Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκάδα: Ομαλοποιείται η κατάσταση
  • [02] Ερημη πόλη η Αθήνα
  • [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί
  • [04] Αναστολή της κατασκήνωσης Εθνικής Τράπεζας
  • [05] Φάρσα για βόμβα σε κέντρο στο Φαληράκι Ρόδου
  • [06] ΗΠΑ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση
  • [07] Έφτασε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Μονροβία
  • [08] Συνελήφθη ο ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια
  • [09] Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Αυστραλία για Σ. Αραβία
  • [10] Πρόστιμο στο Tasman Spirit για ρύπανση στο Καράτσι
  • [11] Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Αμερικανών στρατιωτών
  • [12] Πόλο: Νίκη-πρόκριση για την Εθνική νέων
  • [13] Τοξοβολία: Τέταρτο χρυσό για την Κορέα
  • [14] Ποδηλασία: Αποτελέσματα 2ου γκρουπ ανδρών
  • [15] Ξεκίνησαν οι αγώνες Κανόε Καγιάκ στο Σχινιά
  • [16] Αρχισε η δοκιμαστική διοργάνωση Ιππασίας
  • [17] ''Έφυγε'' ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ενρίκ Λαουντέτ
  • [18] Στο Μαρκόπουλο η Γιάννα Αγγελοπούλου
  • [19] Καναδάς: Υποπτα θανατηφόρα κρούσματα σε γηροκομείο
  • [20] Νέα στήθος... μετά από εγχείρηση καρκίνου
  • [21] Συνταξιούχοι διεκδικούν... μια θέση εργασίας

    [01] Λευκάδα: Ομαλοποιείται η κατάσταση

    15/8/2003 7:45:00 μμ

    Στους κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η ζωή στη Λευκάδα ένα 24ωρο μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου 6,4 Ρίχτερ. Συνεργεία της Νομαρχίας με ειδικά μηχανήματα συνεχίζουν τον καθαρισμό του οδικού δικτύου από τους βράχους, ενώ το πρωί άνοιξε ο δρόμος από τα Πευκούλια προς τον Aγιο Νικήτα και απεγκλωβίστηκαν οι παραθεριστές που βρίσκονταν εκεί με τα αυτοκίνητά τους. Οι 14 άνθρωποι που τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ποιότητα του νερού και όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσακλίδης τα πρώτα δείγματα ήταν αρνητικά και το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

    Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού στο νησί

    Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και εκτιμάται ότι η χθεσινή δόνηση ήταν η κύρια, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο σεισμολόγος Γιάννης Παπής.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφθηκε τα τουριστικά καταλύματα και μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους των ξενοδόχων και τοπικούς φορείς, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού στο νησί.

    Είναι σημαντικό ότι καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει υποστεί ζημιές και όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

    Στη Λευκάδα βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο που συντονίζει το έργο αποκατάστασης.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από τη Σίφνο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

    Μέχρι στιγμής 70 σπίτια έχουν κριθεί προσωρινά ακατοίκητα. Αποφασίστηκε η παροχή στους πληγέντες ενός πρώτου βοηθήματος 600 ευρώ το οποίο θα καταβάλλεται από την Δευτέρα, ενώ στα 6.000 ευρώ φθάνει η αποζημίωση για την οικοσκευή.

    Στους ιδιοκτήτες σπιτιών που κατέρρευσαν ή θα κριθούν κατεδαφιστέα θα καταβληθεί δωρεάν το 1/3 της αξίας τους και τα 2/3 με άτοκο δανεισμό.

    Και σήμερα συνεχίζονται οι μετασεισμοί, γεγονός που αξιολογείται ως φυσιολογικό από τους σεισμολόγους, ωστόσο τελευταίος ισχυρός μετασεισμός παραμένει ο χθεσινός στις 8 το βράδυ με ένταση 5,4 Ρίχτερ.

    Ανακούφιση προκαλεί και η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων, που με την ώρα επιβεβαίωνεται, ότι το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου αποτελεί τον κύριο σεισμό.

    [02] Ερημη πόλη η Αθήνα

    15/8/2003 5:35:00 μμ

    "Έρημη πόλη" θυμίζει από την Πέμπτη η Αθήνα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της προτίμησαν τις παραλίες των νησιών, για το τριήμερο της Μεγαλόχαρης. Η μεγάλη φυγή των Αθηναίων συνεχίστηκε μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας πρόκειται για την μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών, καθώς η εορτή της Παναγίας συνέπεσε με την αργία του Σαββατοκύριακου. Κανονική είναι σήμερα η κίνηση στα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια και αεροδρόμια. Όσοι θελήσουν να πάνε στις παραλίες της Αθήνας για μια δροσιστική βουτιά, τότε δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ότι υπάρχουν κυκλοφοριακές αλλαγές στο ύψος της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας όπου γίνεται ποδηλατικός αγώνας για τα δοκιμαστικά εν όψει των Ολυμπιακών. Τα προβλήματα, αναμένεται να επιστρέψουν την Κυριακή, με την επάνοδο στα αστικά κέντρα, αφού εκτός από τους εκδρομείς του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, θα επιστρέψουν και οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου.

    Υψηλές θερμοκρασίες

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ δεν θα λείψουν και οι τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα Ηπειρωτικά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    Η θάλασσα πάντως θα παραμείνει καλοτάξιδη αφού η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ.

    [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Κορωπί

    15/8/2003 6:01:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 4.15 τα ξημερώματα, σε εργοστάσιο επεξεργασίας ηλεκτρολογικού υλικού, στο Κορωπί στη Λεωφόρο Βάρης-Αγίας Μαρίνας, κοντά στη Σχολή Ευελπίδων. Tα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

    [04] Αναστολή της κατασκήνωσης Εθνικής Τράπεζας

    15/8/2003 5:25:00 μμ

    Ανέστειλε τη λειτουργία της από το βράδυ της Πέμπτης η κατασκήνωση της Εθνικής Τράπεζας, με απόφαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, καθώς κάποια από τα παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από τον επιδημιολογικό έλεγχο που διενήργησε το ΚΕΕΛ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, προέκυψε ότι πρόκειται περί γαστρεντερικού συνδρόμου, με αιτιολογικό παράγοντα το στέλεχος σαλμονέλας ομάδας D. Ο επιδημιολογικός και εργαστηριακός έλεγχος συνεχίζεται.

    [05] Φάρσα για βόμβα σε κέντρο στο Φαληράκι Ρόδου

    15/8/2003 11:11:00 πμ

    Αναστάτωση δημιουργήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Φαληράκι της Ρόδου, όταν η Αστυνομία του νησιού δέχτηκε τηλεφώνημα για βόμβα σε ένα από τα νυχτερινά κέντρα, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο. Για δύο ώρες η Αστυνομία και τα ειδικά σκυλιά ερευνούσαν όλα τα καταστήματα. Βόμβα τελικά δεν βρέθηκε. Τα εκπαιδευμένα όμως σκυλιά οδήγησαν τους αστυνομικούς σε Βρετανό τουρίστα που είχε πάνω του μικρή ποσότητα χασίς.

    [06] ΗΠΑ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

    15/8/2003 7:40:00 μμ

    Σταδιακά αποκαθίσταται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την διακοπή ρεύματος, που σημειώθηκε για πολλές ώρες στη Ν. Υόρκη και άλλες πόλεις των βορειο-ανατολικών Πολιτειών, καθώς και στο Τορόντο και την Οττάβα του Καναδά. Τη διενέργεια έρευνας για το μπλακ άουτ, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. Ο πρωθυπουργός του Οντάριο Ερνι Ιβς δήλωσε ότι ο Καναδάς κατέληξε ότι το εκτεταμένο μπλακ-άουτ έχει την προέλευσή του ''στις βόρειες και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην επαρχία του Οντάριο". Στον Καναδά ρίχνει τις ευθύνες για το μπλακ-άουτ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Κανονικά λειτουργούν τα αεροδρόμια, ενώ το Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης άνοιξε κανονικά. Στο σκοτάδι εξακολουθούν να βρίσκονται μεγάλες περιοχές στο Μανχάταν και το Στέιτεν Αιλαντ, ενώ μικρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν Μπρούκλιν και Κουίνς.

    Αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

    Η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας για την πρωτοφανή σε έκταση διακοπή ρεύματος που βύθισε στο σκοτάδι τις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και τμήματα του Καναδά.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Μπίλι Τάουζιν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ολομέλεια της επιτροπής θα διενεργήσει ανακρίσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν το Κογκρέσο επιστρέψει από τις θερινές διακοπές.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Εϊμπραχαμ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκις, καθώς και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Το μπλακ-άουτ που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Καναδά προήρθε από τον Καναδά, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    ''Φαίνεται ότι κάποιο γεγονός συνέβη στον Καναδά και εκεί οι Καναδοί, δεν κατάφεραν να τροφοδοτήσουν τη Νέα Υόρκη με το επιπλέον ρεύμα που χρειαζόταν'', είπε ο Μπλούμπεργκ.

    ''Αυτή η επιπλέον ζήτηση του δικτύου της Νέας Υόρκης, που αποτελεί μέρος συμφωνίας με τον Καναδά, ώστε να παίρνουμε ρεύμα από εκεί όταν το έχουμε ανάγκη, προφανώς δεν λειτούργησε και είναι ένα από τα θέματα που θα εξετάσουμε όταν η ηλεκτροδότηση αποκατασταθεί'', εξήγησε ο ίδιος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Κανονικά πραγματοποιούνται πλέον οι πτήσεις και στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης -Νιούαρκ, Τζ.Φ. Κένεντι και Λα Γκουάρντια- όπως και στα αεροδρόμια του Κλίβελαντ, του Τορόντο και της Οτάβα.

    Χιλιάδες επιβάτες στις ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκαν, αφού πολλές πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, μετά την απώλεια ρεύματος στα μεγάλα αεροδρόμια, καθώς δεν λειτουργούσε το αυτόματο σύστημα ελέγχου κι έκδοσης των εισιτηρίων, τα μηχανήματα ελέγχου αποσκευών και άλλα βασικά συστήματα λειτουργίας.

    Όπως όλα δείχνουν η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οφείλεται στην υπερφόρτωση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη μεγάλη χρήση κλιματιστικών λόγω του καύσωνα που επικρατεί.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως μία βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο ήταν η αιτία των διακοπών ρεύματος που έφθασαν μέχρι το Ντιτρόιτ, το Κλίβελαντ, το Τορόντο και την Οτάβα, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    ''Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατία'', δήλωσε ο Μπάιαν Λι, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας στην Ουάσιγκτον.

    Από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως προκλήθηκε από κεραυνό σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στην αμερικανική πλευρά της περιοχής των καταρρακτών του Νιαγάρα.

    [07] Έφτασε η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Μονροβία

    15/8/2003 4:58:00 μμ

    Το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Μονροβίας και ''θ' αρχίσει να ξεφορτώνει το απόγευμα'', δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβερία Ζακ Πολ Κλάιν. ''Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα φτάσουν κι άλλα πλοία στο λιμάνι'', που τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούσε θέατρο βίαιων συγκρούσεων, αλλά από χτες ελέγχεται από την ειρηνευτική δύναμη της δυτικής Αφρικής. Το λιμάνι της Μονροβίας αποτελεί την κύρια οδό ανεφοδιασμού της πρωτεύουσας, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.

    [08] Συνελήφθη ο ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια

    15/8/2003 4:38:00 μμ

    Στις ΗΠΑ παρέδωσαν οι αρχές της Ταϊλάνδης τον ινδονήσιο αρχιτρομοκράτη Χαμπάλι, ο οποίος θεωρείται από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάϊντα στην νοτιοανατολική Ασία και ύποπτος για την οργάνωση αρκετών αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων. Ο Ινδονήσιος αρχιτρομοκράτης Χαμπάλι θεωρείται υπεύθυνος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002 και συνελήφθη στην πόλη Αγιουθάγια, στην κεντρική Ταϊλάνδη και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Ινδονησία. Ο Χαμπάλι, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ριντουάν Ισαμουντίν, γεννήθηκε το 1966 και θεωρείται ο σύνδεσμος ανάμεσα στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια και στην Αλ Κάιντα.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ - Αυστραλία

    Επίσης, είναι ένας από τους κύριους υπόπτους της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης κατά του αμερικανικού ξενοδοχείου Μάριοτ στη Τζακάρτα, στις 5 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.

    Όπως ανέφερε Ταϊλανδός αξιωματούχος, ο Χαμπάλι ήταν ξυρισμένος και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά λόγω πλαστικής εγχείρισης στο πρόσωπο, ενώ μαζί του ήταν και η γυναίκα του, η οποία και αυτή συνελήφθη.

    Ο Χαμπάλι και η γυναίκα του μεταφέρθηκαν στην Ινδονησία, όπως ανέφερε Ταϊλανδός υπουργός, ωστόσο ο επικεφαλής της ινδονησιακής αστυνομίας στρατηγός Ντάι Μπαχτιάρ δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για την μεταφορά του.

    Την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματικός στην Μπανγκόκ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πιθανόν να αποκαλύψει σύντομα που βρίσκεται ο Χαμπάλι.

    "Ο Χαμπάλι είναι υπο αμερικανική κράτηση, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν", δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπανγκόκ.

    Ο Ριντούαν Ισαμουντίν, ο Χαμπάλι, ήταν ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στην Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες) ως υπεύθυνος για σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα τελευταία τρία χρόνια.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή για την σύλληψη ενός "από τους πλέουν επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο". "Είναι γνωστός δολοφόνος", ανέφερε από το Σάν Ντιένγκο της Καλιφόρνιας όπου βρίσκεται.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για τη σύλληψη του φερόμενου ως εγκέφαλου της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί.

    "Ο άνθρωπος αυτός είναι μεγάλο ψάρι. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Τζεμάα Ισλαμίγια και της Αλ Κάιντα", είπε ο πρωθυπουργός.

    [09] Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Αυστραλία για Σ. Αραβία

    15/8/2003 12:41:00 μμ

    Μετά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήρθε η σειρά της Αυστραλίας να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την οδηγία, καλούνται οι Αυστραλοί πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Σαουδική Αραβία όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος για πιθανές επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων στο βασίλειο. Τους καλεί επίσης, να αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα της Σαουδικής Αραβίας, τα ξενοδοχεία, τις κατοικημένες περιοχές που διαμένουν ξένοι, τα εστιατόρια, τα κέντρα, τα σχολεία, τα αεροδρόμια, τις τοποθεσίες προσκυνήματος, τις υπαίθριες διασκεδάσεις και τις τουριστικές περιοχές.

    ''Εχουμε ανησυχίες ότι περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνουν'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Τον Μάιο σε βομβιστική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες ΗΠΑ και Βρετανίας εκδόθηκαν την Τετάρτη, ενώ η British Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς το βασίλειο.

    [10] Πρόστιμο στο Tasman Spirit για ρύπανση στο Καράτσι

    15/8/2003 7:09:00 μμ

    Οι πακιστανικές αρχές θα επιβάλουν πρόστιμο στο ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ, που έχει ρυπάνει με τόνους πετρελαίου τη θάλασσα, κοντά στο λιμάνι του Καράτσι. Το Tasman Spirit που μετέφερε 67.500 τόνους αργού, προσάραξε ακριβώς έξω από τον δίαυλο που οδηγεί στο λιμάνι του Καράτσι στις 27 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο, προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στην περιοχή. ''Θα επιβάλουμε πρόστιμο στον πλοιοκτήτη 10 εκατομμύρια ρουπίες 173.100 δολάρια, για τη ρύπανση της θάλασσας'', δήλωσε ο Αχμάντ Χαγιάτ, πρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης του λιμανιού. ''Οι λοιπές δαπάνες για τις σωστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις άντλησης θα πληρωθούν επίσης από την εταιρία και την ασφαλιστική'', πρόσθεσε.

    [11] Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Αμερικανών στρατιωτών

    15/8/2003 1:04:00 μμ

    Δύο Aμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με βομβίδες εναντίον της αυτοκινητοπομπής τους, ανακοίνωσαν Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Τρεις Iρακινοί άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης κατά την επίθεση που σημειώθηκε βορειοανατολικά της πόλης Μπάλαντ στις 8 το πρωί τοπική ώρα. O αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ Μακντόναλντ, εκπρόσωπος της 4ης μεραρχίας πεζικού δήλωσε ότι οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί προς το παρόν. Από την 1η Μαΐου έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ 60 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [12] Πόλο: Νίκη-πρόκριση για την Εθνική νέων

    15/8/2003 7:36:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η Eθνική υδατοσφαίρισης των νέων απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος Παγκοσμίως. Η ομάδα του Τάσου Δούμπα επικράτησε την Παρασκευή της Κροατίας με 7-6 και εξασφάλισε ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Νάπολι της Ιταλίας. Στο δρόμο για τον τελικό, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το Σάββατο στις 18:15 την Ουγγαρία, που στον δεύτερο κατά σειρά προημιτελικό νίκησε με 7-5 τη Ρωσία.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προχωράμε βήμα-βήμα. Στα δύο πρώτα παιχνίδια τα πήγαμε καλά και βαδίζουμε σταθερά. Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των παιδιών και φυσικά από το γεγονός ότι είμαστε στην τετράδα, δηλαδή στο club των ισχυρών. Ωστόσο έχουμε ακόμη δύο βήματα. Κάνουμε όνειρα όπως όλοι, αλλά προσπαθούμε να κρατηθούμε ξύπνιοι", δήλωσε ο Τάσος Δούμπας.

    Επτάλεπτα: 2-1, 1-1, 1-4, 2-1.

    Ελλάδα: Παπαδημητρακόπουλος (τερμ.), Κατσουλάκης 1, Κόχειλας Ν. 1, Αφρουδάκης 1, Μυλωνάκης, Κανδιόγλου, Αληχανίδης, Κόχειλας Γ., Κωνσταντουδάκης, Ντόσκας 4.

    Κροατία: Αντονίγιεβιτς 2, Βέτιτς 1, Μπρίεσιτς 1, Μπόσκοβιτς 2.

    [13] Τοξοβολία: Τέταρτο χρυσό για την Κορέα

    Aννα Κούρτη 15/8/2003 7:20:00 μμ

    Την απόλυτη κυριαρχία της στην τοξοβολία, επιβεβαίωσε η Κορέα, κατακτώντας και το τέταρτο χρυσό μετάλλιο, σε ισάριθμα αγωνίσματα της δοκιμαστικής διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Ασιάτες κυριάρχησαν και στο ομαδικό ανδρών, αφού επικράτησαν στον τελικό της Ιταλίας με 254-249. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η Ουκρανία, στον μικρό τελικό, την Αυστραλία με 246-244. Στους δύο ημιτελικούς, Κορέα και Ιταλία είχαν νικήσει εύκολα την Αυστραλία και την Ουκρανία αντίστοιχα.

    Αποτελέσματα

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Ημιτελικοί

    Κορέα-Αυστραλία 251-236 Ιταλία-Ουκρανία 246-227

    Μικρός Τελικός

    Ουκρανία-Αυστραλία 246-244

    Τελικός

    Κορέα-Ιταλία 254-249

    Από ελληνικής πλευράς η Εθνική ανδρών τοξοβολίας ηττήθηκε από την Ιταλία 248-218, στην προκριματική φάση της Αθλητικής Διοργάνωσης.

    Τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης :

    Ολλανδία- Σουηδία 240- 246 Ρωσία- Σλοβενία 237- 241 Αυστραλία- Κύπρος 239- 234 Ουκρανία- Πολωνία 246- 234 Ιαπωνία- Κίνα 239- 225 ΗΠΑ- Δανία 247- 242 Ιταλία- ΕΛΛΑΔΑ 248- 218

    Για την Ελλάδα αγωνίσθηκαν οι Καλογιαννίδης, Καραγεωργίου και Νάνος.

    Η Κορέα, πέρασε χωρίς αγώνα

    Τα αποτελέσματα της προημιτελικής φάσης:

    Κορέα- Σουηδία 249- 238 Σλοβενία- Αυστραλία 226- 247 Ουκρανία- Ιαπωνία 245- 241 ΗΠΑ- Ιταλία 245- 247

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δηλώσεις - Πίνακας μεταλλίων

    Παρκ: "Η νίκη στο ομαδικό είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό. Απέδωσε η πολύ σκληρή προπόνηση που κάναμε όλο το χειμώνα. Η επιτυχία μας στην Αθλητική Διοργάνωση της Αθήνας ακολούθησε τον Παγκόσμιο τίτλο της Νέας Υόρκης. Του χρόνου πιστεύω ότι θα κατακτήσουμε και πάλι τα χρυσά μετάλλια. Αισθανόμασταν δέος για το Παναθηναϊκό στάδιο, πριν έρθουμε στην Ελλάδα"

    Ιμ: "Η μεγάλη μας φιλοδοξία είναι η κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004".

    Γιανγκ: "Ηταν μεγάλη τιμή που αγωνίσθηκα σε αυτό το Στάδιο".

    Ο πίνακας των μεταλλίων:

    Χρυσά

    Αργυρά

    Χάλκινα

    Σύνολο

    Κορέα

    4

    1

    1

    6

    Κίνα

    0

    1

    0

    1

    Ιταλία

    0

    1

    0

    1

    Πολωνία

    0

    1

    0

    1

    Αυστραλία

    0

    0

    1

    1

    Μ.Βρετανία

    0

    0

    1

    1

    Ουκρανία

    0

    0

    1

    1

    [14] Ποδηλασία: Αποτελέσματα 2ου γκρουπ ανδρών

    15/8/2003 5:50:00 μμ

    Ξεκίνησε σήμερα ο ποδηλατικός αγώνας στο πλαίσιο των δοκιμαστικών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μέτριες οι επιδόσεις των Τσακουρίδη και Πεταλά στην ατομική χρονομέτρηση ανδρών. Την 13η επίδοση στο 2ο γκρουπ και 26η μέχρι στιγμής σημείωσε ο Γιώργος Πεταλάς στην ατομική χρονομέτρηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδηλασίας ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ετών. Ο Ελληνας πρωταθλητής κάλυψε την απόσταση των 32 χιλιομέτρων σε 46:55.00, επίδοση που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει κάτι καλύτερο από μια θέση στους 5-6 τελευταίους αθλητές, δεδομένου ότι στα δύο τελευταία γκρουπ μετέχουν οι καλύτεροι αθλητές. Μετά και τον τερματισμό του 2ου γκρουπ, ο Γιάννης Τσακουρίδης βρίσκεται στην 21η θέση (σε 28 ποδηλάτες) με 45:36.45, ενώ προηγείται πάντα ο Σουηδός Πέτερ Ρένανγκ με 42:56.64. Δεύτερος είναι ο Γάλλος Νταμιέν Μονιέρ και ακολουθεί ο Λευκορώσος Κονσταντίν Σιούτσου.

    Χρυσό μετάλλιο για την Γαλλίδα Βιρζίν Μοϊνάρ

    Η "χρυσή" Γαλλίδα

    Βιρζίν Μοϊνάρ

    1ο γκρουπ αθλητών στον αγώνισμα ατομικής χρονομέτρησης ανδρών

    Ο Γιάννης Τσακουρίδης κάλυψε τα 32 χιλιόμετρα στην Ολυμπιακή διαδρομή Βουλιαγμένη-Βάρκιζα σε 45 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα και βρέθηκε στη 10η θέση, ανάμεσα στους 14 ποδηλάτες του γκρουπ.

    Οι αθλητές διανύουν τη διαδρομή από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Αγία Μαρίνα, για το λόγο αυτό μέχρι τις 7 το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη.

    Τα περάσματα του Ελληνα αθλητή ήταν: 10:42.94 στα 8χλμ., 21:46.89 στα 16χλμ. και 34:28.22 στα 24χλμ.

    Πρώτος στο γκρουπ κατετάγη ο Σουηδός Πέτερ Ρένανγκ με χρόνο 42:56.

    Αγώνισμα ατομικής χρονομέτρησης γυναικών

    Στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδηλασίας γυναικών, που διεξάγεται στην Ολυμπιακή διαδρομή της Βουλιαγμένης και είναι συνολικής απόστασης 24 χλμ, η Μαρίνα Παραγιού κατετάγη 31η (τελευταία) θέση.

    Ο χρόνος της Ελληνίδας αθλήτριας ήταν 37.28.53.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γαλλίδα Βιρζίν Μοϊνάρ, με επίδοση 33.29.88.

    Αναλυτικά, οι έξι πρώτες ήταν:

    Βιρζίν Μοϊνάρ (Γαλλία) 33.29.88 Μάντελιν Σάντιγκ (Γερμανία) 33.35.90 Μαρία Ιζαμπέλ Μορένο Αλούε (Ισπανία) 33.40.98 Βέρα Κεντούντερ (Ολλανδία) 33.49.21 Τατιάνα Γκουντέρτζο (Ισπανία) 33.53.43 Κλαούντια Χεκτ (Γερμανία) 33.53.61

    Η διαδρομή

    Ο αγώνας των ανδρών ξεκίνησε 15:00 και η απόσταση στην οποία θα χρονομετρηθούν είναι 32 χλμ.

    Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα κινηθούν στην Ολυμπιακή διαδρομή, η οποία ξεκινά από τη Λεωφόρο Αθηνάς στη Βουλιαγμένη (στο ύψος της οδού Δήμητρας) και συνεχίζεται κατά μήκος των δρόμων: Λεωφόρος Αθηνάς και Ποσειδώνος προς Βάρκιζα, Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου έως το σημείο της διασταύρωσης της Αγίας Μαρίνας όπου γίνεται αναστροφή της διαδρομής και οι αθλητές επιστρέφουν στην αφετηρία όπου πραγματοποιείται και ο τερματισμός.

    Η διαδρομή είναι τεχνική και κρίνεται αξιόλογη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα σε ολόκληρο το μήκος της.

    Η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής ποδηλασίας που θα δώσει το παρόν αναμένεται να προσφέρει στιγμές συναρπαστικές στους θεατές που ελεύθερα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της πολύ όμορφης διαδρομής του.

    Δηλώσεις

    Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ατομικής χρονομέτρησης γυναικών, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ετών που εντάσσεται στο πλαίσιο των test event ενόψει της Ολυμπιάδας της Αθήνας, οι "πρωταγωνίστριες" δήλωσαν:

    Βιρζίν Μοϊνάρ (1η): "Είναι απίστευτο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Είναι μια μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών μου αυτόν τον χρόνο".

    Μάντελιν Σάντιγκ (2η): "Η διαδρομή είχε πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, ήταν πολύ κουραστική. Πολύ δύσκολη, και στο τελευταίο μέρος φυσούσε δυνατός άνεμος".

    Μαρία Ιζαμπέλ Μορένο Αλούε (3η): "Δεν είχα κάνει καλή προετοιμασία και δεν ήμουν σε καλή κατάσταση. Μέσα στον αγώνα είδα όμως ότι μπορούσα να διεκδικήσω κάτι καλύτερο. Η διαδρομή ήταν καλή και σε βοηθούσε να αναπτύξεις ταχύτητα".

    Μαρίνα Παραγιού: "Η διαδρομή τεχνικά ήταν δύσκολη. Υπήρχαν πολλές ανηφόρες. Ο αέρας μας δυσκόλεψε".

    Δηλώσεις Εξαρχου - Αγγελοπούλου

    Το "παρών" στην πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας δρόμου ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ετών, έδωσε ο Νίκος Εξαρχος.

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού βρέθηκε στη Βουλιαγμένη, έκανε την απονομή στις νικήτριες του αγώνα ατομικής χρονομέτρησης γυναικών και στη συνέχεια δήλωσε: "Η οργάνωση του αγώνα είναι καταπληκτική, όπως και η διαδρομή. Πολύ καλά ήταν και τα αποτελέσματα στα θέματα της ασφάλειας και της ρύθμισης της κυκλοφορίας. Την Κυριακή πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα στον αγώνα αντοχής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας".

    Μετά το πέρας του αγωνίσματος της ατομικής χρονομέτρησης γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών κάτω των 23 ετών, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε "και ο αγώνας της ποδηλασίας, όπως και τα υπόλοιπα test event που γίνονται μέσα στον Αύγουστο, δείχνει τη δουλειά της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Αποδεικνύει πόσο αποφασισμένοι είναι οι Ελληνες να βοηθήσουν, ώστε η Ελλάδα να διοργανώσει Αγώνες υψηλού επιπέδου σε ένα χρόνο από σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω την Τροχαία, τους Αθηναίους και τους δημάρχους περιοχών που φιλοξενούνται τα test event, που κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε οι αγώνες αυτοί να είναι ''ανώδυνοι'' για τους κατοίκους. Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία και τους ανθρώπους του 2004 που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τους ελέγχουμε και πραγματικά, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Εφ΄ όσον συνεχίσουμε έτσι, το 2004, η Αθήνα θα διοργανώσει τους καλύτερους Αγώνες που έγιναν ποτέ".

    [15] Ξεκίνησαν οι αγώνες Κανόε Καγιάκ στο Σχινιά

    15/8/2003 3:51:00 μμ

    Παπανδρέου-Παπανικολάου

    Ιδανική ήταν η πρεμιέρα του Διεθνούς Αγώνα Κανόε/Καγιάκ σπρίντ, στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανόε του Σχoινιά, που αποτελεί Δοκιμαστική Διοργάνωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους αθλητές, αφού δεν φυσούσε σχεδόν καθόλου και ως εκ τούτου όλες οι κούρσες έγιναν κανονικά και χωρίς προβλήματα. Έλληνες και ξένοι αθλητές έμειναν ενθουσιασμένοι, τόσο από τον αγωνιστικό στίβο (οι περισσότεροι τον χαρακτήρισαν "ανώτερο" από τον αντίστοιχο του Σίδνεϊ), όσο και από τις εγκαταστάσεις. Τα ελληνικά χρώματα πήγαν αρκετά καλά, με πολλούς αθλητές να εξασφαλίζουν προκρίσεις για τους τελικούς της Κυριακής. Όσο για τους υπόλοιπους, θα έχουν όλοι μια δεύτερη ευκαιρία στους αυριανούς ημιτελικούς.

    Σημαντικές προκρίσεις

    Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, ο πλέον πετυχημένος Έλληνας πρωταθλητής του Κανόε, προκρίθηκε στον τελικό του μονοθέσιου, τόσο στα 500 όσο και στα 1000 μέτρα.

    Στη δεύτερη προκριματική σειρά του μονοθέσιου στα 1000 μέτρα πήρε άνετα την πρώτη θέση και την απ' ευθείας πρόκριση στον τελικό της Κυριακής με χρόνο 3.59.614.

    "Ήταν μια καλή κούρσα που την περίμενα, αλλά αυτό που με ξάφνιασε ευχάριστα ήταν η εγκατάσταση. Είναι υπέροχη και είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας. Νιώθω υπερήφανος σαν Έλληνας για αυτό το κωπηλατοδρόμιο, το οποίο είναι ανώτερο του Σίδνεϊ και στο οποίο ελπίζω να πηγαίνω καλά όποτε αγωνίζομαι", τόνισε ο Έλληνας πρωταθλητής.

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι δυο κοπέλες του διθέσιου Καγιάκ των 500 μέτρων, Ζαχαρούλα-Λίνα Τσέργα και Αθηνά Αλεξοπούλου, οι οποίες πήραν την τρίτη θέση στην 2η προκριματική σειρά με χρόνο 1.50.3) και πέρασαν στον τελικό, ενώ λίγο μετά τον τερματισμό, θέλησαν να πανηγυρίσουν λίγο πιο έντονα και το σκάφος (ως είθισται) ανατράπηκε.

    "Αυτό συνέβη λόγω του ενθουσιασμού μας για τον καλό αγώνα που κάναμε", είπαν γελώντας οι δύο αθλήτριες, ενώ εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως μπορούν να πάνε καλά και στον τελικό, πραγματοποιώντας ανάλογη εμφάνιση.

    Μαζί τους πέρασαν στον τελικό και τα άλλα δύο ελληνικά πληρώματα (Πατρελάκη-Σπυροπούλου και Κιρικλίδου-Κουκιά) αφού, λόγω της μικρής συμμετοχής, θα διεξαχθεί μόνο τελικός.

    Την απευθείας πρόκριση για τον τελικό πήρε και το πλήρωμα του διθέσιου Καγιάκ των 1000 μέτρων.

    Ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Στέφανος Καλοπίσης τερμάτισαν πέμπτοι στην πρώτη προκριματική σειρά και κανονικά θα έτρεχαν αύριο στα ημιτελικά, αλλά το άλλο ελληνικό πλήρωμα (Βερενίδης-Λαδάς) μετά τον τερματισμό ξέχασε να περάσει από τον δεύτερο πύργο ελέγχου για τις σχετικές διαδικασίες και ακυρώθηκε.

    Επίσης, το πολωνικό πλήρωμα δεν πήρε τελικά μέρος και κατά συνέπεια τα τρία πληρώματα της προηγούμενης σειράς (που είχαν τερματίσει από την τέταρτη ως την έκτη θέση) προκρίθηκαν αυτόματα για τον τελικό.

    [16] Αρχισε η δοκιμαστική διοργάνωση Ιππασίας

    15/8/2003 3:35:00 μμ

    Αυλαία σήμερα και για τη δοκιμαστική διοργάνωση της ιππασίας με το ιππικό τρίαθλο, παρουσία της προέδρου της ΟΕΟΑ "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου. Πρώτο αγώνισμα το "Ντρεσάζ", στις ολοκαινουργιες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Η Χάιντι Αντικατζίδη και ο Δημήτρης Νάτσης ήταν οι δύο Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν. Ο 24χρονος πρωταθλητής μας είχε 52 β.π., ενώ προηγείται ο Βρετανός Τέρι Μπουν με 36.10 β.π. Η διοργάνωση "Αθήνα 2003" συνεχίζεται το Σάββατο με τον αγώνα αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων (cross country, 09:00- 10:30), ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή με την υπερπήδηση εμποδίων (18:00-21:45).

    Στη 10η θέση η Αντικατζίδη, στην 8η ο Νάτσης

    Την πρώτη ημέρα της προολυμπιακής δοκιμαστικής διοργάνωσης της ιππασίας, παρακολούθησε και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε σχεδόν όλους τους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας.

    Η κ. Αγγελοπούλου έξω από το εστιατόριο συναντήθηκε τυχαία με τη Χάιντι Αντικατζίδη. "Επιτέλους γνωριζόμαστε", είπε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αποκάλυψε ότι τα παιδιά της θαυμάζουν απεριόριστα την 6η Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ: "Θα τους πω ότι μιλήσαμε και δεν θα το πιστεύουν".

    Ένα πρόβλημα που προέκυψε την τελευταία στιγμή, δεν επέτρεψε στην Αντικατζίδη να αγωνιστεί και με το δεύτερο άλογό της (Marks and Sparks). "Προφανώς έχει τραυματιστεί, αφού στην προπόνηση κούτσαινε. Δεν ξέρουμε ακόμη τί ακριβώς έχει" είπε η πρωταθλήτριά μας, που κατετάγη 10η στο ντρεσάζ με 57,80 βαθμούς ποινής.

    Τρεις θέσεις πιο ψηλά βρίσκεται ο Δημήτρης Νάτσης, μόλις στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα υψηλού επιπέδου στο ντρεσάζ (διακρίνεται στην υπερπήδηση εμποδίων).

    Ο 24χρονος πρωταθλητής μας είχε 52 β.π., ενώ προηγείται ο Βρετανός Τέρι Μπουν με 36.10 β.π.

    Η διοργάνωση "Αθήνα 2003" συνεχίζεται το Σάββατο με τον αγώνα αντοχής και υπερπήδησης φυσικών εμποδίων (cross country, 09:00 -10:30), ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή με την υπερπήδηση εμποδίων (18:00-21:45)

    Αγώνας αντοχής - Υπερπήδηση φυσικών εμποδίων

    Ίσως το πιο συναρπαστικό σκέλος του Ιππικού Τριάθλου, καθώς οι Ιππείς και οι Αμαζόνες με τα άλογά τους καλούνται να διανύσουν μια διαδρομή σε ανώμαλο έδαφος, υπερπηδώντας φυσικά εμπόδια.

    Δοκιμάζονται η ταχύτητα, η αντοχή, η ικανότητα υπερπήδησης φυσικών εμποδίων, αλλά και το θάρρος του ιππέα και της αμαζόνας.

    Απαιτείται πολύ μεγάλη συνεργασία, αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ ιππέα και αλόγου.

    Τα αποτελέσματα στο ντρεσάζ:

    1. Τέρι Μπουν Βρετανία 36.10 2. Κάρολιν Πρατ Βρετανία 42.40 3. Αντριου Τζέιμς Χόι Αυστραλία 44.10 4. Πόλι Τζάκσον Βρετανία 45.00 5. Μπετίνα Χόι Γερμανία 49.10 6. Κρις Κινγκ Βρετανία 50.20 (ίππος Lady Guinever) 7. Κρις Κινγκ Βρετανία 51.70 (ίππος Capaduce) 8. Δημήτρης Νάτσης Ελλάδα 52.00 9. Ολιβερ Τάουνεντ Βρετανία 52.60 10. Χάιντι Αντικατζίδη Ελλάδα 57.80 11. Αποστόλοφ Τένεφ Βουλγαρία 57.80 12. Αντρέα Ντοτσίμο Ιταλία 58.00 13. Βιντσέντζο Τσινέλι Ιταλία 59.80 14. Κάρολα Τζουλιάνι Ιταλία 60.70 15. Κορνέλια Σίμελ Ελβετία 62.00 (ίππος Loursyo) 16. Καρμίνε Μάζι Ιταλία 62.20 17. Κορνέλια Σίμελ Ελβετία 66.70 (ίππος Jordin Utopia) 18. Ιβάν Ντόμπρεφ Βουλγαρία 72.00 19. Ντίμοφ Χριστόφ Βουλγαρία 80.90 20. Τζορντάνο Ιλιεφ Βουλγαρία 90.70 21. Aσπαρούχ Ατανάσοφ Βουλγαρία 98.50

    ''Περιπέτεια''είχε ο ΓΓ Αθλητισμού

    "Θύμα" των μέτρων ασφαλείας στους χώρους των δοκιμαστικών Ολυμπιακών αθλημάτων έπεσε το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Ο Νίκος Εξαρχος περίμενε περίπου τρία τέταρτα της ώρας έξω από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο γιατί δεν είχε διαπίστευση, απαραίτητη για την είσοδο σε όλους τους χώρους που φιλοξενούν τα test event.

    Υπενθυμίζεται ότι στις δοκιμαστικές διοργανώσεις τα πάντα λειτουργούν ακριβώς όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εκδοθεί κάρτα διαπίστευσης ακόμη και για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα παρακολουθήσει με τη σειρά του κάποια από τα test event.

    Παρά τη μικρή "περιπέτεια" που πέρασε μέχρι να μπει στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, ο ΓΓΑ Νίκος Εξαρχος είχε μείνει έκθαμβος από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας.

    "Είναι εκπληκτικό! Νομίζω πως καλύτερό του δεν πρέπει να υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο κ. Εξαρχος και πρόσθεσε ότι πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κ. Εξαρχος εξέφρασε την ευχή να διακριθούν οι Ελληνες αθλητές σ' αυτές τις δοκιμαστικές διοργανώσεις, γιατί "εκτός από πανέμορφα στάδια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα θέλαμε και γεμάτα στάδια".

    Κρις Κινγκ: ''Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά απ' όλους''

    Ο Βρετανός Κρις Κινγκ ήταν ο πρώτος ιππέας που μπήκε στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο για ένα επίσημο αγώνα Ιππασίας.

    Μαζί με την LADY GUINIVERE έδωσαν την εκκίνηση στην Αθλητική Διοργάνωση "Αθήνα 2003", που ξεκίνησε την Παρασκευή με το αγώνισμα της Ιππικής Δεξιοτεχνίας.

    "Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, με θαυμάσιους ανθρώπους. Οι εγκαταστάσεις είναι φανταστικές και οι διοργανωτές μας παρέχουν τα πάντα. Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά απ' όλους", ήταν το πρώτο σχόλιο του 26χρονου ιππέα.

    [17] ''Έφυγε'' ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ενρίκ Λαουντέτ

    15/8/2003 6:34:00 μμ

    Θλίψη σκόρπισε στους φίλους της Μπαρτσελόνα η είδηση του θανάτου του Ενρίκ Λαουντέτ. Ο πρώην πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, μετά απο μακροχρόνια ασθένεια. Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου από το 1961 ως το 1968. Η θητεία του δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερους τίτλους, καθώς τα χρόνια εκείνα η κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό ποδόσφαιρο ήταν απόλυτη. Πανηγύρισε μόνο την κατάκτηση ενός Κυπέλλου, το 1963, καθώς και του Κυπέλλου Εκθέσεων, το 1966. Ως σημαντικότερο γεγονός της προεδρίας του θεωρείται η πώληση του παλιού σταδίου "Λας Κορτς", κίνηση που έφερε σημαντικά έσοδα στον σύλλογο και διασφάλισε το οικονομικό του μέλλον για αρκετά χρόνια.

    [18] Στο Μαρκόπουλο η Γιάννα Αγγελοπούλου

    15/8/2003 3:40:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή της για την λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, εξέφρασε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους που διεξάγεται η Αθλητική Διοργάνωση "Αθήνα 2003 CIC**".

    Η κα Αγγελοπούλου συναντήθηκε, τόσο με την Χάιντι Αντικατζίδη, όσο και με τον Δημήτρη Νάτση, που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Αθλητική Διοργάνωση του Ιππικού Τριάθλου, ενώ είχε και ένα πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με τον Αντριου Χόι.

    Ο Αυστραλός ιππέας, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης με την ομάδα της Αυστραλίας και κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στο ατομικό του Ιππικού Τριάθλου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο. "Όλα είναι εξαιρετικά" είπε στην Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 και συνέχισε: "Οι εγκαταστάσεις είναι θαυμάσιες, πολύ λειτουργικές, ενώ σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι υπηρεσίες που μας παρέχονται. Όλα αυτά μας προδιαθέτουν για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, τον επόμενο Αύγουστο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αγωνιστικοί χώροι στα ιπποδρόμια είναι εντυπωσιακοί, ενώ πολύ υψηλού επιπέδου είναι τόσο η κτηνιατρική κλινική, όσο και οι εγκαταστάσεις των στάβλων που προσφέρονται για τέλεια διαβίωση των αλόγων μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι".

    Λίγο πριν αναχωρήσει από το Μαρκόπουλο, η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε: "Βρεθήκαμε σε μια εξαιρετική εγκατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνουμε δοκιμαστικούς αγώνες, στους χώρους όπου τον επόμενο Αύγουστο θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δοκιμάζουμε τις εγκαταστάσεις μας, τους ανθρώπους μας και τα συστήματά μας. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, να διαγνώσουμε τα προβλήματά μας και να τα επιλύσουμε. Η όλη ομάδα, όπως βλέπετε, είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για τεχνολογία, είτε για ασφάλεια, είτε για υπηρεσίες Τύπου. Οι εντυπώσεις όλων, και ιδιαίτερα των ιθυνόντων της διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας, είναι πολύ καλές κι αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό".

    [19] Καναδάς: Υποπτα θανατηφόρα κρούσματα σε γηροκομείο

    15/8/2003 12:18:00 μμ

    Οι καναδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως διερευνούν την έξαρση μίας ασθένειας ''συγγενούς προς το SARS'', που ξέσπασε σε γηροκομείο κοντά στο Βανκούβερ, και η οποία μπορεί να συνδέεται με τον θάνατο τουλάχιστον τριών ηλικιωμένων. Οι αρχές τόνισαν πως η ασθένεια έχει παρουσιάσει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της άτυπης πνευμονίας, όμως έχουν λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς οι προκαταρκτικοί έλεγχοι έδειξαν πως υπάρχουν ενδείξεις πως ο νέος ιός συνδέεται με το SARS.

    Ηπιότερη μορφή του SARS

    Όπως τόνισαν η εμφάνισή της φαίνεται πως είναι ένα ''μεμονωμένο γεγονός'' και κανένα από τα κρούσματα στο γηροκομείο δεν έχει εφανίσει ''τα καθιερωμένα συμπτώματα'' του SARS, ενδέχεται όμως να είναι μία ηπιότερη μορφή της νόσου.

    Τον περασμένο μήνα στα προάστια του Βανκούβερ τρία άτομα σε γηροκομείο πέθαναν τον περασμένο μήνα από αναπνευστικά προβλήματα, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για επανεμφάνιση του SARS, που θέρισε την περιοχή του Τορόντο από την περασμένη άνοιξη. Επίσης διερευνώνται κι άλλοι τέσσερις θάνατοι που σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με ειδικούς του καναδικού υπουργείου Υγείας, δεν πρόκειται για την ίδια μορφή ασθένειας που εμφανίστηκε στο Τορόντο.

    ''Οι ποντικοί της στέγης'' ίσως να ευθύνονται για τη διάδοση της ασθένειας

    Εν τω μεταξύ, στο σημερινό τεύχος της ιατρικής επίθεώρησης Lancet δημοσιεύεται άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι τα μαύρα ποντίκια, παρόμοια με αυτά που διαδίδουν την βουβωνική πανώλη μπορεί να ευθύνονται για την μεγάλη μετάδοση της επιδημίας SARS.

    Οπως υποστηρίζεται στο άρθρο, τα ποντίκια που ζουν στις στέγες είναι ενδεχόμενο να διέδωσαν γρήγορα τον ιό στο πυκνοκατοικημένο Χονγκ Κονγκ. Το ξεκίνημα της ασθένειας εντοπίστηκε σε ένα άνδρα που έπασχε απο τα νεφρά του, ο οποίος είχε επισκεφθεί για λίγο τον αδελφό του, στο κτήμα του, στην περιοχή Αμόι Γκάρντενς, δύο φορές τον Μάρτιο.

    Οπως υπογραμμίζει εμπειρογνώμονας από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, ένας ποντικός που εισέρχεται στο σπίτι που έχει χρησιμοποιηθεί από τον μολυσμένο επισκέπτη αρχικά κολλάει τον ιό μολυσμένα είδη όπως αφημένες τροφές, τον μεταδίσει σε άλλους ποντικούς και στη συνέχεια ο ιός μεταδίδεται σε άλλους κατοίκους.

    Οι ''ποντικοί της στέγης'' προτιμούν να αναζητούν την τροφή τους σε υψηλά σημεία και αυτό δίνει την εξήγηση για την ασυνήθιστη εμφάνιση κρουσμάτων στα μεσαία και υψηλότερα πατώματα.

    [20] Νέα στήθος... μετά από εγχείρηση καρκίνου

    Πηγή: ΑΠΕ 15/8/2003 5:22:00 μμ

    Η νέα τεχνολογία σύντομα θα χαρίσει στις γυναίκες που έχασαν το στήθος τους μετά από εγχείρηση καρκίνου, ένα νέο στήθος, με τη μέθοδο της βλάστησης κυττάρων, υποστηρίζουν Μελβουρνιώτες επιστήμονες. Στην ίδια μέθοδο μπορούν να καταφύγουν και γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο στήθος, χωρίς να αναγκάζονται να προσφύγουν στη σιλικόνη. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικών Χειρούργων, στο Σίδνει, χειρούργοι του πανεπιστημίου St. Vincents Hospital, έκαναν επιτυχή πειράματα σε χοίρους, με αποτέλεσμα να επιτύχουν για πρώτη φορά την δημιουργία μυϊκής μάζας και λίπους μέσα στο ίδιο το σώμα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η ίδια μέθοδος μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων οργάνων, μέσα στο ίδιο το σώμα. Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο αυτή οι ασθενείς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο απόρριψης του οργάνου. Η νέα ανακάλυψη θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων.

    [21] Συνταξιούχοι διεκδικούν... μια θέση εργασίας

    15/8/2003 4:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι στις ΗΠΑ, ξαναρχίζουν να εργάζονται καθώς βλέπουν τις οικονομίες που συγκέντρωναν μια ζωή να φεύγουν τόσο γρήγορα όπως το χιόνι λιώνει στον ήλιο, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του χρηματιστηρίου και της ασταθούς αμερικανικής οικονομίας. ''Βλέπουν ότι η σύνταξη δεν αρκεί για να πληρώσουν το νοίκι, το ηλεκτρικό και τα τρέχοντα έξοδα'', εξηγεί η Λεόλα Ουίλαμς που εκπαιδεύει ηλικιωμένα άτομα για να γίνουν τηλεφωνητές ή συντηρητές στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Η 77χρονη Ουίλιαμς ξανάρχισε να δουλεύει γιατί η ζωή της συνταξιούχου που είχε ξεκινήσει πρόσφατα, της φάνηκε πολύ πληκτική. Αλλά για πολλούς άλλους συνομήλικούς της οι λόγοι που τους ωθούν να γυρίσουν στη δουλειά είναι αποκλειστικά οικονομικοί.

    ''Έχω ανάγκη να δουλεύω περισσότερες ώρες''

    Τον Ιούλιο, τουλάχιστον 21 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 55 ετών και άνω εργάζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υψηλότερο επίπεδο στα άτομα αυτής της ηλικίας, από την ίδρυση της στατιστικής υπηρεσίας για την εργασία το 1948.

    Πρέπει να προστεθεί ότι επιπλέον ένα εκατομμύριο άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας αναζητούν εργασία.

    Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη νότια Φλόριντα, άλλοτε ο αγαπημένος προορισμός των αμερικανών συνταξιούχων λόγω του τροπικού της κλίματος, των ακτών με λευκή άμμο, των γηπέδων του γκολφ.

    ''Τελευταία βλέπω πολλά ηλικιωμένα άτομα να εργάζονται'', είπε η Ουίλιαμς.

    Στο νοσοκομείο όπου απασχολείται, το 24% των 9.000 εργαζομένων είναι άνω των 50 ετών.

    Ακόμη και τα στελέχη στο τομέα της Παιδείας προτρέπουν τους καθηγητές να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά τη σύνταξη.

    Στα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, τις αλυσίδες καταστημάτων ταχείας εστίασης, μεσήλικες και ηλικιωμένοι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας που άλλοτε δίνονταν σε φοιτητές, όπως πωλητές ή ταμίες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το 2015 το 20% του εργατικού δυναμικού θα είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, κάτι που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ήδη πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Ωστόσο οι συνταξιούχοι, στην πλειοψηφίας τους, επιστρέφουν στο χώρο εργασίας μόνο για ανταποκριθούν στις τρέχουσες δαπάνες.

    Έρευνα της αμερικανικής Ένωσης συνταξιούχων δείχνει ότι το 69% των εργαζομένων άνω των 45 ετών ευελπιστεί να μπορεί να εργάζεται και μετά τη σύνταξη, ενώ το 75% της ομάδας αυτής υπογραμμίζει ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι αυτός που καθορίζει την επιλογή της.

    ''Θα ήθελα να πάρω τη σύνταξή μου'', είπε ο Ραφαέλ Γκονζάλες, 66 ετών που εργάζεται ως τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

    ''Αλλά η σύνταξη που παίρνω ως τεχνικός είναι κατά 100 δολάρια μικρότερη των μηναίων εξόδων μου. Τώρα θα μπορούσα να σπουδάζω νοσηλευτής. Είμαι πολύ δυνατός και πολύ δραστήριος. Έχω ανάγκη να δουλεύω περισσότερες ώρες'', πρόσθεσε ο Γκονζάλες που σήμερα εργάζεται 20 ώρες την εβδομάδα.

    Η αμερικανική νομοθεσία δεν προβλέπει όριο ηλικίας για τη σύνταξη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 August 2003 - 16:56:20 UTC