Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβουλές μέσω μεγαφώνου σε παραβάτες οδηγούς
  • [02] Κλειστοί οι φούρνοι λόγω 15Αύγουστου-Ψωμί για 4 μέρες
  • [03] Πυρά Α. Κακλαμάνη κατά Τουρκικής κυβέρνησης
  • [04] Σπείρα διέρρηξε δεκάδες σπίτια στην Πολιτεία
  • [05] Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Κεφαλονιά για την επέτειο των σεισμών 1953
  • [06] Ανοιξε νέος κύκλος βίας στη Μ. Ανατολή
  • [07] Χωρίς σημάδια υποχώρησης ο καύσωνας στην Ευρώπη
  • [08] Βέλγιο: Σύγκρουση πλοίων
  • [09] Δύναμη ταχείας δράσης στη Λιβερία οι Αμερικανοί
  • [10] Ρωσικό σχέδιο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [11] Αργεντινοί: Ακυρώνονται οι νόμοι που αμνηστεύουν τους δικτάτορες
  • [12] Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών κρατουμένων
  • [13] Προσπάθησε να ''περάσει'' πύραυλο στις ΗΠΑ και συνελήφθη
  • [14] Ιρακινός στρατηγός συνελήφθη στο Τικρίτ
  • [15] Έτοιμο να δεχτεί το αμερικανικό σχέδιο το Σ.Α του ΟΗΕ
  • [16] Πλήρη απαλλαγή για την επίθεση στο ξενοδοχείο ''Palestine''
  • [17] Τουρκία: Αναβολή απόφασης για αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ
  • [18] Αυξήσεις-φωτιά σε 16 από 26 οπωροκηπευτικά
  • [19] Η ΑΕΚ ''τα δίνει όλα'' για πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ
  • [20] Τεχνική κολύμβηση: Χρυσό για την Ελλάδα
  • [21] Ενας χρόνος πριν τους Ολυμπιακούς: Ευχές και δεσμεύσεις
  • [22] Αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή της Μις Βιετνάμ

    [01] Συμβουλές μέσω μεγαφώνου σε παραβάτες οδηγούς

    13/8/2003 9:40:00 πμ

    Τροχονομικό πιλοτικό έλεγχο ενεργεί από τριημέρου η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αυτή τη φορά όχι με κλήσεις, αλλά με συμβουλές μέσω μεγαφώνου από πληρώματα περιπολικών που διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κάνουν παρατηρήσεις και συστάσεις σε οδηγούς που παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής κ. Αδαμίδης είπε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

    Για καλύτερη οδική συμπεριφορά και ασφάλεια στους δρόμους

    Σύμφωνα με πληροφορίες από στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τόσο οι επαγγελματίες οδηγοί όσο και οι ερασιτέχνες οδηγοί δείχνουν ικανοποιημένοι από το μέτρο και πολλοί από αυτούς παραδέχονται ότι δεν έχουν την αρμόζουσα συμπεριφορά τήρησης του Κ.Ο.Κ. και πως το μέτρο αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

    [02] Κλειστοί οι φούρνοι λόγω 15Αύγουστου-Ψωμί για 4 μέρες

    13/8/2003 9:35:00 πμ

    Ψωμί για τέσσερις ημέρες και ειδικότερα για την 14η, 15η, 16η και 17η Αυγούστου θα διαθέσουν στην κατανάλωση τα αρτοποιεία της περιοχής Αθηνών και προαστίων. Επίσης, στις 15, 16 και 17 του μηνός τα αρτοποιεία δεν θα δεχτούν ούτε φαγητό για ψήσιμο.

    [03] Πυρά Α. Κακλαμάνη κατά Τουρκικής κυβέρνησης

    13/8/2003 9:17:00 πμ

    Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ΣΤ΄ Παγκοσμιου Συνεδρίου Θρακών, την Τρίτη. Στη ''γραμμή'' των στρατοκρατών της Αγκυρας και του Ντενκτάς, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στη νέα πρόκληση της ''τελωνειακής ένωσης'' των κατεχομένων με την Τουρκία και μέρες Αυγούστου θύμισε στον Ελληνισμό και τη διεθνή κοινότητα τον ''Αττίλα 2'', είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Δυστυχώς, συνεχίζει και η κυβέρνηση Ερντογάν, αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού, να αρνείται ουσιαστικά τη δική της αναγκαία συμβολή για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την επανένωση της Κύπρου'', τόνισε.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά: ''Είναι νομίζω καιρός η Ε.Ε. και ειδικότερα η Ελλάδα να βγάλουν από τις ανατολίτικες ψευδαισθήσεις τους, "και η πίττα σωστή και ο σκύλος χορτάτος", όσους στην Αγκυρα επιθυμούν πραγματικά την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Αυτή η πορεία και κατά συνέπεια η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αδύνατη όσο οι μπότες του Αττίλα, θα βαρύνουν τη μαρτυρική γη της Κύπρου".

    [04] Σπείρα διέρρηξε δεκάδες σπίτια στην Πολιτεία

    13/8/2003 8:34:00 πμ

    Δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα στην Πολιτεία διέρρηξε το τελευταίο 20ήμερο σπείρα πέντε Ελλήνων και αλλοδαπών που αφαίρεσαν χρήματα, πολυτελή αυτοκίνητα, τιμαλφή, ρούχα πολυτελείας και άλλα είδη που σε δύο μόνο περιπτώσεις η αξία τους υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, από τις αστυνομικές έρευνες έχει διαπιστωθεί η διάρρηξη σε 10 τουλάχιστον βίλες, ενώ σημαντικότερη ήταν αυτή που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε διώροφη βίλα όπου από τα δύο διαμερίσματα αφαίρεσαν είδη αξίας άνω των 600.000 ευρώ, τα φόρτωσαν σε τρία υπερπολυτελή αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο γκαράζ στο ισόγειο της βίλας και διέφυγαν με αυτά.

    Λήστευαν με. . . το γάντι

    Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, οι δράστες ήταν τρεις νεαροί που αφού με ειδικό σπρέι έσπασαν την ασφάλεια του δικτύου του ΟΤΕ και την ασφάλεια του δικτύου παροχής ρεύματος για να μη λειτουργήσει ο συναγερμός ούτε οι κάμερες ασφαλείας, έριξαν γάντζους στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και αναρριχήθηκαν σε αυτό. Στη συνέχεια ερεύνησαν το διαμέρισμα και πήραν ό,τι πολύτιμο βρήκαν σε αυτό και από την εσωτερική σκάλα ανέβηκαν και στο δεύτερο όροφο της βίλας από όπου πήραν ό,τι πολύτιμο επίσης βρήκαν.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είχαν κι άλλους συνεργούς, οι οποίοι την ώρα της διάρρηξης και τη συσκευασία σε δέματα των κλοπιμαίων διέρρηξαν το γκαράζ της διώροφης βίλας, αχρήστευσαν τους συναγερμούς των τριών πολυτελών αυτοκινήτων που βρίσκονταν σε αυτό και στη συνέχεια βοήθησαν τους διαρρήκτες-συνεργούς τους να φορτώσουν τα κλοπιμαία στα τρία αυτοκίνητα.

    Από την αστυνομία έχουν ειδοποιηθεί δεκάδες ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάρρηξης και αυτοί έρχονται από χθες το βράδυ και ερευνούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν αν έχουν πέσει θύματα διάρρηξης.

    [05] Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Κεφαλονιά για την επέτειο των σεισμών 1953

    13/8/2003 11:30:00 πμ

    Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον φονικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο και οι αρχές της Κεφαλονιάς οργανώνουν ειδική εκδήλωση στις 17 Αυγούστου 2003 για να τιμηθούν τα μέλη των διεθνών δυνάμεων, που προσέφεραν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Το Ισραήλ θα μετάσχει με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και δύο Ισραηλινά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Αργοστολίου. Εκτός από την συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, η υψηλόβαθμη Ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συναντήσεις με αντίστοιχους αξιωματικούς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επικεφαλής της Ισραηλινής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υποναύαρχος Γιουβάλ Τσούρ,Διοικητής της Ναυτικής Βάσης της Χάϊφας. Παρών στην εκδήλωση από Ισραηλινής πλευράς θα είναι και ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Σλόμο Ερελλ, ο τότε διοικητής των Ισραηλινών πληρωμάτων που έδωσε την εντολή για την παροχή βοήθειας στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό.

    Τέσσερα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ υπό την Διοίκηση του Ναυάρχου Σλόμο Ερέλλ έπλεαν σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου στις 12 Αυγούστου το 1953, όταν έλαβαν το επείγον μήνυμα SOS για βοήθεια.

    Το μήνυμα έρχονταν από την Κεφαλονιά, όπου είχε γίνει μεγάλος σεισμός. Αμέσως ο Ερέλλ έδωσε διαταγή να σπεύσουν τα πληρώματά του στην περιοχή. Η βοήθεια που προσέφερε το Ισραήλ στον σεισμό του 1953 έχει αναγνωριστεί και κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς οργανώνουν εκδήλωση για να τιμηθούν τα μέλη των διεθνών δυνάμεων που προσέφεραν βοήθεια στους κατοίκους του νησιού. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της ισραηλινής βοήθειας μία οδός στο νησί έχει ονομαστεί Οδός Ισραήλ

    [06] Ανοιξε νέος κύκλος βίας στη Μ. Ανατολή

    13/8/2003 9:13:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σήμερα στη πόλη Νάμπλους την οικογενειακή κατοικία του δράστη της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας στο Τελ Αβίβ. Την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή έπληξαν οι δίδυμες χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας, στο Τέλ Αβίβ και στη Δυτική Όχθη, στις οποίες, εκτός των δύο παλαιστινίων καμικάζι, σκοτώθηκαν και δύο Ισραηλινοί, ενώ τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος, αν δεν διαλυθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, προειδοποίησε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος και ανέστειλε την αποφυλάκιση 79 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς πως έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά τον αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων. Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος διέκοψε περιοδεία του στον Περσικό Κόλπο.

    Βόμβες στην ειρήνη

    Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, ο "Οδικός Χάρτης" και οι προσπάθειες για ειρήνευση στην πολύπαθη Μ. Ανατολή καθώς δύο βομβιστικές επιθέσεις με ισάριθμους νεκρούς σημειώθηκαν στο Ισραήλ. Είναι οι πρώτες βομβιστικές επιθέσεις που εκδηλώνονται από την κήρυξη της εκεχειρίας στις 29/6. Η πρώτη επίθεση έγινε σε σούπερ μάρκετ της πόλης Ρος Χααγίν, κοντά στο Τέλ Αβίβ. Σκοτώθηκε ο βομβιστής και τραυματίστηκαν 10 άτομα. Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη επίθεση στον εβραϊκό οικισμό Αριέλ στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα ένας ακόμη άνθρωπος να σκοτωθεί και τουλάχιστον τρεις να τραυματιστούν.

    Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις διεκδικούν δύο οργανώσεις, η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Σαρόν - Αραφάτ: Προειδοποιούν, απειλούν, καταγγέλλουν. . .

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν είναι δυνατό να προχωρήσει στο δρόμο προς την ειρήνη και οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, (ένα παλαιστινιακό κράτος), εάν δεν σταματήσει η τρομοκρατία. Αντιδρώντας στις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σήμερα, ο Σαρόν είπε μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση: ''Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας χωρίς πλήρη τερματισμό της τρομοκρατίας''. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός καταδίκασε για μία ακόμη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή ''ότι δεν κάνει τίποτα για να εξαρθρώσει και να αφοπλίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις''.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κυβερνητική αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, καταγγέλλει ότι η ανέγερση του λεγόμενου ''φράχτη ασφαλείας'' μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης, στην οποία προχωρεί το εβραϊκό κράτος, αποβλέπει στη δημιουργία παλαιστινιακών γκέτο και όχι παλαιστινιακού κράτους.

    [07] Χωρίς σημάδια υποχώρησης ο καύσωνας στην Ευρώπη

    13/8/2003 11:15:00 πμ

    Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από θερμοπληξία στη Γαλλία. Περίπου 1500 νοικοκυριά έμειναν χθες βράδυ χωρίς ηλεκτρικό στο 12ο δημοτικό διαμέρισμα στο Παρίσι εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης εξαιτίας της υψηλότατης θερμοκρασίας που αναπτύχθηκε μέσα στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού EDF. Μολονότι το εύρος της βλάβης δεν είναι κάτι το σημαντικό, η αιτία της όμως είναι κάτι ανήκουστο έως σήμερα, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από την αρχή του κύματος καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία, η EDF ήλθε πολλές φορές αντιμέτωπη με διάφορες βλάβες του δικτύου στην πρωτεύουσα, όχι πάντοτε αισθητές στους καταναλωτές, και χρειάστηκε μάλιστα να καταφύγει και σε άλλες ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Το ενδεχόμενο της πτώσης της ενεργειακής της ισχύος, λόγω του καύσωνα, αντιμετωπίζει και η Ολλανδία. Εξάλλου, τους 30 έφτασαν οι θάνατοι από θερμοπληξία στην Ισπανία όπου έχασαν τη ζωή τους και πέντε άτομα σε πυρκαγιά στην Καταλονία. Συνεχίζονται επίσης οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, όπου μέχρι σήμερα κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

    [08] Βέλγιο: Σύγκρουση πλοίων

    Πηγή: ΑΠΕ 13/8/2003 10:28:00 πμ

    Η σύγκρουση των δυο οχηματαγωγών πλοίων σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Αμβέρσας είναι πιθανό να οφείλεται σε βλάβη του πηδαλίου του ενός εκ των πλοίων καθώς η σύγκρουση ήταν μετωπική. Τα δυο πλοία, μήκους περίπου 200 μέτρων το καθένα, που εκτιμάται ότι μεταφέρουν χιλιάδες οχήματα, πρέπει τώρα να ρυμουλκηθούν. Κατά τη σύγκρουση των δυο οχηματαγωγών που έγινε αιτία να σταματήσει κάθε κίνηση από και προς το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

    [09] Δύναμη ταχείας δράσης στη Λιβερία οι Αμερικανοί

    13/8/2003 10:03:00 πμ

    Δύναμη ταχείας δράσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, που αναπτύχθηκαν στη Λιβερία, στην περίπτωση, που η δυτικοαφρικανική δύναμη ECOMIL συναντήσει κάποια σημαντική δυσκολία κατά την επαναλειτουργία του λιμανιού της Μονρόβια, τόνισε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού. Σε πρώτο στάδιο προβλέπεται η ανάπτυξη μόνο ενός μικρού αριθμού Αμερικανών στρατιωτών. Αποστολή τους θα είναι να συντονισθούν με την ECOMIL, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι καθώς και η λήψη μέτρων, που θα βοηθήσουν στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Χθες ο στρατηγός Τόμας Τέρνερ, που ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ανοιχτά της Λιβερίας, συναντήθηκε με τον διοικητή της ECOMIL, Νιγηριανό στρατηγό, Φέστους Οκόνκουο, ο οποίος "θα αρχίσει να σκέφτεται τη βοήθεια, που χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής συνδρομής υπό τη μορφή μίας δύναμης ταχείας δράσης, η οποία ενδεχομένως να επενέβαινε σε περίπτωση προβλήματος", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    "Μιλάμε για μερικές χούφτες στρατιωτών", δήλωσε η ίδια πηγή στους δημοσιογράφους. Περίπου 3.000 αμερικανοί πεζοναύτες σταθμεύουν στα πλοία ανοικτά της Μονρόβιας, όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως το σενάριο για μία πιθανή αμερικανική επέμβαση στη χώρα αποτελεί απλώς μία "εικασία".

    Η ECOMIL θα αναπτυχθεί από αύριο στον λιμένα της Μονρόβια, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που επετεύχθη με τους αντάρτες του μετώπου LURD (Ενωμένοι Λιβεριανοί για την Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία), που ελέγχουν την περιοχή από τις 19 Ιουλίου.

    [10] Ρωσικό σχέδιο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    13/8/2003 10:59:00 πμ

    Ένα πολυμερές σύμφωνο ασφαλείας προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει προκληθεί σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, πρότεινε η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ καθώς η Ρωσία άρχισε συνομιλίες με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα για το θέμα αυτό. "Το σύμφωνο αυτό μπορεί να είναι τετραμερές, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας και της Κίνας ή εξαμερές με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας", πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τον οποίο δεν κατονομάζει. Οι χωριστές διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Μόσχα, σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τις συνομιλίες, που θα αρχίζουν στο Πεκίνο στις 27 Αυγούστου έξι χώρες για την κρίση αυτή.

    [11] Αργεντινοί: Ακυρώνονται οι νόμοι που αμνηστεύουν τους δικτάτορες

    13/8/2003 10:50:00 πμ

    Την ακύρωση της αμνηστίας στους πρώην αξιωματικούς των δικτακτορικών καθεστώτων, που ευθύνονται για βασανισμούς και δολοφονίες αριστερών πολιτών κατά τη διάρκεια του "Βρώμικου Πολέμου" της περιόδου 1976-83, ψήφισε η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα προς τη διεξαγωγή δικών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομομαθείς σημειώνουν, πως η ψηφοφορία ήταν κατά βάση συμβολική και η σημασία της έγκειται περισσότερο στη συμβολή προς τις πιέσεις, που ασκεί ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ, που κι ο ίδιος υπήρξε θύμα της δικτατορίας ως φοιτητής, προς το Ανώτατο Δικαστήριο να καταλήξει σε μία τελεσίδικη απόφαση όσον αφορά τους νόμους περί αμνηστίας, που ψηφίσθηκαν στη δεκαετία του '80 υπό τον φόβο μίας πιθανής νέας δικτατορίας. Τα μέλη της Κάτω Βουλής με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης των νόμων, που προσφέρουν αμνηστία σε πάνω από 30,000 ενόχους, έπειτα από επτάωρη κοινοβουλευτική συζήτηση. Αναμένεται η ψηφοφορία και στη Γερουσία για την κύρωση της απόφασης, όμως νομικοί κύκλοι αμφισβητούν εάν το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τους νόμους.

    Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν, πως τον τελικό λόγο θα τον έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν κηρύξει τους νόμους για την αμνηστία αντισυνταγματικούς.

    Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως η κίνηση του Κίρτσνερ να επιτρέψει τις εκδόσεις εγκληματιών, όπως συνέβη στις 25 Ιουλίου με σχετικό αίτημα του Iσπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν για 45 πρώην αξιωματικούς καθώς και η εκστρατεία του κατά της αμνήστευσης των συνεργών της δικτατορίας θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Λατινικής Αμερικής, όπου σε πολλές χώρες, όπως η Χιλή, είναι ακόμη επίκαιρος ο διάλογος για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα εγκλήματα των παρελθόντων δικτατορικών καθεστώτων τους.

    Εκατοντάδες μέλη τέτοιων οργανώσεων ανέμεναν εναγωνίως την απόφαση έξω από το Κογκρέσο της Αργεντινής, απ' όπου η συζήτηση μεταδιδόταν απ' ευθείας. Μόλις κάποιος βουλευτής εκφράσθηκε κατά της ακύρωσης των νόμων της αμνηστίας, το πλήθος άρχισε να τραγουδά: "όπως και με τους Ναζί, θα πάθεις τα ίδια. Όπου και να πάς, θα έλθουμε να σε βρούμε".

    [12] Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών κρατουμένων

    13/8/2003 10:41:00 πμ

    Καθιστική διαμαρτυρία έξω από τις διαβόητες φυλακές του Εβίν στην Τεχεράνη, ξεκίνησε από χθες μία Ιρακινή ακτιβίστρια εκφράζοντας την αντίθεσή της στην συνεχιζόμενη κράτηση και κακομεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, μετέδωσε το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Η Ααζάμ Ταλεκάνι, κόρη ενός Αγιατολάχ κι επικεφαλής μίας γυναικείας οργάνωσης, δήλωσε στο πρακτορείο, πως η διαμαρτυρία της στρέφεται κυρίως κατά των παράνομων δικαστικών ακροάσεων και συλλήψεων και κατά της συνεχιζόμενης κράτησης των πολιτικών κρατουμένων σε συνθήκες αυστηρού περιορισμού. "Η κράτηση των φυλακισμένων σε μοναχικά κελιά μοιάζει με μαρτύριο κι αργό θάνατο", τόνισε. Είκοσι δύο δημοσιογράφοι κι αντιφρονούντες εξακολουθούν να κρατούνται, παρά τις διαμαρτυρίες των μεταρρυθμιστικών κύκλων κατά των ακολουθούμενων δικαστικών μεθόδων.

    Εξηγήσεις για το θάνατο της Καζεμί

    Η Ταλεκάνι, γνωστή ακτιβίστρια με μετριοπαθείς θέσεις, όπως και ο κληρικός πατέρας της, αξίωσε επίσης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Ζαχρα Καζεμί, της Ιρανοκαναδής φωτορεπόρτερ, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, ενώ κρατούνταν στις φυλακές του Εβίν.

    Η Ταλεκάνι τόνισε, πως θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία της έως ότου λάβει απάντηση από τη σκληροπυρηνική δικαιοσύνη, μόλο που όλες οι αιτήσεις της έχουν μείνει αναπάντητες έως σήμερα από τους επικεφαλής του δικαστικού σώματος.

    [13] Προσπάθησε να ''περάσει'' πύραυλο στις ΗΠΑ και συνελήφθη

    Πηγή: ΑΠΕ 13/8/2003 9:34:00 πμ

    Oι αμερικανικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα ένα Βρετανό με την κατηγορία ότι προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που θα χρησιμοποιείτο για να καταρριφθεί ένα επιβατικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ABC, ο άνδρας πωλεί πυραύλους σε υποψήφιους τρομοκράτες. Η σύλληψή του έγινε μετά από συντονισμένη επιχείρηση του FBI, των βρετανικών και των ρωσικών Αρχών. Το BBC μετέδωσε ότι ο άνδρας είναι ένας Βρετανός έμπορος όπλων που μετέφερε έναν ρωσικό πύραυλο Igla στις ΗΠΑ και επιχείρησε να τον πουλήσει σε ένα μουσουλμάνο εξτρεμιστή. Ο τελευταίος όμως ήταν πράκτορας του FBI. Σε μια μαγνητοταινία που διαθέτει το FBI, ο έμπορος ακούγεται να λέει ότι θέλει ο πύραυλος να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη ενός μεγάλου επιβατικού αεροπλάνου.

    [14] Ιρακινός στρατηγός συνελήφθη στο Τικρίτ

    13/8/2003 10:34:00 πμ

    Ένας Ιρακινός στρατηγός κι ένας πρώην αξιωματούχος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια επιδρομής στα νότια του Τικρίτ, πρώην προπύργιο του έκπτωτου Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συνελήφθησαν άλλοι 12 Ιρακινοί, οι οποίοι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ανήκουν σε οικογένεια προσκείμενη στον Σαντάμ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανέφερε στο δίκτυο, πως οι 14 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια 3ωρης επιχείρησης στη γενέτειρα του Σαντάμ. Κανένα από τα ονόματα των συλληφθέντων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο στρατηγός, που έπεσε στα χέρια των Αμερικανών δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 55 πιο καταζητούμενους Ιρακινούς.

    [15] Έτοιμο να δεχτεί το αμερικανικό σχέδιο το Σ.Α του ΟΗΕ

    13/8/2003 10:15:00 πμ

    Πολύ κοντά σε μία συμφωνία όσον αφορά το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που χαιρετίζει τη σύσταση του νέου 25μελούς Συμβουλίου Διακυβέρνησης στο Ιράκ και τυπικώς καθορίζει την αποστολή βοήθειας του ΟΗΕ στη χώρα έφθασαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες βράδυ. "Πιστεύω πως βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Ορισμένες από τις διατυπώσεις βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, όμως επιθυμία όλων είναι να υπάρξει μία συμφωνία", τόνισε ένας διπλωμάτης, προβλέποντας πως η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδος. Τόσο ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, όσο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ ζήτησαν να επισπευσθεί κάθε ενέργεια προς όφελος της απόφασης αυτής. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, η ΗΠΑ και η Κίνα,συνήλθαν χθες κεκλεισμένων των θυρών για να μελετήσουν την ακριβή διατύπωση του προσχεδίου, που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή η Ουάσιγκτον.

    Μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πέντε, το κείμενο θα κυκλοφορήσει και στα 15 μέλη του Συμβουλίου, ώστε να προετοιμασθούν για την ψηφοφορία. Κυρίως η συζήτηση μεταξύ των πέντε εστιάσθηκε στη διατύπωση, που θα χρησιμοποιηθεί για να επικυρωθεί η διορισμένη από τις ΗΠΑ σύνθεση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης, ένα μεταβατικό 25μελές σώμα με εναλλασσόμενη προεδρία, το οποίο συντίθεται από όλες τις εθνικές, πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ.

    [16] Πλήρη απαλλαγή για την επίθεση στο ξενοδοχείο ''Palestine''

    13/8/2003 9:49:00 πμ

    "Με αρμόζοντα τρόπο" έδρασαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν έβαλαν εναντίον του ξενοδοχείου Palestine της Βαγδάτης, τον περασμένο Απρίλιο, σκοτώνοντας δύο δημοσιογράφους, κατέληξαν oι Αμερικανοί στρατιωτικοί ανακριτές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, η έρευνα της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού απαλλάσσει τους στρατιώτες από κάθε ευθύνη για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου, στις 8 Απριλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα δοθούν εντός της ημέρας στη δημοσιότητα, οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι είχαν ακούσει ένα ραδιοφωνικό σταθμό του ιρακινού στρατού σύμφωνα με τον οποίο ένας ελεύθερος σκοπευτής, που βρισκόταν στο κτίριο συντόνιζε μια επίθεση εναντίον τους.

    [17] Τουρκία: Αναβολή απόφασης για αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

    12/8/2003 11:40:00 μμ

    Παγώνει, τουλάχιστον ως τις 22 Αυγούστου, ημέρα που θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας, η απόφαση για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Κυβέρνηση και στρατός τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας κίνησης προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, φέρεται να είναι επιφυλακτικός και θέτει ως προϋπόθεση την έκδοση νέας απόφασης του ΟΗΕ για το Ιράκ. Την αντίθεση του στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, εκφράζει και η πλειοψηφία του τουρκικού λαού.

    ''Δεν θα γίνουμε στρατιώτες της Αμερικής'' δηλώνουν οι απλοί πολίτες

    Το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών, συζήτησαν την Τρίτη, Τούρκοι ηγέτες.

    "Η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον μιας δημοκρατικής διαδικασίας για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ" δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Την έντονη αντίθεση του στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, εκφράζει με έντονο τρόπο ο τουρκικός λαός.

    Η αντίθεση αυτή φάνηκε και σε διαδήλωσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Αγκυρα, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου γινόταν η σύνοδος των τούρκων ηγετών.

    Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ που έγραφαν: ''Δεν θα γίνουμε στρατιώτες της Αμερικής''.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές και συνέλαβε τριάντα άτομα.

    Τέσσαρα άτομα συνελήφθησαν και στην Αγκυρα.

    [18] Αυξήσεις-φωτιά σε 16 από 26 οπωροκηπευτικά

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/8/2003 9:16:00 πμ

    Ανοδο έως και 63,1% μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, από τη Δευτέρα μέχρι την Τρίτη, παρουσίασαν οι τιμές σε 16 από 26 προϊόντα οπωροκηπευτικών, ενώ οι μειώσεις στα υπόλοιπα 10 έφθασαν μέχρι και 22,7%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πάντως, σε σχέση με πέρυσι, η συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών εμφανίζουν πτωτικές τάσεις στις τιμές έως και 54,88%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται μόλις σε έξι προϊόντα.

    Ποιότητα και κόστος πρώτα στη λίστα παραπόνων

    Εν τω μεταξύ, αυξημένα κατά 55% εμφανίζονται τα παράπονα των καταναλωτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1720 στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατά το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2003, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2002.

    Τα περισσότερα παράπονα διατυπώθηκαν για τα κέντρα αδυνατίσματος.

    Σημαντικός αριθμός καταναλωτών διαμαρτυρήθηκε για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

    Επίσης, πολλά είναι τα παράπονα για την ποιότητα των ηλεκτρικών συσκευών.

    [19] Η ΑΕΚ ''τα δίνει όλα'' για πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ

    13/8/2003 8:33:00 πμ

    Με πολλά θετικά συναισθήματα και πίστη για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αναχώρησε για την Ζυρίχη η αποστολή της ΑΕΚ, που σήμερα στις 21.30 ώρα Ελλάδας αντιμετωπίζει την Γκρασχόπερς στο πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Στην αποστολή που "πέταξε" για την Ελβετία συμπεριελήφθησαν οι Γεωργάτος και Λυμπερόπουλος, καθώς ο πρώτος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το διάστρεμμα και θα αγωνιστεί κανονικά, ενώ ο Καλαματιανός επιθετικός, ίσως χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα.

    Μπάγεβιτς: Ούτε να ακούω τη λέξη φαβορί!

    Τον τίτλο του φαβορί στις αναμετρήσεις με τη Γκρασχόπερς προσπάθησε να αποποιηθεί για μία ακόμη φορά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τρίτη στη Ζυρίχη. Ο τεχνικός της Ενωσης είπε ότι η καλή ΑΕΚ δεν φοβάται κανέναν, όμως επανέλαβε ότι τα φαβορί αποδεικνύονται μέσα στο γήπεδο. Ο προπονητής του "Δικεφάλου" τόνισε ότι στόχος της ομάδας του στο πρώτο ματς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ είναι να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στην έδρα των Ελβετών, τους οποίους έδειξε να γνωρίζει και να σέβεται.

    Σε ό,τι αφορά στον αγωνιστικό τομέα, ο Μπάγεβιτς είπε ότι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Γρηγόρη Γεωργάτο, ενώ έδειξε να υπολογίζει και τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

    "Αν η ΑΕΚ είναι αυτή που πρέπει να είναι, δεν φοβάται ούτε την Γκρασχόπερς, ούτε κανέναν αντίπαλο. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να διώξω από τους παίκτες μου το άγχος του φαβορί. Το έχω ξαναπεί ότι δεν μου αρέσει να μας περνάνε για το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Τα φαβορί είναι μόνο στα χαρτιά. Από εκεί και πέρα πρέπει να φανούν κάποια πράγματα και στο γήπεδο", τόνισε ο Σερβοέλληνας τεχνικός.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν "άνοιξε" τα χαρτιά του για την εντεκάδα που σκέφτεται να παρατάξει. Είπε ότι υπολογίζει τόσο τον Οκκά ("έστω και για ένα ημίχρονο") όσο και τον Λυμπερόπουλο ("τον υπολογίζω έστω για κάποιο διάστημα"), ενώ για τον Γρηγόρη Γεωργάτο δήλωσε ότι θα τον περιμένει ως την τελευταία στιγμή. "Παίζεται μόνο μια θέση στην ενδεκάδα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας. Θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα όταν είναι απαραίτητο. Αν ο αντίπαλος τοποθετήσει δυο φουνταριστούς, δεν αποκλείεται τίποτε", πρόσθεσε ο προπονητής της ΑΕΚ.

    Για το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο Μπάγεβιτς είπε: "Αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι θετικό για την πρόκριση. Οσο για το αν θα κυνηγήσουμε το γκολ ή θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το μηδέν στα μετόπισθεν, αυτό που έχω να πω είναι ότι ποτέ όταν ξεκινάει το παιχνίδι δεν κοιτάμε να κρατήσουμε το 0-0. Μπορεί μέσα στο παιχνίδι να υπάρξει πίεση και να χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω. Oμως ποτέ στην καριέρα μου δεν ξεκίνησα ένα παιχνίδι με σκοπό να κρατήσω το 0-0. Και φυσικά δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και τώρα".

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τόνισε πως, ακόμα κι αν η ΑΕΚ είναι καλύτερη ομάδα από τη Γκρασχόπερς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει οπωσδήποτε. "Δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα στο ποδόσφαιρο. Γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το ματς. Πάντως, σε καμία περίπτωση η Γκρασχόπερς δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Ξεκίνησε άσχημα στο πρωτάθλημα της Ελβετίας, όμως τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της και στην αξία της σαν ομάδα. Εχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και δεν αποκλείεται η βελτίωση αυτή να ξεκινήσει από το δικό μας παιχνίδι", είπε ο τεχνικός της Ενωσης.

    Τέλος, ο Μπάγεβιτς αναφέρθηκε στην πρωταθλήτρια Ελβετίας και έδειξε ότι τη γνωρίζει πολύ καλά: "Η Γκρασχόπερς διαθέτει μια πολύ καλή τριάδα στην επίθεση με τον Εντουάρντο, τον Νούνιεζ και τον Πέτριτς που είναι πολύ καλοί παίκτες. Επίσης, ο Ταραράτσε κάνει όλο το παιχνίδι της ομάδας από πίσω και πρέπει να τον κρατήσουμε μακριά. Η Γκρασχόπερς έχει καλούς παίκτες αλλά κάνει πολλά και εύκολα λάθη, ειδικά στην άμυνα".

    [20] Τεχνική κολύμβηση: Χρυσό για την Ελλάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 13/8/2003 8:21:00 πμ

    Δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης, που διεξάγεται στην Τσεχία. Το κατέκτησε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στα 50μ. επιφάνειας με χρόνο 17.50. Στα 1500μ. επιφάνειας ανδρών, ο Γιάννης Τσουρουνάκης ήταν τέταρτος με επίδοση 13.04.79. Η Χριστίνα Παπουτσίδη στα 100μ. επιφάνειας με την έμεινε πέμπτη με 44.68. Ακόμη στα 800μ. επιφάνειας γυναικών η Γεωργία Πανούδη ήταν έκτη (6.07.60), όπως και η Στέλλα Κουκουβίτη στα 800μ. υποβρύχιο με 7.14.15. Τέλος, στην σκυταλοδρομία 4Χ200μ. ανδρών, η εθνική ομάδα κατετάγη 5η με 5.57.28.

    [21] Ενας χρόνος πριν τους Ολυμπιακούς: Ευχές και δεσμεύσεις

    13/8/2003 10:56:00 πμ

    Στις 13 Αυγούστου 2004 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα. Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο πριν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε μήνυμα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και την σιγουριά του για την απόλυτη επιτυχία των Αγώνων. Εξάλλου, η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια συναρπαστική χώρα που ασφαλώς θα διοργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε ανεβασμένο ηθικό και αυτοπεποίθηση, είπε η κ. Αγγελοπούλου.

    Βενιζέλος: Κανείς δεν δικαιούται να έχει επιφύλαξη

    Στο μήνυμα του ο Υπουργός Πολιτισμού τονίζει: "Σήμερα, 13 Αυγούστου, ένα χρόνο ακριβώς από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελλάδα νοιώθει βέβαιη, σίγουρη και νομίζω και υπερήφανη για τη δουλειά που έχει κάνει σε σχέση με την Ολυμπιακή προετοιμασία. Περάσαμε πολύ καιρό συζητώντας, ανταλλάσσοντας επιχειρήματα, προσπαθώντας να υπερβούμε άγονες κριτικές δυσπιστίας, επιφυλάξεις. Τώρα όλοι βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι τα Ολυμπιακά έργα προχωρούν, ότι τα ολυμπιακά έργα τελειώνουν. Κανείς δεν δικαιούται να έχει επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας που είναι το συστηματικότερο και το πιο φιλόδοξο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας", αναφέρει το μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού.

    Επίσης, προσθέτει "όχι μόνο της Αθήνας, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου, που είναι Ολυμπιακές πόλεις, αλλά χωρίς καμία εξαίρεση όλων των περιφερειών και όλων των νομών της χώρας. Τώρα που τα έργα είναι έτοιμα, τελειώνουν, τώρα και ο ποιο δύσπιστος μπορεί να βάλει το δάκτυλό του "εις τον τύπον των ίλων", όπως λέει το Ευαγγέλιο, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα λειτουργικά ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πώς θα υποδεχθούμε και θα φιλοξενήσουμε αθλητές, συνοδούς και επισκέπτες, στο πώς θα προβάλουμε την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης και ανταγωνιστικής και όχι μόνο μιας Ελλάδας της ιστορίας και του πολιτισμού. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία, όλοι οι Έλληνες να νοιώσουν εθνική αυτοπεποίθηση, όλοι οι Έλληνες και εμείς που ζούμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού, να συσπειρωθούμε και να αξιοποιήσουμε το 2004 ως εφαλτήριο για την επαναπροβολή της εικόνας και του ονόματος της χώρας μας. Σε αυτό το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είμαστε στρατευμένοι όλοι. Έχουμε διαμορφώσει με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα. Κι αυτό το παγκόσμιο μήνυμα το στέλνουμε πραγματικά σε όλη την κοινωνία, το στέλνουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα με την ισχύ που έχουν τα ολυμπιακά χρώματα, με την ισχύ που έχουν τα ολυμπιακά σύμβολα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και ελπίζω ότι κανείς δεν θα μείνει έξω από αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια".

    Να παραμεριστούν οι όποιες μεμψιμοιρίες

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε να αποκαταστήσουν την χαμένη αίγλη τους και το κύρος τους και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΔΟΕ έδωσε πριν από επτά χρόνια την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης.

    Για την προετοιμασία τους και για την Ασφάλεια τους η χώρα μας πήρε, ήδη, εύσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Λιάνης και τόνισε ότι η επιτυχία τους εξαρτάται άμεσα από το ενδιαφέρον και την αγάπη που πρέπει να δείξουν οι Έλληνες στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες μεμψιμοιρίες και να κοιτάξουμε πώς θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

    Μετά τους Ολυμπιακούς η διαχείριση των έργων δεν θα πρέπει να γίνει με τρόπο δημοσιοσυντήρητο αλλά με τρόπο που να μπορούν όλοι να ωφεληθούν από αυτά. Τα έργα προχωρούν γοργά και με σεβασμό στο περιβάλλον. Μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ΟΑΚΑ. Θα είμαστε έτοιμοι όμως στην ώρα μας και θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Αθλητισμού αρμόδιος για την πορεία των Ολυμπιακών Έργων Νάσος Αλευράς.

    Βεβαιότητα η επιτυχής διοργάνωση

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στο μήνυμα της τονίζει ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν θα είναι μόνο επιτυχία της Ελλάδος, αλλά θα αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι Αγώνες μπορούν να αναβαπτιστούν στη χώρα που δύο φορές τους γέννησε.

    Με την ανάληψη της διοργάνωσης των Αγώνων το όνειρο όλων των Ελλήνων έγινε πραγματικότητα. Και είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα που αναλαμβάνει η χώρα σε καιρό ειρήνης. Και γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροαντιθέσεις και αψιμαχίες γιατί ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

    ''Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης!''

    Το ζητούμενο των Ολυμπιακών δεν είναι οι 17 μέρες των Αγώνων αλλά το μετά. Τί θα έχουμε κάνει σαν χώρα, τί θα γίνουν τα έργα και πώς θα γίνει η διαχείριση τους δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής της ΝΔ Φάνη Πετραλιά.

    Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Σε ένα χρόνο θα είναι η ώρα του απολογισμού μιας μεγάλης προσπάθειας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105. 8 ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας.

    [22] Αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή της Μις Βιετνάμ

    Πηγή: ΑΠΕ 13/8/2003 10:24:00 πμ

    O γιος ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας, αξιωματικός και ίδιος, κατηγορείται ανοικτά από το βιετναμέζικο Τύπο ότι είναι ο δράστης της απαγωγής της Μις Βιετνάμ 2002, ώστε να την εμποδίσει να εγκαταλείψει τη χώρα για να κάνει σπουδές στη Βρετανία. Η Παμ Τι Μάι Φουόνγκ, που στέφθηκε Μις Βιετνάμ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαφανίστηκε στις 5 Αυγούστου στην πόλη λιμάνι Χαϊφόνγκ στο Bορειοανατολικό Βιετνάμ, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από μάθημα Aγγλικών. Η μητέρα της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια είχε δεχτεί απειλές λέγοντας ότι η κόρη της ίσως έχει δολοφονηθεί, ενώ ουδέποτε κανείς ζήτησε λύτρα.

    Ο γιος υψηλόβαθμου αστυνομικού είναι ο δράστης της απαγωγής;

    Το Radio Free Asia, ένα ραδιόφωνο που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στην οικογένεια, μετέδωσε ότι η Φουόνγκ απήχθη από ένα φίλο, τον αξιωματικό της αστυνομίας Νγκίγεν Μπινχ Χανχ, ο οποίος αρνείται να αφήσει στη Φουόνγκ να φύγει για την Αγγλία.

    Αυτός ο γιος του διοικητή της αστυνομίας της Χάιπονγκ φέρεται ν' απείλησε ότι θα σκοτώσει την κοπέλα πριν δώσει τέρμα και στη δική του ζωή, εάν εκείνη επιμείνει τελικά να επωφεληθεί μιας υποτροφίας 56.000 δολαρίων από το πανεπιστήμιο του Λιούτον, για να πάρει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Τιεν Φονγκ, η 18χρονη καλλονή απήχθη από άγνωστους οι οποίοι την εξανάγκασαν να μπει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αναφέροντας αόριστα ότι ο γιος υψηλόβαθμου αστυνομικού είναι ο δράστης της απαγωγής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 August 2003 - 8:59:53 UTC