Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζημιές και τραυματίες από το σεισμό στη Λευκάδα
  • [02] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην Ικαρία
  • [03] Αγνωστοι δολοφόνησαν 40χρονο στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Πνίγηκαν τέσσερις λαθρομετανάστες στη Λέσβο
  • [05] Φίσλερ: Το σχέδιο ΕΕ-ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στο αδιέξοδο του ΠΟΕ
  • [06] Μικρή ανάσα μετά τον καύσωνα
  • [07] Ισπανία: Εκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο
  • [08] Δεν φτάνει η βοήθεια του ΟΗΕ στη Ζιμπάμπουε
  • [09] Η Λιβύη αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγωδία στο Λόκερμπι
  • [10] Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία
  • [11] Τέλη Αυγούστου οι συνομιλίες για πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας
  • [12] Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση στις Φιλιππίνες
  • [13] Γενική απεργία στη Χιλή την Τετάρτη
  • [14] Νέα αιματηρά επεισόδια στη Μ. Ανατολή
  • [15] Ηχογραφημένες δηλώσεις Κέλι επιβεβαιώνουν...
  • [16] Αυστραλία: Διευκρινίσεις για το θέμα της ασφάλειας
  • [17] Ποδηλασία: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στη Βουλιαγμένη
  • [18] Σκύλος διασώθηκε ύστερα από 68 ημέρες στο πηγάδι

    [01] Ζημιές και τραυματίες από το σεισμό στη Λευκάδα

    14/8/2003 11:36:00 πμ

    Στο δυτικό τμήμα του νησιού της Λευκάδας επικεντρώνονται οι ζημιές που προκάλεσε ο πρωινός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Οι ζημιές αφορούν κυρίως στο οδικό δίκτυο, όπου υπήρξαν ρωγμές και κατολισθήσεις, ενώ επλήγησαν παλιά σπίτια και αγροικίες στις περιοχές από τον Αγιο Νικήτα και το Καλαμίτσι μέχρι και δυτικότερα στο Πόρτο Κατσίκι. Επίσης ελαφρά τραύματα έχουν υποστεί 28 άνθρωποι, οι οποίοι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Λευκάδας για τις πρώτες βοήθειες. Δύο άλλα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά από κατολίσθηση στη θέση Καταρράκτες κοντά στο Νυδρί. Μέχρι και αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί που κρατούν κατοίκους και παραθεριστές έξω από τα κτήρια.

    Τραυματισμοί

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση ακροκεράμων στα σοκάκια της πόλης της Λευκάδας, ενώ ρωγμές έχουν σημειωθεί σε πολλά σπίτια.

    Στη θέση Εγκρεμνούς, επτά Ιταλοί τουρίστες που έκαναν ορειβασία την ώρα του σεσμού και έπεσαν κατά τη δόνηση στη θάλασσα εντοπίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

    Δύο άτομα, μέλη μιας ομάδας, τραυματίστηκαν σοβαρά, την ώρα που επιχειρούσαν κατάβαση στη θέση Καταρράκτες στο δημοτικό διαμέρισμα Νυδρίου στη Λευκάδα όταν έγινε ο σεισμός. Ακολούθησε κατολίσθηση που προκάλεσε τον βαρύ τραυματισμό των δύο ατόμων, που για αρκετή ώρα έμειναν εγκλωβισμένα στο σημείο που είχε αποκλειστεί. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν γρήγορα να τους απεγκλωβίσουν και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Στο χωριό Αγιος Νικήτας τραυματίστηκαν από πτώση βράχων τρεις άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο γενικό Νομαρχιακό νοσοκομείο Πρέβεζας.

    Στην Πρέβεζα μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά λόγω πανικού, ενώ έχουν αναφερθεί και δεκάδες ζημιές σε κτήρια.

    Στο νησί μετέβη κλιμάκιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης.

    Οι Αρχές συνιστούν ψυχραιμία πάνω από όλα.

    Οι ξένοι τουρίστες ζουν τον πανικό του εγκέλαδου σε προσωρινά καταλύματα, ενώ οι Έλληνες παραθεριστές άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί.

    Καθιζήσεις, κατολισθήσεις, υλικές ζημιές

    Κάτοικοι και παραθεριστές της Λευκάδας αναφέρουν ζημιές και σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά σε βράχια, τα οποία λόγω της σφοδρής σεισμικής δόνησης κατέρρευσαν.

    Αρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών. Οι μεγαλύτερες και περισσότερες καταστροφές κτηρίων έχουν σημειωθεί στην κεντρική αγορά της πόλης της Λευκάδας, στο χωριό Αγιος Νικήτας και στην περιοχή Νυδρί.

    Επίσης, σημειώθηκαν μικρές και μεγάλες καθιζήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ μεγάλες ρωγμές έχουν παρατηρηθεί και στο λιμάνι Λυγιάς.

    Ο δρόμος από το Νυδρί προς τη Λευκάδα έχει κλείσει από τις μεγάλες πέτρες, που έχουν πέσει από τη δυνατή και παρατεταμένη δόνηση.

    Αρκετές περιοχές του νησιού δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο. Ακόμα, σύμφωνα με την Νομαρχία Λευκάδας υπάρχει πρόβλημα και στην υδροδότηση της πόλης αφού πολλές σωλήνες του δικτύου υπέστησαν ζημιές. Ο προϊστάμενος της Γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ηρακλής Καλογεράκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 σχετικά με τα προβλήματα στις τηλεφωνικές γραμμές πως οφείλονται σε συμφόρηση του δικτύου και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι ώστε να μην εμποδίζεται η επικοινωνία των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Την ικανοποίηση του για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μόλις ενημερώθηκε για το σεισμό στη Λευκάδα.

    ''Σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού δεν σημειώθηκε κάτι δραματικό. Δεν υπάρχουν τραυματίες ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στο τηλεφωνικό δίκτυο'' δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Νομάρχης Λευκάδος Χρήστος Λάζαρης.

    Καμιά ζημιά δεν έχει αναφερθεί στους νομούς Κέρκυρας και Ζάκυνθου από το σεισμό παρά το γεγονός ότι έγινε έντονα αισθητός στις περιοχές. Οι κάτοικοι πάντως για δύο ώρες μετά την σεισμική δόνηση έμειναν έξω από τις κατοικίες τους για κάθε ενδεχόμενο.

    Ο σεισμός αυτός έγινε 50 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί στις 13 Αυγούστου 1953 στην Κεφαλονιά.

    Πρόκειται για τον κύριο σεισμό

    Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.17 π.μ., 30 χ.λ.μ δυτικά της Λευκάδας.

    Ο σεισμός που ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κοζάνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ήπειρο, Θεσπρωτία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, την ορεινή Κορινθία μέχρι και την Αθήνα. Μόνο στην Πρέβεζα έχουν αναφερθεί μικροζημιές.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το καθησυχαστικό είναι ότι προέρχεται από πολύ καλά γνωστή σε μας τους σεισμολόγους πηγή.

    Επιφυλακτικός, όμως, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος αν και εκτιμά, όπως δήλωσε, ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό. Δεν απέκλεισε όμως έναν ισχυρό μετασεισμό σε μέγεθος πολύ κοντά σε αυτό του πρωινού. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

    Οπως είπε ο σεισμολόγος του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λεβεντάκης ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Ο κ. Λεβεντάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως ανέφερε καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί, γεγονός που υποδηλώνει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    [02] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην Ικαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 14/8/2003 9:38:00 πμ

    Αρχισαν με το πρώτο φως της μέρας οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα σε ορισμένα δύσβατα σημεία που ακόμα υπάρχουν καπνοί στην περιοχή "Οξέ" Ικαρίας. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι, από το βράδυ έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως, υπήρχαν συχνές αναζωπυρώσεις, οι οποίες δημιουργούσαν προβλήματα στους 85 πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει συνολικά 500 στρέμματα δασικής έκτασης και τρεις αγροικίες εγκαταλελειμμένες.

    Φόβοι για αναζωπυρώσεις

    Επί τόπου βρίσκονται όλες οι επίγειες δυνάμεις, 47 περίπου οχήματα, 85 άνδρες της Πυροσβεστικής και άνδρες της ΕΜΑΚ, εθελοντές πυροσβέστες και αρκετοί κάτοικοι, οι οποίοι ξενύχτησαν για να σβήσουν κάθε μικρή εστία.

    Οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι δυνατοί με αποτέλεσμα να φοβούνται οι επικεφαλής τυχόν αναζωπυρώσεις, για αυτό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας τόσο τα ελικόπτερα, όσο και τα αεροπλάνα θα κάνουν ρίψεις από αέρος.

    [03] Αγνωστοι δολοφόνησαν 40χρονο στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 14/8/2003 9:23:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Επίθεση αγνώστων με καλάσνικωφ δέχθηκαν τη νύχτα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης δυο άτομα. Από τις σφαίρες σκοτώθηκε ο 40χρονος Γεώργιος Τσακαλίδης, ενώ οι δράστες διέφυγαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την αστυνομία, το έγκλημα έγινε στην οδό Χαλδίας 154, ενώ ο Τσακαλίδης καθόταν στο μπαλκόνι διαμερίσματος με τον φίλο του Παύλο Ξινιτίδη, 41 χρόνων. Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στο δρόμο δυο άτομα τα οποία άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους με καλάσνικωφ. Ο Τσακαλίδης δεν πρόλαβε να καλυφθεί και σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ ο Ξινιτίδης έπεσε στο πάτωμα και έτσι γλίτωσε από τις σφαίρες. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

    [04] Πνίγηκαν τέσσερις λαθρομετανάστες στη Λέσβο

    Πηγή: ΑΠΕ 14/8/2003 9:19:00 πμ

    Τραγωδία στα ανοιχτά της Λέσβου όταν τα ξημερώματα ανετράπη ξύλινη βάρκα με περίπου 39 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία ανήλικα παιδιά και μια γυναίκα, ενώ οι Λιμενικοί περισυνέλεξαν σώα 32 άτομα. Η ανατροπή της λέμβου έγινε γνωστή όταν γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής Σκάλα Μυστεγνών στη βόρεια πλευρά του ακριτικού νησιού τηλεφώνησαν στο τοπικό λιμεναρχείο λέγοντας ότι στα ανοιχτά ακούν φωνές που καλούσαν σε βοήθεια. Έτσι σκάφος του Λ.Σ. κατέπλευσε στην περιοχή όπου και περισυνέλεξε 32 άτομα, καθώς επίσης και τα τέσσερα πτώματα.

    Ερευνες για τον εντοπισμό των άλλων τριών λαθρομεταναστών που αγνοούνται

    Προηγουμένως, όμως, στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ την παράνομη μεταφορά είχε γνωστοποιήσει με τηλεφώνημα άγνωστος Αφγανός άνδρας τονίζοντας ότι την μεταφορά 20 περίπου λαθρομεταναστών πραγματοποιούσαν τρεις Τούρκοι δουλέμποροι.

    Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης για τον εντοπισμό των άλλων τριών λαθρομεταναστών που επέβαιναν στην ξύλινη βάρκα οι οποίοι αγνοούνται.

    Επίσης, το βράδυ της Τετάρτης οι Λιμενικοί συνέλαβαν 10 λαθρομετανάστες Ιρακινής καταγωγής που είχαν αποβιβαστεί σε παραλία της περιοχής Ν. Κυδωνιών της Λέσβου. Ανάμεσά τους συνελήφθησαν και δύο Τούρκοι διακινητές.

    [05] Φίσλερ: Το σχέδιο ΕΕ-ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στο αδιέξοδο του ΠΟΕ

    14/8/2003 10:49:00 πμ

    Το κοινό σχέδιο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων θα μπορούσε να δώσει μία ώθηση στο τρέχον αδιέξοδο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για γεωργικά θέματα Φραντς Φίσλερ. Το κοινό σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, συμφωνία σε τρεις καίριους τομείς, δηλαδή τις εσωτερικές επιδοτήσεις και τους τελωνειακούς αντισταθμιστικούς δασμούς, αλλά και την πλέον φιλελεύθερη πρόσβαση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές τρίτων κρατών και τρίτων εμπορικών συνασπισμών.

    Αντιτίθενται στο κοινό σχέδιο Βραζιλία και η Ινδία

    ''Το κοινό σχέδιο εκφράζει μία αντίληψη που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις (στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), ιδίως στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων κρατών'', δήλωσε ο κ. Φίσλερ.

    Σχετικά, ο Επίτροπος της Ε.Ε, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Πασκάλ Λαμί δήλωσε ότι ''εφόσον το κοινό αμερικανοευρωπαϊκό σχέδιο'' εγκριθεί και από τις αντιπροσωπείες των αναπτυσσόμενων χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ''το ήμισυ της συνολικής διαπραγμάτευσης θα έχει γίνει''.

    Ας σημειωθεί, όμως, ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που γίνονται στη Γενεύη σε αυτήν τη φάση η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων οικονομιών δεν προστατεύονται επαρκώς ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού που θα φιλοξενηθεί στο άμεσο μέλλον στη Ντόχα του Κατάρ.

    Από την πλευρά της η ινδική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε το ίδιο κοινό σχέδιο ''μη εφικτό'' αλλά και ''μη ρεαλιστικό'', δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση των γεωργών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Οι συνομιλίες της Γενεύης πρόκειται πολύ σύντομα να επαναληφθούν στο Μεξικό ενόψει πάντοτε της συνόδου κορυφής στη Ντόχα.

    [06] Μικρή ανάσα μετά τον καύσωνα

    14/8/2003 9:17:00 πμ

    Υποχωρεί το κύμα καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη. Ανάσα δροσιάς πήραν οι κάτοικοι στη Γαλλία, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 35 βαθμούς από 40. Οι νεκροί, από θερμοπληξία έχουν ξεπεράσει τους 100 και είναι κυρίως ηλικιωμένοι και στην Ισπανία τους 27. Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία. Την ίδια ώρα, οι πυρκαγιές στη νότια Γαλλία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Στην Πορτογαλία, οι πυρκαγιές πλήττουν ιδιαίτερα την επαρχία Αλγκάρβ στο νότο, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ενώ οι καταστροφές υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές έφτασε τους 16, μετά το θάνατο πυροσβέστη, που είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στις 3 Αυγούστου με σοβαρότατα εγκαύματα.

    [07] Ισπανία: Εκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο

    14/8/2003 11:36:00 πμ

    Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους ένας πολύ σοβαρά, από έκρηξη που σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο στο Πουερτογιάνο, 230 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, το οποίο ανήκει στον ισπανικό πετρελαϊκό όμιλο Repsol-YPF, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου. Το ατύχημα προκλήθηκε από έκρηξη σε ένα από τα κέντρα επεξεργασίας του πετρελαίου, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά, τέθηκε υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες.

    Τρεις νεκροί από έκρηξη σε κτίριο στη Σεβίλη

    Στο μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο της Σεβίλης από ανάφλεξη φωταερίου και είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 33 να τραυματιστούν. Η έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα στον δεύτερο όροφο κτιρίου της συνοικίας Λας Λετανίας και προκάλεσε την κατάρρευση του τρίτου και του τέταρτου ορόφου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη προκλήθηκε ηθελημένα από κάτοικο γειτονικού κτιρίου με ανάμειξη φωταερίου και βενζίνης.

    [08] Δεν φτάνει η βοήθεια του ΟΗΕ στη Ζιμπάμπουε

    14/8/2003 10:30:00 πμ

    Περίπου 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της πείνας, και ο ΟΗΕ, ο οποίος παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια σε τρόφιμα, βρίσκεται σε θέση να θρέψει μόλις το 40% του συνολικού αριθμού τους, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ. ''Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι'', αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του WFP από την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. Ορισμένοι από τους δικαιούχους της βοήθειας σε τρόφιμα είναι τόσο αδύναμοι που δεν μπορούν να κουβαλήσουν τα τρόφιμα που τους δίνονται ως τις κατοικίες τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Αυτό το μήνα το WFP σχεδιάζει να παρέχει τρόφιμα σε 1,4 εκατ. κατοίκων της Ζιμπάμπουε, ωστόσο σε πέντε μήνες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ευρισκόμενων σε ''άμεση ανάγκη'' βοήθειας σε τρόφιμα θα εκτοξευθεί στα 5,5 εκατ. ανθρώπων.

    Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει κατάσταση λιμού για δεύτερο συνεχή χρόνο.

    Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αποδίδουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην διαφθορά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μουγκάμπε.

    [09] Η Λιβύη αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγωδία στο Λόκερμπι

    14/8/2003 10:16:00 πμ

    Η Λιβύη και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, ως πρώτο βήμα για την επίλυση της διαμάχης. Οπως δήλωσε ο Aλγερινός δικηγόρος Σαάντ Τζεμπάρ, που παρακολουθεί την υπόθεση από το 1992, ο λογαριασμός θα ανοίξει στην Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων. Με βάση τη συμφωνία, η Λιβύη θα καταθέσει στο λογαριασμό 2,7 δισ. δολάρια και θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιστολή με την οποία θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγωδία του 1988, όπου έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι. Κατόπιν αυτού, αναμένεται η άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης.

    [10] Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία

    14/8/2003 10:08:00 πμ

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε μια νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για απειλές κατά αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων, περιλαμβανομένων των αερομεταφορών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στο Σαουδικό Βασίλειο για λόγους ασφαλείας. "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λάβει ενδείξεις τρομοκρατικών απειλών σε βάρος αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της στόχευσης των μεταφορών και της πολιτικής αεροπορίας", ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές "αξιόπιστες".

    Η British Airways αναστέλλει τις πτήσεις

    Στην ανακοίνωση καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες στη Σαουδική Αραβία να λαμβάνουν προφυλάξεις, "ειδικά σε δημόσιους χώρους".

    Και η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει "αξιόπιστες πληροφορίες" περί απειλών ασφαλείας σε στόχους βρετανικών συμφερόντων και ειδικά των αερομεταφορών, κι η British Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία.

    Αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι έγγραφο που βρέθηκε μετά τη σύλληψη Ισλαμιστών στη Σαουδική Αραβία καταδεικνύει ότι το αεροδρόμιο "Βασιλιάς Χάλιντ" στην πρωτεύουσα Ριάντ παρακολουθείτο, πράγμα που οδηγεί στην υπόθεση ότι ήταν στόχος.

    Οι ΗΠΑ είχαν ήδη εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία μετά από την βομβιστική επίθεση εναντίον οικιστικού συγκροτήματος Δυτικών συμφερόντων στο Ριάντ που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 35 άνθρωποι.

    [11] Τέλη Αυγούστου οι συνομιλίες για πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας

    14/8/2003 9:03:00 πμ

    Στο Πεκίνο θα φιλοξενηθούν οι εξαμερείς συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης που προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, από τις 27 ως τις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες. Στις συνομιλίες εκτός από την Κίνα θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

    [12] Πολύνεκρη έκρηξη σε στρατιωτική βάση στις Φιλιππίνες

    14/8/2003 8:46:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Εξι στρατιώτες τραυματίστηκαν την Τετάρτη από την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού, που οι αρχές υποπτεύονται ότι τοποθέτησαν σε στρατιωτική βάση μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, σύμφωνα με ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανακοινωθέντος το περιστατικό συνέβη στο χωριό Πανγκντανόν, κοντά στην πόλη Πατικούλ του νησιού Τζόλο, 1.000 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας της χώρας, Μανίλα.

    Η αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη την ώρα που οι στρατιώτες μαγείρευαν, και ενδέχεται να είχε ως πυροκροτητή τη σόμπα της κουζίνας της βάσης. Μια δεύτερη βόμβα ανακαλύφθηκε κοντά στην κουζίνα πριν εκραγεί.

    Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο επαρχιακό νοσοκομείο του Τζόλο, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες για την κατάστασή τους.

    Η Αμπού Σαγιάφ είναι η μικρότερη, αλλά πιο βίαιη μουσουλμανική εκτός νόμου οργάνωση στις νότιες Φιλιππίνες. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θεωρείται συνδεδεμένη με το δίκτυο αλ Κάιντα.

    [13] Γενική απεργία στη Χιλή την Τετάρτη

    14/8/2003 8:42:00 πμ

    Με πορείες διαδηλωτών και κάποιες σποραδικές πράξεις βανδαλισμών ολοκληρώθηκε η απεργία στη Χιλή, η πρώτη εδώ και 17 χρόνια στη χώρα. Η Κεντρική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT) της Χιλής, ο μεγαλύτερος συνδικαλιστικός φορέας της χώρας, με 640.000 μέλη, κήρυξε την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ανεπαρκή επιδόματα υγείας και τις κακές συνθήκες εργασίας σε πολλές από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Χιλής. Η CUT διαμαρτυρήθηκε ακόμη με την απεργία αυτή για τον εξαιρετικά χαμηλό βασικό μισθό των 165 δολαρίων σε μηνιαία βάση και το τεράστιο χάσμα των εισοδημάτων μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα.

    Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

    Ο Πρόεδρος της CUT Αρτούρο Μαρτίνες χαρακτήρισε την απεργία ''μεγάλη και ενεργητική, με ανθρώπους που διαδήλωναν, εξέφραζαν τα αιτήματά τους και επιδίωκαν να ακουστούν''.

    Η τελευταία φορά που η CUT είχε καλέσει σε γενική απεργία ήταν το 1986, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η χούντα του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Χιλής Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε ότι η κινητοποίηση δεν αποτέλεσε ''γενική απεργία σε όλη τη χώρα'', προσθέτοντας ότι ''υπήρξαν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, αλλά όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε''.

    Σύμφωνα με μία έρευνα, μόλις το 13% των εργαζομένων σε βιομηχανικές μονάδες δεν προσήλθαν στις εργασίες τους. Στο Σαντιάγο, υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

    Οι αρχές συνέλαβαν 161 άτομα και χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα και κατέστρεφαν αυτοκίνητα. Από τους 3,2 εκατ. εργαζόμενους της Χιλής, εγγεγραμμένοι σε συνδικάτα είναι το 12%.

    [14] Νέα αιματηρά επεισόδια στη Μ. Ανατολή

    14/8/2003 10:06:00 πμ

    Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν το πρωί στην Χεβρώνα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια ερευνών του ισραηλινού στρατού. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν σπίτι, που είχε οχυρωθεί μεταξύ άλλων και ένα στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ, το οποίο και σκοτώθηκε. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση στη Χεβρόνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες που έκαναν λόγο για προετοιμασία επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του Ισραήλ. Επίσης, στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ της Νάμπλους, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε με δυναμίτη το σπίτι της οικογένειας της 18χρονης Ισλάμ Γιουσέφ Εκτεϊχάτ, η οποία πραγματοποίησε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον οικισμό Αριέλ την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του.

    [15] Ηχογραφημένες δηλώσεις Κέλι επιβεβαιώνουν...

    13/8/2003 11:50:00 μμ

    Την Τετάρτη μεταδόθηκαν ηχογραφημένες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κέλι, ενώπιον του δικαστή Μπράιαν Χάτον, που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για την αυτοκτονία του Βρετανού επιστήμονα. Οι δηλώσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις υποψίες για διόγκωση από την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ της απειλής, που έθετε το οπλοστάσιο του Ιράκ. Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ηχογραφήσει, η δημοσιογράφος για επιστημονικά θέματα της τηλεόρασης του BBC Σούζαν Γουάτς, ο Κέλι αναφέρεται ευθέως στον κυβερνητικό φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής που δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2002, ο οποίος περιλαμβάνει τη δήλωση ότι ο Σαντάμ Χουσέιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε 45 λεπτά.

    ''Σημαντικές διαφορές''

    "Γνωρίζω τις ανησυχίες που προκαλεί η δήλωση αυτή. Είναι μια δήλωση που έγινε και έλαβε δυσανάλογες διαστάσεις. Αναζητούσαν απελπισμένα πληροφορίες...", δήλωνε ο ειδικός σε θέματα εξοπλισμού του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στη δημοσιογράφο του BBC στις 30 Μαϊου.

    Την εβδομάδα που προηγήθηκε της δημοσίευσης του φακέλου για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ "υπήρχαν πολλά άτομα που έλεγαν "ε λοιπόν, δεν είμαι βέβαιος γι' αυτό" ή περιορίζονταν στην πληροφορία (για τα 45 λεπτά) όχι όμως στη διατύπωσή της', προσθέτει ο Κέλι στην ηχογραφημένη αυτή συνέντευξη.

    "Δεν πιστεύω ότι ανέντιμοι, πιστεύω ότι νομίζουν απλώς ότι έτσι θα το εκτιμήσει το μεγάλο κοινό. Είμαι βέβαιος ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, επειδή χρειάζεται ορισμένες φορές να διατυπώνουν τα πράγματα κατά τέτοιο τρόπο που να γίνονται κατανοητά από το κοινό", συνεχίζει ο Κέλι.

    Ο βρετανός ειδικός στα θέματα εξοπλισμού του Ιράκ, που επιβεβαιώνει σε αυτήν την τηλεφωνική συνέντευξη ότι είχε διαβάσει ολόκληρο το φάκελο πριν από τη δημοσιοποίησή του, δηλώνει ότι είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του τότε.

    "Είχατε εκφράσει τη δυσφορία σας σχετικά;" τον ρωτάει η δημοσιογράφος και ο Κέλι απαντάει: "Εγώ, ε λοιπόν, ναι".

    Η ηχογραφημένη αυτή συνομιλία, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τη δημοσιογράφο Γουάτς, είχε γίνει την επομένη του αμφιλεγόμενου ρεπορτάζ του συναδέλφου της του BBC Αντριου Γκίλιγκαν.

    Η Γουάτς ωστόσο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση την Τετάρτη ενώπιον του δικαστή Χάτον "στις σημαντικές διαφορές" ανάμεσα σε αυτό που ο Ντέιβιντ Κέλι είπε στην ίδια σε πολλές συνομιλίες τους και σε αυτά που φέρεται να είπε στον Γκίλιγκαν.

    Ο Κέλι "δεν μου είπε ότι οι φάκελος είχε τροποποιηθεί την τελευταία εβδομάδα (πριν από τη δημοσιοποίησή του) και βεβαιότατα δεν είπε ότι ο ισχυρισμός για τα 45 λεπτά εισήχθη από τον Αλαστερ Κάμπελ (διευθυντή της επικοινωνιακής ομάδας του Τόνι Μπλερ) ή από οποιονδήποτε άλλο στην κυβέρνηση", τόνισε η ίδια.

    "Στην πραγματικότητα (ο Κέλι) διέψευσε ειδικά, σε συνομιλία της 30ης Μαϊου, ότι ο Αλαστερ Κάμπελ εμπλέκετο στην υπόθεση. Φάνηκε πολύ σαφής στο θέμα ότι η δήλωση αυτή (για τα 45 λεπτά) υπήρχε στο κείμενο από την αρχική του μορφή", κατέληξε η ίδια.

    Την Τρίτη, κατά την πρώτη κατάθεσή της ενώπιον του δικαστή Χάτον, η Γουάτς ανέγνωσε τις συνοπτικές σημειώσεις που είχε κρατήσει στη διάρκεια συνάντησης που είχε στις 7 Μαϊου με τον επιστήμονα.

    Οι βρετανικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη τις ερμήνευσαν ομόφωνα ως μια νέα ένδειξη της άμεσης παρέμβασης του Αλαστερ Κάμπελ στο φάκελο.

    [16] Αυστραλία: Διευκρινίσεις για το θέμα της ασφάλειας

    14/8/2003 9:51:00 πμ

    Ως "ελληνική υποχώρηση" παρουσιάζουν σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τις χθεσινές διευκρινιστικές δηλώσεις του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κοτς, που απέδωσε "σε παρεξήγηση" το θέμα με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Herald Sun, που αναφερόταν στην ανησυχία των Αυστραλών για την ασφάλεια των αθλητών τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στα μέτρα που επρόκειτο να λάβουν. Ο κ. Κοτς, επανέλαβε ότι θα υπάρχει αυξημένη ασφάλεια για την αυστραλιανή αποστολή σημειώνοντας ότι στην αποστολή θα συμμετέχουν τέσσερις αστυνομικοί και πρώην αστυνομικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι οι άνθρωποι της ασφαλείας της ολυμπιακής ομάδας δεν θα είναι οπλισμένοι.

    "Οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υποχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις, με τις οποίες απέρριπταν κατηγορηματικά τα σχέδια της αυστραλιανής ολυμπιακής ομάδας να έχει τη δική της ασφάλεια στους αγώνες" μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του ABC.

    To ίδιο δίκτυο μετέδωσε και την δήλωση του κ. Κοτς που μεταξύ άλλων είπε: "Είμαι ευχαριστημένος που οι Ελληνες αποφάσισαν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των Αγώνων, αλλά πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν ότι έχουμε μερική ευθύνη απέναντι στη δική μας ομάδα".

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "οι αστυνομικοί θα είναι σαν τους άλλους επισήμους που θα συνοδεύουν την ομάδα, θα είναι δηλ. ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Κοτς, των Αυστραλών αθλητών και των οργανωτών των αγώνων της Αθήνας ενώ, παράλληλα, θα δίνουν οδηγίες στην ομάδα για να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και θα τους προσέχουν για την ασφάλειά τους".

    [17] Ποδηλασία: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στη Βουλιαγμένη

    14/8/2003 11:40:00 πμ

    Ανοίγει αύριο η αυλαία για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδηλασίας δρόμου, με το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης ανδρών - γυναικών. H Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με την Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στην πρόκληση μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της ποδηλασίας. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κινηθούν στην Ολυμπιακή διαδρομή, η οποία ξεκινά από τη Λεωφόρο Αθηνάς στη Βουλιαγμένη. Η ποδηλασία δρόμου είναι το μόνο αγώνισμα που διεξάγεται σε ανοικτό χώρο με ελεύθερη παρακολούθηση από τους θεατές.

    Ώρες εκκίνησης - Η διαδρομή

    Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Αυγούστου η πρώτη αθλήτρια θα λάβει εκκίνηση από τη ράμπα, και με μοναδικό αντίπαλο το χρονόμετρο θα διανύσει 24 χιλιόμετρα.

    Ο αγώνας των ανδρών θα ξεκινήσει 15:00 και η απόσταση στην οποία θα χρονομετρηθούν είναι 32 χλμ.

    Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κινηθούν στην Ολυμπιακή διαδρομή η οποία ξεκινά από τη Λεωφόρο Αθηνάς στη Βουλιαγμένη (στο ύψος της οδού Δήμητρας) και συνεχίζεται κατά μήκος των δρόμων: Λεωφόρος Αθηνάς και Ποσειδώνος προς Βάρκιζα, Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου έως το σημείο της διασταύρωσης της Αγίας Μαρίνας όπου γίνεται αναστροφή της διαδρομής και οι αθλητές επιστρέφουν στην αφετηρία όπου πραγματοποιείται και ο τερματισμός.

    Για τις γυναίκες ισχύει η ίδια διαδρομή αλλά η επιστροφή γίνεται στο 12ο χλμ της διαδρομής.

    Η διαδρομή είναι τεχνική και κρίνεται αξιόλογη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα σε ολόκληρο το μήκος της.

    Η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής ποδηλασίας που θα δώσει το παρόν αναμένεται να προσφέρει στιγμές συναρπαστικές στους θεατές που ελεύθερα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της πολύ όμορφης διαδρομής του.

    Σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του αγώνα αναμένεται να παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αφού λόγω της εποχής ενδέχεται να υπάρχουν δυνατοί άνεμοι.

    Συμμετοχές

    Στον αγώνα θα λάβουν μέρος 100 αθλητές και αθλήτριες (40 γυναίκες και 60 άνδρες) που αντιπροσωπεύουν 30 χώρες της γηραιάς ηπείρου.

    Ανάμεσά τους βρίσκονται τα κορυφαία ονόματα της ποδηλασίας δρόμου στην κατηγορία κάτω των 23 ετών, πολλοί από τους οποίους αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν του χρόνου στην ολυμπιακή διαδρομή.

    Δηλωτικό του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης, η μελέτη και ο σχεδιασμός της οποίας προσιδιάζει σε δεδομένα παγκοσμίου πρωταθλήματος , είναι και το γεγονός της παρουσίας στον αγώνα τεσσάρων διεθνών κομισαρίων της UCI εκ των οποίων πρόεδρος θα είναι ο Βέλγος Marc Van De Vyvere ,ο οποίος θα είναι και ο αλυτάρχης του ολυμπιακού αγώνα το 2004.

    Πέρα από το οργανωτικό μέρος, σημαντική θα είναι και η αγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στο αγώνισμα.

    Ο εθνικός προπονητής Γιώργος Λεβεντάκης έχει επιλέξει στους άνδρες τους Γιώργο Νίνο (Κρόνου Νίκαιας) , Γιάννη Τσακουρίδη (Βέλους Θεσσαλονίκης) και Γιώργο Πεταλά (Θησεά Ζωγράφου) ενώ στις γυναίκες η εκπροσώπηση θα γίνει από τη Μαρίνα Παραγιού (Π.Ο. Πατρών).

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Από τις 9 το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου έως και τη λήξη του αγωνίσματος (περίπου στις 19:00), θα διακοπεί τελείως η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της ποδηλατικής διαδρομής (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας).

    Το ίδιο θα ισχύσει και οδικά τμήματα που περικλείουν ένα οικοδομικό τετράγωνο εκατέρωθεν της ποδηλατικής διαδρομής.

    Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Αυγούστου έως τη λήξη του αγωνίσματος θα απαγορευθεί πλήρως η στάθμευση όλων των οχημάτων κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής.

    Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν μέτρα παράκαμψης της κυκλοφορίας όλων τω οχημάτων, ενώ οι αφετηρίες των λεωφορείων της ΕΘΕΛ θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλα σημεία για τα οποία το κοινό μπορεί να πληροφορείται από το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ.

    Σε ελεγχόμενο χώρο στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Θησέως, Δήμητρας, Aρεως και Αθηνάς λειτουργούν ήδη οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι ομάδες αλλά και όλες οι απαραίτητες για τη λειτουργία της διοργάνωσης υπηρεσίες.

    [18] Σκύλος διασώθηκε ύστερα από 68 ημέρες στο πηγάδι

    Πηγή: ΑΠΕ 14/8/2003 9:49:00 πμ

    Ενας σκύλος που είχε χαθεί πολλές ημέρες και εθεωρείτο νεκρός από τους ιδιοκτήτες του, διασώθηκε, αφού επέζησε 68 ημέρες σε πηγάδι βάθους τεσσάρων μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης στη Δανία. Ο επτάχρονος Φλόσι βρέθηκε τελικά στο πηγάδι, από όπου ομάδα διασωστών τον ανέσυρε. Χωρίς τροφή ο σκύλος αδυνάτισε και από 22 κιλά που ήταν έμεινε ο μισός, μόλις 11 κιλά. Ωστόσο επέζησε, καθώς έρεε άφθονο νερό από το πηγάδι.

    Tώρα απολαμβάνει τις φροντίδες όλων

    Τα αφεντικά του, η Μπιργκίτε Ποντόπινταν και ο Χανς Ιμπσεν αναζητούσαν τον πιστό τους φίλο αρκετές ημέρες αφότου εξαφανίστηκε και κάποια στιγμή σταμάτησαν τις έρευνες, πιστεύοντας ότι το κατοικίδιό τους δεν ήταν πια στη ζωή.

    Ο Φλόσι τώρα δέχεται όλη τη φροντίδα και στοργή που στερήθηκε εξαιτίας της περιπέτειάς του και αναπληρώνει το χαμένο βάρος απολαμβάνοντας καπνιστό σολωμό και το αγαπημένο του πιάτο: κοτόπουλο με ρύζι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2003 - 9:03:24 UTC