζει, ότι από αυτό το διάλογο θα προκύψει η καλύτερη δυνατή σύνθεση και για το νέο εκλογικό νόμο".

    Την ίδια ώρα, στη ΝΔ, επιμένουν να χαρακτηρίζουν το διάλογο για τον εκλογικό νόμο παρωδία, ενώ προετοιμάζουν πυρετωδώς τη φθινοπωρινή αντεπίθεση της Ν. Δ, με άξονα τη χάρτα του πολίτη.

    Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με το Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την προσπάθεια που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε το αυτονόητο της συνεργασίας και της συμπαράστασης στο έργο του νέου γραμματέα, τονίζοντας την ανάγκη ενός ανοιχτού, δημοκρατικού και ανταποκρινόμενου στις επιταγές της εποχής μας κόμματος.

    Υπενθύμισε επίσης ότι αντίστοιχες προτάσεις για το κόμμα είχε κάνει και στο παρελθόν με στόχο την προώθηση ενός κόμματος άμεσης δημοκρατίας.

    [02] Μήνυσε ο ΔΣΑ τη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ

    29/7/2003 5:28:00 μμ

    Δημήτρης Παξινός

    Με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε χτες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, για παραβάσεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράκ την Ανοιξη του 2003 παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου μαζί με ομάδα νομικών επιστημόνων ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός. Παραβρέθηκαν ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Μυλωνόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χ. Αργυρόπουλος και η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκρότηση του αναγκαίου υλικού (13 κασέτες, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, κ.λπ.), αλλά και στη σύνταξη και νομική θεμελίωση της μηνυτήριας αναφοράς, που στρέφεται κατά των Βρετανών υπευθύνων, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και όσων άλλων έδιναν ή εκτελούσαν εντολές αυτών, για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Τεράστιες οι ευθύνες του δικαστηρίου''

    Ο κ. Παξινός τόνισε, ότι οι ευθύνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι πλέον τεράστιες έναντι της ανθρωπότητας. Ακόμα, είπε ότι ο Εισαγγελέας της Χάγης αντιμετώπισε θετικά την ενέργεια του ΔΣΑ μετά την παρουσίαση του αποδεικτικού υλικού, παρά την αρχική δυστοκία που είχε δείξει έναντι της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Επισήμανε επίσης στον εισαγγελικό λειτουργό, ότι στην Ελλάδα δικάστηκαν ακόμα και οι αρχαίοι θεοί, όπως και ότι σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η θεά Θέμιδα, που συμβολικά έχει κλειστά τα μάτια για να μην κάνει διακρίσεις, όπως πρέπει να πράττει και κάθε δικαστήριο.

    Παράλληλα, ο κ. Παξινός τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του ΔΣΑ έχει ηθικό και νομικό χαρακτήρα, καθώς ο Σύλλογος δεν ασκεί, όπως είναι γνωστό, πολιτική. Ακόμα, επισήμανε ότι "τολμώντας, εκτελέσαμε το χρέος μας και θα συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν και συνεργοί", αφού "κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου".

    Διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για αυτό "αναζητούνται οι ένοχοι για να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου", πρόσθεσε ο κ.Παξινός.

    ''Κραυγαλέες οι παραβιάσεις και τα εγκλήματα πολέμου''

    Η στιγμή είναι ιστορική, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου και υποστήριξε πως "Θα κριθεί το μέλλον της ανθρωπότητας και δεν θα πρέπει να μείνει κανείς ατιμώρητος για την αθλιότητα αυτή, όσο ψηλά και αν είναι".Πάντως, ο κ.Παξινός δεν έκρυψε ότι "υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην ενέργεια αυτή".

    Ο Χ. Αργυρόπουλος είπε, ότι η μηνυτήρια αναφορά είναι απολύτως τεκμηριωμένη και στοιχειοθετούνται τα εγκλήματα, που αναφέρονται σε αυτήν. Εξέφρασε την ελπίδα, ότι η αναφορά θα θεωρηθεί παραδεκτή από το διεθνές δικαστήριο και αυτό θα εισέλθει στην ουσία της. Ο Χ. Μυλωνόπουλος ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία που ακολουθείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ δεν απέκλεισε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως και αξιωματούχοι άλλων χωρών, που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στον επίμαχο πόλεμο κατά του Ιράκ (στρατεύματα, μαχητικά αεροσκάφη, κ.λπ.) μπορεί να θεωρηθούν ως συνεργοί ή συναυτουργοί των Βρετανών και να παραπεμφθούν μαζί στο διεθνές δικαστήριο.

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε, ότι ο ΔΣΑ θα συνεχίσει να επεξεργάζεται στοιχεία από τον πόλεμο στο Ιράκ για την εξεύρεση περαιτέρω πιθανών συμμετόχων, όπως είναι η Ισπανία, η Αυστραλία, η Πολωνία, κ.λπ. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα ότι από τον εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου θα εξεταστεί η εμπλοκή όλων των ενεχομένων στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Οι επανειλημμένες κραυγαλέες παραβιάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και των υπηκόων τους των διατάξεων τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, της Σύμβασης της Χάγης του 1954, αλλά και των διατάξεων του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στοιχειοθετούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στο καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Ο ΔΣΑ καταλογίζει στη μηνυτήρια αναφορά του ότι εκ μέρους της Βρετανίας διαπράχθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα εξής εγκλήματα:

    Ανθρωποκτονίες με πρόθεση ατόμων, που απολαμβάνουν την προστασία των Συνθηκών της Γενεύης. Απόπειρες ανθρωποκτονιών με πρόθεση ατόμων, που απολαμβάνουν την προστασία των Συνθηκών της Γενεύης. Με πρόθεση πρόκληση μεγάλης ψυχικής δοκιμασίας ή σοβαρής βλάβης, σωματικής ή ψυχικής ατόμων, που απολαμβάνουν την προστασία των Συνθηκών της Γενεύης. Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά του άμαχου πληθυσμού. Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά αντικειμένων, που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους. Επιθέσεις επιχειρούμενες με πρόθεση, εν γνώσει, ότι αυτές μπορεί να προκαλέσουν απώλειες ζωών ή σωματικές βλάβες σε αμάχους ή βλάβες σε πολιτικά αντικείμενα ή εκτεταμένες, μακροπρόθεσμες και σοβαρές ζημίες στο φυσικό περιβάλλον οι οποίες θα ήταν σαφώς δυσανάλογες σε σχέση με το επιδιωκόμενο συγκεκριμένο και άμεσο συνολικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Επιθέσεις ή βομβαρδισμοί, με οποιοδήποτε μέσο, κατά ανοχύρωτων πόλεων, χωριών, κατοικιών ή κτιρίων, που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους.

    Στην μηνυτήρια αναφορά προτείνονται ως μάρτυρες προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ των άλλων, οι: 1) Κόφι Ανάν, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, 2) Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3) Χαβιέ Σολάνα, 4) Κοϊσίρο Ματσαούρα. γενικός διευθυντής της UNESCO, 5) Κάρελ Ντε Ρουί, διευθυντής της UNICEF στο Ιράκ, 6) Ρόλαντ Ευγένιος Μπένζαμιν, αντιπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, 7) Ντάρι Κ. Μαχμούντ, αντιπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ιράκ, 8) ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κ.λπ.

    [03] Πρόστιμα για παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων

    29/7/2003 3:20:00 μμ

    Φρένο στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα οπωροκηπευτικά επιχειρεί να βάλει ο υπουργείο Γεωργίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει αυστηροί και συστηματικοί έλεγχοι στον εν λόγω τομέα, ενώ ήδη "ήχησαν" οι πρώτες "καμπάνες" για τους παραβάτες. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αργύρης έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη λίστα με τα πρόστιμα που επέβαλλε σε διάφορες επιχειρήσεις για παράβαση των σχετικών νόμων. Δήλωσε δε, ότι η περίοδος της ανοχής με τις συστάσεις και παραινέσεις πέρασε. "Η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτούς "που παίζουν" με την υγεία των πολιτών". "Είμαστε", τόνισε ο κ. Αργύρης, "αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια των τροφίμων". Τα πρώτα πρόστιμα αφορούν επιχειρήσεις, παραγωγούς, εμπόρους, εισαγωγείς για παράνομη εμπορία και χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα εισαγόμενα και ντόπια.

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Κωνσταντόπουλου

    29/7/2003 12:52:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αντιταχθεί στα σχέδια του ΟΗΕ για διακοπή της λειτουργίας του γραφείου που στεγάζει την αντιπροσωπεία της Αθήνας, απηύθυνε την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη συνάντησή του στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ειδικότερα ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε πως η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, ''που καλύπτει και την περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ'', έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, καθώς ''καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες ομάδων εξαθλιωμένων πολιτών στις μεταναστευτικές πιέσεις σε εκκρεμότητες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων''. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθυμίζοντας τέλος, ότι ''οι τελευταίες εμπειρίες οδήγησαν στην εξουθένωση του ΟΗΕ'' τόνισε πως τα Ηνωμένα Εθνη είναι ιστορικά ''σημείο αναφοράς, σημείο στήριξης και σημείο έμπνευσης για περισσότερη δικαιοσύνη και ανθρωπιά".

    [05] Κέρκυρα: Έκλεισε ο δήμος το μπαρ των ''οργίων''

    29/7/2003 4:48:00 μμ

    Το κλείσιμο του μπαρ, όπου διαδραματίστηκε ο πορνοδιαγωνισμός την περασμένη εβδομάδα στον Κάβο Λευκίμμης στην Κέρκυρα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων, σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση. Το ΔΣ, που πήρε ομόφωνα την απόφαση αυτή, έκρινε ότι το συγκεκριμένο συμβάν προσβάλλει τη δημόσια αιδώ, εμπίπτει ως ζήτημα στη δικαιοδοσία του δήμου Λευκιμμαίων και γι' αυτό αποφάσισε την άρση της λειτουργίας του μπαρ.

    [06] Αναβολή δίκης για τον πλοίαρχο του ιπτάμενου δελφινιού

    29/7/2003 3:52:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δεκτό έγινε το αίτημα της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για αναβολή της δίκης του Γιώργου Αντωνίου, καπετάνιου του ιπτάμενου δελφινιού, που προσάραξε την περασμένη εβδομάδα σε ξέρα, στο Τρίκερι Μαγνησίας. Ο καπετάνιος ισχυρίζεται, πως τη στιγμή του ατυχήματος, όπου τραυματίσθηκαν ελαφρά είκοσι επιβάτες, έχασε την επαφή με το περιβάλλον λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας.

    Ορίστηκε ρητή δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.

    [07] Την πολιτική ευθύνη για τα έγγραφα ανέλαβε ο Τ. Παπαδόπουλος

    29/7/2003 3:33:00 μμ

    Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ενώ καταλόγισε μέρος της ευθύνης στην Υπουργό Υγείας Ντίνα Ακκελίδου, για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν πεταμένα κάτω από κλιμακοστάσιο του υπουργείου. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η υπουργός είχε θέσει την παραίτησή της στη διάθεσή του, αλλά δεν την αποδέχθηκε. Το αστυνομικό πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Αντη Τρυφωνίδη και όχι στην υπουργό.

    Η αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Τρυφωνίδη, αλλά και στην εφημερίδα ''Φιλελεύθερος''

    Σε δήλωσή του για τα έγγραφα, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αναλαμβάνει εκ μέρους της κυβέρνησης το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

    Ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για παρατυπίες και για μη ομοιόμορφο χειρισμό των απορρήτων εγγράφων, παρότι υπήρχε σχετική νομοθεσία.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών των υπηρεσιακών παραγόντων, κάνοντας αναφορά σε ανευθυνότητα και επιπολαιότητα και ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν δικαιολογείται πειθαρχική ή ποινική δίωξη.

    Επίσης, ανέφερε ότι ορισμένα έγγραφα βρίσκονται παράνομα και παράτυπα, όπως είπε, στα χέρια πρώην υπουργών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να υπάρξει ανάκτηση των εγγράφων αυτών.

    Το αστυνομικό πόρισμα, στο οποίο βασίστηκε η δήλωση του προέδρου Παπαδόπουλου, επιρρίπτει ευθύνες στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Αντη Τρυφωνίδη και όχι στην υπουργό. Οι ανακριτές επισημαίνουν ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου όφειλε να γνώριζε τη διαδικασία τήρησης διαβαθμισμένων εγγράφων και να απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή όλων των κανόνων διακίνησής τους και ιδιαίτερα της καταστροφής τους.

    Η Αστυνομία στο πόρισμα της επιρρίπτει επίσης ευθύνη και στο δημοσιογράφο της εφημερίδας ''Φιλελεύθερος'' Πέτρο Θεοχαρίδη, τόσο με βάση τον Ποινικό Κώδικα για κλοπή τέτοιων εγγράφων όσο και με βάση τη νομοθεσία περί κρατικού αρχείου. Δεν κρίθηκε, όμως σκόπιμο, αναφέρει στο πόρισμά της η Αστυνομία, να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικού αδικήματος από τον δημοσιογράφο.

    Το πόρισμα της Αστυνομίας αναφέρει ότι η Υπουργός Υγείας δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την τύχη της αλληλογραφίας, ούτε και είναι το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης της τύχης των εγγράφων.

    Επίσης, αναφέρεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι -στο επεισόδιο- υπάλληλοι στο υπουργείο, ενώ φέρουν ευθύνη για τον τρόπο χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων, εν τούτοις απαλλάσσονται γιατί ενεργούσαν σύμφωνα με καθιερωμένη, εξ εθίμου, διαδικασία, στις περιπτώσεις δε των εγγράφων του Γενικού Διευθυντή εξασφάλιζαν και τη συγκατάθεσή του.

    [08] Κοντά στους πυροσβέστες ο πρωθυπουργός

    29/7/2003 2:26:00 μμ

    Το υπό κατασκευή νέο κτίριο του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Φλωρίδη και από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα.. Σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του σώματος, ο κύριος Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα, ιδιαιτέρως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, καθώς έχει σημειωθεί ο χαμηλότερος αριθμός πυρκαγιών των τελευταίων 50 ετών, γεγονός το οποίο οφείλεται στο έργο των πυροσβεστών αλλά και στην πολιτική εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης.

    Στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εξοπλισμένα Σώματα διεθνώς και σε μέσα και σε προσωπικό, ενώ ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική από το '96 έχει αυξηθεί κατά 215%, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην Αστυνομία λέγοντας ότι σε συνδυασμό με την Πυροσβεστική έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του πολίτη. Η χώρα μας είναι από τις πιο ασφαλείς στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός και πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνει έτσι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης και για μια εν εξελίξει φωτιά στην Αρχαία Επίδαυρο που είχε εκδηλωθεί στις 10 το πρωί σε πευκόφυτη περιοχή.

    Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αρχιπύραρχο Παναγιώτη Σπυρόπουλου η φωτιά είχε εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε δυο εστίες που απείχαν μεταξύ τους περίπου 500 μέτρα και βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων από τον περιφερειακό δρόμο. Στις 12.30 τέθηκε υπό έλεγχο αφού αποτέφρωσε 30 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής ενώ στην κατάσβεση πήραν μέρος 36 πυροσβέστες με δέκα οχήματα ενώ το έργο τους υποβοηθήθηκε από ρίψεις τόνων υδάτων που έκαναν πέντε αεροσκάφη στην περιοχή ρίχνοντας επιβραδυντικό υγρό ώστε να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς.

    Στο έργο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και ο αρχηγός της Παναγιώτης Φούρλας ο οποίος τόνισε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικότατα αποτελέσματα και το νέο Συντονιστικό Κέντρο συμβάλλει στην επίτευξη της μεγαλύτερης πρόκλησης που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    [09] Συμφωνία ΕΕ και ΝΑΤΟ για τα Δ.Βαλκάνια

    29/7/2003 7:03:00 μμ

    Σε συμφωνία για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συντονισμένης δράσης τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κατέληξαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εκφράζουν στο κείμενο της συμφωνίας τους, την αποφασιστικότητά τους σχετικά με τη συνέχιση της δράσης τους για την επίτευξη του κοινού τους οράματος για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στο κείμενο, τη δημοκρατική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, τη λειτουργία μιας βιώσιμης οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και την ανάπτυξη της περιοχής.

    Εξάλλου, τονίζεται, ότι η στρατηγική σύμπραξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων και η στενή συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να επιτευχθεί το τέλος των συγκρούσεων και να σταθεροποιηθεί η περιοχή.

    Στο κείμενο της συμφωνίας σημειώνεται η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά παράλληλα αναφέρεται ότι ο στόχος δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού, όπως σημειώνεται, "τα Δυτικά Βαλκάνια χαρακτηρίζονται ακόμα από διεθνοτικές εντάσεις, οι οικονομίες ανακάμπτουν με αργούς ρυθμούς και υπάρχει η ανάγκη για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων".

    Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, "υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν πριν τα κράτη της περιοχής μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη φιλοδοξία τους να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

    Η στενή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, τη μεταρρύθμιση του αμυντικών δομών, καθώς και των δομών ασφαλείας των κρατών της περιοχής, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και της σωματεμπορίας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των συνόρων, και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.

    Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, οι πολιτικές εξελίξεις και οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, προσδιορίζουν και την απαιτούμενη προσαρμογή των δράσεων που αναλαμβάνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Έτσι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" και το σχέδιο για την παροχή βοήθειας σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των αμυντικών δομών των κρατών της περιοχής, αλλά όπως αναφέρεται στη συμφωνία, "υπάρχει η ανάγκη να μην περιοριστεί σε αυτά".

    Εξάλλου, η συμφωνία αναφέρει ότι η ΕΕ που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην περιοχή στο πλαίσιο της "Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Εταιρικής Σχέσης", θα πρέπει να συνεχίσει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, να έχει κεντρικό ρόλο στους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της περιοχής.

    [10] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις και αντιδράσεις

    29/7/2003 6:26:00 μμ

    "Τα ταμπού καταρρέουν το ένα μετά το άλλο", σχολιάζουν στην Τουρκία για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης της 7ης δέσμης των μεταρρυθμίσεων που εναρμονίζει την Τουρκία με τα ισχύοντα στην ΕΕ. Η δέσμη αυτή των μεταρρυθμίσεων θα περιορίσει την εμπλοκή των στρατιωτικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην πολιτική ζωή. H 7η δέσμη προβλέπει ότι γενικός γραμματέας του ΣΕΑ μπορεί να είναι πολιτικό πρόσωπο, ως σήμερα ήταν στρατηγός, περιορίζει τις συναντήσεις του Συμβουλίου, καταργεί την υποχρέωση όλων να δίνουν πληροφορίες στα όργανα του ΣΕΑ, και γενικώς το μετατρέπει σε συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας. Το ίδιο νομοσχέδιο εισάγει οικονομικό έλεγχο των στρατιωτικών δαπανών, που δεν υπήρχε ως τώρα.

    Καταργούνται προνομία του στρατού

    Η ίδια δέσμη περιορίζει τις ποινές, που προβλέπονται για το αδίκημα της "προσβολής του κράτους" και αλλάζει το άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούσε την έκφραση απόψεων. Αποποινικοποιεί πολλά αδικήματα γνώμης που περιγράφονταν από την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα για τα βασανιστήρια καταργώντας την παραγραφή αδικημάτων, που σχετίζονται με τα βασανιστήρια.

    Καταργεί, επίσης, τη δικαιοδοσία των στρατοδικείων να δικάζουν πολίτες σε καιρό ειρήνης. Η δέσμη εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αποφασίσει ποιες γλώσσες πέραν της τουρκικής θα διδάσκονται στην Τουρκία. Οι σκληροπυρηνικοί του Επιτελείου διατύπωσαν ήδη δημόσια τις αντιρρήσεις τους, επικαλούμενοι ως συνήθως "την ιδιομορφία" της τουρκικής πολιτειακής παράδοσης. "H Τουρκία δεν είναι Ολλανδία", υποστήριξε ο στρατηγός Τουντζέρ Κιλίτς, γενικός γραμματέας του ΣΕΑ.

    [11] Ενσταση και από τον Χριστόδουλο Ξηρό

    29/7/2003 2:54:00 μμ

    Μετά τον αδελφό του Σάββα και ο Χριστόδουλος Ξηρός, που έχει σειρά να απολογηθεί υπέβαλλε ένσταση ακυρότητας των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών του. Ο κατηγορούμενος δια του συνηγόρου του κ. Γιώργου Αγιοστρατίτη, υποστήριξε στην ενστασή του ότι οι ομολογίες του είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής βίας, απειλών και εκβιασμών. Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου, όπως και στην περίπτωση του Σάββα, πρότεινε την απόρριψη της ένστασης ως νόμω και ουσία αβάσιμη, τονίζοντας ότι δεν παραβιάστηκε κανένα δικαίωμα του κατηγορουμένου.

    [12] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Αυστρίας-Ισραήλ

    29/7/2003 6:42:00 μμ

    Σιλβάν Σαλόμ

    Στην αποκατάσταση των σχέσεών του με την Αυστρία και στην εκ νέου εκπροσώπησή του με πρεσβευτή στη Βιέννη, έπειτα από απουσία τρεισήμισι χρόνων, προχωρεί το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ μετά τις συνομιλίες, που είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με την Αυστριακή ομόλογό του Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, που πραγματοποιεί εκεί επίσημη επίσκεψη. Το Ισραήλ είχε αποσύρει τον Φεβρουάριο του 2000 τον πρεσβευτή του από τη Βιέννη και υποβάθμισε από τότε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ στην τότε νέα αυστριακή κυβέρνηση του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Η Αυστρία δεν είχε προχωρήσει τότε σε ανάλογη ενέργεια και συνέχισε να διατηρεί μέχρι σήμερα την εκπροσώπησή της στο Ισραήλ σε επίπεδο πρεσβευτή.

    Στις σημερινές δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε επαινετικά λόγια για την αυστριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ιδιαίτερα την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού, αλλά και την "έντιμη και ισορροπημένη πολιτική" της απέναντι στο Ισραήλ. Ο κ. Σαλόμ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως το Ισραήλ αισθάνεται και στο μέλλον υποχρεωμένο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αυστρία και σε άλλες χώρες και να καταγγέλλει πολιτικούς ή πολιτικά κόμματα που διασπείρουν αντισημιτικές ιδέες.

    Στο παρελθόν το επίσημο Ισραήλ είχε επαναλάβει, πως θα εξακολουθεί να κρατά υποβαθμισμένες τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αυστρία ενόσω θα παραμένει στην αυστριακή κυβέρνηση το Κόμμα των Ελευθέρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου και σε σχέση με τους λόγους, που την οδήγησαν στην τωρινή στροφή της απέναντι στη Βιέννη, η ισραηλινή κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σύγκριση με το 2000.

    Αφενός σήμερα δεν ηγείται πλέον των Ελευθέρων ο πρώην αρχηγός τους Γιεργκ Χάιντερ, ο οποίος πάντως παραμένει σκιώδης ηγέτης και αφετέρου το κόμμα του έχει χάσει πλέον πολύ από την τότε δύναμή του, αφού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσοστό του μειώθηκε από το 27% σε ένα μόλις 10%.

    Ακόμη, σύμφωνα με πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η Αυστρία θεωρείται πως ακολουθεί φιλοϊσραηλινή πολιτική, ενώ σημαντικό ρόλο στη "στροφή" απέναντι στη Βιέννη πρέπει να έπαιξε και η καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα του ναζισμού, που υλοποιεί, έπειτα βέβαια από πιέσεις και αγωγές από διάφορες πλευρές στο εξωτερικό, εδώ και δύο χρόνια η αυστριακή κυβέρνηση. Με τη σημερινή απόφασή του να ξαναστείλει πρεσβευτή του στη Βιέννη, το Ισραήλ είναι η τελευταία χώρα που αποκαθιστά πλήρως τις σχέσεις της με την Αυστρία, οι οποίες είχαν διαταραχθεί και με μια σειρά άλλων χωρών μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής της από τον αμφιλεγόμενο συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σιούσελ και του Κόμματος των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ.

    Ενδεικτική για τη διαταραχή των σχέσεων ήταν η οκτάμηνη επιβολή μέτρων πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης της αυστριακής κυβέρνησης από τις άλλες 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία, μια και βέβαια ήταν και η πρώτη φορά τότε, που στην Ευρώπη ένα ακροδεξιό κόμμα πετύχαινε την αναρρίχησή του στην εξουσία. Τα μέτρα αυτά που είχαν επιβληθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του κυβερνητικού συνασπισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2000 είχαν αρθεί μετά από οκτώ μήνες και έπειτα από το σχετικά ήπιο πόρισμα της αποκαλούμενης "επιτροπής των τριών σοφών" της ΕΕ, το οποίο όμως προειδοποιούσε για την πολιτική φύση των "Ελευθέρων" συνιστώντας απέναντί τους μια διαρκή επαγρύπνηση.

    [13] Βρετανία: Φως σε πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας ανηλίκου

    29/7/2003 4:36:00 μμ

    Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη 21 άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο παράνομης διακίνησης παιδιών στη Βρετανία και συνδέονται με τη δολοφονία ενός μικρού Νιγηριανού, το ακέφαλο και ακρωτηριασμένο σώμα του οποίου είχε βρεθεί να επιπλέει στον Τάμεση το Σεπτέμβριο του 2001. Οι ύποπτοι, δέκα άνδρες και ένδεκα γυναίκες, συνελήφθησαν στη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε η αστυνομία σε εννέα διαμερίσματα του Λονδίνου, νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με την αστυνομία οι 19 από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι κατάγονται όλοι από την πόλη Μπενίν της νότιας Νιγηρίας, ενώ οι άλλες δύο γυναίκες είναι λευκές. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο ιδιαίτερα ανατριχιαστικός τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε το αγόρι, ηλικίας περίπου τεσσάρων έως πέντε ετών, φέρει τα ίχνη τελετουργικής σφαγής.

    Αισιοδοξούν οι αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης ''Ανταμ''

    Η αστυνομία πιστεύει ότι ο άτυχο αγόρι οδηγήθηκε στη Βρετανία από τη Νιγηρία, βασιζόμενη σε ίχνη από οστά και μεταλλικά στοιχεία που βρέθηκαν στο στομάχι του αγοριού.

    Ο διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ Αντι Μπέικερ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει μία πολύ ''στενή σχέση'' μεταξύ των υπόπτων και της δολοφονίας του άτυχου παιδιού, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη και η αστυνομία τον αναφέρει ως Ανταμ. Είπε ακόμα ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ιδιαίτερα μικρών παιδιών. Οι συλληφθέντες πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις DNA για να εξακριβωθεί εάν σχετίζονται με τον Ανταμ.

    ''Ανακαλύψαμε, όπως πιστεύουμε, ένα δίκτυο εγκληματιών που ειδικευόταν στην διακίνηση ανθρώπων, ιδιαίτερα από την Αφρική και διαμέσου της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πορεία που θεωρούμε ότι ακολούθησε και το θύμα αυτής της δολοφονίας'', είπε ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ Ουίλ Ο' Ρέιλι. ''Δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση, αλλά είναι πιθανό να είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αυτά που προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο και καταλήγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο'', είπε.

    Η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων του μικρού Ανταμ οδήγησαν τη Σκότλαντ Γιαρντ στη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Δυτική Αφρική, τη Σκωτία και την Ιρλανδία, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα.

    Σε κάποιο στάδιο της έρευνας θεωρήθηκε πιθανό να πρόκειται για μία νοτιοαφρικανικού τύπου τελετουργική σφαγή. Τότε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα είχε απευθύνει έκκληση στους νοτιοαφρικανούς πολίτες να βοηθήσουν την αστυνομική έρευνα εάν διαθέτουν το παραμικρό στοιχείο.

    [14] Αλγερία: Νεκρή Γερμανίδα τουρίστρια-όμηρος

    29/7/2003 4:05:00 μμ

    Μία Γερμανίδα, εκ των δεκαπέντε ευρωπαίων ομήρων που κρατούνται εδώ και μήνες από αλγερινούς απαγωγείς -πιθανότατα ισλαμιστές αντάρτες- στη Σαχάρα, έχασε τη ζωή της λόγω ηλίασης. Την πληροφορία μετέδωσε σήμερα το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD χωρίς να αναφέρει την πηγή του. ''Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα το πρωί τους οικείους'' της Γερμανίδας, η οποία ήταν μητέρα δύο παιδιών, σύμφωνα με το δίκτυο. Η Γερμανίδα όμηρος υπέκυψε πριν από μερικές εβδομάδες, διευκρίνισε ένας δημοσιογράφος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ARD, το πτώμα της θάφτηκε στην έρημο. Δύο αλγερινές εφημερίδες ανέφεραν επικαλούμενες πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ότι οι Ευρωπαίοι που κρατούνται ακόμη όμηροι -εννέα Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί και ένας Ολλανδός- βρίσκονται στο βόρειο Μαλί. Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των τουριστών που έπεσαν θύματα απαγωγής στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ ταξίδευαν χωρίς οδηγούς και σε χωριστές ομάδες στις νότιες περιοχές της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

    Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις

    Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στην εφημερίδα Ελ Ουάταν του Αλγερίου ότι οι απαγωγείς, που υπάρχουν υπόνοιες ότι ανήκουν στην Οργάνωση Σαλαφιστών για τη Διδαχή και τον Αγώνα (GSPC), έκαναν δεκτή την πρόταση να απελευθερώσουν τους ομήρους με αντάλλαγμα να τους δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς μετάβασης στο γειτονικό Μαλί.

    ''Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται'', δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νουρεντίν Γιαζίντ Ζεχρούνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS. ''Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες γι' αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για μία λεπτή επιχείρηση και στόχος μας είναι να μας επιστραφούν οι όμηροι ζωντανοί''.

    Η GSPC, που πιστεύεται από τις αλγερινές αρχές ότι έχει οργανωτικούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, διεξάγει ένοπλο αγώνα με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους. Ηδη βρίσκονται στο Μαλί ένας Ελβετός και δώδεκα περίπου Ολλανδοί και Γερμανοί αστυνομικοί σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων.

    Στις 13 Μαΐου, 17 ριψοκίνδυνοι ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν απαχθεί από μέλη της ίδιας οργάνωσης, απελευθερώθηκαν στη διάρκεια εφόδου επίλεκτης ομάδας αλγερινών στρατιωτών βαθιά στην έρημο της Σαχάρας.

    [15] Στην Τουρκία ο Σύρος πρωθυπουργός

    29/7/2003 3:57:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ Μουστάφα Μίρο έφτασε στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης τα τελευταία 17 χρόνια, για συνομιλίες με τους Τούρκους αξιωματούχους υπό την σκιά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ. Ο Σύρος πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου δέχεται έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", κάλεσε τις χώρες τις περιοχής, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Ιράν, να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, προκειμένου να αντισταθούν στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να ξαναχαράξουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Οι συροτουρκικές συνομιλίες πραγματοποιούνται μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [16] Νέες αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Νίξον στο Γουότεργκεϊτ

    29/7/2003 3:49:00 μμ

    Στιγμιότυπο από την τελευταία

    ομιλία του Νίξον στο Λευκό Οίκο

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον το 1972, διέταξε προσωπικά την διάρρηξη της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος στο ξενοδοχείο Γουότεργκεϊτ, σύμφωνα με τον πρώην βοηθό προεκλογικής εκστρατείας, Τζεμπ Στούαρτ Μαγκρούντερ. Ο Μαγκρούντερ, αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, το 1972, αποκάλυψε σε εκπομπή του PBS που θα μεταδοθεί την Τετάρτη ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει την διάρρηξη στο Γουότεργκεϊτ, απόφαση που στη συνέχεια τον οδήγησε σε παραίτηση, το 1974. Ο Νίξον είναι ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει παραιτηθεί! Η αποκάλυψη γίνεται περισσότερο από 30 χρόνια μετά το διαβόητο εγχείρημα της 17ης Ιουνίου του 1972 να τοποθετηθούν κοριοί στο γραφείο του τότε προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λάρι Ο' Μπράιαν στο ξενοδοχείο Γουότεργκεϊτ.

    Η πολύκροτη υπόθεση ξανά στο προσκήνιο τριάντα χρόνια

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του ο Μαγκρούντερ είπε ότι άκουσε τον Νίξον να λέει στον Τζον Μίτσελ να προχωρήσει με το θέμα της διάρρηξης.

    "Τζον...πρέπει να το κάνεις" είπε ο Νίξον στον Μίτσελ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 30 Μαρτίου του 1972, σύμφωνα με τον Μαγκρούντερ.

    Ο Μίτσελ είχε παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Νίξον την 1η Μαρτίου του 1972, προκειμένου να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού πρώην προέδρου.

    Ο Τζον Ντιν, νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Νίξον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN την Κυριακή είπε πως δεν είχε στοιχεία για να αποδείξει ή να απορρίψει την ύπαρξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, ωστόσο απέρριψε τα λεγόμενα του Μαγκρούντερ χαρακτηρίζοντας τα "ιστορικές μικρολεπτομέρειες".

    Η ιστορία του Μαγκρούντερ, εάν είναι αληθινή, θα ρίξει περισσότερο φως σε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός της αμερικανικής πολιτικής. Οι ειδικοί επί του Γουότεργκεϊτ έχουν αποδεχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι ο Νίξον γνώριζε για την διάρρηξη και είχε συνωμοτήσει προκειμένου να συγκαλυφθεί η εμπλοκή του Λευκού Οίκου. Ωστόσο ως εμπνευστής του σχεδίου είχε κατηγορηθεί ο Τζ. Γκόρντον Λίντι, ο πρώην πράκτορας του FBI ο οποίος έμεινε 5 χρόνια στην φυλακή αρνούμενος να καταθέσει για την υπόθεση.

    "Πρέπει να πω ότι το υποπτευόμουν" δήλωσε ο Ντιν για την προσωπική ανάμιξη του Νίξον στην εντολή διάρρηξης, συμπληρώνοντας ότι "δεν είναι κάτι που με εκπλήσσει, σα να μην ήταν δυνατό να μπορούσε να το κάνει ο Νίξον". Ο ίδιος είπε ότι "υπήρχε κάποια υποψία απόδειξης" ότι την εντολή έδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα υπενθύμισε μια κασέτα από τον Μάρτιο του 1973, όπου ακούγεται ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μπομπ Χάλντεμαν να λέει ότι ένας μη κατονομαζόμενος δικηγόρος στην προεκλογική επιτροπή του Νίξον δήλωσε πως ο Μαγκρούντερ είχε επιβεβαιώσει την επικύρωση της διάρρηξης από τον ίδιο τον Νίξον!

    Όπως υπογράμμισε ο Ντιν δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει την ιστορία του Μαγκρούντερ. "Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ο Τζεμπ θα είχε οποιοδήποτε κίνητρο για να πει ψέματα αυτή την στιγμή. Καταλαβαίνω γιατί καθυστέρησε" είπε ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι οι ερευνητές του Κογκρέσου για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ ποτέ δεν ανέκριναν τον Μαγκρούντερ για αυτό το περιστατικό. "Εύχομαι να είχε μιλήσει πριν 30 χρόνια, τότε που αυτά δεν ήταν απλώς ιστορικές μικρολεπτομέρειες" συμπλήρωσε.

    Πάντως ο Μαγκρούντερ δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει μετά την θρόμβωση που έπαθε τον περασμένο χρόνο και λίγο έλειψε να του στοιχίσει την ζωή του. Επειδή θέλει να αναπαυθεί εν ειρήνη, όταν έρθει η ώρα, αποφάσισε να αποκαλύψει αυτό που βάραινε την συνείδηση του.

    [17] Διεθνής διάσκεψη για τρομοκρατία, έγκλημα, διαφθορά

    29/7/2003 12:00:00 μμ

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν οι εργασίες της 5ης Διεθνούς Συνάντησης, υψηλού επιπέδου, των περιφερειακών οργανισμών με κύριο αντικείμενο τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση περιφερειακών συγκρούσεων.

    Στην παγκόσμια αυτή συνάντηση συμμετέχουν κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας, ο ASEAN και για πρώτη φορά η Interpol. Ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του Ιράκ, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν επικεφαλής αρμοδίων οργάνων του ΟΗΕ και των προαναφερόμενων οργανώσεων, ενώ στην ημερησία διάταξη των συζητήσεων περιλαμβάνονται θέματα, όπως "η αντιμετώπιση επίκαιρων απειλών και προβλημάτων που θέτουν οι εμφύλιες συγκρούσεις και η αποσύνθεση κρατών, το εμπόριο όπλων και η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς επίσης η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι προηγούμενες διασκέψεις πραγματοποιήθηκαν το 1994, 1996, 1998 και το 2001".

    [18] Αυξάνονται τα θύματα συζυγικής βίας στην Ισπανία

    29/7/2003 3:24:00 μμ

    Τα πτώματα δύο γυναικών, θυμάτων συζυγικής βίας, βρέθηκαν από την αστυνομία χθες στην Ισπανία, όπου το 2002 από τον ίδιο λόγο έχασαν τη ζωή τους 52 γυναίκες. Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τον Ιανουάριο σχέδιο μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα με στόχο να επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στους δράστες και να παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στις γυναίκες που απειλούνται.

    Στην Καταλονία, ένας άντρας της δημοτικής αστυνομίας της Πρέμια ντε Νταλτ συνελήφθη όταν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στην κατοικία του το πτώμα της συζύγου του. Στο Σανταντέρ ένας 33χρονος παραδόθηκε στην αστυνομία και δήλωσε πως στραγγάλισε τη συνομήλικη σύντροφό του, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Από τις αρχές του 2003 ως τον Ιούνιο, 45 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της συζυγικής βίας, σύμφωνα με την οργάνωση ''Fondacion Mujeres'', η οποία επισημαίνει πως από το 1999 ως σήμερα οι γυναίκες που έχουν πεθάνει κάτω από τις ίδιες συνθήκες φτάνουν τις 315.

    [19] Φωτιά σε πετρελαιαγωγό στο νότιο Ιράκ

    29/7/2003 2:41:00 μμ

    Πυρκαγιά η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων οφείλεται σε επίθεση ξέσπασε την Δευτέρα σε πετρελαιαγωγό που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ. Κάτοικος συνοικίας κοντά στον τόπο της πυρκαγιάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε δύο άνδρες με έναν εκτοξευτήρα ρουκετών RPG να κατευθύνονται στον πετρελαιαγωγό. Ο επικεφαλής της μονάδας της πυροσβεστικής Νάσερ Σακρ είπε ότι πρόκειται για επίθεση, που σημειώθηκε γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδας) και η πυρκαγιά αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο ως το τέλος της ημέρας. Οι πράξεις δολιοφθοράς σε εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνές στο Ιράκ, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    [20] Προσλήψεις στις μονάδες ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας το Σεπτέμβριο

    29/7/2003 7:47:00 μμ

    Χίλιες διακόσιες νέες θέσεις εργασίας στις ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος από τη Φλώρινα. Ο υπουργός Ανάπτυξης συζήτησε με τοπικούς φορείς ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής κι επισκέφτηκε και τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη, την οποία θα εγκαινιάσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ενεργειακό κέντρο στη Δ. Μακεδονία

    Τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα λιγνίτη Μελίτης-Αχλάδας της ΔΕΗ, έργο συνολικού κόστους 64,3 δις δραχμών και ισχύος 330 MW, θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και προανήγγειλε την προκήρυξη θέσεων εργασίας από τον Σεπτέμβριο για τις μονάδες Φλώρινας και Κοζάνης.

    Όπως είπε, θα προκηρυχθούν 508 θέσεις μόνιμου προσωπικού (400 για την Κοζάνη και 108 για την Φλώρινα), 645 θέσεις συμβασιούχων οκταμήνου (470 για την Κοζάνη και 175 για τη Φλώρινα), καθώς και 100 θέσεις συμβασιούχων διμήνου (75 για την Κοζάνη και 25 για τη Φλώρινα).

    Ο αριθμός του εποχικού προσωπικού θα διατηρηθεί σταθερός μέχρι το 2007, ενώ ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για 320 θέσεις (233 για την Κοζάνη και 87 για τη Φλώρινα), για την κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ.

    Αναφερόμενος στην έκπτωση της Α.Ε. "Λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου" από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του μεταλλείου Αμυνταίου Φλωρίνης, όπως και της εταιρίας "Βιολιγνίτ ΑΜΕΤΒΕ" από τα αντίστοιχα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης, απέδωσε την απόφαση του στην έλλειψη παραγωγής από τα συγκεκριμένα λιγνιτωρυχεία.

    Είπε επίσης, ότι πιθανή δικαστική προσφυγή των εταιριών θα αντιμετωπισθεί με το νόμιμο τρόπο και εξήγγειλε τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την εύρεση επενδυτών.

    Τόνισε επίσης ότι, οι εργαζόμενοι της Βιολιγνίτ ΑΜΕΤΒΕ μπορούν να προσληφθούν μέσω των διαδικασιών προσλήψεων από τη ΔΕΗ, καθώς εκπληρώνουν όλα τα απαραίτητα κριτήρια που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

    [21] Στον β' γύρο του Acura Classic πέρασε η Δανιηλίδου

    29/7/2003 1:25:00 μμ

    Στο δεύτερο γύρο του τουρνουά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, Acura Classic, που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο, προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά, καθώς επικράτησε 7-5, 6-3 της Ιταλίδας, Ρίτα Γκράντε. Στο β' γύρο, η Δανιηλίδου θα έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, αφου καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βελγίδας Ζιστίν Ενίν-Αρντέν (πέρασε "μπάι" στον α' γύρο), Νο-3 στον κόσμο και στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά.

    [22] Αρχή με ντέρμπι

    29/7/2003 1:02:00 μμ

    Το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού κυριαρχεί στο πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής του νέου πρωταθλήματος της πρώτης Εθνικής Κατηγορίας. Το παιχνίδι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας του δικεφάλου. Οι δυο αιώνιοι, θα αναμετρηθούν την 11η αγωνιστική με γηπεδούχους τους ερυθρόλευκους. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 24 Αυγούστου.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά

    1η αγωνιστική, 24/8

    Αιγάλεω-ΑΕΚ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Ιωνικός-Καλλιθέα Ακράτητος-Αρης Ηρακλής-ΟΦΗ Προοδευτική-Χαλκηδόνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη Πανιώνιος-Πανηλειακός

    2η αγωνιστική, 31/8

    ΠΑΟΚ-Αιγάλεω ΑΕΚ-Ιωνικός Ολυμπιακός-Ακράτητος Καλλιθέα-Ηρακλής Αρης-Προοδευτική ΟΦΗ-Παναθηναϊκός Χαλκηδόνα-Πανηλειακός Ξάνθη-Πανιώνιος

    3η αγωνιστική, 14/9

    Αιγάλεω-Ιωνικός Ακράτητος-ΠΑΟΚ Ηρακλής-ΑΕΚ Προοδευτική-Ολυμπιακός Παναθηναϊκός-Καλλιθέα Πανηλειακός-Αρης Πανιώνιος-ΟΦΗ Χαλκηδόνα-Ξάνθη

    4η αγωνιστική, 21/9

    Ακράτητος-Αιγάλεω Ιωνικός-Ηρακλής ΠΑΟΚ-Προοδευτική ΑΕΚ-Παναθηναϊκός Ολυμπιακός-Πανηλειακός Καλλιθέα-Πανιώνιος Αρης-Ξάνθη ΟΦΗ-Χαλκηδόνα

    5η αγωνιστική, 28/9

    Αιγάλεω-Ηρακλής Προοδευτική-Ακράτητος Παναθηναϊκός-Ιωνικός Πανηλειακός-ΠΑΟΚ Πανιώνιος-ΑΕΚ Ξάνθη-Ολυμπιακός Χαλκηδόνα-Καλλιθέα Αρης-ΟΦΗ

    6η αγωνιστική, 5/10

    Προοδευτική-Αιγάλεω Ηρακλής-Παναθηναϊκός Ακράτητος-Πανηλειακός Ιωνικός-Πανιώνιος ΠΑΟΚ-Ξάνθη ΑΕΚ-Χαλκηδόνα Ολυμπιακός-ΟΦΗ Καλλιθέα-Αρης

    7η αγωνιστική, 19/10

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός Πανηλειακός-Προοδευτική Πανιώνιος-Ηρακλής Ξάνθη-Ακράτητος Χαλκηδόνα-Αρης ΟΦΗ-ΠΑΟΚ Αρης-ΑΕΚ Ολυμπιακός-Καλλιθέα

    8η αγωνιστική, 26/10

    Πανηλειακός-Αιγάλεω Παναθηναϊκός-Πανιώνιος Προοδευτική-Ξάνθη Ηρακλής-Χαλκηδόνα Ακράτητος-ΟΦΗ Ιωνικός-Αρης ΠΑΟΚ-Καλλιθέα ΑΕΚ-Ολυμπιακός

    9η αγωνιστική, 2/11

    Αιγάλεω-Πανιώνιος Ξάνθη-Πανηλειακός Χαλκηδόνα-Παναθηναϊκός ΟΦΗ-Προοδευτική Αρης-Ηρακλής Καλλιθέα-Ακράτητος Ολυμπιακός-Ιωνικός ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    10η αγωνιστική, 9/11

    Ξάνθη-Αιγάλεω Πανιώνιος-Χαλκηδόνα Πανηλειακός-ΟΦΗ Παναθηναϊκός-Αρης Προοδευτική-Καλλιθέα Ηρακλής-Ολυμπιακός Ακράτητος-ΑΕΚ Ιωνικός-ΠΑΟΚ

    11η αγωνιστική, 23/11

    Αιγάλεω-Χαλκηδόνα ΟΦΗ-Ξάνθη Αρης-Πανιώνιος Καλλιθέα-Πανηλειακός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΑΕΚ-Προοδευτική ΠΑΟΚ-Ηρακλής Ιωνικός-Ακράτητος

    12η αγωνιστική, 30/11

    ΟΦΗ-Αιγάλεω Χαλκηδόνα-Αρης Ξάνθη-Καλλιθέα Πανιώνιος-Ολυμπιακός Πανηλειακός-ΑΕΚ Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ Προοδευτική-Ιωνικός Ηρακλής-Ακράτητος

    13η αγωνιστική, 7/12

    Αιγάλεω-Αρης Καλλιθέα-ΟΦΗ Ολυμπιακός-Χαλκηδόνα ΑΕΚ-Ξάνθη ΠΑΟΚ-Πανιώνιος Ιωνικός-Πανηλειακός Ακράτητος-Παναθηναϊκός Ηρακλής-Προοδευτική

    14η αγωνιστική, 14/12

    Καλλιθέα-Αιγάλεω Αρης-Ολυμπιακός ΟΦΗ-ΑΕΚ Χαλκηδόνα-ΠΑΟΚ Ξάνθη-Ιωνικός Πανιώνιος-Ακράτητος Πανηλειακός-Ηρακλής Παναθηναϊκός-Προοδευτική

    15η αγωνιστική, 21/12

    Αιγάλεω-Ολυμπιακός ΑΕΚ-Καλλιθέα ΠΑΟΚ-Αρης Ιωνικός-ΟΦΗ Ακράτητος-Χαλκηδόνα Ηρακλής-Ξάνθη Προοδευτική-Πανιώνιος Παναθηναϊκός-Πανηλειακός

    [23] Δωρεάν μετακίνηση εθελοντών για τα test-events

    29/7/2003 1:21:00 μμ

    Προτεραιότητα στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και κυρίως στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ δίνει η οργανωτική επιτροπή "ΑΘΗΝΑ 2004" κατά τις αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου (test-events), προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις προς και από τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Μετά από συμφωνία με τον ΟΑΣΑ, όλοι οι Εθελοντές, οι οποίοι θα απασχοληθούν στις επτά αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου θα μετακινούνται δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία στις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τις περιοχές των αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Αθλητικά γεγονάτα, διεθνούς προβολής

    Εξαιτίας των εκτεταμένων έργων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη αυτή την περίοδο σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Αττικής, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ομως τον Αύγουστο του 2004 οι μετακινήσεις όλων θα είναι γρήγορες και χωρίς προβλήματα.

    Ειδικά σε ορισμένους οδικούς άξονες, όπως η λεωφόρος Βάρης -Κορωπίου, η λεωφόρος Μαραθώνος (βασικοί οδικοί άξονες για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας στον Σχινιά), καθώς και στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου εκτός από τα εκτεταμένα έργα, υφίσταται και η αυξημένη επιβάρυνση της κυκλοφορίας των καλοκαιρινών μηνών, θα πρέπει να αποφεύγονται τις ημέρες των αθλητικών διοργανώσεων οι άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση θεατών και επισκεπτών, αλλά και γενικότερα η κυκλοφορία των πολιτών.

    Η "ΑΘΗΝΑ 2004" ζητά την κατανόηση, την υπομονή και τη συνεργασία όλων και συνιστά σε όσους μετακινούνται να υπακούουν στις υποδείξεις των οργάνων της Τροχαίας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες από τις επτά αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου, οι οποίες οργανώνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι υψηλού επιπέδου αθλητικά γεγονότα, τα οποία θα τύχουν διεθνούς προβολής.

    [24] Μείωση κρουσμάτων του καρκίνου στην Ευρώπη

    29/7/2003 11:45:00 πμ

    Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου μειώθηκε στην Ευρώπη μεταξύ του 1985 και του 2000, καταγράφοντας 92.500 λιγότερους θανάτους από αυτούς που είχαν προβλέψει οι επιδημιολόγοι, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στη μηνιαία επιθεώρηση "Χρονικά της Ογκολογίας" και φέρει την υπογραφή του καθηγητή Επιδημιολογίας Πίτερ Μπόιλ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπόιλ, ο οποίος αποδίδει το φαινόμενο στο ευρωπαϊκό αντικαρκινικό πρόγραμμα και στα αντικαπνιστικά μέτρα, η μείωση αυτή πέτυχε σχεδόν το στόχο που είχε τεθεί από τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος για μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 15%.

    Ελλάδα, Πορτογαλία έχουν αυξημένα ποσοστά

    Σε γενικές γραμμές η μείωση των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη ήταν της τάξης του 10% για τους άνδρες και 8% για τις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η Ελλάδα και η Πορτογαλία εμφανίζουν τη λιγότερο αισιόδοξη στατιστική, καθώς τα ποσοστά τους είναι μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

    Μόνον η Αυστρία και η Φινλανδία πετυχαίνουν πραγματικά το ποσοστό του 15% τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

    Η Βρετανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο το πλησιάζουν, ενώ οι δύο πρώτες τον πετυχαίνουν μόνον στους άνδρες.

    Οσον αφορά τις μορφές καρκίνου, τα πιο θεαματικά ποσοτά μείωσης εμφανίζει ο καρκίνος του στομάχου, με 42% στους άνδρες και 45% στις γυναίκες, ενώ αντίθετα ο καρκίνος των πνευμόνων σημειώνει μία μείωση 15% στους άνδρες, αλλά αύξηση 32% στις γυναίκες. Αυτή η αύξηση οφείλεται, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, σε αύξηση του ποσοστού των γυναικών που καπνίζουν.

    ''Το γεγονός ότι αυξάνονται οι γυναίκες που καπνίζουν και ότι καπνίζουν ολοένα και περισσότερο, συνιστά μία πρώτου μεγέθους αποτυχία των πολιτικών δημόσιας υγείας και πρέπει να αποτελέσει μία πρόκληση για τα επόμενα χρόνια'', σημειώνει ο καθηγητής Μπόιλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2003 - 16:56:18 UTC