Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα για το κρούσμα σαλμονέλας
  • [02] Έφυγε ο ''αιώνιος έφηβος'' Αντώνης Σαμαράκης
  • [03] Κατέπεσε ''Τσέσνα'' στην Ξάνθη
  • [04] Παρ' ολίγο ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου
  • [05] Επέστρεψαν στην Κρήτη οι επιβάτες του ''ΑΤΛΑΝΤΙΣ''
  • [06] ''Μποτιλιάρισμα'' στην Κακαβιά
  • [07] Αιματηρή ληστεία στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Πολύνεκρο τροχαίο τα ξημερώματα στα Γιάννενα
  • [09] Κύπρος: Ευθύνες για τις αδιάθετες θέσεις στα ελληνικά Α.Ε.Ι
  • [10] Διεθνής δυσφορία για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ψευδοκράτους
  • [11] Επίθεση στο Λευκό Οίκο θα έκανε ο Ζαχαρία Μουσάουι
  • [12] Υπό έλεγχο οι πιο πολλές πυρκαγιές στην Πορτογαλία
  • [13] Ανεπιθύμητος για το Κουβέιτ ο Αμπάς
  • [14] Γαλλία:1.000.000 κοτόπουλα θύματα θερμοπληξίας
  • [15] Ομάδα Ισλαμιστών καλεί σε ανταρτοπόλεμο τους Ιρακινούς
  • [16] Αιματηρά επεισόδια στη Βασόρα
  • [17] Στα χέρια των ΗΠΑ ο υπουργός Εσωτερικών του Χουσεΐν
  • [18] Έκθεση ''αδειάζει'' τη CIA για βιολογικά όπλα στο Ιράκ
  • [19] Σάρωσε τα μετάλλια η Ιταλία στο Σχοινιά
  • [20] Αποθεώνονται από τους Ασιάτες οι παίκτες της Ρεάλ
  • [21] Τo μποτιλιάρισμα αυξάνει την επιθετικότητα στο χώρο εργασίας

    [01] Έρευνα για το κρούσμα σαλμονέλας

    9/8/2003 6:17:00 μμ

    Στο μικρόβιο της σαλμονέλας οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε μέλη της γερμανικής αποστολής, που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας εφήβων - νεανίδων. Τα 62 άτομα που παρουσίασαν τα συμπτώματα αποχώρησαν την περασμένη Τετάρτη από την Ελλάδα. Οι έρευνες για την πηγή της μόλυνσης εστιάζονται στο ξενοδοχείο, όπου διέμειναν οι αθλητές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της επιχείρησης, ενώ ενημερώθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004" ζήτησε εξονυχιστική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Κοινή η πηγή μετάδοσης για τους αθλητές

    Τα μέλη της γερμανικής ομάδας έφτασαν στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Ιουλίου αργά το βράδυ με γερμανική αεροπορική εταιρεία.

    Αμέσως μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Νηρέας στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μέλη της αποστολής παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

    Μέχρι την Κυριακή 3 Αυγούστου τα κρούσματα είχαν γίνει 62.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς όλες οι έρευνες για την πηγή της μόλυνσης εστιάστηκαν στις συνθήκες σίτισης των μελών της αποστολής αφού η εμφάνιση του συνόλου των κρουσμάτων σε χρονικό διάστημα 16 ωρών συνηγορεί υπέρ της κοινής πηγής μετάδοσης.

    Είχαν γίνει δυο έλεγχοι από τη Νομαρχία Ανατ. Αττικής

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο ξενοδοχείο είχαν γίνει δύο προληπτικοί έλεγχοι από τη διεύθυνση υγιεινής της νομαρχίας Αττικής, στις 23 και στις 30 Ιουλίου.

    Κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν 13 προβληματικά σημεία στο εστιατόριο, για τα οποία έγινε γραπτή σύσταση διόρθωσης.

    Στην επαναληπτική επίσκεψη που έγινε στις 30 Ιουλίου, ορισμένα από αυτά είχαν διορθωθεί.

    Η άφιξη της γερμανικής αποστολής είχε προγραμματιστεί για την επομένη του δευτέρου ελέγχου, κάτι το οποίο δεν άλλαξε.

    Την άμεση απόδοση ευθυνών ζητά ο πρωθυπουργός

    Την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου για το συγκεκριμένο περιστατικό.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρή διευρεύνηση της υπόθεσης και άμεση απόδοση των ευθυνών καθώς επίσης και παράλληλο εντατικό έλεγχο σε όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται αθλητές αλλά και στα εστιατόρια της Αττικής.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΕΟΤ προωθεί ήδη την αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης μέχρι να εξακριβωθεί πλήρως το τί ακριβώς έγινε.

    Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου πάντως δε θέλησαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους Όπως υποστηρίζει και η νομαρχία ανατολικής Αττικής κανένας άλλος πελάτης που έμενε τις ίδιες μέρες στο ξενοδοχείο δεν έπαθε κάτι.

    Η επιδημιολογική διερεύνηση για τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης συνεχίζεται , αλλά το ότι δεν γνωστοποιήθηκε εγκαίρως το περιστατικό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, στις αρμόδιες υπηρεσίες από την γερμανική ομάδα δυσκολεύει την έρευνα.

    [02] Έφυγε ο ''αιώνιος έφηβος'' Αντώνης Σαμαράκης

    9/8/2003 12:26:00 μμ

    Συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αντώνη Σαμαράκη. Ο αγαπημένος συγγραφέας του "Λάθους", του "Αρνούμαι", του "Ζητείται Ελπίς" έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή στις 10 το πρωί σε ηλικία 84 ετών, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στην Πύλο της Μεσσηνίας. Αιτία του θανάτου του φέρεται να είναι η καρδιακή προσβολή, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζεται καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιογραφικές πληροφορίες η σορός του θα μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας για επιστημονική έρευνα, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ο «αιώνιος έφηβος» της ελληνικής πεζογραφίας ήταν δωρητής σώματος. Ως εκ τούτου δεν θα γίνει κηδεία ούτε καμία θρησκευτική τελετή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγγραφέας ήθελε να μείνει μυστικός ο θάνατός του και να ανακοινωθεί μετά από 20 ημέρες, ώστε να φύγει σεμνά και αθόρυβα. "Ο λογοτέχνης είναι η φωνή εκείνων, που δεν έχουν φωνή", έλεγε ο Σαμαράκης, που υπηρετούσε τον άνθρωπο τόσο μέσα από τη γραφή του, όσο και με τις πράξεις του, δίνοντας το παρόν του στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

    Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

    Τη θλίψη του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας για το θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έστειλε το εξής συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Ελένη Σαμαράκη για το θάνατο του συζύγου της: "Με βαθυτάτη θλίψη για το θάνατο του αγαπημένου σας συζύγου με τον οποίον με συνέδεαν αισθήματα αμοιβαίας φιλίας και εκτιμήσεως, εκλεκτού λογοτέχνη, πνευματικού ανθρώπου και πολύ αγαπητού σε όλους τους έλληνες, συλλυπούμαι ειλικρινώς".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράκης με το έργο του ύμνησε την ανθρώπινη αξία της ελεύθερης και δημοκρατικής συνείδησης. Στάθηκε πάντα απέναντι στη βαρβαρότητα κάθε ολοκληρωτικής εξουσίας. Αγάπησε και πίστεψε, ως "αιώνιος έφηβος" ο ίδιος, τους νέους στο πνεύμα και τη δημιουργία, τόνισε ο κ.Σημίτης. Και πρόσθεσε ότι "ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν κι ένας πολύτιμος φίλος. Η απουσία του θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε όλους μας. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατό του και τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στη σύντροφό του Ελένη".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε: "Η ζωή του Αντώνη Σαμαράκη υπήρξε μία αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Μια μάχη για τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό, για τα δικαιώματα του πολίτη και των παιδιών. Και μόνο τα δύο εξέχοντα έργα του, "Το Λάθος" και το "Ζητείται Ελπίς" θα αρκούσαν για να του διασφαλίσουν μία περίοπτη θέση στο πάνθεον των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όμως ο Σαμαράκης, ακαταπόνητος οραματιστής και πολίτης με την κλασική έννοια του όρου, τόλμησε να προχωρήσει παραπέρα. Τόλμησε να κάνει πράξη το περιεχόμενο της συγγραφικής του τέχνης. Με συνέπεια και αισιοδοξία, ακόμη και σε ώρες δύσκολες για τον τόπο, δεν σταμάτησε να σαλπίζει το δικό του θούριο συμμετοχής. Ο πνευματικός και πολιτικός κόσμος, τα παιδιά που τόσο αγάπησε και τον αγάπησαν, όλη η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα ενώπιον του".

    Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε: "Με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη. Υπήρξε για μένα ξεχωριστός φίλος και ανεκτίμητος συνεργάτης για την επιτυχία του θεσμού της "Βουλής των Εφήβων". Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο αιώνιος έφηβος, πρότυπο ανθρώπου, πολίτη και διανοούμενου κέρδισε, με το έργο του και με την αγωνιστική παρουσία του στη ζωή, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και όλων των ελεύθερων ανθρώπων, που τον γνώρισαν παντού στον κόσμο. Υπήρξε φλογερός μαχητής της ελευθερίας, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, άνθρωπος γεμάτος συναισθήματα αγάπης και προσφοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά του σφράγισαν και το λογοτεχνικό του έργο, που αποτελεί την παντοτινή παρακαταθήκη του στην ανθρωπότητα.

    Ο Αντώνης Σαμαράκης δεν θα είναι πια ανάμεσά μας, ανάμεσα στα παιδιά που τον αγάπησαν και αγάπησε, στις επόμενες συνόδους της "Βουλής των Εφήβων". Είμαι όμως βέβαιος ότι θα μας παρακολουθεί, μαζί με τους άλλους γίγαντες του λόγου και της σκέψης και θα χαμογελά με αισιοδοξία ακούγοντας κάθε φορά τους νέους ανθρώπους να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό που ο ίδιος αναζήτησε με το έργο του και για το οποίο αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή: την ελπίδα για έναν κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ειρήνης".

    Η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το εξής συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη: "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το ξαφνικό θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη, διακεκριμένου πνευματικού ανθρώπου με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στους αγώνες του λαού μας".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε: "Ο Αντώνης Σαμαράκης θα είναι πάντα το σύμβολο της αγωνίας και της ελπίδας, για έναν κόσμο με περισσότερη ανθρωπιά. Η ευαισθησία του και η συνείδησή του αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Η ύπαρξή του είναι σημείο αναφοράς για τις ανυπότακτες συνειδήσεις, που δεν χωράνε σε στερεότυπα. Η σκέψη του άγρυπνη διαμόρφωνε πάντα σχέση ζωής με τη νεολαία, δηλαδή, με το διαχρονικό και αδιαμόρφωτο μέλλον. Αγάπησε ο Σαμαράκης αυτήν την όμορφη και καταπροδομένη πατρίδα, αυτόν τον πλούσιο και πικραμένο λαό της".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ο Αντώνης Σαμαράκης άφησε τα ίχνη της περπατησιάς του στην πνευματική ζωή της χώρας. Θα θυμόμαστε πάντα το συγγραφέα και τον προοδευτικό πνευματικό άνθρωπο".

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη δήλωσε ότι η ελληνική λογοτεχνία θρηνεί ένα μεγάλο μάστορά της, έναν εξαιρετικό πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. "Στις καρδιές όλων των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράκης θα μείνει πάντα ως μια από τις γλυκύτερες και τις γνησιότερες μορφές των ελληνικών γραμμάτων". Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε και τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος.

    "Η Ελλάδα θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς της ανθρώπους", δηλώνει σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας. "Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο σοφός γέροντας με το εφηβικό σφρίγος, αναγνωρίστηκε διεθνώς δια του σπουδαίου πολυμεταφρασμένου έργου του, κοσμώντας ταυτόχρονα και τη διεθνή εικόνα της Ελληνικής Γραμματείας. Ξεχωριστό μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας Πολιτών, αποτέλεσε πρότυπο για τρεις γενιές Ελλήνων, που άντλησαν έμπνευση από τον αστείρευτο πλούτο του ήθους και της προοδευτικής κοινωνικής του δράσης. Ο Αντώνης Σαμαράκης θα είναι για πάντα παρών στο νου και στην καρδιά μας".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "H δημοκρατία και η λογοτεχνία θρηνούν σήμερα ένα δικό τους άνθρωπο. Ο Αντώνης Σαμαράκης, βαθύτατα ανθρωπιστής, ψυχή φιλελεύθερη, αδάμαστο πνεύμα δημιουργίας, υπηρέτησε με συνέπεια την τέχνη του λόγου. Έδωσε το δικό του, μοναδικά γλαφυρό στίγμα για την ειρήνη, παραμένοντας πάνω απ όλα Έλληνας, μέσα από την παγκοσμιότητα των κειμένων του. Αγωνίστηκε όσο λίγοι για το δικαίωμα του πολίτη στη "δική του καθημερινότητα". Ο Άνθρωπος Σαμαράκης, κατέκτησε την αιωνιότητα, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά τη σεμνή και απέραντα συναισθηματική του γραφή. Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά, νοιώθουμε βαριά την απουσία του και στρέφουμε το βλέμμα μας στη σύντροφό του Ελένη και στους οικείους του. Φίλε Αντώνη, καλό δρόμο".

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στη σύζυγο του εκλιπόντος:

    "Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου όλων μας και λατρευτού σας συζύγου Αντώνη Σαμαράκη. Υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας, ένας λαμπρός συγγραφέας, ένας περίφημος άνθρωπος με πίστη στους νέους και στο μέλλον του τόπου μας. Ανθρωποι σαν τον Αντώνη Σαμαράκη δεν φεύγουν ποτέ. Μένουν πάντοτε ζωντανοί μέσα μας. Σας εύχομαι η σκέψη αυτή να σας δίνει δύναμη και παρηγοριά".

    [03] Κατέπεσε ''Τσέσνα'' στην Ξάνθη

    9/8/2003 3:53:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου "Τσέσνα" κατέπεσε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αερολέσχης Ξάνθης στο χωριό Νέος Ζυγός και τραυματίσθηκαν τα τρία άτομα, που επέβαιναν σε αυτό. Πρόκειται για τον πιλότο Πάρη Γαρέφη 43 χρόνων, τον Χρήστο Χριστοδούλου 55 χρόνων και μία γυναίκα την Ελένη Καρανάνου. Νοσηλεύονται στο νομαρχιακό νοσοκομείο της Ξάνθης και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Έχουν υποστεί κατάγματα από την πτώση του μονοκινητήριου. Όλοι τους ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και η πτώση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης και το ευτύχημα ήταν, που μόνο τραυματίστηκαν. Η περιοχή, που κατέπεσε το αεροσκάφος βρίσκεται μεταξύ του χώρου της Αερολέσχης Ξάνθης και της εθνικής οδού προς Καβάλα, κοντά στο Πόρτο Λάγος. Ειδικότερα, χτύπησε πάνω στο συρματόπλεγμα της περίφραξης, κόπηκαν τα φτερά του και στη συνέχεια βρέθηκε στην άκρη του δρόμου.

    Το αεροσκάφος λίγο πριν ξεκινήσει τη διαδικασία για την προσγείωση, έκανε δύο κύκλους, πιθανώς αναγνωριστικούς πάνω από την πίστα της αερολέσχης Ξάνθης, υπήρξε όμως ισχυρός άνεμος εκείνη την ώρα, από 12-14 κόμβους, ο πιλότος δεν κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του μονοκινητήριου και έτσι κατέπεσε από μικρό ύψος.

    Μόλις έπεσε το αεροσκάφος κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Ξάνθης και ρίχθηκαν μεγάλες ποσότητες αφρού, για να αποτραπεί έκρηξη. Εμπειρογνώμονες της Αεροπορίας θα διερευνήσουν τις συνθήκες πτώσης του μονοκινητήριου.

    [04] Παρ' ολίγο ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

    9/8/2003 3:16:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σώοι περισυνελλέγησαν οι δεκαεφτά Τούρκοι ναυτικοί μέλη του πληρώματος του υπό σημαίας Μάλτας τουρκικού πλοίου Ογκάν, που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ουκρανία για Τυνησία με φορτίο σίδερα και βυθίστηκε, όταν παρουσιάσθηκε εισροή υδάτων μετά από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ έλαβε το σήμα κινδύνου, που εξέπεμψε ο πλοίαρχος του Φ/Γ "BALAVAN I" στις 10 το πρωί, καθώς το πλοίο βυθιζόταν στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου. Μετά από συντονισμένες ενέργειες κινητοποιήθηκαν άμεσα τα παραπλέοντα πλοία τα οποία έσπευσαν προς παροχή βοήθειας και ενώ παράλληλα κατευθύνθηκαν στην περιοχή ελικόπτερο SUPER PUMA καθώς και σκάφη του λιμενικού.

    Η σωσίβια λέμβος στην οποία επέβαιναν οι 17 ναυτικοί εντοπίστηκε από το "OCEAN XENOPHON", σημαίας Marshal Islands, το οποίο έφτασε πρώτο στην περιοχή του συμβάντος, τους οποίους και διέσωσε. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου, το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ουκρανία για Τυνησία με φορτίο σίδερα και βυθίστηκε όταν παρουσιάσθηκε εισροή υδάτων μετά από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο.

    Οι 17 ναυτικοί, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, παρελήφθησαν στη συνέχεια από σκάφος του λιμενικού, που είχε στο μεταξύ καταπλεύσει στην περιοχή και τους μετέφερε στο λιμάνι της Πύλου.

    [05] Επέστρεψαν στην Κρήτη οι επιβάτες του ''ΑΤΛΑΝΤΙΣ''

    9/8/2003 1:27:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η ολονύκτια επιχείρηση μεταφοράς των 1.071 επιβατών του επιβατηγου-τουριστικού πλοίου "ΑΤΛΑΝΤΙΣ" από τη Σαντορίνη στην Κρήτη. Το "ΑΤΛΑΝΤΙΣ" παραμένει πλαγιοδετημένο στο λιμάνι του Αθινιού της Σαντορίνης προς διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, μετά την προσκληθείσα διαρροή διοξειδίου του άνθρακα, η οποία προκάλεσε το θάνατο του Δημήτρη Καραγεωργίου, που υπηρετούσε στο πλοίο ως βοηθός φροντιστή. Από τους επιβάτες οι 818 επιβιβάσθηκαν στο "GOLDEN PRINCESS" στις 3.10 π.μ και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου το πλοίο κατέπλευσε στις 7.35 π.μ ενώ οι υπόλοιποι 253 επιβάτες, επιβιβάσθηκαν στις 4.15 στο "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ρεθύμνου στις 7.20 π.μ.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Την όλη επιχείρηση συντόνισε από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικές διαβουλεύσεις των επιτελών του Υπουργείου με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά των παραγόντων της δημοτικής αρής της Σαντορίνης, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεταφορά των επιβατών στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

    Σε δηλώσεις ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του άτυχου ναυτικού Δημήτριου Καραγεωργίου και ζήτησε αυστηρό έλεγχο για τον εντοπισμό των αιτίων και την εξακρίβωση των συνθηκών του ναυτικού αυτού ατυχήματος με την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

    Επίσης, επεσήμανε ότι οι ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης και το κριτήριο της ασφάλειας των επιβατών ελήφθη υπόψη στη διαδικασία μεταφοράς των επιβατών από τη Σαντορίνη στην Κρήτη. Τέλος, ευχαρίστησε τους πλοιάρχους των δύο πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς.

    [06] ''Μποτιλιάρισμα'' στην Κακαβιά

    9/8/2003 11:57:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Συνωστισμός ανθρώπων και οχημάτων σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στο ελληνικό τμήμα του τελωνείου της Κακαβιάς. Περισσότερα από 500 οχήματα Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και λεωφορεία με Αλβανούς μετανάστες περίμεναν στην ουρά για να περάσουν στην Αλβανία. Η ελληνική αστυνομία στην Κακαβιά αναφέρει ότι μέχρι τις 10 το πρωί είχαν σφραγίσει για έλεγχο εισόδου στην Αλβανία τα δικαιολογητικά σε περίπου 3.000 άτομα. Ο συνωστισμός ωστόσο και η ουρά οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αλβανοί μετανάστες επέλεξαν ομαδικά να επιστρέψουν σήμερα στη χώρα τους. Εν τούτοις η διάβαση διεξάγεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τόσο το ελληνικό όσο και το αλβανικό τελωνείο στην Κακαβιά επιβεβαιώνουν ότι από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και σήμερα πέρασαν συνολικά τα σύνορα προς την Αλβανία, πάνω από 15.000 Αλβανοί μετανάστες.

    Λιγότεροι από πέρυσι

    Ο αριθμός αυτός συγκριτικά με πέρσι είναι μικρότερος. Διαπιστώνεται επίσης ότι φέτος οι Αλβανοί μετανάστες μετά από μερικές ημέρες παραμονής τους στην πατρίδα τους επιστρέφουν στην Ελλάδα και το φαινόμενο αυτό οφείλεται, κατά κοινή ομολογία τους, στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα τους.

    Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους Ελληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι συνδυάζουν με την επιστροφή τους να παρατείνουν την παραμονή τους για να επισκευάσουν τα σπίτια τους.

    [07] Αιματηρή ληστεία στη Θεσσαλονίκη

    9/8/2003 4:18:00 μμ

    Αιματηρή ληστεία τα ξημερώματα σε κατάστημα ψιλικών στη Θεσσαλονίκη. Δύο διαρρήκτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τον ιδιοκτήτη του καταστήματος στις Συκιές Θεσσαλονίκης, όταν αυτός τους αντιλήφθηκε και προσπάθησε να τους αποτρέψει. Ο τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος.

    Ο 23χρονος Νίκος Φραγκιαδάκης αντελήφθη γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα ότι κάποιοι προσπαθούν να διαρρήξουν το κατάστημά του και κατέβηκε από το διαμέρισμά του που βρισκόταν ακριβώς δίπλα για να δει τι συμβαίνει.

    Όταν όμως, έγινε αντιληπτός από τον έναν από τους δυο διαρρήκτες, δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι.

    Οι δράστες έσπευσαν να εξαφανισθούν ενώ ο 23χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος.

    [08] Πολύνεκρο τροχαίο τα ξημερώματα στα Γιάννενα

    9/8/2003 4:12:00 μμ

    Τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ενός μικρού φορτηγού και ενός επιβατηγού αυτοκινήτου στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Νεκροί ανασύρθηκαν όλοι οι επιβάτες του μικρού φορτηγού, ο οδηγός Ευάγγελος Τσιώτας 30 χρονών από την Ανατολή Ιωαννίνων ο Σπύρος Τσάβος 19 χρόνων από τους Αγιους Σαράντα Αλβανίας, κάτοικος Ιωαννίνων και ο Αριστοτέλης Σιώζης 19 χρόνων από τον Ωρωπό Πρέβεζας. Αγιο είχαν οι δυο επιβάτες του ΙΧ αυτοκινήτου, Ηλίας Παρασκευάς, 55 χρονών κάτοικος Γερμανίας και η σύζυγός του Παρασκευή, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [09] Κύπρος: Ευθύνες για τις αδιάθετες θέσεις στα ελληνικά Α.Ε.Ι

    9/8/2003 4:00:00 μμ

    Ευθύνες σε δύο λειτουργούς του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, αλλά χωρίς δόλο, αποδίδει το πόρισμα για τις αδιάθετες θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το πόρισμα, το οποίο ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, αναφέρει ότι υπάρχουν ευθύνες για το διευθυντή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης Τρύφωνα Πνευματικό και τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Εξετάσεων Ντίνο Θεοδότου, γιατί δεν δημοσιοποίησαν 742 θέσεις, οι οποίες δεν προκηρύχθηκαν. Ο Γεωργιάδης χαρακτήρισε λανθασμένη και αδικαιολόγητη τη μη προκήρυξη των θέσεων και τις δικαιολογίες, το λιγότερο ανεπαρκείς. Πρόσθεσε, ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να τον ενημερώσουν, καθώς πρόκειται για ζήτημα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα.

    Ανέφερε επίσης, ότι θα ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσον υπάρχουν πειθαρχικά ή άλλα παραπτώματα. Σε δεύτερο επίπεδο, είπε, θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία αν μπορούν να παραχωρηθούν οι αδιάθετες θέσεις σε όσους παρακάθισαν στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποδίδονται ευθύνες και επεσήμανε ότι αυτό, που ενδιαφέρει τώρα είναι να γίνει κατανομή των αδιάθετων θέσεων. Ο κ. Δημητρίου κάλεσε τους γονείς να διεκδικήσουν με ένδικα μέσα τις θέσεις αυτές, διευκρινίζοντας ότι η Συνομοσπονδία ως Σώμα δεν μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη.

    [10] Διεθνής δυσφορία για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ψευδοκράτους

    9/8/2003 4:21:00 μμ

    Τη δυσφορία της διεθνούς κοινότητας, της ελληνικής πλευράς αλλά και μερίδας του τουρκικού Τύπου προκαλεί η συμφωνία-πλαίσιο για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την απαρέσκεια της και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε, ότι θα ελεγχθεί η συμφωνία σε σχέση με τις συμφωνίες σύνδεσης και τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ αρνητική αντίδραση των Βρυξελών προβλέπει ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως "νομικό μπέρδεμα". Για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, η συμφωνία αυτή αντιστρατεύεται το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων της Ε.Ε με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα επιβαρύνει αρνητικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Τέλος, συνέχιση της κατάφωρης παρανομίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατία, τη συμφωνία.

    Επαναβεβαιώνονται οι αδιάλλακτες θέσεις

    Την απαρέσκεια της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία-πλαίσιο για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μέιμερ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Επιτροπή πιστεύει, ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη της πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ενώ πρόσθεσε, ότι η συμφωνία θα ελεγχθεί σε σχέση με τις συμφωνίες σύνδεσης και τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Μιλλιέτ" Σαμί Κοέν έγραψε, ότι πρόκειται για νομικό μπέρδεμα και ότι η αντίδραση των Βρυξελλών στη συμφωνία θα είναι πολύ αρνητική.

    Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους περιλαμβάνει, πέραν της ανακοίνωση ειδικών μέτρων, την επαναβεβαίωση των αδιάλλακτων θέσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Στη δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζεται, ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να δεχθούν τις λεγόμενες πραγματικότητες στο νησί και το ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει μια μόνιμη λύση.

    Η συναίνεση, σημειώνεται στο κείμενο, θα επιτευχθεί με την ίση κυριαρχία των δύο πλευρών, τη διζωνικότητα, τη συνέχιση της ενεργούς εγγύησης της Τουρκίας και την προστασία της Ελληνοτουρκικής ισορροπίας στο νησί. Η συμφωνία προαναγγέλλει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να ανοίξει νέες διόδους, ώστε να παράσχει, όπως αναφέρεται, κλίμα ασφάλειας. Όμως, προστίθεται, είναι αδύνατο να επιτευχθεί η συναίνεση με βήματα που λαμβάνονται μόνο από τη μία πλευρά.

    Το κείμενο κάνει αναφορά στην επιβολή δήθεν άδικων εμπάργκο, τα οποία θα πρέπει να αρθούν αμέσως. Ακόμη και αν όλοι οι υπάρχοντες περιορισμοί εξακολουθήσουν να ισχύουν, σημειώνεται, τα δύο κράτη είναι αποφασισμένα να λάβουν κάθε είδους μέτρα για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους.

    Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων:

    Η λήψη μέτρων για αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Η λήψη νομικών και διοικητικών μέτρων που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση μεγάλων έργων. Η εκτέλεση έργων στο βόρειο παραλιακό δρόμο και το δακτύλιο της Κερύνειας. Η συμπερίληψη του δρόμου Μόρφου-Λευκωσίας στο επενδυτικό πρόγραμμα. Η συνέχιση της παροχής άμεσης οικονομικής βοήθειας στους αγρότες. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκικών και των λεγόμενων τουρκοκυπριακών αερογραμμών με τη μείωση των φόρων στο ελάχιστο δυνατό. Η συμφωνία προνοεί επίσης για την εξασφάλιση από τις τουρκικές αρχές, φυτο-υγειονομικών πιστοποιητικών για προϊόντα που παράγονται στο ψευδοκράτος και μεταφέρονται στην Τουρκία.

    Εξ άλλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή του πλαισίου, αναφέρεται ότι η Τουρκία θα βοηθήσει το ψευδοκράτος να βελτιώσει τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στα κατεχόμενα λιμάνια και θα δώσει οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Η Αγκυρα θα ενθαρρύνει επίσης την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο ψευδοκράτος και την πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων Τουρκοκύπριων και Τούρκων επιχειρηματιών.

    ''Ταυτοπροσωπεία'' η συμφωνία

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ενέργεια της Τουρκίας είναι αντίθετη με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και με τις θεσμικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει σοβαρά υπόψη την ενέργεια της Τουρκίας όταν θα μελετά το θέμα της έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε "ταυτοπροσωπία" την υπογραφή της συμφωνίας. "Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ μιας κατοχικής δύναμης και του μέρους, που η ίδια κατέχει, με σχέση υποτέλειας. Ουσιαστικά η Τουρκία υπέγραψε με την Τουρκία και γι' αυτό δεν πρέπει να δοθεί σημασία παρά μόνο στο γεγονός, ότι αποτελεί προέκταση της κατάφωρης παρανομίας", είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αγκυρα δέχθηκε να υπογράψει τη συμφωνία, ύστερα από την εμμονή και τις πιέσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί καλές σχέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και κατορθώνει να υποσκελίσει την κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό Ερντογαν.

    Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στις εθνικιστικές τάσεις του βαθέως κράτους της Τουρκίας και στο φανατισμό του Ντενκτάς, ο οποίος μονολιθικά επιμένει στις παράλογες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο θέσεις του, οι οποίες αποβαίνουν τελικά σε βάρος και της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων.

    Αντιδράσεις από Τουρκία και Κύπρο

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι με την εμμονή του στη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ψευδοκράτους κατέφερε πλήγμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

    "Ήταν γνωστό, επεσήμανε, ότι η Τουρκία, ως χώρα, που έχει υπογράψει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δικαιούται να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της Ένωσης, αλλά ο Ντενκτάς επέμενε".

    "Με τη στάση του, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, ο Ντενκτάς προκαλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ".

    Είπε επίσης ότι είναι αδύνατο να υπάρξει θετική πορεία στο Κυπριακό ενόσω στο πηδάλιο του πλοίου βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου θα αναμετρηθούν οι υποστηρικτές της λύσης με εκείνε,ς που δεν την θέλουν.

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι μετά την αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μάμερ, αντί της υπογραφής συμφωνίας για τη λεγόμενη "τελωνειακή σύνδεση" Τουρκίας - ψευδοκράτους, υπεγράφη "πλαίσιο συμφωνίας". Σημειώνουν επίσης τη δήλωση του κυρίου Μάμερ, ότι αυτή θα αξιολογηθεί στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας και κατεχομένων "η οποία έγινε κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών". Τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά περιφρόνηση και πλήρη παραγνώριση του σχεδίου Ανάν και ταυτόχρονα προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Η πράξη αυτή, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, στοχεύει στην προώθηση της πάγιας πολιτικής της Τουρκίας και του Ντενκτάς για δύο χωριστά κράτη και στην στήριξη του τουρκοκύπριου ηγέτη στις λεγόμενες εκλογές του ψευδοκράτους. Ταυτόχρονα, ανέφερε, η κίνηση αυτή στρέφεται εναντίον ολοκλήρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αγωνίζονται στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό".

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η υπογραφή του λεγόμενου πλαισίου συμφωνίας σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους συνιστά ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν της σαφούς παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, επεσήμανε, εγείρεται και θέμα υπονόμευσης των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Ομήρου είπε επίσης, ότι αποτελεί πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι έχει ήδη καταγγείλει τις εξελίξεις αυτές, με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

    [11] Επίθεση στο Λευκό Οίκο θα έκανε ο Ζαχαρία Μουσάουι

    9/8/2003 5:28:00 μμ

    Φως στο δίκη του Ζαχαρία Μουσάουι, του μοναδικού συλληφθέντα, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ρίχνει η αμερικανική εισαγγελία, δημοσιεύοντας μέρος των πρακτικών της δίκης που διεξήχθη τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτά, ο Μουσάουι, είχε την πρόθεση να κάνει αεροπειρατεία σε αεροπλάνο και να το ρίξει στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μίας διαφορετικής επίθεσης από αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών της δίκης

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Κένεθ Κάρας, ο Μουσάουι, ήθελε να ρίξει ένα αεροσκάφος στο Λευκό Οίκο και μάλιστα προετοίμαζε τη συγκεκριμένη επίθεση μαζί με άλλα άτομα.

    Η σύλληψη του Μουσάουι, είχε προηγηθεί των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μουσάουϊ έχει ομολογήσει ότι ήταν πιστός στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά αρνείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική ενέργεια.

    [12] Υπό έλεγχο οι πιο πολλές πυρκαγιές στην Πορτογαλία

    9/8/2003 4:12:00 μμ

    Η πλειοψηφία των πυρκαγιών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκαπέντε ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου στην Πορτογαλία είχαν τεθεί υπό έλεγχο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σε ετοιμότητα, φοβούμενοι το ξέσπασμα άλλων καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται. "Αυτήν στην στιγμή υπάρχουν μόνον τρεις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί υπό έλεγχο", δήλωσε ο Νούνο Κόστα, υπεύθυνος της Εθνικής Υπηρεσίας Πυροσβεστών, στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό TSF. Ωστόσο περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες, βοηθοί και περίπου 800 στρατιώτες, εργάζονται είτε για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών είτε για την επίβλεψη των δασών ώστε να προληφθούν νέες φωτιές, κατέληξε ο ίδιος. Αντίθετα στην Ιταλία περισσότερες από δέκα πυρκαγιές εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να μαίνονται. . Ανω . .

    Περισσότερες από 10 μαίνονται στην Ιταλία

    Ωστόσο οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση στη Σαβόνε, στη βορειοδυτική Ιταλία και κοντά στη Σορέντε, στη νότια Ιταλία, όπου 300 άνθρωποι εκκένωσαν προσωρινά την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα στο Πιάνο ντι Σορέντε, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νότια της Νάπολης, περίπου 300 τουρίστες εγκατέλειψαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας περίπου εξήντα κατοικίες, που απειλούνται από τη φωτιά, ενώ στη Σαβόνε, όπου περισσότερα από 4.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί σε 48 ώρες, η κατάσταση έχει σήμερα βελτιωθεί. Οι εστίες εξακολουθούν να είναι ενεργές στην περιφέρεια της πόλης, όμως κανένα σπίτι δεν απειλείται.

    Νέο θύμα της ζέστης στην Ισπανία

    Στην Ισπανία μια 75χρονη γυναίκα αποτέλεσε το νέο θύμα των υψηλών θερμοκρασιών, που αναμένεται να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, μετέδωσε ο ισπανικός εθνικός ραδιοσταθμός.

    Με το θάνατό της γυναίκας αυτής στην Αλμέρια της Ανδαλουσίας ανεβαίνει σε 19 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων ή με σοβαρά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από τις αρχές Αυγούστου στην Ισπανία.

    Γερμανός έπαθε αμόκ από τη ζέστη και πυρπόλησε τη γυναίκα του

    Στη Γερμανία, που γνωρίζει ένα ρεκόρ ζέστης, με το θερμόμετρο ν' αγγίζει τους 40,2 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της, ένας ήσυχος οικογενειάρχης τρελάθηκε και έβαλε φωτιά στη γυναίκα του.

    Ο 56χρονος Γερμανός και η γυναίκα του είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τη ζέστη στον κήπο τους χθες, το βράδυ, όταν σε, όπως πιστεύεται φιλονικία τους σχετικά με τεχνική του μπάρμπεκιου, ο 56χρονος έριξε υγρό καύσιμο πάνω στη γυναίκα του και το άναψε. Η 55χρονη νοσηλεύεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

    Η αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για το αμόκ, που έπιασε τον 56χρονο στις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνέστησε στους Γερμανούς να προσπαθήσουν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

    Φιλονικίες που συνδέονται με τη ζέστη, μαχαιρώματα, πυροβολισμοί και οικογενειακοί καυγάδες έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα στην ανατολική Γερμανία ένας άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του σε καυγά για το αν θ' ανάψουν ή όχι το φούρνο της κουζίνας.

    [13] Ανεπιθύμητος για το Κουβέιτ ο Αμπάς

    9/8/2003 4:00:00 μμ

    Το Κουβέιτ, δεν θα είναι τελικά ένας από τους σταθμούς της περιοδείας του Μαχμούντ Αμπάς, στις αραβικές χώρες. Με ανακοίνωση του το Κουβέιτ, αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο του Μαχμούντ Αμπάς στα εδάφη του, λόγω της άρνησης του Παλαιστινίου πρωθυπουργού να απολογηθεί για την υποστήριξη που είχε παράσχει το 1990, ο Γιάσερ Αραφάτ στο ιρακινό καθεστώς όσον αφορά στην εισβολή του στο Κουβέιτ. Σύμφωνα με παλαιστινιακούς κύκλους, ο Αμπάς, φέρεται να θεωρεί ταπείνωση μία τέτοια απολογία.

    Περιοδεία ''ενημέρωσης'' για τον οδικό χάρτη

    ''Ο λαός του Κουβέιτ δεν μπορεί ν' αποδεχθεί επίσκεψη από ανώτερο αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής αν δεν υπάρξει ανακοίνωση που να περιλαμβάνει απολογία για τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά την επίθεση του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990'', δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Σαμπάχ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ.

    Από την πλευρά του Μαχμούντ Αμπάς, φαίνεται να θεώρησε ταπείνωση μία τέτοια ομολογία και αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα του Κουβέιτ.

    Η περιοδεία Αμπάς στις αραβικές χώρες έχει στόχο την ενημέρωση των ηγετών τους για τις εξελίξεις γύρω από τον οδικό χάρτη.

    [14] Γαλλία:1.000.000 κοτόπουλα θύματα θερμοπληξίας

    9/8/2003 1:28:00 μμ

    Ενα εκατομμύριο κοτόπουλα πέθαναν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος ζέστης, το οποίο έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στους σχεδόν 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γαλλική Συνομοσπονδία Εκτροφέων Πουλερικών. Την προηγούμενη εβδομάδα, που η θερμοκρασία ήταν περίπου 5 βαθμούς χαμηλότερη από το μέσο όρο, περίπου 400.000 κοτόπουλα πέθαναν από τη ζέστη. Η ασυνήθιστη αιτία των μαζικών αυτών θανάτων πουλερικών είναι η έλλειψη οξυγόνου, καθώς ο υπερβολικά ζεστός αέρας στα εκτροφεία δεν μπορεί να απορροφήσει τους υδρατμούς και το διοιξείδιο του άνθρακα, που εκπνέουν τα κοτόπουλα, εξήγησε ο εκτροφέας πουλερικών Μισέλ Ντελανιό, προσθέτοντας, ότι βάσει της πρόβλεψης της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ότι το κύμα ζέστης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τα πουλερικά.

    Μαίνονται οι πυρκαγιές

    Στο μεταξύ περισσότεροι από 700 πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση φωτιάς που μαίνεται εδώ και έξι ημέρες κοντά στην πόλη Λισεράμ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των πυροσβεστών, ο οποίος διευκρίνισε ότι η φωτιά πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κεραυνό.

    Η ξηρασία του φετεινού καλοκαιριού έχει κάνει τα περισσότερα από τα δάση της Γαλλίας να είναι τόσο ξερά, ώστε να μπορούν ν'αρπάξουν αμέσως φωτιά. Παράδειγμα αποτελεί φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε δάσος κοντά στην πόλη Ροάν από πουλί που κάθησε σε ηλεκτροφόρο καλώδιο και άρπαξε φωτιά.

    [15] Ομάδα Ισλαμιστών καλεί σε ανταρτοπόλεμο τους Ιρακινούς

    9/8/2003 7:30:00 μμ

    Σε ανταρτοπόλεμο, κατά των δυνάμεων κατοχής, καλεί τους Ιρακινούς, άγνωστη ομάδα Ιρακινών ισλαμιστών, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω του αραβικού δικτύου Αλ Αραμπίγια. "Ο ανταρτοπόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τη χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά, ένας από τους πέντε μασκοφόρους άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο. Η άγνωστη ομάδα, δηλώνει ότι ανήκει στις οργανώσεις Λευκές Σημαίες, Μουσουλμανική Νεολαία και Στρατός του Μωάμεθ.

    [16] Αιματηρά επεισόδια στη Βασόρα

    9/8/2003 7:16:00 μμ

    Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Βασόρα, αλλά και άλλες ιρακινές πόλεις. Διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος οι Ιρακινοί άνοιξαν το Σάββατο πυρ εναντίον βρετανικού στρατιωτικού οχήματος που βρισκόταν έξω από βενζινάδικο. Απαντώντας στα πυρά, οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Ιρακινών, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

    Χωρίς καύσιμα και ρεύμα οι Ιρακινοί

    Η νέα σύγκρουση Ιρακινών πολιτών, με στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, άρχισε όταν άγνωστός έριξε χειροβομβίδα, εναντίον βρετανικού οχήματος που περνούσε μπροστά από πρατήριο καυσίμων.

    Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν επί τόπου ισχυρές βρετανικές δυνάμεις και απέκλεισαν την περιοχή.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους που βρισκόταν έξω από το βενζινάδικο, διαμαρτυρόμενο για την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Για τον ίδιο λόγο, περίπου 2.500 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαάντ, στο δυτικό τμήμα της πόλης.

    Ορισμένες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα έριχναν με Καλάσνικοφ στον αέρα "σε υποστήριξη προς τους διαδηλωτές".

    [17] Στα χέρια των ΗΠΑ ο υπουργός Εσωτερικών του Χουσεΐν

    9/8/2003 7:15:00 μμ

    Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, βρίσκεται πλέον ο υπ αριθμόν 29 του καταλόγου με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς. Πρόκειται για τον Μαχμούντ Ντιγιάντ αλ Αχμεντ, υπουργό Εσωτερικών του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) παραδόθηκε στους Αμερικανούς.

    [18] Έκθεση ''αδειάζει'' τη CIA για βιολογικά όπλα στο Ιράκ

    9/8/2003 5:56:00 μμ

    Νέος πονοκέφαλος για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους αναμένεται να αποτελέσει η έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, (DIA) για το πυρηνικό και βιολογικό οπλοστάσιο στο Ιράκ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, στα δυο κινητά εργαστήρια που βρέθηκαν στο Ιράκ, δεν διαπιστώθηκε καμία επιλήψιμη δραστηριότητα. Οι εμπειρογνώμονες της DIA, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί των Ιρακινών ήταν ακριβείς και ότι όντως στα συγκεκριμένα εργαστήρια παραγόταν υδρογόνο για αερόστατα μετεωρολογικών παρατηρήσεων.

    Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times

    Το πόρισμα της DIA, ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

    Ωστόσο, με το που γίνει γνωστό, αναμένεται να προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έκθεση που δημοσιοποίησε τον Μάιο η CIA και το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

    Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που έχει κατ επανάληψη επικαλεσθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, στα συγκεκριμένα εργαστήρια παρασκευάζονταν βιολογικά όπλα.

    [19] Σάρωσε τα μετάλλια η Ιταλία στο Σχοινιά

    9/8/2003 6:22:00 μμ

    Με επιτυχία στέφθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας εφήβων-νεανίδων στο Σχοινιά, που διεξήχθει ως δοκιμαστική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Οι δυνατές μάχες σημάδεψαν την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος. Η Ιταλία ήταν η χώρα, που σάρωσε κυριολεκτικά τα μετάλλια κατακτώντας επτά στο σύνολο, ενώ πολύ καλή παρουσία έκαναν και οι Ρωσία και Ρουμανία έχοντας από πέντε παρουσίες στο βάθρο. Εκτός μεταλλίων έμεινε η Ελλάδα. Από τα ελληνικά κουπιά, καθώς και τα επτά πληρώματα είχαν προκριθεί στους τελικούς, ξεχώρισε οι Νίκος και Απόστολος Γκούντουλας, που έφτασαν ένα δευτερόλεπτο μόλις μακριά από το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ εφήβων. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων τα μέλη της γερμανικής ομάδας κωπηλασίας, η οποία είχε αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, είχαν προσβληθεί από το βακτήριο της σαλμονέλας.

    Αναλυτικά η κατάταξη των ελληνικών πληρωμάτων

    ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ ΜΕ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟ ΕΦΗΒΩΝ

    Την 6η θέση κατέλαβε η Ελλάδα στο αγώνισμα της τετρακώπου με πηδαλιούχο εφήβων μετά την ολοκλήρωση του τελικού. Οι Παναγιώτης Βλάχος, Θάνος Τσόχας, Κώστας Λισγαράς, Βαγγέλης Τσουρτσούλας και Δημήτρης Θεοδωρίδης (πηδαλιούχος) διέπλευσαν τα 1.000μ. σε χρόνο 3.10.47. Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία, αργυρό η Ιταλία και χάλκινο η Νότια Αφρική. Στην 4η θέση τερμάτισαν οι ΗΠΑ και στην 5η η Βρετανία.

    ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ ΑΝΕΥ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥ ΕΦΗΒΩΝ

    Έκτη θέση και για την ελληνική ομάδα στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου εφήβων. Με χρόνο 3.08.31, οι Πανταζής Τσούσης, Γιάννης Τσίλης, Λυκούργος Ζαφείρης και Απόστολος Κουρκούμπας συμβιβάστηκαν στην τελευταία θέση στον τελικό. Μετάλια κατέκτησαν οι Ιταλία (χρυσό), Τσεχία (αργυρό), Ρουμανία (χάλκινο). 4οι στον κόσμο οι έφηβοι της Κροατίας και στην 5η θέση το Βέλγιο.

    ΤΕΤΡΑΚΩΠΟΣ ΑΝΕΥ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Την 5η θέση κατέλαβε η ελληνική αποστολή στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου νεανίδων. Οι Εύη Νάτση, Λαμπρινή Τσολάκου, Χαριτίνη Οικονόνου και Αλεξάνδρα Τσιάβου κάλυψαν τα 1.000μ. σε χρόνο 34.21.75 και έμειναν εκτός της διεκδίκησης ενός μεταλλίου. Χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Ιταλία, με δεύτερη τη Βρετανία και τρίτη τη Ρουμανία. Μία θέση πάνω από την Ελλάδα τερμάτισε η Πολωνία, ενώ στην 6η και τελευταία θέση του συγκεκριμένου τελικού κατετάγη η Λιθουανία.

    ΔΙΚΩΠΟΣ ΑΝΕΥ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Οι Βιβή Κοθεκίδου και Μαρία Ευαγγέλου δεν κατάφεραν να κερδίσουν ένα μετάλλιο, αφού στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου των νεανίδων πέρασαν τελευταίες από τα έξι πληρώματα, που διαγωνίσθηκαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 3.56.62. Παγκόσμιοα πρωταθλήτρια στο Σχοινιά αναδείχτηκε η ομάδα της Ολλανδίας. Με το αργυρό επιστρέφει η Αυστραλία, ενώ χάλκινο κατέκτησαν τα δύο κορίτσια της Πολωνίας. Τέταρτη κατετάγη η Τσεχία και 5η η Λετονία.

    ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΕΦΗΒΩΝ

    Για ένα περίπου δευτερόλεπτο οι Νίκος και Απόστολος Γκούντουλας έχασαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ εφήβων. Οι έφηβοι κωπηλάτες, αν και παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι να ανέβουν στο βάθρο, στα τελευταία μέτρα έγινε μάχη... σκάφος με σκάφος με τη Ρουμανία, αλλά οι αντίπαλοί τους αποδείχτηκαν πιο ισχυροί, έφεραν χρόνο 3.06.64, ενώ το 3.07.59 έδωσε στο ελληνικό πλήρωμα την τέταρτη θέση, που είναι και η καλύτερη για την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων στο Σχοινιά. "Χρυσή" παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Λιθουανία, "αργυρή" η Ρωσία και "ασημένια" η Ρουμανία. Στην 5η θέση τερμάτισε η Αυστρία και στην 6η η Σλοβενία.

    ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Οι Ιωσηφίνα Καραμαούνα και Σούλα Μπούγλα ήθελαν πολύ ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων του Σχοινιά, αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού οι αντίπαλές τους βρέθηκαν σε καλύτερη ημέρα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες στο διπλό σκιφ έφθασαν πέμπτες στο φίνις και είδαν τα μετάλλια να πηγαίνουν στις Αυστραλία (χρυσό), Ιταλία (αργυρό) και Ουγγαρία (χάλκινο). Στην τέταρτη θέση η Δανία, ενώ μία θέση πίσω από την Ελλάδα τερμάτισε η Βρετανία (6η).

    ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΣΚΙΦ ΕΦΗΒΩΝ

    Πέμπτοι στον κόσμο κατετάγησαν οι Ακης Παππάς, Γιάννης Τσάμης, Γιώργος Μπεγνής και Νίκος Μέννης μετά την ολοκλήρωση του τελικού στο τετραπλό σκιφ εφήβων. Η ελληνική ομάδα "έφερε" χρόνο 2.54.22 και έμεινε πίσω από τις Λετονία (1η), Ρωσία (2η), Γαλλία (3η), Βουλγαρία (4η).

    ''Απολυτα επιτυχημένη η διοργάνωση''

    Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Ντένις Οσβαλντ και ο επικεφαλής διοίκησης αγώνων της Αθήνα 2004Μάρτων Σίμιτσεκ αμέσως μετά τη λήξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας εφήβων-νεανίδων στο Σχοινιά, οι δύο ισχυροί άνδρες συμφώνησαν, πως η διοργάνωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, παραδέχτηκαν πως "πήραν το καλύτερο μάθημα" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    "Φτάσαμε αισίως στο τέλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε με εξαίρεση τους ισχυρούς ανέμους. Όπως θα διαπιστώσατε και οι ίδιοι, η σύλληψη και ο σχεδιασμός ήταν υψηλού επιπέδου και πιστεύω πως του χρόνου οι εγκαταστάσεις θα είναι ακόμη καλύτερες, θα έχει πρασινίσει ο χώρος και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εργασίες. Μία δοκιμαστική διοργάνωση έχει ως σκοπό και την εκπαίδευση των διοργανωτών, να μάθουν δηλαδή τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και πως να βελτιώσουν την εργασίας τους και να συντομεύουν τις διαδικασίες. Θέλω να υπογραμμίσω πως το οργανωτικό σκέλος μας έχει ικανοποιήσει απόλυτα", δήλωσε ο Ντένις Οσβαλντ.

    "Μόνο εύκολο δεν είναι να κινητοποιηθούν 1.000 εργαζόμενοι, να κληθούν να προσέλθουν στο χώρο 2 ώρες νωρίτερα και μάλιστα στις 5 το πρωί. Επίσης, δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί κανείς στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε, δηλαδή, την μείωση του αγωνιστικού στίβου στα 1000μ., τη χρονομέτρηση και την μετακίνηση των θεατών. Υπό τις συνθήκες αυτές όλοι οι οργανωτές αντεπεξήλθαν στις νέες ανάγκες, υπήρξαν ευέλικτοι και επέδειξαν προσαρμοστικότητα. Η δοκιμή αυτή ήταν πολύ επιτυχημένη. Πλέον θα εξετάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες συνθήκες, από στατιστικής άποψης είναι απίθανο, και πως θα λάβουμε μέτρα από τεχνικής φύσης προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", έκλεισε τη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της FISA, Ντένις Οσβαλντ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η διαδικασία, που ακολουθήθηκε στην επιλογή των αθλητών, που πέρασαν από έλεγχο ντόπινγκ, ο Οσβαλντ εξήγησε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία της κλήρωσης, κάτι που σημαίνει ότι δεν έγινε λήψη μόνο από τους νικητές, αλλά ακόμη και από αθλητές, που συμμετείχαν στον μικρό τελικό".

    Από την πλευρά του ο Μάρτων Σίμιτσεκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και τους συνεργάτες του για το πνεύμα συνεργασίας και το φιλικό περιβάλλον παρά τις περίεργες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Στη συνέχεια ο Σίμιτσεκ συνεχάρη τους αθλητές όχι μόνο για την προσπάθεια που κατέβαλλαν, αλλά και για δεν εξέφρασαν παράπονα όλες αυτές τις ημέρες.

    "Οι αρχηγοί των αποστολών, η διεθνής Ομοσπονδία και οι αθλητές, όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τη διοργάνωση και τους οργανωτές", είπε κλείνοντας ο Μάρτων Σίμιτσεκ που στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση πως η Αθήνα 2004 θα είναι σε θέση να καλύψει όλους τους αγώνες, που θα γίνονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στήριξε τον ισχυρισμό του αυτό στο γεγονός, ότι "το έμμισθο προσωπικό δουλεύει μαζί εδώ και δύο μήνες μόλις και παρ όλα αυτά ανταπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων του 2004 παρουσιάστηκαν εδώ για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα και να τα βελτιώσουν", εξήγησε.

    Δηλώσεις των πρωταθλητών

    Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο απλό σκιφ νεανίδων, Τζούλια Μικάλσκα από την Πολωνία, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. "Ημουν τρίτη λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση και μετά τα πεντακόσια μέτρα πήρα την πρωτοπορία την οποία και διατήρησα μέχρι τη γραμμή του φίνις. Είναι εκπληκτικό συναίσθημα".

    Από την κορυφή του κόσμου, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην τετράκωπο με πηδαλιούχο, οι Αυστραλοί έφηβοι Χάρι Χόργουιτζ-Ρουρκ, Ανγους Κάμπελ, Ρούπερτ Σέρινταν, Αλεξάντερ Κάρι και Ρόμπερτ Ουίλιαμς τόνισαν, πως ο τελικός ήταν αρκετά δυνατός, κάτι που οφείλεται και στον ισχυρό άνεμο. «Εγινε ένας πολύ καλός αγώνας. Ο αέρας ήταν και σήμερα αρκετά δυνατός. Μας φάνηκε δύσκολο το γεγονός, ότι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα 1.000μ. από τα 2.000 που έχουμε συνηθίσει, αλλά κλειδί στη νίκη μας ήταν η πολύ καλή εκκίνηση". Οι Αυστραλοί δήλωσαν επίσης πως δεν περίμεναν να μείνουν εκτός βάθρου η Ρουμανία και η Γερμανία.

    "Ηταν πολύ δύσκολο να κωπηλατείς με τέτοια κύματα. Ηταν διαφορετική εμπειρία από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Σίγουρα, δεν ήμασταν όμως οι μόνες, που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του καιρού", δήλωσαν οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου, Ελεν Μας και Μέρελ Στάινβεγκ.

    "Διατηρούσαμε το προβάδισμα για τα πρώτα 750 μέτρα, αλλά μετά μπήκαν νερά στο σκάφος και χάσαμε τον έλεγχο", εξήγησε ο Απόστολος Κουρκούμπας, μέλος του ελληνικού πληρώματος της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου.

    Ιδιαίτερα καυστικός παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του ο συναθλητής του Γιάννης Τσίλης: "Ημασταν πολύ άτυχοι σήμερα. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά στα 600 περίπου μέτρα μπήκαν νερά στο σκάφος. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι το κωπηλατικό κέντρο δεν είναι σε θέση να διοργανώσει επίσημους αγώνες. Πρέπει να βρεθεί μία λύση".

    Οι Χρυσούλα Μπούγλα και Ιωσηφίνα Καραμαούνα εξήγησαν ότι και το δικό τους σκάφος γέμισε νερό. "Αν και στα πρώτα 500 μέτρα πήγαμε καλά, στο τέλος οι άνεμοι επιδεινώθηκαν και αυτό μας επηρέασε". Η Χρυσούλα Μπούγλα σχολίασε και τις εγκαταστάσεις λέγοντας: "Οι εγκαταστάσεις είναι υψηλών προδιαγραφών. Οι εθελοντές ήταν πολύ εξυπηρετικοί. Το μόνο πρόβλημα ήταν τα κύματα".

    Ο Βαγγέλης Τσούρτσουλας, μέλος του πληρώματος της τετρακώπου με πηδαλιούχο σχολίασε: "Επνεαν ισχυροί άνεμοι και αυτό μας επηρέασε αρνητικά. Τα 1.000 μέτρα είναι εύκολα, για όλους. Η διαφορά φένεται στα 2.000 μέτρα, που απαιτήται διάρκεια στην προσπάθεια. Παρ' όλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάκτηση της 6ης θέσης". Ο νεαρός αθλητής αφιέρωσε στους γονείς του και στον προπονητή του Τάσο Λάπικοφ την κατάκτηση της 6ης θέσης.

    Ο συναθλητής του Παναγιώτης Βλάχος αναφέρθηκε στα κύματα, λέγοντας ότι "εξάντλησαν" το ελληνικό πλήρωμα και στη συνέχεια έθεσε την κατάκτηση ενός μεταλλίου ως στόχο στα επόμενα πρωταθλήματα. Στη μείωση του αγωνιστικού στίβου, αναφέρθηκαν και οι Ελληνίδες αθλήτριες της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου.

    "Είχαμε προετοιμαστεί για τα 2.000 μέτρα και αγχωθήκαμε όταν μειώθηκαν σε 1.000. Στα προκριματικά τα είχαμε πάει καλύτερα στα τελευταία 1000μ. απ΄ ότι στα πρώτα 1000", δήλωσε η Χαριτίνη Οικονόμου. Με την Οικονόμου συμφώνησε και η Εύη Νάτσου: "Σίγουρα θα είχαμε τερματίσει υψηλότερα, εάν τρέχαμε στα 2.000μ. Τα λάθη δεν επιτρέπονται στα 1000μ.".

    Η Λαμπρινή Τσολάκου, παρουσιάστηκε απογοητευμένη που δεν κατάφερε να κρεμάσει ένα μετάλλιο στο στήθος λέγοντας: "Πλέον, περιμένουμε το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με στόχο ένα μετάλλιο και όχι απλώς την 6η θέση". "Περισσότερα κύματα είχε σήμερα παρά στον προκριματικό", σχολίασε η Αλεξάντρα Τσιάβου.

    Οι αγώνες σε αριθμούς

    Χρήσιμα στοιχεία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας κοινοποιήθηκαν από τους Οργανωτές μετά την ολοκλήρωση των τελικών. Συγκεκριμένα, τις τέσσερις αυτές ημέρες εκδόθηκαν 2893 διαπιστεύσεις σε αθλητές, συνοδούς, προπονητές, κριτές, εκπροσώπους Τύπου και προσωπικό.

    Οι αθλητές χρειάστηκε να περιμένουν για να παραλάβουν την κάρτα τους 2.44 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ 4 λεπτά περίμενε το προσωπικό. Ο μέσος όρος χρόνος έκδοσης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, που καταγράφηκε ήταν 3 λεπτά, ενώ το επιτρεπόμενο επίσημο όριο είναι 5 λεπτά.

    Διανεμήθηκαν 1.115 ημερήσιες άδειες εισόδου και τους αγώνες παρακολούθησαν συνολικά 2.802 θεατές. Χρησιμοποιήθηκαν 115.000 σελίδες Α4, εκ των οποίων ανακυκλώθηκε το 90%, αλλά και 100% των χαρτοκιβωτίων. Καταναλώθηκαν 40.000 μπουκάλια νερό από το κοινό, 52.000 μπουκάλια νερό από αθλητές και 56.000 μπουκάλια από το προσωπικό. Καταναλώθηκαν επίσης, 12.000 αναψυκτικά, 1.800 σάντουιτς ζεστά γεύματα, 8.000 σάντουιτς και 6.000 γιαούρτια.

    Τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν 150 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, ξένοι και Ελληνες, Υπήρξε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη από όλους τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Τέλος, 108 ασθενείς επισκέφθηκαν το ιατρικό κέντρο των εγκαταστάσεων, ενώ έγιναν και 21 έλεγχοι ντόπινγκ, αριθμός, που προβλέπουν οι κανονισμοί.

    [20] Αποθεώνονται από τους Ασιάτες οι παίκτες της Ρεάλ

    9/8/2003 4:54:00 μμ

    Τριάντα χιλιάδες φίλαθλοι, παρακολούθησαν στο στάδιο Ραγιαμανγκάλα της Μπανγκόκ την προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Ασιάτες φίλαθλοι, "παρακολουθούν" τους παίκτες της βασίλισσας, με πρωτοφανείς εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού, σε κάθε τους βήμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο ξενοδοχείο στην Ταϊλάνδη που κατέλυσε η αποστολή, συγκεντρώθηκαν περίπου 400 Ταϊλανδοί για να δουν από κοντά, τα αστέρια του ποδοσφαίρου, Ζιντάν, Μπέκαμ, Ραούλ, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος και Φίγκο.

    [21] Τo μποτιλιάρισμα αυξάνει την επιθετικότητα στο χώρο εργασίας

    9/8/2003 1:32:00 μμ

    Τα μποτιλιαρίσματα, που συναντάει ένας άνδρας πηγαίνοντας στη δουλειά του αυξάνει την επιθετικότητά του στο χώρο εργασίας και την αντιπαραγωγική του συμπεριφορά, δείχνει αμερικανική έρευνα, που θα παρουσιαστεί αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνέδριο ψυχολογίας στο Τορόντο στον Καναδά. Η επιθετικότητα αυτή, που αναπτύσσεται καθ' οδόν και μεταφέρεται στο γραφείο δείχνει ν' αποτελεί προνόμιο των ανδρών, μολονότι και οι γυναίκες βιώνουν το ίδιο επίπεδο άγχους στο δρόμο, σημειώνει ο συντάκτης της έρευνας Ντουάιτ Χένεσι, καθηγητής ψυχολογίας του Κολεγίου Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο την εργασία του με θέμα το πρόβλημα της επιθετικότητας που αναπτύσσεται κατά την οδήγηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολογίας.

    Πρωτοστατούν οι άντρες

    "Οι άνδρες θυμώνουν περισσότερο κατά την οδήγηση από τις γυναίκες ενώ το επίπεδο άγχους, που βιώνουν στο δρόμο είναι το ίδιο", σημειώνει ο καθηγητής ψυχολογίας, που πραγματοποίησε την έρευνά του σε 70 γυναίκες και 44 άνδρες ηλικίας 18 ως 56 ετών.

    "Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός. ότι η μεταβίβαση του άγχους από την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε επιθετικότητα στο χώρο εργασίας εμφανίζεται μόνον στους άνδρες", σχολίασε ο ίδιος, το οποίο επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν, ότι οι επιθέσεις στο χώρο εργασίας γίνονται κατά κύριο λόγο από άνδρες.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, που υπάρχουν και είναι του 2000, το αυτοκίνητο είναι το μέσο που χρησιμοποιεί περίπου το 88% των Αμερικανών για να πάει στην εργασία του και ο χρόνος μιας μέσης διαδρομής προς τη δουλειά υπολογίζεται ότι φτάνει τα 20 λεπτά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 August 2003 - 16:57:15 UTC