Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με δυσκολία οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ
  • [02] Έλεγχοι στο ''Ελ. Βενιζέλος'' από τις ΗΠΑ
  • [03] Αναστάτωση λόγω φωτιάς σε πολυκατοικία στο Μοναστηράκι
  • [04] Πυρά Θ. Πάγκαλου για το ''πόθεν έσχες'' βουλευτών
  • [05] Ανοικτή επιστολή στο Σημίτη για αποφυλάκιση Κανά
  • [06] Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια-Ενας τραυματίας
  • [07] Β. Ξηρός: Κατήγγειλε κατευθυνόμενες ομολογίες
  • [08] Σε πύρινο κλοιό η Ευρώπη
  • [09] Λιβερία: Νέα δέσμευση Τέϊλορ για παραίτηση
  • [10] Σύγκρουση τρένων κοντά στο Ιντερλάκεν-30 τραυματίες
  • [11] Μπαλί: Εις θάνατον ο ''χαμογελαστός βομβιστής''
  • [12] Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν 5 κυβερνητικούς στρατιώτες
  • [13] Αμερικανός πολίτης ο πρώην στρατηγός της KGB
  • [14] Κένυα: Δεν απελευθερώθηκαν οι ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη
  • [15] Eπίθεση σε αμερικανικό όχημα: Ένας νεκρός-τρεις τραυματίες
  • [16] Αυστηρότερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας
  • [17] Θα δίνονται οι αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις
  • [18] Ο... Αίολος ανέβαλε τους αγώνες Κωπηλασίας
  • [19] Συμφωνία ΑΕΚ-Προοδευτικής για Μόρα
  • [20] Μπάσκετ: Στην Θεσσαλονίκη η Εθνική ανδρών
  • [21] Εν. Γυμναστική: Την Παρασκευή αναχωρεί η Εθνική ανδρών - γυναικών
  • [22] Τσέλσι: Και τώρα Σαμουέλ Ετο
  • [23] ''Πρόβλημα'' η μεταγραφή του Μακάι σε Μπάγερν
  • [24] Κοντά σε συμφωνία η Ίντερ με Βαλένθια για Κίλι
  • [25] Ηρακλής: Δηλώσεις Εγκε Γκέραρντ
  • [26] Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS για λίγο αίμα!
  • [27] Ψηφίζουν on line οι Αμερικανοί κάτοικοι εξωτερικού

    [01] Με δυσκολία οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ

    Πηγή: ΝΕΤ 7/8/2003 7:44:00 μμ

    Εφέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι δροσερό, σε αντίθεση με την Ευρώπη που πλήττεται από καύσωνα. Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο στη συγκράτηση των θερμών αέριων μαζών σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης που δεν φθάνουν ως τη χώρα μας. Στη χώρα μας οι ισχυροί άνεμοι ρίχνουν την θερμοκρασία αλλά δημιουργούν προβλήματα στις θαλάσσιες επικοινωνίες. Σήμερα, στο Αιγαίο οι άνεμοι φθάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην σηκώσει άγκυρες από τη Ραφήνα το Sea Jet για Τήνο - Μύκονο - Πάρο. Επίσης, δεν θα γίνουν τα δρομολόγια του Sea Jet 2 και του Flying Cat 3 για νησιά των Κυκλάδων. Τα δρομολόγια από Πειραιά εκτελούνται μέχρι στιγμής κανονικά. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύτηκε και ο απόπλους του Αίολος Εξπρές που ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει στις 6.30 από Πειραιά για Χίο-Μυτιλήνη. Οι ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα διατηρηθούν και αύριο Παρασκευή.

    Αύξηση της συχνότητας των ακραίων καταστάσεων

    Καύσωνας στη Μ. Βρετανία

    Πέρυσι η Ευρώπη, μήνα Αύγουστο, παραδόθηκε στις πλημμύρες με καταστροφές ανυπολόγιστες. Εφέτος, ίδια εποχή, οι Ευρωπαίοι είναι αντιμέτωποι με καύσωνα και υψηλό δείκτη δυσφορίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφέτος το καλοκαίρι ο υδράργυρος φτάνει στο κόκκινο στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καταστάσεων στο βόρειο ημισφαίριο, που έχει προβλεφθεί και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το κόστος από τις κλιματικές αλλαγές αγγίζει ήδη τα 100 δις δολάρια κατά έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η χώρα μας δείχνει να μην απειλείται προς το παρόν τουλάχιστον από ακραίες θερμοκρασίες.

    Αντίθετα η συγκράτηση των θερμών αέριων μαζών σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης ευνοούν τη δροσιά στη χώρα μας.

    [02] Έλεγχοι στο ''Ελ. Βενιζέλος'' από τις ΗΠΑ

    7/8/2003 7:43:00 μμ

    Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ομάδες επιθεωρητών σε πολιτικά αεροδρόμια του εξωτερικού, ανάμεσα τους και ο εθνικός μας αερολιμένας, προκειμένου να διερευνήσουν την ικανότητά τους να αποτρέψουν την εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος σε αεροσκάφη με τη χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times", με τίτλο: "Οι ΗΠΑ επιθεωρούν ξένα αεροδρόμια για απειλή από πυραύλους". Στο πρόγραμμα επιθεωρήσεων, που έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, περιλαμβάνεται το Ιράκ, μεγάλες πόλεις σε Ευρώπη και Ασία, ενώ ονομαστικά αναφέρονται μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βαγδάτης, της Βασόρας, της Κωνσταντινούπολης και της Μανίλας.

    Η Ελλάδα πιθανός στόχος τρομοκρατών, εκτιμούν οι ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Λόι, διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας των Συγκοινωνιών, σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι οι επιθεωρήσεις έγιναν σε "μια ομάδα αεροδρομίων που είναι σημαντικά για εμάς και στα οποία ενδιαφερόμαστε να έχουμε έλεγχο".

    Σύμφωνα με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι προκαθορισμένες επιθεωρήσεις διεξήχθησαν σε μια σειρά αεροδρομίων που θεωρήθηκαν σημαντικοί, πρωταρχικοί στόχοι εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων, τα οποία και βρίσκονται σε χώρες που είναι πολύ πρόθυμες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η επιθεώρηση ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη και στην Μανίλα, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι από καιρό είναι γνωστό ότι η Αλ Κάιντα και οι συνεργαζόμενες με αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ως πιθανούς στόχους την Ελλάδα, Τουρκία και Φιλιππίνες, χώρες προς τις οποίες διεξάγονται πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών.

    Όσο αφορά στην χώρα μας, τονίζεται ότι "ενώ συχνά η ελληνική κυβέρνηση είχε μια νευρικότητα στη σχέση της με τις ΗΠΑ, επέδειξε μεγάλη προθυμία να αποδείξει ότι η Αθήνα, στην οποία θα διεξαχθούν οι επόμενοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ασφαλής από την τρομοκρατία".

    [03] Αναστάτωση λόγω φωτιάς σε πολυκατοικία στο Μοναστηράκι

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2003 5:01:00 μμ

    Πανικός προκλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας όταν λίγο μετά τις 3 το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά στον 4ο όροφο πενταόροφου κτηρίου στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς. Η φωτιά ξεκίνησε μετά από βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε σε μηχάνημα κλιματισμού που βρισκόταν στο κλιμακοστάσιο του τέταρτου ορόφου. Επεκτάθηκε και στο εσωτερικό της βιοτεχνίας ρούχων που βρίσκεται στον όροφο αυτό και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μηχάνημα εκτύπωσης στάμπων στα ρούχα. Από τη φωτιά εγκλωβίστηκε ένα ζευγάρι στον 5ο όροφο του κτηρίου που κατέβηκε στο δρόμο με τη βοήθεια πυροσβεστών οι οποίοι προσέγγισαν τα παράθυρα του 5ο ορόφου με γερανοφόρο όχημα. Το ζευγάρι είναι καλά στην υγεία του.

    Επικράτησε πανικός

    Οταν η φωτιά ξέσπασε αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία του 1ου, 2ου και 3ου ορόφου, που όμως αντελήφθησαν έγκαιρα τη φωτιά και κατόρθωσαν να βγουν από το κτήριο χωρίς κίνδυνο.

    Πανικός προκλήθηκε και σε πελάτες των εστιατορίων που βρίσκονται στο ισόγειο κτηρίου και στα ισόγεια διπλανών κτηρίων. Όλοι απομακρύνθηκαν από τα εστιατόρια.

    Και η οδός Ερμού και η οδός Αθηνάς αποκλείστηκαν για μικρό χρονικό διάστημα και απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι άνδρες του Σώματος ήταν η προσέγγισή τους στο κτήριο που εκδηλώθηκε η φωτιά και τούτο γιατί είναι πολυσύχναστο σημείο και υπήρχε κόσμος και πολλά αυτοκίνητα.

    [04] Πυρά Θ. Πάγκαλου για το ''πόθεν έσχες'' βουλευτών

    7/8/2003 3:14:00 μμ

    Την αντίδραση του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη προκάλεσε ανοιχτή επιστολή του Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον Πρωθυπουργό για το Πόθεν Εσχες, που δημοσιεύεται στο μηνιαίο περιοδικό ΚΡΑΜΑ. "Ολοι κι όλα κρίνονται στην πολιτική, και ό,τι λέμε, και ό,τι γράφουμε, και μάλιστα πιο αυστηρά απ' ό,τι νομίζουν κάποιοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χυτήρης. Ο κ. Πάγκαλος στο άρθρο του ασκεί κριτική στην απόφαση του Πρωθυπουργού για το άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλά για ''εξευτελισμό του βουλευτή''

    Ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό που δημοσιεύεται στο ''Κράμα'', χαρακτηρίζει την επιστολή του Κώστα Σημίτη προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ''πόθεν έσχες'' ως ''θεαματική πρωτοβουλία αυτομαστίγωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας'' ενώ κάνει λόγο για ''εξευτελισμό του βουλευτή''

    [05] Ανοικτή επιστολή στο Σημίτη για αποφυλάκιση Κανά

    7/8/2003 1:39:00 μμ

    Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αποφυλακιστεί ο Αγγελέτος Κανάς ζητεί με ανοιχτή επιστολή της η σύζυγος του Ελένη Βεντούρη, υποστηρίζοντας, ότι ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ΕΛΑ έχει πέσει θύμα των καταθέσεων της πρώην συζύγου του Σοφίας Κυριακίδου και του πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου, Γιάννη Βεντούρη. Η σύζυγος του Αγγελέτου Κανά υποστηρίζει, ότι ο άνδρας της είχε νοικιάσει το διαμέρισμα της οδού Πάτμου για να "ξεφύγει" από την διωκτική μανία της Σοφίας Κυριακίδου, η οποία όπως αναφέρεται στην επιστολή, έδωσε μέσα σε 9 μήνες 4 αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις.

    [06] Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια-Ενας τραυματίας

    7/8/2003 5:06:00 μμ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της ''νύχτας'' αποδίδει η Αστυνομία τους πυροβολισμούς που δέχθηκε στον αριστερό γλουτό ο Νίκανδρος Σκουτέλης 27 ετών έξω από το κέντρο ''Σνακ Ιν'' στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια. Το θύμα ήταν στο μπαρ μαζί με την κοπέλα του και έπιναν ποτό όταν για άγνωστο, μέχρι στιγμής, λόγο διαπληκτίστηκε με έναν άλλο νεαρό και μετά από διένεξη βγήκαν έξω από το κέντρο για να λύσουν τις διαφορές τους. Εκεί όμως ο Σκουτέλης δέχθηκε δυο πυροβολισμούς από δεύτερο άτομο και οι δυο δράστες μετά το επεισόδιο τράπηκαν σε φυγή ενώ ο Σκουτέλης μεταφέρθηκε από την κοπέλα στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία ενώ αξιωματικοί της Ασφάλειας δήλωσαν ότι είναι γνωστοί στο θύμα που προς το παρόν δεν τους έχει κατονομάσει.

    [07] Β. Ξηρός: Κατήγγειλε κατευθυνόμενες ομολογίες

    7/8/2003 3:40:00 μμ

    Με την ανάγνωση των προανακριτικών ομολογιών του Βασίλη Ξηρού και χωρίς να είναι ο ίδιος στη δικαστική αίθουσα για να συνεχίσει την απολογία του, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο απορρίπτοντας και πάλι την ένσταση των συνηγόρων των αδελφών Ξηρού για την ακύρωση των προανακριτικών απολογιών και του Βενιαμίν της οικογένειας, ανάγνωσε το σχετικό υπόμνημα του κατηγορούμενου με το οποίο καταγγέλλει κατευθυνόμενες ομολογίες. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Παρασκευή με την απολογία του Διονύση Γεωργιάδη.

    Ενταση κατά την ανάγνωση κειμένου απολογίας Β. Ξηρού

    Ο "Πανάης" της 17Ν και Βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού ξεκίνησε το πρωί να απολογείται διαβάζοντας κείμενο. Όπως είπε, είχε κάποια σχέση με την 17Ν, όμως, τόνισε πως δεν αποδέχεται την προδικασία.

    Στο δικαστήριο δημιουργήθηκε ένταση, όταν συνήγοροι πολιτικής αγωγής άρχισαν να φωνάζουν ότι ο νεαρός κατηγορούμενος προβαίνει σε ανάγνωση προκήρυξης, με φανερές δυσκολίες μάλιστα στο να εκφέρει σωστά το λόγο.

    "Τον βάλανε να διαβάσει κείμενο, που δεν καταλαβαίνει κύριε Πρόεδρε", ανέφερε ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης.

    Ο Βασίλης Ξηρός αρνήθηκε να συνεχίσει την απολογία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως είπε, για τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά της πολιτικής αγωγής κατά την έναρξη της απολογίας του.

    Αρνητικός να απολογηθεί - ''Δέχτηκε απειλές'' λέει η υπεράσπιση του

    Κατά την επανάληψη της διαδικασίας και πριν δηλώσει ο Βασίλης Ξηρός, ότι αρνείται να απολογηθεί, έλαβε το λόγο ο αδελφός του Χριστόδουλος, ο οποίος κατηγόρησε την έδρα ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της αφού επιτρέπει να διακόπτεται η απολογία.

    Ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης επισήμανε στον Πρόεδρο ότι ως διευθύνων τη διαδικασία επέτρεψε και δέχθηκε να εκφράζονται αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

    Ο κ. Μαργαρίτης απάντησε στο συνήγορο ότι όχι μόνο δεν επέτρεψε αλλά και διέκοψε νωρίτερα τη διαδικασία προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Παρά τις προτροπές τόσο του Προέδρου, όσο και του εισαγγελέα της έδρας Χρήστου Λάμπρου, ο Βασίλης Ξηρός δεν μεταπείστηκε να συνεχίσει την απολογία του, ενώ αρνήθηκε και να σηκωθεί, όταν ο Πρόεδρος τον κάλεσε να εγερθεί προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις από την έδρα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου είπε πως ο Βασίλης Ξηρός δέχθηκε απειλές και ψυχολογική βία προκειμένου να προβεί στις επίμαχες ομολογίες, ενώ στερήθηκε του δικαιώματος δικηγόρου αν και είχε ζητήσει.

    [08] Σε πύρινο κλοιό η Ευρώπη

    7/8/2003 5:07:00 μμ

    Σε τραγωδία για τον άνθρωπο αλλά και τη φύση εξελίσσεται το εφετινό καλοκαίρι, καθώς οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης και κυρίως η Ιβηρική χερσόνησο πλήττονται από πρωτοφανούς κύμα καύσωνα και ξηρασίας. Πρόκειται για μία πραγματική κλιματολογική ανατροπή που ευνοεί τις πυρκαγιές από τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ανυπολόγιστες θα είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον. Ωστόσο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα Πέμπτη στην Πορτογαλία βοηθούν τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στα δάση της χώρας, καθώς είναι λίγες οι φωτιές που συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός ελέγχου.

    Πορτογαλία: Έχουν καεί 540.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων

    Από τις πυρκαγιές που μαίνονταν επί 12 συνεχείς ημέρες σχεδόν σε ολόκληρη την Πορτογαλία καταστράφηκαν περίπου 540.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχασαν την ζωή τους 14 άνθρωποι.

    Κατά τη διάρκεια της νύκτας αυξήθηκε η υγρασία και έπεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών. Οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός ελέγχου εστιάζονται κυρίως κοντά στην Γκουάρντα και το Σανταρέμ, στην κεντρική Πορτογαλία.

    Ο Αντελίνο Σαλβάντο, διευθυντής της αστυνομίας, εκτιμά ότι το 30% των πυρκαγιών είναι έργο εμπρηστών χάριν ''οικονομικών συμφερόντων'', προσθέτοντας ότι έχουν συλληφθεί 7 ύποπτοι εμπρηστές, συμπεριλαμβανομένου ενός 21χρονου πρώην πυροσβέστη.

    Συνολικά, 25 ύποπτοι έχει αναφερθεί ότι έχουν συλληφθεί το καλοκαίρι στην κεντρική Πορτογαλία, όπου τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο δεν είχε πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, συνοδευόμενη από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, θα μεταβεί την Παρασκευή στην Πορτογαλία, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Επιτροπής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος θα επισκεφθεί πολλές περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στο Καστέλο Μπράνκο (κεντρικά), Ανταρέμ και Πορταλέγκρε (νότια), ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες στη Λισαβόνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Ισπανία: Μία ακόμα νεκρή από τις πυρκαγιές

    Στην Ισπανία, μία 71χρονη πέθανε την Πέμπτη στην πόλη Κόρια (νοτιοδυτικά) εξαιτίας της ζέστης με αποτέλεσμα οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα να φθάσουν τουλάχιστον τους 14. Από αυτους, οι 11 αναφέρθηκαν στην περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου το θερμόμετρο βρίσκεται ''κολλημένο'' στους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει ανακοινωθεί ότι για την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας θα φτάσει ακόμη και τους 42 βαθμούς.

    Από την αρχή του Αυγούστου έχουν καεί περίπου 270.000 στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων στην Ισπανία. Περισσότερο έχουν πληγεί οι δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές και κυρίως η Εστρεμαδούρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές οι περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Στην Ιταλία, εξαιτίας ενός αντικυκλώνα οι θερμοκρασίες από την αρχή του μήνα κυμαίνονται μεταξύ 35 και 40 βαθμών στα κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Τετάρτη, το Γκροσέτο στην Τοσκάνη είχε 40, η Ρώμη και η Φλωρεντία 39 και το Μιλάνο 37 βαθμούς Κελσίου.

    Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων τα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχώς αυξάνονται. Μόνο στην περιοχή της Τοσκάνης αναφέρθηκαν την Πέμπτη πέντε νέες πυρκαγιές, ενώ βελτιώθηκε η κατάσταση στο νησί Ελβα.

    Παρατεταμένη ξηρασία σε Σερβία-Μαυροβούνιο και Κροατία

    Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Σερβία-Μαυροβούνιο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε περιοχή στις ακτές του Μαυροβουνίου εξαιτίας των πυρκαγιών.

    Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα και από την παρατεταμένη ξηρασία στη Σερβία που έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Σερβία, Βλαντιμίρ Μαριάνοβιτς τόνισε πως καθίσταται επιτακτική η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον άλλο μήνα.

    Πυρκαγιές μαίνονται και στην Κροατία και όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, από την αρχή Ιουλίου έχουν καεί περίπου 40.000 στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων.

    Οι θερμοκρασίες στην Κροατία τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες που είχαν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ δεν έχει βρέξει τους δύο τελευταίους μήνες.

    [09] Λιβερία: Νέα δέσμευση Τέϊλορ για παραίτηση

    7/8/2003 6:26:00 μμ

    Tην δέσμευσή του ότι την άλλη εβδομάδα θα παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Λιβερίας και θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μόουζες Μπλαχ, επανέλαβε την Πέμπτη ο Τσαρλς Τέϊλορ, με δηλώσεις του στο CNN. Αξιωματούχος της κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος έγραψε μία τρισέλιδη επιστολή προς το κοινοβούλιο αναφέροντας ότι του είναι αδύνατο να συνεχίσει να ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα εξαιτίας της σε βάρος του διεθνούς πίεσης.

    Στην πρωτεύουσα οι ειρηνευτικές δυνάμεις

    Στο μεταξύ, φάλαγγα από ειρηνευτικές δυνάμεις από την Νιγηρία κατευθύνθηκε σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβερίας κάτω από τις επευφημίες χιλιάδων κατοίκων.

    Δεν έχει διευκρινιστεί πότε οι νιγηριανοί στρατιώτες, που μετέχουν στην αφρικανική ειρηνευτική δύναμη, θα αρχίσουν τις περιπολίες στους δρόμους της Μονροβίας, αλλά η παρουσία τους και μόνο δημιουργεί νέες ελπίδες στην χώρα που δοκιμάζεται από τον 14-ετή εμφύλιο πόλεμο.

    Διαβάστε ακόμα:

    Λιβερία: Την Πέμπτη η παραίτηση του Τσαρλς Τέϊλορ

    [10] Σύγκρουση τρένων κοντά στο Ιντερλάκεν-30 τραυματίες

    7/8/2003 2:56:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Περισσότερα από 30 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση των δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Γκστάινγκβιλερ, κοντά στο Ιντερλάκεν στην Κεντρική Ελβετία. Ενας από τους τραυματίες φέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην Βέρνη. Στο σημείο της σύγκρουσης έσπευσαν αμέσως τέσσερα ελικόπτερα. Η σύγκρουση σημειώθηκε περίπου στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) σε σημείο που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια του Ιντερλάκεν. Τα δύο τρένα εκινούντο στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες συγκρούστηκαν μετωπικά.

    [11] Μπαλί: Εις θάνατον ο ''χαμογελαστός βομβιστής''

    7/8/2003 2:42:00 μμ

    Την θανατική ποινή επέβαλε το δικαστήριο της Ινδονησίας στον βασικό ύποπτο της συνδυασμένης τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Οκτωβρίου σε νάιτ κλαμπ στο Μπαλί, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, στην πλειψηφία τους Αυστραλοί τουρίστες. Ο βομβιστής υποδέχθηκε χαμογελαστός την απαγγελία της ποινής του και ύψωσε θριαμβευτικά τις γροθιές του, καθώς οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Αμρόζι παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις δηλώνοντας: "Αξιζε στους Λευκούς να πεθάνουν". Επίσης, δήλωσε ότι θα καλωσορίσει την επιβολή της θανατικής ποινής, αλλά επέμεινε ότι δεν ανήκει στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια. Νωρίτερα, ο επονομαζόμενος Αμρόζι, είχε εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος".

    Η ποινή του Αμρόζι

    Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελικής αρχής για τη επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Αμρόζι.

    Επιζήσαντες των επιθέσεων και συγγενείς των θυμάτων του Μπαλί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και δάκρυα, όταν ανακοινώθηκε η ποινή του Αμρόζι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια, οργάνωση και διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων.

    Οι συνήγοροί του δήλωσαν ότι θα ασκήσουν αμέσως έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

    Ο Αμρόζι είχε παραδεχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι ήταν αυτός που αγόρασε το φορτηγό και τα εκρηκτικά, που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

    Τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της ινδονησιακής πρωτεύουσας είναι δρακόντεια μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τρίτης σε ξενοδοχείο.

    [12] Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν 5 κυβερνητικούς στρατιώτες

    7/8/2003 6:36:00 μμ

    Αντάρτες ταλιμπάν ανέφεραν ότι σκότωσαν πέντε Αφγανούς κυβερνητικούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους τρεις σε επίθεση με ρουκέτες, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη εναντίον οχήματος, στο νότιο Αφγανιστάν. ''Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς και οι ταλιμπάν έφυγαν από την περιοχή μετά την επίθεση '', δήλωσε χαρακτηριστικά ο μουλάς Αμπντούλ Σαμάντ, αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών στο πρώην καθεστώς των ταλιμπάν, μιλώντας με δορυφορικό τηλέφωνο προς το πρακτορείο Ρόιτερ, από άγνωστη τοποθεσία.

    Το διαψεύδει κυβερνητικός αξιωματούχος

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα όχημα να καίγεται μετά την επίθεση σε περιοχή 25 χλμ. Βόρεια της πόλης Σπιν Μπόλντακ, κοντά στα πακιστανικά σύνορα.

    Επίσης, υποστήριξαν ότι άκουσαν εκρήξεις από πυρά ρουκετών και είδαν Αφγανούς στρατιώτες να μετακινούν νεκρούς και τραυματίες από την περιοχή.

    Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή επισήμανε πως το όχημα άρπαξε φωτιά μετά από ανατροπή και διέψευσε ότι υπήρξε επίθεση από ταλιμπάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει για απώλειες.

    [13] Αμερικανός πολίτης ο πρώην στρατηγός της KGB

    7/8/2003 2:40:00 μμ

    Η εποχή του ψυχρού πολέμου φαίνεται, πως ανήκει τόσο πολύ στο παρελθόν, που ανώτατος αξιωματικός της KGB, ο οποίος στρατολογούσε Αμερικανούς κατασκόπους για ν΄ αποσπά τα κρατικά απόρρητα του αντιπάλου δέους, έσπευσε να γίνει ο ίδιος Αμερικανός. Ο πρώην στρατηγός της KGB Ολεγκ Καλούγκιν, που δικάστηκε ερήμην στη Ρωσία το 2002, σε 15ετή κάθειρξη για προδοσία προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσφατα έγινε Αμερικανός πολίτης, επικρίνεται έντονα σήμερα από το ρωσικό Τύπο και χαρακτηρίζεται "Ιούδας" από πρώην συναδέλφους του. Ο στρατηγός Καλούγκιν μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995. Η χώρα του τον καταδίκασε πέρυσι, ότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά δημοσιεύοντας το βιβλίο του υπό τον τίτλο "Το πρώτο διευθυντήριο". Ο Καλούγκιν είπε ότι δεν θα ζητούσε την αμερικανική υπηκοότητα, την οποία έλαβε σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κατάθεση της αίτησής του, εάν η Ρωσία δεν τον είχε καταδικάσει για προδοσία.

    ''Είναι προδότης'', λένε οι Ρώσοι

    "Η υπηκοότητα αυτή είναι μια ανταμοιβή του για τις υπηρεσίες, που προσέφερε στις ειδικές αμερικανικές υπηρεσίες. Είναι τα ίδια τριάκοντα αργύρια για τα οποία ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Μπόρις Λαμπούσοφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Βρέμια Νοβόστι".

    Η "Γκαζέτα" δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της φωτογραφία του στρατηγού με ανασηκωμένο το χέρι, έτοιμου να δώσει όρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες με το σχόλιο "Ο Καλούγκιν της KGB λησμόνησε, ότι ορκίζεται κανείς μια φορά στη ζωή του". Η εφημερίδα που δημοσιεύει, όπως και αρκετές άλλες, συνέντευξη με τον άλλοτε κραταιό σοβιετικό αξιωματούχο, τον κατηγορεί ότι "πρόδωσε τους δικούς του".

    "Υπάρχει κάθε λόγος να πιστέψει κανείς, ότι εμπλέκεται στις συλλήψεις Ρώσων πρακτόρων όπως των Αλντριτς Αμες, Έντουιν Μουρ, Ρόμπερτ Χάνσεν και Ρόμπερτ Λίπκα", προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο Καλούγκιν ήταν επίσης μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Αμερικανού στρατηγού Τζορτζ Τροφίνοφ, που κατηγορήθηκε ότι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά στους Ρώσους. Ο τελευταίος καταδικάστησε σε ισόβια από την αμερικανική δικαιοσύνη το Σεπτέμβριο του 2001.

    Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε "προδότη" τον Καλούγκιν αλλά ο στρατηγός απορρίπτει τις κατηγορίες. "Ελπίζω να μπορέσω να γυρίσω μια μέρα στη Ρωσία. Επί του παρόντος δυστυχώς δεν έχω αυτή τη δυνατότητα", είπε απορρίπτοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ν' αποποιηθεί τη ρωσική υπηκοότητα.

    "Ο στρατηγός ελπίζει ακόμη να γυρίσει στη Ρωσία, ακόμη και ως προδότης", καταλήγει η εφημερίδα στο σχόλιό της.

    [14] Κένυα: Δεν απελευθερώθηκαν οι ύποπτοι για την πολύνεκρη έκρηξη

    7/8/2003 12:30:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ναϊρόμπι απήγγειλε εκ νέου κατηγορίες για φόνο λίγη ώρα αφού δικαστήριο είχε αποσύρει τις εναντίον τους κατηγορίες και είχε αποφασίσει την απελευθέρωσή τους, εναντίον των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην αιματηρή επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών στις 28 Νοεμβρίου του 2002 σε ξενοδοχείο της Μομπάσα, με 18 νεκρούς, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το δίκτυο Αλ-Κάιντα. Έπειτα από την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα της Κένυας στο τέλος Ιουλίου, μόνο τα ανώτατα δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα να κρίνουν υποθέσεις δολοφονίας.

    Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει από το δικαστήριο την απελευθέρωση των πέντε ανδρών με το επιχείρημα, ότι οι αρχές δεν κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αποδείξεις για τη συμμετοχή των πέντε στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του ξενοδοχείου Paradise, ισραηλινής ιδιοκτησίας.

    Οι τρεις καμικάζι, που επέβαιναν στο παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν. Εναντίον τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων, των Μοχάμεντ Κούμπγουα, Μοχάμεντ Κούμπγουα Σέιφ, Σαϊντ Σάγκαρ Αχμεντ και Αμπουντ Ρόγκο Μοχάμεντ απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας στις 24 Ιουνίου, ενώ εναντίον του πέμπτου, του Σαλμίν Μοχάμεντ Χαμίσι απαγγέλθηκε η ίδια κατηγορία στις 8 Ιουλίου.

    [15] Eπίθεση σε αμερικανικό όχημα: Ένας νεκρός-τρεις τραυματίες

    7/8/2003 2:58:00 μμ

    Ένας Ιρακινός σκοτώθηκε σήμερα και τρεις ή τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν όταν αυτοπροωθούμενη οβίδα (RPG), που εκτόξευσαν Ιρακινοί αντάρτες έπληξε στρατιωτικό όχημα (Χάμβι) στο κέντρο της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Το επεισόδιο συνέβη στην οδό Καράντα, μία από τις κυριότερες εμπορικές αρτηρίες της Βαγδάτης. Αμερικανικές μονάδες κατέφθασαν στον τόπο της επίθεσης και απέκλεισαν τον τομέα. Σύμφωνα με φωτογράφο του Ρόιτερ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση και σκότωσαν τουλάχιστον έναν Ιρακινό, ο οποίος έμοιαζε να είναι περαστικός. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν, πως το Χάμβι κινούνταν κοντά στο ξενοδοχείο Παλμ όταν οι αντάρτες εκτόξευσαν εναντίον του την οβίδα. Τέσσερις στρατιώτες ήταν μέσα στο όχημα, όταν αυτό επλήγη και τραυματίσθηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αμερικανός στρατιωτικός που βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης δήλωσε πάντως προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως "τραυματίσθηκαν τρεις στρατιώτες" και ο Ιρακινός σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, που ακολούθησε.

    [16] Αυστηρότερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας

    7/8/2003 2:55:00 μμ

    Οι υπερβολικές τιμές στα νερά και τα αναψυκτικά προκάλεσαν άμεση αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κ. Κουλούρης, τα μικτά κέρδη στα αναψυκτικά φτάνουν έως και 350%. Το θέμα παραπέμφτηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ζητά από την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει κατά πόσον έχει διαμορφωθεί άτυπο καρτέλ στο χώρο των νερών και των αναψυκτικών. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σειρά συνδυασμένων μέτρων που περιλαμβάνουν την επέκταση της αναγραφής ενδεικτικών τιμών σε 10-15 είδη ευρείας κατανάλωσης, καθώς και την υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκαταλόγων σε όλα τα καταστήματα.

    Σαρωτικοί έλεγχοι για τους παραβάτες

    Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δεκάδες κυλικεία και εστιατόρια των επιβατηγών πλοίων, οι ελεγκτές εντόπισαν 15 περιπτώσεις παραβάσεων του αγορανομικού κώδικα, τις οποίες παρέπεμψαν στον Εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών.

    Οι παραβάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων: τη μη ανάρτηση πινακίδων με τιμές, τη μη αναγραφή ενδεικτικών τιμών, τη μη αναγραφή τους τιμοκαταλόγους ενδείξεων όπως "κατεψυγμένο", "προμαγειρεμένο", "προτηγανισμένο" κ.ά. και τη μη ανάρτηση δελτίων παραπόνων για τους καταναλωτές.

    Ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στα τελευταία δημοσιεύματα περί επέκτασης του μέτρου αναγραφής ενδεικτικών τιμών σε συσκευασίες βασικών προϊόντων, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για επέκταση του εν λόγω καθεστώτος, ωστόσο παραδέχθηκε ότι γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε, επίσης, ότι μία από τις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει από αγορανομικό σε ποινικό αδίκημα τη μη ανάρτηση τιμοκαταλόγων σε χώρους μαζικής εστίασης.

    Παραεμπόριο 300 δις δρχ

    Στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στον Εισαγγελέα 15 περιπτώσεις αγορανομικών παραβάσεων σε επιβατηγά πλοία, την ώρα που οι έμποροι καταγγέλλουν ότι τα ποσά που διακινούνται στο παραεμπόριο έχουν φτάσει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

    Τριακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, εκτιμάται ότι φθάνει το παραεμπόριο στη χώρα μας. Δεκάδες είναι οι πάγκοι των αλλοδαπών μικροπωλητών από εμπορεύματα κάθε είδους, που έχουν κατακλείσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

    Οι καταστηματάρχες αντιδρούν και ζητούν να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.

    [17] Θα δίνονται οι αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις

    7/8/2003 2:35:00 μμ

    Κανονικά θα χορηγούνται οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις όσων ελλειμματικών ταμείων έχουν συγχωνευτεί ή θα συγχωνευτούν στο μέλλον στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών του ΙΚΑ. Τη ρύθμιση αυτή προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Βουλή και θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2004. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αρμόδιος υφυπουργός Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θα βελτιωθούν οι όροι ένταξης των μη βιώσιμων Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, ώστε χιλιάδες συνταξιούχοι να μπορούν να παίρνουν τις αυξήσεις που δίδονται και τις οποίες δεν έπαιρναν

    [18] Ο... Αίολος ανέβαλε τους αγώνες Κωπηλασίας

    7/8/2003 6:19:00 μμ

    Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με μεγάλη ταχύτητα στάθηκαν η αιτία να αναβληθούν οι κούρσες της 2ης ημέρας του παγκόσμιου πρωταθλήματος κωπηλασίας εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στο Σχοινιά. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Ντένις Οσβαλντ, δήλωσε στη ΝΕΤ πως αυτά συμβαίνουν στους αγώνες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την 1η μέρα του πρωταθλήματος. Ο Ντένις Οσβαλντ, ο Ματ Σμιθ εντεταλμένος Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Αθήνας 2004 Μάρτων Σίμιτσεκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στο κέντρο Τύπου του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 πως προβλήματα με τους ανέμους υπάρχουν σε πολλές χώρες και το θέμα θα αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς.

    Οσβάλντ: Εξαιρετικές οι εγκαταστάσεις, συμβαίνουν αυτά!

    "Το ολυμπιακό κωπηλατο-δρόμιο του Σχοινιά είναι από τα καλύτερα του κόσμου", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Ντένις Οσβαλντ σε συνέντευξη του στην ΝΕΤ.

    Αναφερόμενος στην αναβολή των σημερινών αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, ο κ. Οσβαλντ είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνεμοι επηρεάζουν ένα αγώνισμα, για αυτό και στην κωπηλασία πάντοτε λαμβάνουμε υπ όψιν μας τις καιρικές συνθήκες.

    Μιλώντας λίγο αργότερα στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ο κ. Οσβαλντ επανέλαβε τους επαίνους για τις εγκαταστάσεις και τόνισε πως το πρόγραμμα των αγώνων θα συμπτυχθεί και θα αναμορφωθεί.

    Ως κριτήριο πρόκρισης στους τελικούς του Σαββάτου θα λειτουργήσει η χρονομέτρηση και όχι η κατάταξη.

    Γιατί ακυρώθηκε το πρόγραμμα-Σενάρια για 8-9 Αυγούστου

    Τη σύμπτυξη και αναμόρφωση του προγράμματος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας εφήβων-νεανίδων, αποφάσισαν η Οργανωτική Επιτροπή, η FISA και οι επικεφαλής των Εθνικών αποστολών, μετά την ακύρωση των αγώνων της 2ης ημέρας εξαιτίας δυνατών ανέμων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ένα νέο σύστημα πρόκρισης (βάσει των κανονισμών), το οποίο θα συνδυάζει ημιτελικούς και επαναληπτικούς αγώνες, ενώ εάν ακυρωθούν και οι αγώνες της Παρασκευής, τότε ως κριτήριο πρόκρισης στους τελικούς του Σαββάτου θα λειτουργήσει η χρονομέτρηση και όχι η κατάταξη.

    Σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, δεν προβλέπεται βελτίωση, αλλά σε κάποια διαστήματα της ημέρας, οι άνεμοι μπορεί να φθάσουν τα 7 μποφόρ. Οι αγώνες, βάσει του προγράμματος, επρόκειτο να αρχίσουν στις 6.30, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την Διεθνή Κωπηλατική Ομοσπονδία (FISA) να αποφασίσει τελικά την ακύρωση του σημερινού αγωνιστικού προγράμματος.

    Επίσης, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια αναφορικά στην επιδείνωση ή ύφεση των ανέμων, στη συνέχεια λήφθηκαν αποφάσεις προσαρμοσμένες ανάλογα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων τις δύο εναπομείναντες ημέρες της διοργάνωσης.

    Η εκκίνηση και τις δύο ημέρες θα δοθεί στις 6.30.

    Στην περίπτωση, που την Παρσκευή συνεχίσουν να πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ, τότε στους αγώνες της Παρασκευής θα μειωθεί κατά 1000μ. η απόσταση που καλούνται να διανύσουν τα πληρώματα.

    Παράλληλα θα εισαχθεί ένα νέο σύστημα πρόκρισης, το οποίο θα συνδυάζει ημιτελικούς και επαναληπτικούς αγώνες.

    Στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν την Παρασκευή, ο αγωνιστικός στίβος θα παραμείνει στα 2.000μ. Αν υπάρξει επιδείνωση τότε θα ακυρωθούν και πάλι οι αγώνες.

    Το πρόγραμμα του Σαββάτου θα εξαρτηθεί άμεσα από το εάν θα πραγματοποιηθούν ή όχι οι αγώνες της Παρασκευής.

    Αν οι αγώνες, λοιπόν διεξαχθούν κανονικά την Παρασκευή και ο καιρός βελτιωθεί το Σάββατο, τότε ο αγωνιστικός στίβος θα παραμείνει στα 2.000 μέτρα.

    Αν οι άνεμοι παραμείνουν στα 4-5 μποφόρ, τότε ο αγωνιστικός στίβος θα μειωθεί στα 1000μ.

    Αν πάλι οι αγώνες της Παρασκευής ακυρωθούν και υπάρξει ύφεση των ανέμων το Σάββατο, τότε έφηβοι και νεανίδες θα αγωνιστούν στα 2000μ., αλλά η πρόκριση θα βασιστεί στο χρόνο και όχι στην κατάταξη.

    Ως κριτήριο πρόκρισης θα λειτουργήσει η χρονομέτρηση και σε κάθε αγώνα θα συμμετέχουν τα έξι πληρώματα που σημείωσαν τους καλύτερους χρόνους στα προκριματικά της Τετάρτης.

    Στην περίπτωση που το Σάββατο οι άνεμοι πνέουν 4-5 μποφόρ, τότε όλοι οι αγώνες θα κριθούν στα 1000μ. και ως κριτήριο πρόκρισης θα λειτουργήσει και εδώ η χρονομέτρηση.

    Σε περίπτωση αλλαγής των ανέμων, η FISA ενημέρωσε πως θα υπάρξει αναθεώρηση προκειμένου να εξασφαλιστεί το "ευ αγωνίζεσθαι" για τα πληρώματα.

    Τέλος, έτοιμο είναι ήδη το σύστημα χρονομέτρησης και αυτό του φώτο φίνις, ενώ και οι προπονητές θα ενημερωθούν για αλλαγές σε ψυχρά και ζεστά μέρη και θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του αγωνιστικού στίβου κάθε πρωί στις 6.00.

    Το πρόγραμμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου

    Το πρόγραμμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου:

    Επαναληπτικοί - Συμμετοχές 7-8

    Τετράκωπος με πηδαλιούχο Εφήβων Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου Νεανίδων

    Επαναληπτικοί - Συμμετοχές 9-12

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου νεανίδων Τετραπλό σκιφ νεανίδων Οκτάκωπος με πηδαλιούχο

    Ημιτελικά - Συμμετοχές 13-15

    Διπλό σκιφ νεανίδων Δεν θα γίνουν επαναληπτικοί, αλλά δύο σειρές ημιτελικών, η μία με 6 και η άλλη με 7 πληρώματα σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην προκριματική σειρά της Τετάρτης

    3 Επαναληπτικοί - Συμμετοχές 16-18

    Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου εφήβων &amp; Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου εφήβων Ο πρώτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Α Ο δεύτερος και ο τρίτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Β Ο τέταρτος και ο πέμπτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Γ

    4 Επαναληπτικοί - Συμμετοχές 19-24

    Σκιφ νεανίδων/εφήβων &amp; Διπλό σκιφ νεανίδων &amp; Τετραπλό σκιφ εφήβων Ο πρώτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Α (8 συμμετοχές) Ο δεύτερος και ο τρίτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Β (8 συμμετοχές) Ο τέταρτος και πέμπτος κάθε επαναληπτικού προκρίνεται στον τελικό Γ (έως 8 συμμετοχές).

    [19] Συμφωνία ΑΕΚ-Προοδευτικής για Μόρα

    7/8/2003 7:25:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε για την ΑΕΚ η υπόθεση της απόκτησης του Βαγγέλη Μόρα. Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα ο οικονομικός διευθυντής της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, Παναγιώτης Βαλασόπουλος, και ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Κωνσταντίνος Βαλίδης, οι δύο πλευρές κατάληξαν σε συμφωνία για τη μεταγραφή του 22χρονου αμυντικού. Μάλιστα, οι "βυσσινί" ενημέρωσαν ήδη με έγγραφό τους την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ ότι παραιτείται από τα δικαιώματά της σχετικά με την ακύρωση της μεταγραφής. Έτσι, εντός των προσεχών ημερών η ομοσπονδία αναμένεται να εκδώσει κανονικά δελτίο στον Μόρα, που είναι πλέον και τυπικά παίκτης της Ενωσης.

    [20] Μπάσκετ: Στην Θεσσαλονίκη η Εθνική ανδρών

    7/8/2003 4:32:00 μμ

    Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης, η αποστολή της Εθνικής ομάδας ανδρών, που συνεχίζει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας της, ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα λάβει μέρος στο τουρνουά "Αλεξάνδρεια" που αρχίζει την Παρασκευή 8 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Αυγούστου. Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Ιωαννίδης έχει στην διάθεση του 17 παίκτες, τους οποίους θα χρησιμοποιήσει στα τρία φιλικά παιχνίδια. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε, η Εθνική Ελλάδας σε φιλικό αγώνα, που διεξήχθη την Τετάρτη, στο κλειστό της Γλυφάδας "Μάκης Λιούγκας". Η Εθνική νίκησε την Αυστραλία με 89-76. Τα δεκάλεπτα: 22-14, 35-29, 55-57, 89-76.

    Το πρόγραμμα

    Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ευχαρίστησε τον Μιχάλη Πελεκάνο και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, οι οποίοι δεν συνεχίζουν στην προετοιμασία της Εθνικής για την αγαστή συνεργασία που είχαν στο πρώτο στάδιο των προπονήσεων στο Μέτσοβο.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της FIBA-EUROPE, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ύστερα απο την διεξαγωγή του χθεσινού φιλικού αγώνα με την Αυστραλία και τον ενημέρωσε για την πορεία της προετοιμασίας

    Το πρόγραμμα του τουρνουά:

    Παρασκευή 8 Αυγούστου

    19:00 Αυστραλία-Σερβία/Μαυροβούνιο 21:15 Βουλγαρία-Ελλάδα

    Σάββατο 9 Αυγούστου

    19:00 Βουλγαρία-Σερβία/Μαυροβούνιο 21:15 Αυστραλία-Ελλάδα

    Κυριακή 10 Αυγούστου

    17:00 Βουλγαρία-Αυστραλία 19:15 Σερβία/Μαυροβούνιο-Ελλάδα

    Στη συνέχεια, η Εθνική Ανδρών, θα δώσει τέσσερις φιλικούς αγώνες στην Ιταλία (14 Αυγούστου), στην Ισπανία (16 Αυγούστου) και στη Σερβία (17 και 18 Αυγούστου) και θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της με τη συμμετοχή της στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις" το τριήμερο 25-27 Αυγούστου.

    [21] Εν. Γυμναστική: Την Παρασκευή αναχωρεί η Εθνική ανδρών - γυναικών

    7/8/2003 2:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αναχωρεί την Παρασκευή η αποστολή των Εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής ανδρών - γυναικών, που θα πάρουν μέρος στο 37ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αναχάϊμ των ΗΠΑ (19-24 Αυγούστου), με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Την Τετάρτη 13 Αυγούστου, αναχωρεί για το Αναχάϊμ και το δεύτερο κλιμάκιο αποστολής της ΕΓΟ, με αθλητές που συμμετείχαν στην προετοιμασία αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στην αγωνιστική ομάδα.

    Ποιοι αθλητές- αθλήτριες συμμετέχουν

    Ποιοι αθλητές- αθλήτριες συμμετέχουν:

    Ιωάννης Μελισσανίδης Δημοσθένης Ταμπάκος Βλάσης Μάρας Βασίλης Τσολακίδης Κώστας Μπαρμπάκης Χρήστος Λυμπανοβνός Λεωνίδας Τζαβάρας Στεφανί Μπισμπίκου Μαρία Μαστρογιαννοπούλου Μαρία Αποστολίδη Ευγενία Ζαφειράκη Σοφία Τσεγκέλη Μαρίνα Παπαδοπούλου Βικτωρία Τσακαλίδου

    Προπονητές: Σάββας Ταγτελενίδης, Θανάσης Καπνίδης, Δημήτρης Ράφτης, Αλέκος Ιωακειμίδης, Θωμάς Μακρής, Θεόδωρος Σταθόπουλος, Μαργαρίτα Πέρρου, Κώστας Χατζηζήσης, Γιάνκο Ραντάτσεφ, Νεόφυτος Τραϊνός και Σμαρώ Μήτσα.

    Στην αποστολή μετέχουν ακόμη ο γενικός γραμματέας της ΕΓΟ Αθανάσιος Πνευματίκας (αρχηγός αποστολής), ο αρχηγός της ομάδας ανδρών Βασίλης Ντούντας, η αρχηγός της ομάδας γυναικών Μάρθα Ζαχαριάδου, ο γιατρός Ιωάννης Παππάς και οι φυσικοθεραπευτές Σμαρώ Καβατοπούλου, Γιώργος Ρογδάκης και Βασίλης Θάνος.

    Στο δεύτερο κλιμάκιο αποστολής συμμετέχουν:

    Γιάννης Ζαχαριάδης Αλέξανδρος Ξυλογιάννης Χάρης Καράμπαλης Χρήστος Δασκαλάκης

    Προπονητές: Σάκης Βασιλειάδης, Αλέκος Δούμπας, Θανάσης Σταθόπουλος και τα διοικητικά στελέχη της ΕΓΟ Καλλιόπη Νάκου και Κώστας Γραμματικόπουλος.

    Με αυτή την αποστολή μεταβαίνουν στο Αναχάϊμ, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Δημήτρης Δημητρόπουλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (UEG) και οι διεθνείς κριτές Ελευθέριος Μπουτάκης, Νίκος Προβιάς, Θεοδώρα Δεμερτζίδου και Ευγενία Λατσώνα.

    [22] Τσέλσι: Και τώρα Σαμουέλ Ετο

    7/8/2003 7:02:00 μμ

    Μετά το ναυάγιο όπως όλα δείχνουν της μεταγραφής του Κριστιάν Βιέρι, στη Τσέλσι, οι υπεύθυνοι του λονδρέζικου συλλόγου, με την οικονομική υποστήριξη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον τους για τον Σαμουέλ Ετο. Ο Καμερουνέζος επιθετικός της Μαγιόρκα, είναι στόχος της Τσέλσι εδώ και περίπου δύο μήνες αλλά η ισπανική ομάδα προσπαθεί με "νύχια και με δόντια" να τον διατηρήσει στο ρόστερ της ομάδας. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά της προβλήματα ίσως την οδηγήσουν στη παραχώρηση του παίκτη έστω και αν οι Αγγλοι προσφέρουν λιγότερα απ` ότι θέλουν στη Μαγιόργα. Συγκεκριμένα, η Τσέλσι έχει κάνει πρόταση περίπου 20 εκ. Ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της Μαγιόρκα αγγίζουν τα 24 εκ. Πάντως, αν τελικά ο Ετο "μετακομίσει" στην Τσέλσι, το 50% των χρημάτων θα πάνε στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από την συμφωνία που είχαν κάνει οι "μερένγκες" με την Μαγιόρκα, όταν τους είχαν παραχωρήσει τον παίκτη.

    Παράπονα Βερόν για Φέργκιουσον

    Ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν από την πλευρά του τώρα και μετά την μεταπήδησή του στην ομάδα του Λονδίνου, εξέφρασε παράπονα για τον πρώην προπονητή του στη Μάνστεστερ, Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, κάνοντας λόγο για ασυμφωνία χαρακτήρων.

    "Στην αρχή μου έδειχνε εμπιστοσύνη, όμως πιστεύω ότι υπήρχε ανέκαθεν διάσταση απόψεων μεταξύ μας. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έδειξε καθαρά ότι προτιμούσε να χρησιμοποιεί κάποιους άλλους στη θέση μου", τόνισε.

    Στη νέα του ομάδα ο Βερόν πιστεύει ότι ξεκινά με ένα πλεονέκτημα που δεν είχε στη Γιουνάιτεντ, καθώς μιλάει άψογα τα ιταλικά και θα μπορεί να συνεννοείται με τον Κλαούντιο Ρανιέρι: "Ελπίζω ότι θα υπάρχει μεγάλη κατανόηση μεταξύ μας, αφού δεν θα είναι εμπόδιο η γλώσσα'.

    [23] ''Πρόβλημα'' η μεταγραφή του Μακάι σε Μπάγερν

    7/8/2003 3:44:00 μμ

    Ένα πρόβλημα οικονομικής φύσης είναι ο λόγος που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μεταγραφή του Ρόι Μακάι, στη Μπάγερν Μονάχου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Λα Κορούνια, Αουγκούστο Λεντόιρο, δήλωσε την Πέμπτη πως ένα πρόβλημα σχετικά με τη προμήθεια προς τρίτους τον έχει σταματήσει από το να στείλει την επισημοποίηση της μεταγραφής με φαξ στο Μόναχο. "Περιμένουμε ακόμα να μας στείλει η Μπάγερν ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της συμφωνίας. Η γερμανική ομάδα έχει αντίγραφο του συμβολαίου που της προτείναμε και ελπίζουμε να το πάρουμε πίσω υπογεγραμμένο σύντομα", δήλωσε ο Λεντόιρο.

    "Δεν έχουμε πρόβλημα να δεχτούμε κάποιες μικρές αλλαγές στη συμφωνία, αλλά ακόμα ο Μακάι είναι παίκτης της ομάδας μας. Είναι ανούσιο να αποδεχόμαστε μια πρόταση για τον παίκτη, η οποία είναι 6 ή 7 εκ. ευρώ καλύτερη από οποιανδήποτε άλλη, αλλά στη συνέχεια να πρέπει να πληρώσουμε ένα ποσοστό της συμφωνίας σε προμήθεια προς τρίτους. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως και στη συνέχεια εμείς θα στείλουμε την επισημοποίηση της συμφωνίας", κατέληξε ο πρόεδρος της Λα Κορούνια, Αουγκούστο Λεντόιρο.

    [24] Κοντά σε συμφωνία η Ίντερ με Βαλένθια για Κίλι

    7/8/2003 3:39:00 μμ

    Κοντά σε συμφωνία με τη Βαλένθια για την απόκτηση του Κίλι Γκονζάλες, βρίσκεται η Ίντερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, οι Ισπανοί ζητούσαν αρχικά 5 εκ. ευρώ για την παραχώρηση του έμπειρου διεθνή Αργεντίνου άσου, ενώ οι "νερατζούρι" έδινε μόλις τα μισά. Τώρα, όμως, οι "νυχτερίδες" έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 3,5 εκ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν η συμφωνία θα κλείσει στα 3 εκ. ευρώ.

    [25] Ηρακλής: Δηλώσεις Εγκε Γκέραρντ

    7/8/2003 2:59:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του στην Αυστρία, ο Ηρακλής. "Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάναμε στην Αυστρία και ελπίζω και τα παιδιά να αισθάνονται το ίδιο. Υπάρχει πολύ κούραση, ταλαιπωρηθήκαμε και με τη ζέστη, αλλά πήγαμε αρκετά καλά. Είχαμε μικροπροβλήματα με τραυματισμούς με τους Σνάουτσνερ, Κουχάρσκι, με τον Φοφόνκα, που είναι μεν έτοιμος, αλλά δεν προπονείται ακόμη κανονικά, ωστόσο δεν ανησυχούμε ουσιαστικά για κανέναν", δήλωσε μετά την άφιξη της "κυανόλευκης" αποστολής στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο προπονητής Εγκε Γκέραρντ.

    Ερωτηθείς για τον Νίκο Μαχλά, ο οποίος από την Παρασκευή θα ενσωματωθεί κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα (σ.σ. θυμίζουμε επέστρεψε την Τρίτη μόνος από την Αυστρία για να τακτοποιήσει προσωπικές του υποθέσεις), ο τεχνικός του Ηρακλή επισήμανε ότι "θέλει στήριξη από όλους. Έχει ν' αγωνιστεί πολύ καιρό, σίγουρα, όμως, μπορεί να φτάσει στο καλό γι' αυτόν αγωνιστικό επίπεδο".

    Ο Εγκε Γκέραρντ σχολίασε το πρόγραμμα του "Γηραιού" στο νέο πρωτάθλημα διευκρινίζοντας πως "δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα προγράμματα".

    Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά, οι Θεσσαλονικείς είναι προγραμματισμένο να αντιμετωπίσουν την Τρίτη (13/8) σε φιλικό παιχνίδι στην Κοζάνη την τοπική ομάδα, στο πλαίσιο της μεταγραφής στον Ηρακλή του Κώστα Καπετάνου και τέσσερις μέρες αργότερα (17/8), θα υποδεχτούν στο γήπεδο τους, σε ανάλογου χαρακτήρα παιχνίδι, την Ξάνθη.

    [26] Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS για λίγο αίμα!

    Πηγή: ΝΕΤ 7/8/2003 5:23:00 μμ

    Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετά νοσοκομεία της χώρας, λόγω της έλλειψης αίματος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Τα τμήματα αιμοδοσίας κοντεύουν να αδειάσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα αποθέματα επαρκούν οριακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται επεμβάσεις. Την ίδια στιγμή ασθενείς με μεσογειακή αναιμία πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία μέχρι να βρεθεί η ποσότητα αίματος που χρειάζονται για τις μεταγγίσεις. Ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για τα νοσοκομεία, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω καλοκαιριού. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στην ομάδα 0 κυρίως με ρέζους αρνητικό. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την κάλυψη των άμεσων αναγκών", διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.

    Τα τμήματα αιμοδοσίας αδειάζουν

    Στο νοσοκομείο ΚΑΤ, τα αποθέματα σε αίμα επαρκούν μόνο για να καλύψουν τα περιστατικά εφημερίας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς επίσης και τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στους αθλητές των προ-ολυμπιακών αγώνων.

    Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, κάθε μήνα πραγματοποιούνται 1.000 μεταγγίσεις σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία! Οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνονται καταναλώνονται αμέσως. Οι ειδικοί επισημαίνουν την επιτακτική πλέον ανάγκη απόκτησης και εγκατάστασης μονάδας κατεψυγμένου αίματος, το οποίο μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Στη Θεσσαλονίκη τα αποθέματα αρκούν μέχρι και τις 15 Αυγούστου.

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα αποθέματα τα νοσοκομεία στην Κέρκυρα και στην Κρήτη.

    Στην Πάτρα αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ιδιαίτερα με τις λεγόμενες σπάνιες ομάδες αίματος.

    Αυτό που τονίζουν όλοι υπεύθυνοι των νοσοκομείων είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανένας ασθενής, και δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πανικός.

    Προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών

    Ο υπουργός Υγείας-Πρόνοιας Κώστας Στεφανής, αναφορικά με την επάρκεια αίματος για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την κάλυψη των άμεσων αναγκών, στην αντιμετώπιση των οξέων και επειγόντων περιστατικών και της θεραπείας των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, που να οφείλεται σε μη επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία της χώρας.

    Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες Αιμοδοσίας, προκειμένου να ανταποκριθούν έγκαιρα στην αυξημένη ζήτηση αίματος, έχουν προβεί σε σχετικό προγραμματισμό, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, και σε ό,τι αφορά στις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", τον Ιούλιο, τονίζεται ότι το νοσοκομείο παρέλαβε 2.824 μονάδες αίματος, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του. Σήμερα δε παρέλαβε άλλες 440 μονάδες, από τις οποίες οι 180 είναι Ο Reshus θετικό.

    Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και γίνονται για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε μονάδες αίματος.

    Με την ευκαιρία σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί η εθελοντική προσφορά αίματος, στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης εισαγωγής μονάδων αίματος.

    Ο κ. Στεφανής αναφέρει ότι οι ετήσιες ανάγκες, σε μονάδες αίματος, υπολογίζονται σε περίπου 600.000, από τις οποίες το 41,27% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες, το 51,58% από το περιβάλλον των ασθενών και το 4% από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    [27] Ψηφίζουν on line οι Αμερικανοί κάτοικοι εξωτερικού

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2003 5:27:00 μμ

    Έως και 100.000 Αμερικανοί "απουσιάζοντες" ψηφοφόροι (στρατιωτικοί, κάτοικοι εξωτερικού) θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου στις επερχόμενες προεδρικές προκριματικές εκλογές και στις γενικές εκλογές της χώρας. Το πρόγραμμα του Πενταγώνου, με τίτλο "Πείραμα Ασφαλούς Ηλεκτρονικής Εγγραφής και Ψηφοφορίας" (SERVE) θα περιοριστεί στους νόμιμους ψηφοφόρους στη Νότια Καρολίνα, στη Χαβάη και σε επιλεγμένες κομητείες σε άλλες οκτώ πολιτείες. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρεμπέκα Μέρκιουρι, ακόμα και τα πιο ασφαλή συστήματα μπορεί να σπάσουν, να δεχθούν εισβολή ή να καταστούν ευπρόσβλητα σε διαδικτυακούς ιούς και έτσι να αποκαλυφθεί το περιεχόμενη των ψήφων και η ταυτότητα των ψηφοφόρων.

    Το μόνο πρόβλημα η ασφάλεια στο διαδίκτυο

    Η Πόλι Μπρουνέλι, διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Προγράμματος Βοήθειας Ψηφοφορίας είπε ότι η υπηρεσία της λαμβάνει πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας, περιλαμβανομένων των συστημάτων ανίχνευσης εισβολέων, αλλά και δοκιμαστικών "επιθέσεων" από φιλικούς χάκερ.

    Πάντως, το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει εάν βρεθεί ότι είναι τρωτό.

    Η Κέι Μάξελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ψηφοφόρων καλωσόρισε την ψηφοφορία μέσω διαδικτύου εάν αυτό επιφέρει αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων.

    "Οτιδήποτε διευκολύνει τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν το υποστηρίζουμε εφόσον αντιμετωπίζεται το θέμα της ασφάλειας".

    Πηγή: Benton Compolicy/ Knoxville News Sentinel


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 August 2003 - 17:01:15 UTC