Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου
  • [02] Γυναίκα νεκρή στην Κυψέλη
  • [03] ΗΠΑ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση
  • [04] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα
  • [05] Απελευθέρωσε το Ισραήλ 76 Παλαιστίνιους
  • [06] Πυρά της Διεθνους Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κατά των ΗΠΑ
  • [07] Σήμερα η εκκίνηση του ποδηλατικού αγώνα
  • [08] Αποκλείστηκε η Εθνική Ελλάδας στην Τοξοβολία

    [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

    15/8/2003 10:19:00 πμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο ελληνισμός τιμά σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Εορταστικός εκκλησιασμός πραγματοποιείται στην Τήνο, στην Πάρο, στην Κύθνο, καθώς και στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου. Στην Τήνο οι ι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης και ρίψη στεφάνων στον υγρό τάφο του "Έλλη". Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης και τη Νέα Δημοκρατία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στον εορτασμό με αγήματα ενώ πλοία του στόλου θα βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

    Μεγάλη η προσέλευση των πιστών

    Οπως κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν την παραμονή και τη σημερινή κυριώνυμη μέρα του εορτασμού της Μεγαλόχαρης σε όλες τις εκκλησίες.

    Στην ιστορική συνοικία Παναγία της Καβάλας όπου υπάρχει και ομώνυμος ναός, πολλοί ήταν οι προσκυνητές που κατέκλυσαν τον ναό για χάρη της και κατέφθασαν όχι μόνο από την περιφέρεια της Καβάλας αλλά και από πολλούς άλλους χώρους της Μακεδονίας και Θράκης.

    Δεν ήταν λίγοι και οι προσκυνητές που βρέθηκαν στη Θάσο όπου η μέρα της Παναγιάς γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη.

    Εκδρομείς από την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, και ολόκληρη τη Θράκη μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες κυρίως Πόντιοι, κατευθύνθηκαν από την παραμονή της γιορτής στην Παναγία Σουμελά, για προσκύνημα και άλλοι στην Εικοσιφοίνισσα του Παγγαίου.

    Τέλος πολλοί κάτοικοι από την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα στον Εβρο και άλλοι που είχαν την ευχέρεια του χρόνου ταξίδεψαν στην Τήνο, την Πάρο και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας και παραβρέθηκαν σε εκδηλώσεις για την γιορτή της Παναγίας.

    [02] Γυναίκα νεκρή στην Κυψέλη

    14/8/2003 11:56:00 μμ

    Γυναίκα ηλικίας 40 περίπου ετών βρέθηκε νεκρή στην ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Παπαρρηγοπούλου 34 στην Κυψέλη. Η γυναίκα ήταν γυμνή και έφερε τραύματα πιθανόν από μαχαίρι και έτσι εξετάζεται ως πιθανότερη εκδοχή του θανάτου της η εγκληματική ενέργεια. Στον τόπο του εγκλήματος έσπευσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, καθώς και ιατροδικαστής που θα εξετάσει το πτώμα, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου θα βρεθούν αύριο με τη νεκροτομή που θα γίνει στο πτώμα.

    [03] ΗΠΑ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

    15/8/2003 11:18:00 πμ

    Επανέρχεται σταδιακά η τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφερειακές γειτονιές του προαστίου του Μανχάταν και της γειτονικής κομητείας Γουέστσεστερ, καθώς και στο Λονγκ Αιλαντ, σύμφωνα με υπεύθυνους της αστυνομίας και της ηλεκτρικής εταιρείας, μετά το χθεσινό μπλάκ άουτ. Μεγάλες περιοχές στο Μανχάταν και στο Στέιτεν Αϊλαντ εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Μικρότερα είναι τα προβλήματα στο Μπρούκλιν και το Κουίνς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι προς το παρόν να μεταβούν στις εργασίες τους με τα πόδια, καθώς τα λεωφορεία και τα τρένα δεν έχουν ακόμη επαναλάβει τα δρομολόγιά τους και η ζέστη είναι μεγάλη (33 βαθμοί Κελσίου). Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και του Τορόντο θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.

    Αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

    Κανονικά πραγματοποιούνται πλέον οι πτήσεις και στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης -Νιούαρκ, Τζ.Φ. Κένεντι και Λα Γκουάρντια- όπως και στα αεροδρόμια του Κλίβελαντ, του Τορόντο και της Οτάβα.

    Χιλιάδες επιβάτες στις ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα, αφού πολλές πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, μετά την απώλεια ρεύματος στα μεγάλα αεροδρόμια, καθώς δεν λειτουργούσε το αυτόματο σύστημα ελέγχου κι έκδοσης των εισιτηρίων, τα μηχανήματα ελέγχου αποσκευών και άλλα βασικά συστήματα λειτουργίας.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως μία βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο ήταν η αιτία των διακοπών ρεύματος που έφθασαν μέχρι το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Τορόντο και την Οτάβα, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. ''Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατία'', δήλωσε ο Μπάιαν Λι, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας στην Ουάσιγκτον.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε τα ξημερώματα πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις πόλεις.

    Από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως προκλήθηκε από κεραυνό σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στην αμερικανική πλευρά της περιοχής των καταρρακτών του Νιαγάρα.

    [04] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    15/8/2003 11:15:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Είκοσι οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη σε ανθρακωρυχείο στην βόρεια Κίνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στην δημοσιότητα αξιωματούχοι στο Πεκίνο. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι σε ένα ανθρακωρυχείο στην πόλη Γιανγκουάν στην επαρχία Σανσί. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί είναι τρεις. "Είκοσι οκτώ πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής στο ανθρακωρυχείο.

    Στην αρχή της εβδομάδας είχε σημειωθεί έκρηξη σε ένα άλλο ανθρακωρυχείο στην ίδια επαρχία και είχαν σκοτωθεί 37 άνθρωποι, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη πέντε. Η χθεσινή έκρηξη σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις οφείλεται στην διαρροή κάποιου αερίου. Τους έξι πρώτους μήνες του έτους έχουν χάσει την ζωή τους 3.761 άτομα που εργάζονταν σε ορυχεία της Κίνας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    [05] Απελευθέρωσε το Ισραήλ 76 Παλαιστίνιους

    15/8/2003 11:12:00 πμ

    Το Ισραήλ απελευθέρωσε 76 κρατούμενους Παλαιστίνιους που βαρύνονταν με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η απελευθέρωσή τους είχε αρχικά προβλεφθεί για τις 12 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε μετά από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, πέραν των καμικάζι και περίπου 10 να τραυματιστούν, μετέδωσε ο κρατικός ισραηλινός ραδιοσταθμός.

    Ηδη το Ισραήλ είχε απελευθερώσει στις 6 Αυγούστου 341 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Ο ίδιος σταθμός ανέφερε εξάλλου ότι ο Παλαιστίνιος υπουργός Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταλχάν πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα η την Κυριακή με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και το βράδυ της Πέμπτης για συνομιλίες σχετικά με την παράδοση και άλλων πόλεων στην Δυτική Οχθη σε παλαιστινιακό έλεγχο. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά ήταν ''θετική'', ανέφερε ο σταθμός.

    Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να τους παραδοθεί ο έλεγχος της Ραμάλα, αλλά το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να παραδώσει μόνο την Καλκίλια και την Ιεριχώ.

    [06] Πυρά της Διεθνους Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κατά των ΗΠΑ

    15/8/2003 12:28:00 πμ

    "Κυνική απαλλαγή" χαρακτήρισε το συμπέρασμα αμερικανικής έκθεσης, που κατέληξε ότι το πλήρωμα ενός άρματος μάχης, το οποίο πυροβόλησε εναντίον ενός ξενοδοχείου στη Βαγδάτη τον περασμένο Απρίλιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Ουκρανός και ένας Ισπανός εικονολήπτης, ήταν σε αυτοάμυνα, η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ). "Πρόκειται για κυνική απαλλαγή σε μια τρομακτική τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της FIJ, Αντριαν Γουάιτ. Η FIJ κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές ότι επιχείρησαν να αποσιωπήσουν την "απερίσκεπτη" στάση των "πολιτικών και στρατιωτικών διοικητών, που δεν είπαν (στο πλήρωμα του άρματος), πως το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" ήταν κέντρο συνεργατών των ξένων μέσων ενημέρωσης και δεν έπρεπε να γίνει στόχος". Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, το άρμα μάχης πυροβόλησε εναντίον του ξενοδοχείου επειδή εντοπίστηκε ένας φύλακας που ήταν έτοιμος να απευθύνει ιρακινά πυρά από το κτίριο.

    [07] Σήμερα η εκκίνηση του ποδηλατικού αγώνα

    15/8/2003 10:51:00 πμ

    Ξεκινάει αυτή την ώρα ο ποδηλατικός αγώνας στο πλαίσιο των δοκιμαστικών εν όψει της Ολυμπιάδας. Οι αθλητές θα διανύσουν τη διαδρομή από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Αγία Μαρίνα. Για το λόγο αυτό από τώρα μέχρι τις 7 το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη. Οι αθλητές θα ακολουθήσουν κυκλική διαδρομή από την λεωφόρο Αθηνάς και την παραλιακή λεωφόρο, μέχρι τη διασταύρωση της Αγίας Μαρίνας στην Αθηνών-Σουνίου. H Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με την Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στην πρόκληση μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της ποδηλασίας.

    Η διαδρομή

    Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Αυγούστου η πρώτη αθλήτρια θα λάβει εκκίνηση από τη ράμπα, και με μοναδικό αντίπαλο το χρονόμετρο θα διανύσει 24 χιλιόμετρα.

    Ο αγώνας των ανδρών θα ξεκινήσει 15:00 και η απόσταση στην οποία θα χρονομετρηθούν είναι 32 χλμ.

    Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κινηθούν στην Ολυμπιακή διαδρομή, η οποία ξεκινά από τη Λεωφόρο Αθηνάς στη Βουλιαγμένη (στο ύψος της οδού Δήμητρας) και συνεχίζεται κατά μήκος των δρόμων: Λεωφόρος Αθηνάς και Ποσειδώνος προς Βάρκιζα, Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου έως το σημείο της διασταύρωσης της Αγίας Μαρίνας όπου γίνεται αναστροφή της διαδρομής και οι αθλητές επιστρέφουν στην αφετηρία όπου πραγματοποιείται και ο τερματισμός.

    Για τις γυναίκες ισχύει η ίδια διαδρομή αλλά η επιστροφή γίνεται στο 12ο χλμ της διαδρομής. Η διαδρομή είναι τεχνική και κρίνεται αξιόλογη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα σε ολόκληρο το μήκος της.

    Η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής ποδηλασίας που θα δώσει το παρόν αναμένεται να προσφέρει στιγμές συναρπαστικές στους θεατές που ελεύθερα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της πολύ όμορφης διαδρομής του.

    Σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του αγώνα αναμένεται να παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αφού λόγω της εποχής ενδέχεται να υπάρχουν δυνατοί άνεμοι.

    Οι συμμετοχές

    Στον αγώνα θα λάβουν μέρος 100 αθλητές και αθλήτριες (40 γυναίκες και 60 άνδρες) που αντιπροσωπεύουν 30 χώρες της γηραιάς ηπείρου. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα κορυφαία ονόματα της ποδηλασίας δρόμου στην κατηγορία κάτω των 23 ετών, πολλοί από τους οποίους αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν του χρόνου στην ολυμπιακή διαδρομή.

    Δηλωτικό του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης, η μελέτη και ο σχεδιασμός της οποίας προσιδιάζει σε δεδομένα παγκοσμίου πρωταθλήματος , είναι και το γεγονός της παρουσίας στον αγώνα τεσσάρων διεθνών κομισαρίων της UCI εκ των οποίων πρόεδρος θα είναι ο Βέλγος Marc Van De Vyvere, ο οποίος θα είναι και ο αλυτάρχης του ολυμπιακού αγώνα το 2004.

    Πέρα από το οργανωτικό μέρος, σημαντική θα είναι και η αγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στο αγώνισμα. Ο εθνικός προπονητής Γιώργος Λεβεντάκης έχει επιλέξει στους άνδρες τους Γιώργο Νίνο (Κρόνου Νίκαιας) , Γιάννη Τσακουρίδη (Βέλους Θεσσαλονίκης) και Γιώργο Πεταλά (Θησεά Ζωγράφου) ενώ στις γυναίκες η εκπροσώπηση θα γίνει από τη Μαρίνα Παραγιού (Π.Ο. Πατρών).

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Από τις 9 το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου έως και τη λήξη του αγωνίσματος (περίπου στις 19:00), θα διακοπεί τελείως η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της ποδηλατικής διαδρομής (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας).

    Το ίδιο θα ισχύσει και οδικά τμήματα που περικλείουν ένα οικοδομικό τετράγωνο εκατέρωθεν της ποδηλατικής διαδρομής.

    Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Αυγούστου έως τη λήξη του αγωνίσματος θα απαγορευθεί πλήρως η στάθμευση όλων των οχημάτων κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής.

    Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν μέτρα παράκαμψης της κυκλοφορίας όλων τω οχημάτων, ενώ οι αφετηρίες των λεωφορείων της ΕΘΕΛ θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλα σημεία για τα οποία το κοινό μπορεί να πληροφορείται από το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ.

    Σε ελεγχόμενο χώρο στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Θησέως, Δήμητρας, Aρεως και Αθηνάς λειτουργούν ήδη οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι ομάδες αλλά και όλες οι απαραίτητες για τη λειτουργία της διοργάνωσης υπηρεσίες

    [08] Αποκλείστηκε η Εθνική Ελλάδας στην Τοξοβολία

    15/8/2003 11:09:00 πμ

    Η ελληνική εθνική ομάδα τοξοβολίας (Καλογιαννίδης, Καραγεωργίου, Νάνος) ηττήθηκε με 248-218 από την αντίστοιχη ιταλική και αποκλείστηκε από την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Τα πρωινά αποτελέσματα:

    Σουηδία - Ολλανδία 246-240

    Σλοβενία - Ρωσία 241-237

    Αυστραλία - Κύπρος 239 - 234

    Ουκρανία - Πολωνία 246-234

    Ιαπωνία - Κίνα 239-225

    ΗΠΑ - Δανία 247-242

    Η ομάδα της Κορέας πέρασε άνευ αγώνα στην προημιτελική φάση, καθώς είχε προκριθεί ως πρώτη στους "16".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 August 2003 - 8:53:17 UTC