Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαλμονέλα ''χτυπά'' και παιδική κατασκήνωση
  • [02] Παρέμβαση της Ιταλικής Προεδρίας για την νέα κρίση στη Μ.Ανατολή
  • [03] Ινδονησία: Συνελήφθη ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων
  • [04] Αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων
  • [05] Πακιστάν: Πολιορκία σε ''σπίτι'' της Αλ Κάιντα
  • [06] Αμερικανοί εμπλέκουν την Κύπρο σε τρομοκρατικές ενέργειες
  • [07] Νεκροί Ιρακινοί σε αμερικανική επιχείρηση
  • [08] Εγκρίθηκε απο το Συμβούλιο Ασφαλείας η μεταβατική κυβέρνηση

    [01] Σαλμονέλα ''χτυπά'' και παιδική κατασκήνωση

    14/8/2003 10:01:00 μμ

    Σε σαλμονέλα οφείλονται τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που εμφάνισαν κάποια παιδιά σε κατασκήνωση της Εθνικής Τράπεζας στην Αττική. Την αναστολή της λειτουργίας της κατασκήνωσης από χθες το βράδυ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής. Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη και τον οποίο διενήργησαν το ΚΕΕΛ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας οφείλονται στο στέλεχος σαλμονέλας ομάδας D.

    [02] Παρέμβαση της Ιταλικής Προεδρίας για την νέα κρίση στη Μ.Ανατολή

    14/8/2003 9:45:00 μμ

    Τη μεγάλη της ανησυχία εξέφρασε η Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε με ανακοίνωσή της "για την επάνοδο της βίας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη". Στη σχετική ανακοίνωση της Ιταλικής Προεδρίας, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, οι πλέον πρόσφατες παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων "καταδικάζονται με τρόπο σθεναρό" ως "απόκλιση από την τηρούμενη μετά τις 29 Ιουνίου φέτος τρίμηνη εκεχειρία", ενώ επισημαίνεται ότι παρόμοιες φονικές ενέργειες "είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων". Ταυτοχρόνως, όμως, καλείται και το Ισραήλ "να απόσχει από κάθε ενέργεια, ικανή να πυροδοτήσει εκ νέου τον φαύλο κύκλο της βίας" στη Μέση Ανατολή.

    [03] Ινδονησία: Συνελήφθη ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων

    14/8/2003 10:43:00 μμ

    Ένας Ινδονήσιος, γνωστός με το όνομα ''Χάμπαλι'', ο οποίος φέρεται ως βασικό στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια και ως ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί και της πρόσφατης στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" στη Τζακάρτα συνελήφθη σήμερα. "Η σύλληψή του είναι άλλη μια σημαντική νίκη στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ένα σημαντικό πλήγμα στον εχθρό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. Ο "Χάμπαλι", του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ρίντουαν Ισαμούντιν, είναι ο πρώην επιχειρησιακός επικεφαλής της Τζεμάα Ισλαμίγια και φέρεται ότι είναι επίσης ο σύνδεσμος ανάμεσα στην οργάνωση αυτή και στην Αλ-Κάιντα.

    Τον συνδέουν με την Αλ-Κάιντα

    Ο "Χάμπαλι" καταζητούνταν από την αστυνομία πολλών χωρών στη νοτιοανατολική Ασία. Ανώτατος υπεύθυνος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τον "Χάμπαλι" ως "έναν από τους πιο δολοφονικούς τρομοκράτες στον κόσμο" και τόνισε, ότι αυτός "διευκόλυνε" συνάντηση στη Μαλαισία τον Ιανουάριο του 2000 δύο ανδρών, οι οποίοι ήταν αργότερα ανάμεσα στους αεροπειρατές, που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

    [04] Αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

    Πηγή: ΑΠΕ 14/8/2003 9:30:00 μμ

    Κρίση στο Αιγαίο και την Κύπρο έως το Δεκέμβριο του 2004, προαναγγέλλουν οι Τούρκοι και προβλέπουν, ότι θα την αντιμετωπίσει το ναυτικό και η αεροπορία. Παράλληλα εξαγγέλλουν 20ετές πρόγραμμα αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων τους, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας του διαστήματος. Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν, ότι η Τουρκία εφαρμόζει ήδη 20ετές πρόγραμμα σοβαρής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών της. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης αυτής εντάσσονται και οι φετινές κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις οποίες κλείνει ουσιαστικά το κεφάλαιο των στρατηγών του πραξικοπήματος του 1960 και ανοίγει το κεφάλαιο των στρατηγών με εντελώς διαφορετική παιδεία και υπόβαθρο στην σύγχρονη τεχνολογία του πολέμου. Η φιλοσοφία της αναβάθμισης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνολογίας του διαστήματος, με αποτέλεσμα η προσοχή να στρέφεται ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας.

    Ένταση σε Αιγαίο-Κύπρο έως το 2004 βλέπουν Τούρκοι Αναλυτές

    Δεν είναι τυχαίο, αναφέρεται επίσης στον Τουρκικό Τύπο, ότι στις πρόσφατες κρίσεις στην στρατιωτική ηγεσία, αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας διορίστηκε ο στρατηγός Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο οποίος θεωρείται ο καταλληλότερος αξιωματικός να προετοιμάσει την πολεμική αεροπορία για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές.

    Πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο χειριστή αεροσκάφους τύπου F-16, που αντιπροσωπεύει, κατά τους Τούρκους, τις νέες αντιλήψεις για την αεροπορία. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα, ότι ο διορισμός αυτός ανοίγει και τον δρόμο για την ανάθεση καθηκόντων αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στον αρχηγό της Αεροπορίας.

    Σημαντική αναβάθμιση σχεδιάζεται και για το Ναυτικό, για το οποίο μάλιστα προβλέπεται η ενίσχυσή του και με αεροπλανοφόρο. Οι στρατηγοί, κατά τους Τούρκους αναλυτές, εκτιμούν, ότι βραχυπρόθεσμα και οπωσδήποτε έως το τέλος του 2004, η Κύπρος και το Αιγαίο θα είναι χώροι αυξημένου τουρκικού ενδιαφέροντος.

    Προβλέπουν μάλιστα και έντονες αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα την ένταση και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η αντιμετώπιση των οποίων θα γίνει από την αεροπορία και το ναυτικό, παρά από το στρατό ξηράς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, ενός σώματος, που είναι εκτός της διοίκησης του ΝΑΤΟ, παραμένει ο θεωρούμενος σκληρός στρατηγός Χουρσίτ Τολόν

    [05] Πακιστάν: Πολιορκία σε ''σπίτι'' της Αλ Κάιντα

    14/8/2003 9:22:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ταμπουρωμένοι, σε ένα σπίτι κοντά στην πόλη Πεσεβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, βρίσκονται άνδρες πιθανότατα μέλη της Αλ Κάιντα και ανταλλάσσουν πυρά με δυνάμεις της πακιστανικής ασφάλειας. Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, κάνουν λόγο για σημαντικά στελέχη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το επεισόδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες τέσσερις ώρες και οι δυνάμεις της πακιστανικής αστυνομίας έχουν πολιορκήσει το κτίριο όπου βρίσκονται κλεισμένοι οι ένοπλοι άνδρες.

    [06] Αμερικανοί εμπλέκουν την Κύπρο σε τρομοκρατικές ενέργειες

    14/8/2003 9:15:00 μμ

    Την Κύπρο εμπλέκουν οι Αμερικανοί στην πρόσφατη υπόθεση αγοράς πυραύλου από τρομοκράτες, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές έρχονται στην Κύπρο, με στόχο να συζητήσουν και θέματα τρομοκρατίας. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι η Κύπρος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί εκκολαπτήριο τρομοκρατών. Η εμπλοκή της Κύπρου γίνεται μέσα από δύο τηλεγραφήματα του αμερικανικού πρακτορείου Associated Press, με τα οποία η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες, που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσέξουν στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Το πρώτο τηλεγράφημα καταγράφει την ένορκη κατάθεση του πράκτορα του FBI, που παρουσιάστηκε ως μουσουλμάνος εξτρεμιστής και στον οποίο ο Βρετανός, ινδικής καταγωγής, Χεμάντ Λαχάνι, επιχείρησε να πωλήσει πύραυλο εδάφους-αέρος.

    ''Εκκολαπτήριο τρομοκρατών η Κύπρος''

    Σύμφωνα με την κατάθεση, ο λαθρέμπορος όπλων παρουσίασε στον πράκτορα του FBI τιμολόγιο από την Κύπρο, στο οποίο αναγραφόταν ότι το "προς πώληση" προϊόν ήταν εξοπλισμός ιατρείου και χημείου. Το δεύτερο τηλεγράφημα αφορά σε δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, Λίντζi Γκρέαμ, ο οποίος, με ομάδα άλλων γερουσιαστών, βουλευτών και βοηθών τους, θα περιοδεύσει στο τέλος της εβδομάδας κατά σειρά το Αφγανιστάν, την Κύπρο, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και την Τουρκία, για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο γερουσιαστής αναφέρθηκε στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι το νησί "έχει τη δυνατότητα να καταστεί εκκολαπτήριο τρομοκρατών". "Προσπαθούμε να επιτύχουμε συνεργασία των Τούρκων και των Ελλήνων, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Κύπρος θα παρακολουθείται, για να αποτραπεί μετατροπή της σε παράδεισο τρομοκρατών", είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

    Αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσαν άγνοια τόσο για το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του Associated Press, όσο και για την επικείμενη επίσκεψη της ομάδας των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών στην Κύπρο.

    [07] Νεκροί Ιρακινοί σε αμερικανική επιχείρηση

    14/8/2003 10:26:00 μμ

    Έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα συνελήφθησαν σε τέσσερις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις βορείως της Βαγδάτης τις τελευταίες ώρες, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στο Ιράκ Σε μία πρώτη στρατιωτική επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης Μπακούμπα βορείως της Βαγδάτης τα ξημερώματα δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί, επιβαίνοντες σε τέσσερα στρατιωτικά τζιπ, αναζητούσαν προφανώς ενόπλους και άρχισαν να πυροβολούν, ενώ δεν δέχονταν πυρά. Οι ίδιες πηγές επέμειναν ότι υπήρχαν στην περιοχή ένοπλοι, αλλά δεν άνοιξαν πυρ σε καμία περίπτωση κατά των Αμερικανών.

    Συνελήφθησαν οπαδοί του Σαντάμ

    Σε ξεχωριστό επεισόδιο, αμερικανική περίπολος αντιμετώπισε τρεις Ιρακινούς ενόπλους με αυτόματα και ρουκέτες και στα πυρά που επακολούθησαν σκοτώθηκε, σε απόσταση 240 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, στο Ας Σαργκάτ, ο ένας από τους ένοπλους.

    Στο Μπαϊτζί, 200 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, ένας Ιρακινός έχασε την ζωή του λίγο αφότου αποπειράθηκε να περάσει χωρίς να σταματήσει από αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο.

    Τέλος δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σήμερα σε ανταλλαγή πυρών κοντά σε μεγάλη αποθήκη δημητριακών, βορείως της Βαγδάτης, που λεηλατούνταν. Ανακοινώθηκε επίσης από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ότι κατά το τελευταίο 24ωρο έγιναν σε όλο το Ιράκ άλλες 10 συλλήψεις Ιρακινών φιλικά προσκείμενων στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [08] Εγκρίθηκε απο το Συμβούλιο Ασφαλείας η μεταβατική κυβέρνηση

    14/8/2003 10:09:00 μμ

    Απόφαση με την οποία "εγκρίνεται η εγκαθίδρυση" του ιρακινού μεταβατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο αυτό να αναγνωρίζεται κατηγορηματικά, όπως επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Η απόφαση 1500 του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή της Συρίας, η οποία δήλωσε ότι η αποχή της ανταποκρίνεται στη θέση, που υιοθέτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος σε πρόσφατη σύνοδό του στο Κάιρο. Με την απόφαση αυτή αποφασίζεται επίσης η σύσταση για μια αρχική περίοδο δώδεκα μηνών της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, όπως είχε ζητήσει ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2003 - 20:57:28 UTC