Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφτασαν οι πρώτοι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ
  • [02] Ιαπωνία: Τροπική καταιγίδα με νεκρούς και αγνούμενους
  • [03] Έκκληση έκανε ο Πάπας ''για να βρέξει''
  • [04] Η Ρωσία πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο νεανίδων
  • [05] Ισοπαλία Αρη - Μαρκό
  • [06] Ένα βήμα πριν το β' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας η Κέρκυρα

    [01] Έφτασαν οι πρώτοι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ

    10/8/2003 7:42:00 μμ

    Ξεκίνησε σήμερα η έναρξη εφαρμογής του ανθρωπιστικού μέτρου για άδεια επίσκεψης στην Ελλάδα πολιτικών προσφύγων από την ΠΓΔΜ, που είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο του 1982, περί επιστροφής των πολιτικών προσφύγων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανδρέας Λοβέρδο όλα σήμερα εξελίχθησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μόνο σε μία περίπτωση τριάντα περίπου άτομα, παιδιά Ελλήνων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου, που είχαν φτάσει στα σύνορα με λεωφορείο από τα Σκόπια και θέλησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του μεθοριακού σταθμού της Νίκης προκειμένου, όπως δήλωναν να επισκεφθούν συγγενείς τους, δεν τους επετράπη η είσοδος, καθώς δεν διέθεταν βίζα. Επρόκειτο για άτομα, τα οποία εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε μικρή ηλικία στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ή και αργότερα και εγκαταστάθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με διαβατήρια, της οποίας είναι εφοδιασμένα.

    Λόγω, όμως, του γεγονότος, ότι στα διαβατήριά τους αναγραφόταν ο τόπος γέννησής τους στην Ελλάδα με σλαβική ονομασία η ελληνική πλευρά δεν παραχωρούσε "βίζες" μη αναγνωρίζοντας την ύπαρξη τέτοιων τοπωνυμίων σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της. Το 1988 οι κυβερνήσεις των δυο χωρών στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των διμερών σχέσεων, συμφώνησαν στα διαβατήρια αυτών των πολιτών της ΠΓΔΜ να μην αναγράφεται καθόλου η πόλη ή το χωριό, που γεννήθηκε καθένας εξ αυτών παρά μόνο να αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Ελλάδα.

    Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο και έκτοτε χιλιάδες άτομα, που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και την εγκατέλειψαν λόγω των δύσκολων συνθηκών σε παιδική ηλικία, μπορούν να την επισκέπτονται απρόσκοπτα με "βίζα", όπως όλοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ. Ενας μικρός αριθμός όμως, που συσπειρώνεται κυρίως στις πιο ακραίες πτέρυγες των φανατικών "αιγαιατικών οργανώσεων", αρνείται να απαλείψει τα σλαβικά τοπωνύμια από τα διαβατήρια με συνέπεια να μην τους χορηγείται "βίζα" για την Ελλάδα.

    Κάποιοι εξ αυτών συνεπικουρούμενοι από την οργάνωση "Ουράνιο Τόξο", που με έδρα την Φλώρινα δραστηριοποιείται "υπέρ των δικαιωμάτων των Μακεδόνων της Ελλάδας", έφτασαν σήμερα με λεωφορείο στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης απ όπου ζήτησαν την άδεια να περάσουν στην Ελλάδα πλην όμως οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές τους την αρνήθηκαν καθώς δεν είχαν "βίζα" στα διαβατήριά τους.

    Μετά από αυτό επέστρεψαν στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ενώ κάποιοι ακτιβιστές του "Ουράνιου Τόξου" ύψωσαν και πανό με το οποίο ζητούσαν "ελεύθερη και χωρίς όρους επιστροφή για τους Μακεδόνες πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου". Η προσπάθεια των ατόμων αυτών να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς "βίζα" συμπίπτει με την έναρξη σήμερα της εφαρμογής του ανθρωπιστικού μέτρου, που καθιέρωσε η ελληνική κυβέρνηση για το δικαίωμα επίσκεψης στην Ελλάδα ενός μικρού αριθμού υπολογίζεται, ότι δεν ξεπερνούν του εξήντα, πολεμιστών του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας", που δεν απέκτησαν το δικαίωμα επαναπατρισμού μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες, λόγω κάποιων ακραίων δραστηριοτήτων, που είχαν αναπτύξει παλαιότερα γύρω από το Μακεδονικό.

    Το μέτρο προβλέπει την ανεμπόδιστη επίσκεψή τους εως τα τέλη Οκτωβρίου στις πόλεις και τα χωριά όπου γεννήθηκαν οι υπέργηροι πλέον αυτοί πρόσφυγες. Όμως σήμερα κανένας από αυτούς δεν πέρασε τα σύνορα, μη θέλοντας προφανώς να ταυτίσουν το πολυπόθητο ταξίδι τους με τις εκδηλώσεις κάποιων φανατικών. Στο μεταξύ για τις 20 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Φλώρινα η "Γ' Συνάντηση Παιδιών Πολιτικών Προσφύγων του Εμφυλίου Πολέμου" με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων που αναμένεται να φτάσουν από την ΠΓΔΜ με νόμιμο τρόπο καθώς το γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια τους έχει εφοδιάσει με τις απαραίτητες θεωρήσεις εισόδου.

    [02] Ιαπωνία: Τροπική καταιγίδα με νεκρούς και αγνούμενους

    10/8/2003 8:43:00 μμ

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 80 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Etau από τα ιαπωνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο, ιδίως όμως το νησί Χοκάιντο στον ιαπωνικό βορρά. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η τροπική αυτή καταιγίδα ήταν μία βαθμίδα κατώτερη από τυφώνα. Η Ιαπωνία έχει πληγεί φέτος από εννέα τυφώνες. Στη συνέχεια, κυριάρχησε ένα πολύ υγρό κλίμα, που είχε ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο επιχειρηματικό κέντρο του Τόκιο να πλησιάσει πολύ και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

    [03] Έκκληση έκανε ο Πάπας ''για να βρέξει''

    10/8/2003 8:08:00 μμ

    Έκκληση στους πιστούς να προσευχηθούν για βροχές προκειμένου "να ξεδιψάσει με βροχές η διψασμένη Γη", ώστε να καταπαύσουν οι θεομηνίες από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, όπως συνέβη τελευταία και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αλλά και για πτώση των υψηλών θερμοκρασιών, που πλήττουν την Ευρώπη και άλλα σημεία του πλανήτη, απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος από τη θερινή του κατοικία. Στο μεταξύ οι ιταλικές αρχές Πολιτικής Αμυνας ανέφεραν σήμερα την εκδήλωση περίπου 20 πυρκαγιών σε όλη την Ιταλία, πρόσθεσαν όμως ότι ύστερα από συντονισμένες ενέργειας της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι περισσότερες από αυτές ή κατασβέστηκαν είναι ήδη υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά, που μαίνεται τις τελευταίες ώρες στο θέρετρο του Σορέντο τίθεται υπό έλεγχο, ενώ δύο άλλες πυρκαγιές στα περίχωρα της Νάπολης κατασβέστηκαν.

    Φωτιές μαίνονται ακόμα στην περιοχή του Φριούλι-Βενέτσια Ζυλιέν, αλλά και στο γειτονικό Πορντενόνε. Για τις φωτιές η ιταλική αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις υπόπτων πυρομανών, ανάμεσά τους ενός 63χρονου Ναπολιτάνου, που υπάρχουν μαρτυρίες, ότι θέλησε να πυρπολήσει αλσύλλιο κοντά στην πρωτεύουσα. Η Εισαγγελία Σαβόνας άρχισε ανάκριση για την φωτιά, που κατέκαψε περίπου 4.000 στρέμματα στη Ληγουρία.

    [04] Η Ρωσία πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο νεανίδων

    10/8/2003 8:54:00 μμ

    Σε έναν τελικό, που όσοι τον παρακολούθησαν απόλαυσαν όμορφα γκολ, εντυπωσιακές επεμβάσεις από τις τερματοφύλακες και εναλλαγές στο σκορ, η Ρωσία νίκησε με 11-6 την Ουγγαρία και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο στις νεάνιδες. Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε στο τρίτο επτάλεπτο, όπου οι Ρωσίδες ανέβασαν τον δείκτη του σκορ από 4-4 σε 8-5. Στην τελευταία περίοδο η Ουγγαρία δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα για να ανατρέψει το σε βάρος της αποτέλεσμα και φτάσαμε στο τελικό 11-6. Τα επτάλεπτα: 2-2, 2-2, 4-1, 3-1

    Η τελική κατάταξη

    Ρωσία Ουγγαρία Ιταλία Ολλανδία ΕΛΛΑΔΑ Τσεχία Ισπανία Γερμανία Μεγάλη Βρετανία Γαλλία Πορτογαλία Ουκρανία

    Ως καλύτερη παίκτρια της διοργάνωσης βραβεύτηκε η Ολλανδέζα Φαν Μπέλκουμ, ενώ καλύτερη τερματοφύλακας η Ιταλίδα Ελενα Γκίγκλι.

    [05] Ισοπαλία Αρη - Μαρκό

    10/8/2003 8:39:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ανοικτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στον β' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας, άφησαν σήμερα η ομάδα των Λύκων και ο Φωστήρας. Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν στον πρώτο αγώνα του α' γύρου με 2-1, αλλά ο "Φονέας" διατηρεί σημαντικές ελπίδες, καθώς ο επαναληπτικός θα γίνει στην Αθήνα. Τα τέρματα των Λύκων σημείωσε ο Καλόγηρος, ενώ για τους Αθηναίους ισοφάρισε προσωρινά ο Μπακαγιόκο στο 38ο λεπτό. Εξάλλου μετά από κακή εμφάνιση, ο Αρης αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στο Μαρκό με την τοπική ομάδα, στον πρώτο αγώνα για τον α' γύρο του κυπέλλου. Οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλίτσιου προηγήθηκαν στο 17' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κυζερίδη, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Πλιάγκας με κοντινό πλασέ ισοφάρισε. Οι φιλοξενούμενοι πήραν και πάλι το προβάδισμα στο 26' με τον Αμπελά, όμως ο Αγγος στο 67ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό σκορ, που δίνει στον Αρη ένα σχετικό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    [06] Ένα βήμα πριν το β' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας η Κέρκυρα

    10/8/2003 8:27:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Προβάδισμα για την πρόκριση στον Β' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε σήμερα η ομάδα της Κέρκυρας. Στο πρώτο παιχνίδι για τον Α' γύρο του θεσμού, οι νησιώτες απέσπασαν ισοπαλία 1-1 στην Βέροια από την τοπική ομάδα και έχουν το πλεονέκτημα ενόψει του επαναληπτικού. Το σκορ άνοιξαν οι γηπεδούχοι με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Καφέ (12'), αλλά η Κέρκυρα ισοφάρισε στο 38ο λεπτό με τον Προβίδα. Στο μεταξύ με το "ένα πόδι" στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται και η Καστοριά, καθώς στον πρώτο αγώνα για τον Α' γύρο του κυπέλλου, νίκησε άνετα στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό με 2-1. Τα τέρματα της Καστοριάς, που απέκτησε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση, ενόψει του επαναληπτικού, σημείωσαν οι Καπετανόπουλος (42') και Σουλτανίδης (43'), ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 83ο λεπτό με τον Αραμπατζή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 August 2003 - 20:53:05 UTC