Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η έξοδος για τις διακοπές
  • [02] Απόφαση ΟΗΕ για ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία
  • [03] Εκρηξη σε βιοτεχνία στο Περιστέρι
  • [04] Εκκενώθηκαν 1.500 σπίτια στην κεντρική Ισπανία
  • [05] Καταδίκη δημοσιογράφου στην Ινδονησία
  • [06] Οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Τουρκία
  • [07] Κολομβία: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [08] Δικαστήριο απάλλαξε την Philip Morris για τον εθισμό στη νικοτίνη

    [01] Συνεχίζεται η έξοδος για τις διακοπές

    2/8/2003 10:18:00 πμ

    Με κάθε μέσο συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο, η έξοδος μαμούθ των αδειούχων του Αυγούστου για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου η Τροχαία παραχώρησε ήδη μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας από το Δαφνί έως τα διόδια Ελευσίνας καθώς και από το 47 έως το 53 χλμ στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Αυξημένη αλλά χωρίς προβλήματα είναι η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την διευκόλυνση των οδηγών, ενώ στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, 4 ελικόπτερα της αστυνομίας επιβλέπουν από χθες και για όλο τον μήνα, την κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο και θα ενημερώνουν για τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Με πληρότητα που αγγίζει το 100% αναχωρούν τα πλοία και υπολογίζεται ότι μέχρι και αύριο θα ταξιδέψουν προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, πάνω από 150.000 άτομα, με τα 92 πλοία που θα αποπλεύσουν από τον Πειραιά και τα 24 από τη Ραφήνα. Τα εισιτήρια στα ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ έχουν εξαντληθεί ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά βρίσκεται και η πληρότητα των αεροσκαφών.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Η αύξηση των αναχωρήσεων υπολογίζεται σε 8%.

    Πάντως οι Αυγουστιάτικες διακοπές δεν αρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς σε ότι αφορά τον καιρό, καθώς σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία η πρώτη εβδομάδα θα περάσει με φθινοπωρινό καιρό, καθώς θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

    [02] Απόφαση ΟΗΕ για ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία

    2/8/2003 11:04:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές έδωσε την Παρασκευή, το πράσινο φως για την αποστολή πολυεθνούς δύναμης επέμβασης στην Λιβερία, στόχος της οποίας θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, που θα οδηγήσει στον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό απείχαν της ψηφοφορίας, επειδή στο κείμενο της απόφασης οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης δεν θα διωχθούν παρά από τις κυβερνήσεις τους, εάν κάνουν οποιοδήποτε έγκλημα στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο αφρικανική χώρα. Η απόφαση 1497 του ΟΗΕ προβλέπει την δημιουργία πολυεθνούς δύναμης που θα αποσταλεί στην Λιβερία με την υποχρέωση να εφαρμόσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου. Επιπλέον προβλέπει την δημιουργία δύναμης σταθεροποίησης η οποία θα αναπτυχθεί στην Λιβερία το αργότερο μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2003.

    [03] Εκρηξη σε βιοτεχνία στο Περιστέρι

    2/8/2003 10:54:00 πμ

    Ενας 43χρονος βιοτέχνης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στην επιχείρησή του, στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα, στην οδό Κρυστάλλη 30 στο Περιστέρι. Πρόκειται για τον Γεώργιο Νικολούσιο του Νικολάου ο οποίος διακομίστηκε αρχικά στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ύστερα στο νοσοκομείο ''Αγιος Σάββας'' όπου νοσηλεύεται στην Εντατική. Η έκρηξη σημειώθηκε στη βιοτεχνία επίπλων που διατηρεί ο τραυματίας και όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία πιθανότητα να οφείλεται σε κάποια εύφλεκτα υγρά είχαν χυθεί και όταν ο Νικολούσιος μπήκε μέσα για να ελέγξει τη βιοτεχνία άναψε τσιγάρο με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις να σημειωθεί η έκρηξη που τον τραυμάτισε σοβαρά. Περίοικοι που έσπευσαν έσβησαν τη φωτιά πριν φθάσει η Πυροσβεστική και μετέφεραν το βιοτέχνη στο νοσοκομείο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    [04] Εκκενώθηκαν 1.500 σπίτια στην κεντρική Ισπανία

    2/8/2003 12:08:00 πμ

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση οδήγησε στην απομάκρυνση περίπου 1.000 κατοίκων από τα σπίτια τους στην κεντρική Ισπανία και δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νότο, καθώς η θερμοκρασία στη χώρα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 1.500 κατοικίες εκκενώθηκαν βιαστικά καθώς οι φλόγες επεκτάθηκαν σε έναν οικισμό 100 χλμ. ανατολικά της Μαδρίτης, σε αυτό που τα τοπικά μέσα χαρακτήρισαν ως την πιο ζεστή μέρα του χρόνου. "Δεν μπορούμε να την ελέγξουμε. Ο οικισμός εκκενώνεται αλλά η φωτιά είναι τόσο μεγάλη, που δημιουργεί προβλήματα. Είναι πολύπλοκο γιατί υπάρχουν σπίτια, που καίγονται", δήλωσε ο αξιωματούχος περιβάλλοντος της κεντρικής περιοχής Καστίγια λα Μάντσα, Μαριάνο Τερουέλ, στη δημόσια ραδιοφωνία RNE. Σύμφωνα με το RNE, η πυρκαγιά εκτείνεται σε μήκος εννέα χλμ. και έχει κατακάψει 3.000 εκτάρια δασικής και θαμνώδους έκτασης.

    Δύο νεκροί από τον καύσωνα

    Στο μεταξύ, ένας άνδρας και μία γυναίκα πέθαναν από τον καύσωνα στις νότιες πόλεις Σεβίλλη και Κόρδοβα, ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι στη Μαδρίτη χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, μετέδωσε το RNE.

    Αξιωματούχοι πολιτικής άμυνας κήρυξαν την Πέμπτη κατάσταση συναγερμού στις νότιες επαρχίες Μάλαγα, Γρανάδα και Χαέν λόγω του κύματος καύσωνα, που είναι ασυνήθιστα ισχυρός ακόμη και για τα μέτρα της Ισπανίας.

    [05] Καταδίκη δημοσιογράφου στην Ινδονησία

    2/8/2003 11:18:00 πμ

    Σε φυλάκιση ενός μήνα και δέκα ημερών για παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, καταδικάσθηκε το Σάββατο, ο ανεξάρτητος Αμερικανός δημοσιογράφος Ουίλιαμ Νέσεν, 46 χρόνων, που είχε συλληφθεί στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας όπου έκανε ρεπορτάζ για τους αυτονομιστές αντάρτες. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, πρόκειται να απελευθερωθεί πάντως αύριο αν δεν ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, αφού έχει ήδη περάσει ένα μήνα και εννέα ημέρες προφυλακισμένος. Ο συνήγορός του, ο Αμίρ Σιαμσουντίν, ανακοίνωσε πως θα συμβουλεύσει τον Νέσεν να αποδεχθεί την ποινή ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε θεραπεία για τα νεφρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Οι ινδονησιακές αρχές έχουν δυσχεράνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο Ατσεχ, όπου έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μετά την επίθεση που ξεκίνησαν στις 19 Μαΐου εναντίον των ανταρτών του Κινήματος Ελεύθερο Ατσεχ (GAM).

    Η Τζακάρτα απορρίπτει κάθε ιδέα για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και στην οποία έχει παραχωρηθεί ευρεία αυτονομία.

    Το 1976 το θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώποι, στην πλειοψηφία τους αμάχοι, είχαν βρει το θάνατο, σε συγκρούσεις στο βόρειο αττό τμήμα της Σουμάτρας.

    [06] Οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Τουρκία

    2/8/2003 11:12:00 πμ

    Την αποδέσμευση πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 476 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι τμήμα δανείου ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η αποδέσμευση αποφασίστηκε έπειτα από την αναγνώριση εκ μέρους του οργανισμού, ότι οι τουρκικές αρχές έκαναν σοβαρές κι καλοδεχούμενες προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σταθεροποίησης και οικονομικής μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε ο Χορστ Κοέλερ, διευθυντής και πρόεδρος του ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε καθυστερήσει την αποδέσμευση του οικονομικού πακέτου, που έπρεπε να γίνει στα μέσα Ιουνίου, μετά την αδυναμία του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει νομοθεσία την οποία απαιτούσε το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας η Τουρκία έχει απορροφήσει, από τον Φεβρουάριο του 2002 μέχρι σήμερα, περίπου 15 δισεκατομμύρια. δολάρια.

    [07] Κολομβία: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    2/8/2003 10:58:00 πμ

    Δεκαεπτά άτομα, ανάμεσα τους κι ένας αστυνομικός, τραυματίστηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σε απομακρυσμένο χωριό, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κολομβιανής πρωτεύουσας, Μπογκοτά. Οι αστυνομικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε μαρξιστές αντάρτες, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε προσέφερε 7.000 δολάρια αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στην σύλληψη των άγνωστων βομβιστών. Ο πατέρας του κολομβιανού προέδρου είχε εκτελεστεί από αριστερούς αντάρτες. "Σε αυτό τον τομέα είναι πάντοτε οι αντάρτες" δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας, Τσελβέζ Σαλκέδο. Ο ίδιος είπε πως το παγιδευμένο όχημα ανήκε στον δήμο της επαρχίας Μπογιάκα και βρέθηκε παγιδευμένο με 50 κιλά εκρηκτικά.

    [08] Δικαστήριο απάλλαξε την Philip Morris για τον εθισμό στη νικοτίνη

    2/8/2003 11:42:00 πμ

    Οι καπνοβιομηχανίες δεν ευθύνονται για τον εθισμό των καπνιστών στη νικοτίνη. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε Αμερικανικό δικαστήριο του Λος Αντζελες που απάλλαξε την καπνοβιομηχανία Philip Morris που παράγει τα τσιγάρα μάρκας Marlboro από τις κατηγορίες της αμέλειας και της εσκεμμένης παραπλανητικής περιγραφής, που συμπεριλαμβάνονται στην αγωγή του 64χρονου, Φρέντερικ Ρέλερ, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση. Στην αγωγή του ο μηνυτής κατηγορεί την Phillip Morris για παραπλάνηση, καθώς επί πολλά χρόνια δεν ενημέρωνε τους καπνιστές ότι αφενός αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του εθισμού, αφετέρου ίσως προσβληθούν από καρκίνο.

    Οι συνήγοροι της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας επιχειρηματολόγησαν λέγοντας ότι η εταιρία δεν είναι υπεύθυνη για την απόφαση του Ρέλερ να αρχίσει το κάπνισμα, ενώ διευκρίνισαν ότι ο 64χρονος άρχισε να καπνίζει τσιγάρα Marlboro μόλις το 1964. Σύμφωνα με τους ίδιους τα πακέτα τσιγάρων της καπνοβιομηχανίας έφεραν προειδοποιητική ετικέτα ήδη από το 1966.

    Τον περασμένο χρόνο η Phillip Morris υποχρεώθηκε να καταβάλλει 28 εκατομμύρια δολάρια σε άλλο καπνιστή, ο οποίος υποστήριξε πως η καπνοβιομηχανία εσκεμμένα απέκρυψε τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, ενώ διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο το επίπεδο της νικοτίνης ώστε να προκαλέσει εθισμό στους πελάτες της.

    Αρχικά το δικαστήριο είχε επιδικάσει στον μηνυτή αποζημίωση 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που μειώθηκε μετά από έφεση της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 August 2003 - 8:53:49 UTC