Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου το δίμηνο αγοράκι του
  • [02] Έρευνα για το κρούσμα σαλμονέλας
  • [03] Δυο νεκροί σε τροχαίο στα Ν. Κερδύλια
  • [04] ''Έσπασαν'' τα θερμόμετρα σε Βρετανία και Γερμανία
  • [05] Όχι σε δεύτερο Τέιλορ, λένε οι Λιβεριανοί αντάρτες
  • [06] Εντεκα οι νεκροί στην επίθεση της Τζακάρτα
  • [07] Δύο Kούρδοι αντάρτες νεκροί στην Ν.Α Τουρκία
  • [08] Θεαματική απόδραση από φυλακή της Βραζιλίας
  • [09] Ιρακινοί αντάρτες απειλούν με νέες επίθεσεις
  • [10] Ενας Ιρακινός νεκρός στις ταραχές της Βασόρα
  • [11] Κλιμάκωση της ιρακινής αντίστασης φοβούνται οι ΗΠΑ
  • [12] Έρευνα ΣΔΟΕ φέρνει στο φως μεγάλη απάτη με αμοιβαία
  • [13] Βέβαιοι Ρογκ-Αγγελοπούλου για την επιτυχία των Αγώνων
  • [14] Τοξοβολία: Υψηλές επιδόσεις στο Καλλιμάρμαρο

    [01] Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου το δίμηνο αγοράκι του

    10/8/2003 3:33:00 μμ

    Πατέρας, ηλικίας 21 χρόνων, κατακρεούργησε το μόλις δύο μηνών αγοράκι του, χρησιμοποιώντας τραπεζομάχαιρο. Με αυτό κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στην καρδιά και το αριστερό ημιθωράκιο του βρέφους, ενώ η μητέρα του Μελίνα, 19 χρόνων, κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε τη στυγερή παιδοκτονία, με δράστη το σύζυγό της. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Αντίκογλου, που δούλευε μέχρι πρότινος σε ζαχαροπλαστείο της πόλης, από το οποίο και απολύθηκε. Το πρωτοφανές έγκλημα έγινε στο διαμέρισμα της οικογένειας στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Ο δράστης είπε, πως είχε προσχεδιάσει την πράξη του, λόγω της πρόσφατης απόλυσής του από την εργασία του. Αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα, αλλά και ψυχολογικά. Συγγενείς και φίλοι του λένε πως την τελευταία εβδομάδα βρισκόταν σε υπέρμετρη ψυχολογική ένταση και κατάθλιψη.

    Προμελετημένο το έγκλημα

    Γύρω στις 6.30 το πρωί πήρε το βρέφος από την κούνια του, το πήγε στην κουζίνα και το μαχαίρωσε αλλεπάλληλες φορές. Το παιδί βρήκε πλημμυρισμένο στο αίμα και σκεπασμένο με ένα σεντόνι η μητέρα του.Κάλεσε αμέσως βοήθεια και έφθασε στο διαμέρισμα η Αστυνομία, που συνέλαβε τον 21χρονο παιδοκτόνο, ο οποίος στην προανάκριση ομολόγησε την πράξη του.

    Οι ένοικοι της πολυκατοικίας, που έγινε το φονικό μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον 21χρονο και είπαν πως δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα. Ωστόσο, κάποιοι άφησαν υπονοούμενα, πως ίσως να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Η μητέρα υπέστη ισχυρό νευρικό σοκ και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Ο παιδοκτόνος κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Σερρών αύριο.

    [02] Έρευνα για το κρούσμα σαλμονέλας

    10/8/2003 1:22:00 μμ

    Την άμεση απόδοση ευθυνών και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά από το κρούσμα σαλμονέλας, που προκάλεσε γαστρεντερίτιδα σε 62 μέλη της γερμανικής ομάδας Κωπηλασίας. Ήδη ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εστιατορίου. Εντύπωση πάντως προκαλεί η ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ότι κανείς άλλος πελάτης του ξενοδοχείου, πέραν των αθλητών, δεν παρουσίασε ανάλογα συμπτώματα.

    Κοινή η πηγή μετάδοσης

    Στο μικρόβιο της σαλμονέλας οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε μέλη της γερμανικής αποστολής, που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας εφήβων - νεανίδων.

    Τα 62 άτομα που παρουσίασαν τα συμπτώματα αποχώρησαν την περασμένη Τετάρτη από την Ελλάδα.

    Τα μέλη της γερμανικής ομάδας έφτασαν στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Ιουλίου αργά το βράδυ με γερμανική αεροπορική εταιρεία.

    Αμέσως μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Νηρέας στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μέλη της αποστολής παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

    Μέχρι την Κυριακή 3 Αυγούστου τα κρούσματα είχαν γίνει 62.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς όλες οι έρευνες για την πηγή της μόλυνσης εστιάστηκαν στις συνθήκες σίτισης των μελών της αποστολής αφού η εμφάνιση του συνόλου των κρουσμάτων σε χρονικό διάστημα 16 ωρών συνηγορεί υπέρ της κοινής πηγής μετάδοσης.

    Είχαν γίνει δυο έλεγχοι από τη Νομαρχία Ανατ. Αττικής

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο ξενοδοχείο είχαν γίνει δύο προληπτικοί έλεγχοι από τη διεύθυνση υγιεινής της νομαρχίας Αττικής, στις 23 και στις 30 Ιουλίου.

    Κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκαν 13 προβληματικά σημεία στο εστιατόριο, για τα οποία έγινε γραπτή σύσταση διόρθωσης.

    Στην επαναληπτική επίσκεψη που έγινε στις 30 Ιουλίου, ορισμένα από αυτά είχαν διορθωθεί.

    Η άφιξη της γερμανικής αποστολής είχε προγραμματιστεί για την επομένη του δευτέρου ελέγχου, κάτι το οποίο δεν άλλαξε.

    Δηλώσεις Ντένις Όσβαλντ - Μάρτων Σίμιτσεκ

    Η Πολιτεία και η Οργανωτική Επιτροπή, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός στο μέλλον και να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Αθήνα 2004, Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Όπως είπε η πρόεδρος και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, επικοινώνησαν με τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση.

    Παράλληλα, διέψευσε ισχυρισμό δημοσιογράφου, πως η είδηση για την προσβολή της γερμανικής αποστολής από σαλμονέλα και η επιστροφή στη χώρα τους άργησε να δοθεί στον Τύπο:

    "Αμέσως μόλις είχαμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα των εξετάσεων προωθήσαμε την είδηση στον Τύπο με επίσημη ανακοίνωση".

    Στο σημείο αυτό, επενέβη και ο Ντένις Οσβαλντ:

    "Ήμασταν σε διαρκή επαφή με τους Γερμανούς. Ο γιατρός δεν μπορούσε να βγάλει διάγνωση και να πάρει την ευθύνη της ανακοίνωσης χωρίς να γνωρίζει ακριβώς από τι προήλθαν τα συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών".

    [03] Δυο νεκροί σε τροχαίο στα Ν. Κερδύλια

    10/8/2003 1:41:00 μμ

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που έγινε το πρωί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, κοντά στα Κερδύλια. Μικρό φορτηγό ιδιωτικής χρήσεως συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Σερρών. Κανένας από τους επιβάτες του λεωφορείου δεν έπαθε τίποτα. Νεκροί είναι ο οδηγός του ημιφορτηγού και ένα άλλο άτομο που επέβαινε στο ίδιο όχημα, το οποίο κατά τη σύγκρουση ανεφλέγη.

    Τα ονόματα των νεκρών δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, καθώς το ένα από αυτά, βρέθηκε σχεδόν απανθρακωμένο.

    Από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η τροχαία Ασπροβάλτας στο πλαίσιο της προανάκρισης, φαίνεται ότι ο οδηγός του ημιφορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος του πάνω στην στροφή.

    [04] ''Έσπασαν'' τα θερμόμετρα σε Βρετανία και Γερμανία

    10/8/2003 5:49:00 μμ

    Το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία κατερρίφθη σήμερα, με το θερμόμετρο να φτάνει στους 37,4 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο. "Κάνει τόση ή περισσότερη ζέστη παντού γύρω από το Χίθροου και στο Λονδίνο. Το καλοκαίρι, η μέγιστη θερμοκρασία δεν σημειώνεται συνήθως πριν από τις 5 μ.μ, επομένως μπορεί να ξεπεράσουμε και αυτούς τους βαθμούς. Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγο, όμως θα έλεγα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε να ξεπερνιούνται και το όριο των 37,8 βαθμών Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας", δήλωσε ο Μάρτιν Ρόουλεϊ του βρετανικού Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου. Μέχρι σήμερα, οι 37,1 βαθμοί Κελσίου, που είχαν καταγραφεί στο Σέλτενχαμ στην κεντρική Αγγλία τον Αύγουστο του 1990 κατείχαν το ρεκόρ της υψηλότερης ποτέ θερμοκρασίας, που σημειώθηκε στη Βρετανία.

    Υπέκυψε η γυναίκα που της έβαλε φωτιά ο σύζυγός της

    Στη Γερμανία, το θερμόμετρο ανέβηκε χθες, Σάββατο, στο Ρόθ, βόρεια του Μονάχου, στους 40,4 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας και εκεί σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας των 40,2 βαθμών, που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 1983.

    Η αστυνομία συστήνει ψυχραιμία στους κατοίκους, καθώς φιλονικίες που συνδέονται με τη ζέστη, μαχαιρώματα, πυροβολισμοί και οικογενειακοί καυγάδες έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στην πόλη Σάαρμπρίκεν, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα για ανθρωποκτονία 56χρονο οικογενειάρχη, ο οποίος έχοντας καταληφθεί από αμόκ από τη ζέστη περιέλουσε την Παρασκευή το βράδυ με τη βενζίνη που χρησιμοποιούσε για το μπάρμπεκιου τη σύζυγό του και της έβαλε φωτιά. Η 55χρονη γυναίκα υπέκυψε στα εγκαύματα που είχε υποστεί χθες, Σάββατο, το βράδυ, 24 ώρες μετά την εγκληματική πράξη του μέχρι χθες ήσυχου οικογενειάρχη.

    [05] Όχι σε δεύτερο Τέιλορ, λένε οι Λιβεριανοί αντάρτες

    10/8/2003 12:03:00 μμ

    Νέα εμπλοκή στη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβερία παρουσιάστηκε την Κυριακή, μετά την άρνηση των ανταρτών να δεχθούν ως νέο πρόεδρο της χώρας τον διάδοχο που πρότεινε ο Τσαρλς Τέιλορ. Οι αντάρτες που θεωρούν τον Μόουζες Μπλάχ, δεύτερο Τέιλορ, διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή του Λιβεριανού προέδρου αρνήθηκαν να παραδώσουν τον έλεγχο του λιμανιού της Μονρόβια. Την περασμένη Δευτέρα, ο Τσαρλς Τέιλορ είχε δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα αναχωρήσει για τη Νιγηρία, η οποία του υποσχέθηκε πολιτικό άσυλο.

    Πριν από τρεις μέρες, ο Λιβεριανός πρόεδρος απέστειλε την επιστολή της παραίτησης στο κοινοβούλιο της Λιβερίας, το οποίο την έκανε αποδεκτή.

    Στο μεταξύ, έφθασε στο λιμάνι της Μονρόβια, η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια, κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού τον τελευταίο καιρό, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

    [06] Εντεκα οι νεκροί στην επίθεση της Τζακάρτα

    10/8/2003 4:53:00 μμ

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα. Στους έντεκα έφθασαν οι νεκροί, μετά το θάνατο ενός οδηγού ταξί, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Το Σάββατο, ο υπουργός Αμυνας της Ινδονησίας, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν έργο της Τζεμάα Ισλαμίγια και ότι ο άνδρας που οδηγούσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, υπήρξε μαθητής του κληρικού Αμπού Μπακάρ Μπασίρ. ηγέτη της οργάνωσης. Στο μεταξύ ο Μπασίρ, κάλεσε την Κυριακή σε μήνυμα, που απηύθυνε από τη φυλακή, όπου κρατείται, τους Μουσουλμάνους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Σαρία (ισλαμικό νόμο) χωρίς να φοβούνται να χαρακτηριστούν "τρομοκράτες".

    ''Εφαρμόστε άφοβα τη Σαρία''

    Το μήνυμα αυτό απηύθυνε ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ καθώς αξιωματούχοι του σχολείου, που έχει ιδρύσει επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως ο δράστης της επίθεσης στο ξενοδοχείο Μάριοτ στη Τζακάρτα, ήταν ένας από τους μαθητές τους. "Μην φοβάστε να θεωρηθείτε στοιχεία, που προσπαθούν για την ανατροπή (της κυβέρνησης) ή να χαρακτηριστείτε τρομοκράτες όταν εφαρμόζετε την ισλαμική Σαρία", σημειώνει ο Μπασίρ.

    Το μήνυμα αυτό απηύθυνε επίσης ο ισλαμιστής κληρικός δύο ημέρες πριν από τις τελικές αγορεύσεις των εισαγγελέων στη Τζακάρτα στη δίκη του για προδοσία. Η ανώτατη ποινή, που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κάθειρξη.

    Ο Μπασίρ, ο οποίος αρνείται την ύπαρξη της Τζεμάα Ισλαμίγια, απηύθυνε το μήνυμα αυτό σε 3.000 πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο στην Τζακάρτα για συνέδριο του Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν της Ινδονησίας, του ΜΜΙ. Ο Μπασίρ είναι πνευματικός ηγέτης του ΜΜΙ και πιστεύεται ότι έχει παρόμοιο ρόλο και στην Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία θεωρείται ως η ασιατική πτέρυγα της Αλ-Κάιντα.

    [07] Δύο Kούρδοι αντάρτες νεκροί στην Ν.Α Τουρκία

    10/8/2003 4:32:00 μμ

    Τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν δύο Κούρδους αντάρτες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι ασφαλείας,σε μία ένδειξη ότι ορισμένοι αγνοούν την προσφορά για αμνηστία που έκανε η Αγκυρα πρίν απο περίπου δύο εβδομάδες. Δεν αναφέρθηκαν νεκροί η τραυματίες τούρκοι στρατιώτες στην σύγκρουση που σημειώθηκε χθες κοντά στην πόλη Μαρντίν,περίπου 100 χιλιόμετρα απο το Ιράκ. Η Τουρκία ανακοίνωσε την αμνηστία για να ενθαρρύνει τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την ένοπλη εκστρατεία κατά την οποία,απο το 1984 που την άρχισαν,έχουν σκοτωθεί περίπου 30.000 άνθρωποι.

    Με την αμνηστία προβλέπονται μειωμένες ποινές για αυτούς, που προέβησαν σε επιθέσεις και ελευθερία για όσους δεν το έκαναν. Απο τις 29 Ιουλίου, που ψηφίστηκε απο το κοινοβούλιο, έχουν επωφεληθεί απο το μέτρο 760 άτομα. Περίπου 640 βρίσκονται ήδη στις φυλακές και έχουν ζητήσει να τους επιβληθούν μειωμένες ποινές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αντιτίθεται στην προσφορά για αμνηστία και έχει ανακοινώσει, ότι θα διακόψει την μονομερή κατάπαυση του πυρός την 1η Σεπτεμβρίου εκτός εάν η Αγκυρα προχωρήσει σε ανακωχή ή πλήρη αμνηστία

    [08] Θεαματική απόδραση από φυλακή της Βραζιλίας

    10/8/2003 2:26:00 μμ

    Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, θυμίζει η απόδραση 84 κρατουμένων από φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βραζιλία. Οι δραπέτες κατάφεραν να αποδράσουν περνώντας μέσα από ένα τούνελ μήκους 50 μέτρων που είχαν σκάψει οι ίδιοι και που οδηγούσε σε άλσος, όχι μακριά από τον εξωτερικό τοίχο της φυλακής. Το τούνελ, που περνούσε και κάτω από δυο φυλάκια, είχε μάλιστα και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δραπέτες είχαν συνεργάτες μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    [09] Ιρακινοί αντάρτες απειλούν με νέες επίθεσεις

    10/8/2003 7:26:00 μμ

    Ομάδα ιρακινών ανταρτών δεσμεύεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό κανάλι του Ντουμπάι, Αλ Αραμπίγια, να συνεχίσει τις αντιαμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τονίζοντας παράλληλα, ότι δεν έχει κανένα δεσμό, με το έκπτωτο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. "Η αντίσταση αυτή, που μεγαλώνει και διευρύνεται... δεν έχει κανένα δεσμό με αυτό που έχει απομείνει από το παλαιό καθεστώς. Είμαστε μέλη της ιρακινής αντίστασης. Θα πολεμήσουμε τις δυνάμεις κατοχής για να υπερασπιστούμε τη θρησκεία, την πίστη, την πατρίδα και τον λαό μας", δηλώνει εκπρόσωπος της οργάνωσης στη βιντεοταινία, στην οποία παρουσιάζεται μαζί με τρεις άλλους άνδρες, επίσης οπλισμένους και μασκοφόρους.

    ''Δεν έχουν ούτε αξίες ούτε αρχές''

    Ο ίδιος αρνείται στους υποστηρικτές του πρώην Μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν τη δυνατότητα να μετάσχουν στην αντιαμερικανική αντίσταση, "καθώς αυτοί δεν έχουν ούτε αξίες ούτε αρχές".

    "Η αντίσταση έχει γίνει ανυπέρβλητο εμπόδιο", για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, προσθέτει ο ίδιος, προειδοποιώντας: "Θα μετατρέψουμε τη γη του Ιράκ σε νεκροταφείο για τους εισβολείς και τους αποικιοκράτες".

    Όλο και περισσότερες ομάδες, που καλούν τον ιρακινό λαό σε αντίσταση εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, που μεταδίδονται από αραβικά τηλεοπτικά κανάλια. Χθες, μαχητές, που δήλωναν, ότι ανήκουν σε διάφορες ιρακινές ισλαμιστικές οργανώσεις κάλεσαν τους Ιρακινούς σε ανταρτοπόλεμο κατά των δυνάμεων κατοχής, λέγοντας, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ν' απελευθερωθεί η χώρα.

    [10] Ενας Ιρακινός νεκρός στις ταραχές της Βασόρα

    10/8/2003 6:29:00 μμ

    Ενας ιρακινός διαδηλωτής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τις ταραχές που σημειώνονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα στη Βασόρα, στο Ιράκ, από το εξοργισμένο πλήθος, που διαμαρτύρεται για την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκατοντάδες νεαροί έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ καίγοντας λάστιχα και πετώντας πέτρες στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Βρετανικά άρματα μάχης περιπολούσαν στους δρόμους και τεθωρακισμένα οχήματα φρουρούσαν πρατήρια καυσίμων, όπου εξαιρετικά αγανακτισμένοι οδηγοί περίμεναν για ώρες στην ουρά σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, καθώς η θερμοκρασία έφτανε σήμερα τους 50 βαθμούς Κελσίου στη Βασόρα. "Δεν μας δώσανε αυτό, που μας υποσχέθηκαν και βαρεθήκαμε πλέον να περιμένουμε", είπε ένας 19χρονος διαδηλωτής.

    Οι ταραχές προκλήθηκαν κυρίως στο βόρειο τμήμα της Βασόρας, όπου οι Βρετανοί στρατιώτες, που προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τον εξοργισμένο πλήθος δέχθηκαν πυρά. "Υπάρχουν μερικές διαμαρτυρίες στο βόρειο τμήμα της πόλης. Εκεί σημειώθηκαν μικρές ταραχές και σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρετανικά στρατεύματα δέχθηκαν πυρά και απάντησαν. Η υπόλοιπη πόλη είναι ήρεμη και προσπαθούμε να διανείμουμε βενζίνη. Υπάρχουν περιστατικά μόνον στο βορρά για τον ίδιο λόγο με χθες", δηλαδή την έλλειψη βενζίνης και ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Τράρλι Μέγιο.

    Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Ιρακινός, που έχασε τη ζωή του έπεσε θύμα βρετανικών πυρών ή πυρών διαδηλωτών, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους στην πόλη.

    [11] Κλιμάκωση της ιρακινής αντίστασης φοβούνται οι ΗΠΑ

    10/8/2003 5:04:00 μμ

    Μεγάλες "τρομοκρατικές επιθέσεις" σχεδιάζουν εκατοντάδες ισλαμιστές Ιρακινοί μαχητές, που είχαν διαφύγει από το Ιράκ κατά διάρκεια του πολέμου και επιστρέφουν τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο ανώτατος Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ. Ο Μπρέμερ δήλωσε στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", ότι εκατοντάδες μαχητές της Ανσάρ αλ Ισλάμ, μιας μαχητικές οργάνωσης, που οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να διαλύσουν στη διάρκεια του πολέμου, διέφυγαν στο Ιράν και στη συνέχεια πέρασαν και πάλι στο Ιράκ μετά την διακοπή των μαχών. Η συνέντευξη δόθηκε την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την ιορδανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, που στοίχισε τη ζωή 17 ανθρώπων. "Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να πιστέψω, ότι το έκανε κάποιος απ' έξω", είπε ο Μπρέμερ. "Αλλά μου είπαν, ότι συλλάβαμε και μιλήσαμε με μερικούς ανθρώπους του πρώην καθεστώτος και ότι υπήρχε τμήμα της Μουχαμπαράτ (ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών), που ειδικευόταν σε βομβιστικές επιθέσεις και είναι πιθανό αυτό το είδος τεχνικής να υπήρχε πράγματι".

    Ο Μπρέμερ πρόσθεσε, ότι είναι επίσης πιθανό η Ανσάρ αλ Ισλάμ ή κάποια άλλη μαχητική οργνάωση να προσέφερε τις γνώσεις της για την κατασκευή αυτοκινήτων-βομβών σε πρώην Μπααθιστές οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν την επίθεση.

    "Οι πληροφορίες δείχνουν, ότι η Ανσάρ αλ Ισλάμ σχεδιάζει εδώ μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις", δήλωσε ο Μπρέμερ στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς".

    "Όσο έχουμε σημαντικούς αριθμούς τρομοκρατών της Ανσάρ εδώ, πιστεύω ότι πρέπει να ξέρουμε καλά, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε και άλλα τέτοια".

    Η οργάνωση πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με το δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, το οποίο κατηγορείται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Μπρέμερ δήλωσε επίσης, ότι είναι πιθανό να βρίσκεται στο Ιράκ και η Αλ-Κάιντα, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

    [12] Έρευνα ΣΔΟΕ φέρνει στο φως μεγάλη απάτη με αμοιβαία

    10/8/2003 3:40:00 μμ

    Ευρύ κύκλωμα χρηματιστών, ασφαλιστών και τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι τα τελευταία έξι χρόνια αποσπούσαν κεφάλαια ύψους 9 δις Ευρώ από χιλιάδες επενδυτές στην Ελλάδα και σε ακόμα 19 χώρες, ετοιμάζεται να στείλει στον Εισαγγελέα το ΣΔΟΕ. Όπως αποκαλύπτει με σημερινό πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα, η εφημερίδα το "ΒΗΜΑ", η "ελληνική πλευρά" της κομπίνας, είχε ως έδρα μία εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων στη Γλυφάδα.

    [13] Βέβαιοι Ρογκ-Αγγελοπούλου για την επιτυχία των Αγώνων

    10/8/2003 5:58:00 μμ

    Για μία ακόμη φορά, ο Ζακ Ρογκ, εξεδήλωσε την βεβαιότητά του για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ συνέστησε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνταχθούν με την Οργανωτική Επιτροπή, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αφαίρεσης των Αγώνων από την Αθήνα ή αλλαγής των ημερομηνιών διεξαγωγής τους. Επίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες στη Δοκιμαστική Διοργάνωση της κωπηλασίας στο Σχοινιά, τονίζοντας ότι ανάλογα προβλήματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες διοργανώσεις. Τη βεβαιότητά της ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη, σε ένα χρόνο από τώρα, να διοργανώσει άψογα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε και η Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στην κληρονομιά, που θα αφήσουν οι Αγώνες στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν, πως στο διάστημα που απομένει χρειάζεται πολύ δουλειά, προκειμένου τα πάντα να είναι έτοιμα τον Αύγουστο του 2004.

    ''Συνταχθείτε με τους οργανωτές των Αγώνων''

    "Θέλω να πω στους Έλληνες:"Συνταχθείτε με τους οργανωτές των Αγώνων. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Δήμος Αθηναίων, πρέπει να συνταχθούν με την ΟΕΟΑ. Πρέπει όλοι να έχουν αίσθηση της κρισιμότητας. Αν έχω να δώσω μια συμβουλή στην Οργανωτική Επιτροπή, είναι να μιμηθούν τους διοργανωτές των Αγώνων του Σίδνεϊ. Μέχρι τότε, οι Αγώνες ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένοι. Το Σίδνεϊ ήταν ένα παράδειγμα αποκέντρωσης και αυτό επέτρεψε τη λήψη αποφάσεων δραστικά και γρήγορα", τόνισε ο κ. Ρογκ.

    Σε ερώτηση για το αν ανησύχησε ποτέ για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν αποστομωτικός: "Ποτέ, ούτε για μια στιγμή. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα αλλαγής της έδρας των Αγώνων. Δεν ήταν ποτέ αναγκαίο και θα ήταν άδικο για την Οργανωτική Επιτροπή. Σε σχέση με τις ημερομηνίες, είναι αμετακίνητες. Μπορεί να καθυστερήσει η εκτόξευση ενός διαστημικού λεωφορείου λόγω καιρικών συνθηκών, όχι όμως οι ημερομηνίες των Αγώνων. Αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού".

    Αισιόδοξος δήλωσε ο Ζακ Ρογκ και για την ποιότητα των Αγώνων. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επεσήμανε: "Υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν μπορούμε να τα κρίνουμε μέχρι την τελετή λήξης. Όμως, υπάρχει ήδη ένα σημείο όπου η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: η κληρονομιά, που θα αφήσουν οι Αγώνες στην Αθήνα. Ένα νέο μετρό, ένα νέο αεροδρόμιο, ο περιφερειακός δρόμος, το τραμ. Τα υπόλοιπα είναι λίγο και θέμα τύχης. Για τη διοργάνωση, ακόμα κι αν οι δοκιμαστικές διοργανώσεις είναι ικανοποιητικές, δεν υπάρχει πρόβα τζενεράλε".

    Ο κ. Ρογκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών, λέγοντας: "Ζούμε σε έναν κόσμο, που δεν είναι ασφαλής. Το μόνο, που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει μια σημαντική, παραδειγματική προσπάθεια συντονισμού".

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στη δοκιμαστική διοργάνωση κωπηλασίας στο Σχοινιά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε: "Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι μέρος της τύχης. Το 1896, στους πρώτους σύγχρονους ΟΛυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καμία ρεγκάτα δεν έγινε λόγω καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα. Δεν είμαι προληπτικός και δεν θέλω να το βλέπω σαν οιωνό. Δεν πιστεύω στους οιωνούς".

    ''Θα είμαστε εγκαίρως έτοιμοι''

    "Συχνά επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα εφησυχάσουμε πριν την τελετή λήξης και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι: θα είμαστε εγκαίρως έτοιμοι", τόνισε η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004.

    Σε ερώτηση για τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την ανάληψη των Αγώνων, η κα. Αγγελοπούλου απάντησε: "Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάζει, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές προκλήσεις. Προτιμούμε να τις θεωρούμε σαν μια ευκαιρία να επενδύσουμε στον τομέα των δημοσίων έργων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα αποτελέσουν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς, αλλά και σαν μια ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες είναι σε θέση να διοργανώσουν εξαιρετικούς Αγώνες".

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου ρωτήθηκε και για το κατά πόσον ήταν προετοιμασμένη για τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής. "Η δουλειά, που κάναμε για να παρουσιάσουμε τον φάκελο της υποψηφιότητας με είχε κατά κάποιον τρόπο προετοιμάσει για το έργο, που είχαμε να επιτελέσουμε. Φυσικά, δεν ήταν παρά μόνο η αρχή", τόνισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και συνέχισε: "Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα, που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τη Φινλανδία το 1952 και καθένας από εμάς είχε συνειδητοποιήσει ότι ήταν μια πρόκληση για ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι προκλήσεις ήταν μεγάλες ευκαιρίες για εμάς. Απαντώντας, δημιουργούμε μια κληρονομιά από την οποία όλοι οι Έλληνες μπορούν να επωφεληθούν. Χτίσαμε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο με δυνατότητα διακίνησης 16.000.000 επιβατών ετησίως, έχουμε ένα καινούριο μετρό, που μπορεί να διακινήσει 800.000 επιβάτες κάθε μέρα. Κατασκευάζουμε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου και το Ολυμπιακό Χωριό, που μετά τους Αγώνες θα μετατραπεί σε οικισμούς, είναι σχεδόν έτοιμο".

    Και η κα Αγγελοπούλου κατέληξε: "Η επιστροφή των Αγώνων στην χώρα απ όπου ξεκίνησαν μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια Ελλάδα πιο δυναμική και ακόμα πιο σύγχρονη".

    [14] Τοξοβολία: Υψηλές επιδόσεις στο Καλλιμάρμαρο

    10/8/2003 6:23:00 μμ

    Οι κορυφαίοι τοξότες του κόσμου, που συμμετέχουν στην Αθλητική Διοργάνωση, έδειξαν από τους πρώτους αγώνες τους, τις τεράστιες δυνατότητές τους. Οι επιδόσεις ήταν πολύ υψηλές και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, πολύ μεγαλύτερες. Από ελληνικής πλευράς, οι Νάνος και Καραγεωργίου δεν κατάφεραν να συνδυάσουν με νίκη την εμφάνισή τους, αφού ηττήθηκαν από τους Σέρντιουκ (Ουκρανία) και Μπάγκερ (Δανία) αντίστοιχα. Σήμερα λοιπόν, ήταν η σειρά των ανδρών να αγωνισθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πρωινό πρόγραμμα, περιελάμβανε 14 αγώνες ενώ το απόγευμα, θα διεξαχθούν άλλοι 12. Με βάση την επίδοση τους στον αγώνα κατάταξης , έχουν περάσει ήδη στη φάση των "32" οι Ιμ Ντι (Κορέα), Τσιρεμπίλοφ (Ρωσία), Γιαμαμότο (Ιαπωνία), Γιανγ Γι (Kορέα), Παρκ Κιμ (Kορέα), Ντι Μπούο (Ιταλία).

    Ευνοϊκός ο καιρός

    Εντυπωσιακός ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003, στην Νέα Υόρκη, ο Ιταλός Μικέλε Φραντζίλι, νίκησε με 169-117 τον Μπούντουμ (Αγιος Μαυρίκιος). Ο Ιταλός, δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, είχε οκτώ "δεκάρια", εννιά "εννιάρια" και ένα "οκτάρι" στις 18 προσπάθειές του. Το παγκόσμιο ρεκόρ με 177β. ανήκει στον Κορεάτη Γιανγκ Γιο-Χο από την 1 Σεπτεμβρίου 2001.

    Την ίδια επίδοση με τον Ιταλό είχε και ο Τζόνσον (ΗΠΑ), πέμπτος στην παγκόσμια κατάταξη. Νίκησε 169-136 τον Γιούσεφ (Αίγυπτος). Εντυπωσιακός και ο Μπάρνς (ΗΠΑ), τρίτος στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα, νίκησε 168-154 τον Μούζνικ (Σλοβενία).

    Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας του Κινέζου Ξιού με τον Αμερικανό Σαλ. Επικράτησε ο πρώτος με 167-166, αφού πρώτα και οι δύο πρόσφεραν υψηλό θέαμα.

    Στους υπόλοιπους αγώνες, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Κοπρίβνικαρ (Σλοβενία) - Ορμπέι (Τουρκία) 151-159

    Μπαντένοφ (Ρωσία) - Κάσπερσεν (Δανία) 153-152

    Νάνος (Ελλάδα) - Σέρντιουκ (Ουκρανία) 153-161

    Νεβμερζχίτσκιε (Ρωσία) - Λίντσεϊ (Aυστραλία) 157-153

    Βανε ντερ Χοφ (Ολλανδία) - Χαμάνο (Ιαπωνία) 156-158

    Ρούμπαν (Ουκρανία) - Βοϊτκόβιακ (Πολωνία) 149-148

    Αντερσον (Σουηδία) - Εντμπεν (Nέα Ζηλανδία) 148-142

    Ερικσον (Σουηδία) - ΜακΚίτρικ (ΗΠΑ) 153-151

    Χέντρικξ (Βέλγιο) - Προκ (Πολωνία) 165-156

    Καραγεωργίου (Ελλάδα) - Μπάγκερ (Δανία) 151-163


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 August 2003 - 16:57:02 UTC